Инфоурок / Иностранные языки / Другие методич. материалы / Комплект Контрольно-оценночных средств по английскому языку для СПО 1 курс
Обращаем Ваше внимание: Министерство образования и науки рекомендует в 2017/2018 учебном году включать в программы воспитания и социализации образовательные события, приуроченные к году экологии (2017 год объявлен годом экологии и особо охраняемых природных территорий в Российской Федерации).

Учителям 1-11 классов и воспитателям дошкольных ОУ вместе с ребятами рекомендуем принять участие в международном конкурсе «Законы экологии», приуроченном к году экологии. Участники конкурса проверят свои знания правил поведения на природе, узнают интересные факты о животных и растениях, занесённых в Красную книгу России. Все ученики будут награждены красочными наградными материалами, а учителя получат бесплатные свидетельства о подготовке участников и призёров международного конкурса.

ПРИЁМ ЗАЯВОК ТОЛЬКО ДО 21 ОКТЯБРЯ!

Конкурс "Законы экологии"

Комплект Контрольно-оценночных средств по английскому языку для СПО 1 курс

Такого ещё не было!
Скидка 70% на курсы повышения квалификации

Количество мест со скидкой ограничено!
Обучение проходит заочно прямо на сайте проекта "Инфоурок"

(Лицензия на осуществление образовательной деятельности № 5201 выдана ООО "Инфоурок" 20 мая 2016 г. бессрочно).


Список курсов, на которые распространяется скидка 70%:

Курсы повышения квалификации (144 часа, 1800 рублей):

Курсы повышения квалификации (108 часов, 1500 рублей):

Курсы повышения квалификации (72 часа, 1200 рублей):
библиотека
материалов

ГБПОУ НСО «Маслянинский межрайонный Аграрный лицей»















КОМПЛЕКТ КОНТРОЛЬНО-ОЦЕНОЧНЫХ СРЕДСТВ


учебной дисциплины


«Английский язык»


1 курс

















Маслянино 2015 г

Комплект оценочных средств по предмету «Английский язык»



Комплект контрольно-оценочных средств разработан на основе Федерального государственного образовательного стандарта среднего профессионального образования.

В соответствии с программой по предмету «Иностранный язык» контрольно-измерительные материалы применяются для проверки знаний, умений и навыков у студентов 1 курса профессии «Тракторист-машинист с/х производства», «Мастер отделочных строительных работ»

Комплект оценочных средств содержит в себе следующие тестовые задания: входной, промежуточный (за 1 полугодие), итоговый контроль, тестовые задания по темам.




Разработчик:

ГБПОУ НСО «Маслянинский межрайонный Аграрный лицей» преподаватель иностранного языка О.Ю.Рыкова







Рассмотрено на заседании цикловой методической комиссии _________________________________________________________

Протокол №_______ от «_____» _________ 20____г.

Председатель ЦМК ________________________ /Г.А. Шкуропат/



















Содержание


Пояснительная записка________________________________________________ 4

2. Результаты освоения учебной дисциплины, подлежащие проверке_________ 5

3. Распределение оценивания результатов по видам контроля_______________ 7

1 курс

ГРАММАТИКА_______________________________________________________8

4.Тест по предмету «Английский язык»(входной контроль)__________________ 8

5.Промежуточный тест за 1 полугодие____________________________________ 11

6.Итоговый тест за 1 курс_______________________________________________ 15

7. Упражнения по теме «Артикль»_______________________________________ 18 8.Упражнения по теме «Артикль»________________________________________ 20

9.Упражнения по теме «Образование множественного числа существительных»_23

10. Упражнения по теме «Сравнительная степень прилагательных»___________ 30

11.Упражнения по теме «Глагол to be»____________________________________ 35

12. Упражнение на повторение №1_______________________________________ 36

13. Упражнение на повторение №2_______________________________________ 37

14. Упражнения на повторение №3_______________________________________ 38

15.Составьте предложения______________________________________________ 40

16. Контрольная работа (1 вариант)______________________________________ 41

17. Контрольная работа (2 вариант)______________________________________ 42

КОСЫ ПО ТЕМАМ__________________________________________________ 46

18.Контрольная работа №1(1 вариант)________________________________ 47

19. Контрольная работа №1(2 вариант)________________________________ 49

20. Контрольная работа №1(3 вариант)________________________________ 52

21. Контрольная работа №1(4 вариант)________________________________ 54

22. Бланк ответа_______________________________________________________ 56

23. Перечень материалов, оборудования и информационных источников, используемых при подготовке к аттестации______________________ 71





















1. Пояснительная записка

Контрольно-оценочные средства (КОС) предназначены для контроля и оценки образовательных достижений студентов 1 курса, освоивших программу учебной дисциплины «Иностранный язык» основной профессиональной образовательной программы по профессиям «Тракторист-машинист с/х производства», «Мастер отделочных строительных работ».

КОСы включают контрольные материалы для проведения текущего контроля и промежуточной аттестации по английскому языку в форме дифференцированного зачета.








































2. Результаты освоения учебной дисциплины, подлежащие проверке


2.1. В результате аттестации по учебной дисциплине осуществляется комплексная проверка следующих умений и знаний по английскому языку.

Таблица 1

Результаты обучения: умения, знания и общие компетенции

Показатели оценки результата

Уметь:


У 1. Уметь вести диалог на изучаемом языке


-осуществлять запрос и обобщение информации на английском языке;

-формулировать свое отношение к высказыванию собеседника;

-обращаться за разъяснениями;

- соблюдать правила общения;

У 2.Уметь устно выступать с сообщениями.

- устанавливать связи устного высказывания с изученной тематикой;

- описывать события;

- излагать факты;

У 3.Уметь понимать высказывания на изучаемом языке в различных ситуациях общения


- узнавать речевые обороты;

- формулировать значение слов на родном языке;

- соблюдать порядок слов в предложении;


У 4. Уметь понимать основное содержание текстов


- выделять основные факты в тексте;

- отделять в тексте главную информацию от второстепенной;

- раскрывать причинно-следственные связи;

У 5. Уметь создавать различные жанры и типы письменных сообщений


- описывать явления, события;

- излагать факты в письме личного и делового характера;

- заполнять различные виды анкет;

- сообщать сведения о себе в форме принятой в странах изучаемого языка;

Знать:


З1. Знать значение новых лексических единиц


- определять значение иностранных слов на родном языке;

- описывать существенные черты объекта, обозначаемого лексической единицей;

З2.Знать языковой материал и ситуации общения в рамках изученных тем


- определять значение языкового материала на родном языке;

- называть единицы речевого этикета;

- определять ситуацию общения;

З3. Знать новые значения изученных глагольных форм


- определять видовременные формы глагола;

- перечислять средства и способы выражения модальности глагола;

З4. Знать лингвострановедческую и социокультурную информацию


- перечислять основные лингвострановедческие реалии;

- описывать социокультурные явления стран изучаемого языка ;

-определять значение реалии на иностранном и на родном языке

З5. Понимать тексты, построенные на языковом материале


- осознавать основную идею и смысл текста

- сделать необходимые выводы по тексту;

З6. Понимать инструкции и нормативные документы по профессии на изучаемом языке


- осознавать смысл инструкции на изучаемом языке;

- передавать содержание инструкции на родном языке;

- различать нормативные документы на изучаемом языке;

























3. Распределение оценивания результатов по видам контроля

Таблица 2


Наименование элемента умений или знаний

Виды аттестации


Текущий контроль

Промежуточная аттестация


У 1. Уметь вести диалог


Составление диалогов на заданную тему


Дифференцированные зачеты

в виде контрольных работ (практические задания, устный опрос, задания в тестовой форме)



У 2. Уметь устно выступать с сообщениями



Доклады

студентов

У 3. Уметь понимать высказывания на изучаемом языке в различных ситуациях общения


Задания по аудированию

У 4. Уметь понимать основное содержание текстов


Работа с источниками

У5. Уметь создавать различные жанры и типы письменных сообщений


Написание докладов, эссэ

З1. Знать значение новых лексических единиц


доклады, эссэ


З2. Знать языковой материал и ситуации общения в рамках изученных тем


Устные ответы студентов


З3. Знать новые значения изученных глагольных форм


Грамматические упражнения


З4.Знать лингвострановедческую и социокультурную информацию


Доклады, эссэ


З5. Понимать тексты, построенные на языковом материале


Работа с источниками


З6. Понимать инструкции и нормативные документы по профессии на изучаемом языке


Работа с источниками











1 курс


ГРАММАТИКА

4.Тест по предмету «Английский язык»

(входной контроль)

Условия выполнения задания:

Задание выполняется в аудитории во время занятий.

Максимальное время выполнения задания: 45 минут.

Вы можете пользоваться словарем.

Критерии оценивания:

40-37 правильных ответов – оценка “5”

36-33 правильных ответов – оценка “4”

32-28 правильных ответов – оценка”3”

менее 28 – оценка”2”


Выберите единственный вариант ответа

1.Выберите правильный вариант множественного числа

а) сhild b) childs b) children c) childrens

2. Подберите нужное местоимение

I know there is ….. in that box.

a) some b) something c) anything

3. Выберите правильный вариант употребления притяжательного падежа

Can I take my __________watch, please.

a) fathers b) father`s c) fathers`

4. Выберите правильный вариант, чтобы закончить предложение

The symbol of the USA is a _________ .

a) red rose b) maple leaf c) bald eagle


Вопросы с несколькими вариантами ответов

5. Вставьте нужные формы глаголов в предложения


1) …..you like to go for a drive this weekend?

2) You …. a dictionary to translate this text into Russian.

3) If you have a toothache you ….. go to the dentist at once.

4)He ….. at school yesterday.

5) We …. a dictation at the lesson tomorrow.

6) I ………. English words at this moment.

7) He usually ….. detective films in the evening.

8)This computer ...very often, use another one.

9) This poem ......by Pushkin many years ago.

a )was

b)should

c)will write

d)was written

e)need

f)is used

g)am learning

h)would

i)watches



6. Выберите нужное сопутствующее слово, чтобы закончить предложение


1) We have ___________ done this work, you may check it.

2) I saw this man two days … .

3) They wrote a dictation at the English lesson ….


a)yesterday

b)already

c)ago


7. Соедините названия англоязычных стран с их столицами:

1) The USA a) London

2) Great Britain b) Canberra

3) Australia c) Washington, D.C.


8. Прочитайте текст и затем выполните задания на понимание прочитанного:

The first stamp in the world was an English stamp. It was made in 1840 to pay the postage on letters going to different parts of the country.

Stamps are always interesting because they have pictures on them of the countries they came from; pictures of animals and birds living in jungles or on far-away islands; and pictures showing people dressed in their national costumes.

A stamp collection is not only a good textbook of history and geography. It is also a source of information on many other subjects.

Sometimes there are mistakes on stamps. For example, the St. Kitts and Nevis stamp, issued in 1903, showed Christopher Columbus looking through a telescope, an instrument which was unknown in his day. On a German stamp, issued in 1956 in commemoration of the composer Schumann, the music printed on the stamp was not written by Schumann. The people knowing music well saw this mistake at once.

Задание

Определите, верны ли следующие предложения. Выберите T, если утверждение верно и F, если неверно:

1).The first stamp in the world was made in the USA. T F

2).The first stamp appeared in the 19-century. T F

3).A telescope was already known in the time of Columbus. T F

4).In 1956 a stamp in commemoration of Shubert was made. T F


9.Составьте предложения:

1) do the shopping/I/every Saturday/at the market

2) has/he/already/this work/done


10. Образуйте необходимую по смыслу часть речи от глагола, данного в скобках:

1) We can find all the necessary __________ in the Internet. (inform)

2) I have recently read a very …. book about adventures. (interest)

Задайте разделительный вопрос к данным предложениям:

3) You are going to pass examination in History, ……. ?

4) My little sister is playing with her doll now, ….?

Закончите предложение, употребив инфинитив или герундий:

5) They always enjoy _________ interesting programmes on TV. (watch)

6) I wonder if this movie is worth …. (see).

Вставьте артикль a, an, the, если необходимо:

7) I want to go for ___ walk with my dog.

8) Some people enjoy going to ….. theatre very much.












Ключ для контроля правильности выполнения вводного диагностического теста по английскому языку за курс основной общеобразовательной школы


1h

2e

3b

4a

5c

6g

7i

8f

9d

9

6

1b

2c

3a

3

7

1c

2a

3b

3

8

1F

2T

3F

4F

4

9

1. I do the shopping at the market every Saturday.

2. He has already done this work.

2


2

10

1.information

2. interesting

3.aren’t you

4. isn’t she

5. watching

6.seeing

7. a

8.the

1

1

1

1

2

2

2

2

Итого:


40 баллов











5. Промежуточный тест за 1 полугодие


Условия выполнения задания:

Задание выполняется в аудитории во время занятий

Максимальное время выполнения задания: 45 минут

Вы можете пользоваться словарем


Критерии оценивания:

92-80 правильных ответов – оценка “5”

79-65 правильных ответов – оценка “4”

64-55 правильных ответов – оценка”3”

менее 55 – оценка”2”


1. Напишите данные существительные во множественном числе


Place

Library

Language

Bus

Box

Key

House

Dress

Roof

Clock

Country

Life

Factory

Man

Woman

Tooth

Foot

Child

Mouse

Advice

Money

Hair

Fish

Glass


2.Вставьте пропущенное слово

Tomorrow...Friday.

A) was

B) will be

C) is

D) are


3.Вставьте местоимения: “I”, “you”, “he”, “she”, “it”, “they”.


1. Greg ..he… 7. car ……….. 13. dog ……….

2. you and I ………. 8. Eva and I ……. 14. hat ………….

3. cat ……… 9. John ………….. 15. David …………

4. man ……… 10. John and Charlie ….. 16. Joanna ………

5. Steve and I ………. 11. Father and I …….. 17. books ………

6. policeman ………. 12. skirt …………… 18. tooth ………..


4.Заполните пропуски подходящим глаголом (to be и to have)

1) Everybody likes Tom. He....got a lot of friends.

2) I can’t open the door. I...(not) got a key.

3) I...(not) very happy today.

4) It...10 o’clock. You...late again.

5) It’s a nice town. It....got a very nice shopping centre.

6) Mr and Mrs Johnson....got two children, a boy and a girl.

7) My bed...very comfortable.

8) Sarah ...(not) got a car. She goes everywhere by bicycle.

9) The houses in this street...very old.

10) They like animals. They...got three dogs and two cats.

11) What colour...his eyes? They...blue.


5. Подчеркните лишнее слово

1. crooked, straight, almond-shaped, long NOSE

2. bright, blonde, green, dark EYES

3. well-built, spiky, curly, wavy, short HAIR

4. round, shoulder-length, oval, pretty FACE


6. Соотнесите английские выражения с русскими

1.stuffed with events

2.life of famous people

3.adventures in the space

4.be kind and patient

5.keep you in suspense

6.fights of different types

7.full of special effects

8. a mysterious plot

a)загадочный сюжет

b)драки различного вида

c)жизнь знаменитых людей

d)быть добрым и терпеливым

e)наполненный событиями

f)приключения в космосе

g)наполнен спецэффектами

h)держать в напряжении


Соотнесите английские предлоги с русскими

in the middle of

under

in the corner

next to

between

in front of

между

в середине

ниже, под

спереди

в углу

рядом с


7. Отметьте существительные в единственном числе

a)foot, b)children, c)roofs, d)news, e)boxes, f)trousers, g)postmen h)businesswoman, i)money, j)mouse


8. Поставьте следующие слова в правильном порядке так, чтобы получилось предложение

a)place

b)there

c)like

d)is no

e)home


9. Запишите слова и выражения в нужные колонки


TV set, free-time, different subjects, chest of drawers, to have some rest, to pass exam, cosy kitchen, beautiful wallpaper, a first-year student, armchair, many-stored building ,to be busy, modern conveniences, to take a cool shower.


Ключ для контроля правильности выполнения промежуточного теста по английскому языку за первое полугодие


1.Напишите следующие существительные во множественном числе (24 балла)


Place - places

Library- libraries

Language - languages

Bus - buses

Box - boxes

Key - keys

House - houses

Dress - dresses

Roof - roofs

Clock - clocks

Country - countries

Life - lives

Factory - factories

Man - men

Woman - women

Tooth - teeth

Foot- feet

Child – children

Mouse - mice

Advice - advice

Money - money

Hair - hair

Fish - fish

Glass - glasses


2. В (1 балл)


3. Вставьте местоимения: “I”, “you”, “he”, “she”, “it”, “they” (18 баллов)

1. Greg ..he… 7. car …it. 13. dog …it.

2. you and I …we. 8. Eva and I ...we 14. hat …it

3. cat …it 9. John …he. 15. David …he

4. man …he 10. John and Charlie …they 16. Joanna …she

5. Steve and I …we 11. Father and I …we 17. books …they

6. policeman …he 12. skirt …it 18. tooth ……it.


4. Заполните пропуски подходящим глаголом (to be и to have) (11 баллов)

1)Everybody likes Tom. He has got a lot of friends.

2)I can’t open the door. I haven’t got a key.

3)I am not very happy today.

4)It is 10 o’clock. You are late again.

5)It’s a nice town. It has got a very nice shopping centre.

6)Mr and Mrs Johnson have got two children, a boy and a girl.

7)My bed is very comfortable.

8)Sarah hasn’t got a car. She goes everywhere by bicycle.

9)The houses in this street are very old.

10)They like animals. They have got three dogs and two cats.

11)What colour are his eyes? They are blue.


5. Зачеркните лишнее слово (4 балла)

1) crooked, straight, almond-shaped, long NOSE

2) bright, blonde, green, dark EYES

3) well-built, spiky, curly, wavy, short HAIR

4) round, shoulder-length, oval, pretty FA







1e

2 c

3 f

4 d

5 h

6 b

7 g

8 a

1 b

2 c

3 e

4 f

5 a

6 d

14

7

a, d, h, i, j

5

8

b d a c e

1

9

2

3

5

6

9

12

14

1

4

7

8

10

11

13

14

Итого:


92 балла




























6. Итоговый тест


Условия выполнения задания:

Задание выполняется в аудитории во время занятий

Максимальное время выполнения задания: 45 минут

Вы можете пользоваться словарем


Критерии оценивания:

40-37 правильных ответов – оценка “5”

36-33 правильных ответов – оценка “4”

32-28 правильных ответов – оценка”3”

менее 28 – оценка”2”


1.Укажите правильный вариант перевода

I’m sure that being a teenager is wonderful but sometimes it is not easy.


a) Я уверен, что быть подростком весело, но не всегда замечательно.

b)Мне кажется, что быть подростком здорово и легко.

c)Я уверен, что быть подростком замечательно, но временами не легко.

d)Это правда, что быть подростком трудно, но иногда замечательно.


Отметьте, какие из перечисленных английских предложений верны/неверны (true/false)

2. As official reports admit, violence, drugs and alcohol are more and more associated with adults.

3. Hackers are the “wizards” of the computer community.

4. There is state and private education in Great Britain.


5. Соотнесите английские выражения с русскими

1)to have the right to protection

2)to have the right to education

3)to have the right to meet other people

4)to have the right to health

5)to have the right to leisure

6)to have the right to information

7)to have the right to express views

a) иметь право встречаться с людьми

b)иметь право на свою точку зрения

c)иметь право на отдых

d)иметь право на информацию

e)иметь право на защиту

f)иметь право на здоровье

g)иметь право на образование


Сопоставьте термины с определениями


1)mower

2)roller blades

3)remote-control unit

4)body building machine

5)cordless phone

6)vacuum cleaner

7)dishwasher

a) to build up one’s strength

b) to cut and collect the grass

c)to wash the dishes

d) to make calls around the home

e) to have fun and to entertain

f) to perform everyday cleaning tasks

g) to operate the TV from a distance


6. В следующей группе слов отметить те, которые имеют отношение к теме Education in Great Britain:

a) subjects, b) cartoons, c) GCSE, d) artificial satellite, e) modern inventions, f) nursery g) compulsory education, h) graduation



7. Поставьте следующие слова в правильном порядке так, чтобы получилось резюме:


a)Objective

b)Education

c)Personal detail

d)Skills

e)Work experience

f)Referees


8. Расставьте числительные в нужные колонки.


1)forty

2)thirteen

3)third

4)twenty

5)twelfth

6)seventy fifth

7)sixty six

8)a hundred

9)eighteen

10)second

11)twenty first

12)three thousand

13)one million two thousand nine

14)first






















Ключ для контроля правильности выполнения итогового теста по английскому языку за второе полугодие


1 e

2 g

3 a

4 f

5 c

6 d

7 b


1 b

2 e

3 g

4 a

5 d

6 f

7 c

14

6

a, c, f, g, h

5

7

С A B E D F

6

8

1

2

4

7

8

9

12

13

3

5

6

10

11

14

14

Итого:


43 балла

























7. Упражнения по теме «Артикль»


1. Употребление неопределенного артикля

В этом тесте вы сможете проверить, насколько хорошо вы усвоили тему "Неопределенный артикль в английском языке".

1. There is … table opposite the chair. … table is very nice.
a) a/A
b) the/A
c) -/The
d) a/The

2. … cat (подразумевается: любая кошка) likes purring. My cat liked meowing as well.
a) The
b) –
c) An
d) A

3. She is so unsociable. She has only … few (несколько) close friends. What … pity!
a) a/a
b) the/the
c) a/-
d) the/a

4. Let’s have … smoke! - It’s … shame! You still smoke … cigars!
a) a/a/-
b) the/the/-
c) -/-
d) a/the/the

5. Why are you always in … hurry? Because … time is … money.
a) the/the/the
b) a/a/a
c) a/-/-
d) -/-/-

6. Please give me … book to read. – Which one? – … book that is on your left.
a) a/The
b) a/A
c) the/A
d) A/A

7. Do you have … car? No, I prefer going on … foot or by …bus.
a) a/a/a
b) the/the/the
c) a/-/the
d) a/-/-

8. She’s … citizen of …USA.
a) a/a
b) a/-
c) the/the
d) a/the

9. My husband works as … pilot. It means that I can go by … air at a low price.
a) a/-
b) a/a
c) the/the
d) -/-

10. Do you read any newspapers? – Yes I read …”Times” and … “Komsomol”.
a) a/a
b) -/-
c) the/the
d) the/a





Ответы:
1. d
2. d
3. a
4. a
5. c
6. a
7. d
8. d
9. a
10. c





























Употребление определенного артикля

В этом тесте вы сможете проверить, насколько хорошо вы усвоили тему "Определенный артикль в английскому языке".

1. It’s an ancient table. … table was designed by a famous designer in 1966.
a) An
b) A
c) The
d) –

2. He is … third person who has failed to release (не удалось раскрыть) a parachute.
a) the
b) a
c) –
d) an

3. I wanted to be … barber but now I work at … butcher’s.
a) the/the
b) a/the
c) a/a
d) -/the

4. … African elephant (вид этих животных) is not about to die out (вымирать). It’s nothing more than … fib (не более, чем выдумка).
a) a/the
b) the/a
c) the/-
d) -/a

5. … milk that I bought in the supermarket turned sour in just … day.
a) the/the
b) a/a
c) -/-
d) the/a

6. …Sun never rises in …West. - Really? To tell … truth I didn’t know it.
a) a/the/a
b) the/the/the
c) a/a/a
d) -/a/the

7. She is … very poor woman. We have to raise money for her because we ought to help … poor.
a) the/the
b) a/a
c) a/the
d) -/the

8. I like … Ivanovs (про семью). They are … very united family.
a) the/a
b) a/a
c) -/a
d) a/the

9. My city is … most beautiful city.
a) –
b) the
c) a/the 
d) a

10. When will be … next stop. There won’t be any stops any more. It was … last stop.
a) a/a
b) a/the
c) the/the
d) the/-



Ответы:
1. c
2. a
3. b
4. b
5. d
6. b
7. c
8. a
9. c (a most beautiful city –
чрезвычайно красивый город, the most beautiful city – самый красивый город).
10. C

































3. Упражнения по теме «Артикль»

Вставьте правильный артикль

1. “Is this your ... friend?” — “No, it isn’t my ... friend, it is my sister”.
2. I have a sister. My ... sister is a teacher. My sister’s ... husband is a pilot.
3. I have no ... car.
4. She has got a terrible … headache.
5. They have a dog and two ... cats.
6. My ... cousin says he is going to be a manager one ... day.
7. Would you like an apple?
8. This is a tree. The tree is green.
9. I can see three ... children. The children are playing in the yard.
10. I have a car. The car is white. My ... friend has no ... car.

Вставьте артикли в пословицах, если требуется

1. An apple a day keeps the doctor away.
2. The appetite comes with eating.
3. A good beginning makes a good ending.
4. A bird in the hand is worth two in the bush.
5. Among the blind the one-eyed man is king.
6. Brevity is the soul of wit.
7. A cat has nine lives.
8. Charity begins at home.
9. Clothes make the man.
10. Curiosity killed the cat.

Вставьте вместо пропусков правильные артикли - определенные, неопределенные или же нулевые. Под нулевыми понимается отсутствие, какого бы то ни было артикля.

  • 1. Many people have … pets. – У многих людей есть домашние питомцы.

  • 2. We have … big garden in … country. My granny used to work in … the garden. – За городом у нас есть большой сад. Моя бабушка привыкла работать в саду.

  • 3. Elisabeth knows how to knit … pullovers. – Элизабет умеет вязать пуловеры (= свитеры).

  • 4. Mary knows how to cook … soup. – Мэри знает, как сварить суп (= умеет варить суп).

  • 5. My cousin doesn`t like … tomato juice. – Моя двоюродная сестра не любит томатный сок.

  • 6. At … beginning of June Sarah goes on … holiday. – В начале июня Сара уйдет в отпуск.

  • 7. They will play … chess if … weather is rainy. – Они будут играть в шахматы, если погода будет дождливой.

  • 8. Harry made … mistakes in … test. … most mistakes were corrected. – Гарри сделал ошибки в контрольной работе. Большинство ошибок было исправлено.

  • 9. John told them … road was closed. – Джон сказал им, что дорога закрыта.

  • 10. It is past … time Jane usually goes to school. – Время, когда Джейн обычно выходит в школу, прошло.

  • 11. There was … big palm tree in front of … their window. – Напротив их окна росла большая пальма.

  • 12. Could you bring … coffee and … milk for me and … green tea for my companion, please! – Вы не могли бы принести кофе и молоко для меня и зеленый чай для моего спутника?

Ответы: 1. -. 2. A, the, the. 3. -. 4. A. 5. –. 6. The, -. 7. -, the. 8. -, the, the. 9. The. 10. The. 11. A, -. 12. -,

8. Упражнения по теме «Образование множественного числа существительных»


1. Write in plurals (поставьте следующие существительные во множественное число)


a.     diary –

b.     sheep –

c.      book –

d.     cherry –

e.      fish –

f.       baby –

g.     key

h.     match –

i.       bus –

j.       watch –

 

What are these irregular plurals (напишите во множественном числе существительные исключения)


a.     woman –

b.     mouse –

c.      tooth –

d.     foot –

e.      man –

f.       child –

g.     goose

h.     ox

    

Write in singular (поставьте следующие существительные в единственное число)


a.     glasses –

b.     potatoes –

c.      forget-me-nots –

d.     crises –

e.      stimuli –

f.       foxes –

g.     brushes –

h.     brothers-in-law –

i.       phenomena –

j.       formulae –

k.     data -














 ОТВЕТЫ:

1.     Write in plurals

k.     diary – diaries

l.       sheep – sheep

m.  book – books

n.     cherry – cherries

o.     fish – fish

p.    baby – babies

q.     key - keys

r.      match – matches

s.      bus – buses

t.       watch – watches

 

    What are these irregular plurals

i.       woman – women

j.       mouse – mice

k.     tooth – teeth

l.       foot – feet

m.  man – men

n.     child – children

o.     goose – geese

p.    ox – oxen

 

  Write in singular

l.       glasses – glass

m.  potatoes – potato

n.     forget-me-nots – forget-me-not

o.     crises – crisis

p.    stimuli – stimulus

q.     foxes – fox

r.      brushes – brush

s.      brothers-in-law – brother-in-law

t.       phenomena – phenomenon

u.     formulae – formula

v.     data - datum














2. Choose the right answer


1.Our two … are crying all the time.

babies

babys

babyes


2.No news … good news.

is

are


3.… usually fly not very high.

flyes

flys

flies


4.These potatoes weigh five … .

kiloes

kilos


5.I don’t like going by car. If I have a chance, I always go on … .

foot

feet

foots


6.What do you need these … for?

boxs

boxes


7.My new Swiss watch … 3 minutes slow.

is

are


8.Those were the happiest days of our … .

lifes

lives

lifees


9.Leaves usually … trees in autumn.

leaf

leave

leafs

leaves


10.Rock music of the 1970s is an extremely interesting cultural … .

phenomen

phenomena

phenomenon


11.Big … don’t cry.

boys

boyes


12.I prefer natural … when I want to change my hair style.

dies

dyes

dys


13.It is rather dangerous to walk on … after the rain.

roofs

roofes

roves


14.Dentists recommend using … twice a day: in the morning and in the evening.

tooth`s paste

toothpaste

teeth`s paste

teethpaste


15.… are flowers of life.

Childs

Children

Childrens


16.The naughty kid likes throwing rotten … at passers-by.

tomatos

tomatoes


17.50 … of oil leaked out of the tanker into the sea.

Tones

Tons

Tonns


18.There is no piano in the … .

bushes

bushs


19.… in our house are so annoying. We definitely need a cat.

Mouses

Mices

Mice

Mousees


20.My little son is afraid of grey … (волчков) that come at night.

wolfys

wolvies

wolves

wolvys



Ответы: 1a, 2a, 3c, 4b, 5a, 6b, 7a, 8b, 9b, 10c, 11a, 12b, 13a, 14b, 15b, 16 b, 17b, 18a, 19c, 20c.



3. Choose the right answer


1. ne leaf - two ...

-leaves

-leafs

-leaves


2. one child - three ...

-childes

-childs

-children


3. one box - twenty ...

-boxs

-boxes

-boxies


4. one tooth - thirty-three ...

-teeth

-tooths

-toothes


5. one man - five ...

-mans

-men

-man


6. one fly - fifty ...

-Flies

-flys

-flyes


7. one mouse - eleven ...

-Mices

-mouses

-mice


8. one fish - twenty-seven ...

-Fish

-fishes

-fishs


9. one ox - ten ...

-oxes

-oxen

-ox


10. one watch - four ...

Watchs

watches

watchies

11. one boy - six ...

Boys

boies

boyes


12. one radio - seven ...

-Radio

-Radioes

-radios


13. one foot - eight ...

Feet

Feets

Foots


14. one roof - two ...

Roofs

Roves

roovs

15. one woman - nine ...

womans

women

womens































9. Тестовое задание на повторение

Поставьте предложенные существительные в форму множественного числа

Boy, gymnasium, river, salmon, calf, man, sheep, sea, cup, book, magazine, dog, ox, box, person, tree, essay, mouse, half, child, computer, wish, chief, inch, lady, monkey, leaf, foot, tooth, girl, radius, class, wife, wave, passer-by, city, sister-in-law, loaf, analysis, louse, swine, datum, proof, shelf, looker-on, axis, bacterium, knife, forget-me-not, basis, nucleus, pan, wolf, grown-up, crisis, appendix, formula, phenomenon, woman, man driver, criterion, moose, goose, hat, spacecraft, series, analysis, spoon, deer, bus-stop, teapot, louse, index, window, bee, story, focus, locus, mountain, armchair, police.

Ответы: Boys, gymnasia, rivers, salmon, calves, men, sheep, seas, cups, books, magazines, dogs, oxen, boxes, people, trees, essays, mice, halves, children, computers, wishes, chiefs, inches, ladies, monkeys, leaves, feet, teeth, girls, radii, classes, wives, waves, passer-bys, cities, sisters-in-law, loaves, analyses, lice, swine, data, proofs, shelves, lookers-on, axes, bacteria, knives, forget-me-nots, bases, nuclei, pans, wolves, grown-ups, crises, appendixes, formulae, phenomena, woman, men drivers, criteria, moose, geese, hats, spacecraft, series, analyses, spoons, deer, bus-stop, teapots, lice, indexes, windows, bees, stories, foci, loci, mountains, armchairs, police.


Закончите предложения, принимая во внимание числовую форму подлежащих и связанных с ними сказуемых


1. The red shorts … not yours. – Красные шорты не твои.
2. Mathematics … John`s favorite subjects. –
Математикалюбимый предмет Джона.
3. Where … her new tights? –
Где ее новые колготки?
4. The Moscow team … not very friendly. –
Московская команда не очень дружелюбна.
5. The audience … listening to him with interest. –
Аудитория слушала его с интересом.
6. Jane didn`t know what to choose – … green jeans or … yellow trousers.  
– Джейн не знала, что выбрать: зеленые джинсы или желтые брюки.
7.
Sarah can`t find her scissors. Does anybody know where … are? – Сара не может найти свои ножницы. Кто-нибудь знает, где они?
8. Robert bought … goods in Germany. – Роберт приобрел тот товар в Германии.
9. … surroundings make Mary mad. – Это окружение сводит Мэри с ума.
10. Their government … trying to find the optimal way out. – Их правительство пытается найти наиболее благоприятный выход.
11. … Trousers … bought for Jane`s sister. – Эти брюки были куплены для сестры Джейн.
12. Give her some simply advice! She needs … .- Дай ей несколько простых советов! Они ей необходимы.


Ответы: 1. Are. 2. Is. 3. Are. 4. Are. 5. Were. 6. -, -. 7. They. 8. Those. 9. These. 10. Are. 11. These, were. 12.

 










10. Упражнения по теме «Сравнительная степень прилагательных»

1.Выберите правильную часть речи (прилагательное или наречие) и закончите предложения

1 Jane`s answer wasn`t (correct, correctly). - Ответ Джейн был неправильным.
2 The pupils have to spell English words (correct, correctly). -
Учащиеся должны правильно произносить по буквам английские слова.
3 It was (cold, coldly) in the garden. -
В саду было холодно.
4 Your wife looks very (cold, coldly) at my sister. -
Твоя жена смотрит очень холодно на мою сестру.
5 It was not so (warm, warmly) a day before yesterday. -
Позавчера было не так тепло.
6 Her husband can cook very (good, well). -
Ее муж умеет очень хорошо готовить.
7 James` idea was (good, well). -
Идея Джеймса была хорошей.
8 His neighbors never greet us (warm, warmly). -
Его соседи никогда нас тепло не приветствуют.
9 Barbara can translate these texts (easy, easily). -
Барбара с легкостью может перевести эти тексты.
10 His task wasn`t (easy, easily). -
Его задание было нелегким.



2.Поставьте предложенные в скобках прилагательные в соответствующую форму (степень сравнения) и закончите предложения

1 Mary is (young) than her sister Jane. - Мэри младше, чем ее сестра Джейн.
2 Barbara is (young) of four sisters. -
Барбара - самая младшая из четырех сестер.
3 John is (clever) than his friend Bob. -
Джон умнее своего друга Боба.
4 Richard is (clever) boy in this group. -
Ричард - самый умный мальчик в этой группе.
5 Sirius is (bright) than the polar star. -
Сириус ярче полярной звезды.
6 The polar star is (bright) star in the north hemisphere. -
Полярная звезда является самой яркой звездой в северном полушарии.
7 The bedroom is (dark) than the kitchen. -
Спальня темнее кухни.
8 The wallpapers in the hall are (dark) ones in our flat. -
Обои в прихожей самые темные в нашей квартире.
9 Your answer was (unusual) than the answer of her son. -
Твой ответ был более необычным, чем ответ ее сына.
10 Elisabeth suggested (unusual) way out. - Элизабет предложила наиболее необычный (самый необычный) выход из ситуации



3.Вставьте предложенные прилагательные в соответствующей форме (степени сравнения)

1 My hat is (grey), but your cap is (grey). - Моя шляпа серая, но твоя кепка более серая.
2 This green tea is (hot), but that black tea is (hot). -
Этот зеленый чай горячий, но тот черный чай горячее.
3 This book is (interesting), but that book is (interesting). -
Эта книга интересная, но та книга еще интереснее.
4 This ball is (dirty), but that ball is (dirty). -
Этот мяч грязный, но тот мяч еще грязнее.
5 This pig is very (fat), but the pig of our neighbor is (fat). -
Эта свинья жирная, но свинья нашего соседа жирнее.
6 Our classroom is (large), but the aula is much (large). - Наша классная комната большая, но актовый зал намного больше.
7 His mother is (lucky), but his sister is (lucky). - Его мать счастлива, но его сестра счастливее.
8
Your car is (well appointed), but my car is (well appointed). – Твоя машина хорошо оборудована, но моя машина оборудована лучше.

Степень сравнения прилагательных

1. This voyage is … dangerous than the previous one.
a) more
b) much
c) a more
d) far

2. I have met … girl in the world recently. 
a) the most pretty
b) the prettiest
c) more prettier
d) pretty

3. You look … than you looked 2 years ago. What’s wrong?
a) the worst
b) badder
c) bad
d) worse

4. This actor is already old. He’s not … tall … he used to be.
a) as/as
b) is/as
c) as/so
d) too/as

5. When will you be back? – I’ll return … .
a) later
b) the late
c) latest
d) more later

6. The … you will make an agreement, the … we will be free.
a) soon/soon
b) sooner/sooner
c) more/more
d) so/so

7. I want a much … (намного меньший) piece of pie. And I want the … (самый маленький) one.
a) less/least
b) little/least
c) more little/least
d) less/most little

8. That river is four times … long …this one. = That river is 4 times longer than this one.
a) as/so
b) not/more than
c) as/as
d) too/than

9. Where is … hospital? Go … along the street and you’ll find it.
a) the near/much far
b) nearest/further
c) near/far
d) the nearest/further

10. In your viewpoint who is … actor at all time?
a) better
b) goodest
c) the goodest
d) the best

Ответы:
1. a
2. b
3. d
4. a
5. a
6. b
7. a
8. c
9. d
10. D

































Употребление прилагательных

1.Вставьте прилагательные по смыслу (в скобках дана подсказка: синонимы)

Small – маленький
Cosy – уютный
Own - собственный
Tasty – вкусный
Free – свободный
Fresh – свежий
Lovely – милый, красивый
Large – большой

1. I live in a … (not big) but … (beautiful) city near the brook. 
2. My house is not small. It’s … (big) and very … (comfortable). On the whole, I’ve got 3 bedrooms and 2 living-rooms.
3. When I wake up early in the morning I have a … (delicious) pie cooked by my sister and drink … (recently squeezed) fruit juice. 
4. Then I make my way to work. I have my … (proper, it belongs to me) company so my job is not full-time. 
5. I can leave my private office whenever I want and be … (not busy, not occupied).

Smart – умный
Spendthrift –
неэкономный
Active –
активный
Expensive –
дорогой
True –
преданный
Funny –
забавный
Courageous –
смелый
Ashamed –
пристыженный

6. In general, I’m very … (energetic) person – I can’t sit behind the desk all the time. It bores me and makes me sad.
7. I’m always … (brave, fearless) and eager to do everything that I think risky and … (not dull, humorous).
8. My friends say that I’m not only an intelligent and … (clever) person, but also a… (loyal, faithful) companion.
9. I love traveling and spend much money on it. All trips are usually very … (not cheap) nowadays.
10. I agree with every person who says that I’m … (not thrifty, uneconomical) and I’m not … of it.

11. As to my appearance, I’m … (not tall) and I have long… (not dark) hairs.
12. I have good and … (not weak) eyes. I’m … (not fat, skinny) and beautiful.
13. In character I’m … (quiet) and …(tolerant).
14. But sometimes I can be … (idle, inactive) and … (selfish, egoistic).
15. But that’s okay because nobody is … (ideal).


Strong – хорошее зрение
Easy-going – легкий (по характеру)
Blond – белокурый
Slim – худощавый
Short – низкий
Self-centered – эгоцентричный
Calm – спокойный
Lazy – ленивый
Perfect – совершенный 

Ответы:
1. small/lovely
2. large/cozy
3. tasty/fresh
4. own
5. free

6. active
7. courageous/funny
8. smart/true
9. expensive
10. spendthrift/ashamed

11. short/blond
12. strong/slim
13. calm/easy-going
14. lazy/self-centered
15. perfect






























11. Упражнения по теме «Глагол to be»

1. Вставьте формы глагола to be в Present Simple.

1. What … your name? — My name … Shirley Frank. 2. What … your address? — My address … 175 Grand Central Parkway. 3. What … your phone number? — My phone number … 718-1930. 4. Where … you from? — I … from New York. 5. I … a pupil. 6. My father … not a teacher, he … a scientist. 7. … your aunt a doctor? — Yes, she … . 8. … they at home? — No, they … not at home, they … at work. 9. My brother … a worker. He … at work. 10. … you an engineer? — Yes, I … .11. … your sister a typist? — No, she … not a typist, she … a student. 12. … your brother at school? — Yes, he … . 13. … your sister at school? — No, she … not at school. 14. My sister … at home. 15. … this your watch? — Yes, it … . 16. She … an actress. 17. This … my bag. 18. My uncle … an office worker. 19. He … at work. 20. Helen … a painter. She has some fine pictures. They … on the walls. She has much paper. It … on the shelf. The shelf … brown. It … on the wall. Helen has a brother. He … a student. He has a family. His family … not in St. Petersburg, it … in Moscow.

2.Каким русским предложениям соответствуют английские предложения:

1. Если погода будет хорошая, мы будем играть на открытом воздухе. 2. Если бы погода была хорошая (вчера), мы бы играли на открытом воздухе. 3. Если бы пог7ода была хорошая (сегодня, завтра) мы бы играли на открытом воздухе.

А) If the weather had been fine, we should have played outside. В) If the weather is fine, we shall play outside. С) If the weather were fine, we should play outside.



1. Вставьте формы глагола to be в Present Simple.

1. What … your name? — My name … Shirley Frank. 2. What … your address? — My address … 175 Grand Central Parkway. 3. What … your phone number? — My phone number … 718-1930. 4. Where … you from? — I … from New York. 5. I … a pupil. 6. My father … not a teacher, he … a scientist. 7. … your aunt a doctor? — Yes, she … . 8. … they at home? — No, they … not at home, they … at work. 9. My brother … a worker. He … at work. 10. … you an engineer? — Yes, I … .11. … your sister a typist? — No, she … not a typist, she … a student. 12. … your brother at school? — Yes, he … . 13. … your sister at school? — No, she … not at school. 14. My sister … at home. 15. … this your watch? — Yes, it … . 16. She … an actress. 17. This … my bag. 18. My uncle … an office worker. 19. He … at work. 20. Helen … a painter. She has some fine pictures. They … on the walls. She has much paper. It … on the shelf. The shelf … brown. It … on the wall. Helen has a brother. He … a student. He has a family. His family … not in St. Petersburg, it … in Moscow.

2.Каким русским предложениям соответствуют английские предложения:

1. Если погода будет хорошая, мы будем играть на открытом воздухе. 2. Если бы погода была хорошая (вчера), мы бы играли на открытом воздухе. 3. Если бы пог7ода была хорошая (сегодня, завтра) мы бы играли на открытом воздухе.

А) If the weather had been fine, we should have played outside. В) If the weather is fine, we shall play outside. С) If the weather were fine, we should play outside

12. Упражнение на повторение №1


Упражнение 1. The verb to be. Insert appropriate present forms.

A:Hi, Alex. How (1) _________ you?

B: Hello David. I (2) _________ fine and how (3) _________ you doing?

A: I (4) _________doing fine.

B: How (5) _________ your sister? Where (6) _________she now?

A: She (7) _________ in London. She (8) _________learning English there.

B: Really? That (9) _________wonderful! How about your parents?

A; They (10) _________ fine too. They (11) _________ in Cyprus now.

B: (12) _________ you busy tonight?

A: Not really, why?

B: We (13) _________ having a party. Would you like to come?

A: I’d love to. B: Then come to our place at 7:00 p.m.

Упражнение 2 Write in is /are

1. How much ________ the trousers?

2. How much ________ these shorts?

3. How much ________ a pair of socks?

4. How much ________ this scarf?

5. How much ________ this dress?

6. How much ________ the jeans?


Упранение3
1.Translate the words in brackets into English. (Переведите слова в скобках на английский язык).

1.Jim and Jill (являются) ____________good friends.

2.My brother would like (быть) _____________brave.


2.Put in the necessary negative form of the verb to be. (Вставь необходимую отрицательную форму глагола to be.)

1.She _______ my sister.

2.Where _______ you from?

3.His old brother ______ brave and clever.

4.The cat _____ little but clever.

5.How old ______ your granny?

6.He __________ from Moscow.

7.I ______ pupil.

8.They ______ at school now.

9.His father _____ at home.












13.Упражнения на повторение №2


1. Выбери нужную форму «to be».

1. They _____ nice rabbits.

2. I ____ a pupil.

3. He ______ brave and strong.

4. It ______ a nice song.

5. You _______ doctors.

2. Открой скобки, поставив глагол в нужной форме.

1. She ________ (see) six ducks.

2. Bob _________ (like) his funny dog.

3. We __________ (want) ice-cream.

4. I _________ (can) run and jump.

5. My horse ________ (like) carrots.

3. Выбери глагол have/has.

1. I _________ got a sister.

2. We _______ got 5 cars.

3. He ________ got a new toy.

4. She _________ got a bike.

5. They _________ got a big house.

4. Выбери there is или there are.

1. ____________ a lot of books on the table.

2. ____________ a cat under the bed.

3. ____________ a boy in the room?

4. ____________ many apples on the tree?

5. ____________ (not) a toy in the box.

5. Напиши слова во множественном числе.

1. a dress – _________

2. a tooth – _________

3. a lake – _________

4. a boy – _________

5. a man – _________

6. a family – _________

6. Составь предложения.

1. aunt / my / table tennis / play / to / likes.

2. like / does / not / Bob / play / to / tennis.

3. you / play / can / basketball?

4. cow / your / is / brown?

5. like / I / to / ride / a big wheel / on.


Ответы

1. 1. are; 2. am; 3. is; 4. is; 5. are

2. 1. sees; 2. likes; 3. want; 4. can; 5. likes

3. 1. have; 2. have; 3. has; 4. has; 5. have

4. 1. there are; 2. there is; 3. Is there; 4. Are there; 5. there isn’t

5. 1. dresses; 2. teeth; 3. lakes; 4. boys; 5. men; 6. families

6. 

1. My aunt likes to play table tennis.
2. Bob does not like to play tennis. 
3. Can you play basketball? 
4. Is your cow brown? 
5. I like to ride on a big wheel.

14. Упражнения на повторение №3


I. Put a preposition from the box into the gaps.

At / without / on / to / about

1. I am worried ….. the exam.

2. She is good ….. singing.

3. She climbs ….. ropes.

4. What is ….. TV tonight.

5. Well, let’s go ….. the cinema.


Answers: 1. about; 2. at; 3. without; 4. on; 5. to.


II. Put do, don’t, does or doesn’t into the gaps.

1. ….. you like red roses? Yes, I …..

2. ….. he work for Toyota? Yes, he …..

3. ….. she go to the supermarket on Monday? No, she …..

4. ….. you learn English on Saturdays? No, I …..

5. ….. they drive to work? Yes, they …..


Answers: 1. Do/Yes, I do; 2. Does/Yes, he does; 3. Does/No, she doesn’t; 4. Do/No, I don’t; 5. Do/Yes, they do


III. Write is / are in the gaps.

1. Where ….. you from?

2. What …. this?

3. ….. they from Italy?

4. What ….. your telephone number?

5. ….. you a secretary?


Answers: 1. are; 2. is; 3. are; 4.is; 5. are.


IV. Put have/has in the gaps.

1. What pets ….. people got?

2. Ann ….. many friends at school.

3. Nina …..a blue dress.

4. All boys and girls in the class ….. books and pens.

5. His cat ….. three kittens.


Answers: 1. have; 2. has; 3. has; 4. have; 5. has.


V. Choose the correct verb.

1. At weekends Ali cook/cooks dinner for his friends.

2. When does/do you get up?

3. Andrew and I like/likes playing tennis.

4. Tom have/has lunch at work.

5. John lives/live in London.


Answers: 1. cooks; 2. do; 3. like; 4. has; 5. lives.


VI. Complete the sentences using the superlative form of the adjective.

1. That house is very old.  Yes, __________________ in the village.

2. The Ritz is a very expensive hotel. Yes, __________________ in London.

3. Hambledon is a very pretty village. Yes, _________________ in England.

4. Everest is a very high mountain. Yes, ____________________ in the world.

5. This is a very easy exercise. Yes, _________________ in the book.


Answers: 1. Yes, it’s the oldest house in the village. 2. Yes, it’s the most expensive hotel in London. 3. Yes, it’s the prettiest village in England. 4. Yes, it’s the highest mountain in the world. 5. Yes, it’s the easiest exercise in the book.


VII. Put There is/There are in the gaps.

1. ….. a big tree in the garden.

2. …. a lot of accidents on this road.

3. ….. a good film on TV tonight.

4. ….. 11 players in a football team.

5. ….. a train at 11.30.

6. ….. some big trees in the garden.

7. …..a man on the roof.


Answers: 1. There is; 2. There are; 3. There is; 4. There are; 5. There is; 6. There are; 7.There is; 8. There are.


































15.Составьте предложения


1. A, and, pencil, pen, a I, take.
2. Geology, man, that, studies.
3. Take, plans, friends, his.
4. Maps, I, the, see.
5. My, bag, take.
6. It, in, put, maps, my.
7. Table, on, it, the, put.
8. Me, a, give, pencil, black.
9. Box, open, the.
10. Boxes, he, the, opens.
11. Box, men, the, take, let, that.
12. Apple, an, me, let, take.
13. His, Nick, the, takes, maps, them, in, bag, and, puts.
14. On, notebook, put, the, table, that.
15. Bag, Helen, a, me, good, gives.
16. Woman, see, a, we.
17. I, five, children, see.
18. A, his, and, notebooks, puts, child, the, in, pencils, bag.
19. Well
, study, children, the.
20. They, mathematics, study.


Переведите следующие предложения на английский язык


1 Сейчас Энн выглядит еще печальнее, чем утром.
2 Пятое мая был самым плохим днем в его жизни.
3 Я не могу быть счастливее.
4 Комната моего брата больше моей (комнаты).
5 Ваш сын – самый вежливый мальчик из всех, кого нам довелось увидеть.
6 Ты должен взять самую тяжелую сумку.
7 Питер – это мой старший брат.
8 Бабушка Джеймса старше его дедушки.
9 Твое кресло удобнее моего стула.
10 Он самый известный архитектор в нашем городе.
11 Где находится ближайшая автобусная остановка?
12 Этот журнал менее известный, чем «Ньюсуик».
13 Диаметр Земли больше диаметра Луны.
14 Этот рабочий более занятой, чем тот.
15 Твой кот жирнее моей собаки.
16 Его дом – самый красивый дом в поселке.
17 Твои волосы хороши, но ее волосы лучше.
18 Джон самый маленький (по росту) в их классе.
19 Климат здесь мягче.
20 Это самый короткий путь до нашего бассейна.


Ответы:


1 Now Ann looks sadder than in the morning.
2 The 5th of May was the worst day of his life.
3 I can`t be happier.
4 My brother`s room is bigger than mine.
5 Your son is the politest boy we`ve ever seen.
6 You have to take the heaviest bag.
7 Peter is my elder brother.
8 James` grandma is older than his grandpa.
9 Your armchair is more comfortable than my chair.
10 He is the most famous architect in our town.
11 Where is the nearest bus-stop?
12 This magazine is less well-known than «Newsweek».
13 The diameter of the Earth is bigger than the diameter of the Moon.
14 This worker is busier than that one.
15 Your cat is fatter than my dog.
16 His house is the most beautiful house in the village.
17 Your hair is good, but her hair is better.
18 John is the shortest boy in their class.
19 The climate is softer here.
20 It is the shortest way to our swimming-pool.

 




































Контрольная работа № 2

1 вариант

Задание 1. Выполните упражнение


1.Write is / are in the gaps.

1. Where ….. you from?

2. What …. this?

3. ….. they from Italy?

4. What ….. your telephone number?

5. ….. you a secretary?


2. Put have/has in the gaps.

1. What pets ….. people got?

2. Ann ….. many friends at school.

3. Nina …..a blue dress.

4. All boys and girls in the class ….. books and pens.

5. His cat ….. three kittens.

3.There is/There are in the gaps.

1. ….. a big tree in the garden.

2. …. a lot of accidents on this road.

3. ….. a good film on TV tonight.

4. ….. 11 players in a football team.

5. ….. a train at 11.30.

6. ….. some big trees in the garden.

7. …..a man on the roof.


4. Напиши степени сравнения.

beautiful – _________

big – _________

long – _________

bad – _________

good – _________

Задание 2. Выберите правильный вариант ответа:


1.Участвовать в спортивных соревнованиях:

А) to take part B) to keep fit C) to compete

2.Парусный спорт:

A) а skating B) а swimming C) а sailing

3. Мастерство:

A) a sense B) a skill C) an injury

4.Быть выносливым:

A) to be tough B) to be self -confident C) to be competitive

5.Побить рекорд:

A) to win B) to break a record C) to throw

Задание 3. Перевести слова на русский язык


climate


continent


weather


nature


water


air


earth, land, soil


stone


ice


fire

Контрольная работа № 2

2 вариант

Задание 1. Выполните упражнение

1. Выбери нужную форму «to be».

1. They _____ nice rabbits.

2. I ____ a pupil.

3. He ______ brave and strong.

4. It ______ a nice song.

5. You _______ doctors.


2. Выбери глагол have/has.

1. I _________ got a sister.

2. We _______ got 5 cars.

3. He ________ got a new toy.

4. She _________ got a bike.

5. They _________ got a big house.


3. Выбери there is или there are.

1. ____________ a lot of books on the table.

2. ____________ a cat under the bed.

3. ____________ a boy in the room?

4. ____________ many apples on the tree?

5. ____________ (not) a toy in the box.

6.____________ 11 players in a football team.

7.___________ some big trees in the garden.


4. Напиши степени сравнения.

beautiful – _________

big – _________

long – _________

bad – _________

good – _________

Задание 2. Выберите правильный вариант ответа:


1.Быть бодрым и здоровым:

А ) to take part B) to keep fit C) to compete

2.Плавание:

A) а skating B) а swimming C) а sailing

3. Участие в группе поддержки:

A) a cheerleading B) a skill C) an injury

4.Быть уверенным в себе:

A) to be tough B) to be self -confident C) to be competitive

5.Победить:

A) to win B) to break a record C) to throw

Задание 3. Переведите слова на русский язык


lake


ocean


river


stream, brook


shore, (river)bank


volcano


mountain


desert


snowdrift


hill

Ответы к контрольной работе

1.Write is / are in the gaps.

1. Where ….. you from?

2. What …. this?

3. ….. they from Italy?

4. What ….. your telephone number?

5. ….. you a secretary?


Answers: 1. are; 2. is; 3. are; 4.is; 5. are.


2. Put have/has in the gaps.

1. What pets ….. people got?

2. Ann ….. many friends at school.

3. Nina …..a blue dress.

4. All boys and girls in the class ….. books and pens.

5. His cat ….. three kittens.

Answers: 1. have; 2. has; 3. has; 4. have; 5. Has


3.There is/There are in the gaps.

1. ….. a big tree in the garden.

2. …. a lot of accidents on this road.

3. ….. a good film on TV tonight.

4. ….. 11 players in a football team.

5. ….. a train at 11.30.

6. ….. some big trees in the garden.

7. …..a man on the roof.


Answers: 1. There is; 2. There are; 3. There is; 4. There are; 5. There is; 6. There are; 7.There is; 8. There are.


4. Напиши степени сравнения.

beautiful – _________

big – _________

long – _________

bad – _________

good – _________


Ответы: more beautiful, the most beautiful; 2. bigger, the biggest; 3. longer, the longest; 4. worse, the worst; 5. better, the best


Задание 2. Выберите правильный вариант ответа:

1.Участвовать в спортивных соревнованиях:

А) to take part B) to keep fit C) to compete

2.Парусный спорт:

A) а skating B) а swimming C) а sailing

3. Мастерство:

A) a sense B) a skill C) an injury

4.Быть выносливым:

A) to be tough B) to be self -confident C) to be competitive

5.Побить рекорд:

A) to win B) to break a record C) to throw






Задание 3. Переведите слова на русский язык



2 вар


море

sea

атмосфера

atmosphere

озеро

lake

климат

climate

океан

ocean

континент

continent

река

river

погода

weather

ручей

stream, brook

природа

nature

берег

shore, (river)bank

вода

water

вулкан

volcano

воздух

air

гора

mountain

земля

earth, land, soil

пустыня

desert

камень

stone

сугроб

snowdrift

лёд

ice

холм

hill

огонь

fire







































КОСы по темам


Распределение типов и количества контрольных заданий по элементам знаний и умений, контролируемых на промежуточной аттестации


Условные обозначения в таблице 5

КР1, КР2, КР3 – номер контрольной работы

З1, З2 и тд.- номер задания

Таблица

Содержание

учебного материала

по программе УД

Тип контрольного задания

У1


У2

У3

У4

У5

З1

З2

З3

З4

З5

З6

Раздел1. Основной модуль

Тема 1.Описание людей


КР1 З4



КР1 З5


КР1 З7




Тема 2.Межличностные отношения





КР1 З4




КР1

38



Тема 3.Человек, спорт, здоровье



КР1 З2

КР1 З3








Тема 4 Город, деревня, инфраструктура







КР1 З6



КР1 З9


Тема 5 Природа и человек

КР1З1




КР2 З5





Тема 6 Научно-технический прогресс




КР2 З

10




КР2 З7




Тема 7 Повседневная жизнь, условия жизни

КР2 З1






КР2 З6





Тема 8Досуг, свободное время



КР2 З2









Тема 9Новости, средства массовой информации










КР2 З3



Время на подготовку и выполнение

Контрольная работа №1

Пояснительная записка

Настоящая контрольная работа нацелена на проверку знаний английского языка и умений студентов по данной учебной дисциплине. Контрольная работа предназначена для проведения по итогам первого полугодия и включает в себя как письменные, так и устные задания.

Данная контрольная работа содержит 9 заданий, на проверку умений и навыков при изучении тем: «Описание людей», «Межличностные отношения», «Человек, спорт, здоровье», « Город, деревня, инфраструктура», « Природа и человек».

Обратите внимание, что задание №4 подразумевает устный ответ преподавателю. Остальные задания выполняются письменно, ответы заносятся в бланк.

Выполните задания. Ответы к заданиям занесите в бланк ответов.



Текст контрольной работы №1


ВАРИАНТ 1

Задание 1. Составь мини диалог

Прочитай фразы. Подбери к каждой фразе подходящую ответную реплику. Каждый правильный ответ оценивается в 1 балл. Максимальное количество 4 балла.


- Hi Jeanne! How are you?

- (1)

 - I’m also well, thanks! How’s the weather in Ottawa today?

- (2)

- You know, as usual. It’s quite foggy and chilly.

- (3)

- How is summer in Ottawa?

- (4)

(a) - I’m fine, thank you! And how are you?

(b) - It’s a fine weather, but it’s a bit rainy. How about London? Is the weather good there?

(c) - Yes, summer in London is gorgeous.

(d)- Well, it is nice, of course. It can also rain sometimes or be cloudy, but in general it’s warm and sunny.


Задание 2. Составь предложения из предложенных слов. Каждое предложение оценивается в 1 балл. Максимальное количество 3 балла.

We, when, ill, are, call, we, doctor, the.

Us, he, examines.

The, doctor, illness, the, diagnoses


Задание 3. Выбери подходящее по смыслу слово. Каждый правильный ответ оценивается в 1 балл. Максимальное количество 5 баллов.


Rugby


There is a certain type of(1) ______ called rugby. The game is called so because it was originated at Rugby — a well-known English public school. As well as common football it is a game played by two(2) _____ of fifteen (3)______ each. The game takes place on a field 100 meters long and 80 meters wide. There are goal posts at both ends of the field. Rugby is played with an oval or egg-shaped ball which can be carried by hands and kicked. The (4)______ is passed from hand to hand in order to be thrown across the goal line. It is a rather violent(5) ______, which is why the players must be big and strong. Another requirement for the players is to wear helmets, masks and chest and shoulder ">

Game, football, players, teams, ball.


Задание 4.

Английский друг попросил тебя рассказать о твоем отце, напиши небольшой рассказ о нем. В твоем рассказе должна содержаться следующая информация:

His name, age, hobby, work, personal characteristics, home duties, likes.

Каждое предложение оценивается в 1 балл. Максимальное количество 7 баллов.


Задание 5. Подбери к слову перевод. Каждое соответствие оценивается в 1 балл. Максимальное количество 6 баллов.


1.unique a) неуклюжий

2. sharp-minded b) пустоголовый

3. talented c)упрямый

4. empty-headed d)талантливый

5. awkward e)неповторимый

6. stubborn f)смышленый


Задание 6. Переведи русские слова и словосочетания на английский язык. Каждый правильный ответ оценивается в 1 балл. Максимальное количество 3 балла.

I have always wanted to spend more time in the (1)______________ (сельская местность).

I can pick (2) ____________(ягоды и грибы).

The best thing in the countryside is the (3)____________ (свежий воздух).


Задание 7. Выпишите из текста 6 глаголов в прошедшем времени и определите их начальную форму. Каждый ответ оценивается в 1 балл. Максимальное количество 6 баллов.

ENGLISH POST-OFFICE

Jane and John lived in an old house in an English village. John worked at home. The village post-office was in one room in their house and John worked there. The people in the village bought stamps, envelopes and newspapers in Jane and John's1 house. The red postbox was on the front door. John and Jane were very happy in their house and they liked it very much.


Задание 8 . Подбери к слову его описание. Правильный ответ оценивается в 1 балл.


1) the first wife of Prince Charles. 2) the medical service in Russia. 3) the area outside of the city.

4) the first and famous tennis tournament


Задание 9. Прочитайте текст, ответьте на вопросы. Используйте краткие ответы. Каждый правильный ответ оценивается в 1 балл. Максимальное количество 3 балла.


Living in the City.

Living in the city has both advantages and disadvantages. From one hand, it is always easier to find a good job or to visit interesting places and exhibitions. There is also a good choice of public transport. From the other hand, the noise and pollution level in big cities is really high. As for me, I quickly become tired of it. I live in Krasnodar with my family. It’s the biggest city in Krasnodar region and its capital. It is also the cultural, political and social center of the region. I should say that the city is really beautiful and many people from smaller towns and villages come to work and study here. What they like about the city is that there are lots of interesting things to do and places to see. They also like job and study opportunities. There are lots of good universities and large companies in Krasnodar. There are also many ways to spend the weekends, for example, visiting a museum, going to the cinema or theatre, shopping, eating in good restaurants, going to concerts, etc. If people want to relax they go to parks for a walk or to read a book. In general, the city offers various opportunities and you never get bored. However, there are some disadvantages as well. Sometimes it’s difficult to find a cheap apartment, so living in a city becomes very expensive. The roads are full of cars which pollute the air and the traffic is really heavy on weekdays. Public transport is also over-crowded. That’s why many people leave the city at weekends. They try to relax in the countryside, where the air is much fresher and there isn’t any noise from cars. We also go away each Saturday and Sunday to visit my grandparents.


Вопросы:


1.What is easier to find in the city?

2. What ways to spend the weekends are there in the city?

3.Where do many people go on weekends?

































ВАРИАНТ 2

Задание 1. Составь мини диалог

Прочитай фразы. Подбери к каждой фразе подходящую ответную реплику. Каждый правильный ответ оценивается в 1 балл. Максимальное количество 4 балла.

- Hi.

- (1)

- How’s the weather there today?

- (2)

- What’s the temperature?

- (3)

- Have you heard what the weather is going to be like tomorrow?

- (4)

- I really don’t like the winter. I wish it were summer.

(a) -It’s really cold. It snowed all day and the schools closed early.

(b) -Hi.

(c) -I was watching the news a little earlier. They said its probably going to snow tomorrow.

(d) -Its 30 degrees now. It was even colder this morning.

Задание 2. Составь предложения из предложенных слов. Каждое предложение оценивается в 1 балл. Максимальное количество 3 балла.

A headache, have, we, when, go, we, the, to, doctor.

Our, temperature, takes, he.

Medicine, prescribes, doctor.

Задание 3. Выбери подходящее по смыслу слово. Каждый правильный ответ оценивается в 1 балл. Максимальное количество 5 баллов.


Cricket.

Cricket is a popular summer sport in Britain. There are many cricket clubs in the country. Cricket (1)____wear a certain uniform — white boots, a white T-shirt and white trousers. One cricket (2)______ takes a terribly long time. There are two teams of 11(3) ______ each and test matches between national teams can last up to 5 days. The spectators have to be very patient. The game is played on a pitch with a wicket at each end. The (4)_____ of the game have changed over the years. It is a game which is associated with long sunny summer afternoons, the smell of new-mown grass and the sound of leather (5)_____ beating the willow cricket bat. Cricket is more popular among men, but it is also played by women and girls.

Players, ball, game, rules, player.

Задание 4. Английский друг попросил тебя рассказать о твоих бабушке или дедушке, напиши небольшой рассказ о нем (о ней).

В твоем рассказе должна содержаться следующая информация: his (her) name, age, hobby, work, personal characteristics, home duties, likes.

Каждое предложение оценивается в 1 балл. Максимальное количество 7 баллов.


Задание 5. Подбери к слову перевод. Каждое соответствие оценивается в 1 балл. Максимальное количество 6 баллов.


1. tactful a) застенчивый

2. emotionally stable b) чувствительный

3. sensitive c)тактичный

4. cheerful d) эмоционально уравновешенный

5. shy e)веселый

6. envious f) завистливый

Задание 6. Переведи русские слова и словосочетания на английский язык. Каждый правильный ответ оценивается в 1 балл. Максимальное количество 3 балла.


My grandparents live in the (1) __________(деревня).

I like (2) _________(старомодный дом).

Many farms have a (3) __________(амбар).

Задание 7. Выпишите из текста 6 глаголов в прошедшем времени и определите их начальную форму. Каждый ответ оценивается в 1 балл. Максимальное количество 6 баллов.

ELLEN PEEL

Ellen Peel was over nineteen years old. Her father died in 1915 and her mother died in 1916. Ellen started her first work in a rich family in London. She got up at 6 o'clock in the morning and cleaned the rooms. At 7 o'clock she had breakfast. She got only twenty pounds for her job. In 1921 she went to another family and became a baby-sitter. There were four children in the family and Ellen loved them. She lived in the family for twenty years.

Ellen Peel looked after the people's children till she was seventy years old.


Задание 8 . Подбери к слову его описание. Правильный ответ оценивается в 1 балл.

1) the first wife of Prince Charles.

2) the medical service in Russia.

3) the area outside of the city.

4) the first and famous tennis tournament.


Задание 9. Прочитайте текст, ответьте на вопросы. Используйте краткие ответы. Каждый правильный ответ оценивается в 1 балл. Максимальное количество 3 балла.

Living in the City.

Living in the city has both advantages and disadvantages. From one hand, it is always easier to find a good job or to visit interesting places and exhibitions. There is also a good choice of public transport. From the other hand, the noise and pollution level in big cities is really high. As for me, I quickly become tired of it. I live in Krasnodar with my family. It’s the biggest city in Krasnodar region and its capital. It is also the cultural, political and social center of the region. I should say that the city is really beautiful and many people from smaller towns and villages come to work and study here. What they like about the city is that there are lots of interesting things to do and places to see. They also like job and study opportunities. There are lots of good universities and large companies in Krasnodar. There are also many ways to spend the weekends, for example, visiting a museum, going to the cinema or theatre, shopping, eating in good restaurants, going to concerts, etc. If people want to relax they go to parks for a walk or to read a book. In general, the city offers various opportunities and you never get bored. However, there are some disadvantages as well. Sometimes it’s difficult to find a cheap apartment, so living in a city becomes very expensive. The roads are full of cars which pollute the air and the traffic is really heavy on weekdays. Public transport is also over-crowded. That’s why many people leave the city at weekends. They try to relax in the countryside, where the air is much fresher and there isn’t any noise from cars. We also go away each Saturday and Sunday to visit my grandparents.


Вопросы:

1. In what town does the author live?

2. What is difficult to find in the city?

3. Whom does author visit on weekends?





ВАРИАНТ 3

Задание 1. Составь мини диалог

Прочитай фразы. Подбери к каждой фразе подходящую ответную реплику. Каждый правильный ответ оценивается в 1 балл. Максимальное количество 4 балла.


- (1)

- Hello, lovely day, isn't it?

- (2)

- Yes, it says it will be bright and sunny.

- (3)

- You are right.

- (4)

-See you.

(a) -Hello.

(b) -How nice. Nice weather for outing.

(c) - Absolutely wonderful, nice and warm. What's the weather forecast for tomorrow? Do you know?

(d) - See you later.


Задание 2. Составь предложения из предложенных слов. Каждое предложение оценивается в 1 балл. Максимальное количество 3 балла.

1. Have, a toothache, we, when, to, we, go, the, dentist.

2. Heart, our, he, examines.

3. Gives, a, doctor, us, prescription.


Задание 3. Выбери подходящее по смыслу слово. Каждый правильный ответ оценивается в 1 балл. Максимальное количество 5 баллов.


Tennis.

Tennis is another favourite (1)______ of the Englishmen. People all over the world know (2)_______ which is the center of lawn (3)______. It is the oldest tennis (4)________ in the world considered by many people to be the most prestigious. It takes place over two weeks in late June and early July. Wimbledon is known for its traditions — strict white dress code for competitors, the absence of sponsor advertising around the courts and some others. Every tennis (5)________ dreams of taking part at this tournament.


Wimbledon, player, sport, tournament, tennis


Задание 4. Английский друг попросил тебя рассказать о твоей матери, напиши небольшой рассказ о ней.

В твоем рассказе должна содержаться следующая информация: his (her) name, age, hobby, work, personal characteristics, home duties, likes.

Каждое предложение оценивается в 1 балл. Максимальное количество 7 баллов.



Задание 5. Подбери к слову перевод. Каждое соответствие оценивается в 1 балл. Максимальное количество 6 баллов.


1. irresistible a) покладистый

2. aggressive b) добросердечный

3. good-hearted c) симпатичный

4. intelligent d) неотразимый

5. easy-going e)агрессивный

6. charming f) умный

Задание 6. Переведи русские слова и словосочетания на английский язык. Каждый правильный ответ оценивается в 1 балл. Максимальное количество 3 балла.

My grandparents have a (1) _________(маленький дом).

I enjoy spending my (2)________(выходные и праздники) there.

It is very relaxing to walk alone (3)_________ ( сельская дорога).

Задание 7. Выпишите из текста 6 глаголов в прошедшем времени и определите их начальную форму. Каждый ответ оценивается в 1 балл. Максимальное количество 6 баллов.

A NIGHT STORY

I watched a long film on TV last night, and it was very late when I went to bed. I read a book in bed because I couldn't go to sleep. I fell asleep at about two o'clock at night but I woke up suddenly at three because I heard a loud noise in the kitchen. I walked downstairs, opened the kitchen door and I saw — our cat! I shouted at it, and it ran away through the open kitchen window.


Задание 8 . Подбери к слову его описание. Правильный ответ оценивается в 1 балл.

(a) Princess Diana is…


1) the medical service in Russia.

2) the area outside of the city.

3) the first and famous tennis tournament.

4) the first wife of Prince Charles



Задание 9. Прочитайте текст, ответьте на вопросы. Используйте краткие ответы Каждый правильный ответ оценивается в 1 балл. Максимальное количество 3 балла.


Living in the City.

Living in the city has both advantages and disadvantages. From one hand, it is always easier to find a good job or to visit interesting places and exhibitions. There is also a good choice of public transport. From the other hand, the noise and pollution level in big cities is really high. As for me, I quickly become tired of it. I live in Krasnodar with my family. It’s the biggest city in Krasnodar region and its capital. It is also the cultural, political and social center of the region. I should say that the city is really beautiful and many people from smaller towns and villages come to work and study here. What they like about the city is that there are lots of interesting things to do and places to see. They also like job and study opportunities. There are lots of good universities and large companies in Krasnodar. There are also many ways to spend the weekends, for example, visiting a museum, going to the cinema or theatre, shopping, eating in good restaurants, going to concerts, etc. If people want to relax they go to parks for a walk or to read a book. In general, the city offers various opportunities and you never get bored. However, there are some disadvantages as well. Sometimes it’s difficult to find a cheap apartment, so living in a city becomes very expensive. The roads are full of cars which pollute the air and the traffic is really heavy on weekdays. Public transport is also over-crowded. That’s why many people leave the city at weekends. They try to relax in the countryside, where the air is much fresher and there isn’t any noise from cars. We also go away each Saturday and Sunday to visit my grandparents.

Вопросы:

1.What is the capital of Krasnodar region?

2.What is really heavy on weekends?

3.What do you can visit in the city

ВАРИАНТ 4

Задание 1. Составь мини диалог

Прочитай фразы. Подбери к каждой фразе подходящую ответную реплику. Каждый правильный ответ оценивается в 1 балл. Максимальное количество 4 балла.

- Good day.

- (1)

- It's a beautiful morning, isn't it?

- (2)

- It's 20° С now. I've just heard on the radio the temperature may rise to 29° С in the afternoon.

- (3)

- Well, as for me, I like hot weather better than cold.

- (4)


(a) - Oh, yes, most lovely. There isn't a cloud in the sky and the sun is shining brightly.

(b) - Good day.

( c) - I can't stand cold weather either.

(d) - It wouldn't be very nice.


Задание 2. Составь предложения из предложенных слов. Каждое предложение оценивается в 1 балл. Максимальное количество 3 балла.


Stomachache, a, we, have, when, the, doctor, call, we.

Lungs, he, our, examines.

Teeth, the, our, examines, dentist.


Задание 3. Выбери подходящее по смыслу слово. Каждый правильный ответ оценивается в 1 балл. Максимальное количество 5 баллов.


Golf.

Golf is a (1)_____ of business community. In Great Britain it is very common to establish good business relations playing golf. The equipment for this game is quite expensive as well as the entrance to a prestigious golf (2)______, so not everyone can afford it. Golf is a (3)______ and golf stick game (4)____ on a natural (5)______. In this game one has to knock a ball into a hole.

Club, played, field, game, ball


Задание 4. Английский друг попросил тебя рассказать о твоём брате или сестре, напиши небольшой рассказ о нем (о ней).

В твоем рассказе должна содержаться следующая информация: his (her) name, age, hobby, work, personal characteristics, home duties, likes.

Каждое предложение оценивается в 1 балл. Максимальное количество 7 баллов.


Задание 5. Подбери к слову перевод. Каждое соответствие оценивается в 1 балл. Максимальное количество 6 баллов.

1. energetic a) храбрый

2. generous b) образованный

3. simple-hearted c) энергичный

4. educated d) красивый

5. brave e)простодушный

6. handsome f) щедрый


Задание 6. Переведи русские слова и словосочетания на английский язык. Каждый правильный ответ оценивается в 1 балл. Максимальное количество 3 балла.

I can swim in the (1) _______( местное озеро).

I`d like to plant many(2) _________ (фруктовые деревья).

(3)( Пастух) spends a lot of time looking after sheep.

Задание 7. Выпишите из текста 6 глаголов в прошедшем времени и определите их начальную форму. Каждый ответ оценивается в 1 балл. Максимальное количество 6 баллов.

MONICA COX

Monica Cox is a tennis player. She had won a lot of competitions. She started playing tennis with her father when she was three years old. Two years ago she went to America to a famous tennis school in California. Monica and her father travelled to many countries. Last month they went to Australia. Monica played well but she didn't win. She hasn't played at Wimbledon yet, but she hopes to do so.


Задание 8 . Подбери к слову его описание. Правильный ответ оценивается в 1 балл.

1) the first and famous tennis tournament 2) the area outside of the city.

3) the medical service in Russia.

4) the first wife of Prince Charles


Задание 9. Прочитайте текст, ответьте на вопросы. Используйте краткие ответы. Каждый правильный ответ оценивается в 1 балл. Максимальное количество 3 балла.

Living in the City.

Living in the city has both advantages and disadvantages. From one hand, it is always easier to find a good job or to visit interesting places and exhibitions. There is also a good choice of public transport. From the other hand, the noise and pollution level in big cities is really high. As for me, I quickly become tired of it. I live in Krasnodar with my family. It’s the biggest city in Krasnodar region and its capital. It is also the cultural, political and social center of the region. I should say that the city is really beautiful and many people from smaller towns and villages come to work and study here. What they like about the city is that there are lots of interesting things to do and places to see. They also like job and study opportunities. There are lots of good universities and large companies in Krasnodar. There are also many ways to spend the weekends, for example, visiting a museum, going to the cinema or theatre, shopping, eating in good restaurants, going to concerts, etc. If people want to relax they go to parks for a walk or to read a book. In general, the city offers various opportunities and you never get bored. However, there are some disadvantages as well. Sometimes it’s difficult to find a cheap apartment, so living in a city becomes very expensive. The roads are full of cars which pollute the air and the traffic is really heavy on weekdays. Public transport is also over-crowded. That’s why many people leave the city at weekends. They try to relax in the countryside, where the air is much fresher and there isn’t any noise from cars. We also go away each Saturday and Sunday to visit my grandparents.


Вопросы:

1.Are there many universities in the city?

2.Is public transport over-crowded in the city?

3.What choice we do we have in the city?




Перечень контроля и оценки


У 1. Уметь вести диалог на изучаемом языке



-осуществлять запрос и обобщение информации;

-формулировать свое отношение к высказыванию собеседника;

-обращаться за разъяснениями;

- соблюдать правила общения;

Соблюдает правила общения, выполняя задание №1

У 2.Уметь устно выступать с сообщениями.

- устанавливать связи устного высказывания с изученной тематикой;

- описывать события;

- излагать факты;

Устанавливает связь высказывания с изученной тематикой, излагает факты при выполнении задания №4

У 3.Уметь понимать высказывания на изучаемом языке в различных ситуациях общения

- узнавать речевые обороты;

- формулировать значение слов на родном языке;

- соблюдает порядок слов в предложении;

Узнает речевые обороты, соблюдает порядок слов в предложении при выполнении задания №2

У 4. Уметь понимать основное содержание текстов

- выделять основные факты в тексте;

- отделять в тексте главную информацию от второстепенной;

- раскрывать причинно-следственные связи;

Правильно выделяет основные факты в тексте, отвечая на вопросы в задании №9

У 5. Уметь создавать различные жанры и типы письменных сообщений

- описывать явления, события;

- излагать факты в письме личного и делового характера;

- заполнять различные виды анкет;

- сообщать сведения о себе в форме принятой в странах изучаемого языка;

Сообщает сведения о себе в форме принятой в странах изучаемого языка при выполнении задания №4

Знать:



З1. Знать значение новых лексических единиц

- определять значение иностранных слов на родном языке;

- описывать существенные черты объекта, обозначаемого лексической единицей;

определяет значение иностранных слов на родном языке, устанавливая соответствия в задании №5

З2.Знать языковой материал и ситуации общения в рамках изученных тем

- определять значение языкового материала на родном языке;

- Называть единицы речевого этикета;

- определять ситуацию общения;

Определяет значение языкового материала на родном языке при выполнении задания №6

З3. Знать новые значения изученных глагольных форм

- определять видовременные формы глагола;

- перечислять средства и способы выражения модальности глагола;

определяет видовременные формы глагола в задании №7

З4.Знать лингвострановедческую и социокультурную информацию

- перечислять основные лингвострановедческие реалии;

- описывать социокультурные явления стран изучаемого языка;

-определять значение реалии на иностранном и на родном языке

Правильно определяет значение реалии на иностранном языке в задании №8

З5. Понимать тексты, построенные на языковом материале

- осознавать основную идею и смысл текста

- сделать необходимые выводы по тексту;

Осознает смысл текста, вставляя пропущенные слова в задании №3











































Бланк ответов для контрольной работы №1


ФИО ____________________________________________________________


Группа ___________ Вариант_____________ Дата______________________


Задание 1.


Задание 2.

1._____________________________________________________________

2._____________________________________________________________

3._____________________________________________________________


Задание 3.


Задание 4.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


Задание 5.


Задание 6.


Задание 7.


Задание 8.


Задание 9.

1.___________________________________________________________________________

2.___________________________________________________________________________

3.___________________________________________________________________________





Оценка индивидуальных образовательных достижений по результатам выполнения зачетных заданий проводится в соответствии с универсальной шкалой (таблица)



Процент результативности

(правильности ответов)

Количество баллов

Качественная оценка индивидуальных образовательных достижений

Отметка

Вербальный аналог

Письменная работа (тест)

90 – 100

32-38

5

отлично

80 – 89

25-31

4

хорошо

70 – 79

18-24

3

удовлетворительно

69 и менее

17 и менее

2

неудовлетворительно















Ключ ответов для контрольной работы №1

Вариант 1

Задание 1.

Образец выполнения

Критерии оценивания

Задание 2.

Образец выполнения

1. When we are ill, we call the doctor.

2. He examines us.

3. The doctor diagnoses the illness.

Критерии оценивания

Задание 3.

Образец выполнения

Критерии оценивания

Задание 4. В рассказе должна содержаться следующая информация: his (her) name, age, hobby, work, personal characteristics, home duties, likes.

Критерии оценивания

Задание 5.

Образец выполнения

Критерии оценивания

Задание 6.

Образец выполнения

Критерии оценивания

Задание 7.

Критерии оценивания



Задание 8.

Образец выполнения

Критерии оценивания

Правильно указано соответствие

1

Не правильно

0


Задание 9.

Образец выполнения

1. a good job

2. visiting a museum, going to the cinema or theatre, shopping, eating in good restaurants, going to concerts, etc.( может быть что-то одно)

3. countryside

Критерии оценивания


Ключ ответов для контрольной работы №1

Вариант 2

Задание 1.

Образец выполнения

Критерии оценивания

Задание 2.

Образец выполнения

1. When we have a headache, we go to the doctor.

2. He takes our temperature.

3. Doctor prescribes medicine.

Критерии оценивания

Задание 3.

Образец выполнения

Критерии оценивания

Задание 4. В рассказе должна содержаться следующая информация: his (her) name, age, hobby, work, personal characteristics, home duties, likes.

Критерии оценивания

Задание 5.

Образец выполнения

Критерии оценивания

Задание 6.

Образец выполнения

Критерии оценивания

Задание 7.

Критерии оценивания

Задание 8

Образец выполнения

Критерии оценивания

Правильно указано соответствие

1

Не правильно

0


Задание 9.

Образец выполнения

1. Krasnodar

2. a cheap apartment

3. grandparents

Критерии оценивания


Ключ ответов для контрольной работы №1

Вариант 3

Задание 1.

Образец выполнения

Критерии оценивания

Задание 2.

Образец выполнения

1. When we have a toothache, we go to the dentist.

2. He examines our heart.

3. Doctor gives us a prescription.

Критерии оценивания

Задание 3.

Образец выполнения

Критерии оценивания

Задание 4. В рассказе должна содержаться следующая информация: his (her) name, age, hobby, work, personal characteristics, home duties, likes.

Критерии оценивания

Задание 5.

Образец выполнения

Критерии оценивания

Задание 6.

Образец выполнения

Критерии оценивания

Задание 7

Критерии оценивания

Задание 8.

Образец выполнения

Критерии оценивания

Правильно указано соответствие

1

Не правильно

0


Задание 9.

Образец выполнения

1. Krasnodar

2. the traffic

3. interesting places and exhibitions

Критерии оценивания


Ключ ответов для контрольной работы №1

Вариант 4

Задание 1.

Образец выполнения

Критерии оценивания

Задание 2.

Образец выполнения

1. When we have a stomachache, we call the doctor.

2. He examines our lungs.

3. The dentist examines our teeth.

Критерии оценивания

Задание 3.

Образец выполнения

Критерии оценивания

Критерии оценивания

Задание 4. В рассказе должна содержаться следующая информация: his (her) name, age, hobby, work, personal characteristics, home duties, likes.

Критерии оценивания


Задание 5.

Образец выполнения

Критерии оценивания

Задание 6.

Образец выполнения

eepherd

Критерии оценивания

Задание 7

Критерии оценивания


Задание 8.

Образец выполнения

Критерии оценивания


Правильно указано соответствие

1

Не правильно

0


Задание 9.

Образец выполнения

1. Yes

2. yes

3. a good choice of public transport


Критерии оценивания







Тест по теме: «Спорт»

Вариант 1

1.Выберите правильный вариант ответа:

1.Участвовать в спортивных соревнованиях:

А) to take part B) to keep fit C) to compete

2.Парусный спорт:

A) а skating B) а swimming C) а sailing

3. Мастерство:

A) a sense B) a skill C) an injury

4.Быть выносливым:

A) to be tough B) to be self -confident C) to be competitive

5.Побить рекорд:

A) to win B) to break a record C) to throw

2.Поставьте глагол в подходящую форму:

1. Sport (to teach) _____ you to win and to lose.

2. The Olympic Games (to dedicate) ____ ________to the Olympian Gods.

3. The Olympic Flag (to be) ______________ the symbol of the Olympic Games since 1920.

4. The first Modern Olympic Games (to take) ________place in Greece in 1896.

5. By about 650 BC the Games (to held) ______________over five days.

3.C вашей точки зрения:

1. Sport takes a lot of time and energy.

2. Sport makes people strong and healthy.

3. Sport develops a sense of coordination.

4. Sport is dangerous.

5. Sport teaches to be competitive.

4.Запишите ваш любимый вид спорта:

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


-football

-skiing

-basketball

-volleyball

-tennis


6.Прочитайте текст.

For many years now, mail-order shopping has served the needs of a certain kind of customers. Everything they order from a catalogue is delivered to their door. Now, though, e-mail shopping on the Internet has opened up even more opportunities for this kind of shopping.

Подберите заголовок к тексту.

-Difficult task

-Shopping in comfort

-Digging for the past

-Shopping from home

-Risky sport



Тест по теме «Спорт»

Вариант 2

1.Выберите правильный вариант ответа:

1.Быть бодрым и здоровым:

А ) to take part B) to keep fit C) to compete

2.Плавание:

A) а skating B) а swimming C) а sailing

3. Участие в группе поддержки:

A) a cheerleading B) a skill C) an injury

4.Быть уверенным в себе:

A) to be tough B) to be self -confident C) to be competitive

5.Победить:

A) to win B) to break a record C) to throw

2.Поставьте глагол в подходящую форму:

1. The first Modern Olympic Games (to take) ________place in Greece in 1896.

2. Sport (to teach) _____ you to win and to lose.

3. The Olympic Games (to dedicate) _____ ________to the Olympian Gods.

4. The Olympic Flag (to be)_____________ the symbol of the Olympic Games since 1920.

5. By about 650 BC the Games (to held) ______________over five days.

3.C вашей точки зрения:

1. Sport takes a lot of time and energy.

2. Sport makes people strong and healthy.

3. Sport develops a sense of coordination.

4. Sport is dangerous.

5. Sport teaches to be competitive.

4.Запишите ваш любимый вид спорта:

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________



-football

-skiing

-basketball

-volleyball

-tennis


6.Прочитайте текст

For many years now, mail-order shopping has served the needs of a certain kind of customers. Everything they order from a catalogue is delivered to their door. Now, though, e-mail shopping on the Internet has opened up even more opportunities for this kind of shopping.

Подберите заголовок к тексту.

-Difficult task

-Shopping in comfort

-Digging for the past

-Shopping from home

-Risky sport


Sports. Определите виды спорта.

hello_html_m63a6fe6.jpghello_html_1e68c402.jpghello_html_7989a039.jpghello_html_76586f08.jpghello_html_4583b568.jpghello_html_m1646193.jpghello_html_m46fd6eae.jpghello_html_7476f988.jpghello_html_254329c8.jpghello_html_mc38fb58.jpghello_html_6190fd77.jpghello_html_m1da91158.jpghello_html_7b02bd3f.jpghello_html_m5000de28.jpghello_html_36c5597c.jpghello_html_m12f91216.jpghello_html_976c293.jpghello_html_2237389a.jpghello_html_346df745.jpghello_html_m186e55af.jpghello_html_3b6a00fb.jpghello_html_m7612b8e7.jpghello_html_mede1c92.jpghello_html_m1ea1ee1a.jpghello_html_7611032b.jpghello_html_76ba394a.jpghello_html_ffda41.jpghello_html_m3be79fd5.jpghello_html_5e06c7c1.jpg


1. golf 2. gymnastics 3. parachuting 4. skate

5. karate 6.volleyball 7. boxing 8. archery

9. running 10. Canoe 11. cycling 12. soccer

13. rugby 14. swimming 15. table tennis 16. water polo

17. weight Lifting 18. windsurfing 19. long jump 20. fencing

21. baseball 22.basketball 23. tennis 24. bowling

25. horse Racing 26. badminton 27. hockey 28. skiing

29. parachuting 30. motorcycle Racing

ПЕРЕВОД


1. гольф- 2. гимнастика 3. прыжки с парашютом 4. скейт
5. каратэ 6.волейбол 7. бокс 8. стрельба из лука
9. бег 10. Каноэ 11. Велоспорт 12. футбол
13. регби 14. плавание 15. настольный теннис 16. водное поло
17. гиревой спорт 18. виндсерфинг 19. прыжок в длину 20. фехтование
21. бейсбольная 22.баскетбол 23. теннисный 24. Боулинг

25. скачки 26. бадминтон 27. хоккей 28. катание на лыжах
29. парашютный спорт 30. гонки на мотоциклах








































Перечень материалов, оборудования и информационных источников, используемых при подготовке к аттестации.


Информационное обеспечение

Тимофеев В.Г., Вильнер А.Б., Колесникова И.Л. и др. Учебник английского языка для 10 класса (базовый уровень) / под ред. В.Г. Тимофеева. – М.: Издательский центр «Академия», 2007.

Тимофеев В.Г., Вильнер А.Б., Колесникова И.Л. и др. Рабочая тетрадь к учебнику английского языка для 10 класса (базовый уровень) / под ред. В.Г. Тимофеева. – М.: Издательский центр «Академия», 2007.

Мюллер В.К. Англо-русский и русско-английский. – М.: Эксмо, 2008.

Н. И. Щербакова, Н.С. Звенигородская Английский язык для специалистов сферы общественного питания: Учебное пособие для студентов сред. Проф. Учеб. Заведений-М. Издательский центр «Академия», 2005.






























Общая информация

Номер материала: ДБ-057950

Похожие материалы