Добавить материал и получить бесплатное свидетельство о публикации в СМИ
Эл. №ФС77-60625 от 20.01.2015
Свидетельство о публикации

Автоматическая выдача свидетельства о публикации в официальном СМИ сразу после добавления материала на сайт - Бесплатно

Добавить свой материал

За каждый опубликованный материал Вы получите бесплатное свидетельство о публикации от проекта «Инфоурок»

(Свидетельство о регистрации СМИ: Эл №ФС77-60625 от 20.01.2015)

Инфоурок / Иностранные языки / Конспекты / Ағылшын тілінен ашық сабақ
ВНИМАНИЮ ВСЕХ УЧИТЕЛЕЙ: согласно Федеральному закону № 313-ФЗ все педагоги должны пройти обучение навыкам оказания первой помощи.

Дистанционный курс "Оказание первой помощи детям и взрослым" от проекта "Инфоурок" даёт Вам возможность привести свои знания в соответствие с требованиями закона и получить удостоверение о повышении квалификации установленного образца (180 часов). Начало обучения новой группы: 28 июня.

Подать заявку на курс
  • Иностранные языки

Ағылшын тілінен ашық сабақ

библиотека
материалов

 I’d like a hamburger. 
 

The aims of the lesson:
a) to enlarge pupil’s vocabulary, to speak about foods and drinks; 
b) to develop pupils’ skills of reading, writing, listening and speaking speech, to understand 
oral speech, to enrich listening; 
c) to develop the interest to English language, to teach pupils to respect each other and the culture of another nations, bring up them to love English languages.
 

The form of the lesson:new lesson. 
 

Visual aids:flipcharts of the activeboard with pictures, pictures of the 
foods and drinks, a map.

Teaching method:Explanation answer-question, listening, work in pairs and 
work in groups. 

The procedure of the lesson:
І. Organization moment
a) Greetings 
Teacher: “Good morning, children!” 
Children: “Good morning, teacher! ”
Sing a song “Hello” 
 

b) Talking with the pupil on duty 
-Who is on duty today? 
-Who is absent today? 
-What day is it today? 
 

ІІ . Checking up the home task.
Let’s check your hometask. 
Exercise 14 p.142 
 

III. Warm-up. Phonetic drill.

Come, my children, come to play

For the sun shines bright today;

Bring the ball, bring the ball,

Come with happy faces all.

Get your hats and come away,

For it is a fine, spring day.

IV. New lesson: 
-Let’s begin our lesson. 
The new theme of the lesson is “I’d like a hamburger” 
Ø Lexica. Vocabulary work ØExercise 2. Listen and read the text. . “The USA”

 

Exercise 3. True(T) or false (F)? 
a) Cheese comes from Europe. -                                   
 F
b) Lamb comes from Colorado and Montana –
T
c) Coffee comes from Kazakhstan. -                             
F
d) In the USA oranges come from Arizona. –
F
e) Bananas come from South America. - 
T

 

  Exercise 5. Where do apples, oranges, cheese, fish, meat come from in Kazakhstan



ØGrammar: Countable and uncountable nouns 
Зат есім ағылшын тілінде саналатын (countable) және саналмайтын (uncountable) болып екі топқа бөлінеді
Кейбір зат есімдерді санауға болмайды
Мысалы:rain (жаңбыр
water (
су
bread (
нан)
milk (
сүт
tea (
шай
sugar (
құмшекер) жәнет. б
Саналатынзатесімдергемыналаржатады
a chair (
орындық
a car(
машина
a sofa(
диван
an apple(
алма
Ø Exercise work: 
Exercise 10. Countable (C) and uncountable (U). Listen and repeat .
Example: (C) (U) 
plate snow 
……. …….. 
…….. …….. 
Exercise 11. Read and write the words below. Countable and uncountable .
Exercise 13. Write. Example: Carol drinks coffee, juice, and coke, she doesn`t drink tea, mineral water and milk.
Ø Physical exercise. Polyglot
Ø 
Күрең қызыл түсі бар,
Тағамдардың асылы,
Қуат берер күші  бар.                                (Нанхлеб–bread)
 

Жерастында темір қазық(Сәбізморковь–carrot)

Жаздай  інге тығылып,
Жатқан қызыл түлкіні
Құй рығынан суырып,
Әкелді әжем бір күні.  (Сәбізморковь–carrot)

 

 

Пішін ібар домалақ,
Көміп қойдым сығалап,
Жақсы болса тұрмысы,
Шығады екен қоғалап.
Бес ай тамам біткенде,
Қаптапалдым құмалақ(Картопкартоп–potato)


 

Аласа ғана бойы бар,
Қабат-қабат тоны бар
.                               (Орамжапырақкапуста –cabbage)

 

Аласа талда алуан алма,
Алқызыл болмай аузыңа салма(Қызанақпомидор –tomato)

 

Алыстан қарасам аппақ
Татып қарасам тәтті-ақ.  (Қант - сахар-sugar) 
 
Бір құтыда екі түрлі су жатады,
Қайнатсаң мұз боп қатады.  (Жұмыртқаяйцо –egg)
 
Ақ отаудың есіг і  де жоқ
Тесігі де жоқ.  (Жұмыртқа –яйцо-egg)

 

Аспан түстес сұйық,

Әркiм iшер құйып.   (Сувода–water)

 

Бiр жансыздың қаны бар,

Тiл үйiрген дәмi бар.

Шөлдесең iш, қанып ал.  (Шай –чай –tea)

 

Сылдыр сұйық, анады,
Ақ болса да қар емес,
Шешуін кім табады?       (Сүтмолоко –milk)


 

IV. Conclusion.

V. Giving homework. 
 

-          Open your diaries and write down your home work. 
Exercise 14, p. 145.

 

VI. Giving marks. 

VI
І.  The lesson is over. Good-bye! 


 
. Testing cards to each pupil 
2. The Interactive board 
Technology: Game elements at the English lesson. 
Methods: Question -answer, illustrative method. 

The outline of the lesson: 
I. The beginning of the lesson, short conversation with pupils T- Cl 
II. Checking of the home task: 
a) Exercises IV page 105 
b) Checking up pupils’ active vocabulary through guessing the crossword. T1-P2-P3-P4-Etc. 
III. Introduction of new theme: Schools in Kazakhstan 
a) Associations to the theme Schools 
b) Classroom Exercise I page 106 – read and translate one by one. 
c) Classroom Exercise II page 107- answer the questions according to the text. 
d) Work with interactive board: Look at the picture and answer the questions given below the picture. 
IV. Intellectual game ”Make me true “ 
V. Classroom Exercise III page 107 ( in a written form ) Fill in the correct prepositions. T-P1|-P2-P3-Etc. 
VI. Guessing – game Exercise (If you complete it right, you’ll read the right information about the school system in our country) 
VII. Consolidation Test(10 questions ) slide 
VIII. Conclusion : Proverbs and poems about schools, teachers and education. Work with interactive board. Find three proverbs in English, Russian and Kazakh. And then recite your poems in any language you like. 
IX. Marks. Home task for the next lesson. 
X. The end of the lesson. 

The course of the lesson: 
I. T: Good morning! I'm glad to see you. Let's begin our lesson. 
II. At the beginning of the lesson let us check your home task: 
a) T: Let’s revise the active vocabulary taken at the previous lesson and check its writing through guessing the crossword. It’ll be the word 
– School – in it’s bottom. Slide-1. 
III. The theme of our today’s lesson “Schools in Kazakhstan” 
a)What words come to your mind when you hear the word – School- . Slide-2. 
P-1: Knowledge 
P-2: Teachers 
P-3: Pupils 
P-4: Subjects 
P-5: Lessons. Etc. P1-P2-P3-Etc. 
b)T: Yes, you are right. There are many schools in our country but today we’ll speak about the primary school. Let’s read and translate the text of Exercise I page 106 “My primary school “ P1-P2-P3-Etc. 
c) Classroom Exercise II page 107 in a written form. Slide-3. 
(Answer the questions according to the text) 
1.What age did Aidar start school at? 
2.When did he go to secondary school? 
3.How many years of study do primary and secondary schools comprise? 
4.How many years of study are compulsory in our republic? 
5.When does the school year begin and end? 
6.What holidays do you have every year? 
7.How long does every lesson last? P1-P2-P3-Etc. 

d) Look at the blackboard and answer the questions given below the picture of our school- gymnasium number 2.Slide-4. P1-P2-P3-Etc. 

IV. Now let’s play intellectual game “ Make me true“ Your task is to make the false statements true. Slide-5. 
- Astana is the capital of Russia. 
P-1: No, it’s false because Astana is the capital of Kazakhstan. Etc. 
V.T: Look through the text and do Exercise III page 107 in a written form.(Fill in the correct prepositions ) P1-P2-P3-Etc.Slide-6. 
1. Astana is the capital -–- Kazakhstan. 
2. I started school ---------the age of seven. 
3. Nine years ------classes are compulsory. 
4. Our school year usually begins----------the first ------September. 
5. ----------the first of September we get acquainted------------our teachers. 
VI. T; Are you tired? Let’s play guessing game. If you complete it right, you’ll read the right information about the school system of our country. P1-P2-P3-Etc.Slide-7. 
VII. T: Today we take full information about the primary school and now let’s do the test out of 10 questions according to today’s lesson. 
(Testing cards to each pupil). 

Test. Slide – 8. 

1. After-------- years of primary school we went to secondary school. 
a) six b) five c) four 
2. Орта мектеп 
a) Primary school b) Secondary school c) Modern school 

3. My favourite subjects--------- Kazakh, Russian and English. 
a) am b) is c) are 
4. Our school year begins ----------- the first -----September. 
a) on/of b) at/in c) by/for 
5. The school year in our country ends in ----------- . 
a) September b) June c) May 
6. Pupils have ------------- holidays a year. 
a) 4 b) 5 c) 3 
7. Nine years of classes are -------------- in our country. 
a) ordinary b) compulsory c) secondary 
8. Every lesson lasts -------- minutes. 
a) thirty b) fifty five c) forty five 
9. Оқу жоспары 
a) curriculum b) comprise c) compulsory 
10. Primary and secondary schools together comprise ---------years of study. 
a) ten b) eleven c) twelve 

Answers : Slide- 9. 
1- C 2- B 3- C 4- A 5-C 6- A 7-B 8- C 9- A 10-B 
VIII.T: Let’s conclude our lesson with proverbs and short poems about school, knowledge and teachers. First, look at the interactive board and do the following task. Find three proverbs in English, Russian and Kazakh. And then recite your poems in any language you like. Slide- 10. 

P-1: The school 
. 
The school has doors that open wide 
And friendly teachers wait inside 
Hurry, hurry, let’s go in. 
For soon the lessons will begin. 
Books and pencils I will need, 
When I start to write and read, 
Lots to learn and lots to do 
I like to go to school, don’t you? 

P-2: Ұстаз бізді білім беріп өсірген 
Қатемізді әрқашанда кешірген 
«Өмір жолы-қиын жол» деп әрдайым 
Тәрбиелеп, ақылды ғып өсірген. 
Анамдайсыз, менің асыл ұстазым, 
Өтті бізбен көктем, күз бен қыс, жазың 
Жылдар бойы тәрбиелеп, аялап, 
Болашаққа байтақ бір жол нұсқадың. 
Ұстаз болужүректің батырлығы, 
Ұстаз болусезімнің ақындығы, 
Ұстаз болумінездің күн шуағы, 
Азбайтұғын адамның алтындығы. 

P-3: Как люблю я школу, мама! 
Утром шумною гурьбой 
В класс приходит самый-самый… 
Этот класс – конечно мой. 

Нет на свете школы краше: 
Здесь уютно и тепло. 
И с учительницей нашей 
Нам, признаюсь, повезло. 
Не ругается сердито, 
Даже если ставит «два», 
А покажет деловито, 
Где ошибка, нам сама. 
Пусть уроков в школе много, 
Одолеем, не беда! 
Начинаются с порога 
Наши школьные года... 

IX. Thanks to all of you. Your marks for today’s lesson are. . . 
X. T: Stand up. Our lesson is over. You are free. Good bye!



  1. Кіріспе 1.Organization moment. Ұйымдастырукезеңі. 
    Тренинг. “I wish you…” 
    2.Checking the home task: 
    3. Dividing into groups: 
    Сөз құрастыру арқылы топтарға бөлу. (2 топ) 
    Sunny - 1 топ 
    Rainy – 2 топ 

    Үшшапалақ Аяпова Т.М. т.б. Ағылшынтілі, 6 сынып, Алматы, Атамұра 2011. Интерактивтітақта, бағалаупарақтары. 

    2. Тұсаукесер 1.Warm up. 

    2.Білу.Answer the questions. 
    1) In what country do you live? 
    2) Which season is it at the moment? 
    3) Is the weather hot and sunny today? 
    4) Is it windy today? 
    5) Do you live near any mountains? 
    6) Do you live near a river? 
    7) Is here any air pollution where you live? 
    3.Түсіну. ДЖИГСО әдісі .Ex.3. Robert Midhurst. 
    Оқушылар мәтінді оқып, топта талқылайды. Сайланған спикерлер келесі топқа мәтін мазмұнын түсіндіреді. 

    Топтарбірін-бірібағалайды. 



    3. Негізгі бөлім 1.Қолдану.Ex.4. Complete the chart about the weather in the places that Robert visited. 
    Places Weather 
    Britain 
    France 
    Spain 
    Africa 
    Дұрысжәнебұрысетістіктер.Жұп болып бір-біріне түсіндіреді. 
    Сөйлем құрау. 
    2.Талдау. 
    Ex.5. Ask and answer the questions. 
    Ex.6. Look at the list below and put a tick or a cross. 
    3.Сергіту сәті. «What’s the weather like?» (song) Бармақпен ишара арқылы бағалау. 
    4. Қорытынды 1. Жинақтау. 
    Берілген тақырыпқа байланысты диалог құру. Критерийарқылыжұптықбағалау 
    Қосымша оқу 
    Үйге тапсырма 

    “Climate of Kazakhstan” тақырыбында қосымша мәліметтер жазып келу. 
    Рефлексия «Стикерлер сөйлейді» стратегиясын пайдалана отырып бүгінгі сабақ туралы өз ойларын жазу керек.



















































58 date:

The theme:Where are you going to spend your holiday

the aims of the lesson: 
Educational: to encourage students in different tasks and to express their opinions, to enrich students’ vocabulary, to help pupils speaking and listening. 
Developing: to develop pupils’ creative, understanding, reading and writing, grammar lexical skills. 
Bringing-up: to bring-up love and interest to the subject and language. 
The plan of the lesson 
the type: new combinedlesson

Inter-subject connection: Kazakh
I. Organization moment 
Good morning, children! How are you? Take your seats, please! I’m glad to see you today at the lesson. 
Who is on duty today? 
What date s it today? 
What is the day of the week today? 
Who is absent? 
Are you ready for the lesson? 
Let’s start our lesson. 
II. First of all we need repeat the previous lessons. 
1. What is your hobby? 
2. Translate into English “театр 
3. Say about “some, any” 
4. What problems have in Astana? 
5. What kind of favourite places do you know in London? 
6. Say about “much, many, a lot of” 
7. Say about “countable, uncountable nouns” 

III. Let’s play the game Triangle 
You must choose one of this apples and answer it. 
1. How ald are you? 
2. What kind of subjects do you like? 
3. When we use “some”? 
4. Say some example for comparative degrees 
5. Say some example for superlative dagrees 
6. Numerals 
7. Demonstrative pronoun (this, that, these, those) 
8. What kind of favourite plaes do you know in Astana? 




Сын есімнің шырайлары 
Жай шырай Салыстырмалы шырай Күшейтпелі шырай 
Бір буынды сын есім cheap 
small 
big cheaper 
smaller 
bigger the cheapest 
the smallest 
the biggest 
У әрпімен аяқталатын сын есімдер dirty 
early 
dirtier 
earlier 
the dirtiest 
the earliest 
Көп буынды сын еімдер expensive 
important 
polluted more expensive 
more important 
more polluted the most expensive 
the most important 
the most polluted 
Бұрыс ын есімдер good 
bad 
much 
many better 
worse 
more the best 
the worst 
the most 

V. Work with the book 
Ex: 1 oral translation 
Ex: 2 work with the copy-book 
Ex: 3 oral translation 
Ex: work with the board 
VI. Who is the fastest? 
Fast-slow 
Small-big 
Clean-dirty 
Safe-dangerous 
Quite-noisy 
Old-modern 
Friendly-unfriendly 
Interesting-boring 
Expensive-cheap 
Healthy-unhealthy 
Good-bad 
VII. Conclusion 
Homework 
Ex: 5.6 
Marking pupils 
The end of the lesson 

Я. Есенбеков атындағы жалпы орта мектеп коммуналдық мемлекеттік мекемесі 
Тақырыбы: What’s the best thing? 
Оңтүстік Қазақстан облысы, Мақтарал ауданы, Я.Есенбеков атындағы жалпы орта мектебі коммуналдық мемлекеттік мекемесі 
Ағылшын тілі пәнінің мұғалімі Жунисова Бибіжамал Алмаханбетқызы

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

he aims of the lesson: 
Educational: to encourage students in different tasks and to express their opinions, to enrich students’ vocabulary, to help pupils speaking and listening. 
Developing: to develop pupils’ creative, understanding, reading and writing, grammar lexical skills. 
Bringing-up: to bring-up love and interest to the subject and language. 
The plan of the lesson 
I. Organization moment 
II. Repeat previous lesson 
III. New lesson 
IV. Pronounciation practice 
V. Work with tasks 
VI. Conclusion 

I. Organization moment 
Good morning, children! How are you? Take your seats, please! I’m glad to see you today at the lesson. 
Who is on duty today? 
What date s it today? 
What is the day of the week today? 
Who is absent? 
Are you ready for the lesson? 
Let’s start our lesson. 
II. First of all we need repeat the previous lessons. 
1. What is your hobby? 
2. Translate into English “театр 
3. Say about “some, any” 
4. What problems have in Astana? 
5. What kind of favourite places do you know in London? 
6. Say about “much, many, a lot of” 
7. Say about “countable, uncountable nouns” 

III. Let’s play the game Triangle 
You must choose one of this apples and answer it. 
1. How ald are you? 
2. What kind of subjects do you like? 
3. When we use “some”? 
4. Say some example for comparative degrees 
5. Say some example for superlative dagrees 
6. Numerals 
7. Demonstrative pronoun (this, that, these, those) 
8. What kind of favourite plaes do you know in Astana? 
IV. New theme 
What’s the best thing? 
Do you know about comparison of degrees? 
Comparative adjectives 
Сын есімнің шырайлары 
Жай шырай Салыстырмалы шырай Күшейтпелі шырай 
Бір буынды сын есім cheap 
small 
big cheaper 
smaller 
bigger the cheapest 
the smallest 
the biggest 
У әрпімен аяқталатын сын есімдер dirty 
early 
dirtier 
earlier 
the dirtiest 
the earliest 
Көп буынды сын еімдер expensive 
important 
polluted more expensive 
more important 
more polluted the most expensive 
the most important 
the most polluted 
Бұрыс ын есімдер good 
bad 
much 
many better 
worse 
more the best 
the worst 
the most 

V. Work with the book 
Ex: 1 oral translation 
Ex: 2 work with the copy-book 
Ex: 3 oral translation 
Ex: work with the board 
VI. Who is the fastest? 
Fast-slow 
Small-big 
Clean-dirty 
Safe-dangerous 
Quite-noisy 
Old-modern 
Friendly-unfriendly 
Interesting-boring 
Expensive-cheap 
Healthy-unhealthy 
Good-bad 
VII. Conclusion 
Homework 
Ex: 5.6 
Marking pupils 
The end of the lesson 

Я. Есенбеков атындағы жалпы орта мектеп коммуналдық мемлекеттік мекемесі 
Тақырыбы: What’s the best thing? 
Оңтүстік Қазақстан облысы, Мақтарал ауданы, Я.Есенбеков атындағы жалпы орта мектебі коммуналдық мемлекеттік мекемесі 
Ағылшын тілі пәнінің мұғалімі Жунисова Бибіжамал Алмаханбетқызы 




Подайте заявку сейчас на любой интересующий Вас курс переподготовки, чтобы получить диплом со скидкой 50% уже осенью 2017 года.


Выберите специальность, которую Вы хотите получить:

Обучение проходит дистанционно на сайте проекта "Инфоурок".
По итогам обучения слушателям выдаются печатные дипломы установленного образца.

ПЕРЕЙТИ В КАТАЛОГ КУРСОВ

Автор
Дата добавления 21.10.2015
Раздел Иностранные языки
Подраздел Конспекты
Просмотров397
Номер материала ДВ-084170
Получить свидетельство о публикации
Похожие материалы

Включите уведомления прямо сейчас и мы сразу сообщим Вам о важных новостях. Не волнуйтесь, мы будем отправлять только самое главное.
Специальное предложение
Вверх