956845
столько раз учителя, ученики и родители
посетили сайт «Инфоурок»
за прошедшие 24 часа
+Добавить материал
и получить бесплатное
свидетельство о публикации
в СМИ №ФС77-60625 от 20.01.2015
Дистанционные курсы профессиональной переподготовки и повышения квалификации для педагогов

Дистанционные курсы для педагогов - курсы профессиональной переподготовки от 1.410 руб.;
- курсы повышения квалификации от 430 руб.
Московские документы для аттестации

ВЫБРАТЬ КУРС СО СКИДКОЙ ДО 90%

ВНИМАНИЕ: Скидка действует ТОЛЬКО до конца апреля!

(Лицензия на осуществление образовательной деятельности №038767 выдана ООО "Столичный учебный центр", г.Москва)

ИнфоурокГеографияДругие методич. материалы№17 А Кастеев ЖОМ

№17 А Кастеев ЖОМ

библиотека
материалов
Скачать материал целиком можно бесплатно по ссылке внизу страницы.

Сынып: 10 «а»

Сабақтың тақырыбы: «Қазіргі кездегі демографиялық проблемалар»


Мақсат: Демографиялық мәселелердің өзектілігі, олардың туындау себептері және мәселені шешу жолдары туралы мағлұмат беру.


Міндеттері:
Білімділік: Дүние жүзі елдерінің демографиялық жағдайы туралы, демографиялық мәселенің өзектілігі және оны шешу жолдары туралы тұңғыш дерек көздерінен, құжаттардан, қосымша əдебиеттерден, оқудан тыс ізденістер барысында алынған оқушылардың білімдері тереңдетіледі, жүйеге келтіріледі жəне бақыланады; дүниетанымдық бағыт-ұстанымдары , бағалау-сұрыптау ой-пікірлері жүйелі бекімге келтіру.

Дамытушылық:

- Үлкен көлемдегі ақпараттармен жұмыс жасау.

- Мәселені шешу тұрғысында өз көзқарасын білдіру.

- Статистикалық таблицаларға, карта-сызбаларға талдау жасау,

-Білімі мен білік -дағдыларын өз көзқарасын дәлелдеуде қолдану.

Тәрбиелік: оқушыны өз интеллектуалдық қабілеттерін бағалай білуге, көп алдында өз пікірін ашық жеткізуге тәрбиелеу.


Сабақтың типі: Жаңа білімді меңгеру сабағы

Сабақтың түрі: семинар –сабақ

Оқытудың әдістері мен формалары:

Білім көздері бойынша: ауызша, көрнекті.

Танымдылық қызметінің түрі бойынша: жартылай-ізденіс;


Көрнекіліктер мен құрал-жабдықтар: Дүние жүзінің саяси картасы”,


Сабақтың жүрісі:

1.Ұйымдастыру кезеңі:
Оқушылармен амандасу, түгендеу.

Сабақтың тақырыбын, мақсатын және жүрісін таныстырып өту:


Оқушылар, бүгінгі сабағымыз дәстүрлі өткізіліп жүрген сабақтардан өзгеше формада –семинар түрінде ұйымдастырылып отыр.Семинарға алдын ала талқыланатын тақырыптар бойынша өздеріңізге тапсырмалар берілді. Бүгінгі семинар–сабағымыздың барысында семинар қатысушылары «Мамандар» және «Ізденушілер» тобы болып 2 топқа бөлініп, жаңа тақырып бойынша баяндамалар, хабарламалар немесе презентациялар түрінде өздеріне берілген тақырып төңірегінде ой тұжырымдайды. Семинар барысында олардың мағлұматтары тыңдалады, талқыланады және толықтырылады.



2. Жаңа сабақ кезеңі:


«Ауызша айтқаныңды ұмытып қалам,

Көрсеткенің есімде сақталады,

Ал өзіме орындауға мүмкіндік берсең мәңгілік жадымда қалады».

Қытай даналығы

Қытай даналығы.



Эпиграф:









-Оқушылар бүгін біз «Адамзаттың ғаламдық проблемалары» тақырыбы бойынша өзекті мәселелердің бірі- Қазіргі кездегі демографиялық проблемалар төңірегінде сөз қозғайтын боламыз.

Осы тақырып бойынша алдымен «Ізденушілер» тобының мүшелері өздеріне берілген тапсырма бойынша дайындап әкелген жұмыстарын презентация немесе ауызша баяндама, бейне баян түрінде таныстырады.

Семинарға қатысушылар баяндамашыға сұрақтар қояды. Егер оқушы жауабы толық болмаған жағдайда немесе осы мәселе төңірегінде терең мағлұматтар беру үшін «Мамандар» тобының мүшелері көмекке келеді.


Семинарда талқыланатын мәселелер:


  1. Дүние жүзі халқының саны мен өсу қарқыны.

  2. Демографиялық проблеманың туындау себептері.

  3. Дүние жүзі халқының өсімі қандай аймақтардың есебінен артуда?

  4. Демографиялық жарылыс проблемасы- бүкіл әлем қауымдастығының проблемасы.

  5. Халықтың ұдайы өсуінің 2 типі бойынша демографиялық жағдайға талдау.

  6. Демографиялық жағдайға әсер етуші әлеуметтік-экономикалық себептер.

  7. Демографиялық жарылыс елдеріндегі халық санының шектен тыс артуымен байланысты туындайтын проблемаларлар.

  8. Дамыған елдердегі халық санының азаюынан туындайтын проблемалар.

  9. Демографиялық саясат және оның түрлері.

  10. Қазақстандағы демографиялық жағдай.


3. Бекіту: Тест –activote арқылы оқушылардың бүгінгі сабақтан алған білімдері пысықталады.


4. Қорытынды: Мұғалім қысқаша қорытынды жасайды.

Оқушылардың бүгінгі сабақтан алған әсері туралы пікірлері кесеге толырылады.


Мағлұматтар

Пікірі

Мақалмен ой қорыту








5. Бағалау. Сабақ соңында мұғалім бүгінгі сабаққа белсене қатысқан оқушыларды «5» және «4» 3 бағаларына сәйкес


6. Үй тапсырмасы (оқушының таңдауына қарай):

  1. Жазбаша жұмыс( эссе)

  2. Мәтін соңында берілген сұрақтарға жауап беру

  3. Екі елдің демографиялық жағдайына баға беру.




























Тест


1. 2025жылға қарай дүние жүзінің халқының саны қанша адамға жетеді деп болжанған?

А) 6,5 млрд

Б) 7 млрд

В) 8 млрд

Г) 9 млрд


2.Дүние жүзі халқының шектен тыс көбеюі:

А) «Демографиялық жарылыс»

Б) «Демографиялық дағдарыс»

В) «Демографиялық көктем»

Г) «Депопуляция»


3. «Демографиялық жарылыс» аймағы:

А) Еуропа

Б) Азия

В) Африка

Г) Солтүстік Америка


4. «Демографиялық дағдарыс» елдері:

А) Германия, Швеция

Б) Үндістан, Қытай

В) Бразилия, АҚШ

Г) Нигерия, Эфиопия


5. «Отбасын жоспарлау» саясатын ұстанатын елдер:

А) АҚШ, Италия

Б) Қытай, Үндістан

В) Жапония, Ресей

Г) Қазақстан, Түркия


6.Қазақстан демографиялық саясаттың қандай бағытын ұстанады?

А) Тууды арттыру бағытында

Б) Тууды шектеу бағытында

В) Шетелдегі қазақтарды елге тарту бағытында

Г) Көп некеге рұқсат ету арқылы бала санын арттыру бағытында


7. Демографиялық проблеманы шешу жолдары:

А) Дамушы елдердің экономикалық-әлеуметтік даму деңгейін көтеру, өмір сүру сапасын жақсарту

Б) Халқы көп елдерге қаржылай және материалдық көмек беру

В) Ел халқын басқа аймақтар мен елдерге көшіру арқылы адам санын азайту

Г) Тууды шектеу





8. Демографиялық проблеманың туындау себептері қандай?

А) Халықтың әлеуметтік жағдайының төмендеп кетуі

Б) Халық санының көбейіп кетуі

В) Дамушы елдердегі «демографиялық жарылыс» пен дамыған елдердегі «демографиялық дағдарыс»

Г) Халық санының азайып кетуі


9. «Демографиялық жарылыс» қандай елдерде байқалады?

А) Дамушы

Б) Дамыған

В) Екеуінде де

Г) Өтпелі экономикалы


10. Орташа өмір сүру жасы мен қарт адамдардың үлесі қай елдерде жоғары боп келеді?

А) Дамушы елдерде

Б) Дамыған елдерде

В) Өтпелі елдерде

Г) Аталған барлық елдерде



Жауабы:


  1. Г

  2. А

  3. В

  4. А

  5. Б

  6. А

  7. А

  8. В

  9. А

  10. Б



Общая информация

Номер материала: ДВ-186857

Вам будут интересны эти курсы:

Курс повышения квалификации «Содержание и технологии школьного географического образования в условиях реализации ФГОС»
Курс профессиональной переподготовки «География: теория и методика преподавания в образовательной организации»
Курс повышения квалификации «Подростковый возраст - важнейшая фаза становления личности»
Курс повышения квалификации «Методические аспекты реализации элективного курса «Основы геополитики» профильного обучения в условиях реализации ФГОС»
Курс повышения квалификации «Основы местного самоуправления и муниципальной службы»
Курс повышения квалификации «Организация практики студентов в соответствии с требованиями ФГОС технических направлений подготовки»
Курс повышения квалификации «Разработка бизнес-плана и анализ инвестиционных проектов»
Курс повышения квалификации «Формирование первичных компетенций использования территориального подхода как основы географического мышления с учетом ФГОС»
Курс повышения квалификации «Организация проектно-исследовательской деятельности в ходе изучения географии в условиях реализации ФГОС»
Курс повышения квалификации «Финансы предприятия: актуальные аспекты в оценке стоимости бизнеса»
Курс повышения квалификации «Источники финансов»
Курс повышения квалификации «Педагогика и методика преподавания географии в условиях реализации ФГОС»
Курс профессиональной переподготовки «Корпоративная культура как фактор эффективности современной организации»
Курс профессиональной переподготовки «Метрология, стандартизация и сертификация»
Курс профессиональной переподготовки «Организация деятельности по водоотведению и очистке сточных вод»

Благодарность за вклад в развитие крупнейшей онлайн-библиотеки методических разработок для учителей

Опубликуйте минимум 3 материала, чтобы БЕСПЛАТНО получить и скачать данную благодарность

Сертификат о создании сайта

Добавьте минимум пять материалов, чтобы получить сертификат о создании сайта

Грамота за использование ИКТ в работе педагога

Опубликуйте минимум 10 материалов, чтобы БЕСПЛАТНО получить и скачать данную грамоту

Свидетельство о представлении обобщённого педагогического опыта на Всероссийском уровне

Опубликуйте минимум 15 материалов, чтобы БЕСПЛАТНО получить и скачать данное cвидетельство

Грамота за высокий профессионализм, проявленный в процессе создания и развития собственного учительского сайта в рамках проекта "Инфоурок"

Опубликуйте минимум 20 материалов, чтобы БЕСПЛАТНО получить и скачать данную грамоту

Грамота за активное участие в работе над повышением качества образования совместно с проектом "Инфоурок"

Опубликуйте минимум 25 материалов, чтобы БЕСПЛАТНО получить и скачать данную грамоту

Почётная грамота за научно-просветительскую и образовательную деятельность в рамках проекта "Инфоурок"

Опубликуйте минимум 40 материалов, чтобы БЕСПЛАТНО получить и скачать данную почётную грамоту

Включите уведомления прямо сейчас и мы сразу сообщим Вам о важных новостях. Не волнуйтесь, мы будем отправлять только самое главное.