1131726
столько раз учителя, ученики и родители
посетили сайт «Инфоурок»
за прошедшие 24 часа
+Добавить материал
и получить бесплатное
свидетельство о публикации
в СМИ №ФС77-60625 от 20.01.2015
Дистанционные курсы профессиональной переподготовки и повышения квалификации для педагогов

Дистанционные курсы для педагогов - курсы профессиональной переподготовки от 1.410 руб.;
- курсы повышения квалификации от 430 руб.
Московские документы для аттестации

ВЫБРАТЬ КУРС СО СКИДКОЙ ДО 90%

ВНИМАНИЕ: Скидка действует ТОЛЬКО до конца апреля!

(Лицензия на осуществление образовательной деятельности №038767 выдана ООО "Столичный учебный центр", г.Москва)

ИнфоурокИностранные языкиТесты9 сыныптарға арналған қазақ тілі бойынша тест сұрақтары

9 сыныптарға арналған қазақ тілі бойынша тест сұрақтары

Напоминаем, что в соответствии с профстандартом педагога (утверждён Приказом Минтруда России), если у Вас нет соответствующего преподаваемому предмету образования, то Вам необходимо пройти профессиональную переподготовку по профилю педагогической деятельности. Сделать это Вы можете дистанционно на сайте проекта "Инфоурок" и получить диплом с присвоением квалификации уже через 2 месяца!

Только сейчас действует СКИДКА 50% для всех педагогов на все 111 курсов профессиональной переподготовки! Доступна рассрочка с первым взносом всего 10%, при этом цена курса не увеличивается из-за использования рассрочки!

ВЫБРАТЬ КУРС И ПОДАТЬ ЗАЯВКУ
библиотека
материалов
Скачать материал целиком можно бесплатно по ссылке внизу страницы.

Мұғалімі Самажанова Толебике Борисовна. 24.03.2015

9 сыныптарға арналған қазақ тілі бойынша тест сұрақтары


1. “Тереңсөзінің ауыспалы мағынасын табыңыз.

A) Терең білім.

B) Терең су.

C) Терең өзен.

D) Терең көл.

E) Терең құдық.

2. Езулік дауыстылар қатарын толықтырыңыз:А, ә, е, э, ы, і, ...

A) Ө.

B) Ү.

C) О.

D) У.

E) И.

3. Соңы үнді дауыссызға аяқталатын сөзді көрсетіңіз.

A) Міндет.

B) Қозы.

C) Ағаң.

D) Көрпеш.

E) Кенесары.

4. Сөздің ең алғашқы мағыналық бөлшегін қалай атайтынын көрсетіңіз.

A) Күрделі сөз.

B) Қосарлама сөз.

C) Біріккен сөз.

D) Туынды сөз.

E) Түбір сөз.

5. Күрделі зат есімді табыңыз.

A) Жұмысшы.

B) Оқулық.

C) Асхана.

D) Өнеркәсіп.

E) Басшы.

6. Сан есімге қандай тыныс белгісі керек, анықтаңыз.

Қапты 2 ден көтеріңдер.

A) Үтір.

B) Дефис.

C) Қос нүкте.

D) Нүкте.

E) Тире.

7. Заттың өзін де, белгісін де, санын да білдірмейтін, есім сөздер орнына жұмсалатын сөз табын көрсетіңіз.

A) Етістік.

B) Сын есім.

C) Зат есім.

D) Есімдік.

E) Сан есім.

8. Бұйрық райлы етістікті табыңыз.

A) Барған.

B) Барды.

C) Бар.

D) Бармақ.

E) Барар.

9. Сөйлемде неше еліктеу сөз барын белгілеңіз.

Қарға қарқ етті, ірімшік жерге салп етті.

A) 3.

B) 2.

C) 4.

D) 1.

E) 5.

10. Омоним бола алмайтын сөзді белгілеңіз.

A) Терезе.

B) Өлең.

C) Табыс.

D) Отау.

E) Орыс.

11. Сөз арасындағы кейінді ықпалды табыңыз.

A) Жүз сом.

B) Салт-сана.

C) Қара торы.

D) Қол орақ.

E) Тоғай іші.

12. Салыстырмалы шырайды табыңыз.

A) Сарғылт.

B) Аса көп.

C) Сап-сары.

D) Өте сары.

E) Сары.

13. Себеп-салдар үстеулі тіркесті көрсетіңіз.

A) Тез келді.

B) Амалсыздан көнді.

C) Дереу жетті.

D) Етпетінен жығылды.

E) Жорта сөйледі.

14. Септеулік шылауды көрсетіңіз.

A) Шынар-ай, ойымды дөп бастың, сәулем.

B) Егер жолым болып кетсе, бәріңе жақсылық болады.

C) Жұмыстан бұрын сенімен кездесу қиын боп кетті.

D) Я ұл, я қыз болсын, ұрпақ болса болғаны.

E) Көкірегі ашуға толып тұр, бірақ оны сыртқа шығармады.

15. Жанаса байланысқан пысықтауыштық қатынасты табыңыз.

A) Мәдимен кездесу.

B) Мейірімді бала.

C) Ақсақ құлан.

D) Үздік оқу.

E) Жолдассыз адам.

16. Тура толықтауыш қатысқан сөйлемді табыңыз.

A) Тек жүрсең, тоқ жүресің.

B) Өтірікші өзін алдайды.

C) Оқусыз білім жоқ.

D) Әдеттің жөні-әдет.

E) Қар жауды.

17. Аралас құрмалас сөйлемнің арасына үтір мен сызықшаның қойылу себебін анықтаңыз.

Егер мұғалім болғымыз келсе, жалдайтын ауыл да табылды, менің жалданғым да келді, - оған Баймағамбет болмады.

A) Бірыңғай мүшеге.

B) Қарама-қарсылық мәні болғандықтан.

C) Күрделі сөз тіркестерінің арасына.

D) Қалған сөйлемге басыңқы сыңар ұйытқы болғандықтан.

E) Себеп мәнді мағыналы болғандықтан.

18. «Біріншіден, екіншіден» деген қыстырма сөздердің мағынасын анықтаңыз.

A) Көңіл-күй.

B) Өкіну.

C) Ой тәртібі.

D) Сендіру.

E) Мақұлдау.

19. Сызықшаның қойылу себебін анықтаңыз.

Абай операсы - қазақ музыкасын биік белге шығарған ірі туынды.

A) Бастауыш - сан есім, баяндауыш - етістік.

B) Қосарлы айқындауыш.

C) Бастауыш - есім, баяндауыш - есім.

D) Бастауыш сын есім, баяндауыш зат есім.

E) Бастауыш та, баяндауыш та атау тұлғадағы зат есім.

20. Грамматикалық тұлғаларында өзгерісі бар диалект сөзді табыңыз.

A) Маңдай.

B) Аласа.

C) Көз.

D) Пысқан.

E) Қырағы.

21. Түбір тұлғасы өзгеріске ұшырап біріккен сөзді табыңыз.

A) Қырықаяқ.

B) Саңырауқұлақ.

C) Ақкенже.

D) Түрегел.

E) Ілімхан.

22. Еркін сөз тіркесін табыңыз.

A) Қоян жүрек.

B) Су жүрек.

C) Қалта сағат.

D) Жүгіріп бара жатыр.

E) Төбе шашы тік тұру.

23. Жақсыз сөйлемді табыңыз.

A) Ердостың атқа мінгісі келді.

B) Абай шығармаларынан үзінді келтірді.

C) Асанмен бес жыл бірге оқыдым.

D) Қызықты кітап.

E) Мөлдір бұлақ.

24. Төлеу сөзді көрсетіңіз.

A) – Айналайын, келінжан, өркенің өссін!

B) Той да өтті, Ыбыштың есін алған көкпар да өтті.

C) Артына қарап өкініш көрсе, алдына қарап үміт көреді.

D) Тәуелсіз елдің тірегі – білімді ұрпақ.

E) Сәбит Мұқанұлы бір кітапты бітіріп, екіншісін бастағанда, демалатынын айтты.

25. Соңғы жылдары шешендік сөздерді жинап, зерттеп, танытуға үлес қосқан ғалымды табыңыз.

A) Ә.Кекілбаев.

B) М.Жұмабаев.

C) А.Байтұрсынов.

D) Б.Адамбаев.

E) С.Сейфуллин.


1. A

2. E

3. C

4. E

5. D

6. B

7. D

8. C

9. B

10. E

11. C

12. A

13. B

14. C

15. D

16. D

17. E

18. C

19. E

20. D

21. D

22. C

23. C

24. E

25. D

Краткое описание документа:

9 сыныптарға арналған қазақ тілі бойынша тест сұрақтары

 

1. “Тереңсөзінің ауыспалы мағынасын табыңыз.

A) Терең білім.

B) Терең су.

C) Терең өзен.

D) Терең көл.

E) Терең құдық.

 2. Езулік дауыстылар қатарын толықтырыңыз:А, ә, е, э, ы, і, ...

A) Ө.

B) Ү.

C) О.

D) У.

E) И.

 3. Соңы үнді дауыссызға аяқталатын сөзді көрсетіңіз.

A) Міндет.

B) Қозы.

C) Ағаң.

D) Көрпеш.

E) Кенесары.

 4. Сөздің ең алғашқы мағыналық бөлшегін қалай атайтынын көрсетіңіз.

A) Күрделі сөз.

B) Қосарлама сөз.

C) Біріккен сөз.

D) Туынды сөз.

E) Түбір сөз.

 5. Күрделі зат есімді табыңыз.

A) Жұмысшы.

B) Оқулық.

C) Асхана.

D) Өнеркәсіп.

E) Басшы.

6. Сан есімге қандай тыныс белгісі керек, анықтаңыз.

Қапты 2 ден көтеріңдер.

A) Үтір.

B) Дефис.

C) Қос нүкте.

D) Нүкте.

 

E) Тире.

Общая информация

Номер материала: 365421

Вам будут интересны эти курсы:

Курс «Русский для иностранцев»
Курс профессиональной переподготовки «Французский язык: теория и методика обучения иностранному языку в образовательной организации»
Курс профессиональной переподготовки «Испанский язык: теория и методика обучения иностранному языку в образовательной организации»
Курс «Польский язык»
Курс «Английский язык для начинающих (Beginner)»
Курс повышения квалификации «Специфика преподавания английского языка с учетом требований ФГОС»
Курс повышения квалификации «Специфика преподавания немецкого языка с учетом требований ФГОС»
Курс повышения квалификации «Специфика преподавания французского языка с учетом требований ФГОС»
Курс повышения квалификации «Специфика преподавания испанского языка с учетом требований ФГОС»
Курс повышения квалификации «Специфика преподавания итальянского языка с учетом требований ФГОС»
Курс профессиональной переподготовки «Теория и методика преподавания иностранных языков: английский, немецкий, французский»
Курс профессиональной переподготовки «Теория и методика преподавания иностранных языков в профессиональном образовании: английский, немецкий, французский»
Курс профессиональной переподготовки «Теория и методика преподавания иностранных языков в начальной школе»
Курс профессиональной переподготовки «Организация деятельности помощника-референта руководителя со знанием иностранных языков»
Курс профессиональной переподготовки «Организация деятельности секретаря руководителя со знанием английского языка»
Включите уведомления прямо сейчас и мы сразу сообщим Вам о важных новостях. Не волнуйтесь, мы будем отправлять только самое главное.