1825393
столько раз учителя, ученики и родители
посетили официальный сайт проекта «Инфоурок»
за прошедшие 24 часа
Добавить материал и получить бесплатное
свидетельство о публикации
в СМИ №ФС77-60625 от 20.01.2015
Инфоурок Иностранные языки ТестыШкольный этап Всероссийской олимпиады школьников по английскому языку 2016-2017 учебный год 9-11 классы

Школьный этап Всероссийской олимпиады школьников по английскому языку 2016-2017 учебный год 9-11 классы

библиотека
материалов

Школьный этап Всероссийской олимпиады школьников по английскому языку

2016-2017 учебный год

9-11 классы


Section 1

Listening

Time: 30 minutes

Task 1

Listen to the text "The Lake District" and say which sentences are true (T), false(F) or not mentioned (N) in it.

  1. The Lake District lies on the northwest side of the Pennine system marked off from it by the upper valleys of the Eden and the Lune rivers.

  2. The Lake District is the official name of the region.

  3. The high parts of the District are used for growing crops and sheeping.

  4. The Lake Country is full of small streams and waterfalls, which make the region attractive and beautiful in nature.

  5. Usually the rainfall is little; however, it is not true for the snowfall.

  6. Some of the areas are industrial, specializing in engineering and farming.

  7. The Lake District is associated with the English architects and painters.

7 scores

Task 2

Listen to the first part of the text about England and complete the statements in the right way.

1. England comprises the central and southern ___________of the island of Great Britain.

a) two-fourths

b) two-thirds

c) one-third

d) one-fourth

2. England is closer to Europe than any other part of Britain, divided from France only by a __________km sea gap.

a) 552

b) 62

c) 52

d) 72

3. Most of England is covered by hills, but the area is more mountainous in the north with a chain of the Pennines (the "backbone" of England), dividing _____________.

a) east and west

b) east and south

c) east and north

d) east and northwest

4. However, temperatures rarely fall below -5 °C or rise above __________.

a) 13 °C

b) 31 °C

c) 3 °C

d) 30 °C

5. England is driest in the _____________ and warmest in the south.

a) west

b) east

c) northeast

d) southwest

6. England's economy is the second largest economy in Europe and the ______________ largest economy in the world with a hundred largest European corporations based in London.

a) fifth

b) fiftieth

c) sixth

d) fifteenth

6 scores

Section 2

Reading

Time: 30 minutes

Task 1

Read Jane’s story. For questions 1 -7 choose the correct answer A, B, C or D.

During the baking hot months of the summer holidays my mother and I used to escape to one of the scattered lakes north of Prince Albert. In its magic surroundings we used to spend the long summer days in the open air, swimming and canoeing or just lying dreaming in the sun. In the evening the lake was always a bright, luminous grey after the unbelievable sunset colors had faded.

The last summer before we returned to England was particularly enchanted. For one thing, I was in love for the first time. No one will ever convince me that one cannot be in love at fifteen. I loved then as never since, with all my heart and without doubts or reservations or pretence.

My boyfriend Don worked in Saskatoon, but the lake was ''his place'' – the strange and beautiful wilderness drew him with an obsessive urgency, so I suspected it was not to see me that he got on his motor-cycle as many Fridays as he possibly could, and drove three hundred-odd miles along the pitted prairie roads to spend the weekends at our place.

Sometimes he couldn't come, and the joy would go out of everything until Monday, when I could start looking forward to Friday again. He could never let us know in advance, as we were too far from civilization to have a phone or even a telegraph service. Three hundred miles in those conditions is quite a journey. Besides, Don was hard up, and sometimes worked overtime at weekends.

One Friday night a storm broke out. I lay in bed and listened to the thunder and the rain beating on the roof. Once I got up and stood looking out over the treetops, shivering. I tried not to expect Don that night hoping he would have enough sense to wait until the storm ended. Yet in my frightened thoughts I couldn't help imagining Don fighting the storm. His motorbike, which had always looked to me so heavy and solid, seemed in my thoughts frail enough to be blown onto its side by the first gust that struck it. I thought of Don pinned under it, his face pressed into the mud.

I crawled back into bed, trying to close my throat against the tears. But when my mother, prompted by the deep sympathy and understanding between us, came in to me, she kissed my cheek and found it wet.

"Don't get upset, Jane,'' she said softly. ''He may still come.''

When she had tucked me in and gone, I lay thinking about Don, about the danger of the roads. You couldn't ride or walk along them safely after heavy rain; your feet would slip from under you. The roads in Northern Canada are not like the friendly well-populated English ones, where there are always farmhouses within walking distance and cars driving along them day and night.

It was hours later, that I suddenly realized the sound of the roaring engine were real. The storm was dying.

1. Every summer Jane used to spend

    1. in the camp

    2. by the sea side

    3. near the lake

    4. in the village

2. The last summer was particularly fascinating for Jane because she

  1. spent it in the magic surroundings.

  2. had a lot of fun in the open air.

  3. enjoyed unbelievable sunsets by the lake.

  4. fell in love for the first time.

3. Jane believes that love at fifteen is

  1. a sincere deep feeling.

  2. associated with doubts.

  3. full of reservations.

  4. connected with pretence.

4. Don traveled three hundred-odd miles every weekend because he was

A. desperate to see the author before she left.

B. fond of riding his motorcycle.

C. attracted by the beauty of the lake.

D. fond of spending weekends with his friends.

5. Sometimes Don didn't come to see Jane and her mother on Friday because he

A. thought they were too far from civilization.

B. had given up hope of seeing the author.

C. worked to make some extra money.

D. hated traveling in exhausting conditions.

6. Mother came into Jane's room during the storm because she

A. felt Jane was afraid of the thunder.

B. felt Jane was worried about Don.

C. heard Jane walking in the room.

D. heard Jane crying in her bed.

7. According to the author the roads in Northern Canada were

  1. slippery.

  2. muddy.

  3. lonely.

D. busy.

7 scores

Task 2

Choose from the sentences A-H the one which fits each gap (8-14). There is one extra sentence which you do not need to use.

I lived in Port Stewart, one of the small villages on the coast. I rented a small room at the top of an old damp two-storey Victorian terrace house. The house was the last one in the terrace and from its window I could look out on the grey, ever-restless ocean.

8__________ The weather in that part of the North of Ireland was never the kindest, though when the summer came the landscape around us, the easy access to Donegal and to the remoter parts of the North gave the area its own particular delight.

An old retired couple who owned the house lived in two rooms on the ground floor. 9_______His bent figure would brave even Port Stewart’s weather as he walked along the sea front.

I never saw the old man at any other time apart from these walks. 10_________His wife, his second, would sit quietly in the kitchen beside the fire constantly knitting and offering us cups of tea as we came in from the pub or back from studying. She never bothered us much, was always friendly and enjoyed a cup of tea with those of us who would sit and chat with her.

11_________ We were not surprised, aware even then that age can be cruel. But what moved me most was his rapid worsening, the fact that I never again saw him walking bent double against the wind, and the sight of his walking stick always lying in the hall. It became a strange kind of symbol.

12_________ The fact that we were only aware of this old man's illness through his rasping cough and his wife's nursing him gave the house an air of heavy sadness.

One evening, I came in from the cold and went I straight to the kitchen to heat myself at the fire. Mrs. Paul sat alone. There was a silence I couldn't understand. I recall now that her knitting needles were for once not in evidence. 13________ Her face was very still.

It took her some time to acknowledge me coming into the room. 14________ She looked up slowly and I remember her old, lined but still quite beautiful face as she said calmly and without emotion: ‘My husband is dead’.

  1. Mr. Paul became ill very suddenly.

  2. ‘Would you like a cup of tea?’ I asked.

  3. Mr. Paul was in his eighties and I remember him going for his nightly walk accompanied by his walking stick and a small dog.

  4. Late into the night I could hear him coughing.

  5. However, I could not believe what had happened.

  6. I can still remember the view from the window and the constant changes in the sea.

  7. I heard him occasionally in his own room.

  8. Neither was there any steam coming out of the old kettle normally kept hot by the fire.

7 scores

Task 3

Read this article and decide whether statements 15-25 are true or false according to the text.

In 1608 an Englishman whose name was Thomas Coryate visited Italy. He liked the country and noted down every interesting thing he found. But there was one thing which he found more interesting than the others. In his diary Thomas wrote, ‘When the Italians eat meat, they use small forks. They do not eat with hands because, as they say, people do not always have clean hands.’

Before leaving for England, Thomas Coryate bought a few forks.

At home Thomas gave a dinner party to show the invention to his friends. When the servant brought the steak, he took out a fork and began to eat like they did in Italy.

Everybody looked at him in surprise. When he told his friends what it was, they all wanted to take a good look at the strange thing. All his friends said that the Italians were very strange people because the fork was very inconvenient.

Thomas Coryate tried to prove the opposite. He said it was not nice to eat meat with one’s fingers because they were not always clean.

Everybody got angry at that. Did Mr Coryate think that people in England always had dirty hands? And weren’t the ten fingers they had enough for them?

Thomas Coryate wanted to show that it was very easy to use the fork. But the first piece of meat he took with the fork fell to the floor. His friends began to laugh and he had to take the fork away.

Only fifty years later did people in England begin to use forks.

  1. Thomas Coryate brought forks to England because he believed it was not nice to eat meat with fingers.

  2. Thomas Coryate wanted to make his friends surprised so he brought forks.

  3. Thomas Coryate wanted to make business selling forks.

  4. Eeverybody looked at Thomas when he began to eat like the Italians because nobody had seen a fork before.

  5. Nobody ate meat with hands in England.

  6. Coryate’s friends didn’t pay any attention to the forks

  7.  The first piece of meat fell to the floor when Thomas took it with the fork because he had not used to eating with a fork.

  8. The steak was too tough so it fell down.

  9. People in England began to use forks in 1658

  10. People in England don’t use forks nowadays.

10 scores

Section 3

Use of English

Time: 30 minutes


Task 1

For questions 1–10, read the text below and decide which answer (A, B, C or D)

fits each space best.

Gender gap in education

For many years now, British girls have 0__D__ much better in exams than boys. Most theories about the causes of this gap 1_________ the sexes have blamed the education 2 ______. However, new research suggests that boys’ poor performance has nothing to do 3______ internal practices at schools. Instead external factors, such as different learning styles and how children are 4 _____up, have to be considered. For this 5 ________, many educationalists are now studying how boys and girls learn to read. They believe that, since reading is 6 ______taught either by mothers or by female primary school teachers, many boys 7_____ reading as a woman’s activity and this puts them 8 _______it.

Another factor could be that boys are generally more 9 ________than girls. When they can’t be the best, they would rather 10_____ up education than be considered average. Girls seem much happier to be second best.

10 scores



Task 2.

Choose the right option from a), b), c), d)

1. I... glasses since I was a child.

a) wear, b) wore, c) am wearing, d) have been wearing.

2. When the phone rang, I... dinner.

a) cook, b) was cooking, c) had been cooking, d) have been cooking.

3. He usually had dinner at 4 p.m., ... ?

a) had he, b) hadn't he, c) did he, d) didn't he.

4. He works ... and makes good progress.

a) hard, b) hardly, c) good, d) badly.

5. He reminds me ... someone I knew in the army.

a) of, b) to, c) from, d) about.

6. Mary is here. Where are ... ?

a) other, b) others, c) the others, d) another.

7. What ... bad weather we are having today!

a) the, b) a, c) an, d) — .

8. Did you read ... English books at school?

a) some, b) many, c) much, d) none.

9. I want to know what ....

a) are you doing, b) were you doing, c) will you do, d) you are doing.

10. I've made ... mistakes now than I made last time.

a) few, b) a few, c) fewer, d) less.


10 scores

Task 3.

Read the extract from the text and complete the sentences with the correct forms of the verbs in brackets.

When Mr. Hiram B. Otis, the American Minister, 1____________ (decide) to buy Canterville Chase, everyone 2____________ (tell) him that it 3___________ (be) a foolish thing to do. There 4__________ (be) no doubt that a ghost 5___________ (live) in the house. Indeed, Lord Canterville himself 6__________ (mention) the feat to Mr. Otis when they 7____________ (discuss) the sale.

‘We 8___________ (not live) in the place ourselves, 9_____________ (say) Lord Canterville, ‘since the day when my grand-aunt 10____________ (frighten) by the ghost. It 11_____________ (happen) many years ago. My grand-aunt 12_____________ (dress) for dinner when she suddenly 13____________ (feel) two skeleton hands being placed on her shoulders. The fright 14_____________ (make) her very ill and she never really recovered.’

‘I 15____________ (not believe) in ghosts,’ 16______________ (say) Mr. Otis.


16 scores

Section 4

Writing

Time: 30 minutes


Express your opinion on the following problem:

It is no wonder that the Internet has become one of the most important things of our everyday life. It suggests a lot of social projects like “Odnoklassniki”, “In the Contact”, “Facebook”, etc.

What are the advantages and drawbacks of such type of communication and the way of making friends?” 


Write 150 -200 words.

Remember to:

• make an introduction,

• express your personal opinion on the problem and give reasons for your opinion,

• make a conclusion.


20 scores





Transfer your answers to the answer sheet!




































ANSWER SHEET


SECTION 1. LISTENING

Task 1

Task 2

SECTION 2. READING

Task 1

Task 2

Task 3

SECTION 3. USE OF ENGLISH

Task 1

Task 2

Task 3


SECTION 4. WRITING

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

You can use the opposite side

20 scores











ANSWER KEYS


SECTION 1. LISTENING

Task 1

1-True, 2- Not stated, 3-False, 4-Not stated, 5- False, 6- True, 7-False

7 scores


Task 2

1-B, 2-C, 3-A, 4-D, 5-B, 6-A

6 scores

SECTION 2. READING

Task 1

1-С, 2- D, 3-A, 4-C, 5-C, 6-B, 7-C

7 scores

Task 2

Конец формы

8 - F, 19 - C, 10 - G, 11 - A, 12 - D, 13 - H, 14 – B

7 scores

Task 3

15- T, 16- T, 17- F, 18- T, 19- F, 20- F, 21-T, 22-F, 23-T, 24- F

10 scores


SECTION 3. USE OF ENGLISH

Task 1

1 -B, 2 -D, 3- D, 4- A, 5- C, 6- B, 7- C, 8 –A, 9 –D, 10 –A

10 scores

Task 2

1- d, 2- b, 3- d, 4- a, 5- a, 6- c, 7- d, 8-b, 9- d, 10-c.

10 scores

Task 3

1. decided; 2. told; 3.was; 4. was; 5.lived; 6. mentioned/had mentioned; 7. were discussing; 8. haven’t lived; 9. said; 10. was frightened; 11. happened; 12. was dressing; 13. felt; 14. made; 15. don’t believe; 16. said.

16 scores



SECTION 4. WRITING

20 scores





Total - 93 scores

11


Курс профессиональной переподготовки
Учитель английского языка
Курс профессиональной переподготовки
Учитель немецкого языка
Найдите материал к любому уроку,
указав свой предмет (категорию), класс, учебник и тему:
также Вы можете выбрать тип материала:
Общая информация

Вам будут интересны эти курсы:

Курс профессиональной переподготовки «Английский язык: лингвистика и межкультурные коммуникации»
Курс профессиональной переподготовки «Французский язык: теория и методика обучения иностранному языку в образовательной организации»
Курс профессиональной переподготовки «Испанский язык: теория и методика обучения иностранному языку в образовательной организации»
Курс профессиональной переподготовки «Китайский язык: теория и методика обучения иностранному языку в образовательной организации»
Курс повышения квалификации «Специфика преподавания английского языка с учетом требований ФГОС»
Курс повышения квалификации «Специфика преподавания немецкого языка с учетом требований ФГОС»
Курс повышения квалификации «Специфика преподавания французского языка с учетом требований ФГОС»
Курс профессиональной переподготовки «Теория и методика преподавания иностранных языков в профессиональном образовании: английский, немецкий, французский»
Курс профессиональной переподготовки «Теория и методика преподавания иностранных языков в начальной школе»
Курс профессиональной переподготовки «Теория и методика билингвального обучения иностранным языкам»
Курс повышения квалификации «Организация кросс-культурной адаптации иностранных студентов в образовательных организациях в сфере профессионального образования»
Курс профессиональной переподготовки «Организация деятельности помощника-референта руководителя со знанием иностранных языков»
Курс профессиональной переподготовки «Организация деятельности секретаря руководителя со знанием английского языка»
Оставьте свой комментарий
Авторизуйтесь, чтобы задавать вопросы.