Добавить материал и получить бесплатное свидетельство о публикации в СМИ
Эл. №ФС77-60625 от 20.01.2015
Инфоурок / Биология / Другие методич. материалы / Природоохоронна акція “Птах року” «Повзик( Sitta europaea l.) - Птах року 2016».

Природоохоронна акція “Птах року” «Повзик( Sitta europaea l.) - Птах року 2016».

  • Биология

Поделитесь материалом с коллегами:

Відділ освіти

Добропільської міської ради

Білозерська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №15











Природоохоронна акція

Птах року”

«Повзик( Sitta europaea l.) - Птах року 2016».

hello_html_m5ea5ef1.png



Виконала учениця 7 класу

Білозерської ЗОШ №15

Гутник Анастасія

Керівник проекту:

вчитель біології

Гутник Євгенія Олександрівна













2016

Повзик звичайний (Sitta europaea) - птах ряду горобцеподібних. Живе в помірних широтах Європи та Азії, в Ірландії відсутній. В Україні осілий птах, зустрічається в Поліссі, Лісостепу й Карпатах. Найбільш чисельний та найбільш розповсюджений вид повзиків, який належить до лісових птахів, практично весь рік населяє лісові середовище існування – парки, сквери, лісопарки й ліси.

Зовнішний вигляд.

Довжина тіла поползня становить 12-14 див. Розмах їх крил 23-27 див. Доросла особина важить приблизно 25 р. Мають велику голову, коротку шию, кремезна тіло і невеликий хвіст. Дзьоб пернатих прямий, довгий і потужний, пофарбований в сірий колір. У залежності від території проживання оперення забарвлене в різні кольори. Верх тулуба мешканців північної частини Європи сірувато-блакитного кольору, черево пофарбовано у каштановий, а шия в білий колір. Підвиди, які живуть в східних регіонах, мають білу грудку і рудувату нижню частину тіла. На голові є темна смуга, яка тягнеться від підстави дзьоба до потилиці. Кінцівки пофарбовані в сіро-бурий колір. На пальцях є гострі довгі кігті. Зовні самки і самці відрізняються тільки за розміром: самці трохи крупніше. У повзика сильні і чіпкі лапки.
Поведінка і харчування птиці.

Бажана середовище проживання - змішані і хвойні ліси, парки і сади. Живе переважно на високих старих деревах. Зазвичай повзики ведуть осілий спосіб життя. Жителі північних районів на зимівлю відлітають в південні регіони. Кожен птах живе строго на своїй території і ніхто не може порушити кордони чужих володінь. Ведуть одиночний спосіб життя. Харчуються як рослинної, так і тваринною їжею. Із задоволенням поїдають метеликів, мух, жуків, клопів. У теплий період їдять плоди і насіння, люблять насіння соняшнику, горіхи, жолуді. На зиму, коли корми майже немає, птахи роблять запаси і ховають їх в виїмках і поглибленнях стовбурів дерев. Птахи співають, їх трелі можуть мати різну частоту. У них є чіпкі кігті, це дозволяє повзики швидко пересуватися по гілках, навіть вниз головою. Цих птахів можна зустріти в домашніх умовах, їх легко приручити. Для повзиків, що живуть в дикій природі, люди часто роблять будиночки, в яких птахи живуть і гніздяться.

Способи пересування.

У пошуках корму вільно пересуваються по стовбурах дерев і вертикальним скелястим поверхонь як вгору, так і вниз, використовуючи найменші нерівності кори або каменів; при цьому на відміну від птахів, які практикують такий метод пересування на хвіст не спираються. Пересування відбувається по спіралі або зигзагоподібно. Часто переміщається вниз головою.

Розмноження і тривалість життя.

Період, в який птахи гніздяться, залежить від широти, в якій вони живуть. Початок цього періоду припадає на квітень-травень. Повзики моногамні, пари у них утворюються один раз і назавжди.

Розмноженню передують шлюбні ігри: самець перед своєю обраницею то присідає, розгорнувши віялом хвіст, то встає і витягується стовпчиком, поводячи з боку в бік задертим догори дзьобом. У відповідь на це самка витягується уздовж сучка і трохи стовбурчить пір'ячко на спині.

Гніздо поміщає завжди в дуплі дерева, зазвичай на відстані від землі вище людського зросту, не нижче 2 м над землею - як правило, на висоті 4-8 м.

Повзик займає дупло, кинуте дятлом, так як на відміну від дятлів, самі видовбати дупло не в змозі. Повзики використовують гнізда з круглим льотком або природне дупло з великим нерівним отвором, вхід в нього обмазаний глиною.

Підстилка гнізда складається з численних дрібних лусочок тонкого верхнього шару кори, найчастіше соснової, а іноді зі шматочків деревних листя. Цими шматочками заповнена вся нижня частина дупла, і в них занурені яйця або пташенята.

У кладці 4-12, частіше 6-9 яєць "Синичьей" типу забарвлення - білі, з червоно-бурими плямами, зазвичай кілька більшими і більш густо покривають поверхню шкаралупи, ніж у синиць, гущі до тупого кінця. Розміри яєць 18-22 * 13-16 мм.

Насиджування починається з відкладання останнього яйця, сидить самка протягом 14-18 днів. Насиджує щільно і вилітає тільки коли хижак або людина підбирається до самого дупла.

Пташенята з рідкісним довгим пухом на голові, плечах і спині, зів темного м'ясо-червоного кольору, дзьобні валики вершково-білі. Годують обидві дорослі птахи. 22-25 днів пташенята сидять в дуплі, потім 1-2 тижні батьки їх підгодовують поза дупла. Тривалість життя цих пернатих в умовах дикої природи складає 10-11 років.

Забарвлення.

У дорослого самця спинна сторона тіла попелясто-сіра, черевна біла з легкої домішкою вершкового жовтуватого відтінку на череві. Бока і підхвістьє з домішкою каштаново-коричневого кольору. З боків голови, над оком і на лобі білі смужки. Від дзьоба тому з боків голови проходить чорна смуга. Махові бурі зі світлими облямівками.

Пахвові сірі, на нижніх криють крила чорна пляма. Кермові, крім сірої середньої пари, чорні зі світлою вершиною; крайні пари темно-бурі з білим перед вершинному плямою і сірими кінчиками. Дзьоб темно-бурий, ноги бурі, радужина коричнева.

Самка відрізняється від самця більш жовтуватим відтінком грудей і черева і меншою інтенсивністю каштаново-коричневих тонів на боках і підхвістьє, менш різко, ніж у самця, що відрізняються від загальної забарвлення низу.

Молодий птах схожа на самку, але забарвлення низу ще більш рудувата (вершково-жовтуватого відтінку). Всі тони забарвлення менш яскраві, ніж у старих птахів, як би бруднуваті. Чорні смужки з боків голови матові з бурим відтінком.

Спосіб життя і поширення.

Ці птахи частіше живуть зграйками, ніж поодинці. Але зустрічаються і одноосібники. На одного самця припадає одна самка; пари зберігаються протягом усього життя.

Веде осілий спосіб життя, і якщо не турбувати, як правило, дотримується однієї території, але деякі особини роблять протяжні кочівлі, іноді трапляються масові нерегулярні інвазії в райони, що лежать поза гніздовим ареалу тієї чи іншої форми.

Взимку частина повзиків робить місцеві кочівлі, нерідко можна зустріти в складі Синичій зграї. Чисельність сильно коливається по роках. Територіальна птах, свою ділянку охороняє цілий рік. Взагалі повзики досить довірливі і спостерігати за ними можна з невеликої відстані.

Сліди.

Доступні для розпізнавання сліди життєдіяльності птахів в цілому відрізняються від слідів життєдіяльності ссавців. Птахи менше пов'язані з ґрунтом, а деякі з них і зовсім в нормальних обставин не сідають на землю. Багато птахів живуть на деревах або на скелях, де їх лапи також не залишають відбитків. При ходьбі повзики спираються тільки на задні кінцівки. Для пересування, крім ніг, вони використовують крила.

Повзики це дрібні птахи. На ногах по чотири пальці, з яких три спрямовані вперед і один назад.

Переважно жителі лісу, що, зокрема, відбивається на будові їх ніг: три передніх пальця більш-менш тісно зближені, задній палець досить добре розвинений і розташований зазвичай на рівні передніх, що дозволяє протиставляти його іншим при охоплювані гілок дерев. Повзики добре пересуваються по землі, що пов'язано з добуванням ними тут різної їжі.










Список літератури.

  1. Енциклопедія українознавства : Словникова частина : [в 11 т.] / Наукове товариство імені Шевченка ; гол. ред. проф., д-р Володимир Кубійович. — Париж ; Нью-Йорк : Молоде життя ; Львів ; Київ : Глобус, 1955—2003.

  2. 14. Р.В. Шаламов. Тваринний світ України. – Х.: Школа, 2006

  3. Н.І. Савицька. Усі тварини України – Харків: ТОРСІНГ ПЛЮС, 2008р.

  4. Біологічне різноманіття України. Дніпропетровська область. Птахи:

  5. Горобцеподібні (Aves:Passeriformes) Пономаренко О. Л., Пахомов О. Є.] – Дніпропетровськ : Дніпропетровська університетська преса, 2015.

  6. Леонович В. В., Демина Г. В., Вепринцева О. Д. «Обыкновенный поползень (Sitta europaea L.) и „малые“ поползни (S. villosa Verreaux, S. krueperi Pelzeln): вопросы систематики и филогении». Бюллетень МОИП. Отд. биол., Т. 101, вып. 1. М.: Изд-во Московского ун-та, 1996. С. 37—49

Додаток

hello_html_mc3b31c2.jpg




hello_html_63f9f41b.jpg















hello_html_51a79f62.jpg



hello_html_738fca14.jpg



hello_html_m4da33065.jpg

hello_html_m4a3d9828.jpg



hello_html_5a799d5f.jpg

КАЗКА «ПОВЗИК»

Ви коли-небудь бачили птицю, яка повзає по стовбурах дерев вниз головою, вишукуючи під корою жучків-короїдів? Не бачили? Тоді послухайте мою казочку про цю цікаву пташку.

Якось у старому дуплі дятла з’явилися нові мешканці. Дві маленькі доброзичливі пташки були одразу помічені сусідами. Повзик та Поповзушка відрізнялися від інших. Вони були дуже жваві та голосливі. Такі акробатичні викрутаси вони виробляли. Так вміло бігали згори вниз та знизу вгору по стовбуру дерева. Та ще й униз головою. І людей не боялися.
Птахи займалися своїми справами і не звертали уваги на відчуження. Та й коли їм було на це часу? Вони старанно працювали. Усе потрібно встигнути до появи пташенят. А старе житло таке неохайне. У ньому стільки гострих кутів та щілин.

Цілими днями Повзик та Поповзушка штукатурили свою домівку. І глину носили, і воду, і травичкою підлогу щільно встелили. І вхід звузили так, що ніякий непроханий гість не пролізе. І їжею до самої стелі запаслися. Як затишно стало в цій домівці! Пташенята щебечуть. Батьки радіють. Ні смітинки у гніздечку, ні розладів у родині. А друзів в них все ще немає. Тому що заздрили такому порозумінню оточуючі.Так і жили вони не з ким не спілкуючись.
Та зчинилася у лісі біда. Така злива почалася. День л’є, другий л’є, третій… Та й так сильно, що увесь ліс залило, гніздечка затопило. Справжня повінь. Зібралися птахи лісу на найголовнішому дереві тай журяться. Чим діточок кормити? Що робити?
А в дуплі мудрих Повзика та Поповзушки тепло і сухо. Не даремно вони так охайно заліплювали глиною кожну щілинку. Та шкода їм стало заздрісників. Порадилися й покликали до себе сусідів. «Комора наша до стелі їжею замощена». Ми поділимося з вами.
Доброзичливі Повзик та Поповзушка допомогли мешканцям лісу впоралися зі стихійним лихом. Тепер у Повзика ціла купа друзів, а у лісі немає місця заздрощям.

Казка «Про птицю Повзик»

- Сіт-сіт, тір-тір! - дзвінко кричить Повзик, відшукавши щось на стовбурі дерева. - Подруга, Синиця, лети сюди! Я знайшов під корою красуні Ялинки жуків-короїдів! Вони хочуть знищити її! Будь ласка, допоможи! Мені одному не впоратися з цими ворогами дерев!

- Дзинь-дзинь! Вже лечу! - відгукується Синиця. Незабаром вона вмощується на стовбур Ялинки поруч з Повзиками. Зараз ми жваво їх проженемо звідси! - Дзвенить Синиця і жваво береться за роботу.

Звільнивши ялинку від шкідливих жучків, друзі перебираються на інше дерево. Повзик ретельно оглядає його кору, заглядаючи в усі тріщини. Не завелися чи там ненаситні жучки?

- Спасибі вам, добрі пташки! - дякують дерева. - Ви наші рятівники!

А ялинка радісно махає пухнастими гілками. Їй так приємно відчувати, що тепер ніхто не турбує її, не їсть її тверду кору, яка захищає дерево від негоди.

Ось які розумні пташки живуть поруч з нами. Ми іноді навіть не здогадуємося, як багато користі вони приносять лісам і паркам, рятуючи їх від шкідників.

Де ж селиться ця невелика пташка, схожа на дятла, яка ніби акробат, вміє спускатися з дерев по стовбуру вниз головою?

Дятел такий же рятувальник дерев, як і Повзик. До того ж Дятел вміє будувати дупла. Він дозволяє одному, Повзику, селитися в його старому дуплі, якщо собі вже змайстрував нове.

- Велике спасибі, дорогий Дятел! - дякує йому друг. - Але знаєш, твоє дупло з великим отвором. Адже ти більше мене по зросту і розміру. А мені взимку буде холодно. Вітер північний продує дупло наскрізь! засмучується Повзик.

- Але ти ж хороший майстер! І зумієш зменшити цей отвір, - відповідає Дятел. Повапниш його своїм фірмовим глиняним розчином!

- Вірно, погоджується Повзик. Спасибі, друже, за слушну пораду!

Відшукавши десь на землі жовту глину, Повзик готує з неї дуже міцний "цементний" розчин. Набирає в дзьоб, відносить до дупла і заліплює частини отвіру. Через якийсь час цей "цемент" підсихає. Нове відремонтоване дупло для маленької пташки готово!

Так! Повзик багато чого вміє. Він, так би мовити, майстер на всі руки. Хоча, вірніше, він майстер на весь свій довгий спритний дзьоб і чіпкі лапки мають гострі кігтики. Удачі тобі, розумна пташка!


Автор
Дата добавления 21.10.2016
Раздел Биология
Подраздел Другие методич. материалы
Просмотров64
Номер материала ДБ-280449
Получить свидетельство о публикации

Включите уведомления прямо сейчас и мы сразу сообщим Вам о важных новостях. Не волнуйтесь, мы будем отправлять только самое главное.
Специальное предложение
Вверх