Инфоурок / Начальные классы / Рабочие программы / Қысқа мерзімді жоспар "Көбейту және бөлу" 4-сынып

Қысқа мерзімді жоспар "Көбейту және бөлу" 4-сынып



Московские документы для аттестации!

124 курса профессиональной переподготовки от 4 795 руб.
274 курса повышения квалификации от 1 225 руб.

Для выбора курса воспользуйтесь поиском на сайте KURSY.ORG


Вы получите официальный Диплом или Удостоверение установленного образца в соответствии с требованиями государства (образовательная Лицензия № 038767 выдана ООО "Столичный учебный центр" Департаментом образования города МОСКВА).

ДИПЛОМ от Столичного учебного центра: KURSY.ORG


библиотека
материалов

Сабақ №85 Тексерілді

Пәні математика

Сыныбы 4 сынып

Мұғалім Сулейменова А.С

Мерзімі 18.01.2016ж

Тақырыбы Көбейту және бөлу

Мақсаты Оқушыларға жазбаша көбейту және бөлу тәсілдерін пысықтау. Баған түрінде көбейту мен бұрыштап бөлу жағдайларын негіздеу.

Міндеттері Жазбаша көбейту мен бөлуді үйрету.

Сабақтың түрі аралас

Сабақтың әдіс - тәсілдері СТО технологияның элементтері

Сабаққа қажетті құралдар мен көрнекіліктер: қима қағаздар, стикерлер, слайд, үнтаспа, аквариум, балықтар, алма, кәрзеңке, логикалық есептер, топ аттары,

Күтілетін нәтиже: Жазбаша көбейте және бөле алады.


Оқушыларды төрт топқа бөлу

І топ "Талап" ІІ топ "Өнер"

Ұраны: Ұраны:

"Нақты жауап, сапалы "Қандай сынақ болса-дағы беріспе,"

шешім таба білу" Әрқашанда ұмтыла біл жеңіске."

Мақсаты: Мақсаты:

Ғылымның сырын ұғына, Ұқыпты-ұтар,

Шығамыз білім шыңына. Ізденген - табар.

Ұқыптылық пен зеректік, Есеп шығарған - озар,

Жеткізеді біздерді, Еріншектер - артта қалар.

Математика сырына.

ІІІ топ "Жігер"

"Тең ойынға әсте біз келіспейміз,

Есептерді шешуде біз беріспейміз."

Мақсаты:

Шіркін-ай, математик болсақ,

Тілдесіп есептерді даналықпен.

Әлемге мәлім болсақ,

Ашқан көп жаңалықпен!


1. Оқушы

лар өз топ-

тарын, ұра-

нын, мақса-

тын айтып шығады.

Ауызша мадақтау

Көшбасшы


Топпен жұмыс


Ойлан

Бірік

Бөліс

Берілген тапсырманы парта бойынша тексеріп шығу

ІҮ топ "Дарын"

Ұраны:

"Тапқырлықта алдыға жан салмаймыз,

Қарсыластан ешқашан біз қалмаймыз"

Мақсаты:

Математика - оқу анасы,

Білімнің ол дарасы.

Есеп шығарып ойланып,

Жетілер ойдың санасы.




Үй тапсырмасын сұрау

Ойлан

Бірік

Бөліс

5.

592:74=8 268:67=4 522:6=87 576:9=64

342:57=6 498:83=6 432:8=54 378:7=54

6.

655:74=8(63) 297:67=4 (29) 580:65=8 (4) 590:95=6 (20)

Үй тапсыр-

масын оқып шығады

Бағамен, смайлкпен бағалау




Үй тапсырмасын бекіту

"Кір жайғыш жіп" әдісі




Ойлан

Бірік

Бөліс

Үлестірмелі қағаз таратып беру

"Серпілмелі сұрақтар"

1. Көбейтудің неше қасиеті бар?

2. Ауыстырымдылық қасиетінің формуласын айт

3. Геометриялық пішіндерді ата

4. Дөңгелек пен шеңбердің айырмашылығын айт

5. Параллель түзу дегеніміз не?

6. Перпендикулярь түзу дегеніміз не?

7. Сүйір бұрыш неше градусқа тең?

8. Тік бұрыш неше градусқа тең?

9. Доғал бұрыш неше градусқа тең?

10. Жылдамдықты қалай табамыз?

11. Қашықтықты қалай табамыз?

12. Уақытты қалай табамыз?

13. Көп таңбалы сандар неше класқа бөлінеді?

14. Көп таңбалы сандарды қалай оқимыз?

15. Үлестірімділік қасиетті айт.

Үлестірмелі қағаздағы сұраққа жауап беру, қолындағы киімді (жуылған кірді)

жіпке апарып жаяды.

Дұрыс жауапқа күліп тұрған смайлкпен бағалау, бұрыс жауапқа, көңілсіз смайлкпен бағалау.

Үлгерімі төмен оқушылармен жұмыс

Жаңа сабаққа дайындық


Жайылған киімдердің артынан "Көбейту және бөлу" деген тақырып шығады

- Көбейту мен бөлу бір-біріне қандай амал?

- Көбейтудің қандай пайдасы бар?

- Бөлудің ше?

Ауызша жауап беру


Сыни тұрғыдан ойлау

Жаңа сабақ

Блум так-

сономия-

сы

"Білу"






























"Түсіну"











"Қолдану"

"Телефон" ойыны


"Бірге ой

лаймыз"

"Талдау"






"Шығармашылық сәт" әдісі







Сергіту сәті


"Логика

әлемі"







































"Ватцап"

ойыны

"Көбейту және бөлу"

1. Электронды оқулықпен жұмыс

2. Мұғалімнің түсіндірмесі:

1. Жазуды пайдаланып, екі таңбалы санға көбейту тәсілін түсіндір:

34*23 =34*(20 + 3) =34*20 + 34*3 = 680+102 = 182

34 34 102

* 3 * 20 +680

102 680 782

Жазылу үлгі:

34 34 102 – бірінші толымсыз көбейтіндінің мәні.

23 23 680 немесе 68 онд.-екінші толымсыз

102 102 көбейтіндінің мәні.

680 68 Олардың қосындысы 782 – 34 пен 23- тің

782 782 көбейтіндісінің мәні.

Есіне сақта! Екі таңбалы санға « баған » түрінде жазып көбейт

кенде бірінші толымсыз көбейтіндінің мәнін бірлік разрядтың

астынан бастап оңнан солға қарай жазады Екінші толымсыз көбейтіндінің мәнін ондық разрядтың астынан бастап оңнан

солға қарай жазады.Толымсыз көбейтінділердің мәндерін қосады...



2. 34-ті 23-ке көбейтуді бөлумен тексер

34*23 =782 екені бірінші жаттығудан белгілі.

Көбейтуді бөлумен тексергенде екі мысал шығады:

782 : 34 және 782 : 23.

а)Жазылу үлгісі:

782 34 Жазуларды пайдаланып, екі таңбалы санға 68 23 бөлу тәсілін түсіндіру. Бөліндінің мәні не- 102 ліктен екі таңбалы сан? Бірінші және екін-

102 ші толымсыз бөлінгіштерді ата.

Оқушылармен жұмыс

3. Жазуларды түсіндір. Сөйлемдерді толықтыр.

А) 74 Бірінші толымсыз көбейтіндінің мәні 148

62 Екінші толымсыз кобейтіндінің мәні 444

148 Толымсыз көбейтінділер мәндерін қосамыз

444 Көбейтіндінің мәні 4588

4588

ә) Бірінші толымсыз бөлінгіш 458

4588 62 Бөлінді мәнінің ондығы 7

434 74 Екінші толымсыз бөлінгіш 248

248 Бөлінді мәнінің бірлігі 4

248 Бөліндінің мәні 74

0

4. Амалдарды орында және тексер: Жазбаша орындау.

952 : 34=28 832 : 32=26 24 * 12=288 17 * 23=391



5. Амалдарды орында:

73 * 56=4088 4088 : 56=73 64 : 53=3392 3392 : 64=53

48 * 65 =3120 3120 : 65=48 29 *74=2146 2146 * 29=79



6. Қалдықпен бөлуді орында:

4092:56=72(60) 4097:73=56(9)

3398:64=52(70) 3395:53=64(3)



7 Есепті шығар.

Мектеп асханасы аптасына 110 кг картоп, одан 20 кг кем сәбіз және картоптан 10 есе кем пияз жұмсайды . 14 күнде асхана қанша көкөніс жұмсайды?

Картоп -110 кг Ш: 110-20=90 (сәбіз)

Сәбіз - ? 20 кг кем 110: 10=11 (пияз)

Пияз - ? 10 есе кем (110+90+11)*14=2954

14 күнде - ? көкөніс Ж:14 күнде 2954 кг көкөніс жұмсайды.



Әр топқа логикалық есеп беру, топ болып көрсету.

І топқа

1 тонна қамыр илеу үшін 60 кг май жұмсалады. 3 тонна қамыр илегенде қанша май керек? 10 тонна қамыр илеу үшін ше?

Ш: 1 т - 60 кг Ж: 60*3=180 кг

3 т -? кг 60*10=600 кг

10 кг - ? кг

2. Менің ағаш да, әпкем де жоқ. Бірақ ол адамның баласы. Менің әкемнің баласы. Ол кім? Ж: Ол мен.



ІІ топқа: "Көреген көз" Суретте қанша жануар бар?

hello_html_1d8eca5.gif Ж: 8 жануар

2. 6 балаға анасы кәрзеңкемен алты алма берді. Бір алма кәрзеңкеде қалды. Бұл қалай? Ж: біреуіне кәрзеңкемен береді.



ІІІ топқа:

1. 4 бала балық аулап, барлығы 7 балық ұстады. Балалардың ешқайсысы 2-ден артық шабақ ұстаған жоқ. Осы балалардың ішінде бір балық та ұстамаған баланың болуы мүмкін бе? Ж:мүмкін емес, бір балаға бір балық.



2. Торда 12 құс отыр. Оның 11-нен басқасы ұшып кетті? Торда қанша құс қалды? Ж: торда құс болмайды.



ІҮ топқа:

Сіріңкенің 1 талын қозғау арқылы теңдіктің дұрыс екенін көрсете аламыз.Қай сіріңкені қозғаумыз тиіс?

hello_html_74c425e0.jpg Ж: 7+4-4=7

Суретте көрсетілген  сіріңкелердің 2 талын қозғау арқылы теңдікті дұрыстау қажет

hello_html_m4bf2e35e.jpg Ж: 9+1=10



Логикалық есеп

Каментарий жазамыз, лайк басамыз.



9.Теңдіктерді жаз: Математикалық диктант

а)720-ның 80-ге бөліндісі 268 бен 196-ның айырмасына тең.

ә)438 бен 40-тың көбейтіндісі 9806 мен 8514-тің қосындысына. тең. Олар тура ма? Тексер.

720:80 < 268-196 438*40 < 9806+8514

9 72 17520 18320

Оқушылар көреді, тыңдайды.
































Бір-екі оқушы шығып, түсіндіреді







Тақтаға шыққан оқушы телефон арқылы, есепті түсіндіреді.


Үйде орындайды


Оқушылар жұп

пен орындайды.





Бірінші топ берілген есепті орындайды, қалған топтар осы есепке ұқсас есеп шығарады





Оқушылар топ болып орындайды.


Оқушылар топ болып, жеке-жеке орындайды.

Фишкалармен бағалау

Жас ерекше-

ліктеріне сәйкес білім беру









Оқу мен оқытудағы жаңа әдіс-тәсілдер









































Талантты және дарынды балалармен жұмыс


Жаңа білімді бекіту

"Сандар сөйлейді"

"Синтез

деу"

"25" санын сөйлетейік. 25 мамыр, қайран 25! 25 теңге(кино)

Екі таңбалы санды 25-ке көбейту үшін оны 100-ге көбейтіп, сонда шыққан натижені 4- ке бөлсе, болғаны Есептеуді

жалғастыр.

24*25=(24*10)/4=2400/4=600 16*25=(16*100)/4=1600/400=400

12*25=(12*100)/4=1200/4=300 48*25=(48*100)/4=4800/4=1200




Бағалау

"Бағалау"

Білімдеріне қарай


Бағалау парағы


Үйге тапсырма:


6





















Очень низкие цены на курсы переподготовки от Московского учебного центра для педагогов

Специально для учителей, воспитателей и других работников системы образования действуют 65% скидки при обучении на курсах профессиональной переподготовки.

После окончания обучения выдаётся диплом о профессиональной переподготовке установленного образца с присвоением квалификации (признаётся при прохождении аттестации по всей России).

Подайте заявку на интересующий Вас курс сейчас: KURSY.ORG


Общая информация

Номер материала: ДБ-080432

Похожие материалы