Добавить материал и получить бесплатное свидетельство о публикации в СМИ
Эл. №ФС77-60625 от 20.01.2015
Свидетельство о публикации

Автоматическая выдача свидетельства о публикации в официальном СМИ сразу после добавления материала на сайт - Бесплатно

Добавить свой материал

За каждый опубликованный материал Вы получите бесплатное свидетельство о публикации от проекта «Инфоурок»

(Свидетельство о регистрации СМИ: Эл №ФС77-60625 от 20.01.2015)

Инфоурок / Начальные классы / Конспекты / Ашық сабақ тақырыбы: "Нөлдермен аяқталатын сандарды жазбаша көбейту бөлу"
ВНИМАНИЮ ВСЕХ УЧИТЕЛЕЙ: согласно Федеральному закону № 313-ФЗ все педагоги должны пройти обучение навыкам оказания первой помощи.

Дистанционный курс "Оказание первой помощи детям и взрослым" от проекта "Инфоурок" даёт Вам возможность привести свои знания в соответствие с требованиями закона и получить удостоверение о повышении квалификации установленного образца (180 часов). Начало обучения новой группы: 28 июня.

Подать заявку на курс
  • Начальные классы

Ашық сабақ тақырыбы: "Нөлдермен аяқталатын сандарды жазбаша көбейту бөлу"

библиотека
материалов

Математика

Сыныбы: 4

Сабақтың тақырыбы: Нөлдермен аяқталатын сандарды жазбаша

көбейту бөлу

Сабақтың мақсаты:

- Нөлмен аяқталатын сандарды жазбаша бөлу тәсілін меңгерту.

- Дамытушылығы: Ауызша және жазбаша есептеу дағдыларын жетілдіру мен қатар ой ұшқырлығы мен логикалық ойлауын дамыту.

- Тәрбиеліл:ігіҰқыптылыққа, шапшаңдыққа, татулыққа баулу.

Типі: Жаңа білім беру.

Әдісі:

Көрнекілігі: Интербелсенді тақта, тақта, бағалау парағы, смайлик

Сабақ барысы:

I. Ұйымдастыру кезеңі: 1. Психологиялық даярлық:

Біріміз бәріміз үшін,

бәріміз біріміз үшін

2. Топқа бөлу: I-топ Халық банк

II-топ БТА банк

III-топ Каспий банк

Топ басшылары тағайындалып, топ мүшелерін «Бағалау парағында» бағалайтынын түсіндіру.

II.Үй тапсырмасын тексеру: 90-бет №4 мысал слайдта. Оқушылар бір-бірімен дәптерлерін алмасып, тақтадағы мысалдарға қарай отырып, бірін-бірі тексереді.

III. Ой қозғау: Слайдта. Есепте.

I- топ II-топ III-топ

100-ді 2есе арттыр, 30 –дың кв 10-ның кубы

90-ды 3есе кеміт, 40-тың кв 20-ның кубы

40-ты 4есе арттыр. 50-дің кв 100-дің кубы

Әр топ өз мысалдарын жеке дәптерге есептеп топ мүшелері дәптерлерінен оқиды. Осы мысалдардың мәндеріндегі сандарға назар аударайық. - -Қандай сандар? -Нөлмен аяқталған сандар. Олай болса біздің бүгінгі сабағымы:«Нөлмен аяқталатын сандарды жазбаша көбейту» деп таныстырып тақтаға сабақ тақырыбын жазу Жаңа сабақ: Слайд та және Постерде әр топқа ортақ беріледі.

I-топ II-топ III-топ

2300*20 2100*40 3100*30 мысалддарын жазбаша есептету. Әр топ осы мысалдан не байқағандарын және қалай есептеудің тиімді жолдарын айтады. Осыдан кейін мұғалімнің тақтада 1 мысалды оқушылармен бірлесе есептеу барысында түсіндіруі және осының нәтижесінде ереже шығарамыз. Мы: 170*30 Ереже: Нөлдермен аяқталатын сандарды жазбаша көбейту кезінде нөлдерді есепке алмай, алдымен көбейтуді орындап, содан кейін жауабына екі көбейткіште неше нөл болса, сонша нөлді жазамыз.

Оқулықпен жұмыс: №3 мысал.

I-топ II-топ III-топ

450*300=135000 180*700=126000 530*90=47700

147*2000=294000 680*60=40800 230*400=92000

Үш топ үш қатарын дәптерлеріне жазбаша есептейді. Әр топтан бір бала тақтаға шығарады. Болған соң әр топ өз мысалдарымен салыстырады, қатесін табады. №5 есеп Әр топтан бір бала тақтада шығарады. Қалғандары дәптерге шығарады. Әр топ өз есебін тақтамен салыстырып қатесін табады.

I-топ а) II-топ ә) III-топ б)

1 автомат 1күнде-200 t=1 мин Қ-50 10артық

3автомат 1күнде-? S=720 м Ж-?

22 күнде-? V= ? А-? (Қ+Ж ) : 2 Шешуі:200*3=600 Шешуі: v=s Шешуі: 50-10=40

22*600=13200 v=720м:1мин=720м/мин (50+40) :2=45

7 ауызша Оқулықта сәйкестендіру

А-----В, Ә-----Б

Сергіту: Қызыл өрік билету

Қай топ шапшаң? Әр топқа мысалдар беріледі.







Ой толғаныс: Тірек сызбамен жұмыс жұмыс. 3топқа суретті плакат таратылады. Топта окушылар бірлесе отырып есептің сөзін құрастырып шығарады. Әр топтан бір оқушы ортада қорғайды.

I-топ II-топ III-топ

V=150км/сағ S=1200км S= 50км

t =4сағ V=300км/сағ t =5сағ

S=? t =? V=?

S=150км/сағ*4сағ= 600км t =1200км:300км/сағ=4с V=50км:5сағ=10км/с

Логикалық тапсырмалар:

1.Оңынан оқысаң да сол сан, солынан оқысаң да сол сан. (40)

2. 1кг темір мен 1кг мақтаның қайсысы ауыр?

3. Жасы 100-ге келген бір қария өмір бойы өзінің туған күнін 25 рет қана атап өткен. Себебі анықта.

4. Екі адам тоғыз құмалақты екі сағат ойнайды. Әрқайсысы неше сағаттан ойнайды?

5. Аңның екі оң аяғы, екі сол аяғы, екі алдыңғы аяғы, екі артқы аяғы бар. Аңның баарлығы неше аяғы бар?

Бекіту :

«Ойла,ойла,ойлада ойна! » Слайд

I-топ Ұзындығы 7см, ені 5см, биіктігі 2см қораптың көлемі нешеге тең?

7*5*2=70

II-топ Ұзындығы 14м, ені 5м ауланың ауданы нешеге тең ?

14*5=70

III-топ Ұзындығы 20м, ені 15м алаңның сыртын қоршау үшін қанша сым қажет?

(20+15)*2=70

Әр топтың есебінен не байқадыңдар? 3 топта да мәні 70

Олай болса, 70 санына байланысты не біледі екенбіз? ортаға салып көрейік. 2015жылы Ұлы жеңіске 70 жыл.

Балалар, біз әдебиеттік оқу сабағынан есімізге түсірейікші, бір ғасыр жасаған ақынды білеміз бе? Жамбыл Жабаев. Өте жақсы. Бір ғасырда неше жыл бар? 100 жыл

Олай болса, осы 70 санын 100ге арттырайық- 170 осы 170 санына байланысты не білеміз?

Біздің ауданымызда 2015жылы үлкен бір мереке болмақ. Ол қандай мереке? Атбасар ауданына -170 жыл

-70 және 170 қандай сандар?

- Нөлмен аяқталған сандар.

170*70=11900

Бағалау: Топ басшылары өз тобындағы әр оқушыны бағалайды және топ мүшелері топ басшысын бағалайды. Сонымен қатар мұғалімнің бағалауы яғни мадақтай отырып күнделіктеріне смайлик жапсырып беру.

Үйге тапсырмасын беру: 92-бет №8





Бағалау парағы


1

2

3

4

5

6

7

8

баға


1.












2.













3.












4.






















Подайте заявку сейчас на любой интересующий Вас курс переподготовки, чтобы получить диплом со скидкой 50% уже осенью 2017 года.


Выберите специальность, которую Вы хотите получить:

Обучение проходит дистанционно на сайте проекта "Инфоурок".
По итогам обучения слушателям выдаются печатные дипломы установленного образца.

ПЕРЕЙТИ В КАТАЛОГ КУРСОВ

Автор
Дата добавления 18.11.2016
Раздел Начальные классы
Подраздел Конспекты
Просмотров81
Номер материала ДБ-363906
Получить свидетельство о публикации
Похожие материалы

Включите уведомления прямо сейчас и мы сразу сообщим Вам о важных новостях. Не волнуйтесь, мы будем отправлять только самое главное.
Специальное предложение
Вверх