Добавить материал и получить бесплатное свидетельство о публикации в СМИ
Эл. №ФС77-60625 от 20.01.2015
Инфоурок / Математика / Другие методич. материалы / Математикадан 6 сыныпқа арналған тест тапсырмалары
ВНИМАНИЮ ВСЕХ УЧИТЕЛЕЙ: согласно Федеральному закону № 313-ФЗ все педагоги должны пройти обучение навыкам оказания первой помощи.

Дистанционный курс "Оказание первой помощи детям и взрослым" от проекта "Инфоурок" даёт Вам возможность привести свои знания в соответствие с требованиями закона и получить удостоверение о повышении квалификации установленного образца (180 часов). Начало обучения новой группы: 24 мая.

Подать заявку на курс
  • Математика

Математикадан 6 сыныпқа арналған тест тапсырмалары

библиотека
материалов

Математикадан 6 сыныпқа арналған тест тапсырмалары

І тарау. Қатынастар және пропорциялар

1.Екі санның бөліндісін не деп атаймыз?
А)негізгі ұғым В)қатынас С)пропорция D) аксиома

2.Қатынастың екі мүшесін де нөлден өзге санға көбейтсек немесе бөлсек, берілген қатынасқа қандай қатынас шығады?
А)тең қатынас В)тең емес қатынас С)негізгі қасиет D) дәлелдеу

3.9:2 қатынасы қалай оқылады?
А)9-дың 2-ге бөліндісі В)9-дың 2-ге қатынасы С)9-дың 2-ге көбейтіндісі
D) 9 бен екінің бөлшек түрі

4.Қантты су ерітіндісіндегі судың массасы қанттың массасына қатынасы 17:3 қатынасындай Ондағы судың массасы қанттың массасына 280 г артық. Қантты су ерітіндісінің массасы неше грамм ?
А)500 В)400 С)300 D) 200

5.Екі қатынастың теңдігі не деп аталады?
А)пропорция В)пропорцианал шамалар С) мүшелер D) тең қатынастар

6.Пропорция әріптер арқылы қалай жазылады?
А)а:b= b:а В) а:b= с:d С) с:d =а*с D)а*b= с*d

7.Пропорцияның шеткі мүшелерінің көбейтіндісі ортаңғы мүшелерінің көбейтіндісіне тең бола ма?
А)тең болады В)тең емес С) сәйкес бұрыштары тең болады D)ешқайсысы дұрыс емес

8.Ұзындығы 3,5 м темір білеушенің массасы 8 43 кг Осы білеушеден 2 м қиып алғанда, қалған бөлігі неше килограмм болады?
А)3,74кг В)3,76кг С)3,75кг D)3,46кг

9.Жұмыс өнімділіктері бірдей 3 станокта зминутта 9 сақина дайын болады.Осындай 6станокта 24 сақина неше минутта дайындалады?
А)6 В)4 С)3 D)5

10.Картадағы кескін ұзындығының оған сәйкес жер бетіндегі қашықтыққа қатынасын не деп атаймыз?
А) тең фигуралар В)масштаб С) пропорция D)жарты түзу

11.Екі елді мекен арасын мотоциклші 40 км/сағ жылдамдықпен 1 сағ 24 мин жүрді. Рсы екі елді мекеннің картадағы арқашықтығы 7см болса картаның масштабын табыңдар?
А)1:8 00 000 В)1:14 00 000 С) 1:8 000 D)1:1400

12. Екі елді мекен арасын мотоциклші 40 км/сағ жылдамдықпен 1 сағ 24 мин жүрді. Рсы екі елді мекеннің картадағы арқашықтығы 4см болса картаның масштабын табыңдар?
А)1:8 00 000 В)1:14 00 000 С) 1:8 000 D)1:1400
13.Егер бірінші шама бірнеше есе артқанда екінші шама сонша есе кемитін болса оны не деп атаймыз?
А)тура пропорционал В)пропорционал С) доғал D)кері пропорционал

14.Тапсырманы 30 жұмысшы 6 күнде орындауы керек. Тапсырманы межелеген күннен бұрын орындау үшін жұмысшылар саны 20 % -ке арттырылды. Тапсырма неше күн бұрын орындалады?
А)4 В)3 С)2 D)1

15. Сфера қандай мағынаны береді?
А) шар В)доп С)таяқ D)тік сызық

16.Шар бетіндегі кез-келген нүктесін оның центрімен қосатын кесінді қалай аталады?
А)радиус В)диаметр С)катет D)геометриялық орны

17.Дөңгелектің ауданы қандай әріппен белгіленеді?
А) C В)P С)S D)Q

18.100-6,72:5,6-41,4*2 амалын орында?
А)19 В)18 С)17 D)16

19.Белгілі бір ортақ қасиетке ие болып, белгілі бір заңдылықпен біріккен нәрселер, объектілер нені құрайды?
А)жиын В)элемент С)бос жиын D)ішкі жиын

20.Жиынды құрайтын объектілер немесе денелерне деп аталады?
А)жиын В)жиын элементі С)бос жиын D)ішкі жиын

21.Бірде бір элементі жоқ жиын қалай аталады?
А)жиын В)жиын элементі С)бос жиын D)ішкі жиын

22.Егер В жиынының әрбір элементі А жиынына да тиісті болса, онда В жиыны А жиының несі деп аталады ?
А)жиын В)жиын элементі С)бос жиын D)ішкі жиын

23.Математикада жиын ұғымы қай ғасырда пайда болды?
А)ХХ В)ХІХ С) ХХІ D)ХІІІ

24.Жиын теориясының негізін қалаушы кім?
А)Теэтет В)Георг Кантор С) Леонард Эйлер D) Евдокс

25.Швейцариялық математикті көрсет?
А)Теэтет В)Георг Кантор С) Леонард Эйлер D) Евдокс

ІІ тарау. Рацонал сандар

1. «-» таңбасымен жазылған саңдар қалай аталады?
А)теріс В) оң С)кері D)дұрыс

2.? «+» таңбасымен жазылған саңдар қалай аталады?
А)теріс В) оң С)кері D)дұрыс

3.Санақ басы болатын О нүктесі және бірлік кесіндісі таңдап алынған, оң бағыты көрсетілген түзу не деп аталады?
А)координаталық түзу В)түзу С) сынық түзу D)тіке түзу

4.Берілген санға координаталық түзу бойында неше нүкте сәйкес келеді?
А) 0 В)1 С) 2 D)3

5.Бір- бірінен тек қана таңбаларымен ажыратылған сандар не деп аталады?
А)рационал сандар В)қарама-қарсы сандар С) бүтін сандар D)оң сандар

6.Қандай да бір санға неше қарама-қарсы сан бар?
А)1 В)2 С)3 D)4

7.Натурал сандар және оған қарама-қарсы сандар және 0саны не деп аталады?
А)рационал сандар В)қарама-қарсы сандар С) бүтін сандар D)оң сандар

8.Бүтін сандар, бөлшек сандар не деп аталады?
А)рационал сандар В)қарама-қарсы сандар С) бүтін сандар D)оң сандар

9.Координаталық түзу бойындағы санды кескіндейтін нүктенің санақ басынан қашықтығы не деп аталады?
А)санның модулі В)әріптің модулі С)оң сан D)кері жору әдісі

10.Модуль қандай мағынаны береді?
А)мөлшер В)сыйымдылық С)сан D)түзу

11.Координаталық түзу бойында үлкен сан оң жақта одан кіші сан қай жағында белгіленеді?
А)қасында В)оң С)сол D)астында

12.Кез-келген оң сан неден үлкен?
А)0-ден В)0-ден және теріс саннан С) теріс саннан D)оң саннан

13.Кез-келген теріс сан неден кіші ?
А)0-ден В)0-ден және оң саннан С)оң саннан D) теріс саннан

14.Поленезия тайпасы бірді қалай атаған?
А)урапун В)оказа С) урапун-оказа D)оказа-оказа

15.Нөл санының модулі неге тең?
А) 0 В)1 С)2 D)3

16.Таңбалар ережесін пайдаланып жақшаны ашып жазыңдар.
х=+(-1,9)
А)-1,9 В)1,9 С) +(-1,9) D)3,8

17.Берілген санға қарма-қарсы санды жазыңдар.
-0,9
А)0,9 В)-0,9 С) +(-0,9) D)1,8

18.Осыдан үш жыл бұрын ағасымен қарындасының жастарының қосындысы 15 жас болатын. Осыдан кейін 9 жылдан соң олардың жастарының қосындысы нешеге тең?
А)38 В)39 С) 40 D)41

19.Назерке,Меруерт,Әлихан,Жандос және Бауыржан бір-бірімен қол алысып сәлемдесті.Олар неше рет қол алысып сәлемдесті?
А)5 В)10 С) 12 D)15

20.Шаманы мағынасына қарай оң немесе теріс санмен жазыңдар?
шығын 28 000 тг
А) 28 000 В) -28 000 С) +(+28 000) D)56 000

21.Координаталық түзуге оң бағытқа қарама-қарсы бағыт қалай аталады ?
А)теріс бағыт В)кері бағыт С) оң бағыт D)оң-теріс бағыт

22.Берілген санға қарама-қарсы санды жазыңдар?
6,75
А)-6,75 В)6,75 С)-(+6,75) D)13,5

23.Амалды орындаңдар.
7,83:0,9+2,6*0,5:
А) 10 В)11 С) 12 D)19

24.Көбейту амалының таңбасын кім енгізді?
А)Уильям Оутред В)Г.В. Лейбнец С)Я.Видман D)Гарриот Томас

25.Бөлу амалының таңбасын кім енгізді?.
А)Уильям Оутред В)Г.В. Лейбнец С)Я.Видман D)Гарриот Томас

6 сынып тест тапсырмаларының жауаптары

І тарау

1.B
2.A
3.В
4.В
5.А
6.В
7.A
8.С
9.B
10.В
11.А
12.В
13. D
14.D
15.B
16.A
17.C
18.D
19.A
20.B
21.С
22.D
23.В
24.В
25.С



ІІ тарау

1.A
2.В
3.A
4.B
5.В
6.А
7.С
8.А
9.А
10.А
11.C
12.B
13.B
14.А
15.A
16.А
17.А
18.В
19.B
20.B
21.A
22.A
23.А
24.A
25.B



ТЕСТ
6-сынып
Функция
1.Аргумент деп нені атайды а.тәуелді айнымалыны б.тәуелсіз айнымалыны в.айнымалыны
2.І9+хІ=0 теңдеуді шеш а.-9 б.-1,2 в.3
3.Балалар бақтан алма, алмұрт шабдалы және өрік жинады жемістердің барлық массасы 38кг.Балалар жинаған алма мен алмұрт 25кг ,алма мен шабдалы 17 кг алма мен өрік 16кг.Балалар жемістердің әрқайсысынан неше килограмм жинады? а.1кг;3кг;7кг;13кг б.-1.2кг;7кг;-9кг в.10кг;15кг;7кг;6кг;
4. 3а-15 бөлшекті қысқатр 3 а.а-5 б.2 в.b-4
5.f(x)= 3 және g(x)= x+1 функциялвары берілген 2+x 2 f(1)+g(3)-ді табындар
а.7 б. 3 в.10
6.Аргумент қандай мәндерде: g(x)=7x+1 +2 4 функциясының мәні 3-ке тең болады? а.-2 б.14 в.5
7.Егер х бөлшегінің алымын 200%-ке өсіріп, ал бөлімін 40%-ке у кемітсек , бөлшек қалай өзгереді а.5есе өседі б.7 есе өседі в.2 есе өседі
8.А станциясының70км/сағ жылдамдықпен бірінші пойыз шығып , 1 сағат жүрген соң , оның соңынан 90км/сағ жылдамдықпен екінші пойыз шықты.Бірінші пойыз неше сағат жүрген соң олардың арақашықтығы 10км болды? а.2сағ;7сағ б.7сағ; 10сағ в.4сағ ;5сағ
9. 1 + 1 +1 Бөлшектерді натурал санға келтіріп алып есептеңдер 4 5 2 1 -1 -1 2 4 5
а.19 б.27 в.8
10. (4.35-( 4 + 5 ) :4.4):0.32 ( (45 18) ) (20-0.68):а8.05+2 2 45
а.4 б.10 в.3
11.Функцияның графигі деп... а.координата жазықтықтағы аргументтің мәндерәнде тең , ал ординаталар функцияның сәйкес мәндеріне тең емес нүктелерден түрады б.координаталық жазықтықтағы абциссалардың аргументін мәндеріне тең нүктелердің жиынынан түратын сызба в.координаталық жазықтықта абцисса мәндерәнде тең емес ал ординаталар функцияның сәйкес мәндеріне тең емес нүктелердің жиынынан тұратын сызба
12. х-5 = 9-х теңдеуді шеш 2 3 а.6,6 б.17,4 в.4
13. Асан мен Үсен екуіннің барлығы 570теңге ақшасы бар еді Асан өзіндегі ақшасы 1/4-іне альбом сатып алды Үсен өзіндегі ақшанын 1/6-іне кітап сатып алды Сонда балалардың әрқайсысында қалған ақшалары бірдей болды Алғашқыда Асанда қанша ақша болды а.-300тг б.700тг в. 400тг
14. 5х+8 +х = 7х+10 Теңдеуді шеш 9 6 а.9 б.-6 в. 2
15.Сызықтық функцияның формуласы а.k=xy+l б.y=kx+l в.l=kx+y
16.Асқардың сары, жасыл жейделері көк және қара шалбары , сұр қоңыр және ақ туфлилері барАсқар барлық жиделерін, туфлилерін, шалбарларын ауыстырып кигенде неше түрлі боп киіне алады а.10түрлі б.1 түрлі в. 12 түрлі
17.6,25х3,6-6,25х 1,2 1,2х 2,5 амалды орындап бөлшектерді қысқартындар а.5 б.-1 в. 8
18.Сызықтық функция F(x)=kx+3.5 Формуламен берілген егер F(8)=19.5 а.-4 б.2 в.14
19.2(x+1) - 3x+7 = 5(2x+3) -2 3 12 8 теңдеуді шеш а.0,25 б.0,73 в.7,7
20.Әлихан межелеген қашықтықта 4 минут жүгіріп өтуге тиіс еді Ол жылдамдығын 30м/мин -қа арттырып межелеген қашықтықта 3 минут жүгіріп отті Әлихан неше метр қашықтықта жүгірді а.375 б.135 в. 360
21.Үйдегі кітапхана 90оқулық бар бұл үйдегі барлық кітаптардың60%-і әдеби кітаптар қалғаны әртүрлі кітаптар үйдегі кітапханада неше әртүрлі кітаптар бар а.120кітап б. 310 кітап в. 80кітап
22.функциялар графигінің қиылысу В нүктесінің координаталарын тауып графигін сал y=5x-3 және y=3x+1 а.В(2;7) б.B(0;3) в.B(-3;-4)
23. 4 -x теңдеуді шеш 2 + 2 7 = 6 2x-1 4 а. -25 б.0,25 в. 0,5
24.Сызықтық функция f(x=-kx+2.4 )формуламен берілген егер
f(5=-0.6) a.0.6
б.0.8 в.0.9
25. 1 - 1 - 1 2 4 6 2 - 5 - 1 3 9 18 бөлшектерді натурал санға келтіріп есептеңдер a.19 б. 10 в. 1,5

1,Б 11,Б 21,А
2,А 12,А 22,А
3,В 13,А 23,Б
4,А 14,В 24,А
5,Б 15,Б 25,В
6,В 16,В
7,А 17,А
8,В 18,Б
9,А 19,А
10,В 20,В

Координаталық жазықтық.

1)B(x;3) және A(-2;1) абсциссалар осіне жүргізілген перпендикуляр түзуде жатыр.x-ты табыңдар.
A. х=-3
B. х=-2
C. х=-1
D. х=2
2)Амалды орындаңдар: 71,33-16,8:(3,08+1,12)
A. 67,25
B. -67,33
C. 67,33
3)Теңдеуді шеш: 2|x+6|=30
A. -20;9
B. -21;9
C. 20;9
4) Декорттық координаталық жүйесін тапқан кім?
A. Рана Декорт
B. Декарт Кинскии
C. Рене Декартт
5)Ох дегеніміз не?
A. обциссалар
B. абсциссалар
C. орданата
6)D(-2;у) және C(3;20)нүктелері ординаталар осіне перпендикяляр түзуде жатыр.у-ты табыңдар?
A. у=2
B. у=-2
C. у=5
7)|a|+|b|, мұндағы a=9,3; b=-7,1
А.16,4
B.-16,4
C.13,8
8)Бір-бірімен тік бұрыш жасап қиылысатын екі түзу не деп аталады?
А.Паралель түзулер
В.Перпендикуляр түзулер
С.Қиылысатын түзулер
9)Бөлуді орыңдандар: 5x-3 : 3-5x
2 7
A-3,5.
B.3,5
C.1,34
10)Жүзім егілген жер учаскісінің әрбір гектарынан төрт жылда:5ц;8ц;6ц;9ц өнім алынды.Жүзім өнімнің медианасы неше центнер?
А.5 центнер
В. 6 центнер
С. 7 центнер
11)Қайсысы центрлік симетриялы фигуралар?
А.Шеңбер,кесінді.тік төрт бұрыш
В.Шеңбер,кесінді,график
С.Тік төрт бұрыш,график,үшбұрыш
12)Ағаштан дайындалған кубтың массасы 44,8г .Қыры осы кубтың қырынан 4 есе кіші осындай ағаш кубтың массасы неше грамм?
А.0,7 г
В.0,8г
С.0,3г
13)Кітап беттері 559 цифрмен нөмірленген.Егер кітап беттері оның 3-бетінен бастап нөмірленсе,кітапта барлығы неше бет болған?
А.222 бет
В.224 бет
С.223 бет
14)Амалды орында:62,9+(12,5- 7,6+ 3,21): 0,1
А.144
В.122
С.134
15)Сатуға әкелінген лоторея билеттерінің 20-сы ұтатын билеттер, 480-і ұтысы жоқ билеттер.Сатуға әкелінген барлық билеттердің неше проценті ұтатын билеттер?
А.3%
В.2%
С.10%
16)Қантты судың үш ерітіндісіне қоспа дайындалды.Бірінші ерітіндінің массасы 200грамм ондағы қант10%.Екінші ерітіндінің массасы 800г ,ондағы қант 20%.Үшінші ерітіндінің массасы 500г,ондағы қант 20%.Қоспа ерітіндінің неше проценті қант?
А.20%
В.15%
С.30%
17)Жол жөндеушілер бірінші күні 50,4км жолды жөндеді,бұл екінші күнгісінің 80%-індей.Екінші күні жөндеген жолының ұзындығы үшінші күні жөндеген жолының 2 -сіндей.Жол жөндеушілер үш күнде неше километр жол жөн деді?
А. 200,5 км
В.158,23 км
С.207,9км
18)Перпендикуляр қазақша қандай мағыны береді?
А.тік сызық
В. тік бағыт
С.екі түзу
19)Бір жазықтықта жататын бір-бірімен қиылыспайтен екі түзу не деп аталады?
А. Паралель түзу
В.перпендикуляр түзу
С.екі түзу
20)Шебер бірінші күні тапсырманың 20%-ін ,екінші күні қалғанының 60%-ін орындады.Шебер тапсырманы екі орындаған соң тапсырманың неше проценті орындалмай қалды?
А.33%
В. 29%
С.32%
21)10кг бидаидан 8кг ұн алынады.2кг ұннан 3кг нан алынады.150кг бидаидан неше килограмм нан алынады?
А.170 кг В. 180 кг С.200 кг

22)Сағат 12 -ден 5 минут кеткенде оның сағаттық тілі неше градус бұрыш жасаиды?
А. 82030, В.840 С.850
23)Паралель сөзінің қазақша атауы?
А.қатар жүруші
В.қиылыспаитын түзу
С)екі түзу
24)Әр түрлі екі шаманың арасындағы тәуелділік координаталық жазықтықта сызықпен кескінделеді, оны не деп атайды?
А.симетрия
В.график
С.осі
25)Егер түзу фигураны симметриялы екі бөлікке бөлсе,онда ондай фигура не деп аталады?
А.симметриялы фигура
В.симметрия осі
С.осьтік симметрия

Жауаптары
1)В 2)С 3)В 4)С 5)В 6)А 7)А 8)В 9)А 10)С 11)А 12)А 13)С 14)А 15)В 16)А 17)С
18)В 19)А 20)С 21)А 22)А 23)А 24)В 25)А

Автор
Дата добавления 28.04.2016
Раздел Математика
Подраздел Другие методич. материалы
Просмотров1098
Номер материала ДБ-058643
Получить свидетельство о публикации

Выберите специальность, которую Вы хотите получить:

Обучение проходит дистанционно на сайте проекта "Инфоурок".
По итогам обучения слушателям выдаются печатные дипломы установленного образца.

ПЕРЕЙТИ В КАТАЛОГ КУРСОВ

Похожие материалы

Включите уведомления прямо сейчас и мы сразу сообщим Вам о важных новостях. Не волнуйтесь, мы будем отправлять только самое главное.
Специальное предложение
Вверх