Добавить материал и получить бесплатное свидетельство о публикации в СМИ
Эл. №ФС77-60625 от 20.01.2015
Инфоурок / Украинский язык / Тесты / Контрольні роботи з української мови (профільний рівень) для 11-го класу.

Контрольні роботи з української мови (профільний рівень) для 11-го класу.

Международный конкурс по математике «Поверь в себя»

для учеников 1-11 классов и дошкольников с ЛЮБЫМ уровнем знаний

Задания конкурса по математике «Поверь в себя» разработаны таким образом, чтобы каждый ученик вне зависимости от уровня подготовки смог проявить себя.

К ОПЛАТЕ ЗА ОДНОГО УЧЕНИКА: ВСЕГО 28 РУБ.

Конкурс проходит полностью дистанционно. Это значит, что ребенок сам решает задания, сидя за своим домашним компьютером (по желанию учителя дети могут решать задания и организованно в компьютерном классе).

Подробнее о конкурсе - https://urokimatematiki.ru/


Идёт приём заявок на самые массовые международные олимпиады проекта "Инфоурок"

Для учителей мы подготовили самые привлекательные условия в русскоязычном интернете:

1. Бесплатные наградные документы с указанием данных образовательной Лицензии и Свидeтельства СМИ;
2. Призовой фонд 1.500.000 рублей для самых активных учителей;
3. До 100 рублей за одного ученика остаётся у учителя (при орг.взносе 150 рублей);
4. Бесплатные путёвки в Турцию (на двоих, всё включено) - розыгрыш среди активных учителей;
5. Бесплатная подписка на месяц на видеоуроки от "Инфоурок" - активным учителям;
6. Благодарность учителю будет выслана на адрес руководителя школы.

Подайте заявку на олимпиаду сейчас - https://infourok.ru/konkurs

  • Украинский язык

Поделитесь материалом с коллегами:

Зразки тематичних контрольних робіт

з української мови (профільний рівень) для 11-го класу


КОНТРОЛЬНА РОБОТА З ТЕМИ


«Мова, індивід, суспільство. Лінгвістична риторика» (тести)

Завдання 1—6 мають по чотири варiанти вiдповiдi, серед яких лише ОДИН ПРАВИЛЬНИЙ. Потрiбно вибрати правильний варiант вiдповiдi.

1. Комунікативна функція мови – це

А) функція формування й формулювання думки

Б) засіб пізнання світу

В) функція спілкування

Г) засвоєння людиною культури свого народу


2. Диспозицiя це роздiл риторики, який вивчає...
А) засоби виразностi ораторської промови
Б) способи запам’ятовування ораторської промови
В) структуру ораторської промови
Г) розробку предметної царини ораторської промови


3. Елоквенцiя це роздiл риторики, що вивчає...
А) засоби виразностi ораторської промови
Б) виголошення оратором промови

В) структуру ораторської промови
Г) мистецтво ведення суперечки


4. Акцiя це роздiл риторики, який розглядає...
А) засоби виразностi ораторської промови
Б) виголошення оратором промови
В) структуру ораторської промови
Г) розробку предметної царини ораторської промови


5. Серед наведених понять тропами є...
А) метатеза, хiязм, алiтерацiя, плеоназм
Б) епiфора, палiндром, тавтологія, оксюморон
В) гiпербола, метонiмiя, алегорiя, каламбур
Г) паралелiзм, епiтет, синекдоха, метафора


6. Серед наведених понять фiгурами є
А) метатеза, хiязм, алiтерацiя, плеоназм
Б) епiфора, палiндром, тавтологія, оксюморон
В) гiпербола, метонiмiя, алегорiя, каламбур
Г) паралелiзм, епiтет, синекдоха, метафора



Завдання 7-9 передбачає встановлення вiдповiдностi.


7. Розділ риторики, який вивчає

1. Інвенція A) способи запам’ятовування ораторської промови

2. Елокуцiя Б) мистецтво ведення суперечки

3. Еристика В) розробку предметної царини ораторської промови

4. Меморiя Г) виразнiсть ораторської промови


8. Засоби впливу, що апелюють до…

1. Логос A) норм людської поведiнки

2. Етос Б) риторичне поняття, що визначає місце й час виголошення промови

3. Пафос В) почуттiв

4. Топос Г) розуму


9. Метод характеризується…

1. Аналогійний A) рухом вiд конкретного до загального

2. Дедуктивний Б) вiд формулювання аргументiв до формулювання тези

3. Індуктивний В) вiд формулювання тези до формулювання аргументiв

Г) зiставленням предметiв i перенесенням властивостей з одного на iнший


Завдання 10—11 передбачають стислу відповідь на питання.


10. Назвiть країни з українською дiаспорою.

11. Назвiть видатних українських мовознавцiв.


Завдання 12 передбачає розгорнуту відповідь на питання.


12. Підтвердіть або спростуйте думку: «Я справжній оратор».

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

ПВ

В

В


А


Б


В


А

1-В

2-Г

3-Б

4-А

1-Г

2-А

3-В

4-Б

1-Г

2-В

3-Б







Відповіді:











КОНТРОЛЬНА РОБОТА З ТЕМИ


«З історії риторики й ораторського мистецтва» (тести)

Завдання 1—6 мають по чотири варiанти вiдповiдi, серед яких лише ОДИН ПРАВИЛЬНИЙ. Потрiбно вибрати правильний варiант вiдповiдi.

1. Покровительками риторики в Греції є..

А) Пейто

Б) дві Ериди

В) Пейто й дві Ериди

Г) Мельпомена


2. Давньоримська риторика в першу чергу...
А) служила богам, тому шукала краси й пишності
Б) мала пряме життєве значення й характеризувалася практичною . .. спрямованостю
В) шукала гармонії між красою й прагматикою
Г) була лише представлена судовими промовами


3. До риторів Давньої Греції не належать...
А) Аристотель
Б) Платон

В) Цицерон
Г) Демосфен


4. До риторів Давнього Риму не належать...
А) Демосфен
Б) Цицерон
В) Квінтіліан
Г) Катон


5. Визначними представниками риторики доби Київської Русі є...
А) Феофан Прокопович, Іван Вишенський, Григорій Сковорода
Б) Феофан Прокопович, Гай Веррес, Іоаникій Галятовський
В) Памво Беринда, Іов Борецький, Іван Карпенко-Карий
Г) Аристотель, Платон, Цицерон


6. Колискою античного ораторського мистецтва вважається

А) Греція Б) Рим В) Київська Русь Г) Візантія


7. Хто із видатних письменників був блискучим ритором, який часто виступав як депутат та адвокат в суді?

А) І.Франко Б) М.Грушевський В) І.Нечуй-Левицький Г) Панас Мирний


8. Що таке софістика?

А) наука про структуру промови

Б) уміння хитромудро сперечатися

В) широке обговорення якогось спірного питання для з’ясування різних поглядів

Г) манера оратора промовляти й триматися перед аудиторією


9. Логографи – це:

А) інструменти, за допомогою яких записувалися промови

Б) кафедри, підвищення, з яких оголошувалися промови

В) люди, які писали промови для клієнтів суду

Г) люди, які писали церковні промови


10. Хто є засновником Києво-Могилянської академії?

А) Костянтин Острозький

Б) Михайло Ломоносов

В) Феофан Прокопович

Г) Петро Могила


11. Хто із видатних ораторів Давньої Греції виступив як теоретик красномовства?

А) Цицерон

Б) Сократ

В) Платон

Г) Демосфен


12. Найвидатнішим вітчизняним ритором XVІІІ століття був…

А) І. Борецький

Б) Ф.Прокопович

В) І.Вишенський

Г) К. Сакович


Завдання 13 передбачає ДЕКІЛЬКА ПРАВИЛЬНИХ відповідей.

13. Оберіть визначних ораторів київського періоду?

А) Кирило Туровський

Б) Климент Смолянич

В) митрополит Іларіон

Г) Ярослав Мудрий

Д) Нестор Літописець

Завдання 14 передбачає стислу відповідь на питання.

14. Назвiть 9 правил Цицерона.


Завдання 15 передбачає розгорнуту відповідь на питання.


15. Виконайте риторичний аналіз промови за схемою «Риторичне дерево».


Народився, щоб осяяти Україну

(Про Тараса Шевченка)

Серед великих світочів духу, яких дали людській цивілізації народи нашої країни, одне з найперших місць належить геніальному синові України Тарасові Шевченку.

В темній від горя кріпацькій хаті він народився, щоб осяяти всю Україну! Щоб стати тим, у кому найповніше виявив себе творчий геній українського народу.

Поетову з'яву на світ доля зустріла з панським канчуком у руці, і мала вона колір жандармських мундирів, пашіла мертвотним вогнем далеких пустель, та все ж і в битві із, здавалось би, всемогутньою долею поет вийшов переможцем; із безодні відчаю і страждань він піднявся над світом, високочолий, виславши вперед, до нащадків, своїх вірних гінців — любов і крилату надію!

Шевченко довів, що не кожна галузка верби йде на шпіцрутени; посаджена навіть у пустелі, вона може дати початок садам для майбутнього.

Все, до чого доторкався Шевченків геній, набувало здатність рости й плодоносити. Серед тих, кого називаємо творцями літературної мови нашого народу, Шевченкові належить перше місце. В його ліриці та поемах українське слово постало у всіх своїх чарах, у неперевершеній силі виразності, влучності й художнього блиску.

Поезії Кобзаря народжені для того, щоб не вмирати ніколи. Через часові відстані ми ще ясніше бачимо життєвий і творчий подвиг цієї людини, відкриваємо унікальність його всебічно обдарованої особистості. Ще повніше осягаємо неперехідне значення Шевченкової творчості, співучих і грізних його поезій, у яких і сьогодні все дихає життям, захоплює летом думки, глибиною і красою людського почуття.

"Кобзар" — так зветься книга, що є головною книгою всього поетового життя. Страшно подумати, що яка-небудь випадковість могла би позбавити народ наш, позбавити Україну цієї заповітної книги, яка для багатьох поколінь стала мудрою наставницею, вчила і вчить усіх нас совісті і добру, вірності синівському обов'язку. Поезія "Кобзаря" позначилась на духовному формуванні і моральному обличчі всього народу, вона багато в чому визначила рівень його соціальної і національної самосвідомості.

У світовій літературі навряд чи можна назвати книгу такого впливу і такої дії на народ, книгу, яка так багато значить для життя нації. Вірші й поеми, що з них скомпоновано "Кобзар", народжувалися на тернистих дорогах Тарасового життя, писалися то в моторошних казематах, ті безсмертні рядки мережились при світлі білих ночей Півночі і в палаючих закаспійських пустелях, під нещадним сонцем вигнання.

У "Кобзарі" поет виповів передусім себе, свою особистість, від першого й до останнього рядка книга наповнена індивідуальним чуттям автора. Тут біль і гнів зневоленого бунтаря, його темперамент, щира та беззахисна у своїй відвертості й відкритості його душа. І разом з тим читач знайде в цій книзі досвід усезагальний, народний, досвід, воістину вистражданий поетом на перехрестях життя. Творцем цих нуртуючих пристрастю віршів могла бути лише людина, яка усвідомила своє покликання й повстала супроти феодально-поміщицького гніту, людина яка дошукувалася найвищих істин буття, осмислювала життя в самому рухові часу, в багатоманітті його виявлення.

Олесь Гончар


Відповіді:

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

ПВ

В

Б


В


А


А


А

А

Б

В


Г

А

Б

А,Б,В






КОНТРОЛЬНА РОБОТА З ТЕМИ


«Основи ораторського мистецтва» (тести)


1. Який із наведених жанрів не належить до академічного красномовства?

а) реферат б) лекція в) наукова доповідь г)епітафія д) семінар


2. Що таке гомілетика?

а) це влучне, гостре або урочисте слово з приводу якоїсь важливої події у

приватному житті або у певній гострій чи цікавій ситуації

б) особлива сфера практичної діяльності, продуктом якої є словесний твір –

рекламний

в) церковно-богословське красномовство

г) ораторська діяльність ученого й викладача

д) засіб впливу на слухача

3. До переконувальних промов не належить…

а) агітаційна в) оголошення

б) надихаюча г) власне переконувальна


4. Серед названого оберіть жанри гомілетики

а) промова прокурора, захисна промова, виступи свідків

б) тост, ювілейна промова, розважальна промова

в) лекція, виступ на конференції, бесіда

г) молитва, церковна проповідь, промова на соборі


5. Хто виголошує судові промови?

а) прокурор б) адвокат в) громадський обвинувачувач

г) громадський захисник д) підсудний е) усі зазначені


6. Комунікативний етап публічного виступу – це

а) аналіз виступу б) підготовка публічного виступу

в) власне виголошення промови г) організація місця проголошення промови


7. Ювілейна промова (або похвальна), застільна промова (тост), поминальна промова (надгробне слово) – це види

а ) соціально-побутового красномовства б) дипломатичного красномовства

в) рекламного красномовства г) академічного красномовства


8. Прилюдне виголошення тексту, призначеного для переконання слухачів у справедливості думок оператора – це

а) звітна доповідь б) промова в) дискусія г) проповідь д) лекція


9. Установіть відповідність

а) публічний спір із метою зіставлення різних точок зору; встановлення істинної думки, знаходження правильного розв’язання питання спільними зусиллями

б) публічна суперечка з наукової чи суспільної теми

в) обговорення доповідей, повідомлень на конференціях, пленумах тощо

г) відкрита конфронтація, жорстока боротьба ідей. Є типовою для сфери політики


1. дебати 2. диспут 3. Полеміка 4. Поліолог 5. дискусія


10.Установіть відповідність між промовою і видом ораторського мистецтва

  1. А. «У міру того, як ви розпочинаєте свою життєву працю, пам’ятайте, що в Канаді у вас є друзі. Друзі, які поважають і захоплюються прагненням України до свободи, її духом національного самовизначення і мужністю її народу; мужністю, яка ніколи вас не покидала, навіть у найтемніші ночі вашої історії. Зараз я сподіваюся познайомитися з вами усіма і бажаю вам успіху в майбутньому. Слава Україні! Слава Канаді!»

  2. Б. «Ми, компанія «Арніка», хочемо побажати собі, усьому нашому колективу у Новому році щастя, добробуту і процвітання, взаєморозуміння з клієнтами, а також теплої турботи керівників, дружньої атмосфери всередині компанії. Ми хочемо бути здоровими, багатими, веселими і просто щасливими, хочемо радіти кожному дню у Новому році!»

  3. В. «Приймаючи хрещення, ми ніби всі заходимо разом і Ісусом до Йордану, а виходимо з нього духовно очищеними. Вода, яка зливається на голову при хрещенні, є тільки зовнішнім знаком таїнства. Разом із тим ми з вами самі або від нашого імені хрещені батьки складали при хрещенні обіти перед Богом. Ми обіцяли служити Богові… Чи змогли ми дотриматися свого слова? На жаль, не завжди»

  4. Г. «Проходячи службу в армії, Виноградов, грубо нехтуючи військовою дисципліною, пиячив, здійснював крадіжки з єдиною метою: мати гроші для купівлі горілки. Військовий трибунал засудив Виноградова до одного року позбавлення волі, замінивши покарання направленням до дисциплінарного батальйону»

  1. військове красномовство

  2. духовне красномовство

  3. судове красномовство

  4. похвальне красномовство

  5. дипломатичне красномовство


11. Установіть відповідність між видами публічних виступів та їх змістом

А. Одна з форм пропаганди, роз’яснення суто наукових, науково-навчальних, науково-популярних знань шляхом усного викладу навчального матеріалу, наукової теми

Б. Об’єктивно висвітлені факти й реалії за певний період діяльності керівника, депутата, організації чи її підрозділу

В. Промова на злободенну тему, стосується суспільно значущої проблеми, яка хвилює широкий загал

Г. Містить виклад певних питань із висновками та пропозиціями; інформація розрахована на підготовлену аудиторію, готову до сприйняття, обговорення та розв’язання запропонованих проблем


1. доповідь ділова 2.мітингова промова 3. лекція

4. доповідь звітна 5. ювілейна промова


12. Розташуйте послідовно кроки підготовки публічного виступу

(докомунікативнвий етап)

а) розмічування тексту б) вибір теми в) моделювання аудиторії

г) формування мети д) складання плану

е) написання й редагування тексту промови є) тренування

ж) добір і вивчення літератури


13. Складіть і запишіть ювілейну промову.


1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

ПВ

Г

В


В


Г


Е


В

А


Б

1-В

2-Б

3-Г

5-А

2-В

3-Г

4-Б

5-А

1-Г

2-В

3-А

4-Б

Б,В,Г,Д,Ж,Е,А,Є


Б

1

1

1

1

1

1

1

1

2

4

4

2

4

Відповіді:








КОНТРОЛЬНА РОБОТА З ТЕМИ


«Синтаксис української мови. Словосполучення. Просте речення» (тести)


1. Установити відповідність між реченнями і способами вираження в них підметів

Аhello_html_m5b4a5559.gif. Гірським грудкастим путівцем тягнуться троє 1. Іменник

Б. Відтак розпочиналося оте велике дійство 2. Займенник

В. Промайнуло чимало літ 3. Числівник

Г. Перехожі здивовано озиралися на 4. Сполучення числівника

мене, знизували плечима з іменником

Д. Пишучи листа, кожен має дбати 5. Власна назва

про додержання ряду мовних та етичних норм 6. Дієприкметник у значенні Е. Новий рік завжди був бажаним іменника

святом у кожній родині


2. Увідповіднити речення з видами присудків, ужитих у них

Аhello_html_m6ea14f20.gif. Козаки не змогли загородити дорогу ординцям

Б. Усі бранці були у святковому

В. Пісня ледве мріє в мороці ночі

Г. Драгоманов прагнув згуртувати прогресивні сили Європи та України

Д. Під ноги білому коневі стелилася висока трава

Е. Найкращою оздобою голови дівчини є вінок

1. Простий присудок

2. Складений дієслівний присудок

3.Складений іменний присудок


3hello_html_m5b4a5559.gif. З’ясувати відповідність між реченнями і способами вираження іменної частини складених присудків, ужитих у них

А. Новорічний вогонь віддавна вважався священним

Б. У галереї образів звертала на себе увагу публіки картина одного молодого

артиста

В. Море було прикрашене мідною бляхою місяця

Г. З давніх-давен сусідство відзначалося конкретними і сталими традиціями

Д. Конвалія має цікаву будову

Е. Беззахисність - це залежність


1. Іменник у формі називного відмінка

2. Іменник у формі знахідного відмінка

3. Іменник у формі орудного відмінка

4. Прикметник у формі орудного відмінка

5. Дієприкметник у формі називного відмінкаhello_html_26f181b9.gif


4. Установити відповідність

А  Четвертий поверх

Б   Праворуч від лісу

В  Одна шоста площі

Г   Пропонувати заспівати

Д  Мрія поїхати

Е  Буду малювати

Є Гори перевернути

  1. hello_html_28419744.gifФразеологічне

  2. Дієслівне

3.   Іменникове

4.   Прислівникове

5.   Числівникове

 

5. Установити відповідність

А  Сидіти мовчки

Б  Щось велике

В  Недоступний для учнів

Г  Схвалений адміністрацією

Д  Місто Бердянськ

Е  Задумав женитися.


  1. hello_html_28419744.gifУзгодження

  2. Керування

3.   Прилягання

 

6. Установити відповідність між виділеними в реченнях обставинами та їх видами

А  Скрутно доводиться зимою Романові.

Б   Митько поволі пішов з подвір’я.

В  Чумаки зупинилися біля річки на відпочинок.

Г   Над хатою зійшла вечірня зоря.

Д  Спросоння Андрій не міг нічого второпати.

Е  Сповнилося серце ущерть.


1.   Обставина способу дії

2.  Обставина міри й ступеня дії

3.   Обставина мети

4.   Обставина місця

5.   Обставина часу

6.   Обставина причини

  1. Увідповіднити виділені другорядні члени речення і види їх

А  Кожен народ по-своєму заселяв небо.

Б   Зірки групуються в химерні фігури.

В  Повітря пахло густим духом землі.

Г   Ландшафт острова дивовижний.

Д  Біля берегів море скаламучене, зелено-руде.

Е  Вулкани і потоки лави виявлені міжпланетними автоматичними станціями на юпітеріанському супутнику X.


hello_html_28419744.gif1   Узгоджене означення

2   Неузгоджене означення

3   Прямий додаток

4   Непрямий додаток

5   Обставина

 

8. Слово «здавалося» є вставним (окремі розділові знаки пропущено) у реченні

А Усе довколишнє здавалося їй перевитим піснями, веселими чи сумними,

як буває пройнятий сяєвом сонця простір.

Б Багатьом здавалося що й увесь півострів зараз палає в пожежах, адже куди

не глянь звідусіль шугає вогонь, тріщить, гуде в деревах, жаркий, агресивний.

В Кущ здавалося і зимою зеленіє, бо коли танули сніги, то на світ пробивалося його цупке зеленее листя, не змучене холодом, не скалічене морозом.

Г Широкі промені вдарялися об кам’яні плити, курилися золотим димом,

від чого здавалося що все тут пливе, рухається, злітає в просторі.

Д Уже придивилася до його очей і побачила: те, що здавалося байдужістю,

насправді було мудрістю й глибоко захованим стражданням.


9. З’ясуйте синтаксичну роль виділених у реченні слів (цифра позначає наступне слово). Українській сучасній (1) прозі (2) завжди була (3) властива яскрава (4) поетичність.

А Підмет Б Присудок В Означення Г Додаток Д Обставина


10. З’ясуйте типи односкладних речень

А Шкода даремно згаяного часу. 1. Називне

Б Гостей зустрічали щиро, з хлібом-сіллю. 2. Означено-особове

В Кришталевий промінь сміливого сонця. 3. Неозначено-особове

Г Допоки горіти буде долоні твоєї дотик. 4. Безособове

Д Поверни золотіїї очі, сині хвилі і вітер весни.


11. Указати речення, де прикладка з означуваним словом пишеться окремо

А. Навесні має початися вознесіння сон/трави з-під опалого листя й

сухого галуззя в лісі.

Б. Аристотель/мудрець людей навчав.

В. А вночі вересень/чародій трусив з неба зорі.

Г. Трава/полин має лікувальні властивості.


12. Поширити подане речення другорядними членами - додатком, означенням, обставиною; ускладнити речення (звертанням, вставною чи вставленою конструкцією, однорідними членами речення, відокремленими зворотами – на вибір). Зробити повний синтаксичний розбір речення.

Учні готуються.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

ПВ

1-Б

2-Д

3-А

4-В

5- Е

6-Г

1-В,Д

2-А,Г

3-Б,Е


1-Е

2-Д,Б

3-Г

4-А

5- В


1-Є

2-Г

3-А,Д

4-Б

5- В


1-Б,Д

2-В,Г

3-А,Е


1-Б

2-Е

3-В

4-Г

5- А

6-Д

1-Б

2-Г

3-А

4-В,Е

5-Д


В

1-Г

2-Д

3-Б

4-А

1-В

2-Д

3-Б

4-А

Г



Б

Кожна правильна відповідь – 0,5б.

4

Відповіді:









КОНТРОЛЬНА РОБОТА З ТЕМИ


«Складні й багатокомпонентні речення. Текст.

Синтаксис і стилістика тексту. Пунктуація” (тести)


Завдання 1—6 мають по чотири- п’ять варiантів вiдповiдi, серед яких лише ОДИН ПРАВИЛЬНИЙ. Потрiбно вибрати правильний варiант вiдповiдi.

1. Складносурядне речення утвориться, якщо до частини Сонце піднялось високо….додати

А) і заховалося за хмари.

Б) освітивши весь прості.

В) а все одно якось холодно.

Г) вітер поволі почав стихати.

Д) щоб зігріти всю нашу землю.


2. Складне речення з підрядною означальною частиною утвориться, якщо до частини Ми всі зібралися біля школи… додати
А) хоч до початку свята ще було далеко.
Б) де колись навчалися мої мама й тато.

В) як тільки пролунали позивні оркестру.
Г) коли вщух дощ і сонце залило подвір’я.

Д) щоб відсвяткувати зустріч випускників.


3. До складнопідрядних з однорідною супідрядністю не належать речення:

А) Я ще не знаю, яка на смак Підлість, якого кольору Заздрість, якого виміру Смута, яка засолона Туга, яка незглибима Любов.

Б) І тут його вразила дивовижна неправдоподібна краса зимової ночі, що легкими хмаринами напливала на місяць, що блакитним снуванням єднала небо з землею, що спалахами вибухала навколо засніжених верб.

В) Стежка тяглась серединою гори, що нависла над чорним бездонним проваллям, до якого ніколи не доходить денне світло.

Г) Людям потрібне лише те слово художника, яка чарує, яке бентежить, яке здатне сколихнути і серце, і розум.

4. Непряма мова наявна в реченні

А) Два човни м’яко шурхнули по прибрежному піску, і тихий голос поспитав: «Ви всі тут?».

Б) Осел почваниться хотів, що чув в ліску всіх птахів спів.

В) Природа зітхнула повними грудьми, зітхнув і Кирило. Невже він сього ніколи не бачив.

Г) Прислів’я каже: «Більш роби, та менше говори…».


5. У якому рядку наведено основні ознаки тексту?

А) зв’язність, послідовність, завершеність, інформативність, тематична єдність.

Б) тематична цілісність, уживання складних речень, прямий порядок слів у реченнях.

В) тема, абзац, уживання слів з абстрактним значенням.

Г) уживання слів у прямому значенні, використання термінів та усталених зворотів.


6. Визначте, у якому реченні є пунктуаційні помилки
А) І тихо-тихесенько я промовляла: «Сон літньої ночі, мені тебе жаль».
Б) «А що, дітки? - питає бабуся. – Чого прийшли, мої соколята?».

В) «Я, коли виросту, теж садівником буду!» - не зводячи очей з дядька Степана, палко промовив Юрко.

Г) «І тепер, подумав він уві сні, - можна не боятися жодного хижака, тепер можна бути справжнім сміливцем».


Прочитайте текст і виконайте завдання 7, 8, 9.


  1. Добробут нації залежить від багатьох чинників. 2. Та найголовнішою передумовою з усіх є все-таки воля й незалежність держави. 3. Може, нинішні випробування послані українцям Богом? 4. Щоб перевіряти чи здатні вони вижити, не втративши людської гідності, не ставши на коліна перед іноземцями? 5. Переконатись, що не зречуться вони того, за що змагалися їхні славні предки, чи не зганьблять себе перед нащадками? 6. Які ж ми, сьогодні українці? 7. Вже не такі, якими були сто років тому, але й не ті, якими були п’ять років тому. 8. Що єднає нас із нашими предками, що жили на цій землі сто й тисячу років перед нами? 9. Наша генетична пам ’ять жива у гронах калини, у колядках, у кожнім слові рідної мови…


7. Визначте жанр тексту

А) анотація

Б) оповідання

В) публіцистична стаття

Г) дискусія


8. Абзац має бути після

А) після речення № 2

Б) після речення № 3

В) після речення №4

Г) після речення №5


9. Пунктуаційна помилка наявна в…

А) дев’ятому реченні

Б) другому реченні

В) четвертому реченні

Г) сьомому реченні

10. Установіть відповідність

1. пряма мова

2. невласне пряма мова

3. здогадна пряма мова

4. непряма мова


А) Сів на смереку, підпер рамена о коліна й закрив лице руками… Якась нечиста сила заволоділа ним. І ся нечиста сила, то - вона, прекрасна червоноволоса відьма, що здибав її в лісі…Відьма?.. Таже він сказав був їй, що вона похожа на образ Матері Божої, що висить у церкві, а проте!.. А проте вона не Мати Боже… В матері Божої не червоне волосся, Мати Божа свята, а вона…ах!

Б) А генерал тим часом сидить, зложивши руки, не дожидає, поки піщанська громада самохіть підставить під ярмо шию: «Ори, мов, вельможний пане!»

В) Вікторія нагадувала, що незабаром його день народження, той хай планує свій час і роботу так, аби приїхав без затримки, бо зійдеться поважне товариство (зовсім не байдуже нам, натякала) й незручно буде, коли іменник припізниться. Максим подумки подякував дружині за турботу, справді, в цій постійній своїй круговерті міг і забути про той день

Г) - Ти що тут робиш, Харитю! - спитали разом. Харитя здригнулась, підвела очі на молодиць і засоромилась

- Жну… мати слабі лежать…нема кому хліб вижати… з голоду згинемо зимою…


11. Установіть відповідність

1. cкладнопідрядне

2. складносурядне

3. безсполучникове

4. з різними видами зв’язку


А) З-над річки лине пісня голосна, а тут, біля гостинної веранди, іде безкровна, лагідна війна Червоної та Білої троянди.

Б) У небі весело шугають ластівки і співають жайвори, коли пригріє тепле весняне сонце.

В) Де у творі поєднались і глибина душі людської, і краса природи, ось там чекає художника успіх.

Г) Здається, сама земля горить по обріях, тривожним багрянистим світлом виповнює всю цю вітряну степову ніч.

Д) Заворожили ворони світанок,не сходить сонце, тільки кар та кар; розбившися грудьми об полустанок, в траві лежить березовий Ікар.


12. Змоделюйте й запишіть складне синтаксичне ціле, розташувавши речення у відповідній послідовності. З’ясуйте засоби зв’язку між частинами надфразної єдності. Визначте абзаци. Розставте розділові знаки при прямій мові та цитування. Укажіть, до якого типу й стилю мовлення належить текст.


1.«Царственно красива ця земля» писав колись про неї Бальзак. 2. Тарас Шевченко немало зазнав лиха за неї, але любов до матері України горіла в його серці невгасимим вогнем, бо «нема на світі України, немає другого Дніпра»!.

3.«Я споглядав багато красот землі казав він, але нічого подібного ніде не знаходив і певний, що й не міг би знайти». 4. Повсякчас, навіть коли Україну злії люди робили для її дітей мачухою, і тоді вона залишалася дорогою вірним її синам. 5. Був у захопленні і російський художник Васнецов.


Завдання 13, 14 передбачають самостійну відповідь учня.


13. Що таке гіпертекст?

14. Охарактеризуйте розділові знаки української мови.


1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

ПВ

В

Б

В

Б

А

Г

В

А

В

1-Г

2-А

3-Б

4-В

1-В

2-А

3-Д

4-Б

4,2

1,

5,3



Б

1

1

1

1

1

1

1

1

1

4

2

5

2

2

Відповіді:





КОНТРОЛЬНА РОБОТА З ТЕМИ

«Фонетика, орфоепія, орфографія української мови.

Лексикологія й фразеологія української мови” (тести)


Завдання 1—2 мають по чотири варiанти вiдповiдi, серед яких лише

ОДИН ПРАВИЛЬНИЙ. Потрiбно вибрати правильний варiант вiдповiдi.

  1. На другий склад падає наголос у слові

А однаковий

Б добовий

В щовесни

Г сантиметр


  1. М’який знак на місці пропуску треба писати в усіх словах рядка

А перелаз..те, стежин..ці, памороз..

Б уман..ський, люд..ми, пісен..ці

В л..лється, поглян..те, гір..кий

Г волос..кий, брун..ці, різ..блення


Завдання 38 мають по п’ять варiантів вiдповiдi, серед яких лише ОДИН ПРАВИЛЬНИЙ. Потрiбно вибрати правильний варiант вiдповiдi.


  1. Прочитайте уривок.

Сонце з батогом промін(1)я в огнян(2)ий погонич.

Навпростець по небі сині хмари в перегони.

На куделі верховіт(3)я сивее павутин(4)я

Підпирає далечін(5)ю гори сині.

Подвоєні літери треба писати на місці всіх цифр, окрім А 1, Б 2, В 3, Г 4, Д 5


  1. Прочитайте уривок.

З(1)поміж українських архітекторів варто відзначити Івана Левинського. За сорока(2)літню діяльність ним були зведені сотні будівель

житлово(3)побутового та громадського призначення. Усе, створене ним, дивує, бо до будь(4)якої праці він підходив по(5)господарськи.

Дефіс треба ставити на місці всіх цифр, окрім А 1, Б 2, В 3, Г 4, Д 5


  1. Усі слова написано правильно в рядку

А викладацький, молотьба, вохкість

Б карпатський, дорожчати, робітництво

В криворізький, об’їжджати, французський

Г інтелігентський, сонячний, надхнення

Д тюркський, свідотство, соняшник

6. Прийменник у на місці пропуску слід уживати в усіх словах рядка

А перебував…Ватикані, експонат…музеї, наймиліше…світі

Б поїхати…відрядження, птах…небі, купити…аптеці

В побувати…Львові, квітник…саду, покласти…узголів’я

Г приведення…відповідність, участь…форумі, оселя…рушниках

Д висновок…статті, запевнили…добросусідстві, вишня…цві


  1. З літерою ґ пишуться всі слова в рядку

А (г, ґ )азета, а(г, ґ )рус, (г, ґ )ринджоли

Б інтелі(г, ґ )енція, (г, ґ )рунт, (г, ґ )ава

В (г, ґ )речний, (г, ґ )азда, (г, ґ )едзь

Г дзи(г, ґ )а, тан(г, ґ )енс, (г, ґ )валт

Д (г, ґ )атунок, (г, ґ )ніт, енер(г, ґ )ія


8. Однакова кількість звуків і букв у кожному слові рядка

А прислів’я, мавпячий, Київщина

Б сьогодні, балтієць, дзижчати

В тюбетейка, віджити, щипати

Г водяний, м’якенький, щиглик

Д тріщить, сум’яття, дев’ять


Завдання 9—12 на встановлення відповідності.

  1. Установіть відповідність

Фразеологізм Значення

  1. до сьомого поту А занадто

  2. на всю губу Б щиро

  3. з притиском В тяжко

  4. на чистоту Г суворо

Д рясно

  1. Установіть відповідність

Фразеологізм Антонім

  1. душі не чути А ставати на диби

  2. дерти кирпу Б бити байдики

  3. розпускати губу В мати зуба

  4. ламати хребта Г валятися в ногах

Д прикусити язика


  1. Установіть відповідність

Групи слів Приклади

  1. діалектизми А акордитись, контент

  2. архаїзми Б міжряддя, річище

  3. історизми В печеніги, плахта

  4. неологізми Г ґазда, когут

Д чоло, ряст

  1. Установіть відповідність

Слово Синонім

  1. ґречний А незграбний

  2. вайлуватий Б дерев’яний

  3. брунатний В коричневий

  4. строкатий Г пістрявий

Д чемний


  1. Відредагуйте текст.

Києв і каштани. Ці два понятя з давніх давен справді не подільні. Не дарма гілочка каштана вплетина в семволічний знак міста. Про каштани Києва складають пісьні, ними завжди милуюцься й ті, хто народився і виріс в Києві, й гості столиці України. В травні каштани дарують городянам дивовижне видовищє - у зиленому морі садів і парків чистим цвітом палають біло-сніжні каштанові свічьки. А в літку в спикотний день ми знаходемо у тіні каштанів прохолоду.


1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

ПВ

А

Г

Б

Б

Б

А

В

Д

1-В

2-А

3-Г

4-Б

1-В

2-Г

3-Д

4-В

1-Г

2-Д

3-В

4-А

1-Д

2-А

3-В

4-Г


Б

1

1

1

1

1

1

1

1

4

4

4

4

4

Відповіді:






Самые низкие цены на курсы профессиональной переподготовки и повышения квалификации!

Предлагаем учителям воспользоваться 50% скидкой при обучении по программам профессиональной переподготовки.

После окончания обучения выдаётся диплом о профессиональной переподготовке установленного образца (признаётся при прохождении аттестации по всей России).

Обучение проходит заочно прямо на сайте проекта "Инфоурок".

Начало обучения ближайших групп: 18 января и 25 января. Оплата возможна в беспроцентную рассрочку (20% в начале обучения и 80% в конце обучения)!

Подайте заявку на интересующий Вас курс сейчас: https://infourok.ru/kursy



Краткое описание документа:

Контрольні роботи з української мови для учнів 11-го класу, що навчаються за навчальною програмою профільного рівня. Розроблено відповідно до вимог програми й методичних рекомендацій МОНУ. Завдання складені у формі тестів різних типів. Дані тести можна використовувати як для контролю навчальних досягнень учнів, так і для узагальнення та систематизації вивченого матеріалу та підготовки до зовнішнього незалежного оцінювання.

Автор
Дата добавления 12.05.2015
Раздел Украинский язык
Подраздел Тесты
Просмотров5526
Номер материала 277041
Получить свидетельство о публикации

УЖЕ ЧЕРЕЗ 10 МИНУТ ВЫ МОЖЕТЕ ПОЛУЧИТЬ ДИПЛОМ

от проекта "Инфоурок" с указанием данных образовательной лицензии, что важно при прохождении аттестации.

Если Вы учитель или воспитатель, то можете прямо сейчас получить документ, подтверждающий Ваши профессиональные компетенции. Выдаваемые дипломы и сертификаты помогут Вам наполнить собственное портфолио и успешно пройти аттестацию.

Список всех тестов можно посмотреть тут - https://infourok.ru/tests


Включите уведомления прямо сейчас и мы сразу сообщим Вам о важных новостях. Не волнуйтесь, мы будем отправлять только самое главное.
Специальное предложение
Вверх