1296101
столько раз учителя, ученики и родители
посетили сайт «Инфоурок»
за прошедшие 24 часа
Добавить материал и получить бесплатное
свидетельство о публикации
в СМИ №ФС77-60625 от 20.01.2015
ИнфоурокДругоеТесты7- сынып оқушыларына арналған лексико-грамматикалық тест

7- сынып оқушыларына арналған лексико-грамматикалық тест

библиотека
материалов

Құрметті ақылдастар алқасы! Назарларыңызға 7- сынып оқушыларына, 5- сынып оқушыларына арналған лексико-грамматикалық тест үлгілерін ұсынамын.

Г.М. Нұрғожина

Солтүстік Қазақстан облысы

Петропавл қаласындағы

Бірінші қалалық жалпы білім беретін лицейдің

қазақ тілі пәнінің мұғалімі.

7- сынып оқушыларына арналған лексико-грамматикалық тест.

1 нұсқа.

  1. Түркі тілдер тобына жатпайтын тіл:

А) башқұрт Ә) ноғай Б) тәжік В) қарақалпақ

  1. Үнді дыбыстардың қатарын табыңыз:

А) у,й,н,р Ә) м,ң,ғ,з Б) й,к,л,м В) г,ж,д,в

  1. Буынға қате бөлінген сөзді табыңыз:

А) дау-ыл-паз Ә) жұ-мыс-шы Б) бо-яу-шы В) би-ік-тік

  1. Буын үндестігіне бағынбайтын жалғауды табыңыз:

А) -ім Ә) -мен Б) -мыз В) -мін

  1. Тұрақты сөз тіркестері тіл білімінің қай саласына жатады?

А) синтаксис Ә) лексикология Б) морфология В) фразеология

  1. Қандай сөз тіркесі «тез» мағынасын білдіреді?

А) екі аяғын бір етікке тығу Ә) қас пен көздің арасында Б) үйді басына көтеру

В) сегіз қырлы, бір сырлы

  1. Синоним емес қатарды көрсетіңіз:

А) көне,ежелгі Ә) қала,шаһар Б) ел,жау В) барлық,бүкіл

  1. Антонимдерді табыңыз:

А) биік, терең Ә) қиын,ауыр Б) соңғы, ақырғы В) аласа,биік

  1. Қайсысы сөз табына жатпайды?

А) шылау Ә) есімдік Б) жіктік В) етістік

  1. Негізгі түбір етістікті табыңыз:

А) сана Ә) тара Б) ойла В) істе

  1. Туынды етістікті табыңыз:

А) ақылдастың Ә) қарайсыңдар Б) бармайсыз В) кеспейді

  1. Тудың авторы кім?

А) Шота Уәлиханов Ә) Шәкен Ниязбеков Б)Шәмші Қалдаяқов В) Жандарбек Мәлібеков

  1. Мемлекеттік ту-… белгісі.

А) адалдықтың,тазалықтың Ә) бейбітшіліктің, ашық аспанның Б) қазақ елінің, отбасы ошағының

В) өмір,байлықтың

  1. Қай жылдан бастап Ақмоланың облыс орталығы Республикамыздың астанасы болды?

А) 1995 Ә) 1992 Б) 1998 В) 1991

  1. Жіктік жалғауы қосылған сөзді табыңыз:

А) Ғылым таппай мақтаңба Ә) Ел ұлсыз болмас, жер гүлсіз болмас Б) Өнер алды-қызыл тіл.

В) Кең жерде тар отырсаң, тар жерде кең отырарсың

  1. Мақалды толықтырыңыз: Ақ сұңқар ұшар жер үшін,…

А) құс тамағы үшін алады Ә) тапсырма істер баға үшін Б) ұрысқа кірер Отан үшін

В) ер жігіт туар ел үшін

  1. .. сөздік сөздердің мағыналары мен тіліміздің байлығын ұғындырады.

А) түсіндірме Ә) энциклопедиялық Б) фразеологиялық В) орфоэпиялық

  1. Қазақстан Республикасында … ұлт өкілдері тұрады.

А) жүз отыздан астам Ә) тоқсан төрттен астам Б) жүз жиырмадан астам В) жүзден астам

  1. Еліміздің көмір ошағы - …

А) Ақтөбе Ә) Қостанай Б) Жезқазған В) Қарағанды

  1. Қазақстан Республикасының Ата Заңы қабылданған.

А) 1995 жылы 30 тамызда Ә) 1994 жылы 4 маусымда Б) 1991 жылы 16 желтоқсанда В) 1991 жылы 25 қазанда

  1. Орыс тіліндегі из,с,от предлогтары қазақ тілінде қай септіктің жалғаулары арқылы беріледі?

А) шығыс Ә) табыс Б) жатыс В) көмектес

  1. Көп нүктенің орнына тиісті етістікті қойыңыз:Арал теңізі мен Сырдария өзені күн өткен сайын …

А) тартылмайды Ә) тартылды Б) тартылып барады В) тартылған

  1. Көп нүктенің орнына тиісті септеулікті қойыңыз:

«Невада-Семей» қозғалысы ядролық сынақтарға … күрескен.

А) қарай Ә) арналған Б) қарсы В)бірге

  1. Есімдікті табыңыз:

А) екен Ә) соған Б) борсық В) еді

  1. Тәуелдік жалғауы бар сөзді белгілеңіз:

А) жетім Ә) білім Б) сенім В) пілім

  1. Дұрыс септелген есімдікті табыңыз:

А) бұдан Ә) менге Б) сенмен В) сода

  1. Өткен шақтағы етістікті көрсетіңіз:

А) әкелер Ә) әкелесің Б) әкеледі В) әкелді

  1. Сын есімнің салыстырмалы шырайын табыңыз:

А) қышқылдау Ә) қып-қышқыл Б) дәмді В) өте ыстық

  1. Қазақтың тұңғыш ұлттық театры қашан ашылды?

А) 1933 жылы Ә) 1926 жылы Б) 1930 жылы В) 1937 жылы

  1. Сөйлемді дұрыс құрастырыңдар:

1 2 3 4 5 6 7 8 9

қорғау міндеті оның қасиетті Қазақстан Республикасын әрбір парызы азаматының және


2 нұсқа.

  1. Қандай сөз тіркесі «тез» мағынасын білдіреді?

А) екі аяғын бір етікке тығу Ә) қас пен көздің арасында Б) үйді басына көтеру

В) сегіз қырлы, бір сырлы

  1. Синоним емес қатарды көрсетіңіз:

А) көне,ежелгі Ә) қала,шаһар Б) ел,жау В) барлық,бүкіл

  1. Антонимдерді табыңыз:

А) биік, терең Ә) қиын,ауыр Б) соңғы, ақырғы В) аласа,биік

  1. Қайсысы сөз табына жатпайды?

А) шылау Ә) есімдік Б) жіктік В) етістік

  1. Негізгі түбір етістікті табыңыз:

А) сана Ә) тара Б) ойла В) істе

  1. Туынды етістікті табыңыз:

А) ақылдастың Ә) қарайсыңдар Б) бармайсыз В) кеспейді

  1. Тудың авторы кім?

А) Шота Уәлиханов Ә) Шәкен Ниязбеков Б)Шәмші Қалдаяқов В) Жандарбек Мәлібеков

  1. Мемлекеттік ту-… белгісі.

А) адалдықтың,тазалықтың Ә) бейбітшіліктің, ашық аспанның Б) қазақ елінің, отбасы ошағының

В) өмір,байлықтың

  1. Қай жылдан бастап Ақмоланың облыс орталығы Республикамыздың астанасы болды?

А) 1995 Ә) 1992 Б) 1998 В) 1991

  1. Орыс тіліндегі из,с,от предлогтары қазақ тілінде қай септіктің жалғаулары арқылы беріледі?

А) шығыс Ә) табыс Б) жатыс В) көмектес

  1. Көп нүктенің орнына тиісті етістікті қойыңыз:Арал теңізі мен Сырдария өзені күн өткен сайын …

А) тартылмайды Ә) тартылды Б) тартылып барады В) тартылған

  1. Көп нүктенің орнына тиісті септеулікті қойыңыз: «Невада-Семей» қозғалысы ядролық сынақтарға … күрескен.

А) қарай Ә) арналған Б) қарсы В)бірге

  1. Есімдікті табыңыз:

А) екен Ә) соған Б) борсық В) еді

  1. Тәуелдік жалғауы бар сөзді белгілеңіз:

А) жетім Ә) білім Б) сенім В) пілім

  1. Дұрыс септелген есімдікті табыңыз:

А) бұдан Ә) менге Б) сенмен В) сода

  1. Өткен шақтағы етістікті көрсетіңіз:

А) әкелер Ә) әкелесің Б) әкеледі В) әкелді

  1. Сын есімнің салыстырмалы шырайын табыңыз:

А) қышқылдау Ә) қып-қышқыл Б) дәмді В) өте ыстық

  1. Қазақтың тұңғыш ұлттық театры қашан ашылды?

А) 1933 жылы Ә) 1926 жылы Б) 1930 жылы В) 1937 жылы

  1. Сөйлемді дұрыс құрастырыңдар:

1 2 3 4 5 6 7 8 9

қорғау міндеті оның қасиетті Қазақстан Республикасын әрбір парызы азаматының және

  1. Түркі тілдер тобына жатпайтын тіл:

А) башқұрт Ә) ноғай Б) тәжік В) қарақалпақ

  1. Үнді дыбыстардың қатарын табыңыз:

А) у,й,н,р Ә) м,ң,ғ,з Б) й,к,л,м В) г,ж,д,в

  1. Буынға қате бөлінген сөзді табыңыз:

А) дау-ыл-паз Ә) жұ-мыс-шы Б) бо-яу-шы В) би-ік-тік

  1. Буын үндестігіне бағынбайтын жалғауды табыңыз:

А) -ім Ә) -мен Б) -мыз В) -мін

  1. Тұрақты сөз тіркестері тіл білімінің қай саласына жатады?

А) синтаксис Ә) лексикология Б) морфология В) фразеология

  1. Жіктік жалғауы қосылған зат есімді табыңыз:

А) Ғылым таппай мақтаңба Ә) Ел ұлсыз болмас, жер гүлсіз болмас Б) Өнер алды-қызыл тіл. В) Кең жерде тар отырсаң, тар жерде кең отырарсың

  1. Мақалды толықтырыңыз: Ақ сұңқар ұшар жер үшін,…

А) құс тамағы үшін алады Ә) тапсырма істер баға үшін Б) ұрысқа кірер Отан үшін В) ер жігіт туар ел үшін

  1. .. сөздік сөздердің мағыналары мен тіліміздің байлығын ұғындырады.

А) түсіндірме Ә) энциклопедиялық Б) фразеологиялық В) орфоэпиялық

  1. Қазақстан Республикасында … ұлт өкілдері тұрады.

А) жүз отыздан астам Ә) тоқсан төрттен астам Б) жүз жиырмадан астам В) жүзден астам

  1. Еліміздің көмір ошағы - …

А) Ақтөбе Ә) Қостанай Б) Жезқазған В) Қарағанды

  1. Қазақстан Республикасының Ата Заңы қабылданған.

А) 1995 жылы 30 тамызда Ә) 1994 жылы 4 маусымда Б) 1991 жылы 16 желтоқсанда В) 1991 жылы 25 қазанда


Тестің кілті:

1 нұсқа:

  1. Б

11.А

21.А

  1. А

12.Ә

22.Б

  1. А

13.А

23.Б

  1. Ә

14.Б

24.Ә

  1. В

15.В

25.В

  1. Ә

16.В

26.А

  1. Б

17.А

27.В

  1. В

18.Б

28.А

  1. Б

19.В

29.Ә

  1. Ә

20.А

30.513684792


2 нұсқа:

  1. Ә

11.Б

21.А

  1. Б

12.Б

22.А

  1. В

13.Ә

23.Ә

  1. Б

14.В

24.В

  1. Ә

15.А

25.В

  1. А

16.В

26.В

  1. Ә

17.А

27.А

  1. А

18.Ә

28.Б

  1. Б

19.513684792

29.В

  1. А

20.Б

30.А


Бірінші қалалық жалпы білім беретін лицей.

Қазақ тілі. 7- сынып.

  1. Ашық дауыстыларды табыңыз:

А) О,Ө,У,Е Ә) А,Ә,О,Э Б) Ы,І,О,А В) Ә,О,Ө,І

  1. Қай сөз дұрыс жазылмай тұр?

А қауіпті Ә ақындікі Б мұрыны В дем алу

  1. Ортақ тәуелденуді табыңыз:

А оқуың Ә қызым Б ісі В үйлерің

  1. «Қызыл кітапқа» жазылған, сирек кездесетін құстардың бірі:

А қараторғай Ә көгершін Б әтеш В жапалақ

  1. Сауатты жазуды …сөздікте білуге болады.

А түсіндірме Ә орфоэпиялық Б орфографиялық В аударма

  1. Антонимдерді табыңыз:

А қуанту, мұңайту Ә келу, әкелу Б биік, кіші В қастерлеу, құрметтеу

  1. Қазақстан Республикасының Ата заңы неше бөлімнен тұрады?

А тоқсан сегіз Ә тоғыз Б отыз В сегіз

  1. Синонимдерді көрсетіңіз:

А өнер, өңір Ә нышандар, рәміздер Б озат,зат В әдемі, әдепті

  1. Қазақ халқының тұңғыш ғарышкері:

А Жандарбек Мәлібеков Ә Мұқан Төлебаев Б Талғат Мұсабаев В Тоқтар Әубәкіров

  1. Асты сызылған сөздер мағынасына қарай қандай? Тамақты асықпай ішу керек. Оның тамағы ауырды.

А омоним Ә көп мағыналы сөз Б ауыспалы мағына В синоним

  1. Негізгі зат есім қайсысы?

А достық Ә топырақ Б тарақ В айтыс

  1. Барыс жалғауында тұрған өздік есімдігін табыңыз:

А өзіңе Ә өзінде Б өзгеге В өзіңмен

  1. «Қабағы ашық» деген сөз тіркесінің дұрыс мағынасын көрсетіңіз:

А ашулы Ә мерген Б мұңлы В көңілді

  1. Негізгі түбір етістікті табыңыз:

А ойнар Ә санар Б басқар В шақыр

  1. Мына сөйлемге қай қосымша лайықты? Ойнап сөйле… де,

Ойлап сөйле.

А -сең Ә -сін Б -се В -гің

  1. Қазақтың тұңғыш балеті:

А «Еңлік-Кебек» Ә «Қалқаман-Мамыр» Б «Біржан-Сара» В «Қамбар-Назым »

  1. Асты сызылған сөз қай септікте тұр? Балет өнері

А барыс Ә табыс Б атау В ілік

  1. Белгісіз есіімдікті көрсетіңіз:

А күллі Ә бәріміз Б барша В біреуі

  1. Мақалды толықтырыңыз: Ұста, ұстадан…

А нұсқа Ә үлгі Б шебер В ұста

  1. Ауыспалы осы шақта тұрған етістікті табыңыз:

А түзетпейді Ә түзетсем Б тоқтасаңдар В тоқтайын

  1. «Біржан-Сара» - … операсы.

А Ахмет Жұбановтың Ә Шәмші Қалдаяқовтың Б Мұқан Төлебаевтың В Сейдолла Бәйтерековтың

  1. Болжалдық сан есімді табыңыз:

А бестен екі Ә жүздеген Б мыңыншы В жүз он

  1. Бұйрық райлы етістікті табыңыз:

А күресесің Ә күрессек Б күресіп В күрессін

  1. Біздің әйгілі жерлесіміз:

А Ермек Серкебаев Ә Дина Нұрпейісова Б Әлібек Дінішев В Роза Рымбаева

  1. Қай зат есімге көмекші есім тіркескен?

А театрдың қасында Ә театрға дейін Б театрдан гөрі В театр жөнінде

  1. Шартты райлы етістікті табыңыз:

А жазасың Ә жазсын Б жазсаң В жазғым келеді

  1. Қазақстан Республикасының Елтаңбасында шаңырақ Отанымыздың … білдіреді.

А егеменділігін Ә біртұтастығын Б еркіндігін В бостандығын

  1. Тәттімбеттің күйі:

А «Әсем қоңыр» Ә «Салқоңыр» Б «Адай» В «Той бастар»

  1. Артық сөзді табыңыз:

А дәрігер Ә зергер Б шебер В ісмер

  1. Қай сөйлемде жіктік жалғаулы сөз бар?

А Жаман адам өзі бола алмайды, болғанды көре алмайды.

Ә Жақсыдан-шарапат, жаманнан-кесапат.

Б Жаман айтпай, жақсы жоқ.

В Жаман өз үйіне өзі қонақ.

Тестің кілті:


  1. Ә

11.Ә

21.Б

  1. Б

12.А

22.Ә

  1. В

13.В

23.В

  1. В

14.В

24.А

  1. Б

15.А

25.А

  1. А

16.Ә

26.Б

  1. Ә

17.В

27.Ә

  1. Ә

18.В

28.Ә

  1. В

19.А

29.А

  1. А

20.А

30.А





















Қазақ тілі (Орыс мектебіне арналған)

5 сыныпқа арналған тест тапсырмалары.

Нұрғожина Г.М.

Солтүстік Қазақстан облысы

Петропавл қаласындағы

Бірінші қалалық жалпы білім беретін лицейдің

қазақ тілі мен әдебиеті пәнінің мұғалімі.


  1. Тілдің ең кіші бөлігі не?

А) дыбыс В) әріп С) буын Д) үн Е) тіл

  1. «Ә» әрпін қай сөзге жазуға болады?

А) ш...ңғы В) к...сіп С) тұм...р Д) дост...қ Е) ж...ңбыр

  1. Тек бітеу буындардан тұратын сөзді табыңыз:

А) ұран В) өмір С) бағбан Д) аналық Е) қалалық

  1. Үнді дауыссыз дыбыстан құрылған сөзді көрсетіңіз:

А) дүкен, ақыл В) егіс, мезгіл С) білім, білгіш Д) өзен, ыстық Е) ұлан, маймыл

  1. Буынға дұрыс бөлініп тұрған сөзді табыңыз:

А) ең-бек-те-ну В) ең-бек-тен-у С) ең-бе-кте-ну Д) ең-бе-кт-е-ну Е) еңбек-те-ну

  1. Қатаң дауыссыз дыбыстарды көрсетіңіз:

А) ф, к, қ, ж В) т, с, м, п С) с, т, л, к Д) ш, п, х, ц Е) х, к, с, г

  1. Қазақ тілінде қанша дауысты дыбыс бар?

А) 15 В) 25 С) 13 Д) 12 Е) 26

  1. «У» әрпінің жуан түрін анықтаңыз:

А) тігу В) келу С) жинау Д) теру Е) беру

  1. Үндестік заңына бағынбайтын қосымшаны көрсетіңіз:

А) -дің В) -ден С) -мен Д) -лер Е) -тен

  1. Қосымша түрлерінің қатарын белгілеңіз:

А) септік, үстеу В) жіктік, есімдік С) негізгі, туынды Д) жұрнақ, жалғау Е) дара, күрделі

  1. Туынды сөзді табыңыз:

А) еңбекпен В) еңбекті С) еңбекте Д) еңбегің Е) еңбекші

  1. Табыс септігіндегі тұрған сөзді табыңыз:

А) оқытты В) келді С) балалы Д) бұтақты Е) ашты

  1. «Аспан» сөзінің синонимдерін көрсетіңіз:

А) көкшіл, көгілдір В) бұлт, көк С) әуежай, арыстан Д) көл, аспап Е) әуе, көк

  1. Мақалды жалғастыр: Еңбек - адамның көркі, адам-... .

А) заманның көркі В) өмірдің көркі С) үйдің көркі Д) шешенің көркі Е) әкенің көркі

  1. Антонимдық жұп қайсысы?

А) оқиды-тоқиды В) қарға-көкек С) жолдас-адам Д) өмір-өлім Е) көкөніс- өзгеріс

  1. Тәуелдік жалғауының үшінші жағында тұрған сөзді табыңыз:

А) қалам В) аулаң С) киімі Д) қызыма Е) ұлыңыз

  1. Омоним болатын сөз қайсысы?

А) берші В) көрші С) дәптер Д) дәрігер Е) өзен

  1. Дұрыс аудармасын белгілеңіз: Пять минут третьего.

А) Үштен бес минут кетті. В) Үшке бес минут бар. С) Екіге бес минут бар.

Д) Екіден бес минут кетті. Е) Екіден он минут кетті

  1. «Көптік», «тәуелдік», «септік», «жіктік» жалғаулары тіл білімінің қай саласына жатады?

А) лексика В) синтаксис С) фонетика Д) дұрыс жауап жоқ Е) морфология

  1. Сенің досың қандай адам?

А) ақшыл В) мекен С) мінез Д) мейірімді Е) пісті

  1. Көмектес септігінде тұрған сілтеу есімдігін табыңыз:

А) өзіммен В) кімдермен С) сенімен Д) сонымен Е) олармен

  1. Ш. Уәлиханов және Ж. Мәлібеков жасаған Қазақстан Республикасының Мемлекеттік рәмізін табыңыз:

А) ұлттық валюта В) елтаңба С) әнұран Д) ту Е) нышан

  1. Есімдіктерді табыңыз:

А) саған, ағаң В) сол, күз С) сонау, мына Д) бесеуі, анау Е) сары, саған

  1. Абай Құнанбаев қай жылдары өмір сүрген?

А) 1845-1904 В) 1845-1905 С) 1835-1904 Д) 1844-1905 Е) 1843-1907

  1. Туынды үстеуді табыңыз:

А) өте В) бұрын С) зор Д) қазақша Е) тез

  1. Етістіктің нақ осы шақ түрінде тұрған сөзді көрсетіңіз:

А) тұрғансың В) тұрдым С) тұрарсың Д) тұрамын Е) тұрмын

  1. Өткен шақтың жұрнағын белгілеңіз:

А) –а, -е В) –са, -се С) –ды, -ді Д) -ым, -ім Е) –мын, -мін

  1. Жіктік жалғауындағы II жақ, көпше түрде тұрған сөзді табыңыз:

А) барасыздар В) барамыз С) барады Д) барасыз Е) баруға

  1. Асты сызылған сөз қай сөз табынан болып тұр? Қазақстан - көп ұлтты егеменді ел.

А) зат есім В) сын есім С) үстеу Д) сан есім Е) етістік

  1. Сөйлемдегі сөздердің дұрыс орнын тап:

1 2 3 4 5 6 7

де үлесімізді біз өз елімізге керек қосуымыз



Жауаптары:


  1. А

  2. В

  3. С

  4. Е

  5. А

  6. Д

  7. А

  8. С

  9. С

  10. Д

  1. Е

  2. Д

  3. Е

  4. А

  5. Д

  6. С

  7. В

  8. Д

  9. Е

  10. Д


  1. Д

  2. В

  3. С

  4. А

  5. Д

  6. Е

  7. С

  8. А

  9. В

  10. 3154276


Найдите материал к любому уроку,
указав свой предмет (категорию), класс, учебник и тему:
также Вы можете выбрать тип материала:
Краткое описание документа:

"Выдержка из материала:

Құрметті ақылдастар алқасы!

Назарларыңызға 7- сынып оқушыларына, 5- сынып оқушыларына арналған лексико-грамматикалық тест үлгілерін ұсынамын. Г.М. Нұрғожина Солтүстік Қазақстан облысы Петропавл қаласындағы Бірінші қалалық жалпы білім беретін лицейдің қазақ тілі пәнінің мұғалімі.

7- сынып оқушыларына арналған лексико-грамматикалық тест. 

1. Түркі тілдер тобына жатпайтын тіл:А) башқұрт Ә) ноғай Б) тәжік В) қарақалпақ

2. Үнді дыбыстардың қатарын табыңыз: А) у,й,н,р Ә) м,ң,ғ,з Б) й,к,л,м В) г,ж,д,в

3. Буынға қате бөлінген сөзді табыңыз: А) дау-ыл-паз Ә) жұ-мыс-шы Б) бо-яу-шы В) би-ік-тік

4. Буын үндестігіне бағынбайтын жалғауды табыңыз: А) -ім Ә) -мен Б) -мыз В) -мін

5. Тұрақты сөз тіркестері тіл білімінің қай саласына жатады? А) синтаксис Ә) лексикология Б) морфология В) фразеология

6. Қандай сөз тіркесі «тез» мағынасын білдіреді? А) екі аяғын бір етікке тығу Ә) қас пен көздің арасында Б) үйді басына көтеру В) сегіз қырлы, бір сырлы

7. Синоним емес қатарды көрсетіңіз: А) көне,ежелгі Ә) қала,шаһар Б) ел,жау В) барлық,бүкіл

8. Антонимдерді табыңыз: А) биік, терең Ә) қиын,ауыр Б) соңғы, ақырғы В) аласа,биік

9. Қайсысы сөз табына жатпайды? А) шылау Ә) есімдік Б) жіктік В) етістік

10. Негізгі түбір етістікті табыңыз:А) сана Ә) тара Б) ойла В) істе

11. Туынды етістікті табыңыз:А) ақылдастың Ә) қарайсыңдар Б) бармайсыз В) кеспейді

12. Тудың авторы кім?А) Шота Уәлиханов Ә) Шәкен Ниязбеков Б)Шәмші Қалдаяқов В) Жандарбек Мәлібеков

13. Мемлекеттік ту-… белгісі.А) адалдықтың,тазалықтың Ә) бейбітшіліктің, ашық аспанның Б) қазақ елінің, отбасы ошағының В) өмір,байлықтың

14. Қай жылдан бастап Ақмоланың облыс орталығы Республикамыздың астанасы болды?А) 1995 Ә) 1992 Б) 1998 В) 1991 

15. Жіктік жалғауы қосылған сөзді табыңыз: А) Ғылым таппай мақтаңба Ә) Ел ұлсыз болмас, жер гүлсіз болмас Б) Өнер алды-қызыл тіл. В) Кең жерде тар отырсаң, тар жерде кең отырарсың

16. Мақалды толықтырыңыз: Ақ сұңқар ұшар жер үшін,… А) құс тамағы үшін алады Ә) тапсырма істер баға үшін Б) ұрысқа кірер Отан үшін В) ер жігіт туар ел үшін

17. .. сөздік сөздердің мағыналары мен тіліміздің байлығын ұғындырады.А) түсіндірме Ә) энциклопедиялық Б) фразеологиялық В) орфоэпиялық

18. Қазақстан Республикасында … ұлт өкілдері тұрады.А) жүз отыздан астам Ә) тоқсан төрттен астам Б) жүз жиырмадан астам В) жүзден астам

19. Еліміздің көмір ошағы - …А) Ақтөбе Ә) Қостанай Б) Жезқазған В) Қарағанды

20. … Қазақстан Республикасының Ата Заңы қабылданған.А) 1995 жылы 30 тамызда Ә) 1994 жылы 4 маусымда Б) 1991 жылы 16 желтоқсанда В) 1991 жылы 25 қазанда

21. Орыс тіліндегі из,с,от предлогтары қазақ тілінде қай септіктің жалғаулары арқылы беріледі?А) шығыс Ә) табыс Б) жатыс В) көмектес

22. Көп нүктенің орнына тиісті етістікті қойыңыз:Арал теңізі мен Сырдария өзені күн өткен сайын …А) тартылмайды Ә) тартылды Б) тартылып барады В) тартылған

23. Көп нүктенің орнына тиісті септеулікті қойыңыз: «Невада-Семей» қозғалысы ядролық сынақтарға … күрескен. А) қарай Ә) арналған Б) қарсы В)бірге 

24. Есімдікті табыңыз:А) екен Ә) соған Б) борсық В) еді

25. Тәуелдік жалғауы бар сөзді белгілеңіз:А) жетім Ә) білім Б) сенім В) пілім

26. Дұрыс септелген есімдікті табыңыз: А) бұдан Ә) менге Б) сенмен В) сода

27. Өткен шақтағы етістікті көрсетіңіз: А) әкелер Ә) әкелесің Б) әкеледі В) әкелді

28. Сын есімнің салыстырмалы шырайын табыңыз: А) қышқылдау Ә) қып-қышқыл Б) дәмді В) өте ыстық

29. Қазақтың тұңғыш ұлттық театры қашан ашылды? А) 1933 жылы Ә) 1926 жылы Б) 1930 жылы В) 1937 жылы

30. Сөйлемді дұрыс құрастырыңдар:

1 2 3 4 5 6 7 8 9қорғау міндеті оның қасиетті Қазақстан Республикасын әрбір парызы азаматының және

2 нұсқа. 

1. Қандай сөз тіркесі «тез» мағынасын білдіреді? А) екі аяғын бір етікке тығу Ә) қас пен көздің арасында Б) үйді басына көтеру В) сегіз қырлы, бір сырлы

2. Синоним емес қатарды көрсетіңіз: А) көне,ежелгі Ә) қала,шаһар Б) ел,жау В) барлық,бүкіл

3. Антонимдерді табыңыз: А) биік, терең Ә) қиын,ауыр Б) соңғы, ақырғы В) аласа,биік

4. Қайсысы сөз табына жатпайды? А) шылау Ә) есімдік Б) жіктік В) етістік

5. Негізгі түбір етістікті табыңыз:А) сана Ә) тара Б) ойла В) істе

6. Туынды етістікті табыңыз:А) ақылдастың Ә) қарайсыңдар Б) бармайсыз В) кеспейді

7. Тудың авторы кім?А) Шота Уәлиханов Ә) Шәкен Ниязбеков Б)Шәмші Қалдаяқов В) Жандарбек Мәлібеков

8. Мемлекеттік ту-… белгісі.А) адалдықтың,тазалықтың Ә) бейбітшіліктің, ашық аспанның Б) қазақ елінің, отбасы ошағының В) өмір,байлықтың

9. Қай жылдан бастап Ақмоланың облыс орталығы Республикамыздың астанасы болды?А) 1995 Ә) 1992 Б) 1998 В) 1991 

10. Орыс тіліндегі из,с,от предлогтары қазақ тілінде қай септіктің жалғаулары арқылы беріледі?А) шығыс Ә) табыс Б) жатыс В) көмектес

11. Көп нүктенің орнына тиісті етістікті қойыңыз:Арал теңізі мен Сырдария өзені күн өткен сайын …А) тартылмайды Ә) тартылды Б) тартылып барады В) тартылған

12. Көп нүктенің орнына тиісті септеулікті қойыңыз: «Невада-Семей» қозғалысы ядролық сынақтарға … күрескен. А) қарай Ә) арналған Б) қарсы В)бірге 

13. Есімдікті табыңыз:А) екен Ә) соған Б) борсық В) еді

14. Тәуелдік жалғауы бар сөзді белгілеңіз:А) жетім Ә) білім Б) сенім В) пілім

15. Дұрыс септелген есімдікті табыңыз: А) бұдан Ә) менге Б) сенмен В) сода

16. Өткен шақтағы етістікті көрсетіңіз: А) әкелер Ә) әкелесің Б) әкеледі В) әкелді

17. Сын есімнің салыстырмалы шырайын табыңыз: А) қышқылдау Ә) қып-қышқыл Б) дәмді В) өте ыстық

18. Қазақтың тұңғыш ұлттық театры қашан ашылды? А) 1933 жылы Ә) 1926 жылы Б) 1930 жылы В) 1937 жылы

19. Сөйлемді дұрыс құрастырыңдар:1 2 3 4 5 6 7 8 9қорғау міндеті оның қасиетті Қазақстан Республикасын әрбір парызы азаматының және

20. Түркі тілдер тобына жатпайтын тіл:А) башқұрт Ә) ноғай Б) тәжік В) қарақалпақ

21. Үнді дыбыстардың қатарын табыңыз: А) у,й,н,р Ә) м,ң,ғ,з Б) й,к,л,м В) г,ж,д,в

22. Буынға қате бөлінген сөзді табыңыз: А) дау-ыл-паз Ә) жұ-мыс-шы Б) бо-яу-шы В) би-ік-тік

23. Буын үндестігіне бағынбайтын жалғауды табыңыз: А) -ім Ә) -мен Б) -мыз В) -мін

24. Тұрақты сөз тіркестері тіл білімінің қай саласына жатады? А) синтаксис Ә) лексикология Б) морфология В) фразеология

25. Жіктік жалғауы қосылған зат есімді табыңыз: А) Ғылым таппай мақтаңба Ә) Ел ұлсыз болмас, жер гүлсіз болмас Б) Өнер алды-қызыл тіл. В) Кең жерде тар отырсаң, тар жерде кең отырарсың

26. Мақалды толықтырыңыз: Ақ сұңқар ұшар жер үшін,… А) құс тамағы үшін алады Ә) тапсырма істер баға үшін Б) ұрысқа кірер Отан үшін В) ер жігіт туар ел үшін

27. .. сөздік сөздердің мағыналары мен тіліміздің байлығын ұғындырады.А) түсіндірме Ә) энциклопедиялық Б) фразеологиялық В) орфоэпиялық

28. Қазақстан Республикасында … ұлт өкілдері тұрады.А) жүз отыздан астам Ә) тоқсан төрттен астам Б) жүз жиырмадан астам В) жүзден астам

29. Еліміздің көмір ошағы - …А) Ақтөбе Ә) Қостанай Б) Жезқазған В) Қарағанды

30. … Қазақстан Республикасының Ата Заңы қабылданған.А) 1995 жылы 30 тамызда Ә) 1994 жылы 4 маусымда Б) 1991 жылы 16 желтоқсанда В) 1991 жылы 25 қазанда

Общая информация
Оставьте свой комментарий
Авторизуйтесь, чтобы задавать вопросы.
Библиотечно-библиографические и информационные знания в педагогическом процессе
Цена от 5.520 руб. 300 часов
Квалификация: Педагог-библиотекарь
Подробнее о курсе
Управление персоналом и оформление трудовых отношений
Курс профессиональной переподготовки
Управление персоналом и оформление трудовых отношений
Цена 7.120 руб. 600 часов
Квалификация: Специалист по управлению персоналом и оформлению трудовых отношений
Подробнее о курсе
Гид-экскурсовод: Основы туристского сопровождения
Курс дополнительного образования
Гид-экскурсовод: Основы туристского сопровождения
Цена 2.400 руб. часов
Подробнее о курсе
Педагогическая риторика в условиях реализации ФГОС
Цена 1.600 руб. 72 часа
Подробнее о курсе
Экскурсоведение: основы организации экскурсионной деятельности
Цена от 5.520 руб. 300 часов
Квалификация: Экскурсовод (гид)
Подробнее о курсе
Правовое регулирование рекламной и PR-деятельности
Цена 1.600 руб. 72 часа
Подробнее о курсе
Организация маркетинга в туризме
Курс профессиональной переподготовки
Организация маркетинга в туризме
Цена 7.120 руб. 600 часов
Квалификация: Начальник отдела маркетинга и продаж туристского агентства
Подробнее о курсе
Страхование и актуарные расчеты
Курс повышения квалификации
Страхование и актуарные расчеты
Цена 2.000 руб. 108 часов
Подробнее о курсе
Управление информационной средой на основе инноваций
Курс профессиональной переподготовки
Управление информационной средой на основе инноваций
Цена 10.320 руб. 1000 часов
Квалификация: Менеджер по управлению сервисами ИТ
Подробнее о курсе
Организация и управление службой рекламы и PR
Курс профессиональной переподготовки
Организация и управление службой рекламы и PR
Цена от 5.520 руб. 300 часов
Квалификация: Руководитель отдела рекламы и связей с общественностью
Подробнее о курсе
Включите уведомления прямо сейчас и мы сразу сообщим Вам о важных новостях. Не волнуйтесь, мы будем отправлять только самое главное.