Добавить материал и получить бесплатное свидетельство о публикации в СМИ
Эл. №ФС77-60625 от 20.01.2015
Свидетельство о публикации

Автоматическая выдача свидетельства о публикации в официальном СМИ сразу после добавления материала на сайт - Бесплатно

Добавить свой материал

За каждый опубликованный материал Вы получите бесплатное свидетельство о публикации от проекта «Инфоурок»

(Свидетельство о регистрации СМИ: Эл №ФС77-60625 от 20.01.2015)

Инфоурок / Другое / Презентации / Презентация: Менің атым Махамбет, Нарын өлеңдері -9 сынып
ВНИМАНИЮ ВСЕХ УЧИТЕЛЕЙ: согласно Федеральному закону № 313-ФЗ все педагоги должны пройти обучение навыкам оказания первой помощи.

Дистанционный курс "Оказание первой помощи детям и взрослым" от проекта "Инфоурок" даёт Вам возможность привести свои знания в соответствие с требованиями закона и получить удостоверение о повышении квалификации установленного образца (180 часов). Начало обучения новой группы: 28 июня.

Подать заявку на курс
  • Другое

Презентация: Менің атым Махамбет, Нарын өлеңдері -9 сынып

библиотека
материалов
Қазақ әдебиеті 10-сынып Мухсинова А.М. Қазақ тілі мен әдебиет пәнінің мұғалімі
Үй тапсырмасы «Еспенбет» поэмасы ..........................жылы тұңғыш рет ба...
1.«Еспенбет» дастаны қай ақынның шығармасы екенін белгілеңіз. Д.Бабатайұлының...
Кілті 1А			6B 2D			7B 3A			8C 4C			9A 5A			10B
бАҒАЛАУ 1-4 дұрыс жауап – «2» 5-7 дұрыс жауап – «3» 8-9 дұрыс жауап – «4» 10...
Сабақтың тақырыбы Махамбет Өтемісұлының өмірі мен шығармашылығы «Менің атым М...
Өмірдерек
Өлеңдерінің тақырыптары: Батырлық, ерлік туралы Көтерілісті, соғысты сипаттай...
Өлеңдерінің тақырыбы Шығармасының аты “Ер болып туған соң...”, “Ереуіл атқа...
«Менің атым Махамбет»
ГЛОССАРИЙ Жәңгір хан - 1815 жылы мұрагерлік жолмен сайланған Бөкей ордасының...
«Нарын» өлеңі
ГЛОССАРИЙ Қазанат Батырлардың жауынгерлік аты. Жампоз Ата-енесі таза тұқымды...
Дұрыс жауабын таңдаңдар: Махамбет ақынның елдікті, ерлікті, еркіндікті  ........
Махамбет өлеңдері жарық көрген қалаларды белгілеңіз.   дұрыс бұрыс Орал Ташке...
Бос орынға қажетті сөзді қойыңыз. ...................................өлеңінде...
1.Махамбеттің әкесі Өтемісті «елдің қамын ойлады» деп мадақтап жазған өлеңін...
Кілті: 1 d		6b 2 c		7 a 3 d		8 c 4 B		9b 5 b		10d Бағалау: 1-4 дұрыс жауап –...
Үй тапсырмасы: «Менің атым Махамбет» және «Нарын» өлеңдерін жаттау; Өлеңдерге...
19 1

Подайте заявку сейчас на любой интересующий Вас курс переподготовки, чтобы получить диплом со скидкой 50% уже осенью 2017 года.


Выберите специальность, которую Вы хотите получить:

Обучение проходит дистанционно на сайте проекта "Инфоурок".
По итогам обучения слушателям выдаются печатные дипломы установленного образца.

ПЕРЕЙТИ В КАТАЛОГ КУРСОВ

Описание презентации по отдельным слайдам:

№ слайда 1 Қазақ әдебиеті 10-сынып Мухсинова А.М. Қазақ тілі мен әдебиет пәнінің мұғалімі
Описание слайда:

Қазақ әдебиеті 10-сынып Мухсинова А.М. Қазақ тілі мен әдебиет пәнінің мұғалімі

№ слайда 2 Үй тапсырмасы «Еспенбет» поэмасы ..........................жылы тұңғыш рет ба
Описание слайда:

Үй тапсырмасы «Еспенбет» поэмасы ..........................жылы тұңғыш рет баспа бетін көрді.    Қажетті сөздер: 1955, 1957, 1956.

№ слайда 3 1.«Еспенбет» дастаны қай ақынның шығармасы екенін белгілеңіз. Д.Бабатайұлының
Описание слайда:

1.«Еспенбет» дастаны қай ақынның шығармасы екенін белгілеңіз. Д.Бабатайұлының B) Ш.Қанайұлының С) С.Аронұлының D) Қ.Күржіманұлының 2.Еспенбет кімнің тәрбиесінде болғанын көрсетіңіз. A) ата-анасының B) туысқанының C) шешесінің D) нағашысының 3.Еспенбеттің бала кезінен қызыққан тұлпарын көрсетіңіз. A) Ақбөрте B) Тайбурыл C) Құлагер D) Ақбөкен 4.«Еспенбет» поэмасы тұңғыш рет қай жылы жарыққа шыққанын белгілеңіз. A) 1952 B) 1950 C) 1957 D) 1959 5.Еспенбет бас бәйгеге тігілген 100 тайлақты қайдан жеңіп алатынын табыңыз. A) Сәтімқұл бидің асында B) қалмақтармен шайқасында C) өз еліндегі тойда D) нағашы жұртында 6.Дулат Бабатайұлының өмір сүрген жылдарын белгілеңіз. A) 1805-1873 B) 1802-1871 C) 1814-1876 D) 1810-1890 7.Үзінді поэманың қай бөлігінде айтылатынын көрсетіңіз.          Еспенбеттей ер қайда?  Еспенбеттей ер туса,  Ер күтетін ел қайда? A) поэманың басталуыB) поэманың аяқталуыC) поэманың ортасы D) поэманың шарықтау шегі 8.«Еспенбет» поэмасындағы батыр әрі тарихта болған адамды табыңыз. A) КеңесбайB) СәтімқұлC) Ер ҚосайD) Ер Көкше 9.Дулаттың «Замана сазы» атты жыр жинағы қашан жарыққа шыққанын көрсетіңіз. A) 1991 жылыB) 1992 жылыC) 1994 жылыD) 1995 жылы 10.«Еспенбет» поэмасы қай ғасырда жазылғанын белгілеңіз. A) XVIIIB) XIXC) XVIID) XX

№ слайда 4 Кілті 1А			6B 2D			7B 3A			8C 4C			9A 5A			10B
Описание слайда:

Кілті 1А 6B 2D 7B 3A 8C 4C 9A 5A 10B

№ слайда 5 бАҒАЛАУ 1-4 дұрыс жауап – «2» 5-7 дұрыс жауап – «3» 8-9 дұрыс жауап – «4» 10
Описание слайда:

бАҒАЛАУ 1-4 дұрыс жауап – «2» 5-7 дұрыс жауап – «3» 8-9 дұрыс жауап – «4» 10 дұрыс жауап - «5»

№ слайда 6 Сабақтың тақырыбы Махамбет Өтемісұлының өмірі мен шығармашылығы «Менің атым М
Описание слайда:

Сабақтың тақырыбы Махамбет Өтемісұлының өмірі мен шығармашылығы «Менің атым Махамбет», «Нарын» өлеңдері

№ слайда 7 Өмірдерек
Описание слайда:

Өмірдерек

№ слайда 8 Өлеңдерінің тақырыптары: Батырлық, ерлік туралы Көтерілісті, соғысты сипаттай
Описание слайда:

Өлеңдерінің тақырыптары: Батырлық, ерлік туралы Көтерілісті, соғысты сипаттайтын өлеңдері Исатайға арналған өлеңдері Өзі туралы айтқандары Үстем тап өкіл-дері мен хан сұл-тандарға айт-қаны Толғау тектес өлеңдері

№ слайда 9 Өлеңдерінің тақырыбы Шығармасының аты “Ер болып туған соң...”, “Ереуіл атқа
Описание слайда:

Өлеңдерінің тақырыбы Шығармасының аты “Ер болып туған соң...”, “Ереуіл атқа ер салмай”, “Беркініп садақ асынбай”, “Толарсақтан саз кешіп”, “Жалған дүние”, “Желп-желп еткен ала ту”, “Аспанда ұшқан ақ сұңқар”, “Біз ер едік”, “Ұл туса”, “Атадан туған аруақты ер”. “Соғыс”, “Тілек”, “Әй, Махамбет жолдасым”, “Толарсақтан саз кешіп”, т.б. “Тайманның ұлы Исатай”, “Исатай деген ағам бар”, “КЕл, кетелік”, “Мінгені Исатайдың Ақтабан-ай”. “Қызғыш құс”, “Мен, мен едім, мен едім”, “Мұнар күн”, “Жабығу”, “”Мінкен ер”, “Тарланым”, “Қайда бар”, “Арыстан одан кім өткен?”, “Жақия”. “Еңселігім екі елі”, “Сөйлесем даусым аңқыған”, “Шамдансам, шалқамнан түсер асаумын”, “Арғымаққа оқ тиді”, “Мен – ақсұңқардан туған құмаймын”, “Мен – тауда ойнаған қарт марал”, “Мен ақсұңқар құстың сойы едім”, “Менің атым – Махамбет”, “Ерегіскендей ер болса”. “Міне алмаған алаға (Жәңгірге), “Жәңгірге айтқаны”, “Махамбеттің Баймағамбет сұлтанға айтқаны”. “Орай да борай қар жауса”, “Арғымақ, сені сақтадым”, “Арғымақтың баласы”, “Азамат ердің баласы”, “Еменнің түбі – сары бал”, “Жалған дүние”, “Желп-желп еткен ала ту”.

№ слайда 10 «Менің атым Махамбет»
Описание слайда:

«Менің атым Махамбет»

№ слайда 11 ГЛОССАРИЙ Жәңгір хан - 1815 жылы мұрагерлік жолмен сайланған Бөкей ордасының
Описание слайда:

ГЛОССАРИЙ Жәңгір хан - 1815 жылы мұрагерлік жолмен сайланған Бөкей ордасының ханы. Айшуақ - Жәңгір ханның атасы. Құса-дерт- Қайғы-қасірет, уайым-шер. Жасқұс -Жер аты.

№ слайда 12 «Нарын» өлеңі
Описание слайда:

«Нарын» өлеңі

№ слайда 13 ГЛОССАРИЙ Қазанат Батырлардың жауынгерлік аты. Жампоз Ата-енесі таза тұқымды
Описание слайда:

ГЛОССАРИЙ Қазанат Батырлардың жауынгерлік аты. Жампоз Ата-енесі таза тұқымды айыр түйенің тұлғасы сұлу да сымбатты, мінезді, жүріске шыдамды да мықты ең тәуір мактаулысының ортақ атауы. Нар Түйенің түрі.

№ слайда 14 Дұрыс жауабын таңдаңдар: Махамбет ақынның елдікті, ерлікті, еркіндікті  .....
Описание слайда:

Дұрыс жауабын таңдаңдар: Махамбет ақынның елдікті, ерлікті, еркіндікті  ..........................қылыштай өткір жырлары көтеріліске леп берді, сарбаздардың намысын оятты. күткен   аңсаған жеңген  

№ слайда 15 Махамбет өлеңдері жарық көрген қалаларды белгілеңіз.   дұрыс бұрыс Орал Ташке
Описание слайда:

Махамбет өлеңдері жарық көрген қалаларды белгілеңіз.   дұрыс бұрыс Орал Ташкент Қазан Мәскеу Орынбор

№ слайда 16 Бос орынға қажетті сөзді қойыңыз. ...................................өлеңінде
Описание слайда:

Бос орынға қажетті сөзді қойыңыз. ...................................өлеңінде Махамбет жауыздықпен жәбір көрсеткен Жәңгір ханды, елдің қамын ойлаған өз атасы Өтемісті сөз қылады.    Қажетті сөздер: «Менің атым – Махамбет» «Мен, мен, мен едім» «Жәңгірге»

№ слайда 17 1.Махамбеттің әкесі Өтемісті «елдің қамын ойлады» деп мадақтап жазған өлеңін
Описание слайда:

1.Махамбеттің әкесі Өтемісті «елдің қамын ойлады» деп мадақтап жазған өлеңін көрсетіңіз. A) «Мен, мен, мен едім» B) «Өтемістен туған он едік» C) «Атадан туған аруақты ер» D) «Менің атым – Махамбет» 2.«Менің атым – Махамбет» өлеңінде аталатын жер атын белгілеңіз. A) Нарын B) Бекетай C) Жасқұс D) Теке 3.Махамбет өлеңдері қай қалаларда жарық көргенін белгілеңіз. A) Семей, Самарқанд, Сайрам B) Түркістан, Семей, Орал C) Орынбор, Омбы, Петербор D) Орынбор, Қазан, Ташкент 4.Ақын өлеңдерінің негізгі тақырыбын белгілеңіз. A) Махаббат B) ерлік C) табиғат D) дін 5.«Менің атым – Махамбет» өлеңінің буын санын көрсетіңіз. A) 10-11 B) 7-8 C) 11-12 D) 9-10 6.Бос орынға тиісті сөзді қойыңыз. Менің атам ...    Елдің қамын жеді ғой.  A) Жәңгір хан B) Өтеміс C) Айшуақ D) Исатай 7.«Менің атым Махамбет» өлеңі қай жылдары басылып шыққанын табыңыз. A) 1962, 1985, 1989 B) 1965, 1983, 1985 C) 1969, 1985, 1987 D) 1970, 1987, 1989 8.Жәңгір хан қай жылы таққа отырғанын табыңыз. A) 1810 B) 1813 C) 1815 D) 1818 9.Айшуақ Жәңгір ханның кімі екенін табыңыз. A) Уәзірі B) атасы C) досы D) немере ағасы 10.«Менің атым – Махамбет» өлеңінің ұйқасын көрсетіңіз. A) шалыс ұйқас B) қара өлең ұйқасы C) шұбыртпалы ұйқас D) ерікті ұйқас

№ слайда 18 Кілті: 1 d		6b 2 c		7 a 3 d		8 c 4 B		9b 5 b		10d Бағалау: 1-4 дұрыс жауап –
Описание слайда:

Кілті: 1 d 6b 2 c 7 a 3 d 8 c 4 B 9b 5 b 10d Бағалау: 1-4 дұрыс жауап – «2» 5-7 дұрыс жауап – «3» 8-9 дұрыс жауап – «4» 10 дұрыс жауап - «5»

№ слайда 19 Үй тапсырмасы: «Менің атым Махамбет» және «Нарын» өлеңдерін жаттау; Өлеңдерге
Описание слайда:

Үй тапсырмасы: «Менің атым Махамбет» және «Нарын» өлеңдерін жаттау; Өлеңдерге СКТ жасау;


Подайте заявку сейчас на любой интересующий Вас курс переподготовки, чтобы получить диплом со скидкой 50% уже осенью 2017 года.


Выберите специальность, которую Вы хотите получить:

Обучение проходит дистанционно на сайте проекта "Инфоурок".
По итогам обучения слушателям выдаются печатные дипломы установленного образца.

ПЕРЕЙТИ В КАТАЛОГ КУРСОВ

Автор
Дата добавления 19.11.2015
Раздел Другое
Подраздел Презентации
Просмотров664
Номер материала ДВ-170011
Получить свидетельство о публикации
Похожие материалы

Включите уведомления прямо сейчас и мы сразу сообщим Вам о важных новостях. Не волнуйтесь, мы будем отправлять только самое главное.
Специальное предложение
Вверх