Добавить материал и получить бесплатное свидетельство о публикации в СМИ
Эл. №ФС77-60625 от 20.01.2015
Инфоурок / Начальные классы / Другие методич. материалы / Про тварин. Для дітей початкових класів.

Про тварин. Для дітей початкових класів.

В ПОМОЩЬ УЧИТЕЛЮ ОТ ПРОЕКТА "ИНФОУРОК":
СКАЧАТЬ ВСЕ ВИДЕОУРОКИ СО СКИДКОЙ 86%

Видеоуроки от проекта "Инфоурок" за Вас изложат любую тему Вашим ученикам, избавив от необходимости искать оптимальные пути для объяснения новых тем или закрепления пройденных. Видеоуроки озвучены профессиональным мужским голосом. При этом во всех видеоуроках используется принцип "без учителя в кадре", поэтому видеоуроки не будут ассоциироваться у учеников с другим учителем, и благодарить за качественную и понятную подачу нового материала они будут только Вас!

МАТЕМАТИКА — 603 видео
НАЧАЛЬНАЯ ШКОЛА — 577 видео
ОБЖ И КЛ. РУКОВОДСТВО — 172 видео
ИНФОРМАТИКА — 201 видео
РУССКИЙ ЯЗЫК И ЛИТ. — 456 видео
ФИЗИКА — 259 видео
ИСТОРИЯ — 434 видео
ХИМИЯ — 164 видео
БИОЛОГИЯ — 305 видео
ГЕОГРАФИЯ — 242 видео

Десятки тысяч учителей уже успели воспользоваться видеоуроками проекта "Инфоурок". Мы делаем все возможное, чтобы выпускать действительно лучшие видеоуроки по общеобразовательным предметам для учителей. Традиционно наши видеоуроки ценят за качество, уникальность и полезность для учителей.

Сразу все видеоуроки по Вашему предмету - СКАЧАТЬ

  • Начальные классы

Поделитесь материалом с коллегами:

ВОВК

     Про вовка знає кожний з самого дитинства. У багатьох казках про нього говорять не інакше як про сірого розбійника. 
    Поширені вовки у Європі та в Північній Америці. В Україні водяться на Поліссі, в Карпатах, рідше зустрічаються в лісостеповій зоні та степових областях

  
http://dity.odb.te.ua/old/userfiles/images%20(18)(5).jpg

Цікаво знати http://dity.odb.te.ua/old/userfiles/25(1).jpg

    Довжина хвоста у вовка 45 см. Він ніколи не закидає його на спину, на відміну від собак. Коли лежить, - кладе під голову, зігріває в хутрі кінчик носа. 
    Розлючений вовк, вишкіривши зуби, розмахує хвостом, а наляканий - підгинає його під живіт. 


    Вовк - один із найбільших хижаків нашої фауни. Це розумний, спритний, обережний, сильний звір. Довжина його тіла понад 120
сантиметрів, висота - 85 сантиметрів, маса 40 - 50 кілограмів. Самці завжди більші за самиць. Колір шерсті вовка залежить від клімату тієї місцевості, де він живе. 
    Живляться ці звірі різноманітною, переважно м'ясною їжею. Полюють на птахів, диких та свійських тварин: козуль, оленів, зайців, усіляких гризунів, овець, свиней, корів, гусей.


Чому так кажуть: «Вовка ноги годують»

    Шукаючи їжу, вовки можуть бродити цілу ніч, пробігаючи десятки кілометрів. Але нерідко так буває, що і одна, і друга, і третя ніч проходить даремно. Вдалі полювання бувають рідко. Тоді голодний вовк втрачає обережність, стає особливо небезпечним і навіть може знищити більше тварин, ніж здатен з’їсти.     
    
    На лови хижак виходить переважно в сутінки та нічні години, і лише зрідка його можна зустріти вдень. За одне нічне полювання вовк може пройти понад 100 кілометрів. У лісових нетрях рухається нечутно, як тінь. Має гарний зір, добре бачить у темряві. Неозброєних людей не боїться, часом навіть не звертає уваги на них.  
http://dity.odb.te.ua/old/userfiles/images%20(36).jpghttp://dity.odb.te.ua/old/userfiles/images%20(20)(1).jpg

   Вовк добуває їжу, активно шукаючи і невтомно переслідуючи жертву. В погоні за здобиччю може розвивати швидкість до 80 кілометрів на годину. Взимку ці звірі полюють невеликою зграєю: одні чекають у засідці, інші виконують функцію нагоничів. Дисципліна у вовків сувора, кожен знає своє місце. 
  





Чому так кажуть: «Голодний як вовк»

    Голодувати вовк може по кілька тижнів. Після вдалого полювання може відразу з'їсти більш як 10 кг м'яса. Але це тільки тоді, коли дуже зголодніє. Зазвичай, вовк з’їдає за один раз близько 2 кг м'яса.  
   
    Природоохоронці часом називають вовка санітаром лісу, адже найчастіше йому щастить наздогнати ослаблену чи хвору тварину. Але вовки завдають серйозної шкоди тваринництву взагалі й вівчарству зокрема. 
    Вовки - тварини бродячі. Влітку вони ходять поодинці чи парами, взимку гуртуються в зграї, в які, крім дорослих вовків, входять і молоді. У два-три роки молоді сильні вовки вибирають собі пару і створюють сім'ї. У пари вовки об'єднуються надовго, аж до загибелі одного з партнерів. 
    Лігва влаштовують у глухих, малодоступних місцях, недалеко від води. Коли годують малят, поводяться обережно, полюють далеко від свого лігва, щоб не привернути до нього ненароком уваги. 
   
http://dity.odb.te.ua/old/userfiles/images%20(29).jpghttp://dity.odb.te.ua/old/userfiles/images%20(32).jpg

Чому так кажуть: «Дивиться вовком»

    Про людину з непривітним поглядом кажуть, що вона «дивиться вовком». Похмурий погляд вовка ще посилюється і його сутулістю, яка виникає від того, що під час бігу він опускає голову.

     Вовки мають сильний батьківський інстинкт, вихованню вовченят приділяють багато уваги. Вовчиця ніколи не залишає дітей самих. Батько, єдиний годувальник великої сім'ї (вовченят буває 6-8, іноді навіть 10 чи 13), приносить у шлунку напівперетравлене м'ясо. 
    Вовчиця, відчувши небезпеку, двічі, а то й тричі переносить вовченят на нове місце. Проте, хоч як це не дивно, коли на лігво нападають собаки, вовки чомусь не захищають своїх дитинчат, а тікають. 
    Живуть вовки 10 - 15 років. Полювати на них дозволяється протягом цілого року. 
 
http://dity.odb.te.ua/old/userfiles/images%20(30)(1).jpg

 











ЗАЄЦЬ

  
      Заєць у перекладі з старослов'янської мови означає «стрибyн». А він і справді вдатний стрибун. Задні лапи його майже вдвічі довші за передні й дуже сильні, завдяки чому він може робити стрибки в декілька метрів. Але він ще й чудовий бігун. У разі небезпеки негайно переходить до стрімкого бігу і досягає швидкості понад 70 кілометрів на годину. 
    Поширені зайці по всій Європі, у Малій Азії та Східній Африці.
http://dity.odb.te.ua/old/userfiles/images%20(13)(1).jpg

  
 Зайці-синоптики

    Після нічної годівлі зайці йдуть до схованок зі сходом сонця. Якщо ж вони пасуться довше, при сонці, - чекай негоди. Схоже, наїдаються про запас. 
    Зайці рано нагуляли жиру - на холодну й сніжну зиму. 
    Натрапиш наприкінці осені побілілого зайця, то незабаром побачиш і «білих мух»: білі зайці без снігу не ходять. 

    В Україні є зайці двох видів - заєць сірий, якого частіше називають русаком, і заєць-біляк, що зрідка зустрічається у північних районах Сумської та Чернігівської областей. Заєць-біляк живе в лісі, взимку він змінює своє забарвлення і стає білим. Заєць-русак - житель відкритих просторів. На зиму він не біліє, а залишається сірим. 
    Для відпочинку заєць влаштовує неглибоку ямку серед густої трави, заростей бур'яну, між скибами ріллі, причому щодня нову. Тому зайцеві і потрібне хутро, яке змінюючи свій колір, робить звірка непомітним, а довгі ноги рятують його від численних переслідувачів.
 
http://dity.odb.te.ua/old/userfiles/images%20(12)(1).jpg


Чому так кажуть: «косий»    

 А заєць і не косий зовсім. Просто в нього дуже малорухома шия і озирнутися він не може. А дивитися назад, на того, від кого він тікає, треба. Ось і скошує очі заєць. А люди, мабуть, вирішили, що він косоокий. І прозвали його «косий».http://dity.odb.te.ua/old/userfiles/21(4).jpg


    У зайця досить розвинений слух, який завчасно попереджає його про наближення небезпеки. Великі вушні раковини мають властивість підніматися, опускатися, повертатися в різні боки, причім незалежно одна від одної. 
    Зайці можуть бачити все навколо себе: їхні очі розташовані так, що забезпечують їм широке поле зору - 300 - 3200. Тікаючи, вони, зазвичай, дивляться назад, тому нерідко стають здобиччю іншого ворога, що опинився на їхньому шляху.









На п’єдесталі - зайці http://dity.odb.te.ua/old/userfiles/images%20(11)(2).jpg

    У Німеччині в місті Кааль стоїть пам'ятник зайцям, а зображення цієї тварини є і на гербі міста, бо, за легендою, саме зайці підказали колись переселенцям місце їх майбутнього поселення.

   
    На пошуки їжі зайці здебільшого виходять уночі, а вдень відпочивають. 
    Охайні зайці люблять причісувати шерсть лапками, язиком. Не бояться води. 
    Узимку зайці нерідко роблять собі для лежні неглибоку ямку, а то й нору в снігу. Під час сильного снігопаду їх іноді геть засипає сні¬гом. Тоді вони терпляче лежать під теплим сніговим кожухом і чекають, поки випогодиться. 
    Кубел для виведення малят зайці не влаштовують. Найчастіше приводять їх у звичайних денних лігвищах. Зайці дуже плодючі. З березня до кінця вересня самиця дає 2 - З приплоди по 3-4 малят. Народжуються зайченята зрячими, вкриті теплим густим хутром, з перших годин можуть бігати й самі себе зігрівати.

Цікаво знати 

    У зайців-русаків жирність молока досягає 24%. Це значно більше, ніж у коров'ячого молока. 
   
    
Наївшись поживного молока, малюки можуть нерухомо сидіти без їжі 3-4 дні. Потові залози розміщені у зайців на підошвах лап, тому нерухомі зайченята не доступні нюху хижаків.http://dity.odb.te.ua/old/userfiles/images%20(10)(1).jpg

    Минає час, і зайченята починають відчувати голод. Зайчиха розшукує малюків, годує їх і знову залишає самих. І ось що цікаво – зайчиха годує молоком не лише своїх дітей, а й будь-чиїх зайченят, які зустрічаються їй. Зайченята швидко ростуть. Через 7 - 8 днів 
   
 Заєць-біляк занесений до Червоної книги України. 














ЛИСИЦЯ

    Мабуть, кожен на запитання: хто із звірів найхитріший? - відповість - лисиця. Про тямковитість лисиці, про її витівки розповідається в казках, легендах, байках.http://dity.odb.te.ua/old/userfiles/images1(1).jpg

    Лапи в лисиці на зиму обростають густою пухнастою шерстю. З неї видно лише кінчики пазурів.
    Лисиця взимку, ніби у валянках, і лапки їй не мерзнуть навіть у сильні морози.
http://dity.odb.te.ua/old/userfiles/images%20(1)(8).jpg

    Відомо більше 10 видів лисиць.
      Серед них - лисиця пустельна (фенек), лисиця полярна (песець), лисиця звичайна та ін. 
    Ці тварини живуть в Європі, Азії, Північній Америці та Північній Африці. Завезено їх і до Австралії. В Україні, практично в усіх природних зонах, водиться лисиця звичайна, або руда. Полюбляє вона переважно відкриті місцевості, що перемежовуються гаями, перелісками та байраками.

 

Лисиця-хитрунка    

     Хитрує лисиця не лише в казках, а й у повсякденному житті. Не раз, наприклад, спостерігали, як лисиця обдурює птахів: перекинеться на бік, відкине лапи - лежить не ворухнеться, ніби мертва. Підлетить поцікавитись сорока чи ворона - дивись і попаде хитрунці в лапи. http://dity.odb.te.ua/old/userfiles/images%20(6)(5).jpg

         http://dity.odb.te.ua/old/userfiles/20(1).jpg

    Тіло лисиці вкрите густою шерстю яскраво-рудого забарвлення. Через колір свого хутра ця тварина і отримала назву «лисиця» (лис жовтуватий, рудий). Хутро лисиці дуже цінується і тому з давніх-давен на неї полюють. Заради хутра цих тварин розводять на звірофермах. Зазвичай, це різновиди лисиці звичайної: чорно-бурі, сріблясто-чорні та платинові.
     Завдяки довгому пухнастому хвосту створюється враження, що тваринка ця більша, ніж насправді. Але лисиця невелика. Довжина її тіла 50 - 90 сантиметрів, хвоста 40 - 60 сантиметрів. А важить вона усього 4 - 5 кілограмів.


Лисиця-танцівниця

 Лисиця дуже любить поласувати мишами. А щоб спіймати мишку, їй часто доводиться добре пострибати - здалеку її рухи нагадують елегантний танок. 
    Чи чули ви коли-небудь про танець фокстрот? Його назва так і перекладається - лисячий танець.
http://dity.odb.te.ua/old/userfiles/images%20(9)(2).jpg

    
    Лисиця має добрий слух і нюх, гарну пам'ять - найменші зміни в звичайній обстановці помічає одразу і виявляє необхідну обережність. Добре плаває, стрибає.

    Основна їжа лисиці - мишовидні гризуни (миші, полівки). За рік вона знищує їх декілька тисяч. Не відмовляється і від зайців, ящірок, жуків, птахів, зокрема свійських. А ще дбає про вітаміни: їсть суниці, чорниці, яблука, виноград. Полювати виходить увечері.

 





Цікаво знати

    Лапи в лисиці на зиму обростають густою пухнастою шерстю. З неї видно лише кінчики пазурів. Лисиця взимку, ніби у валянках, і лапки їй не мерзнуть навіть у сильні морози. http://dity.odb.te.ua/old/userfiles/images%20(7)(2).jpg

    
    Свої нори лисиця риє у балках, чагарниках, лісосмугах, а то й просто в полі. В норах робить додаткові тунелі та запасні ходи, де переховується від переслідування, негоди і під час виведення малят. Часто лисиці займають нори інших звірів - борсуків, бабаків.

    Раз на рік у норі лисиці з'являються лисенята. Іноді їх буває більше 10. Вони сліпі, глухі, вкриті темно-бурою шерстю. Півтора місяця лисиця годує малят молоком. у цей час вона не виходить із нори. Чотиримісячні лисенята стають самостійними і покидають батьків. Відтоді молоді і старі лисиці починають вести одиноке бродяче життя. До наступної весни.

    Живуть лисиці 10-15, у неволі - до 25 років.

 
























Тварини – рекордсмени світу



         
    Найбільші тварини нашої планети — блакитні кити. Вони досягають ваги 150-180 тонн і 33-х метрів у довжину. Якщо такого кита поставити на голову, він буде заввишки з десятиповерховий будинок. 


   
http://dity.odb.te.ua/old/userfiles/76383664_Kit2.jpg




     
Найменша тваринка — землерийка-малятко. Вона важить не більше 2 г.
http://dity.odb.te.ua/old/userfiles/371722.jpg







     
Найбільшою кількістю зубів природа наділила садового слимака, який водиться в Америці. Його язик має 135 рядів зубів по 105 зубів у кожному. Коли слимак прогризає підземний коридор, він орудує 14175 зубами.





    
Черепахи бувають вагою до 480кг, довжиною до 2,5 метра, живуть до 200 років. 





http://dity.odb.te.ua/old/userfiles/258px-Helixpomatia2.jpghttp://dity.odb.te.ua/old/userfiles/images%20(1)(9).jpghttp://dity.odb.te.ua/old/userfiles/f70c0130d33db97b631255010289_76.jpeg

Білки, що живуть на Філіппінських островах, із допомогою хвоста можуть здійснювати стрибки на 70 метрів.






    
Борсук - єдина тварина, яка спить на спині. 
http://dity.odb.te.ua/old/userfiles/images%20(2)(5).jpg

 

 
 
http://dity.odb.te.ua/old/userfiles/3721064_e2168e0.jpg


Є такі літаючі риби, котрі, набираючи у воді максимальної швидкості, потім літають у повітрі 150 метрів.






    
Антилопа може пробігти без зупинки 100 кілометрів. 
     



    
http://dity.odb.te.ua/old/userfiles/1311696823_rryorrsrri.jpghttp://dity.odb.te.ua/old/userfiles/1270231750_5(1).jpg

 В Індії живе павук, який може обходитися без їжі протягом 18 років.


 http://dity.odb.te.ua/old/userfiles/b4469baaa6e7d68fe6bfaec22a9692fd(1).jpg



 

 В ірландського оленя розмах рогів доходить до чотирьох метрів.



    





Пам'ятники собакам

http://dity.odb.te.ua/old/userfiles/3512515626.jpg

         Пам'ятники поставлено собакам у Парижі — сенбернару, який врятував під час снігових заметів в Альпах 41 людину; 














http://dity.odb.te.ua/old/userfiles/59_1065_1829_486_1098_large.jpg





        у Нью-Йорку — вожаку упряжки Балту, який доставив під час епідемії у занесене снігом селище на Алясці протидифтерійну сироватку;









http://dity.odb.te.ua/old/userfiles/s67145817.jpg

         у Санкт-Петербурзі — собаці, який служить медицині;















http://dity.odb.te.ua/old/userfiles/s8737103.jpg

    у Борго-Сан-Лоренцо (Італія) — собаці Вірному, який 14 років щовечора ходив на автобусну зупинку зустрічати свого господаря, який загинув під час війни;






    


http://dity.odb.te.ua/old/userfiles/8504759(1).jpg







у Токіо — упряжці їздових собак, залишених експедицією на зимівлю в Антарктиці.








Пам'ятник зайцю



    
У Німеччині, в місті Кааль стоїть пам'ятник зайцям, а зображення цієї тварини є на гербі міста, оскільки саме зайці підказали колись переселенцям місце їх майбутнього поселення.http://dity.odb.te.ua/old/userfiles/Kahler_Sandhas.jpg

 

 

 

 

 


 



Самые низкие цены на курсы профессиональной переподготовки и повышения квалификации!

Предлагаем учителям воспользоваться 50% скидкой при обучении по программам профессиональной переподготовки.

После окончания обучения выдаётся диплом о профессиональной переподготовке установленного образца (признаётся при прохождении аттестации по всей России).

Обучение проходит заочно прямо на сайте проекта "Инфоурок".

Начало обучения ближайших групп: 18 января и 25 января. Оплата возможна в беспроцентную рассрочку (20% в начале обучения и 80% в конце обучения)!

Подайте заявку на интересующий Вас курс сейчас: https://infourok.ru/kursy


Идёт приём заявок на самые массовые международные олимпиады проекта "Инфоурок"

Для учителей мы подготовили самые привлекательные условия в русскоязычном интернете:

1. Бесплатные наградные документы с указанием данных образовательной Лицензии и Свидeтельства СМИ;
2. Призовой фонд 1.500.000 рублей для самых активных учителей;
3. До 100 рублей за одного ученика остаётся у учителя (при орг.взносе 150 рублей);
4. Бесплатные путёвки в Турцию (на двоих, всё включено) - розыгрыш среди активных учителей;
5. Бесплатная подписка на месяц на видеоуроки от "Инфоурок" - активным учителям;
6. Благодарность учителю будет выслана на адрес руководителя школы.

Подайте заявку на олимпиаду сейчас - https://infourok.ru/konkurs

Автор
Дата добавления 01.10.2015
Раздел Начальные классы
Подраздел Другие методич. материалы
Просмотров1901
Номер материала ДВ-023273
Получить свидетельство о публикации

УЖЕ ЧЕРЕЗ 10 МИНУТ ВЫ МОЖЕТЕ ПОЛУЧИТЬ ДИПЛОМ

от проекта "Инфоурок" с указанием данных образовательной лицензии, что важно при прохождении аттестации.

Если Вы учитель или воспитатель, то можете прямо сейчас получить документ, подтверждающий Ваши профессиональные компетенции. Выдаваемые дипломы и сертификаты помогут Вам наполнить собственное портфолио и успешно пройти аттестацию.

Список всех тестов можно посмотреть тут - https://infourok.ru/tests


Включите уведомления прямо сейчас и мы сразу сообщим Вам о важных новостях. Не волнуйтесь, мы будем отправлять только самое главное.
Специальное предложение
Вверх