Добавить материал и получить бесплатное свидетельство о публикации в СМИ
Эл. №ФС77-60625 от 20.01.2015
Инфоурок / Физика / Тесты / Физика пәнінен бақылау жұмыстар жинағы

Физика пәнінен бақылау жұмыстар жинағы


  • Физика

Документы в архиве:

74.91 КБ 2-тоқсан нач. кл с гос.яз.rar
54.65 КБ Нач.кл. 2четв. русская школа.rar
25.7 КБ КД. Рус.яз.каз кл..docx
18.86 КБ КД. Рус.яз.рус.кл.docx
71 КБ 5 сынып тест.doc
56.5 КБ 7 сынып тест.doc
58.52 КБ каз.лит..docx
82.99 КБ тест әдебиеті 6-сынып.doc
18.34 КБ каз.яз. диктант.docx
17.98 КБ каз лит 7 кл. .docx
72 КБ каз лит 5 кл.doc
67.5 КБ каз лит 6 кл.doc
47.5 КБ каз.лит 8кл.doc
69 КБ каз.лит 9 кл.doc
306 КБ ІІтоқсан гароно геогр.doc
67.5 КБ 2 четверть география 6 класс.doc
32.92 КБ Kонтр. раб. по географии 8 класс. 2 четв.docx
23.25 КБ Контрольная работа за 2 четверть для 11 классов ОГН 2014-2015 год.docx
18.3 КБ Контрольная работа по географии 10 класс общественно2014-2015.docx
44 КБ Контрольная работа по географии 2 четверть 7 класс.doc
32.14 КБ география 10 ЕМН.docx
81 КБ география 11 ЕМН.doc
59.5 КБ контрольная по географии 9 класс.doc
715.01 КБ Всемирная история каз 2014-2015 ж 2 чет.doc
47 КБ 10 сынып ЕМН.doc
20.94 КБ 10 сынып ОГН.docx
24.59 КБ 5 сынып ИКт Microsoft Office Word.docx
22.96 КБ 6 сынып тестMicrosoft Office Word (3).docx
29.41 КБ 9 сынып.docx
104.5 КБ тест 11 класс 2.doc
88 КБ тест 7, 8 сын.doc
30.36 КБ 10 класс ВИ ЕМН.docx
67.86 КБ 10 класс ОГН.docx
35.96 КБ 11 класс.docx
75.5 КБ 6 класс.doc
20.75 КБ 7 класс.docx
65.5 КБ 8 класс.doc
23.79 КБ 9 класс .docx
23.79 КБ ВИ 11 ОГН.docx
76 КБ История Каз. 6 класс.doc
73.5 КБ История Каз.5 класс.doc
97 КБ История Каз.7 класс.doc
55 КБ 10 ИК ЕМН.doc
56 КБ 11 ИК ЕМН.doc
49 КБ 8 ИК полугодие 2014-2015.doc
53 КБ 9 ИК полугодие 2014-2015.doc
15.83 КБ ИК 11 ОГН.docx
26.42 КБ Контрольная работа по истории Казахстана.docx
205.48 КБ полугодие мат-каз.rar
195.46 КБ полугодие мат-рус.rar
41.93 КБ физика 2 четверть контр раб рус.rar
24.79 КБ физика каз.rar
45.5 КБ 8 класс,1 полугодие.doc
56.63 КБ Биология ЕМН 10 класс.docx
25.35 КБ биологии 9 кл 2014-2015 учебного года.docx
253.46 КБ биология каз.кл.rar
34.79 КБ контр раб биология 6-7кл, 2 четв.rar
56.65 КБ контрольные работы в 11 классе 2014 - 2015 г учитель Станогина Л.Б.rar
261.16 КБ КР 2 четв. по химии 10 кл. ОГН. ГМГ 2014-2015.rtf
49 КБ КР 2четв. 11 клОГН. ГМГ14-15г.doc
28.49 КБ КР по химии 9 класс за полугодие 2014-2015.docx
34.17 КБ контр работа8кл 2четв 2014-2015.docx
51.19 КБ контрольный тест 10 класс 2 четверть ЕМН.rar
35.12 КБ химия ЕМН 11кл.rar
74.91 КБ 2-тоқсан нач. кл с гос.яз.rar
54.65 КБ Нач.кл. 2четв. русская школа.rar
25.7 КБ КД. Рус.яз.каз кл..docx
18.86 КБ КД. Рус.яз.рус.кл.docx
71 КБ 5 сынып тест.doc
56.5 КБ 7 сынып тест.doc
58.52 КБ каз.лит..docx
82.99 КБ тест әдебиеті 6-сынып.doc
18.34 КБ каз.яз. диктант.docx
17.98 КБ каз лит 7 кл. .docx
72 КБ каз лит 5 кл.doc
67.5 КБ каз лит 6 кл.doc
47.5 КБ каз.лит 8кл.doc
69 КБ каз.лит 9 кл.doc
24 КБ Диктант 3 сынып 2 тоқсан.doc
13.88 КБ диктант 10- сынып 2-тоқсан.docx
13.2 КБ диктант 11-сынып 2-тоқсан.docx
11.94 КБ диктант 2-сынып2 -тоқсан.docx
12.16 КБ диктант 5-сынып 2 тоқсан.docx
13.35 КБ диктант 6-сынып 2-тоқсан.docx
12.81 КБ диктант 7-сынып 2-тоқсан.docx
12.55 КБ диктант 8-сынып2-тоқсан.docx
19.65 КБ диктант 9 сынып 2 тоқсан қазақ тілі.docx
306 КБ ІІтоқсан гароно геогр.doc
67.5 КБ 2 четверть география 6 класс.doc
32.92 КБ Kонтр. раб. по географии 8 класс. 2 четв.docx
23.25 КБ Контрольная работа за 2 четверть для 11 классов ОГН 2014-2015 год.docx
18.3 КБ Контрольная работа по географии 10 класс общественно2014-2015.docx
44 КБ Контрольная работа по географии 2 четверть 7 класс.doc
32.14 КБ география 10 ЕМН.docx
81 КБ география 11 ЕМН.doc
59.5 КБ контрольная по географии 9 класс.doc
715.01 КБ Всемирная история каз 2014-2015 ж 2 чет.doc
47 КБ 10 сынып ЕМН.doc
20.94 КБ 10 сынып ОГН.docx
24.59 КБ 5 сынып ИКт Microsoft Office Word.docx
22.96 КБ 6 сынып тестMicrosoft Office Word (3).docx
29.41 КБ 9 сынып.docx
104.5 КБ тест 11 класс 2.doc
88 КБ тест 7, 8 сын.doc
30.36 КБ 10 класс ВИ ЕМН.docx
67.86 КБ 10 класс ОГН.docx
35.96 КБ 11 класс.docx
75.5 КБ 6 класс.doc
20.75 КБ 7 класс.docx
65.5 КБ 8 класс.doc
23.79 КБ 9 класс .docx
23.79 КБ ВИ 11 ОГН.docx
76 КБ История Каз. 6 класс.doc
73.5 КБ История Каз.5 класс.doc
97 КБ История Каз.7 класс.doc
55 КБ 10 ИК ЕМН.doc
56 КБ 11 ИК ЕМН.doc
49 КБ 8 ИК полугодие 2014-2015.doc
53 КБ 9 ИК полугодие 2014-2015.doc
15.83 КБ ИК 11 ОГН.docx
26.42 КБ Контрольная работа по истории Казахстана.docx
205.48 КБ полугодие мат-каз.rar
195.46 КБ полугодие мат-рус.rar
41.93 КБ физика 2 четверть контр раб рус.rar
24.79 КБ физика каз.rar
45.5 КБ 8 класс,1 полугодие.doc
56.63 КБ Биология ЕМН 10 класс.docx
25.35 КБ биологии 9 кл 2014-2015 учебного года.docx
253.46 КБ биология каз.кл.rar
34.79 КБ контр раб биология 6-7кл, 2 четв.rar
56.65 КБ контрольные работы в 11 классе 2014 - 2015 г учитель Станогина Л.Б.rar
261.16 КБ КР 2 четв. по химии 10 кл. ОГН. ГМГ 2014-2015.rtf
49 КБ КР 2четв. 11 клОГН. ГМГ14-15г.doc
28.49 КБ КР по химии 9 класс за полугодие 2014-2015.docx
34.17 КБ контр работа8кл 2четв 2014-2015.docx
51.19 КБ контрольный тест 10 класс 2 четверть ЕМН.rar
35.12 КБ химия ЕМН 11кл.rar
155.34 КБ контр.р. с рус. обучен. 2 четв. 2014.rar

Название документа КД. Рус.яз.каз кл..docx

Поделитесь материалом с коллегами:

Контрольная работа по русскому языку

(диктант) в 5 классе

по итогам 2 четверти

Зима.

Пришла зима. Дома, деревья, дороги уже покрылись белым пушистым снегом. Мороз пишет на стекле свои причудливые узоры. Ярко засветило солнце, и узоры на стеклах тают. Под его лучами заискрились сугробы. Но мороз некрепкий, и сейчас самое время бежать на улицу, только не сидеть дома. Детвора с радостью выбегает на улицу.

На дорогах гололёд. Пешеходы аккуратно переходят скользкие дороги.

(61 слово)

Выполнение грамматического задания.

1.Подобрать синонимы к словам: пришла, причудливые, засветило, заискрились, детвора.

2. Сделать морфемный разбор слов: (по выбору учителя).

3.Сделать словообразовательный разбор слов: (по выбору учителя).



Контрольная работа по русскому языку

(диктант) в 6 классе

по итогам 2 четверти


Первый снег.

    Выпал первый снег. Первый снегопад - самый красивый. Снег блестит на солнце, переливается. Пушистые снежинки осторожно касаются земли. Побелели дорожки и крыши домов. Загораются, блестят разноцветные искорки инея. Река упирается в заснеженные берега. Природа как бы замерла на время.
   Как хорошо в лесу! От любого неосторожного прикосновения снежинки осыпаются.  Люди всех возрастов выходят на улицу.
Все радуются первому снегу, кроме водителей городского транспорта: им в этот день работать нелегко. Пешеходам нужно быть осторожными на скользкой дороге. (76сл.)

Выполнение грамматического задания.

1. Найти слова с чередованием в корне. Выписать эти слова, объяснить графически орфограмму, подобрать однокоренные слова.

2. Сделать морфемный разбор слов: (по выбору учителя).

3.Сделать словообразовательный разбор слов: (по выбору учителя).



Контрольная работа по русскому языку

(диктант) в 7 классе

по итогам 2 четверти


Белка.

Жила белка в лесу. Никто ее не беспокоил. Спала она на ветке большой ели. Никогда не заботилась ни о ком, только о себе. Прошло время, у нее появились бельчата. Теперь белка никуда от них не уходила. Наступила зима. Однажды тяжелый ком снега обрушился с вершины дерева на домик белочки. Белка выскочила, а ее детки оказались в ловушке. Некуда бежать. Не к кому обратиться за помощью. Никто не спасет бельчат. Белка быстро принялась раскапывать снег. Гнездо из мягкого мха осталось целым. Никогда лесная жительница не была так счастлива. Её бельчата спасены! (88 сл.) (По В. Бианки)

Грамматическое задание*

* Грамматическое задание составляется учителем в зависимости от уровня обученности класса.

Контрольная работа по русскому языку

(диктант) в 8 классе

по итогам 2 четверти


Зима.

Зима. Пришла зима со снегом, морозом и метелями. Она принесла много красок и картин. В солнечный день встанешь на лыжи и, легко скользя по скрипящему твёрдому снегу, побежишь на окраину города. Идёшь вдоль накатанной санной дороги и любуешься красками снега. Я раньше видел их в изображении художников. Думал, преувеличивают, мол, приукрашивают. Теперь удостоверился, будто открытие для себя сделал. Снега цветут множеством цветов, тонких и разных: от синего до розового, от ослепительно-палевого до голубого с блёстками. Цветут снега, цветёт и небо, безоблачное, спокойное.

Морозное звонкое утро. Лес, весь лёгкий, наряженный в мягкое, белое, пушистое снежное одеяло. (По И. Шевцову.) 95 сл.


Грамматическое задание*

* Грамматическое задание составляется учителем в зависимости от уровня обученности класса.




Контрольная работа по русскому языку

(диктант) в 9 классе

по итогам 2 четверти


Первое зимнее утро. Окрестные холмы уже покрылись снегом и дремали под белым пушистым ковром. Итак, она пришла – долгожданная зима! Хорошо пробежаться по морозцу в зимнее утро! Улицы, вчера ещё по-осеннему унылые, сплошь покрыты горящим снегом, потому что солнце переливается в нём слепящим блеском. Причудливый узор мороза лёг на витрины магазинов и наглухо закрытые окна домов, иней покрыл ветви деревьев, тротуары. Когда глянешь вдоль улицы, то кругом видишь снег, снег, снег…

Изредка подымающийся ветерок пощипывает лицо и уши, зато как красиво вокруг! Как ни колюч морозец, он тоже приятен. Не за то ли все мы любим зиму, что она наполняет грудь волнующим чувством.

Все живо, все ярко в преобразившейся природе, которая полна бодрящей свежести. Так легко дышится, и хорошо на душе, что невольно улыбаешься. (120 сл.)


Грамматическое задание*

* Грамматическое задание составляется учителем в зависимости от уровня обученности класса.



Контрольный диктант (10 класс, ОГН)

по итогам 2 четверти


Зимой в тайге.


Полна тайн сумрачно-хмурая тишина зимнего леса. Мягко-серебристый свет луны

с трудом проникает сквозь черно-изумрудную крону хвойных деревьев и тихо освещает бело-синие сугробы тайги.

Тайга живет своею жизнью. Под сугробом в своей берлоге дремлет в ночной тиши темно-бурый медведь. Его не беспокоят холодный луч луны и разнообразные шорохи леса. Еще в сентябре медведь наелся желудей, ягод брусники, а сейчас спит сладко-нежным сном. Вот зазвенел сушняк, захрустел снег. Это через сугробы по лунной дорожке пробираются дымчато-серые лоси. В поисках пищи шагают они по глубокому снегу в юго-восточном направлении. Трудно им приходиться зимой, нужно постоянно искать пищу. Если бы ни лесники и добровольцы выжить в трескучие морозы сохатым было бы сложно.

Но скоро весна, и золотисто-красное солнышко придет в тайгу и согреет своим теплом. (120 сл.)


Грамматическое задание*

* Грамматическое задание составляется учителем в зависимости от уровня обученности класса.




Контрольный диктант (10 класс, ЕМН)

по итогам 2 четверти


Сосновые деревья.

 

Сосновый бор. Приходилось ли вам любоваться сосновым бором зимой? Это удивительное явление. Как великаны, в белоснежных шубах, стоят сосны. Стволы сосен кажутся медно-красными. Вечером в бору постукивают о стволы сосен крепкими клювами дятлы.

Если разгуляется непогода, то будет бушевать ветер в сосновых вершинах и разбрасывать сухие сосновые иголки по земле. Сосны крепко держатся за землю своими могучими корнями. Эти красивые и сильные деревья не страшатся трескучего мороза.

Но хорошо себя чувствовать они могут только на севере. Северный климат самый благоприятный для сосновых деревьев.

Сосна является прекрасным строительным материалом, топливом. Целебные свойства сосны широко используются в медицине. У этого дерева долгий век, как и у всех хвойных деревьев, он длится триста- четыреста лет. Это хвойное дерево по праву завоевало себе почетное первое место в наших лесах. (120 сл.)


Грамматическое задание*

* Грамматическое задание составляется учителем в зависимости от уровня обученности класса.



Контрольный диктант (11 класс, ОГН)

по итогам 2 четверти



На севере тучи расходились, разгоняемые ветром, и между их серыми клочьями то показывались, то исчезали горы, которые тянулись длинной цепью по всему горизонту.

На их белоснежном фоне чернели скалистые отроги. Незаходящее солнце катилось над самым гребнем хребта, тускло светя сквозь пелену туч и окрашивая их в красноватый цвет. Снеговая равнина на переднем плане покрылась пятнами и полосами, отраженными от неба, синеватого и розового цвета. Общая картина снеговой пустыни и таинственного хребта, что впервые предстал перед глазами путешественников, была поразительна.
Подъем на этот хребет продолжался в течение трех дней вследствие сильных трещин льда. Ледяной поток, то есть ледник, который спускался по долине южного склона хребта, имел до километра в ширину и с обеих сторон окаймлен крутыми темными откосами, покрытыми снегом.(120слов) (По В. Обручеву)



Грамматическое задание*

* Грамматическое задание составляется учителем в зависимости от уровня обученности класса.



Контрольный диктант (11 класс, ЕМН)

по итогам 2 четверти


Зима. Яркое солнце на голубом чистом небе. Снег переливается разноцветной радугой, легкий морозец. В такой день приятно стать на лыжи и пойти к зимнему сказочному лесу. Здесь чрезвычайно тихо. Таинственно стоят ели, закутанные в теплую белую шубу из снега. Иду вдоль опушки и наслаждаюсь этой сказочной красотой. Кажется, все замерло вокруг, но это обманное впечатление. Зима диктует свои законы, но жизнь не останавливается ни на минуту, жители леса заняты своей повседневной работой.

Возвращаюсь домой. У нас под окном растет рябина. Она заметно раскачивается под натиском ветра. Вдруг ее облепила стая снегирей. Они деловито расселись на ветках, оглянулись во все стороны и стали клевать яркие сочные ягоды. Отдохнув после сытного обеда, птицы улетели. Как хорошо, что есть такие зимние столовые для наших птиц!

(122 сл.)



Грамматическое задание*

* Грамматическое задание составляется учителем в зависимости от уровня обученности класса.




Название документа КД. Рус.яз.рус.кл.docx

Поделитесь материалом с коллегами:

Контрольный диктант за II четверть 10 класс


НАГРАДА


Кочевники любили устраивать бои между животными: быками, баранами, архарами. Но в далёкие походы этих животных не возьмёшь, поэтому возили с собой самых бойцовых перепёлок и на досуге стравливали их между собой.

К Рустаму подвели его коня – могучего красавца Желя. Рустам сел на Желя, взял в руки поданный Фарнаком тугой лук, натянуть который было под силу лишь ему самому, и четыре стрелы. Пустил коня вскачь. Фарнак взмахнул рукой, и по этому знаку четыре сака, стоявшие в четырёх разных сторонах, разом выпустили крохотных перепёлочек. Зашуршав крылышками, они взметнулись вверх. Рустам, обернувшись на полном скаку, выстрелом пронзал птаху, а затем с молниеносной быстротой выпустил стрелы вправо и влево, и ещё две птички, затрепетав, пали на землю. Вдруг Жель встал как вкопанный, и Рустам, вскинув лук, со звоном выпустил последнюю стрелу. Она настигла перепела уже в вышине. Потрясённые зрители долго молчали, а затем взорвались неистовым рёвом восторга. Восхищённый невиданным зрелищем, Кир приказал принести вазу и поднёс её Рустаму.


(По Б. Жандарбекову) 155 слов


Грамматическое задание:

I вариант

  1. Произвести синтаксический разбор предпоследнего предложения.

  2. Выписать из предпоследнего предложения одно словосочетание и произвести его синтаксический разбор.

  3. Сделать морфологический разбор слова потрясённые.

II вариант

  1. Произвести синтаксический разбор последнего предложения.

  2. Выписать из последнего предложения одно словосочетание и произвести его синтаксический разбор.

  3. Сделать морфологический разбор слова восхищённый.














Контрольный диктант за II четверть 11 класс


ЖИЛИЩЕ МУСТАНГЕРА


На берегу стояло скромное, но живописное жилище, каких много в Техасе.

Это была хижина, построенная из расщеплённых пополам стволов, вбитых в землю, с крышей из штыковидных листьев гигантской лилии.

Щели между жердями были не замазаны глиной, а завешаны с внутренней стороны хижины лошадиными шкурами, прибитыми не железными гвоздями, а шипами мексиканского столетника.

Окаймляющие речную долину обрывы изобиловали растительностью, послужившей строительным материалом.

Хижина стояла в тени, спрятанная среди деревьев. Казалось, это укромное место было выбрано не случайно.

Примитивная простота постройки и поблёкшие краски делали её незаметной.

Домик был величиной с небольшую палатку. Кроме двери, в нём не было других отверстий, если не считать трубы очага, сложенного у одной из стен.

Позади хижины находился навес, подпёртый шестью столбами и покрытый листьями; он был обнесён небольшой изгородью из поперечных жердей, привязанных к стволам соседних деревьев.

Убранство хижины не лишено было некоторого уюта и комфорта. Стены украшал ковёр из мягких блестящих шкур мустангов. Шкуры – чёрные, гнедые, пегие и белоснежные – радовали глаз: видно было, что их подобрал человек со вкусом.

Мебель была чрезвычайно проста.

(По М. Риду) 171 слово


Грамматическое задание:

I вариант

  1. Произвести синтаксический разбор третьего предложения.

  2. Разобрать слово прибитыми как часть речи.

II вариант

  1. Произвести синтаксический разбор четвёртого предложения.

  2. Разобрать слово послужившей как часть речи.

Название документа 5 сынып тест.doc

Поделитесь материалом с коллегами:

бақылау тест.5-сынып.Әдебиет 1-нұсқа

1.Қазақ халқының күн көрісі болған не?

А) Айтыс В) Төрт түлік С) Ат бәйгесі Д) Ж.Жабаев Е) М.Жұмабаев

2.Халық ауыз әдебиетіне қандай шығармалар жатады?

А) Авторы белгісіз,ауыздан-ауызға тарау арқылы жеткен

В) Қазіргі заманғы ертегілер С) Романдар мен повестер Д) Тек қана ертегілер

Е) Әдеби ертегі

3.Шағын көлемді, оқиғалы, адамға сабақ бола алатын тағылымдылық шығарма қалай аталады?

А) Эпитет В) Мысал С) Теңеу Д) Кейіптеу Е) Метафора

4.Ауыз әдебиеті шығармаларынан нені байқауға болады?

А) Халықтың ой-арманын,мақсатын В) Көңілін С) Байлығын Д) Сағынышын Е) Қуанышын

5.А.Байтұрсынұлы кім?

А) Әнші В) Суретші С) Қоғам қайраткері,педагог,аудармашы Д) Зерттеуші Е) Домбырашы

6.Тұрмыс-салт жырларына қандай жырлар жатады?

А) Батырлар жыры В) Лирикалық өлеңдер С) Төрт түлік мал туралы жырлар Д) поэмалар Е) Роман

7.С.Торайғыров кім болған?

А) Ақын В) Педагог С) Суреткер Д) Зерттеуші Е) Аңшы

8.Жар-жарды кімдер айтады?

А) Жігіттер жағы В) Қыздар жағы С) Қыздар мен жігіттер жағы

Д) Келін мен күйеу жігіт Е) Аға мен жеңге

9.А.Құнанбаев қай жерде дүниеге келген?

А) Алматы облысы В) Семей облысы С) Тараз қаласы Д) Жангелдин ауданы Е) Қостанай қаласы

10.Қиял-ғажайып ертегілерінің кейіпкерлері кімдер?

А) Хайуанаттар В) Аю,түлкі,арыстан С) Мыстан кемпір, жалмауыз, жезтырнақ, пері, дию Д) Жер,көк,ай Е) Қыз,жігіт

11.Ы.Алтынсарин қай жерде туды?

А) Қарағанды В) Жезқазған С) Қостанай Д) Орал Е) Орынбор

12.Аңыз әңгімелердің оқиғасы неге құрылады?

А) Жануарларға В) Шындық оқиғаларға С) Өтірікке Д) Табиғи құбылыстарға Е) Хайуанаттар

13.Ж.Жабаев неше жасында дүниеден өтті?

А) 81 В) 96 С) 78 Д) 99 Е) 95

14. Қазақ әдебиеті нешеге бөлінеді?

А) 3 В) 5 С) 2 Д) 6 Е) 4

15. Ж.Жабаев қай жерде дүниеге келген?

А) Шу өзенінде В) Ертісте С) Жайықта Д) Сары өзенде Е) Қостанайда

16. А.Сейдімбековтың ертегісін тап?

А) Ер Төстік В) Әйел ана С) алтын сақа Д) Аңсау Е) Толағай

17.Желмаяға мініп еліне шұрайлы жер іздеген кім?

А)Қорқыт в)Асан с)Жиренше д) Қарашаш е) Төле би

18.«Әйел ана» ертегісінің авторы кім?

А) А.Сейдімбеков В) С.Сейфуллин С) Ж.Жабаев Д) Ә.Тәжібаев Е) С.Мұқанов

19.Адам ата қандай әңгімеге жатады?

А) Ауыз әдебиеті В) Ертегі С) Діни әңгіме Д) Мақал Е) Жұмбақ

20.Жазба әдебиеті дегеніміз не?

А) Ауызша шығарылған В) Елден-елге таралған С) Авторы бар,жазбаша таралған Д) Варинттары көп Е) Авторы белгісіз

21.Желаяқ, Таусоғар, Саққұлақ атты кейіпкерлер қандай ертегіде кездесетінін анықтаңыз. 
A) "Ер Төстік" В) "Адам жеңбес Айыртөс батыр" с) "Ұшқыш кілем"
 
д) "Керқұла атты Кендебай" е)"Ер Тарғын"
22.
Абайдың неше қара сөзі бар?
А)31
в)41 с)45 д)35 е)40
23.Көркем шығармада суреттейтін табиғат көрінісін не дейді?

А) теңеу В) суреттеу С) пейзаж Д) реңдеу Е) портрет

24. Жылқы төлін тап.
а) құлын б) бұзау с) бота д)лақ е)қозы

25. «Толағай» ертегісінің авторы кім? 
а) Ә. Тәжібаев  в) М. Әуезов  с) А.Құнанбаев  д) Ш. Уәлиханов  е)С.Мұқанов























ІІ нұсқа

1.Желаяқ, Таусоғар, Саққұлақ атты кейіпкерлер қандай ертегіде кездесетінін анықтаңыз. 
A) "Адам жеңбес Айыртөс батыр".
  в) "Ұшқыш кілем" c) "Керқұла атты Кендебай".  д) "Ер Төстік" е) Алтын балық
2. «Ақ киімді денелі ақ сақалды» қай өлеңнен үзінді?
А)Жаз в)Күз с)Қыс д)Көктем е)Жазғытұрым

3.Қазақ халқының күн көрісі болған не?

А) Айтыс В) Төрт түлік С) Ат бәйгесі Д) Ж.Жабаев Е) М.Жұмабаев

4.Шағын көлемді,оқиғалы,адамға сабақ бола алатын тағылымдылық шығарма қалай аталады?

А) Эпитет В) Мысал С) Теңеу Д) Кейіптеу Е) Метафора

5. «Ер Төстік», «Керқұла атты Кендебай», «Алтын сақа» ертегілердің қайсы түріне жатады ? 
а) тұрмыс –салт ертегілері  в) хайуанаттар туралы ертегілер  с) қиял – ғажайып ертегілері  д) шыншыл ертегілер  е)әдеби ертегі
6. Жазба әдебиеті дегеніміз не?

А) Ауызша шығарылған В) Елден-елге таралған С) Авторы бар,жазбаша таралған Д) Варинттары көп Е) Авторы белгісіз

7.Тұрмыс-салт жырларына қандай жырлар жатады?

А) Батырлар жыры В) Лирикалық өлеңдер С) Төрт түлік мал туралы жырлар Д) поэмалар Е) Роман

8.Қиял-ғажайып ертегілерінің кейіпкерлері кімдер?

А) Хайуанаттар В) Аю,түлкі,арыстан С) Мыстан кемпір, жалмауыз, жезтырнақ, пері, дию Д) Жер,көк,ай Е) Қыз,жігіт

9. Саржанның баласының аты

А) Толағай в) Тарғын с)Ер Төстік д) Қобыланды е)Алпамыс

10. Өлең шумағы қай туындыдан алынғанын табыңыз. - Дүниеге бір бала келді, Отыз күндік мерекені, Естен кетпес берекені, Сол ауылға ала келді.

А) Ер Төстік в) Тарғын с)Алпамыс д)Қорыланды е) "Толағай"

11.Аңыз әңгімелердің оқиғасы неге құрылады?

А) Жануарларға В) Шындық оқиғаларға С) Өтірікке Д) Табиғи құбылыстарға Е) Хайуанаттар

12. Қазақ әдебиеті нешеге бөлінеді?

А) 3 В) 5 С) 2 Д) 6 Е) 4

13. М.Әуезов ертегіні нешеге бөлді?

А) 5 в) 3 с) 2 д) 4 е) 6

14. Ешкі төлін тап.
а) қозы в) лақ с) бота д)құлын е)бұзау

15. Шыншыл ертегіні тап
А)Аяз би в)Қырық өтірік с)Ер Төстік д)Керқұла атты Кендебай е)Толағай

16. Абайдың неше қара сөзі бар?
А)31 в)41 с)40 д)45 е)35
17. С.Торайғыров кім болған?

А) Ақын В) Педагог С) Суреткер Д) Зерттеуші Е) Аңшы

18. Желмаяға мініп еліне шұрайлы жер іздеген кім?

А)Қорқыт в)Асан с)Жиренше д) Қарашаш е) Төле би

19.Құранда қанша сүре бар ?

А) 114 В) 104 С) 90 Д) 80 Е) 95

20.Ибрахимнің әйелі

А) Аналық в)Ажар с)Зере д) Ұлжан е)Айғаным

21.Адам ата қандай әңгімеге жатады?

А) Ауыз әдебиеті В) Ертегі С) Діни әңгіме Д) Мақал Е) Жұмбақ

22. «Толағай» ертегісінің басқа ертегілерден қандай ерекшілігі бар? 
а) «Толағай» ертегісінің авторы бар 
в) «Толағай» ертегісінің авторы жоқ 
с) «Толағай» ертегісін халық шығарған 
д) «Толағай» ертегісі қиял-ғажайып ертегі 

е) «Толағай» ертегісі шыншыл ертегі 
23. Абайдың әжесінің атын анықтаңдар. 
а) Зере  в) Ұлжан  с) Әйгерім  д) Тоқжан  е)Айғаным

24. Тапқырлықты,білімділікті керек ететін ауыз әдебиетінің түрі не деп аталады. 
а) мақалдар в) жұмбақтар с) ертегілер д) жыр е)дастан
25.
«Кел ,балалар,оқылық» өлеңінің авторы кім?
а) Ш
. Уәлиханов  в) А. Құнанбаев  с) С. Сейфуллин  д) Ы. Алтынсарин  е)М.Әуезов























5 сынып.Әдебиет тест кілттері.

Название документа 7 сынып тест.doc

Поделитесь материалом с коллегами:

Әдебиеттен тест 7-сынып І нұсқа

1.Мінезі Қарабайдың жаннан тәтті,

Уағдасы құда болған жұртқа жетті. Үзінді қай жырдан алынған?

А) Қыз Жібек в) Қозы Көрпеш- Баян сұлу с)Сұлушаш д)Айман-Шолпан е) Ер Тарғын

2.Әз Жәнібек ханның қанша биі болған?

А) 60 в)61 с )65 д)62 е) 63

3. Лиро-эпостық жырды көрсет?

А) «Қобыланды батыр», в) «Күлтегін» жыры с) «Қозы Көрпеш –Баян сұлу», «Қыз Жібек» д)«Алпамыс батыр» жыры е) «Сұлушаш»

4.Махамбеттің Исатайға арнаған өлеңі қайсысы?

А)Ереуіл атқа ер салмай в)Тарланым с) «Ұлы арман» д) Мен едім е) Қызғыш құс

5. Қазақ халқын «маса болып ызыңдап оятпақшы» болған ақын?

А)А.Байтұрсынұлы в)А.Құнанбаев с)І.Жансүгіров д)І.Есенберлин е) С.Мұқанов

6. «Қырық мысал», «Маса» жинақтарының авторын белгілеңіз. 
A) Ш.Құдайбердіұлы в) А.Байтұрсынұлы с) Ж.Аймауытов д) М.Жұмабаев е) Б.Майлин

7. Мұхтар Әуезовтың қандай романы бар?
А)Сары қазақ в)Абай жолы с)Тізгін д)Күткен күн е)Өткен күн
8. С.Сейфуллиннің шын аты кім?
А)Сәкен в) Ибрахим с)Сәдуақас д)Сәбит е)Сәбен
9.Градация деген не?
 
А)дамыту в)дауыс ырғағы с) теңеу д) адам образы е) эпитет
10.Абайдың неше қара сөзі бар?
А)31
в)41 с)45 д)35 е)47
11.
М.Өтемісұлы қай жылы дүниеге келді?

А)1804 в)1825 c)1845 д)1804 е) 1836

12. «Толағай» ертегісінің авторы кім? 
а) Ә. Тәжібаев  в) М. Әуезов  с) А.Құнанбаев  д) Ш. Уәлиханов  е)Халық
13. Аңыз әңгімелердің ертегілерден айырмасы неде екенін белгілеңдер. 
а) ойдан құралған әңгімелер  в) жұмбақтар,жаңылтпаштар
с) мақал – мәтелдер д) тарихта болған адамға байланысты болады е)мақал-мәтелдер
14. Қобыз аспабының атасы кім? 
а) Қорқыт ата в) Асан қайғы с) Алдар көсе д) Жиренше шешен е)халық
15. Шоқан Уәлихановтың шын аты қалай аталады? 
а) Ибрагим  в) Мұхаммедханафия  с) Әбілмансұр  д) Сәкен  е)Шоқан
16. Шоқан Уәлиханов қай жерде туылған. 
а) Семей облысында 1845 жылы  в) Қостанай облысында 1835 жылы 
с) Қостанай облысында 1841 жылы  д) Алматы облысында 1894 жылы 

е) Оңтүстік Қазақстан облысы 1804 жылы

17. «Кел ,балалар,оқылық» өлеңінің авторы кім. 
а) Ш. Уәлиханов  в) А. Құнанбаев  с) С. Сейфуллин  д) Ы. Алтынсарин  е)А.Байтұрсынов

18. Жансүгіровтың пьесаларының қатарын табыңдар. 
а) «Күйші», «Дала», «Құлагер»  в) «Жолдастар», «Гималай»  с) «Кек», «Түрксіб» д) «Москва – Қазақстан», «Көкшетау»  е) «Исатай –Махамбет» 
19. «Менің Республикам» атты өлеңнің авторы 
а) С. Мәуленов  в) Ш. Мұртаза  с) С.Мұқанов  д)Ғ.Мұстафин е )М.Жұмабаев

20. Тапқырлықты,білімділікті керек ететін ауыз әдебиетінің түрі не деп аталады?
а) мақалдар;  в) жұмбақтар;  с) ертегілер;  д) әндер;  е)әңгімелер
21.«Қансонар» сөзінің мағынасы?

А)Маң далада аң аулау в)Ақ қар с)Жаңа жауған қардың үстіндегі аңның ізі

Д) ерте мезгіл е)кешкі кез

22.Ұлы жүздің биі

А) Қазбек би в)Жиренше с)Әйтеке д)Тәуке е) Төле

23. «Шәкірт ойы» өлеңінің авторы

А)Ж.Жабаев в) А.Құнанбаев с)Д.Бабатайұлы д)С.Торайғыров е)М.Жұмабаев

24. Жылқы иесін тап.
а) Қамбар ата в) Зеңгі баба с) Шопан ата д)Сексек ата е)Ойсыл қара
25. Кесені қолыма алып қарай бердім

«Ішінде нақақ көзден жас бар ма?» деп, -деген өлең жолдарындағы көркем әдісті табыңыз?

А)Ирония в)Кейіптеу с)Қайталау д)Эпитет е)Градация





7-сынып қазақ әдебиетінен тест жауабы


І нұсқа

1.в 2.д 3.с 4. в 5.а 6.в 7.в 8. с 9.а 10. с 11.а 12.а 13.д 14.а 15.в 16.в 17.д 18.а 19. а 20. в 21.с 22.е 23.с 24. а 25.а











ІІ нұсқа

1.Қобыз аспабының атасы кім? 
а) Қорқыт ата в) Асан қайғы с) Алдар көсе д) Жиренше шешен е)халық
2. «Ақын ініме» өлеңінің авторы кім?

А) М.Жұмабаев в) С.Сейфуллин с) А.Байтұрсынов д) І.Жансүгіров е) М.Дулатов

3.Махамбет қай жылы дүниеден өтті?

а)1845 в)1841 с)1846 д)1825 е)1849

4. Дулат Бабатайұлының шығармасын көрсетіңіз?
А)Құлақтан кіріп бойды алар
в) О Ақтан жас, Ақтан жас
с)Адамдық борышың д)Домбыра е)Анам тілі
5. Кесені қолыма алып қарай бердім

«Ішінде нақақ көзден жас бар ма?» деп, -деген өлең жолдарындағы көркем әдісті табыңыз?

А)Ирония в)Кейіптеу с)Қайталау д)Эпитет е)Градация

6.«Кел ,балалар,оқылық» өлеңінің авторы кім. 
а) Ш. Уәлиханов  в) А. Құнанбаев  с) С. Сейфуллин  д) Ы. Алтынсарин  е)А.Байтұрсынов

7. «Лашын» қай романнан алынған үзінді?

А) Өмір мектебі В) Абай жолы С) Көкшетау Д) Бақытсыз Жамал Е) Бала Шоқан

8.Көркем шығармада суреттейтін табиғат көрінісін не дейді?

А) теңеу В) суреттеу С) пейзаж Д) реңдеу Е) портрет

9.Шағын көлемді,оқиғалы,адамға сабақ бола алатын тағылымдылық шығарма қалай аталады?

А) Эпитет В) Мысал С) Теңеу Д) Кейіптеу Е) Метафора

10. А.Байтұрсынұлы кім?

А) Жазушы В) Суретші С) Қоғам қайраткері,педагог,аудармашы Д) Педагог Е) Домбырашы

11. Мінезі Қарабайдың жаннан тәтті,

Уағдасы құда болған жұртқа жетті. Үзінді қай жырдан алынған?

А) Қыз Жібек в) Қозы Көрпеш- Баян сұлу с)Сұлушаш д)Айман-Шолпан е) Ер Тарғын

12.Әз Жәнібек ханның қанша биі болған?

А) 60 в)61 с )65 д)62 е) 63

13. Риторика дегеніміз не?
А)ойды, сезімді әсерлі жеткізу үшін сұрау түрінде айту

в) алдыңғы сөзден соңғы сөзді асыра, асқақтата түсу

с)көркем шығармадағы осындай жинақталған адам образы

д) дамыту градация  е)мысқылдап ойды жеткізу

14. Қазақ әдебиеті нешеге бөлінеді?

А) 3 В) 5 С) 2 Д) 6 Е) 4

15 .Ұлы жүздің биі

А) Қазбек би в)Жиренше с)Әйтеке д)Тәуке е) Төле

16. «Шәкірт ойы» өлеңінің авторы

А)Ж.Жабаев в) А.Құнанбаев с)Д.Бабатайұлы д)С.Торайғыров е)М.Жұмабаев

17. М.Әуезов ертегіні нешеге бөлді?

А) 5 в) 3 с) 2 д) 4 е) 6

18. Теңеуі бар сөйлемді табыңыз
А)Ырсылдап демі көріктей,көздері оттай,өріктей

в)Көкіректері жанып бақыт іздеген жастар

с)Домбыра сенде мін бар ма?

д)Қадірлі,бағасы алтын анам тілі

е) Қараңғы қазақ көгіне
19. «Ақын қонақтар» қай романнан алынған үзінді?

А) Бақытсыз Жамал В) Абай жолы С) Оянған өлке Д) Аңсау Е) Қазақ солдаты

20. Жазба әдебиеті дегеніміз не?

А) Ауызша шығарылған В) Елден-елге таралған С) Авторы бар,жазбаша таралған Д) Варинттары көп Е) Авторы белгісіз

21. «Толағай» ертегісінің авторы кім? 
а) Ә. Тәжібаев  в) М. Әуезов  с) А.Құнанбаев  д) Ш. Уәлиханов  е)Халық
22. «Ақ киімді денелі ақ сақалды» қай өлеңнен үзінді?
А)Жаз в)Күз с)Қыс д)Көктем е)Жазғытұрым
23.
Желаяқ, Таусоғар, Саққұлақ атты кейіпкерлер қандай ертегіде кездесетінін анықтаңыз. 
A) "Адам жеңбес Айыртөс батыр".
  в) "Ұшқыш кілем". 
с) "Керқұла атты Кендебай" д) "Ер Төстік" е)Әйел ана

24. Лирикалық қаһарман деген не? 
А)оқырман жүрегіне жол тапқан өлең кейіпкері в)жазушылар,ағартушылардың жазған шығармалары c) тармақтың соңғы сөздері дыбыстық жағынан үндесуі д)барлығы да дұрыс е)жауап жоқ
25.
Семейдегі Абай оқыған медресе?

А)Араб медресесі в) «Ахмет Риза» медресесі с)Қалалық медресе

Д)Татар медресесі е)Дүмше молда



ІІ нұсқа әдебиет

1.а 2.с 3.c 4.в 5.а 6.д 7.а 8.c 9.в 10.с 11.в 12.д 13.д 14.c 15.е 16.д 17.в 18.а 19.в 20.с 21.а 22. С 23.д 24а 25. в

Название документа каз.лит..docx

Поделитесь материалом с коллегами:

Қазақ әдебиетінен бақылау тесті

8-сынып 2тоқсан

I-нұсқа

1.Әдебиет- 
A) сөз өнері. B) сөз жарысы. 
C) даналықсөз. D) асыл сөз. E) көркем сөз. 

2. «Қозы Көрпеш-Баян сұлу» жырын баспадан қазақ тілінде шығарған ғалым: 
A) Г.Потанин. B) Ш.Уалиханов. C) В.Радлов. D) М.Әуезов.E) Ә.Мұрғалин. 
3.«Құтты білік» дастанында ақыл-парасат бейнесінде кім жырланған?

А.Өгдүлміш В.Айтолды С.Айтуды Д.Одғұрмыш Е.Күнтуды.
4. Абайдың «Қара сөздерінің» жазылған уақыты: 
А) 1891 -1898 Б) 1890 – 1898 С) 1854 – 1898 D) 1875 – 1898  Е) 1864 – 1898 

5. Аллегория дегеніміз – 
А) бір затты немесе құбылысты шамадан тыс ұлғайта суреттеу 

Б) бір затты немесе құбылысты шамадан тыс кішірейте суреттеу 
С) астарлы, тұспалдау арқылы суреттеу 
D) заттың сапасын анықтайтын суретті сөз  Е) сөз мәнін өзгертіп айту 

6. Д.Бабатайұлының поэмасы: 
А) «Ақжайлау мен Сандықтас» Б) «Бараққа» С) «Аягөз» D) «Еспенбет» Е) «Ұлы арман» 

7. 1836 – 1838 жылдардағы шаруалар көтерілісінің рухани көсемі: 
А) Абай Құнанбайұлы Б) Ахмет Байтұрсынұлы С) Дулат Бабатайұлы 
D) Махамбет Өтемісұлы Е) Исатай Тайманұлы 

8. «Қалқаман-Мамыр» дастанындағы Мамырдың әкесін анықтаңыз.

А)Мәмбетей руынан шыққан бай В)Қалқаман С)Нысан абыз D)Көкенай Е) Әнет баба
9. Абай он жетінші қарасөзінде таласқандардың қайсысына жақтасқаның табыңыздар

А) Ақыл В)қайрат С)жүрек D)ғылым Е)адам

10. Қай ғалым «шығыстың Аристотелі» атанған?

А) Захириддин Мұхаммед Бабыр В) Әбу Насыр ибн Сина С) Платон

D) Қожа Ахмет Яссауи Е) Әбу Насыр Әл-Фараби
11.М.Қашқари «Түркі тілдерінің сөздігін» қашан жазды?

А) 1050 В) 1060 С) 1070 D) 1080 Е) 1090
12. Шәкәрімнің поэмасын табыңыз

А) «Қалқаман-Мамыр» В) «Көкшетау» С) «Құлагер» D) «Сұлушаш» Е) «Батыр Баян»
13. «Жай жатсаң, жаңылмайсың, адаспайсың, 
Күреске кім кетпейді ғапыл, інім» - кімнің өлеңі? 
А) Абай Құнанбайұлы Б) Сұлтанмахмұт Торайғыров С) Ахмет Байтұрсынұлы 
D) Дулат Бабатайұлы Е) Махамбет Өтемісұлы 
14. Абайдың өлеңін көрсет

А) «Бірінші тілек тілеңіз» В) «Өзен» С) «Кедей» D) «Жазғытұрым» Е) «Замана адам»

15. С.Сараидың «Гүлстан бит-туркиі» неше тараудан тұрады?

А) 20 В) 12 С) 10 D) 6 Е) 8 

16. Тасқа қашалған жәдігерліктердің бізге жеткендерінің ең ірілерін белгілеңіз

А) Моңғолия ескерткіштері В)Талас ескерткіштері С) Ыстық көл ескерткіштері D)Берел ескерткіштері

Е) Күлтегін, Білге қағанға арналған ескерткіштер
17. Ақсу ауданында дүниеге келген ақын: 
А) Сәкен В) Ілияс С) Махамбет D) Ахмет Е) Мағжан 

18.«Қорқыт ата» кітабы қанша жырдан тұрады?

А) 10 В) 11 С) 12 D) 13 Е)14
19. «Еңлік-Кебек», «Қалқаман-Мамыр» поэмаларының авторы

А) М.Сералин В) М.Абайұлы С) Ш.Құдайбердиев D) М.Әуезов Е) І.Жансүгіров
20. Оғыздардың қасиетті түсі не болған?

А) ақ В) көк С) қара D) қызыл Е)жасыл
21. Көзі тірісінде Гомер атанған ақын: 
А) Жамбыл В) Сұлтанмахмұт С) Ахмет D) Ілияс Е) Сәкен 

22. «Құтты білік» дастанындағы уәзірді табыңыз.

А) Айтолды В) Одғұрмыш С)Өгдүлміш D) Дана-дәруіш Е) Күнтуды
23. «Оның аса дос көретін тобы балалар болушы еді. Жаз да, қыс таңға шықса, қасында балалар қаптап жүретін» - қай шығармадаен алынған? 
А) «Есілбойында» В) «СаятшыОраз» С) «Борандытүнде» D) «Көксерек» Е) «Жетім» 
24. Берілген үзінді қайжырдан алынған?

Түркі халқы үшін түн ұйықтамадым,күндіз отырмадым
А) «Күлтегін» В) «Оғыз-нама» С) «Қорқыт ата кітабы» D) «Алып-Ер Тұңға» Е) «Құдатғу білік»

25. Ежелгі дәуір әдебиеті неше кезеңге бөлінеді?

А) 3 В) 5 С) 6 D) 4 Е) 8



Қазақ әдебиетінен бақылау тесті

8-сынып 2тоқсан

II-нұсқа
1. «Қалқаман-Мамыр» дастанындағы Мамырдың әкесін анықтаңыз.

А)Мәмбетей руынан шыққан бай В) Қалқаман С) Нысан абыз D) Көкенай Е) Әнет баба

2. Тасқа қашалған жәдігерліктердің бізге жеткендерінің ең ірілерін белгілеңіз

А) Моңғолия ескерткіштері В)Талас ескерткіштері С) Ыстық көл ескерткіштері D)Берел ескерткіштері

Е) Күлтегін,Білге қағанға арналған ескерткіштер
3. «Құтты білік» жырындағы қанағат бейнесінде кім алынған?
А) Естеміс В) ЖүсіпС) Күнтуды бек D) Айтолды уәзір Е) Одғұрмыш

4. Абайдың табиғат лирикасы тақырыбына арнаған өлеңдерін анықтаңыз. 
А) «Интернатта оқып жүр» В) «Қыс» С) «Ғылым таппай мақтанба» D) «Мен жазбаймын өлеңді Ермек үшін» 

Е) «Дүние де өзі, мал да өзі» 

5. VІ-VІІ ғасырдағы туындыны табыңыз.

A) «Күлтегін», «Тоныкөк» B) «Қисса-сул әнбия» C) «Қорқыт ата» кітабы D) «Мұхаббат-наме»

E) «Жамиғат тауарих»

6..«Құтты білік» дастанында ақыл-парасат бейнесінде кім жырланған?

А.Өгдүлміш В.Айтолды С.Айтуды Д.Одғұрмыш Е.Күнтуды.

7. Көзі тірісінде Гомер атанған ақын:

А) Жамбыл В) Сұлтанмахмұт С) Ахмет D) Ілияс Е) Сәкен
8. Абай он жетінші қарасөзінде таласқандардың қайсысына жақтасқаның табыңыздар

А) Ақыл В) қайрат С)жүрек D) ғылым Е) адам

9. А.Иасауидың алғашқы ұстазы... 
А) Қорқыт В) Аристотель С) Йүгінеки D) Арыстан баб Е) Бақырған 

10. Жүсіп Баласағұни «Құтты білік» дастаны неше тараудан тұрады? 
А) 80В) 70 С) 85 D) 81 Е) 82 

11. «Лұқман» сөзінің аудармасы: 
А) ақын В) жырау С) ақымақ D) данышпан Е) қобызшы 

12. М.Қашғари қай жылы туды? 
А) 1028 ж В) 1021 ж  С) 1029 ж  D) 1027 ж Е) 1030 ж 

13.Абайдың өлеңін көрсет

А) «Бірінші тілек тілеңіз » В) «Өзен» С) «Кедей» D) «Жазғытұрым» Е) «Замана адам»

14. Орхон ескерткіштері қай өзеннің бойынан табылған
А) Орхон өзені В) Енисей өзені С) Талас өзені D) Сырдария өзені Е) Амудария өзені 
15. Оғыздардың қасиетті түсі не болған?

А)ақ В) көк С) қара Д) қызыл Е) жасыл
16.Көзі тірісінде Гомер атанған ақын:

А) Жамбыл В) Сұлтанмахмұт С) Ахмет D) Ілияс Е) Сәкен
17. «Құтты білік» дастанындағы уәзірді табыңыз.

А)Айтолды В)Одғұрмыш С) Өгдүлміш D) Дана-дәруіш Е) Күнтуды

18. Кешке таман Тайбурыл 
Жын қаққанға ұқсайды. 
Құлан менен құлжаның 
Ұзатпай алдын тосады («Қобыланды батыр»), - деген өлең тармақтарындағы буын санын анықтаңыз. 
А) 7 – 8 буынды В) 7 буынды С) 11 буынды  D) 10 буынды Е) 6 буынды 

19. Тасқа қашалған жәдігерліктердің бізге жеткендерінің ең ірілерін белгілеңіз

А) Моңғолия ескерткіштері В)Талас ескерткіштері С) Ыстық көл ескерткіштері D)Берел ескерткіштері

Е) Күлтегін,Білге қағанға арналған ескерткіштер
20. . М.Қашқари «Түркі тілдерінің сөздігін» қашан жазды?

А) 1050 В) 1060 С)1070 D) 1080 Е)1090
21. «Ассонанс» анықтамасына сәйкес қатарды белгілеңіз. 
А) бірыңғай дауыссыз дыбыстарды қайталау В) Заттың айрықша сипатын анықтау. 

С) Бүтіннің орнына бөлшекті қолдану D) Бірыңғай дауысты дыбысты қайталау. 

Е) Бір затты басқа затпен салыстыра суреттеу. 
22.  1.Әдебиет-

A) сөз өнері. B) сөз жарысы. C) даналықсөз. D) асылсөз. E) көркемсөз.

23. Б.Майлиннің туған жерін белгілеңіз. 
А) Көкшетау облысы В) Казіргі Қостанай облысы С) Қарағанды облысы D) Атырау облысы Е) Ақтобе облысы

24. Әуелі , «Жарлы болсаң, арлы болма »деген.Ардан кеткен соң, тірі болып жүргені құрысын... 
Бұл пікір Абайдың нешінші қара сөзінде айтылғанын анықтаңыз. 
А) Алтыншы сөз В) Он екінші сөз С) Жиырма сегізінші сөз D) Жиырма тоғызыншы сөз Е) Он тоғызыншы сөз 

25.Тасқа қашалған жәдігерліктердің бізге жеткендерінің ең ірілерін белгілеңіз

А) Моңғолия ескерткіштері В)Талас ескерткіштері С) Ыстық көл ескерткіштері D)Берел ескерткіштері

Е) Күлтегін,Білге қағанға арналған ескерткіштер



Жауаптары:



В


Е


В


С


Д


Д


А


С


Е


С


А


С


Д


Е


Е


В


С


С


В


А


А


В


В


А

II-н

А

Е

Е

В

А

Е

А

С

Д

С

Д

С

Д

А

В

А

А

А

Е

С

Д

А

В

Д

В
























































Қазақ әдебиетінен бақылау тесті

9-сынып 2тоқсан

I-нұсқа

1. Ежелгі дәуір әдебиеті неше кезеңге бөлінеді?

А)3 В)5 С)6 D)4 Е)8

2. Берілген үзінді қай жырдан алынған?

Түркі халқы үшін түн ұйықтамадым,күндіз отырмадым

А) «Күлтегін» В) «Оғыз-нама» С) «Қорқыт ата кітабы» D) «Алып-Ер Тұңға» Е) «Құдатғу білік»

3. «Күлтегін» жырындағы Тоныкөк кім?

А) Қаған В) Қағанның кеңесшісі С) Қазынашы D) елші Е) қолбасшы

4. 5.Күлтегін ескерткішінің көшірмесі 2001 жылы қай қалаға әкелінді?

А)Алматы В)Түркістан С)Астана D)Қызылорда Е)Орал

5.Оғыздардың қасиетті түс не болған?

А)ақ В)көк С)қара D)қызыл Е)жасыл

6.Үйлену салтына байланысты туған өлеңдерді көрсет. А)Қоштасу, жоқтау В)Тойбастар, сыңсу С)Өтірік өлең, мақал D)Естірту, көңіл айту е)Атқа міңгіз, тұсау кесу 7.Ертегінің неше түрі бар? А)3 В)2 С)5 D) 4 Е)1

8.Қозы Көрпеш жырындағы жастардың арман, тілегіне қарсы топты табыңыз.

А)Қарабай тобы D)Базарбай тобы C)Қалмақтар тобы D)Қодар тобы E)Сарыбай тобы 9. Асан қайғының мына өлеңінде не туралы айтылған:

Ердің құны болса да,

Алдыңа келіп қалған соң,

Қол ұусырып барған оң,

Аса кеш теғ қоя бер.

А)Кішіпейлділік В) Тәкәппарлық С)Кешірімділің D)Жомарттыылық Е) Бауырымдылық

10. Бұқар жыраудың шығармасын табыңыз

А) «Күмбір, күмбір кімінетін» В) «О, Ақтан жас, Ақтан жас» С) «Жауқашарға» D) «Асқар, асқар, асқар тау» Е) «Жиырма деген жасыңыз»

11. Үзінді Асан қайғының қай өлеңінен алынған?

Ата жұртты бұқара,

Өз қолыңда болмаса

Қанша жақсы болсада,

Қайратты туған ер ғаріп.

А) «Бұл заманда не ғаріп» В) «Айналасын жер тұтқан» С) «Көлде жүрген қоңыр қаз» D) «Қырында киік жайлаған» Е) «Еділ бол да, Жайық бол»

12.Бұқар жырау нені жырлаған:

А) Бұрынғыны аңсау В) Ел бірлігі, Абылай бейнесі С) Әділдік D) Адамгершілік

Е) Ел қорғаған батыр бейнесі

13.Жібектің әкесін тап а)Базарбай в)Қаршыға с)Шеге д)Сырлыбай е)Айбас

14.Сиыр пірі

А)Зеңгібаба В)Шекшеката С) Ойсылқара D) Қамбарата Е) Шопаната 15.Мақал дегеніміз не?

А)Тұспалдап айту В) Ақыл-ойды дамыту С)Ой нақты беріледі D) Жаңылмай айту

Е)Арман-қиялдан туады

16. Қай жырау Азау қаласында туған?

А) Досмамбет В) Асан қайғы С) Ақтамберді D) Үмбетей Е) Бұқар жырау 17. «Күмбір, күмбір кісінетіп» қай жыраудың өлеңі?

А) Үмбетей В) Бұқар С) Доспамбет D) Асан қайғы Е)Ақтамберді

18. Есім хан тұсында өмір сүрген жырау

А) Жиембет В) Бұқар С) Асан қайғы D) Үмбетей Е) Ақтамберді

19.Төле би қай жерде дүниеге келді?

А)Қарағанды облысы В)Сыр бойы С)Өзбекстанда D) Жамбыл облысында Е)Отырар қаласында 20. Данагүл кім?

А)Жиреншенің қызы В)Алдар көсенің әйелі С)Төле бидің келіні D) Сырымның шешесі Е)Белгісіз әйел

21.Ер Төстік ертегісіндегі Төстіктің әкесін табыңыз.

А)Ерназар В)Тоқсанбай С)Қарабай D) Байсары Е)Байбөрі

22.Берілген салттың қайсысы баланың дүниеге келуімен байланысты емес?

А)Тұсау кесу В)Шілдехана С)Атқа мінгізу D) Бесік той Е)Тойбастар 23. «Керей, қайда барасын?» толғауын жазған жырау кім?А) Қазтуған жырау В) Асан қайғы жырау С) Жиембет жырау D) Шалкиіз жырау Е)Бұқар жырау

24. Асан қайғының шын аты кім?

А) Асанбек В) Асангелді С) Ақтамберді D) Хасан Е) Ахмет

25. «Көмекей әулие» атанған жырау кім?

А) Досмамбет жырау В)Ақтамберді С) Үмбетей D) Бұқар жырау Е) Шал ақын



Қазақ әдебиетінен бақылау тесті

9-сынып 2тоқсан

II-нұсқа

1. Қай жырау Азау қаласында туған?

А) Досмамбет В) Асан қайғы С) Ақтамберді D) Үмбетей Е) Бұқар жырау

2. «Күмбір, күмбір » кісінетін қай жыраудың өлеңі?

А) Үмбетей В) Бұқар С) Досмамбет D) Асан қайғы Е)Ақтамберді

3. Усім хан тұсында өмір сүрген жырау

А) Жиембет В) Бұқар С) Асан қайғы D) Үмбетей Е) Ақтамберді 4.Қорқыт неше жасында түс көреді? А)15 В)20 С)30 D) 25 Е)40 5.Шеге кім? А)Базарбайдың баласы В)Жібектің інісі С)Ақын D) Төлегеннің туған інісі Е)Төлегеннің досы, ақын жігіт

6.Қартқожақ қай шығарманың кейіпкері?

А)Ер Тарғын жыры В)Аңыз әңгіме кейіпкері С)Қыз Жібек жыры D)Айман-Шолпан

Е)Алпамыс батыр жыры

7. Жыр нешеге бөлінеді? А)5 В)6 С)3 D) 4 Е)2

8. «Керей, қайда барасын?» толғауын жазған жырау кім?

А) Қазтуған жырау В) Асан қайғы жырау С) Жиембет жырау D) Шалкиіз жырау Е)Бұқар жырау

9. .Берілген салттың қайсысы баланың дүниеге келуімен байланысты емес?

А)Тұсау кесу В)Шілдехана С)Атқа мінгізу D) Бесік той Е)Тойбастар

10. Асан қайғының шын атты кім?

А) Асанбек В) Асангелді С) Астамберді D) Хасан Е) Ахмет

11. Аңыз-әңгіме кейіпкерлерін тап. А) Бұқар, Шалкиіз В)Қорқыт, Жиренше С)Ақша хан, Сыпыра жырау D) Тарғын, Төстік Е)Жиренше, Қарабай

12.Әдеби ертегінің кейіпкерін табыңыз.

А)Алпамыс В)Ақбай С)Әз Жәнібек D) Толағай Е)Құлатай батыр

13.Өлгенін аға көре алмай,

Қолынан сусын бере алмай,-Төлегеннің кімге айтқан сөзі?

А)Жібекке В) Сансызбайға С) Алты қазға D) Шегеге Е)Бекежанға

14.Қай батыр мінген атына «Айналайын» деп үн қатады?

А)Кендебай В)Ер Төстік С)Алпамыс D) Толағай Е)Ер Тарғын

15.Тармақтардың соңғы сөздерінің дыбыстық жағынан үндесуін қалай атайды?

А)Бын В)Тармақ С)Шумақ D) Ұйқас Е)Ырғақ

16. Асан қайғының мына өлеңінде не туралы айтылған:

Ердің құны болса да,

Алдыңа келіп қалған соң,

Қол ұусырып барған оң,

Аса кеш теғ қоя бер.

А)Кішіпейлділік В) Тәкәппарлық С)Кешірімділің D)Жомарттыылық Е) Бауырымдылық 17. 10. Бұқар жыраудың шығармасын табыңыз

А) «Күмбір, күмбір кімінетін» В) «О, Ақтан жас, Ақтан жас» С) «Жауқашарға» D) «Асқар, асқар, асқар тау» Е) «Жиырма деген жасыңыз»

18. Үзінді Асан қайғының қай өлеңінен алынған?

Ата жұртты бұқара,

Өз қолыңда болмаса

Қанша жақсы болсада,

Қайратты туған ер ғаріп.

А) «Бұл заманда не ғаріп» В) «Айналасын жер тұтқан» С) «Көлде жүрген қоңыр қаз»

D) «Қырында киік жайлаған» Е) «Еділ бол да, Жайық бол»

19. Төле би қай жерде дүниеге келді?

А)Қарағанды облысы В)Сыр бойы С)Өзбекстанда D) Жамбыл облысында Е) Отырар қаласында

20. Ежелгі дәуір әдебиеті неше кезеңге бөлінеді?

А) 3 В) 5 С) 6 D) 4 Е) 8

21. Берілген үзінді қай жырдан алынған?

Түркі халқы үшін түн ұйықтамадым,күндіз отырмадым

А) «Күлтегін» В) «Оғыз-нама» С) «Қорқыт ата кітабы» Д) «Алып-Ер Тұңға» Е) «Құдатғу білік»

22. Қартқожақ қай шығарманың кейіпкері?

А)Ер Тарғын жыры В)Аңыз әңгіме кейіпкері С)Қыз Жібек жыры D)Айман-Шолпан Е)Алпамыс батыр жыры 23. «Керей, қайда барасын?» толғауын жазған жырау кім?

А) Қазтуған жырау В) Асан қайғы жырау С) Жиембет жырау D) Шалкиіз жырау Е)Бұқар жырау

24. Оғыздардың қасиетті түс не болған?

А) ақ В) көк С) қара Д) қызыл Е) жасыл

25.Сараңдықтың жиынтығын беретін аңыз-әңгіме кейіпкері кім?

А)Жиренше В)Қарашаш С) Алдар D) Жәнібек Е) Шығайбай




Жауаптары:



Әдебиет

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

1-нұсқа

а

в

в

с

д

в

а

д

с

е

а

в

д

а

с

а

е

а

д

С

а

е

е

д

д

2-нұсқа

а

е

а

в

е

а

е

е

е

д

д

д

с

е

д

с

е

а

в

а

в

д

с

д

е















































Қазақ әдебиетінен бақылау тесті

10-сынып2 тоқсан

1-нұсқа

1.Махамбет Өтемісұлының жауынгер де абзал досын, көтеріліс басшысын табыңыз.
A) ШерниязB) Есет батырC) ЖәңгірD) ӘбілқайырE) Исатай

2. «Сот реформасы туралы жазбалар», «Жоңғария очерктері» еңбектерінің авторын көрсетіңіз.
A) Ы.Алтынсарин.B) А.Байтұрсынов.C) Ә.Бөкейханов.D) Ш.Уәлиханов.E) М.Дулатов.

3. Ы. Алтынсарин «Қазақ хрестоматиясына» енген әңгіме-мысалды белгілеңіз.
A) «Қайырымды түлкі».B) «Залым төреге».C) «Жаз».D) «Әй, жігіттер».E) «Өзен».

4. «Дала қоңырауы» поэмасының авторы
A) Ғ.ҚайырбековB) С.МәуленовC)С.ОспановD) Ы.АлтынсаринE) А.Байтұрсынов

5. Шоқан Жанақ ақынның айтуымен қандай жырды қағазға түсірді
A) «Қыз Жібек»B) «Айман-Шолпан» C) «Қозы Көрпеш- Баян сұлу»D) «Көрұғлы»E) «Ер Тарғын»

6. Ас бергенге бас берсін,
Өмірі ұзақ жас берсін.
Кетпес дәулет, кең пейіл,
Қайырымды дос берсін,- деген бата-тілектің түрін ажыратыңыз.
A) Жол батасы.B) Теріс бата.C) Наурыз батасы.D) Ас қайыру батасы.E) Рамазан батасы.

7. Шоқанның Корпуста бірге оқыған досы, белгілі орыс ғалымы
A) ГонсевскийB) КостылецкийC) Потанин D) Березен E) Достоевский

8. Шоқан қай уезге аға сұлтан болып сайланады?
A) ОмбыB) АтбасарC) ҚазалыD) КөкшетауE)Торғай

9. Дулат Бабатайұлының өлеңін табыңыз.
A) «Еділ бол да, Жайық бол»B) «Артықша туған азамат»C) «Анаңнан асыл бар ма?!»
D) «Аягөз, қайда барасың?!»E) «Абайдың суретіне»

10. Абайдың өлеңін көрсетіңіз.
A) ’’Өнер-білім бар жұрттар’’.B) ’’Арғымаққа оқ тиді’’.C) ’’Әкеме’’.D) ’’Өзен’’.E) ’’Жазғытұры’’.
11. Шоқан нешінші жылы Орыстың императорлық географиялық қоғамына толық мүше болып сайланады?
A) 1859жB) 1861жC) 1857жD)1860жE) 1863ж

12.Ыбырайдың атасы
A) Балғожа биB) Досбол шешенC) Мұғал биD) Наурызбай шешенE) Жаңбыршы шешен

13. Ыбырай арман еткен Торғай мектебі нешінші жылы ашылды?
A) 1865жB) 1860жC) 1861жD) 1863жE)1864ж

14.Ыбырайдың Крыловтан аударған әңгіме-мысалдары
A) «Жаман жолдас»B) «Түлкі мен ешкі»C) «Бір уыз мақта»D) «Алтын шеттеуік»E) «Қайырымды түлкі»

15.Ыбырайдың діни –имандылық сабағына арнап жазған оқулығы
A) «Мұсылмандықтың белгісі»B) «Мұсылмандықтың тұтқасы»C) «Мұсылман жастарға»D) «Мұхаммед шариғаты»E) «Асыл мұра»

16. Абай неше жыл болыс,би болып қызмет атқарған
A) 10ж болыс,6ж биB) 11ж болыс,8ж би C) 12ж болыс, 6ж биD) 6ж болыс, 11ж биE) 8ж болыс, 5ж би

17. Жыраулар толғауында көп кездесетін өлең үлгісін анықтаңыз.
A) Баллада.B) Бейне өлең.C) Эпиграмма, арнау жырлары.D) Ән өлең.E) Қара өлең.

18. ``Өздеріңдей хандарды,

Қарны жуан билерді

Ат артына өңгердік’’, - деп Баймағамбет төренің озбырлығын бетке айтатын ақынды анықтаңыз.
A) Шернияз.B) Жанкісі.C) Шортанбай.D) Мұрат.E) Махамбет.

19. Ыбырайдың дүниеге келген өңірі
A) Қостанай.B) Өскемен.C) Атырау.D) Көкшетау.E) Павлодар.

20. Мәшһүр Жүсіп Көпеевтің туған жері
A) Қостанай облысыB) Павлодар облысыC) Оңтүстік Қазақстан облысыD)Атырау облысы
E) дұрыс жауап жоқ

21. Абайдың поэмасын ата.
A) ’’Сырдария’’.B) ’’Теміртас’’.C) ’’Мөлдір махаббат’’.D) ’’Сұлушаш’’.E) ’’Мазғұт’’.

22. Шоқан Қашқарияға қандай лақап атпен барды?
A) ҚанафияB) МұхаммедC) ӘлімбайD) ӘзімбайE) Әмірбай

23 «Бес нәрседен қашық бол,

Бес нәрсеге асық бол,

Адам болам десеңіз...» Абайдың қай өлеңінен үзінді

A) «Дүние де өзі, мал да өзі »B) «Интернатта оқып жүр»C) «Ғылым таппай мақтан ба»
D) «Көңіл құсы құйқылжыр шартарапқа»E) «Өлең-сөздің патшасы, сөз сарасы »

24. «Кәпірді көрдің піріңдей,

Тілмашты көрдің жеңгендей....» кімнің өлеңінен үзінді?
A) Шортанбай ҚанайұлыB) Мұрат МөңкеұлыC) Дулат БабатайұлыE) Сүйінбай Аронұлы

25. Абайдың қарасөздерінің саны
A)43B) 44C) 45D) 46E) 47

Жауаптары:1н

  1. Е

  2. Д

  3. А

  4. А

  5. С

  6. Д

  7. С

  8. В

  9. Д

  10. Е

  11. С

  12. А

  13. Е

  14. Е

  15. В

  16. С

  17. С

  18. Е

  19. А

  20. В

  21. Е

  22. С

  23. С

  24. А

  25. С



































Қазақ әдебиетінен бақылау тесті

10-сынып 2тоқсан

II-нұсқа

1.Дулат Бабатайұлының өлеңін табыңыз.

A) «Әр нәрсенің парқы бар» B) «Өлеңнің аққан көзі едім» C) «Ақжайлау мен Сандықтас»

D) «Адамдық іс» E) «Жас дәурен»

2.Дулат Бабатайұлының туған жылын табыңыз.

A) 1874 ж. B) 1802 ж. C) 1904 ж. D) 1892 ж.E) 1835 ж.

3. «Зар заман», «Бала зары», «Насихат» шығармаларының авторын табыңыз.
A) Шәкәрім Құдайбердіұлы. B) Шортанбай Қанайұлы. C) Әбубәкір Шоқанұлы.

D) Мұрат Мөңкеұлы. E) Мағауия Абайұлы.

4.Зар заман ақындары шығармаларының өзіндік ерекшелігін көрсетіңіз.

A) Торығу, кемшіліктерді сынау.B) Дінді уағыздау, болашаққа сену.C) Өткенді аңсау, болашақтан үміт күту.

D) Болашаққа сену, торығу.E) Кемшіліктерді сынау, қуану

5.Дулат Бабатайұлының өлеңін табыңыз.

A) «Тағдыр».B) «Елім-ай».C) «Ақжайлау мен Сандықтас».D) «Жаздыгүні шілде болғанда». E) «Сүйемін».

6. Үзіндіні керекті сөзбен толықтырыңыз.
Түйе сүйеді баласын «…» деп,
«Жаудыраған көзіңнен тоташым!» деп.
A) «қозым»B) «құлыным»C) «бұзауым»D) «лағым»E) «боташым»

7. Махамбет Өтемісұлының өлеңін табыңыз.
A) «Ереуіл атқа ер салмай».B) «Айналайын, Ақ Жайық».C) «Мен – қазақ».
D) «Шәкірт ойы».E) «Ей, Абылай, Абылай».

8. Еділдің бойы ен тоғай

Ел қондырсам деп едім.

Жағалай жатқан сол елге

Мал толтырсам деп едім, – деген үзінді Махамбеттің қай өлеңінен алынғандығын көрсетіңіз.

A) “Күмісті мылтық қолға алып ”B) “Махамбеттің Жәңгірге айтқаны”C) “Толарсақтан саз кешіп”

D) “Махамбеттің Баймағамбет сұлтанға айтқаны”

9. Шортанбай Қанайұлының өмір сүрген жылдарын көрсетіңіз.

A) 1841-1889 жж.B) 1843-1906 жж.C) 1818-1881 жж.D) 1845-1904 жж.E) 1858-1912
10. Ы. Алтынсарин «Қазақ хрестоматиясына» енген әңгіме-мысалды белгілеңіз.

A) «Қайырымды түлкі».B) «Залым төреге».C) «Жаз».D) «Әй, жігіттер».E) «Өзен».
11. Шоқан Қашқарияға қандай лақап атпен барды?

A) Қанафия B) Мұхаммед C) Әлімбай D) Әзімбай E) Әмірбай

12. Дулат Бабатайұлының туған жылын табыңыз.
A) 1802 ж.B) 1892 ж.C) 1835 ж.D) 1874 ж.E) 1904 ж.

13. Ш.Уәлихановтың Қашқарияға саяхаты
A) 1868 B) 1858 C) 1844 D) 1846 E) 1855

14. «Дала қоңырауы» поэмасының авторы

A) Ғ.Қайырбеков B) С.Мәуленов C)С.Оспанов D) Ы.Алтынсарин E) А.Байтұрсынов

15. Пейзаж терминінің мағынасын анықтаңыз.
A) Оқиғаны баяндау. B) Оқиға болған жерді көрсету. C) Бір адамның портретін беру.
D) Табиғатты суреттеу. E) Адамның сыртқы түрін сипаттау.

16. Абайдың қарасөздерінің саны

A)43 B) 44 C) 45 D) 46 E) 47

17. Абай неше жыл болыс,би болып қызмет атқарған

A) 10ж болыс,6ж би B) 11ж болыс,8ж би C) 12ж болыс, 6ж би

D) 6ж болыс, 11ж би E) 8ж болыс, 5ж би

18. Мұрат Мөңкеұлы Мұрын жырауға неше батырдың жырын үйреткен?
A) 12 B) 16 C) 9 D) 10 E) 14

19. Сүйінбай Аронұлының туған жері
A) Алматы B) Өскемен. C) Атырау. D) Көкшетау. E) Павлодар.

20.М. Әуезов «зар заман ақындары» деп атаған ақындардың бірін табыңыз.

A) Дулат B) Шәкәрім C) Абай D) А. Байтұрсынұлы E) Махамбет

21. «... Бес нәрседен қашық бол,

Бес нәрсеге асық бол,

Адам болам десеңіз...» Абайдың қай өлеңінен үзінді

A) «Дүние де өзі, мал да өзі » B) «Интернатта оқып жүр» C) «Ғылым таппай мақтан ба»

D) «Көңіл құсы құйқылжыр шартарапқа» E) «Өлең-сөздің патшасы, сөз сарасы »

22.Ыбырайдың діни –имандылық сабағына арнап жазға оқулығы

A) «Мұсылмандықтың белгісі» B) «Мұсылмандықтың тұтқасы» C) «Мұсылман жастарға»

D) «Мұхаммед шариғаты» E) «Асыл мұра»
23.Шоқанның Корпуста бірге оқыған досы, белгілі орыс ғалымы

A) Гонсевский B) Костылецкий C) Потанин D) Березен E) Достоевский

24. Шоқан қай уезге аға сұлтан болып сайланады?

A) Омбы B) Атбасар C) Қазалы D) Көкшетау E)Торғай

25.Тауды екіге жарасың,

Тастың қашап арасын.

Кесіп өтіп кезеңді,

, қайда барасың, - деп Дулат қай өзен туралы жырлағанын анықтаңыз.

A) Ертіс. B) Іле. C) Жайық. D) Еділ.E) Аягөз.

Жауаптары:

  1. С

  2. В

  3. В

  4. С

  5. С

  6. Е

  7. А

  8. Д

  9. С

  10. А

  11. С

  12. А

  13. В

  14. А

  15. Д

  16. С

  17. С

  18. Е

  19. А

  20. А

  21. С

  22. В

  23. С

  24. В

  25. Е

























Қазақ әдебиетінен бақылау тесті

11-сынып 2тоқсан

I-нұсқа

1.Ер Тарғын жырындағы дана, батагөй қариияны табыңыз.

А. Ақшахан. В. Ханзада С. Қартқожақ Д. Сыпыра жырау Е.Бұлалай..

2. Алпамыс батыр жырындағы қалмақ батырын табыңыз.

А.Кейқуат В. Қартқожа С. Тайшық Д.Қараман Е. Ұлтан.

3.Қыз Жібек жырындағы жастардың арман, тілегіне қарсы топты табыңыз.

А. Қарабай тобы. В. Базарбай тобы. С. Қалмақтар тобы.. Д. Қодар тобы. Е. Сарыбай тобы.

4. Алдар көсе қай жанрдың кейіпкері?

А. Аңыз әңгіме. В. Әңгіме. С.Айтыс. Д. Ертегі. Е. Шешендік сөз.

5. Қайсысы айтыс түріне жатпайды?

А. Бәдік. В. Шешендік. С. Қыз бен жігіт. Д. Жұмбақ. Е. Салт.

6. «Айтыс – сөз барымтасы» деп баға берген зерттеушіні табыңыз.

А. І.Жансүгіров. В. М.Әуезов. С. Б.Кенжебеков. Д. С.Мұқанов. Е. С.Сейфуллин.

7. «Біз қазақ деген мал баққан елміз,

Ешкімге соқтықпай, жай жатқан елміз....»

деген сөзді кім айтқан?

А. Әйтеке би. В. Жиренше шешен. С. Аяз би. Д. Қазыбек би. Е.Төле би.

8. Қазақтың шешендік өнерінің тарихы кімдерден басталады?

А. Майқы би мен Аяз би. В Шортанбай мен Дулаттан. С Шалкиіз бен Бұқар жыраудан.

Д. Төле, Әйтеке, Қазыбек билер. Е.Жиренше мен Асан қайғы.

9. Діни салт өлеңіне жататын ауыз әдебиетінің түрін табыңыз.

А. Өлі мен тірінің айтысы. В .Бәдік айтысы. С.Жануарлар мен адамның айтысы.

Д. Қыз бен жігіт айтысы. Е.Жұмбақ айтысы.

10.Ежелгі дәуір әдебиетінешеге бөлінеді?

А.Үш. В.Бес. С.Алты. Д.Төрт. Е.Сегіз.

11.Түркі халқы үшін, түн ұйықтамадым, күндіз отырмадым,- деген кім?

А. Оғыз қаған. В. Қорқыт ата. С. Білге қаған. Д. Ж.Баласүғын. Е. Асан қайғы.

12. «Құтты білік» дастанында ақыл-парасат бейнесінде кім жырланған?

А. Өгділміш. В. Айтолды. С. Айтуды. Д. Одғұрмыш.. Е. Күнтуды.

13.Сопылық әдебиеттің өкілін табыңыз.

А. Әл- Фараби. В. Қорқыт. С. А.Яссауи. Д..Ж.Баласұғын. Е .МҚашқари.

14 Махамбеттің «Тарланым» өлеңі қай үлгімен жазылған?

А .Толғау. В .Жоқтау. С Монолог. Д. Диалог. Е. Қоштасу.

15.Д.Бабатайұлы шығармашылығының негізгі сарынын табыңыз.

А. Махаббат туралы. В. Оқу- білім туралы. С .Заман жайлы. Д. Ерлік жайлы. Е .Табиғат сырлары.

16.Ы.Алтынсариннің отыршылық жайлы әңгімесін табыңыз.

А. « Бай баласы мен кедей баласы». «В Аурудан аяған күштірек». С «Қыпшақ Сейтқұл».

Д. « Әке мен бала». Е. «Талаптың пайдасы»

17.Абай XIX ғасырдың 90- шы жылдарында қандай еңбек жазған?

А.Арнау. В. Қара сөздер. С.Өлеңдер. Д.Аудармалар. Е.Әндер.

18.Абай қайсысының шығармаларын аударған?

А.Шевченко. В.Чехов. С.Лермонтов. Д.Маяковский. Е.Гоголь.

19. А.Байтұрсынұлының өлеңдер жинағын табыңыз.

А. «Оян, қазақ!» В. «Маса». С. «Терме». Д . «Азамат». Е. «Домбыра».

20. А. Байтұрсынұлының мына жолдарды жазуға мәжбүр еткен не?

Оқ тиіп он үшімде, ой түсіріп,

Бітпеген жүрегімде бар бір жарам. А. Ел мұңы. В.Анасынан айырылуы. С.Оқудан шығарылуы. Д.Әкесінің ұсталуы. Е.Кедейлікке тап болуы.

21. Үзіндінің авторын табыңыз.

Адамдық борышың,-

Халқыңа еңбек қыл.

Ақ жолдан айнымай

Ар сақта оны біл. А. А. Қорамсаұлы В. А.Құнанбайұлы. С.Ш. Құдайбердіұлы Д. Ш. Бөкеев. Е. ҒҚараш.

22. М. Дулатов Менің алғаш білімге көзімді ашқан осы кісі деп кімді айтқан?

А .С.Сейфуллин. В .Ж.Аймауытов. С. М.Жұмабаев. Д. М. Тоқтарбайұлы. Е. А. Байтұрсынұлы.

23. Оқыған деген атпен берілетін толғау сөздері Ж.Аймауытовтың қай шығармасында кездеседі?

А.»Ел қорғаны.» В «.Әнші.» С. «Мансапқорлар». Д. «Шернияз». Е. «Ақбілек».

24. М. Жұмабаевтың алғашқы жинағы қалай аталады?

А.«Қойлыбайдың қобызы». В.«Тоқсанның тобы». С. «Шолпан» Д. «Бала мен құс». Е. «Орман патшасы»

25. М. Жұмабаевтың шығыс пен батыс мәселесіне арналған өлеңдерін табыңыз.

А. «Сүйемін», «Анама» В. «Жер жүзіне», «Біраз Фетше». С. «Өткен күндер»., «Жауға түскен жанға.»

Д. «Мешіт һәм абқты». Е. «Пайғамбар» «,Орал», «Бостандық».



























































Қазақ әдебиетінен бақылау тесті

11-сынып 2тоқсан

II нұсқа.


1. Алдар көсе қай жанрдың кейіпкері?

А. Аңыз әңгіме. В. Әңгіме. С.Айтыс. Д. Ертегі. Е. Шешендік сөз.

2. «Айтыс – сөз барымтасы» деп баға берген зерттеушіні табыңыз.

А. І.Жансүгіров. В. М.Әуезов. С. Б.Кенжебеков. Д. С.Мұқанов. Е. С.Сейфуллин.

3.Ер Тарғын жырындағы дана, батагөй қариияны табыңыз.

А. Ақшахан. В. Ханзада С. Қартқожақ Д. Сыпыра жырау . Е.Бұлалай.

4.Ежелгі дәуір әдебиетінешеге бөлінеді?

А.Үш. В.Бес. С.Алты. Д.Төрт. Е.Сегіз.

5. Алпамыс батыр жырындағы қалмақ батырын табыңыз.

А.Кейқуат В. Қартқожа С. Тайшық Д.Қараман Е. Ұлтан.

6. «Біз қазақ деген мал баққан елміз,

Ешкімге соқтықпай, жай жатқан елміз....» деген сөзді кім айтқан?

А. Әйтеке би. В. Жиренше шешен. С. Аяз би.

Д. Қазыбек би. Е.Төле би.

7 «Құтты білік» дастанында ақыл-парасат бейнесінде кім жырланған?

А. Өгділміш. В. Айтолды. С. Айтуды. Д. Одғұрмыш.. Е. Күнтуды.

8.Ы.Алтынсариннің отыршылық жайлы әңгімесін табыңыз.

А. « Бай баласы мен кедей баласы». «В Аурудан аяған күштірек». С «Қыпшақ Сейтқұл».

Д. « Әке мен бала». Е. «Талаптың пайдасы»

9.Абай XIX ғасырдың 90- шы жылдарында қандай еңбек жазған?

А.Арнау. В. Қара сөздер. С.Өлеңдер. Д.Аудармалар. Е.Әндер.

10 .Қыз Жібек жырындағы жастардың арман, тілегіне қарсы топты табыңыз.

А. Қарабай тобы. В. Базарбай тобы. С. Қалмақтар тобы. Д. Қодар тобы. Е. Сарыбай тобы.

11. Қайсысы айтыс түріне жатпайды?

А. Бәдік. В. Шешендік. С. Қыз бен жігіт. Д. Жұмбақ. Е. Салт.

12.Абай қайсысының шығармаларын аударған?

А.Шевченко. В.Чехов. С.Лермонтов. Д.Маяковский. Е.Гоголь.

13. А. Байтұрсынұлының мына жолдарды жазуға мәжбүр еткен не?

Оқ тиіп он үшімде, ой түсіріп,

Бітпеген жүрегімде бар бір жарам. А. Ел мұңы. В. Анасынан айырылуы. С. Оқудан шығарылуы.

Д. Әкесінің ұсталуы. Е.Кедейлікке тап болуы.

14. М. Жұмабаевтың шығыс пен батыс мәселесіне арналған өлеңдерін табыңыз.

А. «Сүйемін», «Анама.» В. «Жер жүзіне», «Біраз Фетше». С. «Өткен күндер»., «Жауға түскен жанға.»

Д. «Мешіт һәм абқты». Е. «Пайғамбар» «,Орал», «Бостандық».

15. А.Байтұрсынұлының өлеңдер жинағын табыңыз.

А. «Оян, қазақ!» В. «Маса». С. «Терме». Д .»Азамат». Е. «Домбыра».

16.Үзіндінің авторын табыңыз.

Адамдық борышың,-

Халқыңа еңбек қыл.

Ақ жолдан айнымай

Ар сақта оны біл. А. А. Қорамсаұлы В. А.Құнанбайұлы. С.Ш. Құдайбердіұлы Д. Ш.Бөкеев. Е. ҒҚараш.

17. М. Дулатов Менің алғаш білімге көзімді ашқан осы кісі деп кімді айтқан?

А .С.Сейфуллин. В .Ж.Аймауытов. С. М.Жұмабаев.

Д. М. Тоқтарбайұлы. Е. А. Байтұрсынұлы.

18. Діни салт өлеңіне жататын ауыз әдебиетінің түрін табыңыз.

А. Өлі мен тірінің айтысы. В .Бәдік айтысы. С.Жануарлар мен адамның айтысы.

Д. Қыз бен жігіт айтысы. Е.Жұмбақ айтысы.

19. Қазақтың шешендік өнерінің тарихы кімдерден басталады?

А. Майқы би мен Аяз би. В Шортанбай мен Дулаттан. С Шалкиіз бен Бұқар жыраудан.

Д. Төле, Әйтеке, Қазыбек билер. Е.Жиренше мен Асан қайғы.

20.Сопылық әдебиеттің өкілін табыңыз.

А. Әл- Фараби. В. Қорқыт. С. А.Яссауи. Д..Ж.Баласұғын. Е .МҚашқари.

21.Түркі халқы үшін, түн ұйықтамадым,

күндіз отырмадым,- деген кім?

А. Оғыз қаған. В. Қорқыт ата. С. Білге қаған. Д. Ж.Баласүғын. Е. Асан қайғы.

22. Махамбеттің Тарланым өлеңі қай үлгімен жазылған?

А .Толғау. В .Жоқтау. С Монолог. Д. Диалог. Е. Қоштасу.

23.Д.Бабатайұлы шығармашылығының негізгі сарынын табыңыз.

А. Махаббат туралы. В. Оқу- білім туралы. С. Заман жайлы. Д. Ерлік жайлы. Е .Табиғат сырлары.

24. М. Жұмабаевтыңалғашқы жинағы қалай аталады?

А. «Қойлыбайдың қобызы». В. « Тоқсанның тобы». С. «Шолпан» Д.«Бала мен құс». Е.«Орман патшасы»

25. Оқыған деген атпен берілетін толғау сөздері Ж.Аймауытовтың қай шығармасында кездеседі?

А.»Ел қорғаны.» В «.Әнші.» С. «Мансапқорлар». Д. «Шернияз». Е. «Ақбілек».






Қазақ әдебиеті. 2014-2015 о/ж.


I жарты жылдықтағы қалалық тесттің жауаптары.







Название документа тест әдебиеті 6-сынып.doc

Поделитесь материалом с коллегами:

Қазақ әдебиетінен 6-сыныптарға арналған тест тапсырмалары.

1-нұсқа.

1.Батырлар жырының басты тақырыбы.

А) Білім Ә) Өнер Б) Батырлық В) Адамгершілік

2. Батырлар жырының авторы кім?

А) М.Әуезов Ә) А.Құнанбаев Б) А.Байтұрсынов В) Халық

3. Қобыланды жырының басты кейіпкерін көрсет.

А) Тоқтарбай Ә) Қобыланды Б) Қараман В) Құртқа.

4. Алпамыс батырдың тұлпары?

А) Шұбар Ә)Тайбурыл Б) Қара торы В) Көк ат

5.Алпамыстың қалыңдығы кім?

А) Қарлығаш Ә) Ақжүніс Б) Шұға В) Гүлбаршын

6. Дулат Бабатайұлы қай жылы туғанын көрсет

А) 1875 Ә) 1800 Б)1802 В)1854

7. Дулат ақын кімдерді ұстаз тұтқан екенін көрсет

А) Жырауларды Ә) Бұқар мен Ақтамберді

Б) Сүйінбай Аронұлын В) Күлтегін

8. Өмір де сүрер ме екесің?

Жетімдіктен өтерсің,

Шаң бермей әлі кетерсің,

Қажыма, Ақтан, Қажыма. Жетерсің, әлі жетерсің. Үзіндіден өлеңнің қай түрде жазылғанын анықта.

А) Мадақтау Ә) Риторикалық сұрау Б) Тілек бата В) Жақтау.

9. Өлең дегеніміз не?

А) Сөзжасам Ә) Ұйқас Б) Шумақ В) Өрнекті сөз жүйесі.

10. Жуан,тақыр бақайлы, жұмыр тұяқ,

Шынтағы қабырғадан тұрса аулақ.Берілген өлең жолы неше буыннан құрылғанын анықта.

А) 10 Ә) 8 Б) 2 В)11

11. Шумақ неден тұрады?

А) Тармақтан Ә) Ырғақтан Б) Бунақтан В) Ұйқастан.

12. Аңсаған шөлде су тапса,

Бас қоймай ма бастауға?

Біреу түртсе,я қақса,

Бой тоқтамас жасқауға. Берілген үзінді қай ақынның өлеңінен алынған?

А) Дулат Ә) Абай Б) Сүйінбай В) Шәкәрім.

13.1904 жылы дүниеден өткен ақын кім?

А) Сырбай Ә) Абай Б) Мұхтар В) Дулат

14. Дулат ақын Ақтанға арнау арқылы жастарға не айтқысы келді?

А) Бата Ә) Ұсыныс Б) Тілек-арман В) Батыр болуды.

15. Айтыскер ақын кім?

А) Абай Ә) Дулат Б) Ғабит В) Сүйінбай

16. Елді ел қылу үшін батыр қандай әрекет жасайды?

А) Елдің басын біріктіреді Ә) Соғысады Б) Көрші елдің малын тартып алады В) Билік жүргізеді.

17. Абай өлеңдерінде кездесетін «Бастау» сөзінің тура мағынасын анықта.

А) Қайнар және бұлақ Ә) Бастың ауруы Б) Басшы В) Басталу

18. Абай отыз бірінші қара сөзінде естілген сөзді ұмытпасқа неше түрлі себеп бар дейді?

А) 10 Ә) 4 Б)5 В) 8

19. Жеті қабат темір үйде кімнің аты қамауда тұрғанын анықта

А) Алпамыстың Ә) Естемістің Б) Құлтайдың В) Сарыбайдың

20. «Даудың басы Дайрабайдың көк сиыры» әңгімесінің авторы

А). Ш.Құдайбердіұлы Ә) Б.Майлин Б)А.Құнанбаев В)М.Жұмабаев

21. Қой шырағым,жассың ғой,

Қабырғаң сенің қатқан жоқ,

Жіберуге қорқамын,

Тілімді алсаң , рұқсат жоқ. Үзінді кімге арналғанын анықта?

А) Құртқаға Ә) Қарлығашқа Б) Құлға В) Қобыландыға

22.Алпамыстың ұлының аты

А) Тортай Ә) Жәдігер Б) Құлтай В) Ералы

23.«Ұйқыдағы» халқын маса боп ызыңдап оятпақ болған ақын

А) Б.Майлин Ә) М.Дулатов Б) А.Байтұрсынов В) С.Мұқанов

24. Сонда Бурыл гүлдеді

Табаны жерге тимеді

Көлденең жатқан көк тасты,

Тіктеп тиген тұяғы

Саз балшықтай иледі. Үзіндідегі бейнелеу нені білдіреді?

А) Шендестіру Ә) Әсірелеу Б) Теңеу В) Кейіптеу

25.Тармақ өз ішінен қалай бөлінеді?

А) Буынға Ә) Бунақтарға Б) Шумаққа В) Бірнеше шумаққа







































2-нұсқа

1.Бүкіл түркі халқы үшін

Түн ұйқымды төрт бөлдім,

Жанып-күйдім,өрт болдым

Кімнің сөзі?

А) Алпамыс Ә) Күлтегін Б) Естеміс В) Қобыланды

2. «Бежін»сөзінің мағынасын анықта

А) Дулат ақынның туған жері Ә) Монғолияның астанасы Б) Пекин қаласы В) Мәскеудің бұрынғы атауы.

3. Жеті қабат темір үйде кімнің аты қамауда тұрғанын анықта

А) Алпамыстың Ә) Естемістің Б) Құлтайдың В) Сарыбайдың

4. Сонда Бурыл гүлдеді

Табаны жерге тимеді

Көлденең жатқан көк тасты,

Тіктеп тиген тұяғы

Саз балшықтай иледі. Үзіндідегі бейнелеу нені білдіреді?

А) Шендестіру Ә) Әсірелеу Б) Теңеу В) Кейіптеу

5.Батырлар жырына тән сипаттар қандай, көрсет.

А) Әдептілік Ә) Ерлік Б) Шапшандылық В) Кішіпейілділік

6. Мыстан кемпірдің баласы қандай?

А) Ұзын бойлы Ә) Көріксіз,мұрнынан боғы аққан Б) Ақылды В) Батыр

7. Көк есегі астында

Ақ сәлдесі басында

Сырлы аса қолында

Өзі ақтың жолында,

Бір диуана келді де,

Асамен түртіп оятты. Үзінді қай жырдан алынғанын анықта.

А) Қобыланды батыр жыры Ә) Ер Төстік ертегі Б) Алпамыс батыр жыры В) Ер Тарғын жыры

8. Қобыландының әкесі кім?

А) Қараман Ә) Алпамыс Б) Тоқтарбай В) Есен

9.Қобыланды аң аулауға кіммен барды?

А) Әкесімен Ә) Алшағырмен Б) Естеміспен В) Құлтаймен

10. «Қара бұлт» өлеңінің авторы кім?

А) М.Дулатов Ә) А.Байтұрсынов Б) М.Әуезов В) А.Құнанбаев

11.«Маса» жинағының авторы

А)І. Жансүгіров Ә) Ш.Құдайбердиев Б) С. Сейфуллин В) А. Байтұрсынов

12. Бейімбет Майлиннің шығармасы

А. «Сұлушаш» Ә. «Қамар сұлу Б.«Шұғаның белгісі» В.«Қарашаш сұлу»

13. «Адамдық борышың» өлеңі кімдікі?

А. М.Жұмабаев Б. А.Байтұрсынов Ә. Ш.Құдайбердіұлы В. М.Әуезов

14. Ағартушы, ақын, қоғамдық және саяси қайреткер Ахмет Байтұрсыновтың туған жылы

А. 1900 ж. Ә. 1873 ж. Б. 1880ж. В. 1920ж.

15. « Қазақ тілі» өлеңінің авторы

А)А.Байтұрсынов Ә)С.Сейфуллин Б ) М.Жұмабаев В)Ж.Аймауытов

16.Сұлтанмахмұт Торайғыровтың туған жылы

А. 1827 Ә. 1874 Б. 1893 В.1856

17. «Түйебай» әңгімесінің авторы

А). Ш.Құдайбердіұлы Ә) Б.Майлин Б)А.Құнанбаев В)М.Жұмабаев

18. А.Байтұрсыновтың өлеңдері

А. «Жиған-терген», «Туысыма»; Ә. «Қыс», «Қараша, желтоқсан мен сол бір екі ай»;

Б. «Майға сәлем», «Қолхозды ауыл осындай»; В. «Миллион толқын», «Комбайн».

19.«Ұйқыдағы» халқын маса боп ызыңдап оятпақ болған ақын

А) Б.Майлин Ә) М.Дулатов Б) А.Байтұрсынов В) С.Мұқанов

20. Өлең дегеніміз не?

А) Сөзжасам Ә) Ұйқас Б) Шумақ В) Өрнекті сөз жүйесі.

21.Тоқтарбайдың жылқы бағатын неше құлы бар?

А) 10 Ә) 18 Б) 90 В) 12

22. Қоңырат елінің Байбөрі байдың баласы кім?

А) Құлтай Ә) Қобыланды Б) Қызыл ер В) Қараман

23. Қой шырағым,жассың ғой,

Қабырғаң сенің қатқан жоқ,

Жіберуге қорқамын,

Тілімді алсаң , рұқсат жоқ. Үзінді кімге арналғанын анықта?

А) Құртқаға Ә) Қарлығашқа Б) Құлға В) Қобыландыға

24. Дулат Бабатайұлы қай жылы туғанын көрсет

А) 1875 Ә) 1800 Б)1802 В)1854

25 Жуан,тақыр бақайлы, жұмыр тұяқ,

Шынтағы қабырғадан тұрса аулақ.Берілген өлең жолы неше буыннан құрылғанын анықта.

А) 10 Ә) 8 Б) 2 В)11





































6-сынып әдебиеттен тест жауабы


1-нұсқа 2-нұсқа

1.Б 1.Ә

2.В 2.Ә

3.Ә 3.А

4.А 4.Ә

5.В 5.Ә

6.Б 6.Ә

7.Ә 7.Ә

8.Ә 8.Б

9.В 9.А

10.В 10.Ә

11.А 11.В

12.Ә 12.Б

13.Ә 13.Ә

14.Ә 14.Ә

15.В 15.Б

16.А 16.Б

17.А 17.Ә

18.Ә 18.А

19.А 19.Б

20.Ә 20.В

21.В 21.Б

22.Ә 22.А

23.Б 23.В

24.Ә 24.Б

25.Ә 25.В


Название документа каз.яз. диктант.docx

Поделитесь материалом с коллегами:

5 – сынып

Бақылау диктанты

Қайың

Қайың туралы ән мен жыр да, сурет те көп.

Қайың – сымбатты ағаш, ұшар басы үкідей шоқтанып, биік болады.

Ашық жерлерде қайың кейде жеке – дара да өседі, дегенмен көп ретте орман болып тұрады. Жазғы жап – жасыл шөп пен жайнаған гүлдің ортасында тұрған ақ балтыр қайың тоғайы ғажап сурет.

Қайың сәуірдің аяғы мен мамыр айының басында, жаңғақ ағашы мен талдан кейін гүлдейді. Оның гүлдері сырға тәріздес болып келеді. Қайынның жапырағы сарғая бастаған кезде қыркүйек айы туады.

Қайың тез өседі. Одан алынатын нәрсенің бәрі кәдеге асады. Оның бүршіктерінен дәрі – дәрмек әзірлейді. Бұтақтарынан сыпырғыш, қабығынан саңырауқұлақ пен жеміс – жидектер теретін себет тоқиды. Қайыңнан фанер дайындап, үй жиһазын жасайды. (104 сөз)



Грамматикалық тапсырма:

1. Мәтіннен омоним сөздерді теріп жаз.

2. Биік, рет, ғажап ,әзірлейді, жасайды сөздеріне синонимдік қатар жаса.



















6- сынып

Бақылау диктанты

Қаралы сұлу

Алты жыл қаралы, қайғылы алты жыл өтті. Әрбірі бір-бір өмірдей сарылған ұзақ. Қара жел үзілмей соққан күздің суық күніндей қуарған жүдеу жылдар... Содан бері Қарагөз қаралы тор бұлбұлындай, бұл төсектің иесі. Сансыз көп күндер өтіп жатса да, не бір жаңа үміт әкеліп сергіткен, не болмаса жүдеу көңілді бір сағатқа болса да селт еткізіп алаңдатқан мезгіл болған емес. Қарагөз бұл өмірге әбден мойындап болған. Көп жыл бойына созылған қаралы күй Қарагөз өмірінің қалпы болған. Күндегі дағдысы, салты болып кеткен... Күздің айсыз қараңғы түнінде, түнғатып жүрген жолаушы ұзақ қараңғылыққа қалай мойындап бағынса, Қарагөз де сондай мойындап, көніп болған... Содан бөлек халді көксететін өзге түрлі ой келсе, оны көңліне дарытпай, өшіруге асырады.

Сол Қарагөздің аулы бүгін қалың таудың ішімен жайлаудағы көк шалғынды, салқын сулы шалқар қонысқа көшіп келе жатыр. Таң қылаңдап келе жатқаннан жүгін арта бастаған ауыл жаздың күні жақын белден жаңа қызарып шығып келе жатқанда ескі жұртынан жөнелген. (М. Әуезов )





Грамматикалық тапсырма:

І нұсқа 1. Көмекші есімдерді теріп жаз

ІІ нұсқа 1. Көмекші етістіктерді теріп жаз



Сөз тұлғасына қарай талда:

Сол Қарагөздің аулы бүгін қалың таудың ішімен жайлаудағы көк шалғынды, салқын сулы шалқар қонысқа көшіп келе жатыр.







7 сынып

Бақылау диктанты

Қызғалдақ

Қаратау өңірінің гүл-гүл жайнап,құлпыратын шағы-сәуір,мамыр.Бұл кезде осы өңірдегі дүниелік қайта туып,қайта жасарғандай,тегіс балауса тартады.Таудың жота-жота,бел-белі қолдың саласындай қара күрең беткейлері ал қызыл түрікмен кілеміндей жайнайды.Жан-жағыңа көз салып назар тіксең,бір ғана қызғалдақтың өзінен көз тұнады.Жауқазын бүршігінен жаңа ғана ашылған дала қызғалдақтары көңілдің хошы,көздің нұры секілді,жүректі қытықтайды.Қызғалдақ!Қызғалдақ!Бұл-баудың көктемгі көркі.

Бүкіл күніскей бетті алып жатқан ақ,көк,сары,көгілдір,шұп-шұбар қара ала қанат көбелектерге ұқсаған тау гүлдерінің түрі көп-ақ.Міне,бүгін гүл теруге шыққан бір топ қыз-келіншек Хантағының қауқиған қара төбесіне өрмелеп бара жатты.Бұлар ерте тұрған.Күн шықпай-ақ тау беткейіне жеткен.Таңартеңгі таза ауамен дем алған көңілді топ тау төсіне өрмелеп,ұзай түсті. (С.Бақбергенов,120 сөз)





Грамматикалық тапсырма:

1.Мәтіннен есімдіктерді тауып,мағынасына қарай ажыратыңдар.

2. Есімдерді тауып,тұлғасына қарай талдаңыздар.



















8-сынып

Бақылау диктанты

Жетім

Жаз ортасының қоңыр кеші. Ұлы таудың бектерінде кештің қоңыр салқын желі еседі. Күн батып, ымырт жабылып барады. Сондай жүдеп сарылған төбелердің

арасымен үш салт атты келе жатыр еді. Бұлардың беті - қалың таудың іші. Күнбатыста алыста жауын бар еді. Сол алыста күн күркіреп жатты. Анда-санда көкжиектің тұсында күн жарқылдап тұр.

Бұл жігіттер иесіз таудың ішімен түнде жүріп өтпек болып, тау сыртындағы елді бетіне алып, жалғыз аяқ жолмен түн қатып келе жатыр еді. Осы кезде осы таудың сыртында жігіттер келе жатқан жақты бетіне алып, жалғыз жаяу бала келе жатты.

Табиғат балаға қатал, суық көрінеді. Жан-жақта жүдеу тартып, жұмырланған боз төбелер қайғылы сырымен, дүние шерімен сазарғандай. Бетіндегі ақ көде, сары селеуді сүйретіліп, сумаңдап соққан түн желі желпи қозғап сілкінтіп тұр. Белгісіз тұңғиық жүрегін жаныштады. Әрі салқын, әрі қорқынышты күйді есіне түсіргендей болады.Ол қараңғылықтың ішіне сүңгіп кетіп, енді ешқашан шыға алмастай көрінді.

( М. Әуезов) 149 сөз



Грамматикалық тапсырма:

І нұсқа 1. Морфологиялық талдау: Жан-жақта жүдеу тартып, жұмырланған боз төбелер қайғылы сырымен, дүние шерімен сазарғандай

ІІ нұсқа 1. Морфологиялық талдау: Бетіндегі ақ көде, сары селеуді сүйретіліп, сумаңдап соққан түн желі желпи қозғап сілкінтіп тұр.

2- тапсырма

Мәтіндегі аралас құрмалас сөйлемдерді теріп жаз







9 – сынып

Бақылау диктанты

Туған жерді аңсау



Көтеріліп келе жатқан күн сәулесі алдымен ағаш бастарын шалып, қайыңның жапырақтары мен қарағайдың қылқанды бұтақтарын алтын жалатқандай нәзік сарғыш нұрға малып, бусандырып келеді.

Шіркін, біздің даланың таңы ғажап болушы еді, жусан мен боз көде бір түрлі сергіп, тазарып оянатын, шығыстан күннің құлағы көрінгенде, бүкіл даланың жалпақ бетіне сәл ғана қан тепсінгендей сұйқылтым қызғылт нұр шалатын;қыраттардың баурайында, сай мен жылғаларда жиегін пышақпен кесіп алғандай тұп – тұнық қою қара көлеңке жатады. Сонау көз ұшындағы көкжиекке дейін жердің беті, ондағы қарайған дүние, қыбырлаған мал ап – анық көрініп тұрады. Шіркін, ертеңгілік пен кешкіліктің рақаты дала ғой!

Қайран, туған жер! Сені де көрер күн болар ма екен? Арамыз бөлініп қалды. Ортамызда өткел бермес дариядай жау бар, дария деймін – ау, маған енді туып – өскен ел – жұртым теңіздің ар жағындай елестейді. Кішкентай болса да, үміт жетелеп, әйтеуір, жақындай берейікші деп шығысқа қарай жылжып келеміз. Менің үмітім теңізге салған желқайық сияқты, жөнді ескек, желкені жоқ, қалт – құлт етіп, шексіз теңізден алып шыға ала ма? Әй,қайдам... Тек үмітсіз шайтан демесе...

Т.Ахтанов

(160 сөз)

Грамматикалық тапсырма:



1. Мәтін стилін ажырат.

2. Бірінші сөйлемге морфологиялық талдау жаса.

3. Мына сөйлемге синтаксистік талдау жаса.

Кішкентай болса да, үміт жетелеп, әйтеуір, жақындай берейікші деп шығысқа қарай жылжып келеміз.



10-сынып

Бақылау диктанты

Көне Отырар

Көне Отырар-екі мың жыл өмір сүрген,Арыс өзенінің оң жақ жиегіндегі екі жүз гектар территорияда орын алған қала. Көне дәуірлерден бұл жерлерде қаңлы, қоңырат тағы басқа тайпалар тұрған. Көне Отырар арқылы көшпенді қазақтар саудамен шұғылданып,отырықшылықпен танысып,басқахалықтармен қатынаса бастады. Отырар тұрғындары күріш, тары, бидай, мақта, жүзім өсірумен шұғылданды. Бидай өсіру жақсы суландырылды. Қалада жақсы су жүйесі болған.

Отырар қаласы тоғысқан сауда жолдарының ортасында тұрған,сондықтан,өзіне басқалардың назары көп түскен. Оны жаулап алу-таразбен,баласағұнмен,қытаймен, Кавказбен,Волга өзені және Қара теңіз жағалауымен,Бетпақ дала арқылы Сібірмен жалғастырар еді. Отырар туралы араб, парсы саяхатшыларының жазбаларында көп айтылады. ХІ ғасырдың ортасында Сырдария бойындағы жерлерді қыпшақ тайпалары жеңіп алған. Қыпшақтар қаланы кеңейтіп,су жүйесін жөндейді. Мықты қорғанысы бар Отырар 1229 жылы монғол басқыншыларына берілмей қаланы алты ай қорғаған кезде қолды басқарған батыр-хан Қайырхан еді. Отырарлықтарды алты ай мерзімнен кейін басып алған жау қаланы түгел өртеп жіберді. Жауға қарсы тұрған,қаланы басқарған Қайырхан өлім жазасына кесілді. Күйзеліске ұшыраған қала 50 жылдан кейін ғана қайта өмірге келді, бірақ, ол талай рет тағдырдың қаталдығына ұшырайды.(172 сөз)



Грамматикалық тапсырма:

1-нұсқа: Кешенді талдау жаса: Көне дәуірлерден бұл жерлерде қаңлы, қоңырат тағы басқа тайпалар тұрған.



2-нұсқа: Кешенді талдау жаса: Отырар тұрғындары күріш, тары, бидай, мақта, жүзім өсірумен шұғылданды.







11- сынып

Бақылау диктанты

Кітап

Кітабымен жүрегіңді жылытқан жазушының бәрін де жақсы көресің. Бірақ солардың ішінде өз көңіліңе өте ұнап, өзгелерден ыстық болып танылғандары болады. Оны көрмесең де білетін, танымасаң да танитын сияқтанасың. Айта берсе, ол сенің жақын адамың тіпті туысың тәрізді болып тұрады. Алыстағы ағайынның анда – санда жазар сәлем хатын сағына күтетіндей, жақсы көрер жазушыңның жаңа шығармасын аңсай тосасың. Ал енді ол кітап дүкеніне келіп түскенде, сенің қуанышыңда шек болмайды. Баспахана бояуының иісі аңқыған ол кітаптың сыртын үйіңе жеткенше әлденеше рет сипап та қоясың, тезірек отырып оқуға асығасың. Ал оны оқи отырып жаның рақаттанады, жүрегің оттай алаулайды. Сенің көз алдыңда сол кітаптағы оқиға ғана, соның кейіпкерлері ғана тұрады. Жақсы кейіпкер жаныңа қанат бітіріп, сені жақсылыққа, адалдыққа, әділдікке, адамгершілікке талпынтады. Сүйген асыңның бойға қан боп тарап, тіршілігіңе қуат берері тәрізді, сүйікті кітап кейіпкерлері де өмір бойы сенің жадыңда жүреді, жүрегіне лүпіл, жаныңа жылу береді. Оқушы ретінде менің де жан – тәніммен жақсы көрер, өзгелерден өзгеше бағалар кітаптарым бар. Олар: «Тас-талқан», «Ұстаздық жыры», «Бөгелек», «Құрыш қалай шынықты?», «Нағыз адам туралы аңыз».

Кітап – шебер ұстаз, тілсіз мұғалім.

Кітап – жан айнасы, оған қарап, ойынды да, бойынды да түзетуге болады.Кітапқа қарап оғаш мінезіңді, ерсі қылығынды көріп, мінейсің, шенейсің, тұрпайы пейілді көріп,жиренесің, түзелесің. Кітап – сегіз қырлы, терең сырлы тәрбиеші, ұлы үйретуші. Ә.Нұршайықов (205 сөз)

Грамматикалық тапсырма:

1.Бірінші сөйлемге морфологиялық талдау жасаңдар.

Кітабымен жүрегіңді жылытқан жазушының бәрін де жақсы көресің.

2.Мәтіннен ауыспалы мағынада жұмсалып тұрған сөздерді теріп жаз.

3.Мына сөйлемге синтаксистік талдау жаса

Жақсы кейіпкер жаныңа қанат бітіріп, сені жақсылыққа, адалдыққа, әділдікке, адамгершілікке талпынтады.

Название документа каз лит 7 кл. .docx

Поделитесь материалом с коллегами:

Қазақ әдебиетінен жартыжылдық бақылау тест

1 нұсқа

1. Жыраулар поэзиясының қалыптасу кезеңі

A)XV ғасыр B)XIX ғасыр C)XIII ғасыр D)XVI ғасыр E)XIV ғасыр

2 .Жыраулық өнер кімнен бастау алған ?

A)Бұқар жырау B)Асан қайғы C)Жиренше шешен D)Сүйінбай Аронұлынан E)Дулат Бабатайұлынан

3 .Жыраулар поэзиясының тақырыбы

A)жастардың бас бостандағы B)табиғатты қорғау C)ел бірлігі,ел бүтіндігі D)отанды қорғауE)ханда

4. Жыр деген не ?

A)поэзиялық шығарма атауыB) прозалық шығарма атауы C)драмалық шығарма атауыD)ерекше екпінмен айтылатын шығарма E)өлең жылдары

5. Жырау деген кім ?

A)жырды таратушы B)айтысқа түсетін адам C)прозалық туындыларды таратушы D поэзиялық туынды E)өз жанынан шығарып жыр айтушы

6. Қобыландының қарындасы

А)Қарлыға В)Құртқа С)Гауһар Д)Г үлбаршын Е)Қарлығаш

7. Қобыландының алғашқы ерлігі

А)Көбіктіні жеңуі В) Қызыл ерді жеңуі С)Теңгені атып түсіруі Д)Тайбурылға мінуі Е) Алшағырды жеңуі

8. Қобыланды батыр жырын алғаш баспа бетіне түсірген ғалым

А)В.Радлов В) Г.Потанин С) Ш.Уәлиханов Д) М.Әуезов Е)М.Ғабдуллин

9 .Шешендік дегеніміз-

А) Қорытынды В) Мәнерлеп сөйлеу С) Ақыл айту Д) Көркем тілмен айтылған үлгілі ой,тұжырымдар Е) Жатқа оқу

10. Әйтеке би дүниеге келген жер.

А)Алтай тауының етегі В) Қазбибі тауының етегі С) Алатау тауының етегі Д) Жамбыл тауының етегі Е) Қаратаудың етегі

11. Орта жүз биі

А) Қазыбек би В) Әйтеке би С) Төле би Д )Майқы би Е) Жиренше

12. В.Радлов кім

А) Орыстың белгілі мысалшысы В) Орыстың белгілі философы С) Орыстың белгілі шығыстанушысы,ғалым Д) Орыстың белгілі жазушысы Е) Орыстың белгілі ақыны

13.« О,Ақтан жас,Ақтан жас»- өлеңін кім жазды

А )Сүйінбай Аронұлы В) Дулат Бабатайұлы С) Абай Құнанбайұлы Д) Ахмет Байтұрсынұлы Е) Сұлтанмахмұт Торайғыров

14 . С.Торайғыров қай жерде туды?

А)Павлодар облысы В)Қостанай облысы С)Ақмола облысы Д)Семей облысы Е)Торғай облысы

15. «Жырау » сөзінің аудармасы :

А)поэт В) писатель С) сказитель Д) оратор Е)судья

16. Абайдың әжесінің аты кім? А)Ұлжан В) Зере С) Зәуре Д) Нағима Е) Ұлпан

17. С.Торайғыров неше роман жазды? А) 3 В) 4 С) 2 Д) 7 Е) 5

18. Ж. Аймаутов кім ?

А) Ақын В) Жазушы С) Шешен,би Д) Жазушы драматург Е) Суретші ғылым

19. «Жаман тымақ» кімнің шығармасы ?

А) Абай Қ. В) Жүсіпбек А. С) Бейімбет М. Д) Сәкен С. Е) Дулат . Бабатайұл

20.Ақын деген кім?

А) Қара сөздер авторы В) Прозалық шығармалар авторы С) Драмалық шығармалар авторы Д) поэзиялық туындыларды жазып шығару Е) поэзиялық туындылар иесі

21.Дулат Бабатайұлы өмір сүрген жылдар.

А) 1802-1871 В) 1802-1874 С) 1802-1876 Д) 1802-1877 Д) 1802-1872


22.Сүйінбай Аронұлының туған жері.

А) Оңтүстік Қазақстан облысы В) Солтүстік Қазақстан облысы С) Жамбыл облысы

Д) Алматы облысы Е) Шығыс Қазақстан облысы

23.Сүйінбайды пір тұтқан ақын

А) Дулат В) Жамбыл С) Абай Д )Шәкірім С) Ахмет

24.Д.Бабатайұлының Ақтаны

А) Бай баласы В) Жетім бала С) Хан баласы Д) Ақын бала Е )Күйші бала

25.Ахмет Байтұрсынов Крыловтан неше мысал аударған?

А) 35 мысал D) 15мысал C) 24 мысал Д )14 мысал Е )42 мысал



















































II –нұсқа

1. Қобыландының алғашқы ерлігі

А)Көбіктіні жеңуі В) Қызыл ерді жеңуі С)Теңгені атып түсіруі Д)Тайбурылға мінуі Е) Алшағырды жеңуі

2.Ахмет Байтұрсынов Крыловтан неше мысал аударға

А) 35 мысал D) 15мысал C) 24 мысал Д )14 мысал Е )42 мысал

3.Дулат Бабатайұлы өмір сүрген жылдар.

А) 1802-1871 В) 1802-1874 С) 1802-1876 Д) 1802-1877 Д) 1802-1872

4.Сүйінбай Аронұлының туған жері.

А) Оңтүстік Қазақстан облысы В) Солтүстік Қазақстан облысы С) Жамбыл облысы Д) Алматы облысы

Е) Шығыс Қазақстан облысы

5.Сүйінбайды пір тұтқан ақын

А) Дулат В) Жамбыл С) Абай Д )Шәкірім С) Ахмет

6.Д.Бабатайұлының Ақтаны

А) Бай баласы В) Жетім бала С) Хан баласы Д) Ақын бала Е )Күйші бала

7. «Жырау » сөзінің аудармасы :

А)поэт В) писатель С) сказитель Д) оратор Е)судья

8. Абайдың әжесінің аты кім?

А)Ұлжан В) Зере С) Зәуре Д) Нағима Е) Ұлпан

9. С.Торайғыров неше роман жазды?

А) 3 В) 4 С) 2 Д) 7 Е) 5

10. Ж. Аймаутов кім ?

А) Ақын В) Жазушы С) Шешен,би Д) Жазушы драматург Е) Суретші ғылым

11. «Жаман тымақ» кімнің шығармасы ?

А) Абай Қ. В) Жүсіпбек А. С) Бейімбет М. Д) Сәкен С. Е) Дулат . Бабатайұлы

12.Ақын деген кім?

А) Қара сөздер авторы В) Прозалық шығармалар авторы С) Драмалық шығармалар авторы Д) поэзиялық туындыларды жазып шығару Е) поэзиялық туындылар иесі

13. Жыраулар поэзиясының қалыптасу кезеңі

A)XV ғасыр B)XIX ғасыр C)XIII ғасыр D)XVI ғасыр E)XIV ғасыр

14 .Жыраулық өнер кімнен бастау алған ?

A)Бұқар жырау B)Асан қайғы C)Жиренше шешен D)Сүйінбай Аронұлынан E)Дулат Бабатайұлынан

15. Қобыланды батыр жырын алғаш баспа бетіне түсірген ғалым

А)В.Радлов В) Г.Потанин С) Ш.Уәлиханов Д) М.Әуезов Е)М.Ғабдуллин

16 .Шешендік дегеніміз-

А) Қорытынды В) Мәнерлеп сөйлеу С) Ақыл айту Д) Көркем тілмен айтылған үлгілі ой,тұжырымдар Е) Жатқа оқу

17. Әйтеке би дүниеге келген жер.

А)Алтай тауының етегі В) Қазбибі тауының етегі С) Алатау тауының етегі Д) Жамбыл тауының етегі Е) Қаратаудың етегі

18. В.Радлов кім

А) Орыстың белгілі мысалшысы В) Орыстың белгілі философы С) Орыстың белгілі шығыстанушысы,ғалым Д) Орыстың белгілі жазушысы Е) Орыстың белгілі ақыны

19.« О,Ақтан жас,Ақтан жас»- өлеңін кім жазды

А )Сүйінбай Аронұлы В) Дулат Бабатайұлы С) Абай Құнанбайұлы Д) Ахмет Байтұрсынұлы Е) Сұлтанмахмұт Торайғыров

20 . С.Торайғыров қай жерде туды?

А)Павлодар облысы В)Қостанай облысы С)Ақмола облысы Д)Семей облысы Е)Торғай облысы

21. «Жырау » сөзінің аудармасы :

А)поэт В) писатель С) сказитель Д) оратор Е)судья

22. Абайдың әжесінің аты кім?

А)Ұлжан В) Зере С) Зәуре Д) Нағима Е)Айгүл

23 .Жыраулар поэзиясының тақырыбы

A)жастардың бас бостандағы B)табиғатты қорғау C)ел бірлігі,ел бүтіндігі D)отанды қорғауE)ханда

24. Жыр деген не ?

A)поэзиялық шығарма атауыB) прозалық шығарма атауы C)драмалық шығарма атауыD)ерекше екпінмен айтылатын шығарма E)өлең жылдары

25. Қобыландының қарындасы

А)Қарлыға В)Құртқа С)Гауһар Д)Г үлбаршын Е)Қарлығаш











1-нұсқа

1 a

2 в

3 с

4 а

5 е

6 е

7 а

8 а

9 д

10 в

11 а

12 с

13 в

14 с

15 с

16 в

17 а

18 д

19 в

20 д

21 в

22 д

23 в

24 в

25 д





2-нұсқа

1 а

2 д

3 в

4 д

5 в

6 в

7 с

8 в

9 а

10 д

11 в

12 д

13 а

14 в

15 а

16 д

17 в

18 с

19 в

20 с

21 с

22 в

23 с

24 а

25 а

Название документа каз лит 5 кл.doc

Поделитесь материалом с коллегами:

Қазақ әдебиетінен жарты жылдық қорытынды тест. 5 сынып

І нұсқа

1. Халық ауыз әдебиетін кімдер шығарған?

А) ақындар В) Әншілер С) халық Д) батырлар Е) даналар

2. Ауыз әдебиеті қандай шығарма?

А) қолжазбалы В) ұжымдық С) көркем Д) жазбаша Е) орысша

3. Төрт-түлік малға нелер жатады?

А) ешкі, сиыр есек В) қой, сиыр, ешкі С) қой, жылқы, сиыр, түйе Д) жылқы, қой, шошқа Е) құлын, ешкі, жылқы

4. Наурыз күні адамдар бір-біріне не айтады?

А) жақсы тілек В) өлең С) сыр Д) әңгіме Е) мақал

5. Жаңылтпаштар қалай айтылады?

А) асықпай В) тез С) өзгеше Д) жеңіл Е) ауыр

6. Мақал-мәтелдер адамды неге тәрбиелейді?

А) жалқаулыққа В) жақсылыққа С) жамандыққа Д) әдепсіздікке Е) өнерге

7. Мақал-мәтелдің көлемі қандай?

А) қысқа В) көлемді С) ұзақ Д) өте ықшам Е) көлемсіз

8. Мақал-мәтелді толықтырыңдар: «Ел іші - ........»

А) жақсылық В) қалың орман С) өте адал Д) алтын бесік Е) күміс бесік

9. Жұмбақтар қандай мақсатпен айтқызған?

А) баланың тілін ұстарту үшін В) ермек үшін

С) жаттау үшін Д) ойландыру үшін Е) сөйлеу үшін

10. Жұмбақтар қандай әдебиетке жатады?

А) жазба В) халық ауыз С) аңыз Д) дәстүрлі Е) тұрмыс-салт

11. Ертегілер неше топқа бөлінеді?

А) 1 В) 4 С) 3 Д) 5 Е) 6

12. Ертегідегі адамдар қалай өмір сүруді армандаған?

А) жаман В) жақсы С) орта Д) байшылық Е) кедей

13. «Мақта қыз бен мысық» ертегісі не туралы?

А) тұрмыс-тіршілік туралы В) адам, бала туралы С) еңбек, достық туралы Д) құс-аңдар туралы Е) жақсы-жаман туралы

14. Түйе сүтінен не жасайды

А) қымыз В) шырын С) қуырдақ Д) палау Е) шұбат

15. Халық кімдерді жақтаған?

А) әлсіздерді В) күштіні С) байды Д) кедейді Е) басқаны

16. «Қаңбақ шал » ертегісінің кейіпкерлері кімдер?

А) Қаңбақ шал, дәу, түлкі В) Қаңбақ шал, қасқыр, түлкі С) Қаңбақ шал, дәу, арыстан Д) Қаңбақ шал, дәу, балалар Е) Қаңбақ шал, кемпір, үй

17. Мақал-мәтелдерді жалғастыр «Кім еңбек етсе, .......»

А) сол ауыр В) сол жеңіл С) сол аш Д) сол тоқ Е) сол қысқа

18. Мақал-мәтелдерді жалғастыр «Ақыл азбайды, .........»

А) адам тозбайды В) білім тозбайды С) киім тозбайды Д) басың тозбайды Е) күнің тозбайды

19. Жұмбақтың жауабын табыңыз «Отқа жанбайды, суға батпайды»-ол не?

А) тау В) бала С) тасбақа Д) мұз Е) су

20. Тұрмыс-салт жырлары неге байланысты?

А) ауа-райына В) әңгімеге С) адамға Д) халықтың күнделікті тұрмысына Е) аңызға

21. Мақал-мәтелдердің тақырыптары қандай?

А) әр түрлі В) екі түрлі С) үш түрлі Д) көп түрлі Е) алты түрлі

22. Түйенің иесі кім?

А) Қамбар ата В) Зеңгі баба С) Шекшек ата Д) Шопан ата Е) Ойсыл қара

23. Мақалды аяқта – «Еңбек түбі - .......»

А) зейнет В) өнер С) береке Д) байлық Е) ән

24. «Түлкі мен ешкі» ертегісінде қандай мақал берілген

А) Отансыз адам-ормансыз бұл-бұл В) Еңбегіне қарай өнбегі С) Көз қорқақ, қол батыр

Д) Өтірікке алданба, басың бәлеге душар болар Е) Өтірікке алданба, басың жақсылыққа душар болар

25. Тыйым сөздерді белгіле

А) Малды теппе В) Басыңды қасыма С) Бетіңді жума Д) Доп ойнама Е) Малды санама






Қазақ әдебиетінен жарты жылдық қорытынды тест. 5 сынып

ІІ нұсқа

1. Тұрмыс-салт жырлары неге байланысты?

А) ауа-райына В) әңгімеге С) адамға Д) халықтың күнделікті тұрмысына Е) аңызға

2. Наурыз күні қандай тағам дайындалады?

А) ет В) сүт С) палау Д) көже Е) бауырсақ

3. Жаңылтпашты қалай айту керек ?

А) жазбаша В) тез С) күлмей Д) ақырын Е) бірлесе

4. Халық ауыз әдебиетін кімдер шығарған?

А) ақындар В) Әншілер С) халық Д) батырлар Е) даналар

5. Жұмбақтар қандай мақсатпен айтқызған?

А) баланың тілін ұстарту үшін В) ермек үшін

С) жаттау үшін Д) ойландыру үшін Е) сөйлеу үшін

6. Қандай заттар жұмбақталады?

А) табиғат, техника, жаңалықтар, дене мүшелері В) сағат, адам С) кілем, үй жиһаздары Д) өнер, білім Е) табиғат құбылыстары

7. Жұмбақтар қандай әдебиетке жатады?

А) жазба В) халық ауыз С) аңыз Д) дәстүрлі Е) тұрмыс-салт

8. Қой баласын қалай шақырады?

А) шөре-шөре В) пұшайт-пұшайт С) құрау-құрау Д) әуке-әуке Е) көс-көс

9. Мақал-мәтелдер қандай болып келеді ?

А) жеңіл, тез В) ауыр С) шағындық Д) ұзақ Е) қысқа

10. Мақал-мәтелдердің тақырыптары қандай?

А) екі түрлі В) әр түрлі С) үш түрлі Д) көп түрлі Е) алты түрлі

11. Мақал-мәтелдерді жалғастыр «Кім еңбек етсе, .......»

А) сол ауыр В) сол жеңіл С) сол аш Д) сол тоқ Е) сол қысқа

12. Мақал-мәтелдерді жалғастыр «Өнер алды- ........»

А) қызыл тіл В) білім біл С) жасыл тіл Д) көк тіл Е) жақсы тіл

13. Бие сүтінен не жасайды

А) қымыз В) шырын С) қуырдақ Д) палау Е) шұбат

14. Халық кімдерді жақтаған?

А) күштіні В) әлсіздерді С) байды Д) кедейді Е) басқаны

15. Наурыз қандай мейрам?

А) жеңіс күні В) білім күні С) жыл басы Д) балалар күні Е) аналар күні

16. Ертегілер қалай тараған?

А) ауызша В) жазбаша С) сөз түрінде Д) ой түрінде Е) көлемі бойынша

17. Жылқының иесі кім?

А) Қамбар ата В) Зеңгі баба С) Шекшек ата Д) Шопан ата Е) Ойсыл қара

18. Мақал-мәтелдер адамды неге тәрбиелейді?

А) жалқаулыққа В) өнерге С) жамандыққа Д) әдепсіздікке Е) жақсылыққа

19. Жұмбақтың жауабын табыңыз «Аяғы бар, басы бар, Арқалаған тасы бар.»

А) тау В) бала С) тасбақа Д) халық Е) жуа

20. «Мақта қыз бен мысық» ертегісі не туралы?

А) тұрмыс-тіршілік туралы В) адам, бала туралы С) еңбек, достық туралы Д) құс-аңдар туралы Е) жақсы-жаман туралы

21. «Қаңбақ шал » ертегісінің кейіпкерлері кімдер?

А) Қаңбақ шал, дәу, түлкі В) Қаңбақ шал, қасқыр, түлкі С) Қаңбақ шал, дәу, арыстан Д) Қаңбақ шал, дәу, балалар Е) Қаңбақ шал, кемпір, үй

22. Тыйым сөздерді белгіле

А)Доп ойнама В) Басыңды қасыма С) Бетіңді жума Д) Малды теппе Е) Малды санама

23. Ауыз әдебиеті қандай шығарма?

А) қолжазбалы В) көп нұсқалы С) көркем Д) жазбаша Е) орысша

24. Ертегілер неше топқа бөлінеді?

А) 1 В) 4 С) 3 Д) 5 Е) 6

25. Жұмбақтың жауабын табыңыз «Отқа жанбайды, суға батпайды»-ол не?

А) тау В) бала С) тасбақа Д) мұз Е) су




















Кілттер

І нұсқа ІІ нұсқа



Название документа каз лит 6 кл.doc

Поделитесь материалом с коллегами:

Қазақ әдебиеті 6-сынып

І жартыжылдық тест

І-нұсқа

1. Халық ауыз әдебиетін кімдер шығарған?

А) ақындар В) Әншілер С) халық Д) батырлар Е) даналар

2. Ауыз әдебиеті бізге қалай жеткен?

А) қолжазбалар арқылы В)әдеби шығармалар арқылы С)ауызша Д)жазбаша Е)бірден-бірге

3. Мақал-мәтелдер адамды неге тәрбиелейді?

А) жалқаулыққа В) жақсылыққа С) жамандыққа Д) әдепсіздікке Е) өнерге

4. Мақал-мәтелдің көлемі қандай?

А) қысқа В) көлемді С) ұзақ Д) өте ықшам Е) көлемсіз

5. Ертегілер неше топқа бөлінеді?

А) 1 В) 4 С) 3 Д) 5 Е) 6

6. «Шешен» сөзінің аудармасы?

А) умный В) глупый С) молодой Д) оратор Е) совестливый

7. Мына жұмбақтың шешуін тап.

«Бұдан кір қорқады,

Судан бұл қорқады.»

А) сабын В) балық С) кітап Д) киім Е) ағаш

8. Мақалдың жалғасын тап.

«Отан үшін күрес - ...»

А) адамға айтылатын ақыл В) ел үшін күрес С) ерге тиген үлес Д) көл жағасында құс

Е) айтылған алғыс

9. «Әдебиет» деген сөз қай тілден аударылған?

А) орыс В) қазақ С) араб Д) ағылшын Е) түрік

10. Жиренше қандай адам болған?

А) ақымақ В) ұмытшақ С) шапшаң Д) тапқыр, ақылды Е) ашушаң

11. « Алтын сақа» қандай шығарма?

А) ертегі В) жұмбақ С) әңгіме Д) аңыз Е)мақал

12. Сатиралық ертегілердің кейіпкерлері?

А) Алдар көсе, Қожанасыр В) Ер Төстік, Алпамыс С) Мыстан кемпір Д) Мақта қыз Е) Қанбақ шал

13. Жиренше шешен қай ханның тұсында өмір сүрген?

А) Абылайхан В) Есім хан С) Тәуке хан Д) Жәнібек хан Е) Жәңгір хан

14. Сумен ойнама – батарсың, отпен ойнама - ...

А) күйерсің В) жатарсың С) тұрарсың Д) оқисын Е) жылайсың

15. Аңыз-әңгімелерде қандай оқиғалар суреттеледі?

А) болған оқиғалар В) болмаған оқиғалар С) хайуанаттар туралы Д) өнер-білім туралы Е) мыстан кемпір туралы

16. Әл-Фараби қай қалада туып өскен?

А) Түркістан В) Отырар С) Алматы Д) Астана Е) Бағдад

17. Әл-Фараби нешінші ғасырда өмір сүрген?

А) ІХ ғ. В)Х ғ. С) Vғ. Д) VI ғ. Е) ХХ ғ.

18. Түркі қағанаты қай ғасырда құрылған?

А) X В) V С) XI Д) VI Е) IX

19. Мына жұмбақтың шешуін тап

«Ерте тұрдым, екі айыр жолға түстім»

А) кітап В) шалбар С) дәптер Д) ертегі Е) қалам

20. Әл-Фараби кім болған?

А) суретші В) ұлы ғалым С) ақын Д) дәрігер Е) мұғалім

21. Қорқыт кім?

А) ақын В) суретші С) биші Д) ғарышкер Е) мұғалім

22. Қорқыт қандай аспап жасады?

А) домбыра В) қобыз С) сырнай Д) гитара Е)жетіген

23. «Қорқыт ата» кітабы неше жырдан тұрады?

А) 12 В) 10 С) 9 Д) 20 Е) 8

24. Күлтегін деген кім?

А) ақын В) өнерпаз С) ақылшысы Д) ғалым Е) қолбасшысы

25. «Қорқыт ата» кітабының авторы кім?

А) А. Құнанбаев В) Ы. Алтынсарин С) Қорқыт Д) Әл-Фараби Е) Халық




І жартыжылдық тест

ІІ-нұсқа

1. Халық ауыз әдебиетінің таратушылары кімдер?

А) ақын В) халық С) жазушы Д) дәрігер Е) суретші

2. Тұрмыс-салт жырлары қалай туған?

А) өлеңнен В) халықтың тұрмысынан С) салыстырудан Д) адамгершіліктен Е) көркем әңгімеден

3. Мына жұмбақтың шешуін тап

«Ерте тұрдым, екі айыр жолға түстім»

А) кітап В) шалбар С) дәптер Д) ертегі Е) қалам

4. Күлтегін деген кім?

А) ақын В) Өнерпаз С) ақылшысы Д) ғалым Е) қолбасшысы

5. « Алтын сақа» қандай шығарма?

А) ертегі В) жұмбақ С) әңгіме Д) аңыз Е)мақал

6. «Шешен» сөзінің аудармасы?

А) умный В) глупый С) молодой Д) оратор Е) совестливый

7. «Әдебиет» деген сөз қай тілден аударылған?

А) орыс В) қазақ С) араб Д) ағылшын Е) түрік

8 Түркі қағанаты қай ғасырда құрылған ?

А) ХІ ғ. В) Х ғ. С) VI ғ. Д) XVII ғ. Е) XVIIІ ғ.

9. «Ерте, ерте, ертеде ...» деп басталады

А) жұмбақ В) мақал С) жаңылтпаш Д) ертегі Е) сөз

10. Мақал-мәтелдер нені сынайды?

А) жалқаулықты, жамандықты В) жақсылықты, ізгілікті С) адамгершілікті Д) отаншылдықты Е) ұлтжандылықты

11. Мақал-мәтелдер адамды неге тәрбиелейді?

А) жалқаулыққа В) жақсылыққа С) жамандыққа Д) әдепсіздікке Е) өнерге

12. Әл-Фараби кім болған?

А) суретші В) ұлы ғалым С) ақын Д) дәрігер Е) мұғалім

13. «Еңкейсем еңкейді, шалқайсам шалқаяды» жұмбақтың шешуін тап

А) бас В) аяқ С) қол Д) көлеңке Е) мұз

14. Қорқыт ата қай ғасырда өмір сүрген?

А) Х-ХІ ғ. В) YІІІ-ІХ ғ. С) ХІІІ-ХV ғ. Д) ХV ғ. Е) VІІІ ғ.

15. Әл-Фараби қай қалада туып өскен?

А) Түркістан В) Отырар С) Алматы Д) Астана Е) Бағдад

16. «Сақ жүрсең, ...» мақалдың жалғасын тап.

А) ел көгере В) құдық қазғандай С) сау жүресің Д) ыстық Е) өмір шырағы

17. Жаңылтпаштың сөздері қалай құралады?

А) жазбаша В) ауызша С) ұйқаса Д) ұйқассыз Е) бірлесе

18. Ертегілер қандай әдебиетке жатады?

А) аңыз В) халық ауыз С) жазбаша Д) дәстүрлі Е) тұрмыс-салт

19. Мына жұмбақтың шешуін тап.

«Бұдан кір қорқады,

Судан бұл қорқады.»

А) сабын В) балық С) кітап Д) киім Е) ағаш

20. Қорқыт атаның күйі

А) «Бұлбұл» В) «Туған жер» С) «Сарыарқа» Д) «Желмая» Е) «Балбырауын»

21. Қорқыт ата кітабы қай жерде сақталған?

А) Германия В) Испания С) Түркістанда Д) Берлинде Е) Ресейде

22. Қорқыт қандай аспап жасады?

А) домбыра В) қобыз С) сырнай Д) гитара Е)жетіген

23. Қорқыт кім?

А) ақын В) суретші С) биші Д) ғарышкер Е) мұғалім

24. Жиренше шешен қай ханның тұсында өмір сүрген?

А) Абылайхан В) Есім хан С) Тәуке хан Д) Жәнібек хан Е) Жәңгір хан

25. Мақалдың жалғасын тап.

«Отан үшін күрес - ...»

А) адамға айтылатын ақыл В) ел үшін күрес С) ерге тиген үлес Д) көл жағасында құс

Е) айтылған алғыс




Кілттер

І нұсқа ІІ нұсқа
























Название документа каз.лит 8кл.doc

Поделитесь материалом с коллегами:

Қазақ әдебиеті. 8сынып.

Жартыжылдық бақылау жұмысы.

I нұсқа

1.Шығарманың құрылысы

А.сюжет В. композиция С.пролог Д.эпилог Е.экспозиция

2.XIII-XV ғасыр әдебиеті

А.Демократтық-ағартушылық В.Қараханидтер С.Ислам дәуірі Д.Алтын Орда дәуірі Е.Сыншыл реализм дәуірі

3.Қазақ әдебиеті-А.шежіре В.өнегелі сөз С.рухани,мәдени мұра Д.жазушылар шығармалары Е.өлеңдер

4.Абайдың өмір сүрген жылдары

А.1846-1905 В.1880-1940 С.1845-1904 Д.1904-1984 Е.1844-1944

5. «Көркемдік» - сөздің аудармасын тап.

А.красивый В.божественный С.литературный Д.художественный Е.песенный

6.Портрет-

А.кейіпкердің бейнесі В.адамның шын бейнесі С.кейіпкердің суреті Д. адамның түрі Е.көркемдік кейіпкер

7.Абай қай медреседе,қайда оқыды?

А.Ахмет қажы,Қостанайда В.Ахмет Риза,Семейде С.Риза қажы,Астанада Д.Діни медресе,Петропавлда Е.Ахмет Риза,Қызылжарда

8. «Қыз Жібек» фильмнің режиссері

А. Ш.Айманов В. А.Қарпықов С. Т.Теменев Д. С.Қожықов Е. С.Нарымбетов

9.Көңіл айту-А.қазалы адамды жұбату В.қайғылы хабарды естірту С.жоқтау Д.бата беру Е.тілек білдіру

10.Реализм дегеніміз-

А.өнер түрі В.діни бағыт С.өмір шындығы Д.қиялдан туған шығарма Е.әдеби бағыт

11. «Қыз Жібек» жырының туған жері

А.Солтүстік Қазақстан В.Оңтүстік Қазақстан С.Шығыс Қазақстан Д.Батыс Қазақстан Е.Орталық Қазақстан

12 «Шиелініс» сөзінің аудармасы

А.столкновение В. конфликт С.кульминация Д.разрешение Е. развитие

13.Абайдың « Жаз» өлеңі қай жылы шықты? А. 1884ж. В.1886ж. С.1888ж. Д.1986ж. Е.1885ж.

14.Абайдың « Сегіз аяқ» атты туындысы

А. поэма В. өлең С. пьеса Д. новелла Е. қара сөз

15. Шежіре дегеніміз-

А.жазушылардың шығармалары В.халықтың өмірі С.ру-тайпаларының дәрежесін айыратын тізбе Д.қазақ әдебиеті Е.батырлар туралы жырлар

16.Қазақ жырауларын белгіле.

А.Ыбырай,Абай В.Бұқар,Қазтуған С.Шоқан,Төлеген Д.Махмұт,Әл-Фараби Е.Ахмет,Мағжан

17. «Қыз Жібек» фильмі неше елінде көрсетілді?

А. 22 В. 43 С.55 Д.46 Е.77

18.Шәкәрімнің өмір сүрген жылдары.

А.1855-1930ж. В.1858-1931ж.С.1848-1933ж. Д.1850-1940ж. Е.1857-1932ж.

19.Абай білім алған қала

А.Омбы В Қостанай С Астана Д.Семей Е.Қызылжар.

20. «Қыз Жібек» жырының кейпкері

А.Қараман В.Арыстан С.Қыз Жібек Д.Адай Е.Қодар

21. «Қыз Жібек» операсының жазылған уақыты.

А.1935ж. В.1836ж. С.1934ж. Д. 1833ж. Е. 1999ж.

22 Шыңғыстауда қазақтың қай ұлы ақыны дүниеге келген

А. А. Құнанбайұлы В. Ы.Алтынсарин С. А.Байтұрсынұлы Д. С.Сейфулин Е. М. Ауезов

23. «Бостандық таңы атты» өлеңінің авторы;

А.Шәкәрім В.Абай С.Жамбыл Д.Мағжан Е.Халық

24.Абайдың неше қара сөзі бар? А.40 сөз В.54сөз С.45сөз Д 60сөз Е.55сөз

25. «Абай жолы» эпопеясын кім жазды?

А.Ы.Алтынсарин В. С.Сейфуллин С. М.Әуезов Д. А.Пушкин Е.А. Байтұрсынов



Қазақ әдебиеті. 8сынып.

Жартыжылдық бақылау жұмысы.

II нұсқа


1.Абайдың « Сегіз аяқ» атты туындысы А. поэма В. өлең С. пьеса Д. новелла Е. қара сөз

2.«Қыз Жібек» жырының жазылған уақыты.

А. 1500жыл В. 1608жыл С. 1508жыл Д.1501жыл Е. 1506жыл

3.Қазалы адамды жұбату-

А.көңіл айту В.жоқтау С.тілек білдіру Д.бата беру Е.қайғылы хабар естірту

4.Мақала сөздің аудармасын тап.

А.статья В.весть С доклад Д.роман Е. пословица

5.Абай қайтыс болған жылы.

А. 1999 жылы В. 1903 жылы С. 1904 жылы Д 1908 жылы Е.1804 жылы

6 Лирика дегеніміз не?

А. Адамның ішкі көңіл күйін, сезімін суреттейтін шығарма.В.Өмірге деген көз қарасты білдіретін шығарма.С.Поэзиялық шығарма.Д.Әңгімемен жазатын шығарма.Е.Философиялық мазмұнды шығарма.

7. Шәкәрімнің әндерін алғашқы рет нотаға түсірген кім?

А. Э. Бимбоэс В. А.В. Затаевич С. А.Жұбанов Д. М.Әуезов Е.Қ.Мұхамеджанов

8.Реализм дегеніміз-

А. жазушылар өмірі В.қазақ әдебиеті С.өмір шындығы Д.діни бағыт Е.өнер түрі

9.Қазақтың күй қоржына Абайдың неше күйі енген?

А 5 В. 9 С. 7 Д. 3 Е. 11

10.Мәселе сөзінің аудармасын тап.

А.масло В.пословица С. произведение Д.сюжет Е проблема

11. «Қыз Жібек» фильмі қай жылы түсірілді?

А.1930жылы В.1950 жылы С.1990 жылы Д.1910 жылы Е.1970 жылы

12. «.Шиелініс» сөзінің аудармасы

А) столкновение В) конфликт С) кульминация Д) разрешение Е) развитие

13.Абай білім алған қала.

А.Қостанай В.Астана С.Қызылжар Д Семей Е Павлодар

14.Лиро-эпостық жырларының кейіпкерлері-

А.ғайыптан пайда болған адамдар В.батырлар С.алыптар Д.қарапайым адамдар Е.аңдар

15.Шығарманың құрылысы-

А.сюжет В.экспозиция С.пролог Д. эпилог Е композиция

16.Қазақ әдебиеті-

А.жазушылырдың өлеңдері В.рухани,мәдени мұрасы С.дәуір әдебиеті Д.айыратын тізбе Е.ренессанс

17. «Абай жолы» эпопеяның авторы-

А. А.Байтұрсынов В. М.Әуезов С. А. Пушкин Д.С.Сейфуллин Е.Ы.Алтынсарин

18.Абайдың неше « Қара өлеңі» бар?

А 95сөз В. 75сөз С. 55сөз Д. 35сөз Е.45сөз

19.Қандай қазақ жырауларын білесің?

А.Шоқан,Ыбырай В. Абай,Ахмет С.Бұқар,Қазтуған Д.Мағжан,Жүсіп Е.Төлеген,Жібек

20.Абайдың Лермонтовтан аударған өлеңі:

А.«Татьяна хаты» В.«Есек пен Бұлбұл» С.«Қараңғы түнде тау қалғып» Д.«Қысқы жол» Е. «Сұраншы батыр»

21.Абайдың неше поэмасы бар? А. 5 В. 7 С. 9 Д. 11 Е.3

22.Сюжеттің басталуы-

А.композиция В. эпилог С.экспозиция-кіріспесі Д.шешімі Е.шиелініс

23. Шыңғыстауда қазақтың қай ұлы ақыны дүниеге келген

А. А. Құнанбайұлы В. Ы.Алтынсарин С. А.Байтұрсынұлы Д. С.Сейфулин Е. М. Әуезов

24. «Қыз Жібек» жырының неше жылдық тарихы бар?

А). 1000 жылдық В.700 жылдық С 900 жылдық Д.500 жылдық Е.1500 жылды

25.Эпилог-

А. алғашкы сөз В.қортынды сөз С автор сөзі Д.оқырман сөзі Е. жазушының сөзі




8 сынып жартыжылдық қазақ әдебиетінең бақылау жұмысының кілттері.

I нұсқа II нұсқа

1-В 1-В

2-Д 2-С

3-С 3-А

4-С 4-А

5-Д 5-С

6-А 6-А

7-В 7-А

8-Д 8-С

9-А 9- Д

10-С 10-Е

11-Д 11-Е

12-В 12-В

13-В 13-Д

14-В 14-Д

15-С 15-Е

16-В 16-В

17-В 17-В

18-В 18-Е

19-Д 19-С

20-С 20-С

21-С 21-Е

22-А 22-С

23-А 23-А

24-С 24-Д

25-С 25-В



















Название документа каз.лит 9 кл.doc

Поделитесь материалом с коллегами:

ҚАЗАҚ ӘДЕБИЕТІ. 9 СЫНЫП

БАҚЫЛАУ СҰРАҚТАРЫ

2нұсқа

1.Қараханидтер дәуіріндегі эдебиет қай ғасырларды қамтиды?

А) IX-X ғғ.В)X-XIIғғС)XI-XIIIғғД)XII-XIIIғғЕ)X-XІ ғ.

2.Жыраулар поэзиясының тақырыбы.

А)жастырдың бас бостандығыВ)әйел тағдыры С)қоршаған орта тағдыры Д)ел тағдыры

Е)әйелдердің бас бостандығы

3.Қазақ хандығы дәуірінде әдебиет сахнысына кімдер шықты ?

А) драматургтер В) мысалшылар С)әншілер Д)хандар Е)ақын-жыраулар

4.Алғышқы қазақ хандығы қанша құрылды?

А)XVғ В)XXғ С)XVIIғ Д)XIIIғ Е)XII ғ

5.Бұқар жырау кім?

А)қазақтың ұлы жырауы В)қазақтың ұлы жазушысы С) қазақтың ұлы күйшісі Д) қазақтың ханы

Е) қазақтың лирик ақыны

6. «Ізгілік» сөзінің аудармасы.

А)доброта В)гуманизм С)щедрость Д)верность Е)отзывчивость

7.Қазақ хандық дәуір әдебиеті қашан пайда болды?

А)XVғ В)XIIғ C)XIIIғ Д)XVIғ Е)XVIIғ

8.Жыраулар поэзиясы қай дәуір әдебиетіне жатады?

А) қараханидтер дәуірі әдебиеті В)қазақ хандығы дәуірі әдебиеті С)көне түркі дәуірі әдебиеті Д)Алтын Орда дәуірі әдебиеті Е)Ислам дәуірі әдибиеті

9.Асан қайғы өмір сүрген ғасыр:

А)XIIIғ В)XIVғ С)XIIғ Д)XVғ Е)Ixғ

10. Асан қайғы кім?

А)жырау В)хан С)бақсы Д)жазушы Е)айтыс ақыны

11. Асан қайғы іздеген жер қалай аталады?

А)Жерұйық В)Сарыарқа С)Жетісу Д)Ақжайық Е)Еділ

12. «Қазақтың абырой-арына Сарп қылған бар күшін»-қай толғау жолдары?

А)Бірінші тілек тілеңіз В)Асқар таудың өлгені С)Батырың өтті Бөгенбай Д)Ай, Абылай !

Е)Өмірге тоймас адамзат

13. «Көмекей әулие» атынған жырау:

А) Асан қайғы В)Бұқар жырау С)Доспамбет жырау Д)Қазтуған жырау Е)Ақтамберді жырау

14.Жырды «Расподия» деп атаған ғалым

А)Ш.Уәлиханов В)М.Қашқари С)Н.Келімбетов Д)М.Мағауин Е)М.Әузов

15. « Сабалақ» атанған хан:

А)Тәуке хан В)Әлімәмбет С)Әбілқайыр Д)Шыңғыс хан Е)Абылай хан

16.Бұқар жырау мұрасын жинауумен айналысқан ақын:

А)М.Көпейұлы В)А.Байтұрсынұлы С)М.Жұмабаев Д)М.Дулатов Е)Ж.Жабаев

17. Бұқар жырау өмір сүрген жылдар

А)1668-1781ж.ж В)1694-1787 ж.ж С)1686-1778 ж.ж Д)1687-1786 ж.ж Е)1693-1787 ж.ж

18. Бұқар жыраудың әкесі кім?

А)Қалқаман В)Әлімәмбет С)Әбілқайыр Д)Шыңғыс Е)Абылай

19. Бұқар жырау кімнің кеңесшісі болған?

А)Тәуке хан В)Әлімәмбет С)Әбілқайыр Д)Шыңғыс хан Е)Абылай хан

20.Түркі тектес ру-тайпаларға ортақ ескерткіш:

А) « Ескендір» В) « Одиссея» С) « Илиада» Д) « Орхон-Енисей жазулары» Е) « Түркістан»

21. Құпия жазу сырын тұңғыш болып ашқан ғалым:

А) В.Радлов В) В. Томсен С) Ю.Немет Д) Ш.Уәлиханов Е) Н.Келімбетов

22. « Құлпытас» сөзінің аудармасы

А) Драгоценный камень В)Надгробный камень С) Декоративный камень Д) ГранитЕ) малахит

23.Күлтегін кім?

А) Екінші Шығыс түркі қағанатының бас қолбасшысы В) Екінші Батыс түркі қағанатының бас қолбасшысы С)Бірінші Шығыс түркі қағанатының бас қолбасшысы Д) Бірінші Батыс түркі қағанатының бас қолбасшысы Е)Қытай халқының қолбасшысы

24.Көне түркі әдеби ескерткіштеріне қай шығарма жатады?

А) « Ескендір»поэмасы В) « Жүсіп-Зылиқа»дастаны С) «Қорқыт аты кітабы» Д) «Қыз Жібек» Е) « Қобланды батыр»

25.Күлтегінді қазіргі қазақ тіліне аударған:

А)А.Егеубаев В)Қ. Мырза Әлі С)Н. КелімбетовД) аударылған жоқ Е) М.Әуезов




ҚАЗАҚ ӘДЕБИЕТІ. 9 СЫНЫП

БАҚЫЛАУ СҰРАҚТАРЫ

1 нұсқа


1. « Сабалақ» атанған хан:

А)Тәуке хан В)Әлімәмбет С)Әбілқайыр Д)Шыңғыс хан Е)Абылай хан

2Бұқар жырау мұрасын жинауумен айналысқан ақын:

А)М.Көпейұлы В)А.Байтұрсынұлы С)М.Жұмабаев Д)М.Дулатов Е)Ж.Жабаев

3 Бұқар жырау өмір сүрген жылдар

А)1668-1781ж.ж В)1694-1787 ж.ж С)1686-1778 ж.ж Д)1687-1786 ж.ж Е)1693-1787 ж.ж

4 Бұқар жыраудың әкесі кім?

А)Қалқаман В)Әлімәмбет С)Әбілқайыр Д)Шыңғыс Е)Абылай

5 Бұқар жырау кімнің кеңесшісі болған?

А)Тәуке хан В)Әлімәмбет С)Әбілқайыр Д)Шыңғыс хан Е)Абылай хан

6.Түркі тектес ру-тайпаларға ортақ ескерткіш:

А) « Ескендір» В) « Одиссея» С) « Илиада» Д) « Орхон-Енисей жазулары» Е) « Түркістан»

7 Құпия жазу сырын тұңғыш болып ашқан ғалым:

А) В.Радлов В) В. Томсен С) Ю.Немет Д) Ш.Уәлиханов Е) Н.Келімбетов

8 « Құлпытас» сөзінің аудармасы

А) Драгоценный камень В)Надгробный камень С) Декоративный камень Д) ГранитЕ) малахит

9.Күлтегін кім?

А) Екінші Шығыс түркі қағанатының бас қолбасшысы В) Екінші Батыс түркі қағанатының бас қолбасшысы С)Бірінші Шығыс түркі қағанатының бас қолбасшысы Д) Бірінші Батыс түркі қағанатының бас қолбасшысы Е)Қытай халқының қолбасшысы

10Көне түркі әдеби ескерткіштеріне қай шығарма жатады?

А) « Ескендір»поэмасы В) « Жүсіп-Зылиқа» С)Қорқыт аты кітабы Д) «Қыз Жібек» Е) « Қобланды батыр»

11Күлтегінді қазіргі қазақ тіліне аударған:

А)А.Егеубаев В)Қ. Мырза Әлі С)Н. КелімбетовД) аударылған жоқ ) М.Әуезов

12Қараханидтер дәуіріндегі эдебиет қай ғасырларды қамтиды?

А) IX-X ғғ.В)X-XIIғғС)XI-XIIIғғД)XII-XIIIғғЕ)X-XІ ғ.

13Жыраулар поэзиясының тақырыбы.

А)жастырдың бас бостандығыВ)әйел тағдыры С)қоршаған орта тағдыры Д)ел тағдыры

Е)әйелдердің бас бостандығы

14. Қазақ хандығы дәуірінде әдебиет сахнасына кімдер шықты ?

А) драматургтер В) мысалшылар С)әншілер Д)хандар Е)ақын-жыраулар

15Алғышқы қазақ хандығы қанша құрылды?

А)XVғ В)XXғ С)XVIIғ Д)XIIIғ Е)XII ғ

16.Бұқаржырау кім?

А)қазақтың ұлы жырауы В)қазақтың ұлы жазушысы С) қазақтың ұлы күйшісі Д) қазақтың ханы

Е) қазақтың лирик ақыны

17 «Ізгілік» сөзінің аудармасы.

А)доброта В)гуманизм С)щедрость Д)верность Е)отзывчивость

18Қазақ хандық дәуір әдебиеті қашан пайда болды?

А)XVғ В)XIIғ C)XIIIғ Д)XVIғ Е)XVIIғ

19Жыраулар поэзиясы қай дәуір әдебиетіне жатады?

А) қараханидтер дәуірі әдебиеті В)қазақ хандығы дәуірі әдебиеті С)көне түркі дәуірі әдебиеті Д)Алтын Орда дәуірі әдебиеті Е)Ислам дәуірі әдибиеті

20Асан қайғы өмір сүрген ғасыр:

А)XIIIғ В)XIVғ С)XIIғ Д)XVғ Е)Ixғ

21 Асан қайғы кім?

А)жырау В)хан С)бақсы Д)жазушы Е)айтыс ақыны

22Асан қайғы іздеген жер қалай аталады?

А)Жерұйық В)Сарыарқа С)Жетісу Д)Ақжайық Е)Еділ

23«Қазақтың абырой-арына Сарп қылған бар күшін»-қай толғау жолдары?

А)Бірінші тілек тілеңіз В)Асқар таудың өлгені С)Батырың өтті Бөгенбай Д)Ай, Абылай !

Е)Өмірге тоймас адамзат

24«Көмекей әулие» атынған жырау:

А) Асан қайғы В)Бұқар жырау С)Доспамбет жырау Д)Қазтуған жырау Е)Ақтамберді жырау

25Жырды «Расподия» деп атаған ғалым

А)Ш.Уәлиханов В)М.Қашқари С)Н.Келімбетов Д)М.Мағауин Е)М.Әузов





Кілті

1 нұсқа

2 нұсқа

1

Е

В

2

А

Д

3

Е

Е

4

А

А

5

Е

А

6

Д

Е

7

В

Д

8

В

В

9

А

Д

10

С

А

11

Е

А

12

В

С

13

Д

В

14

Е

А

15

А

Е

16

А

А

17

Е

Е

18

Д

А

19

В

Е

20

Д

Д

21

А

В

22

А

В

23

С

А

24

А

С

25

А

Е



Название документа ІІтоқсан гароно геогр.doc

Поделитесь материалом с коллегами:

Жарты жылдық тест тапсырмалары.

5 сынып. І- нұсқа.

1.Жердің өз өсінен айналуға кететін уақыт қанша?

А.48 В. 30 С. 24 Д.18 Е. 12

2.Ай жерді неше тәулікте айналып өтеді?

А .25 В. 28 С. 12 Д. 24 Е .30

3.Ай мен жердің ара қашықтығы

А. 384000 В. 35000 С. 40000

Д. 18000 Е. 37000

4.Жердің ішкі құрылымыа.

А. Тау жыныстары, гранит, мантия

В. Саз, құм, актастар, ядро

Д. Жерқыртысы, мантия, ядро

Е. Ядро,тау жынысы мантия

5. Атмосфераның биіктігі неше шақырым?

А. 45 В. 40 С.10 Д.20 Е. 18

6.Су қабатын қалай атайды?

А. Литосфера В. Гидросфера

С. Жер қыртысы Д. Атмосфера

Е. Ббиосфера

7. Қазақстан қай материкте орналасқан?

А. Солтүстік Америка В. Африка С. Еуразия Д. Онтүстік Америка

Е. Аустралия

8. Біркелкі орналаспаған жерді қалай атайды?

А. Мұхиттар В. Материктер

С. Жанартаулар Д. Жер бедерң ЕРельеф

9. Магмалық жыныстарға не жатады?

А. Гранит, базальт, жанартаулар туф, обсидиан

В. Гранит, ак тас, базальт

С. Құм, саз, гранит

Д. Қиыршық тас, құм, саз

Е. Ұлутас, көмір, жанартау

10. Пайдалы қазбаның топтасын жинақталған жері.

А. Шахта В. Тау жыныстары

С. Корьер Д. Штольня Е.Кең орындар

11. Ең үлкен аралды ата.

А. Жаңа Гвинея В. Греландия

С. Мадагаскар Д. Гавай Е. Мальдив

12. 1 литор теңіз суында қанша грамм тұз бар?

А. 15-20 В. 40-45 С. 20-25

Д. 25-30 Е. 30-35

13. Мариян шұнғымасының терендігі қанша?

А.11022 В. 10300 С. 8742

Д.7209 С. 5524

14. Дүние жүзіндегі ең ұзын өзен.

А. Амазонка В. Ефрат С. Ніл

Д. Ертіс Е. Сырдария

15. Белгілі бір жердегі тәулік ішіндегі болатын атмосфераның төменгі қабатының жағдайы қалай аталады?

А. Атмосфералық құбылыс

В. Ауа райы

С. Климат

Д. Ауа метеоры

Е. Жауын-шашын

16. Жер қыртысын қалыптастырушы тығыз және борпылдақ массалар жиынтығы қалай аталады?

А. Кен орын

В. Шөгінді жыныстар

С. Магмалық жыныс

Д. Тау жыныстары

Е. Метаморфты жыныстар

17. Су астындағы жер сілкінісі қалай аталады?

А. Толқындар В. Таронада

С. Жер сілкінісі Д. Цунами Е. Тасқын

18. 4 мұхитпен шектескен материк

А. Еуразия

В. Солтүстік Америка

С. Аустралия

Д. Африка

Е. Онтүстік Америка

19. Ядроның температурасы.

А. 2000 В. 3000 С. 4000

Д.1000 Е. 5000

20. Жердің экваторлық радиусы.

А. 6548 В. 6487 С. 6378

Д. 6245 Е. 6357

21.Алғашқы үлкейтілген дүрбіні кім ашты?

А.Станислав Лемн

В. Галилео Галилей

С. Клайд Томбо

Д. Николай Коперник

Е.Иссак Ньютон

22. Юпитердің неше серігі бар?

А.6 В. 2 С. 3 Д. 8 Е. 4

23.Төртінші ғаламшарды көрсет?

А. Марс В. Сатурн С. Жер

Д. Юпитер Е. Меркурий

24.Тынық мұхитында шамамен неше аралдар бар?

А. 4040 В. 7000 С. 6000

Д. 1800 Е. 2100

25. Құрлықтарды бір-бірінен бөліп тұрған және теңіз, көл, мұхит суларын бір-бірімен жалғастырып тұрған жіңішке сулы өткел.

А. Ішкі теңіздер В. Шеткі теңіздр

С. Шығанақ Д. Бұғаз Е. Сағалар






Жарты жылдық тест тапсырмалары.

5 сынып. ІІ- нұсқа

1.Ай мен жердің ара қашықтығы

А. 384000 В. 35000 С. 40000

Д. 18000 Е. 37000

2.Су қабатын қалай атайды?

А. Литосфера В. Гидросфера

С. Жер қыртысы Д. Атмосфера

Е. Ббиосфера

3. Магмалық жыныстарға не жатады?

А. Гранит, базальт, жанартаулар туф, обсидиан

В. Гранит, ак тас, базальт

С. Құм, саз, гранит

Д. Қиыршық тас, құм, саз

Е. Ұлутас, көмір, жанартау

4. Жер қыртысын қалыптастырушы тығыз және борпылдақ массалар жиынтығы қалай аталады?

А. Кен орын

В. Шөгінді жыныстар

С. Магмалық жыныс

Д. Тау жыныстары

Е. Метаморфты жыныстар

5. Ядроның температурасы.

А. 2000 В. 3000 С. 4000

Д.1000 Е. 5000

6.Алғашқы үлкейтілген дүрбіні кім ашты?

А.Станислав Лемн

В. Галилео Галилей

С. Клайд Томбо

Д. Николай Коперник

Е.Иссак Ньютон

7. Пайдалы қазбаның топтасын жинақталған жері.

А. Шахта В. Тау жыныстары

С. Корьер Д. Штольня

Е. Кең орындар

8.Төртінші ғаламшарды көрсет?

А. Марс В. Сатурн С. Жер

Д. Юпитер Е. Меркурий

9. Құрлықтарды бір-бірінен бөліп тұрған және теңіз, көл, мұхит суларын бір-бірімен жалғастырып тұрған жіңішке сулы өткел.

А. Ішкі теңіздер В. Шеткі теңіздр

С. Шығанақ Д. Бұғаз Е. Сағалар

10. Мариян шұнғымасының терендігі қанша?

А.11022 В. 10300 С. 8742

Д.7209 С. 5524

11. 1 литор теңіз суында қанша грамм тұз бар?

А. 15-20 В. 40-45 С. 20-25

Д. 25-30 Е. 30-35

12.Тынық мұхитында шамамен неше аралдар бар?

А. 4040 В. 7000 С. 6000

Д. 1800 Е. 2100

13. Дүние жүзіндегі ең ұзын өзен.

А. Амазонка В. Ефрат С. Ніл

Д. Ертіс Е. Сырдария

14.Жердің өз өсінен айналуға кететін уақыт қанша?

А.48 В. 30 С. 24 Д.18 Е. 12

15.Жердің ішкі құрылымыа.

А. Тау жыныстары, гранит, мантия

В. Саз, құм, актастар, ядро

Д. Жерқыртысы, мантия, ядро

Е. Ядро,тау жынысы мантия

16.Ай жерді неше тәулікте айналып өтеді?

А .25 В. 28 С. 12 Д. 24 Е .30

17. Белгілі бір жердегі тәулік ішіндегі болатын атмосфераның төменгі қабатының жағдайы қалай аталады?

А. Атмосфералық құбылыс В. Ауа райы

С. Климат Д. Ауа метеоры

Е. Жауын-шашын

18. 4 мұхитпен шектескен материк

А. Еуразия

В. Солтүстік Америка

С. Аустралия

Д. Африка

Е. Онтүстік Америка

19. Жердің экваторлық радиусы.

А. 6548 В. 6487 С. 6378

Д. 6245 Е. 6357

20. Юпитердің неше серігі бар?

А.6 В. 2 С. 3 Д. 8 Е. 4

21. Атмосфераның биіктігі неше шақырым?

А. 45 В. 40 С.10 Д. 20 Е. 18

22. Қазақстан қай материкте орналасқан?

А. Солтүстік Америка В. Африка

С. Еуразия Д. Онтүстік Америка

Е. Аустралия

23. Біркелкі орналаспаған жерді қалай атайды?

А. Мұхиттар В. Материктер

С. Жанартаулар Д. Жер бедері

Е. Рельеф

24. Ең үлкен аралды ата.

А. Жаңа Гвинея В. Греландия

С. Мадагаскар Д. Гавай

Е. Мальдив

25. Су астындағы жер сілкінісі қалай аталады?

А. Толқындар В. Таронада

С. Жер сілкінісі Д. Цунами Е. Тасқын




5 сынып.

Кілті:


1-нұсқа

1-с

2-в

3-а

4-д

5-д

6-в

7-с

8-е

9-а

10-е

11-в

12-е

13-а

14-с

15-в

16-д

17-д

18-а

19-в

20-с

21-в

22-е

23-а

24-в

25-д






















2-нұсқа

1-а

2-в

3-а

4-д

5-в

6-в

7-е

8-а

9-д

10-а

11-е

12-в

13-с

14-с

15-д

16-в

17-в

18-а

19-с

20-е

21-д

22-с

23-е

24-в

25-д








І жарты жылдық тест тапсырмалары.

6 сынып. І – нұсқа.

1.Мантияның қалыңдығы:

А) 10 км ; Ә) 65 км ;

Б) 2900 км ; В) 3500 км

2.Жердің ішкі құрылысы;

А) ядро,мантия,тақта,

Ә) мантия,литосфера,

Б) ядро,мантия,жер қыртысы,

В)ядро мен мантия.

3.Аласа таулардың биіктігі:

А)400-1000м, Ә)1000-2000м,

Б)2000м-ден жоғары, В) 4000-5000м.

4.Газ бен су атқылайтын ыстық бұлақ:

А) кратер, Ә)жанартау,

Б) гейзер, В)эпицентр

5.Дүние жүзіндегі ең биік тау:

А)Тянь-Шань , Ә)Орал,

Б) Гималай, В)Алтай.

6.Абсолют биіктігі 500 м-ден асатын жазықтарды ата ?

А) ойпат , Ә) үстірттер ,

Б)таулы қыраттар, В)жазықтар.

7. Еуразия материгінде орналасқан ең биік жанартау;

А) Везувий, Ә) Казбек,

Б)Ключи шоқысы, В) Эльбрус.

8.Жер қыртысының қалыңдығы тауларда :

А) 5-10 км , Ә) 70-80 км ,

Б) 30-40 км, В)100 км.

9. Жер сілкіну ошағы дүмпуінің жер бетіне шығатын жері:

А) кратер ; Ә) жанартау,

Б) гейзер, В) эпицентр.

10.Жер шарындағы ең ірі ойпат:

А) Каспий маңы ойпаты,

Ә) Амазонка ойпаты,

Б) Тұран ойпаты,

В) Месопотамия ойпаты.

11.Қатпарлы таулар:

А) Скандинавия , Ә)Алтай,

Б) Орал, В) Кавказ.

12.Жер сілкінісі күштерін қанша балдық көрсеткішпен өлшейді?

А) 5 балдық, Ә)10 балдық,

Б)12 балдық, В)50 балдық.

13.Жер бедерінің қандай түрлері адамның тікелей қатысуымен құрылды?

А) Шағыл, жыра ,

Ә) қыраң жазықтары,ойпат,

Б)сайлар,таулы үстірттер,

В)төбелер, шоқылар.

14.Кемелерде теңіздің тереңдігін қандай аспаппен өлшейді?

А) Сейсмограф, Ә) эхолот,

Б)лот, В)арқан байланған жүктен.

15.Ескі тауларды ата?

А)Орал , Ә)Гималай,

Б)Тянь-Шань, В)Алтай.

16.Литосфералық тақталарының соқтығысуынан пайда болады?
А) жазықтар, Ә) таулар ,

Б)шұңғымалар, В)төбелер.

17.Үгілу дегеніміз не ?

А)Күшті жел,

Ә) жер бедері түрлерінің өзгеруі,

Б) сыртқы күштердің әсерінен тау жыныстарының өзгеруін,

В)тау түзілу үрдістері.

18.Жер қыртысының қозғалысын өлшейтін аспап:

А)барограф, Ә)термометр,

Б)сейсмограф, В)гигрометр.

19.Жердің су қабығы....деп атайды?

А) Атмосфера, Ә)Биосфера, Б)Гидросфера, Б)Литосфера.

20. Наска мұхиттық тақтасы мен Оңтүстік Америка тақтасының соқтығысуынан пайда болған тау:

А) Гималай, Ә) Анд, Б)Орал, В)Кавказ

21.Жер астынан балқып шыққан заттардан пайда болған тау жыныстары:

А)шөгінді, Ә)магмалық,

Б)метаморфтық, В)химиялық.

22. Мұхит түбіндегі ең үлкен жазық бөлігін ата

А) мұхит ортасы жоталар,

Ә)материктік қайраң,

Б) қазаншұңқырлар, В)беткей.

23.Жер ядросында қандай температура болады?

А)100 С , Ә)3500 С,

Б) 1200-1500 С, В)150-3800 С.

24.Жер шары қыртысының қандай бөлігін сейсмикалық аймақ дейді?

А) Литосфералық тақталардың шекарасын, Ә)Мұхит пен құрлық арасындағы шекарасы, Б)Жер сілкіну жиі қайталанып тұратын ,

В)ауа мен мұхит арасындағы шекарасын.

25.Жер шарындағы ең биік нүкте қай тауда орналасқан?

А) Тянь-Шань, Ә) Гималай,

Б)Орал, В)Алтай.










І жарты жылдық тест тапсырмалары.

6 сынып. ІІ-нұсқа.

1Жер бетіне шығып төгілген магма: 
A)Гейзер
 ,Ә)Кратер ,Б)Ядро ,В)Лава 
2.Мезгіл-мезгіл ыстық су мен бу шапшып тұратын қайнар :
A)Жанартау
 ,Ә)Гейзер ,Б)Кратер ,В)Эпицентр.3.Орташа биіктегі тау: 
A)Кавказ
 , Ә)Алтай , Б)Карпат ,В)Тянь-Шань 
4.Абсолют биіктігі 500м асатын жазық:
 
A)Қырат
 ,Ә)Ойпат ,Б)Таулыүстірт , В)Төбе 
5.Магмалық тау жынысы. :
 
A)Таскөмір
 ,Ә)Базальт

Б)Шымтезек ,В)Мәрмәр 
6.Жердің ең ортасында орналасқан:
 
A)Мантия
 ,Ә)Жерқыртысы 
Б)Ядро
 ,В)Магма 
7.Бұрын теңіз түбі болып, кейін көтерілудің нәтижесінде пайда болған жазықтар:
 
A)Тегіс,
 Ә)Төбелі, 
Б)Қырат,
 В)Алғашқы,жазықтар 
8.Жер шарының сыртқы қатты тас қабаты
 
А)Атмосфера
 ,Ә)Гидросфера 
Б)Литосфера,,В)Биосфера
 
9.Жердің ішкі құрылысы ... қабаттарынан тұрады
 
А)Литосфера,мантия.
 Ә)Ядро,гидросфера 
Б)Жерқыртысы,биосфера
 
В)Жер қыртысы, мантия, ядро.
 
10.Литосфералық тақталар жылына қозғалады /см/
 
А)2-5см
 ,Ә)10-20см ,Б)20-30см ,В)30-40см 
11.Тау жыныстарының түрлері
 
А)Биологиялық
 ,Ә)Тақталар ,Б)Ядро 
В)Шөгінді,магмалық,метаморфтық.
 
12.Жер қыртысы мен жоғарғы мантиядағы кенет ығысу әсерінен туатын жер астының қозғалысы
 
А)Жанартау,атқылауы.
 Ә)Жер.сілкіну. 
Б)Эпицентр.
 В)Тау,жасалу. 
13.Таулар...дегеніміз
А) Жер бетінің жазықтардан оқшау көтеріліп жатқан қатты тілімденген биік бөліктері.
 
Ә) Жер бетінін аз тілімденген, тегіс алқабы.
 
Б)Ішкі.күштердің.әсері.
 
В)Жер қыртысындағы болып жатқан үрдістер.
 
14.Жер бетінің аз тілімденген, тегіс немесе белесті,алқабы
 
А)Жазықтар
 ,Ә)Таулар. 
Б)Қыраттар,В)үстірттер.
 
15.Терең мұхит түбі ойыстары ... деп аталады
 
А)Шельф
 ,Ә)Шұңғыма ,Б)Қайраң 
В)Қазаншұңқыры
 жазығы 
16.Материктік жер қыртысының жазықтарда астындағы,қалыңдығы
 
А)20-30км
 ,Ә)30-40км 
Б)40-50км
 ,В)50-60км 
17.Ойпаттардың мұхит дезгейінен салыстырмалы,биіктігі
 
А)0м-ден200м-гедейін
 
Ә)200м-ден500гедейін
 
Б)500м-ден1000м-гедейін
 
В)1000м-ден1500м-гедейін
 
18.Жанартаулар мен жер сілкінісі жиі болатын аймақ
 
А)Маржан,аралдарында
 ,Ә)Жазықтарда 
Б)Материк шетіндегі таулы аудандарда
 
В)үнді,мұхитында
 
19.Жанартаудың төбесінде пайда болған шұңқыр
 
А)Жанартау,көмейі
 ,Ә)Кратер 
Б)Магма
 ,В)Эпицентр 
20.Көпшілік жанартаулар ... мұхитының жағалауында
 
А)СолтүстікМұзды
 мұхиты,Ә)үнді 
Б)Тынық
 ,В)Атлант 

21.Екі немесе бірнеше тау жоталарының түйісуі 
А)Таулы-аймақ
 ,Ә)Торабы 
Б)таулы-жерлер
 ,В)Тау-түйінділері 
22.Орташа биіктіктегі таулар мұхит деңгейінен биікте,орналасқан
 
А)200-500м
 ,Ә)500-1000м 
Б)1000-2000м
 ,В)1500-2000м 
23.Материктік жер қыртысының мұхиттық жер қыртысынан.айырмасы
 
А)Гранитті,қабаты.бар
 
Ә)Шөгінді.қабаты.жоқ
 
Б)Жоғары.мантия.қабаты.жоқ
 
В)Базальт.қабаты.бар
 
24.Органикалық жолмен пайда болған шөгінді жыныстар
 
А)Тас,көмір,шымтезек
 Ә)Бор,гранит 
Б)Құм,мәрмәр
 В)Саз,темір,кені 
25.Жер шарындағы ең биік тау.

А)Гималай , Ә) Кавказ,

Б) Орал, В)Тянь-Шань.

















6 сынып.


І-нұсқа .


Кілті:


1.Б

2.Б

3.А

4.Б

5.Б

6.Ә

7.А

8.Ә

9.В

10.Ә

11.В

12.Б

13.А

14.Ә

15.А

16.Ә

17.Б

18.Б

19.Б

20.Ә

21.Ә

22.Б

23.В

24.Б

25.Ә


















ІІ- нұсқа.




1.В

2.Ә

3.Б

4.Б

5.Ә

6.Б

7.В

8.Б

9.В

10.А

11.В

12.Ә

13.А

14.А

15.Ә

16.Ә

17.А

18.Б

19.Ә

20.Б

21.Ә

22.Б

23.А

24.А

25.А















І Жарты жылдық тест тапсырмалары.

7 сынып. І нұсқа.

1.Африка материгінің аралдарымен қоса есептегендегі көлемі (млн км²);

А) 17,8, Ә) 24,2 , Б) 30,3 , В) 54.

2.Материктің ең үлкен аралы;

А) Мадагаскар, Ә)Сейшель,

Б) Канар аралдары, В)Занзибар.

3.Африка материгінде биік , әрі ұзын тау тізбегі болмауы неліктен ?

А)экватор материкті ортасынан қиып өтеді;

Ә)геосинклинальды аймақта орналасқан;

Б)жауын-шашын көп жауады;

В)ежелгі платформада орналасқан.

4.Африканың қай аумағында жанартаулық аймақтар көп орналасқан?

А) Шығыс Африка таулы үстірттінде;

Ә)Атлас тауында; Б) Мадагаскар аралында, В)Сахара шөлінде.

5.Африканың қай таулары Альпі және Гималай тауларымен бір мезгілде қалыптасқан?

А)Эфиопия таулы қыраты; Ә)Атлас таулары

Б)Шығыс Африка таулы үстіртті, В)Митумба

6.Материктің ең биік нүктесі ( 5895 м);

А)Маргарита, Ә)Карсимба, Б)Климанджаро, В)Тахат.

7.Солтүстік Африкадағы мұнай ,табиғи газ, тас көмір пайдалы қазбаларының кездесуі қандай тау жыныстарымен байланысты?

А) шөгінді тау жыныстарымен;

Ә) магмалық жыныстарымен;

Б) метаморфтық жыныстармен;

В)аумағының үлкен бөлігін шөл алып жатуымен .

8.Африка өзендерінің көпшілігі Атлант мұхиты алабына жату себептері;

А)Атлант мұхиты материкке жақын орналасуынан;

Ә)экватор бойына жауын-шашынның мол түсуіне байланысты;

Б)тұрақты желдер,пассаттар Атлант мұхитына қарай соғуынан;

В)материктің шығыс бөлігінің көтеріңкі болып келуінен.

9.Дүние жүзіндегі ең ұзын өзен:

А) Конго өзені, Ә) Замбези өзені,

Б) Нигер өзені, В) Ніл өзені.

10.Африкада суық ағыстар;

А) жауын-шашынның көбеюіне;

Ә) жауын-шашынның азаюына;

Б)жауын-шашынның маусым бойынша біркелкі таралуына;

В)жауын-шашынның жаз кезінде көп түсуіне септігін тигізеді.

11.Аустралия материгінің солтүстік шеткі нүктесі;

А)Йорк Ә)Пиай, Б)Ине, В)Рока

12.Дүние жүзіндегі ең ірі маржан рифі:

А) Үлкен Суайрық; Ә) Үлкен Тосқауыл; Б)Орталық; Б) Жаңа Гвинея.

13.Аустралия материгінің дені қай ендікте орналасқан?

А) қоңыржай, Ә) субтропиктік, В)тропиктік, Б)субэкваторлық.

14.Аустралия көлдерінің көпшілігі:

А)ағынды-тұщы, Ә)ағынсыз-тұзды,

Б)ағынсыз-тұщы, В)ағынды-тұзды.

15.Антарктида материгі қай жылы ашылды?

А)1840ж ; Ә)1911ж; Б)1820ж; В)1900ж.

16.Антарктидадағы сөнбеген жанартау:

А)Эльбурс; Ә)Эребус;

Б)Үлкен Арарат; В) Элсуэрт.

17.Антрактида ежелгі қай материктің құрамында болған;

А)Гондвана, Ә)Лавразия,

Б)Антрактида, В)Еуразия.

18.Антрактидада жер бетінің тұщы су қорының қанша пайызы бар?

А)70 % , Ә) 53 % , Б) 80 % , В) 65 %.

19.Антрактидада тіршілік ететін ұшпайтын құс

А) дауылпаз, Ә)пингвин,

Б)теңіз шағалалары, В)су құзғыны.

20.Тынық мұхитындағы ең үлкен жанартаулық аралдар тобы:

А) Гавай тобы, Ә)Фиджи,

Б)Жаңа Гвинея, В)Жаңа Зеландия.

21.Жаңа Зеландияның астанасы:

А) Сидней, Ә)Веллингтон ,

Б)Тунис, В)Марокка.

22.Халықаралық геофизикалық жыл:

А) 1819-1821ж, Ә)1772-1775ж,

Б)1957-1958ж , В)1900-1991ж.

23.Аустралия материгінің байырғы халқы:

А)үнділер, Ә)метистер,

Б)самболар, В)аборигендер.

24.Шөлге тән 2000жылға дейін тіршілік ететін өсімдік:

А)маниок, Ә)олеандр, Б)вельвичия, В)құрма

25.Халық саны жөнінен Африкадағы ең ірі ел:

А) Алжир, Ә)Нигерия,

Б)Сенегал, В)Мавритания.











І жарты жылдық тест тапсырмалары.

7 сынып. ІІ-нұсқа.

1.Аустралия материктің аралдармен қоса алып жатқан ауданы ( млн км ²)

А) 30,3млн км², Ә) 7,6млн км²

Б)510,3млн км² В) 45,02млн км²

2.Савнналар мен сирек ормандар Африка жерінің қанша пайызын алып жатыр.

А)70 % ; Ә) 50 % ; Б)40 %; В) 80 %.

3.Аустралия материгінің жерін бір ғана ел…алып жатыр ол:

А) Жаңа Зеландия, Ә)Гавай, Б)Полинезия, В)Аустралия Одағы.

4.Руапеху жанартауының биіктігі;

А) 5525м ; Ә) 4800м; Б)2796м; В)7625м

5.Африка материгіндегі ең ірі сарқырама:

А) Виктория, Ә)Тугела, Б)Анхель, В)Ниагара

6.Кеуіп қалған арналарды …деп атайды.

А)криктер, Ә)арна, Б) шөлдер, В)жылға

7.Адамдар мен жануарларға ұйқы ауруын жұқтыртатын шыбынды ата?

А) марабу, Ә) цеце, Б)кагера, В)шырын

8.Африка материгінің Виктория сарқырамасын ашқан ғалым?

А)Д.Кук, Ә)Васко да Гама, Б)Д.Ливингстон, В)В.Юнкер.

9.Сахарада тасты шөлдер көп тарған оны жергілікті халық қалай атаған?

А) маниок, Ә)хамада, Б)самум, В)шөл

10.Сахарадағы жылдық жауын-шашын мөлшері;

А)200-4000мм, Ә) 500-1000мм,

Б)50-100мм, В)50-500мм.

11.Солтүстік Африка саванналарында материктің ең бойшаң адамдары:

А)нилоттар, Ә)пигмейлер,

Б)бушмендер мен готтентоттар,

В)тутси мен химилер.

12. Кофенің отаны:

А) Сенегал, Ә)Эфиопия, Б)Либерия, В)Чад

13.Аустралия материгінің теңіз деңгейінен ең төмен орналасқан нүктесі:

А)Үлкен Суайрық, Ә)Үлкен Тосқауыл, Б)Эйр, В) Аустарлия Одағы.

14.Аустралия материгінің жаз айларын ата?

А) маусым-тамыз, Ә)маусым-желтоқсан, Б)тамыз-ақпан, В)желтоқсан-ақпан.

15.Аустралияның ең үлкен өзен жүйесі…?

А) Эйр, Ә)Куперс-Крик,

Б)Дарлинг, В)Муррей.

16. «вили-вилли»деп аталатын шаңды дауылдар мен құйындар қай материкте жие болып тұрады?

А)Африка , Ә)Аустралия,

Б)Оңтүстік Америка, В)Солтүстік Америка.

17.Африка мен Еуразияны жалғастырып тұрған канал:

А)Панама, Ә)Суэц, Б)Киль, В)Гибратал

18.Аустралия шөлдерінің Африка шөлдерінен басты айырмашылығы:

А)шұраттардың болмауы, Ә)криктердің, Б)судың , В)желдің болмауы.

19.Аустралия Одағының мемлекеттік елтаңбасында бейнеленген жануарды ата?

А)ехидна мен үйрек тұмсық, Ә)лирақұйрық пен түйеқұс,

Б)эму түйеқұсы мен кенгуру,

В)киви менказуар.

20.Дүние жүзінде меринос қойларының саны жөнінен бірінші орын алатын мемлекетті ата?

А) Египет, Ә)Аустралия Одағы ,

Б) Гавай, В) Алжир.

21.Тынық мұхиты суының орташа температурасы:

А)+19,4ºС , Ә)+25ºС, Б)+30ºС, В)+10Сº

22.Мұхит суларының ластануынан және шектен тыс ауланудың нәтижесінде ерекше жойылып кеткен су жануары:

А)Теңіз мысығы, Ә) теңіз қабыланы,

Б)су сиырлары, В)теңіз кірпілері.

23.Тарихи-географиялық ерекшеліктеріне байланысты Мұхит аралдары Меланезия...

А) «ұсақ аралдар», Ә) «көп аралдар»,

Б) «шағын аралдар», В) «қара аралдар»

24.Мұхит аралдарының негізгі халқы...

А) папуастар, Ә) маори,

Б)келімсек, В)мулаттар.

25.Антаркида материгінің ең биік нүктесі:

А) Бентли, Ә)Винсон,

Б)Эребус, В)Росс

І Жарты жылдық тест тапсырмалары.


7 сынып. І-нұсқа.


Кілті:


1.Б

2.А

3.В

4.А

5.Ә

6.Б

7.А

8.В

9.В

10.Ә

11.А

12.Ә

13.Б

14.Ә

15.Б

16.Ә

17.А

18.Б

19.Ә

20.А

21.Ә

22.Б

23.В

24.Б

25.Ә

















ІІ – нұсқа.




1.Ә

2.Б

3.В

4.Б

5.Ә

6.А

7.Ә

8.Б

9.Ә

10.Б

11.В

12.Ә

13.Б

14.В

15.В

16.Ә

17.Ә

18.А

19.Б

20.Ә

21.А

22.Б

23.В

24.А

25.Ә


І Жарты жылдық тест тапсырмалары.

8 сынып . І нұсқа.

1.Атырау облысындағы ірі мұнай кен орны.

А)Қарашығанақ, Ә)Кеңқияқ ,

Б)Құмкөл, В)Теңіз.

2.Алюминийдің негізгі шикізаты;

А)полиметалл, Ә)марганец,

Б)боксит , В)мыс

3.Қазақстанның климаты;

А)шұғыл континентті, Ә)қоңыржай, Б)тропиктік, В)теңіздік

4.Қазақстан климатының шұғыл континенттілігінің себебі;

А)жер бедері тегіс , Ә)Солтүстік Мұзды мұхит жақын, Б)Атлант мұхиты жақын, В)құрлықтың ортасында орналасқан.

5.Қазақстанда қай жылы тұңғыш мұнай кен орны ашылған?

А) 1870ж Ә)1899ж, Б)1905, В)1924ж

6. Қазақстан өзендері алаптары

А)Үнді , Атлант, Ә)Тынық мұхиты, Б)Атлант мұхиты ,ішкі тұйық көлдер, В)Солтүстік Мұзды мұхиты, ішкі тұйық көлдер

7.Қазақстанның ең ірі өзені

А)Сырдария, Ә)Тобыл,

Б)Ертіс, В)Іле

8.Қар мұздық типімен қоректенетін өзендер;

А)жазықтағы өзендер, ә)таулы аймақ өзендері

Б)ішкі тұйық өзендері, В) барлық өзендер.

9.Арал теңізі алабы өзені;

А) Сырдария, Ә)Тобыл ,

Б)Жайық, В)Іле

10.Қазақстанның су энергетикалық ресурстарға бай өзендері;

А)Сырдария , Ә)Тобыл,

Б)Ертіс, В)Іле

11.Қазақстандағы ең лайлы өзендері

А)Сырдария, Ә)Тобыл, Б)Іле , В)Шу

12.Каспий теңізі алабы өзендері;

А)Сырдария, Торғай, Ә)Жайық,Сағыз, Б)Лепсі,Іле, В)Шу , Жем

13.Жер бетіне келетін тура және шашыранды радиацияның қосындысын... деп атайды.

А)Шағылысқан, Ә)Тура ,

Б)Жиынтық, В)Шашыраңды.

14.Қостанайда күн сәулесінің тұсу ұзақтығы орта есеппен;

А)2132сағат, ә)3042сағат,

Б)400сағат, В) 3000сағат.

15.Қазақстанға Орта Азия мен Иран аймағынан келетін ауа массаларын атаңдар?

А) Арктикалық , Ә)Тропиктік, Б)Қоңыржай, В)Теңіздік.

16.Ауа қысымы бірдей нүктелерді қосатын сызық;

А)Изосызықтар, Ә)Изотерма,

Б)Изагиета, В)Изобарлар.

17. Ебі желіне кері бағытта Жоңғар қақпасы арқылы Орталық Азияға қарай соғып тұратын жел.

А)Шілік, Ә)Сайқан,

Б)Ебі, В)Қордай.

18.Шілденің орташа температурасы республиканың солтүстігінде;

А)19ºС, Ә)23ºС

Б)41ºС, В)11ºС

19.Қазақстанда жауын-шашынның орташа жылдық мөлшері;

А) 100-450мм, Ә)130-1600мм,

Б)150-2000мм, В) 450-3000мм

20.Жер қыртысының қозғалу нәтижесінде пайда болған көлдер;

А)суффозиялық, Ә)тектоникалық, Б)реликті В)мұздық

21.Қазақстан аумағындағы көлдердің көпшілігі қай ауданда орналасқан?

А) солтүстігінде, Ә)оңтүстігінде, Б)шығыста, В)батыста.

22. Каспий теңізінде тіршілік ететін ұзындығы 6-7 м-ге, ал салмағы-1800 кг-ға дейін жететін 100жылға дейін тіршілік ететін балық;

А)бекіре, Ә)қортпа,

Б)шоқыр, В)сазан.

23.Қай жылы Орта Азия мемлекеттері Аралды құтқару қорын ұйымдастырды.

А) 1994ж, Ә)1998ж,

Б) 1992ж, В)2002ж

24. Қазақстандағы көлемі жағынан үшінші көл;

А) Каспий, Ә) Балқаш,

Б)Алакөл, В)Арал

25.Қазақстан қай климаттық белдеуде орналасқан?

А)Арктикалық, Ә)Тропиктік, Б)Қоңыржай, В)Теңіздік қоңыржай















І жарты жылдық тест тапсырмалары.

8 сынып. ІІ-нұсқа.

1.Каспий теңізінің жалпы ауданы (мың км)

А) 376 , Ә)270, Б)160, В)61

2.Арал теңізі пайда болуы жағынан ... жатады,

А) тектоникалық , Ә) ескі арна көліне, Б) қалдық көлге, В) қар көліне.

3.Қазақстандағы ең ірі су қоймасын ата?

А) Самарқан , Ә)Бұқтырма,

Б)Қапшағай, В)Шардара.

4.Қазақстан аумағында -------мың өзен бар

А) 56, Ә) 63, Б) 85, В)96

5.Мыстың ірі кен орындары;

А) Хромтау,Арқалық,

Ә) Қарқара, Шұбаркөл, Б)Қоңырат,Бозшакөл,

В)Соколов-Сарыбай,Лисаков

6.Каспий теңізінің орталық бөлігіндегі тұз құрамы:

А) 13-14 промилле, Ә) 0,2-2промилле,

Б)10-12промилле, В)24 промилле

7.Балқаш көлі Батыс және Шығыс болып екіге бөлінген ,оларды бөліп тұрған түбекті ата?

А) Сарыесік, Ә) Бақанас,

Б) Ақдала, В)Борсық.

8. «Арал өңірінің экологиялық картасы»қай жылы жасалынды;

А) 1998ж , Ә) 1994 ж, Б) 1992 ж, В) 1990 ж

9. Хромит кенінің негізгі кездесетін аймағы;

А) солтүстікте ; Ә) оңтүстікте ; Б)шығыста ; В) батыста.

10.Жылдық жауын-шашын мөлшерінің буланушылыққа қатынасын ... деп атайды.

А) Жиынтық, Ә) буланушылық

Б) Ылғалдану коэффициентті, В) Тура .

11.Қазақстанның қаңтар айының орташа температурасы;

А) -57 градус, Ә)-19градус,

Б) -21градус, В) -13градус.

12. Іле аңғарымен соғатын желді атаңыз?

А) шілік , Ә) сайқан ,

Б) ебі , В)қордай

13.Республиканың өсіп-өну кезеңінің ұзақтығы 180 күннен асатын аймақты ата?

А) оңтүстігінде , Ә) солтүстігінде,

Б) батыста , В) шығыста.

14.Қазақстанның негізгі көмір базасы;

А)Қарағанды, Ә)Екібастұз,

Б) Майкүбі, В)Торғай.

15. Қазақстан аумағындағы Ертіс өзенінің ең ірі саласы:

А)Бұқтырма, Ә)Тобыл, Б)Үлбі, В)Есіл.

16.Жиынтық радиацияның біраз бөлігі жерге сіңіп жылынады,оны ... деп атайды.

А) шағылысқан , Ә) жұтылған, Б)шашыранды, В) тура

17.Балқаш – Алакөл алабының ең ірі өзені

А) Қаскелең, Ә)Тентек, Б)Ертіс, В)Іле

18.Климат қалыптастырушы факторларды атаңыз?

А)күн радиациясы, атмосфералық циркуляциясы,жердің төсеніш беті;

Ә) Географиялық ендік,мұхиттардың ықпалы

Б)Ауа массалары,жер бедері,мұхиттардың ықпалы,

В)күн радиациясы ,ауа массалары,мұхит ықпалы.

19. Қазақстанның климаты

А)шұғыл континентті, Ә)арктикалық, Б)қоңыржай, В)теңіздік.

20.Қазақстан аумағына әсер ететін негізгі ауа массалары;

А)арктикалық,тропиктік,экваторлық, Ә)тропиктік,арктикалық,қоңыржай

Б)қоңыржай,арктикалық,теңіздік

В)теңіздік,арктикалық,экваторлық

21. Қазақстан жерінде қар жамылғысының жату ұзақтығы солтүстігінде:

А)125-165күн, Ә) 230-300күн,

Б)40-60күн, В)115-140күн.

22.Республиканың халық шаруашылығына қолайсыз атмосфералық құбылыстың бірі:

А) көктайғақ, Ә)шаңды дауыл,

Б) аңызақ жел , В) құмды шөл

23.Өзеннің су қимасынан бір секунд ішінде ағып өтетін су мөлшері:

А)су шығыны, Ә)жылдық ағын,

Б)өзен алабы, В)өзен жүйесі.

24.Қар – жаңбыр суымен қоректенетін басты өзендерді атаңыз?

А) Есіл,Тобыл, Ә) Іле, Нұра,

Б) Алакөл,Ертіс, В) Сырдария,Жайық.

25.Іле өзенінде салынған СЭС-ті ата?

А) Бұқтырма, Ә) Қапшағай,

Б)Шүлбі, В)Шардара.







І жарты жылдық тест.


Кілті:


8 сынып. І – нұсқа.


1.В

2.Б

3.А

4.В

5.Ә

6.В

7.Б

8.Ә

9.А

10.Б

11.А

12.Ә

13.Б

14.А

15.Ә

16.В

17.Ә

18.А

19.Ә

20.Ә

21.А

22.Ә

23.А

24.Ә

25.Б



















ІІ – нұсқа.


1.А

2.Б

3.Ә

4.Б

5.Б

6.Б

7.А

8.Б

9.Б

10.Б

11.Ә

12.А

13.А

14.А

15.А

16.Ә

17.В

18.А

19.А

20.Ә

21.А

22.А

23.А

24.А

25.Ә

І Жарты жылдық тест тапсырмалары.

9сынып. І – нұсқа.

1.Өндірістік емес салаға ...жатады.

А)құрылыс, Ә)ауыл шаруашылығы, Б)орман шаруашылығы , В)білім беру.

2.Ауыр өнеркәсіптердің салалары – бұл:

А) В тобы; Ә) А тобы;

Б) Д тобы, В) Б тобы.

3.Қазақстандағы ең алғаш игерілген мұнай кен орны:

А)Доссор, Ә)Өзен ,

Б)Қашаған , В)Теңіз.

4.Қазақстандағы ірі ЖЭС;

А) Алматы ЖЭС – 2; Ә)Бұқтырма; Б)Алматы; В) Екібастұз МАЭС - 1

5.Қарағанды көмір алабы қай жылдардан бастап кеңінен игеріле басталды.

А) 1920; Ә) 1930; Б)1950; В) 1960;

6.Мұнай өндейтін зауыт қай қалада орналасқан

А) Алматы, Ә)Атырау,

Б)Астана, В)Петропавл.

7.АЭС Ақтау қаласында қай жылы салынған?

А) 1986ж , Ә) 1991ж , Б) 1973ж , В)1961ж

8.Өзіндік құны ең арзан көмір қай алапта?

А)Қарағанды, Ә)Шұбаркөл,

Б)Екібастұз, В)Майкүбі.

9.Қазақстандағы ірі мұнай – газ алабы:

А)Маңғыстау, Ә)Шу-Сарысу,

Б)Оңтүстік Торғай, В) Орал – Ембі.

10.Қазақстандағы жалғыз АЭС қай қаланың маңында орналасқан?

А) Атырау, Ә) Ақтау,

Б) Астана, В)Қызылорда.

11.Ең ірі су электр стансасы:

А) Өскемен, Ә) Бұқтырма,

Б) Шүлбі, В) Шардара.

12.Қазақстанның қандай өзенінде ірі каскадты СЭС салынған?

А) Тобыл, Ә) Сырдария ,

Б) Ертіс, В) Іле

13.Мұнайды тұтынушыға құбырдан басқа қандай жолмен жеткізеді?

А) автокөлік, Ә) танкер,

Б)күш көлігі, В)дұрыс жауап жоқ.

14.Газ құбырларының жалпы ұзындығы:

А) 10000 км-ден жоғары, Ә) 100000км,

Б) 1000000 км-ден асады, В)50000км.

15.Мұнайдан қанша өнімнің түрлері алынады.

А) 500, Ә)30, Б) 300 , В) 1500

16.Қоңыр көмірді қандай алапта және кен орнында өндіреді?

А) Қарағанды, Ә)Шұбаркөл,

Б) Майкүбі, В)Екібастұз

17.Қай көмір алабының сапасы төмен,бірақ күлі аз,құрамында күкірті көп емес:

А) Екібастұз көмір алабы, Ә)Майкүбі, Б)Қарағанды , В) барлығы.

18.Дайын өнімді шығаруға бірнеше кәсіпорындардың қатысуын ... деп атайды.

А) комбинаттар , Ә) кооперация,

Б) тұтынушы, В) кәсіпорын

19.Конструкциялық материалдар шығаратын кешен:

А)қара металлургия, Ә) жеңіл өнеркәсіп,

Б) құрылыс, В)түсті металлургия.

20.Ең ірі феррақорытпа зауыттары:

А)Ақсу мен Ақтөбеде,

Ә)Ақсу мен Павлодар,

Б)Павлодар мен Ақтөбе,

В)Екібастұзбен Абай.

21.Марганец кенін өндіретін ірі КБК:

А)Соколов-Сарыбай; Ә)Дөң;

Б)Қаражал; В)Жәйрем.

22.Павлодарда:

А)толық циклді комбинат,

Ә)қайта балқыту зауыты,

Б)ферроқорытпа зауыты, В)КБК

23.Қазақстанда неше қала бар?(миллионер)

А) 1 ; Ә) 2 ; Б) 3 ; В) 5 .

24.Қазақстандағы ең ірі агломерация:

А)Қарағанды-Теміртау, Ә)Шымкент, Б)Өскеиен, В)Алматы.

25.Қазақтар қай тілді топқа жатады:

А)Алтайлық, Ә)Түрік,

Б)Славян, В)үнді еуропалық.

І Жарты жылдық тест тапсырмалары.

9 сынып. ІІ – нұсқа.

1.Мұнайдан қанша өнімнің түрлері алынады.

А) 500, Ә)30, Б) 300 , В) 1500

2.Қазақстандағы ең ірі агломерация:

А)Қарағанды-Теміртау, Ә)Шымкент, Б)Өскеиен, В)Алматы.

3.Мұнайды тұтынушыға құбырдан басқа қандай жолмен жеткізеді?

А) автокөлік, Ә) танкер,

Б)күш көлігі, В)дұрыс жауап жоқ.

4.Елімізде өндірілетін темір кенінің 90 %-ын қай облыс алабында өндіріледі?

А) Павлодарда , Ә) Қостанайда , Б)Қарағандыда, В)Солтүстік Қазақстанда.

5.Қазақстандаы ең үлкен ЖЭС :

А)Екібастұз МАЭС – 1, Ә)Бұқтырма, Б)Алматы ЖЭС -2, В)Екібастұз МАЭС -2

6.Адамдардың бір жерден екінші жерге қоныс аударуы:

А)саясат, Ә) табиғи өсім,

Б)миграция, В)механикалық өсім.

7.Қазақстан халқының этнетикалық құрамы:

А) 1 ұлтты, Ә) әртүрлі ұлтты,

Б)көп ұлтты, В)барлығы.

8.Қазақстанның әйелдері мен еркектерінің жұмысқа алу шекарасы:

А)16-63және 16-58, Ә)16-58 және 16-54, Б)15-59және 15-59, В)15-54және 15-63.

9.Өндірістік емес салаға:

А) Құрылыс, Ә)Орман шаруашылығы, Б)Білім, В)ауыл шаруашылығы.

10.Қай қалада мұнай өңдеу зауыты жұмыс істейді:

А)Алматы, Ә)Астана,

Б)Атырау, В)Семей.

11.1980жылдардың басында республикамызда ашылған кен орынды ата?

А) Қарашығанақ, Ә)Құмкөл ,

Б)Доссор, В) Өзен.

12.Қазақстанның ең ірі ұлттық мұнай компаниясын ата?

А) «Шеврон-Тексако», Ә) «Эксон-Мобил», Б) «Қазмұнайгаз» , В) «Инпекс».

13.Металлургиялық кешенге жататын салалар:

А)қара және түсті металлургия,

Ә)шойын өндіру,

Б)Болат өндіру,

В)ферроқорытпа өндіру.

14.Шойын ,болат және прокат өндіретін кәсіпорын:

А)қайта балқыту зауыты,

Ә)толық циклді комбинат,

Б)металл бұйымдар зауыты, В)ферроқорытпа зауыты.


15.Полиметалл өнеркәсібінің ірі орталығы:

А) Қарағанда , Ә)Шымкент,

Б)Повладар, В)Риддер.

16.Ауыр түсті металдар:

А)қалайы,қорғасын,титан, Ә)мырыш,никель,магний, Б)қалайы,мырыш,мыс, В)титан,магний,алюминий.

17.Мырыш пен қорғасын өндіретін ірі комбинат:

А)Ақтөбеде, Ә)Шымкентте,

Б)Зырян, В)Риддерде.

18.Шойын,болат,прокат,мырыш,пен мыс өндірісі бар металлургиялық база:

А)Батыс, Ә)Оңтүстік,

Б)Орталық , В)Солтүстік.

19. Қазақстандағы ірі мұнай – газ алабы:

А)Маңғыстау, Ә)Шу-Сарысу,

Б)Оңтүстік Торғай, В) Орал – Ембі.

20. Өзіндік құны ең арзан көмір қай алапта?

А)Қарағанды, Ә)Шұбаркөл,

Б)Екібастұз, В)Майкүбі.

21. Дайын өнімді шығаруға бірнеше кәсіпорындардың қатысуын ... деп атайды.

А) комбинаттар , Ә) коорперация,

Б) тұтынушы, В) кәсіпорын

22. Газ құбырларының жалпы ұзындығы:

А) 10000 км-ден жоғары, Ә) 100000км,

Б) 1000000 км-ден асады, В)50000км.

23. Қай көмір алабының сапасы төмен,бірақ күлі аз,құрамында күкірті көп емес:

А) Екібастұз көмір алабы, Ә)Майкүбі, Б)Қарағанды , В) барлығы

24.Жалпы өнімнің көрсеткіші:

А)ЖШС ; Ә) АҚ ; Б)ЖІӨ ; В)ҒЗИ

25.Ауылшаруашылығы дегеніміз?

А) кәсіпорын, Ә)мекеме ,

Б)сала , В)қызмет көрсету саласы.


















І Жарты жылдық тест тапсырмалары.


9 сынып. І – нұсқа.

Кілті:


1.В

2.Ә

3.А

4.В

5.Ә

6.Ә

7.Б

8.Б

9.В

10.Ә

11.Ә

12.Б

13.Ә

14.А

15.Б

16.Б

17.Ә

18.Ә

19.Б

20.А

21.В

22.Б

23.А

24.А

25.Ә

















ІІ – нұсқа.




1.Б

2.А

3.Ә

4.Ә

5.А

6.Б

7.Б

8.А

9.Б

10.Б

11.Ә

12.Б

13.А

14.Ә

15.Ә

16.Б

17.В

18.Б

19.В

20.Б

21.Ә

22.Б

23.Ә

24.Б

25.А



















І Жарты жылдық тест тапсырмалары.

10 сынып. (ҚГБ) І – нұсқа.

1.Қара металдарға жатады:

А) темір,қалайы, Ә)мыс,молибден,

Б)уран,хром, В)темір,титан.

2.Топырақ ресурстарының тозуына негізгі себеп:

А) топырақ эрозиясы, Ә) жел эрозиясы,

Б) су эрозиясы, В)жер эрозиясы.

3.Гидросфераның жалпы тұщы су ресурстары қанша пайызын алады?

А) 50 % , Ә)96,5 %, Б)2,5 %, В) 40 %

4. Орман жоқ елдерді ата?

А) Габон,Оман,Гайана,

Ә) Гвиана,Суринам, Араб Әмірлігі

Б)Оман,Араб Әмірлігі, В)ОАР,Аустралия,

5.Ағаш сүрегін өндіруден алдыңғы қатардағы елдер:

А)Латын Америкасы,ТМД, Ә)Ресей,Оңтүстік Азия,

Б)Латын Америка,Батыс Африка,

В)Солтүстік Африка,Оңтүстік Батыс Азия.

6.Тұңғыш рет электронды есептеуіш машина қай жылы ойлап табылды:

А) 1950ж , Ә) 1910ж , Б) 1946ж, В) 1800ж

7.Дүниежүзілік ақпараттық кеңістік 1969жылы қай елде қалыптаса бастады:

А) Жапонияда, Ә) АҚШ,

Б) Қытай, В) Еуропа

8.Экономикалық-географиялық жағдай(ЭГЖ)ұғымын толық негіздеген ғалым:

А) Алисов , Ә) Докучаев,

Б) Берг, В) Баранский

9.Социалисттік республикаларға жатады:

А) Аргентина,Швейцария, Ә)Люксембург,Қытай,

Б) Солтүстік Корея,Куба, В)Куба,Оман

10.Мұнайды сыртқа шығаратын елдер ұйымы:

А) НАФТА, Ә) ОПЕК,

Б)АСЕАН, В)ЕО.

11.Ұлы географиялық ашылулар...:

А) ХІХ ғ соңы, Ә) ХІХ ғ соңы ,

Б) ХХ ғ басы, В) ХV – ХVІІ.

12.1957 ж дүниежүзінде тұңғыш рет Жердің жасанды серігі ұшырылды:

А) АҚШ , Ә) Жапонияда,

Б) КСРО , В) Қытайда.

13.Дамыған үлкен этникалық топтың екінші аз санды топты өзіне қосып алуы:

А) Консолидация , Ә) Ассимиляция ,

Б)Генеалогия , В) Тіл тобы.

14.Дүниежүзі халқының орташа тығыздығы

1 км² жерге қанша адамнан келеді?

А) 500 адамнан , Ә)105 адамнан,

Б) 51 адамнан, В) 35 адамнан.

15.Дәстүрлі емес қуат көздері:

А) Күн,климат, Ә) жел, су,

Б) Жауын-шашын, В) су ,топырақ.

16.Ең қуатты жел энергетикасы қондырғысы 1983 ж қай елде салынған.

А) Гермнияда, Ә) Данияда

Б) АҚШ-та , Б) Жапонияда

17.Жеке елдер тобының мемлекет аралық келісім саясаты негізінде терең және тұрақты өзара байланыста дамудың заңды процесі:

А) Халықаралық мамандану саласы,

Ә) Интеграция , Б) корпорация,

В) еңбек бөлінісі.

18.Автомобиль жасау жөнінде дүниежүзінде бірінші орын алатан ел.

А) АҚШ , Ә) Корея ,

Б)Германия, В) Жапония.

19.2011 жылы Жамбыл облысында екі бірдей жоба энергетика кешенін іске асыру қолға алынды:

А) Шелек,Ұлан, Ә) Жаңатас,Шоқпар, Б) Мойнақ,Қарағанды, В)Кербұлақ,Бұлақ.

20.Африкадағы жыл ішіндегі ашық күндер саны:

А) 125күн, Ә) 452күн, Б)325күн, В) 527күн.

21.Баламалы энергия көздерін пайдалануда алдыңғы қатардағы елдер:

А) Гермния, Жапония, Франция,

Ә) АҚШ ,ЕО , Қытай, Үндістан,

Б) Мексика , Бразилия,Норвегия,

В) Дания , Қытай, Германия.

22.Қазақстанның тәуелсіз мемлекет мәртебесінде жүргізілген алғашқы ұлттық халық санағы:

А) 1999 ж, Ә) 2009 ж, Б) 1992 ж, В) 1889ж

23.Адамдардың өз атамекендерінен шетелге кетуі:

А) иммиграция, Ә) эммиграция,

Б) миграция, В) ремиграция.

24.Кенді пайдалы қазбаларға:

А) қара ,түсті металдар,

Ә) метал емес,құрылыс материалдары,

Б) Жер, күн, В)Топырақ,радиоактивті метал

25.Күн батареяларын шығаратын Жапонияның ірі өндеуші компаниясы:

А) Sun Power , Ә)Sharp

Б) Yingli В) Kyocera








І Жарты жылдық тест тапсырмалары.

10 сынып. (ҚГБ) ІІ – нұсқа.

1.Адамдардың өз атамекендерінен шетелге кетуі:

А) иммиграция, Ә) эммиграция,

Б) миграция, В) ремиграция

2.Буддизм таралған негізгі аймақтар:

А)Батыс Еуропа, Ә) Латын Америкасы, Б)Орталық және Шығыс Азия,

В)Оңтүстік батыс Азия.

3.Орыстар ,украиндар,белорустар...нәсілдеріне жатады.

А)австралид, Ә)монголоид ,

Б)аралас, В)европалық.

4.Африкадағы жыл ішіндегі ашық күндер саны:

А) 125күн, Ә) 452күн, Б)325күн, В) 527күн

5. Азия елдеріндегі ірі агломерация:

А)Токио , Ә) Дели ,

Б) Джакарта, В)Стамбул.

6.Күн батареяларын шығаратын Жапонияның ірі өндеуші компаниясы:

А) Sun Power , Ә)Sharp

Б) Yingli В) Kyocera

7. Қоғамның өндіргіш күштерінің негізгі факторларының бірі:

А) Өндіріс қатынастар, Ә) Өндіріс құралдар, Б) Адам(халық),

В) еңбек құралдары.

8.Мамандандыру мен коопперативтендіру кең тараған өндіріс саласы:

А) Ауыл шаруашылық, Ә)Металлургия, Б)Көлік, В)Тамақ өнеркәсібі:

9.Баламалы энергия көздерін пайдаланудаалдыңғы қатардағы елдер:

А) Гермния, Жапония, Франция,

Ә) АҚШ ,ЕО , Қытай, Үндістан,

Б) Мексика , Бразилия,Норвегия,

В) Дания , Қытай, Германия.

10.Табиғи өсудің төмен көрсеткіші нәтижесінде халық санының кемуі:

А)Урбандалу, Ә)Табиғи өсу,

Б)Өлу, В)Демографиялық дағдарыс.

11.Халық санының тез өскен кезеңі:

А)ХVІІІ ғасырды аяғы, Ә)ХХғасырдың басы,

Б)ХХғасырдың екінші жартысы ,

В)ХІХ ғасырдың аяғы.

12.Дүниежүзілік ақпараттық кеңістік 1969жылы қай елде қалыптаса бастады:

А) Жапонияда, Ә) АҚШ,

Б) Қытай, В) Еуропа

13.Ұлы географиялық ашылулар...:

А) ХІХ ғ соңы, Ә) ХІХ ғ соңы ,

Б) ХХ ғ басы, В) ХV – ХVІІ.

14.1957 ж дүниежүзінде тұңғыш рет Жердің жасанды серігі ұшырылды:

А) АҚШ , Ә) Жапонияда,

Б) КСРО , В) Қытайда

15.Ағаш сүрегін өндіруден алдыңғы қатардағы елдер:

А)Латын Америкасы,ТМД, Ә)Ресей,Оңтүстік Азия,

Б)Латын Америка,Батыс Африка,

В)Солтүстік Африка,Оңтүстік Батыс Азия.

16.Кенді пайдалы қазбаларға:

А) қара ,түсті металдар,

Ә) метал емес,құрылыс материалдары,

Б) Жер, күн, В)Топырақ,радиоактивті метал

17.Дүниежүзі халқының орташа тығыздығы

1 км² жерге қанша адамнан келеді?

А) 500 адамнан , Ә)105 адамнан,

Б) 51 адамнан, В) 35 адамнан.

18.Қара металдарға жатады:

А) темір,қалайы, Ә)мыс,молибден,

Б)уран,хром, В)темір,титан.

19.Гидросфераның жалпы тұщы су ресурстары қанша пайызын алады?

А) 50 % , Ә)96,5 %, Б)2,5 %, В) 40 %

20.Дәстүрлі емес қуат көздері:

А) Күн,климат, Ә) жел, су,

Б) Жауын-шашын, В) су ,топырақ.

21.Экономикалық-географиялық жағдай(ЭГЖ)ұғымын толық негіздеген ғалым:

А) Алисов , Ә) Докучаев,

Б) Берг, В) Баранский

22.Социалисттік республикаларға жатады:

А) Аргентина,Швейцария, Ә)Люксембург,Қытай,

Б) Солтүстік Корея,Куба, В)Куба,Оман

23.Автомобиль жасау жөнінде дүниежүзінде бірінші орын алатан ел.

А) АҚШ , Ә) Корея ,

Б)Германия, В) Жапония.

24.Мұнайды сыртқа шығаратын елдер ұйымы:

А) НАФТА, Ә) ОПЕК, Б)АСЕАН, В)ЕО.

25.Ең қуатты (3МВт) жел энергетикасы қондырғысы (1983ж) қай елде орналасқан.

А) Жапония, Ә) Қытай,

Б) Германия, В) Корея.











І Жарты жылдық тест.


10 сынып. І – нұсқа.


Кілті:


1.В

2.Ә

3.Б

4.Б

5.А

6.Б

7.Ә

8.В

9.Б

10.Ә

11.В

12.Б

13.Ә

14.Б

15.Ә

16.А

17.Ә

18.В

19.Ә

20.Б

21.Ә

22.А

23.А

24.А

25.В











ІІ – нұсқа.




1.А

2.Б

3.В

4.Б

5.А

6.В

7.Б

8.Б

9.Ә

10.В

11.В

12.Ә

13.В

14.Б

15.А

16.А

17.Б

18.В

19.Б

20.Ә

21.В

22.Б

23.В

24.Ә

25.Б



















І Жарты жылдық тест тапсырмалары.

11 сынып. (ҚГБ) І – нұсқа.

1.Қытай алып жатқан аумағы жөнінен дүниежүзінде нешінші орында?

А) 5 ; Ә) 8 ; Б) 3 ; В) 4.

2.Қырғызстан Республикасының ұлттық валютасы?
A) Теңге ; Ә) Рубль
Б) Сом ; В) Гривна

3. Түркменстан Республикасының маманданған саласы?
A) Мұнай - газ кешені ; Ә) Химия өнеркәсібі;

Б) Машина жасау; В) Металл өңдеу

4. Тәжікстанның су электр станциясы?
A) Ыстық көл , Ә) Қаракөл

Б) Нүрек В) Байкал
5. Кавказ елдерінің жер ауданы ең үлкен елі?
A) Әзірбайжан Ә) Грузия
Б) Армения В) Ереван

6.Жапония жерінің 75 % ... болып келеді?

А) жазықты , Ә) ойпатты ,

Б) таулы , Б) қыратты.

7.Жапония электр энергиясын өндіру жөнінен дүниежүзінде нешінші орында?

А) 1 ; Ә) 2 ; Б) 3 ; В) 5 ,

8.Жапония елінің дүниежүзіндегі ең ірі астық қабылдаушы портты?

А) Токай , Ә) Осака,

Б) Иокогама , В) Кобе.

9.Жапонияда гүл өсіру «Икебанамен» қатар қандай ұлттық өнері жақсы дамыған.

А) «теңіз плантациялары» , Ә) «астық»,

Б) «Бонсай» , В) «меруерт бақалшақтары».

10.Жапония сырттан сатып алады:

А) пайдалы қазбалар мен отын энергетикасын, Ә)минералды ресурстары мен күріш өнімдерін, Б) отын мен астық шаруашылығын,

В) химиялық пен техникалақ дақылдар.

11.Жапонияда 2011жылғы апатты жер сілкінісі нәтижесінде аса ірі істен шыққан АЭС :

А) «Чернобыль», Ә) «Фукусима -1» , Б) «Хамаока» , В) «Фукусима -2».

12.Жапонияның валюттасы:

А) франк, Ә) гульдені,

Б) иенасы, В) стерлингтер.

13.Қытай елінің басқару формасы:

А) Бүкілқытайлық Жиналыс, Ә)республика председателі,

Б)социалистік республика,

В)монархиялық республика.

14.Қырғызстан Республиканың табиғи байлығы:

А) түсті металдар, Ә)ауыл шаруашылығы, Б) жеңіл өнеркәсіп, В)машина жасау.

15.Тәжікстанның астанасы:

А) Ашғабад, Ә) Душанбе,

В) Ташкент , В) Бишкек.

16.Тәжікстанның басты экспорттық тауарлары:

А) жеміс консервісі, Ә) бау-бақша,

Б) алюминий , В) ет,май.

17.Өзбекстанның ауыл шаруашылығының маманданған саласы:

А) бидай, Ә) техникалық дақыл,

Б) мақта , В) жүгері.

18.Орталық Азиядағы жалғыз ұшақ зауыты бар

А) Қазақстанда , Ә) Қырғызстанда , Б) Түрікменстан , В) Өзбекстанда.

19. Қазақстандағы толық циклді комбинат қай қалада орналсқан:

А) Шымкентте, Ә) Ақтөбеде,

Б) Таразда, В) Теміртауда.

20. «Қазақкабель» зауыты орналасқан қала?

А) Ақтөбеде , Ә) Семейде ,

В) Өскеменде, В) Алматыда.

21. Армян халқының діні:

А) ислам, Ә) сунит,

Б) православие, В) католик.

22.Азияның ең төмен жері
А) Араб теңізі       Ә) Өлі теңіз       

Б) Қызыл теңіз        В) Жапон теңізі
23. Парсы шығанағы қандай пайдалы қазбаға бай?
А) көмір      Ә) темір        

Б) полиметалл         В) мұнай, газ

24. «Үлкен жетілік елдерге жататын елді атаңыз»?

А) Испания, Ә) Бразилия,

Б) Канада, В) Қытай.

25. Азия елдеріндегі ірі агломерация:

А)Токио , Ә) Дели ,

Б) Джакарта, В)Стамбул.



















І Жарты жылдық тест тапсырмалары.

11 сынып. (ҚГБ) ІІ – нұсқа

1.Қытайдың күріш өсіретін ауданы:

А) Орталық , Ә)Батыс,

Б) Оңтүстік –батыс, В) Шығыс.

2.Ферғана аңғары мен Ыстық көл маңында ...халқы қоныстанған.

А)қырғыз , Ә) түрікмен ,

Б) өзбек, В) тәжік

3.Қазақстандағы бірнеше СЭС салынған өзен.

А)Тобыл, Жайық,

Ә) Үлкен және Кіші Алматы,

Б)Ертіс , В) Әмудария.

4.Электротехникалық машина жасау орталықтары.

А)Орал,Атырау, Ә)Ақтау ,Семей,

Б)Астана,Қостанай, В)Ақтөбе,Талдықорған

5.Техникалық дақылдар:

А)Картоп,бау-бақша,күнбағыс,

Ә)Сұлы күріш,арпа, Б)мақта,күнбағыс,қызылша, В)жүзім,бидай,жүгері.

6.Азиядағы балық аулаудан ...алдыңғы ел.

А)Корея, Ә)Вьетнам,

Б)Сингапур, В)Жапония.

7.Қазақстанда электр энергияны көп өндіретін:
А) СЭС ; Ә) АЭС ;

Б) ЖЭС ; В) Геотермальды

8.Үндістан Қазақстанға ... береді.

А) пайдалы қазбалар, Ә)мұнай және газ, Б)шәй,дәрі-дәрмек, В)автомашиналар.

9.Қазақстанда медициналық прибор және рентген аппаратурасын шығаратын завод...қаласында орналасқан .

А)Ақтау, Ә)Қарағанды,

Б)Ақтөбеде, В)Астанада.

10.Тәжікстанның басты экспорттық тауарлары:

А) жеміс консервісі, Ә) бау-бақша,

Б) алюминий , В) ет,май.

11. Парсы шығанағы қандай пайдалы қазбаға бай?
А) көмір      Ә) темір        

Б) полиметалл         В) мұнай, газ

12.Қытай алып жатқан аумағы жөнінен дүниежүзінде нешінші орында?

А) 5 ; Ә) 8 ; Б) 3 ; В) 4.

13. Кавказ елдерінің жер ауданы ең үлкен елі?
A) Әзірбайжан Ә) Грузия
Б) Армения В) Ереван

14.Тәжікстанның астанасы:

А) Ашғабад, Ә) Душанбе,

В) Ташкент , В) Бишкек.

15.Жапония жерінің 75 % ... болып келеді?

А) жазықты , Ә) ойпатты ,

Б) таулы , Б) қыратты.

16. Армян халқының діні:

А) ислам, Ә) сунит,

Б) православие, В) католик

17.Жапонияда гүл өсіру «Икебанамен» қатар қандай ұлттық өнері жақсы дамыған.

А) «теңіз плантациялары» , Ә) «астық»,

Б) «Бонсай» , В) «меруерт бақалшақтары».

18.Жапонияда 2011жылғы апатты жер сілкінісі нәтижесінде аса ірі істен шыққан АЭС :

А) «Чернобыль», Ә) «Фукусима -1» , Б) «Хамаока» , В) «Фукусима -2».

19.Орталық Азиядағы жалғыз ұшақ зауыты бар

А) Қазақстанда , Ә) Қырғызстанда , Б) Түрікменстан , В) Өзбекстанда.

20. «Қазақкабель» зауыты орналасқан қала?

А) Ақтөбеде , Ә) Семейде ,

В) Өскеменде, В) Алматыда.

21. «Үлкен жетілік елдерге жататын елді атаңыз»?

А) Испания, Ә) Бразилия,

Б) Канада, В) Қытай.

22. Азия елдеріндегі ірі агломерация:

А)Токио , Ә) Дели ,

Б) Джакарта, В)Стамбул.

23 .Жапонияның валюттасы:

А) франк, Ә) гульдені,

Б) иенасы, В) стерлингтер

24.Қытай елінің басқару формасы:

А) Бүкілқытайлық Жиналыс, Ә)республика председателі,

Б)социалистік республика,

В)монархиялық республика.

25.Қырғызстан Республиканың табиғи байлығы:

А) түсті металдар, Ә)ауыл шаруашылығы, Б) жеңіл өнеркәсіп, В)машина жасау.























І Жарты жылдық тест тапсырмалары.


11 сынып. І нұсқа.

Кілті:


1.Б

2.Б

3.А

4.Б

5.А

6.Б

7.Б

8.Б

9.Б

10.А

11.Ә

12.Б

13.Б

14.А

15.Ә

16.Б

17.Б

18.В

19.В

20.Ә

21.Б

22.Ә

23.В

24.Б

25.А



















ІІ – нұсқа.




1.В

2.А

3.Б

4.Б

5.Б

6.В

7.Б

8.Б

9.Б

10.Б

11.В

12.Б

13.А

14.Ә

15.Б

16.Б

17.Б

18.Ә

19.В

20.Ә

21.Б

22.А

23.Б

24.Б

25.А














Жарты жылдық тест тапсырмалары.

10 сынып. (ЖМБ) 1 нұсқа.

1. Конституциялық монархия:

А)Испания, Непал

В)Малайзия, Сауд Аравиясы

С)Румыния, Финляндия

Д)Марокко, Мавритания

Е)Франция, Ирландия

2. Ең кіші мемлекеттер тобы:

А)Люксембург, Швеция, Монако

В)Кипр, Лихтнештейн, Марокко

С)Ватикан, Греция, Сан-Марино

Д)Андорра, Монако, Сан-Марино

Е)Андорра, Сан-Марино, Дания

3. Дүние жүзінде жерінің ауданы бойынша бірінші орын алатын ірі мемлекет.

А)Қытай В)Үндістан

С)Ресей Д)Канада Е)АҚШ

4. Еуропадағы ірі газ экспорттаушы

А) Германия в) Норвегия с) Нидерланды

d) Ұлыбритания е) Франция

5. Шығыс Еуропа елдерінде жан басына шаққанда электр энергиясының өндірілуі жөнінен алдағы елдер.

А) Чехия, Венгрия

в) Эстония, Латвия с) Словакия, Харватия

d) Албания, Македония

е) Болгария, Румыния

6. Әлемге әйгілі мұражайлар орналасқан қалалар

А) Братислав, Афины, Атырау

в) Лондон, Дакка, Бухарест

с) Лион, Лил, Марсельде

d) Астана, Самарқан, Қостанай

е) Рим, Париж, Санкт-Петербургте

7.Норвегия Еуропаның бөлігінде орналасқан мемлекет

А) Солтүстік В) Батыс С) Орталық

Д) Шығыс Е) Оңтүстік

8. Монархиялық мемлекет

А)Испания В)Гватемала

С)Үндістан Д)Бенин Е)Гондурас

9. Гренландия аралы .. кіреді:

А)Данияға В)Норвегияға

С)Канадаға Д)Исландияға Е)АҚШ-қа

10. Мемлекет басшысы король, император, т.с.с. болып келетін басқару түрі.

А)теократия В)республика С)федерация Д)монархия Е)әмірлік

11. Испания, Франциямен шектесетін микро мемлекет:

А)Монако В)Андорра

С)Лихтенштейн Д)Люксембург

Е)Сан-Марино

12. Швейцария мемлекетінің астанасы

А)Берн В)Рим

С)Тирана Д)Вена Е)Лисабон

13. Скандинавия түбегіндегі мемлекет:

А)Швеция В)Франция С)Ирландия

Д)Ұлыбритания Е)Швейцария

14. Қала ішіндегі мемлекет:

А)Люксембург В)Швейцария

С)Сан-Марино Д)Ватикан Е)Андора

15. «Болат герцогтығы» мемлекеті:

А)Лихтенштейн В)Монако С)Андорра Д)Люксембург

Е)Сан-Марино

16.Дүние жүзіндегі ең ірі теңіз порты

А) Роттердам В)Токио С)Сингапур

Д) Гонконг Е) Жаңа Орлеан

17. ... елдері мұнайды шет елдерден алады (импорттайды)

А)Ресей В)Шетелдік Еуропа

С)Кариб ауданы Д)Таяу және Орта Шығыс

Е)Солтүстік Африка

18.Еуропада ішкері жатқан мемлекет.

А) Испания В) Португалия С) Англия

Д) Чехия Е) Италия

19.Испания астанасы

А) Мадрид В)Париж С)Рим

Д)Лиссабон Е)Лондон

20. Еуропадағы химия өнеркәсібінің жетекші елі:

А) Польша В) Дания С)Германия

Д) Ұлыбритания Е)Италия

21. Ұлыбританияның астанасы – Лондон ... өзенінің сағасында орналасқан.

А)Северн В) Темза С)Сена

Д) Уз Е)Тибр

22 .Солтүстік Еуропа мемлекеті:

А)Италия В)Швеция

С)Португалия Д)Греция

Е)Испания

23. Оңтүстік Еуропа елдерінің басты ауыл шаруашылық саласы.

А)Жүзім шаруашылығы

В)Мақта С) дәнді дақыл

Д)жібек шаруашылығы

Е)қой шаруашылығы

24. Ұлыбританиядағы ірі кеме жасау орталығы

А) Плимут в) Глазго

с) Бримингем d) Шеффильд е) Рур

25. Төрт ұлттық облыстың одағынан тұратын мелекет-монархия

А) Норвегия в) Люксембург

с) Ұлыбритания d) Дания е)АҚШ






Жарты жылдық тест тапсырмалары.

10 сынып. (ЖМБ) ІІ нұсқа.

1. Мемлекет басшысы король, император, т.с.с. болып келетін басқару түрі.

А)теократия В)республика С)федерация Д)монархия Е)әмірлік

2. Испания, Франциямен шектесетін микро мемлекет:

А)Монако В)Андорра

С)Лихтенштейн Д)Люксембург

Е)Сан-Марино

3. Швейцария мемлекетінің астанасы

А)Берн В)Рим

С)Тирана Д)Вена Е)Лисабон

4. Скандинавия түбегіндегі мемлекет:

А)Швеция В)Франция

С)Ирландия Д)Ұлыбритания Е)Швейцария

5. Қала ішіндегі мемлекет:

А)Люксембург В)Швейцария

С)Сан-Марино Д)Ватикан Е)Андора

6. «Болат герцогтығы» мемлекеті:

А)Лихтенштейн В)Монако С)Андорра

Д)Люксембург Е)Сан-Марино

7.Дүние жүзіндегі ең ірі теңіз порты

А) Роттердам В)Токио С)Сингапур

Д) Гонконг Е) Жаңа Орлеан

8. ... елдері мұнайды шет елдерден алады (импорттайды)

А)Ресей В)Шетелдік Еуропа

С)Кариб ауданы Д)Таяу және Орта Шығыс

Е)Солтүстік Африка

9.Еуропада ішкері жатқан мемлекет.

А) Испания В) Португалия С) Англия

Д) Чехия Е) Италия

10.Испания астанасы

А) Мадрид В)Париж

С)Рим Д)Лиссабон Е)Лондон

11. Еуропадағы химия өнеркәсібінің жетекші елі:

А) Польша В) Дания С)Германия Д)Греция Е)Испания

12. Ұлыбританияның астанасы – Лондон ... өзенінің сағасында орналасқан.

А)Северн В) Темза С)Сена

Д) Уз Е)Тибр

13 .Солтүстік Еуропа мемлекеті:

А)Италия В)Швеция С)Португалия

Д)Греция Е)Испания

14. Оңтүстік Еуропа елдерінің басты ауыл шаруашылық саласы.

А)Жүзім шаруашылығы В)Мақта

С) дәнді дақыл Д)жібек шаруашылығы

Е)қой шаруашылығы

15. Ұлыбританиядағы ірі кеме жасау орталығы

А) Плимут в) Глазго с) Бримингем

d) Шеффил е) Рур

16. Төрт ұлттық облыстың одағынан тұратын мелекет-монархия

А) Норвегия в) Люксембург

с) Ұлыбритания d) Дания е) Нидерланды

17. Конституциялық монархия:

А)Испания, Непал

В)Малайзия, Сауд Аравиясы

С)Румыния, Финляндия

Д)Марокко, Мавритания

Е)Франция, Ирландия

18. Ең кіші мемлекеттер тобы:

А)Люксембург, Швеция, Монако

В)Кипр, Лихтнештейн, Марокко

С)Ватикан, Греция, Сан-Марино

Д)Андорра, Монако, Сан-Марино

Е)Андорра, Сан-Марино, Дания

19. Дүние жүзінде жерінің ауданы бойынша бірінші орын алатын ірі мемлекет.

А)Қытай В)Үндістан

С)Ресей Д)Канада Е)АҚШ

20. Монархиялық мемлекет

А)Испания

В)Гватемала С)Үндістан

Д)Бенин Е)Гондурас

21. Гренландия аралы .. кіреді:

А)Данияға В)Норвегияға

С)Канадаға Д)Исландияға Е)АҚШ-қа

22. Еуропадағы ірі газ экспорттаушы

А) Германия в) Норвегия

с) Нидерланды d) Ұлыбритания е) Франция

23. Шығыс Еуропа елдерінде жан басына шаққанда электр энергиясының өндірілуі жөнінен алдағы елдер.

А) Чехия, Венгрия в) Эстония, Латвия

с)СловакияХарватия d)Албания, Македония

е) Болгария, Румыния

24. Әлемге әйгілі мұражайлар орналасқан қалалар

А) Братислав, Афины, Атырау

в) Лондон, Дакка, Бухарест

с) Лион, Лил, Марсельде

d) Астана, Самарқан, Қостанай

е) Рим, Париж, Санкт-Петербургте

25.Норвегия Еуропаның бөлігінде орналасқан мемлекет

А) Солтүстік В) Батыс С) Орталық

Д) Шығыс Е) Оңтүстік










Жарты жылдық тест тапсырмалары.

10 сынып . (ЖМБ)

ІІ нұсқа

1.Д

2.В

3.А

4.А

5.Д

6.Д

7.А

8.В

9.Д

10.А

11.С

12.В

13.В

14.А

15.В

16.С

17.В

18.Д

19.С

20.А

21.А

22.В

23.В

24.Е

25.А












І нұсқа


1.В

2.Д

3.С

4.В

5.В

6.Е

7.А

8.А

9.А

10.Д

11.В

12.А

13.А

14.Д

15.Д

16.А

17.В

18.Д

19.А

20.С

21.В

22.В

23.А

24.В

25.С




Жарты жылдық тест тапсырмалары.

11 сынып. (ЖМБ) 1 нұсқа.

1.Ең кіші дүние бөлігі:

а) Еуропа в) Азия с) Африка д) Америка е) Австралия

2.Нидерланд, Норвегия, Ұлыбритания дүние жүзіне немен әйгілі:

а) теңіз қайраны в) табиғи газ с) тас көмір д) темір кені е) полиметалл кені

3. «Азия жолбарысы» : а) Корея Республикасы в) Нидерланды с) Ресей д) Сенегал е) Либерия

4. ОПЕК-тің штаб-пәтері қай қалада орналасқан: а) Нью-Йорк в) Вена с) Чикаго д) Париж е) Даллас

5. АҚШ-тың металлургиялық астанасы: а) Нью-Йорк в) Вашингтон

с) Чикаго д) Питтсбург е) Даллас

6. Германияның автофирмалары: а) «Фольксваген » в) «ВМW» с) «Мерседес» д) дұрыс жауап жоқ е) бәрі жауап дұрыс

7. Ресеймен шектеспейді:

а) Қазақстан в) Украина с) Монғолия д) Қытай е) Швеция

8. Жалпы дүниежүзілік шаруашылықтың ырғақты дамуы неше сатыға бөлінеді: а) 1 в) 2 с) 3 д) 4 е)5

9. Сардиния, Сицилия қай елдің құрамына кіреді: а) Италия в) Англия с) Австрия д) Франция е) Щвецария

10. Жапонияның мемлекет басшысы: а) император в) Президент с) Премьер-министр д) Канцлер е) патша

11. Орта Еуропа елдеріне кірмейді:

а) Германия в) Бельгия

с) Австрия д) Швеция е) Швецария

12. Ергежейлі мемлекет емес:

а) Андора в) Грекия с) Мальта д) Са-Марино е) Монако

13. Хельсинки қай мемлекеттің астанасы: а) Норвегия в) Швеция с) Финляндия д) Дания е) Португалия

14. Балтық маңы елдеріне кіреді: а) Латвия, Литва, Эстония в) Молдова, Литва, Эстония с) Польша, Молдова, Эстония д) Литва, Латвия, Швеция е) Польша, Литва, Эстония

15. Еуропа –Еуразия материгінің ... дүние бөлігі

А) Батысында В) Шығысында С) Оңтүстігінде Д) Солтүстігінде Е) Дұрыс жауап жоқ

16. Еуропа елдері экономикасы дамуын реттеп, интеграциялануды жүзеге не асырады: а) Еуропалық Одақ в) Халықаралық рынок с) БҰҰ д) НАФТА е) ОБСЕ

17. ГФР-дағы Рур дүние жүзіне немен әйгілі: а) теңіз қайраны в) табиғи газ

с) тас көмір д) темір кені

е) полиметалл кені

18. АҚШ-тың экономикасының басты саласы: а) өнеркәсіп в) ауыл шаруашылығы с) көлігі д) егіншілік

е) мал шаруашылығы

19. АҚШ-тың елді басқару формасы: а) абсолюттік монархия в) конституциялық монархия

с) унитарлық республика д) империя е) федерациялық республика

20. АҚШ-тың неше штаты бар:

а) 10 в) 20 с) 30 д) 40 е)50

21. Жапонияның ең биік нүктесі:

а) Фудзияма В) Асахи

с) Килиманджаро д) Рюкю е) Сикоку

22. «Үлкен жетілік» елдер: А) АҚШ, Бразилия В) ГФР, Норвегия С) Жапония, Нидерланды

Д) Италия, Германия Е) Франция, Швеция

23. Жапонияның діні: а) конфуцийшілдік в) синтоизм с) индуизм д) даосизм е) ислам

24. Германияның көлік жүйесінің негізін қай түрі құрайды:

а) темір жол в) су жолы

с) автомобиль жолы д) әуе жол е) құбыр

25. Корсика қай елдің құрамына кіреді: а) Германия в) Англия с) Австрия д) Франция е) Щвецария




















Жарты жылдық тест тапсырмалары.

11 сынып. (ЖМБ) ІІ нұсқа.

1. Орта Еуропа елдеріне кірмейді: а) Германия в) Бельгия с) Австрия д) Швеция е) Швейцария

2. Жапонияның ең биік нүктесі: а) Фудзияма В) Асахи с) Килиманджаро д) Рюкю е) Сикоку

3. Хельсинки қай мемлекеттің астанасы: а) Норвегия в) Швеция с) Финляндия д) Дания е) Португалия

4. Балтық маңы елдеріне кіреді: а) Латвия, Литва, Эстония в) Молдова, Литва, Эстония с) Польша, Молдова, Эстония д) Литва, Латвия, Швеция е) Польша, Литва, Эстония

5. Балтиядағы жалғыз ғана мұнай өңдеу зауыты қайда орналасқан:

а) Шяуляй в) Пярну

с) Мажейкяй д) Каунас е) Полоцс

6. Дүние жүзіндегі ең алып мегаполис

а) Токайдо В) Токио с) Мехико Д) Иокогама Е) Синано

7. Қай елдің бүкіл жағалауы еркін экономикалық зоналар мен ірі мегаполистердің алабына айналуда:

а) Жапония в) Қытай с) Корея д) Сингапур е) Үндістан

8. 2002 жылы құрылған Еуразиялық экономикалық қауымдастығына қандай мемлекеттер кілді:

а) Ресей,Беларусь, Қазақстан

в) Қырғызстан, Беларусь, Қытай

с) Сянган, Ресей, Тәжікстан,

д) Қазақстан, Өзбекстан

е) Ресей, Украина

9. АҚШ-тың елді басқару формасы: а) абсолюттік монархия в) конституциялық монархия

с) унитарлық республика д) империя е) федерациялық республика

10. АҚШ-тың неше штаты бар:

а) 10 в) 20 с) 30 д) 40 е)50

11. Токио қаласы қай елдің мемлекеттік астанасы: а) Жапония в) Қытай с) Корея д) Сингапур е) Үндістан

12. «Үлкен жетілік» елдер: А) АҚШ, Бразилия В) ГФР, Норвегия С) Жапония, Нидерланды

Д) Италия, Германия Е) Франция, Швеция

13. Жапонияның негізгі ауыл шаруашылығы дақылы:

А) бидай в) жүгері с) күріш

д) батат е) жасыл бұршақ

14. Германияның көлік жүйесінің негізін қай түрі құрайды:

а) темір жол в) су жолы

с) автомобиль жолы д) әуе жол

е) құбыр

15. Корсика қай елдің құрамына кіреді: а) Германия в) Англия

с) Австрия д) Франция

е) Щвецария

16. Ағылшындар, шотландтар, ирландтар, уэльстер-қай елдің халқы:

а) Германия в) Англия с) Австрия д) Франция е) Щвецария

17. Жапонияның негізгі сауда әріптесі а) Қытай в) Корея с) Ресей

д) Германия е) АҚШ

18. Солтүстік Еуропадағы тік шатқалды, ені тар шығанақтар қалай аталады: а) шхерлар в) терминал

с) фьюрдтар д) порттар е) бұғаздар

19. Данияда мал шаруашылығының қай түрі жақсы дамыған:

а) қой в) жылқы с) сиыр д) бұғы е) шошқа

20. ОПЕК-тің штаб-пәтері қай қалада орналасқан: а) Нью-Йорк в) Вена с) Чикаго д) Париж е) Даллас

21.Ең кіші дүние бөлігі:

а) Еуропа в) Азия

с) Африка д) Америка е) Австралия

22.Нидерланд, Норвегия, Ұлыбритания дүние жүзіне немен әйгілі:

а) теңіз қайраны в) табиғи газ

с) тас көмір д) темір кені е) полиметалл кені

23. «Азия жолбарысы» :

а) Корея Республикасы в) Нидерланды с) Ресей д) Сенегал е) Либерия

24. Жапония аралдарының ең ірісі:

а) Хоккайдо в) Кюсю

с) Хонсю д) Сикоку е) Рюкю

25. АҚШ-тың металлургиялық астанасы:

а) Нью-Йорк в) Вашингтон

с) Чикаго д) Питтсбург е) Даллас








География. І Жарты жылдық тест. 11 сынып. 1 нұсқа.


География. І Жарты жылдық тест. 11 сынып. 2 нұсқа.




Название документа 2 четверть география 6 класс.doc

Поделитесь материалом с коллегами:

Контрольная работа по географии за 2 четверть 2014 – 2015 учебный год

6 класс

1 вариант


1 . Внутреннее строение Земли:

а) Литосфера и мантия. в) Мантия и ядро. с) Земная кора, мантия и ядро. d) Горные породы и магма. e) Атмосфера, мантия и ядро.

2. Твердая оболочка Земли:

a) Биосфера. b) Литосфера. c) Мантия. d) Гидросфера. e) Земная кора.

3. В каком состоянии находятся горные породы в нижней час­ти мантии?

a) В жидком b) В твердом. c) Мягком. d) Газообразном. e) Расплавленном.

4. Крупный блок земной коры - это:

a) Материк. b) Платформа. c) Равнина. d) Литосферная плита. e) Горная страна.

5. Скопления природных образований в земной коре:

a) Минералы. b) Почва. c) Удобрения. d) Полезные ископаемые. e) Горные породы.

6. Природные вещества, одинаковые по составу и строению, составляющие горные породы:

a) Минералы. b) Почва. c) Полезные ископаемые. d) Перегной. e) Удобрения.

7. Осадочная горная порода обломочного происхождения:

a) Песок. b) Гранит. c) Мрамор. d) Известняк. e) Каменная соль.

8. Как называются горные породы, измененные в условиях огромного давления и высокой температуры?

a) Земная кора. b) Мантия. c) Осадочные породы. d) Магматические породы. e) Метаморфические породы.

9. Виды движения земной коры:

a) Медленное поднятие земной коры. b) Медленное опускание земной коры. c) Горообразование. d) Землетрясения. e) Все вышеперечисленные.

10. Водная оболочка Земли.

а) Атмосфера; b) Литосфера; c) Гидросфера; d) Стратосфера; e) Ноосфера.

11. Самая глубокая океаническая впадина.

а) Марианская; b) Туамоту; c) Гавайская; d) Пуэрто-Рико; e) Зондская.

12. Назовите окраинные моря у берегов Евразии.

а) Баренцево; b) Средиземное; c) Черное; d) Охотское; e) Аравийское.

13. Самое большое в мире внутреннее море:

а) Азовское; b) Лаптевых; c) Восточно-Сибирское; d) Средиземное; e) Красное.

14. Среди нижеприведенных объектов обозначьте пролив.

а) Берингов; b) Бискайский; c) Бенгальский; d) Большой Австралийский; e) Мексиканский,

15. Среди нижеприведенных объектов обозначьте залив.

а) Гибралтарский; b) Дрейка; c) Берингов; d) Мексиканский; e) Магелланов.

16. Самый большой и глубокий океан на земном шаре.

а) Атлантический; b) Индийский; c) Тихий; d) Северный Ледовитый; e) Южный.

17. Самый большой коралловый остров.

а) Большой Барьерный риф; b) Сахалин; c) Зондские; d) Туамоту; e) Алеутские.

18. Самый большой остров на земле.

а) Исландия; b) Гренландия; c) Новая Земля; d) Мадагаскар; e) Новая Зеландия.

19. Самый большой полуостров.

а) Аравийский; b) Скандинавский; c) Крымский; d) Пиренейский; e) Сомали.

20. Волна, образующаяся при сильном подводном земле­трясении,

а) цунами; б) волна; c) ураган; d) тайфун e) циклон

21.В настоящее время с помощью какого прибора, находящегося на корабле, измеряют глубину морей и океанов?
а) сейсмограф
b) эхолот c) лот d) батискаф

22.Какую часть гидросферы составляет морская вода Мирового океана (в процентах)?

а) 0,4%; b)10,2%; c)75%; d)96,5%.

23.На сколько частей делится Мировой океан?

а)1; b) 2; c)3; d) 4.

24.Самый маленький по площади океан.

а)Тихий; b)Индийский; c)Атлантический; d)Северный Ледовитый.

25.Свойство воды, показывающее количество солей в граммах, растворенных в 1 литре морской водой.

а) плотность; b )цвет; c )соленость; d)температура.






Контрольная работа по географии за 2 четверть 2014 – 2015 учебный год

6 класс

2 вариант

1. Толщина земной коры больше:

a) Под океанами. b) Под равнинами. c) Под горами. d) Под платформами. e) Под плитами.

2. Крупный блок земной коры - это:

a) Материк. b) Платформа. c) Равнина. d) Литосферная плита. e) Горная страна.

3. Осадочная горная порода (горючая) органического проис­хождения:

a) Известняк. b) Мрамор. c) Песок. d) Соль. e) Торф.

4. Какие из перечисленных горных пород относятся к магма­тическим?

a) Базальт и гранит. b) Мел и соль. C) Торф и каменный уголь. d) Песок и глина. e) Мрамор и кварцит.

5. Как называются горные породы, измененные в условиях огромного давления и высокой температуры?

a) Земная кора. b) Мантия. c) Осадочные породы. d) Магматические породы. e) Метаморфические породы.

6. Место на поверхности Земли, расположенное над очагом землетрясения:

a) Кратер. B) Жерло. c) Вулкан. d) Гейзер. e) Эпицентр.

7. Силу землетрясения измеряют по Международной ... балль­ной шкале:

a) 3. b) 5. c) 7. D) 10. e) 12.

8. Излившаяся на поверхность магма:

a) Лава. b) Гранит. c) Жерло. d) Базальт. e ) Вулканическое стекло.

9. Воронкообразное отверстие на вершине вулкана, из которо­го изливается лава:

a) Кратер. b) Жерло. c) Магма. d) Горст. e) Горный узел.

10.Свойство воды, показывающее количество солей в граммах, растворенных в 1 литре морской водой.

а)плотность; b)цвет; c)соленость; d)температура.

11.Какие материки отделяются Гибралтарским про­ливом?

а) Африка и Евразия; b)Северная Америка и Евразия; c)Южная Америка и Антарктида;

d)Северная Америка и Южная Америка.

12.Самый маленький по площади океан.

а)Тихий; b)Индийский; c)Атлантический; d)Северный Ледовитый.

13.На сколько частей делится Мировой океан?

а)1; b) 2; c)3; d) 4.

14.Какую часть гидросферы составляет морская вода Мирового океана (в процентах)?

а)0,4%; b)10,2%; c)75%; d)96,5%.

15.В настоящее время с помощью какого прибора, находящегося на корабле, измеряют глубину морей и океанов?
а) сейсмограф
b) эхолот c) лот d) батискаф

16. Волна, образующаяся при сильном подводном земле­трясении,

а) цунами; b) волна; c) ураган; d) тайфун дe циклон

17. Самый большой полуостров.

а) Аравийский; b) Скандинавский; c) Крымский; d) Пиренейский; e) Сомали.

18. Самый большой остров на земле.

а) Исландия; b) Гренландия; c) Новая Земля; d) Мадагаскар; e) Новая Зеландия.

19. Самый большой и глубокий океан на земном шаре.

а) Атлантический; b) Индийский; c) Тихий; d) Северный Ледовитый; e) Южный.

20. Среди нижеприведенных объектов обозначьте залив.

а) Гибралтарский; b) Дрейка; c) Берингов; d) Мексиканский; e) Магелланов.

21. Среди нижеприведенных объектов обозначьте пролив.

а) Берингов; b) Бискайский; c) Бенгальский; d) Большой Австралийский; e) Мексиканский,

22. Самое большое в мире внутреннее море:

а) Азовское; b) Лаптевых; c) Восточно-Сибирское; d) Средиземное; e) Красное.

23. Назовите окраинные моря у берегов Евразии.

а) Баренцево; b) Средиземное; c) Черное; d) Охотское; e) Аравийское.

24. Самая глубокая океаническая впадина.

а) Марианская; b) Туамоту; c) Гавайская; d) Пуэрто-Рико; e) Зондская.

25. Водная оболочка Земли.

а) Атмосфера; b) Литосфера; c) Гидросфера; d) Стратосфера; e) Ноосфера.









Название документа Kонтр. раб. по географии 8 класс. 2 четв.docx

Поделитесь материалом с коллегами:

Итоговая контрольная работа по географии за 2 четверть. 8 класс

1вариант


  1. Тип климата Казахстана:

    1. Морской умеренный.

    2. Умеренно-континентальный.

    3. Резко-континентальный.

    4. Арктический.

    5. Континентальный.

  2. Сколько процентов солнечной радиации, поступающей на Землю, отражается в атмосфере?

    1. 10 %. В) 20 %. С) 30 %. D) 40 %. E) 50 %.

  3. Какие океаны оказывают влияние на формирование климата Казахстана?

    1. Северный Ледовитый, Тихий.

    2. Северный Ледовитый, Атлантический.

    3. Атлантический, Тихий.

    4. Атлантический, Индийский.

    5. Тихий, Индийский.

  4. В каком климатическом поясе расположен Казахстан?

    1. Арктическом. В) Субарктическом. С) Умеренном.

D) Тропическом. E) Субтропическом.

  1. Воздушные массы, формирующие сухую ясную погоду: зимой - морозную, а летом - жаркую:

А) Морские умеренные.

B) Тропические.

C) Сибирский антициклон.

D) Умеренные.

Е) Экваториальные.

  1. Воздушные массы, проникающие в Казахстан летом с территории Средней Азии и Ирана:

    1. Морские умеренные. B) Умеренные. C) Тропические.

D) Арктические. E) Экваториальные.

  1. По какой широте территорию Казахстана с востока на запад пересекает полоса высокого давления - ось Воейкова?

    1. 40°с.ш. B) 45°с.ш. C) 50°с.ш. D) 52°с.ш. E) 55°с.ш.

  2. Воздушные массы, приходящие с запада, с Атлантического океана:

A) Атлантические. B) Морские умеренные. C) Арктические. D) Тропические. E) Умеренные.

  1. Основная причина разнообразия давления:

    1. В неравномерном распределении солнечного тепла на поверхности Земли.

    2. Разнообразие рельефа.

    3. Циркуляция атмосферы.

    4. Конфигурация материка.

    5. Подстилающая поверхность.

  2. Большие вихревые объемы воздуха с низким атмосферным давлением в центре:

    1. Торнадо. B) Циклон. C) Антициклон.

D) Смерч. E) Ураган.

  1. Ветры, дующие через Жонгарские ворота:

    1. Шиликский.

    2. Кордайский.

    3. Сайкан и Эби.

    4. Арыстанды-карабасский.

    5. Мугалжарский.

  2. Ветер, дующий через Жонгарские ворота от озера Алаколь в сторону озера Эби-Нур, расположенного в Китае:

    1. Шиликский.

    2. Эби.

    3. Сайкан.

    4. Арыстанды-карабасский.

    5. Кордайский.

  3. Повышение температуры воздуха с высотой в горах называется:

    1. Суточной амплитудой.

    2. Инверсией температуры.

    3. Нагреванием воздуха.

    4. Перемещением воздуха.

    5. «Парниковым эффектом».

  4. Территория Казахстана с минимальным выпадением осадков (менее 130 мм):

    1. Западный Алтай.

    2. Жайсанская котловина.

    3. Северо-восток Аральского моря.

    4. Прикаспийская низменность.

    5. Северо-Казахская равнина.

  5. Территория Казахстана с максимальным выпадением осадков (до 1600 мм):

    1. Западная часть озера Балхаш.

    2. Сарыарка.

    3. Северо-Казахская равнина.

    4. Западный Алтай.

    5. Северо-восток Аральского моря.

  6. Отношение абсолютного количества осадков к показателю испаряемости называется:

    1. Амплитудой температур.

    2. Коэффициентом увлажнения.

    3. Инверсией температур.

    4. Солнечной радиацией.

    5. Циркуляцией атмосферы.

  7. В какой части республики вегетационный период длится 130-135 дней?

    1. В северной.

    2. В Центральной.

    3. В Западной.

    4. В Восточной.

    5. В Южной.

  8. Реки Жайык, Жем, Сагыз, Ойыл, Большой и Малый Узень относятся к бассейну:

A) Северного Ледовитого океана.

B) Каспийского моря.

C) Атлантического океана.

D) Аральского моря.

Е) Балкаш-Алакольскому.

  1. К Балкаш-Алакольскому бассейну относят реки:

    1. Ертис, Есиль, Тобыл, Обаган.

    2. Жайык, Жем, Сагыз, Ойыл.

    3. Каратал, Лепси, Аксу, Иле.

    4. Сырдария, Арысь, Шу.

    5. Торгай, Ыргыз, Талас.

  2. Самые крупные водохранилища:

    1. Шардаринское и Самаркандское.

    2. Бугуньское и Аккольское.

    3. Буктырминское и Капшагайское.

    4. Молодежное и, Шерубай-Нуринское.

    5. Кенгирское, Усть-Каменогорское.

  3. В высокогорных районах Казахстана реки по характеру питания относятся к типу:

    1. Снегово-ледниковых.

    2. Снегово-дождевому.

    3. Преимущественно снеговому.

    4. Подземному.

    5. Дождевому.

  4. Равнинная река с широкой долиной, берет свое начало в Уральских горах:

    1. Сырдария.

    2. Есиль.

    3. Жайык.

    4. Ертис.

    5. Иле.

  5. Самая мутная река в республике (мутность воды 1200 г/м3):

A) Иле. B) Жайык. C) Сырдария. D) Ертис. E) Есиль.

  1. Река, в долине которой развито орошаемое земледелие, край рисоводства:

    1. Ертис.

    2. Сырдария.

    3. Иле.

    4. Жем.

    5. Жайык.

  2. Общее количество рек на территории Казахстана:

А) 55000. В) 65000. С) 75000.

D) 85000. Е) 95000.

Итоговая контрольная работа по географии за 2 четверть. 8 класс

2вариант

  1. В каком климатическом поясе расположен Казахстан?

    1. Арктическом.

    2. Субарктическом.

    3. Умеренном.

    4. Тропическом.

    5. Субтропическом.

  2. Какие типы воздушных масс влияют на формирование климата Казахстана?

    1. Арктические.

    2. Арктические, умеренные.

    3. Умеренные.

    4. Умеренные, тропические.

    5. Арктические, умеренные, тропические.

  3. Воздушные массы, формирующие сухую ясную погоду: зимой - морозную, а летом - жаркую:

  4. А) Морские умеренные.

  5. B) Тропические.

  6. C) Сибирский антициклон.

  7. D) Умеренные.

  8. Е) Экваториальные.

  9. Тип климата Казахстана:

    1. Морской умеренный.

    2. Умеренно-континентальный.

    3. Резко-континентальный.

    4. Арктический.

    5. Континентальный.

  10. Воздушные массы, приходящие с запада, с Атлантического океана:

  11. A) Атлантические. B) Морские умеренные. C) Арктические. D) Тропические. E) Умеренные.

  12. Большие вихревые объемы воздуха с высоким атмосферным давлением в центре:

    1. Торнадо. B) Антициклон. C) Циклон.

  13. D) Смерч. E) Ураган.

  14. Ветер, господствующий на территории Актюбинской, Атырауской, Мангыстауской областей:

    1. Шиликский.

    2. Мугалжарский.

    3. Сайкан.

    4. Арыстанды-карабасский.

    5. Кордайский.

  15. Воздушные массы, проникающие в Казахстан летом с территории Средней Азии и Ирана:

    1. Морские умеренные.

    2. Умеренные.

    3. Тропические.

    4. Арктические.

    5. Экваториальные.

  16. Воздушные массы, формирующиеся над Северным Ледовитым океаном, характеризуются низкими температурами и зимой и летом и потому малым содержанием влаги:

    1. Арктические.

    2. Умеренные.

    3. Морские умеренные.

    4. Континентальные.

    5. Морские.

  17. По какой широте территорию Казахстана с востока на запад пересекает полоса высокого давления - ось Воейкова?

    1. 40°с.ш.

    2. 45°с.ш.

    3. 50°с.ш.

    4. 52°с.ш.

    5. 55°с.ш.

  18. Ветер, дующий через Жонгарские ворота со стороны озера Эби-Нур, затрудняет рыболовство в озерах Алакольской группы:

    1. Сайкан.

    2. Шилик.

    3. Эби.

    4. Кордайский.

    5. Мугалжарский.

  19. Самое холодное место Казахстана, где была зарегистрирована температура на уровне - 57°С:

    1. Петропавловск.

    2. Павлодар.

    3. Костанай.

    4. Атбасар.

    5. Усть-Каменогорск.

  20. Определить коэффициент и тип увлажнения местности, если годовое количество осадков 600 мм, а испаряемость 400 мм:

    1. К=1; увлажнение достаточное.

    2. К=1,5; увлажнение избыточное.

    3. К=0,25; увлажнение скудное.

    4. К=0,9; увлажнение недостаточное.

    5. К=1,2; увлажнение достаточное.

  21. Какой процент годовых осадков выпадает летом в северной части Казахстана?

    1. 20-30 %. B) 30-40 %. C) 40-50 %.

    2. D) 60 %. E) 70-80 %.

  22. На севере республики средняя толщина снежного покрова составляет:

    1. 5-10 см. B) 10-15 см. C) 15-20 см.

  23. D) 20-30 см. E) 30-40 см.

  24. Если показатель увлажнения меньше единицы, то увлажнение считается:

    1. Избыточным. B) Достаточным. C)Недостаточным.

  25. D) Скудным. E) Нулевым.

  26. Вегетационный период на юге республики длится

    1. 130-135 дней.

    2. 150-160 дней.

    3. 180 дней.

    4. 190-200 дней.

    5. 250 дней.

  27. Реки бассейна Северного Ледовитого океана:

  28. A) Жайык, Жем, Сагыз.

  29. B) Каратал, Лепси, Аксу.

  30. C) Сырдария, Шу, Сарысу.

  31. D) Ертис, Есиль, Тобыл.

  32. E) Торгай, Ертис, Талас.

  33. К Балкаш-Алакольскому бассейну относят реки:

    1. Ертис, Есиль, Тобыл, Обаган.

    2. Жайык, Жем, Сагыз, Ойыл.

    3. Каратал, Лепси, Аксу, Иле.

    4. Сырдария, Арысь, Шу.

    5. Торгай, Ыргыз, Талас.

  34. Река, впадающая в Аральское море:

  35. A) Жайык. B) Ертис. C) Иле. D) Сырдария. E) Есиль.

  36. Самая полноводная река Казахстана:

    1. Сырдария. B) Жайык. C) Есиль. D) Ертис. E) Иле.

  37. Самый низкий уровень воды в реках лесостепной и степной зонах наблюдается в:

  38. A) Апреле. B) Июле. C) Сентябре.

  39. D) Ноябре. E) Январе.

  40. Река, образовавшаяся от слияния рек Кунгес и Текес, стекающих с Восточного Тянь-Шаня:

  41. A) Сырдария. B) Каратал. C) Лепси.

  42. D) Иле. E) Аксу.

  43. Самая мутная река в республике (мутность воды 1200 г/м3):

  44. A) Иле. B) Жайык. C) Сырдария.

  45. D) Ертис. E) Есиль.

  46. На какой реке построена Буктарминская ГЭС:

  47. A) Сырдария. B) Ертис. C) Жайык. D) Иле. E) Есиль.

  1. КОДЫ ПРАВИЛЬНЫХ ОТВЕТОВ

  1. 1 вариант

  1. C

  2. B

  3. B

  4. C

  5. C

  6. C

  7. C

  8. B

  9. A

  10. B

  11. C

  12. B

  13. B

  14. C

  15. D

  16. B

  17. A

  18. B

  19. C

  20. C

  21. A

  22. C

  23. C

  24. B

  25. D

  1. 2 вариант

  1. C

  2. E

  3. C

  4. C

  5. B

  6. B

  7. B

  8. C

  9. A

  10. C

  11. C

  12. D

  13. E

  14. E

  15. D

  16. C

  17. C

  18. D

  19. C

  20. D

  21. D

  22. E

  23. D

  24. C

  25. B

Название документа Контрольная работа за 2 четверть для 11 классов ОГН 2014-2015 год.docx

Поделитесь материалом с коллегами:

Контрольная работа за 2 четверть для 11 классов ОГН 2014-2015 год

1 вариант

1. Страна, занимающая первое место в мире по численности населения:

A) Индия; B) Россия; C) Китай; D) Индонезия; E) CША.

2. Украина полностью обеспечивает внутренние потребности в:

А) нефти; В) Газе; С) угле; D) Торфе; Е) горючих  сланцах. 

3. Грузовые автомобили на Украине производят в:

А) Киеве; В) Одессе; С) Львове; D) Кременчуге; Е) Кривом Роге.

4. “Кодры” – это: А) леса; В) поля; С) реки; D) горы; Е) овраги

5. Грузовые автомобили марки «БелАЗ» производят в:

А) Минске; В) Могилеве; С) Жодине; С) Бресте; Е) Гомеле

6. Крупные залежи нефти в Закавказье имеются в:

А) Абхазии; В) Аджарии; С) Азербайджане D) Армении; Е) Арцахе (Нагорном Карабахе)

7. По размерам территории Казахстан занимает ___ место в СНГ.

8. Столица Казахстана:

А) Алма-Ата; В) Астана; С) Целиноград; D) Акмолинск; Е) Акмола

9. Самые обширные хлопковые плантации имеются в Центральной Азии в:

А) Казахстане; В) Киргизии; С) Таджикистане; Д) Туркмении Е) Узбекистане

10. Озеро с рекреационными ресурсами Иссык-куль находится в:

А) Казахстане; В) Киргизии; С) Таджикистане; D) Туркмении; Е)Узбекистане

11. Ведущее место в экспорте Беларуси занимают:

А) мебель б) химическая продукция и удобрения. В) мясо – молочная продукция г) тракторы и автомобили

12.Специализация Грузии: а) производство грузовых автомобилей, б) производство тепловозов в) производство электроэнергии г) продукция агропромышленного комплекса.

13. 3) Центр производства тракторов в Украине:

А) Луганск; б) Днепропетровск; в) Кременчуг; г) Херсон; д) Харьков

14.Угольный бассейны расположенные на территории России:

a) Кузбасский, Канско- Ачинский, Печорский, Донецкий;

b) КМА, Орско- Халиловский; c) Усинское , Саранское;

d) Ревдинск, Сибай, Удокан; e) Садон, Салаир, Солнечное

15. Глава какой республики не подписывал Беловежское соглашение от 8 декабря 1991 г.
а) Украины; б) Казахстана; в) Белоруссии.
16. Какая республика последней примкнула к СНГ?
а) Грузия; б) Молдавия; в) Азербайджан.
17. Высшим органом СНГ является:
а) Межпарламентская Ассамблея; б) Координационно-консультативный комитет;
в) Совет глав государств.
18. Постоянно действующим органом СНГ является:
а) Межпарламентская Ассамблея;
б) Кординационно- консультативный комитет; в) Совет глав государств.
19.Организация Центральноазиатского сотрудничества (ЦАС) объединилась:
а) с Шанхайской организацей сотрудничества (ШОС);
б) с Евроазийсским сообществом (ЕвроАзЭС);
в) с организацией ГУУАМ (Грузия, Украина, Узбекистан, Азербайджан, Молдовия).
20. Договор о создании Союзного государства Белоруссии и России был подписан:
а) в 1995 г; б) в 1999 г; в) в 2001 г.
21. Конституция какого государства была принята путем референдума?
а) Казахстана; б) Узбекистана; в) Украины.
22. В конституциях стран СНГ доминирующим положением является:
а) идея национальной государственности; б) определение территории государства;
в) запрет на размещение иностранных военных баз.
23. Автономное образование имеется в:
а) Казахстане; б) Азербайджане; в) Кыргыстане.
24. Какое автономное образование имеет выход из унитарного государства?
а) Нахичеванская Автономная Республика; б) Республика Каракалпакстан;
в) Автономная Республика Крым.
25. В Конституции какой страны не содержится норм о недопустимости более чем двух сроков подряд пребывания в должности президента?
а) Молдовы; б) Туркменистана; в) Азербайджана.





Контрольная работа за 2 четверть для 11 классов ОГН 2014-2015 год 2вариант

1.Казахстан граничит на юго-востоке с:

A) Россией; B) Китаем; C) Киргизией; D) Узбекистаном;

E) Туркменистаном.

2. Полного металлургического цикла на Украине не имеется в:

А) Киеве; В) Днепропетровске; С) Запорожье; D) Донецке; Е) Мариуполе.

3. Международная трубопроводная система «Западная Сибирь – Западная Европа» проходит через:

       А) Одессу; В) Николаев; С) Черновцы; D) Ужгород Е) Ковель

4. Белоруссия богата залежами: А) нефти; В) калийной соли; С) поваренной соли; Д) глауберовой соли; Е) леса

5. Из волокнистых (прядильных) культур в Белоруссии выращивают:

А) хлопчатник; В) джут; С) кенаф; D) лен-долгунец; Е) лен-кудряш.

6. Наилучший строительный материал для Армении:

А) базальт; В) гранит; С) мрамор; D) туф; Е) аквамарин

7. Автономией в составе Грузии является:

А) Северная Осетия; В) Южная Осетия; С) Восточная; D) Западная Осетия;

8. Крупнейшие залежи угля в Казахстане имеются в бассейнах:

А) Павлодарском и Экибастузском; В) Павлодарском и Карагандинском;

С) Карагандинском и Мангышлакском; D) Экибастузском и

Мангышлакском; Е) Карагандинском и Экибастузском.

9. Из стран Центральной Азии крупнейшие запасы гидроэнергии имеются в:

А) Казахстане; В) Киргизии; С) Таджикистане; Д)Туркмении;  Е)Узбекистане.

10. Из среднеазиатских республик запасами нефти и газа выделяется:

А) никакая; В) Киргизия; С) Таджикистан; D) Туркмения; Е) Узбекистан 

11. Одна треть потребностей Украины в энергетическом сырье обеспечивает:

А) Россия б) Казахстан в) Туркменистан г) Молдова.

12.Молдова экспортирует:

А) машины и оборудование б) продукцию агропромышленного комплекса в) электронику г) удобрения.

13. Центры текстильной промышленности Узбекистана:

А) Ташкент Самарканд; б) Бухара Зеравшан; в) Наманган, Фергана;

Г) Хива, Самарканд; д) Ташкент, Коканд.

14. Месторождения меди на территории России: a) Садон, Салаир; б) Ревдинск, Сибай, Удокан; в) Тихвин, Кольск ; г) Хрустальное, Солнечное; д) Кияшалтыр, Тальнах

15. Содружество Независимых государств – это:
а) конфедеративное образование; б) унитарное государство;
в) межгосударственное объединение, основанное на договоре.

16. Устав СНГ был принят:
а) в 1992 г.; б) в 1993 г.; в) в 1995 г.

17. Межпарламентская Ассамблея (МПА) состоит из:
а) Избранных в странах СНГ депутатов МПА;
б) Глав государств, Глав правительств, глав парламентов стран СНГ;
в) делегаций национальных парламентов государств-участников СНГ.

18. Какого отраслевого органа нет в рамках СНГ:
а) Суда СНГ по правам человека; б) Комиссии по правам человека; в) Экономического суда.

19. В договор о коллективной безопасности не входит:
а) Армения; б) Таджикистан; в) Украина.

20. В рамках создания Союзного государства Белоруссии и России отсутствует:
а) Высший Государственный Совет; б) Парламентское собрание; в) Конституционный акт.

21. В конституции какого государства форма правления прямо именуется президентской республикой?
а) Украины; б) Туркменистана; в) Азербайджана.

22. В конституциях стран СНГ закреплен отказ от:
а) приоритета норм международного права перед национальным законодательством;
б) от гарантии развития многопартийной системы;
в) чрезмерной идеологизации.

23. Какое автономное образование относится к административно-политической автономии?
а) Автономная Республика Крым в составе Украины;
б) Горно-Бадахшанская автономная область в составе Таджикистана;
в) Республика Каракалпакстан.

24. Из самопровозглашенных республик Россия признала независимость:
а) Нагорного Карабаха; б) Абхазии; в) Приднестровской Молдавской Республики.

25. Первым Президентом Кыргызстане был:
а) Ф. Купов; б) К. Бакиев; в) А. Акаев.



Ответы 1 вариант 11 класс ОГН 2014-2015 год




Ответы 2 вариант 2014-2015 год ОГН география






























Название документа Контрольная работа по географии 10 класс общественно2014-2015.docx

Поделитесь материалом с коллегами:

Контрольная работа по географии 10 класс общественно-гуманитарного направления

2 четверть 2014-2015 учебного года

1.Какое из определений соответствует состоянию природных ресурсов:

А) они еще полностью не исчерпаны; В) добываемые природные ресурсы все еще используются не в полной мере; С)на ближайшие 10 лет трудно прогнозировать полное исследование запасов природных ресурсов; D)полностью исчерпаны Е)ресурсами Земля обеспечена на длительную перспективу

2.Каковы признаки современного бесконтрольного использования природных минеральных ресурсов в мире:

А) из-за хищнического отношения изменился состав минеральных ресурсов;

В) загрязнение окружающей среды;

С)из-за бесконтрольного использования месторождений минеральных ресурсов в доступных местах истощены, а некоторые исчерпаны;

D) образовались сотни миллиардов тонн отходов

Е)изменений не наблюдается

3 Самые большие запасы алюминиевого сырья в:; А)Аргентина; В) Россия; С)Бразилия; D) Афганистан; Е)Австралия

4.Наибольшие площади пашни находятся в природных зонах:

A) пустынь и полупустынь; B) степей и полупустынь; C) лесов и лесостепей.

D) степей и лесостепей;E) субтропиков и пустынь.

5.Укажите 4 государства, занимающие первые места по запасам древесины:

А) Россия, В)Германия, С) Канада, D) Бразилия, Е) Украина, 6)США

6. Каков эволюционный путь развития техники и технологий: А) отказ от устаревшего оборудования; В)увеличение мощности машин и оборудования; С) выпуск новых видов техники; D) механизация техники и технологии .Е)появлением роботов

7 «Промышленная революция»-это:

А) автоматизация промышленности; В)компьютеризация промышленности;

С)переход от ручного труда к машинному производству; D)появление кустарных производств. Е)появление городов

8. Какой вид связи получил развитие в эпоху НТР:

А)внешнеэкономические связи В)инвестиции в другие страны

С)международное сотрудничество. D)торговля Е)кредитно-финансовые отношения

9. «Информационный взрыв» характеризуется быстрым ростом:

A). Тиражей газет и журналов. В). Количества гимназий и лицеев.

С). Объема научных знаний и количества источников информации.
D). Наукоемких производств Е)ТНК 

10. Географическое разделение труда определяется:

A.) Специализацией стран и регионов на производстве определенной продукции.

В). Только географическим положением.

С). Типом страны.

D). Обменом товарами и услугами между странами.

Е)Внешней политикой стран

11. К числу региональных экономических сообществ относятся:

A). ЕЭС, АСЕАН, ОПЕК. ; В). НАТО, СЭВ, ЕЭС.

С). ЕЭС, ЛААИ, АСЕАН.; D). СЭВ, ОПЕК, ЕЭС. Е)ОПЕК,НАТО

12. Районы нового освоения:A.) Богаты природными ресурсами. В). Имеют выход к морю.

С). Занимают удобное географическое положение. D). Находятся на перекрестке транспортных путей международного значения.Е)Бедны ресурсами

13. Территориальная структура хозяйства стран Азии, Африки и Латинской Америки в первую очередь определяется:

A.) Историческими факторами открытия и колонизации территории.

В). Речной системой.

С) Характером рельефа D.) Климатическими особенностями.Е)Геополитикой

14 Технология - это...

A).То же самое, что и техника. В). Система методов производства. С).Передовые методы производства.

D). Умение работать Е)Новые товары и оборудование

15 Примером исчерпаемых возобновимых природных ресурсов является

А) Полиметаллические руды В) Ядерная энергия С) Морская вода D) Лесные ресурсы Е)Ветер

16. Какое утверждение об обеспеченности природными ресурсами является верным?

А) Обрабатываемые земли занимают 70% мирового земельного фонда

В) Ресурсы пресной воды составляют 40% общего объема гидросферы

С) Пахотные земли в основном распределены в лесных, лесостепных и степных зонах

D) В мире существует около 6 тысяч угольных бассейнов

Е)Природных ресурсов на Земле осталось на 1000 лет

17. В «оловянный пояс» входят государства

А) Алжир, Египет В) Таиланд, Малайзия С) Замбия, Зимбабве D) Ирак, Кувейт Е)Россия, США

18. Наиболее эффективным путем преодоления дефицита воды является

А) Рациональное использование водных ресурсов В) Опреснение вод Мирового океана

С) Транспортировка айсбергов D) Сокращение потребления воды населением Е) Переброс вод северных рек на юг

19. Охране природы способствует

А) Широкое развитие транспорта на электрической тяге В) Создание каскадов ГЭС на реках С) Перевод ТЭС с газа на уголь D) Развитие интенсивного земледелия в зоне влажных экваториальных лесов

20. Охране гидросферы способствует

А) Ограничение использования минеральных удобрений В) Орошение полей

С) Осушение болот D) Создание искусственных каналов

21 Засоление почв характерно для природной зоны

А) Пустынь и полупустынь В) Тайги С) Тундры D) Влажных тропических лесов Е)степей

22. Примером рационального природопользования является

А) Перевозка нефтепродуктов на морских судах

В) Рекультивация земель в районах добычи угля

С) Захоронение ядерных отходов на полигонах

D) Создание водохранилищ на равнинных реках

23. Площади обрабатываемых земель преобладают в странах

А) Северной Африки В) Южной Азии С) Австралии D) Латинской Америки Е)Северной Америки

24. Назовите верное утверждение о природопользовании

А) Сплав древесины по рекам является самым экологически чистым способом ее транспортировки

В) Утилизация отходов относится к природосберегающим технологиям

С) В заповедниках охраняют только животных

D) Строительство водохранилищ на реках не оказывает никакого отрицательного воздействия на природу

Е) В развитых странах нет проблем в природопользовании

25. Особый тип охраняемых территорий с малоизмененными живописными ландшафтами, с богатой флорой и фауной, где охрана природы сочетается с рекреационными функциями территории, называется

А) Заповедником В) Биосферным заповедником С) Заказником D) Национальным природным парком

Е)Памятником природы







 

 

 

 

 

 



Название документа Контрольная работа по географии 2 четверть 7 класс.doc

Поделитесь материалом с коллегами:

Контрольная работа по географии 2 четверть 7 класс

1 вариант

1.Площадь Африки составляет примерно:

А) 25 млн. кв.км ; Б)30 млн. кв. км; С) 50 млн. кв.км; Д) 10 млн. кв.км; Е) 15 млн. кв.км.

2. Одна из стран Африки родина сортов пшеницы. Это определил

А) Ливингстон; Б) Юнкер; С) Вавилов; Д) Стэнли; Е) Васко да Гама

3.Самая протяженная река земного шара

А) Замбези; Б) Конго; С) Нил. Д) Лимпопо Е) Сенегал

4. Самое глубокое озеро Африки А) Чад Б) Ньяса С) Танганьика Д) Виктория Е) Тана

5.Драконовы горы расположены на:

А) северо-востоке Африки; Б) юго-востоке Африки; С) северо-западе Африки; Д) юго-западе Африки; Е) юге Африки

6.Наивысшая точка Атласских гор:

А) вулкан Камерун; Б) гора Кения; С) вулкан Килиманджаро; Д) г. Тубкаль; Е) г. Рас-Дашэн.

7.Климат, который формируется тропической и умеренной воздушными массами, сменяющими друг друга в течении года, называется:

А) тропическим; Б) субтропическим; С) субэкваториальным. Д) умеренным Е) континентальный

8.Водопады Ливингстона расположены на африканской реке

А) Замбези; Б) Конго; С) Лимпопо Д) Нил Е) Оранжевая.

9.Пустыню Калахари населяют:

А) нилоты; Б) бушмены; С) йоруба; Д) карамаджонги; Е) берберы

10. Песчаные бури в Сахаре называют

А) хамада Б) джунгли С) самум Д) тутси Е) вади

11.Самая большая по площади пустыня Африки

А) Калахари Б) Намиб С) Нубийская Д) Ливийская Е) Сахара

12. Государство Сенегал относится к странам

А) Северной Африки Б) Южной Африки С) Западной Африки Д) Восточной Африки

Е) Центральной Африки

13.Уникальное растение вельвичия, произрастающее только в Африке относится к природной зоне

А) джунгли Б) саванны С) переменно-влажные леса Д) пустыни Е) жестколиственные леса

14. Климатический пояс для которого характерен переменно-влажный тип климата

А) тропический; Б) субтропический; С) субэкваториальный; Д) умеренный Е) экваториальный

15. Горы не расположенные в пределах Африки

А) Атлас Б) Капские С) Драконовы Д) Адамава Е) Анды

16. Крайняя западная точка Африки

А) мыс Доброй Надежды Б) мыс Игольный С) мыс Рас-Хафун Д) мыс Альмади Е) мыс Рас-Энгел

17. Самый крупный в мире коралловый риф А)Большой Водораздельный Б) Большой Барьерный С) Центральный Д)Южная Гвинея Е) Западная Тасмания

18. В каком климатическом поясе расположена наибольшая часть Австралии

А) тропический; Б) субтропический; С) субэкваториальный; Д) умеренный Е) экваториальный

19. Наивысшая точка Австралии

А) Мак-Кинли Б) Хейстингс С) Эверест Д) Косцюшко Е) Эльбрус

20. Крайняя южная точка материка Австралия

А)мыс Йорк Б) мыс Байрон С) мыс Стип-Пойнт Д)мыс Юго-Восточный Е) мыс Левек

21. Австралия – самый …материк земного шара

А) жаркий Б) высокий С) влажный Д) населенный Е) сухой

22. Крупнейшее озеро Австралии А) Эйр Б) Карнеги С) Маккай Д) Барли Е) Митчел

23.Животные, встречающиеся только в Австралии

А) Кенгуру Б) Киви С) Казуар Д) страус Эму Е) все перечисленные

24. Город Мельбурн - столица

А) Новой Зеландии Б) Австралийского Союза С) Гавайских островов Д) Кубы Е) Гаити

25. Большая песчаная, Виктория, Симпсон – это

А) пустыни Б) равнина С) гора Д) река Е) трава


Контрольная работа по географии 2 четверть 7 класс

2 вариант

1.Африка часть древнего материка А) Лавразия; Б) Гондвана; С) Пангея; Д) Тетис; Е) Тахат

2. Самый большой остров материка

А) Занзибар; Б) Сокотра; С) Мадагаскар; Д) Биоко; Е) Гренландия

3. В географическом исследовании внутренних районов Африки особенно велика роль:

А) древних египтян; Б) Генриха Барта; С) Давида Ливингстона; Д) Фернана Магеллана; Е) Абеля Тасмана

4.Самое большое по площади озеро Африки А) Чад Б) Ньяса С) Танганьика Д) Виктория Е) Тана

5.Атласские горы расположены на:

А) северо-востоке Африки; Б) юго-востоке Африки; С) северо-западе Африки; Д) юго-западе Африки; Е) юге Африки

6.Самая высокая вершина Африки:

А) вулкан Камерун; Б) гора Кения; С) вулкан Килиманджаро; Д) г. Тубкаль; Е) г. Рас-Дашэн.

7.Климат, который формируется экваториальной и тропической воздушными массами, сменяющими друг друга в течении года, называется:

А) тропическим; Б) субтропическим; С) субэкваториальным. Д) умеренным Е) средиземноморским

8.Самая полноводная река в Африке А) Замбези; Б) Конго; С) Нил. Д) Лимпопо Е) Сенегал

9. Водопад Виктория расположен на африканской реке

А) Замбези; Б) Конго; С) Лимпопо; Д) Нил Е) Оранжевая.

10.Африканские леса населяют:

А) нилоты; Б) пигмеи; С) йоруба; Д) карамаджонги; Е) берберы

11. Пересыхающие русла рек в Африке

А) хамада Б) джунгли С) самум Д) тутси Е) вади

12. Государство Сомали относится к странам

А) Северной Африки Б) Южной Африки С) Западной Африки Д) Восточной Африки

Е) Центральной Африки

13.Птица марабу, обитающая только в Африке относится к природной зоне

А) джунгли Б) саванны С) переменно-влажные леса Д) пустыни Е) жестколиственные леса

14. Климатический пояс для которого характерен средиземноморский тип климата

А) тропический; Б) субтропический; С) субэкваториальный; Д) умеренный Е) экваториальный

15. Пустыня не расположенная в пределах Африки

А) Калахари Б) Намиб С) Нубийская Д) Ливийская Е) Атакама

16. Крайняя восточная точка Африки

А) мыс Доброй Надежды Б) мыс Игольный С) мыс Рас-Хафун Д) мыс Альмади Е) мыс Рас-Энгел

17. Горная система Австралии…хребет

А)Большой Водораздельный Б) Большой Барьерный С) Центральный Д)Южная Гвинея Е) Западная Тасмания

18. Периодически пересыхающие реки Австралии называют

А) хамада Б) крики С) самум Д) тутси Е) вади

19. Самая низкая точка в Австралии

А) пустыня Виктория Б) равнина Налларбор С) река Дарлинг Д) полуостров Кейп-Йорк Е) озеро Эйр

20. Крайняя северная точка материка Австралия

А) мыс Йорк Б) мыс Байрон С) мыс Стип-Пойнт Д)мыс Юго-Восточный Е) мыс Левек

21.Крупнейшая река Австралии, впадающая в Индийский океан

А) Куперс-Крик Б) Эйр С) Муррей Д) Фицрой Е) Виктория

22. Дерево – Эндемик Австралии, выстой более 100м

А) Баобаб Б) Акация С) Эвкалипт Д) мамонтово дерево Е) равенала

23.Коренное население материка Австрали

А) Пигмеи Б) Аборигены С) Бедуины Д) Хими Е) Индейцы

24. Большой Австралийский, Карпентария, Жозеф-Бонапарт – это

А) Хребет Б) Пролив С) Залив Д) Риф Е) город

25. Климатический пояс не встречающийся в Австралии

А) тропический; Б) субтропический; С) субэкваториальный; Д) умеренный Е) экваториальный


Ответы:

1 вариант:

1 Б

2 С

10С

11Е

12С

13Д

14С

15Е

16Д

17Б

18А

19Д

20Д

21Е

22А

23Е

24Б

25А





























2 вариант

10Б

11Е

12Д

13Б

14Б

15Е

16С

17А

18Б

19Е

20А

21С

22С

23Б

24С

25Е



Название документа география 10 ЕМН.docx

Поделитесь материалом с коллегами:

Контрольная работа за 2 четверть 2014-2015 учебного года для 10 класса ( ЕМЦ направление) 1 вариант.

1. Какое из перечисленных государств является самым большим по площади? A)Индия; B).США; C).Россия; D).Китай; E).Бразилия.

2. Какие из перечисленных государств не входят в «большую семерку»? A).Германия; B).Канада; C).Япония; D).США; E).Швейцария;

3. Как называется форма правления, при которой реальная законодательная власть принадлежит парламенту, а исполнительная правительству, но при этом есть королева?

A).Республика; B).Абсолютная монархия; C).Конституционная монархия.

4. Как называется часть земной природы, с которой человечество непосредственно взаимодействует в своей жизни и производственной деятельности на данном этапе развития?

A).Географическая среда; B).Географическая оболочка; C).Природная среда; D).Окружающая среда. E) Природный ландшафт

5. Наука о населении называется

A).Картография; B).Демография; C).Социология; D).Геоморфология. E) Этнология

6.Для какого государства характерны высокие показатели рождаемости и естественного прироста населения?

A) Россия; B).Финляндия; C).Япония; D).Индонезия. E) Бангладеш

7. Демографическая политика это:

A).Регулирование структуры населения; B).Регулирование национального состава населения; C).То же самое что и естественный прирост; D).Регулирование естественного воспроизводство населения. E) Регулирование механического движения населения.

8. Из предложенного списка выбери отрасли, относящиеся к группе новых отраслей: A)выплавка алюминия, выплавка железа B) судостроение, производство химического волокна, C) каменноугольная промышленность, текстильная промышленность, микроэлектроника, D) автомобилестроение, E) роботостроение, информационная индустрия

9. Выплавка титана и алюминия обычно ориентирована на районы:

A).дешёвой электроэнергии; B).добычи коксующихся углей; C).основного потребления продукции. D) трудовые ресурсы E) добычи руды

10. Какого государства, из перечисленных, нет в пределах «южного лесного пояса»?

A).Кения; B).Бразилия; C).Эстония; D).Бангладеш; E).Перу.

11. В каком из перечисленных государств мужское население преобладает над женским?

A). Франция; B).США; C).Иран. D) Россия E) Казахстан

12. Какое из перечисленных государств относится к высоко урбанизированному?

A).Алжир; B).Ангола; C).Судан; D).Нигерия. E) Япония

13. Первый уровень в структуре экономики составляют

А) отрасли B) предприятия C) межотраслевые комплексы D) сферы услуг E) сферы труда

14. Целостность географической оболочки - это: A)хозяйственная деятельность человека.

B)периодичность и повторяемость одних и тех же явлений во времени. C)взаимосвязь и взаимозависимость компонентов природы. D) изменение всех компонентов природы и природных комплексов от экватора к полюсам. Е) история формирования природного комплекса.

15. Большинство представителей негроидной расы проживают в А) Европе B) Азии C) Северной Америке D) Южной Америке E) Африке

16. Регион мира с высокой плотностью населения, в структуре населения увеличивается доля пожилых людей, доля детей сокращается, это – А) Африка В) Западная Европа C) Латинская Америка

D) Австралия Е) Юго-Западная Азия

17. Основой для создания материально-технической базы и развития производительных сил является

А) химическая промышленность В) черная металлургия C) цветная металлургия D) энергетическое хозяйство

Е) сельское хозяйство

18. Ритмические явления в географической оболочке - это А) история формирования природного комплекса.

В) хозяйственная деятельность человека. C) взаимосвязь и взаимозависимость компонентов природы.

D) изменение всех компонентов природы и природных комплексов от экватора к полюсам.

E) периодичность и повторяемость одних и тех же явлений во времени.

19. Человек создал новые комплексы: А) пустыни и полупустыни. B) поля, сады. C) леса и кустарники.

D) овраги, озера. E) степи и лесостепи.

20. K монголоидной расе принадлежат: А) пигмеи B) негры C) немцы D) индейцы E) французы

21. Показатель количества жителей, проживающих на 1 км' называется: А) Племенем. B) Нацией. C) Плотностью.

D) Этносом. E) Народом.

22. B эпоху НТР развитие производства требует А) увеличения добычи минерального сырья

B) уменьшения энергетических затрат С) увеличения квалифицированных специалистов D) сокращения информационного пространства E) увеличения числа трудовых ресурсов

23. Укажите страну c монархической формой правления. А) Гондурас. B) Гватемала. C) Испания. D) Бенин.

E) Индия.

24. Уровень урбанизации Австралии равен: А) 44 %. В) 74 %. С)58%. D)35%. Е) 85 %.

25. Большинство населения Австралии составляют: А) Маори. B) Англо-зеландцы. C) Аборигены. D) Англо австралийцы. E) Пигмеи.

Контрольная работа за 2 четверть 2014-2015 учебного года для 10 класса ( ЕМЦ направление) 2 вариант.

1.Какое из перечисленных государств является лидером по численности населения?

A).Индия; B).США; C).Россия; D).Китай; E).Бразилия.

2. Новые индустриальные страны часто называют:

A) Азиатскими львами; B). Европейскими львами; C). Азиатскими тиграми; D).Азиатскими рыбами

E) Азиатскими змеями

3. Как называется форма правления, при которой реальная законодательная власть принадлежит парламенту, а исполнительная правительству?

A).Республика; B).Абсолютная монархия; C).Конституционная монархия.

4. Совокупность процессов рождаемости, смертности и естественного прироста называется

A).Миграции; B).Структура населения; C).Воспроизводство населения; D).Демографическая политика.

5. Для какого государства характерен низкий уровень рождаемости и естественного прироста населения: A).Аргентина; B).Мексика; C).Кения; D).Япония. E) Казахстан

6. В какой из перечисленных стран введены ограничения рождаемости

A).Германия B).США; C).Индия; D).Россия. E) Пакистан

7. Из предложенного списка выбери отрасли относящиеся к группе старых отраслей:

A)выплавка алюминия, выплавка железа B) судостроение, производство химического волокна,

C) каменноугольная промышленность, текстильная промышленность, микроэлектроника, D) автомобилестроение, E) роботостроение, информационная индустрия.

8. Исследованием особенностей географической оболочки занимается география:

А) экономическая В) геологическая C) медицинская D) социальная Е) физическая

9. Изменение уровня воды в Аральском море — это следствие нарушения закономерности

А) Целостности B) Круговорота веществ C) Круговорота энергии D) Зональности Е) Ритмичности

10. Главным экспортером нефти в Африке является: А) Судан. B) Мозамбик. C) Мали.

D) Замбия. E) Ливия.

11. Природная зона, для животного мира которой характерны обезьяны; стволы деревьев облеплены эпифитами - это А) хвойные леса B) муссонные леса C) жестколиственные леса D) экваториальные леса

E) саванны и редколесья

12. B Западной Сибири проживают представители смешанных рас: А) негроидной и монголоидной

В) негроидиой в европеоидной С) европеоидной и австралоидной D) европеоидной и монголоидной

E) монголоидной и австралоидной

13. Смену природных зон в горах называют: А) Ритмичность. B) Широтной зональностью.

C) Высотной поясностью.D) Целостностью. E) Географической оболочкой.

14. Представители монголоидной расы — коренные жители А) Европы и Австралии B) Азии и Америки

C) Австралии и Азии D) Европы и Африки E) Африки и Австралии

15. Направление демографической политики в стране зависит от: А) Смертности.

B) Численности населения. C) Переписи населения. D) Демографической ситуации. E) Рождаемости.

16. Перемещение населения из одного района в другие районы страны:

А) Эмиграция. B) Внутренняя миграция. C) Иммиграция. D) Депопуляция. E) Ассимиляция.

17. Самое большое по площади государство в Латинской Америке.

А) Аргентина. B) Мексика. C) Перу. D) Бразилия. E) Эквадор.

18. . Страна Северной Африки с высокой долей городского населения : А) Ливия В) Сомали С) Кения D) Чад E) Эфиопия

19. Государства изображаются на карте: А) Физической. B) Климатической. C) Топографической.

D) Природных зон. E) Политической.

20. Больших расовых групп на планете А) 2 В) 6 C) 4 D) 5 E) 3

21. Наименее плотно заселённый материк: А) Австралия. B) Южная Америка.

C) Евразия. D) Африка. E) Северная Америка.

22. B настоящее время сохранились три крупных центра, которые составляют опору мирового хозяйства - это: А) Европа, США, Япония B) Латинская Америка, Канада, Азия C) Азия, Германия, Канада

D) США, Африка, Япония E) Европа, Азия, США

23. Наибольшее число регионов c высокой плотности о населения на материке A) Северная Америка.

B) Южная Америка. C) Африка. D) Евразия. E) Австралия.

24. Природный комплекс, образованный в результате деятельности человека:

А) Равнина В) Болото С) Залив D) Природная зона Е) Сад

25. Коренной качественный переворот в производственных силах человечества, основанный па превращении науки в непосредственную производительную силу общества — это

А) комплексная автоматизации B) производство новых материалов C) механизация производства

D) электронизация производства E) научно-техническая революция (НТР)







Ответы 1 Bариант

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

C

E

C

B

B

E

D

E

A

C

С

Е

B

C

E

B

D

C

B

D

C

C

C

E

D





Ответы 2 Bариант

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

D

С

A

C

D

С

С

E

A

E

D

D

C

B

D

B

D

A

E

E

A

A

D

E

E


Название документа география 11 ЕМН.doc

Поделитесь материалом с коллегами:

Контрольное тестирование по курсу «География. Региональный обзор мира.11 класс» за 2 четверть 2014-2015 учебного года

1 вариант


1.Старопромышленные западно-европейские страны

А)Египет,Дания В)Великобритания, Германия С)Швейцария, Словакия D)Венгрия, Франция Е)Италия, Кувейт

2.Остров Сицилия-территория

А)Франции В)Италии С)Греции D)Португалии Е)Албании

3.Микрогосударство на границе между Испанией и Францией

А)Ватикан В)Сан-Марино С)Лихтенштейн D)Бельгия Е)Андорра

4.Из перечисленных укажите наименьшее по площади государство Европы

А)Франция В)Германия С)Португалия D)Нидерланды Е)Испания

5. Столица Австрии:

А) Вена; В) Прага; С) Бонн; D) София; Е) Братислава;

6.По общей протяжённости железных дорог Франция занимает в Европе …место

А)первое В)второе С)третье Д)четвёртое Е)пятое

7.Основные металлургические предприятия Франции сконцентрированы

А)в пригороде Тулузы В)в Бретани С)в пригороде Марселя Д)в пригороде Дюнкерка Е)в пригороде Лиона

8.Наивысшая точка Великобритании

А)Бен-Невис В)Герлаховски-Штит С)Говерла Д)Монблан Е)Этна

9. Заморский департамент Франции

A) Новая Каледония B) Пуэрто-Рико C) Маршалловы острова D) Майотта

E) Реюньон

10. К региону Южная Европа относятся:

A) Швеция, Дания. B) Греция, Италия. C) Австрия, Германия. D) Исландия, Ирландия. Е) Польша, Словакия.

11.Преимущественное развитие растениеводства в сельском хозяйстве в странах

А)Северной Европы В)Средней Европы С)Восточной Европы D)Южной Европы Е)Северной и Средней Европы

12. Индустриальное сердце Германии - старопромышленный район

A)Рур B)Мюнхен C)Гамбург D)Дормунд E)Франкфурт на Одере

13.К странам Восточной Европы относят

А)Венгрию В)Великобританию С)Германию D)Данию Е)Финляндию

14.Самое большое по площади государство Западной Европы

A)Великобритания B)Германия C)Италия D)Австрия E)Франция

15. Страна, по производству автомобилей уступающая только Японии и США

А) Великобритания; В) Франция; С) Италия; D) Германия; Е) Швеция;

16. Страны Европы, богатые лесными массивами

A)Норвегия, Исландия B)Великобритания, Ирландия C)Дания, Чехия D)Швеция, Финляндия E)Польша, Венгрия

17. В странах Восточной Европы преобладают народы … группы:

А) Славянской. В) Алтайской. С) Тибетской. D) Кельтской. Е) Германской.

18. Лотарингия – старопромышленный район в

A. Великобритании; B. Польши; C. Италии; D. Франции; E. Австрии

19.В Западной Европе добывают нефть со дна

A)Адриатического моря B)Бискайского залива C)Северного моря D)Тирренского моря E)Эгейского моря

20. Микрогосударство Европы

A. Дания; B. Бельгия; C. Нидерланды; D. Монако; E. Австрия

21.К группе высокоразвитых стран Европы относятся:

А) Франция, Германия, Великобритания; В)Франция, Бельгия, Польша; С) Германия, Дания, Греция; D д) Великобритания, Испания, Швеция; Е) Италия, Австрия, Болгария;

22.Федеративную форму административно – территориального устройства имеет:

А) Германия; В) Швеция; С) Франция; D) Греция; Е) Италия;

23. Столица Италии:

А) Лондон; В) Рим; С) Париж; D) Вена; Е) Берлин;

24. Штаб – квартира ЕС:

А) Париж; В) Берлин; С) Брюссель; D) Лондон; Е) Варшава;

25.Малые капиталистические страны Европы:

А) Германия, Франция, Италия, Великобритания;

В) Швеция, Швейцария, Дания; С) Польша, Иран, Испания; D) Португалия, Италия, Норвегия;

Е) Чехия, Грузия, Франция;























Контрольное тестирование по курсу «География. Региональный обзор мира.11 класс» за 2 четверть 2014-2015 учебного года

2 вариант


1. Cтрана, по производству автомобилей уступающая только Японии и США:

А) Великобритания; в) Франция; с) Италия; д) Германия; е) Швеция;

2. Германию называют: а) « атомной державой »; в) « автомобильной державой»; с) «морской державой»;

д) «химической державой»; е) «космической державой»;

3.Наиболее крупные города Великобритании:

а) Лондон, Бирмингем, Манчестер; в) Бирмингем, Берлин, Берн; с) Лондон, Прага, Дублин, д) Манчестер, Вена, София, е) Лондон, Лион, Бонн;

4.По производству самолетов Великобритания уступает лишь: а) Франции; в) Германии; с) Италии; д) США; е) России;

5. По площади территории Испания занимает в Европе:

а) 1 место; в) 2 место; с) 3 место; д) 4 место; е) 5 место;

6.К малым капиталистическим странам относится:

а) Швеция; в) Канада; с) Италия; д) Германия; е) Франция;

7. Отраслью международной специализации Нидерландов является:

а)сельское хозяйство; в) цветочное хозяйство; с) животноводство; д) растениеводство; е) рыболовство;

8.Французская компания «Шаржер-текстиль» по выпуску шерстяных тканей занимает в мире:

а) 1место; в)2 место; с) 3 место; д) 4 место; е) 5 место;

9. По сбору риса Италия занимает в Западной Европе:

а) 5 место; в) 4 место; с) 3 место; д) 2 место;

е) 1 место;

10.Государство Северной Европы, отличающееся высоким уровнем развития сельского хозяйства

А)Финляндия В)Швеция С)Дания D)Норвегия Е)Исландия

11. Страсбург, Бонн, Кельн, Роттердам расположены на

A. Дунае; B. Сене; C. Темзе; D. Одре; E. Рейне

12. В мировом экспорте сельскохозяйственной продукции Франция занимает:

А)1 место; В) 2 место; С) 3 место; D) 4 место; Е) 5 место;

13. Религия, наиболее распространённая в Южной Европе

А)Протестантство В)Православие С)Ислам D)Католицизм Е)Синтоизм

14. Самый крупный порт Италии:

А) Триест; В) Неаполь; С) Генуя; D) Турин; Е) Венеция;

15. Одна из крупных автомобильных компаний Германия - это

A)Ситроен B)Фольксваген C)Рено D)Фиат E)Вольво

16.Самую большую площадь пахотных земель в Европе имеет

А)Италия В)Испания С)Франция D)Австрия Е)Великобритания

17.В Северо – Чешском и Остравско – Карвинском бассейнах сосредоточены:

А)нефть; В) газ; С) уголь; D) медь; Е) бокситы;

18. Столица Чехии:

А) Вена; В) Прага; С) Бонн; D) София; Е) Братислава;

19.Город-«автомобильная столица» Германии

А)Бонн В)Гамбург С)Вольфсбург D)Нюрнберг Е)Дортмунд

20.Наивысшая точка Франции

А)Бен-Невис В)Герлаховски-Штит С)Говерла Д)Монблан Е)Этна

21.По общей протяжённости железных дорог Франция занимает в Европе …место

А)первое В)второе С)третье Д)четвёртое Е)пятое

22.Основные металлургические предприятия Франции сконцентрированы

А)в пригороде Тулузы В)в Бретани С)в пригороде Марселя Д)в пригороде Дюнкерка Е)в пригороде Лиона

23.Среди стран Западной Европы Германия выделяется запасами

А)каменного угля В)нефти С)железной руды Д)бокситов Е)газа

24.Лидер автомобилестроения Италии

А) «Ланча» В) «Феррари» С) «Мазератти» Д) «Ламборджини» Е) «Фиат»

25.Италия расположена на

А)Пиренейском полуострове В)полуострове Ютландия С)Аппенинском полуострове Д)Балканском полуострове Е)полуострове Малая Азия











Ответы на задания контрольной работы по географии 11 класс естественно-математическое направление 2 четверть 2014-2015 год


1 вариант

Ответ

1

В

2

В

3

Е

4

D

5

А

6

А

7

D

8

А

9

Е

10

В

11

D

12

А

13

А

14

Е

15

D

16

D

17

А

18

D

19

С

20

D

21

А

22

А

23

В

24

С

25

В



2 вариант

Ответ

1

D

2

D

3

А

4

D

5

В

6

А

7

В

8

А

9

Е

10

С

11

Е

12

В

13

D

14

С

15

В

16

С

17

С

18

В

19

С

20

D

21

А

22

D

23

А

24

Е

25

С





Название документа контрольная по географии 9 класс.doc

Поделитесь материалом с коллегами:

Полугодовая контрольная по географии Казахстана, 9 класс 1 вариант

1 Широкое освоение Карагандинского бассейна началось к

А) 1920-е Б) 1930-е В) 1940 Г) 1950 –е Д)1960-е

2.Второй по значению угольный бассейн Республики Казахстан А)Майкубинский Б)Карагандинский В)Экибастузский

Г )Ленгерский Д)Кушмурунский

3 Месторождение- гигант, пятое по запасам нефти в мире (6,4 млрд. т)

А) Кашаган Б) Каламкас В) Озен Г) Жетыбай Д) Кенкияк

4 Самая низкая себестоимость добычи угля в бассейне

А)Карагандинском Б) Каражыры В) Шубарколь Г) Екибастусзком Д) Майкобенском

5 Крупнейший в мире разрез «Богатырь» находится в угольном бассейне:

А)Майкубенском Б)Карагандинском В)Екибастузском Г)Ленгерском Д)Торгайском

6 Газопровод для снабжения южных областей Казахстана А)Бухара-Урал Б) Бухара- Алматы В)Средняя Азия - Центр Г) Атырау –Самара Д) Атырау – Новороссийск

7. Топливная промышленность включает в свой состав добычу А)Угля, нефти, газа

Б)Соли, нефти, угля В)Нефти,фосфоритов, угля Г)Угля, железной руды, газа

Д)Торфа, горючих сланцев, бокситов

8 Единственное в нашей стране предприятие с полным циклом производства (100 % чугуна и проката и 95 % стали) расположено в: А) Караганде. Б) Темиртау. В) Костанае. 
Г) Алматы.  Д) Усть-Каменогорске. 

9. Способ обогащения руды называется:  А) Очищение.  Б) Обработка. В) Флотация. 
Г) Рекультивация.  Д) Производство. 

10 К легирующим металлам, улучшающим качество других металлов и сплавов относят: 
А) Марганец, хром.  Б) Пластмасса, химические волокна. В) Сталь, чугун, прокат. 
Г) Алюминий, титан.  Д) Бронза, латунь. 

11. К комплексу по производству конструкционных материалов относятся отрасли: 
А) Черная и цветная металлургия. Б) Химическая.  В) Производство строительных материалов. 
Г) Лесная Д) Все перечисленное. 

12. Сколько процентов железорудного сырья сосредоточено в Костнайском и Атасуском бассейнах? А) 60 %.  Б) 70 %.  В) 80 %.  Г) 90 %.  Д)100%.

13. Сплав меди с никелем: А) Бронза. Б) Латунь. В) Мельхиор. Г) Дюралюминий. Д) Титан. 

14. Крупные центры полиметаллургической промышленности Восточного Казахстана: 
А) Семипалатинск и Аягоз.  Б) Усть-Каменогорск и Зыряновск. В) Риддер, Усть-Каменогорск. 
Г) Семипалатинск, Усть-Каменогорск.  Д) Зыряновск, Риддер, Усть-Каменогорск. 

15Основным фактором размещения алюминиевого производства является: 
А) Близость сырья.  Б) Ориентация на дешевую энергию. В) Удобные транспортные пути. 
Г) Экологический.  Д) Водный. 

16. Основные металлургические базы Казахстана:  А) Южная, Восточная.
Б) Центральная, Восточная.  В) Северная, Восточная. Г) Северная, Центральная, Южная. 
Д) Восточная, Центральная, Северная.

17.Единственный в Казахстане завод хромовых соединений расположен в: 
А) Атырау. Б) Актау. В) Актобе. Г) Кызыл Орде. Д) Семипалатинске. 

18. Центры производства фосфатных удобрений: 
А) Тараз. Б) Казкелен.  В) Атырау Г) Семипалатинск Д) Костанай

19 Крупнейшая в Казахстане химико-фармацевтическая фабрика расположена в: 
А) Алматы, Семее, Каскелене, Караганды Б) Актау, Семей, Костанай, Павлодар
В) Атырау, Семее, Каскелене, Шимкент Г) Шьмкенте. Усть-Каменагорск, Темертау
Д) Актобе, Актау, Атарау.

20  Единственная отрасль промышленности Казахстана, которая не имеет достаточной сырьевой базы и работает в основном на привозном сырье: 
A) Лесная.  Б) Строительная.  В) Металлургическая. Г) Топливная. Д) Химическая. 

21. Это производство водоемкое, экологически «грязное» и требует много древесины ценных хвойных деревьев (ели, пихты и др.)  А) Полиграфическая отрасль. 
Б) Целлюлозно - бумажная отрасль.  В) Строительная отрасль. Г) Мебельное производство. 
Д) Деревообрабатывающая отрасль. 

22. Сокращение выпуска оборонной продукции и переориентация военных заводов на производство «мирной» продукции называется:  А) Специализацией.  Б) Комбинированием. 
В) Кооперированием. Г) Конверсией. Д) Концентрацией. 

23.Наиболее высока доля электроэнергии, вырабатываемой на гидроэлектростанциях:

А)Северный Казахстан Б)Южный Казахстан В)Западный Казахстан Г)Восточный Казахстан

Д)Центральный Казахстан

24. Крупнейшее в Казахстане месторождение золота: А)Васильковское. Б)Жолымбет.

В) Бестобе. Г) Акбеит. Д) Майкаин.

25. Третий уровень экономики страны: А) Сфера услуг. Б) Предприятия и учреждения.

В) Отрасли экономики. Г) Межотраслевые производственные комплексы.

Д) Акционерные общества.


</