Инфоурок / Иностранные языки / Тесты / Контрольно-оценочные средства по английскому языку для студентов СПО
Обращаем Ваше внимание: Министерство образования и науки рекомендует в 2017/2018 учебном году включать в программы воспитания и социализации образовательные события, приуроченные к году экологии (2017 год объявлен годом экологии и особо охраняемых природных территорий в Российской Федерации).

Учителям 1-11 классов и воспитателям дошкольных ОУ вместе с ребятами рекомендуем принять участие в международном конкурсе «Законы экологии», приуроченном к году экологии. Участники конкурса проверят свои знания правил поведения на природе, узнают интересные факты о животных и растениях, занесённых в Красную книгу России. Все ученики будут награждены красочными наградными материалами, а учителя получат бесплатные свидетельства о подготовке участников и призёров международного конкурса.

ПРИЁМ ЗАЯВОК ТОЛЬКО ДО 21 ОКТЯБРЯ!

Конкурс "Законы экологии"

Контрольно-оценочные средства по английскому языку для студентов СПО

библиотека
материалов

Министерство образования и науки Хабаровского края

Краевое государственное бюджетное образовательное учреждение

среднего профессионального образования

«Комсомольский-на-Амуре строительный колледж»




УТВЕРЖДАЮ

Заместитель директора по УР

_____________ Д.А. Поддубный

«___»______________201__ г.




КОМПЛЕКТ ОЦЕНОЧНЫХ СРЕДСТВ

по учебной дисциплине

ОГСЭ.03 Иностранный язык


программы подготовки специалистов среднего звена/программы подготовки квалифицированных рабочих, служащих


по специальности/профессии

190629 Техническая эксплуатация подъемно-транспортных, строительных, дорожных машин и оборудования
















Комсомольск – на - Амуре

2016

Комплект оценочных средствразработан на основе федерального государственного образовательного стандарта среднего профессионального образования по профессии/специальности190629 Техническая эксплуатация подъемно-транспортных, строительных, дорожных машин и оборудования







Составитель:Кузова Елена Владимировна, преподаватель иностранного языка КГБОУ СПО КСК








Комплект оценочных средств обсужден на заседании ПЦКгуманитарных и социально-экономических дисциплин


Протокол заседания № _____ от «___»__________201__ г.

Председатель МК/ПЦК ________________/ К.У. Бойко /

подпись



















ПАСПОРТ КОМПЛЕКТА ОЦЕНОЧНЫХ СРЕДСТВ


Комплект оценочных средств (КОС) предназначен для контроля и оценки образовательных достижений обучающихся по программе учебной дисциплиныИностранный язык.


КОС включает контрольные материалы для проведения текущего контроля успеваемости и промежуточной аттестации в форме зачета.


В результате освоения учебной дисциплины обучающийся должен

уметь:

  • общаться (устно и письменно) на иностранном языке на профессиональные и повседневные темы;

  • переводить (со словарем) иностранные тексты профессиональной направленности;

  • самостоятельно совершенствовать устную и письменную речь, пополнять словарный запас


В результате освоения учебной дисциплины обучающийся должен

знать:

  • лексический минимум (1200 - 1400 лексических единиц)

  • грамматическийминимум, необходимый для чтения и перевода (со словарем) иностранных текстов профессиональной направленности.


В процессе изучения дисциплины у обучающихся формируютсяследующие компетенции:

общиекомпетенции:

ОК1. Понимать сущность и социальную значимость своей будущей профессии, проявлять к ней устойчивый интерес.

ОК2. Организовывать собственную деятельность, выбирая типовые методы и способы выполнения профессиональных задач, оценивать их эффективность и качество.

ОК3. Принимать решение в стандартных и нестандартных ситуациях и нести за них ответственность.

ОК4. Осуществлять поиск и использование информации, необходимой для эффективного выполнения профессиональных задач, профессионального и личностного роста.

ОК5. Использовать ИКТ технологии в профессиональной деятельности.

ОК6. Работать в коллективе и в команде, эффективно общаться с коллегами, руководством, потребителями.

ОК7. Брать на себя ответственность за работу членов команды (подчиненных), за результат выполнения заданий.

ОК8. Самостоятельно определять задачи профессионального и личностного развития, заниматься самообразованием, осознанно планировать повышение квалификации.

ОК9. Ориентироваться в условиях частой смены технологий в профессиональной деятельности.









План-график проведения контрольно-оценочных мероприятий

на весь срок изучения дисциплины


Тема 1.1

Описание людей: друзей, родных и близких и т.д. (внешность, характер, личностные качества)

Входной контроль (ВК)

Текущий контроль (ТК)

Тестирование

Самооценка

Практическая работа

Взаимооценка

Проект: «Лучший друг»; «Друг познаётся в беде»


октябрь

Тема 1.2 Межличностные отношения дома, в учебном заведении, на работе

Текущий контроль

Тестирование

Практическая работа

Взаимооценка

Проект: «Семья», «Я и другой»

ноябрь

Тема 2.1

Повседневная жизнь, условия жизни, учебный день, выходной день

Текущий контроль

Самооценка

Практическая работа

Сообщение: «Значение английского языка для моей профессии»

декабрь

Тема 2.2

Здоровье, спорт, правила здорового образа жизни

Текущий контроль

Самооценка

Практическая работа

Сканворд по теме «Правильное питание»

Контрольная работа

январь

Тема 2.3

Город, деревня, инфраструктура

Текущий контроль

Тестирование

Практическая работа

Взаимооценка

Проект: «Маршрут экскурсии для зарубежных гостей»

февраль

Тема 2.4

Досуг

Текущий контроль

Самооценка

Практическая работа

Проверочная работа

Презентация «Любимая книга /фильм, журнал, спектакль и т.д.»

1-12 июня

Тема 2.5

Новости, средства массовой информации

Текущий контроль

Самооценка

Практическая работа

Проект «Издание газеты в колледже»,

Контрольная работа


13-19 июня


Итоговый контроль (промежуточная аттестация – ПрАт)

Дифференцированный зачет



Виды контроля и аттестации, формы оценочных средств[7, 9]



Описание людей: (внешность, характер, личностные качества)

ВК

ТК

Знать:

  • лексику по теме,

  • притяжательные местоимения

  • порядок слов в различных типах предложения,

  • спряжение глаголов-связок to be и to have,

  • числительные

  • правила чтения гласных в четырех типов слогов.

Уметь:

  • описать внешность, характер и личностные качества человека

  • создавать устные и письменные высказывания по теме,

  • строить различные типы предложений,

  • употреблять притяжательные местоимения

  • употреблять числительные

Тестирование №1, №2

Самооценка (см. карту самооценки)

Практическая работа№1

Проект: «Лучший друг»; «Друг познаётся в беде»


ОК2, ОК3,

ОК4, ОК6, ОК7, ОК8


Тема 1.2 Межличностные отношения

ТК

Знать:

  • лексику по теме «Семья»,

  • правила употребления артиклей и указательных и неопределенных местоимений,

  • знать основные функции имени существительного в предложении,

  • правила образования множественного числа существительных,

  • правило чтения дат

Уметь:

  • высказываться на заданную тему

  • употреблять артикли

  • употреблять указательные и неопределенные местоимения

  • образовать множественное число существительного

  • правильно читать даты

Тестирование №3

Практическая работа №2

Взаимооценка

Проект: «Семья», «Я и другой»

ОК 2

Тема 2.1 Повседневная жизнь, условия жизни, учебный день, выходной день

ТК

Знать:

  • лексику по теме

  • Модальные глаголы и их эквиваленты

  • Правило образования бессоюзных предложений и предложений с союзами and,but

Уметь:

  • строить высказывания по теме

  • употреблять модальные глаголы

  • строить бессоюзные предложения и предложения с союзами and,but

Самооценка

Практическая работа №3

Сообщение: «Значение английского языка для моей профессии»

ОК 2

Тема 2.2

Здоровье, спорт, правила здорового образа жизни

ТК

Знать:

  • лексику по теме

  • правило образования и употребления глаголов в

  • правило построения простого нераспространенного предложения с глагольным, составным именным и составным глагольным сказуемым

Уметь:

  • строить высказывания по теме

  • употреблять изученную временную форму глагола

  • использовать простое нераспространенное предложение с глагольным, составным именным и составным глагольным сказуемым

Самооценка

Практическая работа №4

Сканворд по теме «Правильное питание»

Контрольная работа (КИМ №1)

ОК2, ОК3 ,ОК4, ОК6, ОК7

Тема 2.3

Город, деревня,

инфраструктура

ТК

Знать:

  • лексику по теме

  • правило образования страдательного залога

  • речевые высказывания, необходимые для построения диалога на тему «Как пройти…?»

Уметь:

  • рассказать о своем родном городе и его достопримечательностях

  • образовать пассивный залог составить диалог на тему «Как пройти…?»

Тестирование

Практическая работа

Взаимооценка

Проект: «Маршрут экскурсии для зарубежных гостей»

ОК2, ОК3 ,ОК4, ОК6, ОК7

Тема 2.4

Досуг

ТК

Знать:

  • лексику по теме

  • правило использования глаголов в

  • правило образования придаточных предложений времени и условия

Уметь:

  • употреблять глаголы в

  • высказываться по теме

  • строить придаточные предложения времени и условия

Самооценка

Практическая работа

Проверочная работа

Презентация «Любимая книга /фильм, журнал, спектакль и т.д.»

ОК2, ,ОК4, ОК6, ОК7

Тема 2.5

Новости, средства массовой информации

ПрАт

Знать:

  • лексический материал по теме

  • правило образования и употребления глаголов

  • правило образования распространенных предложений с второстепенными членами

Уметь:

  • строить высказывания на заданную тему

  • употреблять глаголы в

  • строить простые распространенные предложения с второстепенными членами

Самооценка

Практическая работа

Проект «Издание газеты в колледже»,

Контрольная работа (КИМ №2)

ОК2, ,ОК4, ОК6, ОК7

II. Комплекты измерительных материалов

Тесты по теме 1.1 Описание людей: (внешность, характер, личностные качества)

Тест №1 Входящий контроль

В результате оценки осуществляется проверка следующих объектов:

Показатели

Критерии

Форма аттестации


Знать правила построения утвердительных и вопросительных предложений в настоящем, прошедшем, будущем времени и уметь их строить

Выбор правильного варианта ответа из трёх предложенных


Вариант ответа выбран верно


Тест №1

Знать способ образования глаголов во временахSimple,Continuous, Perfect.

Употребление видовременных форм глаголов в Simple,Continuous, Perfect

Выбран правильный вариант формы глагола

Знать личные и притяжательные местоимения, уметь применять их в речи

Выбор правильного варианта ответа из трёх предложенных


Вариант ответа выбран верно


Знать правила употребления артиклей.


Употребление определенного, неопределенного, нулевого артиклей.

Вариант ответа выбран верно


Знать правила употребленияместоимений

Употребление местоимений

Вариант ответа выбран верно


Знать правила употребления степеней сравнения прилагательных и наречий.

Употреблениестепеней сравнения прилагательных и наречий.

Вариант ответа выбран верно


Знать правила употребления предлогов.

Употреблениепредлогов.

Вариант ответа выбран верно


Знать правила употребления модальных глаголов.

Употреблениемодальных глаголов.

Вариант ответа выбран верно


Знать спряжение глаголов-связок to be и to have

Употребление видовременных форм глаголов-связок to be и to have

Выбран правильный вариант формы глагола


Система и критерии оценок результатов входного контроля.

На выполнение теста отводится 40 минут. Тест состоит из 4х вариантов, включает в себя 30 заданий . При выполнении заданий студентам разрешается пользоваться словарём.

За правильное выполнение каждого задания студент получает 1 балл. Для успешного выполнения теста обучающимся необходимо набрать от 15 до 30 баллов.


оценки в баллах

Описание оценок

Перевод баллов в оценку

1

2

3

25 - 30

Отлично - теоретическое содержание материала освоено полностью, без пробелов, необходимые практические навыки в основном сформированы, задания выполнены.

Отлично (5)

20-24

Хорошо - теоретическое содержание материала освоено полностью, без пробелов, некоторые практические навыки сформированы недостаточно, некоторые задания выполнены с ошибками.

Хорошо (4)

15-19

Удовлетворительно - теоретическое содержание материала освоено частично, но пробелы не носят существенного характера, необходимые практические навыки в основном сформированы, некоторые из выполненных заданий, содержат ошибки.

Удовлетворительно (3)

Менее 15

Условно неудовлетворительно - теоретическое содержание материала освоено частично, необходимые практические навыки не сформированы, большинство заданий не выполнено, либо выполнено с ошибками; при дополнительной самостоятельной работе над материалом возможно повышение качества выполнения заданий.

Неудовлетворительно (2)



Пакет заданий

вариантI

Выберитеправильныйвариантответа


1. She is ... dancer.

a) a

b) the


2. His grandfather ... old.

a) a

b) the


3. That is ... new record.

a) a

b) the


4. There ... round table in the room.

a) is

b) are

c) am


5. What... you reading?

a) is

b) are

c) am


6. Our lesson ... over.

a) is

b) are

c) am


7. The tree is so high and ... leaves are green.

a) his

b) their

c) its

d) him


8. ... you speak French?

a) do

b) does

c) is

d) are


9. ... it raining now?

a) do

b) does

c) is

d) are


10. Where ... your brother swim?

a) do

b) does

c) is

d) are


11. It is cold. You ... put on warm clothes.

a) must

b) can

c) may

d) need


12. My brother studies English. He ... already read English a little.

a) must

b) can

c) may

d) need


13. Daniel ... home late as a rule.

a) come

b) comes

c) is coming


14. What are you doing? I ... a magazine.

a) read

b) reads

c) am reading


15. Tom is fond of ... .

a) skate

b) skates

c) skating


16. When ... you buy the new computer?

a) did

b) were

c) are


17. They ... never been to California.

a) had

b) were

c) have


18. The message ... sent tomorrow.

a) will be

b) has

c) will


19. Don’t go out. It ... hard.

a) is snowing

b) was snowing

c) snows


20. I shall write you a letter as soon as I ... home.

a) came

b) come

c) shall come


21. The homework ... ready by 9 o’clock yesterday.

a) was

b) has been

c) had been


22. He usually ... to bed very early.

a) goes

b) has gone

c) going


23. I haven’t seen my sister ... October.

a) after

b) since

c) from


24. We knew you ... come to school early.

a) will

b) would

c) have


25. Where... they go?

a) did

b) have

c) were


26. Where ... you born?

a) were

b) did

c) had



27. Did ... tell me the truth?

a) somebody

b) anybody

c) anything


28. Do you hear ... sounds?

a) some

b) any

c) something


29. We are ready to visit ... .

a) him

b) his

c) he


30. Summer is the ... season in a year.

a) hot

b) hotter

c) hottest


вариант 2

Выберите правильный вариант ответа


1. Thisis ... magazine.

a) a

b) the


2. That picture is ... good.

a) a

b) the


3. That is ... new house.

a) a

b) the


4. There ... 25 students in my group/

a) is

b) are

c) am


5. What ... she playing?

a) are

b) is

c) am


6. There ... a conference next week.

a) is

b) was

c) will be

d) are


7. Where ... you live?

a) does

b) do

c) are

d) is


8. I don’t like tomatoes. I don’t like ... .

a) it

b) they

c) them

d) their


9. This problem is difficult. ... can solve it.

a) somebody

b) anybody

c) nobody

10. There are ... pictures on the wall.

a) some

b) any

c) none


11. I ... not speak to him yesterday.

a) did

b) do

c) does

d) was


12. We ... go to the bank today. We haven’t got any money.

a) must

b) can

c) may


13. Have you seen my bag? I ... find it.

a) must not

b) cannot

c) may not


14. Where’s John? He’s in the kitchen. He ... .

a) cook

b) is cooking

c) cooks

d) cooked


15. My brother ... in a bank.

a) work

b) works

c) are working


16. Tom ... work in the evening.

a) don’t

b) doesn’t

c) isn’t

d) aren’t


17. ...Barbara gone home?

a) was

b) have

c) has

d) did




18. Joe ... lost his passport.

a) has

b) have

c) was

d) were


19. Look at them. They ... to the lecture - hall.

a) go

b) are going

c) is going


20. The room ... cleaned every day.

a) are

b) is

c) do

d) does


21. We ... a very good film yesterday.

a) see

b) saw

c) seen

d) were seen


22. How many students ... in the class?

a) there are

b) are there

c) there is

d) is there


23. Do you ... fish?

a) eat

b) eats

c) ate


24. Sally went to unitersity, ... she?

a) don’t

b) doesn’t

c) isn’t

d) didn’t


25. ... likes oranges? - George.

a) what

b) who

c) where

d) why



26. I enjoy ... .

a) to dance

b) dancing

c) danced


27. I want ... to come with me.

a) he

b) his

c) him


28. Where is John? Have you seen ...?

a) he

b) his

c) him


29. I have made ... coffee.

a) some

b) any

c) something


30. John is ... than Paul.

a) tall

b) taller

c) tallest




вариант 3

Выберите правильный вариант ответа


1. Icanbuy ... tickets.

a) a

b) an

c) the


2. His sister is ... secretary.

a) a

b) the


3. This film is very ... interesting.

a) a

b) an

c) the


4. How old ... your sister?

a) is

b) are

c) am


5. He ... a pilot during the World War II.

a) is

b) will be

c) was


6. ... it raining now?

a) is

b) was

c) does


7. This street is very long and ... building are very old.

a) her

b) it

c) its


8. ... she cook breakfast every morning?

a) do

b) does

c) was

d) is


9. Where ... your father work?

a) do

b) is

c) does




10. What... she doing now?

a) do

b) does

c) is


11. The lights are on. They ... be at home.

a) may

b) must

c) can


12. If you want to know English well you ... work hard at it.

a) can

b) must

c) may


13. He usually ... TV in the evening.

a) watch

b) watches

c) is watching


14. I ... never been to Moscow.

a) had

b) have

c) was


15. What are they doing? They ... TV.

a) watch

b) are watching

c) watching


16. The text ... translated tomorrow.

a) will

b) will be

c) will have


17. When ... he come home yesterday?

a) do

b) did

c) was


18. Take an umbrella. It ... hard.

a) rain

b) rain

c) is raining




19. He will help you if he ... at home.

a) will be

b) is

c) be


20. He ... finished his work by the evening.

a) will

b) will have

c) will be


21. My mother ... up very early.

a) get

b) gets

c) getting


22. When ... your born?

a) were

b) was

c) be


23. He said he ... return the book the next day.

a) will

b) would

c) should


24. There are ... books on the table.

a) some

b) any

c) something


25. Did you read ... books in summer?

a) some

b) any

c) anything


26. Look ... this picture, please.

a) at

b) on

c) in


27. February is the ... mouth.

a) short

b) shorter

c) shortest



28. I met... at the station.

a) his

b) him

c) he


29. I haven’t met him ... August.

a) with

b) from

c) since


30. I am fond ... reading.

a) of

b) at

c) from


вариант 4

Выберите правильный вариант ответа


1. She is ... doctor.

a) a

b) the


2. His father is ... old.

a) a

b) the


3. That is ... good plan.

a) a

b) the


4. There ... little light in the room.

a) is

b) are

c) am


5. What ... you doing?

a) is

b) are

c) am


6. Our class ... over.

a) is

b) are

c) am


7. The park is so beautiful and ... trees are so high.

a) his

b) their

c) its

d) him


8. ... you speak English?

a) do

b) does

c) is

d) are


9. ... it snowing now?

a) do

b) does

c) is

d) are



10. Where ... your son study?

a) do

b) does

c) is

d) are


11. It is late I ... go home.

a) must

b) can

c) may

d) need


12. My sister studies French. She ... already read French a little.

a) must

b) can

c) may

d) need


13. My brother ... home late as a rule.

a) come

b) comes

c) is coming


14. What are you doing? I ... a book.

a) read

b) reads

c) am reading


15. My sister is fond of ... .

a) skate

b) skates

c) skating


16. When ... you buy the new TV set?

a) did

b) were

c) are


17. We ... never been to London.

a) had

b) were

c) have



18. The letter ... sent tomorrow.

a) will be

b) has

c) will


19. Don’t go out. It ... hard.

a) is raining

b) was raining

c) rains


20. I shall ring you up as soon as I ... home.

a) came

b) come

c) shall come


21. The report... ready by 6 o’clock yesterday.

a) was

b) has been

c) had been


22. She usually ... to bed very early.

a) goes

b) has gone

c) going


23. I haven’t seen my friend ... September.

a) after

b) since

c) from


24. I knew you ... pass the exams successfully.

a) will

b) would

с) have


25. When ... they come back?

a) did

b) have

c) were


26. When ... you born?

a) were

b) did

c) had




27. Did ... ring me up?

a) somebody

b) anybody

c) anything


28. Do you speak ... foreign language?

a) some

b) any

c) something


29. We want to go to see ... .

a) him

b) his

c) he


30. Winter is the ... season in a year.

a) cold

b) colder

c) coldest

Тест №2

Знать порядок слов в различных типах предложения

Составление предложений из предложенных слов


Составленные предложения соответствуют правилам построения

Тест №2

Знать спряжение глаголов-связок to be и to have

Употребление видовременных форм глаголов-связок to be и to have

Выбран правильный вариант формы глагола

Знать личные и притяжательные местоимения, уметь применять их в речи

Выбор правильного варианта ответа из трёх предложенных


Вариант ответа выбран верно


Знать числительные

Употребление числительных

Вариант ответа выбран верно



Система и критерии оценок результатов текущей аттестации

На выполнение теста отводится 20 минут. Тест состоит из 4х вариантов, включает в себя 17 заданий . При выполнении заданий студентам разрешается пользоваться словарём.

За правильное выполнение каждого задания студент получает 1 балл. Для успешного выполнения теста обучающимся необходимо набрать от 9 до 17 баллов.

оценки в баллах

Описание оценок

Перевод баллов в оценку

1

2

3

15 - 17

Отлично - теоретическое содержание материала освоено полностью, без пробелов, необходимые практические навыки в основном сформированы, задания выполнены.

Отлично (5)

12 - 14

Хорошо - теоретическое содержание материала освоено полностью, без пробелов, некоторые практические навыки сформированы недостаточно, некоторые задания выполнены с ошибками.

Хорошо (4)

9 - 11

Удовлетворительно - теоретическое содержание материала освоено частично, но пробелы не носят существенного характера, необходимые практические навыки в основном сформированы, некоторые из выполненных заданий, содержат ошибки.

Удовлетворительно (3)

Менее 9

Условно неудовлетворительно - теоретическое содержание материала освоено частично, необходимые практические навыки не сформированы, большинство заданий не выполнено, либо выполнено с ошибками; при дополнительной самостоятельной работе над материалом возможно повышение качества выполнения заданий.

Неудовлетворительно (2)



Пакет заданий

Вариант 1

I. Составьте предложения из следующих групп слов:

1. far, his, he, office, not, from, lives.

2. Big, work, at, they, plant, a.

3. For, yesterday, friend, Moscow, left, my.


II. Употребите нужную форму личных местоимений:

1. (We, us) often go to the Institute together.

2. We always speak to (they, them) in English.

3. He explained the grammar rule to (we, us) yesterday.

4. She often meets (he, him) at the library.

5. The man knows (she, her) and her sister very well.


III.Выполните действия и дайте результат:

1. Six multiplied by eight is ... a. four e.fourteen

2. forty divided by ten is ... b. ten f. four

3. Three and two are ... с. forty-eight g. forty-five 4. Fifteen minus five is ... d. five


IV. Заполните пропуски.

a) am, b) is, c) are.

1. Nick________twenty years old.

2. He________a doctor.

3. Where________you from?

4. I_______from Russia.

5. I van and Maria________married.


Вариант II

I. Составьте предложения из следующих групп слов:

1. interesting, has, an, John, book.

2. laqre, the, and, room, cosy, is.

3. library, went, to, yesterday, they, the.


II. Употребите нужную форму личных местоимений:

1. (We, us) usually stay at home in the evening.

2. John went to the park with (they, them) уesterday.

3. Boris wrote two letters to our friends in Leningrad and read them to (we, us).

4. Ann knows (he, him) and his sister very well.

5. Her friend called on (she, her) very often when she was ill.

III. Выполните действие и дайте результат.

1. sixty-two and eleven are a) eight e) two hundred

2. twelve divided by two is b) eighty f) six

3. ninety minus ten is с) nine g) sixty

4.fifteen multiplied by four is d) seventy three

IV. Заполните пропуски.

a) am b) is c) are

1. English........an international language.

2. My parents.......at home.

3.1.........in a class.

4. My friend..........very clever.

5. You..........late for work.


Вариант III

I. Составьте предложения из следующих групп слов:

1. is, the, today, weather, fine.

2. famous, a, English, Dickens, writer,is.

3. this, now, they, guestion, discussing, are.


II. Употребите нужную форму личных местоимений:

1. (He, him) ofter goes to the theatre.

2. John gave (she, her) the book to read.

3. Ann thanked (we, us) for the present.

4. Susan invited (they,them) for dinner.

5. You can help (he, him) to do the work.


Ш.Выполните действия и дайте результат.


1. seventy plus eighteen is ... a) fifty - four e) ninety-seven

2. twenty-one divided by three is ... b) ten f) eighty

3. sixty minus six is ... c) eighty - eight g) seven

4. nine multiplied by two is ... d) eleven h) eighteen

IV. Заполните пропуски.

1. The information got by him____interesting.

a) is b) am c) are

2. She_____still a school girl.

a) am b) is c) were

3. I____fond of my family.

a) isb)am c) do

4. My hands____dirty.

a) are b)do c) is

5. There____many parks in our town.

a) was b) are c) is


Вариант IV

I. Составьте предложения из следующих групп слов:

1. mild, Britain, a, has, climate, Great.

2. big, work, at, they, plant, a.

3. library, went, to, yesterday, they, the.


II. Употребите нужную форму личных местоимений:

1. She will call (they, them) up.

2. Ann didn't go to school. Her family was poor and they couldn't send (she, her) there.

3. (They,them) are packing their things.

4. Jonn is not going to meet (we, us) today.

5. I know that (she, her) always tells the truth.


III.Выполните действия и дайте результат:


1. thirteen multiplied by two is. a) sixty e) one

2. eighty divided by ten is. b)twenty - six f)sixty – two 3. seven minus six is. c)eight g)seventy – two

4. fifty - two plus twelve is. d)sixty - four


IV. Заполните пропуски.

1. My parents ... very old

a) am b)is c) are

2. His pen ... long

a) is b) are c) am

3. The tables ... black

a) am b) are c) is

4. I... not a driver

a) am b) are c) is

5. You ... near the table

a) am b) are с) is


Тематика практического задания №1

Знать лексический материал по теме

Умение переводить знакомые слова.


Правильный перевод слов.

Перевод текста и ответы на вопросы.

Знать изученный грамматический материал

Умение переводить предложения в нужной временной форме.

Грамматически точный перевод предложений.

Знать правила пользования словарем и правила литературного перевода текста

Умение делать литературный перевод


Литературно грамотный перевод текста.


Знать, как ответить на поставленный вопрос.

Умение правильно отвечать на вопросы.

Грамотно построенные ответы на вопросы.



Система и критерии оценок результатов текущей аттестации

Письменный перевод текста со словарём

Оценка "отлично" ставится за литературный перевод 100% объема текста. Допускаются 1-2 ошибки, не искажающие содержание текста.

Оценка "хорошо" ставится за эквивалентную передачу 80% объёма текста, допускаются 1 - 2 ошибки, не искажающие содержание текста; за эквивалентную передачу содержания 100% объёма текста, но с3 - 5 ошибками, не искажающими понимание текста.

Оценка "удовлетворительно" ставится за безошибочный перевод 60% объёма текста; за перевод 80% объёма текста и более, содержащий 5 - 7 ошибок,не искажающих понимание содержание текста.

Для практических и самостоятельных работ:

Выполнение полного объема работы, 1-2 ошибки по знанию материала, работа выполнена в срок и надлежащим образом оформлена в тетради для самостоятельных и практических работ – оценка «отлично»,

Выполнение 90% объема работы, незначительные ошибки по знанию материала, работа выполнена в срок и надлежащим образом оформлена в тетради для самостоятельных и практических работ – оценка «хорошо»,

Выполнение 70% объема, допущение значительных ошибок по знанию материала, работа выполнена в срок и надлежащим образом оформлена в тетради для самостоятельных и практических работ – оценка «удовлетворительно»,

Выполнение 50% объема работы, значительные ошибки по знанию материала, работа выполнена не в срок и не надлежащим образом оформлена в тетради для самостоятельных и практических работ – оценка «неудовлетворительно».


Текст задания: Прочитайте текст и переведите его на русский язык. Ответьте на вопросы, данные к тексту.

MY FRIEND AND HIS FAMILY

I'd like to tell you about my friend and his family. (Let me introduce you my friend and his family). His full name is Petrov Oleg Andreevich. He has been named after his grandfather and he is very happy about it. But they used to call him simply Olezhek. (But his pet name is Olezhek).

Oleg was born on May 1981 in Khabarovsk but he has been living in Komsomolsk-on-Amur for more than ten years. He is very proud of saying that the latter his native town. He descends from the family of teachers. There are four of them in their family: his father, his mother, his older sister and he himself.

Now Oleg is a first-year student in the Teacher's Training Institute. He has finished school this year rather successfully and got good marks in all subjects. These days it's not easy to enter a University or an Institute that is why he took a preparatory course at the Institute. It lasted seven months. He had to study twice as hard as ordinary pupil and he did his best to get enough knowledge to become a student. I must say that Oleg is a very responsible hardworking personand he tries to do all his subjects well. He has lectures and seminars every day escept for Saturday, it is so called self education day. He comes to the Institute at a quarter past eight and at half past eight his classes start. He usually leaves it at two p.m. or four p.m.

I'm glad that Oleg is my friend. First of all he is a very reliable friend. "A friend in need is a friend indeed" is a suitable proverb in this case. We have much in common with Oleg. We can discuss many different problems and things with him, he is a very interesting interlocutor. Oleg is a tall handsome young man. I think he is a very attractive person (youth) with neat hair-do he is also well-mannered. He always tries to feel fit himself.

His father's name is Andrei Vasiljevich. He is not so old, he is42 and looks more younger than he is, Andrei Vasiljevich is a teacher of Mathematics at school. Oleg's mother, LudmilaIvanovna works at the University, she lectures on Psychology. She is 41. She is a good-looking beautiful woman. She is always well-dressed. LudmilaIvanovna is a kind person and she is very popular not only among her collegues but also among her students.

Oleg's sister is Maria. She is six years senior him. She is an attractive young lady. Maria is rather tall and slim. Her hair is long and straight, her eyes are blue and very expressive. She looks like her mother. She is not married yet. From her childhood she dreamed to be a teacher of Russian and Literature. At last her dream became true. She graduated from the philological faculty last year. Now she works at school and Maria enjoys her speciality. Besides she goes in for camping out and spends much time with her schoolchildren outdoors.

Oleg's family is very friendly. They like to spend their spare time together. All of them like to read, rather often they go to the theatre. They spend much time in the open air. During their holidays they travel a lot.

Active Vocabulary

pet name – ласкательное имя

to descent - происходить

freshman - первокурсник

responsible - ответственный

hardworking - трудолюбивый

industrious - трудолюбивый

Psychology - психология

collegues - коллеги

interlocutor - собеседник

to get (make) friends - подружиться

graduate from - оканчивать

appreciate - оценивать, ценить

philological - филологический

enjoy - нравиться, наслаждаться, пользоваться

campingout - ночевать в палатках (в походе)

outdoors - на открытом воздухе; на улице

slim - стройный

to be in the first course – учиться на первом курсе


Ответьте на следующие вопросы.

  1. What is your name?

  2. What is your surname?

  3. What is your patronymic?

  4. How old are you?

  5. When were you born?

  6. Where were you born?

  7. Where did you spend your childhood?

  8. At what age did you go to school?

  9. Where did you go to school?

  10. What were your favourite subjects at school?

  11. When did you finish school?

  12. Did you study at the Institute/University?

  13. Where do you live?

  14. Where do you work?

  15. What is your speciality?

  16. Do you like your work?

  17. Do you want to study ( to continue your study ) at the University?

  18. Are you a student now?

  19. What faculty do you study at?

  20. What subjects do you study?

  21. Do you like to be a student?

  22. Do you have free time?

  23. What do you do at your free time?

  24. What are your hobbies?

  25. Have you got a family?

  26. Is your family large or small?

  27. How many people are there in your family?

  28. Do you live with your parents?

  29. Have you got children?

  30. How many children have you got?

  31. Are they schoolchildren?

  32. How old they are?

  33. What are their names?

  34. Have you got a husband/wife?

  35. How old is she/he?

  36. Where does she/he work?

  37. What is her/his name?

  38. What is her/his hobby?

  39. Is your family friendly?

  40. Do you like to spend free time together?

  41. Do you love your family?


Карта самооценки (Self-assessment) работы студента

  1. I can understand basic information about ……….

  2. I can understand necessary information from the text of listening comprehension.

  3. I can pick up the most important information of …… from the sites of Internet.

  4. I can pick up useful material and make proper reservations.

  5. I can ask and answer questions about ……….

  6. I can use other additional information about ………..

  7. I can talk about ……….


Критерии самооценки

«5»

«4»

«3»

1

Желание отвечать, активность на уроке.




2

Глубина знаний по теме.




3

Дружелюбность, готовность к дискуссии, мобильность




4

Культура речи




5

Умение вступить в разговор.




6

Творческое применение материала.




7

Умение понимать на слух информацию в пределах изученной темы.




8

Умение работать с короткими текстами и выполнять предложенные задания.




9

Умение адекватно оценивать свои знания и работу на уроке.





Если набрали количество баллов 40-45, вы очень активно и успешно усвоили материал занятия, который пригодится вам во время посещения любой страны мира. Вы практически готовы к поездке!

Если набрали количество баллов 36-39, вы успешно усвоили материал занятия, но следует ещё поработать и углубить свои знания перед посещением любой страны мира. Вы почти у цели!

Если набрали количество баллов менее 35, вам следует поработать над материалом предложенных сайтов, рекомендаций в памятке, чтобы успешно, безопасно и без проблем посетить любую страну мира. Всё в ваших руках!


Тематика проекта «Лучший друг»; «Друг познаётся в беде»(на выбор студента).


Показателиоценки результата

Критерии оценки

Форма аттестации

Знать порядок слов в различных типах предложения

Умение употреблять правильный порядок слов при составлении различных типов предложений.

Употреблен правильный порядок слов.

Презентация проекта.


Знать правила созданияустных и письменных высказываний по теме

Умение создавать устные и письменные высказывания по теме.

Устные и письменные высказывания по теме созданы правильно.

Знать правила создания проекта.

Умение создавать проект по заданной тематике.

При создании проекта соблюдены правила.

Знать лексические единицы, уметь читать и понимать текст.


Умение описать внешность, характер и личностные качества человека.

Языковые единицы употреблены правильно, точно и уместно.

Знать, как осуществлять речевой самоконтроль.

Осуществление речевого самоконтроля.

Правильно определена ошибка в своем высказывании и исправлена.


Система и критерии оценок выполнения проекта.

The Analysis of Projects

Maximum points

1. A project must be easy to understand.

2. It must have no mistakes.

3. It must be interesting, logical and contain some new information.

4. We must use the words, phrases and grammar that are in the unit.

5. The design must be nice.


2

2

2


2


2

Total: 10


Mark

10 - 8,5

8 - 6,5

6 - 5

5

4

3


The Discussions of Projects


Discussions

Points

Understanding

a) It was very easy to understand the project, because Max spoke very fluently. We understood everything.

b) Sometimes it was difficult to understand, because Max stumbled. Sometimes he did not know the presentation very well.

c) It was difficult to understand the presentation all the time. Max stumbled,because he did not know the presentation.

2


1



0

Grammar Mistakes

a) There were no mistakes/ were some not serious mistakes. Max, please say...

b) There were some mistakes. Max, please say...

c) There were very many mistakes. Max, please say...

2


1

0

Logic, Interest

a) The presentation was logical and interesting.

b) The presentation was logical, but uninteresting.

c) The presentation was not logical but interesting.

d) The presentation was not logical and interesting.

2

1,5

1

0

Expressions and Grammar

a) There were many new words and expressions from the unit. There was new grammar. For example...

b) There were many new words but there was no new grammar.

c) There was new grammar, but there were few new words

d) There were no new words and no new grammar.

2


1


1


0

Design

a) The project is nice.

b) At some pages the project is not nice.

c) The project is not nice.

2

1

0



Тесты по теме 1.2 Межличностные отношения

Тест №3

Знать правила употребления артиклей

Употребление артиклей

Вариант ответа выбран верно


Тест №3

Знать образования множественного числа существительных

Образовывать множественное число существительного

Множественное число существительного образовано верно

Знать правила употребления указательных и неопределенных местоимений

Употребление указательных и неопределенных местоимений


Вариант ответа выбран верно



Система и критерии оценок результатов текущей аттестации

На выполнение теста отводится 15 минут. Тест состоит из 3х вариантов, включает в себя 15 заданий . При выполнении заданий студентам разрешается пользоваться словарём.

За правильное выполнение каждого задания студент получает 1 балл. Для успешного выполнения теста обучающимся необходимо набрать от 9 до 15 баллов.

оценки в баллах

Описание оценок

Перевод баллов в оценку

1

2

3

14 - 15

Отлично - теоретическое содержание материала освоено полностью, без пробелов, необходимые практические навыки в основном сформированы, задания выполнены.

Отлично (5)

12 - 13

Хорошо - теоретическое содержание материала освоено полностью, без пробелов, некоторые практические навыки сформированы недостаточно, некоторые задания выполнены с ошибками.

Хорошо (4)

10 - 11

Удовлетворительно - теоретическое содержание материала освоено частично, но пробелы не носят существенного характера, необходимые практические навыки в основном сформированы, некоторые из выполненных заданий, содержат ошибки.

Удовлетворительно (3)

Менее 10

Условно неудовлетворительно - теоретическое содержание материала освоено частично, необходимые практические навыки не сформированы, большинство заданий не выполнено, либо выполнено с ошибками; при дополнительной самостоятельной работе над материалом возможно повышение качества выполнения заданий.

Неудовлетворительно (2)



Пакет заданий

Вариант 1

I. Вставьте a или an где необходимо:

  1. _____carton of milk

  2. _____orange box

  3. _____apple

  4. _____tea

  5. _____sweets


II. Поставьте существительные в скобках во множественное число.

  1. There are ten ….............(flower) in the vase.

  2. My sister has got two …............(baby).

  3. There are two …............. (man) in the car.

  4. How many …............. (tooth) has the baby got?

  5. She's got four ….......... (duck) in her garden.


III. Выберите соответствующее неопределенные местоимения из данных ниже.

1. Give the cat______milk.

2. Are there______students in the library?

3. I saw_______in the street.

4. I have________in my bag.

5. Do you know______here?

a) some ; b) any ; c) somebody ; d) something ; e) anybody

Вариант 2

I. Вставьте a или an где необходимо:

  1. The girl was __student of our Academy.

  2. This is __ pencil.

  3. She is __our teacher of English.

  4. It is __ lake.

  5. There are many flowers in __your garden.


II. Поставьте существительные в скобках во множественное число.

  1. Have you got any ….......... (child)?

  2. I bought two …......... (scarf} yesterday.

  3. These shoes are too large for my …...........(foot).

  4. These ….........(story) are very interesting.

  5. The cat has caught a lot of ….........(mouse).


III. Выберите соответствующее неопределенные местоимения из данных ниже.

1. Do you have.......books by Charles Dickens ?

2. There are.........chairs in the room.

3.............must help her.

4. Give me.........to read.

5. Can............answer this question?

a) some b) any c) something e) somebody d) anybody


Вариант 3

I. Вставьте a или an где необходимо:

  1. _____box of cereal

  2. _____orange packet

  3. _____egg

  4. _____milk

  5. _____potatoes

II. Поставьте существительные в скобках во множественное число.

1. A new (house) is in our street.

2. This (story) is very interesting.

3. A (woman), a (man), a (boy) and a (girl) are the room.

4. In the farm-yard we see an (ox), a (sheep), a (cow) and a (goose).

5. Put this (knife) on that (table).


III. Выберите соответствующее неопределенные местоимения из данных ниже.

1. I see____books on the table.

a) some b) any c) something

2. Is there____in the garage?

a) anybody b) somebod c) any

3. Do you know____here?

a) any b) anybody c) somebody

4. Now my friend lives_____in the Ukrain.

a) anywhere b) somewhere c) something

5.____helped him to translate the text.

a) some b) something c) somebody



Тематика практического задания №2 по теме 1.2 Межличностные отношения

Знать лексический материал по теме

Умение переводить знакомые слова.


Правильный перевод слов.

Перевод текста и ответы на вопросы.

Знать изученный грамматический материал

Умение переводить предложения в нужной временной форме.

Грамматически точный перевод предложений.

Знать правила пользования словарем и правила литературного перевода текста

Умение делать литературный перевод


Литературно грамотный перевод текста.


Знать, как ответить на поставленный вопрос.

Умение правильно отвечать на вопросы.

Грамотно построенные ответы на вопросы.



Система и критерии оценок результатов текущей аттестации

Письменный перевод текста со словарём

Оценка "отлично" ставится за литературный перевод 100% объема текста. Допускаются 1-2 ошибки, не искажающие содержание текста.

Оценка "хорошо" ставится за эквивалентную передачу 80% объёма текста, допускаются 1 - 2 ошибки, не искажающие содержание текста; за эквивалентную передачу содержания 100% объёма текста, но с3 - 5 ошибками, не искажающими понимание текста.

Оценка "удовлетворительно" ставится за безошибочный перевод 60% объёма текста; за перевод 80% объёма текста и более, содержащий 5 - 7 ошибок,не искажающих понимание содержание текста.

Для практических и самостоятельных работ:

Выполнение полного объема работы, 1-2 ошибки по знанию материала, работа выполнена в срок и надлежащим образом оформлена в тетради для самостоятельных и практических работ – оценка «отлично»,

Выполнение 90% объема работы, незначительные ошибки по знанию материала, работа выполнена в срок и надлежащим образом оформлена в тетради для самостоятельных и практических работ – оценка «хорошо»,

Выполнение 70% объема, допущение значительных ошибок по знанию материала, работа выполнена в срок и надлежащим образом оформлена в тетради для самостоятельных и практических работ – оценка «удовлетворительно»,

Выполнение 50% объема работы, значительные ошибки по знанию материала, работа выполнена не в срок и не надлежащим образом оформлена в тетради для самостоятельных и практических работ – оценка «неудовлетворительно».


Текст задания: Прочитайте текст и переведите его на русский язык. Ответьте на вопросы, данные к тексту.

ABOUT MYSELF”

Hello, friends. Let me first introduce myself. My name is Ann or Anya for my friends. My surname or last name is Sokolova. I was born on the 2nd of October in Sochi, Krasnodarsky Krai. This is the most beautiful city in Russia situated on the Black Sea coast. Now I am a first-year student at the Technical Academy. In five years I'll be an engineer.

Now let me describe my appearance. I am tall and slim and have fair hair and blue eyes. My friends say that I am pretty. I think I am just good-looking. I love sports and music. I was very serious about a career in gymnastics when I was in the 5th form. But then I broke my arm and doctors didn't let me go in for gymnastics. I love to listen to modern music and dance. I dance a lot and I hope I am good at it. I also love swimming. I always swim in the Black sea when I visit my parents, my dear family.

I would like to tell you about my family. There are five people in our family. My father's name is Vladimir Stepanovich. He is a mathematician by education and businessman by profession. My mother's name is Tatyana Petrovna. She is a housewife. She has much work about the house because I have a younger sister. She is a pupil. My sister Natasha is in the fifth form. My grandmother, my mother's mother, lives with us. She is very kind and helps us a lot.

Our family is very friendly, we have many friends. In summer many relatives come to visit us. And, of course, they use a chance to spend several weeks in beautiful Sochi.

In May I have finished school No 5 in Sochi. I did well in all the subjects but my favourite subjects at school were Physics and Computer Science. I also enjoyed English lessons.I am very interested in learning English because I always wanted to become a programmer or maybe a businesswoman. I also think that the knowledge of foreign languages helps in everyday life and career.

Two years ago I travelled much around Europe. I have visited France, Germany, Belgium, the Netherlands and the United Kingdom. There the knowledge of English helped me a lot.

As you see,' my biography isn't very long yet. But we'll meet again in the next lesson and I'll tell you more about myself. See you later...

Vocabulary:

introduceпредставлять, знакомить

Black Sea coastпобережье Черного моря

a first-year studentстудент(ка) первого курса

regionобласть

appearanceвнешность

slimстройная

careerкарьера

gymnastics гимнастика

mathematician математик

housewifeдомохозяйка

several несколько

to do wellзд. успевать

chance случай, шанс

kindдобрый

a lotмного

the NetherlandsНидерланды

the United KingdomСоединенное Королевство (Великобритания)ADD TO YOUR ACTIVE VOCABULARY

(ПОПОЛНИ СВОЙ АКТИВНЫЙ СЛОВАРЬ):

tall — высокий

short маленького роста

stout — приземистый, коренастый

slim — стройный

fat — толстый

plumpy — полный

fair hair — светлые волосы

blonde — блондин(ка)

brunette — брюнет(ка)

gray hair — седые волосы

bold headedлысый

short sightedблизорукий

smart, clever, brightумный (я)

stupid тупой, глупый

boringскучный

fun to be withвеселый человек

easy to go alongлегкий в общении

quietспокойный

impulsiveпорывистый, импульсивный

aggressiveагрессивный

rudeневежливый, грубый

shy, confusedзастенчивый

activeактивный

talkativeразговорчивый

enthusiasticэнтузиаст, затейник

Exercise 1.1. Please, introduce yourself. The questions below will certainly help you:

1. What is your name?

2. Where and when were you born?

3. How old are you?

5. Have you got a family?

6. How many people are there in your family?

7. Do you have brothers, sisters, grandparents in your family?

8. Where do you live?

9. Did you study well at school?

10. What school did you finish?

11. Did your teacher of English help you to choose your future profession?

12. What was your favourite subject?

13. What do you like to read?

14. What sport do you go in for?

15. What are you going to be?

16. Do you still live with your parents?

17. Do you have a girlfriend / boyfriend?

Exercise 1.2. Bring a picture of a person you know well (mother, father, grandfather, friend) to class. Show it and describe that person. Use the active vocabulary of the unit.


Тематика проекта «Семья», «Я и другой» (на выбор студента).


Показатели оценки результата

Критерии оценки

Форма аттестации

Знать порядок слов в различных типах предложения

Умение употреблять правильный порядок слов при составлении различных типов предложений.

Употреблен правильный порядок слов.

Презентация проекта.


Знать правила создания устных и письменных высказываний по теме

Умение создавать устные и письменные высказывания по теме.

Устные и письменные высказывания по теме созданы правильно.

Знать правила создания проекта.

Умение создавать проект по заданной тематике.

При создании проекта соблюдены правила.

Знать лексические единицы, уметь читать и понимать текст.


Умение описать внешность, характер и личностные качества человека.

Языковые единицы употреблены правильно, точно и уместно.

Знать, как осуществлять речевой самоконтроль.

Осуществление речевого самоконтроля.

Правильно определена ошибка в своем высказывании и исправлена.


Система и критерии оценок выполнения проекта.

The Analysis of Projects

Maximum points

1. A project must be easy to understand.

2. It must have no mistakes.

3. It must be interesting, logical and contain some new information.

4. We must use the words, phrases and grammar that are in the unit.

5. The design must be nice.



2

2

2


2


2


Total: 10


Mark

10 - 8,5

8 - 6,5

6 - 5

5

4

3


Тесты по теме 2.1 Повседневная жизнь, условия жизни, учебный день, выходной день

Тематика практического задания №3


Знать лексический материал по теме

Умение переводить знакомые слова.


Правильный перевод слов.

Перевод текста и ответы на вопросы.

Знать изученный грамматический материал

Умение переводить предложения в нужной временной форме.

Грамматически точный перевод предложений.

Знать правила пользования словарем и правила литературного перевода текста

Умение делать литературный перевод


Литературно грамотный перевод текста.


Знать, как ответить на поставленный вопрос.

Умение правильно отвечать на вопросы.

Грамотно построенные ответы на вопросы.



Система и критерии оценок результатов текущей аттестации

Письменный перевод текста со словарём

Оценка "отлично" ставится за литературный перевод 100% объема текста. Допускаются 1-2 ошибки, не искажающие содержание текста.

Оценка "хорошо" ставится за эквивалентную передачу 80% объёма текста, допускаются 1 - 2 ошибки, не искажающие содержание текста; за эквивалентную передачу содержания 100% объёма текста, но с3 - 5 ошибками, не искажающими понимание текста.

Оценка "удовлетворительно" ставится за безошибочный перевод 60% объёма текста; за перевод 80% объёма текста и более, содержащий 5 - 7 ошибок,не искажающих понимание содержание текста.

Для практических и самостоятельных работ:

Выполнение полного объема работы, 1-2 ошибки по знанию материала, работа выполнена в срок и надлежащим образом оформлена в тетради для самостоятельных и практических работ – оценка «отлично»,

Выполнение 90% объема работы, незначительные ошибки по знанию материала, работа выполнена в срок и надлежащим образом оформлена в тетради для самостоятельных и практических работ – оценка «хорошо»,

Выполнение 70% объема, допущение значительных ошибок по знанию материала, работа выполнена в срок и надлежащим образом оформлена в тетради для самостоятельных и практических работ – оценка «удовлетворительно»,

Выполнение 50% объема работы, значительные ошибки по знанию материала, работа выполнена не в срок и не надлежащим образом оформлена в тетради для самостоятельных и практических работ – оценка «неудовлетворительно».


Текст задания: Прочитайте текст и переведите его на русский язык. Ответьте на вопросы, данные к тексту.

«MY WORKING DAY»

Hi again... As you already know, I am a first-year student of the Technical Academy. My parents live in Sochi and I study in Rostov-on-Don so I need some housing. There are two opportunities for me: I can live in a dormitory (a students hostel), or to rent a flat (an apartment).

I decided to rent a flat. To make the rent smaller, I also decided to share my flat with another girl — Natasha Kozlova. She studies at the Academy, too, and she is my best friend now. I'll tell you more about her later.

Now, let me describe my usual working day. My classes begin at 8:30. So on week-days I have to get up at 7:15.1 don't have an alarm clock and usually my roommate wakes me up and my working day begins. I turn on the radio and do my morning exercises while Natasha takes a shower. I don't take a bath in the morning because I don't have enough time for it. I take a cool shower (that's when I completely wake up), brush my teeth. After that I go back to our room and get dressed. I brush my hair and put on a light make-up. Then we have breakfast. Natasha makes breakfast every Monday, Wednesday and Friday. I have to serve breakfast on Tuesdays, Thursdays and Saturdays. I love to listen to the latest news on the radio while I am eating and Natasha prefers light music.

We leave the house at ten minutes past eight and walk to the nearest bus-stop. We live rather far from the Academy and it usually takes us about a quarter of an hour to get there by bus. Sometimes when the weather is fine and we have enough time we walk to the Academy. It is very healthy to walk much.

The classes begin at 8:30 in the morning and they end at 2:00 p.m. We have lectures in different subjects. As a rule we have three or four classes a day. Sometimes it is very hard to wait till they end.

Usually I don't miss my classes because I want to pass my exams successfully. But sometimes I do, especially when the weather is fine and the classes are boring.

At 11:50 we have lunch. That's my favourite time. That is the time to share the latest news and to gossip. My friends and I prefer not to go to the canteen and we often have lunch in a small cafe not too far from the Academy. At 12:30 we have to be back to our classes. During the working day we also have several short breaks that last for ten minutes.

Occasionally I have to stay at the Academy till 5 or even 6 o'clock in the evening because I go to the library to get ready for my practical classes or to write a report. As a rule I have no free time on week-days. So by the end of the week I get very tired.

We come home at about 7 o'clock in the evening. We eat supper together and share the latest news.

After supper we wash dishes, drink coffee or tea and watch TV. I prefer old comedies and Natasha likes serials or films about travelling. Sometimes Natasha and I go for a walk in the park or visit our friends.

At about eleven at night I go to bed. I like to read something before going to bed and Natasha likes to listen to some music. Sometimes I fall asleep while I am reading and Natasha gets up and switches off the light and says — Good night!

Vocabulary:

housingжилье

opportunityвозможность

dormitory, students hostelстуденческое общежитие

to rent a flat (an apartment) — снимать квартиру

to shareделить(-ся)

week-daysбудние дни

alarm clock — будильник

usually — обычно

roommate — сосед по комнате

ratherдовольно

to turn on (off)включать, выключать

enough — достаточно

completely — полностью, совершенно

to get dressed — одеваться

to serveобслуживать

make upмакияж

while — пока, в то время как

to prefer — предпочитать

healthy — здоровый, полезный

to missпропускать

successfullyуспешно

boringскучный

to gossipсплетничать

have to be backдолжны вернуться

breakперерыв

reportдоклад

shareделиться

canteenстоловая

ADD TO YOUR ACTIVE VOCABULARY

tape-recorderмагнитофон

to brush one's hairпричесывать волосы

it takes me... minutes to get to the Academy by bus —у меня уходит... минут, чтобы добраться до Академии на автобусе

cloackroom — гардероб

upstairs — наверху, вверх по лестнице

downstairs — внизу, вниз по лестнице

to miss classes — пропускать занятия

to pass exams — сдать экзамены

to do well — делать успехи, хорошо учиться

for the first (second) courseна первое (второе) блюдо

to get readyподготовиться

as a ruleкак правило

to get tiredустать

to take pleasure inполучать удовольствие от...

to look forward toждать с нетерпением

acquaintanceзнакомый

Exercise 2.1. Write one sentence with each word:

1. Usual — usually — as usual — unusual

2. occasion — occasional — occasionally

3. to end — to finish — to be over

4. to start — to begin — to get ready for

5. on Sunday — at five o'clock — in cafeteria...

6. full time student — part time student

7. freshman — second year student — school graduate

Exercise 2.2. Translate into English:

быть студентом (студенткой) дневного отделения

• рассказать вам о...

• в будние дни

• просыпаться — вставать в 7 часов утра

• включать магнитофон

• принимать душ

• чистить зубы

• одеваться

• слушать последние новости

• У меня уходит час, чтобы добраться до института

• ездить на автобусе (троллейбусе, трамвае)

• опаздывать на занятия

• заканчиваться в 15:50 вечера

• пропускать занятия

• сдать экзамены успешно

• время от времени

• подготовиться к занятиям

• как правило

• устать

• приходить домой

• быть дома

• иметь свободное время

Exercise 2.3. Tell about your typical day. The following questions will help you:

1. Do you get up early?

2. Is it easy for you to get up early?

3. Do you wake up yourself or does your alarm-clock wake you up?

4. Do you do your morning exercises?

5. What do you prefer: a hot or a cold shower in the morning?

6. How long does it take you to get dressed?

7. What do you usually have for breakfast?

8. Some people look through newspapers or listen to the latest news on the radio while having breakfast. What about you?

9. When do you usually leave your house?

10. Do you work? If yes, where?

11. How long does it take you to get to your Academy (Institute)?

12. Do you go there by bus/trolley-bus or walk?

13. Where do you usually have lunch (dinner)?

14. What time do you come home?

15. How long does it take you to do your homework?

16. How do you usually spend your evenings?

17. Do you have a lot of free time?

18. Do you play any musical instrument?

19. Are you fond of listening to music?

20. What kind of music do you prefer?

21. Do you collect anything (stamps, records, postcards, coins, matchboxes, etc.)?

22. What time do you usually go to bed?



Тематика сообщения: «Значение английского языка для моей профессии»

Сообщение - это информация, часто краткая, переданная от одного лица другому.

Знать лексику по теме. Правило образования бессоюзных предложений и предложений с союзами and,but

Уметь строить высказывания по теме.


Умение употреблять языковые единицы с точки зрения их правильности, точности и уместности; увеличение словарного запаса;

расширение круга используемых языковых и речевых средств;

осуществление речевого самоконтроля; оценивание устных и письменных высказываний; умение планировать свое речевое и неречевое поведение

Сообщение построено грамотно по форме и содержанию.

Сообщение приготовить письменно и устная защита.




Тесты по теме 2.2 Здоровье, спорт, правила здорового образа жизни

Тематика практического задания №4


Знать лексический материал по теме

Умение переводить знакомые слова.


Правильный перевод слов.

Перевод текста и ответы на вопросы.

Знать изученный грамматический материал

Умение переводить предложения в нужной временной форме.

Грамматически точный перевод предложений.

Знать правила пользования словарем и правила литературного перевода текста

Умение делать литературный перевод


Литературно грамотный перевод текста.


Знать, как ответить на поставленный вопрос.

Умение правильно отвечать на вопросы.

Грамотно построенные ответы на вопросы.



Система и критерии оценок результатов текущей аттестации

Письменный перевод текста со словарём

Оценка "отлично" ставится за литературный перевод 100% объема текста. Допускаются 1-2 ошибки, не искажающие содержание текста.

Оценка "хорошо" ставится за эквивалентную передачу 80% объёма текста, допускаются 1 - 2 ошибки, не искажающие содержание текста; за эквивалентную передачу содержания 100% объёма текста, но с3 - 5 ошибками, не искажающими понимание текста.

Оценка "удовлетворительно" ставится за безошибочный перевод 60% объёма текста; за перевод 80% объёма текста и более, содержащий 5 - 7 ошибок,не искажающих понимание содержание текста.

Для практических и самостоятельных работ:

Выполнение полного объема работы, 1-2 ошибки по знанию материала, работа выполнена в срок и надлежащим образом оформлена в тетради для самостоятельных и практических работ – оценка «отлично»,

Выполнение 90% объема работы, незначительные ошибки по знанию материала, работа выполнена в срок и надлежащим образом оформлена в тетради для самостоятельных и практических работ – оценка «хорошо»,

Выполнение 70% объема, допущение значительных ошибок по знанию материала, работа выполнена в срок и надлежащим образом оформлена в тетради для самостоятельных и практических работ – оценка «удовлетворительно»,

Выполнение 50% объема работы, значительные ошибки по знанию материала, работа выполнена не в срок и не надлежащим образом оформлена в тетради для самостоятельных и практических работ – оценка «неудовлетворительно».


Текст задания: Прочитайте текст и переведите его на русский язык. Ответьте на вопросы, данные к тексту.

At the beginning of this century medical scientists made a surprising discovery: that we are built not just of flesh and blood but also of time. They were able to demonstrate that we all have an internal «body clock» which regulates the rise and fall of our body energies, making us different from one day to the next.

The idea of an internal «body clock» should not be surprising, since the lives of most living things are dominated by the 24-hour night-and-day cycle. The most obvious feature of this cycle is the way we feel tired and fall asleep at night and become awake during the day. If the 24-hour rhythm is interrupted, most people experience unpleasant side effects. As well as the daily rhythm of sleeping and waking we also have other rhythms which last longer that one day and which influence wide areas of our lives. Most of us would agree that we feel good on some days and not so good on others. Scientists have identified the following three biorhythmic cycles: physical, emotional and intellectual. Each cycle lasts approximately 28 days and each is divided into a high energy period and a low energy period of equal length. During the low energy period we are less resistant to illness and tire more easily. The low period puts energy into our «batteries» for the next high period. During the high energy period of a physical biorhythm we are more resistant to illness, better coordinated and more energetic.

The «critical» or weakest time is the time of changeover from the high energy period to the low energy period, or vice versa. This «critical» time usually lasts a day. On the critical day of a physical biorhythm, there is a greater chance of accident and illness. Human experience is always individual and we each have our own biorhythmic experiences. Some people experience such enormous physical turbulence on their «physically critical» days that they have to go to bed.

VOCABULARY

a surprising discovery –удивительное открытие

but also of time – но и времени

an internal «body clock» - внутренние биологические часы

by the 24-hour night-and-day cycle – 24х часового цикла дня и ночи

unpleasant side effects – неприятные побочные эффекты

wide areas of our lives – широкие сферы нашей жизни

less resistant – менее устойчивы

greater chance of accident and illness – большая вероятность несчастных случаев и болезней

enormous physical turbulence – сильная физическая усталость


Questions:

1. What are Biorhythms?

2. What problems can people have if their 24-hour rhythm is interrupted?

3. What three biorhythmic cycles have scientists identified?

4. Which is the weakest part of a cycle?

5. How long does each cycle last?


Тематика сканворда: «Правильное питание»


Сканворд (от скандинавский кроссворд) — разновидность кроссворда. Это один из

самых популярных видов кроссворда. Определения слов даются в ячейках прямо

внутри сетки, а слова-ответы вписывают по направлениям, указанным стрелками.


Знать лексический материал по теме

Умение употреблять языковые единицы с точки зрения их правильности, точности и уместности; увеличение словарного запаса;

расширение круга используемых языковых и речевых средств;

ставить цели выполнения деятельности в соответствии с заданием;.

Сканворд по форме и содержанию составлен грамотно.

Письменная работа в тетради.

Знать правила составления сканворда.



Контрольная работа (КИМ №1)

Контрольно-измерительный материал № 1 для текущего контроля знаний

по английскому языку гуманитарного цикла в рамках основной профессиональной образовательной программы по специальности 190629 «Техническая эксплуатация подъёмно-транспортных, строительных и дорожных машин и оборудования»

Контрольно-измерительный материал состоит из 3 частей.

Часть 1 включает 27 заданий (А1-А27) 1 и 2 уровней освоения учебного материала. К каждому из них даны 4 варианта ответа, из которых только один правильный.

Часть 2 состоит из 8 заданий (В1-В8) 2 уровня освоения учебного материала. Ответы к этим заданиям должны быть сформулированы самостоятельно.

Часть 3 состоит из одного задания (С1) 3 уровня освоения учебного материала и представляет собой письменную работу.

Время выполнения – 65 мин. из расчета 1,5 мин. на задания части 1,2 и 30 мин. – на часть 3.

Правильный ответ в зависимости от сложности каждого задания оценивается одним или несколькими баллами. Баллы, полученные при выполнении задания, суммируются.


Вариант 1

Часть 1

При выполнении заданий этой части обведите номер, выбранного ответа.

А1Замените подчёркнутые существительные личными местоимениями

The girl has got a book

1he

2she

3they

4it


А2Замените подчёркнутые существительные личными местоимениями

The boy is my friend

1 he

2she

3they

4it


А3Замените подчёркнутые существительные личными местоимениями

The car is very old

1 he

2she

3they

4it


А4Выберите правильную форму глагола «то be» для следующих предложений

Nick________twenty years old

1 is

2 am

3 are

4were


А5 Выберите правильную форму глагола «то be» для следующих предложений

The information got by him____interesting

1 is

2 am

3 are

4were


А6Выберите правильную форму глагола «то be» для следующих предложений

She_____still a school girl

1 is

2 am

3 are

4were

А7Выберите правильную форму глагола «то have» для следующих предложений

Tom....got a lot of friends

1 have

2 has

3 had

4willhave


А8 Выберите правильную форму глагола «то have» для следующих предложений

Mr and Mrs Johnson....got two children, a boy and a girl.

1 had

2 has

3 have

4willhave


А9Выберите правильный вариант для подстановки

Our two … are crying all the time

1babies

2 babys

3 babyes

4 baby


А10 Выберите правильный вариант для подстановки

I don’t like going by car. If I have a chance, I always go on … .

1foot

2feet

3foots

4feets


А11 Выберите правильный вариант для подстановки

Those were the happiest days of our … .

1lifes

2life

3lives

4lifees


А12 Выберите правильный вариант для подстановки

I …..........show you round Moscow if you want

1саn

2would

3could

4 must


А13 Выберите правильный вариант для подстановки

Bob …......... learn French next year, because he has customers in French-speaking countries

1 needn't

2 will be allowed to

3 will have to

4must


А14 Выберите правильный вариант для подстановки

..........I leave the office earlier today? My baby is ill, I ….....look after him

1 should, have to

2 may, must

3 will, need

4 will be allowed to, could


А15 Выберитеправильныйвариант

My husband often goes to Sochi on business. Last month he ….......go there twice

1 should

2 may

3 must

4 had to


А16 Выберитеправильныйвариант

Did you …......... discuss the delivery dates in details?

1 can
2 be able to

3 have to

4 hadto


А17 Выберите правильный вариант

Two _____ of my income I spend on my pet’s food.

1twelve

2 twelfth

3 twelves

4 twelfths


А18 Выберите правильный вариант

Ok! See you on _____ of April

1 the twentyth-seventh

2 twenty-seven

3 the twenty-seventh

4 seven- twenty


А19 Выберите правильный вариант

Itis _____ hit. I like such songs

1his the third

2 third

3 his third

4 thethirdhis


А20 Выберите правильный вариант

Personally, I prefer music of _____ .
1 nineteen seventys

2 the nineteen seventies

3 the nineteen seventeens

4 nineteenseventeen


А21 Выберите правильный вариант

My mother ____ a bad headache.

1 have got

2 am

3 has got

4had


А22 Выберите правильный вариант

Where _____ theJohnsons (live)?

1do

2 are

3does

4is


А23 Выберите правильный вариант

Margie and her sister ____ wonderful voices.

1 does

2 has got

3 have got

4do


А24 Выберитеправильныйвариант

I (not/understand) ____ that man because I (not/know)____ English.
1not understand, don’t know

2 don’t understand, not know

3 don’t understand, don’t know

4 doesntunderstand, dontknow


А25 Выберите правильный вариант

____ Jane Smith (speak) ____ English?

1 Is ... speak

2 Does ... speak

3 Do ... speak

4 Do ... speaks


А26 Выберите правильный вариант

____ you (like) swimming?

1Do you like

2 Does you like

3 Areyoulike

4Like


А27 Выберите правильный вариант

____ Bob (know) whatIwant?

1 Bob knows

2 Do Bob knows

3 Does Bob know

4 DoBobknow




Часть 2

При выполнении заданий этой части ответы записываются словами. Заполните пропуски данными ниже словами по смыслу.


В1The engine is under the________________.

В2The headlight is near the___________________.

В3 The sunroof is above the________________.

В4The gear stick is between the______________.

В5 __________is under the steering wheel.

В6The fuel tank is under___________.

В7The wheel is between ____________and the glove compartment.

В8 The fuel gaugeis in the dashboard.

the back seat, driver`s seat and the passenger seat,hood, passenger seat, the dashboard, fog light,the accelerator,the side mirror.



Часть 3

Запишите сначала номер задания С1, а затем приступите к его выполнению.

С1You have 30 minutes to do this task.

You have received a letter from your English- speaking pen friend Frank:

... Yesterday I went to our school library to prepare for my exam. Is there a library at your school? Do you and your friends often take books from the library? Why /why not? What kind of books are there in your school library? ...

Write her a letter and answer her 3 questions.

Write 50-80 words. Remember the rules of letter writing.





Вариант 2

Часть 1

При выполнении заданий этой части обведите номер, выбранного ответа.


А1Замените подчёркнутые существительные личными местоимениями

The boy has got a book

1he

2she

3they

4it


А2Замените подчёркнутые существительные личными местоимениями

These students are my friends.

1he

2she

3they

4it


А3Замените подчёркнутые существительные личными местоимениями

The house is very old

1 he

2she

3they

4it


А4Выберите правильную форму глагола «то be» для следующих предложений

Ann________twenty years old

1 is

2 am

3 are

4were


А5 Выберите правильную форму глагола «то be» для следующих предложений

The letters got by him____interesting

1 is

2 am

3 are

4were


А6Выберите правильную форму глагола «то be» для следующих предложений

He_____still a school boy.

1 is

2 am

3 are

4were


А7Выберите правильную форму глагола «то have» для следующих предложений

It’s a nice town. It....got a very nice shopping centre

1 have

2 had

3 has

4willhave


А8 Выберите правильную форму глагола «то have» для следующих предложений

They like animals. They...got three dogs and two cats

1 have

2 has

3 had

4willhave


А9Выберите правильный вариант для подстановки

These ….work at the office

1man

2 men

3 mens

4 mans


А10 Выберите правильный вариант для подстановки

Put these …..on that table.

1knives

2knife

3knifes

4knive


А11 Выберите правильный вариант для подстановки

These … are very interesting.

1story

2storys

3stories

4storie


А12 Выберите правильный вариант для подстановки

I'll ….........speak English fluently when I finish my school

1 be able to

2 have to

3 be to

4might


А13 Выберите правильный вариант для подстановки

I ….......... see him as soon as possible. The matter is urgent

1 need not

2can

3might

4must


А14 Выберите правильный вариант для подстановки

My shoes and trousers are all wet. I …........change my clothes

1 had to

2could

3should

4neednot


А15 Выберите правильный вариант

I …........ like to know so many things about your country. I am really excited about it.

1would

2 might

3could

4 must


А16 Выберите правильный вариант

Many cars had radios, so people ….........listen while travelling from place to place

1hadto
2could

3 can

4 must


А17 Выберите правильный вариант

Three _____ of my income I spend on my pet’s food.

1thirteenth

2 thirteen

3 thirteenths

4 three


А18 Выберитеправильныйвариант

My birthday is on….of May.

1 the twentyth-seventh

2 twenty-seven

3 the twenty-seventh

4 seven- twenty


А19 Выберите правильный вариант

Itis _____ hit. I like such songs

1his the first

2 first

3 his first

4 thefirsthis


А20 Выберите правильный вариант

Personally, I prefer music of _____ .
1 nineteen nineties

2 the nineteen nineties

3 the nineteen ninetie

4 nineteenninety


А21 Выберите правильный вариант

My father ____ a bad headache.

1 have got

2 am

3 has got

4had


А22 Выберите правильный вариант

Where _____ John (live)?

1do

2 are

3does

4is


А23 Выберите правильный вариант

Mike and his brother ____ wonderful voices.

1does

2 hasgot

3 havegot

4do


А24 Выберите правильный вариант

I (not/understand) ____ that man because I (not/know)____ German.
1 not understand, don’t know

2 don’t understand, not know

3 don’t understand, don’t know

4 doesntunderstand, dontknow


А25 Выберите правильный вариант

____ Jane Smith (play) ____ the guitar?

1 Is ... play

2 Does ... play

3 Do ... play

4 Do ... plays


А26 Выберите правильный вариант

____ you (like) reading?

1Doyoulike

2Does you like

3Areyoulike

4Like


А27 Выберите правильный вариант

____ Tad (know) what I want?

1Tad knows

2 Do Tad knows

3 Does Tadknow

4 DoTadknow




Часть 2

При выполнении заданий этой части ответы записываются словами. Заполните пропуски данными ниже словами по смыслу.


В1The fog light is between ___________and the hood.
В2 __________is under the hood.
В3 The rearview mirror is above______________.

В4 _____________is near the dashboard.

В5 The seat belt is near_____________.

В6The number plate is between the ____________.

В7The ____________is in the steering wheel.

В8 The exhaust pipe is under _________.


the dashboard,the trunk, driver`s seat and passenger seat, the bumper, the ignition, brake light, the engine, horn


Часть 3

Запишите сначала номер задания С1, а затем приступите к его выполнению.

С1You have 30 minutes to do this task.

You have received a letter from your English- speaking pen friend Mary:

I congratulate you on your birthday! How did you spend it? What was the weather on your birthday? What presents did you get?

Write her a letter and answer her 3 questions. Write 50-80 words. Remember the rules of letter writing.





Спецификация

контрольно-измерительных материалов

Объектами проверки выступают элементы содержания, а также умения, способы познавательной деятельности, определенные требованиями ФГОС СПО. В качестве методадля достижения поставленной цели разработан и используется комплекс заданий, различающихся по характеру, направленности, уровню сложности.

Структура и содержание контрольно-измерительных материалов.


Число заданий

Максимальный балл

Процент максимального балла за задания данного вида от максимального балла за всю работу

Часть 1

27

27

54

Часть 2

8

16

32

Часть 3

1

7

14

Итого

36

50

100


Вариант 1



Ответ

Проверяемые элементы

Уровень

сложности

заданий

Максимальный балл за выполнение заданий

А1

2

личные местоимения

базовый

1

А2

1

личные местоимения

базовый

1

А3

4

личные местоимения

базовый

1

А4

1

спряжение глагола «то be»

базовый

1

А5

1

спряжение глагола «то be»

базовый

1

А6

1

спряжение глагола «то be»

базовый

1

А7

2

спряжение глагола «то have»

базовый

1

А8

3

спряжение глагола «то have»

базовый

1

А9

1

Мн. число сущ.-ых

базовый

1

А10

1

Мн. число сущ.-ых

базовый

1

А11

2

Мн. число сущ.-ых

базовый

1

А12

1

Модальные глаголы

базовый

1

А13

3

Модальные глаголы

базовый

1

А14

2

Модальные глаголы

базовый

1

А15

4

Модальные глаголы

базовый

1

А16

3

Модальные глаголы

базовый

1

А17

4

числительные

базовый

1

А18

3

числительные

базовый

1

А19

3

числительные

базовый

1

А20

2

числительные

базовый

1

А21

3

Present Simple Tense

базовый

1

А22

1

Present Simple Tense

базовый

1

А23

3

Present Simple Tense

базовый

1

А24

3

Present Simple Tense

базовый

1

А25

2

Present Simple Tense

базовый

1

А26

1

Present Simple Tense

базовый

1

А27

3

Present Simple Tense

базовый

1

В1

hood

Профессиональная лексика

повышенный

2

В2

fog light

Профессиональная лексика

повышенный

2

В3

passengerseat

Профессиональная лексика

повышенный

2

В4

driver`s seat and the passenger seat

Профессиональная лексика

повышенный

2

В5

the accelerator

Профессиональная лексика

повышенный

2

В6

thebackseat

Профессиональная лексика

повышенный

2

В7

thesidemirror

Профессиональная лексика

повышенный

2

В8

the dashboard

Профессиональная лексика

повышенный

2

С1


Правила написания письма

сложный

7


Вариант 2


Ответ

Проверяемые элементы

Уровень

сложности

заданий

Максимальный балл за выполнение заданий

А1

1

личные местоимения

базовый

1

А2

3

личные местоимения

базовый

1

А3

4

личные местоимения

базовый

1

А4

1

спряжение глагола «то be»

базовый

1

А5

3

спряжение глагола «то be»

базовый

1

А6

1

спряжение глагола «то be»

базовый

1

А7

3

спряжение глагола «то have»

базовый

1

А8

1

спряжение глагола «то have»

базовый

1

А9

2

множественное число сущ.-ых

базовый

1

А10

1

множественное число сущ.-ых

базовый

1

А11

3

множественное число сущ.-ых

базовый

1

А12

1

Модальные глаголы

базовый

1

А13

4

Модальные глаголы

базовый

1

А14

3

Модальные глаголы

базовый

1

А15

1

Модальные глаголы

базовый

1

А16

2

Модальные глаголы

базовый

1

А17

1

числительные

базовый

1

А18

3

числительные

базовый

1

А19

1

числительные

базовый

1

А20

2

числительные

базовый

1

А21

3

Present Simple Tense

базовый

1

А22

3

Present Simple Tense

базовый

1

А23

3

Present Simple Tense

базовый

1

А24

3

Present Simple Tense

базовый

1

А25

2

Present Simple Tense

базовый

1

А26

1

Present Simple Tense

базовый

1

А27

3

Present Simple Tense

базовый

1

В1

the bumper

Профессиональная лексика

повышенный

2

В2

the engine

Профессиональная лексика

повышенный

2

В3

the dashboard

Профессиональная лексика

повышенный

2

В4

the ignition

Профессиональная лексика

повышенный

2

В5

driver`s seat and passenger seat

Профессиональная лексика

повышенный

2

В6

brake light

Профессиональная лексика

повышенный

2

В7

horn

Профессиональная лексика

повышенный

2

В8

the trunk

Профессиональная лексика

повышенный

2

С1


Правила написания письма

сложный

7



Тесты по теме 2.3 Город, деревня, инфраструктура

В результате оценки осуществляется проверка следующих объектов:

Показатели

Критерии

Форма аттестации


Знать правила образования глаголов в страдательном залоге в настоящем, прошедшем, будущем времени и уметь преобразовывать предложения из действительного залога с страдательный

Правильный выбор и предложенных вариантов


Выбранные варианты соответствуют правилам построения



Тест




Выберите правильный вариант.


1. Newspapers … in the morning.

a) deliver, b) delivered, c) are delivered

2. New underground lines … in Minsk next year.

a) build, b) will build, c) will be built

3. The results of the exam usually … by the students.

a) discussed, b) discuss, c) are discussed

4. They … the classrooms every day.

a) clean, b) are cleaned, c) be cleaned

5. … am asked at every lesson.

a) I, b) me, c) mine

6. …were told a very interesting story.

a) us, b) we, c) our

7. The room must be cleaned … him.

a) of, b) with, c) by

8. A beautiful picture was … by him.

a) draw, b) drew, c) drawn

9. He had an accident and was … to the hospital.

a) took, b) taken, c) take

10. Great Britain is washed … the Atlantic Ocean the North

Sea and the English Channel.

a) by, b) with, c) of

11. She … the best actress of the last year.

a) were chosen, b) chose, c) was chosen

12. The fence … in two days.

a) will be painted, b) is painted, c) was painted

13. This room … only on special occasions.

a) use, b) is used, c) is using

14. People are protected … the police.

a) by, b) with, c) of

15. Our laboratory was provided … new equipment.

a) by, b) with, c) of

16. America’s first college, Harward … in Massachusetts in

1636.

a) founded, b) was founded, c) was found

17. The door opened and I … to come in.

a) was asked, b) am asked, c) will be asked

18. We can … on this in formation.

a) to rely, b) rely, c) to be relied

19. … you sent for the doctor?

a) were, b) was, c) will

20. They … us not to go out alone.

a) advised, b) were advised, c) are advised

21. He (платят) 800 dollars for his work.

a) pay, b) is paid, c) was paid

22. The passengers and the crew … to land.

a) forbid, b) was forbidden, c) were forbidden

23. Evening dress should … for the party.

a) ware, b) to be worn, c) be worn

24. … was given a watch for her birthday.

a) she, b) her, c) hers

25. … are recommended a new doctor.

a) they, b) them, c) their

26. … was shown the house he lived in.

a) I, b) me, c) mine

27. This dress should be washed … detergent.

a) by, b) with, c) in

28. Paper can be cut … a knife.

a) with, b) by, c) of

29. The road … very often.

a) don’t use, b) aren’t used, c) isn’t used

30. In winter the ground is covered … snow.

a) by, b) with, c) in

ключ: 1c) 2c) 3c) 4a) 5a) 6b) 7c) 8c) 9b) 10a) 11c) 12a) 13b) 14a) 15b) 16b) 17a) 18b) 19a) 20a) 21b) 22c) 23c) 24a) 25a) 26a) 27b) 28a) 29c) 30b)

Практическое задание : Составить диалог на тему : « Как пройти…?»

В результате оценки осуществляется проверка следующих объектов:

Показатели

Критерии

Форма аттестации


знать: лексику по теме «Комсомольск-на-Амуре», речевые высказывания

, необходимые для построения диалога на тему «Как пройти…?»

уметь: рассказать о своем родном городе и его достопримечательностях

Умение употреблять языковые единицы с точки зрения их правильности, точности и уместности; увеличение словарного запаса.


Составленные фразы соответствуют правилам построения предложения, лексика употреблена правильно



Составление диалогов «Как пройти..»



Проект: «Маршрут экскурсии для зарубежных гостей»

В результате оценки осуществляется проверка следующих объектов:

Показатели

Критерии

Форма аттестации


знать: лексику по теме «Комсомольск-на-Амуре», речевые клише,

уметь рассказать о своем родном городе и его достопримечательностях

Умение употреблять языковые единицы с точки зрения их правильности, точности и уместности; увеличение словарного запаса; расширение круга

используемых языковых и речевых средств; осуществление речевого

самоконтроля; выбирать стиль общения в соответствии с ситуацией

Составленные фразы соответствуют правилам построения предложения, лексика употреблена правильно



Составление маршрута экскурсии по городу для зарубежных гостей



Тесты по теме 2.4 Досуг

В результате оценки осуществляется проверка следующих объектов:

Показатели

Критерии

Форма аттестации


знать: лексику по теме

правило использования глаголов в Present Simple и to be going to для выражения будущего времени

правило образования придаточных предложений времени и условия.

высказываться по теме

строить придаточные предложения времени и условия


Умение рассказывать о своем хобби ,строить придаточные предложения времени и условия, уметь выражать будущее время.


Выбранные варианты соответствуют правилам построения



Тест

Устный рассказ о хобби

Презентация «Моя любимая книга/журнал, фильм)»



1.Tell me about your decision, when we ____ next time.

а)meet в)will meet

2.If the child wants, ____ him this toy.

a)buy b)will buy

3.We ____ about it for sure, when we ____ home.

a)will know … will return b)know … will return c)will know … return



4.I need to think the matter over, in case he ____.

a)will refuse b)refuses

5.Mary ____ to us, unless Jack ____ .

a)doesn’t speak … will leave b)won’t speak … leaves c)doesn’t speak … leaves

6.If she ____ in time, we ____ late for the concert.

a)Won’t come … are b)Doesn’t come … will be c)Won’t come … will be

7.Why don’t you ask her, when she ____ ?

a)comes b)will come

8.We ____ our lesson, when you ____ your seats.

a)will start … take b)start … will take c)will start … will take

9.I ____ you when I ____ ready.

a)will tell … will be b)tell … will be c) will tell … am

10.When the weather ____ fine, ____ all the windows. The child needs fresh air.

a)will be … will open b)will be … open c)is … open

11.We _____ take the bus. 

a)are not going  b)are not going to c) is not going 

12.He _____ get up early. 

a)are going to b)is going c)is going to

13._______ buy a computer?

a)Is she going to b)She going to c)She is going

14.He ____ phone his girlfriend. 

a)is going not to b)is not going c)is not going to

15.______ buy bread this afternoon?

a)He is going to b)Is he going to c)He going

16.They _____ wait in the park. 

a)going to b)are going c)are going to

17.He _____ criticise you.

a)is going to b)is going  c)is go to


Ключ
1b 2b 3c 4b 5b 6b 7a 8a 9c 10c
 11b 12c 13a 14c 15b 16c 17a 



Тесты по теме 2.5 Новости, средства массовой информации


Контрольно-измерительный материал №2 для текущего контроля знаний

по английскому языку гуманитарного цикла в рамках основной профессиональной образовательной программы по специальности 190629 «Техническая эксплуатация подъёмно-транспортных, строительных и дорожных машин и оборудования»



Показателиоценки результата

Критерии оценки

методов оценивания

знать: лексический материал по теме

правило образования и употребления глаголов

правило образования распространенных предложений с второстепенными членами

предложения

уметь: строить высказывания на заданную тему

употреблять глаголы в

строить простые распространенные предложения с второстепенными членами


умение употреблять языковые единицы с точки зрения их правильности, точности и уместности; увеличение словарного запаса;

расширение круга используемых языковых и речевых средств;

осуществление речевого самоконтроля; отстаивать собственное мнение в соответствии с ситуацией

устный опрос,

письменные и устные практические задания, проект «Издание газеты в колледже»,

контрольная работа



Контрольно-измерительный материал состоит из 3 частей.

Часть 1 включает 27 заданий (А1-А27) 1 и 2 уровней освоения учебного материала. К каждому из них даны 4 варианта ответа, из которых только один правильный.

Часть 2 состоит из 8 заданий (В1-В8) 2 уровня освоения учебного материала. Ответы к этим заданиям должны быть сформулированы самостоятельно.

Часть 3 состоит из одного задания (С1) 3 уровня освоения учебного материала и представляет собой письменную работу.

Время выполнения - 65 мин. из расчета 1,5 мин. на задания части 1,2 и 30 мин. – на часть 3.

Правильный ответ в зависимости от сложности каждого задания оценивается одним или несколькими баллами. Баллы, полученные при выполнении задания, суммируются.



Вариант 1

Часть 1


При выполнении заданий этой части обведите номер, выбранного ответа.

А1Выберите соответствующую форму глагола

NowI... reading an interesting book.

1 is

2 am

3 do

4 are


А2Выберите соответствующую форму глагола

Wherearethechildren? They … playing in the garden.

1 willbe

2 were

3are

4 was


А3 Выберите соответствующую форму глагола

When he met me I … walking to the Institute.

1 am

2was

3 willbe

4 is


А4Выберите русские эквиваленты для подчеркнутых слов

I cannot use my car, it is being repaired.

1 её отремонтировали

2 её ремонтируют

3 она ремонтирует

4 я ее ремонтирую


А5 Выберите русские эквиваленты для подчеркнутых слов.

Next Monday we’ll be working only five hours.

1 работаем

2 работали

3 будем работать

4 нас заставят работать


А6Выберите русские эквиваленты для подчеркнутых слов.

What will you be doing at this time tomorrow?

1 будешь делать

2 делал

3 сделаешь

4 с вами сделают

А7Выберите английские эквиваленты для подчёркнутых слов

Еёобучаютдома.

1 is teaching

2 teaches

3 isbeingtaught

4 aretaught


А8 Выберите английские эквиваленты для подчёркнутых слов

Где дети? Они ещё спят.

1 sleep

2 were sleeping

3are sleeping

4 areslept


А9Выберите правильный вспомогательный глагол

___sheoftenwritetoyou?

1 do

2 is

3 does

4 are


А10Выберите правильный вспомогательный глагол

What book____you read yesterday?

1 do

2 is

3 does

4 did


А11Выберите правильный вспомогательный глагол

I____at home at 8 o'clock in the evening.

1 do

2 is

3 willbe

4 did


А12Выберите правильный вспомогательный глагол

What song____you listening to now?

1 do

2 is

3 willbe

4 are


А13 Выберите правильный вспомогательный глагол

Moscow_____foundedin 1147.

1 was

2 is

3 willbe

4 are


А14Выберите правильную по смыслу степень сравнения прилагательных

Our house is____than yours.

1 lower

2 the lowest

3 low

4 most low


А15 Выберите правильную по смыслу степень сравнения прилагательных

This picture is_____in the gallery.

1 good

2 better

3 the best

4 most good


А16 Выберите правильную по смыслу степень сравнения прилагательных

London is_____city in England.

1 large

2 larger

3 the largest

4 most large


А17 Выберите правильную по смыслу степень сравнения прилагательных

Today I have____time than yesterday.

1 much

2 many

3 more

4 mostmuch


А18 Выберите правильную по смыслу степень сравнения прилагательных

Which is the____day in the year?

1 long

2 longer

3 longest

4 mostlong


А19 Выберите правильную по смыслу степень сравнения прилагательных

Your room is ... than mine.

1 the most comfortablе

2 more comfortable

3 comfortable

4 comfortablest


A20 Выберите соответствующие неопределенные местоимения из данных ниже

Do you have.......books by Charles Dickens?

1 some

2 any

3 something

4 somebody


A21 Выберите соответствующие неопределенные местоимения из данных ниже

There are.........chairs in the room.

1 some

2 any

3 something

4 somebody


A22 Выберите соответствующие неопределенные местоимения из данных ниже

.............musthelpher.

1 some

2 any

3 something

4 somebody


A23 Выберите соответствующие неопределенные местоимения из данных ниже

Give me.........to read.

1 some

2 any

3 something

4 somebody


A24 Выберите соответствующие неопределенные местоимения из данных ниже

Can............answer this question?

1 some

2 any

3 something

4 anybody


A25 Выберитеправильныйвариант.

were told a very interesting story.

1 us

2 we

3 our

4 ours


A26 Выберитеправильныйвариант.

A beautiful picture was … by him.

1 draw

2 drew

3 drawn

4 drawed


A27 Выберите соответствующее слово из данных ниже

The room must be cleaned … him.

1 of

2 with

3 by

4 at



Часть 2


При выполнении заданий этой части ответы записываются словами. Заполните пропуски данными ниже словами по смыслу.


В1I study at

В2After graduating from the college I shall become

В3 I shall deal with

В4It is necessary to know these facts because the automobile of today must meet...........

В5 The modern automobile must have

В6In road tests the automobile undergoes

В7All specialists must know that the production of the automobile comprises ..............

В8 The qualities required of the automobile are ....

A technician, a specialist in automobile industry, the production of the automobile, designing, working out the technology of manufacturing processes, laboratory tests, road tests, mass production, high efficiency, long service life, driving safety, ease of maintenance, rigid quality control, rapid acceleration, smooth-acting clutch, silent gearbox, dependable brakes, dependable steering system, the automobile construction college, up-to-date demands (requirements).


Часть 3

Запишите сначала номер задания С1, а затем приступите к его выполнению.

С1You have 30 minutes to do this task.

You have received a letter from your English- speaking pen friend Grace:


Guess what- I’ve got a summer job! I’m working at a fast food restaurant. I’m going to save some money to buy a new mobile phone. How about you? Write and tell me what you’re doing this summer? Are you just relaxing or have you got a job?


Write her a letter and answer her 3 questions.

Write 80-100 words. Remember the rules of letter writing.


Вариант 2

Часть 1


При выполнении заданий этой части обведите номер, выбранного ответа.

А1Выберите соответствующую форму глагола

Whatsong____youlisteningtonow?

1is

2 are

3 were

4 was


А2Выберитесоответствующуюформуглагола

The students____thecomposition at the last lesson.

1 write

2 shall write

3 wrote

4 will write


А3 Выберите соответствующую форму глагола

He______hissistertomorrow.

1meet

2met

3will meet

4shall meet


А4Выберитесоответствующуюформуглагола

My children usually______in the garden.

1 play

2 played

3 plays

4willplay


А5Выберите соответствующую форму глагола

I_______the newspapers in the kitchen yesterday.

1 read

2 reads

3 willread

4readed


А6Выберите соответствующее слово из данных ниже

During the lecture the teacher asked (много) questions

1 many

2 much

3 little

4 few


А7Выберите соответствующее слово из данных ниже

He has very (мало) time for studying

1 many

2 much

3 little

4 few


А8 Выберите соответствующее слово из данных ниже

She knows (немного) German

1 many

2 much

3alittle

4 few


А9Выберите правильный вспомогательный глагол

___heoftenvisityou?

1do

2is

3 does

4are


А10 Выберите правильный вспомогательный глагол

What film____you watch yesterday?

1do

2is

3 does

4did


А11 Выберите правильный вспомогательный глагол

They____at the theatre at 6 o'clock in the evening.

1do

2is

3 willbe

4did


А12 Выберите правильный вспомогательный глагол

What book____you reading now?

1do

2is

3 willbe

4 are


А13 Выберите правильный вспомогательный глагол

Komsomolsk-on-Amur_____founded in 1932.

1was

2is

3 willbe

4 are


А14 Выберите правильную по смыслу степень сравнения прилагательных

Our house is____than yours.

1high

2 the highest

3higher

4 most high


А15 Выберите правильную по смыслу степень сравнения прилагательных

This picture is_____in the gallery.

1 beautiful

2 beautifuler

3 the beautiful

4the most beautiful


А16 Выберите правильную по смыслу степень сравнения прилагательных

Moscow is_____city in Russia.

1 large

2 larger

3 the largest

4 most large


А17 Выберите правильную по смыслу степень сравнения прилагательных

Today I have____time than yesterday.

1 little

2littler

3 less

4 theleast


А18 Выберите правильную по смыслу степень сравнения прилагательных

Which is the____day in the year?

1short

2 shorter

3 shortest

4mostshort


А19 Выберите правильную по смыслу степень сравнения прилагательных

Your room is ... than mine.

1 the most light

2 more light

3lighter

4lightest


A20 Выберите соответствующие неопределенные местоимения из данных ниже

Do you have.......books by Mark Twain?

1some

2 any

3something

4somebody


A21 Выберите соответствующие неопределенные местоимения из данных ниже

There are.........desks in the classroom.

1 some

2 any

3 something

4 somebody


A22 Выберите соответствующие неопределенные местоимения из данных ниже

.............left his bag in the classroom.

1 some

2 any

3 something

4 somebody


A23 Выберите соответствующие неопределенные местоимения из данных ниже

Give me.........to eat.

1 some

2 any

3 something

4 somebody


A24 Выберите соответствующие неопределенные местоимения из данных ниже

Has ……a calculator?

1 some

2 any

3 something

4 anybody


A25 Выберитеправильныйвариант

am asked at every lesson.

1 I

2 me

3 mine

4 my


A26 Выберите правильный вариант

Newspapers … in the morning.

1 deliver

2 delivered

3 are delivered

4 is delivered


A27 Выберите правильный вариант

The results of the exam usually … by the students.

1 discussed

2 discuss

3 are discussed

4 was discussed



Часть 2


При выполнении заданий этой части ответы записываются словами. Заполните пропуски данными ниже словами по смыслу.


В1After graduating from the college I shall deal with_______________.

В2_________________ are used for better operation of mechanisms in cars.

В3 The production of the automobile comprises_____________.

В4 Specialists in automobile industry should develop up-to-date methods of _______________.

В5 In producing automobiles new types of ________________________should be used.

В6 All cars undergo a rigid quality control in ___________.

В7 The car is put into _______________after laboratory and road tests.

В8 _____________ must know the technology of manufacturing processes of cars.


Resistant to corrosion light materials, computers, five phases, Technicians, road tests, designing cars, mass production, manufacturing cars


Часть 3

Запишите сначала номер задания С1, а затем приступите к его выполнению.

С1You have 30 minutes to do this task.

You have received a letter from your English- speaking pen friend John:

... Yesterday I went to our school library to prepare for my exam. Is there a library at your school? Do you and your friends often take books from the library? Why /why not? What kind of books are there in your school library? ...

Write him a letter and answer his3 questions.

Write 80-100 words. Remember the rules of letter writing.

Спецификация

контрольно-измерительных материалов

Объектами проверки выступают элементы содержания, а также умения, способы познавательной деятельности, определенные требованиями ФГОС СПО.

для достижения поставленной цели разработан и используется комплекс заданий, различающихся по характеру, направленности, уровню сложности.

Структура и содержание контрольно-измерительных материалов.


Число заданий

Максимальный балл

Процент максимального балла за задания данного вида от максимального балла за всю работу

Часть 1

27

27

54

Часть 2

8

16

32

Часть 3

1

7

14

Итого

36

50

100


Вариант 1

Ответ

Проверяемые элементы

Уровень

сложности

заданий

Максимальный балл за выполнение заданий

А1

2

Progressive Tenses

базовый

1

А2

3

Progressive Tenses

базовый

1

А3

2

Progressive Tenses

базовый

1

А4

2

Progressive Tenses

базовый

1

А5

3

Progressive Tenses

базовый

1

А6

1

Progressive Tenses

базовый

1

А7

3

Progressive Tenses

базовый

1

А8

3

Progressive Tenses

базовый

1

А9

3

отрицат. и вопросит.предл-я

базовый

1

А10

4

отрицат. и вопросит.предл-я

базовый

1

А11

3

отрицат. и вопросит.предл-я

базовый

1

А12

4

отрицат. и вопросит.предл-я

базовый

1

А13

1

отрицат. и вопросит.предл-я

базовый

1

А14

1

степени ср-ия прилагательных

базовый

1

А15

3

степени ср-ия прилагательных

базовый

1

А16

3

степени ср-ия прилагательных

базовый

1

А17

3

степени ср-ия прилагательных

базовый

1

А18

3

степени ср-ия прилагательных

базовый

1

А19

2

степени ср-ия прилагательных

базовый

1

А20

2

неопределенные местоимения

базовый

1

А21

1

неопределенные местоимения

базовый

1

А22

4

неопределенные местоимения

базовый

1

А23

3

неопределенные местоимения

базовый

1

А24

4

неопределенные местоимения

базовый

1

А25

2

Страдательный залог

базовый

1

А26

3

Страдательный залог

базовый

1

А27

3

Страдательный залог

базовый

1

В1

theautomobile construction college

Профессиональная лексика

повышенный

2

В2

a specialist in automobile industry

Профессиональная лексика

повышенный

2

В3

the production of theautomobile

Профессиональная лексика

повышенный

2

В4

up-to-date demands (requirements)

Профессиональная лексика

повышенный

2

В5

high efficiency, long service life, pleasant appearance and driving safety

Профессиональная лексика

повышенный

2

В6

a rigid quality control

Профессиональная лексика

повышенный

2

В7

designing;

working out thetechnology of manufacturing processes;

laboratory tests;road tests;mass production

Профессиональная лексика

повышенный

2

В8

rapid acceleration, smooth-acting clutch, silent gearbox, dependable brakes, dependable steering system

Профессиональная лексика

повышенный

2

С1


Правила написания письма

сложный

7


Вариант 2

Ответ

Проверяемые элементы

Уровень

сложности

заданий

Максимальный балл за выполнение заданий

А1

2

Simple Tenses

базовый

1

А2

3

Simple Tenses

базовый

1

А3

3

Simple Tenses

базовый

1

А4

1

Simple Tenses

базовый

1

А5

1

Simple Tenses

базовый

1

А6

1

количественные местоимения

базовый

1

А7

3

количественные местоимения

базовый

1

А8

3

количественные местоимения

базовый

1

А9

3

отрицат. и вопросит.предл-я

базовый

1

А10

4

отрицат. и вопросит.предл-я

базовый

1

А11

3

отрицат. и вопросит.предл-я

базовый

1

А12

4

отрицат. и вопросит.предл-я

базовый

1

А13

1

отрицат. и вопросит.предл-я

базовый

1

А14

3

степени ср-ия прилагательных

базовый

1

А15

4

степени ср-ияприлагательных

базовый

1

А16

3

степени ср-ия прилагательных

базовый

1

А17

3

степени ср-ия прилагательных

базовый

1

А18

3

степени ср-ия прилагательных

базовый

1

А19

3

степени ср-ия прилагательных

базовый

1

А20

2

неопределенные местоимения

базовый

1

А21

1

неопределенные местоимения

базовый

1

А22

4

неопределенные местоимения

базовый

1

А23

3

неопределенные местоимения

базовый

1

А24

4

неопределенные местоимения

базовый

1

А25

4

Страдательный залог

базовый

1

А26

2

Страдательный залог

базовый

1

А27

4

Страдательный залог

базовый

1

В1

manufacturing cars

Профессиональная лексика

повышенный

2

В2

computers

Профессиональная лексика

повышенный

2

В3

five phases

Профессиональная лексика

повышенный

2

В4

designing cars

Профессиональная лексика

повышенный

2

В5

resistant to corrosion light materials

Профессиональная лексика

повышенный

2

В6

road tests

Профессиональная лексика

повышенный

2

В7

mass production

Профессиональная лексика

повышенный

2

В8

Technicians

Профессиональная лексика

повышенный

2

С1


Правила написания письма

сложный

7








































Общая информация

Номер материала: ДБ-201275

Похожие материалы