Добавить материал и получить бесплатное свидетельство о публикации в СМИ
Эл. №ФС77-60625 от 20.01.2015

Опубликуйте свой материал в официальном Печатном сборнике методических разработок проекта «Инфоурок»

(с присвоением ISBN)

Выберите любой материал на Вашем учительском сайте или загрузите новый

Оформите заявку на публикацию в сборник(займет не более 3 минут)

+

Получите свой экземпляр сборника и свидетельство о публикации в нем

Инфоурок / История / Презентации / Презентация по казахскому языку на тему "Окушылар"
ВНИМАНИЮ ВСЕХ УЧИТЕЛЕЙ: согласно Федеральному закону № 313-ФЗ все педагоги должны пройти обучение навыкам оказания первой помощи.

Дистанционный курс "Оказание первой помощи детям и взрослым" от проекта "Инфоурок" даёт Вам возможность привести свои знания в соответствие с требованиями закона и получить удостоверение о повышении квалификации установленного образца (180 часов). Начало обучения новой группы: 24 мая.

Подать заявку на курс
  • История

Презентация по казахскому языку на тему "Окушылар"

библиотека
материалов

$$$001

ХХ ғасырдың 20-жылдарында халық бұқараның мәдени деңгейін көтеру мақсатында жүргізілген шара

A) Жастарды шетелге оқуға көптеп жіберу

B) Қазақ АКСР-ң білім беру жүйесін толықтай жергілікті басқаруға беру

C) Сауатсыздықты жою

D) Шетелден оқытушыларды көптеп әкелу

E) Ұлттық білім беру жүйесін дамыту

{Правильный ответ}=С

$$$002

Халық бұқараның мәдени деңгейін көтеру мақсатында 1924 жылы ұйымдастырылған қоғам

A) «Қосшы» одағы

B) «Қызыл керуен» экспедициясы

C) «Қызыл отау»

D) «Көшпелі мектеп» қоғамы

E) «Сауатсыздықты жою» қоғамы

{Правильный ответ}=Е

$$$003

Ұлы Отан соғысына дейінгі жылдары ндағы Қазақстанда маңызды мәдени өзгерістердің бірі

A) Халықты жаппай сауаттандыру

B) Барлық қалаларда жоғары оқу орындарын ашу

C) Жаппай орыс тілін үйрену

D) Міндетті орта білім беру жүйесі

E) Техникалық білім беруді күшейту

{Правильный ответ}=А

$$$004

ХХ ғасырдың 30-жылдары сауатсыздықты жою, білім беру ісіне қамқорлық жасауды мойынына алды

A) Қазақстан комсомолы

B) Қазақстан пионері

C) Кәсіподақ

D) Жұмысшылар

E) Қызыл армия белсенділері

{Правильный ответ}=А

$$$005

Қазақстанда көшпелі аудандарда жалпыға бірдей білім беру енгізілді

A) 1924 жылы

B) 1926 жылдың жазында

C) 1928 жылы

D) 1930 жылы

E) 1931 жылдың көктемінде

{Правильный ответ}=Е

$$$006

1931-1932 жылдары балалар үйіне орналастырған бала санының көп болуының басты себебі

A) Азамат соғысының салдары

B) 1931-1932 жылдардағы аштық

C) Демографиялық өсімнің шектен тыс көбеюі

D) 1921 жылдардағы аштық

E) Жаппай жазалау шаралары

{Правильный ответ}=В

$$$007

Қазақстанда ашылған тұңғыш жоғары оқу орны

A) Қазақ мемлекеттік университеті

B) Алматы ауылшаруашылық институты

C) Алматы медицина институты

D) Қазақ педагогикалық институты

E) Алматы зоотехникалық-малдәрігерлік институты

{Правильный ответ}=D

$$$008

1931-1932 жылдары педагогикалық институттар ашылған Қазақстан қалалары

A) Қарағанды, Павлодар

B) Өскемен, Семей

C) Орал, Қызылорда

D) Қостанай, Ақмола

E) Петропавл, Ақтөбе

{Правильный ответ}=С

$$$009

1929-1931 жылдары Алматыда ашылған жоғары оқу орындары

A) Ауылшаруашылық және медициналық

B) Университеттер

C) Шет тілдер және денешынықтыру

D) Тау-кен және халықшаруашылық

E) Энергетикалық және технологиялық

{Правильный ответ}=А

$$$010

Республикада инженер-техник кадрларды даярлауға негіз болған, 30-жылдары ашылған жоғары оқу орны

A) Қарағанды политехникалық институты

B) Қазақ кен-металлургия институты

C) Павлодар индустрия институты

D) Өскемен жол-құрылыс инстиуты

E) Алматы энергетика институты

{Правильный ответ}=В

$$$011

Қазақстан ғылымының қалыптасқан кезеңі

A) 1905-1910 жылдар

B) 1910-1915 жылдар

C) 1915-1920 жылдар

D) 1920-1930 жылдар

E) 1940 жылдар

{Правильный ответ}=D

$$$012

1926 жылы ежелгі Тараз қаласының орнында археологиялық қазба жұмыстарын жүргізген ғалым

A) М.Е.Массон

B) Х.Алпысбаев

C) К.Ақышев

D) М.Герасимов

E) Ә.Марғұлан

{Правильный ответ}=А

$$$013

1932 жылы құрылған КСРО Ғылым академиясының Қазақстандағы базасындағы алғашқы ғылыми секторлар

A) Геологиялық, металлургиялық

B) Энергетикалық, ядрофизикалық

C) Зоологиялық, ботаникалық

D) Зоотехникалық

E) Тарих, этнографиялық

{Правильный ответ}=С

$$$014

1935 жылы жарық көрген «Қазақстанның көне заманнан бергі тарихы» еңбегінің авторы

A) Ә.Марғұлан

B) С.Асфендияров

C) Е.Бекмаханов

D) Ә.Бөкейханов

E) Х.Алпысбаев

{Правильный ответ}=В

$$$015

ХХ ғасырдың 20-30 жылдарында Қазақстан ғылымының штабын басқарған кеңестік ірі түрколог, академик

A) С.Н.Вавилов

B) В.Л.Комаров

C) А.Н.Самойлович

D) А.Д.Архангельский

E) М.Е.Массон

{Правильный ответ}=С

$$$016

1913 жылы «Шолпан» атты алғашқы жыр жинағы жарық көрген белгілі ақын

A) А.Байтұрсынов

B) М.Жұмабаев

C) Ж.Аймауытов

D) М.Дулатов

E) Ш.Құдайбердиев

{Правильный ответ}=В

$$$017

1920-1930 жылдары қазақ әдебиетінің туын ұстап, Абай дәстүрін жалғастырған, шығармалары арқылы позияға серпін берген ақын-жазушы

A) С.Сейфуллин

B) Ж.Молдағалиев

C) Қ.Қайсенов

D) О.Сүлейменов

E) Т.Ахтанов

{Правильный ответ}=А

$$$018

М.Жұмабаевтың эпостық құлашпен жазылған, жоңғар шапқыншылығы кезіндегі тарихи оқиғаны суреттейтін дастаны

A) «Шолпан»

B) «Түркістан»

C) «Жүсіпхан»

D) «Ертегі»

E) «Батыр Баян»

{Правильный ответ}=Е

$$$019

С.Сейфуллиннің қазақ халқының 1916 жылғы ұлт-азаттық қозғалыс, Ақпан және Қазан төңкерістері, азамат соғысына қатысуын шынайы тұрғыда бейнелеген тарихи романы

A) «Көкшетау»

B) «Тар жол, тайғақ кешу»

C) «Советстан»

D) «Азамат Азаматыч»

E) «Социализм»

{Правильный ответ}=В

$$$020

С.Сейфуллиннің 1927 жылы жарық көрген «Тар жол, тайғақ кешу» атты тарихи романында қазақтардың қатысуын суреттеген тарихи оқиғалардың бірі

A) Азамат соғысы

B) 1905 жылғы революциялық қозғалыстар

C) «Қанды жексенбі»

D) Ауыл шаруашылығын күштеп ұжымдастыру

E) Түркісіб темір жолын салу

{Правильный ответ}=А

$$$021

1920-1930 жылдары қазақ әдебиетшілерінің қатарына қосылған дарынды жастар

A) Ж.Саин, Қ.Аманжолов

B) Ж.Молдағалиев, Ә.Нұрпейісов

C) Т.Молдағалиев, Қ.Мырзалиев

D) М.Әлімбаев, Ә.Әлімжанов

E) М.Шаханов, О.Сүлейменов

{Правильный ответ}=А

$$$022

ХХ ғасырдың бірінші жартысында төңкеріс, кеңестік Отан, бостандық, адамгершілік, махаббат туралы өлеңдер мен дастандар жазған көрнекті қазақ ақыны

A) Иса Байзақов

B) Жұбан Молдағалиев

C) Қадыр Мырзалиев

D) Төлеген Айбергенов

E) Мұқағали Мақатаев

{Правильный ответ}=А

$$$023

М.Лермонтовтың, А.Пушкиннің шығармаларын және «Интернационалды» қазақ тіліне аударған белгілі ақын

A) А.Байтұрсынов

B) М.Жұмабаев

C) Ж.Аймауытов

D) Ә.Бөкейханов

E) С.Сейфуллин

{Правильный ответ}=С

$$$024

1930 жылдары қазақ әдебиетінің дамуына орасан зор зиянын тигізген қасіретті оқиға

A) Азамат соғысы

B) Сталиндік жазалау

C) Ашаршылық

D) Қазақ халқының шетелге ауа көшуі

E) Бірінші дүниежүзілік соғыс

{Правильный ответ}=В

$$$025

«Қазақ халқының 500 әні мен күйі» атты жинақтың авторы

A) Н.Анов

B) И.Шухов

C) А.Затаевич

D) Б.Асафьев

E) В.Иванов

{Правильный ответ}=С

$$$026

1927 жылы Париж қаласында өткен концертке қатысып ән салған қазақ халқының әйгілі әншісі

A) Ә.Қашаубаев

B) Қ.Байжанов

C) Жаяу Мұса

D) К.Байсейітова

E) С.Қожамқұлов

{Правильный ответ}=А

$$$027

1926 жылы Қызылорда қаласында ашылған тұңғыш қазақ театрының алғашқы басшысы, дарынды режиссер

A) С.Қожамқұлов

B) Қ.Қуанышбаев

C) Ә.Қашаубаев

D) Қ.Жандарбеков

E) Ж.Шанин

{Правильный ответ}=Е

$$$028

1926 жылы қаңтарда Қызылорда қаласында ашылған мәдени мекеме

A) Қазақ мемлекеттік филармониясы

B) Ұлттық қазақ театры

C) Қазақ мемлекеттік циркі

D) Қазақ мемлекеттік оркестрі

E) Ұйғыр мемлекеттік театры

{Правильный ответ}=В

$$$029

1926 жылы Қызылордада ашылған қазақ театрында алғаш қойылған пьеса

A) «Еңлік – Кебек»

B) «Қозы Көрпеш – Баян сұлу»

C) «Үйлену»

D) «Отелло»

E) «Абай»

{Правильный ответ}=А

$$$030

1933 жылы Алматы қаласында ашылған аз ұлттар театры

A) Корей театры

B) Ұйғыр музыкалық-драма театры

C) Өзбек театры

D) Орыс музыкалық-драма театры

E) Неміс театры

{Правильный ответ}=В

$$$031

1937 жылы корей театры ұйымдастырылған қала

A) Алматы

B) Шымкент

C) Тараз

D) Қызылорда

E) Талдықорған

{Правильный ответ}=D

$$$032

1938 жылы «Ленфильм» киностудиясы жасап шығарған қазақтың тұңғыш дыбысты фильмі

A) «Түркісіб»

B) «Жауынгер ұлы»

C) «Амангелді»

D) «Қыз Жібек»

E) «Саған, майдан»

{Правильный ответ}=С

$$$033

1934 жылы Құрманғазы атындағы Қазақ мемлекеттік оркестрін құрған белгілі сазгер

A) Н.Тілендиев

B) М.Төлебаев

C) Л.Хамиди

D) А.Жұбанов

E) Қ.Қуанышбаев

{Правильный ответ}=D

$$$034

П.Хлудовтың талантты шәкірттерінің бірі, қазақтың белгілі суретшісі

A) Ә.Қастеев

B) Ә.Қашаубаев

C) А.Жұбанов

D) Е.Өмірзақов

E) Ж.Шанин

{Правильный ответ}=А

$$$035

1936 жылы Мәскеуде өткен қазақ өнерінің онкүндігінде КСРО халық әртісі құрметті атағына ие болған әйгілі әнші

A) Ә.Қашаубаев

B) К.Байсейітова

C) Қ.Байжанов

D) М.Шамсутдинова

E) Жаяу Мұса Байжанұлы

{Правильный ответ}=В

$$$036

1936 жылғы Мәскеуде өткен қазақ өнерінің алғашқы онкүндігінде көрсетілген опера

A) «Еңлік – Кебек»

B) «Абай»

C) «Қозы Көрпеш – Баян сұлу»

D) «Қыз Жібек»

E) «Аттила»

{Правильный ответ}=D

$$$037

1930 жылдары театрлар ашылған Қазақстан қалалары

A) Семей, Қарағанды

B) Талдықорған, Өскемен

C) Орал, Атырау

D) Арқалық, Қостанай

E) Жезқазған, Балқаш

{Правильный ответ}=А

$$$038

Қазақстан кино өнері бастау алатын кезең

A) 1910 жылдары

B) 1920 жылдары

C) 1930 жылдары

D) Ұлы Отан соғысы жылдары

E) Ұлы Отан соғысынан кейінгі жылдар

{Правильный ответ}=С

$$$039

А.Пушкин атындағы мемлекеттік көпшілік кітапхана ашылды

A) 1935 жылы

B) 1936 жылы

C) 1937 жылы

D) 1939 жылы

E) 1940 жылы

{Правильный ответ}=D

$$$040

Қ.И.Сәтбаевқа 1942 жылы мемлекеттік сыйлық берілді

A) Минералды шикізаттар картасын жасағаны үшін

B) Қарағанды көмір кен орнын ашқаны үшін

C) Жезқазған мыс кен орындарына сіңірген еңбегі үшін

D) Алтай түсті металл орындарын ашқаны үшін

E) Алтын кен орындарын ашқаны үшін

{Правильный ответ}=С

$$$041

Қазақ КСР ғылым академиясы ашылды

A) 1944 жылы

B) 1945 жылы

C) 1946 жылы

D) 1947 жылы

E) 1949 жылы

{Правильный ответ}=С

$$$042

Ұлы Отан соғысы жылдары Қазақстанда ашылған жоғары оқу орны

A) Шымкент технология институты

B) Қарағанды политехникалық институт

C) Өскемен жол-құрылыс институты

D) Семей медицина институты

E) Павлодар индустрия институты

{Правильный ответ}=А

$$$043

Ұлы Отан соғысы жылдары Алматыға Мәскеуден көшіріліп орналастырылған жоғары оқу орны

A) Авиация институты

B) Халықаралық қатынастар инстиуты

C) Энергетика институты

D) Халық шаруашылығы институты

E) педагогика институты

{Правильный ответ}=А

$$$043

Ұлы Отан соғысы кезінде әдебиетте пубилицистикалық мақалалары елеулі құбылыс болған майдангер-офицер

A) Б.Бұлқышев

B) Қ.Мырзалиев

C) Т.Молдағалиев

D) М.Әлімбаев

E) М.Мақатаев

{Правильный ответ}=А

$$$044

Ұлы Отан соғысы жылдарында түсірілген кино-картина

A) «Амангелді»

B) «Түркісіб»

C) «Атаманның ақыры»

D) «Ғауһартас»

E) «Абай әндері»

{Правильный ответ}=Е

$$$045

1942-1944 жылдары Қазақстанға майданнан келген делегациялар

A) 10 делегация

B) 15 делегация

C) 22 делегация

D) 25 делегация

E) 27 делегация

{Правильный ответ}=С

$$$046

Ұлы Отан соғысы жылдарында жазылған С.Мұқановтың повесі

A) «Ботагөз»

B) «Сұлушаш»

C) «Өмір мектебі»

D) «Қазақ солдаты»

E) «Жас түлектер»

{Правильный ответ}=С

$$$047

Ұлы Отан соғысы жылдарында Алматы қаласында ашылған жоғары оқу орны

A) Шет тілдер институты

B) Халық шаруашылық институты

C) Энергетика институты

D) Технология институты

E) Ауылшаруашылық институты

{Правильный ответ}=А

$$$048

КСРО Ғылым академиясының кешенді экспедициясы Қазақстан аумағында статистикалық-экономикалық, топырақ-ботаникалық, геологиялық, гидрогеологиялық зерттеу жұмыстарын жүргізіді

A) 1921-1922 жылдары

B) 1923-1924 жылдары

C) 1926-1927 жылдары

D) 1930 жылы

E) 1933 жылы

{Правильный ответ}=С

$$$049

Революцияға дейінгі қазақ зиялылар өкілдерінің бірі, шебер аудармашы

A) Ә.Бөкейханов

B) Ә.Тәжібаев

C) Қ.Аманжолов

D) Ғ.Мүсірепов

E) Ж.Молдағалиев

{Правильный ответ}=А

$$$050

Ұлттық қазақ театрына көптеген шығармашылық жетістіктері үшін 1937 жылы берілген атақ

A) Қазақ академиялық драма театры

B) Опера және балер театры

C) Үлкен театр

D) Музыкалық драма театры

E) Мемлекеттік оркестр

{Правильный ответ}=А

$$$051

Қазақстаннан Ұлы Отан соғысына қатысқан ақын-жазушылар саны

A) 50

B) 60

C) 80-ге жуық

D) 100-ге жуық

E) 150

{Правильный ответ}=D

$$$052

С.М.Киров атындағы (қазіргі Әл-Фараби атындағы Ұлттық университеті) Қазақ мемлекеттік университеті ашылды

A) 1928 жылы

B) 1929 жылы

C) 1932 жылы

D) 1933 жылы

E) 1934 жылы

{Правильный ответ}=Е

$$$053

1920-1930 жылдары Қазақстанды ғылыми тұрғыда зерттеу үшін құрылған қоғам

A) Өлкені зерттеу институты

B) Этнографиялық қоғам

C) Тарихты зерттеу қоғамы

D) Қазақстанды зерттеу қоғамы

E) Ғылым қоғамы

{Правильный ответ}=D

$$$054

1920-1930 жылдары зерттелген Қазақстанның мұнайлы ауданы

A) Ембі мұнайлы ауданы

B) Құмкөл мұнайлы ауданы

C) Маңғыстау

D) Қарашығанақ

E) Өзен мұнайлы ауданы

{Правильный ответ}=А

$$$055

1920-1930 жылдары ғылыми тұрғыда зерттелген түсті металл кеніші

A) Торғай боксит кеніші

B) Майқайың алтын кеніші

C) Ащысай қорғасын кеніші

D) Степняк алтын кеніші

E) Жезді мыс кеніші

{Правильный ответ}=С

$$$056

1938 жылы қазақтың алғашқы дыбысты фильмі «Амангелді» кинокартинасын жасаған киностудия

A) «Мосфильм»

B) «Ленфильм»

C) «Қазақфильм»

D) «Киномост»

E) «Өзбекфильм»

{Правильный ответ}=В








Автор
Дата добавления 11.03.2016
Раздел История
Подраздел Презентации
Просмотров202
Номер материала ДВ-518881
Получить свидетельство о публикации

Выберите специальность, которую Вы хотите получить:

Обучение проходит дистанционно на сайте проекта "Инфоурок".
По итогам обучения слушателям выдаются печатные дипломы установленного образца.

ПЕРЕЙТИ В КАТАЛОГ КУРСОВ

Похожие материалы

Включите уведомления прямо сейчас и мы сразу сообщим Вам о важных новостях. Не волнуйтесь, мы будем отправлять только самое главное.
Специальное предложение
Вверх