Добавить материал и получить бесплатное свидетельство о публикации в СМИ
Эл. №ФС77-60625 от 20.01.2015
Свидетельство о публикации

Автоматическая выдача свидетельства о публикации в официальном СМИ сразу после добавления материала на сайт - Бесплатно

Добавить свой материал

За каждый опубликованный материал Вы получите бесплатное свидетельство о публикации от проекта «Инфоурок»

(Свидетельство о регистрации СМИ: Эл №ФС77-60625 от 20.01.2015)

Инфоурок / Иностранные языки / Другие методич. материалы / Методические рекомендации по английскому языку для заочников
ВНИМАНИЮ ВСЕХ УЧИТЕЛЕЙ: согласно Федеральному закону № 313-ФЗ все педагоги должны пройти обучение навыкам оказания первой помощи.

Дистанционный курс "Оказание первой помощи детям и взрослым" от проекта "Инфоурок" даёт Вам возможность привести свои знания в соответствие с требованиями закона и получить удостоверение о повышении квалификации установленного образца (180 часов). Начало обучения новой группы: 28 июня.

Подать заявку на курс
  • Иностранные языки

Методические рекомендации по английскому языку для заочников

библиотека
материалов


«Омский летно-технический колледж гражданской авиации имени

А.В. Ляпидевского» филиал Федерального государственного бюджетного образовательного учреждения высшего профессионального образования

«Ульяновское высшее авиационное училище гражданской авиации

(институт)» (ОЛТК ГА филиал ФГБОУ ВПО УВАУ ГА (И))










Методические рекомендации

по изучению английского языка

для студентов заочной формы обучения


Английский язык


Специальность

11.02.06 Техническая эксплуатация транспортного радиоэлектронного оборудования (по видам транспорта)




ДЛЯ СТУДЕНТОВ ЗАОЧНОЙ ФОРМЫ ОБУЧЕНИЯ


















Рассмотрено и одобрено на заседании ПМК ИЯ.

Протокол № 2 от 14 октября 2015г.

Учебно-методический комплекс по дисциплине (УМК) «Английский язык» адресован студентам заочной формы обучения по специальности 11.02.06 Техническая эксплуатация транспортного радиоэлектронного оборудования (по видам транспорта) в помощь для организации самостоятельной работы по изучению материалов курса.

УМК содержит рекомендации по изучению теоретического блока, тему практической работы, порядок её выполнения, содержание контрольной работы, а также включает сведения об условиях промежуточной аттестации.




Разработчик:

Абрашина Т.П.,

преподаватель ОЛТК ГА филиал ФГБОУ ВПО УВАУ ГА (И)



Содержание

  1. Введение…………………………………………………………..4 – 5

  2. Тематический план с указанием видов самостоятельной работы и количество часов на ее выполнение…………………………… 6

  3. Методические указания для самостоятельного изучения грамматики………………………………………………………. 7

3.1. Грамматика. Лексико-грамматические упражнения………… 7 – 23

3.2. Вопросы для самоконтроля……………………………………23 – 24

3.3. Тесты на проверку усвоения грамматического материала по темам, вынесенным на самостоятельное изучение………………………24 – 30

4. Методические рекомендации для организации самостоятельной работы с текстом…………………………………………………… 30

4.1. Методические указания для организации самостоятельной работы с текстом………………………………………………………………30

4.2. Пример работы с текстом……………………………………...31 – 35

4.3. Тексты для самостоятельной работы студентов…………… 35 – 44

4.4. Клише, используемые при реферировании текста…………. 45 – 46

5. Контроль и оценка результатов освоения дисциплины……...46 - 57

6. Приложение А. Ключи к упражнениям и тестам………………58 – 63

7. Информационное обеспечение дисциплины……………………64

УВАЖАЕМЫЙ СТУДЕНТ!



Самостоятельная работа при заочной форме обучения является основным видом учебной деятельности. Ваша самостоятельная работа по дисциплине предполагает следующее:

- самостоятельное изучение теоретического материала;

- выполнение практической работы (подготовка и участие в семинарском занятии);

- выполнение контрольной работы.




Учебно-методический комплекс по дисциплине «Английский язык» является частью основной профессиональной образовательной программы по специальности 11.02.06 Техническая эксплуатация транспортного радиоэлектронного оборудования (по видам транспорта) ФГОС СПО третьего поколения.


Содержание дисциплины «Английский язык» разбито на смысловые блоки (разделы), которые изучаются по темам. Структура каждой темы представлена следующим образом:

  • основные вопросы по теме;

  • практическая работа (при наличии);

  • контрольная работа (домашняя);

  • основные и дополнительные источники по теме.

Из всего перечня рекомендованной литературы следует опираться на литературу, указанную как основную.


Для того чтобы Вы смогли успешно пройти итоговую форму контроля, Вам необходимо, помимо освоения теоретического материала и участия в семинарском занятии, выполнить контрольную работу, предусмотренную учебным планом. Для того, чтобы получить свой вариант контрольной работы, Вам необходимо обратиться к диспетчеру заочного отделения.

Получив свой вариант контрольной работы, Вы должны:

- внимательно ознакомиться с вопросами своего варианта;

- подобрать соответствующую литературу;

- ознакомиться с подобранной информацией;

- выполнить задания по теоретическим вопросам;

- оформить работу в соответствии с требованиями.


Если Вами не освоен теоретический материал, необходимо обратиться за помощью к преподавателю или попытаться ещё раз самостоятельно с помощью данного УМК пройти весь образовательный маршрут по проблемному разделу. С графиком консультаций, проводимых преподавателем, можно ознакомиться у диспетчера заочного отделения.





В результате освоения дисциплины студент должен уметь:

общаться (устно и письменно) на иностранном языке на профессиональные и повседневные темы; переводить (со словарём) иностранные тексты профессиональной направленности; самостоятельно совершенствовать устную и письменную речь, пополнять словарный запас.


В результате освоения дисциплины студент должен знать:

лексический минимум (1200 – 1400 лексических единиц) и грамматический минимум, необходимый для чтения и перевода (со словарём) иностранных текстов профессиональной направленности.


На изучение дисциплины «Английский язык» отводится 238 часов, в том числе 4 часа аудиторной нагрузки и 234 часа самостоятельной работы студентов. Освоение дисциплины требует обязательного выполнения студентами одного практического занятия (подготовка и участие в работе семинарского занятия), выполнения контрольной работы (домашней). По итогам изучения дисциплины проводится дифференцированный зачет.


Итоговый контроль по дисциплине


По итогам изучения дисциплины выставляется дифференцированный зачет на основании оценок за практическую работу и контрольную работу.


ОБРАЗОВАТЕЛЬНЫЙ МАРШРУТ ПО ДИСЦИПЛИНЕ «Английский язык»


Таблица 1


Желаем Вам удачи!










2. ТЕМАТИЧЕСКИЙ ПЛАН

Таблица 2


2


2

11. Внеаудиторное чтение

20


20

12. Локация, навигация, связь

20

2

18

Итого

238

4

234




3. Методические указания для самостоятельного изучения грамматики


Внимательно изучите грамматическое правило, рассмотрите примеры.

Выполните рекомендуемые упражнения.

Выпишите из упражнения все предложения, содержащие новую грамматическую структуру. Внимательно изучите способ трансформации утвердительного предложения в вопросительное и отрицательное. Проконтролируйте с помощью словаря правильность произношения тобой данной структуры. Придумайте несколько предложений, содержащих новую грамматическую структуру.

Изучите правила чтения и проверьте себя, выполнив следующие задания для самоконтроля.

3.1 Тест 1.

Найдите в разделе (б) звуки, соответствующие произношению букв и их сочетаний из раздела (а).

а)1.sh; 2. th; 3. ck; 4. wh (перед «о»); 5. ng; 6. ee; 7. ay; 8.oa; 9. ow (в конце слова); 10. ow (в середине слова).

б) 1.[ks]; 2. [ts]; 3. [i:]; 4. [ov]; 5.[o:]; 6. []; 7. [a:]; 8. [k]; 9.[h]; 10. [ei]; 11. [l]; 12.[au]; 13. [ju:]; 14. []; 15. [h].

Тест 2.

Найдите в разделе (б) звуки, соответствующие произношению букв и их сочетаний из раздела (а).

а) 1. ch; 2. x; 3.ou; 4.al + согл.; 5. as + согл.; 6. ear; 7. our; 8. air; 9. w + or; 10. ew.

б) 1. [ 2.s]; 3. [ 4 au]; 5. [I:]; 6. [o:]; 7. [e]; 8. [ts]; 9. [ju:]; 10. [au]; 11. [ks]; 12.[a:]; 13. [[k]; 14. []; 15. [u:].

Тест 3.

Найдите в разделе (б) звуки, соответствующие произношению гласных из раздела (а) в открытом слоге.

а) 1. e; 2. I; 3. a; 4. o; 5. y; 6. u

б) 1. [ov]; 2.[i:]; 3. []; 4. []; 5. [ju:]; 6. []; 7. [i]; 8. [e]; 9. [ai]; 10. [ei]; 11. [:]; 12. [a:].

Тест 4.

Найдите в разделе (б) звуки, соответствующие произношению гласных из раздела (а) в закрытом слоге.

а) 1. y; 2.o; 3. I; 4. u; 5. e; 6. a.

б) 1. [a:]; 2. [ei]; 3. [ju]; 4. [i:]; 5. []; 6. [:]; 7. [ai]; 8. [e]; 9. [i]; 10. []; 11. []; 12. [ju:].

Интонация утвердительного и вопросительного предложения.

Под интонаций понимают прежде всего мелодику т.е. движение голоса, восходящее или сочетающее в себе элементы повышения и понижения тона. Так сообщение и вопрос по-разному оформляются интонационно.

Интонация служит прежде всего средством передачи грамматического значения. Повествовательное предложение, произнесенное с повышением тона голоса на последнем ударном слоге, являются вопросом. Отрабатывая основные тоны – нисходящий и восходящий – необходимо помнить, что первый ударный слог в каждом высказывании произносится на самом высоком уровне по сравнению с другими ударными слогами. Последний слог в смысловой группе характеризуется резким понижением или повышением тона.

Нисходящим тоном оформляются:

а) законченные повествовательные предложения:

I study English at school.


б) специальные вопросы (с вопр. словами):

What does it mean?


в) приказания:

Speak English


г) восклицательное предложение

How cold it is!


2. Восходящим тоном оформляются:

а) общие вопросы, требующие ответа «да» или «нет»:

Did the train arrive on time.


б) вторая часть разделительного вопроса:

You dont speak German, | do you?


в) незаконченная часть предложения, за которым следует пауза:

Every summer | Itravel to England.


г) в перечислении перед всеми его членами, кроме последнего:
He has a
headache, | a heartache,| a toothache,| a backache, | a earache and a bad pain in the stomach.

д) Просьбы часто оформляются восходящим тоном:

Pass me the butter, please.


е) в альтернативных вопросах (с союзом «or» первая часть вопроса произноситься с восходящим тоном, а вторая – с нисходящим.

Would you like tea or coffee?


Для обозначения тона в интонационной разметке используются следующие знаки: - низкое падение; - высокое падение; - низкий подъем;  - падение подъем;  - подъем + падение.

- значок ударения.

Упражнение 1. Прочтите следующие предложения, строго следуя интонационной разметке.

1. Where did he go? – He left for England.

2. I cant do it. - Im sure you can.

3. Im sorry I broke your vase. - It doesnt matter at all.

4. He said he found the money. - Thats what he said.

5. Im sorry Im late. - Its all right.

6. Was she hurt ? - Nothing at all serios.

7. Make yourself at home . - Do you mind if I open the window?


Упражнение 2. Проинтонируйте данные предложения и произнесите их вслух, следуя интонационной разметке, которую вы сделали. Объясните, почему вы выбрали тот или иной тон. Переведите предложения.

1. Whos there?

2. Are you busy?

3. Can you help?

4. May I ask you a question?

5. He always gets up very early.

6. Please call me Mike.

7. I am not an actor.

8. What a nice spring day!

9. Is this your text-book?

10. Welcome to Siberia. – Thanks. Its nice to be here.

11. Are you from Russia?

12. Your ticket, please.

Простое будущее время (Future Simple Tense)

Эта грамматическая форма употребляется для выражения:

  • повторного действия или постоянного признака предмета в будущем;

  • цепи последовательных действий в будущем;

  • однократного действия в будущем.

Например:

а) He will go to the swimming – pool every other day. Он будет ходить в бассейн через день. (Повторное действие в будущем).

He will take a good pupil. Он будет хорошим учеником. (Постоянный признак предмета в будущем).

б) He will take a book open it and begin to read it. Он возьмет книгу, откроет ее и начнет читать. (Цепь последовательности действий, которые будут выполнены в будущем одно в след за другим.)

в) I shall take the book from the library tomorrow. Я возьму книгу в библиотеке завтра. (Однократное действие в будущем.)

В предложениях с Future Simple для указания на будущее время часто употребляются слова tomorrow (завтра), next week / year, month (на следующей неделе / в следующем году, месяце), in to days (через 2 дня),one of the days (на днях) и т.д.

Простое будущее время образуется:

1. Утвердительная форма

to read I shall read (Я прочту).

to go They will go. (Они пойдут)

то есть утвердительная форма = shall (I, we) / will (he, she, it, they, you) + инфинитив глагола без частицы to.

2. Вопросительная форма.

Для образования вопросительной формы необходимо поставить shall или will на первое место в предложении.

Например:

Shall I go to school tomorrow ?

Will they read this book next week?

3. Отрицательная форма.

Для отрицательной формы необходимо после Shall или Will поставить отрицание not.

Например:

I shall not go to school tomorrow.

They will not read this book next week.

Признаки глагола в Present Simple Tense:

вспомогательный гл. shall или will + инфинитив глагола без частицы to.

Запомните: После слов if,then before, after, as soon as, unless, until в придаточном предложении времени и условия для обозначения действия в будущем глагол ставится в Present Simple Tense вместо Future Simple Tense. Но на русский язык он переводится будущим временем. Например,

I shall go to the cinema if I have time.

Выполни следующие упражнения:

Упражнение 3.

Укажите номера предложений, сказуемые которых стоят в Future Simple Tense.

  1. She went there.

  2. She wants to go there.

  3. She will go there.

  4. We shall read this lesson.

  5. Do you live in Moscow?

  6. They will not go to the theater.

Упражнение 4.

Заполните пропуски вспомогательными глаголами в правильной форме.

  1. I…live in Moscow.

  2. you study English next year?

  3. She…take this book from the library tomorrow.

  4. We …not have lesson tomorrow.

  5. They…send her a telegram.

Упражнение 5.

Скажите по-английски:

  1. Они будут жить в Москве.

  2. Пойдете ли вы в библиотеку завтра? – Да. Нет.

  3. Я не переведу этот текст.

  4. Они будут хорошими учениками.


Прямая и косвенная речь. Согласование времен

Прямая речь – речь, которая приводится дословно.

Косвенная речь – пересказ прямой речи.

Например, Peter says, “I have this book”.

Петя говорит: «У меня есть книга».

Прямая речь в английском языке ставится в кавычки и отделяется от слов автора запятой. Косвенная речь в кавычки не ставится и запятой не отделяется.

Например,

The trees in the garden are green”, he says.

«Деревья в саду зеленые», - говорит он.

При переводе предложений, содержащих прямую речь, в косвенную речь нужно строго соблюдать определенные правила.

  1. Если в прямой речи, есть личные местоимения (I, you, he, she, we, they) или притяжательные (my, your, his, our, their, her) местоимения, то при переводе в косвенную речь они обычно меняются в соответствии со смыслом.

Например,

He says, “I have your book”.

Он говорит: «У меня есть твоя книга».

He says that he has my book”.

Он говорит, что у него есть моя книга.

  1. Если в предложении в прямой речи о чем то рассказывается, повествуется, то в косвенной речи: а) перед предложением стоят слова автора, содержащие глагол to say или to tell, за которым обязательно следует дополнение; б) косвенная речь вводится союзом that или присоединятся к главному предложению без союза.

He says, “I have this book”

He says that he has this book.

He says to me “I have this book”

He tells me that he has this book.

  1. Если в предложениях в прямой речи содержится вопрос, то в косвенной речи:

а) перед ним стоят слова автора, содержащие глагол to ask;

б) в косвенном вопросе употребляется прямой порядок слов;

в) косвенный вопрос общего типа вводится союзами if, whether.

He says to me , “Do you know her?”

He asks me if I know her.

He says to me, “Where do you want to go?”

He asks me where I want to go.

  1. Если в предложении в прямой речи содержится просьба или приказ, то в косвенной речи:

а) перед ней стоят слова автора, содержащие глаголы, to ask, to order, to tell;

б) глагол в косвенной речи стоит в форме инфинитива.

He says to me “Come here, please”.

He asks me to come here.

He says to me, “Go there at once!”

He orders me to go there at once.

He says “Dont go there!”

He tells us not go there.

  1. Если слова автора стоят в прошедшем времени, то при переводе предложения из прямой речи в косвенную:

а) меняются следующие слова:

This на that

now на then

ago на before

tomorrow на the next day

these на those

today на that day

yesterday на the day before

б) в косвенной речи употребляются только формы прошедшего времени в соответствии с правилом согласования времен (см. ниже).

He said, “They were here yesterday”.

He said that they had been there the day before.

This is a magnificent piece of architecture,” I said.

I told him that that was a magnificent piece of architecture.

I asked, “How long will it take you to get there?”

I asked him how long it would take him to get there.

Правило согласования времен. В английском языке необходимо строго соблюдать правило согласования времен. Согласование времен – это зависимость времен глагола придаточного предложения от времени действия главного предложения.

Если сказуемое главного предложения стоит в прошедшем простом времени, то сказуемое дополнительного придаточного предложения должно стоять в одном из прошедших времен (Past Simple Tense, Past Progressive Tense, Past Perfect Tense, FutureinthePast).






Главное предложение

hello_html_6156a054.gifhello_html_6bf2a555.gifhello_html_6bf2a555.gifhello_html_6bf2a555.gif



Дополнительное Доп. Доп.

придаточное придат. придат.

пhello_html_m40c49339.gifредложение предл. предл.


Past Simple Tensehello_html_6156a054.gifhello_html_6bf2a555.gifhello_html_6bf2a555.gifhello_html_6bf2a555.gif





hello_html_m40c49339.gifPast Simple Tense Past Perfect Tense Future – in – the – Past Progressive Tense Past

Пhello_html_6156a054.gifhello_html_6bf2a555.gifhello_html_6bf2a555.gifhello_html_6bf2a555.gifереводится




Настоящим прошедшим будущим

временем временем временем

hello_html_m40c49339.gif


hello_html_6bf2a555.gifhello_html_6bf2a555.gifhello_html_6bf2a555.gifhello_html_6156a054.gif



She lived in Moscow. She had lived She would live in

in Moscow. Moscow.

hello_html_m40c49339.gif

hello_html_6156a054.gifhello_html_6bf2a555.gifhello_html_6bf2a555.gifhello_html_6bf2a555.gif

Я знала, что




она живет в Москве. она жила она будет жить

в Москве. в Москве.



Упражнение 6.

Поставьте глаголы, данные в скобках, в нужном времени.

1. He said that he (to work), at school.

2. The doctor said that he (to come) tomorrow.

3. I knew that this student (to study) English last year.


Упражнение 7.

Употребите said или tell.

  1. Jane ____ , “I dont know these people”.

  2. Listen to what Im going to___.

  3. Im going to____ you what to do next.

  4. You shouldn’t ___ anyone about it.

  5. She ___ me not to open the door to anyone and not to answer the phone.


Упражнение 8.

Преобразуйте из прямой речи в косвенную.

  1. I cant ride,” she said to me.

  2. They said, “ We are ready to start work.”

  3. Its easy,” he told me.

  4. Mary said, “ Ive bought the tickets.”

  5. They said, “We shall help you.”

  6. What do they want?” she asked me.

  7. Finish your work,” the teacher said.


Упражнение 9.

Переведите на русский язык.

  1. I didn’t know where our teacher had lived.

  2. She was sure that we should come.

  3. They said that knew English a little.


Упражнение 10.

Переведите на английский язык.

  1. Она сказала, что может читать английские книги.

  2. Он узнал, что мы пойдем в кино.

  3. Я была уверена, что я видела ее вчера на улице.


Страдательный залог

Залог (Voice) – это форма глагола, которая показывает отношение действия, выраженного этим глаголом, к лицу или предмету, выраженному подлежащим предложения. Если подлежащие предложения обозначает лицо или предмет, который сам совершает действие, то глагол-сказуемое стоит в действительном залоге. Если подлежащее предложения обозначает лицо или предмет, который испытывает действие, совершаемое другим лицом или предметом, то глагол-сказуемое стоит в страдательном залоге.

He often invites me to his place. (действительный залог)

Он часто приглашает меня к себе.

I am often invited to his place.(страдательный залог).

Меня часто приглашают к нему.

Форма страдательного залога образуется при помощи вспомогательного глагола to be в настоящем, прошедшем или будущем времени и третьей основной формы смыслового глагола.

to invite – приглашать

I am invited – меня приглашают

I shall be invited – меня пригласят.

В форме страдательного залога могут быть только переходные глаголы. Переходным в английском языке называется любой глагол, после которого в действительном залоге стоит прямое дополнение, например:

believe, build, drink, give, hear, read, take и т.д.

Непереходными глаголами называются такие, которые не требуют после себя дополнения: come, fly, live, run, think и др.

В страдательном залоге в основном употребляются Present Simple, Past Simple, Future Simple Tenses. Значительно реже употребляются Present Perfect, Past Perfect, Future Perfect Tenses, Present и Past Progressive. Форма Future Progressive, а также все времена группы Perfect-Continuous в страдательном залоге отсутствуют.

Страдательный залог (passive voice) употребляется обычно тогда, когда неизвестно, кто совершает действие. Важно лишь, какое действие совершается и кто его испытывает. Например:

I was asked to do it.

Меня попросили это сделать.

I was asked to help him, and I did.

Меня попросили ему помочь, и я ему помог.

Страдательный залог в английском языке употребляется значительно чаще, чем в русском. В предложении со страдательным залогом лицо, совершающее действие, иногда упоминается. В этом случае оно будет выражено существительным или местоимением с предлогом by.

Dick went into the street and was received by Binkie.

Как переводятся глаголы в Passive Voice

hello_html_m427c45b7.gifhello_html_6bb73535.gif глаголом на -ся: The texts are translated.

Тексты переводятся.

Present кратким причастием: The text is translated.

hello_html_6bb73535.gif Текст переведен.


hello_html_6bb73535.gif неопределенно-личным The student is asked.

оборотом: Студента спрашивают.


hello_html_6bb73535.gifhello_html_m427c45b7.gif глаголами на -лся, The texts were translated every day.

-лось, -лись: Тексты переводились каждый

день.


Phello_html_76978024.gifast был + краткое The texts were translated by our причастие: students.

Тексты были переведены нашими студентами.

Fhello_html_76978024.gifhello_html_m427c45b7.gifhello_html_678b61d8.gifuture Будет глагол на The texts will be translated.

или + -ся; Тексты буду переводиться.

будут

краткое The texts will be translated.

причастие: by our students.

Тексты будут переведены нашими студентами.

Признаки глагола в Passive Voice.

Simple Present Passive Voice

hello_html_m689d6055.gif

am

is + Participle II

are


Simple Future Passive Voice.

hello_html_m689d6055.gif

shall be

+ Participle II

will be


Simple Past Passive Voice

hello_html_m689d6055.gif

was

+ Participle II

were


Как определить инфинитив глагола, стоящего в Passive Voice.

Simple Present Passive Voice

Ihello_html_m40c49339.gifhello_html_m40c49339.gif am asked We were asked


to ask to ask

Ihello_html_m40c49339.gifhello_html_m40c49339.gift is written It was written


(см. таблицу (см. таблицу

неправильных гл.) неправильных гл)

to write to write


Упражнение 11. Заполните пропуски глаголом to be в нужной форме и переведите предложения на русский язык.

а) 1. The book …written by Tolstoy.

2. My friend … asked at the lesson.

3. …the houses reconstructed in our town.

б) 1. Our laboratory …proved with all necessary equipment next month.

2. We…offered an interesting work tomorrow.

Упражнение 12. Выпишите недостающие формы.

Active Passive

1. The mother made 1. The pie…

the pie yesterday. yesterday.

2. The teacher asks 2. The questions… by

questions. the teacher.

3. The students answer 3. …answered by…

the questions.


4. We have finished 4. The work____.

the work.

5. She has painted 5. ___has been painted.

a portrait.

6. The girl interviews 6. The famous writer

the famous writer. ___ interviewed by the girl.

Упражнение 13. Перепишите предложения, употребив страдательный залог.

Например: His parents gave him some money. – He was given some money by his parents.

  1. They told him the truth. – He________.

  2. He showed me his books. – His books________.

  3. They build new houses every month. – New houses_______.

  4. They asked him some questions. – He______.

  5. She has typed all the letters. – All the letters_____.


Упражнение 14. Скажите, какое время употреблено в следующих предложениях:

  1. Since she was eleven months old Florence has been able to recite the alphabet.

  2. He had been sent by the company abroad for a year.

  3. The sentence can be translated into Russian in the following way.

  4. The letters have been opened.

  5. He was being examined by the doctor.




Неличные формы глагола

Глаголы в английском языке имеют три неличные формы: инфинитив (The Infinitive), герундий (The Gerund) и причастие (The Participle). От личных форм они отличаются тем, что:

  1. не имеют лица, числа, времени, наклонения;

  2. не могут употребляться в предложении как простые глагольные сказуемые.




Инфинитив

Инфинитив – неличная форма глагола, которая называет действие. Не имеет специального окончания. Показателем инфинитива является частица to, которая на русский язык не переводится, но показывает, что следующее за ней слово – инфинитив.

Например:

She likes to dance. Она любит танцевать.

She can dance. Она умеет танцевать.

I am glad to have seen you. Я рад, что повидал вас.

Инфинитив имеет 6 форм.

  1. Простой инфинитив (Indefinite Infinitive)

I must go and see him in a day or five.

Я должна сходить навестить его через пару дней.

  1. Пассивный инфинитив (Passive Infinitive)

There is only one thing to be done.

Есть только одно, что можно сделать.

  1. Перфектный инфинитив (Perfect Infinitive).

I am glad to have spoken to him.

Я рад что (уже) поговорил с ним.

  1. Длительный инфинитив (Continuous Infinitive)

She appeared to have been repaired recently.

Казалось, что она слушает.

  1. Перфектно – длительный инфинитив (Perfect Continuous Infinitive).

For the last few days she seemed to have been talking to nobody.

Последние несколько дней она, казалась, ни с кем не разговаривала.

Инфинитив в предложении обычно является частью составного глагольного сказуемого, не может быть также подлежащим, дополнением, определением, именной частью составного именного сказуемого, а также обстоятельством.

Инфинитив может также входить в состав синтаксических конструкций, наиболее распространенными из которых являются сложное подлежащее (Complex object), сложное подлежащее (Complex subject) и конструкция вводимая предлогом for (fortoinfinitive Construction).

Например:

  1. The door bell made her jump. (Complex object). Звонок в дверь заставил ее вздрогнуть.

  2. She seemed to know Bruno well. (Complex subject). Казалось, что она хорошо знала Бруно.

  3. She sat quietly and waited for Chloe to speak. Она сидела спокойно и ждала, когда Хлоя заговорит. (Конструкция, вводимая предлогом for).


Упражнение 15. Переведите предложения на русский язык, подчеркните инфинитив.

  1. To live is to work and to study.

  2. He wanted to visit his ill friend.

  3. You must learn the new words to translate the text.

  4. The lesson to be read at home is not difficult.

  5. She stepped book to look at the lighted window.

  6. I am sorry to disturb you.

Обратите внимание на способы перевода инфинитива на русский язык. При переводе можно использовать неопределенную форму глагола (Инфинитив), существительное, придаточное предложение (например, цели с, для того, чтобы, или определительное).


Герундий

Герундий – неличная форма глагола, которая называет действие. Герундий сочетает в себе признаки глагола и существительного и имеет 4 формы:

  1. Простой герундий (Gerund Infinitive)

Stark sat without speaking.

Старк сидел молча.

  1. Перфектный герундий (Perfect Gerund).

He felt better for having written the letter.

После того как он написал это письмо, он почувствовал себя лучше.

  1. Пассивный герундий (Passive Gerund).

Unfortunately this silence was ruined by the sound of a door being banged.

К сожалению, эта тишина была нарушена звуком закрывающейся двери.

  1. Перфектно – пассивный герундий (Perfect Passive Gerund).

In the morning light, she was ashamed of herself for having been elated the night before.

Утром е й стало неловко за свое приподнятое настроение накануне вечером.

Из 4 форм герундия в основном употребляется простой герундий.

Простой герундий (Indefinite Gerund) образуется при помощи окончания -ing, прибавляемого к основе инфинитива. Например:

to speakspeaking

to invite - inviting

Герундий в продолжении может быть подлежащим, частью сказуемого, дополнением, определением, обстоятельством.

Упражнение 16. Переведите на русский язык.

  1. I like reading English books.

  2. We know of her coming to Moscow.

  3. He continued studying English.

  4. He likes translating English stories into Russian.

  5. After finishing the translation this student handed his copy-book to the teacher.


Причастие

Причастие – неличная форма глагола, которая называет действие как признак предмета или другого действия.

В английском языке есть два причастия: причастие I (Participle I) и причастие II (Participle II).

Причастие I

Причастие I имеет 4 формы:

1. Простое причастие I (Indefinite Participle I).

The street was full of people, laughing and going home.

Улица была полна людей, которые смеялись и шли домой.

2. Перфектное причастие I (Perfect Participle I).

Nike was back at the end of three weeks, having ridden an extra eighty miles.

Ник вернулся к концу третьей недели, проехав лишние восемьдесят миль.

3. Пассивное причастие I (Passive Participle I)

Cecilia had heard very little being absorbed in her own reflection.

Сесилия услышала очень немного, так как была поглощена своими размышлениями.

4.Перфектное пассивное причастие I. (Perfect Passive Participle I)

I am going the same day myself having been detained here two days.

Я сам еду в тот же день, так как был задержан здесь на два дня.

Из четырех форм причастия I в основном употребляется простое причастие I, которое показывает, что обозначаемое им действие одновременно действию, выраженному глаголом – сказуемым предложения.

While reading a book she laughed a lot.

Читая книгу, она много смеялась.

Причастие I в предложении обычно является определением или обстоятельством.

The boy reading a book is a friend of mine (определение).

Мальчик, читающий книгу, мой друг

While reading a book she laughed a lot (обстоятельство).

Читая книгу, она много смеялась.

Having read the book she gave it to Peter (обстоятельство).

Прочтя книгу, она отдала ее Пете.


Причастие II

Причастие II (Participle II) имеет одну неизменяемую форму. От правильных глаголов причастие II образуется при помощи окончания –ed. Причастие II от неправильных глаголов дается в словаре как 3-я основная форма глагола.

Причастие II обозначает действие, которое испытывает лицо или предмет.

The boy invited by Peter is a friend of mine.

Мальчик, приглашенный Петей, мой друг.

Причастие II (invited) обозначает действие, которое испытывает лицо (the boy).

Причастие II в предложении обычно бывает определением или обстоятельством.

They walked in silence between the tables, now loaded with books.

Они молча прошли между столами, которые сейчас были завалены книгами. (loaded – определение)

When questioned what he believed in, he answered that he believed in, republic.

Когда его спросили, во что он верит, он ответил, что верит в республику.(questioned – обстоятельство).

Причастие I и II могут употребляться как без зависимых слов, так и с зависимыми словами, а также образовывать синтетические комплексы: сложное дополнение (complex object) и абсолютную причастную конструкцию.

Сложное дополнение.

Its hard to get them thinking, about you, because they are too busy thinking about themselves.

Очень трудно заставить их думать о вас, так как они слишком заняты мыслями о самих себе.

Абсолютная причастная конструкция.

She looked at me, her mouth working.

Она смотрела на меня и губы ее дрожали.

Самостоятельный причастный оборот (Absolute Participle Construction) – это сочетание существительного в общем падеже (или местоимения в именительном падеже) с причастием в форме Participle I, в котором существительное (или местоимение) выполняет роль подлежащего по отношению к причастию, не являясь подлежащим всего предложения. Оборот всегда отделяется запятой. Он может стоять или в начале, или в конце предложения.

My sister studying in the evening I seldom see her.

Так как моя сестра учится вечером, я редко ее вижу.

The man was ill his temperature being very high.

Человек был болен, причем температура у него была очень высокая.

Самостоятельный причастный оборот переводится обстоятельственным придаточным предложением, который начинается союзами: « так как», «если», «когда», «после того как», если он стоит на первом месте в предложении.

Если самостоятельный причастный оборот стоит в конце предложения, то он переводится самостоятельным предложением, который начинается союзами: «и», «а», «причем», «при этом», то есть осуществляется сочинительная связь.


Упражнение 17. Переведите на русский язык и подчеркните союзы.

  1. My friend translating a difficult text, I helped her to find some words in the dictionary.

  2. The lesson being over many students went to the reading hall.

  3. All the work having, been done, we could have a rest.

  4. You have many illustrations in the text-book some of them being the pictures by famous painters.


Словообразование

Пониманию английского текста и его переводу на русский язык серьезно помогает знание словообразовательных средств английского языка.

Основных и наиболее продуктивных способов расширения словарного состава английского языка два: словопроизводство (образование новых слов с помощью суффиксов и префиксов) и словосложение (соединение двух или более слов в одно), сокращения.

Кроме того, есть еще такой способ словообразования, как конверсия, то есть чередование ударений и чередование звуков.


Конверсия

Конверсия – очень продуктивный способ словообразования. Конверсия – это использование слова в качестве другой части речи, например, существительного в качестве глагола или глагола в качестве существительного.

Например:

rhello_html_76978024.gifoom (n) – пространство, место to room (v) – помещать, вмещать

lhello_html_76978024.gifand (n) – земля to land – приземляться, садиться на землю

mhello_html_76978024.gifachine (n) - машина, механизм to machine – подвергать механической обработке.


Словосложение

В русском языке слова, образованные путем словосложения, имеют соединительные гласные: пароход, землемер и т.д. В английском языке соединительные гласные встречаются только в некоторых научных терминах, например:

turbojet – турбореактивный двигатель

Сложные слова в английском языке четко не отделены от словосочетаний и пишутся раздельно, через дефис или слитно. Например:

sunset – закат, sun-glasses – солнечные очки, sun-lounge – солярий, summertime – летний сезон, simmer time – летнее время, summerhouse – летний домик.

Путем словосложений образуются многие сложные местоимения, наречия, предлоги и союзы: everybody, everything, everywhere, throughout, whereas, without и т.д.


Сокращения

Сокращения стали продуктивным способом образования новых слов в современном английском языке. Сокращенные слова образуются усечением начала слова (например: phone вместо telephone, chute вместо parachute, copter вместо helicopter), конца слова (например: veg вместо vegetables, choc вместо chocolate, mac вместо mackintosh), начала и конца слова (например: frig вместо refrigerator).



Упражнение 19.

Образуйте от следующих существительных глаголы и переведите их на русский язык.

aid, air, control, cause, rest, work, lift, light, stop, water.

Упражнение 20.

Образуйте новые слова путем словосложения.

а) English gas, bath, bed, ice, house, five, three, water, sun.

б) breaker, man room, mask, work, year, room, fall, flower.


3.2. Вопросы для самоконтроля

  • Что является показателем инфинитива?

  • Как переводится на русский язык Future Simple Tense?

  • Когда употребляется Future Simple Tense?

  • Как узнать в тексте сказуемое, стоящее в Future Simple Tense?

  • Какое место в отрицательном предложении занимают вспомогательные глаголы shall и will?

  • Что обозначает глагол в Passive Voice?

  • Дайте общую формулу образования Passive Voice.

  • Как образуется вопросительная форма с глаголом в Passive Voice?

  • Как узнать глагол в Present (Past, Future) Passive Voice?

  • Какие предлоги стоят перед дополнением в предложении с Passive Voice?

  • Что такое герундий?

  • Напишите формулу образования герундия.

  • Каким членом предложения может быть герундий?

  • В каком случае действует правило согласования времен?

  • Как образуется Participle II правильных и неправильных глаголов?

  • В каком времени форма правильных глаголов совпадает с Participle II?

  • Чем в предложении может быть Participle II?

  • Дайте формулу образования Participle I?

  • Чем может быть в предложении Participle I?

  • Что такое инфинитив?

  • Сколько форм имеет инфинитив? Назовите их.

  • Чем является обычно инфинитив на русском языке?

  • Приведите пример for-to-infinitive construction.

  • Как переводится инфинитив на русском языке?

  • Что такое конверсия? Приведите примеры.

  • Что такое словосложение? Приведите примеры.

  • Назовите основные суффиксы прилагательных, глаголов, наречий и существительных. Приведите примеры.

  • Сколько букв в англ. алфавите?

  • Сколько гласных букв и сколько гласных звуков в английском языке?

  • Какое значение имеет долгота гласных в английском языке? Оглушение и смягчение конечных согласных? Сравните с русским языком.

  • Какие типы слога вы знаете? Приведите примеры.


3.3. Тесты на проверку усвоения грамматического материала по темам, вынесенным на самостоятельное изучение

Test 1.

1. В каком из следующих слов звук, передаваемый буквой «О», отличается от остальных.

1. phone 2. know 3. sorry 4. zero 5. bone 6. no 7. role


2.В каком из следующих слов звук, передаваемый «А», отличается от остальных?

1. Kate 2. age 3. mate 4. map 5. tape 6. make 7. lake


3. В каком из следующих слов звук, передаваемый “S”, отличается от остальных?

1. six 2. miss 3. bus 4. house 5. seem 6. busy


4. В каком из следующих слов звук, передаваемый “th”, отличается от остальных:

1. thin 2. thing 3. thick 4. bathe 5. bath 6.mathematics 7. path


5. В каком из следующих слов звук, передаваемый “ir” , отличается от остальных:

1. first 2. fire 3. birth 4. girl 5. bird 6. shirt 7. skirt


6. В каком из следующих слов звук, передаваемый “i”, отличается от остальных?

1. six 2. five 3. right 4. write 5. I’m 6.bite 7. mine


7. В каком из следующих слов звук, передаваемый буквой “y”, отличается от остальных?

1. busy 2. city 3. pity 4. mummy 5. reply 6. sunny 7. any

8. В каком из следующих слов звук, передаваемый буквосочетанием “ea”, отличается от остальных?

1. head 2. dead 3. thread 4. breath 5. beat 6. break 7. instead

9. В каком из следующих слов звук, передаваемый буквосочетанием “al”, отличается от остальных?

1. call 2. tall 3. ball 4. calm 5. hall 6. all 7. talk 8. walk



10. В каком из следующих слов звук, передаваемый буквосочетанием “ow”, отличается от остальных?

1. glow 2. slow 3. show 4. snow 5. fellow 6. down 7. grow 8. thrown



Test 2. Словообразование. Word Formation

I. Определили суффиксы существительных, глаголов, наречий и прилагательных.

1. Verb 2. noun 3. adjective 4. adverb

- ent, -ment, -iar, -ly, -fy, -al, - ion, -er, -ize, -ous, -ity, -sure, -y, -en, -ic, -ive, -ture, -ness, -less, -ency, -ful, -an, -able, -ry, -ity, -ate.


II. Образуйте глаголы от следующих слов, используя суффиксы:

a) -en, b) -fy, c) -ize, d) -ate и переведите полученные глаголы на русский язык.

1. central 2. sharp 3. simply 4. memory 5. justy 6. evalue 7. real 8. purе 9. bright 10. threat


III. Образуйте существительные от следующих глаголов:

1. to increase 2. to blacken 3. to characterize 4. to design 5. to memorize

6. to glorify 7. to trust 8. to release 9. to classify 10. to research 11. to widen

12. to water 13. to deliver 14. to damage 15. to influence

Test 3.

Future Simple Tense

1. I’m tired. I________ to bed.

a)shall go b) go c) am going d) would go

2. It’s late. I think_____ a taxi.

a) take b) is taking c) will be taking d) shall take

3. _____________ the question&

a) would answer b) answer c) will be answering d) shall answer

4. You _____ in Paris tomorrow evening.

a) will arrive b) arrives c) is arriving d) will be arrived

5. The boy _____ this day all his life.

a) remembers b) will remember c) is being remembered

d) would remember

6. There ______ any wars in the world.

a) won’t be b) isn’t been c) wasn’t been d) wouldn’t be

7. He ____ fourteen next year.

a) is going to be b) is c) will be d) would be

8. Dad_______ Mary a personal computer, won’t he?

a) will present b)is presenting c) presents d) would present

9. Everybody thinks they ____ married.

a) won’t get b) will get c) didn’t get d) wouldn’t get

10. I’m not sure I _______ Jim at the hotel.

a) find b) will find c) would find d) is finding


Test 4.

Прямая и косвенная речь. Direct and Indirect speech.

1. John said I’m sorry to disturb you, Eliza.

a) John told that he was sorry to disturb Eliza.

b) John told Eliza he was sorry to disturb her.

c) John said to Eliza he had been sorry to disturb her.

d) John told to Eliza that he is sorry to disturb her.

2. He said, where is Jill going?

a) He asked where was Jill going.

b) He asked where Jill is going.

c) He asked where Jill was goes.

d) He asked where Jill goes.

3. Sally said, ‘I would like to buy it?

a) Sally said that she would buy it

b) Sally said she would have liked to buy it.

c) Sally said that she liked to buy it.

d) Sally told that she will buy it.

4. ‘If I had any instructions, I would know what to do? said Mag.

a) Mag said that if she had had any instructions she would have known what to do.

b) Mag said if she, had any instructions she knew what to do.

c) Mag said that if she had any instructions she would know what to do.

d) Mag told that if she has had any instructions she would know what to do.

5. Robby asked Bobby do you know ’old Barn’?

a) Robby asked Bobby if he knew ‘Old Barn’ that was on the shrews bury Road.

b)Robby asked Bobby did he know’ Old Barn’, it was on the shrews bury Road.

c) Robby asked Bobby where ‘Old Barn’ was.

d) Robby said to Bobby did he know where ‘Old Barn’ was.

6. The doctor asked, “How do you feel?”

a) The doctor asked how did I feel.

b) The doctor asked how I felt.

c) The doctor asked how I had felt.

d) The doctor asked how I was feeling myself.

7. If I were you , I’d stop smoking’, Jeff said.

a) Jeff said that if he were him he would have stopped smoking.

b) Jeff said that he had been him he would stop smoking.

c) Jeff advised him to stop smoking.

d) Jeff said that he advised me to stop smoking.

8. “Could you show me these jeans please,” said the boy.

a) The boy said to show him those jeans.

b) The boy asked to show him those jeans.

c) The boy asked if the salesgirl could show him these jeans.

d) The boy said that he would like to look at those jeans.

9. The teacher said to us, ‘Be quiet, please?

a) The teacher asked us be quiet.

b) The teacher told us to be quiet.

c) The teacher said to us to be quiet.

d) The teacher told us to be quiet.

10. “Don’t swim too far, dear”, asked Dad.

a) Dad asked him not to swim too far.

b) Dad asked him don’t swim too far.

c) Dad asked him wouldn’t swim too far.

d) Dad told him not to swim too far.


Test 5. Sequence of tenses.

1. Mike hoped that his friend____ him with his car.

a) would help b) will help c) helped d) will have helped

2. We didn’t know the score, but we were sure their team ________ the game.

a) has lost b) had lost c) lost d) lose

3. Yesterday Tom heard that his aunt ____ for five days.

a) was ill b) has been ill c) had been ill d) is ill

4. The children were afraid of making any noise___ Mom ___ .

a) was sleeping b) had slept c) slept d) had been sleeping

5. He gave all his money to me because he ____ me.

a) would trust b) trusted c) had trusted d) is trusted

6. We were told that Andrew ___ to enter that college.

a) is going b) went c) was going d) would go

7. My parents decided that we ___ my birthday on Sunday.

a) would celebrate b) celebrated c) shall celebrate d) was celebrating

8. Ann hasn’t been in formatted that the lecture ___ on Friday.

a) hasn’t taken place b) wouldn’t take place d) will be taking place

9. The police found out that Bob Slant ____ in London’s suburbs at that time.

a) had been living b) lives c) lived d) were living

10. I knew that Mercury ____ the closest planet to the sun, but I didn’t feel like answering the question.

a) was b) is c) had been d) is being


Test 6.

Passive Voice

1. The letter and the parcel ____ tomorrow.

a) will be post b) will have been pasted c) will be posted

d) would be posted

2. Nick ____ to be a very industrious person.

a) has been know b) is known c) is been known d) was known


3. Look! The bridge ____.

a) is being repaired is been repaired c) has been repaired

d) has being repaired

4. In Greece the Olympic Games ____ once in four years.

a) were held b) are being held c) were helding

5. The problem ____ for three years, but they haven’t got any results.

a) has been studied b) has being studied c) was studied

d) is being studied

6. This book ____ by the end of September.

a) would been republished b) will have been republished

c) will been republished d) is being republished

7. A police car came when the injured man ____ man the road.

a) was being carried off b) was been carrying c) has been carried off

d) is being carried of

8. I _______ to the new director yesterday.

a) am introduced b) was introducing c) have been introduced

d) was introduced

9. Many different languages _____ in India.

a) speak b) spoke c) are speaking d) are spoken

10. The theory _______ in the past.

a) has been well received

b) has well received

c) was well received

d) was well receiving


Test 7.

Non - finite forms of the verb

1. As it is late I suggest ____ by taxi.

a) them to go b) to go c) going d) go

2. I can’t watch TV with you ____ in front of it!

a) stand b) to stand c) stood d) standing

3. He enjoys ____ tennis.

a) play b) playing c) to play d) to be playing

4. Is there anything in that new magazine worth ____?

a) to read reading c) read d) to be reading

5. I really must stop ______.

a) to smoke b) smoking c) being smoking d) smoke

6. Do you enjoy ____?

a) to teach b) teaching c) being taught d) teach

7. Would you mind ___the front door?

a) to close b) closing c) to be closing d) close

8. Although I was in a hurry, I stopped _____ to him.

a) to talk b) talking c) is being talking d) talk

9. Avoid ____ and you’ll feel soon.

a) to overeat b) being overeated c) being overeated d) overeat

10. I’ll always remember _____ you for the first time.

a) to meet b) meeting c) meet d) met


Test 8.

Simple Tenses. Direct and indirect Speech. Sequence of Tenses. Passive Voice. Non - finite forms.

1. The weather forecast said that _______.

a) it will rain in the afternoon b) it would rain in the afternoon

c) it rains in the afternoon d) it will be raining in the afternoon

2. St. Basil’s Cathedral _______ in the mid - 18th century in memory of the victory over Kazan.

a) built b) was built c) was builted d) had had been built

3. Sam said that he ___________ a horse before.

a) never rode b) has never ridden c) had never ridden

d) would never ride

4. I know Nora Parker. I ________ her at a party a couple of weeks ago.

a) met b) have met c) had met d) was met

5. Alice said that her parents ______ in a week.

a) will come back b) comes back c) would come back

d) had come back

6. You’d better ______.

a) not to worry b) to stop to worry c) stop worrying d) stop worry

7. I can’t understand why ______ this mistake again.

a) make you b) you make c) you do d) you have made

8. By this time next month I _____.

a) will retire b) retire c) will have retired d) retired

9. You _____ to report it to the police as soon as possible.

a) supposed b) are supposed c) suppose d) will suppose

10. She tried to be serious but she couldn’t help _____.

a) to laugh b) laughing c) herself to laugh d) herself laughing


4. Методические рекомендации для организации самостоятельной работы с текстом

Для того, чтобы текст стал реальной и продуктивной основой обучения всем видам речевой деятельности, важно научиться разнообразным манипуляциям с текстом на пред текстовом, текстовом и после текстовом этапах. Знание таких приемов позволяет овладеть навыками и умениями самостоятельной работы с текстом и подготовки речевых высказываний различного типа.

Приемы оперирования с материалом текста и соответствующие упражнения нa предтекстовом этапе предназначаются для дифференциации языковых единиц и речевых, образцов их узнавания в тексте и овладение догадкой для формирования навыков вероятностного прогнозирования.

На текстовом этапе предполагается использование различных приемов извлечения информации и трансформации структуры и языкового материала текста. На после текстовом этапе приемы оперирования направлены на выявление основных элементов содержания текста.

4.1. МУ для организации самостоятельной работы с текстом

  • Прочтите заголовок текста.

  • Выпишите незнакомые слова.

  • Определите по формальным признакам синтаксическую функцию как известных, так и неизвестных вам слов.

  • Сделайте предварительный перевод заглавия, заменяя незнакомые слова неопределенно - личными местоимениями.

  • прочтите текст, определите его тему двумя - тремя словами.

  • Прочтите еще раз первый абзац.

  • Подумайте, встречаются ли в первом абзаце слова заглавия. Помните, что известные слова могут быть представлены синонимами или описательно.

  • Посмотрите, есть ли в абзаце слова, близкие по форме неизвестному слову.

  • Определите, одинаковы ли подлежащее абзаца и подлежащее заголовка.

  • Определите, одинаковы ли сказуемые (дополнения) в абзаце и заголовке.

  • Читайте следующие абзацы, выписывая из них законченные в смысловом плане отрезки, содержащие слова заглавия.

  • Преобразуйте, если необходимо, полученные отрезки в двух- или трехсоставные предложения так, чтобы известные слова выполняли одну и ту же синтаксическую функцию.

  • Сравните главные члены и дополнения в полученных предложениях. Убедитесь в том, что в заглавии было выражено незнакомым вам словом, а в полученных предложениях в роли сказуемого появились слова, известные вам. То же относится к подлежащему и дополнению.


4.2 Пример работы с текстом:

Текст

The last bus to Donington - on - Bain

John Tryer reports on the local problems of a national crisis - how people without cars can move about in the country.

Last Monday the little village of Donington - on - Bain, deep in the Lincolnshire woods, lost its last contact through public transport with the outside world. Once Donington (pop. 236) boasted its own railway station. That closed a generation ago, and on April I the two bus services, to Lincoln in one direction and Louth in the other, were withdrawn. Now the villagers of Donington, a third of whom do not own a car, face a three-mile treck for the nearest bus route.

Lincolnshire is not a good bus country, with the population scattered around in little pockets over the flat, rich farmland.

The buses have to cover long distances from place carrying don’t make enough money on these journeys, and that even using the money they make on the busy routes to pay for the less busy ones they can’t make ends meet. So they back the services. There are fewer buses. Fewer people find the service they need.

What are they going to do when the services stop? It game as a shattering blow to Donington - on - Bain. “They’ve got no right to leave us here without a bus” said Eva Traves, a 56 year - old housewife who has lived in the village for 36 years. “We’ve ever such a lot of elderly people here. How are they going to get out?”

“My husband Ron was in hospital at Louth recently and I visited him every day. I couldn’t do that now, unless somebody took me in their car. The nearest bus is at South Willingham, three miles away.”

Donington’s local councilor, Charles Turner, was one of the first to be hit by lost service. Unlike Ron Traves, who rides on a scooter to the meetings in the Louth this week.” Turner says that some 35 per cent of the Donington people, especially in the old people’s bungalows and the council houses, do not have a car.

All hope, however, is not lost. Louth Rural District Council is trying to persuade a local firm to run a bus service to and from Donington two days a week. The trouble is that it will not do so unless the council underwrites the costs at the rate of € 7 a day. The Council has refused, but its clerk, Bryan Spence, is trying to talk the firm into haying a few experimental runs to see what happens.

Unless something is done, the drain of people from villages to the towns will continue, which cannot be healthy. If there are more people in the villages it will be easier to justify buses to them. Many councilors seem to cling to the mistaken belief that all villagers are two - car families when in fact many do not even have one.

Предтекстовый этап

1. Would you improve your reading skills?

a) Read and underline the word which is the same as the first one given^

last lost told bold

list told

lots hold

last cold


b) Here is a series of two expressions. They are sometimes different. Go through the list and when the expressions are different, underline the word that differs in the second expression:

bus services bus services

well paid well said

old looking cold looking

one-way one day

few passengers a few passengers

the drain of people the train of people

he’s hit by the lost service he’s hit by the lost servant

who lives in the village? who leaves for the village?

they can’t make meet they can’t make ends meet


c) Find the word which means the same things as the word mentioned:

carry run little large wood oak

take big tree

drive small forest

ride nice land


2. a) Will you read the following passage and find 4 words with the suffix “tion” in it? What effect does the suffix have on the meaning of the words?

Once, Donington (population 236) had its railway station. That closed a generation ago, and on April I the two bus services, to Lincoln in one direction and Louth in the other, were withdrawn.


b) In the first sentence you can see the word “villager”. Can you find another word formed in the same way?

Now villagers of Donington face a three - mile treck for the nearest bus route. Donington’s is local councilor was one the first to be hit by the lost service.


c) Will you read the sentences and find the equivalents of the following words:

cut back…

The last two bus services were withdrawn.

thrown about…

Lincolnshire is a country with the population scattered around in little pockets over the flat, rich farmland.

taking:…

The buses have to cover long distances from place to place carrying only a few passengers at a few passengers at a time.



3. Read the following passage and select the appropriate link-words from the list given below:

All hope…1, is not lost. South Rural district Council is trying to persuade a local firm to run a bus service to and from Donington two days a week,…2. Is that it will not do so…3 the council underwrites the costs at the rate of €7 a day. The council has refused,…4 its clerk is trying to talk the firm into having a few experimental runs.

1 2 3 4

thus The only result on the condition if but

however As a matter of under the circum- however

in this way fact stances yet

in addition The trouble unless and

this


4. The title, the first sentence and the first words of each paragraph of an article have been given below. Pick the points that you think are mentioned in the article.

The last bus to Donington - on - Bain

Last Monday the little village of Donington - on - Bain, deep in the Lincolnshire woods, lost its last contact through public transport with the outside world.

Lincolnshire is not a good bus country… .

The buses have to cover… .

But what … .

It game as… .

Donington’s local councilor… .

All hope, however… .

Unless something is done… .


The article tells us/mentions:

  • about one of the local problems of a national crisis

  • that the fact mentioned in the article be a tragedy with the villagers

  • that the situation doesn’t seem to improve soon

  • how people without cars can’t move about the country

  • how the little village lost its last contact through public

  • what problem the villagers of Donington face

5. Work in groups of two.

a) Look at the following word combinations and think of a story that might combine them all. You may reorder them in any way you want to using any form of the verb:

to lose a contact, two bus services, to make ends meet, to cling to the mistaken belief, to be withdrawn, to carry a few passengers at a time, to be hit by the lost service, the drain of people from the villages to the towns, to persuade a local firm.

b) When you have decided upon the story, tell the story to your partner. Then listen to that of your partner. Ask each other as many questions as you can to learn further details or clarify some points.


Текстовый этап

1. Read the text “The last bus to Donington - on - Bain” and a) underline the sentences that best sum up the main idea of each paragraph; b) reorder the words according to what happens in the passage. When you have finished, discuss the order you decided on with other groups.

2. Would you mark the position where Donington - on - Bain is on a map? Indicate all the roads and neighboring cities mentioned in the text, please. (Дается контурная карта.)


Послетекстовый этап

1. Please, complete the following statements with phrases:

1. The last bus services to the little village of Donington - on - Bain were withdrawn because… (there are a few passengers at a time; there are passengers; there are no buses; there are few people in the village)

2. The villagers need the bus service badly because …(not all of them have a car; they have a three-mile walk to the bus; some people travel by bus; they haven’t got any other transport)

3. Louth Rural District Council is trying to persuade a local firm to run a bus service to and from Donington … (every day, every other day; two a week; from time to time)

4. The local firm wants the Council to underwrite the costs at the rate of €7 a day and the latter…(has agreed; doesn’t know what to do; is discussing the problem; has refused)

5. The drain of people from the villages to the towns will continue if…(all the villagers haven’t got a car; public transport is withdrawn; the villages are situated far from the railway station; the living conditions of the villagers are improved)

2. Answer the following questions, selecting the right answer:

1. Who wrote this text? (author’s name and occupation)

2. What is the aim of the message? (informing; teaching; entertaining)

3. What is the author’s intention in this messages? (There may be more than one answer.) (to amuse the reader; to predict what the future of an English village; to criticize society; to teach us something about life in the future)

4. What is the author’s attitude towards the problem he describes? (indifference; sympathy; pity; admiration; anxiety; detachment hiding concern; criticism)

5. Do you think the article its aim? Why? (yes; no; probably; perhaps)




4.3. Тексты для самостоятельной работы студентов.

1. Read the text “Mr. Holland’s Dream”

When Mr. Holland was a young man, he played a lot of football, and he had always been thin and very strong. But then he worked in an office for many years, and he drove to work in a car, so when he was forty, he was fat and very soft, and he didn’t wish to get fatter and softer every year.

One day one of his friends said to him: “Would you like to be thinner, Fred?”

“Of course, I would”. Mr. Holland answered.

“Well”, his friend said, “stop going to your office by car, and get a bicycle”.

Mr. Holland had not ridden a bicycle for many years. “It’s very hard to learn to ride a bicycle again at your age”, his wife said.

But it was not too hard for Mr. Holland to do. He usually sat in his living room and read the newspaper in the evening, but he bought a bicycle for his birthday and practiced riding it every evening instead. He hope that it would help him to get thinner, and he got a lot of pleasure from it.

He found little roads which not really very narrow, but were too narrow for cars, and there he got away from the nasty noises of the city, which were becoming too much for him. They were not really very loud, but they were too loud for Mr. Holland.

Then he began to go his office by bicycle. Sometimes all the cars stopped at a red light, and he went past them to the front, because his bicycle was narrow. Then he was very happy.

Yesterday he stopped at a red light, and a man came up behind him on another bicycle. he stopped too and to Mr. Holland, “Have the police taken your driving licence away too?”

I Put the sentences in the correct order.

  1. Then he began to go to his office on his bicycle.

  2. He usually sat in his living room and read the newspaper.

  3. It was not too hard for Mr. Holland to ride a bicycle.

  4. He found little roads which were not really very narrow.

  5. When Mr. Holland was a young man, he played a lot of football.

  6. When he was forty, he was fat and very soft.

  7. Mr. Holland hadn’t ridden a bicycle for many years.

  8. He didn’t wish to get fatter and soften every year.

  9. When all the cars stopped at a red light Mr. Holland went past them, because his bicycle was narrow.

  10. Another man stopped too and said to Mr. Holland “Have the police taken your licence away too?”


II Answer the following questions.

  • What is Mr. Holland’s dream?

  • When did he play a lot of football?

  • Why had he always been thin and very strong?

  • Why did he become fat and very soft?

  • What was the advice of one of his friends?

  • Was it hard to follow this advice? Why?

  • What did he usually do in the evening?

  • What would help him to get thinner?

  • Where did Mr. Holland practice?

  • Did he stop at the red light?

  • Why did a man behind him ask: “Have the police taken the driving licence away too?”


III Circle the correct answer.

1. Was Mr. Holland fat or this when he was young?
a) He was slim c) He was thick

b) He was thin d) He was fat

2. What was he like when he was forty?

a) He was fat c) He was thick

b) He was thin d) He was slim

3. Who told him to get a bicycle?

a) His son did c) His mother did

b) His wife did d) A friend

4. Was it hard for him to learn to ride a bicycle again?

a) Sometimes it was to learn to ride a bicycle again

b) Yes, it was very easy

c) Yes, it was very hard

d) No, it wasn’t


5. When did he practice?

a) In the evening c) On his birthday

b) In the morning d) At weekends.

6. Did he enjoy riding his bicycle?

a) Yes, he did c) No, he didn’t

b) Fifty-fifty d) Sometimes

7. Why did he like narrow roads?

a) Because they were crowded

b) Because they were very clean

c) Because they were noisier

d) Because they were less noisy

8. Why could he go past cars at red lights?

a) Because he didn’t have to stop at them

b) Because he was very ambitious

c) Because he didn’t know traffic rules

d) Because his bicycle was narrower

9. Had the police taken Mr. Holland’s driving licence away?

a) No, they hadn’t c) Yes, they had

b) Just checked it d) He left it at home

10. Had they taken the other man’s away?
a) No, they hadn’t c) He left it at home

b) Just checked it d) Yes, they had


1. Read the text «Scenarios»

Making up stories about the future might seem a curious occupation for grown-up executives. But there was a time, in the 1970s and early 1980s, when scenarios were a familiar part of the planning process. They then fell out of fashion for a while, as did strategic planning overall. Now that strategy is making a comeback, so are scenarios. In essence the scenario technique consists of describing a range of possible future. Let us suppose that the Chinese economy collapses, or that it flourishes: that the Internet enriches the telephone companies or drives them out of business. What then?

The aim is not to make predictions, but to provide a framework into which subsequent events can be fitted. If executives have thought out the possible outcomes, they should be quicker to react when one of them arrives. As Arie de Geus, former head of planning at Shell, puts it, they can remember the future.

Since the oil industry vats single investments such as refineries or petrochemical complexes, scenarios applealed as a from of risk analysis. What would happen in the oil price soared or plummeted? What was the probability of a given host government collapsing, or nationalizing the industry?

Then came the reaction. In a recent book, The Living Company, Mr. de Geus describes how in the 1980s, Shell’s senior executives became skeptical. Making up stories, they said, was great fun and good public relations. But how many decisions could be attributed directly to the scenario process?

Over the last 10 years, says Roger Rainbow, Shell’s present head of planning, there has been more emphasis on getting the managers involved. “The trend has been to get them to bring scenarios into their decision processes,” he says. “We need to help people to make decisions on quite specific issues, down to the level of a specific strategy in a given country, or a specific project.”

At the same time, he reports. Тhere is a rising level of interest outside. “We get one or two companies a week calling us up to ask our advice on scenarios. If we were a consultancy, we’d be making a lot of money.” There are a number of consultancies doing just that. Northeast Consulting, of Boston, was founded by a group of consultants who had previously done scenario work for IBM.

According to Keith Anderson, senior associate for Northeast Consulting Resources in Europe, the difference in origins is fundamental. Where Shell began with geopolitical change, the computer industry was more concerned with detailed developments in technology.

As Mr. Anderson puts, the task is not merely to describe possible future, but to identify the preferred one and work to bring it about. Microsoft, he observed, was dismissive about the Internet at the outset. When it perceived its mistake, it set out not merely to catch up, but to take a lead in determining how the Internet developed.

By Tony Jackson

from the Financial Times.


2. Number this information in order it appears in the text:

  1. People call Shell in order to ask how to develop and use scenarios.

  2. At Shell, they get managers to participate more in developing scenarios.

  3. Several consultancies are working in the area of scenarios.

  4. People outside Shell are getting more interested in scenarios.

  5. At Shell, managers have to make decisions on particular projects.

  6. Northeast Consulting was started by people who had worked at IBM.


3. What do these figures refer to in the text?

  1. 1980s

  2. 1970s

  3. 10


4. Choose the correct alternative:

  1. If the price of something soars, it

a) stays the same

b) falls really very quickly

c) increases by a lot very quickly

  1. If the price of something plummets, it a stays the same

a) stays the same

b) falls really very quickly

c) increases by a lot very quickly

  1. If you undertake something, you

a) carry it out

b) take it over from someone else

c) plan to avoid it

  1. If something appeals, it looks

a) uninteresting

b) attractive and interesting

c) boring

  1. If a government collapses, it

a) loses power

b) gains power

c) stays in power


5. All of the following statements are false. Your task is to correct them:

  1. Scenarios are of no real practical use

  2. The scenario technique involves thinking of one possible series of future events.

  3. Scenarios were a part of strategic planning right through the 1980s.

  4. Executives started to use scenarios before the Second World War

  5. Getting executives to make up stories is a normal thing to do.


6. Translate the following sentences into good Russian.

  1. Scenarios fell out of fashion for a while, as did strategic planning overall.

  2. Since the oil industry undertakes the vast single investments such as refineries or petrochemical complexes, scenarios appealed as a from of risk analysis.

  3. Making up stories about the future might seem a curios occupation for grown-up executives.

  4. In essence, the scenario technique consists of describing a rang of possible futures.

  5. If we were a consultancy, we’d be making a lot of money.

  6. At the same time there is a rising level of interest outside.

  7. What would happen if the oil price soared or plummeted?

  8. The aim is not to make predictions, but to provide a framework into which subsequent events can be fitted.

  9. When it perceived its mistake, it set out not merely to catch up, but to take a lead in determining how the Internet developed.

  10. Over the last 10 years, says Roger Rainbow, Shell’s present head of planning. there has been more emphasis on getting the managers involved.


7. Explain these words in English:

  1. Framework - ____________

  2. Collapse - _______________

  3. Economy - _______________

  4. Prediction - ______________

  5. Strategy - _______________

  6. Government - ____________

  7. Fashion - _______________

  8. Development - ____________

  9. Decision - ________________

10) Consultant - __________


1. Read the text «Nelson’s management style could have come from a modern textbook»

Millions find it hard today to identify white European males, and 20th century warfare has made it almost impossible to use war leaders of the past as role models for the present. Yet leaders and heroes are still needed, and Nelson’s characters and his preparation for the Nile adventure, still make him an example for everyone, black or write, male or female, British or otherwise. The reason lies less in what he did, more in how he did it.

Even in the toughest boardroom, battle, very few people today have to carry the level of responsibility Nelson bore in 1798. Yet the way he bore it could have come from a modern textbook:

  • developing teamwork with defined roles and close personal relationships;

  • allowing the expression of different ideas;

  • providing clear, shared and understandable goals;

  • permitting participation in decision-making;

  • encouraging initiative;

  • promoting sense of ownership and commitment.

All today are at least recognized as valuable, and all were present in his conduct of the campaign. If he had had time to write books, he could have advanced management theory by two centuries.

In 1978, he faced something which management-speak would call “a challenge”. The would seems hopelessly inadequate. With continental Europe controlled by revolutionary Franc, the Royal Navy had been forced to leave the Mediterranean. In Toulon, the French were preparing a colossal fleet and army - 17 major warships with more than 300 troop ships. Nelson was selected to find it and, if possible it. He was only 39 years old and had never commanded a fleet before, yet in London his task was seen as crucial to all Europe’s destiny.

Before his fleet assembled, he knew several of his captains personally and the rest by reputation. Immediately after their rendezvous, he began to work upon all of them the wonder of his command, the magic “Nelson touch”. Asking them to come in turn to the ship, he encouraged them into informal open discussions - an unheard - of combination of briefing and brainstorming. While always knowing who was in charge, their common understanding grew so great that later, paraphrasing Henry V, he said: “I had the happiness to command a band of brothers.”

By Stephen Howarth

From the Financial Times.


2. Train your reflective mind! Answer the questions

a) The article states that 20th century warfare has made it almost impossible to use war leaders of the past as role models for the present. Do you agree? Why or why not?

b) Can a military style be used in business today? Do you know such examples?

c) Why would Nelson have advanced management theory by two centuries if had written books?

d) Management-speak is the language of management books. Why is the word “challenge” inadequate, or not enough, to describe what Nelson had to do?

e) How far can military-type methods be used by business leaders?

3. Number these things in order they are mentioned in the article:

a) letting people say what they want

b) giving clear aims to people

c) getting people to work together

d) getting people to feel they belong to the organization

e) getting people to decide and do things on their own

f) allowing people to take part deciding things


4. What do these figures refer to in the text?

  1. 5

  2. 17

  3. 20

  4. 300

  5. millions

  6. 39

  7. 1798

  8. 1759


5. Find adjective in the text that describe the following:

  1. the common understanding among Nelson’s officers of what they had to do

  2. the combination of briefing and brainstorming

  3. Nelson’s discussions with the officers

  4. the “Nelson touch”

  5. the task facing Nelson

  6. the French fleet



1. Read the text «The Unforgiving demand of “Six sigma” process controls»

The term “six sigma” is one familiar to statisticians. In practical terms, it means reducing the defects in a process to just three per million. It is thus an extremely demanding target for quality control.

The term was thought up 10 years ago by the US electronics group Motorola, based on Japanese methods of totals quality management. The approach is particularly suited to the high-volume, high precision electronics industry. For example, a mobile phone such as Motorola produces might contain 400 components. If a company operates to two-sigma - 45000 defects per million - on each part, the chances of the phone being defective are far too high.

General Electric is now in its second year of applying six sigma across its businesses. Last year, it spent $200m on the initial parts of the programme. This year it aims to spend $300m and expects cost savings in the year of $400-500m: that is, a profit of $100m-200m.

Six sigma is by no means confined to manufacturing. GE Capital, the financial services division of General Electric, applies it to processes ranging from billing to various kinds of customer. Denis Nayden, president of GE Capital, says that in practical terms that hard part of applying six is obtaining real data. “It’s highly dependent on the data you have,” he says. “And given all the businesses we’re in, the data are all different.” Thereafter, he says: “The real question is whether you can put the right model in place, so the process has fewer moving parts and less things to break down. It’s very important to change the process fundamentally. You need to change the whole behavior of the company, to become more responsible to the customer.”

This last part is crucial. GE Capital surveys its customers regularly - some monthly or quarterly, depending on their business - to check their performance. “It’s very important that the customer is engaged in this,” Nayden says. “We use a score card, whereby customers identify what’s going wrong and what we should focus on.”

By Tony Jackson

from the Financial Times


2. Questions to the text:

  1. What does the term “six sigma” mean?

  2. How often does GE survey its customers?

  3. When was the “six sigma” term introduced?

  4. If a company operates to two sigma, is the a big chance you will gat a detective product?

  5. Where was the “six sigma” approach equally suitable for all goods?

  6. Is the “six sigma” approach equally suitable for all goods?


3. What do these figures refer to in the text?

  1. 2 8) 10.000

  2. 200 9) 6

  3. 400 10) 3

  4. 400-500 11) 10

  5. 45.000

  6. 100-200

  7. 300

4. True or false? Read the statements and correct that false ones.

  1. GE says six sigma makes it more aware of customers’ needs.

  2. GE changes the way it does things when it applies six sigma.

  3. GE has found it easy to apply to different activities.

  4. GE only uses six sigma in manufacturing.

  5. GE expects to save over $400 million in the second year by using it.

  6. GE spent $200 million on six sigma in the first year.

  7. GE has been using six sigma for three years.


5. There are certain contractions used in the article, such as “the US” which refers to the United States, or “GE” which is General Electric.

Here is a list of some more widely-used contractions. Can you say what they stand for?

1. NBA 2.NHL 3.GB 4.UK 5.NY 6.USSR 7.HR 8.HP 9.RD 10.R’n’B 11.R’n’R 12.TGIF 13.WC 14.e-mail 15.UN 16.NATO 17.CV


6. Use the words and phrases separated by slashes and add the missing to make complete sentences about GE, based on the article. Each slach indicates one missing word, and the words in brackets have to be put into their correct grammatical form.

  1. Mr. Nayden (think) it /very important/ customers should / (involve)/ the process

  2. /involvement/ customers/extremely/

  3. GE (use) /score card, where customers (show) what (need) (improve) /what it/ concentrate/.

  4. GE Capital (question) /customers regularly - some /week, some /month, some /three months: /depend) /their type /business - /order / check how it / (do)


1. Read the text «Amusement park»

I always say that I am not little any more and I am not interested in any theme parks. When my classmates invite me to go there with them I always: “No, I am busy doing more interesting things than going to the amusement park.”

But last weekend I felt sorry that I told everybody at school that. Last weekend my little sister had her birthday and asked me to take her to the amusement park. What could I do? Of course, I went with my sister to the amusement park. It took us half an hour to get to the park by the underground. At first my sister rode on a merry-go-round. She took a ride on a white horse while I watched her. The merry-go-round moved very fast but my little sister was not afraid. Then she saw a roller coaster. It was low and high hills and a tram ran up and down them. She enjoyed the ride very much. Then we came up to the Big Wheel. I was tired of watching my sister and that time I decided to take a ride on the Big Wheel. My sister and I got into the car. There are four seats in each Wheel car. We waited a little and then I saw two girls from my class. They saw me, laughed and took their seats in our car. They had a very good time and laughed a lot. I think they laughed at me. My sister also had a great time… But not me…


Find in the text the sentences with these words and word combinations and write them out:

  1. Я больше не маленький.

  2. Мне стало жаль.

  3. Она попросила меня отвести ее в парк аттракционов.

  4. Я наблюдал за ней.

  5. Поезд ехал вверх и вниз.

  6. Я устал наблюдать за своей сестрой.

  7. Моя сестра и я сели в вагонетку.


Lexical Work: fact/quickly

  1. The planes fly fact

  2. Peter can run fast

  3. Look! Helen is writing very fast!

  4. My father drives very fact.

  5. You are talking very fast. Please, talk more slowly.


***

  1. The bell rang and the children ran quickly to the door.

  2. Helen heard a noise outside ran up to the window.

  3. The children were walking slowly, when they saw the river they quickly ran to it.

  4. Tom Sawyer hated to wash himself with soap. He usually did it very quickly.

  5. The teacher asked the question and it was Samuel who answered very quickly.


2. Fill in quickly or fast.

  • I can ride a bike very_______.

  • In the morning Pete could not find his bad but his mother did it_______.

  • Mary hated soup. At the lunch time she was eating the soup very slowly but when her mother gave her ice cream she ate it________.

  • The children were skating. Helen was skating ______. But when she saw her friend Daniel she stopped ________ and called him.

  • There were one hundred pieces in the puzzle. The children did the puzzle_____. It took them only half an hour.

  • We were walking along the street ____ but when we saw a new beautiful sweet shop we ____ decided to get in and eat something tasty.

4.4 Клише, используемые при реферировании текста или статьи


I 1. The title of the article. - Название статьи.

2. The article is head - lined … - Статья называется

3. The head - line of the article I have read is… - Статья, которую я прочитал, называется

4. It is (en)titled… - Она называется

II 1. The author(s) of the article is (are) … - Автором(-ами) этой статьи является (являются)….

2. The article is written by … - Статья написана

3. It is (was) published in … - Она (была) опубликована в

III 1. The main idea of the article is … - Основная идея статьи заключается в том, что

2. The article is about … - Статья о

3. The article is devoted to … - Статья посвящена

4. The article deals with … - Статья имеет дело с

5. The article touches upon … - Статья затрагивает

6. The purpose (aim, objective) of this article is to give … - Цель этой статьи дать …(читателям определенную информацию о …) - (the readers some information on …)

IV 1. In the first part of the article the author speaks about … - В первой части статьи автор говорит о

2. The author shows … - Автор показывает

3.The author defines … - Автор определяет

4.The author underlines … - Автор подчеркивает

5.The author notes … - Автор отмечает

6. The author emphasizes (marks out, pints out) … - Автор выделяет

7. First of all it is necessary to underline… - Прежде всего необходимо подчеркнуть ….

8. The author begins with the describing … - Автор начинает с описания

9. According to the text … - Согласно тексту….

10. Further the author reports (says) that … - Дальше автор сообщает, что

11. In conclusion … - В заключении

12. The author comes to the conclusion that … - В заключении автор приходит к выводу, что

13. The author concludes by emphasizing the fact that … - Автор заканчивает выделением такого факта, как

V 1. I find the article interesting. – Я нахожу, что статья интересна.

2. I consider the article important. – Я считаю, что статья важна.

3. I found the article of no valuе. - Я нахожу, что статья не имеет большой ценности.

4. The article holds much new for (to) me. - Статья содержит много нового для меня.

5. КОНТРОЛЬ И ОЦЕНКА РЕЗУЛЬТАТОВ

ОСВОЕНИЯ ДИСЦИПЛИНЫ


Перечень работ, обязательных к сдаче:

  • практическая работа (подготовка и участие в работе семинарского занятия по теме « Локация, навигация, связь »);

  • контрольная работа (домашняя).


МЕТОДИЧЕСКИЕ УКАЗАНИЯ.

  1. В работе над иностранным языком студент должен руководствоваться “Методическими указаниями и контрольными заданиями” (контрольные работы №1, 2).

  2. Контрольное задание должно быть написано чернилами, чётко, аккуратно. При выполнении работ необходимо оставлять поля для замечаний и методических указаний рецензента. Иностранный текст следует писать на левой странице тетради, а его перевод на правой.

  3. К зачёту допускаются студенты, выполнившие работу в соответствии с учебным графиком.

Для сдачи зачёта студент должен:

а) уметь читать и переводить без словаря тексты контрольных заданий своего варианта;

б) уметь читать и переводить со словарём текст по тематике контрольных заданий №1, 2.


Контрольное задание №1

Вариант 1.


I Перепишите следующие предложения. Определите по грамматическим признакам, какой частью речи являются слова, оформленные окончанием –s, и какую функцию это окончание выполняет, т. е. служит ли оно:
а) показателем 3-го лица единственного числа глагола в
Present Simple;
б) признаком множественного числа имени существительного;
в) признаком притяжательного падежа имени существительного.

Переведите предложения на русский язык.

  1. The history of London goes back to Roman times.

  2. Many of the building, squares and parks of London are of historical and architectural interest.

  3. Trafalgar Square is famous for its fountains, pigeons and the Nelson’s Column.


II Перепишите следующие предложения и переведите их, обращая внимание на особенности перевода на русский язык определений, выраженных именем существительным.

  1. The system of London passenger transport covers an area of more than 2,000 square miles.

  2. The business portion of London is near the Windsor Castle.

  3. During winter there is no movement of air over London and then there appears smog.


III Перепишите следующие предложения, содержащие разные формы сравнения, и переведите их на русский язык.

  1. Some of the oldest streets of London are very narrow.

  2. A Grammar School in Britain has better buildings, smaller classes, more professional teachers.

  3. The more you study English the better you know it.


IV Перепишите и письменно переведите предложения на русский язык, обращая внимание на перевод неопределенных и отрицательных местоимений.

  1. There are no natural resources in the London area.

  2. Any student of Oxford goes in for some kind of sport.

  3. Within some English universities there are colleges specially for one sex.

V Перепишите следующие предложения, определите в них видовременные формы глаголов и укажите их инфинитив; переведите предложения на русский язык.

  1. The history of London began on the north bank of the Thames.

  2. The city covers only about a square mile.

  3. A group of our students will go to London next summer.


VI Прочитайте и устно переведите на русский язык с 1-го по 6-й абзацы текста. Перепишите и письменно переведите с 1-го по 5-й абзацы.

SIKORSKY (1889-1972)

  1. Igor Ivanovich Sikorsky occupies a special place in the history of aviation. Few individuals in the history of flight may equal Sikorsky as an aircraft designer, pilot, and aviation pioneer. Sikorsky has greatly contributed to multi-engine aircraft design, flying boats, and helicopters.

  2. I. Sikorsky was born in Kiev in a family of a famous professor in psychiatry. Sikorsky received a splendid education. Being a little boy he built original mechanical devices.

  3. Already in his childhood Sikorsky became interested in aviation. In 1908 he built his first helicopter which almost worked. A second helicopter built by Sikorsky in 1910 rose into the air. It had two propellers revolving in opposite direction. Come time late he turned to the construction of aeroplanes.

  4. It was in 1910 that he launched, his “S” series of aircraft which consisted of both monoplanes and biplanes. Some of these planes won the first prizes at different Aviation Exhibitions.

  5. About this time Sikorsky became convinced that the next logical step was to design a large multi-engine aircraft. In 1913 there appeared heavy multi-engine aeroplanes of the “Russky Vityaz” type designed by Sikorsky. On August 2, 1913 the plane of this type set up a world record by remaining in the air for 1 hour 54 minutes, and in 1914 an improved version of this type of aircraft – “Ilya Murometz” – was built.

  6. After the events of 1917 Sikorsky left Russia. For some time he lived and worked in Paris and later he came to the United States. Sikorsky’s role in American aviation has been significant, in particular his contributions to helicopter design where the name of Sikorsky has become almost synonymous with the technology of vertical flight.


VII Прочитайте 6-й абзац текста и вопрос к нему. Из приведенных вариантов ответа укажите номер предложения, содержащего правильный ответ на поставленный вопрос.

What has the name of Sikorsky become synonymous with?

  1. ..………………………………………….with the aircraft design.

  2. ……..…………………………………….with the technology of vertical flight.

  3. …………..……………………………….with the development of space technology.






Вариант 2.


I Перепишите следующие предложения. Определите по грамматическим признакам, какой частью речи являются слова, оформленные окончанием –s, и какую функцию это окончание выполняет, т.е. служит ли оно:

а) показателем 3-го лица единственного числа глагола в Present Simple;

б) признаком множественного числа имени существительного;

в) признаком притяжательного падежа имени существительного.

Переведите предложения на русский язык.

  1. The population of Washington numbers less than one million people.

  2. In America there are representatives of practically racial and national groups.

  3. The main Washington’s production is government decrees and laws.

II Перепишите следующие предложения и переведите их, обращая внимание на особенности перевода на русский язык определений, выраженных именем существительным.

  1. Everyday twenty-five railway cars with scrap paper leave Washington.

  2. The sixteenth President of the USА Lincoln is the author of Emancipation Proclamation.

  3. Most of Washington’s inhabitants are government clerks and officers.


III Перепишите следующие предложения, содержащие разные формы сравнения и переведите их на русский язык.

  1. Washington is not larger than Philadelphia or Detroit.

  2. The largest city of the USA is New York.

  3. The nearer to the Pacific Coast the warmer the climate is in the USА.


IV Перепишите и письменно переведите предложения на русский язык, обращая внимание на перевод неопределенных и отрицательных местоимений.

  1. The city of Washington has no industry.

  2. There is some difference between British and American English.

  3. The Library of Congress has special reading rooms where it is possible to consult any material.


V Перепишите следующие предложения, определите в них видовременные формы глаголов и укажите их инфинитив; переведите на русский язык.

  1. The author of the Declaration of Independence was the third President of the USA Thomas Jefferson.

  2. The main street of Washington – Pennsylvania Avenue – stretches out between the Capitol and the White House.


VI Прочитайте и устно переведите на русский язык с 1-го по 5-й абзацы текста. Перепишите и письменно переведите с 1-го по 4-й абзацы.

S.V.ILYUSHIN (1901-1984)

  1. Sergey Vladimirovich Ilyushin was born in a family of a peasant from the remote village in the Vologda Gubernia. He had tried many jobs before he became a leading aircraft designer of this century. His had friend mission in life was to create planes. They were designed at the bureau which he set up and which was named in his honour.

  2. The first plane designed by Ilyushin appeared in 1935. It was a high – speed long-range plane. Its pilots set several world aviation records. For a number of years before this Ilyushin was engaged is designing gliders. He took part in the national glider trials regularly held in the Crimea since 1923. There he first met S.Korolyov, O.Antonov and A. Yakovlev who were later to become outstanding aviation and space technology designers.

  3. Ilyushin thought much about airbattle tactics. During the World War II there appeared the IL-2 had no rivals. The Nazis called it “the black death”.

  4. The war was still raging when the aircraft designers turned their thoughts to new problems arising in civil aviation. Ilyushin was the first designer who installed jet engines made in our country on his aircraft. This was the experimental four-engined IL-22 whose composition served as a prototype for the UL-86 airbus. Later followed the IL-12, IL-14 and IL-18 which have carried many million passengers.

  5. In 1968 the intercontinental IL-62 carrying 186 passengers went into commercial operation. There years late the IL-76 jet transport appeared and in 1978 the wide-body IL-86 airbus made its first flight. All the Ilyushin’s planes are aerodynamically perfect, economically profitable and provide all conveniences and comfort for passengers.


VI Прочитайте 5-й абзац текста и вопрос к нему. Из приведенных вариантов ответа укажите номер предложения, содержащего правильный ответ на поставленный вопрос.

What type of aircraft is the IL-86?

  1. It is a long-range aircraft.

  2. It is a wide-body aircraft.

  3. It is a short-range aircraft.




Контрольное задание №2

Вариант 1

I Перепишите следующие предложения; подчеркните в каждом из них глагол - сказуемое и определите его видо – временную форму и залог. Переведите предложения на русский язык.

а) 1. New scientific solutions, ideas and methods have appeared in space investigations lately.

2. The programmes of space exploration are becoming more and more complicated.

б) 1. Tsiolkovsky's theoretical calculations are used by scientists in many countries.

2. Any existing body is acted upon by other bodies.


II Перепишите следующие предложения; подчеркните Participle I и Participle II и установите функцию каждого из них, т.е. укажите, является ли оно определением, обстоятельством или частью глагола- сказуемого. Переведите предложения на русский язык.

1. The basic formula describing the motion of a rocket and determining its velocity is now known as Tsiolkovsky's formula.

2. While designing a rocket many things must be taken into consideration.

3. Outer space is a varied laboratory created by nature.

4. When applied the new method of investigations give quite extraordinary results.


III Перепишите следующие предложения; подчеркните в каждом из них модальный глагол или его эквивалент. Переведите предложения на русский язык.

1. Under weightless conditions, liquid cannot be consumed from open containers.

2. The development of the vehicle should begin with a definition of the basic mission objectives.

3. Those men who fly into outer space have to have firm knowledge of many things.

4. Orbital launchings may be made from space stations.


IV Прочитайте и устно переведите с 1-го по 4-й абзацы текста. Перепишите и письменно переведите c 1-го по 3-й абзацы.

K.E.TSIOLKOVSKY (1857 -1935)

1. At the turn of this century the Russian scientist Konstanin Tsiolkovsky solved several problems bearing on the theory of reactive movement and substantiated the possibility of manned space flight. Konstantin Tsiolkovsky's theoretical calculations have been widely used by scientists in many countries

2. K.E. Tsiolkovsky was born on September 5, 1857 in the village of Izhevsk, in Ryazansky province. When he was ten he contracted scarlet fever and was left permanently deaf. And this greatly influenced the course of his life. He educated himself, he read; he wrote verses, constructed model-balloons, a winged flying machine, a carriage driven by a steam turbine, etc. At the age of fifteen he got interested in mathematics and later became a mathematics and physics teacher.

3. When he was sixteen he began to think of applying centrifugal force to the ascent into space. A popular account of his views on this subject was first published in 1895 and a more detailed survey of a liquidfuelled space - ship was prepared in 1898 and published in 1903. This first design was a streamline shape divided up into a long conical combustion chamber, propellant and living compartment. One of Tsiolkovsky's great contribution to aeronautics was the use of liquid fuels.

4. During the period of 1903-1926 he published several articles and books dealing with the mathematical theory of rocket flights and space travel. His calculations showed the possibility of travelling out into space and setting up manned space stations.


V Прочитайте 4-й абзац текста и вопрос к нему. Из приведенных вариантов ответа укажите номер предложения, содержащего правильный ответ на поставленный вопрос.


What did Tsiolkovsky's calculations show?

1……………………… the possibility of constructing a new rocket.

2…………………… the possibility of travelling out into space.

3…………………… the possibility of improving flying machines.









Вариант 2

I Перепишите следующие предложения; подчеркните в каждом из них глагол - сказуемое и определите его видо - временную форму и залог. Переведите предложения на русский язык.

a) I. Aviation has become the cradle of cosmonautics.

2. Our country is carrying out a vast programme of space exploration and research.

b) I. Successful orbital flights were followed by space flights.

2. The Vostok spaceship with Y. Gagarin on board was put into orbit on April 12,1961.


II Перепишите следующие предложения; подчеркните Participle I и Participle II и установите функцию каждого из них, т.е. укажите, является ли оно определением, обстоятельством или частью глагола- сказуемого. Переведите предложения на русский язык.

1. The launching of the rocket carrying the spaceship requires great precision.

2. Computers perform millions of mathematical calculations required in scientific research.

3. While solving these complex equations they used a digital computer.

4. When introduced the new method received the general recognition.


III Перепишите следующие предложения; подчеркните в каждом из них модальный глагол или его эквивалент. Переведите предложения на русский язык.

1. In outer space people can observe and study new phenomena and discover

laws of nature.

2. The propulsion system should start and operate reliably.

3. They had to make more tests for determining the possibility of using a new system.

4. The tracking of a space vehicle may be accomplished in three different ways.


IV Прочитайте и устно переведите с 1-го по 6-й абзацы текста. Перепишите и письменно переведите с 1-го по 5-й абзацы.

S.P.KOROLYOV (1906-1966)

1. The ideas of reaching the stars was one of man's most exciting dreams. The first man who fully understood the possibility of space flights was K.E. Tsiolkovsky. His rocket opened the road into outer space.

2. In the 1920s several groups of scientists and engineers worked on problems of rocketry in the Soviet Union. In 1934 a Research Institute of Reactive Propulsion was organized. All the fundamental works and investigations in rocketry were concentrated in it. Among those who worked at the Institute was S.P. Korolyov, future chief designer of powerful multi- staged rockets.

3. S.P. Korolyov was born in Zhitomir in a teacher's family. He graduated a Building Trade Secondary School in Odessa and began io work in the aircraft industry. Some years later he went to Moscow to go on with his studies. He entered the Moscow Higher Technical School which he graduated in 1930.

4. After studying K. Tsiolkovsky's theories Korolyov made rocket design his aim in life. Being a talanted designer and an extremely active person he soon became the head of a design office. This very office designed, constructed and launched the first liquid propellant rocket in August 1933.

5. During World War II S.P.Korolyov was appointed assistant chief designer of engines for combat planes. An important task set before the young designer was the development of powerful rocket systems. In 1958 for his outstanding contributions to space science and technology he was elected member of the Academy of Sciences.

6. For a number of years S.P. Korolyov was engaged in solving complicated problems connected with space research. Many of his ideas have found application in space technology. It may be said that a series of outstanding developments in the history of space exploration is connected with the name of S.P. Korolyov.


V Прочитайте 6-й абзац текста и вопрос к нему. Из приведенных вариантов ответа укажите номер предложения, содержащего правильный ответ на поставленный вопрос.

Where have the Korolyov's ideas found applications?


1……………………………………in aircraft design.

2……………………………………in creating rockets.

3……………………………………in space technology.



Вопросы к дифференцированному зачету

  1. Who is the inventor of the radio?

  2. When do we celebrate Radio Day?

  3. Where did A. S. Popov study and work?

  4. What problem was Popov interested in?

  5. When was the radio invented?

  6. What is the practical use of radio communication?

7. What types of radio sets do you know?

8. What is radio?

9. What types of radio stations may be installed in modern

aircraft?

10. What is the airborne communication system designed?

11. What types of frequencies do you know?

12. Can you enumerate the elements of radio installation?

13. What does the term “ radiolocation” mean?

14. How are radar scanning and targets setting realized?

15. When had a German engineer invented the first radar?

16. When is radar used?

17. What types of radar do you know?

18. What forms are associated with radar?

19. What does the word “radar” mean?

20. How is the direction in which an object lies to be found?

21. What groups may airborne radars be divided in?

22. What tasks do panoramic radars perform?

23. What do meteorological radars serve for?

24. What types of aircraft may be meteorological and weather navigation radars

installed on?

25. What tasks do side-looking radars, airborne responders and radio altimeters

perform?

26. What is the navigation?

27. What does the aeronavigation mean?

28. What navigation do we distinguish in accordance with its purposes?

29. What is the radio navigation device designed?

30. What is the radio navigation system?









Предложения для перевода с английского на русский язык


  1. We received reflected signal.

  2. The principles of radar are not new.

  3. It is the basis of all radiocommunication.

  4. The application of radar in air traffic control consists of two basic components.

  5. There are two types of radio waves: ground waves and sky waves.

  6. Radiolocation means the exact determination of objects by means of radio emission.

  7. We distinguish marine navigation, space navigation and aeronavigation.

  8. Response signal is reflected on the display.

  9. Radar equipment is allowed to determine the presence of the objects, their direction, range and recognizing characters by means of radio echoes.

  10. Priority in the invention of radio belongs to the Russian scientist A.S. Popov.

  11. In free space all radio waves are propagated in straight lines at the speed of light.

  12. The elements which comprise the overall complex of radio installation are: radiolocation facilities, radionavigation facilities, radiocommunication equipment.

  13. The radio transmitting device is an apparatus designed for generation of electrical oscillations definite frequency.

  14. The radio has brought great changes to our life.

  15. Such radar stations are established on airplanes AN-12, TU-134.

  16. A.S. Popov worked on a sensitive receiving set which could pick up even the weakest radio waves.

  17. The term “radiolocation” is made of two words “radiate” and “locus”.

  18. As the transmitted energy strikes an object, a portion of it is reflected back.

  19. The wide use of radar sets in our everyday life will make air and sea entirely safe.

  20. The wireless receiving set or radio is one of the greatest achievements of human genius.

  21. There are two types of radar: primary and secondary surveillance radar.

  22. The ground system of a modern airport is a set of devices designed for communication of command towers with the aircraft crews.

  23. The greater part of his life A.S. Popov devoted to the problem of the application of electromagnetic waves to wireless communication.

  24. Radar scanning and targets setting are realized by means of various types of airborne and ground locators.

  25. Radar is used in the air traffic control system.

  26. The year of 1895 is considered to be the date of the invention of the radio when A. Popov demonstrated his radio receiving set in operation.

  27. The directional antenna takes this energy from the transmitter and radiates it in a beam.

  28. The navigation is a science about methods and means ensuring driving the mobile objects from one space point to another.

  29. Airplanes will be able to fly over mountain ranges in storms and effect blind landing during poor visibility.

  30. There are three forms associated with radar: radar echo, radar response, radar bliр.




Предложения для перевода с русского на английский язык


1. Есть три элемента радионаблюдения: локация, навигация, связь.

2. Аэронавигация – это часть навигации, цель которой вести самолёты и

вертолёты по заданному курсу.

3. Мы различаем морскую навигацию, космическую навигацию и аэрона-

вигацию.

4. Радар состоит из шести основных компонентов: передатчика, приёмни-

ка, антенны, силовой установки, таймера и индикатора.

5. Ответный сигнал отражается от объекта.

6. Существует два вида колебаний: поверхностные и пространственные.

7. Радиолокация означает точное определение объекта с помощью радио-

излучения.

8. Принципы радара не новы.

9. Радар используется в системе управления воздушным движением.

10. Бортовая система связи предназначена для связи экипажей воздушного

судна между собой и с диспетчерским пунктом.

11. Появление этих сигналов показывает наличие объекта в поле зрения ра-

дара.

12. Радио – это способ передачи сигналов длинные расстояния посредст –

вом электромагнитных колебаний или радиоволн.

13. Навигация – это наука о методах и средствах, обеспечивающих движе -

ние подвижных объектов из одной точки пространства в другую.

14. Главная цель авиации – обеспечить безопасность полётов.

15. А.С. Попов разработал чувствительное приёмное устройство, которое

могло ловить даже самые слабые радиоволны.

16. Широкое использование радара в повседневной жизни сделает воздух

и воду безопасными.

17. Радиолокация – это отрасль радиотехники, задача которой проводить и

передавать наблюдения, а также находить объекты наземных и воздуш-

ных целей.

18. Точность, с которой измеряется время, определяет точность радиуса

действия.

19. Самолёты смогут летать над горами, в шторм и совершать слепую по –

садку в условиях плохой видимости.

20. Радиолокационный обзор и установка целей осуществляется с по -

мощью различных типов бортовых и наземных локаторов.

21. Когда передаваемая энергия достигает объекта, часть её отражается на-

зад.

22. Элементы, содержащие общий комплекс радиоустановки – это: радио-

локационное оборудование, радионавигационное оборудование, радио-

связное оборудование.

23. Беспроводное приёмное устройство или радио – одно из величайших

достижений человечества.

24. С помощью радара мы можем получить пространственное расположе-

ние объекта.

25. Азимут и высота могут быть определены с помощью направленной

антенны.

26. Радиочастоты подразделяются на следующие категории: очень низкие,

низкие, средние, высокие, очень высокие, ультра высокие, сверх -

высокие, крайне высокие.

27. Радары могут быть установлены на каждом корабле в море и в каждой

большой гаване.

28. Радарное оборудование способно определить наличие объекта, направ-

ление, расстояние и его опознавательные характеристики с помощью

радиоколебаний.

29. 7 мая мы отмечаем День радио, потому что в этот день в 1895 году

русский учёный А.С. Попов продемонстрировал свой первый радио –

приёмник собранию русского физико – химического общества.

30. Большую часть своей жизни А.С. Попов посвятил проблеме использо -

вания электромагнитных волн в беспроводной связи.





Итоговый контроль по дисциплине



По итогам изучения дисциплины выставляется дифференцированный зачет на основании оценок за практическую работу (подготовка и участие в работе семинарского занятия по теме «Локация, навигация, связь») и контрольную работу.

6. Приложение

Ключи к тестам

Тест 1


Упражнение 5

1. They will live in Moscow. 2. Will you go to the library tomorrow? - Yes, I shall. No, I shall not. 3. I shall not translate this text. 4. They will be goods pupils.


Упражнение 6

1. worked; 2. would come; 3. had studied


Упражнение 7

1. said; 2. say; 3. tell; 4. tell; 5. told.


Упражнение 8

1. She told me that she could ride.

2. They said that they were ready to start work.

3. He told me that it was easy.

4. Mary said that she had bought the tickets.

5. They said that they would help me.

6. She asked me what they wanted.

The teacher ordered us to finish our work.


Упражнение 9

1. Я не знал, где жил наш учитель.

2, Она была уверена, что мы придем.

3. Они сказали, что они немного знают английский.


Упражнение 10

1.She said that she could read English books.

2. He knew that we should go to the cinema.

3. I was sure that I had seen her yesterday in the street.


Упражнение 11

a) 1. was

2. was

3. Are

b) 1. will be

2. shall be


Упражнение 12

Passive: 1. was made

2. are being asked

3. The questions are answered by the students.

4. have been finished

5. A portrait

6. is interviewed


Упражнение 14

1. He was told the truth.

2. His books were shown to me.

3. New houses are built every month.

4. He was asked some questions by them.

5. All the letters have been typed by she.


Упражнение 15

  1. was - Past Simple Active Voice has been able to recite - Present Perfect Active Voice с инфинитивом глагола to recite

  2. had been sent - Past Perfect Passive Voice

  3. can - модальный глагол Present Simple + Passive Infinitive be translated

  4. have been opened - Present Perfect Passive Voice

  5. was being examined - Past Progressive Passive Voice


Упражнение 16

  1. Мне нравится читать английские книги.

  2. Мы знаем о ее приезде в Москву.

  3. Он продолжил изучение английского языка.

  4. Ему нравится переводить английские рассказы на русский.

  5. Окончив перевод этот студент отдал свою тетрадь учителю.


Упражнение 17

1. Так как моя подруга переводила трудный текст, я помогал ей искать некоторые слова в словаре.

2. Когда уроки закончились, наши студенты пошли в читальный зал.

3. Так как вся работа была выполнена мы, смогли отдохнуть.

4. В вашем учебнике много иллюстраций, некоторые из них являются картинками известных художников.


Упражнение 18

ahello_html_27742ce6.gifid to aid - помогать

ahello_html_27742ce6.gifir to air - проветривать

chello_html_27742ce6.gifontrol to control - управлять, руководить

chello_html_27742ce6.gifause to cause - причинять, заставлять

rhello_html_27742ce6.gifest to rest - отдыхать

whello_html_27742ce6.gifork to work - работать

lhello_html_27742ce6.gifift to lift - поднимать

lhello_html_27742ce6.gifight to light - освещать

shello_html_27742ce6.giftop to stop - прекращать

whello_html_27742ce6.gifater to water - поливать


Упражнение 19

Englishman, icebreaker, housework, fiveroom, waterfall, sunflower, bedroom, bathroom, tree-room, five - year, gas - mask.


Упражнение 20

to act - actor - актер

to write - writer - писатель

to read - reader - читатель

to speak - speaker - оратор

to direct - director - руководитель

to drive - driver - водитель

to visit - visitor - посетитель


Упражнение 21

musician - музыкант

difference - разница

different - другой, несходный

specialist - специалист

technician - техник; специалист

importance - важность, знанительность

mathematician - математик

important - важный

politician - политик


Упражнение 22

shello_html_27742ce6.gifoft soften - размягчать

rhello_html_27742ce6.gifed redden - краснеть, окрашивать в красный цвет

thello_html_27742ce6.gifight tighten -



Упражнение 23

English - прилагательное

boyish - прилагательное

tactless - прилагательное

homeless - прилагательное

harmful - прилагательное

translator - существительное

formal - прилагательное

reaction - существительное

dangerous - прилагательное

changeable - прилагательное

memorize - глагол


Ключи к тестам 3.3 на проверку усвоения грамматического материала по темам, вынесенным на самостоятельное изучение


Test 1

1. 3

2. 4

3. 6

4. 4

5. 2

6. 1

7. 5

8. 5, 6

9. 4

10. 6


Test 2

I 1. Verb: - fy; -ize; -en; -ate.

2. Noun: - ment; - ion; - er; - ity; - sure; - ture; - ness; -ency; -an; -ry; -ity.

3. Adjective: -ent; -iar; -ly; -al; -ous; -y; -ie; ive; -less; -ful; -able.

4. Adverb: -ly

II 1-c; 2-a; 3-b; 4-c; 5-b; 6-d; 7c; 8-b; 9-a; 10-a.


III 1) increase; 2) blackness; 3) character; 4) design; 5) memory; 6) glory; 7) trust; 8) release; 9) classification; 10) research; 11) width; 12) water; 13) delivery 14)damage; 15) influence


Test 3

Future Simple Tense

1 - a 5 - b 9 - a

2 - d 6 - a 10 - b

3 - d 7 - c

4 - a 8 - a

Test 4

1 - b 6 - b

2 - c 7 - c

3 - a 8 - b

4 - c 9 - b

5 - a 10 - a


Test 5

1 - a 6 - c

2 - b 7 - a

3 - c 8 - c

4 - a 9 - c

5 - b 10 - b


Test 6

1 - c 6 - b

2 - b 7 - a

3 - a 8 - d

4 - a 9 - d

5 - c 10 - c


Test 7

1 - b 6 - b

2 - d 7 - b

3 - c 8 - a

4 - b 9 - b

5 - b 10 - b


Test 8

1 - b 6 - c

2 - b 7 - d

3 - c 8 - c

4 - a 9 - b

5 - c 10 - b




7. ИНФОРМАЦИОННОЕ ОБЕСПЕЧЕНИЕ ДИСЦИПЛИНЫ

Список рекомендуемой литературы

  1. Р.В. Резник, Т.С. Сорокина, Т.А. Казарицкая, И.В. Резник. «Грамматика английского языка», Москва, 2004г., издательство центр «ТОК»;

  2. Л.И. Кравцова «Английский язык», Москва, «Высшая школа», 2004 г.;

  3. Т.Ю. Дроздова «Everyday English», Санкт-Петербург, издательство «Химера», 2012 г.;

  4. Г. Выборова, К. Махмурян, О. Мельгина «Тесты по английскому языку», Москва, «АСТ- Пресс», 2012г.;

  5. Т.Г. Николенко «Тесты по грамматике английского языка», Москва, «Айрис Пресс», 2011г.;

  6. О.В. Зубанова «Английская грамматика в таблицах и упражнениях», Москва, Менеджер, 2013г.;

  7. Raymond Murphy «Essential Grammar in USE», Cambridge University Press, 2010г.;

  8. Большой справочник для школьников, Москва, Дрофа, 2014г.;

  9. Англо-русский, русско-английский словарь, Москва, «АСТ - Пресс», 2001г.

  10. Н.Д. Малахова, практикум по английскому языку "Локация, навигация, связь", ОЛТК ГА, 2009



Подайте заявку сейчас на любой интересующий Вас курс переподготовки, чтобы получить диплом со скидкой 50% уже осенью 2017 года.


Выберите специальность, которую Вы хотите получить:

Обучение проходит дистанционно на сайте проекта "Инфоурок".
По итогам обучения слушателям выдаются печатные дипломы установленного образца.

ПЕРЕЙТИ В КАТАЛОГ КУРСОВ

Автор
Дата добавления 28.09.2016
Раздел Иностранные языки
Подраздел Другие методич. материалы
Просмотров328
Номер материала ДБ-217839
Получить свидетельство о публикации
Похожие материалы

Включите уведомления прямо сейчас и мы сразу сообщим Вам о важных новостях. Не волнуйтесь, мы будем отправлять только самое главное.
Специальное предложение
Вверх