Добавить материал и получить бесплатное свидетельство о публикации в СМИ
Эл. №ФС77-60625 от 20.01.2015
Инфоурок / Другое / Тесты / Қазақ тілінен тест сұрақтары,5-сынып

Қазақ тілінен тест сұрақтары,5-сынып



57 вебинаров для учителей на разные темы
ПЕРЕЙТИ к бесплатному просмотру
(заказ свидетельства о просмотре - только до 11 декабря)


  • Другое

Поделитесь материалом с коллегами:

5 сынып Қазақ тілі.


“Биік” сөзінің тура мағынада қолданғанын белгілеңіз.

A) Биік сезім.
B) Биік тау.
C) Биік ой.
D) Биік тұлға.
E) Биік сөз.

{Правильный ответ}=B


Ауыспалы мағынада қолданылған сөзді көрсетіңіз.

Ниетің қисық болса, ағайынға өкпелеме.

A) Ниетің.
B) Қисық.
C) Болса.
D) Ағайынға.
E) Өкпелеме.

{Правильный ответ}=B


Ауыспалы мағынада қолданылып тұрған сөзі бар сөйлемді анықтаңыз.

A) Тұмау аяғы – құрт, тұман аяғы – жұт.
B) Самат аяғын ауыртып алды.
C) Ол науқасынан айығып кетті.
D) Жел күшейе түсті.
E) Ол аяғын созып жатыр.

{Правильный ответ}=A


Ауыспалы мағынада тұрған сөзді көрсетіңіз.

Бұлақтың көзін ашу – игі іс.

A) Бұлақтың.
B) Көзін.
C) Ашу.
D) Игі.
E) Іс.

{Правильный ответ}=B


Сөздің тура мағынасын табыңыз.

A) Сүт таңертең ұйып қалды.
B) Оң қолым ұйып қалды.
C) Әңгіме ұйып тыңдалды.
D) Олар сүттей ұйып отыр.
E) Сүттей ұйыған жанұя.

{Правильный ответ}=A


Сөздің ауыспалы мағынасын табыңыз.

A) Қарындашын ұштау.
B) Найзаны ұштау.
C) Қайланы ұштау.
D) Шеберлікті ұштау.
E) Таяқты ұштау.
{Правильный ответ}=D


Көп мағыналы сөздің анықтамасын белгілеңіз.

A) Затты атап білдіретін мағынасы.
B) Біркелкі дыбысталып айтылатын сөз.
C) Мағынасы басқа-басқа сөздер тобы.
D) Сөздің екі я одан да көп мағынаға ие болуы.
E) Мағыналары бір-біріне жақын сөздер тобы.

{Правильный ответ}=D


Омонимдес сөзді көрсетіңіз.

A) Гүлнәр мектепке барды.
B) Ол ақылды бала.
C) Айт болды.
D) Уақытты бағала.
E) Айгүл – зерек оқушы.

{Правильный ответ}=C


Омонимдес сөздерді көрсетіңіз.

A) Шапан, келін.
B) Алты, жеті.
C) Арықтан суару.
D) Кел, оқып отыр.
E) Бәрі, тегіс.

{Правильный ответ}=C


Етістіктерден болған синонимдерді көрсетіңіз.

A) Күшті, мықты.
B) Шелдену, қоңдану.
C) Бағалы, құнды.
D) Әлді, қарулы.

E) Қайратты, қажырлы.

{Правильный ответ}=B


“Жалығу” сөзінің синонимін көрсетіңіз.

A) Зерігу, құмар болу.
B) Еріну, кешіру.
C) Жалтару, қорғану.
D) Зерігу, іш пысу.
E) Ығыр болу, көңілі қалу.

{Правильный ответ}=D


Антоним қатысқан сөйлемді көрсетіңіз.

A) Тыным, тыныштық таппаған.
B) Бұраң бел, алма мойын.
C) Ара гүлге қонды.
D) Жақсылық пен жамандық – болды егіз.
E) Сөз ағасы – құлақ.

{Правильный ответ}=D

{Сложность}=B

{Учебник}=Қазақ тілі, Г.Қосымова, Ж.Дәулетбекова, “Атамұра” 2001.

{Класс}=5

{Четверть}=1

$$$002

Антоним бола алмайтын сөзді табыңыз.

A) Қара.
B) Ірі.
C) Сары.
D) Осал.
E) Қас.

{Правильный ответ}=C


Қолөнерге байланысты кәсіби сөздерді табыңыз.

A) Егемен, әмбебап.
B) Кешен, нарық.
C) Нән, сүгірет.
D) Пышқы, шербек.
E) Сиықты, маңлай.

{Правильный ответ}=D

{Сложность}=C

{Учебник}=Қазақ тілі, Г.Қосымова, Ж.Дәулетбекова, “Атамұра” 2001.

{Класс}=5

{Четверть}=2

$$$002

Термин сөздердің анықтамасын белгілеңіз.

A) Белгілі кәсіппен шұғылданатын адамдар арасында айтылатын сөздер.
B) Ғылым, техника саласындағы арнаулы ұғымдарды білдіретін сөздер.
C) Белгілі бір аймақ тұрғындарының сөздері.
D) Басқа тілден енген сөздер.
E) Қолданыстан шығып қалған сөздер.

{Правильный ответ}=В

{Сложность}=B

{Учебник}=Қазақ тілі, Г.Қосымова, Ж.Дәулетбекова, “Атамұра” 2001.

{Класс}=5

{Четверть}=2

$$$003

Ауыл шаруашылығына байланысты кәсіби сөздерді табыңыз.

A) Қоза, шиіт.
B) Сүгірет, маңлай.
C) Хан, патша.
D) Сәукеле, кебеже.
E) Дүрия, патсайы.

{Правильный ответ}=А

{Сложность}=C

{Учебник}=Қазақ тілі, Г.Қосымова, Ж.Дәулетбекова, “Атамұра” 2001.

{Класс}=5

{Четверть}=2

$$$004

Термин сөздерді көрсетіңіз.

A) Эвфемизм, дисфемизм.
B) Диалект, садақ.
C) Сауыт, айбалта.
D) Адырна, найза.
E) Отарба, ұрын бару.

{Правильный ответ}=А

{Сложность}=A

{Учебник}=Қазақ тілі, Г.Қосымова, Ж.Дәулетбекова, “Атамұра” 2001.

{Класс}=5

{Четверть}=2

$$$005

Термин сөздерді көрсетіңіз.

A) Жақсы, жаман.
B) Бастауыш, аммиак.
C) Сәлемдесу, амандасу.
D) Тез, жылдам.
E) Ажар, көрік.

{Правильный ответ}=В


Тұрақты тіркесті көрсетіңіз.

A) Қала мен ауыл арасы.
B) Алты қанат ақ үй.
C) Ит терісін басына қаптады.
D) Көпке тараған күй.
E) Тез келді.

{Правильный ответ}=C


“Әсем” сөзінің синонимдік тұрақты тіркесін көрсетіңіз.

A) Азар да безер болды.
B) Тайға таңба басқандай.
C) Бетінен оты шықты.
D) Ай оңынан туды.
E) Қыздың жиған жүгіндей.

{Правильный ответ}=E


Архаизмді көрсетіңіз.

A) Хан.
B) Патша.
C) Уәзір.
D) Патсайы.
E) Садақ.

{Правильный ответ}=D


Тарихи сөзді табыңыз.

A) Сауын айту.
B) Сәукеле.
C) Хан.
D) Имам.
E) Кебеже.

{Правильный ответ}=C


Архаизмді белгілеңіз.

A) Хан.
B) Патша.
C) Адырна.

D) Күпі.
E) Сауыт.

{Правильный ответ}=D


Тарихи сөзді көрсетіңіз.

A) Сауын айту.
B) Отарба

C) Сәукеле.
D) Имам.
E) Кебеже.

{Правильный ответ}=B


Тарихи сөзді белгілеңіз.

A) Ұрын бару.
B) Барымта.
C) Лашық.

D) Үйшік.
E) Қызыл әскер.

{Правильный ответ}=E


Араб, парсы тілдерінен енген сөздерді белгілеңіз.

A) Ұлыс, нөкер.
B) Емтихан, тәрбие.
C) Нұра, Нарынқол.
D) Жасақ, аймақ.
E) Жарлық, Зайсан.

{Правильный ответ}=B


Кірме сөздерді көрсетіңіз.

A) Құдағай, құдағи.
B) Тыңла, тыңда.
C) Бөтелке, кереует.
D) Маңлай, нән.
E) Таңла, кілт.

{Правильный ответ}=С


Монғол тілінен енген сөздерді көрсетіңіз.

A) Ұлыс, нөкер.
B) Сөмке, кәмпит.
C) Сіріңке, бәтеңке.
D) Сүгірет, бәдірен.
E) Кеуірт, әтешкір.

{Правильный ответ}=А


Диалект сөзді табыңыз.

A) Тұқым, сым.
B) Космос, ғарыш.
C) Саяжай, кеден.
D) Лашық, күпі.
E) Сәукеле, шиден.

{Правильный ответ}=А


Ашық дауысты дыбысты табыңыз.

A) А, Ә.
B) Ы, І.
C) Ұ, У.
D) Ү, Й.
E) Ы, У.

{Правильный ответ}=A


Ашық дауыстылардан құралған сөзді көрсетіңіз.

A) Бейсенәлі.
B) Әлдеқашан.
C) Кінәрат.
D) Ойыншық.
E) Күйзеліс.

{Правильный ответ}=B


Қысаң дауыстылары бар сөзді көрсетіңіз.

A) Әділет.
B) Жауырын.
C) Ғылыми.
D) Төсек.
E) Іңкәр.

{Правильный ответ}=C


Қысаң дауысты дыбыстарды көрсетіңіз.

A) Ү, У, Е.
B) А, Ә, И.
C) Э, Е, Ү.
D) Ы, Ұ, И.
E) Ә, Ү, Ы.

{Правильный ответ}=D


Әріптің анықтамасын көрсетіңіз.

A) Үннен ғана тұратын дыбыстар.
B) Дыбыстық жақты зерттейтін.
C) Дыбыстың жазудағы таңбасы.
D) Алиф пен би атауларының бірігуі.
E) Кедергісіз шығатын дыбыстар.

{Правильный ответ}=C


Әліпбидегі әріптердің түрін анықтаңыз.

A) Жазба, ашық түрі.
B) Жазба, баспа түрі.
C) Ашық, тұйық түрі.
D) Баспа, ұяң түрі.
E) Қатаң, ұяң түрі.

{Правильный ответ}=B


“Ә” әрпінің емлесіне байланысты сөздің дұрысын көрсетіңіз.

A) Күман.
B) Күмән.
C) Күмен.
D) Күмөн.
E) Құман.

{Правильный ответ}=В


Дауысты дыбыстарды белгілеңіз.

A) Б, Ж, С, Р.
B) Х, А, Ч, Е.
C) Ц, Щ, Ө, У.
D) А, Ә, О, У.
E) Б, В, Г, Ғ.

{Правильный ответ}=D


“Ұ” дыбысы қай сөзде жазылатынын көрсетіңіз.

A) С...мке.
B) ...стаған.
C) Жая...лап.
D) Т...сін.
E) Т...скен.

{Правильный ответ}=B


Жіңішке дауысты дыбыстарды көрсетіңіз.

A) Ы, І, Ә.
B) О, Ұ, Ү.
C) Ө, Е, І.
D) Ұ, Ү, Ы.
E) А, Е, Ы.

{Правильный ответ}=C


“Б” дыбысының қандай екенін анықтаңыз.

A) Ұяң дауыссыз дыбыс.
B) Қатаң дауыссыз дыбыс.
C) Ашық дауысты дыбыс.
D) Қысаң дауысты дыбыс.
E) Еріндік дауысты дыбыс.

{Правильный ответ}=А


Бірыңғай ұяң дауыссыз қатысқан сөзді көрсетіңіз.

A) Ешбір.
B) Қап-қалың.
C) Дағды.
D) Сыңғырлату.
E) Етікші.

{Правильный ответ}=С


Ұяң дауыссыз дыбыстарды көрсетіңіз.

A) Г, Ғ, Й, З.
B) Д, З, Ж, Л.
C) Б, Д, З, Ж.
D) Ж, Б, В, М.
E) Ғ, Һ, Н, Ң.

{Правильный ответ}=С


Езулік дауысты дыбыстардан жасалған сөзді табыңыз.

A) Мұқан, Ербол.
B) Әдебиет, теңіз.
C) Орден, нөсер.
D) Ине, бөдене.
E) Адам, өнім.

{Правильный ответ}=B


Бірыңғай еріндік дауысты дыбыстан тұратын сөзді анықтаңыз.

A) Үгіт, ұйыту.
B) Ұзақ, үркек.
C) Ұлу, үйту.
D) Үзеңгі, ұқсау.
E) Ұшқын, үтір.

{Правильный ответ}=C


“Н” дауыссыз дыбысы қай топқа жататынын белгілеңіз.

A) Қатаң дауыссыз дыбыс.
B) Ұяң дауыссыз дыбыс.
C) Жуан сөзде ғана жазылатын дауыссыз дыбыс.
D) Үнді дауыссыз дыбыс.
E) Жіңішке сөзде ғана жазылатын дауыссыз дыбыс.

Правильный ответ}=D


Бірыңғай ұяң дауыссыз қатысқан сөзді көрсетіңіз.

A) Сыпайы.
B) Жылан.
C) Даугер.
D) Бейсенбі.
E) Жоба.

{Правильный ответ}=E


Салдырдан жасалған дауыссыз дыбыстарды белгілеңіз.

A) П, Ф, Б, В

B) К, Г, Ғ, Т.

C) Т, С, З, Ж.

D) Ш, Щ, Т, С.

E) Х, Ц, Ж, Д.

{Правильный ответ}=D


Қай сөзде “П” дыбысы жазылатынын көрсетіңіз.

A) Та...у.

B) Ке...у.

C) Қағы...-соғу.

D) До...ы.

E) Тара...ы.

Правильный ответ}=C


Үнді дауыссыз дыбыстар қатысқан сөзді көрсетіңіз.

A) Әлдилету.
B) Әйел.
C) Әлдебір.
D) Әмірші.
E) Әнеугүні.

{Правильный ответ}=B


“Ң” дауыссыз дыбысының қандай екенін анықтаңыз.

A) Қатаң дауыссыз дыбыс.
B) Ұяң дауыссыз дыбыс.
C) Үнді дауыссыз дыбыс.
D) Жуан дауыссыз дыбыс.
E) Жіңішке сөзге ғана жазылатын дауыссыз.

{Правильный ответ}=C


Бірыңғай қатаң дауыссыз қатысқан сөзді көрсетіңіз.

A) Қорытынды.
B) Тасаттық.
C) Қос бұрым.
D) Өркен.
E) Бағдарсыз.

{Правильный ответ}=B


Бірыңғай қатаң дауыссыз қатысқан сөзді анықтаңыз.

A) Өп-өтірік.
B) Қос тігу.
C) Хош иісті.
D) Қолы ашық.
E) Өсек-аяң.

{Правильный ответ}=C


Түбір сөзді көрсетіңіз.

A) Кемпірқосақ.
B) Ағайын-жұрт.
C) Көк жүзі.
D) Тау.
E) Тау-тас.

{Правильный ответ}=D


Сөзжасамның анықтамасын көрсетіңіз.

A) Екі я одан да көп сөздің бірігуі.
B) Екі сөздің қосарлануы.
C) Жаңа сөздердің жасалуы.
D) Дыбыстардың бірін-біріне ұқсатуы.
E) Сөздердің буынға бөлінуі.

{Правильный ответ}=C


Сөздің бастапқы мағыналы бөлшегін анықтаңыз.

A) Қос сөз.
B) Біріккен сөз.
C) Түбірлес сөз.
D) Түбір сөз.
E) Тіркескен сөз.

{Правильный ответ}=D


Қосымшаның түрі нешеу екенін көрсетіңіз.

A) 2.
B) 3.
C) 4.
D) 1.
E) 5.

{Правильный ответ}=A


Қосымшасыз тұрған түбір сөзді табыңыз.

A) Ой.
B) Атадан.
C) Әкедей.
D) Ауылдас.
E) Бұрғы.

{Правильный ответ}=A


Түбір сөзді көрсетіңіз.

A) Маңдай-ша, ана.
B) Әке, әсемпаз.
C) Бала, дос.
D) Білім, ілім.
E) Өнерпаз, білгіш.

{Правильный ответ}=C


Бірыңғай түбір сөздері бар қатарды көрсетіңіз.

A) Кітап, тасымал, аулы.
B) Дана, даналық, ауылға.
C) Отанды, өміршең, айшықты.
D) Ыдыс, әңгіме, терезе.
E) Балажан, әкесі, кенші.

{Правильный ответ}=D


Буынға бөлінбейтін сөздер қатарын анықтаңыз.

A) ХБЖ, қала.
B) Бақыт, нан.
C) Сақ, қалам.
D) БҰҰ, 50см.
E) Күн, қағаз.

{Правильный ответ}=D


Төрт буыннан тұратын сөзді көрсетіңіз.

A) Төзімді.
B) Саңырауқұлақ.
C) Шаруашылық.
D) Жақсылық.
E) Орта.

{Правильный ответ}=C


Буынға бөлінетін сөздерді анықтаңыз.

A) Дала, бала.
B) Қала, нан.
C) Сарт-сұрт.
D) Қаңқ, қора.
E) Қақ, тарт.

{Правильный ответ}=A


Жіңішке буынды сөздер қатарын көрсетіңіз.

A) Мектеп, орта.
B) Кітап, дос.
C) Есіл, Іле.
D) Астана, көрініс.
E) Мұғалім, мектеп.

{Правильный ответ}=C


Буын құрай алатын дыбыстарды белгілеңіз.

A) Дауысты дыбыстар.
B) Үнді дауыссыз дыбыстар.
C) Дауыссыз дыбыстар.
D) Қатаң дауыссыз дыбыстар.
E) Ұяң дауыссыз дыбыстар.

{Правильный ответ}=A


Буынға қате бөлінген сөзді көрсетіңіз.

A) Жұ-мырт-қа.
B) Ки-е-лі.
C) Құ-мыр-сқа.
D) Ба-ла-лық.
E) Қо-ңыр.

{Правильный ответ}=C


Ашық буынды сөзді көрсетіңіз.
A) Аласа.
B) Ор.
C) Жол.
D) Күл.
E) Ер.

{Правильный ответ}=А


Ашық буынды табыңыз.

A) Ал.
B) Қа.
C) Қас.
D) Ат.
E) Ет.

{Правильный ответ}=В


Ашық жуан буынды сөзді көрсетіңіз.

A) Ор, өз.
B) Боса, баға.
C) Зор, көл.
D) Ық, ік.
E) Бел, тау.

{Правильный ответ}=В


Ашық жуан буынды белгілеңіз.

A) Аз, босат.
B) Ұқ, ұт.
C) Аға, бала.
D) Бел, бол.
E) Бөл, нан.

{Правильный ответ}=С


Тұйық буынды табыңыз.

A) Бақ, зор.
B) Ұқ, үн.
C) Аға, бала.
D) Бөс, жоқ.
E) Кел, бар.

{Правильный ответ}=В


Тұйық буынды анықтаңыз.

A) Ас.
B) Жұрт.
C) Ұран.
D) Дала.
E) Қант.

{Правильный ответ}=А


Бірыңғай тұйық буынды сөзді көрсетіңіз.

A) Жадырату.
B) Жағымпаз.
C) Жым-жырт.
D) Ат.
E) Ақылгөй.

{Правильный ответ}=D


Дұрыс тасымалданған сөзді көрсетіңіз.

A) Театр-рлар.
B) Баяндау-ыш.
C) Та-рақ.
D) Бір-ыңғай.
E) О-тан.

{Правильный ответ}=С


Дұрыс тасымалданған сөзді табыңыз..

A) Қал-алық.
B) Тәу-елді.
C) А.С.-Пушкин.
D) Арық-тау.
E) Таран-ыс.

{Правильный ответ}=D


Дұрыс тасымалданған сөзді белгілеңіз.

A) О-юлы.
B) Үміт-сіз.
C) 25-кг.
D) Кітаб-ымыз.
E) Қазақс-тан.

{Правильный ответ}=В


Буын үндестігінің ғылыми түрдегі атауын көрсетіңіз.

A) Дыбыс үндестігі.
B) Ілгерінді ықпал.
C) Кейінді ықпал.
D) Сингармонизм.
E) Тоғыспалы ықпал.

{Правильный ответ}=D


Үндестік заңының нешеге бөлінетінін көрсетіңіз.

A) 1.
B) 2.
C) 3.
D) 4.
E) 5.

{Правильный ответ}=B


Буын үндестігі сақталып жазылған сөзді көрсетіңіз.

A) Балгер.
B) Әсемпаз.
C) Сәнқой.
D) Өнерлі.
E) Әкетай.

{Правильный ответ}=D


Буын үндестігіне сай емес сөзді көрсетіңіз.

A) Жартас.
B) Кітап.
C) Қоғамтану.

D) Ұлболсын.
E) Өнер.

{Правильный ответ}=B


Буын талғамайтын жұрнақ арқылы жасалып тұрған сөзді көрсетіңіз.

A) Еңбекші.
B) Еңбекқор.
C) Еңбеккер.
D) Еңбектер.
E) Еңбексіз.

{Правильный ответ}=B


Сингармонизм заңына бағынбайтын сөзді анықтаңыз.

A) Балалық.
B) Әуезов.
C) Жігерлі.
D) Құрманғазы.
E) Балалар.

{Правильный ответ}=B


Буын үндестігіне сай қосымша сөзге қалай үндесетінін көрсетіңіз.

A) Буынның жуан-жіңішкелігіне қарай.
B) Дауыссыз дыбысқа қарай.
C) Тұйық буынға қарай.
D) Тек жіңішке буынға қарай.
E) Тек жуан буынға қарай.

{Правильный ответ}=A


Буын үндестігіне бағынбайтын қосымшаны табыңыз.

A) Қалалық.
B) Әсемпаз.
C) Білімді.
D) Кілтті.
E) Дұрыс.

{Правильный ответ}=В


Буын үндестігіне бағынбайтын қосымшаны көрсетіңіз.

A) –қа.
B) –дан.
C) –мен.
D) –лар.
E) –та.

{Правильный ответ}=С


Үндестік заңына бағынбайтын қосымшаны көрсетіңіз.

A) -дар, -дер.
B) -нікі, -тай.
C) -ға, -ге.
D) -тан, -тен.
E) -лар, -лер.

Правильный ответ}=В


Буын үндестігіне бағынбайтын қосымшаны анықтаңыз.

A) -ға, -ге.
B) -ды, -ді.
C) -мен, -бен.
D) -лар, -лер.
E) -ды, -ді.

{Правильный ответ}=В


Кейінді ықпал заңдылығына байланысты сөзді табыңыз.

A) Ұшқышсың.
B) Тал ек.
C) Әлдеқашан.
D) Жанбады.
E) Ешқашан.

{Правильный ответ}=D


Ілгерінді ықпалды сөзді табыңыз.

A) Беру.
B) Жабу.
C) Секіру.
D) Ашса.
E) Ашу.

{Правильный ответ}=D


Кейінді ықпалды табыңыз.

A) Үмітбек.
B) Көкшетау.
C) Қара ала.
D) Жеңіл-желпі.
E) Әншінің әні.

{Правильный ответ}=С


Орфография бойынша дұрыс жазылған сөзді табыңыз.

A) Жәйау.
B) Жайау.
C) Жаяу.
D) Жайяу.
E) Жәйәу.

{Правильный ответ}=С


Орфоэпиялық нормаға сай жазылған сөзді табыңыз.

A) Көңіл аудару.
B) Көңіл күйі.
C) Көлік.
D) Шомылу.
E) Өзөн.

{Правильный ответ}=Е



57 вебинаров для учителей на разные темы
ПЕРЕЙТИ к бесплатному просмотру
(заказ свидетельства о просмотре - только до 11 декабря)


Автор
Дата добавления 16.11.2015
Раздел Другое
Подраздел Тесты
Просмотров958
Номер материала ДВ-162279
Получить свидетельство о публикации
Похожие материалы

Включите уведомления прямо сейчас и мы сразу сообщим Вам о важных новостях. Не волнуйтесь, мы будем отправлять только самое главное.
Специальное предложение
Вверх