Добавить материал и получить бесплатное свидетельство о публикации в СМИ
Эл. №ФС77-60625 от 20.01.2015
Инфоурок / Иностранные языки / Другие методич. материалы / Фонд оценочных средств для 1 курса по специальности "Правоохранительная деятельность"
ВНИМАНИЮ ВСЕХ УЧИТЕЛЕЙ: согласно Федеральному закону № 313-ФЗ все педагоги должны пройти обучение навыкам оказания первой помощи.

Дистанционный курс "Оказание первой помощи детям и взрослым" от проекта "Инфоурок" даёт Вам возможность привести свои знания в соответствие с требованиями закона и получить удостоверение о повышении квалификации установленного образца (180 часов). Начало обучения новой группы: 24 мая.

Подать заявку на курс
  • Иностранные языки

Фонд оценочных средств для 1 курса по специальности "Правоохранительная деятельность"

библиотека
материалов



ПАСПОРТ

ФОНДА ОЦЕНОЧНЫХ СРЕДСТВ

по учебной дисциплине

Иностранный язык

40.02.02 «Правоохранительная деятельность»

(I курс)



Результаты обучения (освоенные умения, усвоенные знания)

ПК, ОК

Наименование темы

Уровень освоения

темы

Промежуточная аттестация

Наименование

контрольно-оценочного средства

Наименование

контрольно-оценочного средства

Знание новых лексических единиц, связанных с данной лексической темой, умение применять изученные грамматические явления.

ОК1-8

Тема 1. Знакомство. Прощание.

продуктивный

Лексико-грамматическое задание из 6 пунктов и вопросник из 10 пунктов.

Проверочная работа

Знание новых лексических единиц, связанных с данной лексической темой, умение применять изученные грамматические явления.


ОК1-8

Тема 2. Семья











продуктивный

1. Лексико-грамматическое задание из 3 пунктов;

2. Лексико-грамматическое задание из 5 пунктов;







Проверочная работа

Знание новых лексических единиц, связанных с данной лексической темой, умение применять изученные грамматические явления






Знание новых лексических единиц, связанных с данной лексической темой, умение применять изученные грамматические явления

ОК 1-8


















ОК 1-8

Тема 3.В гостях хорошо, а дома лучше

















Тема№4 Мы - студенты колледжа



Продуктивный продуктивный

Лексико-грамматическое задание из 6 пунктов















Работа по чтению.

Часть первая. (Базовый уровень). Понимание общего содержания текстов. Тип первого задания - установление соответствия; второе задание - закончить предложения, используя информацию текста.

Часть вторая. (Повышенный уровень). Тип задания – установление соответствия между утверждениями и содержанием текста.

Часть третья. (Высокий уровень). Полное понимание текста.

Проверочная работа

















Проверочная работа

Знание новых лексических единиц, связанных с данной лексической темой, умение применять изученные грамматические явления

ОК 1-8

Тема 5. Моё хобби

продуктивный

Работа по чтению.

Понимание общего содержания текстов. Тип первого задания-выбрать заголовок текста; второе задание - закончить предложения, используя информацию текста.

6 пункт-грамматическое задание

Проверочная работа

Знание новых лексических единиц, связанных с данной лексической темой, умение применять изученные грамматические явления.

ОК1-8

Тема 6. Город.

продуктивный

Два лексических задания, одно грамматическое задание на употребление времен.


Проверочная работа

Знание новых лексических единиц, связанных с данной лексической темой, умение применять изученные грамматические явления.

ОК1-8

Тема 7 Еда

продуктивный

Лексико-грамматическое задание из 5 пунктов

Проверочная работа

Знание новых лексических единиц, связанных с данной лексической темой, умение применять изученные грамматические явления.

ОК1-8

Тема8.Спорт


продуктивный

Задание 1 содержит лексическое задание из 15 пунктов и 2 грамматических задания.

Проверочная работа

Знание новых лексических единиц, связанных с данной лексической темой, умение применять изученные грамматические явления.

ОК1-8

Тема 9.Путешествия.

продуктивный

Задание содержит лексическое задание из 6 пунктов, грамматическое задание из 12 пунктов.

Проверочная работа

Знание новых лексических единиц, связанных с данной лексической темой, умение применять изученные грамматические явления.

ОК1-8

Тема 10. Россия. Москва.

продуктивный

Тест содержит 1 задание по чтению, 2 и 3 грамматические задания на употребление времён

Проверочная работа

Знание новых лексических единиц, связанных с данной лексической темой, умение применять изученные грамматические явления.

ОК1-8

Тема11.Великобрита-ния. Лондон.

продуктивный

Работа по чтению.

(Базовый уровень). Понимание общего содержания текстов.

Проверочная работа

Знание новых лексических единиц, связанных с данной лексической темой, умение применять изученные грамматические явления.

ОК1-8

Тема № 12 Традиции разных стран


продуктивный

Лексико-грамматическое задание из 5 пунктов

Проверочная работа

Знание новых лексических единиц, связанных с данной лексической темой, умение применять изученные грамматические явления.

ОК1-8

Тема13. Жизнь в городе и деревне

продуктивный

Лексико-грамматическое задание из 4 пунктов

Проверочная работа

Знание новых лексических единиц, связанных с данной лексической темой, умение применять изученные грамматические явления.

ОК1-8

Тема14. Искусство и культура. Выдающиеся люди нашей планеты.


продуктивный

Задание содержит грамматическое задание из 5 пунктов и лексическое задание на составление биографии известной личности по опорным данным.

Проверочная работа

Знание новых лексических единиц, связанных с данной лексической темой, умение применять изученные грамматические явления.


Тема15.Исторические памятники. Чудеса света

продуктивный

Лексическое задание на множественный выбор, два грамматических задания на употребление глагольных форм в страдательном залоге.

Проверочная работа

Знание новых лексических единиц, связанных с данной лексической темой, умение применять изученные грамматические явления.


Тема 16 Человек и природа


продуктивный

Тест по теме, разделу

Проверочная работа

Знание новых лексических единиц, связанных с данной лексической темой, умение применять изученные грамматические явления.

ОК1-8

Тема17. Выбор профессии

продуктивный

Тест по теме, разделу

Проверочная работа



Примерный состав КОС

для текущего контроля знаний, умений обучающихся

по учебной дисциплине/темам, разделам.

п/п

Наименование КОС

Материалы для преставления
в ФОС

1

Вопросы для устного (письменного) опроса по теме, разделу

Перечень вопросов

по теме, разделу

2

Тест по теме, разделу

Тест по теме, разделу



Состав КОС

для промежуточного контроля знаний, умений обучающихся

по учебной дисциплине Английский язык

п/п

Наименование КОС

Материалы для преставления
в ФОС

1

Контрольная работа за 1 семестр

Задания с открытым ответом и с выбором одного правильного ответа

2

Экзамен

Перечень вопросов по дисциплине,

Экзаменационные билеты





Тема №1 Знакомство. Прощание.

I

I. Поставьте нужный артикль

1. … eye

2. … pen

3. … ice-cream

II. Вставьте нужное слово: am/ is / are

1. Where ….. the children?

2. I think Terry ….. kind and funny.

3. Are you a student?-Yes, I …..


III. Напишите соответствующие местоимения

  1. Сasey –

  2. Terry and I -

  3. Kamala and Sue –


IV. Выберите правильный вариант ответа

  1. You ….. got two eyes. a) has b) have c) hasn’t

  2. I ….. got many friends. a) haven’t b) hasn’t c) has

  3. The teacher ….. got a book. a) have b) has c) haven’t


V. Выберите правильный вариант ответа

  1. I ….. a doctor. a) am b) has got c) is

  2. My family ….. a house. a) is b) has got c) are

  3. Kate ….. from London. a) hasn’t got b) is not c) have got


VI. Переведите предложения на английский язык

  1. Меня зовут Винс. Мне 18 лет.

  2. Я из Лондона. Я студент.

  3. У меня есть девушка. Её зовут Джейн.

  4. Она симпатичная и стройная.

  5. У неё голубые глаза и длинные светлые волосы.


VII .Ответьте на вопросы:

  1. What’s your full name?

  2. What do your friends call you?

  3. How old are you?

  4. Where are you from?

  5. What colour eyes have you got?

  6. What colour hair have you got?

  7. Who’s your favourite pop star?

  8. Who’s your laest favourite pop star?

  9. What’s your favourite food?

  10. What’s your favourite colour?


Ключи 1 вариант

  1. 1-An, 2-a, 3- an.

  2. 1-are, 2-is, 3-am

  3. 1-he, 2-we, 3- they.

  4. 1-b, 2-a, 3-b

  5. 1-a, 2-b, 3-b

  6. 1. My name is Vince.

2. I’m from London. I am a student.

3. I have got a girlfriend. She is Jane.

4. She is nice and slender.

5. She has got blue eyes and blonde long hair.

  1. Students’ own answers.




Тема №1 Знакомство. Прощание.


II

I .Поставьте нужный артикль

1. … boy

2. … girlfriend

3….orange


II. Вставьте нужное слово: am/ is / are

1. We ….. in the park.

2. He ….. strong and brave.

3. I…..intelligent and honest


III. Напишите соответствующие местоимения

1. A house –

2. A girl –

3. students-


IV. Выберите правильный вариант ответа

1.Anns brother ….. got a car. a) have b) haves c) has

2.Kamala’s sisters ….. got dolls a) has b) have c) hasn’t

3. Casey’s friend…..got a gutar. a) have b) has c) haven’t


V. Выберите правильный вариант ответа

1.His aunt ….. a car. a) is b) have got c) has got

2….. your sister a policewoman? a) has got b) is c) are

3……their parents at home? a) have b) is c) are


VI. Переведите предложения на английский язык

  1. Меня зовут Света. Мне 17 лет.

  2. Я из России. Я студент колледжа.

  3. У меня есть друг. Его зовут Павел.

  4. Он высокий и крепкий.

  5. У него тёмные короткие волосы и карие глаза.


VII. Ответьте на вопросы:

  1. What’s your full name?

  2. What do your friends call you?

  3. How old are you?

  4. Where are you from?

  5. What colour eyes have you got?

  6. What colour hair have you got?

  7. Who’s your favourite pop star?

  8. Who’s your least favourite pop star?

  9. What’s your favourite food?

  10. .What’s your favourite colour?

Ключи 2 вариант:

  1. 1-A, 2-a, 3- an.

  2. 1-are, 2-is, 3-am

  3. 1-it, 2-she, 3- they.

  4. 1-c, 2-b, 3-b

  5. 1-c, 2-b, 3-c

  6. 1. I’m Sveta. I’m 17.

2. I am from Russia. I am a college student.

3. I have got a friend. He is Pavel.

4. He is tall and strong.

5. He has got dark short hair and hazel eyes.

  1. Studentsown answers.


Критерии оценок:


Задание содержит лексико-грамматическое задание из 6 пунктов и вопросник из 10 пунктов .

Оценка «5» 30- 27 правильных ответа.

Оценка «4» 26-21 правильных ответов.

Оценка «3» 20-15 правильных ответа.



Тема №2 Моя семья -моё богатство

Тест №1

1. Подставьте по смыслу следующие глаголы в предложения, используя настоящее простое время. Не забывайте об окончании –s, там где это необходимо. Переведите предложения.

eat (есть) – drink (пить) – live (жить) – forget (забывать) – sell (продавать) –

 rise (подниматься) – belong (принадлежать) – invite (приглашать)

Ex:  She eats boiled eggs for breakfast. (Она съедает вареные яйца на завтрак.)

  1. The sun …… in the east.

  2. I …… coffee several times a day.

  3. John always …… to turn off the light.

  4. This cottage ……to our manager.

  5. We…… flowers in the market.

  6. My parents…… in Australia.

  7. Frank never …… me to his birthdays.

2. Расспросите Мэри о ней и ее муже Сэме. Составьте вопросы, используя действия внизу.

like opera (любить оперу)                              

smoke (курить)

drive a car (водить машину)                          

speak German (говорить на немецком)

have dogs or cats (иметь собак или кошек)

 listen to rock  music (слушать рок музыку)

play tennis (играть в теннис)                      

 play the violin (играть на скрипке)

live in the country (жить за городом)              

 go to the gym (ходить в спортзал

Ex:  Do you live in the country?    -     No, we live in the city. (Нет, мы живем в городе.)

       Does Sam play tennis?          -      Yes, he plays it twice a week. (Да, он играет в него  дважды в неделю.)

  1. ……………………?   - Yes, I speak German. (Да, я говорю по-немецки.)

  2. ……………………?   - No, but we have hamsters. (Нет, но у нас есть хомячки.)

  3. ……………………?   - No, he doesn’t like opera. (Нет, он не любит оперу.)

  4. ……………………?   - No, but I ride a bicycle. (Нет, но я езжу на велосипеде.)

  5. ……………………?   - Yes, he plays the violin. (Да, он играет на скрипке.)

  6. ……………………?   - Yes, I listen to it in the morning. (Да, я ее слушаю по утрам.)

  7. ……………………?   - No, he doesn’t like cigarettes. (Нет, он не любит сигареты.)

  8. ……………………?   - Yes, I often go to the gym. (Да, я часто хожу в спортзал.)

3. Напишите предложения, используя отрицательную форму настоящего простого времени.

EX:  Kim/not/live/in Africa. (Ким не живет в Африке.) – Kim doesn’t live in Africa.

  1. My computer/not/work. (Мой компьютер не работает.)

  2. Tony/not/eat/meat or sausage. (Тони не ест мясо или колбасу.)

  3. I/not/understand/Russian. (Я не понимаю русский язык.)

  4. My kids/not/wear/hats. (Мои дети не носят шапки.)

  5. We/not/finish/our work/so early. (Мы не заканчиваем работу так рано.)

  6. Steve/not/sing/karaoke. (Стив не поет караоке.)

Ключи:

I

    1. rises

    2. drink

    3. forgets

    4. belongs

    5. sell

    6. live

    7. invites

II

      1. Do you speak German?

      2. Do you have dogs or cats?

      3. Does he like opera?

      4. Do you drive a car?

      5. Does he play the violin?

      6. Do you listen to rock music?

      7. Does he smoke?

      8. Do you go to the gym?



III

        1. My computer doesn’t work

        2. Doesn’t

        3. Don’t

        4. Don’t

        5. Don’t

        6. Doesn’t



Критерии оценок:

Критерий

Балл

Критериальный интервал

85%

5 (отлично)

От 19 до 21

68%

4 (хорошо)

От 15 до 18

48%

3 (удовлетворительно)

От 11 до 14

менее чем на 48%

2 (неудовлетворительно)

10 и менее



Тест№2

Моя семья-мое богатство

I

I Раскройте скобки, употребляя глаголы в Present Simple.

1.Alice (to have) a sister.
2. Her sister’s name (to be) Ann.
3. Ann (to be) a student.
4. She (to get) up at seven o'clock. 
5. She (to go) to the institute in the morning. 
6. Jane (to be) fond of sports. 
7. She (to do) her morning exercises every day. 

II Вставьте глагол “to be в требуемой форме Present Simple.

1. I ... a student. 
2. My father ... not a shop-assistant, he ... a scientist. 
3. ... your aunt a nurse? - Yes, she ... . 
4. ... they at home? - No, they ... not. They ... at school.
5. ... you an engineer? - Yes, I.... 

III Переведите на английский язык:

1. Она занята. (to be busy)
2. Я не занят. 
3. Вы заняты?
4. Они дома? (to be at home)
5. Его нет дома. 
6. Я не знаю.
7. Они знают?

IV Существуют различные типы семей. Вот они:

a. a nuclear family
b. an extended family
c. a single-parent family
d. a couple who adopted a child
e. a couple with no children

Прочтите описание семей и определите, к какому типу они относятся.

1. We’re married with three kids. Our eldest son, Simon, has just started secondary school, our daughter, Lisa, is eight and our youngest son, Luke, is only five.
2. We’ve only been married for a year. We’re not planning to start a family just yet.
3. I’m a single mum. I bring up my son Josh on my own. Josh doesn’t mind being an only child but I think he’d like a brother or sister one day.
4. We share the house with my mother and father and my wife’s sister and her kids. Everyone helps to look after all the children.
5. We couldn’t have children of our own so we decided that adoption was the only answer. Lily came to live with us two years ago. She seems very happy at the moment but we realise that she might want to find her real mother one day.

V Выберите правильный ответ:

1. He is the brother of my mother. He is my…

a) nephew c) uncle

b) son d) cousin

2. He is the husband of my aunt. He is my…

a) uncle c) cousin

b) father d) brother

3. She is the mother of my mother. She is my…

a) aunt c) daughter

b) niece d) grandmother

4. She is the daughter of my sister. She is my…

a) niece c) mother

b) aunt d) cousin

5. She is the wife of my uncle. She is my…

a) mother c) aunt

b) daughter d) niece

6. She is the daughter of my aunt. She is my…

a) cousin c) mother

b) niece d) grandmother



Ответы

  1. - has, 2 - is, 3 - is, 4 - gets, 5 - goes, 6 - is, 7 – does

  2. 1 - am, 2 – is, is, 3 – Is, is, 4 – Are, are, are, 5 – Are

  3. 1 – She is busy, 2 – I am not busy, 3 – Are you busy?, 4 – Are they at home?, 5 – He is not at home, 6 – I don’t know, 7 – Do they know?

  4. 1a, 2e, 3c, 4b, 5 d

  5. 1с,2a,3d,4a,5c,6a



Моя семья-мое богатство

II

I Раскройте скобки, употребляя глаголы в Present Simple.

1. For breakfast she (to have) two eggs, a sandwich and a cup of tea. 
2. After breakfast she (to go) to the institute. 
3. Sometimes she (to take) a bus.
4. It (to take) her an hour and a half to do her homework. 
5. She (to speak) English well.
6. Her friends usually (to call) her at about 8 o’clock.
7. Ann (to take) a shower before going to bed.

II Вставьте глагол “to be в требуемой форме Present Simple.

1. ... your friend a photographer? No, she ... not a photographer, she ... a student. 
2. ... your brothers at school? - Yes, they ... . 
3. ... this her watch? - Yes, it ... . 
4. Max ... an office-worker. 
5. We ... late, sorry!

III Переведите на английский язык:

1. Она не знает.
2. Кто знает?
3. Никто не знает.
4. Он читает английские книги? (to read English books)
5. Они никогда не читают. (never / to read) 
6. У неё есть квартира? (to have a flat)
7. У него ничего нет.

IV Вставьте в предложения следующие слова и фразы:

а. the whole family
b. a very close family
c. a big family
d. family tree
e. a big family reunion


1. I come from … . I’ve got four brothers and two sisters.
2. We’re … . We see each other almost every day and if ever I’m in trouble, I know I can turn to one of them for help.
3. It’s my son’s eighteenth birthday next week. We’re hoping to get … together.
4. My wife and I are celebrating our 40th wedding anniversary soon. We’re planning to have … 5. When I was researching my … . I found out that my great-great-grandfather came over to England from Ireland 120 years ago.


V Выберите правильный ответ:

1. She is the daughter of my mother. She is my…

a) aunt c) grandmother

b) sister d) cousin

2. He is the father of my father. He is my…

a) grandfather c) uncle

b) grandson d) cousin

3. He is the father of my brother. He is my…

a) uncle c) father

b) son d) grandfather

4. He is the son of my uncle. He is my…

a) cousin c) grandfather

b) father d) brother

5. She is the sister of my mother. She is my…

a) grandmother c) aunt

b) daughter d) cousin

6. He is the son of my brother. He is my…

a) cousin c) uncle

b) nephew d) father


Ответы

  1. - has, 2 - goes, 3 - takes, 4 - takes, 5 - speaks, 6 - call, 7 – takes

  2. 1 – Is, is, is, 2 – Are, are, 3 – Is, is, 4- is, 5 - are.

  3. 1 – She doesn’t know, 2 – Who knows?, 3 – No one (=Nobody) knows, 4 – Does he read English books?, 5 – They never read, 6 – Does she have a flat?, 7 – He doesn’t have anything (=He has nothing).

  4. 1c,2b,3a,4e, 5d

  5. 1b,2a,3c,4a,5c,6b

Критерии оценок.

Оценка «5» ставится за 17-19 правильных ответов.

Оценка «4» ставится за 14-16 правильных ответов.

Оценка «3» ставится за 11-13 правильных ответов



Тема №3 В гостях хорошо, а дома лучше


Тест№1 Мой дом, квартира.

I. Put the words in the correct order and make questions about the house.

1. telephone/your/in/flat/Is/there/a?

2. plants/Are/in/your/any/there/bathroom?

3. a/living room/there/table/Is/in/your?

4. a/Is/What/pantry/your/there/in/house?

5. kitchen/there/your/Are/pictures/any/in?

II. Look at the information in the box and write sentences with there is/are or there isn’t/aren’t.

1 a castle?

No

2 any restaurants?

Yes (a lot)

3 a hospital?

Yes

4 a swimming pool?

No

5 any cinemas?

Yes (two)

6 a train?

No

7 any big hotels?

Yes (three)

III. Put in there is / there isn’t / is there / there are / there aren’t / are there.

1. Kenham isn’t an old town.  ________ any old buildings.

2. Look! ________ a photograph of your brother in the newspaper!

3. “Excuse me, _________ a bank near here?” ‘Yes, at the end of the street.’

4. _________ five people in my family: my parents, my two sisters and me.

5. How many students _________ in the class? “Twenty”

6. Can we take a photograph? No, __________ a film in the camera.

7. ________ any problems? ‘No, everything is OK.’

IV. Write There is or There are.

1. _______ two beds in the room. 2. _______ a bathroom in my home. 3. _______ a television on the shelf. 4. _______ four chairs in a sitting room. 5. _______ a telephone in my bag. 6. _______ two mirrors in the hall. 7. _______ three books on the table.

8. _______ a picture on the wall.

VI. What about your room? (Учащиеся пишут рассказ по схеме о своей комнате.)

In my room there is __________. There is ________. There are __________ and ________. But there is no _______ and _______ in my room.

Ключи:

I. Put the words in the correct order and make questions about the house.

1. Is there a telephone in your flat?

2. Are there any plants in your bathroom?

3. Is there a table in your living room?

4. Is there a pantry in your house?

5. Are there any pictures in your kitchen?


II. Look at the information in the box and write sentences with there is/are or there isn’t/aren’t.

1.There isn’t a castle.

2. There aren’t a lot of restaurants.

3. There is a hospital.

4. There isn’t a swimming pool.

5. There are two cinemas.

6. There isn’t a train.

7. There are three big hotels.


III. Put in there is / there isn’t / is there / there are / there aren’t / are there.

1. There aren’t.

2. There is.

3. Is there?

4. There are.

5. Are there?

6. There is

7. Are there?


IV. Write There is or There are.

1. There are.

2. There is.

3. There is.

4. There are.

5. There is.

6. There are.

7. There are.

8. There is.

VI. What about your room? (Учащиеся пишут рассказ по схеме о своей комнате. 8 предложений) In my room there is __________. There is ________. There are __________ and ________. But there is no _______ and _______ in my room.

КРИТЕРИИ ОЦЕНКИ

ОЦЕНКА

РЕЗУЛЬТАТ

3(удовлетворительно)

24-18 верных ответов

4(хорошо)

31-25 верных ответов

5(отлично)

35-32 верных ответов


Тест №2 В гостях хорошо, а дома лучше


Вариант 1

I Подберите к началам предложений соответствующие окончания:

1. You relax and watch TV
2. You cook
3. You eat your dinner
4. You sleep
5. You have a shower
6. You put up guests

a. in the bathroom
b. in your bedroom
c. in the living room / lounge
d. in the dining room
e. in the spare room
f. in the kitchen

II Отметьте буквой Т (true) информацию, соответствующую тексту, и буквой F ( False) – не соответствующую тексту.

American Homes (1)

The majority of Americans live in or near large cities, but small living-town is still widespread. A suburb (a small community near a big city) offers the advantages of safer, more intimate small-town life with the recreational and cultural activities of the big city nearby.

For the typical American family, home may be at different place every five or six years. Most moves relate to new job opportunities, but sometimes the American pioneering spirit and desire for adventure inspire the move.

About two-thirds of Americans live in homes or apartments that they own.

But many people rent their living quarters. Some high-rise apartments are very expensive and elegant, but many are built for moderate or even law-income families. Many apartment buildings are condominiums or cooperative apartments, which means that each family owns the unit it lives in.

More than 10 million Americans live in mobile homes, living quarters built on wheels. They can be moved, but are generally brought to a site that becomes more or less permanent. Then the wheels are removed and the home is attached to the ground. Because they cost less than conventional homes, mobile homes are especially popular with young couples and retired couples with a limited incomes. 

  1. The majority of Americans live in small towns.

  2. A suburb is a small community near a big city.

  3. For the typical American family, home may be at different place every year.

  4. Many people rent their living quarters.

  5. Some Americans live in mobile homes.

III Заполните пропуски соответствующими предлогами:

  1. We arrived … London.

  2. They got … the station.

  3. I asked black coffee.

  4. I’m worried … you.

  5. He wrote a letter … me.

  6. She spoke … him two days ago.

  7. This car belongs … me.

  8. It depends … the weather.

  9. I can’t agree … you.

  10. They lend some money … us.

IV Вставьте is или are.

  1. There _____ two cups of tea on the table.

  2. There _____ some milk in the cup.

  3. There _____ an orange in the salad.

  4. There _____ six balls in the box.

  5. There _____ some cheese on the plate.

  6. There ______ a blue chair at the door.

  7. There _____ five chicks and a hen on the farm.

  8. There _____ a table and nine desks in the classroom.

  9. There _____ a big window to the left of the door.

V Запишите Is there or Are there. Дайте короткие ответы. Yes, there is.         Yes, there are.      No, there isn't.        No, there aren't.

  1. _____________ any sausages in the fridge? ____________________.

  2. _____________ any sugar in the cupboard?____________________.

  3. _____________ any rolls on the table?____________________.

VI . Составьте и запишите предложения.

1. pears / there / ten / in the / are / bag / .

2. aren’t / pupils / there / classroom / in the / .

3. an egg / on the / there / plate / is / ?


Ответы:

  1. 1с,2f,3d,4b,5a,6e

  2. 1-F,2-T,3-F,4-T,5-F

1 In

2 To

3 For

4 About

5 To

6 To

7 To

8 On

9 With

10 To


  1. 1 are, 2 is, 3 is, 4 are, 5 is, 6 is, 7 are, 8 is, 9 is.

  2. Вопросы: 1 Are there, 2 Is there, 3 Are there

  3. There are ten pears in the bag. There aren’t pupils in the classroom. Is there an egg on the plate?


Вариант 2

I Подберите к началам предложений соответствующие окончания:

1. What а
2. Come in and
3. Would you like
4. Black
5. These cakes look
6. I’d rather
a. at home.
b. have tea, actually.
c. lovely house!
d. your jackets?
e. sit down.
f. delicious.
g. or white?
h. some coffee?
i. your loo?

II Отметьте буквой Т (true) информацию, соответствующую тексту, и буквой F ( False) – не соответствующую тексту.

British Homes

There are 22 million homes in Britain — big homes and small homes, old cottages and new buildings, houses and flats. (Americans say "apartment" but British people say "flat"). Many British people love old houses and these are often more expensive than modern ones. They also love gardening and you will see gardens everywhere you go: in towns, villages and out in the country.

Some are very small with just one tree and a few flowers. Others are enormous with plenty of flowers and enough vegetables and fruit trees. Two third of the families in Britain own their houses.

Millions of these houses are the same with two or three bedrooms and a bathroom upstairs, dining-room and kitchen downstairs. To pay for their house, home owners borrow money from a "building society" and pay back a little every month.

There are a great many different kinds of homes in Britain, but there are not enough! It is often very difficult for young people to find a home when they want to start a family. British homes are usually smaller than American homes. But like Americans old people, young families and unmarried people do not usually live together. 


  1. Many British people love old houses.

  2. There are no gardens in Britain.

  3. Two third of the families in Britain own their houses.

  4. It is easy for young people to find a home when they want to start a family.

  5. Old people, young families and unmarried people do not usually live together. 

III Заполните пропуски соответствующими предлогами:

  1. You didn’t play … book.

  2. John is married … Marry.

  3. I can explain this rule … you.

  4. We discussed  … the problem at the last lesson.

  5. I don’t believe … it.

  6. She is angry … her.

  7. Jane is afraid … spiders.

  8. They apologized … coming late.

  9. Mr. Smith is proud … his son.

  10. She smiled … her.


IV Вставьте is или are

  1. 1.There _____ three rooms in our country house.

  2. _____ there three cups on the coffee-table?

  3. ____ there a carpet on the floor?

  4. There _____ no cats in the sitting room.

  5. There_____ a cat on the table.

  6. There_____ 3 dogs in the box

  7. There _____4 hens in the house.

  8. There _____ a pot on the table.

  9. _____ there a bathroom near the kitchen?    


V. Запишите Is there or Are there. Дайте короткие ответы. Yes, there is.         Yes, there are.      No, there isn't.        No, there aren't.

1._____________ any eggs in the fridge?____________________. 2._____________ any jam in the fridge?____________________. 3._____________ any biscuits in the cupboard?____________________.   


VI . Составьте и запишите предложения.

1. on the / there / a / cat / chair / is / white / .

2. a turtle / on / there / isn’t / farm / this / .

3. at the / two / bikes / door / are / there / ?  

Ответы:

  1. 1с,2e,3h,4g,5f,6b.

  2. 1-T,2-F,3-T,4-F,5-F

  3. 1 To

2 For

3 To

4 To

5

6

7 With

8 Of

9 For

10 Of

  1. 1 are, 2 are, 3 is, 4 are, 5 is, 6 are, 7 are, 8 is, 9 is.

  2. Вопросы: 1 Are there, 2 Is there, 3 Are there

  3. There is a white cat on the chair. There isn’t a turtle on this farm. Are there two bikes at the door?

Критерии оценок.

Оценка «5» ставится за 32-35 правильных ответов.

Оценка «4» ставится за 31-27 правильных ответов.

Оценка «3» ставится за 22-26 правильных ответов



Тема№4 Мы - студенты колледжа

I

1 Прочитайте три отрывка о рабочем дне девочки.

а) Расположите отрывки в таком порядке, чтобы получился рассказ.

1). At one o'clock Ann usually has lunch. After lunch she helps mother about the house. Ann doesn't like to wash the dishes but she enjoys shopping. Sometimes she doesn't remember what her mother told her to buy but she never forgets to buy some milk for her cat.

2). Ann can play the piano very well. Her friends often come to see her in the evening. They enjoy listening to music and sometimes Ann plays or sings for them. They always praise (хвалят) her singing. Sometimes they go out for a walk if the weather is fine and enjoy fresh air and a good company.

3). Ann often goes to bed late and she hates getting up early. Her mornings are very busy. She can't always find her things. She looks for her schoolbag everywhere and at last finds it under the sofa. Sometimes she doesn't have time to eat her breakfast and she is often late for school. I wonder why she never gets bad marks!

b) Отметьте буквой Т (true) информацию, соответствующую тексту, и буквой F ( False) – не соответствующую тексту.

1.She is never late for school.

2.She always gets good marks.

3.She goes to bed early.

4.She enjoys shopping.

5.Sometimes she goes for а walk in the evening.


2.Прочитайте текст и заполните таблицу.


School 1 — Alice

Location


Number of students


Start and finish time


Favourite subjects


Opinion



I am Alice. I am in my sitting room at home, talking to my teacher on the radio. Yes, I am at school!

I live in the middle of Australia, a long way from any towns or cities, so I belong to the School of the Air. Students from all over Australia belong to such school. Every day, I start at half past eight. I have two hours of radio lessons and sometimes I watch lessons on TV. After that, I have three hours of homework, then I have free time.

I don't mind going to school in the sitting room — it's fun! I like using the radio. I like Geography because I'm interested in learning about for­eign countries and I like talking to my Geography teacher about her visits to Europe, Asia and Ameri­ca. I also like History lessons. Unfortunately, we don't have sport lessons.

3 Решите пример и напишите ответ словами

  1. sixty-two + fourteen = …

  2. fifteen + two hundred and forty-six = …

  3. ninety + ten = …


4 Преобразуйте количественные числительные в порядковые

  1. two

  2. eighty-three

  3. seven hundred and sixteen

  4. twelve

  5. eleven


5.Напишите указанные в скобках даты словами


  1. My son was born on …… (02.12.2000).

  2. Our dog was born on …… (21.08.2008).


6.Напишите дроби словами


  1. ½                               

  2. 5/8                             

  3. 1/3                             

  4. 4/7                             

 

Ответы:

1 задание 3,1,2.

1(b) задание 1-F, 2-T,3-F,4-T,5-T



2.


School 1- Alice

Location

at home in the middle of Australia

Number of students

students from all over Australia

Start and finish time

at half past eight- half past eleven

Favourite subjects

Geography, History

Opinion

it's fun to have lessons at home


3.1. seventy-six   2. two hundred and sixty-one   3. one hundred  

4. 1. the second   2. the eighty-third   3. the seven hundred and sixteenth   4. the twelfth   5. the eleventh 

5. 1 the second of December, two thousand.

2 the twenty-first of August, two thousand and eight.

6.

  1. one half                     

  2. five eighths              

  3. one thirds                  

  4. four sevenths              




Мы - студенты колледжа

II

1 Прочитайте три отрывка о рабочем дне девочки.

а) Расположите отрывки в таком порядке, чтобы получился рассказ.

1). Ann often goes to bed late and she hates getting up early. Her mornings are very busy. She can't always find her things. She looks for her schoolbag everywhere and at last finds it under the sofa. Sometimes she doesn't have time to eat her breakfast and she is often late for school. I wonder why she never gets bad marks!

2). Ann can play the piano very well. Her friends often come to see her in the evening. They enjoy listening to music and sometimes Ann plays or sings for them. They always praise (хвалят) her singing. Sometimes they go out for a walk if the weather is fine and enjoy fresh air and a good company.

3). At one o'clock Ann usually has lunch. After lunch she helps mother about the house. Ann doesn't like to wash the dishes but she enjoys shopping. Sometimes she doesn't remember what her mother told her to buy but she never forgets to buy some milk for her cat.


b) Отметьте буквой Т (true) информацию, соответствующую тексту, и буквой F ( False) – не соответствующую тексту.

1.She doesn't sing well.

2.She can't find her things in the morning.

3.She always buys milk for her cat.

4.She likes to wash the dishes.

5. She goes to bed late.


2 Прочитайте текст и заполните таблицу.


School 2 — Magnus

Location


Number of students


Start and finish time


Favourite subjects


Opinion



I am Magnus. I go to Green Street School in Portland, the USA. We get to school by bus.

Our school is quite big. There are about 1,500 students. I don't mind going to school. The lessons aren't very difficult for me. Our lessons start at half past eight. We usually have five or six 45-minute lessons. I am interested in science and computer studies. I usually get good grades in these subjects and I don't mind having tests in English and Literature.

I like my school. I am good at sport. I like play­ing ball games, especially baseball, football and bas­ketball. We don't have uniform in our school and we don't study foreign languages. Some schools in Portland teach Spanish and German. I would like to study German.

I usually come home after 3 p.m. and go to the local stadium to play baseball with my friends.


3. Решите пример и напишите ответ словами

1.thirty-one + nineteen = …

2.seventy-three + eighty-two = …

3.three thousand one hundred and twelve + ninety-nine = …



4. Преобразуйте количественные числительные в порядковые

1.twenty-five

2.ninety-six

3.thirty-eight

4.ten

5.two thousand and nine


5. Напишите указанные в скобках даты словами

  1. My granddad was born on …… (23.06.1900).

  2. 2.My granny was born on …… (18.02.1910).

 

6. Напишите дроби словами

  1. 9/10

  2. 11/12                             

  3. 2/5                             

  4. 3/4                           



Ответы:

1 задание (a) 1,3,2.

Задание (b),1-F,2-T,3-T,4-F.5-T

2


School 2- Magnus

Location

in Portland, the USA

Number of students

1,500 students

Start and finish time

half past eight- 3p.m

Favourite subjects

sports,science,computers

Opinion

likes school, doesn't mind tests

3. 1. fifty   2. one hundred and fifty-five   3. three thousand two hundred and eleven

4. 1.the twenty-fifth   2. the ninety-sixth   3. the thirty-eighth   4. the tenth   5. the two thousand and ninth

5. 1 the twenty-third of June, nineteen hundred.

2 the eighteenth of February, nineteen hundred and ten.

6.

  1. nine tenths

  2. eleven twelfths

  3. two fifths

  4. three fourths



Критерии оценок по теме «Мы - студенты колледжа.»

Работа по чтению состоит из трех разделов.

Часть первая. (Базовый уровень). Понимание общего содержания текстов. Тип первого задания - установление соответствия; каждый заголовок соответствует только одному тексту, при этом один заголовок лишний; второе задание - закончить предложения, используя информацию текста.

Часть вторая. (Повышенный уровень). Умение находить запрашиваемую информацию. Тип задания – установление соответствия между утверждениями и содержанием текста, а также необходимо расположить тексты в таком порядке, чтобы получился рассказ.

Часть третья. (Высокий уровень). Полное понимание текста. Тип задания- note- making.

Критерии: максимальное кол- во баллов 21 б

- базовый уровень- ( 1 текст) "удов" 11-13б

- повышенный (1+2тексты) – "хор" 14-17б

- высокий уровень (1-3 тексты) – "отл" 18-21б

Критерии оценок.

Оценка «5» ставится за 17-19 правильных ответов.

Оценка «4» ставится за 14-16 правильных ответов.

Оценка «3» ставится за 11-13 правильных ответов



Тема№5 Мое хобби

I

1.Прочитайте, что некоторые британцы говорят о своих увлечениях.

a) Подбери к текстам заголовки. Один заголовок лишний.

1) We are very fond of having picnics. On Sundays our family goes to some nice place in the country. We like to sit in the open air and enjoy nature. It's a pleasure to have lunch in a forest or near the water. We can also play ball or swim if the weather is fine.

2) My best friend and I often go to the discos. We listen to music and dance there. It's fun! Rock is our favourite type of music. And we enjoy listening to jazz.

3) We have two dogs. Their names are Terry and Rex. We love them so much! Every day we take them for a walk in the park. They are so polite and nice when they meet other dogs there. I think they say "Hello!" to them in their dog language.

4) All my friends love sport. Our favourite sports are horse riding, football and swimming. Every school and college has its own football team. We often have sport competitions at our school. It's great when your team wins!

a We are fond of sports.

b British weekend

c How can we spend free time

d Pet lovers

e Most British are nice and polite.

b) Закончите предложения, используя информацию текста.

1). On Sundays the British like____________________________________________________________.

2). They think it's pleasant to______________________________________________________________.

3). Some boys often go to the disco to_______________________________________________________.

4). Many British families keep_____________________________________________________________.


2.Прочитайте предложения. Выберите один из предложенных вариантов ответа.

1. Peace activist Baroness Bertha von Suttner encouraged Alfred Nobel ... a prize for peace. (establish / to establish / establishing / to be established).

2.The police officer made Neil get out of the car and demanded … his driver's licence.(see / seeing / to see / to be seen).

3. In the time of Peter the Great the noblemen were not allowed … beards. (have / to have / having / having had).


3.Раскройте скобки и поставьте глагол в форму инфинитива или герундия.

  1. I’ll never forget …………………….. (sail) down the Volga on that lovely summer day.

  2. I am so sorry; I forgot …………………….. (let) you know.

  3. Don’t forget …………………….. (remind) them about the party.

  4. I remember …………………….. (see) you somewhere.

  5. Did you remember …………………….. (water) the plants today?

  6. We regret …………………….. (tell) you that you have failed this exam.

  7. He regrets …………………….. (make) that mistake; now he doesn’t have money.

  8. After learning Spanish, she went on …………………….. (make) dinner.



Ответы:

1(а) 1- b 1(в) 1) ...to enjoy nature

2- c 2 )...to have lunch in the forest

3- d 3)...to listen to the music and dance there

4- a 4)...dogs

2. 1 to establish, 2 to see, 3 to have

3.

  1. I’ll never forget sailing down the Volga on that lovely summer day.

  2. I am so sorry; I forgot to let you know.

  3. Don’t forget to remind them about the party.

  4. I remember seeing you somewhere.

  5. Did you remember to water the plants today?

  6. We regret to tell you that you have failed this exam.

  7. He regrets making that mistake; now he doesn’t have money.

  8. After learning Spanish, she went on to make dinner.




Мое хобби

II

1 Прочитайте, что некоторые британцы говорят о своих увлечениях.

a) Подберите к текстам заголовки. Один заголовок лишний.

1) We are very fond of having picnics. On Sundays our family goes to some nice place in the country. We like to sit in the open air and enjoy nature. It's a pleasure to have lunch in a forest or near the water. We can also play ball or swim if the weather is fine.

2) All my friends love sport. Our favourite sports are horse riding, football and swimming. Every school and college has its own football team. We often have sport competitions at our school. It's great when your team wins!

3) We have two dogs. Their names are Terry and Rex. We love them so much! Every day we take them for a walk in the park. They are so polite and nice when they meet other dogs there. I think they say "Hello!" to them in their dog language.

4) My best friend and I often go to the discos. We listen to music and dance there. It's fun! Rock is our favourite type of music. And we enjoy listening to jazz.

a We are fond of sports.

b British weekend

c Most British are polite and reserved

d Our pets.

e How can we spend free time


b) Закончите предложения, используя информацию текста.

1). They enjoy looking after them and every day they___________________________________________.

2). The most favourite sports among the British are____________________________________________.

3). Most British schools have_____________________________________________________________.

4) It’s great when the team_______________________________________.


2. Прочитайте предложения. Выберите один из предложенных вариантов ответа.

  1. They wouldn't let ... the country without the entry visa, would they? (him to enter / he enters / him enter / him entering)

  2. My friend Moira stopped ... whole milk because she is on a diet. (to buy / buying / buy / to be bought)

  3. They were allowed... discussing the plans, so their partner introduced himself and went on to talk about the project. (to continue / continuing / continue / to be continued)


3. Раскройте скобки и поставьте глагол в форму инфинитива или герундия.

  1. They went on …………………….. (discuss) this question for hours.

  2. I’m sorry …………………….. (interrupt), but can I ask you something?

  3. Bob was sorry for …………………….. (shout) at his little sister.

  4. He stopped …………………….. (smoke) when he realised how dangerous it was.

  5. Amanda stopped …………………….. (have) a quick snack and then continued translating the article.

  6. You should try …………………….. (exercise), you may feel better.

  7. They tried …………………….. (lift) that tree trunk, but it was too heavy for them.

  8. Being a doctor means …………………….. (help) people.


Ответы: 1задание(a) 1- b 2- a 3- d 4- e

1 задание (b) 1)...take them for a walk in the park

2)...horse riding, football, swimming

3)...its own football team

4) win

2. 1 enter, 2 buying,3 to continue

3.

  1. They went on discussing this question for hours.

  2. I’m sorry to interrupt, but can I ask you something?

  3. Bob was sorry for shouting at his little sister.

  4. He stopped smoking when he realised how dangerous it was.

  5. Amanda stopped to have a quick snack and then continued translating the article.

  6. You should try exercising, you may feel better.

  7. They tried to lift that tree trunk, but it was too heavy for them.

  8. Being a doctor means helping people.


Критерии: максимальное кол- во баллов 21 б

"удов" 11-13б

"хор" 14-17б

"отл" 18-21б




Тема№6 Город.

1вариант

1.Заполните таблицу, используя следующие слова:

A park, a lake, a bridge, a swimming pool, the sea, a castle, a hill, a marsh, a canal, an island, a river, a hospital, a railway line, a forest, a church

buildings

Man-made features

Natural features





2.Закончите диалог, используя данные слова:

In front of, in, go, on the left, King George Avenue, on, second

  • Excuse me. Can you tell me how to get to the library?

  • Yes. It’s … King George Avenue. … down here. Take the …. turning … the right.

  • Second on the right?

  • Yes. That’s …. . The library is …. .

  • On the left?

  • Yes. There is a bus stop … it.

  • Thank you.


3.Раскройте скобки, употребляя глагол в Present Simple или Present Continuous.


a)It’s 11 o’clock. Sue and Vince…..(get up).

b)Mr Green….. in a bank from Monday to Friday. (work)

c)My sister…. lunch at home. (not have)

d)Let’s go out! The weather is fine and the sun … (shine)



Тема №6 Город.

2 вариант

1.Заполните таблицу, используя следующие слова:

a river, a lake, a bridge, the sea, a hill, a canal, a park, a marsh, an island, a hospital, a castle, a railway line, a forest, a church , a swimming pool,

buildings

Man-made features

Natural features





2.Закончите диалог, используя данные слова:

That’s, to, take, down ,second, there, of.

  • Excuse me. Can you tell me how to get … the library?

  • Yes. It’s in King George Avenue. Go …here. … the second turning on the right.

  • on the right?

  • Yes…. King George Avenue. The library is on the left.

  • On the left?

  • Yes…. is a bus stop in front…it.

  • Thank you.

3.Раскройте скобки, употребляя глагол в Present Simple или Present Continuous.

a) We…. breakfast at college. (not have)

b) Let’s go out! The weather is fine and the sun … (shine)

c) They….. in a bank from Monday to Friday. (work)

d) It’s 10 o’clock. Vince…..(get up).




Ответы:

1вариант

1.

buildings

Man-made features

Natural features

a hospital, a castle, a church , a swimming pool,


a bridge, a park, a railway line,

a river, a lake, the sea, a hill, a canal, a marsh, an island, a forest,


2.

- Excuse me. Can you tell me how to get to the library?

  • Yes. It’s in King George Avenue. Go down here. Take the second turning on the right.

  • Second on the right?

  • Yes. That’s King George Avenue. The library is on the left. .

  • On the left?

  • Yes. There is a bus stop in front of it.

  • Thank you.

3.

a)are getting up

b)works

c)doesn’t have

d)is shining


Ответы:

2 вариант

1.

buildings

Man-made features

Natural features

a hospital, a castle, a church , a swimming pool,


a bridge, a park, a railway line,

a river, a lake, the sea, a hill, a canal, a marsh, an island, a forest,

2.

- Excuse me. Can you tell me how to get to the library?

  • Yes. It’s in King George Avenue. Go down here. Take the second turning on the right.

  • Second on the right?

  • Yes. That’s King George Avenue. The library is on the left. .

  • On the left?

  • Yes. There is a bus stop in front of it.

  • Thank you.

3.

a)don’t have

b)is shining

c)work

d)is getting up


Критерии оценок

Оценка «5» ставится за 24-26 правильных ответов

Оценка «4» ставится за 19-23 правильных ответа

Оценка «3» ставится за 13-18 правильных ответов




Тема №7 Еда

I

1 Отнесите указанные слова к подходящим группам определений:

cheese, soup, bread, oil, rice, salad

  1. green, mixed, potato, fruit ……..
    2. white, brown, wholemeal, rye, sliced, garlic ……..
    3. tomato, chicken, mushroom, home-made, tinned ……..
    4. mild, mature, soft, cream, blue, goat’s ……..
    5. brown, long-grain, wild ……..
    6. olive, vegetable, sunflower ……..


2 Вставьте слова в предложения:

exotic, stones, skin, pips, varieties, seedless, bitter, bunches

1.Whatever you do, don’t try to eat the ……of a banana!
2. Plums and peaches have large…….
3. Grapes and bananas grow in……..
4. Grapes can be seeded or…….
5. Grapes have seeds, but lemons and limes have…….
6. Mangoes, lychees and starfruit are sometimes called tropical or……fruit.
7. Golden Delicious, Cox’s, and Granny Smith are different……of apple.
8. A grapefruit is part of the same family as the orange, but much more…….


3 К указанным вопросам подберите наиболее подходящий ответ.

1. Do you take sugar?
2. Would you like some cereal for breakfast?
3. Why did you buy flour?
4. Can you get a loaf when you’re out?


a. > Some cornflakes would be nice.
b. > I’m going to make a few cakes.
c. > White or brown?
d. > Yes, two, please..


4 Распределите следующие существительные на две группы.

paper – bottle – porridge – happiness - pencil - coffee – girl – work – job – plate – dog – meat - news – apricot – toothpaste – time – bedroom

Исчисляемые:

Неисчисляемые:

5 Поставьте How much? или How many?

  1. salt do you usually put in the soup?

  2. cups of tea shall I bring?

  3. films did you see?

  4. friends has he got?

  5. free time do we have?


Ответы:

1 1-salad,2-bread,3-soup,4-cheese,5-rice,6-oil

2

  1. Whatever you do, don’t try to eat the skin of a banana!
    2. Plums and peaches have large stones.
    3. Grapes and bananas grow in bunches.
    4. Grapes can be seeded or seedless.
    5. Grapes have seeds, but lemons and limes have pips.
    6. Mangoes, lychees and starfruit are sometimes called tropical or exotic fruit.
    7. Golden Delicious, Cox’s, and Granny Smith are different varieties of apple.
    8. A grapefruit is part of the same family as the orange, but much more bitter.

3 1-d,2-a,3-b,4-c

4 Исчисляемые: bottle, pencil, girl, job, plate, dog, apricot, bedroom

Неисчисляемые: paper, porridge, happiness, coffee, work, meat, news, toothpaste, time.

5

  1. How much salt do you usually put in the soup?

  2. How many cups of tea shall I bring?

  3. How many films did you see?

  4. How many friends has he got?

5.How much free time do we have?


Еда

II

1 Отнесите указанные слова к подходящим группам определений:

yoghurt, ice cream, sauce, chocolate, pie, cake

1. chocolate, fruit, cheese, birthday, wedding ……..
2. natural, strawberry, black cherry, Greek, low fat ……..
3. tomato, pesto, soy, oyster, apple, mint ……..
4. milk, plain, white, dark, Belgian ……..
5. meat, chicken, apple, cherry, home-made ……..
6. vanilla, strawberry, chocolate, Italian ……..

2 Вставьте слова в предложения:

shell, paprika, egg plants, beans, potato, peel, gherkins, zucchini

1. Aubergines are sometimes also called…..
2. In English we sometimes use the Italian word …….for courgettes.
3. Sweet peppers are red, green or yellow and are sometimes called……..
4. Haricot, broad, green, are kinds of…….
5. Small cucumbers which are pickled are called……..
6. Maris Piper, King Edwards and Jersey Royals are three kinds of……..
7. Before eating peas, you have to…..them.
8. You…..potatoes before cooking them.

3 К указанным вопросам подберите наиболее подходящий ответ.

  1. Would you like marmalade on your toast?

  2. Do you want some mustard on your burger?

  3. Do you want anything on this salad?

  4. Shall we have rice with this stir-fry?

a. > I’d rather have noodles, actually.
b. > No thanks, just butter.
c. > No thanks, ketchup is fine.
d. > I’ll just have a little dressing, please.

4 Распределите следующие существительные на две группы.
money -  magazine – information – honey - metal – child – yoghurt – rice – spaghetti – water – air – spoon – mustard - egg – chair – shampoo – raincoat

Исчисляемые:

Неисчисляемые:

5 Поставьте How much? или How many?

1… juice is there in the fridge?

2… money did they spend?

3… tomatoes are there in the bag?

4… kilos of potatoes did you buy?

5… slices of cheese are left on the plate?


Ответы:

1 1-cake,2-yoghurt,3-sauce,4-chocolate,5-pie,6-ice-cream

2

1. Aubergines are sometimes also called egg plants.
2. In English we sometimes use the Italian word zucchini for courgettes.
3. Sweet peppers are red, green or yellow and are sometimes called paprika.
4. Haricot, broad, green, are kinds of beans.
5. Small cucumbers which are pickled are called gherkins.
6. Maris Piper, King Edwards and Jersey Royals are three kinds of potato.
7. Before eating peas, you have to shell them.
8. You peel potatoes before cooking them.

3 1-b, 2-c,3-d,4-a

4 Исчисляемые: magazine, child, spoon, egg, chair, raincoat

Неисчисляемые: paper, porridge, happiness, coffee, work, meat, news, toothpaste, time, money, information, honey, metal, yoghurt, rice, spaghetti, water, air, mustard, shampoo

5

  1. How much juice is there in the fridge? (Сколько сока в холодильнике?)

  2. 2..How much money did they spend? (Сколько денег они потратили?)

  3. 3.How many tomatoes are there in the bag? (Сколько помидоров в сумке?)

  4. 4.How many kilos of potatoes did you buy? (Сколько килограммов картофеля ты купил?)

  5. How many slices of cheese are left on the plate?

Критерии оценок:

Оценка «5» 27-30правильных ответа.

Оценка «4» 26-24 правильных ответов.

Оценка «3» 23-21 правильных ответа




Тема № 8 Спорт

Вариант 1

Упражнение № 1
Откройте скобки, используя сравнительную степень прилагательных.

Пример: This cat is ...than that cat. (big)
               This cat is bigger than that cat.

1) This monkey is … than that monkey. (funny)
2) This cat is … than that cat. (lazy)
3) This woman is … than that woman. (busy)
4) This book is … than that book. (bad)
5) This pig is … than that pig. (fat)
6) This tomato is … than that tomato.
(small)

Упражнение № 2
Открой скобки, используя превосходную степень прилагательных.

Пример: Jane isgirl in our class. (tall)
               Jane is the tallest girl in our class.


1) This house is … house in our town. (big)
2) This classroom is … classroom in my school. (large)
3) This book is … book in this library. (bad)
4) Peter is … boy in her class. (short)
5) Ann is … girl in their class. (lazy)
6) This film is … (good)


Упражнение 3

SOCCER. Complete the following sentences with the words or phrases from the list below.


captain     coach     draw     fair
football ground (or pitch)     footballer     fouls     free (or penalty) kick
goal     kick-off     league     opponents
referee     score     soccer


1. What Europeans call "football", Americans call … .
2. The instructor of the team is the

3. When you play in a football team you are a .
4. The games take place on a .
5. The leader of the team is the … .
6. The man in the is the goal-keeper … .
7. The beginning of the match is the … .
8. During the match each team tries to as many goals as possible … .
9. When the teams have scored the same number of goals we say it's a … .
10. The players of the other team are the … .
11. The man who enforces the rules during the game is the … .
12. Playing correctly is called play … .
13. Unfair moves are called … .
14. When a player breaks the rules the other team may get a … .
15. A federation of football clubs is called a football … .



Вариант 2

Упражнение № 1
Дополните предложения как указано в примере.

Пример: This cat is ...., but that cat is .... (fat)
               This cat is fat, but that cat is fatter.

1) This monkey is …, but that monkey is … (funny)
2) This shirt is …, but that shirt is … (nice)
3) This house is …, but that house is … (big)
4) This milk is …, but that milk is … (hot)
5) This boy is …, but that boy is … (lazy)
6) This puppy is …, but that puppy is … (small)


Упражнение №2

Раскройте скобки, употребляя требующуюся форму прилагательного

1. This man is (tall) than that one.

This man is taller than that one.

Этот мужчина выше чем тот

2. Asia is (large) than Australia.

Asia is larger than Australia

Азия больше чем Австралия

3. The Volga is (short) than the Mississippi.

The Volga is shorter than the Mississippi

4.Mary is a (good) student than Lucy.

Mary is a better student than Lucy.

5.This garden is the (beautiful) in our town.

This garden is the most beautiful in our town.

Этот сад самый красивый в нашем городе

6.She speaks Italian (good) than English.

She speaks Italian better than English

7.Spanish is (easy) than German.

Spanish is easier than German

8.This book is (interesting) of all I have read this year.

This book is the most interesting of all I have read this year

Эта книга самая интересная из всех что я прочитал в этом году

9.January is (cold) month of the year.

January is the coldest month of the year

Январь самый холодный месяц в году.

10.Which is the (hot) month of the year?

Which is the hottest month of the year?

11.My sister speaks English (bad) than I do.

My sister speaks English worse than I do

12.A bus is (fast) than a tram.

A bus is faster than a tram.

13.The (tall) trees in the world grow in California.

The tallest trees in the world grow in California

Самые большие деревья в мире растут в Калифорнии

14.Who is the (attentive) student in your group?

Who is the most attentive student in your group?

Кто самый внимательный студент в вашей группе?

15. It is autumn. Every day the air becomes (cold)… , the leaves (yellow) .



Упражнение 3

SOCCER. Complete the following sentences with the words or phrases from the list below.


captain     coach     draw     fair
football ground (or pitch)     footballer     fouls     free (or penalty) kick
goal     kick-off     league     opponents
referee     score     soccer


1. What Europeans call "football", Americans call … .
2. The instructor of the team is the … .

3. When you play in a football team you are a .
4. The games take place on a .
5. The leader of the team is the … .
6. The man in the is the goal-keeper … .
7. The beginning of the match is the … .
8. During the match each team tries to as many goals as possible … .
9. When the teams have scored the same number of goals we say it's a … .
10. The players of the other team are the … .
11. The man who enforces the rules during the game is the … .
12. Playing correctly is called play … .
13. Unfair moves are called … .
14. When a player breaks the rules the other team may get a … .
15. A federation of football clubs is called a football … .


Ответы:

Вариант 1

Ex.1

  1. Funnier

  2. Lazier

  3. Busier

  4. Worse

  5. Fatter

  6. Smaller


Ex. 2

  1. The biggest

  2. The largest

  3. The worst

  4. The shortest

  5. The laziest

  6. The best

Ex.3

  1. Soccer

  2. Coach

  3. Footballer

  4. Football ground (or pitch)

  5. Captain

  6. Fair

  7. Kick-off

  8. Goal

  9. Draw

  10. Opponents

  11. Referee

  12. Soccer

  13. Fouls

  14. Free (or penalty) kick

  15. League

Ответы:

Вариант 2

Ex.1

  1. Funny; funniest

  2. Nice ; nicer

  3. Big; bigger

  4. Hot; hotter

  5. Lazy: lazier

  6. Small; smaller

Ex. 2

  1. Taller

  2. Larger

  3. Shorter

  4. Better

  5. The most beautiful

  6. Better

  7. Easier

  8. The most interesting

  9. The coldest

  10. The hottest

  11. Worse

  12. Faster

  13. The tallest

  14. The most attentive

  15. Colder

  16. More yellow

Ex.3

1.Soccer

2.Coach

3.Footballer

4.Football ground (or pitch)

5.Captain

6.Fair

7.Kick-off

8.Goal

9.Draw

10.Opponents

11.Referee

12.Soccer

13.Fouls

14.Free (or penalty) kick

15.League



Критерии оценок:

1 вариант

25-27 баллов – 5

20-25 баллов – 4

12-20 баллов – 3

Менее 12 баллов – 2


Вариант 2

32-37 баллов – 5

26-32 баллов – 4

20-26 баллов- 3

Менее 20 баллов – 2


Тема № 9 Путешествия

I вариант


1. Put these sentences into the Future Tense.

a) Terry goes to school at 8.15

b) He doesn’t travel by car.

2. Make these sentences negative.

a) Kamala was eating a hamburger.

b) Terry and Jackie were looking at the magazines.

3. Turn these sentences into questions.

a) You were lying on the beach.

b) Carmen was buying an ice cream.

4. Put the verbs in brackets into the correct tense.

a) I……….with my friends, when I……….an accident.(play/have)

b) He……….for the bus but it…………….very fast.(run, drive)

5. Complete these with the comparative or the superlative of the adjectives in brackets.

a) Jackie is………than Sue.(tall)

b) I think Sue is………..than Jackie.(attractive)

6. Complete these with ‘this’ or ‘these’

a) Do you like……..trousers?

b) I’d like………..shirt, please.

7. Describe your trip. Write 6-10 sentences. Say:

  • Where you went

  • Where you stayed

  • How you got there

  • What you bought or what you did

  • What you ate or drank

  • How much money you spent

  • How you got home

Ответы:

I

1. a) Terry will go to school at 8.15

b) He won’t travel by car.

2. a) Kamala wasn’t eating a hamburger.

b) Terry and Jackie weren’t looking at the magazines.

3. a) Were you lying on the beach?

b) Was Carmen buying an ice cream?

4. a) I was playing with my friends, when I had an accident.(play,have)

b) He ran for the bus but it was driving very fast.(run, drive)

5. a) Jackie is taller than Sue.(tall)

b) I think Sue is more attractive than Jackie.(attractive)

6. a) Do you like these trousers?

b) I’d like this shirt, please.

7. Students’ own answers.


Путешествия

II вариант

1. Put these sentences into the Future Tense.

a) He catches the bus.

b) I don’t have lunch at school.

2. Make these sentences negative.

a) I was watching Jackie.

b) She was putting some things on the shelves.

3. Turn these sentences into questions.

a) They were writing a letter to their pen friends.

b) He was buying some milk.

4. Put the verbs in brackets into the correct tense.

a) While I……….my bike, I………….(ride, fall off)

b) When my friends……….me. they……….to get my mother.(see, run)

5. Complete these with the comparative or the superlative of the adjectives in brackets.

a) Casey is the……..footballer in the team. (good)

b) Rome is……..away from London than Paris.(far)

6. Complete these with ‘this’ or ‘these’

a) How much are…….scissors?

b) ……….shorts are too tight.

7. Describe your trip. Write 6-10 sentences. Say:

  • Where you went

  • Where you stayed

  • How you got there

  • What you bought or what you did

  • What you ate or drank

  • How much money you spent

  • How you got home


Ответы

II

1. Put these sentences into the Future Tense.

a) He will catch the bus.

b) I won’t have lunch at school.

2. Make these sentences negative.

a) I wasn’t watching Jackie.

b) She wasn’t putting some things on the shelves.

3. Turn these sentences into questions.

a) Were they writing a letter to their pen friends.

b) Was he buying some milk.

4. Put the verbs in brackets into the correct tense.

a) While I was riding my bike, I fell off.(ride, fall off)

b) When my friends saw me. They ran to get my mother.(see, run)

5. Complete these with the comparative or the superlative of the adjectives in brackets.

a) Casey is the best footballer in the team.(good)

b) Rome is further away from London than Paris.(far)

6. Complete these with ‘this’ or ‘these’

a) How much are these scissors?

b) These shorts are too tight.

7. Describe your trip. :

Students’ own answers


Критерии оценок за выполнение задания по теме «Путешествия»

Задание содержит лексическое задание из 6 пунктов, грамматическое задание из 12 пунктов .

Оценка «5» 16-18правильных ответа.

Оценка «4» 13-15 правильных ответов.

Оценка «3» 9-12 правильных ответа.



Тема № 10 Россия. Москва

I

1. Отметьте буквой Т (true) информацию, соответствующую тексту, и буквой F ( False) – не соответствующую тексту.

Moscow is the administrative, economic, political center of Russia and the one of the country’s major cities. The population of Moscow is about 9 million people, it’s total area is about 900 thousand square kilometers.

Founded by Yuri Dolgoruky, Moscow was first mentioned in the chronicles in 1147. From a small frontier settlement, Moscow turned into a wealthy city, the capital of Moscovy. Moscow remained the center of Russia and became the main target of Napoleon’s attack. Moscow is a major inducation. Old churches, cathedrals and monasteries attract thousands of tourists from all over the world. Moscow is noted for art museum housing unique collections of Russian and foreign painters. The Kremlin is the main tourist attraction. When a small settlement was surrounded with a wooden wall, it becomes a fortress. During the Tatar invasion the Kremlin fortress were built for decoration when Moscow had ceased to be a fortress. The Bell Tower of Ivan the Great and the cathedrals date from the 15th to the 17th century. In the Kremlin cathedrals tsars and emperors were crowned and buried. Magnificent cathedrals of the Kremlin are famous for their frescoes, too.

    1. Moscow is the smallest city in Russia.

    2. The population of Moscow is less than 9 million people.

    3. Founded by Yuri Luzkov, Moscow was first mentioned in the chronicles in 1147.

    4. Moscow remained the center of Russia and became the main target of Napoleon’s attack.

    5. Some people like to visit the Kremlin.

    6. Magnificent cathedrals of the Kremlin are famous for their frescoes, too.


2. Раскройте скобки, употребляя глаголы в форме Future Simple.

1. I (to be) very busy at the beginning of June. We (to have) our exams.

2. This day (to come) sooner or later.

3. Who (to join) me? Perhaps I (to drive) to town this weekend.

4. You (to help) me or not?

5. He (to come) to see me in a year’s time.


3. Раскройте скобки, употребляя глаголы в Present Simple или Future Simple. (Все предложения относятся к будущему).

1. Before you (to cross) the park, you (to come) to a supermarket.

2. If I (to stay) some more days in your town, I (to call) on you and we (to have) a good talk.

3. After I (to finish) school, I (to enter) the University.

4. When he (to return) to Moscow, he (to call) on us.

5. If I (to see) him, I (to tell) him about their letter.

Ответы:

I

1-F, 2-F,3-F,4-T,5-F,6-T

2

1. will be; will have

2. will come

3. will join

4. Will you help me … ?

5. will come


3

1. cross; will come

2. stay; will call; will have

3. finish; will enter

4. returns; will call on

5. see; will tell



Тема № 10 Россия. Москва

II

1. Отметьте буквой Т (true) информацию, соответствующую тексту, и буквой F (False) – не соответствующую тексту.

Moscow is the capital of our country. It's administrative, economic, political and educational center. Moscow has a populations of about 9 millions peoples. The history of Moscow began in the years 1147.

The present-day Moscow is the seat of the government of the Russia. President of Russia lives and works here.

Moscow is not only political center. It is also the center of the industrial and cultural life of Russia.

Moscow has thousands of factories. What they make is not used in the capital only. Different machines, cars, watches, clothes, toys and very many other things go to all parts of the country.

There are a lot of libraries in Moscow. The state library, is one of the biggest in the world.

The museums, art gallery, theatres and monuments make our capital a world cultural center. Every day thousands of people visit the Memorial of the great Patriotic War, the Pushkin museum of Fine arts and the Tretyakov Gallery.

Moscow is also a great transport center. Trains and plains come to the capital every day from all parts of Russia and from other countries. Our capital is a port of five seas.

We are proud of Moscow.

      1. Moscow is the smallest city in Russia.

      2. President of Russia lives and works here.

      3. Moscow is only a political center.

      4. There are hundreds of factories in Moscow.

      5. The state library, is one of the biggest in the world

      6. Our capital is a port of five seas.


2.Раскройте скобки, употребляя глаголы в форме Future Simple.

1. How long you (to be) away? I (to miss) you.

2. She (to have) dinner in ten minutes.

3. I think I (to get up) earlier tomorrow morning.

4. Alex (to help) her to pass her exam, I’m sure.

5. They (to write) a test tomorrow at their English lesson.


3. Раскройте скобки, употребляя глаголы в Present Simple или Future Simple. (Все предложения относятся к будущему).

1The child (not to be) healthy, if you (not to give) him much fruit.

2. I (to sing) you this song, if you (to tell) me the words.

3. If it (to be) very cold tonight, our car (not to start) in the morning.

4. I hope you (to join) us when we (to gather) in our country house the next time.

5. If the weather (to be) nice, we (to go) to the beach.


Ответы: II

      1. 1-F,2-T,3-F,4-F,5-T,6-T

2

1 How long will you be away? I will (=I’ll) miss you.

2. will have

3. will get up

4. will help

5. will write


3

1. will not (=won’t) be healthy; do not (=don’t) give

2. will sing; tell

3. is; will not start

4. will join; gather

5. is; will go


Оценка «5» 16-18правильных ответа.

Оценка «4» 13-15 правильных ответов.

Оценка «3» 9-12 правильных ответа



Тема № 11 Великобритания

I

1. А Расположите отрывки в правильном порядке чтобы получился текст.

a)London’s black taxis are nearly as famous as it red double-decker buses. The London black taxi is the first taxi in the world. Black cars are over 300 years old. Of course, once they were horse-driven carriages.

b) The traditional colour of the London taxi is still black, though in recent years red, blue and yellow taxis have appeared. Taxi drivers are a useful source of information as they know London inside out.

c) In their present form they appeared after the First World War. It was in 1694 when the Parliament passed the act which gave the right to carry passengers to 250 hired carriages.

1. B Закончите диалог, используя информацию текста.

- Are all London taxis…?

-The… is black, but there are taxis of other colours.

-When did the… appear?

-The first 250…were given the … to carry passengers in London… .

2. Ответьте на вопросы, выбрав правильную букву

1. What is the official name of Britain?

a) The United Kingdom b) The United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland c) Great Britain

2. Where is the UK situated?

a) On Victoria Island b) On New Zealand Island c) On the British Isles

3. What parts does the UK consist of?

a) England, Scotland, Wales, Northern Ireland b) England, Scotland, Wales c) England, Wales, Northern Ireland

4. What is the capital of Britain?

a) Washington b ) Edinburgh c) London

5. What is the oldest part of London?

a) The City b) The West End c) The East End

6. What river is the British capital situated on?

a) On the Severn b) on the Thames c) on the Mississippi

7. What is the capital of Scotland?

a) Belfast b) Edinburgh c) Cardiff

8. What is the capital of Wales?

a) Belfast b) Edinburgh c) Cardiff

9. What is the capital of Northern Ireland?

a) Belfast b) Edinburgh c) Cardiff

10. What is the symbol of England?

a) The thistle b) The daffodil c) The red rose

11. What is the symbol of Scotland?

a) The thistle b) The daffodil c) The red rose

12. What is the symbol of Wales?

a) The thistle b) The daffodil c) The red rose

13. What is the symbol of Northern Ireland?

a) The red hand and the shamrock b) The daffodil c) The thistle

14. What is Edinburgh famous for?

a) for its art galleries b) for its music and theatre festivals c) for its monuments

15. What is Wales called?

a) A “Land of Song” b) A “Land of Music” c) A “Land of Art”

Ответы:

Задание1А

A,C,B

Задание 1B

Are all London taxis black?

-The traditional colour is black, but there are taxis of other colours.

-When did the first taxis appear?

-The first 250 hired horse driven carriages were given the right to carry passengers in London in 1694

Задание2

1-b,2-c,3-a,4-c,5-a,6-b,7-b,8-c,9-a,10-c,11-a,12-b,13-a,14-b,15-a


Великобритания

II

1 А Расположите отрывки в правильном порядке чтобы получился текст.

Getting around. By bus

a)You can see double-decker buses in many other countries of the world: the USA, Australia and others. They say that one could see them in Moscow at one time but double-deckers were found inconvenient especially at rush hours.

b)Far the bus.es are collected by a conductor or are paid to the driver on entering the bus. Double-decker bus has two levels of seating and is seen in all British towns.

c) One of the symbols of London is a red double-decker bus. The first bus service ran in London in 1829 and motorbuses were first used in 1899. However, the top level had no roof and passengers had to wait until 1925 for protection against the British weather.

1B Закончите диалог, используя информацию текста.

-Would you like to travel by….?

-Yes, I think one can see a lot from … of it.

-Can one travel by double-deckers only in …?

-Red double-decker buses are a typical picture in London but two-level buses run I many towns of… of the world.

2 Ответьте на вопросы, выбрав правильную букву

1. What is the national sport of Britain?

a) Cricket b) Football c) Rugby

2. When do British people celebrate Christmas?

a) On the 7th of January b) On the 25th of December c) On the 19th of January

3. What is the traditional Christmas meal in Britain?

a) Roast chicken and apple pie b) Roast potato and cherry pie c) Roast turkey and pudding

4. What is the longest river in Britain?

a) The Severn b) The Thames c) The Tay

5. What is the deepest river in Britain?

a) The Thames b) The Severn c) The Tweed

6. Why is it never too hot or too cold in Britain?

a) It is because of the wind b) It is because of the high mountains c) It is because of the sea

7. What is the best and driest season in Britain?

a) Spring b) Summer c) Autumn

8. What is the London home of the Queen?

a) Buckingham Palace b) Westminster Palace c)The Houses of Parliament

9. What is the official name of the parliament building?

a) Buckingham Palace b) Westminster Palace c)The Houses of Parliament

10. What was the Tower of London?

a) A palace, a fortress, a shop b) A palace, a prison, a fortress c) A prison, a fortress, a library

11. What is the Tower of London now?

A) It is a palace b) It is a library c) It is a museum

12. What birds live in the Tower of London?

a) Sparrows b) Woodpeckers c) Ravens

13. What is in the centre of Trafalgar Square?

a) Nelson’s Column b) the Monument to Queen c) the Monument to Peter Pan

14. Who was the architect of St. Paul’s Cathedral?

a) Charles Barry b) Christopher Wren c) Charles Mackintosh

15. What is the national drink in Britain?

a) Tea b) Coca-cola c) Beer


Ответы:

Задание 1А

C, B, A

Задание 1B

-Would you like to travel by a double-decker bus?

-Yes, I think one can see a lot from the top level of it.

-Can one travel by double-deckers only in London?

-Red double-decker buses are a typical picture in London but two-level buses run in many towns of the UK and in other countries of the world.

Задание 2

1-b, -b,3-c,4-a,5-a,6-c,7-a,8-a,9-b,10-b, 11-c,12-c,13-a,14-b,15-a


Критерии оценок:

Оценка «5» 18-20 правильных ответа.

Оценка «4» 15-17 правильных ответов.

Оценка «3» 11-14 правильных ответа



Тема № 12 Традиции разных стран

I вариант

1 Найдите правильный ответ.

1 What are the most popular Christmas colors after green and red?

a. red and yellow           b. silver and gold                c. white and black           d. orange and violet

2. What food is often left out for Santa?

a. nuts         b. a pudding       c. a turkey        d. cookies

3. What is the most popular treetop ornament? a ball       b. an angel              c. a star             

   d. a cracker

4. How many pipers piping did my true love give me? a. 11       b. 12         c. 10                      d. 6

5. Which country (on territory of which country) started the tradition of exchanging gifts?

А)Germany             b. China                c. Egypt                d. Italy


2 Write in on, in, at

1 British people celebrate Christmas ___ the 25th of December.

2 Yesterday Sally got up ___ 6 o'clock.

3 Chris and Molly had a Christmas party ___ the21 st of December

3 Give short answers.

1 Do you paint eggs at Easter?

2 Was Easter in May last year?

3Did you play any jokes on April 1 st?

4 Did you invite a lot of guests to your birthday party?


4 Use the words in the box to complete the sentences Historical, independence, Christmas, celebrate, religious, national, during.

People in the United States (1) ____________ the Thanksgiving Day on the fourth Thursday in November. The fourth of July is also a (2) ____________  holiday. This is the day when Americans celebrate their (3) ____________ from Britain. In Britain people don’t really celebrate (4) ____________ events in this way. Here, the main holidays are (5) ____________  holidays, (6) ____________ and Easter. There are several one-day holidays (7) ____________  the year.

5 Fill in the question words.

1._______did your mum make? — A cake.

2 ._____ did you decorate the Christmas tree? — With ornaments.

3 _________do you play jokes? — On April 1st.

Ответы:

1) 1 – b, 2 – d, 3 –b, 4 – 10, 5 – d

2) 1 on, 2 at, 3 on
3) Your own answers.

4)1-celebrate,2-national,3-independence,4-historical,5-religious,6-Christmas,7-during
5)1-What,2-What,3-When



Тема № 12 Традиции разных стран

II вариант


1. Найдите правильный ответ.


1 Which state of the USA has a city named Santa Claus?

a. Indiana           b. Louisiana                    c. Maine              d. Colorado


    1. What colour is Santa’s belt?

a. red              b. white               c. black             d. no belt at all


3 Who are Santa’s little helpers and toy builders?

a. elves                 b. hobbits             c. Jawas               d. Munchkins


4 What is the name of the red-nosed reindeer?

a. Scroodge                 b. Rudolph               c. Ernie                d.Snowy


5 When is Boxing Day?

a. January 1              b. December 31               c. December 26              d. December 25  


2 Write in on, in, at

1 I got a Christmas card ___ Monday.

2 The children found a lot of presents ___ the morning.

3 We are going to the museum ___ January.

3 Give short answers.

1 Does your mum decorate the house for New Year?

2 Do you like watching parades on TV?

    1. Is your birthday in summer?


    1. Do you wear funny costumes at Halloween?


4 Use the words in the box to complete the sentences Sing, put, find, hang, go, be, come


Yesterday was Christmas Eve, the 24th of December. It (1) __________ a nice day. At first my friends and I (2) _________carols in the streets. Then in the evening I (3) _________a Christmas stocking by the fireplace and (4) _________ to bed. At night Santa Claus (5) ____________. He  (6) ___________ presents into the stocking. In the morning I (7) ___________ cool roller skates in the stocking.

5 Fill in the question words.

1 .__________ presents did you get? — Five.

2 .________do you celebrate New Year? — At home.

3 ._________do you like parties? — Because they're fun

Ответы

1) 1 – a, 2 – c, 3 – a, 4 – b, 5 - c.
2) 1 on, 2 in, 3 in
3) Your own answers.

4)1 Was, 2 sang, 3 hung, 4 went, 5 came, 6 put, 7 found
5) 1-How many,2-Where,3-Why


Критерии оценок:

Оценка «5» 16-18 правильных ответа.

Оценка «4» 13-15 правильных ответов.

Оценка «3» 10-12 правильных ответов




Тема № 13 Жизнь в городе и деревне

I вариант


1. Выберите из скобок герундий или  инфинитив.

  1. I am planning … (to visit/visiting) my granny next week.

  2. When they finish … (to eat/eating) their lunch, they’ll go to the office.

  3. He suggested … (to buy/buying) some food.

  4. Does Sally enjoy … (to go/going) to the gym?

  5. Don’t put off … (to write/writing) a report till the end of the month.

  6. John refused … (to answer/answering) my question.

  7. My brother intends … (to get/getting) married soon.

  8. I think she didn’t mean … (to hurt/hurting) you.

  9. Keep … (to beat/beating) the eggs.

  10. Fred can’t afford … (to travel/travelling) this year.


2. Выберите инфинитив с частицей to или без нее

  1. We can … (speak/to speak) Spanish.

  2. He often makes me … (feel/to feel) guilty.

  3. You have … (be/to be) friendly and polite.

  4. She must … (stay/to stay).

  5. The lawyer will … (call/to call) you later.

  6. I’d like … (send/to send) him a present.

  7. You’d better … (move/to move) faster.


3. Составьте предложения, выбрав начало из первого столбца и окончание – из второго.

  1. She is interested                             a) drinking alcohol.

  2. I would like                                     b) to seeing my daughter.

  3. You should give up                         c) being ill.

  4. We really enjoy                               d) laughing at her.

  5. I’m looking forward                        e) to living in a dirty house.

  6. He is used                                      f) talking to drunk people.

  7. She pretended                                g) swimming in the sea.

  8. Pamela is good                               h) to have a cup of coffee.

  9. I couldn’t help                                  i) in surfing the Internet.

10. She avoids                                     j) at riding a

.

 4. Translate into English using the Objective Infinitive Construction where possible.

1. Он хочет, чтобы мы пришли к нему сегодня. 
2. Я хотел бы, чтобы вы подождали меня здесь. 
3. Он хочет, чтобы его сын стал врачом. 
4. Он хочет, чтобы его послали в С.-Петербург на конференцию. 
5. Она хочет, чтобы ее пригласили на вечер. 
6. Мы не хотели, чтобы нас прерывали. 
7. Хотите ли вы, чтобы я вам помог? 


Ответы:

1)

  1. to visit

  2. eating

  3. buying

  4. going

  5. writing

  6. to answer

  7. to get

  8. to hurt

  9. beating

  10. to travel



2)


  1. speak

  2. feel

  3. to be

  4. stay

  5. call

  6. to send

  7. move



3)

1 – I,2-h,3-a,4-g,5-b,6-e,7-c,8-j,9-d,10-f

4)

1. He wants us to come to him today. 
2. I would like you to wait for me here. 
3. He wants his son to become a doctor. 
4. He wants to be sent to St. Petersburg to a conference. 
5. She wants to be invited to a party. 
6. We didn’t want to be interrupted. 
7. Would you like me to help you? 



Тема № 13 Жизнь в городе и деревне

II вариант


1. Выберите из скобок герундий или  инфинитив.

  1. We expect … (to leave/leaving) tomorrow.

  2. Mary decided … (to fly/flying) to Venice.

  3. The sportsmen hope … (to get/getting) the best results.

  4. Are you going to give up … (to smoke/smoking)?

  5. They don’t want … (to have/having) any more children.

  6. I don’t mind … (to wash up/washing up).

  7. Girls, stop … (to giggle/giggling).

  8. Ben likes … (to play/playing) chess.

  9. Lara goes … (to dance/dancing) every weekend.

  10. Harry can’t stand … (to work/working) on Saturdays.


2. Выберите инфинитив с частицей to или без нее

  1. We can … (speak/to speak) Spanish.

  2. He often makes me … (feel/to feel) guilty.

  3. You have … (be/to be) friendly and polite.

  4. She must … (stay/to stay).

  5. The lawyer will … (call/to call) you later.

  6. I’d like … (send/to send) him a present.

  7. You’d better … (move/to move) faster.


3. Составьте предложения, выбрав начало из первого столбца и окончание – из второго.

1. She is interested a) drinking alcohol.

2. I would like b) to seeing my daughter.

3. You should give up c) being ill.

4. We really enjoy d) laughing at her.

5. I’m looking forward e) to living in a dirty house.

6. He is used f) talking to drunk people.

7. She pretended g) swimming in the sea.

8. Pamela is good h) to have a cup of coffee.

9. I couldn’t help i) in surfing the Internet

10. She avoids j) at riding a


4. Translate into English using the Objective Infinitive Construction where possible.

  1. Я хочу, чтобы его статья была опубликована. 

  2. Доктор не хочет, чтобы вы ехали на юг. 

  3. Он хочет, чтобы груз был застрахован. 

  4. Она не любит, чтобы дети готовили уроки вечером. 

  5. Она любит, чтобы обед был вовремя.

  6. Он не любит, когда его прерывают. 

  7. Он хочет, чтобы ему задавали вопросы.


Ответы:

1)

  1. to leave

  2. to fly

  3. to get

  4. smoking

  5. to have

  6. washing up

  7. giggling

  8. playing

  9. dancing

  10. working


2)

  1. speak

  2. feel

  3. to be

  4. stay

  5. call

  6. to send

  7. move


3)

1 – I,2-h,3-a,4-g,5-b,6-e,7-c,8-j,9-d,10-f

4)

1. I want his article to be published. 
2. The doctor doesn’t want you to go to the south. 
3. He wants the cargo to be insured. 
4. She doesn’t like the children to do their home task in the evening. 
5. She likes to have her dinner on time. 
6. He doesn’t like to be interrupted. 
7. He wants to be asked questions



Критерии оценок:

Оценка «5» 34-30 правильных ответа.

Оценка «4» 29-25 правильных ответов.

Оценка «3» 24-18 правильных ответов




Тема №14 Искусство и культура. Выдающиеся люди нашей планеты.

I вариант

1. Дайте три основные формы следующих глаголов:

to say, to build, to send, to spend, to see, to listen, to hear, to tell, to hurry, to meet,

2. Постройте разделительные вопросы:

1.You are busy now, … ?

2. You were born in Moscow, … ?

3. There aren’t many people in the library now, … ?

4. He couldn’t go there, … ? 5. You haven’t heard from your friend for a long time, … ?



3. Поставьте следующие предложения в вопросительную и отрицательную форму:

1. I often have to go to the library.

2. She has to stay in bed.

3. I’ve got to speak to you.


  1. Поставьте вопросы к выделенным словам:


1. They’ve never been to any foreign countries.

2. We’ve already seen this new film.

3. His friend translated two English books into Russian.


5. Раскрой скобки, поставив инфинитив в нужной форме:

1.”You ( to see) the new picture by Picasso?” “Yes.” ”How you (to like ) it?” “I like it very much.”

2. “You ever ( to be ) to St. Petersburg?” “Yes , I (to go) there last winter.”

3. “ Is Father at home ?” “No ,he ( not to come ) yet.”

4. I just ( to finish ) work and ( to read ) a book now.

5. “Where’s your son ?” “He ( not to come ) from school yet . I think he still (to play ) football .”

6. Используйте данную информацию и напишите биографию.

Fact file

Madonna

Name

Madonna Louise Ciccone

Date of birth

August 16th 1958

Place of birth

Michigan,USA

Family info

Very poor family, three sisters, four brothers

Job

Rock star, film actress

First hit

Into the Groove’



Ответы на задания:

1.say – said – said

build – built – built

send – sent – sent

spend – spent – spent

see – saw – seen

listen – listened – listened

hear – heard – heard

tell – told – told

hurry – hurried – hurried

meet – met – met

2.

1. …. , aren’t you? 2. … , weren’t you? 3. … ,are there? 4. … , could he? 5. … ,have you?

3.

1. Do you often have … ? I don’t often have … . 2. Does she have … ? She doesn’t have … . 3. Have you got … ? I haven’t got … .

4.

1. Who has never been to any foreign countries? Have they ever been to any foreign countries? 2. Who has seen this new film yet? What film have you seen? 3. What did his friend do? What did his friend translate from English into Russian? How many books did his friend translate from English into Russian?

5.

1. Have you seen … ?... How do you like …? 2.Have you ever been to … ? … I went … .3. … ,he hasn’t come … .4. I have just finished … am reading … .5. … .He hasn’t come … . … he is still playing … .

6. Madonna Louise Ciccone was born on August 16th 1958 in Michigan,USA. Her family was very poor. She has got three sisters and four brothers.Madonna is a Rock star and an actress. Her forst hit wasInto the groove’.








Тема №14 Искусство и культура Выдающиеся люди нашей планеты.

II вариант


1. Дайте три основные формы следующих глаголов:


to think, to bring, to lie, to show, to know, to speak, to forget, to leave, to become, to write


2.Постройте разделительные вопросы:


1. She knows you, … ? 2. You’ll be back home early today, … ? 3. He has read a lot of English books already, … ? 4. You didn’t see your friend yesterday, … ? 5. You’ve spent a lot of time on it, … ?


3.Поставьте следующие предложения в вопросительную и отрицательную форму:

1. He’s got to see a lot of people today. 2. He had to go for the book at once. 3. She had to go to bed late last night.

4.Поставьте вопросы к выделенным словам:

1. They’ll send us several telegrams later.(3) 2. She lives in Moscow.(2) 3. She always makes a lot of mistakes.(3)

5. Раскрой скобки, поставив инфинитив в нужной форме:

1. “When your children ( to come ) back to town ?” “They ( not to come ) back yet.” 2. You ( to do ) the translation already? You only ( to begin ) it 20 minutes ago. 3. “ You ( to finish ) the work yet? Can I have a look at it?” “Certainly. I ( to finish )it an hour ago.” 4. “I just ( to have ) breakfast, and ( to read ) the paper,” I ( to answer ) . “ You ( to get up ) so late?” he ( to say ) and ( to ask ) me to go to his place at once. 5. “ When you ( to come ) to Moscow?” “A week ago.”

6. Используйте данную информацию и напишите биографию.

Fact file

John Lennon

Name

John Lennon

Date of birth

October 9th 1940

Place of birth

Liverpool, Great Britain

Family info

Parents didn’t live together, John’s aunt Mimi looked after him.

Job

Musician. The member of ‘The Beatles’

First hit

Please, please me’ in a studio in London in 1963



Ответы на задания:

1.think – thought – thought

bring – brought – brought

lie – lay – lain

show – showed – shown

know – knew – known

speak – spoke – spoken

forget – forgot – forgotten

leave – left – left

become – became – become

write-wrote-written

2.

1. … , doesn’t she? 2. … ,won’t you? 3. … ,hasn’t he? 4. … ,did you? 5. … ,haven’t you?

3.

1. Has he got … ? He hasn’t got … . 2. Did he have … ? He didn’t have … .3. Did she have … ? She didn’t have … .

4.

1. Who will send us several telegrams later? Who will they send several telegrams later? When will they send us several telegrams? 2. Who lives in Moscow? Where does she live? 3. Who makes a lot of mistakes? How many mistakes does she make? When does she make a lot of mistakes?

5.

1. When did your children come back … ? … haven’t come back … .2. Have you done … ? You only began … .3. Have you finished … ? … I finished … .4. I have just had … , … am reading … I answered. Did you get up … ? he said and asked … .5.When did you come … ?



Критерии оценок за выполнение задания по теме «Искусство и культура. Выдающиеся личности.»

Задание содержит грамматическое задание из 5 пунктов и лексическое задание на составление биографии известной личности по опорным данным.

Оценка «5» 30-39 правильных ответа.

Оценка «4» 25-29 правильных ответов.

Оценка «3» 20-28 правильных ответа.



Тема №15 Исторические памятники. Чудеса света

Вариант 1


1.Прочитайте текст, используйте глагол в правильной форме в действительном или страдательном залоге.

The history of paper.

Today, paper (1)_____(use) for hundreds of everyday things. Long ago, before paper, people (2)_____(write)on animal skins, bones and stones. Then the Egyptians (3)____(start) to make papyrus. But the first real paper (4)_____(invent) in China. It (5)____(make) from a mixture of plants and cloth. The Chinese (6)_____(keep) their invention secret for centuries. Finally, in the 10-th century, paper(7)_____(bring) to Europe by the Arabs. The first paper mill (8)______(build) in Spain in 1150. Since then most paper (9)______(make) out of wood, because it is much stronger than cloth. Nowadays, each person (10)______ (use) about 300kg of paper every year.

2. Измените предложения, используя страдательный залог.

a) The main computer checks the information.

b) The teacher warned Terry.

c)A new DJ will present the show next week.

3.Сделайте следующие предложения отрицательными и вопросительными.

a) Terry’s bag was stolen

b) The project will be finished in five days.

c) Stamps are sold at the post office.



Исторические памятники. Чудеса света

Вариант 2

1.Прочитайте текст, используйте глагол в правильной форме в действительном или страдательном залоге.

The discovery of DNA

DNA (1)______(discover) by a German scientist in 1869, but nobody (2)______(realize) the importance then. Other scientists thought that it was too simple to contain the map of how we (3)______(make). In 1953, a group of British scientists finally (4)_______(discover) the structure of DNA and how it (5)______(work).They (6)_______(give) the Nobel Prize for Medicine in 1962. In 1986, for the first time DNA testing (7)_____(use) by the police. Some DNA is usually left at the place where crime (8)______(commit). The test always (9)______(show) if the person is guilty. With DNA information it is possible that a cure for many diseases (10)_______(find) in the future.

2. Измените предложения, используя страдательный залог.

a)Thieves stole five cars.

b)The police will close the road.

c)Bruno Brooks presents the Top 40.

3.Сделайте следующие предложения отрицательными и вопросительными.

a)Mr. Moor was invited to the party.

b)Tigers are found in Africa

c)The electricity lined will be repaired.


Ответы


Вариант 1

1.

1)-is used 6)-kept

2)-wrote 7)-was brought

3)-started 8)-was built

4)-was invented 9)-is made

5)-was made 10)-uses

2.

a)The information is checked by the main computer.

b)Terry was warned by the teacher.

c)The show will be presented by a new DJ.

3.

a) Terry’s bag wasn’t stolen.

Was Terry’s bag stolen?


b) The project won’t be finished in five days.

Will the project be finished in five days?

c) Stamps aren’t sold at the post office.

Are stamps sold at the post office?

Вариант 2

1.

1)-was discovered 6)-were given

2)-realized 7)-was used

3)- are made 8)-was committed

4)- discovered 9)-shows

5)-worked 10)-will be found

2.

a) Five cars were stolen by thieves.

b) The road will be closed by the police.

c) The Top 40 will be presented by Bruno Brooks.

3. Сделайте следующие предложения отрицательными и вопросительными.

a)Mr. Moor wasn’t invited to the party.

Was Mr. Moor invited to the party?

b) Tigers aren’t found in Africa.

Are tigers found in Africa?

c)The electricity lined won’t be repaired.

Will the electricity lined be repaired?


Критерии оценок.

Оценка «5» ставится за 17-19 правильных ответов.

Оценка «4» ставится за 14-16 правильных ответов.

Оценка «3» ставится за 11-13 правильных ответов




Тема №16 Человек и природа

    1. вариант

Упражнение 1

Найдите одно предложение с косвенной речью, в котором нет ошибок. Исправьте ошибки в остальных предложениях.

1.      Mike told the policeman that he lost his identity card.

2.      Jane said to Dick that Julia doesn’t live next to her.

3.      She told the detective that she sees the thief in the house.

4.      He said that he ate nothing since morning.

5.      My girlfriend told me that she felt very bad, and she had a headache.

6.      Tom’s boss said to him that he hasn’t done the work properly.

7.      Anna said that she doesn’t want to wear her old dress.

8.      Her brother told her that they will have plenty of time to do their work.

 

Упражнение 2

Восстановите следующие фразы, используя предложения с косвенной речью, приведенные в упражнении выше:

1.      Mike (to the policeman): “You know, I …”

2.      Jane (to Dick): “You’re mistaken, Julia …”

3.      The woman (to the detective): “I am absolutely sure that …”

4.      He: “I …”

5.      My girlfriend (to me): “You know what, Mike, I …”

6.      Tom’s boss (to Tom): “Tom, as to your last report, I am afraid, you …”

7.      Anna: “No, I’d better put on something new. I …”

8.      Her brother (to her): “Listen, we …”


Упражнение 3

Fill in the gaps with the words


Greenpeace, oxygen, jungle rain forests, ecology, breathing, nature, wildlife, flora and fauna.


People depend on the planet, on the Sun, on animals and plants around them. People must take care of the Earth. Our …. becomes worse and worse with every new day. People destroy …. And cut down trees to make furniture. They forget that they can’t live without tress and plants, because they fill the air with ……. Oxygen is necessary for our …… We can’t stay indifferent to these problems.

There a lot of special organizations which are trying to save our nature. One of them is …… Their aim is to help …… to survive, to recue animals, to save our land, people and animals. We must take care of ….. because we are a part of it.


 Ответы:

Упражнение № 1  

Нет ошибок в предложении № 5*. 

  

  1. Mike told the policeman that he had lost his identity card.

  2. Jane said to Dick that Julia didn’t live next to her.

  3. She told the detective that she had seen the thief in the house.

  4. He said that he had eaten nothing since morning.

  5. My girlfriend told me that she felt very bad, and she had a headache.

  6. Tom’s boss said to him that he hadn’t done the work properly.

  7. Anna said that she didn’t want to wear her old dress.

  8. Her brother told her that they would have plenty of time to do their work.

* – в особых случаях и некоторые другие предложения в данном упражнении могут оказаться грамматически правильными, но мы придерживались наиболее общих грамматических правил  


Упражнение 2 

  1. Mike (to the policeman): “You know, I have lost my identity card.”

  2. Jane (to Dick): “You’re mistaken, Julia doesn’t live next to me”

  3. The woman (to the detective): “I am absolutely sure that I saw the thief in the house.”

  4. He: “I have eaten nothing since morning.”

  5. My girlfriend (to me): “You know what, Mike, I feel very bad and I have a headache.

  6. Tom’s boss (to Tom): “Tom, as to your last report, I am afraid, you haven’t done the work properly”.

  7. Anna: “No, I’d better put on something new. I don’t want to wear my old dress.”

  8. Her brother (to her): “Listen, we will have plenty of time to do our work.”

Упражнение 3

  1. Ecology

  2. Jungle rain forests

  3. Oxygen

  4. Breathing

  5. Greenpeace

  6. Nature

  7. Wildlife

  8. Flora and fauna


Критерии оценок:

21- 24 баллов – 5

18-21 баллов – 4

12-18 баллов – 3

Менее 12 баллов - 2




Тема №17 Выбор профессии

I

Закончите предложения, используя предлагаемые варианты:

1.Being a teenager is not so...

a) important b) easy c) clever

2. Young people have to learn ... at school.

a) a little b) nothing c) a lot of

3. When parents don't understand the problems of their children it's

so-called...

a) generation gap b) problem c) the rush hour

4. Nowadays we have very serious problems for the young people such as violence, AIDS, drugs and ...

a) music b) alcohol c) sport

5. The most terrible thing is when teenager becomes a ...

a) student b) doctor c) drug addict

6. Teenagers commit crimes for some reasons. They need money, someone makes them do it or they want to…. their friends.

a) like b) impress c) watch

7. The most popular subcultures are Hacker, Rocker, Punk, Mod ,Hippie, Biker, Skinhead and…

a) Goth b) Pioneer c) Stranger

8. A young person who wears leather jacket, army boots and a cowboy hat just to show off. He is associated with something rebellious.

a) Hippie b) Rocker c) Mod

9.A young person who dresses in a shocking way to express his or her identity. He or she has brightly coloured hair and wears metal chains. The person is thought to rebel against the society. The music is aggressive. They reject everything.

a) Punk b) Hacker c) Hippie

10.There people developed their own style distinct from others. A person has college-style hair, a neat white shirt, a short jacket, or a short blazer jacket, and narrow trousers. The clothes are Italian by choice. Pale face, plenty of make-up. Scooters are the preferred means of transportation. He or she prefer soul music.

a) Skinhead b) Biker c) M

Ответы.

1-b,2-c, 3-a, 4-b, 5-c, 6-b, 7-a, 8-b, 9-a, 10-c.



Выбор профессии

II

Закончите предложения, используя предлагаемые варианты:

1. Teenagers have ... problems.

a) no b) a lot of c) much

2. School is the 1st problem. Young people have to learn ...

a) a little b) nothing c) a lot

3. When parents don't understand the problems of their children it's

so-called...

a) problem c) greenhouse effect b) generation gap

4. Nowadays we have very serious problems for the young people such as violence, AIDS, drugs and ...

a) smoking b)studies c) playing football

5. The most terrible thing is when teenager becomes a ...

a) parent b) student c) drug addict

6. A young person who wears a leather jacket, army boots and a cowboy hat just to show off. He is associated with something rebellious.

a) Hippie b) Rocker c) Mod

7. A subculture is a group of people with the same……., the same style and they like the same music.

a) interests b) parents c) schoolmates

8.They are the ‘wizards’ of the computer community; people with a deep understanding of how their computers work, and can do things with them that seem ‘medical’. They do not protest against their parents. This subculture is called…

a) Goth b) Hacker c) Mod

9. The members of this subculture wear the blackest black, with a lot of silver jewellery and have very black hair and look as this and pale as possible. The members gather together to read Bram Stoker and talk about being vampires, and about the end of the world. They are…

a) Skinheads b) Bikers c) Goths

10. Teenagers commit crimes for some reasons. They need money, someone makes them do it or they want to impress …..

a) their teachers b) their friends c) themselves


Ответы:

1-b, 2-c, 3-b, 4-a, 5-c, 6-b, 7-a, 8-b, 9-c, 10-b.


Критерии оценок: 5-7б –оценка «3»

8-9б-оценка «4»

10б-оценка «5»



ДЕПАРТАМЕНТ ОБРАЗОВАНИЯ ГОРОДА МОСКВЫ

ГОСУДАРСТВЕННОЕ БЮДЖЕТНОЕ ПРОФЕССИОНАЛЬНОЕ ОБРАЗОВАТЕЛЬНОЕ УЧРЕЖДЕНИЕ «КОЛЛЕДЖ ПОЛИЦИИ»



Рассмотрено предметно-цикловой комиссией

Русского, английского языков и литературы


Протокол № от


«» 2015 г.


Председатель_________

Ломакина М.А.



Материал к контрольной работе

по дисциплине:

«Иностранный язык»


Специальность:

40.02.02 «Правоохранительная деятельность»



Курс I Семестр 1


УТВЕРЖДАЮ

Заместитель директора по учебной работе

Журавлёва Л.Г.

_________________


«___»_______2015 г.





I вариант

I. Прочитайте текст с пропусками и выбери верный вариант ответа.

If you see any 1 _____town or city in Britain from the air, it 2 _____very big.

Generally people in Britain 3 _______ in the centre of a town. Most people live in the suburbs. And most people don’t live in flats. They 4 _____ live in a house with a garden.

Most of the 5 _______ in town centre are shops and offices. Big shops are usually in the town centre – furniture shops, clothes shops, shoe shops.

But most suburbs 6 _____ a few small shops, too. 7 ______ usually a newsagent’s, a supermarket, a hairdresser’s, a post office and a chemist’s. There is often a pub, too.

1. a) famous b) - c) important d) nice

2. a) to see b) looked c) looks d) saw

3. a) doesn’t live b) don’t live c) didn’t live d) live not

4. a) are b) yesterday c) often d)never

5. a) buildings b) churches c) shops d) schools

6. a) had b) has c) have d) hasn’t

7. a) there are b) are there c) there is d) There was

II. Выберите правильный вариант ответа

1. He ….. a doctor. a) am b) has got c) is

2. Kate’s family ….. a house. a) is b) has got c) are

3. Kate ….. from London. a) hasn’t got b) is not c) have got

4. His uncle ….. a car. a) is b) have got c) has got

5. ….. your sister a teacher? a) has got b) is c) are

III. Вставьте в предложения глаголы в скобках в форме Present Simple

1. Jim’s wife ….. videos in the middle of the night. (watch)

2. Casey and Vince …. Football every day (play)

3. I …. to college on Sunday (not go)

4. When ….. he …..? (go to bed)

5. He ….. at 8 o’clock. (get up)

IV. Вставьте в предложения глаголы в скобках в форме Present Continuous

1. Terry ….. his English homework at the moment. (do)

2. He ….. to the radio now. (listen)

3. Look. Where …. they ….. ? (go)

4. They …. to the cinema. (go)

5. I …. American football. (not play)

V. Выберите правильный вариант ответа

1. Look! Vince ….. a blue sweater today. a) wears b) is wearing c) has wearing d) wear

2. Sue ….. to the hospital every Wednesday. a) go b) is going c) goes d) are going

3. We usually …. home at 5 o’clock. a) come b) are coming c) comes d) is coming

4. What ….. Sue and Vince ….. at the moment. a) does b) is doing c) do d) are doing

5. He …. a student. a) has got b) is being c) is d) are

VI. Вставьте в предложения глаголы в скобках в нужной форме Past Simple

1. At 7 am Santa ….. an ice cream for breakfast. (have)

2. Then he …. bread to his deer. ( give)

3. He (read ) ---------- children’s letters and (write) ------a list of Christmas presents.

4. He ….. to different countries. ( fly )

5. In the evening Santa ….. Christmas presents for his friends. (make)



VII. Вставьте в предложения глаголы в скобках в нужной форме Future Simple

1. Dad ….. me to the airport. ( not take)

2. Mum and Dad …..Aunt Ada at the hospital. (visit)

3. I ….. some Spanish money. (need)

4. We ….. to London next week. (go)

5. I…….. a beautiful dress for the party. ( wear)

VIII. Выберите правильный вариант ответа

1. ….. two lakes on the map. a) there are b) there is c) are there

2. …… a living room in the my flat. a) there are b) there is c) is there

3. …… a disk in the disk drive. a) there are b) there is c) there aren’t

4. …… three bedrooms in the house? a) are there b) is there c) there is

5. …… a castle in our town. a) there are b) there is c) there aren’t







Преподаватели ______________/Ломакина М.А./

______________/Русанова Г.Г./

______________/Павлова И.В/






















ДЕПАРТАМЕНТ ОБРАЗОВАНИЯ ГОРОДА МОСКВЫ

ГОСУДАРСТВЕННОЕ БЮДЖЕТНОЕ ПРОФЕССИОНАЛЬНОЕ ОБРАЗОВАТЕЛЬНОЕ УЧРЕЖДЕНИЕ «КОЛЛЕДЖ ПОЛИЦИИ»



Рассмотрено предметно-цикловой комиссией

Русского, английского языков и


Протокол № от


« » 2015 г.


Председатель_________

Ломакина М.А.



Материал к контрольной работе

по дисциплине:

«Иностранный язык»


Специальность:

42.02.02 «Правоохранительная деятельность»


Курс I Семестр 1



УТВЕРЖДАЮ

Заместитель директора по учебной работе


Журавлёва Л.Г.

_________________


«___»_______2015 г.





II вариант

I. Прочитайте текст с пропусками и выбери верный вариант ответа.

If you see any 1 _____town or city in Britain from the air, it 2 _____very big.

Generally people in Britain 3 _______ in the centre of a town. Most people live in the suburbs. And most people don’t live in flats. They 4 _____ live in a house with a garden.

Most of the 5 _______ in town centre are shops and offices. Big shops are usually in the town centre – furniture shops, clothes shops, shoe shops. But most suburbs 6 _____ a few small shops, too. 7 ______ usually a newsagent’s, a supermarket, a hairdresser’s, a post office and a chemist’s. There is often a pub, too.

1. a) - b) popular c) large d) pretty

2. a) to see b) looks c) looking d) saw

3. a) doesn’t live b) didn’t live c) don’t live d) live no

4. a) usually b) are c) like d)never

5. a) building b) churches c) shops d) buildings

6. a) has b) had c) haven’t d) have

7. a) there is b) are there c) it d) they

II. Выберите правильный вариант ответа

1. She ….. got two eyes. a) has b) have c) hasn’t

2. We ….. got many friends. a) have b) hasn’t c) has

3. The teacher ….. got a book a) have b) has c) haven’t

4. Ann’s brother ….. got a car. a) have b) is c) has

5. Kamala’s sister ….. got many dolls a) has b) have c) is

III. Вставьте в предложения глаголы в скобках в форме Present Simple

1.Jim’s wife …..in Hatfield. (work)

2. Vince ….football every day ( not play)

3.Sue …. to college on Sunday ( not go)

4.Where ….. you …..? (study)

5.I ….. at 6 o’clock. (get up)

IV. Вставьте в предложения глаголы в скобках в форме Present Continuous

1. Vince ….. his guitar lesson at the moment. (have)

2. We ….. to music now. (listen)

3. Look. What…. they ….. ? (do)

4. They …. in the sea . (swim)

5. She …. the piano. (not play)

V. Выберите правильный вариант ответа

1.Look! Vince …... a) dance b) is dancing c) has dance d) dances

2.Sue ….. to school every Wednesday. a) goes b) is going c) go d) are going

3.Dad usually …. home at 5 o’clock. a) comes b) are coming c) come d) is coming

4.What ….. Sue ….. at the moment. a) does…do b) is.. doing c) do…do d) are… doing

5.He …. a policeman. a) has got b) is being c) are d) is

VI. Вставьте в предложения глаголы в скобках в форме Past Simple

1. She…….to Scotland in November (go)

2. Sue …… a present on her mother’s birthday. (buy)

3. The teacher (read ) ----------student’s letters and (give) ------ them good marks.

4. We ….. to different countries. ( travel )

5. Last weekend we……..our grandparents. (visit)

VII. Вставьте в предложения глаголы в скобках в форме Future Simple

1. He…… to the gym next week.(go)

2. The students……. a test on Wednesday.( write)

3. I……..go to the party.(not go)

4. My friend………me an E-mail.(send)

5. Sue…….. her community work next Sunday.(not do)

VIII. Выберите правильный вариант ответа

1. ….. two bridges on the map. a) there are b) there is c) there isn’t

2. …… two bedrooms in the his house. a) there isn’t b) there is c) there are

3. …… a DVD on the computer. a) there aren’t b) there are c) there is

4. …… two bathrooms in the house? a) is there b) are there c) there is

5. …… a church in the city. a) there are b) there aren’t c) there is











Преподаватели _____________/Русанова Г.Г./

______________/Ломакина М.А./

______________ /Павлова И.В./



















Ответы:

I вариант

  1. 1-b, 2-c, 3-b, 4-c, 5-a, 6-c, 7-c

  2. 1-c, 2-с, 3-b, 4-c, 5-b

  3. 1-watches, 2- play,3-don’t go, 4-does…get up, 5-gets up

  4. 1-is doing, 2-is listening, 3-are going, 4-are going, 5- am not playing

  5. 1-b, 2-c, 3-a, 4-d, 5-c

  6. 1-had, 2- gave, 3- read/wrote, 4-flew, 5-made

  7. 1-won’t take, 2-will be, 3-will need, 4- will go, 5- will…wear

  8. 1-a, 2- b, 3- a, 4-a, 5-b.



II вариант

      1. 1-a, 2-b, 3-c, 4-a, 5-d, 6-d, 7-a


      1. 1-a, 2-a, 3-b, 4-c, 5-a


      1. 1-works, 2-doesn’t play, 3-doesn’t go, 4-do you study, 5- get up


      1. 1-is having, 2-are listening, 3-are they doing, 4-are swimming, 5-isn’t playing


      1. 1-b, 2-a, 3-a, 4-b, 5-d


      1. 1-went, 2-bought, 3-read/gave, 4-traveled, 5-visited


      1. 1-will go, 2-will write, 3- will go, 4-will send, 5-won’t do


      1. 1-a, 2-c, 3-c, 4-b, 5-c



Критерии оценок:

Оценка «5» ставится за 38-42 правильных ответа

Оценка «4» ставится за 28-37 правильных ответов

Оценка «3» ставится за 22-27 правильных ответов

Оценка «2» ставится менее, чем за 22 правильных ответа




ДЕПАРТАМЕНТ ОБРАЗОВАНИЯ ГОРОДА МОСКВЫ

ГОСУДАРСТВЕННОЕ БЮДЖЕТНОЕ ПРОФЕССИОНАЛЬНОЕ ОБРАЗОВАТЕЛЬНОЕ УЧРЕЖДЕНИЕ ГОРОДА МОСКВЫ

«КОЛЛЕДЖ ПОЛИЦИИ»




Рассмотрено предметно-цикловой комиссией

Русского, английского языков и литературы


Протокол № от


«____»________ 2016 г.

Председатель

Ломакина М.А.





ЭКЗАМЕНАЦИОННЫЕ

ВОПРОСЫ

по дисциплине:

Иностранный язык

Специальность:

40.02.02 Правоохранительная деятельность

Курс 1 Семестр 2



УТВЕРЖДАЮ

Заместитель директора по учебной работе

ЖуравлёваЛ.Г.

_________________


«___»_______2016 г.





Вопросы с ответами

Тема№1 Знакомство. Прощание.


  1. Introduce yourself (name, age, your native town) (students’ own answers)

  2. What are your likes and dislikes? (students’ own answers)

  3. Characterize your personality. (students’ own answers)

  4. Say a few words about your family.( students’ own answers)

  5. What is your hobby?


Hobby is a favorite occupation of a person in his free time. I have many friends. They are different and they have different hobbies. Some of them like sport, playing computer games. Some girls like cooking, shopping, knitting or travelling. My best friend likes………

If you ask me, my hobby is…………….

Many people like collecting. Some collect coins, car models, badges, stamps, magnets etc. For example, my……collects……..

Hobby makes our life more interesting.


Тема№2 Моя семья-мое богатство.

пример

  1. What is the father?

  2. What is father’s character?

  3. How old is the mother?

  4. Are the parents a well-matched pair?

  5. Where do the members of the family like to spend weekends?

  6. Who lives in the country?


My name is Emma. I have just finished a school. I live with my family. It isn’t large, my brother, my father and I. My father is a businessman. He is the manager of a small firm. He is very serious man and he is always busy. Sometimes he works even at weekends. He is very ambitious and has strong will. He is only 42 and I’m sure, he has a wonderful future. My mother is 40, but she looks much younger. To my mind she is very beautiful. She is an economist and works in one of commercial banks. She works 5 days a week and is off on Saturdays and Sundays. By character my mother is very energetic and talkative. She always has a lot of things to do about the house. My parents have been married for about 20 years. They have much in common: they watch the same films, read the same books and news-papers, but they have different views on education and music. They are hard-working people. So I try to help mother with housework. I always wash dishes, I sometimes go shopping and from time to time I tidy our flat.

All of us like to spend our week-ends in the country. We usually go to the country house to see my grandparents. They are pensioners. I like them very much because they always try to listen to my opinion, though they don’t always agree with what I say. We are deeply attached to each other and we get on very well. I also have many other relatives: uncles, aunts, cousins. We are happy when we are together.

In the evenings when we all get together after work and study, we like to talk about different things or watch TV. We are really good and happy family because we respect each other.


Тема№3 Распорядок дня. Планирование рабочего времени.


  1. 1)What time do you get up and go to bed?

  2. 2)Describe your working day at college.

3) What subjects do the students study at our college?

4) Is it interesting to study at our college?

5) What do you usually do in your free time?


I am a student of Moscow College of Police. It was founded in 1992.

The students of our college have all conditions for getting a good education. There are many classrooms, a lecture hall, two gymnasiums, a big library and even a shooting gallery.

The working day begins at 8 o’clock. At this time all students have Registration. The lessons start at 8.30. and end at about 4. After the second period we have lunch.

Every day the students have lectures, seminars, tutorials. We study many different subjects: Science, Computer studies, Geography, History, Literature, PE, Life security basis, Social science, World Art, English, Maths,Russian, etc. My favourite subjects are: _.

As a rule we get much homework.

After classes the students can do sport or attend optional courses.


Тема №4 Мое хобби.


  1. What is your hobby?

  2. Do you have much free time?

  3. Why do you like your hobby?

  4. Are there any hobbies you would like to try?

  5. Which hobbies do you think are the most difficult?


My hobby is reading. I don’t have much free time, because I’m too busy at college.

I like my hobby, because reading helps me to know some interesting facts and it is the way to relax for me.

There are some hobbies I would like to try, for example to play chess.

I think that the most difficult hobbies for me are snowboarding and skiing.



Тема №5 Город.


1) What English cities and towns do you know? (London, Hartfield, Cardiff, Birmingham)

2) What American cities and towns do you know?(Washington? New York, Boston, Detroit)

3) When was Moscow founded? What are the most famous sights of Moscow?


Moscow is the capital of Russia. It was founded in 1147 by Yuri Dolgoruky . Moscow is the largest city in Russia. It is a political, economic and cultural centre of the whole country.

Moscow is famous for its monuments, old churches and cathedrals. But there is some modern architecture too.

There is good public transport in Moscow. Moscow underground is the most comfortable and the most beautiful in the world.

There are many theatres and museums in Moscow. The Bolshoi theatre is well-known all over the world.

The symbols of Moscow are the Red Square, the Spasskaya Tower, the Kremlin.

Other famous sights are the Tretyakov Gallery, the Historical Museum, the monument to Minin and Pozharsky, the Alexandrovsky Garden with the tomb of the Unknown Soldier, St. Basil’s Cathedral etc.

My favourite place in Moscow is …


4) What buildings can you see in every city? (a hospital, a school, a library, a chemistry, a museum etc.)

5) Tell a few words about your neighborhood.(students’ own answers)


Тема6 Продукты питания


      1. What is your favorite cuisine?

      2. What kinds of restaurants do you know?

      3. Do people in your family eat out very often?

      4. What does the healthy eating mean?

      5. What are the most popular Russian dishes?

      6. What are the traditional British meals?


British people have three meals a day: breakfast, lunch and dinner. For breakfast they have cereal, a toast with marmalade, juice and yogurt with a cup of tea or coffee.

The main meal is dinner. It is usually a meat dish with vegetables and dessert.

The most important meal of the week is the Sunday dinner.

The British like to eat fish and chips very much.

If you ask me, I like ………..cuisine.

There are take-aways, fast food restaurants, pubs, Italian, Chinese, Japanese restaurants in our city. People in my family don’t eat out very often. We have meals at home and cook traditional Russian food.

The most popular Russian dishes are cabbage soup, meat dumplings, and pancakes.

They say you are what you eat.

To be healthy we should:

1. eat less sugar and salt.

2 eat more fruit and vegetables.

3. eat more fiber, less fat.

4.drink about 2 liters of water a day.


Тема №7 Магазины. Покупки


1)Who does shopping in your family?

2)Do you often go shopping?

3)Do you shop online?

4)What kind of things do you like buying?

5)What kinds of shops do you know?

My mom does shopping in my family, as usual.

I don’t often go shopping, because I am too busy at college.

I don’t shop online, because I don’t like this way of shopping.

I like to buy clothes and something tasty to eat.

I know grocer`s, baker`s, dairy, butcher`s and some others shops.

Most of all I like to shop in mega.




Тема №8 Спорт


1) What are the most popular kinds of sport in Russia?

2) What are the most popular kind of sport in Great Britain and The USA?

3) Why is it important to play sport?

4) What are winter kinds of sport?

5) What are summer kinds of sport?


Sport is very important in our life.

It helps us to keep fit and to be healthy.

The most popular kinds of sport in Russia are football, volleyball, tennis and hockey.

The most popular kinds of sport in Britain are football, cricket and golf.

The most popular kinds of sport in the USA are rugby, ice hockey, basketball ,baseball, and football.

In winter people like skiing, skating, snowboarding and playing hockey.

In summer people like swimming, playing football or badminton and jogging.

Many people do morning exercises, jog in the morning, train themselves in different sections and take part in sport competitions.

I think PE is a very important subject at college. The students play basketball, volleyball, table tennis and football.

My favorite kind of sport is…


Тема № 9 Путешествия

1)How can people travel?

2) Do you like travelling?

3)Why do people travel?

4) What country would you like to visit?

5) Where will you stay?


It’s wonderful to discover new places. Travelling is a part of people’s education. They can learn about different countries and their traditions try interesting food and have a very good time.

Some people like to take long walks in the country. Such walks are called hikes. You can see a lot of interesting places and meet interesting people.

There are people who like to travel by car. It is interesting too, because you can see many things in a short time. You don’t need to buy tickets and carry all the things.

It is comfortable to travel by train and by plane. Travelling by plane, you don’t spend a lot of time going from one place to another.

I think that travelling is a wonderful thing for us and I enjoy all kinds of travelling very much.

I would like to visit………..

I would go there by……… and stay at a hotel.



Тема №10 Россия. Москва


1) What is the capital of Russia?

2) What is the population of Moscow?

3) Who founded Moscow?

4) How can people travel about Moscow?

5) Tell about the sights of Moscow, the capital of Russia.


Moscow is the capital of Russia. It was founded in 1147 by Yuri Dolgoruky . Moscow is the largest city in Russia. It is a political, economic and cultural centre of the whole country.

Moscow is famous for its monuments, old churches and cathedrals. But there is some modern architecture too.

There is good public transport in Moscow. Moscow underground is the most comfortable and the most beautiful in the world.

There are many theatres and museums in Moscow. The Bolshoi theatre is well-known all over the world.

The symbols of Moscow are the Red Square, the Spasskaya Tower, the Kremlin.

Other famous sights are the Tretyakov Gallery, the Historical Museum, the monument to Minin and Pozharsky, the Alexandrovsky Garden with the tomb of the Unknown Soldier, St. Basil’s Cathedral etc.

My favourite place in Moscow is …


Тема№11 Великобритания. Лондон


1) What is the capital of Great Britain?

2) What is the population of London?

3) What parts is London divided into?

4) What famous places of London do you know?

5) What is the official residence of the Queen?


London was founded nearly 2000 years ago. London stands on the river Thames.

The population is about 8 mln.people.

London has 4 parts: the West End, the East End, the Port and the City.

A lot of tourists come to London to see the Houses of Parliament, the Buckingham Palace, the Tower, the Observatory in Greenwich, Trafalgar Square, the Natural History museum, the British museum, 10 Downing street , Madam Tussaud’s etc.

The Houses of Parliament is also called the palace of Westminster. At the north end of the building is the famous clock tower, Big Ben.

The Buckingham Palace is the official residence of the Queen.

The Tower of London is the oldest building in the city.

The Observatory in Greenwich is 10 miles outside London. There are telescopes and displays about astronomy. The international meridian line runs through the observatory.


Trafalgar Square is the central square in London.

In the Natural History museum there is a big collection of animals and plants.

10 Downing street is the address of the British Prime Minister.

In Madam Tussaud’s there are wax models of famous people.


Тема №12 Искусство и культура.


  1. What is Russia proud of?

  2. What are the most famous Russian poets and writers?

  3. What are the most famous Russian composers?

  4. What are the most famous Russian painters?

  5. What are the most famous Russian scientists?

Russia is proud of its history, culture and traditions. Millions of tourists come to see the Tretyakov Gallery, Pushkin museum of Fine Arts, the Hermitage, The Kremlin, St Basil’s cathedral etc. They also visit Bolshoy theatre and others.

The most famous Russian composers are Tchaikovsky, Glinka, Rimsky-Korsakov etc.

The most famous Russian poets and writers are Chehov, Pushkin, Lermontov, Tolstoy, Gogol, Turgenev, Dostoevsky etc. Their novels or stories are translated into foreign languages and very popular abroad.

The most famous Russian painters are Levitan, Perov, Repin, Vasnetsov, Rublev etc. You can see their works in the Tretyakov Gallery, Pushkin museum of Fine Arts, the Hermitage and other museums and art galleries.

The world known Russian scientists are Lomonosov, Mendeleev, Popov, Sechenov, Pavlov,Korolev,Tsiolkovsky etc.

Russian literature and philosophy, classical music and ballet, architecture and painting, cinema and animation attract people from all over the world.


Тема№13 Выдающиеся личности нашей планеты


  1. What famous scientists, musicians and writers do you know?(Newton, Darwin, Kipling, Shakespeare…)

  2. Who was the first astronaut? (Yuri Gagarin)

  3. When did Yuri Gagarin go into space? (In 1961)

  4. What do you know about Elvis Presley?

The King of Rock and Roll

I want to tell you about Elvis Presley.

Elvis Presley came from a very poor family. He was born in 1935 in Mississippi. Elvis loved music. He went to church every Sunday and sang in the choir.

When he was 13, his mother bought him a guitar. In 1948 Elvis and his family moved to Memphis, Tennessee.

In 1954 Elvis went to a recording studio Sun Records to make a record for his mother’s birthday. His first single was That’s all Right, Mama.

In 1955 he appeared on TV in New York. In 1956 Elvis went to Hollywood and made his first film Love Me Tender.

In 1958 Elvis joined the American army and went to Germany. When he returned to the USA in the early 60s, pop music was not the same.

Elvis was a millionaire, but he was a very lonely man. He died of a heart attack in August 1977 in his mansion at Graceland.


Тема №14 Человек и природа


1)What do people depend on?

2)What can you say about our ecology?

3)What do you know about toxic chemicals?

4)What must we do to save our planet?

5)What can you say about Greenpeace?


People depend on the planet, on the Sun, on animals and plants around them.

Every day our ecology becomes worse. People destroy wildlife and cut down trees. In big cities there is air pollution from cars, buses and factories.

In farming they use toxic chemicals. All these chemicals are very harmful for water and atmosphere.

We must take care of nature because we are a part of it. To save our planet we must follow the rule: REDUCE, REUSE, RECYCLE.

There are a lot of special organizations which are trying to save our nature. One of them is Greenpeace. They help flora and fauna survive.

We must protect our environment, our life, the future of our children before it is too late.

Начало формы


Тема №15 Выбор профессии. Колледж полиции


1)When was Moscow Militia College founded

2)When it was renamed as Police College?

3)Do the students have all conditions for getting a good education?

4)What are there in the College?

5)When does the working day start?

6)What is your opinion about the College?


Moscow Militia college was founded in 1992. In 2010 our college was renamed as Police College.

It is a modern nine-storey building.

The students of our college have all conditions for getting a good education.

The are many classrooms, a lecture hall, two gymnasiums, a big library and even a shooting gallery. The teachers use a multimedia projection unit, a computer, a large screen TV at the lessons.

The working day begins at 8 o’clock. The lessons start at 8.30 and end at about 2. Every day the students have lectures, seminars, tutorials. They study a lot of subjects. There are Russian, PE, IT, Mathematics, Geography, History, Biology, English and Legal disciplines.After classes the students can do sports or attend optional course.

I think our college is the best educational institution in Moscow.








Преподаватели: Логвиненко А.А.

Павлова И.В.

Ломакина М.А.

Русанова Г.Г.



.






Автор
Дата добавления 15.10.2015
Раздел Иностранные языки
Подраздел Другие методич. материалы
Просмотров319
Номер материала ДВ-066617
Получить свидетельство о публикации

Выберите специальность, которую Вы хотите получить:

Обучение проходит дистанционно на сайте проекта "Инфоурок".
По итогам обучения слушателям выдаются печатные дипломы установленного образца.

ПЕРЕЙТИ В КАТАЛОГ КУРСОВ

Похожие материалы

Включите уведомления прямо сейчас и мы сразу сообщим Вам о важных новостях. Не волнуйтесь, мы будем отправлять только самое главное.
Специальное предложение
Вверх