Добавить материал и получить бесплатное свидетельство о публикации в СМИ
Эл. №ФС77-60625 от 20.01.2015
Инфоурок / Иностранные языки / Конспекты / Материалы для олимпиады по английскому языку 2-11 класс

Материалы для олимпиады по английскому языку 2-11 класс

  • Иностранные языки

Поделитесь материалом с коллегами:


Олимпиадные задания по английскому языку для 7-8 классов


Раздел 1 (Чтение)


1. Установите соответствие тем A-H текстам 1-7. Используйте каждую букву только один раз. В задании одна тема лишняя.


A. SUCCESSFUL CAREER

B. EDUCATION

C. SPORTS NEWS

D. ORIGIN OF WORDS

E. LONG-A WAITED VICTORY

F. IMPROVING LANGUAGE

G. POPULAR BOOK

H. BOOK REVIEW


1. For the first time since 1948, the British capital will host the summer Olympic Games. It was the fourth participation of Britain in the battle to host the games after failed attempts of Birmingham for the 1992 Olympics and Manchester for 1996 and 2000. "I’m looking forward to what I’m sure will be a fantastic Olympic Games,” said Prince William.


2. There are many factors, both social and psychological, which influence the roles of teachers and learners in the classroom. The book "Roles of Teachers and Learners” by Tony Wright helps teachers to understand these roles. And the ways in which co-operative learning may best be fostered.


3. It’s calculated that Joanne Rowling, the author of very famous books about Harry Potter, is earning $36,000,000 daily and her total profit is already more than $1,000,000,000.


4. In 2005 " Harry Potter and the Half-Blood Prince” broke the previous record of Potter series itself as wall as all other records had ever held by freshly published books: more than 8.9 million copies had been sold within 24 hours since the moment of release.


5. The word "hamburger” comes from the name of the German city Hamburg and not from the word "ham”, and so the word "cheeseburger”, sometimes used to mean a similar kind of sandwich with cheese instead of meat, is based on a false analogy.


6. Reading works of literature gives students an insight into the variety of ways language has been handled over the last three centuries. It is both rewarding and motivating for learners to discover they can understand the language, and that they can even enjoy the experience of reading an English or American classic.


7. The world’s famous cycling race comes to its exiting conclusion when the riders cap off three weeks of road racing and 21 stages with a sprint down the Champs Elysees in Paris. The Tour de France will be broadcast live daily at Sport land at 5 p.m. until the last stage on Sunday, June 24.







2. Прочитайте текст и выполните задания. Ответьте на вопросы заданий, выбрав один из предложенных вариантов ответов 1, 2 или 3.



There is something about the English Channel that has always fascinated the human race and it has always played a special role in British history. The sea itself has always been important to mankind but the Channel often created a barrier between Great Britain and the Continent. This barrier has existed for more than 12,000 years and the desire to break it has occupied the minds of many people for almost two hundred years.

The construction of the tunnel is perhaps the most incredible engineering project of the 20th century. In fact its completion was called a "technical triumph”.

However, the first proposal to build a Channel Tunnel appeared in 1802, when a French engineer presented his project for two tunnels to cross it. Historians say Napoleon was interested in that plan. But Napoleon was more interested in fighting the British than in linking the two countries, and shortly afterwards a new war between England and France began. There were many other plans to build a tunnel but unfortunately all of them failed. It was not until after the last war that Britain and France began seriously considering the project. On the 12th February, 1986, Mrs. Thatcher and President Mitterrand signed the Franco-British Treaty which allowed the construction and the operation of the Channel Tunnel. The tunnel was completed eight years later.

It is now very quick and easy to cross the Channel. You don’t have to book a ticket. The Channel Tunnel trains operate twenty-four hours a day, every day of the year. You can now cross the Channel in thirty-five minutes. At last the great barrier has been broken.

In 1996, the American Society of Civil Engineers, with Popular Mechanics, selected the tunnel as one of the Seven Wonders of the Modern World.


1. What has always been important to all people?

a. The English Channel.

b. The sea.

c. The tunnel.


2. What did Europeans want to do for many years?

a. To create a barrier between Great Britain and the Continent.

b. To sign a contract on the construction of the tunnel.

c. To connect Great Britain and the continent by train service.


3. When did the Channel Tunnel begin to function?

a. In 1994.

b. In 1986.

c. In 1996.


4. Who proposed the first plan to build a tunnel under the Channel?

a. Napoleon

b. A French engineer.

c. President Mitterrand.


5. When did the construction of the tunnel become possible?

a. After the treaty had been signed.

b. After the engineering project had been presented.

c. After many other plans had been discussed.


6. Why is it easy to cross the Channel at present?

a. The tickets are cheap.

b. The tickets are sold everywhere.

c. The trains go day and night.


7. What is the best title for the text?

a. Engineering Projects.

b. The Channel Tunnel.

c. Seven Wonders of the World.



Раздел 2 (лексико-грамматический тест)


1. Прочитайте приведенные ниже предложения с пропусками и решите, который из предложенных трех вариантов для каждого пропуска соответствует правильному ответу. Обведите номер выбранного вами варианта ответа.


1. The clothes are absolutely wet. I should dry …

a) it b) their c) them

2. If you don’t understand the meaning of this word, look it … in the dictionary.

a) for b) up c) at

3. The forecast promises such … good weather but I don’t believe it.

a) a b) __ c) the

4. You should eat … sweets. It’s bad for your teeth.

a) little b) less c) fewer

5. Everyone has to answer for his actions, …?

a) hasn’t he b) has he c) doesn’t he

6. This car … a lot last year.

a) cost b) costs c) costed

7. Neither Nick nor Ann … to play tennis.

a) likes b) like c)doesn’t like

8. Your shoes are … fashionable.

a) such a b) such c) so

9. The boy feels so …today

a) more bad b) badly c) bad

10. If it … tomorrow we shall play football outdoors.

a) not rain b) doesn’t rain c) won’t rain

11. The pupils were … a new film yesterday.

a) showed b) show c) shown

12. They arrived … the airport on time.

a) at b) in c) to

13. Her parents always … at this school.

a) working b) have worked c) work



2. Прочитайте приведенный ниже текст с пропусками и решите, какой из предложенных трех вариантов для каждого пропуска соответствует правильному ответу. Обведите номер выбранного вами варианта ответа.


LITTLE CAT, LITTLE CAT, WHERE HAVE YOU BEEN?


When Bo the cat decided to explore a furniture van, she had a bigger adventure than she expected. She was discovered (1)…….the driver, after he had completed a (2)…….of over 500 kilometers. It was (3)……end of a long day. The driver and the cat were both hungry! He gave her some milk and started making enquiries. He telephoned his last (4)……., but they had not lost a cat. It was getting late, so he took Bo home for the night and (5)…….morning brought her to an animal hospital.

The cat’s owner (6)……done some detective work too. After searching everywhere for the cat, he suddenly remembered the furniture van (7)……had made a delivery to a neighbor. Fortunately he (8)…….the name of the company. He called their office and in a short time Bo was (9)…….safely.


1. a) of b) from c) by


2. a) trip b) travel c) tour


3. a) an b) some c) the


4. a) shoppers b) buyers c) customers


5. a) next b) following c) other


6. a) has b) was c) had


7. a) what b) this c) which


8. a) called b) remembered c) saw


9. a) returned b) taken c) given


Раздел 3 (Письмо)


Ты получил письмо от своего друга из Англии по имени Tom Green, который пишет…


I live in Manchester. I like my city very much but sometimes the people here are not very friendly and they don’t try to keep our city clean and beautiful. And do you enjoy living in a small town? How do you spend your spare time there?

Anyway, I’m thinking of travelling to Russia next summer. Could you tell me what weather to expect?


Напиши ему ответ, согласно правилам написания письма другу.

Объем высказывания 80-100 слов.

____________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


Ответы:

Чтение (35 баллов)


1 задание (7 заданий по 2 балла, всего 14 баллов)


1 2 3 4 5 6 7

E H A G D F C


2 задание (7 заданий по 3 балла, всего 21 балл)


1 2 3 4 5 6 7

b c a b a c b



Лексико-грамматический тест (35 баллов)


1. 13 заданий по 2 балла, всего 26 баллов


1-c, 2-b, 3-b, 4-c, 5-c, 6-a, 7-a, 8-c, 9-c, 10-b, 11-c, 12-a, 13-b


2. 9 заданий по 1 баллу, всего 9 баллов


1-c, 2-a, 3-c, 4-c, 5-a, 6-c, 7-c, 8-b, 9-a


Письмо (30 баллов)


содержание – 10 баллов

лексика – 5 баллов

грамматика – 5 баллов

организация – 10 баллов

















9 FORM (UNIT 1)

 

  1. Use the word given in capitals to form a word that fits each line.

  1. This period in the world history is associated with art and sciences and ……                    CULMINATE

      in the Renaissance.

2. Modern man can enter another era of great discoveries with so many wonderful………      ACHIEVE

    behind him.

3. The first step to cattle breeding and cultivating land was …. and  …. wild animals.           CAPTURE,  TAME

4. They call him “Jack of all trades”. Is he really so ….?                                                           EFFICIENCY

5. We can see nowadays how …. the world around us is changing.                                             RAPID

6. Are you sure that this medicine will be …. to you?                                                                   BENEFIT

7. I have just … a new CD. Would you like to listen to it?                                                           RECORD

8. Have you … any money to this charity establishment?                                                         CONTRIBUTE

  1. GIVE  SINONYMS.

        

  1. modern

  2. a chance

  3. organization, institution

  4. a good result in smth.

  5. the following

  6. useful

  7. humanity

  8. to start, to found

  9. highly talented

  10. next to

  1. GIVE ENGLISH EQUIVALENTS

1.Осознавать опасность

2. Современное искусство

3. Приручать диких животных

4. Изменяться постепенно

5. Быть доступным для студентов

6. Последующие поколения

7 Использовать возможность изучать языки

8. Писать статьи в газеты

9. История человечества

10. Основать университет












9 FORM (UNIT II)

 

I.Use the word given in capitals to form a word that fits each line.

1. What do these ….. stand for?                                                                                INITIAL

2. The ….. Nations Organization was established  by 50 nations in 1945 in

    San-Fransisco.                                                                                                       UNITE

3. The law ….. the sale of alcohol to people over the age of 18.                              RESTRICTION

4. The crime problems have great ….. for the whole society.                                  SIGNIFY

5. Their conversation turned out to be quite …..  .                                                   AIM

6. The sun ….. from the clouds.                                                                               EMERGENCY

7. The investigation discovered widespread ….. within police force.                      CORRUPT

8. Alice Walker’s novel was a real …..  .                                                                 REVEAL

9. He ….. a great fortune from his father.                                                                 INHERITANCE

10. The ….. of the killer is still unknown.                                                                IDENTIFY

II.GIVE  SINONYMS.

  1. to consist of

  2. to appear

  3. an offer

  4. to mean

  5. to predict

  6. to limit

  7. a purpose, a goal

  8. to bring or join together

  9. first

  1. GIVE ENGLISH EQUIVALENTS

  1. удостоверение личности

  2. процветающая цивилизация

  3. предвидеть разруху

  4. быть неудовлетворённым работой

  5. включать много стран

  6. прицелиться в животное

  7. недостатки системы

  8. в случае опасности

  9. ограничить себя одной конфеткой в день













9 FORM (UNIT III)

 

I.Use the word given in capitals to form a word that fits each line.

1. The result of the work depends on your ….. in it.                                                PARTICIPATE

2. It is generally believed that teenagers tend to …..                                                OBEDIENCE

    common rules of the society.

3. Are there any ….. for this work?                                                                           VOLUNTARY

4. The report didn’t contain any ….. to that important document.                             REFER

5. Who will ….. us on the arrival?                                                                             ACCOMODATION

6. It’s natural for some teenagers ….. against their parents.                                      REBELLIOUS

7. Teenagers are neither children already nor ….. yet.                                               ADULT

8. Is it possible to stop the ….. of this dangerous disease?                                         SPREAD

9. While traveling around the country they were surprised by

    a great number of  …… on the roads.                                                                     TRAMP

10. Some of the youth cults of the late 1970s became ……                                        NOTORIETY

     through the attention of the media.

II. Fill in the gaps with the right item.

There are about more than 60 youth movements in Great Britain. Young people can become (1)……. of  political or non-political organizations, or youth groups controlled by religious bodies.

The membership in the Boy Scouts and the Girl Guides is (2)……  . One of the most important duties for any Scout is to (3)…… the Scout laws. Both movements are dedicated (4)…… developing practical skills and (5) …… worldwide.

There were also youth cults in Britain notorious (6) …… their activities and style. The Teddy Boys dressed in the fashion of 1920s were the first (7) …… working-class youth cult. They were followed by the Mods, the Rockers and the Hippies of the 1960s and 1970s.

1. a) memberships     b) members      c) participants

2. a) compulsory        b) voluntary     c) free

3. a) to refer               b) to tend         c) to obey

4. a) with                    b) to                 c) for

5. a) associated           b) referred        c) spread

6. a) for                       b) in                 c) of

7. a) voluntary            b) rebellious     c) adult  

III.GIVE ENGLISH EQUIVALENTS

1.Бросить взгляд

2. Предоставить удобное жильё

3. Участники концерта

4. Намазать хлеб вареньем

5. Бродить по паркам и улицам

6. Посвятить жизнь спасению людей

7. Восстать против правителя

8. Добровольное пожертвование (вклад)

9. Печально известный руководитель

10. Жить в послушании (подчинении)

11. Взрослая аудитория (зрители)

12. Радикальные политики

13. Распространять новости






KEYS (UNIT I)

  1. 1. Culminated

2. Achievements

3. To capture, to tame

4. Efficient

5. Rapidly

6. Beneficial

7. Recorded

8. Contributed

II.      1. Contemporary

          2. Opportunity

          3. Establishment

          4. Achievement

          5. Subsequent

          6. Beneficial

          7. Mankind

          8. To establish

          9. Genius

          10. Nearby

III.      1. To be aware of the danger

           2. Contemporary art

           3. To tame wild animals

           4. To change gradually

           5. To be available for the students

           6. Subsequent generations

           7. To take the opportunity of studying languages

           8. To contribute articles to newspapers

           9. The history of the mankind

           10. To establish a university

KEYS (UNIT II)

  1. 1. Initials

2. United

3. Restricts

4. Significance

5. Aimless

6. Emerged

7. Corruption

8. Revelation

9. Inherited

10. Identity

II.       1. To comprise

           2. To emerge

           3. A proposal

           4. To signify

           5. To foresee

           6. To restrict

           7. An aim

           8. To unite

           9. Initial

III.      1. An identification card

           2. A flourishing civilization

           3. To foresee the collapse

           4. To be discontented with the work

           5. To comprise many countries

           6. To aim at the animal

           7. The shortcomings of the system

           8. In case of emergency

           9. To restrict oneself to one sweet a day





KEYS (UNIT III)

  1. 1. Participance

2. Disobey

3. Volunteer(s)

4. Reference(s)

5. Accommodate

6. To rebel

7. Adults

8. Spread

9. Tramps

10. Notorious

II.      1. B

          2. B

          3. C

          4. B

 5. C

           6. A

           7. И

III.      1. To cast a look (glance)

           2. To provide comfortable accommodation

           3. The participants of the concert

           4. To spread bread with jam

           5. To tramp through parks and streets

           6. To dedicate life to saving people

           7. To rebel against the ruler

           8. Voluntary contribution

           9. A notorious leader

           10. To live in obedience

           11. An adult audience

           12. Radical politicians

           13. To spread the news



























10 FORM (UNIT I)

 

I.Use the word given in capitals to form a word that fits each line.

1. When  … create their works they follow different tendencies, art movements and styles.        ART

2. When you examine paintings belonging to … periods you can see how iseas about art

     have changed over the time.                                                                                                 DIFFER

3. Tom and Sharon chose to marry each other themselves, theirs is not an … marriage.   ARRANGE

4. I don’t trust her: everything she says about her feelings is just an …  .                               AFFECT

5. Vrubel often gave his … vague … titles such as “Night Scene”.                         PAINT, SUGGEST

6. She absorbded everything the book told her about the Renaissanse, and she … it all like

   Oxygen she hadn’t known she was missing.                                                                        BREATH

7. This … picture shows three musicians in old … costumes.                           COLOUR, THEATRE

8. If you look … , the picture contains clues about the scene which inspired it.                        CLOSE

9. The boat floats among … splashes of colour, suggesting a wild watery setting.                  DRAMA

II. Fill in the gaps with the right item.

Wassily Kandinsky was boen in Russia in 1866. He learned to play the piano and cello before studing law. It wasn’t until his thirties that he went to Germany to study art. There he became one of the   (1) … pioneers of what is known as abstract art – meaning art which does not mirror real people or things. Kandinsky said he was  (2) … to experiment by seeing a  (3) … whach had fallen on its side. He thought the(4) … in it more interesting the wrong way (5) … .  Colour was very important to Kandinsky. He thought colour could(6) … feelings in the same way as music. He said the (7) … is the hand that plays music. He even claimed that looking at colours made him hear musical sounds.

1. a) early             b) earliest       c) most early

2. a) inspired        b) impressed   c) expressed

3. a) picture          b) painting      c ) drawing

4. a) forms            b) colours       c) shapes

5. a)up                  b) out              c ) down

6. a) create            b) show           c) express

7. a) artist              b) man            c) poet

III.GIVE ENGLISH EQUIVALENTS                                      

1. удачно                                                          

2. бабочки вымирают                                                

3. жертвы землетрясения                                          

4. слухи скоро прекратятся                                                              

5. восхищение прекратилось                                                          

6. безумно хотеть спать

7. умирать хотеть пить                                                          

8. кусок сахара                                              

9. известный шедевр                                                                  

10. по собственному желанию

11. быть жадным

12. привязанность к семье

13. желаемый результат

14. жить в нищете

15. задыхаться

 III. COMPLETE THE SENTENCES WITH THE MISSING PREPOSITIONS.

  1. Have you made any arrangements … a meeting… the manager?

  2. Arrange these books … alphabetical order.

  3. They have finally come … an arrangement … sharing the money.

  4. Can you arrange our meeting … the next  week?

  5.  His later stories show a surprising poverty … imagination.

  6. That’s very sad piece … news.

  7. We were … the shadow of a building.

  8. I don’t want to risk introducing a note … discord into the evening.    

                                     

III. FORM COMPOUND ADJECTIVES USING THE WORDS FROM THE TWO COLUMNS.

  1. Breath               a. taking

  2. Dish                  b. fashioned

  3. Slow                 c. moving

  4. Highly              d. stricken

  5. Good                e. washed

  6. White                f. flying

  7. Ill                      g. washing

  8. Terror               h. headed

  9. Two                  i. qualified

  10. High                 j. edged

  11. House               k. warming

  12. New                  l. born

  13. Well                  m. looking

  14. Old                   n. educated

  15. six                    o. chosen

























10 FORM (UNIT II)

 

I.Use the word given in capitals to form a word that fits each line.

1. There has still been no official ….. of the report.                                                   CONFIRM

2. In our …we believed everything we were told.                                                      INNOCENT

3. The new medicine was reported to be undergoing clinical ….   .                           TRYING

4. Many Christmas traditions ….  in Germany.                                                           ORIGIN

5. One of the main beliefs of the Christian religion is the … of Jesus Christ

    after his death on the cross.                                                                                      RESURRECT

6. Thousands of people …. for political crimes in Russia in the 30s.                         EXECUTION

7. The government issued an official … of the mentioned earlier fact.                       DENY

8. Police are trying to contact the family of the … man.                                              DIE

9. She sat quietly, … on the day’s events.                                                                    MEDITATION

10. His tone grew more … .                                                                                          MENACE                                            

II. Fill in the gaps with the right item.

Far eastern religions are not so well known in the western world. Confucianism was usually regarded as an official (1) …. of China until the revolution of 1911. It (2) … in China 2400 years ago. (3) … of being forgotten it still has a lot of (4) … nowadays. It’s (5) … was Kung-Fu-tse, a Chinese man. His teachings (6) … on the idea that happiness comes from the  relationship between people. He also (7) … the worship of the ancestors from all the people to keep the old days unchanged. He believed that every man (8) … the goodness and could preserve it by living in harmony with the world. Confucius didn’t (9) … himself a god but many of his principles are considered (10) … Golden Rules by many people.

1. a) feast             b) religion       c) holiday

2. a) originated     b) spread        c) rose

3. a) despite          b) even           c ) in spite

4. a) disciples        b) believers    c) followers

5. a)founder           b) seeker        c ) executor

6. a) are revealed   b) are based    c) are confirmed

7. a) required         b) claimed       c) demanded

8. a) deserved        b) required       c) looked for

9. a) deny               b) reveal          c) claim

10. a) sacred           b) dead           c) original

III.GIVE ENGLISH EQUIVALENTS                                       II.GIVE  SYNONYMS.

1.Выдать чей-либо секрет                                                               1. threat

2. Подтвердить чьи-либо страхи                                                    2. to continue

3. Заслуживать чьего-либо внимания                                            3. to look for

4. Предстать перед судом                                                                4. a test

5. Заявить о правах на трон                                                            5. to create a work of art

6. Благоговеть, трепетать                                                                6. a big meal

7. Нельзя не отрицать, что                                                              7. to show respect and love for god

8. Приговорить к 3 годам тюрьмы                                                 8. to resurrect

9. Устрашающая сила                                                                      9. to start, to begin

10. Рассматривать как предательство                                           10. hard, difficult





10 FORM (UNIT III)

 

I.Use the word given in capitals to form a word that fits each line.

1.They were standing at the doorbell and seemed…. to come in.                               HESITATE

2. The funeral formalities were performed too … hastily.                                          DECENT

3. The best … for a cold is to rest and drink a lot of fluids.                                        TREAT

4. Luke’s behavior caused his parents great … .                                                         DISTRESS

5. Olympic Airways Flight 172 to Istanbul … now at Gate No.37.                            BOARD

6. They suffered years of political …  .                                                                       OPRESS

7. There was some … in the crowd as the fans left the stadium.                                 DISTURB

8. There was nothing serious with her apart from a few cuts and … .                         SCRATCH

9. The film was banned on the ground of public … .                                                   DECENT

II. Fill in the gaps with the right item.

1.She was … enough to guess who was responsible for the whole matter.

   a) decent            b) shrewd            c) hesitant

2. I know I should have been more careful, but there is no need to keep …

   a) ratting on me  b) ferreting me    c) rubbing it in

3. What she did was unforgivable, but the … thing was he didn’t seem to mind.

   a) strange            b) queer               c) odd

4. Remembering that awful storm, she couldn’t help shivering … fear and cold.

    a) from               b) with                  c) of

5.  Be careful! Don’t scratch yourself … that bush!

    a) at                    b) in                      c) on

6. Stop  …  around and listen to me!

    a) monkeying     b) apeing              c) snaking

7.He was still hesitating .. whether to leave or not.

    a) of                   b) about                 c) –

III.GIVE ENGLISH EQUIVALENTS                                       II.GIVE  SYNONYMS

1.Обращаться с людьми с уважением                                        1. to look for

2. Исчезнуть вдалеке                                                                    2. A piece of wood

3. Совет директоров                                                                     3. reek

4. Проницательный судья                                                            4. to cure

5. Прясть шерсть                                                                           5. doubtful

6. Гнетущая атмосфера                                                                 6. tyrant

7. Вытереться после душа                                                            7. to shake

















KEYS (UNIT I)

  1. 1. Artists

2. Different

3. Arranged

4. Affectation

5. Paintings, suggestive

6. Breathed

7. Colorful, theatrical

8. Closely

9. Dramatic

II.      1. B

          2. A

          3. B

          4. C

          5. A

          6. C

          7. A

III.      1. By sheer luck

           2. Butterflies die out

           3. The victims of the earthquake

           4. The gossip will soon die down

           5. The excitement died down

           6. To be dying for sleeping

           7. To be dying for a drink of water

           8. A lump of sugar

           9. A famous masterpiece

           10. Of one’s own accord

           11. To be greedy

           12. The affection to the family

           13. A desirable effect

           14. To live in poverty

           15. To gasp

IV.      1. For, with

           2. in

           3. To, about

           4. For

           5. Of

           6. Of

           7. In

          8. Of

V.      Breath – taking, dish – washing, slow – moving, highly – qualified, good – looking, white – washed, ill – chosen, terror – stricken, two – edged, high – flying, house – warming, new – born, well – educated, old – fashioned, six – headed.

KEYS (UNIT II)

I.        1. Confirmation

          2. Innocence

          3. Trials

          4. Originated

          5. Resurrection

          6. Were executed

          7. Denial

          8. Dead

          9. Meditating

          10. Menacing

II.      1. B

          2. A

          3. C

          4. C

          5. A

          6. B

          7. C

          8. A

          9. C

          10. A

III.      1. To betray smb’ s secret

           2. To confirm smb’ s fears

           3. To deserve smb’ attention

           4. To be/go on trial

           5. To claim the throne

           6. To be/ stand in awe

           7. There is no denying that

           8. To sentence to 3 years of prison

           9. An awesome power

          10. To regard as betrayal

IV.      1. Menace                                     9. To originate

           2. To carry on                               10. Trying

           3. To seek

           4. A trial

           5. To execute

           6. A feast

           7. To worship

           8. To rise from the dead

KEYS (UNIT III)

I.        1. Hesitant

          2. Indecently

          3. Treatment

          4. Distress

          5. Is boarding

          6. Opression

          7. Disturbance

          8. Scraches

          9. Decency

II.      1. B

          2. C

          3. C

          4. B

          5. C

          6. A

          7. B

III.      1. To treat  people with respect

           2. To fade in the distance

           3. The board of directors

           4. A shrewd judge

           5. To spin wool

           6. Oppressive atmosphere

           7. To rub oneself down after the shower

IV.      1. To ferret                                    

           2. A board                            

           3. Stink, stench

           4. To treat

           5. Hesitant

           6. An oppressor

           7. To shiver

           











11 FORM (UNIT 1)

  1. Use the word given in capitals to form a word that fits each line.

  1. I couldn’t  believe my ears but he seemed to be telling

that quite ….  .                                                                                               EARNEST

  1. Adopted children shouldn’t be kept in … about their origins.                     IGNORANT

  2. Keep a record of any …. expences on your trip.                                          INCIDENT

  3. Of course, I didn’t tell her!” Sasha said ….  .                                             INDIGNATION

  4. To his …. he discovered they didn’t wait.                                                    ANNOY

  5. Carol will take it as an …. if you don’t come to the party.                           INSULT

  6. Any human, animal or plant has natural …. to stop diseases

or difficult conditions from harming them.                                                   RESIST

  1. Fill in the gaps with the right item.

George (1)…. his banjo after supper and wanted to play it but Harris resisted (2) … it as he had a headache. George couldn’t swear (3) …. it but thought that the music would sooth the nerves. Actually, George was quite ignorant (4) …. the art of playing the banjo as he had never learned to do it. He tried to get a little practice in it (5) …. but it was never a success. Even Montmorency, our dog, howled (6) …. right through all those rare performances. It was such an insult (7) …. Poor George that he would take a boot and hit (8) …. a little doggy.

  1. a) brought             b) took                       c) fetched

  2. a)  -                       b) to                            c) of

  3. a) at                       b) of                           c) to

  4. a) in                       b) of                           c) at

  5. a) by fits or starts   b) by fits and starts   c) in fits and starts

  6. a) fiercely               b)irresistibly              c) indignantly

  7. a) for                      b) to                           c) of

  8. a) on                       b) out at                     c) -

 III.GIVE  SYNONYMS.                                              


  1. to suit, to match

  2. attractive, fascinating

  3. to give your word, guarantee

  4. irritating, making feel angry

  5. seriousness

  6. to cry noisily

  1. GIVE ENGLISH EQUIVALENTS

1.вне понимания

2. заставить к –л покатываться со смеху

3. устоять перед искушением рассказать секрет

4. устроить сцену

5. жестокий спор

6. обратиться к к – л за наличными деньгами (попросить)

7. плакать тихо по ночам

8. ругаться на всех

9. желать счастья и здоровья









    1. FORM (UNIT 2)

I.Use the word given in capitals to form a word that fits each line.

  1. The new place seemed to us quite nice and friendly but for the … next

door neighbor.                                                                                                GOSSIP

  1. Suddenly, the future didn’t look so … after all.                                     GLOOM

  2. It is all his own fault. I find it very hard … with him.                            SYMPATHY

  3. They listened anxiously to every … and creek in the house.                  RATTLING

  4. She used to have a piece of …  fried bread and marmalade

for breakfast.                                                                                                   CRISP

  1. It was difficult to say about her real age and complexion because

of her strange hairstyle and … clothes.                                                          FLOP

  1. I  … remember a woman in a red dress standing near the door.             VAGUE

  2. If you forget the key, Mr. Jones over the road has a …   .                      SPARE  

II.Fill in the gaps with the right item.

Once, Rudolph, (1)…. along the street, (2) …, who was handing out cards with the words “ The Green Door”and with the dentist’s name and address. It looked like a real adventure and Rudolph completely (3) … with the idea (4) …. the investigation what it was. He  … (5)  up the stairs  of the house in front of him and found a young girl behind  some green door. She (6)…. towards him and but for Rudolph she would have flopped (7) … the door. He couldn’t but feel sympathy (8) … her, so miserable she looked. Real ordeal (9) …. she suffered  in a big city, lingered  (10) …. his memory for a long time.

  1.  strolling                      2) wandering                   3) walking

1.lingered                       2) stood                           3) stayed

1.was carried over          2) was carried out            3) was carried away

1. to carry though           2) to carry on                    3)  to carry out

1.  marched                      2) strode                           3)  crept

1.  shuffled                      2)  staggered                     3) trudged

1.  on                                2)  on to                             3) at

1.     with                             2) for                                 3) to

1. from                            2) of                                   3) –

1.       in                                 2) with                               3)  in to

 III.GIVE  SYNONYMS.                                               IV. GIVE ENGLISH EQUIVALENTS

                                       


  1. To go on                                                                   1. Сплетничать друг о друге

  2. Foolishness                                                               2. Избавить к-л от тяжёлой работы                             3. To shake with noise                                                  3. Бродить по пляжу

4. Highest in the rank                                                    4. Увлечься обсуждением

5. To walk with importance                                          5. Быть готовым выслушать проблемы

6. A shopper                                                                  6. Говорить без умолку ни о чём

7. To tail                                                                        7. Показаться вполне  дружелюбным

8. Cold and dry                                                              8. Постоянный клиент

9. Friendly in behavior                                                   9. Главная цель











KEYS (UNIT 1)

  1. 1. earnestly

2. ignorance

3. incidental

4. indignantly

5. annoyance

6. insult

7. resistance  

II.      1. A

2. A

3. C

4. B

5. B

6. C

7. B

8. B

III.     1. To fit

          2. Irresistible

          3. To swear

          4. Annoying

          5. Earnestness

          6. To sob

IV.     1. Beyond understanding

          2. To make smb. roar with laughter

          3. To resist the temptation to tell the secret

          4. To have(throw) a fit

          5. A fierce argument

          6. To hit up for cash

          7. To weep at nights

          8. To swear at everyone

          9. To wish health and happiness

KEYS (UNIT 2)

  1. 1. gossipy

2. gloomy

3. to sympathize

4. rattle

5. crispy

6. floppy

7. vaguely

8. spare

II.      1. To carry on

          2. nonsense

3. to rattle

4. chief

5. to swagger

6. a customer

7. to flop

8. crisp

9. amicable

III.     1. To gossip about/ over each other

           2. to spare smb. hard work

           3. to wander along the beach

           4. to be(get) carried away with the discussion

           5. to have a sympathetic ear

           6. to rattle on(away) about nothing

           7. to seem quite amiable

           8. a constant client

           9. the main purpose(aim)

IV.      1 (3)                                    6. (2)

           2. (2)                                   7. (1)

           3. (3)                                   8. (2)

           4. (1)                                   9. (3)

           5. (2)                                   10. (1)


9-11 классы. Тексты

Text1

Read a newspaper article and for questions 1—7 circle the answer А, В, С or D which you think fits best

A Warm Reception Promised at the Ice Hotel

QUEBEC CITY Monday January 1 (Reuters). - Canadian businessmen opened on Monday North America's first Ice Hotel and said 1,000 tourists had already signed up to spend a night in a chilly building made of ice and snow.

The hotel built of 4,500 tons of snow and 25 tons of ice, opened outside Quebec City in a place overlooking the St. Lawrence river and the Montmorency Falls which are higher than world well known Niagara Falls. New Year's Day opening followed a weekend snowstorm.

"The hotel is fully booked with 22 people in our six suites," Ice Hotel communications director Helene Barbeau told Reuters. "The staff unveiled the hotel on New Year's Eve and even slept in the ice beds," she said in an interview.

The Ice Hotel's facilities include a bar, a cinema and two art galleries, with exhibits made of sculpted ice about Canada's Great North and Inuit people, as well as executive suites complete with an ice bed. The cost — $100 per one person a night — includes a hot breakfast and a sleeping bag on top of animal fur for the ice bed.

The Canadian structure cost C$750,000 to build, including C$125,000 from the Quebec provincial government.

Most of the 1,000 people who have reserved rooms for the season are Americans who come from as far away as Texas, Florida, California and Arkansas, but some also are tourists from South Africa, Japan, France, Germany and Britain. Those who reserved for Monday's opening came from New York, Maine, Washington and Montreal.

"We also expect 40,000 people to visit the site this winter," Barbeau said adding that the wedding of a local celebrity is to be held at the hotel on January 27.

The Ice Hotel will stay open for three months before the ice and snow melt in early April.

The idea of an ice hotel is being imported from Sweden, where what was advertised as the world's first ice hotel was built about ten years ago in Jukkasjarvi, a drive of seven hours from Stockholm.

The Quebec Ice Hotel has a surface of 10,760 square feet, one quarter the size of its Swedish counterpart. It has a staff of 32 people.

The Ice Hotel intends to move permanently to the Duchesnay resort west of Quebec City next year. The new Ice Hotel should be able to accommodate 85 guests. It also will be the size of two football fields, four times larger than the current Ice Hotel and comparable in size to its Swedish counterpart.

"People will be able to do cross-country skiing, snowmobile riding and winter fishing," Barbeau said.

1. The first ice hotel in the world was built not far from…

A.    Stockholm.

В    Montreal.

С    Quebec.

D    Duchesnay resort.

2. The hotel opened

A    before the snowstorm.

С    at the weekend.

В   after the snowstorm.

D   before the weekend.

3. The Quebec provincial Government contributed into this structure

A    C$750,000.

В    C$1,000.

С    C$125,000.

D   C$40,000.

4. The Ice Hotel is situated in the place which is known for

A   the wedding of a local celebrity.

В    Winter Carnival.

С   Niagara Falls.

D   Canada's Great North

5. The new Ice Hotel will be

A    the size of the present Ice Hotel.

В   smaller than the present Ice Hotel.

С   as large as a football field.

D   larger than the present Ice Hotel.

Reading

Text2

You are going to read a magazine article about Barbara Cartland, a popular English writer. Choose from the statements 1—9 those which best summarises each part A—I of the article. There is one extra statement which you do not need to use.

She is one of the best-selling authors, even more popular than one well-known crime writer.

Cartland and her secretaries worked hard in her home

When she died she was two months away from her 99th birthday.

She was popular not only as a writer, she was also popular as an attractive woman and a lot of men proposed her.

She had an unfavourable opinion of journalists' and reporters' work.

Known as the Queen of Romance Cartland wrote not only love stories.

Her work was appreciated not only by ordinary people, she was given a British title of honour.

She was active in many other spheres of life.

Cartland was never far from the public eye.

Queen of Romance

A. Barbara Cartland became the world's best-selling author composing her romantic tales. Happy endings were   a must for the Queen of Romance. Each title sold about a million of copies and there was a new title every two weeks. "For20 years, I've done a book a fortnight. Without fail, 600 words a day. Nobody else has done that," she once said.

В Cartland was born one of three children in Birmingham on July 9, 1901, in an upper-class but very poor family. Her father died in World War I. She published her first novel, Jigsaw, in 1923. The glamorous young novelist received marriage proposals from 49 men before she married a man of one of Britain's noble families in 1927. It was not a fairytale match and they divorced after six years. In 1936 she married Hugh McCorquo-dale, by whom she had two sons. Her husband died in 1963.

С Her 723 works — from A Kiss for the King to Paradise in Penang— sold more than one million copies each in 36 languages, topping even crime writer Agatha Christie. Cartland's readers from every social level buy her books from Thailand to Eastern Europe. She said: "The reason I'm such a big seller is that the world is short of beauty."

D She described her Victorian mansion on 500 acres (200 hectares) north of London as a "factory" with half a dozen secretaries to whom she dictated her Books, and "the largest Xerox money can buy." "I work very hard and when I need a plot I say to God, give me a plot, and he sends me one in 24 ' hours," she said.

E In addition to romantic novels, Cartland wrote a number of biographies of European royal persons, sociological volumes, autobiographies and health guides promoting the use of vitamins as the route to health: At 77 she recorded an album of love songs.

F She also turned her talents to politics, becoming a councillor for the right-wing Conservative Party. She campaigned on behalf of gypsies and nurses, lectured on the danger of feminism and organised exhibitions.

G A keen supporter of the royal family, she blamed the media for poor publicity and said Britain without them would become "a rather boring little island with a flag". In her book "The History of Barbara Cartland and How I Want to Be Remembered", she counteracted bad publicity about her daughter Raine, stepmother of Britain's Princess Diana.

H In her last years she was an unforgettable figure. She usually appeared in public wearing a mass of pink chiffon and heavily made-up. She lived a full and fulfilling life, which touched many people around the world. Women admired her, she was a feminist icon. She received so many letters from all over the world and she often gave answers to them: she wanted to give the world what it needs — more love and beauty.

I In 1991 she became a Dame of the Order of the British Empire for her contribution to literature and her work for humanitarian and charitable courses. When she died in 2000, her friend said, "She was a character who was larger than life and a legend in her own time."


























Олимпиадные задания по английскому языку для средней школы

1 ступень 2-4 классы

2 ступень 5-9 классы

3 ступень 10-11 классы

Задания для каждого класса состоят из 2 частей:

1 часть – лексико-грамматическое задание типа“Multiple choice”.

2 частьзадание на чтение типа “Fill in the gaps”, “Find the right answer”, “True –false”.

Ключи с ответами к каждому классу после задания на чтение.


Олимпиада 2 класс

Part 1

Circle the correct answer

A

e.g. This ….my house

is B are C are

1. Hello! My name …….. Alex.

A is B am C are

2. My parents ……from Australia.

A am B are C are

3. ……. is this? It’s a robot.

A Who B Where C What

4. …… is she? She is my sister.

A What B Who C How

5. A cat ……. fly and sing songs.

A can B is C can’t

6. In the summer the weather is usually …. .

A frosty B hot C cold


Part 2 Reading

Read the email and mark the sentences T (true), F ( false)

Hi! My name is Pierre. I’m French and I’m from Paris. I’m 19 years old. I’m short and have got dark hair and brown eyes. My favourite colour is blue. My favourite food is pizza.

What about you?

Your e-mail friend,

Pierre

e.g. Pierre is from London. false

1. Pierre is French. ………

2. He is eighteen. ………

3. Pierre’s favourite colour is blue. ………

4. He likes fish and chips. .........

5. Pierre has got blue eyes. ……..


Keys Part 2 1True 2False 3True 4True 5 False 6 False

Part 1 1A 2B 3C 4B 5C 6B




Олимпиада 3 класс

Part 1

Circle the correct answer

A

e.g. This animal likes to swim and can’t talk

fish B frog C bird

1. This animal is green and small and can jump.

A mouse B frog C snake

2. I can fly and sing songs. Who am I?

A fly B bird C butterfly

3. I like to eat grass and give people milk.

A horse B sheep C cow

4. This animal can crawl and people are afraid of it.

A mouse B crocodile C snake

5. This animal is very big and grey. It lives in India and in Africa.

A zebra B elephant C giraffe

6. This animal is very funny, lives in the jungle, can climb the trees and jump

A bear B rabbit C monkey

Part 2 Reading

Read the text and mark the sentences T(true) or F( false)

My favourite day” by Tina

My favourite day is Sunday. I get up at nine o’clock. I have breakfast and go to my friend’s house. We go to the park and play basketball all morning!

In the afternoon, I watch TV or play computer games with my little sister.

In the evening, I have supper, then I listen to music. At nine o’clock I go to bed. Sundays are happy days for me.

e.g. Tina’s favourite day is Sunday True

1. Tina gets up at eight o’clock. .......

2. Tina goes to the park with her friend and plays basketball. ........

3. Tina doesn’t watch TV in the afternoon. ........

4. Tina plays games with her little sister in the afternoon. ......

5. Tina listens to music in the afternoon. .........

6. She goes to bed at 9 a.m. .........

Keys Part 1 1B 2B 3C 4C 5B 6C

Part 2 1False 2True 3False 4True 5 False 6 False







Олимпиада 4 класс

Part 1

Circle the correct answer

A

e.g. We didn’t ….. a film last night.

A watched B watch C watches

1 .Gary is the …… singer.

A better B good C best

2. Cindy ….. the race and she was very happy.

A win B won C wins

3. You ……wear a uniform at school.

A have to B has to C can

4. How …… butter do you need?

A some B many C much

5 . ….. I play outside, please?

A Must B Should C May

6. You ….. clean your teeth three times a day.

A must B mustn’t C can

7. He ….. shopping every Sunday.

A went B is going C goes

8. Larry came home two hours ….. .

A last B ago C later

Part 2 Reading

Read the text and mark the sentences T (true), F (false)

Sarah and her Mum are on holiday in France! Read and write T(true),

F(false)

Dear Sue,

My Mum and I are having a great time here in France. The weather is hot and sunny.

Yesterday we went to the museum. Then we ate lunch in a café next to the river. I love French food! In the afternoon we went shopping and I bought a T-shirt with a picture of the Eiffel Tower on it.

Tomorrow we’re going to walk in the park. Then we’re going to see the Eiffel Tower and Mum is going to take some photos of me. I can’t wait!

Anyway, bye for now.

Lots of love,

Sarah


1. Sarah and her Mum are in France. ……

2. It’s raining in France. ……

3. They went to the park yesterday. ……

4. Sarah bought a T-shirt. ……

5. They are going to see the Eiffel Tower tomorrow. ……

Keys Part 1 1C 2B 3A 4C 5C 6A 7C 8B

Part 2 1True 2 False 3 False 4 True 5 True







Олимпиада 5 класс

Part 1

Circle the correct answer

1. Students…………talk and eat in the class

A can B must C mustn’t

2. He enjoys listening ……….music

A of B at C to

3. There is …….sugar on the floor

A some B a C many

4……. is your birthday?

A What B When C How

5……..you like a glass of lemonade?

A Would B Do C Can

6. Look! The star…….from the sky!

A is falling B falls C fall

7. She always …… a cake for the birthday party but now she is making a pudding

A is baking B bakes C are baking

Fill in the gaps with a/an/the/-

If you to Edinburgh, you must visit 1)…..museum unlike any other, 2)……Museum of Childhood! 3)…….museum has got 4)……..interesting collection of children’s toys and games!

You and your children can play with 5)…….toys and have a great time!

In 6)…….museum, there is also 7)…….shop. In 8)……shop, you can buy gifts and other toys. Don’t miss it!

Part 2 Reading.

Read the text and mark the sentences T(true), F( false) or DS(doesn’t say)

Problem
A man was walking in the park on a beautiful spring day and he saw a penguin. He did not know what to do. He took him to a policeman and said, "I've found this penguin, what should I do?"
The policeman replied, "Take him to the Zoo."
The next day the policeman was walking in the same park when he saw the same man with the penguin. He walked up to him and said, "Didn't I tell you to take the penguin to the Zoo?"
"Yes," answered the man, "that's what I did yesterday and today I am taking him to the cinema."
1. A man found a penguin in the park.
2. He knew what to do with it.
3. The man didn't want to take the penguin to the Zoo.
4. They met the policeman in the cinema the next day.
5. The man was taking the penguin to the cinema.

Keys Part 1 1C 2C 3A 4B 5A 6A 7B

Part2 1 a 2the 3 The 4 an 5 - 6the 7 a 8the


Олимпиада 6 класс

Choose the correct item

1. It,s my birthday……5th August

A at B in C on

2.There is ………food in the cupboard

A any B a C some

3. Does Ann……….history at school?

A teachers B teach C teaching

4. On Christmas Day, we all……….gifts

A transfer B exchange C change

5. How………..some pizza?

A like B many C about

6. They often ……….camping at the weekend

A do B play C go

7. They were afraid to swim in the…………river

A polluted B deserted C clean

8. She………at the door but no one answered

A knocked B hit C rang

9. They met ten years ……..

A gone B ago C past

10. What are the ………of the game?

A laws B rules C guides

Part 2

Reading.

Read the email and mark the sentences T(true), F( false) or DS(doesn’t say)

From: Sharon

To :Helen

Dear Helen,

Thanks for the birthday card! I’m really looking forward to the weekend. I,m going to have a party on Saturday night.

Mum and I are going to go shopping on Saturday morning. We want to buy some food and decorations for the party. Mum’s going to make her special pizza and a birthday cake. I am going to make sandwiches. In the afternoon, my brother is going to help me decorate the house with streamers. Then, I’m going to help my mum clean-up

Well, I think it’s going to be a great party. How are you going to spend your weekend? Write soon.

Love,

Sharon

e.g. Sharon got a birthday card from Helen T

1. Sharon’s birthday is on Saturday . …….

2. They’re going to go buy a birthday cake. ……..

3. Sharon is going to decorate the house in the afternoon …….

4. Sharon doesn’t like the rock music ……..

5. The party is going to finish on Sunday morning …….


Keys Part 1 1 C 2C 3B 4B 5 C 6C 7A 8 A 9B 10B

Part 2 1T 2F 3T 4DS 5DS


Олимпиада 7 класс

Choose the correct item

1. I…..there before. It’s a very nice museum!

A ‘ve gone B ‘ve been C be

2. The film is quite ……..

A bored B boring C bore

3. Rosy took the video game….. to the shop because it wasn’t working.

A off B back C away

4. I……..a new digital camera. I’m sure we’ll take nice pictures!

A have bought B have been buying C haven’t bought

5. If people continue to pollute the environment, many endangered species ………extinct.

A will become B become C are becoming

6. I went to Paris three years ………

A since B before C ago

7. You haven’t finished the milk, ……….?

A did you B haven’t you C have you

8. I can do it………, thank you.

A myself B herself C yourself

Part 2 Reading

Read the story about two friends and their camping trip and mark the sentences T(true) or F(false)

The trip of Lifetime

This summer holiday, my friend Irvin and I wanted to do something different. Instead of wasting our time staying at home watching TV and playing computer games as usual, we decided to go camping.

After getting permission from our parents, we began planning our trip. We made a list of all the food and supplies we would need and spent an entire afternoon searching for the best place to buy our camping equipment. In the end, our tent, our tent, stove and sleeping bags cost a lot of money, but it was worth it.

When the day finally arrived, my Uncle Bob was kind enough to drive us to the campsite after he got off his work. We knew it would take us a couple of hours to get there and Irvin and I grew more and more excited as we got closer to where we were going. It was dark by the time we arrived, but we didn’t care. We waved happily at Uncle Bob as he drove away. Then, after a bit of trouble and a lot of laughter, Irvin and I set up the tent and lit the cooking stove. As we sat having our first meal at the camp –tinned spaghetti –we both agreed it was the best food we had ever eaten. A short time later, warm and comfortable in our sleeping bags, we quickly fell asleep and dreamed about what our great adventure would bring.



e.g. The boys were out of school when they came up with their plan T

1. The boys normally spent their summer inside ……

2. They asked their mothers and fathers to let them go camping ……..

3. Their parents helped them plan what to buy ………

4. It took the boys a long time to find the supplies they needed ………..

5. Their camping equipment was expensive. ……….

6. Irvin’s uncle took them to the camping . ………

7. The boys had left home in the evening. ………..

8. The boys had some problems getting their campsite ready. ……….

9. They had fresh food for their supper. ………

10. The boys с stayed awake late into the night. ……..


Keys Part 1 1B 2B 3B 4A 5A 6C 7C 8A

Part 2 1T 2T 3F 4T 5T 6F 7T 8T 9F 10F




















Олимпиада 8 класс

Choose the correct item

1. There was thick black …..coming out of the burning building.

A fog B smoke C smog

2. Ben said that he ……a great time in Paris the previous summer.

A had had B would have C have had

3. What time does the train ………Liverpool?

A arrive B get C reach

4. The burning of fossil fuels has a bad ………. on our environment.

A drawback B impact C fault

5. This picture ……..at the beginning of the century.

A was painted B had painted C painted

6. We ……..half the rubbish on the beach by the time Jeff arrived.

A have cleaned B had cleaned up C had been cleaning up

7. It …..like the bus is running late. Let’s catch a taxi.

A is looking B has looked C looks

8……….Bob gets paid soon, he will not be able to pay his bills.

A If B Unless C When

9. Jane …….have cooked this delicious meal. She doesn’t even know how to boil an egg!

A mustn’t B shouldn’t C can’t

10. Brian asked his new classmate where……….from.

A did he come B he came C does he come

Part2 Reading

Read the text and answer the following questions

A Carl Lewis was born on July 1. 1961 in Birmingham, Alabama. Introduced to track and field by his athletic parents, Lewis first broke the long jump record while in high school. In 1984, he returned home with 4 gold medals after his first Olympics. Later, participating in the Summer Olympics of 1988, 1992 and 1996, he won another 5 gold medals and a silver one. He was also named ‘ athlete of the year’ 3 years in a row by Track and Field magazine and ‘sportsman of the century’ by the International Olympic Committee.

B Born October 14, 1952 in Vladimir, Nikolai Adrianov first signed up for gymnastic classes at the age of 11. Having difficulty balancing gymnastics and all that homework his teachers gave him, he almost quit, but Tolkachov, his coach, encouraged and helped him to go on trying. Between 1971 and 1980, he was at the top pf many international gymnastics competitions, including the World Championships. He participated in the 1972, 1976 and the 1980 Olympic Games in which he won 15 medals, the most a man has won in Olympic competition. In 2001 he was introduced into the International Gymnastics Hall of Fame.

C Oksana Baiul was born in Ukraine on February 26, 1977. She began skating at the age of four and although orphaned at 13, she was cared for by her coach. When he left the country, she lived with her new coach, Galina Zmievskaya. At 15, Oksana won the World Figure Skating Championship and a couple of years later, participated in the 1994 Winter Olympics. She almost missed one of the competitions due to a warm-up accident. However, she was not severely injured and went on to win an Olympic gold medal.

D Michael Gross was born as the best swimmer between the 1981 and 1988. Born in Frankfurt on June 17, 1964, people referred to him as “The Albatross” because of his extremely long arms. At the age of 19, Gross set his first world record, then set 4 world records in four different events over the next three years. He also won two world titles and four European titles. He competed in the Summer Olympics of 1984 and 1988 in which he won six medals. During the 1984 Olympics, his freestyle relay team was defeated by the Americans, earning the American tem the title of “Grossbusters”

Which of the athletes (A ,B, C or D)……..

e.g. has a nickname? D

1. got first place in an Olympic event even after being hurt? ……..

2. was honoured by a publication and an athletic organization? ……..

3. had a problem managing their schedule? ……..

4 was pushed by their coach to continue their effort? ……..

5. and their team lost to a US team? ………

6. has won the most medals in Olympic history? ………

Keys Part1 1B 2A 3C 4B 5A 6B 7C 8B 9C 10B

Part2 1C 2A 3B 4B 5D 6B





















Олимпиада 9 класс

Part 1

Choose the correct item


1. Make sure you include ……. in your daily diet.

A too protein B protein enough C enough protein

2. Sue asked the police officer where ……. her stolen car.

A they had found B did they find C had they found

3. Tom is really afraid of dogs, and every time he sees one he just ….. .

A freezes B embarrasses C teases

4. Don’t forget to call Mr. Smithers when you ….. to the office.

A get B will get C are getting

5. After Barney …. his chores, he had some rest.

A had been doing B was doing C had done

6. If only I …… so much homework to do! I’d love to go out with my friends.

A wouldn’t have B hadn’t had C didn’t have

7. Since there is ….. gravity in space, astronauts have to strap everything down so it doesn’t float away.

A vacuum B airless C zero

8. Do you think that robots will ever be able to …. more complicated tasks such as driving or flying a plane?

A exist B overcome C perform

9. By the time Linda gets there, we ……. for her for more than an hour.

A have been waiting B will have been waiting C are going to wait

10. Sally is …… person I’ve ever met; she hardly talks to anyone.

A a most shy B the shyer C the shyest

Part 2 Reading

Read the story about two friends and their camping trip and mark the sentences T(true), F(false) or NS (not stated)

Alexander Vereinov

History has proven time and time again that there are people who can rise above difficulties and face great challenges in a way that is inspiring to all. Many people with serious disabilities often manage to not only look past their condition, but even go on to achieve greatness. Two shining examples of this are Ludwig van Beethoven and Helen Keller.

Another brilliant case is that of Alexander Vereinov, a famous Russian artist. Born in 1956, Vereinov suffers from cerebral palsy, a condition which seriously affects body and muscle movement. His first attempts at painting began at a special hospital for children suffering from cerebral palsy, where he spent his childhood. Since he had no control of his hands, Verienov used his mouth to hold his pain brushes. The problem was that the people at the hospital were afraid he would hurt himself, so he wasn’t allowed to paint; which is why he did all his work of art at night, in a secret.

Today, Alexander Verienov is an internationally recognized mouth artist, who has produced many stunning originals as well as reproductions of other well-known paintings are nearly impossible to tell from the original.

However, Verienov’c activity does not end here. Together with Maxim Goubanov, a Russian philanthropist, he works towards raising money for Alexander Verienov Disabled Russian Citizens Fund. This is an organization that aims to provide wheelchairs, medicine, food and other necessities to disabled people who do not have enough means to support themselves. Indeed, Alexander Vereinov is an inspirational example of being able to use your inner strength and determination to become successful and then use this success to help others.

1. Beethoven and Keller were born disabled. …….

2. Vereinov started painted at an early age. …….

3. Vereinov only painted at night because they didn’t let him paint

during the day …….

4. Vereinov’s copies of famous works of art are extremely accurate. ……

5. Vereinov gives part of his money to charities for the disabled. ……


Keys Part1 1C 2A 3A 4A 5C 6C 7C 8C 9B 10C

Part2 1NS 2T 3F 4T 5NS


























Олимпиада 10 класс

Part 1

Choose the correct item

1. Linda, ……is a very keen on computers, is studying to be a graphic designer.

A who B that C which

2. When Helen got to the station, the train …….. .

A just left B had just left C has just left

3.You ……. see a dentist about that toothache of yours.

A better B should C ought

4. Emma’s friend lives very close to her, so she always goes to her house …. foot.

A by B on C with

5. Our teacher made the whole class … .back after school.

A to stay B stay C staying

6. How long ……about this?

A are you knowing B do you know C have you known

7. Someone’s left the front door open; I …….. it immediately.

A ‘m closing B ‘ll close C ‘ll be closing

8. It’s no use crying over split …… there’s nothing we can do now.

A water B tea C milk

9. The parcel ……….. to you as we speak.

A is being delivered B is delivering C has been delivering

10. Drinks that contain ……… additives are not good for your health.

A fake B creative C artificial

11. Mark ……..at the company for seven years before he started his own business.

A has been working B was working C had been working

12. The performance ……… at 9.30, so we have plenty of time to go somewhere for an early dinner before this.

A is starting B will start C starts

13. Can you, please, look …..my plants while I’m away?

A after B out C up

14. Now that Samantha’s lost all that weight, she’s giving all her old clothes …. to her friends.

A away B up C out


Part 2 Reading

Read the text and match items A-G with gaps 1 -6. There is one item you do not need to use. Write your answers in the table below.

Thanks to new technology, going to school these days can be a pleasant experience. No longer having to rely on ‘chalk and talk’, teachers can give pupils the opportunity to play a more active role in their own learning. This makes learning a more individual experience and students with different learning styles can take in knowledge more easily. This can motivate students 1 ____________.

Nowadays students can learn individually or in groups to improve their skills. Using technology is said to develop students’ critical thinking, cooperative learning 2 __________ . Students can also learn at their own place with the use of computers.

However, not all schools are taking full advantage of these opportunities. Sometimes schools cannot afford to buy the equipment 3 _____________.

In other cases, schools have the resources 4 __________. Schools need to decide which types of technology can improve teaching to make learning 5________. In addition, teachers need to become familiar with new products, software and on-line resources 6__________.

Only in this way will schools be able to function effectively in future.

A but lack clear goals

B more attractive and valuable to students

C and communication skills

D and discuss them with their colleagues

E or teachers are insufficiently trained to use it in their classes

F although it makes them feel more comfortable using technology

G especially as most students enjoy using computers

1

2

3

4

5

6








Keys Part 1 1A 2B 3B 4B 5B 6C 7B 8C 9A 10C 11C 12C 13A 14A

Part2 1G 2C 3E 4A 5B 6D














Олимпиада 11 класс

Part1 Use of English

For gaps 1-7, choose the best answer A, B, C or D.

The secret of Success

Have you ever wondered why some people are successful and others not? Successful people are passionate. They believe 1) …… themselves when no one else will. They set goals and turn their dreams into realities. But what exactly is about successful people that makes them so successful? First, successful people know exactly what it is they want. They have a(n) 2) …… Goal and they stick to it. Second, successful people don’t just think ; they act. They understand that goals 3) ……are meaningless without the action to back them up. Third, successful people think positively. They know setback and failures are simply a part of the 4) …… to success and view them in a positive light. Fourth, successful people are persistent. They keep tying no 5) ………. How many times they fail until they have achieved their goals. Fifth, successful people are curious and are not afraid to experiment or make mistakes. Finally, they are passionate about what they do . They have a positive attitude , 6 ……. 100% effort into everything they do, and they won’t 7) ……..for anything but the best. So, now you know the keys to success, what are you going to do with them?

1 A for B to C in D by

2 A detailed B specific C specialized D exclusive

3 A purely B simply C only D alone

4 A street B road C way D avenue

5 A worry B count C matter D question

6 A put B give C set D fix

7 A agree B settle C deal D fix


Part 2 Reading

Read the text and match items A-G with gaps 1 -6. There is one item you do not need to use. Write your answers in the table below.

Samuel

Seldom is so much consequence witnessed in one lifetime, and possibly never before did diligent record keeping, hard work and honest practical management have such consequences. Certainly Pepys could A ____________ his work was, but as his famous diaries prove, he certainly understood and appreciated that he lived in extraordinary times. The nine years covered by his dairy were B ________ in the history of Great Britain.

When he made his first entry in 1966 he lived in a republic. But Cromwell was already dead and Pepys reported the C _________of the king. In the end Pepys was a D _________ that took place he saw the King, soon to Charles 2, arrive from exile. He attended the coronation. He was also E _________ Great Plague of 1665 and The Great Fire of London in 1666. He described ever thing and everyone in the most entertaining and sometimes moving manner. Without doubt, he was

F _____ reformers, designers and architects who were to rebuild London and together laid the foundation stones of Empire. The Navy that Pepys reformed went on “to rules the waves” throughout an Empire” “on which the sun never sets”

1. “front seat’ witness to all

2. among and equal to the great

3. never have guessed how important

4. underestimate his efforts and

5. a witness to the

6. among the most momentous

7. steady rumours of the return

A

B

C

D

E

F








Keys Part1 1C 2B 3C 4C 5B 6A 7A

Part2 A3 B6 C7 D1 E5 F2




























Олимпиадные задания по английскому языку. 9-11 классы

Section 1

Reading Comprehension

Time: 40 minutes


Task 1

Read Jane’s story. For questions 1 -7 and choose the correct answer A, B, C or D. Прочитайте рассказ Джейн и выберите к вопросам 1-7 правильные варианты ответов.

During the baking hot months of the summer holidays my mother and I used to escape to one of the scattered lakes north of Prince Albert. In its magic surroundings we used to spend the long summer days in the open air, swimming and canoeing or just lying dreaming in the sun. In the evening the lake was always a bright, luminous grey after the unbelievable sunset colors had faded.

The last summer before we returned to England was particularly enchanted. For one thing, I was in love for the first time. No one will ever convince me that one cannot be in love at fifteen. I loved then as never since, with all my heart and without doubts or reservations or pretence.

My boyfriend Don worked in Saskatoon, but the lake was ''his place'' – the strange and beautiful wilderness drew him with an obsessive urgency, so I suspected it was not to see me that he got on his motor-cycle as many Fridays as he possibly could, and drove three hundred-odd miles along the pitted prairie roads to spend the weekends at our place.

Sometimes he couldn't come, and the joy would go out of everything until Monday, when I could start looking forward to Friday again. He could never let us know in advance, as we were too far from civilization to have a phone or even a telegraph service. Three hundred miles in those conditions is quite a journey. Besides, Don was hard up, and sometimes worked overtime at weekends.

One Friday night a storm broke out. I lay in bed and listened to the thunder and the rain beating on the roof. Once I got up and stood looking out over the treetops, shivering. I tried not to expect Don that night hoping he would have enough sense to wait until the storm ended. Yet in my frightened thoughts I couldn't help imagining Don fighting the storm. His motorbike, which had always looked to me so heavy and solid, seemed in my thoughts frail enough to be blown onto its side by the first gust that struck it. I thought of Don pinned under it, his face pressed into the mud.

I crawled back into bed, trying to close my throat against the tears. But when my mother, prompted by the deep sympathy and understanding between us, came in to me, she kissed my cheek and found it wet.

"Don't get upset, Jane,'' she said softly. ''He may still come.''

When she had tucked me in and gone, I lay thinking about Don, about the danger of the roads. You couldn't ride or walk along them safely after heavy rain; your feet would slip from under you. The roads in Northern Canada are not like the friendly well-populated English ones, where there are always farmhouses within walking distance and cars driving along them day and night.

It was hours later, that I suddenly realized the sound of the roaring engine were real. The storm was dying.


1. Every summer Jane used to spend

    1. in the camp

    2. by the sea side

    3. near the lake

    4. in the village


2. The last summer was particularly fascinating for Jane because she

  1. spent it in the magic surroundings.

  2. had a lot of fun in the open air.

  3. enjoyed unbelievable sunsets by the lake.

  4. fell in love for the first time.


3. Jane believes that love at fifteen is

  1. a sincere deep feeling.

  2. associated with doubts.

  3. full of reservations.

  4. connected with pretence.


4. Don traveled three hundred-odd miles every weekend because he was

A. desperate to see the author before she left.

B. fond of riding his motorcycle.

C. attracted by the beauty of the lake.

D. fond of spending weekends with his friends.


5. Sometimes Don didn't come to see Jane and her mother on Friday because he

A. thought they were too far from civilization.

B. had given up hope of seeing the author.

C. worked to make some extra money.

D. hated traveling in exhausting conditions.


6. Mother came into Jane's room during the storm because she

A. felt Jane was afraid of the thunder.

B. felt Jane was worried about Don.

C. heard Jane walking in the room.

D. heard Jane crying in her bed.


7. According to the author the roads in Northern Canada were

  1. slippery.

  2. muddy.

  3. lonely.

D. busy.


Task 2

Choose from the sentences A-H the one which fits each gap (8-14). There is one extra sentence which you do not need to use. Заполните пропуски 8-14, выбрав правильный ответ из предложений A-H, из которых одно лишнее.


I lived in Port Stewart, one of the small villages on the coast. I rented a small room at the top of an old damp two-storey Victorian terrace house. The house was the last one in the terrace and from its window I could look out on the grey, ever-restless ocean.

8__________ The weather in that part of the North of Ireland was never the kindest, though when the summer came the landscape around us, the easy access to Donegal and to the remoter parts of the North gave the area its own particular delight.

An old retired couple who owned the house lived in two rooms on the ground floor. 9_______His bent figure would brave even Port Stewart’s weather as he walked along the sea front.

I never saw the old man at any other time apart from these walks. 10_________His wife, his second, would sit quietly in the kitchen beside the fire constantly knitting and offering us cups of tea as we came in from the pub or back from studying. She never bothered us much, was always friendly and enjoyed a cup of tea with those of us who would sit and chat with her.

11_________ We were not surprised, aware even then that age can be cruel. But what moved me most was his rapid worsening, the fact that I never again saw him walking bent double against the wind, and the sight of his walking stick always lying in the hall. It became a strange kind of symbol.

12_________ The fact that we were only aware of this old man's illness through his rasping cough and his wife's nursing him gave the house an air of heavy sadness.

One evening, I came in from the cold and went I straight to the kitchen to heat myself at the fire. Mrs. Paul sat alone. There was a silence I couldn't understand. I recall now that her knitting needles were for once not in evidence. 13________ Her face was very still.

It took her some time to acknowledge me coming into the room. 14________ She looked up slowly and I remember her old, lined but still quite beautiful face as she said calmly and without emotion: ‘My husband is dead’.


A Mr. Paul became ill very suddenly.

B ‘Would you like a cup of tea?’ I asked.

C Mr. Paul was in his eighties and I remember him going for his nightly walk accompanied by his walking stick and a small dog.

D Late into the night I could hear him coughing.

E However, I could not believe what had happened.

F I can still remember the view from the window and the constant changes in the sea.

G I heard him occasionally in his own room.

H Neither was there any steam coming out of the old kettle normally kept hot by the fire.



Task 3. Read the extract from the text and complete the sentences with the correct forms of the verbs in brackets. Прочитайте отрывок из текста и заполните пропуски глаголами из скобок в правильной форме.



When Mr. Hiram B. Otis, the American Minister, 1____________ (decide) to buy Canterville Chase, everyone 2____________ (tell) him that it 3___________ (be) a foolish thing to do. There 4__________ (be) no doubt that a ghost 5___________ (live) in the house. Indeed, Lord Canterville himself 6__________ (mention) the feat to Mr. Otis when they 7____________ (discuss) the sale.

We 8___________ (not live) in the place ourselves, 9_____________ (say) Lord Canterville, ‘since the day when my grand-aunt 10____________ (frighten) by the ghost. It 11_____________ (happen) many years ago. My grand-aunt 12_____________ (dress) for dinner when she suddenly 13____________ (feel) two skeleton hands being placed on her shoulders. The fright 14_____________ (make) her very ill and she never really recovered.’

I 15____________ (not believe) in ghosts,’ 16______________ (say) Mr. Otis.



Section 2

Use of English

Time: 40 minutes

Task 1.

For questions 1–10, read the text below and decide which answer (A, B, C or D)

best fits each space./Заполните пропуски 1-10 подходящими ответами (A, B, C or D)

Gender gap in education

For many years now, British girls have 0 much better in exams than boys. Most theories about the causes of this gap 1_________ the sexes have blamed the education 2 ______. However, new research suggests that boys’ poor performance has nothing to do 3______ internal practices at schools. Instead external factors, such as different learning styles and how children are 4 _____up, have to be considered. For this 5 ________, many educationalists are now studying how boys and girls learn to read. They believe that, since reading is 6 ______taught either by mothers or by female primary school teachers, many boys 7_____ reading as a woman’s activity and this puts them 8 _______it.

Another factor could be that boys are generally more 9 ________than girls. When they can’t be the best, they would rather 10_____ up on education than be considered average. Girls seem much happier to be second best.


0 A acted B behaved C performed D succeeded

1 A among B between C beside D beyond

2 A method B style C technique D system

3 A by B from C at D with

4 A brought B raised C given D grown

5 A cause B purpose C reason D objective

6 A hardly B generally C rarely D lately

7 A look B notice C see D watch

8 A off B on C across D through

9 A determined B optimistic C possessive D competitive

10 A give B take C break D turn



Task 2.

Choose the right option from a), b), c), d). Выберите правильный вариант ответа*


* Только один вариант является верным.


1.I... glasses since I was a child,

a) wear, b) wore, c) am wearing, d) have been wearing.

2. When the phone rang, I... dinner.

a) cook, b) was cooking, c) had been cooking, d) have been cooking.

3. He usually had dinner at 4 p.m., ... ?

a) had he, b) hadn't he, c) did he, d) didn't he.

4. He works ... and makes good progress.

a) hard, b) hardly, c) good, d) badly.

5. He reminds me ... someone I knew in the army.

a) of, b) to, c) from, d) about.

6. Mary is here. Where are ... ?

a) other, b) others, c) the others, d) another.

7. What ... bad weather we are having today!

a) the, b) a, c) an, d) — .

8. Did you read ... English books at school?

a) some, b) many, c) much, d) none.

9. I want to know what ...,

a) are you doing, b) were you doing, c) will you do, d) you are doing.

10. I've made ... mistakes now than I made last time.

a) few, b) a few, c) fewer, d) less.


Task 3. Translate into English. Переведите на английский язык.

1. Вам придется завтра рано встать.

2. Эту книгу можно найти в любом магазине.

3. Если я не поступлю в институт, то буду искать работу.

4. Мало надежды на то, что мы достанем билеты.

5. Он сказал, что ждет уже час.


Task 4 For Questions 1-5; answer the following questions about English-speaking countries. Ответьте на вопросы об англо говорящих странах.

  1. What is the ancient and poetic name for England or Great Britain?

  2. What is the national bird of the UK?

  3. What is “the Derby”?

  4. What is the Woolsack?

  5. Who had the longest reign of many British monarchs?


Section 3

Writing

Time: 40 minutes

Read the extract from your pen-friend’s letter. Her name is Amanda, who has just finished her exams. In your letter:

  • tell her about your hobbies;

  • ask three questions about her best friend’s party .


Write 100-140 words. Remember the rules of the letter writing.


____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Section 3

Writing

ANSWER KEYS

SECTION 1. READING COMPREHENSION


Task 1

1 C 2D 3A 4C 5C 6B 7C


Task 2

Конец формы

II. 8 - F, 19 - C, 10 - G, 11 - A, 12 - D, 13 - H, 14 – B

Task 3

I 1. decided; 2. told; 3.was; 4. was; 5.lived; 6. mentioned/had mentioned; 7. were discussing; 8. haven’t lived; 9. said; 10. was frightened; 11. happened; 12. was dressing; 13. felt; 14. made; 15. don’t believe; 16. said.

SECTION 2 Use of English

Task 1

1 B

2 D

3 D

4 A

5 C

6 B

7 C

8 A

9 D

10 A


Task 2

10 scores

1- d, 2- b, 3- d, 4- a, 5- a, 6- c, 7- d, 8-b, 9- d, 10-c.


Task 3


1. You will have to get up early tomorrow.

2. This book can be found in any shop.

3. If I don't enter the Institute, I'll look for a job.

4. There is little hope that we'll get the tickets.

5. He said he had been waiting for an hour.

Task 4


1. Albion (from the Latin word albius (white) having in mind the white cliffs of Dover)

2. The national bird of the UK is the robin.

3. The annual horse race in Surrey/England.

4. It is a special seat for the Lord Chancellor in the House of Lords. /The Woolsack is a cushion stuffed with wool to symbolize what was once England’s chief source of wealth.

5. Queen Victoria reigned for 64 years



Total-100 scores


Выберите курс повышения квалификации со скидкой 50%:

Автор
Дата добавления 01.09.2015
Раздел Иностранные языки
Подраздел Конспекты
Просмотров1808
Номер материала ДA-024747
Получить свидетельство о публикации

Включите уведомления прямо сейчас и мы сразу сообщим Вам о важных новостях. Не волнуйтесь, мы будем отправлять только самое главное.
Специальное предложение
Вверх