Добавить материал и получить бесплатное свидетельство о публикации в СМИ
Эл. №ФС77-60625 от 20.01.2015
Инфоурок / Иностранные языки / Другие методич. материалы / Олимпиада по английскому языку 7-11 кл

Олимпиада по английскому языку 7-11 кл


  • Иностранные языки

Поделитесь материалом с коллегами:

Пояснительная записка

Задачей школьного этапа олимпиады по английскому языку является популяризация английского языка в школах, привлечение как можно большего числа школьников к участию в олимпиаде, поэтому уровень сложности заданий на этом этапе не должен быть завышен, задания должны быть интересными и посильными для учащихся соответствующих возрастных групп.

Для обеспечения комплексного характера проверки уровня коммуникативной компетенции участников рекомендуется проводить школьный этап олимпиады по четырем конкурсам:

конкурс понимания устной речи (Listening)

конкурс понимания письменной речи (Reading)

лексико-грамматический тест (Use of English)

конкурс письменной речи (Writing).

В связи с техническими сложностями, связанными с проведением конкурса устной речи(Speaking), центральная предметно-методическая комиссия по английскому языку рекомендует не проводить этот конкурс на школьном этапе.

Рекомендуемая общая продолжительность всех четырех конкурсов

для 5-6-х классов – от 45 до 60 минут

для 7-8-х классов – от 45 до 60 минут

для 9-11-х классов – от 60 до 90 минут





















Олимпиадные задания для школьного этапа Всероссийской олимпиады

       школьников по английскому языку для учащихся 5-6 классов.

                                                 PART 1

                                           LISTENING

                                      

Task 1

Listen to the dialogs. Where are they speaking? Match the dialogs (1-4) with the places

(A-D). You will hear the conversation twice.

Dialog 1……….                                   A. In the park

Dialog 2……….                                   B. In a flower shop

Dialog 3……….                                   C. On a Beach

Dialog 4………                                     D. At school

                        Transfer your answers into the answer sheet !

                                                     PART 2

                                                   READING

                                            

Task1

Read some short texts about holidays in Great Britain. Guess what holiday is described in each text.

   Christmas, Hallowe'en, Mother's Day, St.Valentine's Day, New Year's Day

1. On this day people visit their mothers and give them flowers and small presents. Husbands and children help with the meals and washing up.

2. On this day people usually visit their friends. They try to be the first person to wish good luck to their friends in the new year. There is a lot of dancing and eating. At midnight everybody joins hands and sings a special song.

3. On this day people send cards to their friends, parents and relatives. People put trees in their rooms and decorate them with toys and colored lights. On this day children get up early in the morning. They want to see a stocking full of small presents on their beds. A traditional dinner on this holiday is roast turkey, roast potatoes and pudding.

4. People send special cards to people they love. They shouldn't write their names on the cards. The person who gets the card must guess who sent it.

5. On this day they say ghosts and witches come out. Children make lanterns out of pumpkins. Some people have parties and dress as witches and ghosts. It is celebrated on the 31st of October. Children walk from house to house and ask "Trick or treat?"              

                             Transfer your answers into the answer sheet !

Task 2[i]

Read the text.

                                               Food from around the world

       We eat a lot of different kinds of food today. Before the 16 th century, people in Europe didn't have a lot of the things that we can eat and drink every day.

     At the end of the 15 th century, people from Europe started to travel to other parts of the world. They went to America, Africa and Asia. They brought back a lot of new kinds of food.

       Chocolate came from Mexico. The Aztecs there drank chocolate with pepper! The Spanish brought chocolate to Europe and they were first to put sugar in it. Until the 1870s, chocolate was only a drink. The Swiss made the first bar of chocolate in 1876.

     Tomatoes, peppers and avocados all came from Mexico, too. The Spanish took seeds back to Spain and started to grow the plants there. Soon they spread to other countries in Europe and then to other parts of the world. The words tomato, chocolate and avocado all come from the old Aztec language.

         Potatoes came from South America. Potatoes like cold, wet weather. They grew in the mountains of Peru. Coffee came from Africa. The Turks took it to Turkey and then to Europe. Tea came from China in the 17 th century. At first it was very expensive and only rich people drank it, but in the 19 th century the British started to grow tea in India. They produced a lot, so it was cheap and everybody could drink it.

Choose the correct answer and write the correct letter(a,b,c) in your answer sheet.

6.Aztecs drank chocolate with…….

  1. a)pepper

  2. b)sugar

  3. c)milk.

7At the end of the 15 th century, people from Europe started to travel……

  1. a)to America, Canada and Africa

  2. b)to America, England and Asia

  3. c)to America, Africa and Asia

8.……….. came from Mexico.

  1. a)coffee

  2. b)chocolate

  3. c)potatoes.

9.The Turks brought ……………….to Europe.

a) turkeys

b) tea

c) coffee

10. …………were were first to put sugar into chocolate.

a) the Spanish

b) the English

c) the French

 

Task 3

Now read the text again and decide whether the information in the sentences is right(A) or wrong (B).Write the correct letter (A or B) in your answer sheet.

 

11. Chocolate came from America.

A Right     B Wrong

 

12. Tomatoes, peppers and avocados all came from Mexico.

A Right     B Wrong

 

13.The Aztecs drank coffee with pepper.

A Right     B Wrong

 

14. Tea came from China in the 18 th century.

A Right     B Wrong

 

           15.The words chocolate and avocado come from the old Aztec language.

A Right     B Wrong

 

16. The Swiss made the first bar of chocolate.

             A Right     B Wrong

        

           17.The Spanish brought coffee to Europe.

             A Right     B Wrong

                                  

                                         PART 3

                  

                               USE OF ENGLISH

Task 1.

Circle the odd word in each group.

1. table                                   chair                           window                      bed                            stool

2. bear                         funny                          fox                              elephant                      tiger

3. hot                          cold                            blue                             sad                              tired

4. chicken                   eat                               duck                           parrot                          penguin

5. TV                          computer                    video player                mobile phone              CD

Task 2.

Match the definitions to the words.

6. get on a bus here                     a) cinema

                        7. play sports here                       b) bank

you can           8. buy things here                        c) leisure centre

                        9. watch films here                      d) bus station

                        10. get money here                      e) shops

 

Task 3.

Underline the correct word.

11. It’s very hot today. Where’s my T-shirt/jacket?

12. Linda’s cold. She’s looking for her scarf/dress.

13. Let’s play volleyball. I’ve got my shoes/trainers here.

14. My mum’s eyes are fair/grey.

15. My brother’s hair is reddish-brown/tall.

16. How tall are you? I’m of medium length/medium height.

17. It’s a cold day. Where are you trousers/shorts?

18. I’m going to the beach. I need my baseball cap/socks.

19. Sarah’s hair is very tall/long.

20. Anne’s hair is quite shorts/fair.

                      Transfer your answers into the answer sheet !

PART 4

WRITING

Write about your favorite school holidays. Answer the questions:

    1. What are your favorite holidays? Why?

    2. What do you usually do during the holidays?

    3. Where would you like to spend your next holidays?

Write 70-80 words.



 
















hello_html_m3cb83112.gif

[i]Общий подсчет баллов

№№

Объекты контроля

Количество и тип задания

Количество

баллов

Время

выполненияраздела

1

Аудирование

Задание на соотнесение информации

5

5

2

Чтение

1.Чтение текста с пониманием общего содержания.

2.Задание на соответствие с полным пониманием прочитанного.

3.Задание на полное понимание текста с выбором ответа из двух предложенных.

5

 

 

 

5

 

 

 

10

 

20

3

Лексико-грамматический тест

1.Задание на выбор слова в группе.

2.Задание на установление соответствия.

3.Задание на выбор правильного ответа из двух предложенных.

5

 

 

 

5

 

 

10

      

 

 

20

 4

Письмо

 

10

15

 

ИТОГО

 

55

60

 

SCRIPT

Dialog 1.”Do you want to buy roses or tulips?”

               “Oh, I don’t know, they are so beautiful!”

                 “Yes, they are.And look at the lilies,aren’t they adorable?”

Dialog 2.”The sun is hot today, let’s go swimming, the water in the sea is warm.”

                 “I want to sunbathe first, I like hot weather very much. I can swim but not very well.”

                 “It’s a pity ,swimming is fun!”

Dialog 3. “Lisa, stop talking to Helen!”

                 “I’m sorry, Miss Priestly.”

                  “You should pay more attention to the lesson!”

Dialog 4.”Do you often walk here?”

“Yeah,I quiet like alleys and green lawns,they are so peaceful!”

“Yeah, I love nature too and this place is beautiful!”

               Ключи

LISTENING

1

B

2

C

3

D

4

A

READING

1

Mother’s Day

2

New Year’s Day

3

Chrismas

4

St.Valentine’s Day

5

Hallowe’en

6

a

7

c

8

b

9

c

10

a

11

B

12

A

13

B

14

B

15

A

16

A

17

B

USE OF ENGLISH

1

window

2

funny

3

blue

4

eat

5

CD

6

D

7

C

8

E

9

A

10

B

11

T-shirt

12

scarf

13

trainers

14

grey

15

reddish-brown

16

medium height

17

trousers

18

baseball cap

19

long

20

fair

 

 

                



Answer sheet

LISTENING

1


2


3


4


READING

1


2


3


4


5


6


7


8


9


10


11


12


13


14


15


16


17


USE OF ENGLISH

1


2


3


4


5


6


7


8


9


10


11


12


13


14


15


16


17


18


19


20


 




  Список используемых источников.

Интернет-ресурсы:

1. http://englishon-line.ru

2. http://vot-zadachka.ru

3. http://www.efl.ru

4. Боброва Н.И.Английский язык .Тематические тесты .Промежуточные экзаменационные работы.- ООО «Издательство »Лицей»,2014.

Сайт: www.uchkopilka.ru


Оригинал публикации: http://uchkopilka.ru/inostrannyj-yazyk/olimpiady/item/4676-shkolnaya-olimpiada-p





 

Олимпиадные задания для школьного этапа Всероссийской олимпиады

       школьников по английскому языку для учащихся 7-8 классов.

                                                 PART 1

                                           LISTENING

                                             

     Вы услышите рассказ об обязанностях по дому. Определите, какие из приведенных утверждений А1-А7 соответствуют содержанию текста (1- True ), какие не соответствуют (2- False), и о чем в тексте не сказано, то есть на основании текста нельзя дать ни положительного, ни отрицательного ответа (3-Not stated). Обведите номер выбранного вами ответа. Вы услышите текст дважды.


А 1- The family is large.

        1)True                                 2)False                            3)Not stated

A 2- Not all of them have duties.

        1)True                                  2)False                          3)Not stated

A 3-The boy cleans his room every Sunday.

        1)True                                  2)False                           3)Not stated

A 4- The mother waters the flowers.

        1)True                                  2)False                           3)Not stated

A 5- The boy*s parents allow him to go to the cinema.

        1)True                                   2)False                           3)Not stated

A 6-They understand each other quite well in this family.

        1)True                                    2)False                          3)Not stated

A 7- It is difficult for a boy to help his parents.

        1)True                                    2)False                          3)Not stated  

                                                           

PART 2

READING

Прочитайте текст и заполните пропуски A-F частями предложений, обозначенными цифрами 1-7. Одна из частей в списке 1-7 лишняя. Выберите нужную цифру. 

                                                           A dog in the bus

     One A …..  day a woman with a dog got on the bus. It was a big dog and its B ….. . The woman sat down and the dog stood near her. When C …..  came up to her, she said: «Oh, conductor, if D …..  my dog, can he have a seat like the other passengers?»

     The conductor looked at E …..  and then he said: «Of course, madam. He can have a seat like all F ….. , but like all the other passengers, he must not put his feet on it.»

1. the bus conductor

2. the other passengers

3. very  rainy

4. the  dog and its dirty feet

5.dogs can be nice

6. feet  were very dirty

7. I pay for

     

Прочитайте текст и выберите верный ответ.

Time for coffee

The story of coffee drinking is one of the greatest and most fascinating in history. Millions of coffee drinkers worldwide cannot imagine life without a cup of aromatic coffee in the morning. Coffee is a natural stimulant which makes us feel more awake, alert and ready to concentrate.

The qualities of mocca, as coffee was once known, were first discovered in Ethiopia more than one thousand years ago. However, it was not Africans but Turks and Arabs who actively encouraged coffee drinking. The habit of coffee drinking quickly spread throughout the Arab world, where coffee won a reputation as the wine of Islam.

Coffee was first grown in Yemen. It was popular with Turks who served the drink to visiting Italian merchants. In 1615 traders from Venice brought coffee to Europe, where it was originally sold as a medicine. By the end of the sixteenth century coffee was drunk in major European cities from Paris to London. Now, around the world there are different methods of preparing coffee, for example, in Turkey coffee is traditionally boiled three times while Italians are the inventors of espresso and cappuccino.

We drink coffee because of its aroma, taste and stimulating effect. However, extensive consumption of coffee may be harmful to our health, for instance, it may increase one’s blood pressure or make one’s heart beat irregularly. Fortunately, new brands of coffee have been appearing on the market recently. As they do not contain substances harmful to health, many people will not have to give up their coffee-drinking habits.

  1 Coffee was discovered

a in Europe.

b in Africa.

c in Asia.

2 Coffee drinking was  popularized  by

a the Ethiopians.

b the Italians.

c the Turks.

3 Coffee was first grown

a in Italy.

b in Turkey.

c in Yemen.

4 In Europe, coffee was popular as

a a medicine.

b the wine of Islam.

c a natural stimulant.

5 By the end of the sixteenth century people drank coffee

a in northern Europe.

b in the most important European cities.

c in Paris and London only.

6 New brands of coffee

a are as harmful as the original mocca.

b are less harmful than regular coffee.

c may influence our concentration ability.

                                               PART 3

                                           USE OF ENGLISH

Прочитайте приведенный ниже текст. Преобразуйте, если необходимо, слова, напечатанные заглавными буквами в скобках , обозначенных номерами В 4-В 10, так, чтобы они грамматически соответствовали содержанию текста. Заполните пропуски полученными словами. Каждый пропуск соответствует отдельному заданию из группы В 4-В 10.

     People В 4…..( BEGIN )to travel ages ago. The very first travelers  B 5 ….. ( BE) explorers who went on trips to find wealth, fame or something else. Their journeys were very dangerous but still people keep on  going to the unknown lands.

     Nowadays it B 6….. ( BE) not as dangerous and much more convenient. Do you want to go somewhere? Hundreds of companies are there  B 7….. ( HELP) you. They will take care about your tickets and make all the reservations needed. You B 8….. ( NOT SPEAK) the language of the country you go to? There are interpreters that will help you.

     With modern services you go around the world. You can choose the means of the transport you like: plane, ship, train or you can travel hiking.

     Tourism B 9 ….. ( BECOME)e a very profitable business because people are ready to spend their money for the great opportunity to have great time B 10 ….. ( LEARN) about new countries, going sightseeing, resting and enjoying  the

    WRITING

You have received a letter from your pen-friend Jim.

I’ve just returned from China. They were celebrating the Chinese New Year there. Lots of people were dressed like dragons…

What holidays are the most popular in Russia? What is your favorite holiday and why? How do you celebrate it?

Write him a letter and answer his three questions.

Write 100-120 words.


ОТВЕТЫ и текст для аудирования.


                                                       My household duties

     I live in a family, which consists of father, mother and me. Everybody in our family has duties at home. And, of course, I have my duties too. I like to help my parents, and it is not difficult for me. Every Sunday I clean my room. I begin with the cleaning of carpets. Usually I take a vacuum-cleaner and turn it on and then clean. Then it comes the turn to sweep the floor, to dust the furniture. I try to do this work in a proper way. Besides, one of my duties is to water the flowers. I do it twice a week. We have a lot of flowers in our flat and all of us like them very much.

     Besides, my duties include some kind of shopping. I usually go to the shop to buy bread, milk and some other food. It is not difficult for me because the shop is near our house.

     I think that there is nothing bad in helping parents. I understand my parents quite well, because they are too busy at work. My parents also try to understand me and allow me to go to night clubs with my friends and to invite my friends to our place. We are a happy, friendly family.

Ответы к разделу 1 (уадирование):

А 1-False

A 2-False

A 3-True

A 4-False

A 5-Not stated

A 6-True

A 7-False

Ответы к разделу 2 (чтение):                                             Ответы к разделу 3 (грамматика):

Текст 1.                                                                                                      В 4-  began               

A-3                                                                                  В 5- were

B-6                                                                                                 В 6- is

C-1                                                                                                 В 7-to help    

D-7                                                                                                 В 8-don*t speak

E-4                                                                                                 В 9- became                                                                                

F-2                                                                                                В 10-learning                                                                                                                                                          

Текст 2.

Задание

 ответ

1

B

2

C

3

C

4

A

5

B

6

B


Письмо – 10 баллов

Общее количество баллов – 36 баллов






Олимпиадные задания для школьного этапа Всероссийской олимпиады

       школьников по английскому языку для учащихся 9-11 классов.

PART 1



LISTENING

You will hear a radio interview with a student called Sarah Mercer, who is planning

to become a weather forecaster. For each question (1-6) choose the correct answer A,

B or C. You will hear the text twice.

1. Why did Sarah first become interested in the weather?

A She studied weather in school science lessons.

B She had experience of bad weather where she lived.

C She saw programmes about weather on TV.

2. Who encouraged Sarah’s interest in the weather at home?

A her mother

B her father

C her grandfather

3. Pupils at Sarah’s school club

A produced a book about the weather.

B provided information to the school for projects.

C set up equipment for studying the weather.

4. What mistake did Sarah’s family make during a sailing trip?

A They didn’t recognize signs of bad weather coming.

B They hadn’t made preparations for bad weather.

C They failed to check weather forecasts regularly.

5. Sarah thinks in future she’d like to

A work in the area of sport.

B be on TV weather programmes.

C travel abroad for her job.

6. What kind of weather does Sarah like best?

A When the sun is shining.

B When it’s raining hard.

C When there’s fog.



                                                 PART 2

                                           READING

Task 1. Read the text and answer the questions after it.

Is it easy to spot a liar?

       According  to  psychologists , the  average human  being  lies  to  others  once  or twice  a  day . This  is  because deception  -  or  'untruthfulness' -  is  a natural  tendency  amongst  all  living  things.  Many  animals  deceive  others around them  in order to  get ahead in life . Birds,  for example, pretend  to be  injured in order to  distract predators from baby  birds  in  their nest.  Chimpanzees, when  they  are  foraging  for  food  and  come across  something tasty, will  occasionally pretend not to  have noticed the  food  so  as  not to  alert the  chimps nearby  and  lose their prize . So it is no  surprise that human  beings  often  deceive  for exactly the  same reasons:  to  save their  own  skins or to get something they can't get by other methods.

       Despite  how  often  they  engage  in   it,  most  people  aren't  experts  at  lying. People  often  make inconsistent facial  expressions  and body movements  in  a desperate  attempt to  seem believable  and to  suppress what they  are really thinking. Because the muscle structure of the face is directly connected to the areas of the brain that process emotion, very  few people -  most notably, actors and politicians - are able to  consciously control all of their facial expressions. Other signs of lying are an increased heartbeat, a faster rate of breathing, and a higher voice pitch.

       It would  be  logical  to  think  that  with  these sorts  of symptoms,  we  would  be  able  to    spot  a  liar  easily. However, just as we are poor liars, it seems that we are equally hopeless at detecting lies. In a survey carried out at the University of Portsmouth in the UK, participants were able to  detect a lie 44 percent of the time, and able to detect the truth 67 percent of the time .

       So are we better at detecting the  truth than  detecting  lies? High-tech lie detectors or ‘polygraphs’ are not much more  accurate.  They cannot detect lies as such; they merely detect the physical effects of emotions. These machines measure breathing,  heart rate,  and skin conductivity, which tend to  increase when people  are nervous , as  they  usually  are  when  lying. On  the  other hand, the  idea  of being  hooked  up  to  a  machine  like  this  could easily produces symptoms  of fear, anxiety  and  anger which  are very  similar to  those responses used  to  detect a lie, which  is one reason  lie detector tests are inadmissible in court.


Now answer the questions:

       1. Birds protect their young by ...

       a)  injuring themselves .

       b)  injuring the predators.

       c)  behaving as if they are injured.

       2. Human  beings often tell lies to ...

       a)  protect their skin.

       b)  to avoid difficult situations,

       c)  to get away from other people.

       3.  The author says that actors ...

       a)  tell  more lies than most people .

       b)  are good at lying.

       c)  are good at recognizing liars.

       4. According to the text...

       a)  people are better at telling lies than detecting lies.

       b)  people  are better at detecting lies than telling lies.

       c)  people  are bad  at telling  and detecting lies.

5. Lie detectors cannot be used in court because they...

       a)  are not totally accurate.

       b)  break down very frequently.

       c)  can be bad for the health.

Task 2. Read this text and fill in the blanks with the best items chosen from the list below. Write your answers (A, B, C or D) in the answer sheet.

MARK TWAIN

Mark Twain, who lived from 1835 to 1910, is one of America’s most famous authors. He wrote many books,8  ____________ The Adventures of Tom Sawyer and The Adventures of Huckleberry Finn. Mark Twain’s own life was 9____________ enough to be a book.

  Twain was born in the state of Missouri, near the Mississippi River. He 10___________ from a poor family. His father died when he was twelve, 11____________ he had to leave school. While he was still a boy, he worked as a riverboat pilot. He steered boats up and down the long Mississippi River.

  The Civil War, which started in 1861, made traveling on the Mississippi impossible. Twain then went west to Nevada. There he worked with a newspaper. In 1864 he went to California to find gold. Twain did not have much 12 ____________ as a gold miner. He left California to travel in Europe. Twain wrote a book about his trips around Europe.  

  But the most important influence on Twain and his books was the Mississippi River. When Twain finally settled down, he lived in a house with a porch that 13____________ like the deck of a riverboat. Huckleberry Finn, Twain’s greatest book, is about the adventures of a boy on the Mississippi River.                  14 ____________ of Twain’s books is called Life on the Mississippi.

  In fact, even the name of Mark Twain comes from the Mississippi. Mark Twain’s 15 ____________ name was Samuel Langhorne Clemens. On the river Samuel Clemens often heard the boatmen shout “Mark Twain”. This 16____________ the water was twelve feet deep. When Samuel Clemens began to write he chose for himself the name Mark Twain.  

 


8

A. comprising

B. as

C. with

D. including


9

A. very interesting

B. interested

C. interesting

D. interest


10

A. went

B. came

C. was born

D. as


11

A. but

B. so

C. because

D. as


12

A. successful

B. luck

C. happiness

D. chances


13

A. looked

B. saw

C. watched

D. showed


14

A. other

B.  the other

C. another

D. some


15

A. real

B. honest

C. truthful

D. first


16

A. told

B. meant

C. understood

D. explained

PART 3

USE OF ENGLISH

Task 1. Прочитайте приведенный ниже текст. Преобразуйте слова, напечатанные справа так, чтобы они грамматически и лексически соответствовали содержанию текста. Заполните пропуски полученными словами.

Rules for Wildlife Watchers

There are a few rules that all 1_____to the wildlife reserves observe. visit

2_____ these rules is necessary if people want to enjoy follow

themselves and have an 3____ experience. forget

First of all, it is 4______ to leave your car in the park advise

so as to cause as little disturbance as possible to the varied wildlife.

The animals can be easily 5_________ by unexpected noises, fright

6______those made by machines. Secondly, people need particular

to be 7______ if they want to see the animals patience

in their natural 8_______. This often means that people surround

have to put up with 9______ weather conditions pleasant

and 10______ insects. Annoy



Task 2. Из четырех вариантов(A), (B), (C), (D) выберите единственно правильный.

1. I _______ home when I met my classmates.

A) went B) had been walking C) was walking D) am walking

2. He didn’t know ________.

A) where the umbrella is B) where had the umbrella been C) where is the umbrella D) where the umbrella was

3. He wasn’t going to let them _______him off his land.

A) to drive B) drive C) driving D) drove

4. Innovations in ____ technology have improved pages, making them _____smaller, more affordable.

A) computer, much more B) computer’s, much C) computer, much D) computer’s, more

5. Her parents ______ that she had won and ran over to kiss her.

A) were delighting B) were delighted C) were delightful D) were delighted

6. _________, I’d like to say that everyone should be able to work, if they want to.

A) In the conclusion B) As a conclusion C) In conclusion D) As the conclusion

7. ____in a traffic jam, with family cars inching their _____ past, the driver of a fast sports car begins to lose his temper.

A) Set, path B) Stuck, way C) Held, course D) Sat, street

8. He’s interested in the ______achievements of science and _______.

A) last, technique B) last, technology C) latest, technique D) latest, technology

9. Jane did very well on the exam. She _____ have studied very hard.

A) had to B) need C) should D) must

10. Hold on, I’ll try to put you _____. A) through B) out C) on D) off

PART 4

WRITING

You have received a letter from your pen friend Ben.

Lots of people do sports. But I prefer reading. My parents say that everyone should do some sport. Do you agree with them and why? What sport do you do? What else do you do to keep fit?..

Write him a letter and answer his questions.

Write 100-140 words.



































Listening comprehension.

Part 1

For items 7-12 listen to a part of interview with a student called Sarah Mercer, who is

planning to become a weather forecaster. Choose the correct answer A, B or C according to the

text you hear. You will hear the text twice.

Now you have 30 seconds to look through the items.

(pause 30 seconds)

Now we begin.

Interviewer: In our series on careers, I’m talking to college student Sarah Mercer, who wants to

become a weather forecaster. Sarah, when did you become interested in weather?

Sarah: Well, I could actually read a weather map when I was ten! I remember we had

really cold winters in my home town that made travelling difficult, so I’d switch on the TV

forecast to see when we’d have good weather. My science teacher was surprised how much I

knew during our lessons on weather at school!

Interviewer: And did your family encourage you?

Sarah: My grandfather recorded the weather every day, but I was too young to

remember that. It probably influenced my father, though - he became a science teacher. But my

mum bought me special notebooks to record the weather, just like my grandfather had done,

and those helped me a lot.

Interviewer: And you started a weather club at your school. What happened there?

Sarah: Well, my teacher asked me to help other pupils learn about the weather, so I

started the club. The school already had a mini weather station, so we used what we found out

from that to put in a daily weather diary – that’s now kept in the school library. And I found the

information very useful for school projects I worked on!

Interviewer: And your family’s hobby is sailing, isn’t it? Have you had any bad

experiences with weather on your trips?

Sarah: Well, one day we went sailing when the forecast that morning was for good

weather. But we didn’t listen to it again later, which you should always do, because it changed,

and we got caught in a storm. At least we were wearing our wet-weather clothes! But now I

always watch the clouds to see if bad weather’s on the way.

Interviewer: So what kind of job will you have in the future?

Sarah: My friends think I’m doing this to get a job as a TV weather presenter, but I’d be

too nervous for that! But I’m attracted by the idea of going to different countries to work. And

there are good jobs working with international sailing teams, but I’m not sure if that’s for me.

Interviewer: So finally, Sarah – what’s your favourite weather?

Sarah: Well, everyone likes it when it’s sunny, and I do, too, but when it’s pouring down

outside you get great grey clouds that are really beautiful, so I usually rush out in the wet! Fog

is interesting, too, the way it suddenly appears, but it’s a bit dangerous, so I can’t say I really

like it.

Interviewer: Thanks, Sarah.

Now you have 20 seconds to check your answers.

(pause 20 seconds)

Now listen to the text again.

Text repeated.

Now you have 20 seconds to complete the task.

LISTENING.

    1. B

    2. A

    3. A

    4. C

    5. C

    6. B

READING

Task 1

Keys:   1. C, 2. B, 3. B, 4.  C, 5. B, 6. A.

Task 2

Задание

Ответ

8

D

9

C

10

A

11

B

12

B

13

A

14

B

15

A

16

B

Use of language

1. visitors

2. following

3. unforgettable

4. advisable

5. frightened

6. particularly

7. patient

8. surroundings

9. unpleasant

10. annoying

2.

1. C

2. D

3. B

4. C

5. D

6. C

7. B

8. D

9. D

10. A


WRITING – 10 баллов

Общее количество – 50 баллов





Автор
Дата добавления 03.01.2016
Раздел Иностранные языки
Подраздел Другие методич. материалы
Просмотров426
Номер материала ДВ-303972
Получить свидетельство о публикации


Включите уведомления прямо сейчас и мы сразу сообщим Вам о важных новостях. Не волнуйтесь, мы будем отправлять только самое главное.
Специальное предложение
Вверх