Добавить материал и получить бесплатное свидетельство о публикации в СМИ
Эл. №ФС77-60625 от 20.01.2015
Инфоурок / Химия / Тесты / 11 сынып оқушыларына арналған тест жұмысы

11 сынып оқушыларына арналған тест жұмысы


  • Химия

Поделитесь материалом с коллегами:

11 сынып оқушыларына арнаған тест жұмысы








Қарашалова Данагуль Арипжанқызы

Алматы қаласы Алатау ауданы

26 жалпы білім беретін мектеп











































11-сынып I – тоқсан

I – нұсқа

1. Молекулалық массасы 72 болатын қаныққан көмірсутектің формуласын табыңыз

А) C5H12

B) C4H10

C) C6H14

D) C3H8

E) C7H16

2. Құрамында C-85,7%, H-14,3% болатын циклопарафиннің сутегі бойынша тығыздығы 21, осы заттың формуласын тап

А) C4H8

B) C3H6

C) C7H14

D) C6H12

E) C5H10

3. Молекулалық массасы 86 г болатын қаныққан көмірсутектің формуласын тап

А) С2H6

B) C3H8

C) C4H10

D) C6H14

E) CH4

4. Қаныққан көмірсутекке тән реакцияны көрсет

А) CH4+Cl2  CH3Cl+HCl

B) CH4+O2  CO2+2H2O

C) C2H4+Br2  C2H4Br2

D) 2C3H6+9O2  6CO2+6H2O

E) барлығы

5. Қанықпаған көмірсутекке тән гибридтелу

А) sp

B) sp3

C) sp2

D) sp-sp

E) барлығы

6. Гидрогендеу реакциясын көрсет

А) CH2=CH2+HBr  CH3–CH2Br

B) CH2=CH2+Br2 CH2Br–CH2Br

C) C2H6+O2 CO2+H2O

D) CH2=CH2+H2CH3–CH3

E) CH4+Cl2CH3Cl+HCl

7. H        H

        \       /

         C=C

        /     \

    H3C  CH3

А) цис-изомер

B) транс-изомер

C) қаңқа изомериясы

D) орынбасушының орнына байланысты изомер

E) оптикалық изомер

8. Органикалық химия деп атауды ұсынған ғалым

А) Й.Берцелиус

B) А.Кекуле

C) А.Кольбе

D) А.М.Бутлеров

E) Д.И.Менделеев

9. Этиленді гидрлегенде 6 г этан түзілд (қ.ж). Гидрленген этиленнің көлемі

А) 11,2 л

B) 4,48 л

C) 22,4 л

D) 8,96 л

E) 5,6 л

10. Қалыпты жағдайда 40 л этанды жағуға жұмсалатын оттегінің көлемі

А) 113 л

B) 128 л

C) 137 л

D) 135 л

E) 140 л

11. Алкендердегі қос байланысты анықтайтын реактив

А) CuO

B) H2

C) Br2, KMnO4

D) O2

E) NaOH

12. Метанның 5 молі жанғанда (қ.ж) неше литр көміртегі (IV) оксиді түзіледі?

А) 112 л

B) 56 л

C) 44,8 л

D) 5,6 л

E) 11,2 л

13. Көлемі 10 л пропан жанғанда қанша көлем оттегі (қ.ж) жұмсалады.

А) 38 л

B) 49 л

C) 50 л

D) 51 л

E) 58 л

14. Алкандардың гомологиялық қатарының жалпы формуласы:

А) CnH2n

B) CnH2n-2

C) CnH2n-6

D) CnH2n+2

E) барлығы

15. Органикалық заттар қатарын көрсет.

А) мұнай, көмір, газ, бояу

B) NaCl, K2SO4

C) H2O, HCl, HNO3

D) MgO, CaO, Ca(OH)2

E) NaOH, MgO, CO2

16. Алкандардағы С-C байланысының ұзындығы мен валенттілік бұрышы қандай?

А) 0,120 нм, 120

B) 0,154 нм, 109,28

C) 0,140 нм, 120

D) 134 нм, 109,28

E) 120 нм, 180

17. Массасы 352 г пропанның зат мөлшерін анықтаңдар.

А) 3 моль

B) 4 моль

C) 5 моль

D) 6 моль

E) 8 моль

18. 75 г этанның қалыпты жағдайда алатын көлемі

А) 11,2 л

B) 56 л

C) 5,6 л

D) 44,8 л

E) 33,6 л

19. Метанның жану реакциясының термохимиялық теңдеуі:

CH4+2O2CO2+2H2O+880 кДж болса, 10 г метан жанғанда бөлінетін жылу мөлшері

А) 325 кДж

B) 370 кДж

C) 440 кДж

D) 550 кДж

E) 870 кДж

20. Буының ауамен салыстырғандағы тығыздығы 3,448 болса, қаныққан көмірсутекті анықта

А) С7H16

B) C6H14

C) C5H12

D) C4H10

E) C8H18

21. Қалыпты жағдайда 387 г хлорэтанды алуға жұмсалатын хлордың көлемі

А) 22,4 л

B) 134,4 л

C) 89,6 л

D) 156,8 л

E) 11,2 л

22. 90 г этанды бромдағанда түзілетін бромэтанның массасы (г)

А) 354 г

B) 342 г

C) 327 г

D) 347 г

E) 311 г

23. Циклоалканның жалпы формуласы

А) CnH2n

B) CnH2n-2

C) CnH2n+2

D) CnH2n-4

E) CnH2n-6

24. Молярлық массасы 84 г/моль циклоалкан

А) C4H8

B) C5H10

C) C6H12

D) C3H6

E) C7H14

25. Қалыпты жағдайда циклопентан ауадан ауыр

А) 1,2 есе

B) 1,9 есе

C) 2,1 есе

D) 2,3 есе

E) 2,4 есе








11-сынып I – тоқсан

IIнұсқа

1. 5,6 циклобутанды гидрлегенде (қ.ж) түзілетін бутан көлемі

A) 5,6 л

B) 11,2 л

C) 44,8 л

D) 112 л

E) 22,4 л

2. Қалыпты жағдайда 1 л пропиленнің массасы (г)

A) 1,57 г

B) 1,88 г

C) 1,93 г

D) 1,42 г

E) 1,24 г

3. Егер жағуға 134,4 л оттек жұмсалған болса, жанған пропанның (қ.ж) көлемі

A) 36,24 л

B) 32,42 л

C) 26,88 л

D) 22,40 л

E) 18,66 л

4. Қаныққан көмірсутектің формуласын көрсет

A) C5H8

B) C6H14

C) C7H14

D) C10H20

E) C12H22

5. Пропан молекуласындағы көмірсутегінің массалық үлесі

A) 53,4

B) 60,1

C) 75,4

D) 81,8

E) 79,2

6. Қалыпты жағдайда бутан ауадан ауыр

A) 2 есе

B) 1,2 есе

C) 1,5 есе

D) 4 есе

E) 3,2 есе

7. Органикалық химия деген атауды ұсынған ғалым

A) Й.Берцелиус

B) А.Кекуле

C) А.Кольбе

D) А.М.Бутлеров

E) Д.И.Менделеев

8. Этиленді гидрлегенде 6 г этан түзілді (қ.ж). Гидрленген этиленнің көлемі

A) 4,48 л

B) 11,2 л

C) 22,4 л

D) 8,96 л

E) 5,6 л

9. Қалыпты жағдайда 40 л этанды жағуға жұмсалатын оттегінің көлемі

A) 115 л

B) 128 л

C) 127 л

D) 135 л

E) 140 л

10. Алкандарға тән реакция

A) қосылу

B) айырылу

C) орын басу

D) алмасу

E) жану

11. Көлемі 10 л пропан жанғанда қанша көлем оттегі (қ.ж) жұмсалады

A) 50 л

B) 38 л

C) 49 л

D) 51 л

E) 59 л

12. Органикалық заттар қатарын көрсет

A) спирт, сірке қышқылы

B) CO2, CO

C) NaCl, NaOH

D) K2O, BaSO4

E) H2CO3, H2SO4

13. Алкендердегі С-С байланысының ұзындығы мен валенттілік бұрышы қандай?

A) 0,154 нм 109

B) 0,134 нм 120

C) 0,120 нм 120

D) 0,154 нм 120

E) 0,134 нм 109

14. Дегидрлену реакциясы дегеніміз не?

A) cутек қосып алатын

B) сутек бөле жүретін

C) хлор қосып алатын

D) хлорсутек қосып алатын

E) су бөле жүретін

H2SO4, t

15.CH3-CH2OH  CH2=CH2+H2O реакциясы

A) дегидраттану

B) дегидрлену

C) гидрлену

D) хлорлау

E) жану

16. Алкандарға тән гидридтену түрі

A) sp

B) sp2

C) sp3

D) s-s

E) p-p

17. Шахтерлердің қас жауы

A) С3H8

B) C4H10

C) C2H6

D) CH4

E) бәрі

18. Қаныққан көмірсутектердің молекуласының кеңістік пішіні

A) тетраэдр

B) жазық тригональді

C) сызықтық

D) бұрышты

E) гексaгональды

19. Органикалық қосылыстардың химиялық құрылыс теориясын ашқан ғалым

A) Д.И.Менделеев

B) А.Кекуле

C) А.Кольбе

D) А.М.Бутлеров

E) Зинин

20. Бутанның құрамындағы көміртектің массалық үлесі

A) 82,2%

B) 80,6%

C) 79,2%

D) 78,8%

E) 85%

21. Cутек бойынша салыстырмалы тығыздығы 15-ке тең көмірсутектің молекулалық формуласын тап

A) CH4

B) C2H6

C) C3H8

D) C4H10

E) C5H12

22. Қалыпты жағдайда 1 л циклобутанның массасы (г)

A) 2 г

B) 2,1 г

C) 2,3 г

D) 2,4 г

E) 2,5 г

23. 3 моль метанды жаққанда түзілген көмірқышқыл газының (қ.ж) көлемі (л)

A) 5,6 л

B) 11,2 л

C) 22,4 л

D) 67,2 л

E) 44,8 л

24. 75 г этанның қалыпты жағдайда алатын көлемі

A) 56 л

B) 44,8 л

C) 33,6 л

D) 22,4 л

E) 11,2 л

25. 360 г пентанның зат мөлшерін анықтаңдар

A) 2 моль

B) 5 моль

C) 3 моль

D) 4 моль

E) 1 моль













11-сынып I – тоқсан

IIIнұсқа

1. Қалыпты жағдайда 5,6 л этанды толық жағу үшін қажет оттегінің көлемі

A) 5,6 л

B) 11,2 л

C) 22,4 л

D) 19,6 л

E) 44,8 л

2. Қалыпты жағдайда 1 л пропанның массасы (г)

A) 1,97 г

B) 1,38 г

C) 1,42 г

D) 1,54 г

E) 1,63 г

3. Буының ауамен салыстырғандағы тығыздығы 3,448 болса қаныққан көмірсутекті анықтаңдар

A) С6H14

B) C7H16

C) C5H12

D) C4H10

E) C3H8

4. 90 г этанды бромдағанда түзілетін бромэтанның массасы

A) 320 г

B) 318 г

C) 327 г

D) 349 г

E) 361 г

5. Циклоалкандардың жалпы формуласы

A) CnH2n

B) CnH2n-2

C) CnH2n+2

D) CnH2n-4

E) CnH2n-6

6. Молярлық массасы 100 г/моль алканның формуласы

A) C7H16

B) C6H14

C) C5H12

D) C4H10

E) C3H8

7. Егер циклобутанның массасы 196 г болса, зат мөлшері

A) 1,5 г

B) 2,5 г

C) 3,5 г

D) 4,5 г

E) 5,5 г

8. Циклопропанның 36 г қалыпты жағдайда алатын көлемі

A) 11,2 л

B) 19,2 л

C) 22,4 л

D) 33,6 л

E) 44,8 л

9. Молекулалық массасы 72 болатын қаныққан көмірсутектің формуласын табыңыз

A) C5H12

B) C4H10

C) C6H14

D) C3H8

E) C7H16

10. Құрамында С-85,7%, H-14,3% болатын циклопарафиннің сутегі бойынша тығыздығы 21, осы заттың формуласын тап

A) C4H8

B) C3H6

C) C7H14

D) C6H12

E) C5H10

11. Органикалық химия деген атауды ұсынған ғалым

A) Й.Борцелиус

B) А.Кекуле

C) А.Кольбе

D) А.М.Бутлеров

E) Д.И.Менделеев

12. Алкандарға тән реакция:

A) қосылу

B) алмасу

C) орын басу

D) айырылу

E) полимерлену

13. Қалыпты жағдайда 40 л этанды жағуға жұмсалатын оттегінің көлемі

A) 135 л

B) 140 л

C) 127 л

D) 181 л

E) 115 л

14. Пентан молекуласындағы көміртектің массалық үлесі

A) 83,34

B) 80,43

C) 79,70

D) 81,4

E) 78,34

15. Сутек бойынша салыстырмалы тығыздығы 15-ке тең көмірсутектің молекулалық массасы

A) CH4

B) C3H8

C) C2H6

D) C4H10

E) C3H6

16. 3 моль метанды жаққанда түзілген көмірқышқыл газының көлемі

A) 5,6 л

B) 11,2 л

C) 22,4 л

D) 67,2 л

E) 44,8 л

17. 440 г пропанның зат мөлшері

A) 10 моль

B) 8 моль

C) 5 моль

D) 7 моль

E) 3 моль

18. Дегидрлеу реакциясы дегеніміз

A) сутек қосып алатын

B) сутек бөле жүретін

C) хлор қосып алатын

D) хлорсутек қосып алатын

E) су бөле жүретін

19. Алкандарға тән гибридтену түрі

A) sp

B) sp2

C) sp3

D) s-s

E) p-p

20. Шахтерлердің қас жауы

A) C3H8

B) C4H10

C) C2H6

D) CH4

E) бәрі

21. 28 л этанның молекула саны

A) 7,5 1023

B) 6 1023

C) 5,5 1023

D) 12 1023

E) 8 1023

22. Табиғи газдың негізгі бөлігі

А) С2H6

B) СH4

C) C3H8

D) C4H10

E) C2H4

23. Коновалов реакциясын көрсет

A) С2H6+HNO3C2H5NO2+H2O

B) C2H4+H2C2H6

C) C2H4+Cl2C2H4Cl2

D) C2H6+Cl2C2H5Cl+HCl

E) CH4+2O2CO2+2H2O

24. Циклоалкандар молекуласындағы көміртек атомдары

A) Q,  - байланыс арқылы

B) - байланыс

C) , - байланыс

D) , 2 байланыс

E) барлығымен

25. 1,4 дибромбутанға мырыш ұнтағымен әсер еткенде қандай заттар түзіледі?

А) циклопропан

B) циклобутан

C) циклогексан

D) циклопентан

E) тағы басқа












11-сынып I – тоқсан

IVнұсқа

1. Құрамында С-85,7%, H-14,3% болатын циклопарафиннің сутегі бойынша тығыздығы 21, осы заттың формуласын тап

A) C3H6

B) C4H8

C) C7H14

D) C6H12

E) C5H10

2. Молекулалық массасы 86 болатын қаныққан көмірсутектің формуласын тап

A) C2H6

B) C3H8

C) C4H10

D) C6H14

E) CH4

3. Алкендердегі қос байланысты анықтайтын реактив

A) KMnO4

B) Cl2

C) NaOH

D) O2

E) CuO

4. Метанның 5 молі жанғанда (қ.ж) неше литр көміртегі (IV) оксиді түзіледі

A) 56 л

B) 112 л

C) 44,8 л

D) 5,6 л

E) 11,2 л

5. Көлемі 10 л пропан жанғанда неше көлем оттегі (қ.ж) жұмсалады

A) 38 л

B) 49 л

C) 50 л

D) 52 л

E) 59 л

6. Алкандардың гомологиялық қатарының жалпы формуласы

A) CnH2n

B) CnH2n-2

C) CnH2n-6

D) CnH2n-4

E) CnH2n+2

7. Массасы 220 г пропанның зат мөлшерін анықтаңдар

A) 5 моль

B) 3 моль

C) 2 моль

D) 8 моль

E) 6 моль

8. Пропан молекуласындағы көміртегінің массалық үлесі

A) 53,4

B) 60,1

C) 75,4

D) 81,8

E) 79,2

9. Қалыпты жағдайда 40 л этанды жағуға жұмсалатын оттегінің көлемі

A) 140 л

B) 135 л

C) 127 л

D) 128 л

E) 115 л

10. Алкандарға тән реакция

A) қосылу

B) айырылу

C) орын басу

D) алмасу

E) тотығу

11. Қалыпты жағдайда бутан ауадан ауыр

A) 2 есе

B) 1,2 есе

C) 1,5 есе

D) 4 есе

E) 3,2 есе

12. Органикалық химия деген атауды ұсынған ғалым

A) Й.Берцелиус

B) А.Кекуле

C) А.Кольбе

D) А.М.Бутлеров

E) Д.И.Менделеев

13. Этиленді гидрлегенде 6 г этан түзілді (қ.ж). Гидрленген этиленнің көлемі

A) 11,2 л

B) 22,4 л

C) 4,48 л

D) 8,96 л

E) 5,6 л

14. Қалыпты жағдайда 1 л циклобутанның массасы

A) 2 г

B) 2,1 г

C) 2,3 г

D) 2,4 г

E) 2,5 г

15. Алкендерге тән гибридтену түрі

A) sp2

B) sp

C) sp3

D) s-s

E) p-p

16. 28 л этанның молекула саны

A) 7,5 1023

B) 6 1023

C) 5,5 1023

D) 12 1023

E) 18 1023

17. Табиғи газдың негізгі бөлігі:

A) C2H6

B) CH4

C) C3H8

D) C4H10

E) C2H4

18. 1,4 дибромбутанға мырыш ұнта,ымен әсер еткенде қандай заттар түзіледі

A) циклопропан

B) циклобутан

C) циклогексан

D) циклопентан

E) тағы басқа

19. Алкендерге тән реакция

A) қосылу

B) айырылу

C) орын басу

D) алмасу

E) тотығу

20. Молекулалық көмірсутектің формуласын тап

A) С2H6

B) C3H8

C) C4H10

D) C6H14

E) CH4

21. 360 г пентанның зат мөлшерін тап

A) 5 моль

B 4,5 моль

C) 3 моль

D) 6 моль

E) 8 моль

22. Егер гидрлегенде 180 г пентан түзілген болса, алынған циклопентанның массасы

A) 166

B) 175

C) 184

D) 196

E) 200

23. Этилен көмірсутектеріндегі көміртегінің массалық үлесі

A) 85,7%

B) 82,2%

C) 86,8%

D) 88,4%

E) 90,1%

24. 70 г этилен калий перменганатымен тотыққанда түзілген этиленгликольдің массасы

A) 125 г

B) 135 г

C) 145 г

D) 155 г

E) 162 г

25. 15 г пропиленнің қалыпты жағдайда алатын көлемі

A) 8 л

B) 7 л

C) 6 л

D) 4 л

E) 3 л













11-сынып I – тоқсан

V – нұсқа

1. Молекулалық массасы 86 болатын қаныққан көмірсутектің формуласын тап

A) C2H6

B) C3H8

C) C4H10

D) C6H14

E) CH4

2. Қанықпаған көмірсутекке тән гибридтелу

A) sp

B) sp3

C) sp2

D) sp-sp

E) барлығы

3. Құрамында C-85,7%, H-14,3% болатын циклопарафиннің сутегі бойынша тығыздығы 21, осы заттың формуласын тап

A) C4H8

B) C3H6

C) C7H14

D) C6H12

E) C5H10

4. Органикалық химия деген атауды ұсынған ғалым

A) Й.Берцелиус

B) А.Кекуле

C) А.Кольбе

D) А.М.Бутлеров

E) Д.И.Менделеев

5. Алкандардың гомологиялық қатарының жалпы формуласы

A) CnH2n

B) CnH2n-2

C) CnH2n-6

D) CnH2n+2

E) барлығы

6. Алкендердің С-C байланысының ұзындығы мен валенттілік бұрышы қандай?

A) 0,134 нм 120

B) 0,154 нм 109

C) 0,140 нм 120

D) 0,120 нм 120

E) 0,120 нм 180

7. Массасы 352 г пропанның зат мөлшерін анықтаңдар

A) 3 моль

B) 4 моль

C) 5 моль

D) 6 моль

E) 8 моль

8. 75 г этанның қалыпты жағдайда алатын көлемі

A) 11,2 л

B) 56 л

C) 5,6 л

D) 44,8 л

E) 33,6 л

9. Буының ауамен салыстырғандағы тығыздығы 3,448 болса, қаныққан көмірсутекті анықта

A) C7H16

B) C6H14

C) C5H12

D) C4H10

E) C8H18

10. Қалыпты жағдайда циклопентан ауадан ауыр

A) 1,2 есе

B) 1,9 есе

C) 2,1 есе

D) 2,3 есе

E) 2,4 есе

11. 5,6 л циклобутанды гидрлегенде (қ.ж) түзілетін бутан көлемі

A) 5,6 л

B) 11,2 л

C) 44,8 л

D) 112 л

E) 22,4 л

12. Қалыпты жағдайда 1 л пропиленнің массасы

A) 1,57 г

B) 1,88 г

C) 1,93 г

D) 1,42 г

E) 1,24 г

13. Көлемі 10 л пропан жанғанда қанша көлем оттегі (қ.ж) жұмсалады

A) 50 л

B) 38 л

C) 49 л

D) 51 л

E) 59 л

14. Шахтерлердің қас жауы

A) C3H8

B) C4H10

C) C2H6

D) CH4

E) бәрі

15. Бутанның құрамындағы көмірсутектің массалық үлесі

A) 82,2%

B) 80,6%

C) 79,2%

D) 78,8%

E) 85%

H2SO4, t

16. CH3-CH2OH  CH2=CH2+H2O реакциясы

A) дегидраттану

B) дегидрлену

C) гидрлену

D) хлорлау

E) жану

17. Органикалық қосылыстардың химиялық құрылыс теориясын ашқан ғалым

A) Д.И.Менделеев

B) А.Кекуле

C) А.Кольбе

D) А.М.Бутлеров

E) Зинин

18. 90 г этанды бромдағанда түзілетін бромэтанның массасы

A) 320 г

B) 318 г

C) 327 г

D) 349 г

E) 361 г

19. 28 л этанның молекула саны

A) 7,5 1023

B) 6 1023

C) 5,5 1023

D) 12 1023

E) 8 1023

20. Табиғи газдың негізгі бөлігі

A) С2H6

B) CH4

C) C3H8

D) C4H10

E) C2H4

21. 360 г пентанның зат мөлшерін анықтаңдар

A) 2 моль

B) 5 моль

C) 3 моль

D) 4 моль

E) 1 моль

22. 1,4 дибромбутанға мырыш ұнтағымен әсер еткенде қандай заттар түзіледі?

A) циклобутан

B) циклопропан

C) циклогексан

D) циклопентан

E) тағы басқа

23. Циклоалканның жалпы формуласы

A) CnH2n

B) CnH2n-2

C) CnH2n+2

D) CnH2n-4

E) CnH2n-6

24. Қаныққан көмірсутектердің молекуласының кеңістік пішіні

A) тетраэдр

B) жазық тригональды

C) бұрышты

D) гексегональды

E) сызықты

25. Органикалық заттардың катарын көрсет

A) CO2, CO, SiH4

B) K2O, BaSO4

C) NaCl, KCl

D) мұнай, газ, көмір

E) HCl, H2SO4, HNO3












ЖАУАПТАРЫ


I-нұсқа II-нұсқа III-нұсқа IV-нұсқа V-нұсқа

1.A 1.A 1.D 1.A 1.D

2.B 2.B 2.A 2.D 2.C

3.D 3.C 3.B 3.A 3.B

4.A 4.B 4.C 4.B 4.A

5.C 5.D 5.A 5.C 5.D

6.D 6.A 6.A 6.E 6.A

7.A 7.A 7.C 7.A 7.E

8.A 8.A 8.B 8.D 8.B

9.B 9.E 9.A 9.A 9.A

10.E 10.C 10.B 10.C 10.E

11.C 11.A 11.A 11.A 11.A

12.A 12.A 12.C 12.A 12.B

13.C 13.B 13.B 13.C 13.A

14.D 14.B 14.A 14.E 14.D

15.A 15.A 15.C 15.A 15.A

16.B 16.C 16.D 16.A 16.A

17.E 17.D 17.A 17.B 17.D

18.B 18.A 18.B 18.B 18.C

19.D 19.D 19.C 19.A 19.A

20.A 20.A 20.D 20.D 20.B

21.B 21.B 21.A 21.A 21.B

22.C 22.E 22.B 22.B 22.A

23.A 23.D 23.A 23.A 23.A

24.C 24.A 24.A 24.D 24.A

25.E 25.B 25.B 25.A 25.D





























Автор
Дата добавления 28.10.2016
Раздел Химия
Подраздел Тесты
Просмотров117
Номер материала ДБ-295992
Получить свидетельство о публикации

Похожие материалы

Включите уведомления прямо сейчас и мы сразу сообщим Вам о важных новостях. Не волнуйтесь, мы будем отправлять только самое главное.
Специальное предложение
Вверх