Добавить материал и получить бесплатное свидетельство о публикации в СМИ
Эл. №ФС77-60625 от 20.01.2015
Свидетельство о публикации

Автоматическая выдача свидетельства о публикации в официальном СМИ сразу после добавления материала на сайт - Бесплатно

Добавить свой материал

За каждый опубликованный материал Вы получите бесплатное свидетельство о публикации от проекта «Инфоурок»

(Свидетельство о регистрации СМИ: Эл №ФС77-60625 от 20.01.2015)

Инфоурок / Иностранные языки / Тесты / Грамматический тест для учащихся 6-7 классов
ВНИМАНИЮ ВСЕХ УЧИТЕЛЕЙ: согласно Федеральному закону № 313-ФЗ все педагоги должны пройти обучение навыкам оказания первой помощи.

Дистанционный курс "Оказание первой помощи детям и взрослым" от проекта "Инфоурок" даёт Вам возможность привести свои знания в соответствие с требованиями закона и получить удостоверение о повышении квалификации установленного образца (180 часов). Начало обучения новой группы: 28 июня.

Подать заявку на курс
  • Иностранные языки

Грамматический тест для учащихся 6-7 классов

библиотека
материалов

Контрольные задания по английскому языку

5 класс



I. Read the text attentively and choose the right form from the variants
below.

Frankie … (1) green and very tall. He has yellow eyes, black hair and a small
nose. He also has enormous hands and … (2). He isn’t pretty. In fact, he’s very
ugly and people … (3) him a monster. They are afraid of him and always run away
… (4) they see him. But Frankie isn’t bad! He is an intelligent man and he loves
reading. He has … (5) of books in his little house.

He likes writing stories. He sells his stories … (6) make money. He also likes …
(7) his computer and the Internet to write to people. They don’t know that he is
ugly and they enjoy his letters. They sometimes ask him for his photograph, but
Frankie never sends it.

Frankie enjoys gardening. There are a lot of vegetables, fruit trees and roses in
… (8) big garden. He loves roses! He puts bread out in the garden for the birds so
there are a lot of birds too. They … (9) afraid of him!

Frankie never eats meat. He doesn’t like it. He eats vegetables, fruit and bread.
Because he doesn’t like it when people run away from him, he orders all his
shopping by the Internet. The shop delivers his shopping to his house. In this way,
people don’t see him and he feels … (10). And when it is raining he doesn’t have to
go out of the house. He doesn’t like the rain and he is afraid of thunder and
lightning.

 

1) A. is B. are C. am

2) A. foot B. feet C. foots

3) A. calls B. write C. call

4) A. when B. how C. by

5) A. much B. lot C. a lot

6) A. by B. for C. to

7) A. gaming B. using C. eating

8) A. his B. him C. at

9) A. not be B. are not C. is not

10) A. happiest B. happier C. the happier

 

2. Complete the phrases using the information from the text.

11) Frankie has … .

A. black hair and big hands and feet

B. green eyes and a small nose

C. small hands and feet

12) People like writing to Frankie because … .

A. they don’t know that he is ugly

B. they meet him in the supermarket

C. they like to eat meat too

13) Frankie is … .

A. a good person

B. an evil person

C. a beautiful person

14) He lives in … .

A. a big house without a garden

B. a small house with a big garden

C. a small garden

15) He … a lot of books.

A. reads

B. speaks

C. does

16) Frankie sends his photo to … .

A. his Internet friends

B. nobody

17) Birds … .

A. don’t come into the garden

B. come into the garden

C. are afraid of Frankie

18) Frankie likes … .

A. gardening

B. eating meat

C. shopping in malls

19) Frankie goes to … .

A. the supermarket

B. the theatre

C. the garden to put the bread for the birds

20) Frankie is happy when … .

A. people don’t see him

B. he doesn’t see birds

C. he is in the supermarket

 

3. Choose the correct explanation for the words according to their
meaning in the text.

21) enormous =

A. very big B. hungry C. stupid

22) ugly =

A. beautiful B. pretty C. not beautiful

23) afraid =

A. scared B. sad C. nice

24) intelligent =

A. stupid B. kind C. smart

25) garden =

A. house B. roof C. flower yard

26) shop =

A. flat B. house C. store

27) in this way =

A. so B. why C. there

28) bad =

A. not good B. good C. not pretty

29) rose =

A. bread B. shop C. flower

30) rain =

A. ice B. water C. fire

 


1 балл за каждый правильный ответ. Максимальное количество баллов-30 

 

 

1. a

11. a


21. a

2. b

12. a


22. c

3. c

13. a


23. a

4. a

14. b


24. c

5. c

15. a


25. c

6. c

16. b


26. c

7. b

17. b


27. a

8. a

18. a


28. a

9. b

19. c


29. c

10. b

20. a


30. b

Контрольные задания по английскому языку.

6 класс.

1. Выбрать правильный вариант:

1. ... you like a cup of cofee? A) will B) would C) can

2. The girl is ... school. A) in B) on C)at

3. My birthday is ... the 20th ... December. A) on B)in C)at A) in B)of C)at

4. I go ... my granny ... Sundays. A) at B)in C)to A) on B)in C)at

5. Usually she ... her room in the evening. A)clean B) cleans C)is cleaning

6. Ho many books ... in your bag? A) there are B)is there C) are there

7. What ... on the table? A)are there B) there are C)is there

8. Children speak English, ... . ? A)don’he B) don’t they? C)do they?

9. My friend mustn’t come in time, ... ? A)mustn’t he B) does he C) must he

10. It snows in winter, ...? A)does he B)doesn’t it C) does it

11. I am writing a test,...? A) aren’t I B)am not I C) am I

12. Look! They ... in the garden. A)Work B)is working C) are working

13. He can’t come now/ He ... busy. A) is B)is being C) are

14. Next year they ... to the seaside. A) go B)will go C) goes

15. In two years we ... a new car. A)buy B)buys C) will buy D)are buying

16. Let ... invite my friends. A)I B)me C)my

17. The family has two ... . A) child B)childs C)children

18. Granny’s ... are white. A)goose B)geese C) gooses


2. Прочитайте текст, выберите правильные ответы, поставьте знак +, если верно, - , если неверно.

David goes to school on foot. For breakfast he usually eats grapefruit. He likes bananas too. He likes to go to the discos. David can dance very well. He is listening to music and dancing now. His hobby is cooking. In the evening he likes to watch videos. He has got a hamster. It's yellow. It lives in the box. David likes it very much. He takes care of it.

а) Дэвид ездит в школу.

б) Он ходит в школу пешком.

в) На завтрак он обычно ест апельсин.

г) Он любит бананы.

д) Он любит посещать дискотеки.

е) Он плохо танцует.

ж) Сейчас он слушает музыку и танцует.

з) Сейчас он играет в шахматы.

и) Его хобби теннис.

к) Вечером он любит смотреть видео.

л) Вечером он любит гулять.

м) У него есть заяц.

н) У него есть хомячок.

о) Он желтого цвета.

п) Он черного цвета.

3. Заполнить формуляр. Написать полным предложением.

First name Job

Second name Hobbies

Age Nationality

Date of birth

Place of birth

4. Напишите русские варианты данных пословиц.

Better late than never. East or Westhome is best. Two heads are better than one.

Morning is always better than down.

Разбалловка:

Задание 1 1- верный ответ всего 20

Задание 2 0,5 -верный ответ всего 7,5

Задание3 1 -правильное предложение всего 8

Задание 4 1 - верный ответ всего 4



Максимальное : 39,5

Контрольные задания по английскому языку

7 класс

  1. Use of English ( 25 points )

Оpen the brackets and put the verbs into the proper tense form.

When Mr. Smith 1 ______(get up) in the morning the weather was very bad. It 2 ______ ( be ) very bad. It 3 ______ (be ) cold outside and it 4 _______ (rain) heavily. He was about to leave for his office when he 5 ________ (find) that all his umbrellas 6 _______ (be) out of order. So he 7 _______ (take) his umbrellas to the umbrella- maker and 8 _______ (say) that he 9 _______ (come) back and take them in the evening.

In the afternoon Mr. Smith 10 _______ (go) to have lunch at a restaurant. A lady 11 ______ (come) in and 12 _______ (sit) down at his table and 13 ______ (have) lunch. Mr. Smith 14 _____(leave) earlier. By mistake Mr. Smith 15 ______ (take) her umbrella and 16 _______ (go) to the door. However, the lady 17 _____(ask) him to give her umbrella back. “Oh, I 18_______(be) sorry,” 19 _______ (say) Mr. Smith. In the evening Mr. Smith 20 ______ (take) his umbrellas from the umbrella-maker and 21 _______ (get) on the train. The young lady 22 ______ (be) on the same train too. She 23 ______(look) at his umbrellas and 24 _______ (say) “You 25 _______ (have) a good day, _______ you?”



  1. Reading (9 points)

Read the text and do the tasks below.

Patridge’s Almanac.

Many years ago there lived a man in London whose name was Patridge. A lot of people knew him because he wrote almanacs where he predicted the weather for each day of the year.

Once he decided to visit one of his friends who lived in the country.

He left London early in the morning and in a few hours he stopped at a small hotel to have dinner and rest a little. As he wanted to see his friend he didn’t stay at the hotel for along time.

When he was ready to go, the receptionist said to him, “Don’t go out! It will rain.“ “No. I am sure it will not,” said Patridge and left the hotel.

But soon it began to rain. “How did the receptionist know about it? He thought. “I must return and ask him. It will help me to write my almanac.”

The receptionist met him at the hotel. Patridge gave him some money and asked him, “How can you predict the weather so well?” “ Oh, we have Patridge’s almanac, and when this Patridge says that the weather will be fine we always know that it will rain. Today it is July 20th, and the almanac says, “Fine weather, no rain”



A. Write down whether the following statements are true or false.

1. Mr. Patridge was popular because of his almanac.

2. One day he decided to find new material for his book.

3. The receptionist recognized him.

4. Mr. Patridge decided to speak with the receptionist because he thought that this talk will help him.

B. Answer the following questions.

1. Why did a lot of people know Mr. Patridge?

2. Why did he decide to go to the country one day?

3. How long was he going to stay at the hotel?

4. Why did the receptionist recommend him not to leave the hotel?

5. How could the receptionist predict the weather so well?



3. Writing ( 10 points ).

Write a letter (50-60 words) to your friend in Britain describing the season you are having now.















8 класс

1. Use of English ( 22 points )

Оpen the brackets and put the verbs into the proper tense form.

A forester with his dog Tarzan was riding through the thick forest. Suddenly his horse 1 ________( stop). The forester 2 _______(feel) that something 3 ________ (frighten) it. He 4 _______ (look) round and 5 _______ (see) a pack of wolves 6 ________ (come) to them. Then the dog Tarzan 7 ______ (run) over to the wolves, 8 ______(sniff) and 9 ______ (disappear) with them in the forest.

The forester remembered the day when he 10 ______ (find) a helpless hungry wolf- cub. He 11 _______ (pick) it up, 12 _______ (bring) it home, 13 ______ (warm) it, 14 _____(give) it food and 15_______(put) it in Tarzan’s dog house. Soon the cub 16 ______ (grow up). Then the forester 17 _______ (take) the young wolf back to the place where he 18_______ ( find) him and 19 ______ (leave) him there.

Now the forester understood why the wolves 20 _______ (not attack) him or his dog. Among them 21 _______(be) Tarzan’s friend.

Tarzan 22 _______(return) home the next morning safe and sound.

2.Reading (8 points)

Read the text and do the tasks below.

A Wonderful Discovery.

Sarah had a son of ten, who was called Jack. He did not like studying, but loved watching television. Sarah used to drive at school at half past four in the afternoon, bring Jack back home and give him some tea, but as soon as he got home, he always rushed to the television set and turned it on. “Haven’t you got any homework, Jack?” his mother always asked him as she began to make tea.

“Eh? Oh, yes, I have got a little,” he used to answer. “I’ll do it later when there’s nothing interesting on the television.”

At first Sarah had allowed Jack to watch television instead of starting his homework first, but soon she discovered that he never had a little homework – it was always a great deal- and that there was never a time when there was nothing interesting on television, so that after putting off doing his homework for a couple of hours, Jack was too tired to do his homework properly, if at all.

Sarah then decided to make him do it first. This was always a battle, and often when Jack obeyed his mother, he did his work quickly and carelessly as he wanted to finish it quickly and get back to his beloved television.

The result was the same as when he left his homework until last; bad work, which he was punished for the next day at school by getting low marks, either because his homework was full of mistakes, or because he did not know the work he was supposed to have prepared the night before.

One evening Jack’s science homework was about famous inventors like Thomas Edison, who made important discoveries and inventions in the field of electricity. When he had homework that consisted of learning facts, his mother began to test him when he finished, to try to make sure that he had really done the work properly and not left anything out, and this was what she did this time. She did not let him stop until she was sure that he knew what was in his book.

But this time, it was less of a battle than usual to make Jack sit down and go over what he had learnt carefully, because it had strong connection with television.

In class the next day, the teacher said to Jack,” What are some of the things that Thomas Edison did for science?”

“Well,” Jack answered happily, “first of all, if it were not for Edison, we’d all be watching television by candlelight.”

А. Write down whether the following statements are true or false.

    1. Jack had a lot of homework.

    2. He did not do his homework well because he was not a clever boy.

    3. Jack’s mother made him do his homework.

    4. Jack enjoyed doing his homework about Thomas Edison.



  1. Answer the following questions.

    1. Was there sometimes nothing interesting on the television for Jack?

    2. Were Jack’s results better when his mother made him do his homework?

    3. What did Jack‘s mother do to stop him being punished at school?

    4. Why was Jack’s answer funny?



3. Writing (10 points)

Your friend from Great Britain is going to come to Kazan for the first time. Write him| her a letter (100 words).Describe what you are going to see and







Критерии оценивания конкурсов

1. Listening (аудирование) - 40 баллов (за каждый правильный ответ дается 2 балла, всего 20 вопросов)

2. Use of English (лексико-грамматический тест) - 20 баллов (за каждый правильный ответ дается 1 балл, всего 20 вопросов)

3. Reading (Чтение) -34 балла (за каждый правильный ответ дается 2 балла, всего 17 вопросов)

4. Writing (Конкурс письменной речи) - 30 баллов (оценивается по Критериям оценивания конкурса письменной речи)

5. Speaking (Устная речь) - 30 баллов (оценивается по Критериям оценивания конкурса устной речи)

Для каждого участника полученные баллы за каждый конкурс суммируются. Победителями являются те участники, которые набрали наибольшую сумму баллов.

Максимальная сумма баллов – 154 баллов





Инструкция по выполнению заданий олимпиады в 9-х классах муниципальных учреждений.

Для всех конкурсов необходимо выполнение следующих требований:

  • Участники должны сидеть в аудитории на таком расстоянии друг от друга, чтобы не видеть работу соседа.

  • Участник может взять с собой в аудиторию ручку, очки, шоколад, воду.

  • Во время выполнения задания участник может выходить из аудитории только в сопровождении дежурного.

  • Участник не может выйти из аудитории с заданием или листом ответов.

Все ответы необходимо отмечать на листах ответов. Правильный вариант пишется в соответствующей клеточке на листе ответов. На листах ответов категорически запрещается указывать фамилии, делать рисунки или какие-либо отметки, в противном случае работа считается дешифрованной и не оценивается. Исправления на листах ответов ошибками не считаются; однако почерк должен быть понятным; спорные случаи трактуются не в пользу участника.

Ответы записываются только черными или синими чернилами/ пастой (запрещены красные, зеленые чернила, карандаш)


Процедура проведения конкурса аудирования (Listening)


Каждому участнику перед началом выполнения заданий выдается лист ответов (Answer Sheet) и проводится инструктаж на русском языке по заполнению листов ответов и по порядку их сдачи после окончания работы.

Участники заполняют графу Participant's ID number на листах ответов. Все ответы необходимо отмечать на листах ответов. Правильный вариант пишется в соответствующей клеточке на листе ответов.

Участникам раздаются тексты заданий. Проверке подлежат только ответы, перенесенные в лист ответов. Сами тексты заданий сдаются вместе с листами ответов после окончания выполнения задания, но не проверяются.

Общее время теста –35 минут. Перед прослушиванием первого отрывка участники могут ознакомиться с текстами заданий в течение 5 минут. Первый отрывок звучит 3 с половиной минуты. После остановки пленки участники в течение 10 минут отвечают на вопросы 1-10, заполняя лист ответов. Затем участники прослушивают 2 отрывок (4 минуты) и в течение 10 минут отвечают на вопросы 11-20, заполняя лист ответов.

Во время аудирования участники не могут задавать вопросы членам жюри или выходить из аудитории, так как шум может нарушить процедуру проведения конкурса. Члены жюри в аудитории должны строго следить за тем, чтобы все работы были сданы, на листах ответов не должна быть указана фамилия участника и не должно быть никаких условных пометок.

Каждый правильный ответ данного конкурса оценивается в 2 балла, максимальное количество баллов – 40 баллов.



Процедура проведения конкурса «Лексико-грамматический тест» (Use of English)

Каждому участнику перед началом выполнения заданий выдается лист ответов (Answer Sheet) и проводится инструктаж на русском языке по заполнению листов ответов и по порядку их сдачи после окончания работы.

Участники заполняют графу Participant's ID number на листах ответов. Все ответы необходимо отмечать на листах ответов. Правильный вариант пишется в соответствующей клеточке на листе ответов.

Участникам раздаются тексты заданий. Проверке подлежат только ответы, перенесенные в лист ответов. Сами тексты заданий сдаются вместе с листами ответов после окончания выполнения задания, но не проверяются.

Тест выполняется участниками в течение 30 минут. Члены жюри, находящиеся в аудитории, должны зафиксировать время начала и окончания задания на доске (например, 10.10- 10.40) За 15 и за 5 минут до окончания выполнения заданий старший член жюри в аудитории должен напомнить об оставшемся времени и предупредить о необходимости тщательной проверки работы.

Члены жюри в аудитории должны строго следить за тем, чтобы все работы были сданы, на листах ответов не должна быть указана фамилия участника, и не должно быть никаких условных пометок.

Каждый правильный ответ данного конкурса оценивается в 1 балл. Максимальное количество баллов – 20 баллов.

Процедура проведения конкурса чтение (Reading)



Каждому участнику перед началом выполнения заданий по чтению выдается лист ответов (Answer Sheet) и проводится инструктаж на русском языке по заполнению листов ответов и по порядку их сдачи после окончания работы:

Участники заполняют графу Participant's ID number на листах ответов.

Все ответы необходимо отмечать на листах ответов. Правильный вариант пишется в соответствующей клеточке на листе ответов.

Участникам раздаются тексты заданий. Проверке подлежат только ответы, перенесенные в лист ответов. Сами тексты заданий сдаются вместе с листами ответов после окончания выполнения задания, но не проверяются.

Тест выполняется участниками в течение 30 минут. Члены жюри, находящиеся в аудитории, должны зафиксировать время начала и окончания задания на доске (например, 10.00 – 10.30). За 15 и за 5 минут до окончания выполнения заданий по чтению старший член жюри в аудитории должен напомнить об оставшемся времени и предупредить о необходимости тщательной проверки работы.

Члены жюри в аудитории должны строго следить за тем, чтобы все работы были сданы, на листах ответов не должна быть указана фамилия участника и не должно быть никаких условных пометок.

Каждый правильный ответ данного конкурса оценивается в 2 балла. Максимальное количество баллов – 34 балла.



Процедура проведения конкурса письменной речи (Writing)



Каждому участнику перед началом выполнения заданий по чтению выдается лист ответов (Answer Sheet). Участники заполняют графу Participant's ID number на листах ответов.

Участникам раздаются тексты заданий и бумага для черновиков. Проверке подлежат только листы ответов. Черновики не проверяются.

Задание выполняется участниками в течение 30 минут, включая перенесение текста с черновика в чистовик, объяснение члена жюри перед началом конкурса в это время не включается. После ознакомления с заданием участники приступают к его выполнению. Член жюри в аудитории должен зафиксировать время начала и окончания задания на доске (например, 10.00- 10.30). За 15 и за 5 минут до окончания работы член жюри в аудитории должен напомнить об оставшемся времени и предупредить о необходимости тщательной проверки работы. После окончания времени выполнения заданий по письменной речи, листы ответов собираются.

Письменные работы участников оцениваются двумя экспертами в соответствии с прилагаемыми критериями (см. Критерии оценивания конкурса письменной речи). Максимальное количество баллов –30 баллов. Результаты заносятся в протокол конкурса письменной речи (см. Протокол конкурса письменной речи).

Критерии оценивания конкурса «Письмо» (Writing)

Языковая компетенция

Коммуникативная компетенция

Социокультурная компетенция

  1. лексическая насыщенность и объем: 5 баллов

  2. грамотность: 10 баллов

  1. связность и логичность: 5 баллов

  2. соответствие ситуации: 5 баллов

  1. умение оформить письмо: 5 баллов


Процедура проведения конкурса устной речи (Speaking)



Во время выполнения устного задания участник не может выходить из аудитории, где проводится конкурс. Для проведения конкурса пары участников формируются организаторами методом жеребьевки.

В каждой аудитории для проведения конкурса находятся два члена жюри.

Распределение обязанностей между членами жюри при проведении конкурса:

Член жюри №1: проведение беседы с участником конкурса и заполнение протокола ответа (прилагается),

Член жюри №2: заполнение протокола ответа.









Use of English

Task 1

For questions 1–10, read the text below. Use the word given in capitals at the end of each line to form a word that fits in the space in the same line. There is an example at the beginning (0).

0. DOUBT

  1. PREDICT

  2. PAPER

  3. INTERACT

  4. SCIENCE

  5. COMFORT

  6. ESTIMATE

  7. INVENT

  8. SEARCH

  9. ADD

  10. WIDE

Futurology

I am always 0 dubious whenever futurologists tell us how we will be living several years from now. Their 1______ of jet-pack travel and robot maids came to nothing. More recently we were promised the 2_______ office, 3 _______television and the end of high-street shopping. In some cases, they are wrong because 4 ____ progress has been slower than anticipated.

Airplanes, for example, are barely more 5 _______than they were fifty years ago. In others, the experts have 6______ the number of things that must go right before an 7________changes our lives. It takes more than just one bright idea – thorough 8 _____is needed when developing a new product. In 9_____ , social and psychological factors determine whether or not a new product or service will be 10 _______adopted.



Task 2.

For questions 11–20, read the text below and decide which answer (A, B, C or D) best fits each space. There is an example at the beginning (0).

Luxurious rose-scented soaps, a 0__A mint after dinner – you needn’t have 11___ aromatherapy to understand the therapeutic powers of essential oils. These magical liquids, extracted from a range of aromatic plants, offer a truly holistic therapy, because they work on both body and 12___. When you put soothing oils in your evening bath to help you relax, you are recreating rituals that are thousand of years old. Hippocrates 13____ that the secret of health was an aromatic bath and scented massage every day. Cleopatra bathed in jasmine, while other Egyptians blended oils to 14___ as medicines. In Shakespearean Britain, women spread rosemary and lavender on floors to 15___ and purify rooms.

Now it has been 16___ in various scientific studies that many of these essential oils have powerful antiseptic and anti-bacterial uses. A recent Australian report found that tea tree oil was the only substance to kill all the types of antibiotic-resistant bacteria tested. Therapists know that tea tree oil can treat minor wounds. It seems that every essential oil 17___ of hundreds of chemicals, all with potential healing and medicinal properties. When an oil is inhaled, these chemicals enter the body’s system and bloodstream. Compared to drugs, the oils’ 18___ are fairly weak, but this in itself makes the oil safe 19__. For this reason, aromatherapy is often introduced as treatment 20___ conventional medicine, to complement mainstream medical practices.

0 A strong

B spicy

C hot

D sharp

11. A experimented

B tasted

C tried

D checked

12. A brain

B head

C thinking

D mind

13. A claimed

B communicated

C evaluated

D expressed

14. A make

B use

C do

D set

15. A wash

B remove

C destroy

D cleanse

16. A appeared

B presented

C shown

D pointed

17. A. contains

B consists

C comprises

D composes

18. A results

B conclusions

C effects

D issues

19 A reliefs

B recipes

C repairs

D remedies

20 A. between

B alongside

C next

D together

TRANSFER ALL YOUR ANSWERS TO YOUR ANSWER SHEET Total time: 30 minutes



Use of English

ANSWER SHEET

Task 1

1


2


3


4


5


6


7


8


9


10



Use of English


Keys

Task 1

1

predictions

2

paperless

3

interactive

4

scientific

5

comfortable

6

underestimated

7

invention

8

research

9

addition

10

widely


Task 2

11

C

12

D

13

A

14

B

15

D

16

C

17

B

18

C

19

D

20

B







Listening


Items 1 - 10 are based on episode 1. You will hear someone giving her opinion about whether it is possible to judge people by their appearance. For items 1-7 decide whether the statements are TRUE (A), FALSE (B) or the statement is NOT STATED on the tape (C).

  1. The pilot met the speaker’s friend as she arrived at the airport ……………

  2. The speaker thinks it’s in human nature to judge people by their appearance. …………….

  3. The speaker thinks people’s faces and clothes are a reliable guide to their character. ……………

  4. Those people who look like our friends are always sympathetic to us. ……………

  5. We lack time to study people we communicate with. ……………

  6. All people can equally easily change their appearance. ……………

  7. We should ask other people to help to create new images. …………….



For items 8-10 choose the best answer A, B, C or D.


  1. Why did her friend have a flight?

A to make some notes about a politician

B to meet with a politician

C to try a new plane

D to interview a pilot of the plane


  1. Why did the presenter get into a difficult situation?

A because she spent all her money

B because the pilot didn’t arrive

C because she got into the wrong airport

D because she thought the pilot should be a man


  1. What story does she remember?

A she didn’t like her teachers at school

B she disliked her teacher’s hairstyle

C she had long hair for three weeks at school

D it was prohibited to wear long hair at school

Items 11 - 20 are based on episode 2. You will hear part of a radio program about memory. For questions 11- 16 decide whether the statements are TRUE (A) or FALSE (B).


11. People’s memory is usually lost when they are old. ………………….

12.It is important to continue cognitive processes if you want to

keep good memory. …………………

13. Changing your way can’t stimulate your brain. ………………….

14. Thinking more carefully you get more blood to your brain. …………………

15. Choosing the same place for your things will prevent you from loosing them. ………………..

16. Some associations can be helpful to learn something new. ………………..


For items 17 -20 choose the best answer A, B or C.

According to the speaker:

17. Experts say playing chess

A is especially useful for elderly people

B helps you to stimulate your brain

C is the same as doing puzzles



18. The presenter states that

A physical exercise almost every day is necessary

B playing tricks develops your memory

C aerobic exercises can’t replace intellectual exercises


19. If you want to improve your memory,

A you can eat more chocolate

B you should take photos of places and people you see

C you should give up bad habits


20. If you want to succeed in a meeting

A it’s advisable to practise your speech in a relaxed atmosphere

B you should create a similar atmosphere while practicing a speech

C you should write a speech beforehand

TRANSFER ALL YOUR ANSWERS TO YOUR ANSWER SHEET



Total time: 35 minutes



















LISTENING



ANSWER SHEET

ID NUMBER









Episode 1

1

A

B

C


2

A

B

C


3

A

B

C


4

A

B

C


5

A

B

C


6

A

B

C



7

A

B

C



8

A

B

C

D


9

A

B

C

D


10

A

B

C

D


Episode 2


11

A

B


12

A

B


13

A

B


14

A

B


15

A

B


16

A

B


17

A

B

C


18

A

B

C


19

A

B

C


20

A

B

C



Listening

Keys

1.B

2.A

3.B

4.C

5. A

6. B

7. C

8. B

9. D

10 B

11.B

12.A

13.B

14.B

15. A

16. A

17. B

18.A

19.C

20.B















Reading.

Part I



1.1. Read the text and put the paragraph headings in the correct place (A, B or C):



A Be someone else!

B No limits

C Making connections



Three ways to become more creative.

Most people believe they don't have much imagination. They are wrong. Everyone has imagination, but most of us, once we become adults, forget how to access it. Creativity isn't always connected with great works of art or ideas. People at work and in their free time routinely think of creative ways to solve problems. Maybe you have a goal to achieve, a tricky question to answer or you just want to expand your mind! Here are three techniques to help you.

1 ________

This technique involves taking unrelated ideas and trying to find links between them. First, think about the problem you have to solve or the job you need to do. Then find an image, word, idea or object, for example, a candle. Write down all the ideas/words associated with candles: light, fire, matches, wax, night, silence, etc. Think of as many as you can. The next stage is to relate the ideas to the job you have to do. So imagine you want to buy a friend an original present; you could buy him tickets to a match or take him out for the night.

2________

Ihello_html_m1a870894.gifhello_html_m337af41e.gifmagine that normal limitations don't exist. You have as much time, space, money, etc. as you want. Think about your goal and the new possibilities. If, for example, your goal is to learn to ski, you can now practise skiing every day of your life (because you have the time and the money). Now adapt this to reality. Maybe you can practise skiing every day in December, or every Monday in January.

3________

Look at the situation from a different point of view. Good negotiators use this technique in business, and so do writers. Fiction writers often imagine they are the characters in their books. They ask questions: What does this character want? Why can't she get it? What changes must she make to get what she wants? What does she dream about? If your goal involves other people, put yourself "in their shoes', The best fishermen think like fish!



1.2. Answer the question. Choose the answer (a, b or c) which fits best according to the text.



4. Which statement is true?

A Most people aren’t imaginative.

B Only children are imaginative.

C We are all imaginative.



5. How does the first technique work?

A You link your problem with an image or word.

B You link your problem with the word “match.”

C You have to think of a present for a friend.



6. In the second technique, what must you imagine?

A That you are rich.

B That you aren’t limited in any way.

C That you can ski.



7. What do you do in the third technique?

A Imagine you are a negotiator.

B Imagine you are a different person.

C Imagine you are a fiction writer.



8. In the third technique, what type of questions should you ask?

A Questions about other people’s shoes.

B Questions about business techniques.

C Questions about motivation and making changes.



Part 2.

Read about some changes in New York City.



The Forbidden Apple.



New York used to be the city that never sleeps. These days it's the city that never smokes, drinks or does anything naughty (at least, not in public). The Big Apple is quickly turning into the Forbidden Apple.

If you wanted a glass of wine with your picnic in Central Park, could you have one? No chance. Drinking alcohol in public isn't allowed. If you decided to feed the birds with the last crumbs of your sandwich, you could be arrested. It's illegal. If you went to a bar for a drink and a cigarette, that would be OK, wouldn't it? Er ... no. You can't smoke in public in New York City.

What's going on? Why is the city that used to be so open-minded becoming like this? The mayor of New York is behind it all. He has brought in a whole lot of new laws to stop citizens from doing what they want, when they want.

The press are scandalised. Even the New York police have joined the argument. They recently spent $100,000 on a 'Don't blame the cop campaign. One New York police officer said, 'We raise money for the city by giving people fines for breaking some very stupid laws. It's all about money'

The result is a lot of fines for minor offences. Yoav Kashida, an Israeli tourist, fell asleep on the subway. When he woke up, two police officers fined him because he had fallen asleep on two seats (you mustn't use two seats in the subway). Elle and Serge Schroitman were fined for blocking a driveway with their car. It was their own driveway.

The angry editor of Vanity Fair magazine, Graydon Garter, says, 'Under New York City law it is acceptable to keep a gun in your place of work, but not an ‘empty ashtray'. He should know. The police came to his office and took away his ashtray.

But not all of New York's inhabitants are complaining. Marcia Dugarry, 72, said, 'The city has changed for the better. If more cities had these laws, America would be a better place to live.' Nixon Patotkis, 38, a barman, said, 'I like the new laws. If people smoked in here, we'd go home smelling of cigarettes.

Recent figures show that New York now has fewer crimes per 100,000 people than 193 other US cities. And it's true - it's safer, cleaner and mere healthy than before. But let's be honest - who goes to New York for its clean, streets?

Mark the statements true or false:



9. Some activities have recently become illegal in New York.

10. It is now illegal to smoke or drink alcohol anywhere in New York.

11. Eating sandwiches in the park is illegal.

12. The police like the new laws.

13. It is illegal to sleep on the subway.

14. Elle and Serge Schroitman were fined because they parked in he wrong place.

15. The editor of Vanity Fair magazine thinks some of the new laws are stupid.

16. Some people like the new laws.

17. New York is now clean and safe compared to in the past.

TRANSFER ALL YOUR ANSWERS TO YOUR ANSWER SHEET



Total time: 30 min.

Reading

Answer sheet.



ID NUMBER









Part 1.1

1.


2.


3.


Part 1.2.

4

A

B

C

5

A

B

C

6

A

B

C

7

A

B

C

8

A

B

C



Part 2

9

True

False

10

True

False

11

True

False

12

True

False

13

True

False

14

True

False

15

True

False

16

True

False

17

True

False



Reading

Keys

Part 1.1.

1.

C

2.

A

3.

B



Part 1.2.

4



C

5

A



6


B


7


B


8



C



Part 2

9

True


10


False

11


False

12


False

13


False

14

True


15

True


16

True


17

True




Speaking

Разминка

Структура проведения тура: участвуют два экзаменатора и два участника олимпиады. Пары составляются методом случайной подборки. Преподаватели начинают вести беседу и задают каждому участнику 2-3 вопроса для того, чтобы снять напряжение, расположить их к беседе и подготовить к выполнению устного задания.

Время, отводимое на данный этап задания, 1-2 минуты.

Примерный перечень вопросов:



    1. What activities and hobbies are you good at?

    2. What cultures are you interested in?

    3. How many languages are you fluent in?

    4. What do you usually talk with your friends about?

    5. What do you use the Internet for?



Основное задание

Часть 1

Члены жюри сообщают участникам конкурса основную информацию о том, что им предстоит сделать в ближайшее время, с этого момента начинается запись ответов участников конкурса на магнитофон.



Your task is the following: in a minute you’ll have to speak about your eating habits. Please, tell us what is your idea about proper meal.”



Члены жюри задают вопросы:

  1. Have you ever been on a diet?

  2. Do you avoid food which has additives?

  3. Do you take vitamin supplements?

  4. Do you eat between meals?

  5. Do you live to eat?

  6. Do you eat frozen and ready-prepared meals?

Каждый участник должен высказаться. Время, отводимое на выполнение данного этапа задания, 2-3 минуты на каждого участника.



Часть 2.

Участникам олимпиады предлагается обсудить в паре следующее:

You are going to do a survey about eating habits in your country. You are to make up a questionnaire. Ask any questions you like depending on what you think the important and interesting issues are. Then you should suggest possible answers and compare them with eating habits abroad. You have to discuss your choice with your partner explaining the reasons for your choice.



Члены жюри формулируют задание для студентов. Студенты должны высказаться, предоставить убедительные доводы. Члены жюри могут задавать наводящие вопросы по мере необходимости, могут остановить беседу, если она начинает выходить за обозначенные рамки. Отведенное время 5-7 минут. Выступление участников записывается на пленку в 1 по 2 этап основного задания. Максимально отводимое время на пару участников для выступления составляет 10-12 минут.















Протокол оценки устного тура олимпиады



Члены жюри____________________________________________________



Идентификационный номер участника

Оценка

Примечание

1.




2.




3.




4.




5.




6.




7.




8.




9.




10.




11.




12.




13.




14.




15.




16.














Writing

Read the instructions



Write an entry for the website below. Write it in 120-180 words about a favourite teacher from your past.



GREAT TEACHERS



Log-in News Events



The College of Education is compiling stories

of great teachers and the qualities that made

them memorable. You can help by submitting a

memory of your special teacher below.

  • Your favourite teacher’s name:

  • What is the first characteristic that you think

of when you remember this teacher?

  • Describe a specific memory of this teacher:

  • Describe how this teacher treated you as a

student.

TRANSFER ALL YOUR ANSWERS TO YOUR ANSWER SHEET





Time: 30 minutes








Пояснительная записка к проведению олимпиады в 10-11-х классах муниципальных учреждений.

Олимпиада по английскому языку включает 5 разделов (конкурсов):

  1. Чтение (Конкурс понимания письменного текста)

  2. Лексико-грамматический тест

  3. Письмо (Конкурс письменной речи)

  4. Устная речь

  5. Аудирование

Время проведения конкурсов:

  1. Reading (Чтение) - 30 минут, включая перенесение ответов в лист ответов, объяснения члена жюри перед началом конкурса в это время не включаются

  2. Use of English (лексико-грамматический тест) - 30 минут, включая перенесение ответов в лист ответов, объяснения члена жюри перед началом конкурса в это время не включаются

  3. Writing (Конкурс письменной речи) - 30 минут, включая перенесение текста с черновика в чистовик, объяснения члена жюри перед началом конкурса в это время не включаются

  4. Listening (Аудирование) - 35 минут, включая объяснения и перенесение ответов в лист ответов.

  5. Speaking (Конкурс устной речи) - Участники разбиваются по парам; максимальное время, отведенное для ответа каждой пары участников 10 -12 минут, включая подготовку и объяснения члена жюри.



Время выполнения всех заданий – 140 минут.

Между конкурсами рекомендуется делать 10 минутные перерывы.

Критерии оценивания конкурсов

1. Listening (аудирование) - 40 баллов (за каждый правильный ответ дается 2 балла, всего 20 вопросов)

2. Use of English (лексико-грамматический тест) - 20 баллов (за каждый правильный ответ дается 1 балл, всего 20 вопросов)

3. Reading (Чтение) -30 баллов (за каждый правильный ответ дается 1 балл, всего 30 вопросов)

4. Writing (Конкурс письменной речи) - 30 баллов (оценивается по Критериям оценивания конкурса письменной речи)

5. Speaking (Устная речь) - 30 баллов (оценивается по Критериям оценивания конкурса устной речи)

Для каждого участника полученные баллы за каждый конкурс суммируются. Победителями являются те участники, которые набрали наибольшую сумму баллов.

Максимальная сумма баллов - 150 балло

Для всех конкурсов необходимо выполнение следующих требований:

  • Участники должны сидеть в аудитории на таком расстоянии друг от друга, чтобы не видеть работу соседа.

  • Участник может взять с собой в аудиторию ручку, очки, шоколад, воду.

  • Во время выполнения задания участник может выходить из аудитории только в сопровождении дежурного.

  • Участник не может выйти из аудитории с заданием или листом ответов.

Все ответы необходимо отмечать на листах ответов. Правильный вариант пишется в соответствующей клеточке на листе ответов. На листах ответов категорически запрещается указывать фамилии, делать рисунки или какие-либо отметки, в противном случае работа считается дешифрованной и не оценивается. Исправления на листах ответов ошибками не считаются; однако почерк должен быть понятным; спорные случаи трактуются не в пользу участника.

Ответы записываются только черными или синими чернилами/ пастой (запрещены красные, зеленые чернила, карандаш)



Процедура проведения конкурса аудирования (Listening)


Каждому участнику перед началом выполнения заданий выдается лист ответов (Answer Sheet) и проводится инструктаж на русском языке по заполнению листов ответов и по порядку их сдачи после окончания работы.

Участники заполняют графу Participant's ID number на листах ответов. Все ответы необходимо отмечать на листах ответов. Правильный вариант пишется в соответствующей клеточке на листе ответов.

Участникам раздаются тексты заданий. Проверке подлежат только ответы, перенесенные в лист ответов. Сами тексты заданий сдаются вместе с листами ответов после окончания выполнения задания, но не проверяются.

Общее время теста –35 минут. Перед прослушиванием первого отрывка участники могут ознакомиться с текстами заданий в течение 5 минут. Первый отрывок звучит 3 минуты. После остановки пленки участники в течение 10 минут отвечают на вопросы 1-10, заполняя лист ответов. Затем участники прослушивают 2 отрывок (4 минуты) и в течение 10 минут отвечают на вопросы 11-20, заполняя лист ответов.

Во время аудирования участники не могут задавать вопросы членам жюри или выходить из аудитории, так как шум может нарушить процедуру проведения конкурса. Члены жюри в аудитории должны строго следить за тем, чтобы все работы были сданы, на листах ответов не должна быть указана фамилия участника, и не должно быть никаких условных пометок.

Каждый правильный ответ данного конкурса оценивается в 2 балла, максимальное количество баллов – 40 баллов.



Процедура проведения конкурса «Лексико-грамматический тест» (Use of English)

Каждому участнику перед началом выполнения заданий выдается лист ответов (Answer Sheet) и проводится инструктаж на русском языке по заполнению листов ответов и по порядку их сдачи после окончания работы.

Участники заполняют графу Participant's ID number на листах ответов. Все ответы необходимо отмечать на листах ответов. Правильный вариант пишется в соответствующей клеточке на листе ответов.

Участникам раздаются тексты заданий. Проверке подлежат только ответы, перенесенные в лист ответов. Сами тексты заданий сдаются вместе с листами ответов после окончания выполнения задания, но не проверяются.

Тест выполняется участниками в течение 30 минут. Члены жюри, находящиеся в аудитории, должны зафиксировать время начала и окончания задания на доске (например, 10.10- 10.40) За 15 и за 5 минут до окончания выполнения заданий старший член жюри в аудитории должен напомнить об оставшемся времени и предупредить о необходимости тщательной проверки работы.

Члены жюри в аудитории должны строго следить за тем, чтобы все работы были сданы, на листах ответов не должна быть указана фамилия участника и не должно быть никаких условных пометок.

Каждый правильный ответ данного конкурса оценивается в 1 балл. Максимальное количество баллов – 20 баллов.

Процедура проведения конкурса чтение (Reading)



Каждому участнику перед началом выполнения заданий по чтению выдается лист ответов (Answer Sheet) и проводится инструктаж на русском языке по заполнению листов ответов и по порядку их сдачи после окончания работы:

Участники заполняют графу Participant's ID number на листах ответов. Все ответы необходимо отмечать на листах ответов. Правильный вариант пишется в соответствующей клеточке на листе ответов.

Участникам раздаются тексты заданий. Проверке подлежат только ответы, перенесенные в лист ответов. Сами тексты заданий сдаются вместе с листами ответов после окончания выполнения задания, но не проверяются.

Тест выполняется участниками в течение 30 минут. Члены жюри, находящиеся в аудитории, должны зафиксировать время начала и окончания задания на доске (например, 10.00 – 10.30). За 15 и за 5 минут до окончания выполнения заданий по чтению старший член жюри в аудитории должен напомнить об оставшемся времени и предупредить о необходимости тщательной проверки работы.

Члены жюри в аудитории должны строго следить за тем, чтобы все работы были сданы, на листах ответов не должна быть указана фамилия участника и не должно быть никаких условных пометок.

Каждый правильный ответ данного конкурса оценивается в 1 балл. Максимальное количество баллов – 30 баллов.



Процедура проведения конкурса письменной речи (Writing)



Каждому участнику перед началом выполнения заданий по чтению выдается лист ответов (Answer Sheet). Участники заполняют графу Participant's ID number на листах ответов.

Участникам раздаются тексты заданий и бумага для черновиков. Проверке подлежат только листы ответов. Черновики не проверяются.

Задание выполняется участниками в течение 30 минут, включая перенесение текста с черновика в чистовик, объяснение члена жюри перед началом конкурса в это время не включается. После ознакомления с заданием участники приступают к его выполнению. Член жюри в аудитории должен зафиксировать время начала и окончания задания на доске (например, 10.00- 10.30). За 15 и за 5 минут до окончания работы член жюри в аудитории должен напомнить об оставшемся времени и предупредить о необходимости тщательной проверки работы. После окончания времени выполнения заданий по письменной речи, листы ответов собираются.

Письменные работы участников оцениваются двумя экспертами в соответствии с прилагаемыми критериями (см. Критерии оценивания конкурса письменной речи). Максимальное количество баллов –30 баллов. Результаты заносятся в протокол конкурса письменной речи (см. Протокол конкурса письменной речи).

Критерии оценивания конкурса «Письмо» (Writing)

Языковая компетенция

Коммуникативная компетенция

  1. лексическая насыщенность и объем: 5 баллов

  2. грамотность: 10 баллов

  1. связность и логичность: 5 баллов

  2. соответствие ситуации: 5 баллов

  3. умение аргументировать собственное мнение: 5 баллов

Процедура проведения конкурса устной речи (Speaking)

Во время выполнения устного задания участник не может выходить из аудитории, где проводится конкурс. Для проведения конкурса пары участников формируются организаторами методом жеребьевки.

В каждой аудитории для проведения конкурса находятся два члена жюри.

Распределение обязанностей между членами жюри при проведении конкурса:

Член жюри №1: проведение беседы с участником конкурса и заполнение протокола ответа (прилагается),

Член жюри №2: заполнение протокола ответа.

Члены жюри могут поочередно выполнять обе функции.

Все инструкции участникам даются на английском языке.

Преподаватели начинают вести беседу и задают каждому участнику 2-3 вопроса для того, чтобы снять напряжение, расположить их к беседе и подготовить к выполнению устного задания олимпиады.

Время, отводимое на данный этап задания, 1 – 2 минуты.

Первый этап — монологическое высказывание по предложенной теме. Члены жюри сообщают участникам конкурса основную информацию о первом задании. Участники высказываются по очереди. Длительность ответа каждого участника —2 - 3 минуты.

Второй этап — диалогическая речь в виде беседы участников друг с другом. Длительность беседы —5- 7 минут. Члены жюри могут задавать наводящие вопросы по мере необходимости, могут остановить беседу, если она начинает выходить за обозначенные рамки.

Максимально отводимое время на пару участников для выступления составляет 10 –12 минут. При нечетном количестве участников вместо последней пары одновременно проходят собеседование три участника.

Ответы участников оцениваются двумя экспертами в соответствии с прилагаемыми критериями (см. Критерии оценивания конкурса устной речи). Максимальное количество баллов –30 баллов.

Критерии оценивания конкурса «Устная речь» (Speaking)



Языковая компетенция

Коммуникативная компетенция

1. фонетика и интонация: 5 баллов

2. грамотность: 5 баллов

3. лексическое оформление: 5 баллов



4. умение прокомментировать: 5 баллов

5. умение аргументировать: 5 баллов

6. умение реагировать на вопросы и реплики собеседника: 5 баллов



Use of English

Task 1



For questions 1–10, read the text below and decide which answer (A, B, C or D)

best fits each space. There is an example at the beginning (0).



Gender gap in education

For many years now, British girls have 0 much better in exams than boys. Most theories about the causes of this gap 1_________ the sexes have blamed the education 2 ______. However, new research suggests that boys’ poor performance has nothing to do 3______ internal practices at schools. Instead external factors, such as different learning styles and how children are 4 _____up, have to be considered. For this 5 ________, many educationalists are now studying how boys and girls learn to read. They believe that, since reading is 6 ______taught either by mothers or by female primary school teachers, many boys 7_____ reading as a woman’s activity and this puts them 8 _______it.

Another factor could be that boys are generally more 9 ________than girls. When they can’t be the best, they would rather 10_____ up on education than be considered average. Girls seem much happier to be second best.



0 A acted B behaved C performed D succeeded

1 A among B between C beside D beyond

2 A method B style C technique D system

3 A by B from C at D with

4 A brought B raised C given D grown

5 A cause B purpose C reason D objective

6 A hardly B generally C rarely D lately

7 A look B notice C see D watch

8 A off B on C across D through

9 A determined B optimistic C possessive D competitive

10 A give B take C break D turn



Task 2.

For questions 11-20, read the text below and think of the word which best fits each space. Use only one word in each space. There is an example at the beginning (0).



The film Ocean’s eleven (and 0 by_______ that, I mean Soderbergh’s 2001 hit) had an indefinable quality 11………..it. But the sequel, unimaginatively titled Ocean’s Twelve, feels far too much 12……….the first one. In the follow-up film, three years after the first daring robbery, Danny Ocean is found living 13………happy retirement. His wife is waiting at home to celebrate their wedding anniversary, when, 14……….should arrive, but Terry Benedict. (He’s the man from whom Ocean’s Eleven, as the gang has been called, stole $160 mil). Even 15………..Benedict has received insurance money for the theft, he now wants the gang to pay it back but 16……….added interest. All of them have moved on, but he hunts them down and 17………..a deal with them – give him nearly $200mil. in two weeks, or die. Faced with 18……….choice, the gang leave for Amsterdam because it’s a place where they won’t be recognized and, with the help of a contact there, they can raise the money. Sadly, this is where Ocean’s Twelve falls 19………and becomes unnecessarily complicated. Perhaps it tries too hard, maybe it’s not trying hard 15…………….., or possibly it’s a little of both!



TRANSFER ALL YOUR ANSWERS TO YOUR ANSWER SHEET





Total time: 30 minutes

























Use of English

Keys

1 B

2 D

3 D

4 A

5 C

6 B

7 C

8 A

9 D

10 A

11.to

12.like

13.out

14.who

15.though

16.with

17.makes

18.no\ little

19.apart\down

20.enough























Use of English

ANSWER SHEET

ID NUMBER

Task 1

1

A

B

C

D


2

A

B

C

D


3

A

B

C

D


4

A

B

C

D


5

A

B

C

D


6

A

B

C

D


7

A

B

C

D


8

A

B

C

D


9

A

B

C

D


10

A

B

C

D


Task 2


11



12



12



13



14



15



16



17



18



19



20







Listening


Items 1 - 10 are based on episode 1. You will hear someone talking about ‘the cooler room’ at Ninestiles school. For items 1-7 decide whether the statements are TRUE (A), FALSE (B) or the statement is NOT STATED on the tape (C).

1. Some time ago the school had no disruptive students. ……………

2. A new behaviour management system was used to change the situation. …………...

3. The ‘cooler room’ was used to punish prisoners in Britain. …………..

4. The windows were small in rooms of the unit. ………….

5. If a pupil behaves badly he’s only warned first. …………

6. C3 means that a pupil must stay at school after classes. …………

7. All students consider the method very effective. …………



For items 8-10 choose the best answer A, B, C or D.


8. During the punishment

A pupils work separately without being fed

B teachers watch the pupils and assist with the work

C pupils stay isolated without communication

D pupils can change desks every three days


9. Talking loudly during the lesson can be regarded as

A C3

B C1

C C1 and C2

D C2


10. C3 is given for

  1. running around the school

  2. misbehaving in the canteen

  3. having lunch in inappropriate times

  4. missing lessons



Items 11 - 20 are based on episode 2. You will hear an expert giving some advice on art appreciation. For questions 11-16 decide whether the statements are TRUE (A) or FALSE (B).


11 Every artist should be able to fake expertises. ……………..

12 The main task of modern art is to reflect modern reality. …………….

13 The most successful artists tend to buy newspapers. ……………

14 In a gallery you should choose a particular place for each work to observe from …………

15 You can touch some works of art in the gallery. ………….

16 All art galleries provide visitors with binoculars. …………


For items 17 -20 choose the best answer A, B or C.

According to the speaker:



17 Modern Art was first introduced

A by Picasso and his friends

B by artists with off-centre views

C in the beginning of the 20th century



18 Works made in the style of modern art

A represent only imaginary people or things

B are always delightful

C represent people or things which are unusual



19 While watching the painting

A it’s important to avoid glares on the painting

B it’s necessary to join people who are at the back

C you should pretend you’re analyzing the picture



20 The expert claims that

A you should watch pictures when you are in an emotional state

B criticizing works of art can arouse arguments.

C not all works at a gallery can be original


TRANSFER ALL YOUR ANSWERS TO YOUR ANSWER SHEET





Total time: 35 minutes



Listening

ANSWER SHEET



Episode 1


1

A

B

C


2

A

B

C


3

A

B

C


4

A

B

C


5

A

B

C


6

A

B

C


7

A

B

C


8

A

B

C

D

9

A

B

C

D

10

A

B

C

D

Episode 2


11

A

B


12

A

B


13

A

B


14

A

B


15

A

B


16

A

B


17

A

B

C


18

A

B

C


19

A

B

C


20

A

B

C








Listening

Keys
  1. B

  2. A

  3. B

  4. C

  5. A

  6. A

  7. B

  8. C

  9. C

  10. B

  11. B

  12. B

  13. B

  14. A

  15. A

  16. B

  17. B

  18. C

  19. A

  20. C





























Reading.

Part 1.

You are going to read about a woman returning to the house she used to live in.

Return to Gunnesbury.

Mary got off the train at Gunnersbury station and walked up towards the mad. The suburban London summer hung over the scene like an old familiar smell and memories made her tremble with recognition at every step. It was many years since she had been here.

She walked along, and although she could not have pictured the road in her mind before, now she remembered each house; a gatepost, the coloured glass in a front door, the lamp-post casting a lonely light on the step. These houses, 'the older larger houses' as she thought of them then, were surprisingly unchanged. In the heat of the afternoon the remembered road had the slightly threatening familiarity of a place in a dream when one thinks: I have been here, yet where is it and what is going to happen? The colours too seemed like dream colours, not reflecting light, as if they were bright colours seen in darkness. And the streets were empty as in a dream.

Mary turned a corner and for a moment did not recognize the scene at all. Houses had disappeared. Tall blocks of flats and huge garages had taken their place. Now there were a few cars, but still nobody walking on the pavements. Mary frowned and thought with a sudden surprised pain, perhaps our house too will have simply disappeared. But by now she had reached the end of the little road and could see, halfway down upon the left, the small semi-detached house where she had lived with Alistair during the four years of their marriage.

Mary steadied herself, putting her hand on to the low wall at the corner of the road, aware of her hand's sudden memory of the wall and its sharp stones. With the touch of her hand upon the wall there came the unexpected image of a piano, their old upright piano long since sold, which Mary must have thought of once as she paused with her shopping-bag at the corner of the road. Alistair had a beautiful voice and they had often sung together, he playing the piano, she standing with her hands on his shoulders. This was a purely happy memory.

Mary now began to walk slowly down the far side of the road. She could already see that the hedge which she and Alistair had planted had been taken away and a low brick wall had been put there instead. The small front garden, which she and Alistair had planted with roses, was entirely paved now except for two beds out of which large rosemary bushes leaned to sweep the paving stones with their blue-green branches.

Now Mary, almost opposite the house, could see with a shock the light of a farther window within the darkness of the front room. They must have knocked down the wall between the two downstairs rooms. She and Alistair had often discussed doing so. She stopped and looked across. The house seemed deserted.



For items 1-7 choose the answer (a, b, c or d) which you think fits best according to the text.

  1. When she returned to Gunnersbury, Mary

A expected to recognize everything

B recognized the smell of the place

C recognized each house as she came to it.

D recognized the road from the station.



  1. The ‘older larger houses’ were

A just as they used to be

B like the houses Mary had dreamt of

C painted the dark colours

D apparently deserted



  1. After turning the corner, Mary was upset because

A there were so many flats and garages

B her old house might have gone

C there were only ugly buildings left

D the street was completely deserted



  1. Their’ in line ‘21’ refers to

A the flats

B the houses

C the garages

D Mary and Alistair



5. When she touched the wall, Mary

A remembered playing the piano with her husband

B wished she had not sold their piano

C stopped the rest and listened to the piano

D was reminded of the piano they used to have



6. As she approached the house, Mary noticed that

A the hedge had been replaced with a fence

B the garden wall had been lowered

C the front garden had been swept

D the roses had been removed



7. When she looked into the house, Mary could see that

A the layout of the rooms was different

B there was an extra window downstairs

C an inside wall had been damaged

D the front room was darker than before

Part 2.



2.1. Read the article. Match headings a) –e) to paragraphs 8-12.



a) A weekend invitation.

b) A spooky experience.

c) A nation of believers.

d) Still a sceptic.

e) Our first evening.

Look behind you!

8________A recent survey revealed that 68% of people in the UK believe in ghosts, and 1 in 10 people claim that they've actually seen a ghost. Being naturally sceptical, I always take these kinds of survey with a pinch of salt, but it does seem that nowadays everyone wants to meet a real-life ghost.



9________So when my sister-in-law Pat suggested going on a ghost-hunting weekend, I didn't need to be asked twice, Pat was hoping to see her first ghost, while I just wanted a few days off to recharge my batteries. We were soon heading off to Brockfield Castle in Somerset,' one of Britain's most haunted houses, to spend the weekend looking for ghosts - I thought it was going to be a piece of cake.



10_______Brockfield Castle, a spooky old building in the middle of nowhere, certainly was a far cry from my modern London flat. There were eight other guests and we all had dinner together on the first evening to break the ice. Our fellow ghost-hunters seemed normal enough - apart from one strange old lady who kept telling us to keep an eye out for werewolves (she must have booked the wrong weekend break). After dinner Ashley, our guide, gave us a talk on the history of the castle, which is apparently haunted by two brothers who died in a fire over 200 years ago. Then we were taken on a tour of the castle's 37 rooms. Sadly the brothers were nowhere to be seen - perhaps they'd gone away for the weekend too.



11________That night I slept like a log, but on the second evening things started to get weird. Pat and I were walking in the Hardens after dinner when out of the blue she shouted, 'Look, there's a ghost!" I thought she was pulling my leg, but she pointed to one of the windows. An old man was standing there, arms outstretched. We watched him for about a minute and then he suddenly vanished. When we told Ashley what we'd seen, he said we'd been looking up at the room where the Brothers had died.



12_______Of course, Pat's first ghostly encounter really made her day, and I have to admit that the experience gave me food for thought. However, as someone once said, for the believer, no proof is required - but for the sceptic, no proof is sufficient.



2.2. Mark the statements true or false



13.More than half the population of the UK say they have seen a ghost.

14. The writer didn’t expect to see a ghost at Brockfield Castle.

15.The writer thought most of the other ghost-hunters were strange.

16.The ghosts who haunt the castle are Ashley’s brothers.

17.There had been a fire in the room where the writer saw the old man.

18.The writer has changed her mind about the existence of ghosts.



2.3. Look at the idiom in bold in the article. Match them to meanings 1-11. One is extra.

  1. watch for smb. or smth, to appear.

  2. not believe smth. to be accurate or true

  3. tell smb. smth. that isn’t true as a joke

  4. be very easy to do

  5. do smth. to get new energy and enthusiasm

  6. a long way from any towns, villages or other houses

  7. completely unexpectedly

  8. make you think seriously about a topic

  9. make people more relaxed in a new situation

  10. make smb. exremely happy

  11. sleep very well without waking

  12. extra -



TRANSFER ALL YOUR ANSWERS TO YOUR ANSWER SHEET





Total time: 30 min.



























Reading

Answer sheet



Part 1

1

A

B

C

D

2

A

B

C

D

3

A

B

C

D

4

A

B

C

D

5

A

B

C

D

6

A

B

C

D

7

A

b

C

D







Part 2.1.

8


9


10


11


12








Part 2.2.

13

True

False

14

True

False

15

True

False

16

True

False

17

True

False

18

True

False





Part 2.3.

19


20


21


22


23


24


25


26


27


28


29


30 -extra




















Reading

Keys

Part 1

1



C


2

A




3


B



4


B



5




D

6




D

7

A












Part 2.1.

8

b

9

d

10

a

11

e

12

c



Part 2.2.

13

True


14

True


15


False

16


False

17

True


18


False





Part 2.3.

19

keep an eye out for smth

20

take smth. with a pinch of salt

21

pull smb’s leg

22

be a piece of cake

23

recharge smb’s batteries

24

in the middle of nowhere

25

out of the blue

26

give smb. food for thought

27

break the ice

28

make smb’s day

29

sleep like a log

30 - extra

be a far cry from smth.

























Writing

Read these instructions:

An international magazine called The World’s Famous has invited readers to write about well-known people in their own country for possible publication. Write an article in 120-180 words about somebody famous – living or dead – from your country. Describe his person’s character and state how this shows in his or her appearance.



Think about these suggestions as you make a plan and write your article.

  • choose someone whose character and appearance you are familiar with

  • briefly say who this person is or was, and possibly also why you have chosen him or her

  • use relevant adjectives to give a general character impression

  • describe he subject in more detail, giving examples of his or her habits and behaviour

  • give a general impression of the person’s physical appearance

  • focus on aspects that reflect character: way of standing or walking, hand gestures, facial expressions. Also describe features such as eyes and mouth, using suitable adjectives



TRANSFER ALL YOUR ANSWERS TO YOUR ANSWER SHEET





Time: 30 minutes





















Speaking

Разминка:



Структура проведения тура: участвуют два экзаменатора и два участника олимпиады. Пары составляются методом случайной подборки. Преподаватели начинают вести беседу и задают каждому участнику 2-3 вопроса для того, чтобы снять напряжение, расположить их к беседе и подготовить к выполнению устного задания.

Время, отводимое на данный этап задания, 1-2 минуты.

  1. What activities and hobbies are you good at?

  2. Do you read a daily newspaper?

  3. What is your favourite section?

  4. Do you believe everything you read in the news? Why? Why not?

  5. Are some more believable than others? Which ones?



Основное задание:

Часть 1.

Члены жюри сообщают участникам конкурса основную информацию о том, что им предстоит сделать в ближайшее время, с этого момента начинается запись ответов участников конкурса на магнитофон

Your task is the following: in a minute you’ll have to speak about taking a survival course. Please, tell us what is to be done in the case of emergency?

Члены жюри задают вопросы:

  1. How can dangers be overcome?

  2. How may the weather affect them?

  3. Which experience and knowledge should you have that could help?

  4. In what way can special fears (such as heights, water, cold or enclosed spaces) influence your survival?

Каждый участник должен высказаться. Время, отводимое на выполнение данного этапа задания, 2-3 минуты на каждого участника.



Часть 2.

Участникам олимпиады предлагается обсудить в паре следующее:

You and your partner are on a survival course. At the moment you are on a mountain top. You have to get from the camp to the safety of the village as quickly as possible, and there are only two possible routes: over the top of the mountain, or underground through the caves. Now it has started to snow heavily. That means that soon it will be very difficult to cross the mountain while the caves lower down will start to fill up with water. For safety reasons it is important that you stay together, so you must agree on which route to take.



Члены жюри формулируют задание для студентов. Студенты должны высказаться, предоставить убедительные доводы. Члены жюри могут задавать наводящие вопросы по мере необходимости, могут остановить беседу, если она начинает выходить за обозначенные рамки. Отведенное время 5-7 минут. Выступление участников записывается на пленку в 1 по 2 этап основного задания. Максимально отводимое время на пару участников для выступления составляет 10-12 минут.










































Контрольные задания по английскому языку

8 класс



I. READING TASKS

Task 1. Fill the spaces with the correct prepositions (10 points).

At 16, Paul decided he was ready 1) _______ full-time work, and left school. At first his parents did not agree 2) ________ him, and wanted him to stay on to finish his studies. In fact, they were very angry 3) ________ him.

We’re worried 4) _______ your future!” his father told him. “How can you ever get a good job if you leave school and sit in cafes, drinking coffee with your friends?” His parents strongly disapproved 5) ________ Paul’s friends. But Paul was determined to prove them wrong, and so he applied 6) ________ dozens of jobs. In the end hew was offered a job in an accountant’s office, because he was good 7) ______ maths. In his spare time he studied accountancy. His parents soon realized that he wasn’t wasting time with his friends, and they got used 8) _____ his new lifestyle. When, a few years later, he became engaged 9) _______ the accountant’s daughter, they were delighted, and when he passed his accountancy exams and became a partner in the firm, they were very proud 10) ______ him.



Task 2. Match each kind of book with what you would normally expect to find in it (11 points).

1. atlas a) basic course book at school or university

2. autobiography b) information about subjects in alphabetical order

3. dictionary c) lists of words grouped according to their similarity in meaning

4. directory d) maps

5. encyclopedia e) a list of names of places printed at the end of an atlas

6. gazetteer f) a list of important, famous people and brief details of their lives

7. guidebook g) meanings of words

8. manual h) tourist information about a country

9. textbook i) instructions on how to use or repair a machine

10. thesaurus j) a list of names, addresses and telephone numbers in alphabetical order

11. Who’s Who k) the story of one’s own life written by oneself

II. VOCABULARY AND GRAMMAR TASK

Task 3. Complete the sentences with the correct form of a phrasal verb with look. (10 points)

  1. ______! There’s a bus coming!

a) at b) for c) out d) through e)on

  1. The police are _______ the robbery.

a) after b) into c) on d) for e)round

  1. She ______ the room, but couldn’t see her sister anywhere.

a) like b) in c) into d) for e)up to

  1. I’m _______ my pen. Have you seen it?

a) for b) forward to c) at d) up e)after

  1. I’ll have to _______ her report again in more detail before the meeting.

a) down on b) at c) on d) out e) through

  1. If you can’t remember his phone number, you can always ______ it in the phone book.

a) after b) for c) on d) down on e) at

  1. I’m really _______ the party next week.

a) up to b) for c) out d) forward to e) like

  1. He _______ exactly _______ his brother. I think they must be twins.

a) at b) after c) like d) round e) on

  1. Alan wasn’t ______ his textbook. He was just staring out of the window.

a) down on b) on c) into d) in e) at

  1. The crowed _______ , as the two men continued fighting.

a) forward to b) after c) at d) on e) out



Task 4. Complete the sentences with some, any, somebody, something, somewhere, anybody, anything, or anywhere. (10 points)

  1. There’s ______ expensive furniture in his house.

  2. Haven’t you got _______ brothers or sisters at all?

  3. Let’s stay at home this evening. I don’t want to go _______.

  4. _______ told me the factory would close down soon.

  5. If there are ________ problems, just ask me for help.

  6. You can catch _________ train from Platform 3. They all go to London.

  7. Could I have _________ tomatoes, please?

  8. I’ve got ________ important to tell you.

  9. You can invite _________ you like. I don’t mind.

  10. I haven’t done _________ work yet.

III. WRITING TASK

Task 5. Imagine that you want some foreign friend to visit out country. Write him a letter with your invitation in about 100-110 words. (10 points)


Подайте заявку сейчас на любой интересующий Вас курс переподготовки, чтобы получить диплом со скидкой 50% уже осенью 2017 года.


Выберите специальность, которую Вы хотите получить:

Обучение проходит дистанционно на сайте проекта "Инфоурок".
По итогам обучения слушателям выдаются печатные дипломы установленного образца.

ПЕРЕЙТИ В КАТАЛОГ КУРСОВ

Краткое описание документа:

Данный грамматический тест составлен для учащихся 6-7 классов и направлен на проверку грамматических знаний, подлежащих усвоению  в данных параллелях.Тест является своеобразным индикатором, показывающим, какую тему следует повторить подробнее. Объем приведенных заданий достаточен для отработки и закрепления навыков употребления грамматических форм у учащихся 6-7 классов.В тесте включены задания на употребление артиклей, временных форм глаголов( Present Simple,Present Perfect и Past Simple),образование множественного числа существительных и предлоги.Предлагаемый тест может быть использован для олимпиады по разделу "Грамматика"

Автор
Дата добавления 04.02.2015
Раздел Иностранные языки
Подраздел Тесты
Просмотров579
Номер материала 365299
Получить свидетельство о публикации
Похожие материалы

Включите уведомления прямо сейчас и мы сразу сообщим Вам о важных новостях. Не волнуйтесь, мы будем отправлять только самое главное.
Специальное предложение
Вверх