1603104
столько раз учителя, ученики и родители
посетили сайт «Инфоурок»
за прошедшие 24 часа
Добавить материал и получить бесплатное
свидетельство о публикации
в СМИ №ФС77-60625 от 20.01.2015
До повышения цен на курсы профессиональной переподготовки и повышения квалификации осталось:
0 дней 0 часов 0 минут 0 секунд
Успейте подать заявку на курсы по минимальной цене!
ИнфоурокНачальные классыКонспектыМатематика «Нөлмен аяқталатын сандарды көбейту»

Математика «Нөлмен аяқталатын сандарды көбейту»

Лабиринт
библиотека
материалов

hello_html_7803dc59.gifhello_html_ma13539c.gifhello_html_m738d9db9.gifhello_html_m759d2c6e.gifhello_html_6e85b2da.gifСабақтың тақырыбы:Нөлмен аяқталатын сандарды көбейту және бөлу. Мақсаты: 1)Нөлмен аяқталатын сандарды көбейту және бөлу ,бірнеше есе арттыру,кемітуге берілген есептер шығаруды үйрену. 2) Көбейту кестесін дұрыс пайдалана білуіне , ойлау және есте сақтау қабілеттерін дамыту. 3)Оқушылардың құстарды қорғауға,адамгершілік пен үнемділік қасиеттерін және оқу құралдарын күтуге баулу. Түрі:жаңа сабақ. Әдісі: сұрақ-жауап,түсіндіру,өзіндік жұмыс. Формасы: ұжымдық,топтық. Көрнекілігі:кестелер,сызбалар,суреттер. Барысы:1) Ұйымдастыру кезеңі. –Сабаққа дайындық жасау,оқу құралдарын түгендеу. а) Психологиялық дайындық. Шырылдады қоңырау, Біз сабақты бастаймыз. Партамызға отырып, Жаңа сабақты бастаймыз-деп амандасып сабақты көңілді бастау. Б) Күн реті мен санды жазу.

14 567, 25  986 санын жазу,олардың көршілерін ата? -неше таңбалы сан жаздық? -барлығы неше бірлік бар? -неше бірлік,ондық,жүздік, бірлік мыңдық,ондық мыңдық бар? –Осы сандардың көршілерін ата? 2) Математикалық диктант.

58+1=59 91-1=90 3*2=6 10:2=5

70+1=71 75-70=5 3*3=9 4*5=20

60+9=69 27-20=7 6:2=3 20:5=4 3) Жұмбақты шешу. Алтын терек,он екі бұтақ. Үш жүз алпыс бес жапырақ. (12 ай,365 күн)

2.Мақсатын қою кезеңі.

-Бүгін біз сендермен нөлмен аяқталатын сандарды көбейту және бөлу туралы танысамыз.

3:Жаңа материалды түсіндіру. 1) Ауызша талдай отырып, амалдарды үлгі бойынша орында:

А) 20*30

Шешуі: 20*30=2онд.*30=2онд.*(3*10)=(2онд.*3)*10=6онд.*10=60онд.=600

600:200

Шешуі: 600:200=3, себебі 3*200=600

Б) 40*20=800 30*30 =900 50*20 =1000

800:200=40 600:600=1 400:200=20

Ребус шешу: Жел+90

-Желтоқсан айында қандай мереке болды? -16 желтоқсан ҚР Тәуелсіздігі күні -Елбасы Халыққа не айтты? Жолдау туралы айту

2) №2 Өрнектердің мәндерін үлгі бойынша тап:

1топ 2 топ 3топ

30*20=600 40*20=800 50*20=1000

20*30=600 20*40=800 20*50=1000

600:20=30 80:40=20 1000:20=50

600:30=20 800:20=40 1000:50=20

3) №3.Салыстыр:

1топ 2топ 3 топ

560<650 30*10<400 99=100-1

324<330 5*100=500 640-40=600

80*10<9*10 30*20<550+60

Сергіту сәті «Малекула» ойынын ойнау.

1*1=1 3*1=3 3*2=6 4:2=2

2*1=2 2*2=4 6:3=2 2:2=1

4) №4.Теңдеулерді шеш:

1топ 2топ 3топ

Х*10=40 300*х=810+90 в:400=20:10

Х=40:10 300*х=900 в:400=2

Х=4 х=900:300 в=400*2

------------ ---х=--3------- в=800--------

4*10=40 300*3=900 800:400=20:10

40=40 900=900 2=2 4.Түсінгенгенін тексеру. «Кім тапқыр» ойыны.

  1. ...ауыз сөздің тобықтай түйіні бар.

  2. ...теңгең болғанша,...досың болсын.

  3. Білекті ...жығады,білімді ...жығады.

Б) №5. Ауызша есеп шығару.

1) Бір орам печеньенің массасы 100 г.Осындай 5 орам печеньенің массасы қанша?

Шешуі: (5*100)=500 (г)

2) Массасы 5кг күріш салынған пакет және оған қарағанда массасы 10 есе көп картоп сатып алынды.Қанша картоп сатып алынды?

Шешуі: 5*10=50 (кг)

3) №6. Әсел бағасы 50тг тұратын 10 маркер сатып алынды. Талғат сонша ақшаға 5 маркер сатып алды.Талғат сатып алған маркердің бағасы қанша?

Шешуі: (50*10):5=100 тг

Жауабы: 100 тг. тұрады.

4) №7.Есеп шығару.

Әкесі қызына оқу құралдарын сатып алды.Өшіргіш 8тг тұрады,қаламсап өшіргіштен 7 есе қымбат,ал күнделік қаламсапқа қарағанда 72 теңге қымбат.Әкесі барлық сатып алған заттары үшін қанша ақша төледі?

Өшіргіш-8 тг.

Қаламсап-?,7 есе қымбат

Күнделік-?,72тг қымбат

Шешуі: 8+(8*7)+(8*7+72)=8+56+128=192

Жауабы:192 тг төледі.

9.Қалдықпен бөлу дұрыс орындалған ба,тексер:

605:20=30 (қалд.5) 915:30=30 (қалд.15)

810:40=20 (қалд.10) 940:30=30 (қалд.40 )

5.Сабақты бекіту

4.Өзіндік жұмыс №10

Тік төртбұрыштың ауданы 40см2,ал ұзындығы-10см.Осы тік төртбұрыштың периметрін тап.

40:10=4 Р=(10+4)*2=28 см

5 Шығармашылық жұмыс: № 11.

Құстардың ішіндегі ең ұзақ өмір сүретіндері құтан,қарға,аққу,үкі және бүркіт.Осы құстардың біреуі-60 жыл,екіншісі-70 жыл,үшіншісі-71 жыл , төртіншісі-104 жыл,және бесіншісі-120 жыл өмір сүреді.

Бүркіт қарғаға қарағанда аз, бірақ үкіден көп өмір сүреді.Құтан аққудан аз, ал үкі аққудан көп өмір сүреді.Әр құс қанша өмір сүретін және қайсысы ең ұзақ жасайтынын тап.

1.құтан-60ж

2.қарға-70ж

3.аққу-71ж

4.үкі-104ж

5.бүркіт-120ж

Жауабы: қарға-120 ж., қыран-104 ж., үкі-71ж ,аққу-70 ж, құтан-60ж өмір сүреді.

5.Сабақты қорыту.№ 12 Есепте.

10*10= 100 30*10= 300 10*20 =200 20*40=800

600:100 =6 600:300 = 2 900:100= 9 900:300=3

6. Үйге тапсырма беру:

1. № 7,8 (1-3) бағ.159 бет

2.бағалау.























Лабиринт
Найдите материал к любому уроку,
указав свой предмет (категорию), класс, учебник и тему:
также Вы можете выбрать тип материала:
Краткое описание документа:
Оқушылардың ойлау ,есептеу қабілеттерін дамыта отырып,нөлмен аяқталатын сандарды көбейтуге және бөлуге машықтандыру.Ол үшін оқушылармен математикалық диктант жазу, нөлмен аяқталатын сандардың көбейту және кері байланысы бөлуге арналған амалдардың орындалу ретіне мысалдар шығару,есептер шығару, логикалық қабілеттерін дамыту үшін жұмбақтар шешу,ребус шешіп, оқушылардың ойлау қабілеттерін дамыту үшін «Бинго«ойын ойнау және қызықты математикалық қарапайым есептерді шығару, теңдеу шешіп топпен жұмыс жасауды үйрету.
Общая информация

Вам будут интересны эти курсы:

Курс профессиональной переподготовки «Методика организации образовательного процесса в начальном общем образовании»
Курс профессиональной переподготовки «Организация деятельности педагога-воспитателя группы продленного дня»
Курс повышения квалификации «Актуальные проблемы обучения детей с нарушением слуха в образовательных организациях общего и среднего профессионального образования»
Курс повышения квалификации «Психолого-педагогические аспекты инклюзивного образования в условиях реализации ФГОС»
Курс профессиональной переподготовки «Организация инклюзивного обучения в сфере образования»
Курс профессиональной переподготовки «Тьюторское сопровождение обучающихся в системе инклюзивного образования»
Курс повышения квалификации «Система работы учителя-дефектолога при обучении и воспитании детей с особыми образовательными потребностями (ООП) в общеобразовательном учреждении»
Курс повышения квалификации «Продуктивность учебной деятельности младших школьников общеобразовательного учреждения в рамках реализации ФГОС НОО»
Курс повышения квалификации «Организация работы с обучающимися с ограниченными возможностями здоровья (ОВЗ) в соответствии с ФГОС»
Курс повышения квалификации «Проективные методики в начальной школе в соответствии с ФГОС»
Курс повышения квалификации «Сурдопедагогика: организация обучения, воспитания, коррекция нарушений развития и социальной адаптации глухих, слабослышащих, позднооглохших обучающихся в условиях реализации программы ФГОС»
Курс профессиональной переподготовки «Инклюзивное образование в начальной школе»
Курс повышения квалификации «Современные тенденции цифровизации образования»
Курс профессиональной переподготовки «Теория и методика преподавания в начальных классах компенсирующего и коррекционно-развивающего вида»
Курс повышения квалификации «Формирование и развитие ключевых компетенций школьников в интересах устойчивого развития региона»
Оставьте свой комментарий
Авторизуйтесь, чтобы задавать вопросы.
Включите уведомления прямо сейчас и мы сразу сообщим Вам о важных новостях. Не волнуйтесь, мы будем отправлять только самое главное.