Добавить материал и получить бесплатное свидетельство о публикации в СМИ
Эл. №ФС77-60625 от 20.01.2015
Инфоурок / Иностранные языки / Конспекты / Конспект урока по теме «Здоровый образ жизни», 10 класс
ВНИМАНИЮ ВСЕХ УЧИТЕЛЕЙ: согласно Федеральному закону № 313-ФЗ все педагоги должны пройти обучение навыкам оказания первой помощи.

Дистанционный курс "Оказание первой помощи детям и взрослым" от проекта "Инфоурок" даёт Вам возможность привести свои знания в соответствие с требованиями закона и получить удостоверение о повышении квалификации установленного образца (180 часов). Начало обучения новой группы: 24 мая.

Подать заявку на курс
  • Иностранные языки

Конспект урока по теме «Здоровый образ жизни», 10 класс

библиотека
материалов

ПЛАН ПРЕЗЕНТАЦИОННОГО УРОКА В 10 КЛАССЕ


ПО ТЕМЕ «ЗДОРОВЫЙ ОБРАЗ ЖИЗНИ».


Цели урока: развивать коммуникативные навыки учащихся; развить устноречевые умения учащихся, умения аудирования, совершенствовать лексические навыки в употреблении слов по теме «Здоровый образ жизни», совершенствовать произносительные и грамматические навыки в употреблении герундия.

воспитательная: формировать активность, воспитывать интерес к слушанию и говорению на иностранном языке,воспитание у школьников стремления к ЗОЖ, показать учащимся важность здорового образа жизни.

развивающая: развить память, воображение, мышление, умение делать выводы, давать оценку происходящему.


Тип урока: урок совершенствования знаний и умений, построен на основе коммуникативно-ориентированного обучения.

Методы: интерактивный, словесный, наглядный, практический.

Средства обучения: видеосюжет, презентация урока

Педагогические приёмы: беседа по вопросам, монолог, диалогическая речь, элементы научно-исследовательской работы.

План урока

1. Начало урока. Приветствие.

2 Вступительное слово учителя.

Ознакомление с задачами урока, введение в сюжет урока.

Введение в языковую среду и тему урока

3 Развитие навыков аудирования.

Просмотр фильма, выполнение заданий для контроля понимания информации

4 Проверка домашнего задания (проекты здорового образа жизни)

5. Практика говорения. Работа в группах с последующим обменом информации.

Контроль понимания с помощью вопросов, выскажи свое мнение. Обобщение знаний по теме с помощью пословиц.

6. Систематизация знаний по грамматике.

Выполнение различных упражнений. тест

7. Подведение итогов. Домашнее задание.


Plan of the lesson

Organization moment.

1. Greetings.

Teacher: Good morning, children! Hello! We often say these words when we meet each other. They sound differently in different languages. In Russian we say “Здравствуйте!” In Kazakh we say “Селеметсiндер!” In English we say “Good morning!” In German we say “Guten Tag!” By greeting we wish each other health. So I say to everybody – to pupils, teachers, to all the quests of our lesson – Good morning! I am glad to see you.

2. Aims of the lesson, warm-up.

Teacher: I am glad that you are all well, that you are fine today. Can you tell me what is the most

important thing in the world?

Of course, it is life, it is health. The theme of our lesson today is “Healthy way of Life”. The famous American writer said “The first wealth is health” .Today we are going to speak about what we must do to be healthy. I also want to see how you understand the words “Wellness lifestyle”. I’d like to mention that the president of Кazakhstan considers the propaganda of the healthy way of life very actual and important.


Teacher: What is wellness in your understanding?

Wellness is a particular way to live and to be happy

is freedom from disease

is a perfect physical development of a person

is a healthy lifestyle

is a quality of our private life

is a common concern for human worth

is building relationships with other people

is keeping life in balance

is financial independence.

Teacher: What spheres of human life does wellness deal with?

Pupils: It deals with different spheres of man’s life. It comprises physical, emotional, intellectual, spiritual, social dimensions.

3. Listing practice

Look at the screen you see the film about healthy life in Great Britain, while you watch you must do some tasks.

1. Put the words below into the correct column in the table. Be careful! One word can go in two columns.

hospital, cancer, ointment, tablets, influenza, malaria, dentist, surgery, bronchitis, general practitioner, specialist, operating theatre, nose drops, chemotherapy, clinic, nurse, appendicitis, pharmacy, chemists’, physiotherapy

people

places

diseases

treatment






















2. Choose the correct answer to the questions below

  1. In Britain where do you go to if you are ill?

  1. A chemist

  2. A hospital

  3. A GPs

  1. How many GPs are there in Britain?

  1. 3000

  2. 36000

  3. 46000

  1. How many women GPs are there?

  1. 30000

  2. 13000

  3. 3000

  1. How many patients does each GPs have?

  1. 2000

  2. 3000

  3. 13000

  1. How many prescriptions do chemists prepare every year?

  1. 500 million

  2. 505 million

  3. 5 million

3. Say which services are free for everyone today

Visit to the doctor

Visit to the dentist

Treatment

Operations

Prescriptions

Eye tests

Glasses

4. Complete the texts.

Write one word in each blank.

Medicine helps people ___________ (1) better. Diet helps them ____________(2) healthy. If you __________(3) well, you’ll probably have a longer and healthier life. Nowadays British people eat less red________(4) and more fresh __________(5) and vegetables than in the past.


4. Check up your homework.

Listen to your classmate who has prepared the project “Healthy system in our country”


5. Speaking practice

T: Speaking about healthy life, we realize some people care about their health (they have good health habits), others don’t (they have bad health habits).

T: Make a list of good and bad habits.

Good health habits

Bad health habits











What good health habits do people have?

  • People with good habits follow well-balanced diet, eat wholemeal bread, high fiber food, low fat food, vegetables and fruit, which are rich in vitamins and minerals.

  • People exercise every day, go in for sport, try to have regular rest and avoid sleeping too much or too little.

T: What bad health habits do people have?

  • It’s bad for health sleeping too much or too little. Snacking or skipping regular meals lead to stomach disease.

  • Eating high fat food, overeating lead to obesity.

  • Eating too much sweets leads to obesity, teeth disease.

  • Physical inactivity is a bad habit too.

  • It’s bad for health when a person smokes or drinks alcohol.

  • Taking drugs is harmful for teenagers and grown-ups.

Project «Bad habits»

T: These bad habits are really deadly.

T: What measures should be taken against bad health habits?

It’s necessary to think about your health. You should eat low-fat food and more fiber. You should exercise more not to be fat. You should follow well-balanced diet. Go to bed in time and get up early. You should avoid gaining weight cutting out snacks. Eat less of everything. Don’t eat at night.


Teacher: Each of us has his or her own comprehension of a quality life.

What ingredients make up a quality life and influence our health and mood?

Possible answers:

Having positive emotions;

Getting along with people;

Setting and reaching goals;

Planning my time and day;

Exercising and sport activities;

Choosing healthy food for good health;

Participating in lifetime activities;

Learning about harmful effect of drugs, alcohol, tobacco.



Teacher: Agree or disagree with my statements

Smoking is a bad habit. P1: That is right. Smoking is a bad habit.

Eating too much sweet is good for your health. P2: That is wrong. Eating too much sweet is bad for your health.

Drinking too much alcohol is a healthy habit.

Eating low-fat food is a bad habit.

Exercising is bad for health.

All foods are good for you.

Vitamins and minerals help you to keep healthy.

Fruit and vegetables are full of sugar and fat.

Sweets, crisps and cola keep you healthy.

You should eat a variety of foods to stay healthy and grow big and strong.


Teacher: Please, have a look at the blackboard. Here you see the proverbs which Russian and English people used to say from ancient times. Proverbs are the wisdom of the people whether they are English, Kazakh, Russian. You know that most of the proverbs in different languages are quite similar: they express the same ideas. I believe you know a lot of proverbs according with our theme but I'd like to refresh some of them in your memory.

Make up the proverbs or sayings


1 Early to bed early to rise makes a man healthy wealthy and wise.

2 Health is the greatest wealth.

3 Active life makes you feel happy.

4 A person who has a wellness lifestyle can make right decisions

5 Wellness means more than physical health.

6 Wellness is a Journey which begins at the moment of our birth.

7 The quality of man’s life depends on his lifestyle.


1c 2g 3a 4b 5f 6e7d


1

Early to bed early to rise

A

makes you feel happy.

2

Health is

B

can make right decisions.

3

Active life

C

makes a man healthy wealthy and wise.

4

A person who has a wellness lifestyle

D

depends on his lifestyle.

5

Wellness means

E

a Journey which begins at the moment of our birth.

6

Wellness is

F

more than physical health.

7

The quality of man’s life

G

the greatest wealth.


Teacher: Say the proverbs or Activities with proverbs.

sayings the words help you.

Bread, life.
Bread is the staff of life.
Bread is the general word for food. We can’t live without food.

Live, eat.
Live not to eat, but eat to live.
Though food is important, we shouldn’t become its servants. It should serve to us.

Adam’s ale.
Adam’s ale is the best brew.
Adam’s ale meant water in old English. This proverb is against drinking alcohol.

Meat, poison.
One man’s meat is another man’s poison.
What is useful for one person can be harmful for another one. (= tastes differ = There is no disputing about tastes.)

Apple, doctor.
An apple a day keeps the doctor away.
If we eat healthy food, such as fruit and vegetables, no doctor will be needed.


Answer the questions

  • Do you follow these proverbs?

  • Do you eat apples every day?

  • When do you usually get up and go to bed?

  • Do you think that health is really the greatest wealth?

  • Are positive emotions good for our health?

  • Is healthy food important for our health?


5. Grammar material

Find the sentences with gerund

1 Continue reading, while I am writing these words.

2 While they were talking, I went home.

3 Learning a foreign languages is difficult.

4 The teachers tell us something interesting every day.

5 I am afraid of losing my keys.

1 3 5

Make the sentences using gerund

1 There are a lot of ways of (сделать это) .

2 What is your idea of (обсудить этот вопрос сейчас ).

3. Do you have the opportunity of (посетить галерею ).

4 It`s no use (плакать ).

5 He is busy ( подготовкой к уроку)


Write what each word or expression is followed by.

A) infinitive B) gerund C) both are possible

1.

want

A

2.

would like

A

3.

sorry

A

4.

enjoy

B

5.

begin

C

6.

remember

B

7.

continue

C

8.

pleased

C

9.

hate

A

10.

suggest

B

11.

love

B

12.

start

C

13.

used

A

14.

mind

B

15.

go on

C


Put the verb in brackets into correct form, gerund or infinitive.

1. I'm thinking of (going ) to Brazil.

2. You cannot live without (doing ) such stupid things.

3. He isn't good at (driving ) his car.

4. Would you mind (repeating ) your threat?

5. They were advised (taking ) a packed lunch.






Test

Выберите правильную форму герундия.

1…plants and animals deep in the ocean, science may find a cure for some of the most serious human diseases.

A) On studying. B) By studying C) Having studied D) Being studied E) Having been studied

2.He is looking forward… to the country.

A) to going B) for going C) to having gone D) on going E) in going

3.William the Conqueror is famous for…England.

A) having been conquered B) conquering C) having conquered D) to conquered E) being conquered

4. I remember…your letter.

A) having posted B) posted C) posting D) to post E) being posted

5. The inspector suspected him…the cop.

A) of having killed B) for killing C) in being killed D) on killing E) is killing

6. Alice isn’t interested…for a new job.

A) on looking B) for looking C) in looking D) at looking E) to looking

7. I insist…what you want.

A) in doing B) for doing C) to doing D) of doing E) on doing

8. Would you mind…your question again?

A) read B) have read C) reading D) being read E) are reading

9. В данном предложении герундий является: Swimming is a good exercise.

A) дополнением B) подлежащим C) обстоятельством D) именной частью сказуемого E) определением

10. Her greatest pleasure is reading.

A) дополнением B) подлежащим C) обстоятельством D) именной частью сказуемого E) определением

11. We think of going to the south in summer.

A) именной частью сказуемого B) подлежащим C) дополнением D) определением E) обстоятельством

12. There are different ways of doing it.

A) обстоятельством B) подлежащим C) определением D) именной частью сказуемого E) дополнением

13. On coming home he rang me up.

A) подлежащим B) именной частью сказуемого C) дополнением D) определением E) обстоятельством

14. Выберите предложение с герундием: A) My sister is walking with our dog now.

B) What is she doing? C) She likes to play with her toys. D) I prefer walking in the forest. E) They are crossing the street.

15. Выберите предложение с герундием:

A) Asel enjoys listening to music. B) Asel likes to listen to music. C) Asel is listening to music.

D) Asel doesn’t like to listen to music. E) I don’t like listen to music.

16.Образуйте форму Gerund Simple Active от глагола «write»

A) to write B) writing C) having written D) being written E) having been written

17.Образуйте форму Gerund Perfect Active от глагола «do»

A) doing B) having done C) to do D) being done E) having been done

18.Образуйте форму Gerund Simple Passive от глагола «know»

A) being known B) being know C) to know D) having known E) knowing

19.Образуйте форму Gerund Perfect Passive от глагола «read»

A) having read B) having been read C) being read D) to read E) reading

20.Переведите предложение, используя герундий.

A) He went away and didn’t leave his address. B) He went away without his address.C) He went away and wasn’t leaving his address. D) He went away leaving his address. E) He went away having leaving his address.

21.Образуйте форму Gerund от глагола «understand»:

A) to understanding . B) to understand. C) Understanding. D) Understood. E) understanded.

22. В данном предложении герундий является: Travelling is a very pleasant and useful thing.

A) Дополнением. B) Обстоятельством. C) сказуемым. D) Определением. E) Подлежащим.

23. Выделенное слово в предложении является: I have prepared for taking part in the winter sports competition.

A) Infinitive. B) Adjective. C) Gerund. D) Participle II. E) Participle I.

24. Определите название формы по приведенному примеру: calling.

A) Continuous Infinitive. B) Infinitive Passive. C) Indefinite Infinitive Active. D) Gerund. E) Participle II.

25. В данном предложении герундий является: His hobby is climbing the mountains.

A) обстоятельством. B) Дополнением. C) именной частью сказуемого.D) подлежащим. E) определением.


1

B

2

A

3

B

4

C

5

A

6

C

7

B

8

C

9

B

10

C

11

C

12

D

13

E

14

D

15

A

16

B

17

B

18

A

19

B

20

D

21

C

22

E

23

C

24

D

25

C


Teacher: Today we have spoken about healthy way of life. I liked your answers, the way you have worked. I think you have done your best. I give you all excellent marks.

Thank you for the lesson.




Самоанализ урока:

Урок введение в тему урока «Здоровый образ жизни»

Цели урока: развивать коммуникативные навыки учащихся; развить устноречевые умения учащихся, умения аудирования, совершенствовать лексические навыки в употреблении слов по теме «Здоровый образ жизни», совершенствовать произносительные и грамматические навыки в употреблении герундия.

воспитательная: формировать активность, воспитывать интерес к слушанию и говорению на иностранном языке,воспитание у школьников стремления к ЗОЖ, показать учащимся важность здорового образа жизни.

развивающая: развить память, воображение, мышление, умение делать выводы, давать оценку происходящему.

Тип урока: урок совершенствования знаний и умений, построен на основе коммуникативно-ориентированного обучения.

Методы: интерактивный, словесный, наглядный, практический.

Средства обучения: видеосюжет, презентация урока

Педагогические приёмы: беседа по вопросам, монолог, диалогическая речь, элементы научно-исследовательской работы.

Логика урока:

1 .Реальные результаты соответствуют запланированному.

2.Содержание урока, его построение, средства соответствуют теме и цели урока.

З.Все части урока взаимосвязаны, не противоречат друг другу.

4.Цельность урока, (одно вытекает из другого)

5.Все этапы последовательно ведут к цели урока.

б.Урок динамичен, прогрессивен на пути к цели.

Методологический анализ урока:

1 .Концептуальная основа урока - урок воспитательной, развивающей направленности.

2.Целепологание на уроке.

3.Дидактическая логика урока:

а) тип –совершенствование знаний на основе старых знаний

б) хронометрирование урока

в) целесообразность распределения времени

г) характер работы при развивающем подходе: особенности поиска, отработка речевых навыков с помощью разных видов упражнений
4.Методическая логика урока.

а) Использование различных средств обучения: заданий различного характера, образцов-правил, зрительное восприятие по опоре. Средства были использованы эффективно, грамотно, сочетались в разных видах деятельности.

5.Использование различных приемов. Приемы адекватны основным целям.

6.Использование различных форм работы: индивидуальная, дифференцированная, групповая, фронтальная.

7.Режимы работы:

а) учитель—► ученик1 ученик2 (Т—► P1 P2)

б) управляемый диалог учитель—►ученик1—► ученик2 (Т—► Р1—►Р2

в) класс—► Р1; P2—►Cl (класс)

г) учитель—► класс (Т—►Сl)

8.Урок содержателен, информативен, результативен.

По характеру взаимоотношений учителя и учащихся (субъект-субъективные отношения):

учёт индивидуальных особенностей учеников

учёт индивидуальных возможностей и потребностей учащихся

учёт развитие и реализация индивидуальности ученика, его творческих способностей.

По характеру мотивации:

Урок с доминированием коммуникативной мотивацией (урок-смотр знаний).



Краткое описание документа:

Урок введение в тему урока «Здоровый образ жизни» Цели урока: развивать коммуникативные навыки учащихся; развить устно речевые умения учащихся, умения аудирования, совершенствовать лексические навыки в употреблении слов по теме «Здоровый образ жизни», совершенствовать и произносительные навыки в употреблении герундия. Воспитательная: формировать активность, воспитание у школьников стремления к ЗОЖ, показать учащимся важность здорового образа жизни. Развивающая: развить память, мышление, воображение, умение делать выводы, давать оценку происходящему. Тип урока: урок развитие знаний, построен на основе коммуникативно-ориентированного обучения. Методы: словесный, интерактивный, практический, наглядный. Средства обучения: видеосюжет, презентация урока.
Автор
Дата добавления 13.02.2013
Раздел Иностранные языки
Подраздел Конспекты
Просмотров2448
Номер материала 5334021314
Получить свидетельство о публикации

Выберите специальность, которую Вы хотите получить:

Обучение проходит дистанционно на сайте проекта "Инфоурок".
По итогам обучения слушателям выдаются печатные дипломы установленного образца.

ПЕРЕЙТИ В КАТАЛОГ КУРСОВ

Похожие материалы

Включите уведомления прямо сейчас и мы сразу сообщим Вам о важных новостях. Не волнуйтесь, мы будем отправлять только самое главное.
Специальное предложение
Вверх