Инфоурок / Иностранные языки / Другие методич. материалы / Методическая разработка урока теоретического обучения
Обращаем Ваше внимание: Министерство образования и науки рекомендует в 2017/2018 учебном году включать в программы воспитания и социализации образовательные события, приуроченные к году экологии (2017 год объявлен годом экологии и особо охраняемых природных территорий в Российской Федерации).

Учителям 1-11 классов и воспитателям дошкольных ОУ вместе с ребятами рекомендуем принять участие в международном конкурсе «Законы экологии», приуроченном к году экологии. Участники конкурса проверят свои знания правил поведения на природе, узнают интересные факты о животных и растениях, занесённых в Красную книгу России. Все ученики будут награждены красочными наградными материалами, а учителя получат бесплатные свидетельства о подготовке участников и призёров международного конкурса.

ПРИЁМ ЗАЯВОК ТОЛЬКО ДО 21 ОКТЯБРЯ!

Конкурс "Законы экологии"

Методическая разработка урока теоретического обучения

библиотека
материалов

ДЕПАРТАМЕНТ ОБРАЗОВАНИЯ И НАУКИ КЕМЕРОВСКОЙ ОБЛАСТИ
государственное бюджетное образовательное учреждение

среднего профессионального образования

«БЕЛОВСКИЙ ТЕХНИКУМ ЖЕЛЕЗНОДОРОЖНОГО ТРАНСПОРТА»

 

 









  

Жданова Елена Алексеевна, преподаватель





ВЫБОР ПРОФЕССИИ

 

МЕТОДИЧЕСКАЯ РАЗРАБОТКА

УРОКА ТЕОРЕТИЧЕСКОГО ОБУЧЕНИЯ















Белово

2014

Пояснительная записка


Знание английского языка в наше время не только престижно во многих сферах жизни, но и становится неотъемлемой частью многих профессий, если человек хочет достигнуть совершенства в жизни и работе.

Многие учащиеся понимают необходимость учить иностранный язык и особенно – английский, который практически стал международным языком, а некоторые этого не осознают. Это зависит от многих причин: снижение интереса к изучаемому предмету, ограниченность языкового общения между учителем и учащимися (два часа в неделю), низкий уровень знаний, умений, навыков учащихся и др. Для устранения этих причин и для более глубокого овладения иностранным языком составлена данная методическая разработка.



















Учащиеся выполняют задания, которые способствуют развитию и совершенствованию всех видов речевой деятельности, например, отвечают на вопросы викторины «What would you like to be?» – «Кем бы вы хотели быть?».


QUIZ

What would you like to be? Do you know what type of job you would like to have? Answer the questions and see what our career specialist says about you! You must answer: Yes or No.

1. Do you like to travel?

2. Do you prefer to work indoors?

3. Do you like talking to people?

4. Do you prefer to work alone?

5. Are you energetic?

6. Do you like organizing things?

7. Are you patient?

8. Do you like animals?

9. Are you noisy?

10. Do you like to work with your hands?

11. Are you artistic?

12. Do you like working with numbers?

13. Do you like children?

14. Do you like looking after people?

15. Are you calm?

16. Are you musical?

17. Do you like sport?

18. Do you like working at night?

19. Do you mind seeing blood?

20. Do you like talking on the telephone?



Check your answers and add up (подсчитать) your score.



Yes

No



Yes

No

1.


10


5


11.


5


5


2,


10


5


12.


2


2


3.


10


10


13.


2


5


4.


2


2


14.


10


2


5.


20


5


15.


2


10


6.


1


0


16.


4


2


7.


5


0


17.


5


4


8.


4


3


18.


5


7


9.


0


5


19.


1


4


10.


1


2


20.


5


4



If your score is between 5 and 45:

You enjoy working with people and helping them. You are also a practical person. One of these careers will suit you: teacher, doctor, nurse, social worker, psychologist, zoo keeper, policeman, and policewoman.

If your score is between 45 and 90:

You like to work quietly and concentrate on the task. You prefer to work on your own. One of these careers will suit you: laboratory technician, librarian, artist, bank clerk, hairdresser, and architect.

If your score is between 90 and 135:

You like to be very busy. You like to be with people and you like organising things for them. One of the following careers will suit you: travel agent, journalist, hotel manager, flight attendant, bus conductor, salesperson, and fireman/woman.


ВИКТОРИНА

Кем бы Вы хотели быть? Вы знаете, какую работу, Вы хотели бы иметь? Ответьте на вопросы и посмотрите, что наш специалист по карьере говорит о Вас! Вы должны отвечать: да или нет.

1. Вы любите путешествовать?

2. Вы предпочитаете работать в закрытом помещении?

3. Вы любите говорить с людьми?

4. Вы предпочитаете работать один?

5. Действительно ли Вы энергичны?

6. Вы любите организовать вещи?

7. Действительно ли Вы терпеливы?

8. Вы любите животных?

9. Действительно ли Вы шумны?

10. Вы любите работать своими руками?

11. Действительно ли Вы артистичны?

12. Вы любите работать с числами?

13. Вы любите детей?

14. Вы любите заботиться о людях?

15. Действительно ли Вы спокойны?

16. Действительно ли Вы музыкальны?

17. Вы любите спорт?

18. Вы любите работать ночью?

19. Вы против вида крови?

20. Вы любите говорить по телефону?

Проверьте ваши ответы и подсчитайте ваши очки.



Yes

No



Yes

No

1.


10


5


11.


5


5


2,


10


5


12.


2


2


3.


10


10


13.


2


5


4.


2


2


14.


10


2


5.


20


5


15.


2


10


6.


1


0


16.


4


2


7.


5


0


17.


5


4


8.


4


3


18.


5


7


9.


0


5


19.


1


4


10.


1


2


20.


5


4



Если ваши очки между 5 и 45:

Вы любите работать с людьми и помогать им. Вы - также практичный человек. Одна из этих карьер удовлетворит Вас: преподаватель, доктор, медсестра, социальный работник, физиолог, смотритель зоопарка, полицейский.

Если ваши очки между 45 и 90:

Вы любите работать спокойно, сконцентрировано над заданием. Вы предпочитаете работать самостоятельно. Одна из этих карьер удовлетворит Вас: лабораторный техник, библиотекарь, художник, банковский служащий, парикмахер, архитектор.

Если ваши очки между 90 и 135:

Вы любите быть очень занятыми. Вы любите быть с людьми, и Вы любите организовать вещи для них. Одна из следующих карьер удовлетворит Вас: гид, журналист, менеджер гостиницы, стюардесса, автобусный кондуктор, продавец, пожарный.






Учащиеся заполняют резюме, заявление-анкету для потенциального работодателя:

When you come to the personnel manager, he/she offers to fill in the application form or to present your resume. Here are the samples of a resume and an application form.

Resume

Surname (in BLOCK CAPITALS) ______________________________________

First name_________________________________________________________

Address __________________________________________________________

Telephone number __________________________________________________

Age_______________________________________ Sex (tick as appropriate) MF

Date of birth _______________________________________________________

Nationality ________________________________________________________

Marital status (married/single) __________________________________________

Occupation (job) ____________________________________________________

Interests (hobby) ____________________________________________________

Signature_______________________Date _______________________________


Application Form

1. Application date:

2. Name, middle name, surname:

3. Year, date, month and place of birth:

4. Marital status and your children's age:

5. Your home address and telephone:

6. Command of foreign languages, how long did you study them:

7. Desired ";background: #ffffff; line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2"> 8. Can you work in shifts (from 6 or 7 a.m. or till midnight)?

9. Your present job, since when:

10. Your previous job:

11. Your education and training:

12. What do you expect from working?

13. When could you start working?

14. Your present salary:

15. Desired salary at our office:

16. Your hobby:


Когда Вы приходите к начальнику отдела кадров, он/она предлагает заполнить заявление-анкету или предоставить ваше резюме. Вот образцы резюме и заявления- анкеты.

Резюме

Фамилия (ПЕЧАТНЫМИ БУКВАМИ) _________________________________

Имя______________________________________________________________

Адрес ____________________________________________________________

Номер телефона ___________________________________________________

Возраст _________________________ Пол (пометить соответствующий) М Ж

Дата рождения _____________________________________________________

Национальность ___________________________________________________

Семейное положение (женатый/неженатый) _____________________________

Занятие (работа)____________________________________________________

Интересы (хобби)___________________________________________________

Подпись __________________________ Дата___________________________


Заявление-анкета

1. Дата написания анкеты:

2. Имя, отчество, фамилия:

3. Год, дата, месяц и место рождения:

4. Семейное положение и возраст ваших детей:

5. Ваш домашний адрес и телефон:

6. Владение иностранными языками, как долго Вы изучали их:

7. Желательное положение:

8. Вы можете работать посменно (с 6 или 7 утра или до полночи)?

9. Ваша настоящая работа, с каких пор:

10. Ваша предыдущая работа:

11. Ваше образование и обучение:

12. Что Вы ожидаете от работы?

13. Когда Вы могли начинать работать?

14. Ваш нынешний заработок:

15. Желательный заработок в нашем учреждении:

16. Ваше хобби:



Также учащимся предлагается разгадать кроссворд «Профессии».


«PROFESSIONS»


Fill in the following crossword.


Кроссворд 1














Across:

1. The worker – expert in the field of electricity, the electrical engineer.

2. The expert in preparation of food.

3. The worker on iron or other metal.

4. The worker – expert in machining firm materials.

5. The person who works in one of the fine arts.

6. The person who owns or plans the work on a farm.

7. A member of navy, or the sailor on a ship, who is not an officer.

8. The worker on rollers.

9. The man who serves passengers on a ship or plane.

10. The person who makes and repairs wooden objects.

11. The scientist who specializes in chemistry.

12. The worker engaged in welding.

13. The person who drives a car.


Down:

14. The person who plans and understands in making machines, roads, bridges.

15. The person who changes in writing from one language to another.

16. The person whose job is to keep and check money of business or people.

17. The worker on processing and repairing of metal products, details.

18. The person who plans new buildings and carefully sees that they are built properly

19. The worker in mine.

20. The person whose job is to weave cloth.

21. The expert in plaster work.

22. The person who knows laws.

23. The person who works at a dock.

24. The person who flies an aircraft.



KEYS TO THE CROSSWORD «PROFESSIONS»

Кроссворд 2















Для лучшего усвоения лексического материала используются карточки-сорбонки, в которых с одной стороны пишется слово на английском языке, а с другой – на русском, что позволяет учащимся самостоятельно контролировать уровень своих знаний:











Сорбоннки 1

Сорбоннки 2


Кроме того, учащиеся выполняют задания по профессиональной тематике, которые способствуют развитию и совершенствованию всех видов речевой деятельности.

CAREER PROSPECTS

1. Match the words and expressions in the left column with their Russian equivalents in the right column.


1. to apply for a job


  1. получить продвижение по службе

2. to take a job


  1. хорошо владеть какой-либо профессией

3. to earn money


  1. получить работу

4. to make promotion


  1. работать по сменам

5. to retire


  1. подавать заявление о приеме на работу

6. a notice


  1. нанимать кого-либо на работу

7. to be dismissed


  1. работать сверхурочно

8. to hire smb.


  1. выходить на пенсию

9. to feel at home in a job


  1. быть уволенным

10. to be unemployed


  1. зарабатывать деньги

11. to do overtime


  1. быть безработным

12. to work in shifts


  1. уведомление об увольнении

Use these words and expressions in your own sentences.

2. Translate the following expressions into Russian.

1. a demanding job; 2. a full-time job; 3. a part-time job; 4. a boring job; 5. clerical work; 6. manual worker; 7, a steady job; 8. a challenging job; 9. a legal profession; 10. a 9-to-5 job; 11. ajob interview.


3. Complete this bubble-network for the word job as in the example. Use the given words. There are some extra words that you do not need to use.

1. a calling; 2. a partner; 3. a career; 4. a means of livelihood; 5. a vocation: 6. an occupation; 7. a profession; 8. an employment; 9. a business: 10, an interview; 11. a trade; 12. a fee; 13. work; 14. an employer.

4. Cross out one word in each line that does not fit into the line.

1. a payment; a salary; a wage; expenses

2. an employee; a co-worker; a companion; a colleague

3. to retire; to take a job; to leave a job; to quit a job

job










4. a boring job; a challenging job; an interesting job; an inspiring job

5. a post; a vacation; an appointment; a position

6. curriculum vitae; a letter of application; a reference; a recommendation

5. Find the opposites of the words on the left. Choose from the ones on the right.


1. to employ smb.

2. to look for a job

3. to apply for a job

4. to take a job

5. to be in work

a) to be out of work

b) to hand in a notice

c) to leave a job

d) to fire smb.

e) to lose a job




Ответы:

1. 1 – e; 2 – c; 3– j; 4 – а; 5– h; 6 – l; 7 – i; 8–f; 9 – b; 10 – k; 11 – g; 12 – d.


2. 1) ответственная работа; 2) полная занятость; 3) неполный рабочий день; 4) скучная/неинтересная работа; 5) конторская работа; 6) работник физического труда; 7) постоянная работа; 8) работа, требующая большой отдачи; 9) профессия юриста; 10) работа с 9 до 5; 11) собеседование при приеме на работу.


3. JOB – 1, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 11, 13.


4. 1) expenses; 2) a companion; 3) to take a job; 4) a boring job; 5) a vacation; 6) a recommendation.

5. 1 – d; 2 – e; 3 – b; 4 – c; 5 – a.


















Для проверки уровня усвоения знаний учащихся можно использовать следующие тестовые задания:


TEST CAREER PROSPECTS

1 variant

Choose the right answer. Only one answer is correct.


1. Jack makes his __ working as a mechanic.

A) work;

B) business;

C) living.


2. There are still nearly two million __ people.

A) unemployed;

B) workless;

C) not employed.


3. Liz has a very good __ in an international company.

A) work;

B)job;

C) activity.


4. I can't go out tonight. I've got too much __ to do.

A) job;

B) occupation;

C) work.


5. For a job __ you should wear the right clothes.

A) interview;

B) talk;

C) conversation.


6. At the age when most people __ he is ready to face a new career.

A) quit;

B) retire;

C) leave.


7. Susan __ over $ 50,000 a year.

A) earns;

B) gains;

C) wins.


8. Julian asked his boss if he could have two days __the following week to visit his mother.

A) away;

B) out; c) off.


9. Adam was always coming late to work, and in the end he was ____ .

A) pushed;

B) dismissed;

C) thrown.


10. If you have to travel on company business, it will pay your _____ .

A) expenses;

B) costs;

C) needs.


11. Jill is __ by a firm of accountants.

A) applied;

B) rented;

C) employed.


12. A good__ looks after everyone in the company.

A) employer;

B) employee;

C) chief.


13. Brenda Mittens is a __ of mine at the office.

A) partner;

B) colleague;

C) companion.


14. Mr. Green loves working most of the time and finds it difficult to stop working in order to do other things. He's a __.

A) work-lover;

B) worker;

C) workaholic.


15. Workers in big companies receive a substantial part of their pay in the form of__.

A) bonuses;

B) salary; Qfees.


Ответы:

1) A; 2) A; 3) C; 4) C; 5) C; 6) A; 7) B; 8) B; 9) C; 10) B; 11) C; 12) C; 13) B; 14) B; 15) C.





TEST CAREER PROSPECTS


II variant


Choose the right answer. Only one answer is correct.


1. If you work hard, the company will give you __ to a more responsible position.

A) references;

B) full-time employment;

C) promotion.


2. To find a job you should regularly check local newspapers for ____.

A) vacancies;

B) places;

C) posts.


3. When you start looking for a job, make sure that your __ is up-to-date. A) biography;

B) curriculum vitae;

C) self-advertisement.


4. They couldn't give Sam the job without __ from his previous employer.

A) recommendations;

B) references;

C) documents.


5. Unfortunately in this job there aren't very good __ for the future at the moment.

A) promises;

B) chances;

C) prospects.

6. She has a pleasant personality but hasn't got the right __ for a job of this kind.

A) abilities;

B) qualifications;

C) qualities.


7. Mrs. Atkins has two young children and she doesn't want ____ at the moment.

A) complete employment;

B) an all-day job;

C) full-time employment.


8. I think that in that job I could get a higher __ and better conditions of employment.

A) salary;

B) money;

C) fees.


9. It would be a good idea to send in your __ for the job as soon as possible.

A) statement;

B) order;

C) application.


10. When my father left the job, he had to hand in his __ two weeks beforehand.

A) dismissal;

B) notice; .. . _ ,

C) application


11. 1 was worked __ work at the time and needed money desperately.

A) without;

B) out of;

C) off.

12. Kate's cousin worked __ shifts in a steel mill.

A) in;

B)on;

C) __.


13. He agreed to work __, without pay, to finish the job.

A) extra time;

B) additional time;

C) overtime.


14. She didn't feel well and had to take a ___.

A) illness leave;

B) disease document;

C) sick leave.


15. _____ are extra things that some people get from their job in addition to their salary, for example a car or free meals.

A) Fringe benefits;

B) Privileges;

C) Advantages.


Ответы:

1) B; 2) A; 3) B; 4) B; 5) C; 6) B; 7) A; 8) A; 9) A; 10) B; 11) A; 12) A; 13) B; 14) A; 15) A.







Choosing Your Future Profession


Task: choose the necessary word.


1. When pupils turn 16 they have to leave ... school.

a) secondary;

b) primary;

c) infant.


2. I'll have many ... when I make good grades at GCSE.

a) reputation;

b) options;

c) satisfy.


3. Are there many professional... in Russia you can work in?

a) suits;

b) fields;

c) correct.


4. I can work in a ... field because I am interested in knowing how and why things work.

a) nature;

b) artistic;

c) scientific.


5. Is there any state system of giving jobs to those who ... from universities in Britain?

a) career;

b) suitable;

c) graduate.

6. What jobs are ... for men? Name them, please.

a) suitable;

b) factors;

c) attitude.


7. Most British people prefer to work in home... . They are home-loving nation.

a) ambitious;

b) conservative;

c) area.


8. Is money an important... when men or women try to choose a job?

a) factor;

b) worst;

c) highly.


9. I think that a nurse in a hospital is not a highly ... job.

a) paid;

b) salary;

c) opinion.


10. Are ... jobs paid well?

a) receive;

b) part-time;

c) average.


11. How do teenagers in Russia earn their ... money?

a) save;

b) experience;

c) pocket.


12. My parents think it is important to have work ... beforehand.

a) experience;

b) interview;

c) application.


13. I know that before you get a job you must have an interview. I find it

bit....

a) behave;

b) nerve-racking;

c) appear.


14. When you have a job interview, take a ... with you so that you remember what to say.

a) briefly;

b) direct;

c) checklist.


15. Many students have decided to bring their own lunch rather than eat in the canteen.

a) packed;

b) awful;

c) annual.


Ответы:

la, 2b, 3b, 4c, 5c, 6a, 7c, 8a, 9a, 10b, 11c, 12a, 13b, 14c, 15a.






Список литературы и источников


  1. Англо-русский словарь (53000 слов) [Текст] / под ред. В.К. Мюллера. – М.: «Русский язык», 2008. – 844 с.

  2. Базанова, Е.М. Тесты по английскому языку 10-11 классы [Текст]: учебно-методическое пособие / Е.М. Базанова. – 2-е изд., стереотип. – М.: Дрофа. 2008.-192 с.

  3. Боярская, Ю.А. Дополнительные упражнения по английскому языку [Текст]: к учебнику В.П. Кузовлева и др. ENGLISH: 10-11 кл. / Ю.А. Боярская. – М.: Издательство «Экзамен», 2008. – 128 с.

  4. Ванина, Т.П. Тестовые задания по английскому языку [Текст] / Т.П. Ванина, М.С. Евдокимов, Г.М. Шлеев. – М.: «Лист», 2010. -176 с.

  5. Голицьшский, Ю.Б. Грамматика [Текст]: Сборник упражнений / Ю.Б. Голицынский . – СПб.: «Каро», 2010.

  6. Контрольные и проверочные работы по английскому языку. 10-11 кл. [Текст]: методическое пособие / Е.М. Базанова. – М.: Дрофа, 2010. – 224 с.

  7. Латыш, В. Тесты по английскому языку [Текст]: 4000 тестовых заданий / В. Латыш, О. Шнайдер. – Мн.: Книжный Дом, 2009. -416 с.

  8. Русско-английский словарь (34000 слов) [Текст] / под ред. Р.С. Даглиша. - М.: «Русский язык», 2013. – 624 с.

  9. Фролова, А.Ю. Английский язык: Тесты 10-11 кл. [Текст]: учебно-методическое пособие / А.Ю. Фролова. – 2-е изд., стереотип. – М.: «Дрофа», 2010. – 128 с.

  10. Ю.Хведченя, Л.В. Английский язык для поступающих в вузы [Текст] / Л.В.Хведченя, Р.В. Хорень. – 18-е изд., стереотип. – Мн.: Современная школа, 2009.– 463 с.

  11. Щербакова, Н.И. Английский язык для специалистов сферы общественного питания [Текст]: учеб, пособие для студ. сред. проф. заведений / Н.И. Щербакова, Н.С. Звенигородская. – М.: Издательский центр «Академия», 2009. – 320 с.

Краткое описание документа:

Многие учащиеся понимают необходимость учить иностранный язык и особенно – английский, который практически стал международным языком, а некоторые этого не осознают. Это зависит от многих причин: снижение интереса к изучаемому предмету, ограниченность языкового общения между учителем и учащимися (два часа в неделю), низкий уровень знаний, умений, навыков учащихся и др. Для устранения этих причин и для более глубокого овладения иностранным языком составлена данная методическая разработка.

Общая информация

Номер материала: 252023

Похожие материалы