Добавить материал и получить бесплатное свидетельство о публикации в СМИ
Эл. №ФС77-60625 от 20.01.2015
Инфоурок / Физика / Тесты / Кинематиканың негізгі ұғымдары тарауына арналған тест сұрақтары

Кинематиканың негізгі ұғымдары тарауына арналған тест сұрақтары

  • Физика

Поделитесь материалом с коллегами:

КИНЕМАТИКАНЫҢ НЕГІЗГІ ҰҒЫМДАРЫ

001

Велосипед-дөңгелегінің құрсау нүктесі оның рамасымен (шабағымен) салыстырғандағы қозғалысы

А) шеңбер бойымен

В) түзу бойымен

С) өзгермелі траектория бойынша

D) шеңбер жанамасы бойымен

Е) парабола бойымен.

{Правильный ответ}=А

002

Таудан сырғанап бара жатқан адам велосипедтің рамасына (шабағына) қатысты болатын күйі

А) салмақсыз.

В) тыныштық күйде.

С) қозғалыста.

D) тербелісте.

Е) бастапқы төмен сырғанауда – қозғалыста, соңында – тербелісте.

{Правильный ответ}=В

003

Жердің жасанды серігі Күнге қатысты ... қозғалады.

А) шеңбер бойымен

В) эллипс бойымен

С) циклоидттың күрделі траекториясымен

D) түзу бойымен

Е) парабола бойымен

{Правильный ответ}=С

005

Ілгермелі қозғалыс дегеніміз

A) при котором все его точки тела описывают одинаковые траектории.

А) барлық нүктелері бірдей траекторияны сызып өтетін қозғалыс.

В) дененің теңүдемелі қозғалысы.

С) жылдамдығы өзгермейтін қозғалыс.

D) дененің түзусызықты қозғалысы.

Е) қисық сызықты қозғалыс.

{Правильный ответ}=А

006

Санақ жүйесі

А) координат жүйесінен тұрады.

В) cанақ денесінен, координат жүйесінен тұрады.

С) cанақ денесінен, координат жүйесі, сағаттан тұрады№

D) координат жүйесінен, сағаттан тұрады

Е) cағаттан, санақ жүйесінен тұрады .

{Правильный ответ}=С

007

Траектория дегеніміз...

дене қозғалып бара жатқан сызық.

дене қозғалып бара жатқан сызық ұзындығы.

дененің басқа денелермен салыстырғанда орнының өзгеруі.

қозғалыстың бастапқы және соңғы нүктелерін қосатын түзу сызық.

қозғалыстағы дене.

{Правильный ответ} = A

008

Дене материялық нүкте мына жағдайда бола алады:

1.Ұшақ Астанадан Москваға ұшып келді .

2.Ұшақ «өлі тұзақ»сызып жүр.

3. Коньки тебуші мәре сызығын кесіп өтті.

A) 1,2

B) 2

C) 3

D) 1

E) 2, 3

{Правильный ответ} = D

009

Дене материялық нүкте бола алады:

A) Трактордың топыраққа түсіретін қысымын есептегенде.

B) Зымыранның биіктігін анықтағанда.

C) Ұшақтың әуежайға қону кезінде.

D) Өлшеуіш цилиндрді қолданып, болат шардың көлемін анықтаған кезінде.

E) Жердегі ұшуды басқару орталығынан ғарыш кемесінің қозғалысын бақылағанда.

{Правильный ответ} = Е

010

Орын ауыстыру дегеніміз

А) кеңістіктегі бастапқы және соңғы нүктелерді қосатын дененің бағытталған кесіндісі.

В) траектория ұзындығы.

С) дененің жүрген жолы.

D) бағытталған кесінді.

Е) қозғалыстағы дененің кесіндісі.

{Правильный ответ}=А

011

Велосипедшінің қозғалыс теңдеуі х =15–10t, 5 сек ішіндегі велосипедшінің орын ауыстыру модулі

А) 35 м

В) 65м

С) 25м

D) 50м

Е) 45м

{Правильный ответ}=D

012

Егер бастапқы координат векторы (12;5 см), соңғы (4;11 см) болса координат осьіндегі вектордың проекциясы

А) Sх=8cм; Sy=6cм

В) Sх=8cм; Sy=6cм

С) Sх=16cм; Sy=9cм

D) Sх=-8cм; Sy=-6cм

Е) Sх=8cм; Sy=-6cм

{Правильный ответ}=А

013

Тікұшақ горизонталь ұшу барысында оңтүстікке 12 км, содан соң шығысқа тағы 16 км ұшты. Тікұшақтың жолы мен орын ауыстыруы

А) 20 км, 28км

В) 28км, 20км

С) 28км, 28 км

D) 20 км, 4 км

Е) 4 км, 28 км

{Правильный ответ}=В

014

Жоғары лақтырылған тас 10 м биіктікке көтеріліп, лақтырылған жерден қайтадан сол нүктеге құлады. Тастың жүрген жолы мен орын ауыстыру

А) 20м, 0

В) 0 , 20 м

С) 10м, 10 м

D) 20м, 20 м

Е) 10м, 0

{Правильный ответ}=А

015

Жүргізуші автомобиль мен гараждан шықты да 150 км жол жүріп 3 сағаттан кейін қайтып келді. Дұрыс тұжырымды анықта.

А) автомобиль 50 км/сағ жылдамдықпен жүрді.

В) әр сағатта 50 км жол жүрді.

С) автомобильдің орын ауыстыруы нолге тең, жолы 150 км.

D) автомобильдің орын ауыстыруы мен жолы 150км.

Е) автомобильдің орын ауыстыруы 150км , жолы нолге тең

{Правильный ответ}=С

016

Жол және орын ауыстыруды салыстыр

А) жол-скаляр, орын ауыстыру – векторлық шама.

В) жол және орын ауыстыру – скаляр шамалар.

С) жол – векторлық, орын ауыстыру-скаляр шама.

D) жол және орын ауыстыру – векторлық шамалар.

Е) модулі қозғалыс бағытына байланысты болатын шамалар.

{Правильный ответ}=А

017

Гараждан шыққан автобус 12 рейс жасайтын болса, такси осы бағытта 6 рейс жасайды. Орын ауыстыруы мен жолын салыстыр

А) автобус және таксидің жүрген жолы мен орын ауыстыруы бірдей.

В) автобустың таксиге қарағанда жүрген жолы және орын ауыстыруы артық .

С) автобустың жүрген жолы артық, орын ауыстыруы таксимен бірдей.

D) таксидің жүрген жолы артық, орын ауыстыруы автобуспен бірдей.

Е) автобустың орын ауыстыруы артық, жүрген жолы таксимен бірдей

{Правильный ответ}=С

018

Материялық нүкте 20м/с бастапқы жылдамдықпен және бастапқы жылдамдыққа қарсы 0,5 м/с2 үдеумен қозғалады. 0,5 мин ішіндегі жолы мен орын ауыстыруы

А) 375м; 375м

В) 375м, 0

С) 0 ; 375 м

D) 825м; 375м

Е) 375 м; 450м

{Правильный ответ}=А

019

Жүк көтергіш оңтүстіктен солтүстікке 40 м және бір уақытта жүк көтергішпен бағыттас шығыстан батысқа 30м қозғалса, жүктің Жерге қатысты орын ауыстыруы

А) 50м

В) 40м

С) 34,5м

D) 38,4м

Е) 20м

{Правильный ответ}= А

020

Вектордың басы координаттың бастапқы нүктесінде орналасқан, оның соңғы координатасы (3;5;8)м болса. Осы вектордың модулі

А) 9,9м

В) 16м

С) 10,4м

D) 12м

Е) 9,2м

{Правильный ответ}= А

021

Қайық ені 50 м өзенді көлдеңінен жүзіп өтті. Ағысы қайықты 300-қа өзен жағасына бұратын болса, қайықтың өзен жағасына қатысты орын ауыстыру

tg 300=1,75)

А) 87м

В) 25м

С) 58м

D) 60м

Е) 48м

{Правильный ответ}= А

022

Қайық ені 50 м өзенді көлдеңінен жүзіп өтті. Өзеннің ағысына қайықты 300 бұрышқа бұрып жіберді. Қайықтың жағадан жағаға қатысты орын ауыстыруы (sin 300 = 0,5 cos 300 = 0,87)

А) 25м

В) 100м

С) 60м

D) 28,5м

Е) 95м

{Правильный ответ}= В

023

Автобус маршрутқа шығып, кешке қайтып келді.Осы уақытта есептегішінің көрсеткіші 500 км-ге артты. Автобустың жүрілген жолы мен орын ауыстыру модулі

A) 500 км; 500 км.

B) 0; 0.

C) 500 км; 0.

D) 0; 500 км.

E) 500 км; 250 км.

{Правильный ответ} = С

024

Спортшы стадион жолымен 1200 км ара қашықтықты жүгіріп өтіп, бастаған сөре орнына қайтып келді. Спортшының жүрілген жолы мен орын ауыстыру модулі

A) 0; 0.

B) 1200 м; 1200 м.

C) 0; 1200 м.

D) 1200 м; 0.

E) 1200 м; 600 м.

{Правильный ответ} = D

025

Тік ұшақ 200 км түзу ұшып, 900 бұрышқа бұрылып,тағы да 150 км ұшты. Тік ұшақтың жолы мен орын ауыстыруы

A) 425 км; 325 км.

B) 375 км; 275 км.

C) 450 км; 350 км.

D) 350 км; 250 км.

E) 400 км; 300 км.

{Правильный ответ} = D

026

Жасанды серіктің айналу периоды 1тәул., радиусы R дөңгелек орбита бойымен Жерді айналып қозғалады. Серіктің 24 сағаттағы жолы мен орын ауыстыруы

A) 0; 0.

B) 2πR; 2πR.

C) 2R; 2R.

D) πR; 0.

E) 2πR; 0.

{Правильный ответ} = Е

027

Футболшы футбол алаңында солтүстікке қарай 40 м, сосын 10м шығысқа, одан 10 м оңтүстікке, сосын 30 м шығысқа жүгіріп өтті. Футболшының толық орын ауыстыру модулі

A) 90 м.

B) 50 м.

C) hello_html_723527fa.gif м.

D) hello_html_m6e2a54d9.gif м.

E) 0 м.

{Правильный ответ} = В

028

Егер Жерден жіберілген жарық сәулесі 2,56 с-тан кейін қайтып оралса,Жерден Айға дейінгі ара қашықтық (c= 3·108 м/c)

A) 3,84·108 м.

B) 3,84·107 м.

C) 38,4·108 м.

D) 3·108 м.

E) 384·107 м.

{Правильный ответ} = A

029

Шығыны 20 л/с болу үшін ,радиусы 15 см түтікшеде қозғалған сұйықтықтың жылдамдығы

A) 1 м/с.

B) 28,3 см/с.

C) 0,28 см/с.

D) 0,5 м/с.

E) 0,25 м/с.

{Правильный ответ } = B

030

Велосипедшінің жылдамдығы 36км/сағ, желдің жылдамдығы 2м/с. Желмен бағыттас қозғалған велосипедшімен байланысқан санақ жүйесіндегі желдің жылдамдығы

А) 36 км/сағ

В) 38 км/сағ

С) 8 м/с

D) 12 м/с

Е) 10 м/с

{Правильный ответ}=С

031

Ұшақтың ауаға қатысты жылдамдығы 900 км/сағ. Егер қуалай соққан желдің жылдамдығы 50 км/сағ болса, ұшақтың Жерге қатысты жылдамдығы

А) 950 км/сағ

В) 900 км/сағ

С) 850 км/сағ

D) 800 км/сағ

Е) 1000 км/сағ

{Правильный ответ}=А

032

Бір автомобиль оңтүстіктен солтүстікке 80 км/сағ, ал екінші батыстан шығысқа 60 км/сағ жылдамдықпен жүріп келеді. Екінші автомобильдің біріншіге қатысты жылдамдығы

А) 70 км/сағ

В) 80 км/сағ

С) 90 км/сағ

D) 100 км/сағ

Е) 140 км/сағ

{Правильный ответ}=D

033

Велосипедшінің жылдамдығы 18 км/сағ, ал желдің жылдамдығы 4м/с. Желге қарсы қозғалған соққан желді велосипедшімен байланысқан санақ жүйесіндегі желдің жылдамдығы

А) 5м/с

В) 4м/с

С) 7м/с

D) 1м/с

Е) 9 м/с

{Правильный ответ}=Е

034

Ағыс жылдамдығы 3,24 км/сағ. Ені 120м өзенді жүзгіш суға қатысты 5км/сағ жылдамдықпен, ағысқа перпендикуляр бағытта қозғалады. Жүзгіштің жағаға қатысты орны ауыстыруы

А) 200 м

В) 150 м

С) 143 м

Д) 250 м

Е) 400 м

{Правильный ответ}=С

035

Катер екі пункттің арасын өзеннен төмен ағыс бойынша 8 сағатта, кері 12 сағ жүріп өтті. Катердің тынық судағы дәл сондай қашықтықты жүзіп өту уақыты

А) 10 сағ

В) 12 сағ

С) 9 сағ

D) 20 сағ

Е) 9,6 сағ

{Правильный ответ}=Е

036

Автомобиль батыс бағытта 80 км/сағ жылдамдықпен қозғалып келеді. Оған басқа автомобиль қарсы, сондай жылдамдықпен қозғалуда. Біраз уақыттан соң автомобильдердің ара қашықтығы 10 км-ге тең болады. Олардың кездесу уақыты

А) 8 мин

В) 500 с

С) 300 с

D) 80 мин

Е) 225 с

{Правильный ответ}=E

037

72 км/сағ жылдамдықпен келе жатқан поезд терезесінің алдындағы жолаушы

32,4 км/сағ жылдамдықпен қарсы өткен поезды 10 с бойы көреді. Қарсы күдескен поездың ұзындығы

А) 290м

В) 350м

С) 500м

D) 200м

Е) 220м

{Правильный ответ}=А

038

Ұзындықтары 800 м және 200 м екі поезд бір-біріне қарама-қарсы 72 км/сағ және 108 км/сағ жылдамдықтары мен өзара параллаель темір жолда қозғалып келеді. Бірінші поездың екіншісінің жағынан өту уақыты

А) 30с

В) 15с

С) 40с

D) 10с

Е) 20с

{Правильный ответ}=E

039

Қозғалмай тұрған жолаушы метрополитен экскалаторымен 1 мин, ал қозғалмайтын эсклатор арқылы жолаушы 3 мин көтеріледі. Қозғалыстағы эксалатор арқылы жолаушының көтерілу уақыты

А) 30 с

В) 40 с

С) 45 с

D) 50 с

Е) 20 с

{Правильный ответ}=С

040

Лифтімен байланысқан санақ жүйесін инерциал деп санауға болады, егер

А) лифт еркін түссе.

В) лифт бірқалыпсыз жоғары қозғалса.

С) лифт удеумен төмен қозғалса.

D) лифт баяу жоғары қозғалса.

Е) лифт бірқалыпты төмен қозғалса.

{Правильный ответ}=Е

041

Автомобиль жолға қатысты 15 м/с жылдамдықпен қозғалады. Осы жол бойымен, дәл сол бағытты 5 м/с жылдамдықпен велосипедші жүріп келеді. Автомобильдің велосипедшіге қатысты жылдамдығы

А) 10м/с

В) 5м/с

С) 20м/с

D) 15м/с

Е) -20 м/с

{Правильный ответ}=А

042

Автомобиль жолға қатысты 15 м/с жылдамдықпен жүріп келеді. Осы жолмен,дәл сол бағытта 5м/с жылдамдықпен велосипедші жүріп келеді. Автомобильдің велосипедшіге қатысты 10 мин ішінде жүрген жолы

А) 6000 м

В) 9000 м

С) 7000 м

D) 1500 м

Е) 8000 м

{Правильный ответ}=А

043

Автомобиль Жерге қатысты 15м/с жылдамдықпен жүріп келеді. Автомобилдің 10 мин ішіндегі Жерге қатысты жүрген жолы

А) 6000 м

В) 9000 м

С) 8000 м

D) 5000 м

Е) 7000 м

{Правильный ответ}=B

044

Екі автомобиль қарама-қарсы бағытта қозғалып келеді. Бірінші автомобильдің жылдамдығы 54 км/сағ, ал екіншісінікі 108 км/сағ. Автомобильдердің салыстырмалы жылдамдығы

A) 5 м/с.

B) 10 м/с.

C) 15 м/с.

D) 20 м/с.

E) 45 м/с.

{Правильный ответ} = Е

045

х0= 0 графигіндегі координата мен жолдың түзу сызықты бірқалыпты қозғалысы

А) траектория ұзындығымен ерекшеленеді

В) сәйкес келеді

С) бірдей емес

D) бір-біріне перпендикуляр

Е) қарама-қарсы бағытталған

{Правильный ответ}= В

046

Бірқалыпты түзусызықты қозғалған материялық нүктенің жылдамдық векторының бағыты

А) қозғалысқа перпендикуляр траектория бойымен.

В) траекторияға перпендикуляр.

С) траекторияға параллель.

D) қозғалысқа қарсы бағыттас.

Е) қозғалыспен бағыттас траектория бойымен.

{Правильный ответ}= Е

047

Қисық сызықты қозғалыстағы лездік жылдамдық векторының бағыты

А) дененің орын ауыстыруымен бағыттас.

В) дененің қозғалыс жылдамдығымен бағыттас.

С) дененің үдеуімен бағыттас.

D) қорытқы жылдамдық бағытымен бағыттас.

Е) қозғалып бара жатқан дененің траекториясымен жанама бағыттас.

{Правильный ответ}= Е

048

Жүргізуші уақыттың бірінші жартысында 60 км/сағ жылдамдықпен жүреді. Барлық бөліктегі орташа жылдамдық 65 км/сағ. Жолдың екінші жарты бөлігіндегі орташа жылдамдығы

А) 125 км/сағ

В) 60,25 км/сағ

С) 70 км/сағ

D) 65 км/сағ

Е) 62,5 км/сағ

{Правильный ответ}= С

049

Екі дененің теңдеулері х = 5 - t және х = -10 + 0,5t берілген. Денелердің кездесуге дейінгі координаты мен уақыты

А) -5м; 10с

В) 5м; 10с

С) 5см; 10с

D) 10м; 5с

Е) -10м; 5с

{Правильный ответ}= А

050

Екі дене бір түзу бойымен қозғалғанда олардың қозғалыс теңдеулері х= 40 +10t және х =12 + 12t берілген. Денелердің кездесуге дейінгі орны мен уақыты

A) 14 с, 40 м.

B) 28 с, 320 м.

C) 7 с , 90 м.

D) 160 с, 14 м.

E) 14 с, 180 м.

{Правильный ответ}=E

051

Автомобиль өз сапарында уақыттың төрттен бір бөлігі 36 км/сағ, ал қалған уақыт бөлігін 54 км/сағ жылдамдықпен қозғалса, оның орташа жылдамдығы

А) 50 км/сағ

В) 49,5 км/сағ

С) 45 км/сағ

D) 40 км/сағ

Е) 90 км/сағ

{Правильный ответ}= В

052

Поезд бірінші 10 км-ді 36 км/сағ орташа жылдамдықпен, екінші 10 км-ді

40 км/сағ орташа жылдамдықпен, үшінші 10 км-ді 60 км/сағ орташа жылдамдықпен жүріп өтті. Жолдың барлық бөлігіндегі поездің орташа жылдамдығы

А) 10 км/сағ

В) 20 км/сағ

С) 30 км/сағ

D) 40 км/сағ

Е) 50 км/сағ

{Правильный ответ}= D

053

Автомобиль жолдың бірінші жартысын 72 км/сағ жылдамдықпен, екінші жартысын 30 м/с жылдамдықпен жүріп өтті. Барлық жолдағы автомобильдің орташа жылдамдығы

А) 24 м/с

В) 50 км/сағ

С) 30 м/с

D) 20 м/с

Е) 25 м/с

{Правильный ответ}= А

054

Поезд жолдың бірінші ширегін 60 км/сағ жылдамдықпен жүріп өтті. Барлық жолдағы орташа жылдамдық 40 км/сағ. Жолдың қалған бөлігіндегі поездің жылдамдығы

А) 50 км/сағ

В) 40 км/сағ

С) 36 км/сағ

D) 45 км/сағ

Е) 46 км/сағ

{Правильный ответ}= С

055

Бір қалыпты қозғалыс болатыны

1) автомобильдің тежелген кездегі қозғалысы. 2) сағаттағы маятник қозғалысы. 3) метродағы эскалатор қозғалысы.

A) 1,2,3.

B) 1,2.

C) 1.

D) 2.

E) 3.

{Правильный ответ} = E

056

0,5 сағат уақытта 250 км ара қашықтықты ұшып өткен ұшақтың жылдамдығы

A) 138,9 м/с.

B) 13,89 м/с.

C) 138,9 км/сағ.

D) 13,89 км/сағ.

E) 1,389 м/с.

{Правильный ответ} = А

057

80 км жолды 160 км/сағ жылдамдықпен жүріп өткен дененің қозғалыс уақыты

A) 200 с.

B) 1800 с.

C) 2000 с.

D) 3000 с.

E) 1500 с.

{Правильный ответ} = В

058

Дененің қозғалыс теңдеуі x=4 - 3t түрінде берілген. Дененің бастапқы координатасы мен қозғалыс жылдамдығы

A) x0=5 м, υх=-3 м/с.

B) x0=4 м, υх=-3 м/с.

C) x0=4 м, υх=3 м/с.

D) x0=1 м, υх=-3 м/с.

E) x0=1 м, υх=3 м/с.

{Правильный ответ} = B

059

54 км/сағ жылдамдықпен қозғалып келе жатқан поездың терезесі алдында отырған жолаушы, 36 км/сағ жылдамдықпен қарсы қозғалып келе жатқан ұзындығы 150 м. Поезды көру уақыты

A) 6 с.

B) 5 с.

C) 4 с.

D) 8 с.

E) 1 с.

{Правильный ответ} = А

060

Жүрілген жолдың тәуелділік графигінде t = 3 с уақыттағы велосипедшінің жылдамдығы

hello_html_2829bfdb.pngt, с

4

10

s, м

5


A) 4 м/с.

B) 2,5 м/с.

C) 10 м/с.

D) 40 м/с.

E) 5 м/с.

{Правильный ответ} = В

061

Бірқалыпты қозғалыс кезінде үдеу.

A) а = const.

B) a = 0.

C) a > 0.

D) a < 0.

E) а ≥ 0

{Правильный ответ} = В

062

Екі өзара перпендикуляр шоссе жолдарында жылдамдықтары 54 км/сағ және 72 км/сағ жүк және жеңіл автомашиналар бірқалыпты қозғалып келеді. Жол торабындағы кездесуден 10 мин өткен соң, олардың ара қашықтықтығы

A) 45 км.

B) 15 км.

C) 55 км.

D) 60 км.

E) 25 км.

{Правильный ответ} = В

063

Поезд t уақытының жартысын υ1 = 72 км/сағ жылдамдықпен, ал екінші жартысын υ2 = 36 км/сағ жылдамдықпен жүрді. Поездің орташа жылдамдығы

A) 60 км/сағ.

B) 54 км/сағ.

C) 40 км/сағ.

D) 50 км/сағ.

E) 42 км/сағ.

{Правильный ответ} = В

064

Автомобиль жолдың бірінші жартысында 72 км/сағ жылдамдықпен, ал екіншісінде 30 км/сағ жылдамдықпен қозғалды. Автомобильдің барлық жолдағы орташа жылдамдығы

A) 50,5 км/сағ.

B) 42,4 км/сағ.

C) 40,3 км/сағ.

D) 54 км/сағ.

E) 51 км/сағ.

{Правильный ответ} = В

065

Поезд орнынан 0,75 м/с2 үдеумен қозғалды. 15 км-ді жүріп өткен уақыты

А) 400 с

В) 300 с

С) 200 с

D) 250 с

Е) 500 с

{Правильный ответ}= С

066

Дене қозғалыс басталғаннан соң сегізінші секундта 30 м жолды жүріп өтті. Дененің үдеуі

А) 2,5 м/с2

В) 4 м/с2

С) 3 м/с2

D) 5 м/с2

Е) 6 м/с2

{Правильный ответ}= В

067

Ғарыштық ракета ғарыш айлағынан 45 м/с2 үдеумен ұшты. 1000 м ара қашықтықты ұшып өткен соң, оның жылдамдығы

А) 600 м/с

В) 500 м/с

С) 400 м/с

D) 300 м/с

Е) 700 м/с

{Правильный ответ}= D

068

Қозғалыстағы дене уақыт өтуіне қарай х = – 2 + 4t – 3t2 заңымен өзгереді. Бастапқы координатасы, бастапқы жылдамдық проекциясы мен үдеу проекциясы

А) 2м, 4м/с, -6м/с2

В) -2м, -4м/с, 6м/с2

С) 2м, 4м/с, 6м/с2

D) 2м, -4м/с, -6 м/с2

Е) -2м, 4м/с, -6м/с2

{Правильный ответ}= Е

069

Қозғалыстағы дененің координатасы уақыт өтуіне қарай х = –2 + 4t –3t2 Берілген дененің жылдамдық теңдеуін жазыңыз.

А) υ = 4 – 3t

В) υ = 4 + 3t

С) υ = 4 + 6t

D) υ = 4 – 6t

Е) υ = 34t

{Правильный ответ}= D

070

Теңүдемелі қозғалыс қисықсызықты болып саналады, егер

А) жылдамдық векторы тек қана бағытпен өзгерсе

В) жылдамдық векторы бағытқа қатысты өзгеріссіз қалса

С) жылдамдық векторы қозғалысқа перпендикуляр

D) жылдамдық өзгермейді

Е) жылдамдық векторы қозғалыс бағытымен сәйкес келеді

{Правильный ответ}= А

071

Ұзындығы 30 м жүгіру алаңында спортшы 2,5 м/с2 үдеумен жүгірді, содан соң бірқалыпты қозғалады. 100 м қашықтықтағы спортшының уақыты

А) 15 с

В) 8,6 с

С) 12 с

D) 10,6 с

Е) 14 с

{Правильный ответ}= D

072

10 с ішінде автомобиль 400 м жол жүріп өткенде жылдамдығын 3 есе арттырды. Егер автомобильдің қозғалысы бірқалыпты үдемелі болса, онда оның үдеуі

А) 2 м/с2

В) 5 м/с2

С) 6 м/с2

D) 4 м/с2

Е) 8 м/с2

{Правильный ответ}= D

073

18 км/сағ жылдамдықпен келе жатқан велосипедші таудан түсе бастайды. Егер оның үдеуі 0,8 м/с2 болса, 6 с-тан кейін велосипедшінің жылдамдығы

A) 86,4 м/с.

B) 135 м/с.

C) 24 м/с.

D) 2,4 м/с.

E) 9,8 м/с.

{Правильный ответ} = Е

074

Автомобиль орнынан жылжып,үдемелі түзу сызықты қозғалады. Үдеу векторы

A) вертикаль жоғары.

B) автомобильдің қозғалысына қарсы бағытта.

C) автомобильдің қозғалысы бағытына перпендикуляр.

D) автомобильдің қозғалысымен бағыттас.

E) вертикаль төмен.

{Правильный ответ} = D

075

Анықтамаға сәйкес тең үдемелі үдеудің формуласы.

A) hello_html_m15073b35.gif.

B) hello_html_m33a085b7.gif.

C)hello_html_m113f28b5.gif .

D) hello_html_m60d8e473.gif.

E) hello_html_49496dc8.gif

{Правильный ответ} = C

076

Тең үдемелі қозғалған автомобильдің жылдамдығы 4 с уақытта 45 -тен 5 м/с-ке дейін кемиді. Автомобиль үдеуінің модулі

A) 10 м/с2.

B) 12,5 м/с2.

C) 1 м/с2.

D) 5 м/с2.

E) 25 м/с2.

{Правильный ответ} = А

077

Автомобильдің жылдамдығы 10 с уақытта 10-нан 6 м/с-ке дейін кемиді. Жылдамдықтың уақытқа тәуелділік формуласы және 20 с кейінгі жылдамдығы

A) υх(t)=10-0,4t, υ=2 м/с.

B) υх(t)=10+0,4t, υ=2 м/с.

C) υх(t)=10-0,4t, υ=3 м/с.

D) υх(t)=10+0,4t, υ=3 м/с.

E) υх(t)=10-0,2t, υ=2 м/с.

{Правильный ответ} = А

078

Материялық нүктенің жылдамдық проекциясы мына түрде өзгеретіндей болып қозғалады: υx = 2 - 3t, оның үдеуі

A) 3 м/с2.

B) -3 м/с2.

C) -5 м/с2.

D) 5 м/с2.

E) 7 м/с2.

{Правильный ответ} = В

079

Материялық нүктенің жылдамдық проекциялары мына түрде өзгеретіндей болып қозғалады: υx = 3 + 3t; υy = 4 + 4t, оның үдеуі

A) 15 м/с2.

B) 3 м/с2.

C) 5 м/с2.

D) 4 м/с2.

E) 7 м/с2.

{Правильный ответ} = С

080

Дене кемімелі жылдамдықпен түзусызықты қозғалады. Үдеуі 4 м/с2 .-қа тең. Уақыттың кейбір кезінде дененің жылдамдық модулі υ0=20 м/с-ке тең. Дененің 4 с-тан кейінгі жылдамдығы және дененің тоқтаған кездегі уақыты...

A) 2 м/с; 5 с.

B) 2,5 м/с; 2,5 с.

C) 2 м/с; 2,5 с.

D) 4 м/с; 2,5 с.

E) 4 м/с; 5 с.

{Правильный ответ} = Е

081

СИ жүйесіндегі үдеудің өлшем бірлігі:

A) м/мин2.

B) км/сағ2.

C) м/сағ2.

D) м/с2.

E) км/с2.

{Правильный ответ} = D

082

Cурет бойынша 5 c ішіндегі дененің орын ауыстыруы

S

3

9

15

t,c

Рис. 1

0 1 2 3 4 5


A) 3 м

B) 6 м

C) 9 м

D) 12 м

E) 15 м

{Правильный ответ}=E

083

Тас вертикаль жоғары лақтырылға.Тастың қозғалысына сәйкес келктін график

Х

t

t

Х

Х

Х

t

1

2

Х

t

3

4

Х

t

5


A) 1

B) 2

C) 3

D) 4

E) 5

{Правильный ответ}= D

084


Бірқалыпты қозғалысқа сәйкес келетін график

0

t

1

2

4

3

5



A) 1

B) 2

C) 3

D) 4

E) 5

{Правильный ответ}=B

085

4 с ішіндегі дененің жүрген жолы

, м/с

2


1

0 1 2 3 4 5 t, с


A) 8 м

B) 2 м

C) 6 м

D) 4 м

E) 5 м

{Правильный ответ}=A

086

Қозғалыс басталғаннан 4 с өткендегі дененің орын ауыстыруы

t, c

, м/с

4

3

2

1

0 1 2 3 4


A) 16м

B) 8м

C) 12м

D) 6м

E) 9м

{Правильный ответ}=C

087

График бойынша түзусызықты қозғалатын дененің үдеуі

12

9

6

3

t, c

, м/с

0 1 2 3


A) 9 м/с²

B) 4,5 м/с²

C) 3 м/с²

D) 27 м/с²

E) 6 м/с²

{Правильный ответ}=C

088

Дененің қозғалыстың басынан 4 с өткеннен кейінгі жолы

hello_html_1fe396c8.png60

40

20

1

2

3

4

t, с

S, м


A) 80 м.

B) 5 м.

C) 20 м.

D) 60 м.

E) 40 м.

{Правильный ответ} = D

089

Түзу сызықты қозғалған дененің үдеуі

hello_html_35c99a33.png3

6

9

12

2

6

8

t, c

υ, м

4


A) 9 м/с2.

B) 6 м/с2.

C) 4,5 м/с2.

D) 18 м/с2.

E) 1,5 м/с2.

{Правильный ответ} = Е

090

Дененің үдеуі

hello_html_4cba8d7b.png6

4

2

2

4

6

t, c

υ, м/с



A) 0.

B) 4 м/с2.

C) 2 м/с2.

D) 1 м/с2.

E) 10 м/с2.

{Правильный ответ} = D

091

Дене 0,05 м/с2 үдеумен қозғалады. Егер бастапқы жылдамдығы 20 cм/с болса, 20 с ішіндегі дененің орын ауыстыруы

А) 12 м

В) 4 м

С) 5 м

D) 10 м

Е) 14 м

{Правильный ответ}= E

092

Автомобиль тұрақты 0,5м/с2 үдеумен тыныштық күйден таудан түсе бастайды. 20с ішіндегі автомобильдің орын ауыстыруы

А) 1000 м

В) 110 м

С) 10 м

D) 100 м

Е) 100 см

{Правильный ответ}= D

093

Автомобиль 10м/с бастапқы жылдамдықпен қозғала отырып 2,5м/с2 үдеумен тежелсе оның тежелу жолы

А) 40 м

В) 2 м

С) 30 м

D) 20 м

Е) 25 м

{Правильный ответ}= D

094

Шаңғышы тыныштық күйден 0,5 м/с2 үдеумен таудан сырғанайды, 20с уақыт өткен соң 2 м/с2 үдеумен тежеле бастайды. Толық тоқтағанда дейінгі шаңғышының тежелу қашықтығы

А) 20 мм

В) 25 м

С) 30 м

D) 35 см

Е) 20 м

{Правильный ответ}= B

095

Автобус 20 м/с жылдамдықпен бірқалыпты қозғала отырып тежеле бастайды, оның 5 с-тан кейінгі тежелу жолы

А) 25 м

В) 60 м

С) 40 м

D) 50 м

Е) 30 м

{Правильный ответ}= D

096

Арбаша көлбеу жазықтықпен бірқалыпты үдемелі қозғалады. Арбашaның орын ауыстыру проекциясы Sx = 2t2 заңы бойынша өзгереді. Осы кезде

А) aрбашының жылдамдығы 2 м/с-ке тең.

В) aрбашының үдеуі 4 м/с2-қа тең.

С) aрбашының бастапқы жылдамдығы 2 м/с.

D) aрбашының орын ауыстыруы 2 с ішінде 4 м.

Е) арбашаның үдеуі 2 м/с2 –қа тең.

{Правильный ответ}= B

097

Векторлық шаманы ата

А) масса

В) тығыздық

С) үдеу

D) жол

Е) температура

{Правильный ответ}= С

098

Ұшақ 216 км/сағ. жылдамдықпен ұшып,сосын 20 с уақыт бойы 9 м/с2 үдеумен қозғалады. Ұшақтың осы уақытта ұшып өтетін ара қашықтықтығы...

A) 30 км.

B) 9 км.

C) 3000 м.

D) 300 м.

E) 900 м.

{Правильный ответ} = С

099

Поезд 20 м/с жылдамдықпен қозғалады. Тежелгеннен соң,толық тоқтағанға дейін ол 200 м ара қашықтықты жүріп өтті. Тежелудің жүрген уақыты..

A) 2 с.

B) 10 с.

C) 20 с.

D) 5 с.

E) 25 с.

{Правильный ответ} = С

100

Қозғалыстағы дененің жылдамдығының теңдеуі υ = 5 + 4t.Орын ауыстырудың теңдеуі s(t) және бастапқы жылдамдық пен үдеу...

A) s(t)=5t-2t2; υ0=5 м/с; hello_html_m3990bb8c.gif=4 м/с2.

B) s(t)=5t+2t2; υ0=4 м/с; hello_html_m3990bb8c.gif=5 м/с2.

C) s(t)=5t-2t2; υ0=4 м/с; hello_html_m3990bb8c.gif=5 м/с2.

D) s(t)=5t+2t2; υ0=5 м/с; hello_html_m3990bb8c.gif=4 м/с2.

E) s(t)=5t+4t2; υ0=5 м/с; hello_html_m3990bb8c.gif=4 м/с2.

{Правильный ответ} = D

101

Материялық нүктенің қозғалыс теңдеуі мына түрде x=-3t2. Нүктенің 2с кейінгі жылдамдығы мен орын ауыстыруы...

A) υ =3 м/с; s=3м.

B) υ =12 м/с; s=12 м.

C) υ =-12 м/с; s=-12 м.

D) υ =-3 м/с; s=-3 м.

E) υ =12 м/с; s=-3 м.

{Правильный ответ} = С

102

Тең үдемелі қозғалыстағы дененің жүрілген жолын анықтайтын формула:

A) S = x + x0.

B) hello_html_23d28f7f.gif.

C) hello_html_697875f3.gif.

D) S = υt.

E) S = υ0 + at.

{Правильный ответ} = B

103

Биіктігі 80 м мұнарадан денені 20 м/с жылдамдықпен горизонталь лақтырды. Дененің мұнарадан Жерге құлау қашықтығы

А) 75 м

В) 60 м

С) 70 м

D) 80 м

Е) 85 м

{Правильный ответ}= D

104

Белгісіз биіктіктен дене 10 м/с бастапқы жылдамдықпен горизонталь лақтырды. Дененің жылдамдық векторы көкжиекке 450 бұрышпен бағытталатын уақыты

А) 1 с

В) 2 с

С) 3 с

D) 4 с

Е) 5 с

{Правильный ответ}= A

105

Еркін түсу үдеуі дегеніміз –

А) тек қана ауырлық күшінің әсерінен дененің қозғалысы.

В) серпімділік күшінің әсерінен дененің қозғалысы.

С) ауа кедергісі әсерінен дененің қозғалысы.

D) үйкеліс күшінің әсерінен дененің қозғалысы.

Е) ауырлық күшін ескермегенде дененің қозғалысы.

{Правильный ответ}= A

106

100 м биіктікте аэростаттан тас құлайды. Егер аэростат бірқалыпты

5 м/с жылдамдықпен көтірілсе, тастың жерге түсу уақыты (g = 10м/с2)

А) 4 с

В) 3 с

С) 5 с

D) 6 с

Е) 10 с

{Правильный ответ}= C

107

Денені вертикаль жоғары 15 м/с жылдамдықпен лақтырды. Егер ауа үйкелісін ескермесек, онда құлау мезеттігі жылдамдық модулі

А) 1,5 м/с

В) 5 м/с

С) 15 м/с

D) 7,5 м/с

Е) 8,5 м/с

{Правильный ответ}= С

108

Биіктігі 6 м ағаштан алма құлады. Құлау уақыты

(g = м/с2)

А) 6 с

В) 1,5 с

С) 2 с

D) 1,1 с

Е) 0,5 с

{Правильный ответ}= D

109

Горизонтқа бұрыш жасай лақтырылған дененің қозғалыс траекториясының ең жоғарғы нүктесіндегі үдеуі (Ауа мен үйкелісті ескермеңіз).

А) g, бағыты жылдамдық векторының бағытымен сәйкес.

В) g, жоғары бағытталған.

С) g, төмен бағытталған.

D) g, траекторияға жанама бағыттас.

Е) g, жылдамдық векторына жанама бағыттас.

{Правильный ответ}= C

110

Биіктігі 80 м көлбеу мұнарадан бастапқы жылдамдықсыз тасталған тастың құлау уақыты (g = 10 м/с2)

A) ≈ 6 с.

B) ≈ 5 с.

C) ≈ 1 с.

D) 4 с.

E) ≈ 10 с.

{Правильный ответ} = D

111

Дене 80 м биіктіктен еркін құлайды. Оның құлауының соңғы секундындағы орын ауыстыруы (g = 10 м/с2)

A) 35 м.

B) 30 м.

C) 50 м.

D) 32 м.

E) 12 м.

{Правильный ответ} = А

112

Дене 30 м/с жылдамдықпен вертикаль жоғары лақтырылған. Ауаның кедергісін ескермегенде , дененің Жерге құлайтын жылдамдығы...

A) 60 м/с.

B) 15 м/с.

C) 30 м/с.

D) 20 м/с.

E) 2 м/с.

{Правильный ответ} = С

113

2000 м биіктіктен құлаған дененің, соңғы 100 м ушып өтетін уақыты

A) 2 с.

B) 0,5 с.

C) 5 с.

D) 4,9 с.

E) 9,8 с.

{Правильный ответ} = В

114

Шеңбер бойымен бірқалыпты қозғалыс деп

А) дене тең уақыт аралығында бірдей арақашықтықта жүріп өтетін қозғалыс.

В) жылдамдық тең шамаға өзгеретін қозғалыс.

С) жылдамдықтың бағыты мен шамасы өзгермейтін қозғалыс.

D) жылдамдық модулі өзгермейтін, траекториясы түзу сызықты қозғалыс.

Е) жылдамдық модулі өзгермейтін, ал траекториясы шеңбер болатын қозғалыс.

{Правильный ответ}= E

115

Жиіліктің өлшем бірлігі

А) Гц

В) с

С) м/с

D) рад

Е) м/с2

{Правильный ответ}= А

116

Жіпке ілінген жүктің айналу периоды 2 с. Егер жүк радиусы 40 см шеңбер бойымен айналса оның сызықтық жылдамдығы

А) hello_html_3f887d7b.gif = 0,8 м/с

В) hello_html_3f887d7b.gif = 1,3 м/с,

С) hello_html_3f887d7b.gif = 4 м/с,
D) hello_html_3f887d7b.gif = 0,2 м/с

Е) hello_html_3f887d7b.gif = 2 м/с

{Правильный ответ}= В

117

Алғашқы «Восток» ғарыш кемесінің Жерді айналу периоды 90 мин. Жерден көтерілу биіктігі 320 км. Жердің радиусы 6400 км. Ғарыш кемесінің жылдамдығы

А) 7,8 м/с

В) 78 м/с

С) 7,8 км/с

D) 78 км/с

Е) 780 м/с

{Правильный ответ}= C

118

Жерден Күнге дейінгі орташа ара қашықтық 1,5∙108 км, айналу периоды 365 тәул. Жердің Күннің орбитасын айналу жылдамдығы

А) 30 м/с

В) 30 км/сағ

С) 300 км/с

В) 30 км/с

Е) 40 км/с

{Правильный ответ}= D

119

Ұзындығы 0,6 м жіп 1800 Н күшке шыдайды. Жіпте массасы 3 кг тас айналуда. Гаризанталь жазықтықта жіп үзілмейтіндей тасты айналу жиілігі

(g = 10м/с2)

А) 5 Гц

В) 500 Гц

С) 400Гц

D) 50Гц

Е) 100Гц

{Правильный ответ}= A

120

Қайрақ дөңгелегі 10 см радиусымен 0,2 с ішінде бір айналым жасайды. Айналу осінен көбірек алыстаған нүктенің жыдамдығы

А) 30 м/с

В) 20 м/с

С) 1 м/с

D) 2 м/с

Е) 3,1 м/с

{Правильный ответ}= E

121

Шеңбердің радиусын 4 есе азайтып, сызықтық жылдамдығын 2 есе арттырса, онда оның центрге тартқыш үдеу

А) 16 есе артады

В) 16 есе кемиді

С) 8 есе артады

D) 8 есе кемиді

Е) өзгермейді

{Правильный ответ}= A

122

Диаметрі 16 см, 0,4 м/с жылдамдықпен жүкті көтергендегі барабан білігінің айналу жиілігі

А) 0,8 Гц

В) 0,8 с

С) 8 Гц

D) 8 с

Е) 16 Гц

{Правильный ответ}= А

123

Вентилятор қалақшаларының бұрыштық айналу жылдамдығы 6,28 рад/с.

30 минуттағы айналым саны

A) 1600

B) 160

C) 300

D) 1800

E) 460

{Правильный ответ} = D

124

8π с-1 бұрыштық жылдамдықпен айналған маховиктің 1000 айналымды жасайтын уақыты

A) 25 с.

B) 250 с.

C) 2,5 с.

D) 2 мин.

E) 12 мин.

{Правильный ответ} = В

125

Радиусы 4 м бір қалыпты айналған дөңгелектің бетіндегі материялық нүкте

4 м/с жылдамдықпен қозғалады. Материялық нүктенің үдеуі

A) 4 м/с2.

B) 1 м/с2.

C) 9,8 м/с2.

D) 14 м/с2.

E) 4,9 м/с2.

{Правильный ответ} = А

126

Шеңбер бойымен қозғалыстағы сызықтық және бұрыштық жылдамдықты байланыстыратын формула:

A) hello_html_m1f4aeea6.gif.

B) hello_html_4c3509dd.gif.

C) hello_html_3f887d7b.gif = ωR.

D) hello_html_m3d347d5a.gif.

E) hello_html_5cddca49.gif.

{Правильный ответ} = С

Автор
Дата добавления 28.09.2015
Раздел Физика
Подраздел Тесты
Просмотров866
Номер материала ДВ-017203
Получить свидетельство о публикации

Включите уведомления прямо сейчас и мы сразу сообщим Вам о важных новостях. Не волнуйтесь, мы будем отправлять только самое главное.
Специальное предложение
Вверх