Добавить материал и получить бесплатное свидетельство о публикации в СМИ
Эл. №ФС77-60625 от 20.01.2015
Инфоурок / Биология / Научные работы / Науково - дослідницька робота , реферат "Повзик - птах року 2016 року"

Науково - дослідницька робота , реферат "Повзик - птах року 2016 року"

Идёт приём заявок на самые массовые международные олимпиады проекта "Инфоурок"

Для учителей мы подготовили самые привлекательные условия в русскоязычном интернете:

1. Бесплатные наградные документы с указанием данных образовательной Лицензии и Свидeтельства СМИ;
2. Призовой фонд 1.500.000 рублей для самых активных учителей;
3. До 100 рублей за одного ученика остаётся у учителя (при орг.взносе 150 рублей);
4. Бесплатные путёвки в Турцию (на двоих, всё включено) - розыгрыш среди активных учителей;
5. Бесплатная подписка на месяц на видеоуроки от "Инфоурок" - активным учителям;
6. Благодарность учителю будет выслана на адрес руководителя школы.

Подайте заявку на олимпиаду сейчас - https://infourok.ru/konkurs


Международный конкурс по математике «Поверь в себя»

для учеников 1-11 классов и дошкольников с ЛЮБЫМ уровнем знаний

Задания конкурса по математике «Поверь в себя» разработаны таким образом, чтобы каждый ученик вне зависимости от уровня подготовки смог проявить себя.

Конкурс проходит полностью дистанционно. Это значит, что ребенок сам решает задания, сидя за своим домашним компьютером (по желанию учителя дети могут решать задания и организованно в компьютерном классе).

Подробнее о конкурсе - https://urokimatematiki.ru/

  • Биология

Поделитесь материалом с коллегами:



РЕФЕРАТ


« Повзик – птах 2016 року »

hello_html_57524faf.jpg



Біла Ірина Георгіївна

Загальноосвітня школа-інтернат І-ІІ ступенів

м.Жмеринки


ЗМІСТ

1. ОСНОВНІ ДАНІ
а) РОЗМІРИ 

б) РОЗМНОЖЕННЯ 

в) СПОСІБ ЖИТТЯ 

г) ДЗЬОБ

д)  НЕСІННЯ

2.ОПИС ПТАХА

3. СПОРІДНЕНІ ВИДИ 

4.РОЗМНОЖЕННЯ

5. СЕРЕДОВИЩЕ ІСНУВАННЯ

6. СПОСІБ ЖИТТЯ

7. МІСЦЕ ПРОЖИВАННЯ

8.ЇЖА

9. ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

10. МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ 

11. ЗБЕРЕЖЕННЯ 

12.ОХОРОНА













-Сіт... сіт, сіт, - сигнал летить.


Та це ж повзик так свистить.


По деревах повзать звичку має,


На зиму їжу запасає.


Влітку знищує жуків,


Довгоносиків, клопів.

Повзик вичайний

Повзик вичайний - це рухлива пташка, що за розміром схожа на горобця і яка жваво бігає по стовбурах дерев. Вона живе у старих листяних лісах на більшій частині території Євразії.


   Ряд - Горобцеподібні 
   Родина - Повзикові 
   Рід/Вид - Sitta europaea 

   
ОСНОВНІ ДАНІ : 
РОЗМІРИ 
Довжина: до 16 см. 
Маса: 20-25 г. 

РОЗМНОЖЕННЯ 
Статеве дозрівання: з 1 року. 
Період гніздування: з квітня по червень. 
Несіння: 1-2 за сезон. 
Кількість яєць: 5-8. 
Висиджування: 13-15 днів. 
Вигодовування пташенят: 23-25 днів. 

СПОСІБ ЖИТТЯ 
Звички: під час гніздування тримаються парами. 
Іжа: комахи, гусінь, личинки, горіхи та насіння. 
Звуки: гучне „твіт-твіт-твіт", трель - „ві-ві-ві". 
Тривалість життя: є відомості про птаха, який прожив більше 10 років.hello_html_52f5e693.gif

ДЗЬОБ: нагадує дзьоб дятлів. Своїм загостреним дзьобом повзик може лускати горіхи та тверде насіння. 
 НЕСІННЯ : самка відкладає в дуплі 5-8 білих з червонувато-коричневою цяткою яєць. Лоток вистилає корою сосни або берези. 


     
Нелегко нині знайти в лісі високостовбурне сухе дерево. Та строкатий дятел таки знайшов і в пошуках шашелів залишив свій автограф — два свіжовидовбаних отвори.
     Трухляве дупло швидко запримітив повзик звичайний. Це сіренька короткохвоста пташка вагою 25 грамів. За способом пересування нагадує дятла. Доповз і облюбував дармове житло! Далі заходився замазувати дірку міцною глиною, залишивши по обводі діаметр 3,3 см, так, щоб лише він і самочка змогли пролізти в гніздо. А самичку повзик, або як його ще називають поповзень, приваблює мелодійним свистом «твіст-твітт, тюй-тюй-тюй».

Повзик вичайний - це рухлива пташка, що за розміром схожа на горобця і яка жваво бігає по стовбурах дерев. Вона живе у старих листяних лісах на більшій частині території Євразії. У хвойних лісах вони з'являються рідко, віддаючи перевагу старим листяним та змішаним лісам з великою кількістю дубів, в'язів і буків. Повзиків також можна зустріти у старих парках і міських садках або на липах, що ростуть обабіч доріг. Цих птахів легко спостерігати в тих місцях, де люди розвішують дуплянки і готують для птахів годівниці на зиму. До годівниць повзики прилітають разом із синицями та іншими видами птахів. Повзики пересуваються по деревах так само легко, як це роблять дятли. Однак, на відміну від дятлів і пищух, повзики, бігаючи по стовбуру дерева, не спираються на свій хвіст.

Ці птахи прилітають до нас чи не щозими, найчастіше зустріти їх можна в парках і скверах, в місцях, де є багато старих дерев. Повзик - справжній альпініст пташиного світу, який може повзати вгору і вниз по стовбуру дерева, спираючись на короткий хвіст. Повзик, що захопився сходженням на дерева, здатний навіть подорожувати по нижній поверхні горизонтально розташованих гілок. Виглядає пернатий альпініст вельми привабливо - носить блакитно-попелястий «плащ» та руді «панталони». Свої не дуже крупні і виразні очі повзик підкреслює яскравими і виразними стрілками. Володіючи веселим характером, древолаз є частим гостем годівниць, близько підпускає до себе людей, а іноді навіть бере корм з руки. Повзик - справді всеїдний птах, але більш за все він вважає за краще ласувати клопами-черепашками і жуками довгоносиками, що завдають величезної шкоди нашим зеленим насадженням.


hello_html_m6ff57ae6.jpg

СПОРІДНЕНІ ВИДИ 
У родині повзикових нараховується 31 вид. Інші представники родини - каролінський і канадський повзики.

   Звичайний повзик - це маленька, але дуже тямуща пташка. Вона може закріпити у щілині кори дерева горіх і бити по ньому дзьобом, поки не

розіб'є тверду шкарлупу і не добереться до смачної м'якоті горіха. 

РОЗМНОЖЕННЯ

hello_html_1c11a4f4.jpgПовзики утворюють пари й займають придатні для них гніздові ділянки вже в березні - на початку квітня. Приблизно у той же час пташки починають споруджувати гнізда. Повзики гніздуються в покинутих дуплах дятлів, в природних заглибленнях у стовбурах дерев або в шпаківнях. Таке дупло, зазвичай, може знаходиться на висоті 3-10 метрів від землі. Птахи ретельно „штукатурять" отвір, що веде до дупла, залишаючи дуже вузький льоток. Це необхідно для того, щоб захистити своє гніздо не тільки від конкурентів - інших птахів, що гніздуються у дуплах, але й від хижаків, наприклад, куниць. Самка вистилає лоток дрібними лусочками соснової або березової кори, після чого відкладає там яйця. Самка протягом двох тижнів насиджує кладку, а самець весь цей час приносить їй їжу. Пізніше батьки разом вигодовують пташенят.

До весни утворюються пари, що осідають на гніздування недалеко одна від одної. Самці вертяться на вершинах дерев, женуться за самками і стають більш крикливими. Повзик видається своїм високо розвинутим будівельним інстинктом. Він гніздиться в дуплах дерев (природних, чи створених дятлом) на висоті, зазвичай, не нижчій за зріст людини. Льоток повзик підганяє під свої розміри, замазуючи його глиною так, щоб ніхто інший не зміг протиснутись крізь отвір. Іноді для свого будівництва птах витрачає до четвертини кілограма міцного розчину. Якщо ж повзик займає шпаківню, то він замазує всі щілини між кришкою та стінами. Всі штукатурні роботи виконує тільки самиця. Дупло повзик вичищає. Будівельним матеріалом для гнізда слугують лусочки верхнього тонкого шару кори (частіше соснової), рослинні волокна та сухі листочки. Лоток не виражений, проте він може бути настільки глибоким, що яйця вільно в нього занурюються. Самка відкладає 6-8 білих, з іржавими плямами яєць, насиджує їх 15-18 діб, а після появи пташенят самець допомагає їх вигодовувати. Гніздо молоді птахи покидають через 4 тижні. Батьки піклуються про молодь і після їх вильоту, проте після появи другої кладки у них не залишається часу на попередній виводок.

Для розмноження повзиків необхідні спеціальні умови: особливості біотопу, щільність популяції на території, сприятливі погодні умови, достатня кількість кормів. Виявлено, що повзик у сезон розмноження має одну кладку, середній розмір якої, залежно від року досліджень, коливається від 5,0 до 7,5 яєць. Середній розмір виводку – 6 пташенят. Встановлено високу успішність розмноження повзика – 90,0-100,0% (n=8). Вибраковка яєць (7,7%) пов’язана з ембріональною смертністю. З’ясовано, що у кормовому раціоні повзиків зустрічаються безхребетні тварини (80,5%) та рослинні об’єкти (19,5%).

Гніздо попзика - це комора, в якій може вміститися до двох кілограмів харчів. Влаштовано воно в дуплі і відрізняється тим, що вхід, а нерідко навіть стеля і стіни в ньому до блиску оштукатурені розмоченої слиною або ж просто водою і глиною. У такому затишному будиночку, особливо коли «під рукою» багаті запаси їжі, дарма і лютий мороз. Адже ситій птиці не страшні холоди. У перші весняні дні з'являються у щасливої пари птенчики, за якими протягом місяця доглядають обоє батьків.

СЕРЕДОВИЩЕ ІСНУВАННЯ

Повзик поширений в лісовій зоні Європи, більшій частині Азії та Північної Африки (від атлантичного узбережжя на заході до тихоокеанського на сході). В країнах Європи гніздиться майже повсюдно, проте відсутній на півдні Іспанії, у північній частині Шотландії, Ірландії, на півночі Скандинавії. В Україні звичайний, широко розповсюджений, осілий і кочовий птах лісової і лісостепової смуг, а також північної частини степової смуги. Оселяється в старих високостовбурних листяних і мішаних лісах, борах з домішкою листяних порід, з густим підліском і старими деревами. Уникає молодих посадок і хвойних гущавин. Хоч повзик і тяжіє до лісів поблизу водойм, але в перезволожених місцях не оселяється. Нерідко гніздиться поблизу людини – в містах, селах, старих парках і садах.

Якщо дивного древолаза зловити і посадити в клітку, то він швидко звикає до нових умов. Повзика можна розмістити в одній клітці з чіжамі, Коноплянка або чечітки. Там він стане однією з найкумедніших кімнатних пташок. Спостерігати за ним можна буде годинами. Поползень не перестане дивувати своїм искуснейшим лазіння по розміщеної у клітці корі дерева, а також перекидань на жердинках.



СПОСІБ ЖИТТЯ

Повзик цікавий цілим рядом своїх звичок і особливостей. В природі легко розпізнати його за звичками. Це єдиний з наших птахів, здатний стрибати по стовбурах дерев не тільки вгору, а й униз головою. При цьому він зовсім не користується хвостом, як це роблять дятли й пищухи. Крім тою, дуже характерно поводить себе, коли їсть; насінини, жолуді, горішки встромляє в тріщини кори й розбиває ударами дзьоба.

Це вмілий дереволаз, що однаково впевнено рухається по стовбурам дерев як вверх, так і вниз головою. При цьому він ставить ноги одна позаду одної, але не разом. Досліджуючи кору, він постукує дзьобом, як дятел, або засовує його в щілину, щоб розширити отвір або відколоти лусочку. Міцним дзьобом повзик може подрібнювати жолуді, хітинові покриви комах, утримуючи їх лапами, або вкладаючи в тріщинки кори. Повзик майже всеїдний. Влітку харчується комахами (навіть хапаючи їх у польоті), до осені ж, з появою насіння і ягід, охоче переходить на рослинний корм. В цей час в шлунках повзиків знаходили дрібні камінці, необхідні для травлення. Зимою, в морози, нерідко літає на сміттєві купи. Повзик має звичку ховати знайдену їжу, якщо її кількість перевищує його апетит. Осінню та на початку зими птахи тримаються поодинці, навіть уникаючи собі подібних. Зустрівшись близько в цю пору, два повзика з криком розлітаються в різні сторони. Проте, під час своїх осінніх і зимових кочівель повзики нерідко приєднуються до змішаних зграй синиць. Політ повзика стрибкоподібний, супроводжується постійними квапливими помахами. Літає птах зазвичай на короткі відстані. На землі пересувається стрибками.

hello_html_1544d9e1.jpghello_html_m146068f8.jpg



МІСЦЕ ПРОЖИВАННЯ

Звичайні повзики зустрічаються в лісах Євразії від її західних кордонів до Камчатки. У хвойних лісах вони з'являються рідко, віддаючи перевагу старим листяним та змішаним лісам з великою кількістю дубів, в'язів і буків. Повзиків також можна зустріти у старих парках і міських садках або на липах, що ростуть обабіч доріг. Цих птахів легко спостерігати в тих місцях, де люди розвішують дуплянки і готують для птахів годівниці на зиму. Ао годівниць повзики прилітають разом із синицями та іншими видами птахів. Повзики пересуваються по деревах так само легко, як це роблять дятли. Однак, на відміну від дятлів і пищух, повзики, бігаючи по стовбуру дерева, не спираються на свій хвіст.
Зустріти повзика можна на всій території лісової зони від Західної Європи аж до Далекого Сходу. Уникає він райони Крайньої Півночі, а ось в південному напрямку мешкає дивовижний древолаз до самих тропіків.

hello_html_m6198e3a9.jpg

Особливий вид повзика поширений в Західному Сибіру . Він має певні відмінності від скандинавського підвиду, що зустрічається на європейській території. У сибірського повзика відсутні на боках пір'я каштанового кольору.

Віддає перевагу птах селитися в заплавних і острівних лісах. Іноді її зустрічають у степових південних районах. У Республіці Алтай і в Алтайському краї поползень мешкає в змішаних і у хвойних лісах, розташованих неподалік від Обі і Бії, а також в стрічкових борах і колках на Бие-Чумишской височини. Зустріти дивно древолаза можна і в горах. Повзик мешкає в лісових масивах, розташованих на висоті до 2000-2200 м над рівнем моря.



ЇЖА

hello_html_6a2a7664.jpg


Повзик протягом весняно-літнього періоду харчується виключно комахами, наприклад, мурахами, метеликами, листоїдами, гусінню, довгоносиками тощо. Своїм загостреним на кінці дзьобом він викльовує їх із щілин та отворів у корі дерева. З деяких дерев у процесі пошуку корму повзик віддирає невеликі шматочки кори. 
   Восени птах регулярно ласує ягодами. Взимку, а також і пізно восени та рано навесні повзики звичайні харчуються жолудями, насінням ялин та сосен і горішками кедру, ліщина чи бука. Улюблена страва цих птахів - лісові горіхи.
У весняний та літній періоди їжею повзика є комахи.
Із задоволенням поїдає древолаз мурах і двокрилих, гусениць і метеликів, клопів і листоїдів, довгоносиків, а також інших жуків. Не гребує він і павуками. Як правило, свій корм поползень збирає на великих суччі, а також в тріщинах і щілинах деревних стовбурів. Але іноді Птаха доводиться довбати кору, щоб витягти з-під неї комах і личинок. Добуваючи м'якоть жолудя або лісового горіха, поползень може запхати їх у щілину кори або притиснути до стовбура лапкою. Після цього він розбиває свою здобич ударами міцного дзьоба. Навесні і восени повзика можна зустріти на землі. Він спускається зі стовбура дерева, щоб пошукати в опалому листі комах. В осінній період древолаз харчується ягодами, наприклад, черемхи.


  
hello_html_24e3988e.jpg

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

  • Повзик, пересуваючись по стовбурах дерев, не опирається на хвостове пір'я.

  • Вважається, що повзик - це один з найбільш прив'язаних до своєї території птахів, що гніздуються на території Центральної Європи.

  • Повзик звичайний часто споруджує гнізда в садках; тут ця пташка займає порожні шпаківні. Вхід і щілини між стінками повзик „штукатурить" глиною так, щоб „будиночок" відповідав вимогам господаря.

  • Відкладають 5-8 білих з червоними цятками яєць Висиджує пташенят два тижні, вигодовує до 25 днів.

hello_html_m31413b84.gif

 - Ареал звичайного повзика




МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ 
Повзик зустрічається по всій Європі. Птах живе також у Марокко, Туреччині, Ірані, Іраку, Малій Азії, Південно-Західній Африці, на Курильських островах, у Північній Росії до Камчатки, в Китаї та Японії. 

В Україні—звичайний осілий птах Полісся, Лісостепу і Карпат,- дуже рідко зимує в Чорноморському заповіднику.


ЗБЕРЕЖЕННЯ 
У Центральній Європі звичайний повзик є досить поширеним птахом.

У наші дні цьому птахові зникнення не загрожує.

ОХОРОНА

Цей невтомний знищувач шкідників лісу відіграє важливу роль в сталості лісових екосистем. Однак для нормального існування повзиків необхідна сувора охорона старих лісів з густим підліском загалом та старих дерев зокрема, умовою чого є провадження природовідновідного лісового господарства. Вид занесений до Бернської конвенції.



hello_html_63e9dac9.jpg













ВИКОРИСТАНА ЛІТЕРАТУРА :



1.http://pernatidruzi.org.ua/art.php?id

2.http://www.zoolog.com.ua/

3.http://infomere.com/850-povzik-zvichajnij-sitta-europaea

4.http://www.naturephoto-cz.com/

5.http://jivotnie.org.ua/



Самые низкие цены на курсы профессиональной переподготовки и повышения квалификации!

Предлагаем учителям воспользоваться 50% скидкой при обучении по программам профессиональной переподготовки.

После окончания обучения выдаётся диплом о профессиональной переподготовке установленного образца (признаётся при прохождении аттестации по всей России).

Обучение проходит заочно прямо на сайте проекта "Инфоурок".

Начало обучения ближайших групп: 18 января и 25 января. Оплата возможна в беспроцентную рассрочку (20% в начале обучения и 80% в конце обучения)!

Подайте заявку на интересующий Вас курс сейчас: https://infourok.ru/kursy

Автор
Дата добавления 10.10.2016
Раздел Биология
Подраздел Научные работы
Просмотров298
Номер материала ДБ-250929
Получить свидетельство о публикации

УЖЕ ЧЕРЕЗ 10 МИНУТ ВЫ МОЖЕТЕ ПОЛУЧИТЬ ДИПЛОМ

от проекта "Инфоурок" с указанием данных образовательной лицензии, что важно при прохождении аттестации.

Если Вы учитель или воспитатель, то можете прямо сейчас получить документ, подтверждающий Ваши профессиональные компетенции. Выдаваемые дипломы и сертификаты помогут Вам наполнить собственное портфолио и успешно пройти аттестацию.

Список всех тестов можно посмотреть тут - https://infourok.ru/tests

Похожие материалы

Включите уведомления прямо сейчас и мы сразу сообщим Вам о важных новостях. Не волнуйтесь, мы будем отправлять только самое главное.
Специальное предложение
Вверх