Добавить материал и получить бесплатное свидетельство о публикации в СМИ
Эл. №ФС77-60625 от 20.01.2015
Свидетельство о публикации

Автоматическая выдача свидетельства о публикации в официальном СМИ сразу после добавления материала на сайт - Бесплатно

Добавить свой материал

За каждый опубликованный материал Вы получите бесплатное свидетельство о публикации от проекта «Инфоурок»

(Свидетельство о регистрации СМИ: Эл №ФС77-60625 от 20.01.2015)

Инфоурок / Начальные классы / Другие методич. материалы / Сабақ жоспары " Математика"
ВНИМАНИЮ ВСЕХ УЧИТЕЛЕЙ: согласно Федеральному закону № 313-ФЗ все педагоги должны пройти обучение навыкам оказания первой помощи.

Дистанционный курс "Оказание первой помощи детям и взрослым" от проекта "Инфоурок" даёт Вам возможность привести свои знания в соответствие с требованиями закона и получить удостоверение о повышении квалификации установленного образца (180 часов). Начало обучения новой группы: 28 июня.

Подать заявку на курс
  • Начальные классы

Сабақ жоспары " Математика"

библиотека
материалов

hello_html_m15cdb3d4.gifhello_html_m15cdb3d4.gifhello_html_m15cdb3d4.gifhello_html_m15cdb3d4.gifhello_html_m15cdb3d4.gifhello_html_3681610a.gifhello_html_3681610a.gifhello_html_m9891b01.gifhello_html_479c20cd.gifhello_html_m409979d8.gifhello_html_6f6b0943.gifhello_html_m3f49190.gifhello_html_m6cffef04.gifhello_html_m163e0a67.gifhello_html_7cf6aa05.gifhello_html_m6a938a25.gifhello_html_m7725e370.gifhello_html_72737f4e.gifhello_html_4d00e404.gifhello_html_36079de6.gifhello_html_m47f26bbf.gifhello_html_m47f26bbf.gifhello_html_m49127031.gifhello_html_3a6eb84d.gifhello_html_m9c88aaa.gifhello_html_65f1d4c2.gifhello_html_45f99e22.gifhello_html_45f99e22.gifhello_html_45f99e22.gifhello_html_7115e965.gifhello_html_78cd2fcc.gifhello_html_m1a68b8fb.gifhello_html_m30815a64.gifhello_html_m5ff46836.gifhello_html_m5ff46836.gifhello_html_108cb51f.gifhello_html_m237e98a7.gifhello_html_m237e98a7.gifhello_html_m237e98a7.gifhello_html_m5ff46836.gifhello_html_m5ff46836.gifhello_html_108cb51f.gifhello_html_m237e98a7.gifhello_html_m237e98a7.gifhello_html_m237e98a7.gifhello_html_m2a7690f7.gifhello_html_m2a7690f7.gifhello_html_m2a7690f7.gifhello_html_m2a7690f7.gifhello_html_m2a7690f7.gifhello_html_m2a7690f7.gifhello_html_m2a7690f7.gifhello_html_m2a7690f7.gifhello_html_m5ff46836.gifhello_html_m5ff46836.gifhello_html_108cb51f.gifhello_html_m237e98a7.gifhello_html_m237e98a7.gifhello_html_m237e98a7.gifhello_html_m5ff46836.gifhello_html_m5ff46836.gifhello_html_108cb51f.gifhello_html_m237e98a7.gifhello_html_m237e98a7.gifhello_html_m237e98a7.gifБекітемін:_________________________

Математика

Мерзімі ___________Сыныбы:________

Сабақтың тақырыбы: 131-сабақ. Разрядтар мен кластар

Сабақтың мақсаты:

  1. «разряд» және «класс» туралы түсініктерін нақтылау, санды жазғанда цифрлардың орнының мәнін айқындау.

  2. Есептеу қабілетін, есептеу дағдысын жетілдіру; әртүрлі есептер шығаруға үйрету.

  3. Сауаттылыққа ,ұжымда жұмыс істей білуге тәрбиелеу

Көрнекілігі: элек. Оқулық, кестелер

Сабақтың барысы :І.Ұйымдастыру

ІІ.Өткен материалды пысықтау

ІІІ.Жаңа материалмен жұмыс

Тірек білімін, білік дағдыларын жетілдіру.

Балаларды келесі сабақтағы жаңа есептеу бірлігімен және сандардың жаңа класымен таныстыру - бүгінгі сабақтың маңызды міндеті. Ол үшін ауызша тапсырмаларға осы түсінік-терді нақтылауға арналған тапсырмаларды қосу қажет. Мысалы:

2 572, 728, 30 203, 2 903, 230 356 деген сандардағы 2 саны нені білдіреді?

12 жүздік, 345 ондық, 605 мыңдық, 1 065 бірліктен тұратын сандарды ата.

Мына сандарды ата:

5 ондық мыңнан және 6 жүздіктен тұратын;

4 ондықтан және 6 бірліктен тұратын;

7 жүздік мыңнан, 7 мыңдық бірліктен, 7 ондықтан тұратын;

2 жүздік мыңнан, 2 бірлік мыңнан, 2 ондықтан тұратын санды ата.

Оқулықпен жұмыс

Бұл сабақтағы №1 тапсырманы оқушылар өз беттерінше орындайды.

2 тапсырманы оқушыларға өз бетінше ізденуге арналған жүмыс ретінде беруге бо-лады. Бұл жұмыс сандарды жазуда цифрлардың орнының мәні туралы білімдерін белсен-діруге бағытталған. Бұл тапсырманың қалай орындалғанын тексеруге көбірек көңіл бөлеміз. Мүғалім сыныптағы балалардың бәрінің жауабы бірдей болуы мүмкін бе, соны тексереді Мысалы:

22 41 < 22 1

4 а) 35*6=210 км

Ә) 51:3=17 км/саг

Б) (65+70) *4=540 км

В) 900 : (45+55)= 9 саг

Г) ( а:в):2

5 Жинады-770кг

1 жұмысшы-30кг (1сағ)

  1. жұмысшы-40кг(1сағ)

Әрқайсысы--? Кг сәбіз Ш: 770:( 30+40)=11 30*11=330 40*11=440

Ж: 330 кг,440 кг

6

  1. Бер: Тіктөртбұрыш АВСД

S= 6*8=48см2 S =48:2=24см2


  1. Бер: Тіктөртбұрыш LMNK

S= 12*5=60см2 S =60:2=30см2


ІҮ. Сабақты пысықтау №8 тапсырма орындалады.

Ү. Үйге тапсырма: №7 88-бет






Бекітемін:_________________________

Математика

Мерзімі ___________Сыныбы:________

Сабақтың тақырыбы: 132-сабақ. Миллиондар мен миллиардтар класы

Сабақтың мақсаты:

  1. оқушыларды миллиондар мен миллиардтар класымен және олардың разрядтарымен таныстыру; жаңа есептеу бірліктері мен есептеудің ондық жүйесіндегі жаңа кластардың пайда болу принципін тиянақтау.

  2. Есептеу қабілетін, есептеу дағдысын жетілдіру; әртүрлі есептер шығаруға үйрету.

  3. Сауаттылыққа ,ұжымда жұмыс істей білуге тәрбиелеу

Көрнекілігі: элек. Оқулық, кестелер

Сабақтың барысы :

І.Ұйымдастыру кезеңі.Оқушылардың назарларын сабаққа аудару

ІІ. Үй тапсырмасын сұрап,пысықтау

ІІІ . Жаңа сабақ

Тірек білімін, білік дағдыларын жетілдіру.

Бұл жұмыс №1 тапсырма материалы негізінде (немесе соған ұқсас тапсырма бойынша) атқа-рылады. Оны жалпы жұмыс түрінде немесе топтық жұмыс ретінде өткізе аламыз. Алдыңғы сабақтағы сияқты мұнда да балаларды сөйлеу барысында «разряд», «класс» деген термин-дерді пайдалануға ынталандыру. Жұмыс барысында разрядтар мен кластар кестесі пайдаланылады.

Жаңа материалмен танысу.

Жаңа материалмен танысуды баланың біліміне сүйене отырып, өзіндік іздену түрінде өткізуге болады. Балаларға разрядтар мен кластардың кеңейтілген кестесін мүқият қарап шығуды, разрядтардың атауларын салыстырып, кестедегі сандарды оқып көруді ұсынамыз. Содан соң көп таңбалы сандарды оқу мен жазу тәртібін қалыптастыруға көмек-теседі. Оны тақтаға немесе карточкаға орындауға болады.

Көп таңбалы санды оқу үшін оны ............ бөлу қажет (кластар).

Ол үшін............ (оңнан солға қарай)......(3 цифрды) бөлу қажет. (қай бағытта)

Санды............(жоғарғы) разрядтан бастап оқимыз.

Бүл сабақта балалар рим нумерациясымен танысады. Бұл материал таныстырушылық сипатқа ие. Сабақ алдында мұғалім балалардан рим нумерациясын қайдан кездестіргенін (сағат, күнтізбе) сұрайды. Содан соң бұл жүйеде сандардың пайда болу принципін түсіндіріп береді.Бұл өте қарапайым жүйе және латын әліпбиінің 7 әрпін пайдалануға негізделген:

1-1 V- 5 Х-10 L-50 С-100 Б-500 М-1000

Алдымен мыңдықтар мен жүздіктер, содан соң - ондықтар мен бірліктер жазылады. Бүл жүйенің өзіндік тәртібі де бар. Егер үлкен сан кіші санның алдында тұрса, оларды қоса-ды (қосу принципі), ал егер кіші сан үлкен санның алдында тұрса, онда кіші сан үлкен сан-нан азайтылады (азайту принципі).

Мысалы:

2

4

6

9

11

14

20

26

56

II

IV

VI

IX

XI

XIV

XX

XX VI

LVI

3 а)

1 шыбын V=? t=50мин S=3600м

2 шыбын V=? (бірдей) t=?,30мин артық S= ? м

Ш: 3600:50=72 м/мин 50+30=70мин (2ш) 72*70=5040м Ж: 72м/мин,70мин,5040м

Ә) Ара V=456 м/мин t=? (бірдей) S=12312 м

Шегіртке V=? ,190 м/мин артық t=? S= ? м

Ш: 12312:456=27 мин 456+190=646 646*27=17442м

Ж: 27мин,646 м/мин,17442м

6

15 га=150000м2 30 см2= 3000 мм2 9 000 000 м2=9км2

23ғ=2300ж 5 900 м=5 900 000 мм 40 004 г=40 кг4 г

12 см2=12002 45 000ж=450 ғ 100 670кг=1006ц 70кг

70 000 м2=7 га 2 м2=200дм2=20 000см2 360 023см=36 002дм 3см

7 а) 5 674+73 478+Х=97 089 Х=17 937

Ә) 5000- (Х+876)=1090 Х=3034

Б) 12*35*Х=3780 Х= 9

Ү. Сабақты қорыту. №8 тапсырма орындалады.

Ү. Үйге тапсырма: №4,5 90-бет

























Бекітемін:_________________________

Математика

Мерзімі ___________Сыныбы:________

Пән мұғалімі: _______________________

Сабақтың тақырыбы: 133-сабақ. Көп таңбалы сандармен арифметикалық амалдар орындау

Сабақтың мақсаты:

  1. балаларды жаңа үйренген сандармен арифметикалық амалдар орындау алгоритмімен таныстыру.

  2. Есептеу қабілетін, есептеу дағдысын жетілдіру; әртүрлі есептер шығаруға үйрету.

  3. Сауаттылыққа ,ұжымда жұмыс істей білуге тәрбиелеу

Көрнекілігі: элек. Оқулық, кестелер

Сабақтың барысы :

І.Ұйымдастыру кезеңі.Оқушылардың назарларын сабаққа аудару

ІІ. Үй тапсырмасын сұрап,пысықтау

ІІІ . Жаңа сабақ

Тірек білімін, білік дағдыларын жетілдіру.

Жақа материалмен танысу.

Жаңа материалмен танысуды балалар өз біліміне сүйене отырып, өз бетінше іздену түрінде жүргізеді. Балаларға №2 тапсырманы тақтада түсіндіріп орындауды ұсынамыз.

Назар аударыңыз! Көп таңбалы санға көбейткен кезде екінші көбейткіштің жазуында неше цифр болса, дәптердің шетінен (немесе шеткі сызықтан) сонша торкөз қалдырамыз және оған тағы 1 торкөз қосамыз.

3

Қарағанды – S=428 000 км2

Қостанай – S=196 000 км2 S=? Км2

Шығ.Қазақстан – S=283 300 км2

Ш: 428000+196000+283300=907 300 км2



Ә) Алматы обл.-1 589 200 адам

Алматы қаласы- 1 400 000 адам ? адам

Ш: 1 589 200+1 400 000= 2 989 200 адам



4 Ш. (24+28)*4=208 км

5

А) 8см=80 80*17мм=1360 мм2

Ә) 8*8=64м2 Р= (8+8)*2=32м

Б) 9дм =90см 90*7=630см2

В) 9м=90дм 90*8=720 дм2

6 Оқушылардың өзіндік жұмысы ретінде тапсырылады.

ІҮ. Сабақты пысықтау

Шығармашылық жаттығуды орындаған кезде тапсырманың қалай орындалғаны мін-детті түрде тексеріліп, шешу жолдары түсіндіріледі. Бүл тапсырмалар логикалық ойлау ар-қылы шешіледі, ол жай теңдеу құруға мүмкіндік береді. Мысалы, №8 тапсырмаға берілген 1-суреттегі х-ты табу үшін таразының оң жағынан массасы белгісіз кір тасын, соған сәйкес сол жақтан да сондай кір тасын алып тастаймыз. Нәтижесінде мынадай өрнек құрылады: 2х = 16. Ары қарай теңдеуді шешіп, х-тің мәнін табамыз. х = 16 : 2, х = 2.

Осыған ұқсас 2-суретте оң жақтан массасы белгісіз 2 кір тасын, сол жағынан да сонша тасты алып тастаймыз. Нәтижесінде мынадай өрнек шығады: 2х = 20, х = 10.



Ү. Үйге тапсырма: №7 92-бет













































Бекітемін:_________________________

Математика

Мерзімі ___________Сыныбы:________

Пән мұғалімі: _______________________

Сабақтың тақырыбы: 134-сабақ. Көп таңбалы сандармен арифметикалық амалдар орындау
Сабақтың мақсаты:
а) білімділік: оқушыларға көп таңбалы сандарды оқуға және жазуға үйрету, құрамында І және ІІ класстардың бірліктері кіретін көп таңбалы сан жасай білу дағдысын қалыптастыру, санды салыстыру разрядтық қосылғыштардың қосындысы түріне ауыстыра білуге үйрету; 
ә) тәрбиелік: өз өлкесін мақтан етуге және оның тарихын сыйлай білуге тәрбиелеу;
б) жалпы мәдениетті дамытуға, оқушылардың шығармашылық қабілеттерін және еске сақтай білу қабілеттерін дамытуға үлес қосу.
Сабақтың түрі: жаңа сабақты түсіндіру.
Көрнекілігі:

Сабақтың барысы:
І Ұйымдастыру кезеңі:
ІІ. Өткен сабақты пысықтау
1. Ең үлен санның кластар бірліктерін ата
2. Нөлі бар санды теріп жаз. Нөл қай разряд бірліктерінің орнына жазылған?
3. Бірінші санды разрядтық қосылғыштармен алмастыр.
4. Ең үлкен сандарды кластарға жікте.
ІІІ Жаңа тақырыпты түсіндіру.

Есіңде болсын!
Көп таңбалы сандарды жоғарғы кластан бастап оқиды. Ол үшін алдымен санды оң жақтан бастап, үш – үш цифрдан топтап, кластарға бөледі. Сонда жоғарғы класта бір, екі немесе үш цифр болуы мүмкін. Сонан соң әр кластың қанша бірлігі бар екенін анықтайды. Жоғарғы мыңдар класының бірліктеріне кластың атауын қосып оқиды, соған жалғастырып бірінші кластың бірліктерін оқиды.

Оқулықпен жұмыс

1 Сандарды оқып,тапсырмалар орындалады.шыққан сандарды өсу ретімен жазу

2 а) Ш:325 450*4=1 301 800- 1 айда

1301800*6=7 810 800 – жарты жылда

1 301 800*12=15 621 600 - 1 жылда

Ә) 92 735 642 +119 256=92 854 898 – екінші күні

92 854 898*2=185 709 796 -үшінші күні

92 735 642 +92 854 898+185 709 796=371 300 336

5 Кестені қарап,есептерді шығару

Тауар атаулары

Бастапқы бағасы (б.Б)

hello_html_m4006791c.gifЖасалған жеңілдік

Жаңа бағасы

Үстел

14 450 тг

Б.б-ның - бөл.


13 005 тг

Шкаф

85 490 тг

hello_html_m1c83a505.gifБ.б-ның - бөл.




68 392 тг

Комод

39 000 тг

hello_html_m11dff585.gifБ.б-ның - бөл.



hello_html_659d412e.gif

26 000 тг

Кресло

16 800 тг

Б.б-ның - бөл.


12 600 тг

Тахта

48 750 тг

hello_html_m7d186444.gifБ.б-ның - бөл.




39 000 тг

Кереует

24 060 тг

hello_html_4c0d34e5.gifБ.б-ның - бөл.




20 050 тг



6 есепті шығарғанда көрнекі құралдар пайдалану қажет. а) жөне ә) есептерінің тапсырмаларын салыстырған кезде, балалардың назарын бірінші жағдайда жақындау жыл-дамдығы туралы, екіншісінде - қашықтау жылдамдығы туралы айтып отырғанымызға аудару керек. Бұл тапсырманы шығармашылық деңгейде орындау үшін балаларға есепке қатысты сандық мәліметтерді өз бетінше таңдауды ұсынамыз. Мысалы, 1-нұсқа - алыстау жылдам-дығы шығатындай етіп, 2-шісі -жақындау жылдамдығын алу үшін. Алынған есептердің ше-шуін табу міндетті емес, балалар мұндай есеп түрлерімен жұмыс істеу принципін үғынуы тиіс.

7 шығармашылық тапсырма белгілі бір қиындықтар туғызуы мүмкін. Оны графика-лық тұрғыдан иллюстрациялауға болады.

Алдымен картиналардың периметрін есептейміз:

(30 + 40) • 2 = 140 (см). 140 • 3 = 420 (өйткені 3 картинаға жақтау дайындау керек).

2 жіңішке тақтайша қажет, ендеше 2-ге бөлеміз. 420 : 2 = 210. 210 - 20 = 190,

210 + 20 = 230. (Дегенмен жіңішке тақтайша көп болса, ұста 210 сантиметрлік 2 жіңішке тақтай алса да болар еді). 30 сантиметрлік 8 жіңішке тақтайша мен 40 сантиметрлік 8 жіңіш-ке тақтайша қажет.

ІҮ. Сабақты пысықтау

Ү. Үйге тапсырма:№3,4 93-бет





































Бекітемін:_________________________

Математика

Мерзімі ___________Сыныбы:________

Пән мұғалімі: _______________________

Сабақтың тақырыбы: 135-сабақ. Микрокалькулятордың көмегімен есептеу

Сабақтық мақсаты:

  1. Арифметикалық амалдарды калькулятордың көмегімен орындау тәсілдерімен таныстыру.

  2. Есептеу қабілетін, есептеу дағдысын жетілдіру; әртүрлі есептер шығаруға үйрету.

  3. Сауаттылыққа ,ұжымда жұмыс істей білуге тәрбиелеу

Көрнекілігі: элек. Оқулық, кестелер

Сабақтың барысы :

І.Ұйымдастыру кезеңі.Оқушылардың назарларын сабаққа аудару

ІІ. Үй тапсырмасын сұрап,пысықтау

ІІІ . Жаңа сабақ

Тірек білімін, білік дағдыларын жетілдіру.

Жаңа материалмен танысу.

  • Микрокалькулятор- жеке пайдалуға арналған электронды есептегіш машинаның ықшамдалған түрі.Қарапайым микрокалькулятор арифметикалық амалдардың және кейбір қарапайым есептеу амалдардың амалдардың орындалуын қамтамасыз етеді. Ол ХХ ғасырдың 50 жылдарының ортасында пайда болған.

(Қазіргі балалар мектепте бұл материалды өтпей тұрып-ақ шынайы калькулятормен де, виртуалды калькулятормен де танысып алады. Осыған орай, бұл сабақта адамның тез есеп-теуіне көмектесетін (ежелгі заманнан бүгінгі күндерге дейін) құралдар туралы материал да-йындауды балалардың өздеріне тапсырамыз. Мұғалімнің міндеті — берілген материалды тиянақтау және балалардың калькуляторды сабақта және үйде қалай қолданатынын нақтылау.)

Бастапқы бекіту оқулықтың №1, 2 материалы негізінде өткізіледі.

3

Микрокалькуляторды пайдаланып,ғарышкерлердің айналым саны мен арақашықтығын есептейді.

4

А) Ш: 5-3=2 30:2=15 15*5=75 15*3=45 Ж: 75т,45т

Ә) Ш: 5-3=2 80:2=40 3*40=120км 5*40=200км Ж: 120км,200км



6 тура теңдіктер шығатындай етіп ,бос орындарға сандар жазу.Оқушылардың өзіндік жұмысы ретінде беріледі.

7

102*80-Х=456*14 651*20-Х=1980-103 Х-5004=3021*30 7005*7-Х=201*2

8160-Х=6384 13020-Х=1877 Х-5004=90630 49035-Х=402

Х=1776 Х=11143 Х=95634 Х=48633

8

А) Сандарды рим цифрымен жазып шығу

21-ХХІ,33-ХХХІІІ, 11-ХІ , 19-ХІХ , 24-ХХІҮ , 25-ХХҮ , 14-ХІҮ , 54-LІҮ ,ХҮ

Ә) Сандарды араб цифрымен жазу

ХХХІҮ-34, ХҮІІ-17 , ХХІІ-12 , ІХ-9 , LIX-59 . CC-200.MI-1001

ІҮ. Сабақты пысықтау

9 Шешуі: бастапқы екі мысал дұрыс болғандықтан, 0, 1, 2, 3, 4, 5, 8 және 9 тетіктер дұрыс жұмыс істейді. Енді қалған 6 және 7-тетікті тексереміз: 7 • 86 = 602, яғни, 6 және 7-ші тетіктердің орны ауысып кеткен. 6-шы тетікке 7 деп, ал 7-ші тетікке 6 деп қате жазылған.

Ү. Үйге тапсырма: №5 96-бет




















































Бекітемін:_________________________

Математика

Мерзімі ___________Сыныбы:________

Пән мұғалімі: _______________________

Сабақтың тақырыбы: 136-сабақ. Бұрыштар мен үшбұрыштар түрлері

Сабақтың мақсаты:
• оқушыларда үшбұрыш, оның элементтері, биіктігі туралы түсінік қалыптастыру, қабырғалары бойынша және бұрыштары арқылы түрлерін ажырату, қабырғаларының ұзындықтары бойынша периметрін есептеуге үйрету.
• Оқылған материалды, қорытындылай, салыстыра білу дағдысын дамыту, өз ойын жеткізе білу қабілетін дамыту.
• Жылдамдыққа, сауаттылыққа, ұйымшылдыққа, ұқыптылыққа, ізденімпаздыққа, өзін бағалай алуға, сенімділікке тәрбиелеу.
Сабақтың түрі: жаңа сабақ
Әдісі: сұрақ - жауап, түсіндіру, әңгімелеу,
Көрнекілігі: слайд, презентация, бағалау парақтар, түрлі - түсті қағаздар
Сабақтың барысы:
1. Ұйымдастыру:
Оқушылармен амандасу, түгендеу, сабаққа дайындығын ескерту, назарларын сабаққа аудару (психологиялық сәт)
2. Үй тапсырмасын тексеру
3. Жаңа материалды игертуге дайындық
Өмірдегі көріністерден мысалдар келтіру:
- Оқушылар сонымен үй жұмысын тексеру арқылы қандай фигуралар жинадық?
- Үшбұрыштар
- Ендеше өміріміздегі үшбұрышты заттарды елестетейік
- Таулар, пирамидалар, жол жүру ережесіндегі ескерту белгілері және т. б.
- Негізінен үшбұрыштар үшкір болады, сондықтан оның ауаны тесіп өтетін қасиеті бар деуімізге болады. Мысалы: ұшақтардың басы, құстардың тұмсығы, майшамның жанып тұруы, т. б.
- Енді үшбұрышты қалай салатынымызға тоқталайық
- Алдымен жазықтықтан 3 нүкте белгілеп аламыз және оларды белгілейміз. Олардың арасын кесінділермен қосамыз. Сонда үш төбесі, үш қабырғасы, үш бұрышы бар элементтерден құралған геометриялық фигура пайда болады.
4. Жаңа сабақты игерту
Анықтама. Бір түзуде жатпайтын үш нүктемен осы нүктелерді қосатын үш кесіндіден және сол кесінділермен шектелген жазықтықтың бөлігінен тұратын фигураны үшбұрыш деп атайды.
Үшбұрыштың қабырғаларына байланысты түрлері:
1) қабырғаларының ұзындықтары әртүрлі болатын үшбұрыш әр қабырғалы үшбұрыш
2) екі қабырғасы тең болатын үшбұрыш тең бүйірлі үшбұрыш
3) үш қабырғасы өзара тең болатын үшбұрыш тең қабырғалы үшбұрыш
Үшбұрыштың бұрыштарына байланысты түрлері:
1) үш бұрышы да сүйір болатын сүйір бұрышты үшбұрыш
2) бір бұрышы тік болатын тік бұрышты үшбұрыш
3) бір бұрышы доғал болатын үшбұрыш доғал бұрышты үшбұрыш деп аталады.
Анықтама: Үшбұрыштың қабырғаларының ұзындықтарының қосындысы периметрі деп аталады.

Оқулықпен жұмыс

Оқулық бойынша №1 тапсырмамен жұмыс (немесе карточкаларда берілген тапсыр-маларға ұқсас тапсырма). Балалар бұрыштық сызғыштың көмегімен немесе көзбен мөлшер-лей отырып бұрыштардың түрлерін анықтайды. Құралсыз өлшеген жағдайда мүғалім оларға өз жауабын қалай тексеруге болатынын түсіндіреді.

2 тапсырма материалы бойынша (демонстрациялық кестені пайдаланған дұрыс) балалар үшбұрыштардың атауларымен танысады және фигураның неліктен бұлай аталғанын дәлелдейді. Ары қарай кестенің қатары, кестенің бағандары, жеке бағандары бойынша қоры-тындылау жүргізіледі. Әр фигураның ортақ белгілері мен айырмашылықтарын табу.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/49/Triangle_with_notations_2.svg/220px-Triangle_with_notations_2.svg.png

3 Оқушылар микрокалькуляторды пайдалан отырып,есептейді

4

А) (29+35)*5=320 км

6 Кестені пайдаланып,тура теңдіктер және теңсіздіктер құрастыру

7 Фигураның және боялған бөлігінің ауданын табу

Сабақты бекіту:
Үшбұрыш және оның түрлері:
Әртүрлі үшбұрыштардың астына сұрақтар жасырылған, соларға жауап беру арқылы оқушылар өздері қорытынды жасау.

Тренинг «Адам есімінің түстері»
Мақсаты: оқушыларға психологиялық тұрғыдан шабуыл жасау арқылы, ойлау қабілеттерін дамыту, өздеріне деген сенімдерін қалыптастыру, өзін бағалай алуға, өзін тануға ықпал жасау. Үшбұрыштардың түрлерін ажыратуға үйрету.
Шарты: оқушылардың алдына қызыл, жасыл, сары, көк түсті парақшалар таратылады. Содан таңдау жасап, парақшаға өзі қалаған кез - келген үшбұрыштың түрін салып, қияды.
Нәтиже: оқушылар дайын болғаннан кейін олардың түстері бойынша және үшбұрыш түрлері бойынша мінездемелік сипаттамалармен танысады.

Қызыл - өзіне сенімді, алдына мақсат қоя білетін жандар
Жасыл – ақ көңіл, табиғатты сүйетін жандар\
Сары – ниеті таза, пейілі кең жомарт жандар
Көк – мейірімді, сенімді, биік армандарды көздейтін жандар

Тікбұрышты үшбұрыш – мінезі қатты, алған бетінен қайтпайтын жандар
Әр қабырғалы үшбұрыш – құбылмалы мінезді, тез ойланып тез жауап беретін жандар
Тең бүйірлі үшбұрыш - әрқашан әділдікті қолдайтын жандар
Тең қабырғалы үшбұрыш – сыпайы болуға ұмтылатын жандар

Үйге тапсырма беру: № 5,4 (ә)






Бекітемін:_________________________

Математика

Мерзімі ___________Сыныбы:________

Пән мұғалімі: _______________________

Сабақтың тақырыбы: 137-сабақ. Транспортир. Транспортирдің көмегімен бұрыштарды өлшеу және сызу

Сабақтың мақсаты:

  1. балаларға транспортирді пайдалануды үйрету.

  2. Есептеу қабілетін, есептеу дағдысын жетілдіру; әртүрлі есептер шығаруға үйрету.

  3. Сауаттылыққа ,ұжымда жұмыс істей білуге тәрбиелеу

Көрнекілігі: элек. Оқулық, кестелер

Сабақтың барысы :

І.Ұйымдастыру кезеңі.Оқушылардың назарларын сабаққа аудару

ІІ. Үй тапсырмасын сұрап,пысықтау

ІІІ . Жаңа сабақ

Транспортир — бұрыштар градустарын өлшеу үшін қолданылатын сызу құралы, оның жарты шеңбер сияқты доғасының бетінде градус бөліктері мен оларды көрсететін арнаулы цифрларыболады.

Тірек білімін, білік дағдыларын жетілдіру.

http://www.kerekinfo.kz/uploads/images/00/03/75/2011/04/04/200a7c.jpg

Білімді бекіту үшін балаларға проблемалық тапсырма беріледі. Балалар кесіндіні әрқа-шан көзбен салыстыруға болмайтынын, оларды дәлме-дәл салыстыру үшін арнайы құрал – сызғыш қажеттігін түсінуі тиіс. Бұрыштарды өлшеу үшін де белгілі бір құрал қажет.

а) Кесінділердің қайсысы үлкен екенін қалай анықтаймыз?

ә) Бұрыштардың қайсысы үлкен екенін қалай анықтаймыз?

а) кесінділердің қайсысы үлкен екенін қалай анықтаймыз?

В

А



D

C





G

F



S

K

C

ә) Бұрыштардың қайсысы үлкен екенін қалай анықтаймыз?

T

L

M

C

O

A

Жаңа материалмен танысу.

Балаларды транспортирмен және оның түрлерімен таныстырады. Бұрыштардың градуспен өлшенетінін айтады. Содан соң балалар бұрышты өлшеу мен салу-ды тәжірибе жүзінде орындайды.

2 тапсырма бастапқы бекітуге берілген.

3 Есептеп,дұрыстығы тексеріледі.

4 Дүйсенбаевтар отбасы қысқатолқынды пеш пен газ плитасын жеңілдікпен сатып алатын болса,неше теңге үнемдейді?

Кесте бойынша есептелінеді.

7 Берілген цифрлер рим,араб цифрларына ауыстырылып жазылады.



8 тапсырма. Сыныпта 35 оқушы бар, олардың әрқайсысы музыкамен, бимен, жүзу-мен айналысады. 24 оқушы бимен, 18-і -жүзумен, 12-сі — музыкамен айналысады. Сонымен қатар 10 оқушы бимен де, жүзумен де, 8 оқушы - бимен де, музыкамен де, ал 5 оқушы жүзу-мен де, музыкамен де айналысады. Осы үш үйірмеге бүл сыныптың неше оқушысы қатысады? Жауабы: 4.





ІҮ: Сабақты пысықтау

Ү. Үйге тапсырма: №5,6 101-бет

























Бекітемін:_________________________

Математика

Мерзімі ___________Сыныбы:________

Пән мұғалімі: _______________________

Сабақтың тақырыбы: 138-сабақ. Өткенді пысықтау

Сабақтың мақсаты:

  1. Өткен материалды бекітіп, оның қаншалықты игерілгенін тексеру.

  2. Есептеу қабілетін, есептеу дағдысын жетілдіру; әртүрлі есептер шығаруға үйрету.

  3. Сауаттылыққа ,ұжымда жұмыс істей білуге тәрбиелеу

Көрнекілігі: элек. Оқулық, кестелер

Сабақтың барысы :

І.Ұйымдастыру кезеңі.Оқушылардың назарларын сабаққа аудару

ІІ. Үй тапсырмасын сұрап,пысықтау

ІІІ . Жаңа сабақ Өткен материалды игеру деңгейін тексеру үшін бақылау және тексеру жүмыстарына арнал-ған дәптерге өзіндік жұмыс орындалады.

1 * Сурет бойынша үшбұрыштарды тотарға бөліп шығу.

  • А) бұрыштары бойынша

  • Ә) Қабырғалары бойынша

2 а) Әр бұрыштың бұрыштарын өлшеу

Ә) Әріптермен белгіленген бұрыштардың шамасын транспортирдің көмегінсіз көз мөлшермен анықтау.Бұрыштарды өлшеп,тексеру.

3 А) 90:(20+25)=2

Ә) (600+200):8=100 600:100=6 200:100=2

Б) 240:4=60 60*7=420

В) (а+б)*В

4 а) 2+8=10 190 000:10=19000 19000*2=38000 19000*8=152000

Ә) 700:25=28г 30*28=840 г(1орам) 30+15=45 45*28=1260г (2орам)

6 Оқулықта берілген бойынша шеңбер сызылады.

ІҮ. Сабақты пысықтау №8 тапсырманы орындау үшін мынадай алгоритмді пайдалануға болады. Қарбыздарды А, Б, В деп белгілеп алыңыз. Салмағы әртүрлі 3 қарбыз сатып алынды. Таразының екі табағының көмегімен қар-быздарды кір тасынсыз қалай өлшейміз (3 қарбыздың қайсысының ауыр екенін анықтау үшін 3-ақ рет өлшейміз).

  1. А жөне Б қарбыздарын салыстырамыз. Массасы үлкен қарбызды шетке шығарып қоямыз.

  2. Қалған қарбызды В қарбызымен салыстырамыз. Егер В жеңіл болса, онда қарбыз-дарды талап етіліп отырған тәртіп бойынша орналастыра аламыз.

  3. Егер В ауырлау болса, оны шетке шығарылған қарбызбен салыстыру қажет. Содан соң ғана қарбыздарды талап етілген тәртіп бойынша орналастыра аламыз.



Ү. Үйге тапсырма: №5,7 103-104-бет


Бекітемін:_________________________

Математика

Мерзімі ___________Сыныбы:________

Пән мұғалімі: _______________________

Сабақтың тақырыбы: 139-сабақ Арифметикалық амалдардың қасиеттері

Сабақтың мақсаты:

  1. арифметикалық амалдардың қасиеттерін есептеу барысында пайдалана алу қабілетін нығайту.

  2. Есептеу қабілетін, есептеу дағдысын жетілдіру; әртүрлі есептер шығаруға үйрету.

  3. Сауаттылыққа ,ұжымда жұмыс істей білуге тәрбиелеу

Көрнекілігі: элек. Оқулық, кестелер

Сабақтың барысы :

І.Ұйымдастыру кезеңі.Оқушылардың назарларын сабаққа аудару

ІІ. Үй тапсырмасын сұрап,пысықтау

ІІІ . Жаңа сабақ

Тірек білімін, білік дағдыларын жетілдіру.

Қай санға 1-ді қоссақ, 160 000 шығады?

1) 159 999; 2) 159; 3) 15 999; 4) 159 000.

342 580 санында неше жүздік бар?

1)425; 2) 342 жүздік; 3) 5 жүздік; 4)34 258.

Егер 14 390 санын 3 жүздікке азайтсақ неше қалады?

1) 14 090; 2) 1 390; 3) 1 090; 4) 14 690.

84 026 санында екінші разрядтың неше бірлігі бар?

1)26; 2)2; 3)84; 4)8.

1 000 мен 546 сандарының қосындысы шығу үшін 1 346 санын қаншаға арттыру қажет?

1) 300-ге; 2) 100-ге; 3) 200-ге; 4) 20-ға.



Оқулықпен жұмыс

1 Амалдардың орындалуын тиімді тәсілмен есептеуді оқушылардың өзіндік жұмысы ретінде беріледі.

2

А) 1ц=100 кг

Ш: (5400+7200):50=252 Ж: 252 қап

Ә) Ш: (125*12) +(480*12)=7260 Ж: 7260 шарғы жіп

3

А) Ш: 5850:13=450 м2 (ауданы) 450:30=15м (ені)

Ә) Ш: 30*40=1200м2

1200*9=10800 кг/м2

10800:3=3600кг

10800+3600=14400 кг Жауыбы: 14400кг

5 Транспортирдің көмегімен берілген бұрыштарды салу жұмыстары жүргізіледі.

6

Жыл



Қала

2007 жыл

2008 жыл

2009 жыл

Астана

574 448

602 684

639 311

Алматы

1 287 246

1 324 739

1 365 105

Оқушылар жыл сайын адам саны қаншаға артып отырғанын есептеп шығарады.

8, 139-сабақ. Сызбада неше үшбұрыш бар? Жауабы: 35 үшбұрыш бар.

Ү. Үйге тапсырма: №6,7 105-бет





































Бекітемін:________________________

_Математика

Мерзімі ___________Сыныбы:________

Пән мұғалімі: _______________________

Сабақтың тақырыбы: 140-сабақ Арифметикалық амалдардың қасиеттері

Сабақтың мақсаты:

  1. арифметикалық амалдардың қасиеттерін есептеу барысында пайдалана алу қабілетін нығайту.

  2. Есептеу қабілетін, есептеу дағдысын жетілдіру; әртүрлі есептер шығаруға үйрету.

  3. Сауаттылыққа ,ұжымда жұмыс істей білуге тәрбиелеу

Көрнекілігі: элек. Оқулық, кестелер

Сабақтың барысы :

І.Ұйымдастыру кезеңі.Оқушылардың назарларын сабаққа аудару

ІІ. Үй тапсырмасын сұрап,пысықтау

ІІІ . Жаңа сабақ

Тірек білімін, білік дағдыларын жетілдіру.

Қызығушылықты ояту.

1. Арифметикалық неше амал бар?

2. Қосу амалының неше қасиеті бар?

3. Көбейту амалының неше қасиеті бар?

4. Көбейтуге кері амал қандай амал?

Оқулықпен жұмыс

1 ,№2 мысалдар тиімді тәсілмен орындалады.

3 а) 195*12+165*12=4320 тг

Ә) 954+456=1410 кг 1410кг=1 410 000 г 1410000:500=2820 қорап

4 а) 28:7=4 Р= (7+4)*2=22

ә) 12*8=96 (12+4)*(8+2)=160 160-96=64 м артты

б) 4*4=16 см2 -шаршы 10*2=20см2 –тіктөртбұрыш 20hello_html_m7c48e444.gif16

в) 6*4*3= 72 дм

5 Кестені пайдаланып,есепті шығару

6 Бұрыштар мен кесінділерді өлшеп сызу

ІҮ. Сабақты пысықтау

8 Бірдей 5 алманы сегіз балаға теңдей етіп бөліп бер. Бұған бөліктерге бөлудің ең аз санын қолдану керек. Жауабы. 4 алманы ортасынан бөліп, 1 алманы 8 бөлікке бөлеміз.

Ү. Үйге тапсырма: №7 107-бет



Бекітемін:_________________________

Математика

Мерзімі ___________Сыныбы:________

Пән мұғалімі: _______________________

Сабақтың тақырыбы: 141-сабақ. Өткенді пысықтау

Сабақтың мақсаты:

  1. көп таңбалы сандармен есептеу, транспортирдің көмегімен бұрыштар-ды өлшеу жөне сызу дағдыларын нығайту, арифметикалық амалдардың қасиеттерін есептеу барысында қолдана алу.

  2. Есептеу қабілетін, есептеу дағдысын жетілдіру; әртүрлі есептер шығаруға үйрету.

  3. Сауаттылыққа ,ұжымда жұмыс істей білуге тәрбиелеу

Көрнекілігі: элек. Оқулық, кестелер

Сабақтың барысы :

І.Ұйымдастыру кезеңі.Оқушылардың назарларын сабаққа аудару

ІІ. Үй тапсырмасын сұрап,пысықтау

ІІІ . Жаңа сабақ

Тірек білімін, білік дағдыларын жетілдіру.

1. Қырық сегіз мың жетпіс санын цифрмен былай жазады:

1) 48 700; 2) 408 700; 3) 48 070

2. Қай қатардағы сандар өсу реті бойынша жазылған?

67 490, 67 940, 67 094, 67 049.

64 079, 67 094, 67 049, 64 094.

69 074, 69 407, 69 047, 69 704.

69 047, 69 407, 69 704, 69 740.

4. Қай санда бірінші класқа жататын 400 бірлік бар?

1) 400; 2) 400 000; 3) 40; 4) 40 000.

5. Қай санға 1-ді қоссақ, 160 000 шығады?

1) 159 999; 2) 159; 3) 15 999; 4) 159 000.

6. 342 580 санында неше жүздік бар?

1)425; 2) 342 жүздік; 3) 5 жүздік; 4)34 258.

* 38 164 : 58 2 990 404 : 302 110 496 : 48

804 804 : 201 104 312 : 52 173 052 : 68

Оқулықпен жұмыс

1

  • Сандарды оқып,тапсырмаларды орындау. Шыққан нәтежиелерді өсу ретімен жазып шығу тапсырылады.

2 Сызбадағы ең кіші бұрыштан 15 гра-дус үлкен бұрыш сызу туралы тапсырма беріп, жаттығуды қиындатуға болады

3 қазақстан ғарышкерлерінің ұшу сапары туралы берілген мәліметтері бар кестені пайдаланып,сұрақтарға жауап алынады.

4 сызбадан теңбүйірлі және әртүрлі үшбұрыштарды табу.

7(а) есеп. Фермер базарға алма мен алмұрт салынған жәшіктер әкелді. Алма мен алмұрт салынған жәшік саны бірдей. Алмұрт салынған әр жәшіктің салмағы 50 кг, ал алма жәшіктерінің салмағы 40 кг. Жемістердің жалпы массасы 810 кг. Фермер қанша килограмм алма, қанша килограмм алмұрт әкелген?

Қысқаша жазғанда кесте үлгісін пайдалануға болады.

Есептің шартын талқылау барысында кесте былайша толтырылады:



1 жәшіктің массасы

Жалпы масса

Алма

40 кг

810 кг



? кг

? кг

Алмұрт

50кг



Кестедегі екінші фигуралы жақша неліктен пайда болды? (Барлық жәшіктің жалпы массасы белгілі болғандықтан, жәшіктердің 1 жұбы — 1 жәшік алма мен 1 жәшік алмұрттың салмағы қанша екенін табу қажет). Бұл есептің шешу жолын табуға мүмкіндік береді.

1) 40 + 50 = 90 (кг); 2) 810 : 90 = 9 (жүп);

3) 40 • 9 = 360 (кг); 4) 50 • 9 = 450 (кг)

Шешуді жазғаннан кейін балаларға мынадай сұрақ қоямыз: - Есептің шешуінің дұрыс-тығын қалай тексереміз? (360 + 450 = 810 кг).ә) бөлімін үй жүмысына беруге болады.

8 тапсырма бойынша көп таңбалы сандарды көбейту кезінде оқушының өз бетінше жүмыс істеу үлесін арттыру керек.

ІҮ. Сабақты пысықтау

9 тапсырма

а) Зх = 12 ә) 4х = 20

х = 4 х= 5

Ү. Үйге тапсырма: №5,6 108-109-бет















Бекітемін:_________________________

Математика

Мерзімі ___________Сыныбы:________

Пән мұғалімі: _______________________

Сабақтың тақырыбы: 142-сабақ. Өлшемдер кестесі. Шамаларды түрлендіру.

Шамалармен орындалатын амалдар

Сабақтың мақсаты:

  1. Шама өлшемдері кестесіне қатысты білімін тиянақтау және жүйелеу; шаманы түрлендіру дағдысы мен шамамен және деректі сандармен берілген амалдарды орындау дағдысын шыңдау.

  2. Есептеу қабілетін, есептеу дағдысын жетілдіру; әртүрлі есептер шығаруға үйрету.

  3. Сауаттылыққа ,ұжымда жұмыс істей білуге тәрбиелеу

Көрнекілігі: элек. Оқулық, кестелер

Сабақтың барысы :

І.Ұйымдастыру кезеңі.Оқушылардың назарларын сабаққа аудару

ІІ. Үй тапсырмасын сұрап,пысықтау

ІІІ . Жаңа сабақ

Тірек білімін, білік дагдыларын жетілдіру.

Бұл сабақта шама өлшем бірліктерінің жиынтық кестесін белсенді түрде қолданамыз.

Ауызша есептеу:

12 км2 = □ м2 160 т = □ кг 60 000 м2 = □ дм2

150 м2 = □ см2 23 005 ц = □ т □ кг 506 000кг= □ ц

26 м3 = □ см3 14 000 т = □ кг 47 дм3 = □ см3

96 000 см3 = □ м3 26 км = □ дм 93 см3 = □ мм3

Оқулықтағы материалмен орындалатын жұмыс сабақтың мақсатын жүзеге асыруға бағытталған. Есептерді талдаған кезде есептің шартында қандай геометриялық фигуралар туралы айтылып тұрғанына балалардың назарын аударамыз.

2(а). - Қазаншұңқырдың пішіні қандай?

- Көлемді қандай бірліктермен өлшейміз? Оны табуға бола ма?

- Неше машина керектігін қалай анықтаймыз? (12 • 7 • 2): 4

Есептің ә) бөлімінде шамалардың әркелкі болып келетініне назар аударамыз. Әркелкі шамалармен амалдар орындауға бола ма? Оларды қалай өзгертеміз?

Есептің б) бөлімін үйде орындауға болады.

3 есеп «абайла» белгісімен берілген, балалардың өздері б) бөліміндегі шаманың әркелкі-лігін байқап, оны өзгерту қажеттігін айтуы тиіс.

Ізденуге берілген тапсырмалардан тұратын №6 есеп ерекше назар аударуды қажет етеді. Бұл есептер бірлікке келтіру жөне сәйкестендіру арқылы шығарылады.

Массасы

Құны

Массасы

Құны

50г

90 теңге

50г

60 теңге

100г

180 теңге

100г

120 теңге

250г

350теңге

250г

300теңге

500г

900теңге

500г

600теңге

750г

1250теңге

750г

900теңге

1000г

1800теңге

1000г

1200теңге

а) Балалар бұл есепті бірлікке келтіру арқылы шешуге болатынын түсінгені абзал 450: 3 • 6 (1 г алманың бағасын анықтап, содан соң 6 кг алма қанша тұратынын білу қажет). Оны сәйкестендіру арқылы шығаруға да болады (егер 3 кг алма 450 теңге тұратын болса, 6 кг ал-ма одан 2 есе қымбат).



ІҮ. Сабақты пысықтау

8 мысал орындалады.

Ү. Үйге тапсырма: №7 111-бет





































Бекітемін:_________________________

Математика

Мерзімі ___________Сыныбы:________

Пән мұғалімі: _______________________

Сабақтың тақырыбы: 143-сабақ. Есептер шығару

Сабақтың мақсаты:

  1. Балалардың өнімділікке, бірлесе жұмыс істеуге және бір бағыттағы қозғалысқа берілген есептерді шығару дағдысын тиянақтау.

  2. Есептеу қабілетін, есептеу дағдысын жетілдіру; әртүрлі есептер шығаруға үйрету.

  3. Сауаттылыққа ,ұжымда жұмыс істей білуге тәрбиелеу

Көрнекілігі: элек. Оқулық, кестелер

Сабақтың барысы :

І.Ұйымдастыру кезеңі.Оқушылардың назарларын сабаққа аудару

ІІ. Үй тапсырмасын сұрап,пысықтау

ІІІ . Жаңа сабақ

Тірек білімін, білік дагдыларын жетілдіру..

- Әжей 8 м2 жерден 48 кг қияр жинады. Қиярдың шығымдылығы қандай?

- Әжей 8 м2 жерден 48 кг қияр, ал 10 м2 жерден 50 кг қызанақ жинап алды. Қай дақыл-дың шығымдылығы жоғары?

- Анасы 24 минутта 48 құймақ пісірді. Оның еңбек өнімділігі қандай?

- Анасы 24 минутта 48 құймақ пісірді. Ал қызы 12 минутта 12 құймақ пісірді. Қайсы-сының еңбек өнімділігі басым?

- Анасы 24 минутта 48 құймақ, ал қызы 12 минутта 12 құймақ пісірді. Олардың жалпы еңбек өнімділігі қандай?

Оқулық материалымен жұмыс.

Бүл сабақтағы тапсырмалар артығымен берілген. Мүғалім олардын арасынан өз сыныбының білім деңгейіне сәйкес келетіндерін таңдап алады. Есептердің бір бөлігін үйде орындауға береміз.

1.


1 м2 ауданындағы көшет саны

Көшеттердің жалпы саны

Жер телімінің ауданы

1 жер телімі

?

55 көшет

300 м2

2 жер телімі

бірдей

20 көшет

ә)


Шығымдылығы

Ауданы

Жинап алынған егін

Атүрі

12 кг/ м2

600 м2 бірдей

? кг

? артық

? кг

В түрі

?, 8 кг артық

2.


Өнімділік

Атқарылған жұмыс

1-жұмысшы

212 бөлшек

? бөлшек

? бөлшек

5 160 бөлшек

2-жұмысшы

218 бөлшек

3 есеп. Бір бағыттағы қозғалысқа берілген есептермен жұмыс істеген кезде сызба талданады.

- Кесінділер нені білдіреді? Кесінділердің әрқайсысы неше бөлікке бөлінген? Неліктен 3 бөлікке бөлеміз (жолдағы уақыт 3 сағат).

Есептеу дағдысын пысықтау үшін өз бетінше орындауға бірқатар тапсырма беруге болады

956 987 + 37 865 + 758 1 009 090 - 4 674

7 686 + 65 641 + 9 805 875 870 - 37 653

676 + 4 512 + 908 921 8 908 001 - 467 605

Кестені пайдаланып, дұрыс теңдіктер мен теңсіздіктер құрастыр.

10 365 : 15

32 • 564

2 340 : 65

879 + 2 654

65 809 - 6 453

1 000 - 309

5 879 + 769

765 • 21

№7 логикалық есеп. Арман, Орал, Мақсат және Талғат үй жұмыстарын мүғалімге тексеруге берді. Бірақ олардың бір де біреуі өз дәптеріне атын жазуды ұмытып кетті. Мүғалім төрт жүмысты да тексерді, сосын оларды оқушыларға әйтеуір таратып бере салды (әр оқушыға бір-біреуден тиді). Оқушылардың өз дәптерін алмау жағдайы неше рет қайта-лануы мүмкін?


Арман1

Орал 2

Мақсат 3

Талғат 4


2

1

4

3


2

3

4

1


2

4

1

3


3

1

2

4


3

4

2

1


4

1

2

3


4

3

1

2



ІҮ. Сабақты пысықтау Ү. Үйге тапсырма: №4,5 112-бет




Математика

Мерзімі ___________Сыныбы:________

Пән мұғалімі: _______________________ Бекітемін:_________________________ Сабақтың тақырыбы: 144-сабақ. Дөңгелек, шеңбер мен көпбұрышқа тиісті және тиісті емес нүктелерді табу

Сабақтың мақсаты:

  1. Оқушылардың геометриялық фигураларға тиісті және тиісті емес нүк-телер туралы білімін нақтылау және жүйелеу.

  2. Есептеу қабілетін, есептеу дағдысын жетілдіру; әртүрлі есептер шығаруға үйрету.

  3. Сауаттылыққа ,ұжымда жұмыс істей білуге тәрбиелеу

Көрнекілігі: элек. Оқулық, кестелер

Сабақтың барысы : І.Ұйымдастыру кезеңі.Оқушылардың назарларын сабаққа аудару

ІІ. Үй тапсырмасын сұрап,пысықтау

ІІІ . Жаңа сабақ Жаңа материалмен жұмыс.

1 А) 9+5=14 24:14=2 Баян тәуліктің екіден бір бөлігін ұйқы мен оқуға жұмсайды.

Ә) 28:7=4 Балжан айдыайдың төрттен бір бөлігін шипажайда,ал айдың төрттен үш бөлігін үйде өткізді.

2,3 Сұрақтарға тиісті жауаптар алынады.

Тіктөртбұрышқа тиісті нүктелерді ата.

Бір уақытта тіктөртбұрыш пен үшбұрышқа, тіктөртбұрыш пен дөңгелекке тиісті нүктелерді ата.

Бір уақытта үшбұрышқа да, шаршыға да тиісті нүктелерді ата.

Тек қана шаршыға, тек шеңберге, тек тіктөртбұрышқа тиісті нүктелерді ата.

Шеңберге, шаршыға тиісті емес нүктелерді ата. Сабақты бекіту үшін балаларға өзіндік жұмыс ұсынуға болады: өзің қалаған геометриялық фигураны сал, сол фигураларға тиісті және тиісті емес нүктелерді белгіле.

4 А) 90 дм=9 м 30*9=270 м2 270*300=81 000 тенгеқажет

Ә) 46 дм*60=2760 дм 2*2=4 2760 дм:4=690 қыштақта қажет

Б) 54м*48м=2592 м2 2592:9=288 (картоп) 2592-288=2304 м2 (орамжапырақ)

В) 80 дм=8 м 48:8=6м Р= (8+6)*2=28 м

5 Кесте бойынша есептер құрастырылады.

7 Транспортирді пайдаланып берілген бұрыштарды салып көрсету

ІҮ. Сабақты пысықтау №9. Қарбыздарды жұп-жұбымен өлшейміз. Қарбыздарды А, Б, Б, Г деп белгілеп ала-мыз. Мысалы, алдымен А және соң В жөне Г қарбыздарын өлшейміз. Үшінші рет өлшеген кезде ауыр қарбыздардың ішіндегі ауырын, төртінші өлшегенде жеңіл қарбыздардың ішін-дегі жеңілін өлшейміз. Содан соң қарбыздарды массасының артуына қарай орналастырамыз.

Ү. Үйге тапсырма: №6,8 114-бет



Математика

Мерзімі ___________Сыныбы:________

Пән мұғалімі: _______________________ Бекітемін:_________________________

Сабақтың тақырыбы: 145-сабақ. Үшбұрыш салу

Сабақтың мақсаты:

  1. оқушыларды берілген үш қабырғасы бойынша үшбұрыш салуға үйрету.

  2. Есептеу қабілетін, есептеу дағдысын жетілдіру; әртүрлі есептер шығаруға үйрету.

  3. Сауаттылыққа ,ұжымда жұмыс істей білуге тәрбиелеу

Көрнекілігі: элек. Оқулық, кестелер

Сабақтың барысы :

І.Ұйымдастыру кезеңі.Оқушылардың назарларын сабаққа аудару

ІІ. Үй тапсырмасын сұрап,пысықтау

ІІІ . Жаңа сабақ

Жаңа материалмен жұмыс

Оқушылардың практикалық қызметімен ұштасады. Оған біршама уақыт жұмсалады. Сон-дықтан мұғалім балалардың бірдей қарқынмен жұмыс істеуін қадағалауы тиіс. Бұл үшбұрыш салу операциясын бірге орындауға мүмкіндік береді. Бұл жұмысқа оқулықтағы материалды негіз етіп алуға болады.

АВС үшбұрышын саламыз: АВ = 4 см, ВС = 2 см, АС = 3 см.

а) Берілген 4 см-ге тең АВ кесіндісін сызамыз. ө) А нүктесінен радиусы АС кесіндісіне тең болатындай етіп, шеңбердің жартысын сызамыз. б) В нүктесінен радиусы берілген ВС кесін-дісіне сәйкес келетіндей етіп шеңбердің жартысын сызамыз, екі шеңбер С нүктесінде қиы-лысады.

Берілген қабырғалар бойынша АВС үшбұрышын салдық.

1



3 а) Ш: 12*5=60м2=6000дм2 6000:1=6000 қыштақта керек

Ә) Ш: 12*8=96м2=9600дм2 9600:1=9600 қыштақта керек

Б) 8*8=64м2 64:16=4 (түймедеғы) 64-4=60 (қызғалдақ)



5 а)

(34+28)-Х=16

62-Х=16

Х=62-16

Х=46

(321+Х)+397=1058

321+Х=1058-397

321+Х=661

Х=661-321

Х=340



6 а) 40-12=28 56:28=2 (сағат)

Ә) 50-40=10 30:10=3 (сағат)

Б) 12+15=27 54:27=2 (сагат)



ІҮ. Сабақты пысықтау

8 Шығармашылық тапсырма

Ү. Үйге тапсырма:№4,7 116-бет











































Математика

Мерзімі ___________Сыныбы:________

Пән мұғалімі: _______________________ Бекітемін:_________________________

Сабақтың тақырыбы: 146-сабақ. Үшбұрыш салу

Сабақтың мақсаты:

  1. оқушыларды берілген үш қабырғасы бойынша үшбұрыш салуға үйрету.

  2. Есептеу қабілетін, есептеу дағдысын жетілдіру; әртүрлі есептер шығаруға үйрету.

  3. Сауаттылыққа ,ұжымда жұмыс істей білуге тәрбиелеу

Көрнекілігі: элек. Оқулық, кестелер

Сабақтың барысы :

І.Ұйымдастыру кезеңі.Оқушылардың назарларын сабаққа аудару

ІІ. Үй тапсырмасын сұрап,пысықтау

ІІІ . Жаңа сабақ

Жаңа материалмен жұмыс

Жаңа материалмен жұмысты алдыңғы сабаққа ұқсас етіп өткіземіз. Оны оқулық материалы бойынша өткізуге болады. Біз бүгін берілген екі қабырғасы мен олардың арасындағы бұрыш

бойынша үшбұрыш салуды үйренеміз. Ол үшін берілгенге тең кесінді мен берілгенге тең бұрыш сала білу қажет. Сондай-ақ циркульдің көмегімен сала білу қажет.

АВС үшбұрышын саламыз: АВ = 3 см, АС = 4 см, < САВ = 35°.

1 )АВ кесіндісін саламыз.

2) А нүктесінен берілгенге тең етіп бұрыш саламыз.

3) Бұрыштың екінші қабырғасына АС кесіндісі берілген 4 сантиметрге тең болатындай етіп С нүктесін белгілейміз.

4) Сызғыштың көмегімен В мен С нүктелерін қосамыз.

С

В

А

С

Берілген екі қабырға мен олардың бұрышы бойынша АВС үшбұрышы салынды.

В

А

В

А



В

А



  1. 2. 3. 4.



30751_html_6f7890c1

3 Ш: (46+58)*4=416 Кері есеп. 416: (46+58)=4

4 Ш: (480-400):2=40 400:4=10 480:40=12

Ә) 360:( 25-19)=60 25*60=1500 19*60=1140

Б) (2550+2450):100=50 2450:50=49 2550:50=51



5

А) (16:2)*8=96 ә) (18:2)*9=108 б) 385*5=1925 в) (20:4)*45=225 мин

6 Кесте бойынша теңдеу құрастырылады.



ІҮ. Сабақты пысықтау

9 логикалық есеп. х-тың мөнін тап. Таразы табақтарындағы кір тастарын бірдей етіп алып тастасақ, мынадай теңдеулер пайда болады:

7 • х = 14 8 * х = 32

Ү. Үйге тапсырма: №7,8 118-бет





































Математика

Мерзімі ___________Сыныбы:________

Пән мұғалімі: _______________________ Бекітемін:_________________________

Сабақтың тақырыбы: 147-сабақ Есептер шығару

Сабақтың мақсаты:

  1. Оқушыларды есептің жаңа түрімен таныстыру, жақындау жылдам-дығын табуға берілген есептермен салыстыру.

  2. Есептеу қабілетін, есептеу дағдысын жетілдіру; әртүрлі есептер шығаруға үйрету.

  3. Сауаттылыққа ,ұжымда жұмыс істей білуге тәрбиелеу

Көрнекілігі: элек. Оқулық, кестелер

Сабақтың барысы :

І.Ұйымдастыру кезеңі.Оқушылардың назарларын сабаққа аудару

ІІ. Үй тапсырмасын сұрап,пысықтау

ІІІ . Жаңа сабақ Жаңа материалмен жұмыс

Оқулықтағы №1, 2 есептер бойынша өткізіледі немесе соған ұқсас есептер пайдаланылады.

Әуелі а) әрпімен берілген есеп шығарылады. Оның шешуін талқылаған кезде атты кісілердің қай бағытта қозғалғанына назар аударамыз. 20 + 30 деген өрнек нені білдіреді? (Қашықтау жылдамдығы). Ш: 300: (20+30)=6 сағат

ә) Алдымен есептің мазмұны бойынша әңгіме жүргіземіз: бассейнді толтыратын құбыр нешеу? Әр құбырдағы су қандай жылдамдықпен құйылады? 20 + 30 деген өрнек нені білді-реді? (Толу жылдамдығы). Ш: 300: (20+30)=6 сағат

2 есепті орындағанда осыған ұқсас әдісті пайдаланамыз. Есептердің ұқсастығы мен айырмашылығын талдаған кезде балалардың өз бетінше жұмыс істеуіне көбірек мүмкіндік бөлінеді. Бірінші есептегі 30 - 20 өрнегі нені білдіреді (қашықтау жылдамдығы), екінші есеп-тегі 30 - 20 өрнегі нені білдіреді (босау жылдамдығы)? Есептерді шығар. Олардың шартта-рын салыстыр. «Босау жылдамдығы» деген сөзді пайдалана отырып, есептердің ұқсастығы неде екенін түсіндір. Ш: 300: (30-20)=30 сағат

3 А) 60-15=45 60:15=4 1 сағаттың 4/1 бөлігі жүгіру ,4/3 бөлігі ролик ойнау

Ә) 60-10-20=30 60:30=2 1 сағаттың 2/1 бөлігінде өлең жаттады.

4 А) 2240:14-2240:16=20 апта

Ә) 4392+4758=9150 9150:50=183 4392:183=24 кун 4758:183=26 кун

6 А) (600+900):3=500

Ә) 100+10=110 840: (100+110) =4

Б) 12*5=70 (12+70)*5=410 В) R: B (R: B+ R) : d

ІҮ. Сабақты пысықтау №9 есепке нұсқау. Жауабы: Тақташада әр түстен 2 дойбы тасы, барлығы 4 дойбы тасы қала-ды. Ал есеп шарты бойынша дойбы саны - 5. Бесінші дойбы тасы ақ не қара болуы тиіс. Яғни тақташада бір түсті 3 дойбы тасы қалады.

Ү. Үйге тапсырма: №7,8 121-бет











Математика

Мерзімі ___________Сыныбы:________

Пән мұғалімі: _______________________ Бекітемін:_________________________

Сабақтың тақырыбы: 148-сабақ Өткенді пысықтау

Сабақтың мақсаты:

  1. «толу жылдамдығы», «босау жылдамдығы», «жақындау жылдамды-ғы», «қашықтау жылдамдығы» деген түсініктермен байланысты есептерді шығару қабілетін нығайту; әртүрлі есептерді өз бетінше шығару, көп таңбалы сандармен есептеу, амалдардың қасиеттерін жазбаша және ауызша есептерді шешкенде пайдалану қабілетін тексеру.

  2. Есептеу қабілетін, есептеу дағдысын жетілдіру; әртүрлі есептер шығаруға үйрету.

  3. Сауаттылыққа ,ұжымда жұмыс істей білуге тәрбиелеу

Көрнекілігі: элек. Оқулық, кестелер

Сабақтың барысы :

І.Ұйымдастыру кезеңі.Оқушылардың назарларын сабаққа аудару

ІІ. Үй тапсырмасын сұрап,пысықтау

ІІІ . Жаңа сабақ

1

Сандарды оқып,тапсырманы орындау. Шыққан сандарды өсу ретімен жазу.

2

А) Рим цифрымен жазу 34,23,12,51,56

Ә) Араб цифрларымен жазу ХХІ , ХХІХ , ХХҮІ

3

Сурет бойынша жұмыс жасалады. Бөлшек түрінде жазу.

4

Бұл жерде алдымен ыдыстың толуы туралы ма, әлде босауы туралы айтылып тұр ма, осы жағын анықтап алуымыз керек. Ол үшін демонстрациялық көрнекі материалдарды немесе оқулықтағы суретті пайдаланамыз. Екі құбырдың бірінен бассейнге су құйылып жатыр (төмен жылдамдықпен), ал екінші құбырдан сыртқа ағып жатыр (жоғары жылдамдық-пен). Бассейнде 300 м3 су бар. Ендеше бассейндегі су азаяды деген сөз.

Есепті шығару жоспарын құрамыз:

1) Бассейннің босау жылдамдығы қандай? 30 - 20 = 10 м3/сағ

2) 2 сағатта бассейннен қанша су сыртқа ағып кетеді?

10 • 2 = 20 (м3)

3) Бассейнде қанша су қалады? 300 - 20 = 280 (м3)

ә) Дәл осы есептің шартын өзгертіп шығарамыз. Есеп шарты бойынша: бассейннің толу жыл-дамдығын емес, керісінше босау жылдамдығын табамыз.

Шешу жоспарын құрамыз:

1) Бассейннің толу жылдамдығы қандай? 30 - 20 = 10 (м3/сағ)

2) 2 сағатта бассейнге қанша су толады? 10 • 2 = 20 (м3)

3) Бассейнде қанша су болады? 300 + 20 = 320 (м3)



6

А) 35*54=1890 35:5=7 35+7=42 1890:42=45

Ә) 150: (10+15)=6

Б) (945:15) – (945:21)=18

В) 6150:6=1025 1025*45= 46125

ІҮ. Сабақты пысықтау

7 мысал орындалады.



Ү. Үйге тапсырма: № 8,9 123-бет









































Бекітемін:_________________________

Математика

Мерзімі ___________Сыныбы:________

Пән мұғалімі: _______________________

Сабақтың тақырыбы: Өткенді пысықтау. Білімді тексеру (бақылау жұмысы)

Сабақтың мақсаты: көп таңбалы санға көбейту мен бөлудің жазбаша тәсілдерін, қарама-қарсы және бір бағыттағы қозғалысқа берілген есептерді меңгеру деңгейін саралау; көп таң-балы сандарға қатысты есептерді шығару қабілеті мен дағдысын жетілдіру; әртүрлі есептер шығару; кеңістікті ойлау мен есте сақтау қабілетін дамыту; өз күшіне сенуге тәрбиелеу.

Сабақтың барысы : І. Ұйымдастыру

ІІ. Тапсырмаларды тарату

І нұсқа ІІ нұсқа

  1. Амалдарды орында

44 310+ 1350: ( 180- 3600:120) +30

  1. Амалдарды орында

(2 914+140 592:16:101) -1723


  1. Есепті шығар

Жеңіл автокөлік пен автобустың арақашықтығы 75 км.Жеңіл автокөлік 70 км/сағ жылдамдықпен,ал автобус 45 км/сағ жылдамдықпен жүрді. Егер олар осындай жылдамдықпен жүрсе,жеңіл автокөлік автобусты неше сағаттан кейін қуып жетеді?

2.Есепті шығар

Турист 45 км жолды жүріп өтті.Алғашқы 3 сағатта 5 км/сағ жылдамдықпен жүрді. Жолдың қалған бөлігін 5 сағатта жүріп өтті. Аялдағаннан кейін ол қандай жылдамдықпен жүрді?

  1. Теңдеуді шеш

621*20-Х=1980-103

3.Теңдуді шеш

(1234+Х)+2140=52741


  1. Жер телімінің ұзындығы 60 м,ал ені одан 2000 см кем.Осы жер телімінің периметрі мен ауданын тап.

4.Балалар арналған ойын алаңының ұзындығы 30 м,ал ені одан 3000 см кем. Осы алаңның периметрі мен ауданын тап.


5.Өлшем бірліктеріне өрнекте

7 тәул. 20 сағ = сағ.

562 мин. = сағ. мин

25км 500м = м = дм

5 кг 20г= г

5.Өлшем бірліктеріне өрнекте

9 тәул. 13 сағ = сағ.

646 мин. = сағ. мин

19км 500м = м = дм

7 кг 40г= г





Бекітемін:_________________________

Математика

Мерзімі ___________Сыныбы:________

Пән мұғалімі: _______________________

Сабақтың тақырыбы: 150-сабақ Өткенді пысықтау

Сабақтың мақсаты:

  1. Әртүрлі есептерді өз бетінше шығару, көп таңбалы сандармен есептеу, амалдардың қасиеттерін жазбаша және ауызша есептерді шешкенде пайдалану қабілетін тексеру.

  2. Есептеу қабілетін, есептеу дағдысын жетілдіру; әртүрлі есептер шығаруға үйрету.

  3. Сауаттылыққа ,ұжымда жұмыс істей білуге тәрбиелеу

Көрнекілігі: элек. Оқулық, кестелер

Сабақтың барысы :

І.Ұйымдастыру кезеңі.Оқушылардың назарларын сабаққа аудару

ІІ. Үй тапсырмасын сұрап,пысықтау

ІІІ . Жаңа сабақ Оқулықпен жұмыс

14 Оқулықта берілген өлшемдерді пайдаланып үшбұрыштар сызылады. «абайла» белгісімен берілген. Өйткені екі қабырғасының қосындысы үшінші қабырғаның ұзындығынан кем болса, үшбұрыш құру мүмкін емес. Сондықтан ойша елестетіп аламыз.

а) 6 см, Зсм, 2 см, б) 6 см, 25 мм, 25 мм. Мұндай үшбұрыш болмайды.

15

А) 36:9=4 Р=(9+4)*2=26 см Ә) 16:4=4 16*4=64см2

Б) 135:15=9 см В) 216:18=12 м Р=(18+12)*2=60 м

Г) 9*8=72 м 72:36=2 м2 1 бала Д) 17*17*17=4913 мм3

16 Фигуралардың көлемін есептеп табу

17 Оқушылардың бөлшек туралы түсініктерін бекіту мақсатында берілген мысалдар тақтада орындалады.

19 Есепті теңдеу құру арқылы шығару

1*Х=16250:5

1*Х=3250

Х=3250:1

Х=3250

16250 – (Х*50)=1550

Х*50=16250-1550

Х*50=14700

Х=294

4450+5050+Х=16250

9500+Х=16250

Х=16250-9500

Х=6750



20 мысалдар жұбын қарастырып,есепті шығарудың тиімді тәсілін табу.

ІҮ. Сабақты пысықтау №21 тапсырма орындалады.

Ү: үйге тапсырма: №18 124-бет теңдеулерді шешу.



Бекітемін:_________________________

Математика

Мерзімі ___________Сыныбы:________

Пән мұғалімі: _______________________

Сабақтың тақырыбы: 151-сабақ Үлестер мен бөлшектер

Сабақтың мақсаты:

  1. Үлес пен бөлшек түсінігін тиянақтау, үлес пен бөлшекті құру, жазу және оқу; бөлімі бірдей бөлшектермен таныстыру.Әртүрлі есептерді өз бетінше шығару, көп таңбалы сандармен есептеу, амалдардың қасиеттерін жазбаша және ауызша есептерді шешкенде пайдалану қабілетін тексеру.

  2. Есептеу қабілетін, есептеу дағдысын жетілдіру; әртүрлі есептер шығаруға үйрету.

  3. Сауаттылыққа ,ұжымда жұмыс істей білуге тәрбиелеу

Көрнекілігі: элек. Оқулық, кестелер

Сабақтың барысы :

І.Ұйымдастыру кезеңі.Оқушылардың назарларын сабаққа аудару

ІІ. Үй тапсырмасын сұрап,пысықтау

ІІІ . Жаңа сабақ

1

- Бөлшектің алымы деген нені білдіреді?

- Бөлшектің бөлімі деген не?

а) Суреттерді мұқият қарап шық. Фигураның қандай бөлігі боялғанын жаз.

б) Қайсысы үлкен: ме, әлде 4/2 ме? 4/1 үлкен бе, әлде 4/3 пе?

в) Қайсысы үлкен: 8/1 ме, әлде 8/2 бе? 8/3 пе, әлде 8/5 пе?

Балалардың алдына мынадай проблема қоямыз:

Бөлімі бірдей бөлшектерді салыстырғанда алымы үлкен бөлшек үлкен болып табылады. Неліктен? Түсіндір.

8/1 < 8/2 8/3 < 8/5 4/1 < 4/2 4/ 3 < 4/4.

Бастапқы бекіту

2 тапсырма арқылы орындалады. Суреттерді қарап шық, бөлшектерді кему ретіне қарай жазып шық. Теңсіздіктер құр және жаз.

3

А) 36:4=9

Ә) 36:4=9 36-9=27

Б) 27*3=81

В) 27:3=9 терек

Г) 27:3=9 27-9=18 емен

4

А) 48:16=3 сагат 54*3=162 км

Ә) 12*3=36 км 36:6=6 сагат

Б) 522:9=58 км/саг 58*7=406 км 522+406=928 км.

Ю6 Амалдардың орындалу ретін анықтауға және есептеуге берілген мысалдар оқушылардың өзіндік жұмысы ретінде орындалады.

ІҮ. Сабақты пысықтау

7 . Жауабы: Шегіртке секіріп жүргенде қысқа дайындалатын уақыт өтіп кет-ті. Мұндай қорытынды жасау үшін графикалық үлгі қажет. Кесінді (тәуліктер) есеп шартына сәйкес бөліктерге бөлінеді.

Ү. Үйге тапсырма: №5 126-бет










Бекітемін:_________________________

Математика

Мерзімі ___________Сыныбы:________

Пән мұғалімі: _______________________

Сабақтың тақырыбы: 152-сабақ

Өткенді пысықтау

Сабақтың мақсаты:

  1. Үлес пен бөлшек түсінігін тиянақтау, үлес пен бөлшекті құру, жазу және оқу; бөлімі бірдей бөлшектермен таныстыру.Әртүрлі есептерді өз бетінше шығару, көп таңбалы сандармен есептеу, амалдардың қасиеттерін жазбаша және ауызша есептерді шешкенде пайдалану қабілетін тексеру.

  2. Есептеу қабілетін, есептеу дағдысын жетілдіру; әртүрлі есептер шығаруға үйрету.

  3. Сауаттылыққа ,ұжымда жұмыс істей білуге тәрбиелеу

Көрнекілігі: элек. Оқулық, кестелер

Сабақтың барысы :

І.Ұйымдастыру кезеңі.Оқушылардың назарларын сабаққа аудару

ІІ. Үй тапсырмасын сұрап,пысықтау

ІІІ . Жаңа сабақ

«Ой қозғау» стратегиясы. Ауызша есептеулер. 100 - дің жартысы нешеге тең? 1000-ның жартысы? 1 тәуліктің жартысы неше мин? 1/2 шелек су 4 л болса, толы шелек неше л болады? Кесіндінің жартысы 5см болса, осы кесіндінің ұзындығы неше см?
Жаңа тақырыпты түсіндіру.
а) Бөлшек туралы түсінік беру.
- бүтін алма - жартысы немесе 1/2 бөлігі. - ширек, немесе 1/4 бөлігі
ә) Бөлшектің оқылуы мен, алымы мен, бөлімін таныстыру.
Бөлшектің үсті - 1, 1 - алымы,
Бөлшектің асты - 2, 4 - бөлімі
Оқулықпен жұмыс.
№1 Сурет бойынша бөлшек, бөлшектің алымы мен бөлімі туралы білімдерін толықтыру.

2 Бөлшектер салыстырылады.

3 А) 80*4=320 420-320=100 100:2= 50 км/саг

Ә) 48*5=240 240:6=40 48-40= 8 саг кем

4

А) 8-4=4 40:4=10 кунде

Ә) 8-4=4 20: 4=5 күнде

Б) 8-4=4 60:4=15 күнде

5 берілген өлшемдерді пайдаланып үшбұрыштар сызу тапсырылады. Ескету: «Абайла» белгісімен берілген. Өйткені екі қабырғасының қосындысы үшінші қабырғаның ұзындығынан кем болса, үшбұрыш құру мүмкін емес. Сондықтан ойша елестетіп аламыз.

7 А) 48*30=1440м2 30+6=36 (в) 1440:36=40 м (а)

Ә) 36*20=720м2 36-6=30 м (а) 720-30=24м (в)

Б) 25*15*2=750м3

ІҮ. Сабақты пысықтау

9 Жауабы: Жалған сөйлейтін кісі олай деуі мүмкін емес, өйткені ол үнемі өтірік айтады. Ендеше, А — сері, ал Б - өтірікші.

10. Менің әкем 31 жаста болған кезде, мен 8 жаста едім. Енді оның жасы менен екі есе үл-кейді. Қазір менің жасым нешеде?

Жауабы: 23 жаста. Әкесі мен ұлының арасындағы жас айырмасы 23 жыл. Сондықтан әкесі-нің жасы одан екі есе үлкен болған кезде ұлы 23-ке толады.

Ү. Үйге тапсырма: №6,8 128-бет













Бекітемін:_________________________

Математика

Мерзімі ___________Сыныбы:________

Пән мұғалімі: _______________________

Сабақтың тақырыбы: 153-сабақ. Бөлімдері бірдей бөлшектерді қосу және азайту

Сабақтың мақсаты:

  1. «бөлімдері бірдей бөлшектер» түсінігін бекіту, бөлімі бірдей бөлшек-термен қосу және азайту амалдарымен таныстыру; есеп шығару қабілетін жетілдіру.

  2. Есептеу қабілетін, есептеу дағдысын жетілдіру; әртүрлі есептер шығаруға үйрету.

  3. Сауаттылыққа ,ұжымда жұмыс істей білуге тәрбиелеу

Көрнекілігі: элек. Оқулық, кестелер

Сабақтың барысы :

І.Ұйымдастыру кезеңі.Оқушылардың назарларын сабаққа аудару

ІІ. Үй тапсырмасын сұрап,пысықтау

ІІІ . Жаңа сабақ

Тірек білімін, білік дағдыларын жетілдіру.

Ауызша жұмысқа балалардың «бөлімі», «алымы» деген түсініктер мен бөлімі бірдей бөлшек-терді салыстыру қабілетін пысықтауына мүмкіндік беретін тапсырмаларды қосамыз.

Мысалы:

  • 3/2 (3 бөлікке бөліп, оның 2 бөлігі алынды), 15/12 деген жазу нені білдіреді?

  • Бәліштің қайсы бөлігі үлкен: 8/2 бөлігі ме, әлде 8/4 бөлігі ме? Неліктен олай ойлайсың?

Жаңа материалды оқыту барысында мынадай көрнекі құрралдарды пайдалануға болады:

1. а) Бақшаның жері бірдей 12 бөлікке бөлінген. Түске дейін оның 12/4 бөлігіне, түстен кейін тағы 12/5 бөлігіне көшет отырғызылды. Бақшаның қанша бөлігіне көшет отырғызылды?

Мынадай қорытынды жасаймыз:

Бөлімдері бірдей бөлшектерді қосқан кезде алымдары қосылады, ал бөлімі өзгермейді.

12/9 – 12/4 = 12/5

Бөлімдері бірдей бөлшектердің қосындысы мен айырмасы.
Бөлімдері бірдей жай бөлшектерді қосқанда, олардың алымдары қосылып, бөлімдері өзгеріссіз қалады.
Бөлімдері бірдей бөлшектерді қосқанда олардың алымдарын қосып, алым етіп, ал сол бөлімнің өзін қалдыру керек.

hello_html_mb32cc91.gifhello_html_m3c04aae5.gif




Бастапқы бекіту: № 2,3.

4 Теңдеулер құрастырып,түбірін табу

5 Оқушылардың өзіндік жұмысы ретінде ауызша орындалады.

7 өрнектің мәнін табуға берілген мысалдар орындалады.

ІҮ. Сабақты пысықтау

Бөлімдері бірдей аралас сандарды қосу ережесі.

6) Бөлімдері бірдей бөлшектерді азайту ережесі.

Екі оқушы шығып жауаптарын жазады, кім тез орындап болса сол оқушы жеңеді.

«Кім жылдам»

9 ∙ 8

=49 : 7 35 : 7=

= 6 ∙ 7 6 ∙ 8=

=30 : 5 25 : 5=

=4∙ 4 4 ∙ 6=

=15: 3 18 : 3=

=2 ∙ 6 2 ∙ 7=



Ү. Үйге тапсырма: №5,6 129-бет





























Бекітемін:_________________________

Математика

Мерзімі ___________Сыныбы:________

Пән мұғалімі: _______________________

Сабақтың тақырыбы: 154-сабақ Өткенді пысықтау

Сабақтың мақсаты:

  1. Әртүрлі есептерді өз бетінше шығару, көп таңбалы сандармен есептеу, амалдардың қасиеттерін жазбаша және ауызша есептерді шешкенде пайдалану қабілетін тексеру.

  2. Есептеу қабілетін, есептеу дағдысын жетілдіру; әртүрлі есептер шығаруға үйрету.

  3. Сауаттылыққа ,ұжымда жұмыс істей білуге тәрбиелеу

Көрнекілігі: элек. Оқулық, кестелер

Сабақтың барысы :

І.Ұйымдастыру кезеңі.Оқушылардың назарларын сабаққа аудару

ІІ. Үй тапсырмасын сұрап,пысықтау

ІІІ . Жаңа сабақ

Оқулықпен жұмыс

1 а) 400*300=120 000 120 000:100=1200 1200*4=4800 ц

ә) 1250*24=30 000 30 000:100=300 300*2800=840 000 кг=840т

б) 320*20=6400 24+25+31=80 6400:80=80м2

2 а) 2+3=5 53*5=265 км (1) 385-265=120км 120:3=40км/саг (2)

Э) 3*5=15 45-15=30 30:5=6 км/саг

Б) 18*3=54 54:9=6 саг

В) 29-24=5 5*2=10 км

3 Бөлшектерді салыстыруға берілген мысалдар тақтада орындалады

4 Теңдеулер құрастырып,түбірін табу

А) 15 674+7 830 974+Х=34 000 672 Х=26 154 024

Э) 13 450500 –(Х*706) =12 813 688 Х=902

Б) Х*504=35 841 +60 927 Х=192

7 а) Әр сызбада неше үшбұрыш бар екенін анықтап,өлшеу.Әр бұрыштың шамасын жазу

Ә) Әріптермен белгіленген бұрыштардың шамасын анықтап,оларды дәптеріне сызу.

ІҮ. Сабақты пысықтау №8 Шығармашылық тапсырма орындалады

Ү. Үйге тапсырма: №5,6 131-бет






Бекітемін:_________________________

Математика

Мерзімі ___________Сыныбы:________

Пән мұғалімі: _______________________

Сабақтың тақырыбы: 155-сабақ. Санның үлесін және үлесі бойынша санды табуға берілген есептер

Сабақтың мақсаты:

Білімділігі:Санның үлесі және үлесі бойынша санды табуға берілген есептерді шығара білуге үйрету.Бөлу амалының үлес ұғымымен байланысын түсіндіру.

Дамытушылық:Бөлу амалдарын орындағанда әр түрлі есептеу әдістерін қолданып,ыңғайлысын таңдап алу іскерлігін,логикалық ойлауын дамыту.

Тәрбиелігі:Оқушылардың алғырлыққа жинақылыққа жолдастықкөмек бере білуге тәрбиелеу

Сабақтың әдісі:сұрақ-жауап,түсіндірмелі,талдау, салыстыру.

Сабақтың көрнекілігі:слайдтар,сызбалар,геометриялық фигуралар.

Сабақтың барысы:

І. Ұйымдастыру кезеңі

ІІ.Үй тапсырмасын сұрап,бағалау

ІІІ. Жаңа сабақ

Жұмыс оқулықтың материалына (№1) негізделеді немесе соған ұқсас материал пай-даланылады).

Жалаулар неше бөлікке бөлінді?

Бір бөлікте неше жалау бар?

Неше бөлік алынды?

1) 450 : 5 = 90 (жалау) - бір бөлікте

2) 90 • 3 = 180 (жалау) - алынды. Өрнек: 450 : 5 • 3 = 180 (жалау) Жауабы: 180 жалау алынды.


Балалармен бірге тұжырым жасаймыз (оны балалардың өздері жасап жатса тіпті жақсы):

Санның үлесін табу үшін, ол санды бөлшектің бөліміне бөлеміз (шаманың бір бөлігі-нің неге тең екенін білу) және алымына көбейтеміз (қанша бөлік алынды).

Кері есеп ә) пунктінде берілген.

Есепті шығару үшін мына сұрақтарға жауап бер:

Бір бөлікте неше жалау бар?

Барлығы неше бөлікке бөлінді?

1) 180 : 3 = 90 (жалау) - бір бөлікте

2) 90 • 5 = 1450 (жалау) - барлығы Өрнек: 180 : 3 • 5 = 450 (жалау) Жауабы: барлығы 450 жалау.

2 а) 25:5*2=10 25+10=35кг

Ә) 12:4*2=6 12+6=18 дәптер болған

3 Оқушылардың өзіндік жұмысы ретінде беріледі.

4 а) 100:2*5=250г

Ә) 128:8=16 алма ағашы 128:4=32алмұрт агашы 128-16-32=80 шие ағашы

Б) 200:5=40 200:2=100 100-40=60 км

В) 15*5=75

5 а) 12-8=8см 4*8=32см2 32:2=16см2 3*4=12 12:2=6см2

Ә) 4*6=24 см2 24:2=12см2 4*3=12см2 12:2=6см2

6 сызғышпен жұмыс жүргізіледі

ІҮ. Қорытынды:

Үлесі бойынша санды табу үшін белгілі бөлікті алымына бөліп (шаманың бір бөлігінің неге тең екенін білеміз), алымына көбейтеміз (барлығы неше бөлік бар).

9 есепке нұсқау. Жауабы: Сәния қораптан оң қолға арналған 12 қолғап суырып алуы мүм-кін. Бірақ келесі қолғаптың міндетті түрде жұбы табылады. Ендеше сенімді болу үшін 13 қолғап суырып алғаны дұрыс.

Ү. Үйге тапсырма: №7,8 134-бет









Бекітемін:_________________________

Математика

Мерзімі ___________Сыныбы:________

Пән мұғалімі: _______________________

Сабақтың тақырыбы: 156-сабақ. Өткенді пысықтау

Сабақтың мақсаты:

Білімділігі:Санның үлесі және үлесі бойынша санды табуға берілген есептерді шығара білуге үйрету.Бөлу амалының үлес ұғымымен байланысын түсіндіру.

Дамытушылық:Бөлу амалдарын орындағанда әр түрлі есептеу әдістерін қолданып,ыңғайлысын таңдап алу іскерлігін,логикалық ойлауын дамыту.

Тәрбиелігі:Оқушылардың алғырлыққа жинақылыққа жолдастықкөмек бере білуге тәрбиелеу.

Сабақтың әдісі:сұрақ-жауап,түсіндірмелі,талдау, салыстыру.

Сабақтың көрнекілігі:слайдтар,сызбалар,геометриялық фигуралар.

Сабақтың барысы:

І. Ұйымдастыру кезеңі

ІІ.Үй тапсырмасын сұрап,бағалау

ІІІ. Жаңа сабақ

Тірек-білімдерін жетілдіру

12 санының жартысы нешеге тең?
2. 9 санының 3-тен бір бөлігі
3. 30 санының 5-тен бір бөлігі
4. 4 санының 4-тен бір бөлігі
5. 8 санының 4-тен бір бөлігі
6. 12 санының 4-тен бір бөлігі
7. 16 санының 4-тен бір бөлігі
8. 24 санының 4-тен бір бөлігі
9. 28 санының 4-тен бір бөлігі
10 32 санының 4-тен бір бөлігі

1 а) 12*3=36 Ә) 12:3=4 Б)25:5=5 В) 15*5=75 Г) а *8

2 А) 36:3*2=24 24+36=60 кг шеге

Ә) 45:5*2=18 45+18=63 л су

3

А) 272:4=68 12*68=816 км

Ә) 268:4=67 12*67=804 км

Б) Кесте бойынша азық-түліктің құны табылады.

4 Оқушылар транспортирмен жұмыс жасайды.

6 мысалдар жұбы қарастырылып,есепті шығарудың тиімді тәсілі табылады.

ІҮ. Сабақты пысықтау

7 есепке берілген нұсқау. Жауабы: Екі бала спорттың барлық үш түрімен айналысады. Спорттың бір ғана түрімен 21 адам айналысады.



Ү. Үйге тапсырма: №5 135-бет

Бекітемін:_________________________

Математика

Мерзімі ___________Сыныбы:________

Пән мұғалімі: _______________________

Сабақтың тақырыбы: 157-сабақ. Теңдеулер, теңсіздіктер, өрнектер. Өрнектерді ықшамдау

Сабақтың мақсаты: өрнекті ықшамдау мүмкіндіктерімен таныстыру, алгебралық материалды тиянақтау

Сабақтың барысы:

ІҰйымдастыру кезеңі

ІІ.Үй тапсырмасын сұрап,бағалау

ІІІ.Жаңа сабақ

Тірек білімдерін жетілдіру.

1 тапсырманы орындау арқылы теңдеуді қалай ықшамдағанын түсіндіреді.

Жаңа материалмен танысу

2 тапсырма

Өрнекті ықшамдау деген не? (Оны барынша қарапайым түрге келтіру). Өрнекті ықшамдауға, яғни оны барынша қарапайым түрге айналдыруға болады. Балалардың назарын төмендегі жайтқа аудару қажет. Математикада бірдей символдарды (әріптерді) ғана қосып, азайтады. Мысалы, өрнекті ықшамдаймыз:

За + 5а = 8а

За + 5Ь ықшамдауға болмайды!

3 өрнектерді ықшамдау

4 Сағат сату бөлімінде жеңілдіктер жүріп жатыр.Кесте бойынша есептер құрасытып,олады шығару.

5 а) 432:54=8саг 54-6=48 432:48=9 8+9=17 саг

ә) 20:5=4 5*2=10км/саг 20:10=2 саг

б) 4470:3=1490 1490-640=850км/саг

6 -рнектерд3 жазып6оларды4 м2н3н табу

А) (1475+8024)*7-40677=25690

Ә) 331540:605+999452=1 000000

Б) 24000- (369000:450) +5089=28269

В) 456*5009+45756:369=2 284 228

Ү. Сабақты пысықтау

Ү. Үйге тапсырма: №7,8 138-бет



Бекітемін:_________________________

Математика

Мерзімі ___________Сыныбы:________

Пән мұғалімі: _______________________

Сабақтың тақырыбы: 158-сабақ. Теңдеулер, теңсіздіктер, өрнектер. Өрнектерді ықшамдау

Сабақтың мақсаты: өрнекті ықшамдау мүмкіндіктерімен таныстыру, алгебралық материалды тиянақтау

Сабақтың барысы:

ІҰйымдастыру кезеңі

ІІ.Үй тапсырмасын сұрап,бағалау

ІІІ.Жаңа сабақ

Тірек білімдерін жетілдіру.

1 Ауызша ойлану арқылы орындалады

2 Кесте бойынш а теңдеулер құрастырылып,шығарылады.

3 Өрнектерді ықшамдау

4

А) 81:3=27 27-3=23 27+23=50 81-50=31 км

ә) 72-54=18 18:6=3 54:3+72:3=42капшык

5 28+23=51 51*12=612 612+215=827км

6 а) 860-(340+390)=130

Э) 305- (65*4)=45

ІҮ. Сабақты пысықтау



9 Жауабы: қорапта КӘМПИТ деп жазылған.

Ү. Үйге тапсырма: №7,8 139-бет



Бекітемін:________________________

Математика

Мерзімі ___________Сыныбы:________

Пән мұғалімі: _______________________

Сабақтың тақырыбы: 159-сабақ. Есептерді теңдеу құру арқылы шығару

Сабақтың мақсаты:

Білімділік: есептерді теңдеу құру тәсілі арқылы шығару қабілетін тиянақтау және жүйелеу, материалды игеру деңгейін тексеру.

Дамытушылық:Бөлу амалдарын орындағанда әр түрлі есептеу әдістерін қолданып,ыңғайлысын таңдап алу іскерлігін,логикалық ойлауын дамыту.

Тәрбиелігі:Оқушылардың алғырлыққа жинақылыққа жолдастықкөмек бере білуге тәрбиелеу.

Сабақтың әдісі:сұрақ-жауап,түсіндірмелі,талдау, салыстыру.

Сабақтың көрнекілігі:слайдтар,сызбалар,геометриялық фигуралар.


Сабақтың барысы:

І. Ұйымдастыру кезеңі

ІІ.Үй тапсырмасын сұрап,бағалау

ІІІ. Жаңа сабақ

Тірек-білімдерін жетілдіру

12 санының жартысы нешеге тең?
2. 9 санының 3-тен бір бөлігі
3. 30 санының 5-тен бір бөлігі
4. 4 санының 4-тен бір бөлігі

1 тапсырма ауызша орындалады.

Мен бір сан ойладым, оны 9 есе арттырып, оған 50-ді қостым және 500 деген сан шықты.Мен қандай сан ойладым?_

Мен бір сан ойладым, оған дәл сондай санды және 60-ты қостым, 700 саны шықты. Мен қандай сан ойладым?

Есеп шығару тәсілін жалпылау (теңдеудің көмегімен).

2 есепті шығарған кезде балалардың назарын мына сілтемеге аударамыз: Ойлау мен теңдеу құруды мына сөздерден баста:

күртенің бағасы х теңге тұрады делік. Сонда пальтоның бағасы -х + 1 800 теңге болады.Әрі қарай белгісіз х-пен нені таңбалағанымызды анықтаймыз (шарт бойынша белгісіз санды х деп белгіледік).

8 есепке нұсқау (159-сабақ) «Ыдыстағы жаңғақ». 5 табақта -10 жаңғақ бар. Бірінші және екінші табақта барлығы - 52 жаңғақ бар. Екінші және үшінші табақта - 43 жаңғақ, үшінші және төртінші табақта - 34, төртінші және бесінші табақта - 30 жаңғақ бар. Әр табақта қанша жаңғақ бар?

Жауабы: Бірінші табақта 27, екіншісінде - 25, үшіншісінде -18, төртіншісінде -16, бесінші табақта 14 жаңғақ бар. Әр табақтағы жаңғақ санын өзге екі табақтағы жаңғақтардың қосындысын 100-ден азайту арқылы табуға болады. Мысалы: 100 - (52 + 34) = 14. Бесінші табақта осынша жаңғақ бар деген сөз.

Ү. Сабақты пысықтау Ү. Үйге тапсырма:№6,7 141-бет

Бекітемін:_________________________

Математика

Мерзімі ___________Сыныбы:________

Пән мұғалімі: _______________________

Сабақтың тақырыбы: 160-сабақ. Есептерді теңдеу құру арқылы шығару

Сабақтың мақсаты:

Білімділік: есептерді теңдеу құру тәсілі арқылы шығару қабілетін тиянақтау және жүйелеу, материалды игеру деңгейін тексеру.

Дамытушылық:Бөлу амалдарын орындағанда әр түрлі есептеу әдістерін қолданып,ыңғайлысын таңдап алу іскерлігін,логикалық ойлауын дамыту.

Тәрбиелігі:Оқушылардың алғырлыққа жинақылыққа жолдастықкөмек бере білуге тәрбиелеу.

Сабақтың әдісі:сұрақ-жауап,түсіндірмелі,талдау, салыстыру.

Сабақтың көрнекілігі:слайдтар,сызбалар,геометриялық фигуралар.


Сабақтың барысы:

І. Ұйымдастыру кезеңі

ІІ.Үй тапсырмасын сұрап,бағалау

ІІІ. Жаңа сабақ

Тірек-білімдерін жетілдіру

  1. Қызық-қызық есептер.

а) Бағалары қанша? Магнитафон мен 2 таспасы 1300 теңге тұрады. Магнитафон таспадан 1100 теңге қымбат. Сонда магнитафонның, таспалардың бағалары қанша?

ә) Әжем сарай ішінде 3 мысық жіберіп, есігін жауып қойды. Осы

үшеуі 10 минутта 10 тышқан ұстайды. Ал 1 сағат ішінде 60 тышқан

«тұтқынға» түсуі үшін тағы неше мысықты сарайға жіберу керек.

б) Тақта алдында 3 ұл тұр. Үсен, Мұрат, Асан. Үсен ортада тұр. Үсен

ортада тұру үшін не істеу керек. (Асанды ауыстыру керек)


Оқулықпен жұмыс

1 сызба бойынша есепке теңдеу құру

755:Х=68+83 Х=5

А) 130*2+45*Х=485

45*Х=485-260

Х=255:45

Х=5


Э) 2000-(85*6+Х)=290

2000-510+Х=290

1490+Х=290

Х=1490-290

Х=1200

2







3 Шеңбердің диаметрі бойынша ,берілген шаршының периметрін табу

6 Фигуралардың боялған бөлігінің ауданын табу

7 мысалдар жұбын құрастыру

ІҮ. Сабақты пысықтау

Ү. Үйге тапсырма : №4,5 142-бет



Бекітемін:_________________________

Математика

Мерзімі ___________Сыныбы:________

Пән мұғалімі: _______________________

Сабақтың тақырыбы: 161-сабақ. Геометриялық шамалармен берілген есептерді шығару

Сабақтың мақсаты: Білімділік: Оқушылардың геометриялық шамалармен берілген есептерді шығару қабілетін бекіту.

Дамытушылық:Бөлу амалдарын орындағанда әр түрлі есептеу әдістерін қолданып,ыңғайлысын таңдап алу іскерлігін,логикалық ойлауын дамыту.

Тәрбиелігі:Оқушылардың алғырлыққа жинақылыққа жолдастықкөмек бере білуге тәрбиелеу.

Сабақтың әдісі:сұрақ-жауап,түсіндірмелі,талдау, салыстыру.

Сабақтың көрнекілігі:слайдтар,сызбалар,геометриялық фигуралар.


Сабақтың барысы:

І. Ұйымдастыру кезеңі

ІІ.Үй тапсырмасын сұрап,бағалау

ІІІ. Жаңа сабақ

Оқулықпен жұмыс

1 ауызша орындалады

А) 5/1 бөлігін құрайды ә) 10/6 бөлігін құрайды

2 а) 4*4 hello_html_m7c48e444.gif2*6

Ә) S=6*6=36см2 Р=(6+6)*2=24 см

S=7*5=35 см2 Р=(7+5)*2=26 см

Б) 18-6=12 18-12=6 6:2=3см (ені) S=6*3=18с м2

В) 4800;60=80 см Р= (60+80)*2=280 см

3 3 км= 3000 м

200*2=400 3000-400=2600 2600:2=1300 –Ұзындығы S=1300*200=260 000 м2 =260км2

Э) 32-24=8 см-ұзындығы 8:2=4 – ені

Б) 2000 см=20 м 60-20=40 см –ұзындығы

S=60*40=2400 м2 Р=(60+40)*2=200 м

В) V=13*17*9=1989 см3

4 а) 80*1=80 км 1340-80 =1260 км 80+60=140 км/саг 1260:140=9 саг

Э) 5*2=10 км 50-10=40 км 5+15=20 км/саг 40:20=2 саг

Б) 70-45=25 км/саг 75:25=3 саг

ІҮ. Сабақты пысықтау

Ү. Үйге тапсырма : № 7,9 144-бет



Бекітемін:________________________

_Математика

Мерзімі ___________Сыныбы:________

Пән мұғалімі: _______________________

Сабақтың тақырыбы: 162-сабақ. Геометриялық шамалармен берілген есептерді шығару

Сабақтың мақсаты: Білімділік: Оқушылардың геометриялық шамалармен берілген есептерді шығару қабілетін бекіту.

Дамытушылық:Бөлу амалдарын орындағанда әр түрлі есептеу әдістерін қолданып,ыңғайлысын таңдап алу іскерлігін,логикалық ойлауын дамыту.

Тәрбиелігі:Оқушылардың алғырлыққа жинақылыққа жолдастықкөмек бере білуге тәрбиелеу.

Сабақтың әдісі:сұрақ-жауап,түсіндірмелі,талдау, салыстыру.

Сабақтың көрнекілігі:слайдтар,сызбалар,геометриялық фигуралар.


Сабақтың барысы:

І. Ұйымдастыру кезеңі

ІІ.Үй тапсырмасын сұрап,бағалау

ІІІ. Жаңа сабақ

Оқулықпен жұмыс

5

А) 52-48=4 80:4=20 кг 52*20=1040 кг 48*20=960кг

Э) 8-5=3 15:3=5 5*5=25 шелек 8*5=40 шелек

Б) 90:2=45км/саг 90+45=135 км/саг 540:135=4 саг

В) 60+75=135 км/саг 135*4=540 км

6 а) Ж: 75 самса пісіру керек ә) 84 ыдыс жасау керек

7 тура теңсіздік шығатындай етіп,бос орындарға цифр қою керек. Әртүрлі нұсқаларды пайдаланады.

8 Фигуралардың боялған бөлігінің ауданы табылады

9 мысалдар жұбы қарастырылып,тиімді тәсілмен есептеу

ІҮ. Сабақты пысықтау

А)ІІІ разрядтың 7 бірлігі , екінші разрядтың 5 бірлігі және І разрядтың 2 бірлігі бар сан;

Ә) бірліктер класының 702 бірлігі бар;

Б) Бірліктер класының 700 бірлігі;

В)бірліктер класының 52 бірлігі

Г) бірліктер класының 750 бар сандарды жаз және оларды разряд қосылғыштарға жікте.



Ү. Үйге тапсырма: №10,11 145-бет



Бекітемін:_________________________

Математика

Мерзімі ___________Сыныбы:________

Пән мұғалімі: _______________________

Сабақтың тақырыбы: 163-сабақ. Өткенді пысықтау

Сабақтың мақсаты: Білімділік: балалардың білімін жүйелеу және тиянақтау; математикадан жеткен жетістік деңгейін тексеру

Дамытушылық:Бөлу амалдарын орындағанда әр түрлі есептеу әдістерін қолданып,ыңғайлысын таңдап алу іскерлігін,логикалық ойлауын дамыту.

Тәрбиелігі:Оқушылардың алғырлыққа жинақылыққа жолдастықкөмек бере білуге тәрбиелеу.

Сабақтың әдісі:сұрақ-жауап,түсіндірмелі,талдау, салыстыру.

Сабақтың көрнекілігі:слайдтар,сызбалар,геометриялық фигуралар.


Сабақтың барысы:

І. Ұйымдастыру кезеңі

ІІ.Үй тапсырмасын сұрап,бағалау

ІІІ. Жаңа сабақ

Оқулықпен жұмыс

1 Үлес пен бөлшекке байланысты берілген мысалдар ауызша орындалады.

2

А) 9+13=22

66:22=3

9*3=27 л (1)

13*3=49 л (2)

Э) 72-56=16

16:2=8

72:8=9 жәшік (1)

56:8=7 жәшік (2)

Б) 24:2=12

12*10=120 км

В) 96-84=12

12:3=4

96:4=24 күрте

84:4=21 күрте

3 №4 №5 жылдамдық,уақыт,қашықтық ,масса бірліктері ұғымдарын пысықтауға берілген есептер оқушылардың өзіндік жұмысы ретінде беріледі.

ІҮ. Сабақты пысықтау

Шығармашылық ғылым оқулық

Тапсырмалар

Математика есеп

сандар, цифрлар Геометриялық фигуралар



көбейту кестесі амал таңбалар

Ү. Үйге тапсырма: №6,7 147-бет



Бекітемін:_________________________Математика

Мерзімі ___________Сыныбы:________

Пән мұғалімі: _______________________

Сабақтың тақырыбы: 164-сабақ. Өткенді пысықтау

Сабақтың мақсаты: Білімділік: балалардың білімін жүйелеу және тиянақтау; математикадан жеткен жетістік деңгейін тексеру

Дамытушылық:Бөлу амалдарын орындағанда әр түрлі есептеу әдістерін қолданып,ыңғайлысын таңдап алу іскерлігін,логикалық ойлауын дамыту.

Тәрбиелігі:Оқушылардың алғырлыққа жинақылыққа жолдастықкөмек бере білуге тәрбиелеу.

Сабақтың әдісі:сұрақ-жауап,түсіндірмелі,талдау, салыстыру.

Сабақтың көрнекілігі:слайдтар,сызбалар,геометриялық фигуралар.


Сабақтың барысы:

І. Ұйымдастыру кезеңі

ІІ.Үй тапсырмасын сұрап,бағалау

ІІІ. Жаңа сабақ

Оқулықпен жұмыс

8 Өрнектерді ықшамдауға берілген мысалдар оқушылардың өзіндік жұмысы ретінде беріледі

9 а) Жауабы: 20 л сүт болған ә) Ж: 48 кг алма болған.

10 Ш: 240*2= 480 ц 480:3=160

11 Транспортирді пайдаланып мысал орындалады.Шеңбер,тіктөртбұрыш сызылады.

ІҮ. Сабақты пысықтау

Сұрақтар:

-Геометриялық фигураларға нелер жатады?

2)Тік төртбұрыш пен шаршының қасиеттері қандай?

3)Ауданның өлшем бірліктерін ата.

1.Қабырғалары 4дм және 8дм тік төртбұрыштың ауданын, периметрін тап.

-Периметр дегенді қалай түсінесіңдер?

-Тік төртбұрыштың ауданын қалай табамыз?

-Аудан өлшем бірліктерін ата



Ү. Үйге тапсырма: №12 148-бет







Бекітемін:_________________________Математика

Мерзімі ___________Сыныбы:________

Пән мұғалімі: _______________________

Сабақтың тақырыбы: 165-сабақ.Бақылау жұмысы

Сабақтың мақсаты: Білімділік: балалардың білімін жүйелеу және тиянақтау; математикадан жеткен жетістік деңгейін тексеру

1.Есепті шығар

Арасы 390 км екі қаладан бір уақытта бір-біріне қарама-қарсы бағытта екі мотоциклші шықты.Олар 3 сағаттан кейін кездесті.Бірінші мотоциклші 60 км/сағ жылдамдықпен жүрді. Екінші мотоциклшінің жылдамдығын тап.

1.Есепті шығар

Арақашықтығы 600 км екі қаладан бір уақытта бір-біріне қарама-қарсы екі көлік шықты. Олар 4 сағаттан кейін кездесті. Бір көлік 60 км/сағ жылдамдықпен жүрді. Екінші көліктің жылдамдығы қандай?


2.Есептеулерді орында

2311*23 1234*56 3020*14 63336:87 45820:79 378432:54


2. Есепті шығар

288648:72 61983:97 53760:56

1124*32 4321*65 2030*41


3.Теңдеуді шеш

12 000+Х*50=37 500


3. Теңдеуді шеш

Х*2+1390 = 13800


4. Өрнектің мәнін тап.

(96887+3 607):3*21-965


4.Өрнектің мәнін тап

(100524+76):2*3-3209


5. Тіктөртбұрыш сал, оның периметрін есепте. Тіктөртбұрыштың ауданы 20 см2,ені 4 см екені белгілі

5. Тіктөртбұрыштың ауданы 15 см2 ,ал ені 5 см . Осы тіктөртбұрышты салып, периметрін тап.


Дамытушылық:Бөлу амалдарын орындағанда әр түрлі есептеу әдістерін қолданып,ыңғайлысын таңдап алу іскерлігін,логикалық ойлауын дамыту.

Тәрбиелігі:Оқушылардың алғырлыққа жинақылыққа жолдастықкөмек бере білуге тәрбиелеу.


Сабақтың барысы:

І. Ұйымдастыру кезеңі

ІІІ. Жаңа сабақ



Ү. Үйге тапсырма: Қайталау



Бекітемін:______________________Математика

Мерзімі ___________Сыныбы:________

Пән мұғалімі: _______________________ ___

Сабақтың тақырыбы: 166-сабақ. Өткенді пысықтау

Сабақтың мақсаты: Білімділік: балалардың білімін жүйелеу және тиянақтау; математикадан жеткен жетістік деңгейін тексеру

Дамытушылық:Бөлу амалдарын орындағанда әр түрлі есептеу әдістерін қолданып,ыңғайлысын таңдап алу іскерлігін,логикалық ойлауын дамыту.

Тәрбиелігі:Оқушылардың алғырлыққа жинақылыққа жолдастықкөмек бере білуге тәрбиелеу.

Сабақтың әдісі:сұрақ-жауап,түсіндірмелі,талдау, салыстыру.

Сабақтың көрнекілігі:слайдтар,сызбалар,геометриялық фигуралар.


Сабақтың барысы:

І. Ұйымдастыру кезеңі

ІІ.Үй тапсырмасын сұрап,бағалау

ІІІ. Жаңа сабақ

Оқулықпен жұмыс

13 Амалдардың орындалу ретіне назар аударып,мысалды орындау

Амалдардың ретіне байланысты пысықтау есебі беріледі. Қосымша

Жұмысшылар екі пойызбен құрылыс салуға аттанды. Бір пойызда әр вагонда 50 адамнан 850 адам, екінші пойызға әр вагонда 60- тан 840 адам кетті. Жұмысшыларды жібері үшін қаңша вагон қажет болды ?

а) 850: 50 + 840 : 60 в) 850* 50+ 840 * 60

с) ( 850-840) * (60+50) д) ( 850-50) + (840-60)

14 Баған түрінде бөлу мен көбейтуге берілген мысалдар жарыс түрінде өтеді.

16 шығармашылық тапсырма ұжымда орындалады.

ІҮ. Сабақты пысықтау Тест тапсырмалары беріледі.

*  Берілген өрнектің мәнін есепте  ( 41* 134+ 11978) : ( 1211-899)

а)17472             с) 312 в) 56                  д) басқа жауап

14. Мәні х = 602428-қа тең болатын теңдеуді тап

а) х + 8702 = 15403                       с) х* 35 =9450

в) 16450 : = 50                               д) 630734 -х= 28306

15.Алматы станциясынан бір мезгілде қарама – қарсы бағытқа екі пойыз жолға шықты. Бірі 80 км/ сағ., екіншісі 100 км/ сағ жылдамдықпен жүрді. Қанша уақыттан кейін олардың арасы 720 км болады ?

а) ( 720-80) – 100 =540 (км) в) 720 : ( 80+100) = 4 (сағ)

с) 720 : ( 110-80) = 36 (сағ) д) ( 80*100) - 720= 80 ( сағ)

Ү. Үйге тапсырма: №15 148-бет



Бекітемін:_________________________

Математика

Мерзімі ___________Сыныбы:________

Пән мұғалімі: _______________________

Сабақтың тақырыбы: 167-сабақ. Бақылау жұмысы

Сабақтың мақсаты: Білімділік: балалардың білімін жүйелеу және тиянақтау; математикадан жеткен жетістік деңгейін тексеру

Дамытушылық:Бөлу амалдарын орындағанда әр түрлі есептеу әдістерін қолданып,ыңғайлысын таңдап алу іскерлігін,логикалық ойлауын дамыту.

Тәрбиелігі:Оқушылардың алғырлыққа жинақылыққа жолдастықкөмек бере білуге тәрбиелеу.


Сабақтың барысы:

І. Ұйымдастыру кезеңі

ІІІ. Жаңа сабақ

І нұсқа ІІ нұсқа

  1. Амалдарды орында

44 310+ 1350: ( 180- 3600:120) +30

  1. Амалдарды орында

  1. 914+140 592:16:101) -1723

2.Есепті шығар

Жеңіл автокөлік пен автобустың арақашықтығы

75 км.Жеңіл автокөлік 70 км/сағ жылдамдықпен,

ал автобус 45 км/сағ жылдамдықпен жүрді. Егер олар осындай жылдамдықпен жүрсе,жеңіл автокөлік автобусты неше сағаттан кейін қуып жетеді?

2.Есепті шығар

Турист 45 км жолды жүріп өтті.Алғашқы 3 сағатта 5 км/сағ жылдамдықпен жүрді. Жолдың қалған бөлігін 5 сағатта жүріп өтті. Демалғаннан кейін ол қандай жылдамдықпен жүрді?

  1. Теңдеуді шеш

621*20-Х=1980-103

3.Теңдуді шеш

(1234+Х)+2140=52741

  1. Жер телімінің ұзындығы 60 м,ал ені одан

2000 см кем.Осы жер телімінің периметрі мен ауданын тап

4.Балаларға арналған ойын алаңының ұзындығы 30 м,ал ені одан 3000 см кем. Осы алаңның периметрі мен ауданын тап.

5.Өлшем бірліктеріне өрнекте

7 тәул. 20 сағ = сағ.

562 мин. = сағ. мин

25км 500м = м = дм

5 кг 20г= г

5.Өлшем бірліктеріне өрнекте

9 тәул. 13 сағ = сағ.

646 мин. = сағ. мин

19км 500м = м = дм

7 кг 40г= г

Ү. Үйге тапсырма: Өлшем бірліктерін қайталау


Бекітемін:_________________________

Математика

Мерзімі ___________Сыныбы:________

Пән мұғалімі: _______________________

Сабақтың тақырыбы: 168-сабақ. Өткенді пысықтау

Сабақтың мақсаты: Білімділік: балалардың білімін жүйелеу және тиянақтау; математикадан жеткен жетістік деңгейін тексеру

Дамытушылық:Бөлу амалдарын орындағанда әр түрлі есептеу әдістерін қолданып,ыңғайлысын таңдап алу іскерлігін,логикалық ойлауын дамыту.

Тәрбиелігі:Оқушылардың алғырлыққа жинақылыққа жолдастықкөмек бере білуге тәрбиелеу.


Сабақтың барысы:

І. Ұйымдастыру кезеңі

ІІІ. Жаңа сабақ

1-тапсырма «Тез есепте» ойыны

127*5-207 270:9+670 315*3-105

360-540:6 720:8-67 321*9+321

94*4+325 325:5+54*6 492:6*2

2-тапсырма «Кім тез есептейді?» бір-бірден тақтаға шығып бос орынға тиісті санды жазады.

...т + 405 ... = 32405 к ... км + 405 ... = 32405 м

...+405 г= 32405 г ... + 405 мм =32405

3-тапсырма Қабырғаларының ұзындығы 2 см 5 мм және 3 см 4 мм тік төртбұрыш сыз. Периметрін тап. Кім бірінші дұрыс шығарады? Жауабы: Р=11 см 8 мм

Р= 2 см 5 мм+ 3 см 4 мм+ 2 см 5 мм+ 3 см 4 мм = 11 см 8 мм

4-тапсырма Салыстыру

3км 9 м 8дм 7см * 3км 9м 8дм 6см

3км 0м 0дм 8см * 3км 0м 0дм 9см

3мыңд. 0жүзд. 0 онд.8 бірл.* 3009

ІҮ. Сабақты пысықтау Масса бірліктерін сұрап,білімдерін пысықтау

Ү. Үйге тапсырма: Өрнекті ықшамдауға байланысты өрнектер құрастып келу.







Бекітемін:_________________________Математика

Мерзімі ___________Сыныбы:________

Пән мұғалімі: _______________________

Сабақтың тақырыбы: 169-сабақ. Өткенді пысықтау

Сабақтың мақсаты: Білімділік: балалардың білімін жүйелеу және тиянақтау; математикадан жеткен жетістік деңгейін тексеру

Дамытушылық:Бөлу амалдарын орындағанда әр түрлі есептеу әдістерін қолданып,ыңғайлысын таңдап алу іскерлігін,логикалық ойлауын дамыту.

Тәрбиелігі:Оқушылардың алғырлыққа жинақылыққа жолдастықкөмек бере білуге тәрбиелеу.


Сабақтың барысы:

І. Ұйымдастыру кезеңі

ІІІ. Жаңа сабақ

Бақылау жұмысы ретінде алынады. І-нұсқа

1. Өрнектің мәнін тап: 110 + а; 5а - 36; (а + 8): 2. мұнда а = 6.

2. Өрнекті ықшамда: а) 32 + Ь + 18; ә) (8 + х) • 5; б) 6х - х + 2х

3. Теңдеуді шеш: 15 : а + 13 = 30

4. Есептің шарты бойынша теңдеу құр және оны шығар:

Оқушы бір сан ойлады. Ойлаған санынан 27-ні азайтып, оның айырмасын 2-ге көбейт-ті. Одан шыққан сан 144-ке тең болды. Оқушы қандай сан ойлады?

5. Тіктөртбүрыштың ұзындығы а см, ені Ь см. Тіктөртбұрыштың периметрін табыңдар, мұндағы, а = 17; Ь = 9.

6. Есепте: (19 • 6 + 198): 26.

2-нұсқа

1. Өрнектің мәнін тап: 117 + а; 4 + 5а; 5 • (а - 7), мұндағы, а = 9.

2. Өрнекті ықшамда: а) 47 + а + 13; б) (7 + у) • 3; в) 5х - 2х + х

3. Теңдеуді шеш: 57 : х + 21 = 40.

4. Есептің шарты бойынша теңдеу құр және оқы шығар:

Асхат қолындағы ақшасының жартысына фломастер сатып алды. Сосын атасы оған 130 теңге берді. Енді Асхаттың ақшасы 205 теңгеге жетті. Бастапқыда Асхаттың қолында қанша теңге болды?

5. Қабырғасы а см болатын шаршының периметрін табыңдар, мұндағы а = 8; 12.

6. Есепте: (17 • 8 + 248) : 24.



ІҮ. Үйге тапсырма:Аудан өлшем бірліктерін қайталау.







Бекітемін:_________________________Математика

Мерзімі ___________Сыныбы:________

Пән мұғалімі: _______________________

Сабақтың тақырыбы: 170-сабақ. Өткенді пысықтау

Сабақтың мақсаты: Білімділік: балалардың білімін жүйелеу және тиянақтау; математикадан жеткен жетістік деңгейін тексеру

Дамытушылық:Бөлу амалдарын орындағанда әр түрлі есептеу әдістерін қолданып,ыңғайлысын таңдап алу іскерлігін,логикалық ойлауын дамыту.

Тәрбиелігі:Оқушылардың алғырлыққа жинақылыққа жолдастықкөмек бере білуге тәрбиелеу.


Сабақтың барысы:

І. Ұйымдастыру кезеңі

ІІІ. Жаңа сабақ

Бақылау жұмысы ретінде алынады. І-нұсқа

1. Өрнектің мәнін тап: а) 4Ь - 3с, ә) 98 : Ь + с; б) (63 - Ь) • с, мұндағы, Ь = 7; с = 3.

2. Өрнекті ықшамда: а) 4а • 8; ә) 11b + 8b – 15b; б) 4(с + 17).

3. Теңдеуді шеш: (х - 4): 3 = 6.

4. Есептің шарты бойынша теңдеу құр және оны шығар: Екі сөреде барлығы 75 кітап бар. Бірінші сөредегі кітап саны екіншісіне қарағанда 9 кітапқа артық. Екінші сөреде неше кітап бар?

5. Тіктөртбұрыштың ауданы s см2, ені - b см. Тіктөртбұрыштың ұзындығы оның енінен неше сантиметр артық? Есепте: Мұнда: S = 153; b = 9.

6. Өрнек құр:

1 қасықтың бағасы а теңге, 1 шанышқының бағасы b теңге тұрады. 12 қасық пен 12 шанышқының жалпы бағасы қанша?

2-нұсқа

1. Өрнектің мәнін тап: а) 5а - 2 b; ә) 96 : а - b; б) (57 - а) • b. Мұндағы: а = 8; b = 5.

2. Өрнекті ықшамда: а)5m • 9; ә) 13m + 9m- 15m; б) 6(m + 12),

3. Теңдеуді шеш: (n - 5): 6 = 8.

4. Есептің шарты бойынша теңдеу құр және оны шығар:

Ағасы мен қарындасының жасын қосқанда 41-ге тең. Ағасы қарындасынан 7 жас үлкен. Қарындасының жасы нешеде?

5. Тіктөртбұрыштың ауданы 8 см2, ұзындығы а см тең. Тіктөртбұрыштың ені оның ұзындығынан неше сантиметрге кем? Есепте: Мұнда: 8 = 247; а = 19.

6. Кәмпит оралған орамның массасы m грамм, жаңғақ орамының массасы n грамм. 7 кәмпит орамы мен 5 жаңғақ орамының массасы қанша?

Ү. Сабақты пысықтау Ү. Үйге тапсырма: Қайталау.






Подайте заявку сейчас на любой интересующий Вас курс переподготовки, чтобы получить диплом со скидкой 50% уже осенью 2017 года.


Выберите специальность, которую Вы хотите получить:

Обучение проходит дистанционно на сайте проекта "Инфоурок".
По итогам обучения слушателям выдаются печатные дипломы установленного образца.

ПЕРЕЙТИ В КАТАЛОГ КУРСОВ

Автор
Дата добавления 09.10.2015
Раздел Начальные классы
Подраздел Другие методич. материалы
Просмотров1990
Номер материала ДВ-045946
Получить свидетельство о публикации

Комментарии:

2 месяца назад
Сабак жоспарынызға көп рахмет!!!
Похожие материалы

Включите уведомления прямо сейчас и мы сразу сообщим Вам о важных новостях. Не волнуйтесь, мы будем отправлять только самое главное.
Специальное предложение
Вверх