Инфоурок / Математика / Конспекты / 11 сыныпқа алгебрадан сабақ жоспарлары

11 сыныпқа алгебрадан сабақ жоспарлары

Напоминаем, что в соответствии с профстандартом педагога (утверждён Приказом Минтруда России), если у Вас нет соответствующего преподаваемому предмету образования, то Вам необходимо пройти профессиональную переподготовку по профилю педагогической деятельности. Сделать это Вы можете дистанционно на сайте проекта "Инфоурок" и получить диплом с присвоением квалификации уже через 2 месяца!

Только сейчас действует СКИДКА 50% для всех педагогов на все 111 курсов профессиональной переподготовки! Доступна рассрочка с первым взносом всего 10%, при этом цена курса не увеличивается из-за использования рассрочки!

ВЫБРАТЬ КУРС И ПОДАТЬ ЗАЯВКУ
библиотека
материалов

Алгебра және анализ бастамалары 11 сынып Сабақ № 1 Мерзімі


Сабақтың тақырыбы: Туынды тақырыбын қайталау


Сабақтың мақсаты: Оқушылардың есеп шығару дағдыларын қалыптастыру.


Міндеттері:

Білімділік: Оқушының туындыға қатысты білімін, туынды ережелерін қолдану шеберлігін, дағдыларын бақылау, тексеру.Туынды ұғымы бойынша оқушылардың ойлауын дамытуға, пәнді оқып үйренуге қажетті білім, білік және іскерлік дағдыларын меңгеруді бекітуге бағытталған;

Дамытушылық: Оқушылардың логикалық ойлауын, математикалық дүниетанымын кеңейту;

Тәрбиелік: Оқушылардың бір-біріне көмектесу адамгершілігін,өзіндік дүниетанымын қалыптастыру.


Сабақтың түрі: Қайталау сабағы.


Сабақтың көрнекілігі: Электронды оқулық, слайд, семантикалық карта, үлестірме қағаздар т.б


Пәнаралық байланыс: Физика, тарих


Сабақтың жоспары:

  1. Ұйымдастыру кезеңі 3 мин.

  2. Қайталау (флипчартпен жұмыс) 5 мин.

  3. Оқулықпен жұмыс. 15мин.

  4. Тарихи мәлімет 3мин.

  5. Кестемен жұмыс 5мин.

  6. Электронды оқулықпен жұмыс (тест) 6 мин.

  7. Сабақты қорытындылау 3 мин.

  8. Бағалау 3мин.

  9. Үй тапсырмасын беру 2мин.

«Халық пен халықты, адам мен адамды теңестіретін нәрсе-білім»

М.Әуезов

Сабақтың барысы:

І. Ұйымдастыру кезеңі: Оқушылармен сәлемдесу. Түгендеу.Назарларын сабаққа аудару.

II. Қайталау сұрақтары:

а) Туынды дегеніміз не? ә) Туындының белгіленуі

б) у'(х) белгілеулерін енгізген кім? в) с;х; (хп)' – неге тең?

г) Туындының қолданылуы? д) Дифференциалдау ережелері

Функциялардың туындыларының формулаларын интерактивті тақтада сәйкестендіру (флипчартпен жұмыс)

ІІІ. Оқулықпен жұмыс

144, №147, №154, №155


IV. Тарихи мәлімет.

Дифференциалдық есептеудің негізгі ұғымы – туынды ұғымы – физика, механика және математика есептерін, атап айтсақ,түзусызықты бірқалыпсыз қозғалыстың жылдамдығы мен кез келген қисыққа жанама жүргізуге байланысты есептерді шешу кезінде XVII ғасырда пайда болды. XV-XVII ғасырларда математиктердің алдында кез келген нүктеге жанама жүргізудің жалпы әдісін табу мәселесі тұрды. Есептерді шешудің кейбір дербес жағдайлары ежелден-ақ белгілі болатын. Мысалы, Евлид бастамаларында шеңберге жанама жүргізу әдісі берілген, Архимед өз атымен аталатын шиыршыққа (спиралға) жанма жүргізсе, ал Аполоний – эллипс,гипербола және параболаға жүргізген. Алайда ежелгі грек ғалымдары есепті аяғына дейін шешкен жоқ, яғни қандай да бір қисықтың кез келген нүктесіне жанама жүргізудің тиімді жалпы әдісін таппады.

V. Кестемен жұмыс.


Функция

Туындысы

1

hello_html_m59f951ff.gif


2


hello_html_m41f28717.gif

3

hello_html_12677475.gif



4


hello_html_1225500d.gif

5

hello_html_e2060b7.gif



6



hello_html_c29a21c.gif



VI. Электронды оқулықпен жұмыс. (тест)


ҮII. Сабақты қорытындылау


ҮIII. Оқушылар білімін бағалау.

Жеке оқушыларды бағалау.


ҮІ.Үй тапсырмасы: №142, №145, №1150, №156 (А.Е.Әбілқасымова, К.Д.Шойынбеков «Алгебра және анализ бастамалары-10», Мектеп,2006ж )






























Алгебра және анализ бастамалары 11 сынып Сабақ № 2 Мерзімі


Сабақтың тақырыбы: Туынды тақырыбын қайталау

Сабақтың мақсаты: Оқушылардың есеп шығару дағдыларын қалыптастыру.

Міндеттері:

Білімділік: Оқушының туындыға қатысты білімін, туынды ережелерін қолдану шеберлігін, дағдыларын бақылау, тексеру. Туынды ұғымы бойынша оқушылардың ойлауын дамытуға, пәнді оқып үйренуге қажетті білім, білік және іскерлік дағдыларын меңгеруді бекітуге бағытталған;

Дамытушылық: Оқушылардың жеке түлғалық қасиеттерін қалыптастыру, логикалық ойлауын, математикалық дүниетанымын кеңейту;

Тәрбиелік: Оқушылардың бір-біріне көмектесу адамгершілігін,өзіндік дүниетанымын қалыптастыру.

Сабақтың түрі: Қорытындылау сабағы.

Сабақтың көрнекілігі: Электронды оқулық, слайд, семантикалық карта, үлестірме қағаздар т.б

Пәнаралық байланыс: Физика

Сабақтың жоспары:

1.Ұйымдастыру кезеңі 2мин.

  1. Үй тапсырмасын тексеру 5мин

  2. Негізгі бөлім (есептер шығару) 8мин.

  3. Топтардың өзара байланысы 5 мин.

  4. Кім жылдам? Шығармашылық тапсырма 10мин.

  5. Семантикалық картамен жұмыс 7мин.

  6. Сабақты қорытындылау 3мин.

  7. Бағалау 3мин.

  8. Үй тапсырмасын беру 2мин.


Сабақтың барысы:

Білім деген – биік шың. Оған самғап қыран да,өрмелеп жылан да шығады. Алаштың ұл-қызы білім атты биік шыңға қыранша самғап шығуы керек.

Н.Ә. Назарбаев

І. Ұйымдастыру кезеңі: 1-2 мин

Оқушылармен сәлемдесу. Түгендеу.Назарларын сабаққа аудару.

топқа бөлу: «Жүйріктер», «Тапқырлар»


ІІ. Үй тапсырмасын сұрау: 4-5 мин

Туынды әлемінде

Қайталау сұрақтары:

а) Туынды дегеніміз не? ә) Туындының белгіленуі

б) у'(х) белгілеулерін енгізген кім? в) с;х; (хп)' – неге тең?

г) Туындының қолданылуы? д) Дифференциалдау ережелері

Функциялардың туындыларының формулаларын интерактивті тақтада сәйкестендіру (флипчартпен жұмыс)


ІІІ. Негізгі бөлім: Есептер шығару 8мин.

І. Топ басшылары геометриялық фигураларды таңдайды . (фигуралардың астына есептер жасырылған)

177, №178, №184

II. Топтардың өзара байланысы. «Мен саған, сен маған» ( 5 мин)

Бұл бөлімде топтар бір-біріне есептер құрастырып тапсырма береді.

III. Шығармашылық тапсырма (10 мин)

  1. Функцияның үзіліссіз нүктелерін табу.

  2. Экстремумдарын табу.

  3. Екінші ретті туындысын , таңба тұрақтылығын табу.

  4. Өсу, кему аралықтарын табу.

hello_html_6d255377.gif

hello_html_m2448952a.gif


hello_html_612ea572.gif

hello_html_494a8dd2.gif



IV. «Білім» станциясы семантикалық карта 6-7 минут

Мұнда кестеде тігінен тапсырмалар берілген, ал көлденеңінен жауаптары берілген. Тапсырма мен дұрыс жауап сәйкес келетін клеткадағы әріптерді тізіп жазсақ, білім туралы жақсы ой-сөйлем шығады. Соны табайық.

І карта

Жауап

12х5

27х2

2-9х

Х2-2х

1

тапсырма

У=2х6

Б

А

Ғ

Д

Р

F(х)=3х3-4,5х2

О

П

І

С

Ы

Ғ(х)=х+С

У

М

Я

Ю

Л

F(х)3/3-х2+2

Т

Ш

Ә

І

В

У=9х3

Е

М

Ж

Қ

Ү

ІІ карта

Жауап

Х+1

20х3

21х2

0

п хп-1

тапсырма

У=7х3

Т

М

Б

Қ

С

F(х)=хп

Р

Ж

Г

Ө

А

Ғ(х)=1/2х2

С

Ұ

У

Ы

Я

F(х)=С

Д

П

Х

Т

Ц

У=5х4+1

И

Ы

Ф

А

Ң

ІІІ карта

Жауап

22х-4х3

3

1

14Х+3х2

2

тапсырма

F(х)=х4

А

М

Т

У

Ж

F(х)=7 х23

З

И

К

Ұ

О

Ғ(х)

Ө

Қ

Р

Г

Д

У=11х24

А

С

Ф

Н

Ғ

У=С+2х

Ш

Ы

Е

Х

Т


ІҮ.Сабақты қорытындылау: 3 минут

Мұнда білімнің шыңына жеткен соң, жүріп өткен жолдарға шолу жасау.

Ү. Оқушылар білімін бағалау: 3 минут

Бағалау парағы арқылы жеңімпаз топты анықтау,марапаттау.

Жеке оқушыларды бағалау.

Бағалау парағы

Топтар

Балл

Ортақ балл

1

2

3

4


Жүйріктер






Тапқырлар








ҮІ.Үй тапсырмасы: 2 минут

187, №188 №191, №198 (А.Е.Әбілқасымова, К.Д.Шойынбеков «Алгебра және анализ бастамалары-10», Мектеп,2006ж )



hello_html_47f8c434.gif


hello_html_m6c67152f.jpghello_html_35265bb3.gif






























Алгебра және анализ бастамалары 11 сынып Сабақ № 4-5 Мерзімі

Сабақтың тақырыбы : «Алғашқы функция. Анықталмаған интеграл»

Сабақтың мақсаты :

Білімдік: Оқушы санасында алғашқы функция, интеграл туралы ұғымды қалыптастыру.

Дамытушылық: Ғылыми дүниетанымын қалыптастыру;зерттеу қабілетін дамыту, дәйектеуге, саралауға үйрету, негізгіні бөліп алу дағдыларын қалыптасытру.

Тәрбиелік: Жазба жұмыстарын рәсімдеуде ұқыптылыққа, мақсатқа жетуде жігерлікке тәрбиелеу.

Оқыту әдiстерi: практикалық, iзденiс, проблемалық, зерттеушiлiк.


Сабақтың түрі : Зерттеушілік типті теориялық және практикалық сабақ.

Қолданылатын технология: Зерттеушілік оқыту және жобалар әдісі.

Көрнекіліктер : Интерактивті тақта.


Сабақтың барысы :

Сабақтың мақсатымен таныстыру.


І. Мотивациялық-танымдық кезең.

( Оқушылардың ойлау іс-әрекетін белсенділікке бағыттау)

ЖЕКЕ-ЖҰП-ТОП режимінде жұмыс. Қайталауға арналған сұрақтарға жауап іздеу.

Қиюшы деген не? Жанама деген не? Түзудің бұрыштық коэффициенті деген не? Туындының анықтамасы қалай беріледі? Туындыны табудың ережелері.

Қарапайым функциялардың туындыларының кестесі.


ІІ.Өткенді пысықтау. Тест тапсырмалары бойынша өздік жұмыс. (Интерактивті тақтаның көмегімен 2 нұсқадан тұратын тест бойынша жұмыс)

Әр оқушының жеке тапсырманы орындау деңгейін анықтау.


І нұсқа

1.hello_html_6c2a5b8f.gif функциясының туындысын табыңыз.

A)hello_html_14dd4f39.gif B)hello_html_m9b140ab.gif C)hello_html_cf35852.gif D)hello_html_m3ed10845.gif E) hello_html_42909c8e.gif

2. hello_html_m7db8c68a.gif функциясының туындысын табыңыз.

A) hello_html_1e77e74d.gif B) hello_html_79dc0547.gif C) hello_html_76ab3dca.gif D) hello_html_m6f852ee0.gif E) hello_html_m323710d6.gif

3. hello_html_m400c25bc.gif функциясының hello_html_7ff1e9ae.gif нүктесіндегі туындыны табыңыз.

A) 3 B) 0 C) 1 D) 2 E) 4

4. Функцияның туындысын табыңыз: hello_html_m3a65d608.gif.

A)hello_html_3d99378d.gif B)hello_html_8623577.gif C)hello_html_23f4e854.gifD)hello_html_m7998ae02.gif E) hello_html_m1a2a42d3.gif

5. Туындыны табыңыз hello_html_m51b24ee8.gif

А) hello_html_30900fdc.gifВ) hello_html_m56a75aca.gifС) hello_html_6f70d04d.gif D) hello_html_m7c14f666.gifE) hello_html_2d8cbd4a.gif


6. Туындыны табыңыз: hello_html_11c1e324.gif.

A)hello_html_m36e252d0.gif B)hello_html_m3f9aed67.gif C)hello_html_m3ea5ac1f.gif D)hello_html_m5f387d7f.gif E)hello_html_m45671e25.gif

7. hello_html_m12e2b605.gif уақыт мезетіндегі hello_html_35697702.gif заңы бойынша түзу сызықты қозғалатын нүктенің жылдамдығын табыңыз.

A) 16 B) 15 C) 28 D) 26 E) 18

8. Абсциссасы hello_html_m6f5f8a36.gif нүктесінде hello_html_m796f4c46.gif функциясының графигіне жүргізілген жанаманың теңдеуін жазыңыз.

A)hello_html_m3e027d68.gif B)hello_html_2ca431a9.gif C)hello_html_m3a607604.gif D)hello_html_m1b1991e9.gif E)hello_html_33bcfd1f.gif


ІІ нұсқа

  1. Функцияның туындысын табыңыз: hello_html_m52fd13b8.gif

A) hello_html_7bb61d45.gif B) hello_html_9006569.gif C) hello_html_m6308118c.gif D) hello_html_32713b96.gifE) hello_html_124bdcc8.gif

2. Функцияның туындысын табыңыз: hello_html_19b4d6db.gif.

A) hello_html_254db0c1.gif B) hello_html_m36cb0d6f.gif C) hello_html_278f2317.gif D) hello_html_74fd8e3c.gif E) hello_html_m3b720646.gif

3. hello_html_m3fafee1b.gif функциясының hello_html_7ff1e9ae.gifмәнін табыңыз.

A) 2 B) −3 C) 1 D) −1 E) −2

4. Функцияның туындысын табыңыз: hello_html_d19be8e.gif.

A)hello_html_m5c7ec1df.gif B)hello_html_7cf81114.gif C)hello_html_23f4e854.gifD)hello_html_m7998ae02.gif E) hello_html_me746e7d.gif

5. Туындыны табыңыз: hello_html_7fa55a68.gif.

A) hello_html_67c70ab6.gif B) hello_html_2fe60bff.gif C) hello_html_104dfaf2.gif D) hello_html_m1130b556.gif E) hello_html_m16eafcb9.gif

6. Туындыны табыңыз: hello_html_m430f4fd.gif.

A) hello_html_m391ffbad.gif B) hello_html_53d90c.gif C) hello_html_2f561c04.gif D) hello_html_5a3beb97.gif E) hello_html_m2b9b5b92.gif

7. Нүкте тузу бойымен hello_html_5e2514c.gif заңы бойынша қозғалады. hello_html_16a027d3.gif кезінде нүктенің жылдамдығын табыңыз.

A) 20 B) 28 C) 64 D) 16 E) 148

8. Абсциссасы hello_html_m3c01eb8a.gif нүктесінде hello_html_648fb2fe.gif функциясының графигіне жүргізілген жанаманың теңдеуін жазыңыз.

A) hello_html_m6ee0d461.gif B) hello_html_5319df53.gif C) hello_html_218402d3.gif D) hello_html_477a4859.gif E) hello_html_4c156820.gif

Оқушылар бір бірінің тапсырмаларын интерактивті тақтаның көмегімен тексеріп, ұпай санын дәптерге жазып қояды.

ІІІ. Жаңа сабақтың қойылымы.

Егер f '(x) = 2x болса, онда f (x) функциясы қалай өрнектеледі? Ол функция

f (x) = x2 болып табылады. Оның дұрыстығын қалай тексеруге болады?

Алғашқы функция анықтамасы, белгіленуі беріледі.

Келесі мысалдарды орындап, салыстыру жасай отырып ереже қорытып беріңіз.

Мысалдар қарастыру. f (x) = 5 болса, онда F(x) = ;

f (x) = 25 болса, онда F(x) = ; f (x) = π болса, онда F(x) = ;

Қандай қорытынды жасауға болады? (Тұрақты санның алғашқы функциясы)

Енді f (x) = 5х4 функциясы үшін келесі функциялардың қайсысы алғашқы функциясы болады? F(x) = х5+9 , F(x) = х5−64 , F(x) = х5+100 , F(x) = х5−164

Қандай қорытынды жасауға болады?

Зерттеу жасай келе, бұл функциялардың барлығы да берілген функция үшін алғашқы функция болатынын көруге болады. Демек f (x) үшін алғашқы функциясы жалпы түрі F(x) + С болады, С – тұрақты сан.

Алғашқы функцияның негізгі қасиеті ұғымы беріледі.

Жоғарыда қарастырылған мысалдағы алғашқы функциялардың графиктері туралы не айтуға болады? (Олар параллель орналасады)

Алғашқы функцияның геометриялық мағынасы беріледі.

Анықталмаған интеграл анықтамасы, функцияны интегралдау ұғымы беріледі.

Интерактивті тақтаның көмегімен қарапайым интегралдар кестесі беріледі.

1. hello_html_m26e1469f.gif (n≠-1). 6. hello_html_m56f642d0.gif

2. hello_html_md5d1225.gif (a >0, a≠1). 7. hello_html_m653ee32d.gif

3. hello_html_70d2cd59.gif 8. hello_html_m3183302d.gif

4. hello_html_m2f54ff91.gif 9. hello_html_51f5ec6f.gif

5. hello_html_1d3c2753.gif 10. hello_html_m7effbc89.gif (a≠0).

Алғашқы функцияны табудың үш ережесін беру.

Бірнеше мысалдар қарастыру.

1)hello_html_m7db42b01.gif 2) hello_html_7bcefd90.gif

3)hello_html_7615f6da.gif

Әр мысалда қандай ережелер қолданғанын түсіндіріп беру қажет.


ІV. Жаңа сабақты бекіту.

ЖЕКЕ-ЖҰП-ТОП режимінде жұмыс жасалады.

Оқулықтағы деңгейлік тапсырмалар бойынша өз бетімен, жұпта, топпен жұмыс. Оқушы өз деңгейіне қарай тапсырмалар бойынша жұмыс жасайды. А.Е. Әбілқасымова оқулығы бойынша :

А деңгейі : №1 (ауызша) , №3, №6(2,4), №7

В деңгейі : №8(2,4), №9(2,4), №11


Есептердің шешyі:

8. 2) f(x) =12x3−cos4x. Жауабы: F(x) = 3x4−0,25sin4x+C

4) f(x) = hello_html_4a28a124.gif. Жауабы: F(x) = hello_html_64273b4c.gif

9 2) f(x) = 3x2 −2, M(2;4); F(x) =x3 −2x+C , 4= 23 −2∙2+C, C =4-4=0

Жауабы: F(x) =x3 −2x

4) f(x) = 3cosx−2, M(π/2;−1) F(x) =3sinx−2x+C, −1=3sin(π/2)−2∙( π/2)+C,

C = π−4 жауабы: F(x) =3sinx−2x+ π−4

15 F '(x) =1+х+cos2x, F(0) =1 шешуі: F(x) =х+hello_html_3394c511.gif

1= 0+0+0+C, C =1. Жауабы: F(x) =х+hello_html_3394c511.gif

17 F(x) =hello_html_647f7d1d.gif, f(x) = hello_html_mf925138.gif

Дәлелдеу керегі : F '(x)=f(x)

Дәлелдеу туынды табу арқылы жүргізіледі. F '(x)= hello_html_68118e53.gif

= hello_html_m75b972ca.gif. Дәлелденді.


V. «Көзқарас». (зерттеушілік біліктілікті қалыптастыруға бағытталған әдіс)

Мақсаты: материалды өз бетімен қарастыра алу біліктілігін дамыту, ең бастысын ерекшелеу, бағалау және сұрақ қою.

Сабақ барысында тыңдалған мәселе жайлы ойланып, келесі сұраққа жауап беріңіз, ойыңызды дәптерге жазыңыз: «Бүгінгі оқып үйренген материалдың негізгісі не?», «Осы сұрақ бойынша қандай қосымша ақпарат алғыңыз келеді?».


VІ. Рефлексивті кезең.(Ауызша)

Сөйлемдерді аяқтаңыз:

1) F '(x)=f(x) теңдігі орындалса, онда .................................................................

2) f(x) үшін алғашқы функцияның жалпы түрі ...................................................

3) Алғашқы функцияның геометриялық мағынасы ол, .......................................

4) hello_html_m4b8dcbeb.gif белгісі .................................................................................................................

5) f(x) + p(x) үшін алғашқы функция ......................................................................

6) k f(x) үшін алғашқы функция ...............................................................................

7) f (kx+в) үшін алғашқы функция .......................................................................


VIІ. Бағалау кезеңі. Бағалау әр кезеңдегі барлық іс-әрекеттердің нәтижесі бойынша бағаланады және интерактивті тақтада көрсетіледі.


VIІІ. Үй тапсырмасы. Әбілқасымова А.Е. №2, №4 А деңгейі

8(1,3), №9(3,4) В деңгейі

і

ІХ. Қорытынды жасау.






























11 сыныпқа арналған тест тапсырмалары

Тақырыбы: «Алғашқы функция. Анықталмаған интеграл»


1. hello_html_39153d29.gif функциясы үшін алғашқы функцияның жалпы түрін табыңыз:

A)hello_html_497191ef.gif B)hello_html_m759fe10e.gif C)hello_html_m622891b6.gif

D) hello_html_m3101c093.gif E) hello_html_m3da1035c.gif


2. hello_html_m7a595151.gif функциясы үшін алғашқы функцияның жалпы түрін табыңыз:

A)hello_html_m39b7a589.gif B)hello_html_4972c281.gif C)hello_html_m5578e002.gif D)hello_html_m146cfbf1.gif E)hello_html_m7036d35.gif


3. hello_html_161fe8ff.gif функциясы үшін алғашқы функцияның жалпы түрін табыңыз:

A)hello_html_m12acc753.gif B)hello_html_m580b617e.gif C)hello_html_m3c869257.gif

D) hello_html_2624ab72.gif E) hello_html_6178b7d4.gif


4. hello_html_3b2cb48.gif функциясы үшін алғашқы функцияның жалпы түрін табыңыз:

A)hello_html_371e9825.gif B)hello_html_m3bac1f7b.gif C)hello_html_m1e1bae8e.gif D)hello_html_m351d6a74.gif E)hello_html_m4109da35.gif

5. hello_html_m21aa5f34.gif функциясы үшін алғашқы функцияның жалпы түрін табыңыз:

A)hello_html_f55a46d.gif B)hello_html_m1902641e.gif C)hello_html_585bc520.gif D)hello_html_735aad92.gif E)hello_html_4972c281.gif

6. hello_html_2199c275.gif функциясы үшін алғашқы функцияның жалпы түрін табыңыз:

A)hello_html_7c6573c6.gif B)hello_html_m2a27afdd.gif C)hello_html_m75451530.gif D)hello_html_61005e15.gif E)hello_html_6c71bd82.gif

7. hello_html_6e580165.gif функциясы үшін алғашқы функцияның жалпы түрін табыңыз:

A) hello_html_m1ae7d803.gif B) hello_html_3e7adae3.gif C)hello_html_mfe27e08.gif D)hello_html_7ef067d9.gif E)hello_html_632221c1.gif

8. hello_html_m2b8040b.gifфункциясы үшін алғашқы функцияның жалпы түрін табыңыз:

  1. hello_html_75ac3362.gifB)hello_html_628c4316.gif C)hello_html_13c11b74.gif D)hello_html_mb421d3f.gif E)hello_html_5927ad78.gif

9. hello_html_m7fb1dbab.gif функциясы үшін алғашқы функцияның жалпы түрін табыңыз:


A) hello_html_2b552c90.gif B) hello_html_mf4984a0.gif

C) hello_html_6aa8f6bc.gif D) hello_html_1526c32d.gif E) hello_html_a46b528.gif

10. hello_html_56357ba6.gif функциясы үшін алғашқы функцияның жалпы түрін табыңыз:


A) hello_html_m4cea76cd.gif B) hello_html_m5aec5037.gif

C) hello_html_7846817c.gif D) hello_html_m5aab1f31.gif E) hello_html_2d71ee9a.gif

11. hello_html_m6c629217.gif функциясы үшін алғашқы функцияның жалпы түрін табыңыз:

A)hello_html_m1efd9732.gif B)hello_html_63ff40d7.gif C)hello_html_4c74d4a0.gif D)hello_html_7f709d90.gif E)hello_html_1d695342.gif

12. hello_html_m22e185f1.gif функциясы үшін алғашқы функцияның жалпы түрін табыңыз:

A)hello_html_m42ad8633.gif B) hello_html_m7ea7736b.gif C) hello_html_m7307abc4.gif D)hello_html_m63f755c2.gif E)hello_html_5ba2d4e2.gif

13. Есептеңіз: hello_html_m6fb6e8c3.gif

A)hello_html_m5d72a984.gif B)hello_html_43ffaf89.gif C)hello_html_1ba337dc.gif D)hello_html_m1da3caf.gif E)hello_html_m77ee642.gif

14. hello_html_m647df3b4.gif Функциясының алғашқы функциясын табыныз.

A) hello_html_m48bca5b5.gif B) hello_html_3e4433e7.gif

C) hello_html_34cae7d3.gif D) hello_html_4da2057e.gif E) hello_html_33df2324.gif


15. hello_html_m18adbf41.gif функциясы үшін алғашқы функцияның жалпы түрін табыңыз:

А)hello_html_m4319f46b.gif В) hello_html_b9fca6e.gif С)hello_html_m39062f6b.gif D)hello_html_239302e7.gif Е)hello_html_5b89d034.gif

16. hello_html_6986bcc6.gif функциясының hello_html_58fa9090.gif аралығындағы алғашқы функцияның жалпы түрін табыңыз.

А) hello_html_m2f8dbe19.gif В) hello_html_5934c2ad.gif

С) hello_html_m1fc55bf9.gif D) hello_html_65f651d6.gif Е) hello_html_m58e0ba88.gif


17.hello_html_79545b01.gif функциясы үшін алғашқы функцияның жалпы түрін табыңыз:

А) hello_html_6034992a.gif В) hello_html_6c9cc3ee.gif С) hello_html_762843c2.gif D) hello_html_c3de720.gif Е) hello_html_m623654d3.gif

18. hello_html_51dc456a.gif функциясы үшін hello_html_m5da10d2f.gif алғашқы функциясы болса, онда hello_html_64aaf1a3.gif теңдеуін шешіңіз, мұндағы hello_html_1641cd38.gif

A)hello_html_m673592e3.gif B)hello_html_791d25eb.gif C)hello_html_m1a71e2e5.gif D)hello_html_m3071ba0a.gif E)hello_html_7e90c0ba.gif

19. hello_html_m33064402.gif функциясының алғашқы функциясын табыңыз.

A) hello_html_65cd49b1.gif B) hello_html_m3a5aad0a.gif

C) hello_html_668e8b90.gif D) hello_html_m32eeed2f.gif E) hello_html_1ce5a57e.gif

20. hello_html_m60fd8202.gif функциясының алғашқы функциясын табыңыз.

А) hello_html_5984448c.gif В) hello_html_57c9aad4.gif

С) hello_html_608e2d42.gif D) hello_html_m4ed58108.gif Е) hello_html_m33b33867.gif

Дұрыс жауаптары


1B


11C

2C


12A

3E


13A

4D


14C

5E


15D

6A


16C

7C


17A

8A


18D

9D


19B

10D


20A












































Алгебра және анализ бастамалары 11 сынып Сабақ № 18 Мерзімі


Сабақтың тақырыбы: Қисық сызықты трапецияның ауданы

Сабақтың мақсаты:

Білімділік: Оқушыларға қисық сызықты трапеция ұғымын және оның ауданын табу формуласы мен алгоритмін меңгерту. Қисықсызықты трапецияның ауданын табу білік, дағдыларын қалыптастыру.

Дамытушылық: Оқушылардың білімдерін толықтыру, тереңдету, шығармашылық ойлау қабілеттері мен танымдық белсенділіктерін арттыру.

Тәрбиелік: Оқушыларды шапшаңдыққа, өз бетінше жұмыс жасауға тәрбиелеу.

Көрнекі құралдар: интерактивті тақта, деңгейлік карточкалар, формулалар.

Сабақтың түрі: Аралас

Сабақтың әдісі: дамыта деңгейлеп оқыту.

Сабақтың жоспары:

I.Ұйымдастыру кезеңі 2мин.

II. Өткен тақырыпты қайталау 3мин.

III. Жаңа сабақ түсіндіру 15 мин.

IV. Бекіту мысалдарын шығару 8 мин.

V. Тақтамен жұмыс 5мин.

VI. Деңгейлік тапсырмалар 8 мин.

VII. Үй тапсырмасын беру 2 мин.

VIII. Қорытынды 2 мин.

Сабақтың барысы:

1.Ұйымдастыру. Сабақ жоспарымен таныстыру, үй тапсырмасын ауызша сұрау.

2. Өткен тақырыпты қайталау.

1. Алғашқы функция дегеніміз не?

2. Туынды мен алғашқы функция арасында байланыс бар ма?

3. Алғашқы функцияның негізгі қасиеті қандай?

4. Алғашқы функциялардын қасиетін айт.

5. Алғашқы функцияларды табу ерекшелігін қолдану.

3. Жаңа сабақ түсіндіру.

1. Аудан ұғымын қалай түсінесіздер?

2. Қандай фигуралардың аудандарын есептей аласыңдар?

3. Әртүрлі сызықтармен шектелген,жазық фигуралардың аудандары бола ма?

4. Олардың ауданын қалай есептейді?

5. Осы жазық фигураларды қисықсызықты трапеция деп аталатынын айтып, анықтамасын беру.


уhello_html_47ff7cad.gifhello_html_m375e7634.gifhello_html_2d030c02.gifhello_html_2d030c02.gifB y=f(x) C





hello_html_m45a0faa.gif О а A b D х

Анықтама: Үзіліссіз, теріс емес f(х) функциясының графигімен, х=а, х=в түзулерімен, ол осімен шектелген фигура қисықсызықты трапеция деп атайды.

х=a, х=в түзулерінің кесінділері трапецияның табандары, S=Ғ(в)- F(а) қисықсызықты трапецияның ауданын есептеу формуласы.

F-алғашқы функциялардың бірі,

S-қисықсызықты трапецияның ауданы.

Қисық сызықты трапецияның ауданын табу үшін төмендегі алгоритм қолданылады:

1.Берілген қисықтарды координаталық жазықтыққа саламыз;

2.Фигураны Ох осі бойымен шектелген кесіндінің шеткі нүктелерін, яғни а және в-ның мәндерін анықтаймыз;

3.f`(х) функциясының алғашқы функциясын табамыз;

4.S=F(а)-F(b) формуланы қолданып, қисықсызықты трапецияның ауданын есептейміз.

4.Бекіту мысалдары:

1.у=х2, y=0, x=1, x=4 қисықтарымен шектелген қисық сызықты трапецияның ауданын анықтайық.

Шешуі: Алдымен берілген қисықтарды бір координаталық жазықтықта салайық. у=х2 функциясының графигі төбесі (0;0) нүктесі болатын, тармақтары жоғары бағытталған парабола; y=0 түзуі Ох осін береді, ал х=1 және х=4 түзулері сәйкесінше (1;0) және (4;0) нүктесі арқылы өтетін Оу осіне параллель түзулер (5-сурет).

Аhello_html_m74517bb9.gifhello_html_m21c0bec5.gifлынған ABCD қисықсызықты трапециядағы f(x)=x2, a=1, b=4. Ендеше, F(x)=hello_html_736fdcd0.gif.

yhello_html_6b80bf35.gifhello_html_m21c0bec5.gif

С


D

y=x2



  1. В


Ohello_html_m2eb9c8a5.gif A 4 x



Демек, (3) формула бойынша hello_html_m1e6aefa9.gif
Жауабы: 21 кв.бірлік.

2. y=2cosx, y=0, x=hello_html_m37fa7e38.gif қисықтарымен шектелген қисық сызықты трапецияның ауданын есептейік.

Шешуі: Алгоритм бойынша бір координаталық жазықтыққа берілген қисықтарды саламыз.

y=2cosx функциясының графигін салу үшін y=cosx функциясының графигін Oy осі бойымен екі есе созамыз. y=0 түзуі Ox осін береді. Ал hello_html_dcac157.gif түзулері сәйкесінше (-hello_html_1559840a.gif) және hello_html_m6dd63bf2.gif нүктелері арқылы өтетін Оу осіне параллель түзулер.


hello_html_2700baeb.gifhello_html_m5990218b.gify


2 y=2cosx



hello_html_5d21ab64.gif

hello_html_m608e3f1f.gif O hello_html_2c92a729.gif x





Сонда суретте кескінделген қисықсызықты трапецияны аламыз.

Мұндағы f(x)=2cosx, a=-hello_html_2c92a729.gif, b=hello_html_2c92a729.gif, онда F(x)=2sinx. Шыққан қисықсызықты трапецияның ауданын екі тәсілмен есептеуге болады.

Қисықсызықты трапецияның ауданын (3) формуланы қолдану арқылы есептейміз.

hello_html_m55717161.gif

Жауабы: 4 кв.бірлік.

5.Тақтада есептер шығару:


А тобы

Берілген қисықтармен шектелген қисықсызықты трапецияның ауданын табыңдар

  1. 27

1) y=x2+1 y=0, x=0, x=1 2) y=x2-1 y=0, x=1, x=2

2. №28

1) y=cos x, y=0, x= - hello_html_m55b27d96.gif, x= hello_html_m55b27d96.gif 2) y=sin x, y=0, x= hello_html_m666d41b1.gif, x=hello_html_mc6c281e.gif

3. №30

1.y=hello_html_49a3c236.gif, x=-1, х=1 сызықтарымен шектелген фигураның ауданын табыңыз.

2. hello_html_m428422c8.gif, x=hello_html_mc6c281e.gif сызықтарымен шектелген фигураның ауданын табыңыз.

В тобы

Берілген қисықтармен шектелген қисықсызықты трапецияның ауданын табыңдар

  1. 31

  1. hello_html_21922af3.gif, y=0, x=0, x=2; 2)hello_html_52972dce.gif, y=0, x=-1, x=0.

  1. 33

  1. y=sin hello_html_m32f25c83.gif у=0, x = hello_html_2c92a729.gif, x= hello_html_m6fef10e2.gif ; 2) y= cos 2x, y=0, x=- hello_html_m55b27d96.gif, x= hello_html_m55b27d96.gif.

  1. 35

  1. f(x)=-x2+2x, [0;1] және g(x)=1,5-0,5x, [1;3]; 2) f(x)=x, [0;1] және g(x)=x2-4x+4, [1;2].


6.Деңгейлік тапсырмалар:

1-деңгей

1.f`(х)=х2-х+4, у=0, х=-1, х=0 қисықтарымен шектелген қисықсызықты трапецияның ауданын табыңдар.

2. y=0, y=x2+2, x=1, х=0 қисықтарымен шектелген фигураның ауданын есептеу формуласын жазыңдар.

3.f`(х)=х2-1 параболасы және у=0, х=3 түзулерімен шектелген қисықсызықты трапецияның ауданын табыңдар.

2-деңгей

1.у=х2+3, х=-1, х=0, у=0 қисықтарымен шектелген фигураның ауданын есептеңдер.

2. y=0, y=x2+4, x=1, x=0 қисықтарымен шектелген фигураның ауданын есептеу формуласын жазыңдар.

7.Өз бетімен орындауға арналған тапсырмалар

  1. y=x3, y=0, x=2 сызықтарымен шектелген фигураның ауданын табыңыз.

  1. 4 B) 12 C) 1 D) 5 E) 6

  1. Мына сызықтармен шектелген фигураның ауданын табыңыз. y=hello_html_29381587.gif, x=1, x=4

  1. 1hello_html_m6d4922ae.gif B) 7hello_html_m6d4922ae.gif C) hello_html_m6d4922ae.gif D) 4hello_html_m6d4922ae.gif E) 3

  1. Мына сызықтармен шектелген фигураның ауданын табыңыз: y=x2, y=2-x

  1. 5 B) 6,5 C) 4,5 D) 3,5 E) 14,5

  1. Мына сызықтармен шектелген фигураның ауданын табыңыз: y=x2 және x=y2

  1. 1 B) 1hello_html_2aceecfc.gif C) hello_html_5958caca.gif D) hello_html_m6d4922ae.gif E) hello_html_2aceecfc.gif

  1. Мына сызықтармен шектелген фигураның ауданын табыңыз: y=x2+2x+4, x=-2, x=1, y=2

  1. 8 B) hello_html_2aceecfc.gif C) 14 D) 6 E) 10

  1. y=x2, y=0, x=2 сызықтарымен шектелген фигураның ауданын табыңыз.

  1. 8 B) 2hello_html_m127ed9e3.gif C) 2 D) 2hello_html_m6d4922ae.gif E) 4

  1. y=(x-1)2, y=0, x=0 сызықтарымен шектелген фигураның ауданын табыңыз.

  1. 1 B) hello_html_2aceecfc.gif C) hello_html_m127ed9e3.gif D) hello_html_4ac7c835.gif E) 2

  1. Мына сызықтармен шектелген фигураның ауданын табыңыз: y=x2, y=x3

  1. hello_html_m564a813f.gif B) hello_html_7885003c.gif C) hello_html_m1e1db1e.gif D) hello_html_2aceecfc.gif E) hello_html_m25665c3e.gif


8.Үйге тапсырма беру: №29, №32

9.Білімдерін бағалап, сабақты бекіту.

Алгебра және анализ бастамалары 11 сынып Сабақ № 19 Мерзімі


Сабақ №6

Сабақтың тақырыбы: Қисық сызықты трапецияның ауданы

Сабақтың мақсаты:

Білімділік: Қисық сызықты трапецияның ауданын табу формуласын меңгеріп, есептер шығаруға қолдана білу.

Дамытушылық: Оқушылардың білімдеріне толықтыру, тереңдету, танымдық белсенділіктерін арттыру.

Тәрбиелік: Алған біліміне жауапкершілікпен қарауға, өз жауаптарын бағалай бағалай білуге үйрету, ойларын еркін жеткізе білуге баулу.

Көрнекілігі: Карточка, слайдтар өткен тақырыптар бойынша

Сабақтың түрі: Алған білімді бекіту, жетілдіру

Әдіс- тәсілдері: Топтық жұмыс , тестілеу, графиктер.

Сабақтың барысы:

Біле бер қанша білсең – тағы тіле,

Жетерсің мақсатыңа біле, біле. Ж. Баласағұн


  1. Ұйымдастыру. Үй жұмысын ауызша сұрау, сабақ жоспарымен таныстыру.

  2. Оқушылардың өткен тақырып бойынша білімдерін (деңгейлік есептер шығару және тест арқылы) тексеру.

  3. Тақырыпты бекітуге және білімді жетілдіруге берілген деңгейлік тапсырмалар

І деңгей

1. hello_html_6431189e.gifқисықтарымен шектелген қисықсызықты трапецияның ауданын табыңдар.

2hello_html_m6db221e5.gifhello_html_m7ba4de7.gifhello_html_m4534b1fd.gifhello_html_m4534b1fd.gifhello_html_m1b5bfe36.gif. Суретте кескінделген фигураның ауданын есептеу формуласын жазыңдар.

y y=x2+1


1

hello_html_m705d28a7.gif-2 О 2 х







3. hello_html_m2a38e1d1.gif

параболасы және hello_html_m38f4d63.gif түзулерімен шектелген қисықсызықты трапецияның ауданын табыңдар.

ІІ деңгей

Берілген қисықтармен шектелген қисықсызықты трапецияның ауданын табыңдар.

1) hello_html_m3930912c.gif

2) hello_html_m59f7aa36.gif

3) hello_html_898b568.gif

4. Қайталауға қисықсызықты трапецияның ауданын есептеуге арналған тест

І-нұсқа

1. Мына сызықтармен шектелген фигураның ауданын табыңдар.

hello_html_m6515eda2.gif

A) 12 B) 3 C) 1 D) 9 E) 6

2. y=x3, y=0 және x=2 сызықтарымен шектелген фигураның ауданын табыңдар.

A) 4 B) 12 C) 1 D) 5 E) 6

3. Мына сызықтармен шектелген фигураның ауданын табыңдар.

y=2x, x=0, y=1, y=3

A) 8 B) 4 C) 6 D) 2 E)hello_html_m3907a0ac.gif

4. Мына сызықтармен шектелген фигураның ауданын табыңыз.

hello_html_m694abda7.gif

A) hello_html_m27887bf4.gif B) 7hello_html_78853b40.gifC) hello_html_78853b40.gif D) 4hello_html_78853b40.gifE) 3

5. Мына сызықтармен шектелген фигураның ауданын табыңыз.

hello_html_m267542d5.gif

A) 5 B) 6,5 C) 4,5 D) 5,5 E) 14,5

ІІ – нұсқа

  1. Мына сызықтармен шектелген фигураның ауданын табыңыз

hello_html_20e9a8fb.gif

A) 8 B) hello_html_m233bf45f.gif C) 14 D) 6 E) 10

2. y=x2, y=0, x=2 сызықтарымен шектелген фигураның ауданын табыңдар.

А) 8 В) 2, 75 С) 2 D) 2hello_html_78853b40.gif Е) 4

3. y=(x-1)2, y=0, x=0 сызықтарымен шектелген фигураның ауданын табыңыз.

A) 1 B) hello_html_m233bf45f.gif C) hello_html_m89a4988.gif D) hello_html_5b8966b3.gif E) 2

4. Мына сызықтармен шектелген фигураның ауданын табыңыз.

y=x2, y=x3

A) hello_html_6bc2988f.gif B) hello_html_m10d6e185.gif C) hello_html_6a148f9f.gif D) hello_html_m233bf45f.gif E) hello_html_m355092a3.gif

5. y= sin x, y= cos x, x=0 сызықтарымен шектелген фигураның ауданын табыңыз.

A) hello_html_mef03774.gif B) 2hello_html_m62632d12.gifC) -1-hello_html_m62632d12.gifD) hello_html_m2d14180.gif E) hello_html_m62632d12.gif



Жауаптары:


1

2

3

4

5

1 нұсқа

Д

А

Д

Д

С

2 нұсқа

Д

Д

В

В

Д


5. Үйге тапсырма беру

6.Сабақты қорытындылау, бағалау. Оқушылардың жұмысын деңгейлік тапсырмаларды және тест жұмыстарын орындау нәтижелері бойынша бағалаймыз.













Алгебра және анализ бастамалары 11 сынып Сабақ № 20 Мерзімі


І. Сабақтың тақырыбы: «Қисық сызықты трапецияның ауданын табу» тақырыбына есептер шығару.

ІІ. Сабақтың мақсаты: а) Есептер шығару барысында оқушылардың өткен тақырыпты қаншалықты меңгергендігін тексеру, алған білімдерін бекіту және бағалау.

ә) Әрбір есепті шығару барысында соған сәйкес тиімді тәсілдерін таба білуін дамыту.

б) Оқушыларды тапқырлыққа, шапшаңдыққа және өздігінен жұмыс істеуге тәрбиелеу.

ІІІ. Сабақтың түрі: бекіту, пысықтау сабағы.

ІV. Сабақтың көрнекілігі: графиктер сызылған дайын плакаттар.

Сабақтың барысы: 1) Ұйымдастыру кезеңі.

2)Үй тапсырмасын тексеру; шығара алмаған есептері болса, оған талдау жасап, дұрыс жолын көрсету.

3) Ауызша сұрақтар арқылы және плакаттағы суреттер бойынша өткен тақырыпты қайталау, еске түсіру.

  1. Есептер шығару.

  2. Өздік жұмысын алу.

  3. Үйге тапсырма беру.


Сабақ барысының 1,2-ші кезеңдері өткеннен кейін ауызша сұрақтар арқылы және плакаттағы сызбалар арқылы өткен сабақты қайталап еске түсіреміз.


  1. Қисық сызықты трапеция деп қандай фигураны айтамыз?

  2. Оның ауданын қандай формуламен табамыз?

  3. Шектері берілмесе, оны қалай табуға болады?

  4. Қандай жағдайда аудан теріс мәнге ие болады, оны қалай есептейміз?


Қисық сызықты трапецияның боялған бөліктерінің аудандардың қосындысын немесе айырмасы түрінде көрсет.

  1. hello_html_1170702a.gifhello_html_2cfc4e77.gifhello_html_1530c8c4.gifhello_html_m13294782.gif

y


hello_html_m1047a52.gifD

hello_html_m1047a52.gifhello_html_m2635b5b4.gifC

hello_html_m1047a52.gifhello_html_m1047a52.gifx

0 A B





  1. hello_html_791f766f.gifhello_html_1530c8c4.gifhello_html_3e50841e.gify


hello_html_2cfc4e77.gifhello_html_m769b67f4.gifhello_html_m769b67f4.gifhello_html_m769b67f4.gifhello_html_m769b67f4.gif


x

0 A









  1. hello_html_434c1d15.gif

hello_html_1530c8c4.gifhello_html_5eb2cdf.gif

hello_html_m1047a52.gifY B

hello_html_m1047a52.gif

hello_html_2cfc4e77.gifhello_html_m1047a52.gif

hello_html_m1047a52.gif

x

0 c A





hello_html_5854992b.gifhello_html_m244a909b.gify

hello_html_4f5b5cf5.gif

hello_html_2cfc4e77.gif


x

A 0 B













Есептер шығару

21

y=3x-hello_html_1a112196.gif, y=0

hello_html_576cf212.gifS =hello_html_334972c6.gifhello_html_m71f2273e.gif

y

hello_html_72d03717.gifhello_html_29612ab1.gif


x

0 3







22

hello_html_m38c7a1bb.gif, x=hello_html_m55b27d96.gif , x=hello_html_m666d41b1.gif;

Shello_html_3f688d35.gif=hello_html_66d36aef.gif


23

hello_html_m2789494e.gif, x=hello_html_m4c76cf9.gif , x=hello_html_51c9ea02.gif;

Shello_html_3f688d35.gif=hello_html_72372a74.gif






24


y=-hello_html_mb7f344f.gif

Shello_html_m4c528c7c.gifhello_html_m7b315023.gifhello_html_5e8471b1.gifhello_html_m11711b5e.gif =hello_html_4dbf9e95.gif


y

hello_html_b24dd2b.gif

3

hello_html_m118ff5f7.gif-2,7 -1 0 0,7 x






Өздік жұмыс


І нұсқа


Мынадай сызықтарымен шектелген фигураның ауданын есептеп шығарыңыз:


  1. есеп

y=0,5hello_html_m5d565616.gif, y=0, x=2


Shello_html_3f688d35.gif=hello_html_5f07eed7.gif


hello_html_m6f8ae651.gifhello_html_2aa1d48a.gify

hello_html_m5b390fe1.gifhello_html_6600bd7b.gif

4


hello_html_19d48c92.gifhello_html_19d48c92.gif

-2 -1 1 2 x







  1. есеп: y=hello_html_3b5467b4.gif

Екі функцияны теңестіріп шектерін тауып аламыз:

hello_html_m7b315023.gifhello_html_4660eb83.gif

Shello_html_23729895.gifhello_html_23729895.gif =hello_html_m52d5e93a.gif кв. бірлік.

hello_html_m45992178.gifhello_html_m4fcf273d.gif

y

4

hello_html_m236dfc13.gifhello_html_m6c7aa170.gifhello_html_m6c7aa170.gifhello_html_m6c7aa170.gif-2 x

-4 -1 0

-2








ІІ нұсқа

1 есеп

y=hello_html_m6160aab6.gif, y=0, x=0, x=1.

hello_html_m12970787.gifhello_html_28f5adec.gifhello_html_m7b315023.gif y S=hello_html_4efbc879.gif1hello_html_2aceecfc.gif кв. бірлік

hello_html_m5f4d6ec1.gif



hello_html_4a36fce8.gif1 x

0 1



2 есеп

y=hello_html_m5d565616.gif, y=8, x=1. Шектерін табайық:hello_html_1325efc4.gif hello_html_1e917d64.gif.

Shello_html_c984821.gif=hello_html_4630c10f.gif4hello_html_m1e1db1e.gif кв. бірлік

hello_html_m3e451eff.gifhello_html_m3f477ed2.gifhello_html_207ad4fb.gifhello_html_m57f9a1bd.gify y=8




-hello_html_4a36fce8.gif2 -1 0 1 2 x










Сабақты қорытындылап, үйге тапсырма береміз

Алгебра және анализ бастамалары 11 сынып Сабақ № 14 Мерзімі


Сабақтың тақырыбы: Анықталған интеграл. Ньютон – Лейбниц формуласы.

Сабақтың мақсаты: Анықталған интеграл ұғымын қалыптастыру, оны есептеу үшін Ньютон – Лейбниц формуласын білдірту және есеп шығаруға баулу.

Сабақтың міндеттері:

а) Анықталған интеграл және оны есептеу үшін

қолданылатын Ньютон – Лейбниц формуласын өздігінен меңгерту.

ә)Анықталған интегралды есептеу дағдысын қалыптастыру.

б)Өз ойын еркін айтуға, шапшаңдыққа, ұқыптылыққа тәрбиелеу.

Сабақтың түрі: аралас сабақ

Сабақтағы әдіс-тәсіл: диалогты

Сабақтағы көрнекілік: интерактивті тақта, әрбір оқушыға әңгімелеуші парақ.

«Тұлғаға бағдарланған

білім беру арқылы оқушылардың

шығармашылығын дамыту».

Сабақ жоспары:

І. Ұйымдастыру. 2-3 мин

ІІ. Үй тапсырмасын тексеру. 5 мин

ІІІ.Жаңа тақырыпты өздігінен меңгерту.15 мин

IV.Есептер шығару. 15 мин

V.Үйге тапсырма беру. 2 мин

IV.Қорытындылау. Рефлексия. 5 мин

Сабақ барысы:

І. Ұйымдастыру.

ІІ. Үй тапсырмасын тексеру.

І кезең. Тірек тапсырмаларымен жұмыс.

-Анықталмаған интеграл дегеніміз не?

-Қисық сызықты трапецияға анықтама беріңдер.

-Қисық сызықты трапецияның ауданын қалай табамыз?

ІІ кезең. Жаңа тақырыпты өздігінен меңгерту

Анықталған интеграл. Ньютон – Лейбниц формуласы.

Интерактивті тақтаның көмегімен сабақты меңгертемін.

hello_html_m7b97c223.gif

hello_html_m53d4ecad.gifhello_html_m53d4ecad.gifhello_html_m2815b38f.gifкесіндісін координаталары хhello_html_m34745add.gifhello_html_6057d4d9.gif болатын бөліктерге бөлеміз, сонда a=xhello_html_62f2679a.gif.

hello_html_m53d4ecad.gifhello_html_m2815b38f.gifкесіндісінің әрбір бөлігінің ұзындығын hello_html_2e85d6ba.gifх деп белгілейік.

hello_html_m7bafbc45.gif

Табаны hello_html_m53d4ecad.gifhello_html_1f779dad.gif, биіктігі hello_html_1d4d4860.gif болатын тіктөртбұрышты саламыз. Тіктөртбұрыштың ауданы hello_html_71ec61b2.gif

Ал hello_html_21eb4dbd.gif. n-нің ең үлкен мәнінде hello_html_m269c14e9.gif, бұл сан а-дан в-ға дейінгі f(x) функциясының анықталған интегралы деп аталады. Белгіленуі: hello_html_6a2394ac.gif. Оқылуы: «а-дан в-ға дейінгі интеграл икс-тен эф дэ икс». Мұндағы а – төменгі шегі, в – жоғарғы шегі.

hello_html_m53d4ecad.gifhello_html_m2815b38f.gifкесіндісінде f(x)hello_html_m78774d40.gif0 болса, қисық сызықты трапецияның ауданын былай жазамыз: S=hello_html_6a2394ac.gif (1)

Қисық сызықты трапецияның ауданын жазыңдар: ...................................(2)

  1. және (2) формулалардың сол жақтары тең болғандықтан, оң жақтарын

теңестіріңдер: ..................................................................

Міне, осы формуланы Ньютон – Лейбниц формуласы деп аталады.

Алдағы уақытта F(b)-F(a) айырымын hello_html_m53d4ecad.gifhello_html_m2815b38f.gif кесіндісіндегі функцияның өсімшесін F(x)Ihello_html_50aa569d.gif түрінде жазамыз.

hello_html_5d608837.gif.

Мысалы: hello_html_m5ab8b990.gif hello_html_2ddca477.gifhello_html_m67edac78.gif

ІІІ. Есептер шығару.

31

Интегралды есептеңдер:

1) hello_html_554f4553.gif

2) hello_html_m697fb5cd.gif

3) hello_html_m19bc21ed.gif

4) hello_html_m3ee9de86.gif

34

Интеграл таңбасының ішіндегі функцияны түрлендіріп, интегралды есептеңдер:

1) hello_html_m462b1acc.gif

2) hello_html_49de579.gif

3) hello_html_7c8bdc40.gif

4) hello_html_m4e0e6f24.gif

V.Үйге тапсырма:№32,33.

VI.Оқушыларды бағалау.Рефлексия.













































Алгебра және анализ бастамалары 11 сынып Сабақ № 15 Мерзімі


Сабақтың тақырыбы:Анықталған интеграл. Ньютон-Лейбниц формуласы

Сабақтың мақсаты: Анықталған интеграл мен оны есептеу үшін Ньютон-Лейбниц формуласын қолданып, интегралдау бойынша білімдерін кеңейту.

Сабақтың міндеттері:

Білімділік: Өткен тақырыппен байланыстыра отырып, формуланы кеңінен қолдану

Дамытушылық: Танымдық қызығушылығын, шапшаң есептеу қабілеттерін дамыту.

Тәрбиелік:Өз іс-әрекеттеріне дұрыс баға беруге тәрбиелеу

Сабақтың түрі: аралас сабақ

Сабақтың әдісі: сұрақ –жауап, ауызша есептеу,тест

Сабақтың жоспары:

І.Ұйымдастыру 1-2 мин

ІІ. Өткенді пысықтау.Ауызша жаттығулар мен сұрақтар. 8 мин

ІІІ.Білімді бекіту 20 мин

ІV.Бақылау-бағалау кезеңі. Тест тапсырмалары. 10 мин

V.Үйге тапсырма. 1-2 мин

VI.Сабақты қорытындылау.Бағалау. 3-4 мин


«Адамның даңқы оның ойлау қабілетінде»

Паскаль

Сабақ барысы


І.Ұйымдастыру.

Cәлемдесу, оқушыларды журнал бойынша түгелдеу, оқушылардың сабаққа дайындығын тексеру, сабақтың мақсатымен таныстыру және оқушылардың зейінін сабаққа аудару.


ІІ. Өткенді пысықтау.Ауызша жаттығулар мен сұрақтар:

1)Мына функциялардың графиктерін атаңдар:

а) f(x)=2hello_html_m5d565616.gif; ә) f(x)=х2-3; б) f(x)=(х+4)2; в)f(x)=2/х; г)f(x)=3х-1/3;

Жауаптары: кубтық парабола, парабола, парабола, гипербола, түзу

2)Сөйлемді толықтырыңдар: F(b)-F(a)–айырымын у=f(x) функциясының hello_html_6091d5.gif кесіндісіндегі ... деп атайды.

3) Ньютон-Лейбниц формуласы қалай жазылады?

4)Интегралды есептеңдер:

а)hello_html_6c86cc73.gif=63hello_html_m127ed9e3.gif

ә)hello_html_2e7c5f18.gif

б)hello_html_a67ba2a.gif+1=hello_html_m25665c3e.gif

в)hello_html_70a96b9a.gif

5)Алғашқы функциялардың кестесін толтыру

функция

k

hello_html_m54e7140.gif

sinx

cosx

1/cos2x


1/sin2x


hello_html_6c92ec61.gif

Алғашқы функция

kx+С

hello_html_150139dc.gif

-cosx+C

Sinx+C

tgx+C

-ctgx+C

2hello_html_5ab21ae6.gif+C


ІІІ.Білімді бекіту. Есептер шығару: №35-40 (1,3)

351)hello_html_m2fa810b.gif=hello_html_m6915bee0.gif=hello_html_m3caa1f2e.gif=hello_html_2aceecfc.gif

3)hello_html_m5ac7464b.gif= -hello_html_m663fefcc.gif =-hello_html_7ca6ba4a.gif

361)hello_html_m7d209a9e.gif=-hello_html_3fdf4a6e.gif

37 3)hello_html_m70559615.gif

ІV.Бақылау-бағалау кезеңі. Тест тапсырмалары 3 деңгейде орындалады.

ІОрта деңгей

ІІОртадан жоғары

  1. hello_html_m6da189a0.gif

  1. hello_html_5958caca.gif

  2. 0

  3. 1

  4. hello_html_m127ed9e3.gif

  1. hello_html_317c1afc.gif

  1. -1

  2. 3

  3. 4

  4. hello_html_m1e1db1e.gif

  1. hello_html_m5b4460fe.gif

  1. 5

  2. 6

  3. 2

  4. 13

2. hello_html_mac99108.gif

A) 16

B)18

C)30
D) -12



  1. hello_html_621947a4.gif

  1. 2 5

  2. 6 9

3.hello_html_m103f17fe.gif

A) hello_html_m1e1db1e.gif B) hello_html_5958caca.gif

C) -hello_html_m1e1db1e.gif D) hello_html_m127ed9e3.gif

  1. hello_html_m418d0774.gif

  1. hello_html_m1e1db1e.gif

  2. 1

  3. hello_html_m89659a0.gif

  4. hello_html_5958caca.gif

4.hello_html_m187c9ff1.gif

A) 1

B) hello_html_e825931.gif

C) hello_html_m6e00f3c.gif

D) hello_html_5958caca.gif

  1. hello_html_389ebae5.gif

  1. hello_html_m6d4922ae.gif

  2. hello_html_5958caca.gif

  3. 1

  4. -1

5. hello_html_1e33d31b.gif

A) -1; 2 B) 1; 2

C) 1; -2 D) 1; -3

V.Үйге тапсырма: №35-40 (2,4)

VI.Сабақты қорытындылау. Бағалау. Оқушылардың білімі жеке тапсырмалар бойынша және тест тапсырмаларын орындау деңгейіне қарай бағаланады.

1)Интеграл таңбасының ішіндегі функцияға қандай түрлендірулер қолдандық?

2)Интеграл таңбасы бар теңдеуді қалай шешу керек?

Тест жауаптары:

1

2

3

4

5

Ідеңгей

B

A

C

D

C

ІІ деңгей

C

B

A

C

A






Алгебра және анализ бастамалары 11 сынып Сабақ № 16 Мерзімі

Тақырыбы: Интеграл. Ньютон-Лейбниц формуласы

Мақсаты: Оқушыларды интегралды есептеу үшін Ньютон-Лейбниц формуласын қолдану бойынша білік, дағдыларын қалыптастыра отырып, білімдерін нақтылау.

Білімділік:Тақырыптың ғылымилығын меңгерту, проблемаларды байқау және оның шешілу жолдарын табу

Дамытушылық: Ойын арқылы тақырыпты тереңірек меңгеруге бағыт беру

Тәрбиелік: Өз ойын еркін жеткізуге, ой-пікірімен бөлісе білуге, шығармашылыққа ұмтылдыру

Сабақ түрі: білім беру мақсаттары қойылған сабақ

Сабақ әдісі: Сайыс сабақ


Сабақ жоспары

І.Ұйымдастыру кезеңі . 2-3 мин

ІІ. Кім жылдам? Кестені толтыру. 2 мин

III. «Ойлан, тап!» ойыны.

Карточкалардағы тапсырмаларды орындау. 7-8 мин

IV.Қатесін табыңдар. 5 мин

V.Зерделілер сайысы. Оқулықтан есептер шығару. 15 мин

VI.Шығармашылық бөлім. 5-7 мин

VII.Үйге тапсырма 2 мин

VIII.Қорытынды жасау -3 мин

«Қаншалықты оқу барысы шынайы болса,

соғұрлым білім беру процесі тиімдірек»

Cабақтың барысы

І.Ұйымдастыру кезеңі 2-3 мин

а) Оқушыларды түгендеу

ә) Сыныпты 4-5 топқа бөлу және сабақтың мақсатымен,ойын шарттарымен таныстыру.Әділқазы мүшелерін сайлап алу.

Функция, Өрнек, Интеграл, Алгоритм тағы сол сияқты топ аттарын қояды.

б) Топтардың өздерін таныстыруы

ІІ. Кім жылдам? Кестені толтыру (әр топқа 2 кестеден)


функция


kf(x)


hello_html_4313e9d1.gif


x-sinx


f(kx+b)


hello_html_m1e77a8f7.gif


hello_html_69e55900.gif


hello_html_34193bc7.gif

Алғашқы функция










III. «Ойлан, тап!» ойыны. Карточкалардағы тапсырмаларды орындау.

Берілген функцияның алғашқы функциясын жазыңдар:

Функция

Алғашқы функция

a)y=-3x+1


b)y=cosx+cos(-x)


c)y=(x-1)2


d)y=4sinx+cos3x


e) y=cos4x- sin4x


f) y=hello_html_m3a7b55c3.gif


k)f(x) =hello_html_m18e9ca7e.gif




Дұрыс жауабы:

Функция

Алғашқы функция

a)y=-3x+1

F(x)=hello_html_5b2e0106.gif+hello_html_7428668d.gif+C

b)y=cosx+cos(-x)

F(x)=2sinx+C

c)y=(x-1)2

F(x)=hello_html_m27fccfe9.gif+C

d)y=4sinx+cos3x

F(x)= - 4cosx+hello_html_m16b3bd1.gif

e) y=cos4x- sin4x

F(x)=hello_html_m67ebbcaa.gifsin2x+C

f) y=hello_html_m3a7b55c3.gif

F(x)=tg2x-ctg3x+C

k)f(x) =hello_html_m18e9ca7e.gif

F(x)=8hello_html_m98ea20d.gif


IV.Қатесін табыңдар:

1)hello_html_4a962778.gif=x4+C дұрыс

2)hello_html_14183ec9.gif дұрыс

3)hello_html_5a183f6d.gif=-tgx+C ( қате, дұрыс жауап -ctgx+C )

4)hello_html_m1c1befc1.gif дұрыс

V.Зерделілер сайысы.

Оқулықтан есептер шығару:№43(2,3),№44(2,3),45(4)

Шешімдерін дәптер алмастыру арқылы топтар өзара тексереді.

43

2)hello_html_5eb7294a.gif

3) hello_html_m54729d42.gif

44

2) hello_html_m753f4d07.gif

3) hello_html_1baa8143.gif

45

4)hello_html_7a702974.gif

(2hello_html_3ea52491.gif)

hello_html_m33436860.gif

hello_html_3329a9b5.gif

hello_html_dae0918.gif

hello_html_65bb7b50.gif

hello_html_788b0d00.gif

VI.Шығармашылық тапсырма: функция, алғашқы функция, өрнек, анықталған интеграл, алгоритм, есептеу сөздерін қолданып төрт жол өлең, әңгіме құрастыру керек.

Үйге тапсырма: №41,43(1,4) (І деңгей) №42,44(1,4)(ІІ деңгей)

Қорытынды. Жеңген топтарды анықтау. Оқушылардың өзін-өзі бағалау парақтарына баға қойғызу және сабақтың әр кезеңін ескере отырып білімдерін бағалау.



Бағалау парағы

Топтың аты __________________

Топ мүшесі

Таныстыру

Үй тапсырмасы

Кім жылдам?

Ойлан, тап!

Қатесін тап

Зерделілер сайысы

Жалпы ұпайы























































































Алгебра және анализ бастамалары 11 сынып Сабақ № 18 Мерзімі


Cабақтың тақырыбы: Қисық сызықты трапецияның ауданы.

Мақсаты:

  1. Қисық сызықты трапецияның ауданын анықтамасы мен оның ауданын есептеу формуласы және алгоритмімен таныстыру.

  2. Қисық сызықты трапеция ауданын есептеуі бойынша білім, білік дағдысын қалыптастыру.

  3. Ұшқырлыққа тәрбиелеу.

Көрнекілік: Интерактивті тақта, үлестірмелік карочкалар.

Түрі: Жаңа сабақты игерту

Әдісі: Практикалық

Барысы: 1) ұйымдастыру (3-мин)

2) Үй тапсырмасын тексеру(5-мин)

3) Жаңа сабақ(15-мин)

4) Бекіту(15-мин

5)Сәйкестікті тап (3-мин)

6)Үйге тапсырма

7)Қорытынды

8) Бағалау

Анықтама:

Жоғарыдан үзіліссіз hello_html_m678d4afd.gif функциясының графигімен, ал төменгі жағынан ОХ осінің [a,b] кесіндісімен, бүйір жақтарынан hello_html_m48ffeeda.gif түзулерінің кесінділерімен шектелген жазық фигураны қисық сызықты трапеция деп атаймыз.

hello_html_650ad5e3.pngҚисық сызықты ABCD трапецияның ауданы F(x) арқылы есептеуге болады.

hello_html_m5d89eeba.gif


  1. Берілген қисықтарды координаталық жазықтықта саламыз

  2. Фигураны ОХ осі бойымен шектелген кесіндінің шеткі нүктелерін, яғни а және b-ның мәндерін табамыз

  3. hello_html_236e44ec.gif функциясынын алғашқы функциясын табамыз.

  4. hello_html_6e89a823.gif) формуласын қолданып, ауданын есептейміз.

hello_html_46464142.png

1-мысал. hello_html_m50e7dc47.gif

F(x) = hello_html_m535c90bc.gif

S=F(4)-F(1)= hello_html_m14ea124.gif

Жауабы: 21кв.бірл.

27

  1. y=x²+1 , y=0 x=0 x=1

F(x) = hello_html_m535c90bc.gif+x

S=F(b)-F(a) =hello_html_m5aa421d6.gif =hello_html_m7e290717.gif кв.бірл

  1. y=x²-1 , y=0 x=2 x=3

F(x) = hello_html_m535c90bc.gif-1

S=hello_html_m28cf9fae.gifкв.бірл

28

  1. у=hello_html_m3459cde7.gif

F(x)=hello_html_9e15149.gif

  1. y=hello_html_13320685.gif=0 x= hello_html_6a8eb50a.gif

F(x)=hello_html_m32a7c2c8.gif

29

  1. y=x³+1 , y=0 x=-1 x=2

F(x) = hello_html_m4bf0249c.gif


S=hello_html_79c58e36.gif=hello_html_78a1cd5c.gif

30

  1. y=x²-2x+1 , y=0 x=-1 x=1

F(x) = hello_html_m393c5238.gif

Shello_html_m5b22bf22.gif

  1. y=2+2х-x , y=0 x=0, x=2

F(x) = hello_html_m46099bc8.gif

Shello_html_m63b7f251.gif=hello_html_558f896b.gif

31

  1. y=hello_html_m64826498.gif

F(x) = - hello_html_m211f6f3c.gif

Shello_html_m3ccdbcbe.gif

Сәйкестігін тап!

1.f(х)= х11А. F(х)=x2-5x+C

2.f(х)= hello_html_m658e9457.gifВ. F(х)=hello_html_m3ae12c0c.gif+C

3.f(х)= 2x-5 С. F(х)=hello_html_19276066.gif+C

4.f(х)= hello_html_423f3acb.gifД. F(х)=tgx+C

5.f(х)=hello_html_m18d1a2b3.gifЕ. F(х)=hello_html_33bea5bf.gif+C

6.f(х)=hello_html_m4691bcfe.gifЖ. F(х)=2hello_html_681c566b.gif+C


Үйге: 31(2), 29(2), 33(2)


Қорытынды: Не үйрендік?


Бағалау:































Алгебра және анализ бастамалары 11 сынып Сабақ № 13 Мерзімі


І. Сабақтың тақырыбы: «Алғашқы функция және интеграл» тарауына арналған бақылау жұмысы

ІІ. Сабақтың мақсаты: а) Оқушылардың білім, білік дағдыларын анықтау.

ә) Ұқыптылыққа, ұстамдылыққа тәрбиелеу.

ІІІ. Сабақтың түрі: тексеру сабағы.

ІV. Сабақтың барысы: 1) Ұйымдастыру кезеңі.

2)Есептің шартын үлестіру.

3) Әр есепке қысқаша бағыт беру.


Vhello_html_767a86be.gif. Есептің шарты:

І нұсқа IІ нұсқа

Есептеңдер:

hello_html_m5399ba5d.gif a) hello_html_539a7f45.gif

hello_html_m2c8fe104.gif hello_html_m4cd6a9cd.gif hello_html_m2c8fe104.gif hello_html_m6fd86138.gif

б)hello_html_1e881e69.gif б)hello_html_4cf79014.gif


  1. Берілген қисықтармен шектелген фигураның ауданын табыңдар:

а) hello_html_m76d7bfde.gif а) hello_html_3ce2ef17.gif

hello_html_m605498e0.gif

  1. hello_html_52208525.gif 3) hello_html_m31d89cff.gif

Функциясының графигімен, оған Функциясының графигімен, оған

hello_html_m29f5c8f0.gifнүктесінде жүргізілген hello_html_m7796a53f.gifнүктесінде жүргізілген жанамамен және x=0 түзуімен жанамамен және x=0 түзуімен

шектелген фигураның ауданын шектелген фигураның ауданын

табыңдар. табыңдар.



VІ. Берілген уақыт біткен соң оқушылардың жұмыстарын жинап аламыз. Тарауды әрбір тақырып бойынша қортындылап, үйге тапсырма береміз.

«Өзіңді тексер!» 33бет-35 бет. Есептер шығарып келу





















Алгебра және анализ бастамалары 11 сынып Сабақ № Мерзімі


Тақырып: Қатемен жұмыс

Сабақтың мақсаттары мен міндеттері:

Бақылау жұмысындағы жіберген қателіктерді анықтап, есептер шығарту арқылы қатені түзету.

1. Типтік қателерді талдау жасау арқылы оқушылардың жіберген қателіктерін көрсету.

2. Өздерінің қателіктері бойынша жұмыс жасау барысында логикалық пайымдауларын дамыту.

3. ҰБТ-ға дайындығын жетілдіре білуге тәрбиелеу

Әдіс-тәсілдер: ұжымдық, жекелей тапсырмалар


Сабақ барысы:

1.Ұйымдастыру кезеңі.


2. Бақылау жұмыстарының орындалуы туралы талдау. Оқушылардың бағаларын айтып, онда жіберілген қателіктер туралы талдау жасау.

3. Бақылау жұмысында қате жіберілген есептерге ұқсас есептер шығарту

  1. Үйге тапсырма: «өзіңді тексер» тапсырмасын орындау

  2. Қорытындылау.



Тапсырмалар

Толық орындағаны:

Жіберілген қателер

Орындалмаған тапсырмалар

Ескертулер

1





2





3





4





5




























Алгебра және анализ бастамалары 11 сынып Сабақ № 23 Мерзімі


Сабақтың тақырыбы: Нақты санның п- дәрежелі түбір және оның қасиеттері.

Сабақтың мақсаты: -оқушыларға п- дәрежелі түбір ұғымы мен оның қасиеттерін және п-дәрежелі түбір табу, п- дәрежелі түбірдің қасиеттерін пайдалану білік, дағдыларын менгерту.

Білімдік:Оқушыладың п- дәрежелі түбір анықтамасын және оның шешу тәсілдерін білу, п- дәрежелі түбірдің қасиеттерін қолданып есептерді шығара білу

Дамытушылық:Оқушыладыңлогикалық ойлау қабілеті мен есептеу дағдыларын жетілдіріп, белсенділігін дамыту, пәнге деген қызушылығын арттыру

Тәрбиелік: Еңбек сүйгіштікке, ұқыптылық және тиянақтылыққа, шығармашылық белсенділікке баулу, көпшіл, ұйымшыл болуға тәрбиелеуге күш салу.

Сабақ типі:Білім мен икем дағыдыны бекіту сабағы

Сабақ түрі: аралас сабақ

Көрнекілігі: оқу құралдары, интерактивті тақта,

Сабақ жоспары:

I.Ұйымдастыру кезеңі.

II.Өткен теориялық материалдарды қайталау.

ІІІ.Жаңа сабақты меңгерту

ІҮ. Практикалық тапсырмалар орындау арқылы мақсатқа жету.

Ү. Үйге тапсырма. Бағалау.


І.Ұйымдастыру кезеңі.

Оқушыны түгендеу, сабаққа даярлау

  1. ІІ.Үй тапсырмасын тексеру( Қайталауға берілген параграфтар бойынша ,өткен теориялық материалдарды қайталау) Үйге берілген тапсырманы аралай жүріп тексеру, сұрақ қою арқылы жауап алу

а)«Түбір» ұғымының еңгізудің қажеті неде?

ә)«Квадрат түбір» және «арифметикалық квадрат түбірдің» ұғымдарының қандай айырмашылығы бар?

ІІІ.Жаңа сабақты меңгерту

Енді асанының п-ші дәрежелі түбірінің анықтамасын берейік (мұндағы п-кез келген натурал сан: Анықтама.асанының п -ші дәрежелітүбірідеп п –ші дәрежесі а санына тең болатын b санын атайды. Анықтама бойынша п√а=b,мұндағыа=bп bп =а (1)

а санының п-шы дәрежелі түбір табуды түбір шығару дейміз.Сіздерге екінші дәрежелі арифметикалық түбірдің қасиеттері белгілі.Ол қасиеттер п кез келген натурал сан болғанда да орындалады. Егер п және m кез келген натурал сандар, а және в кез келген теріс емес нақты сандар болса онда түбірдің негізгі қасиеттерін беретін келесі теңдіктер орындалады

  • Көбейтіндіден түбір шығару hello_html_m3e5dacf7.gif

  • Бөлшектен түбір шығару hello_html_m2b136dc9.gif

  • Түбірді дәрежеге шығару hello_html_788685d0.gif

  • n-ші дәрежелі түбірдің n дәрежесі hello_html_m2b79ab4.gif

  • Түбірден түбір алу ережесі hello_html_m184cd7b0.gif

  • Түбір және түбірдің астындағы сандардың дәреже көрсеткіштерін қысқарту hello_html_438a0e9.gif





Есеп шығару;а)Оқулықпен жұмыс



  • 9,(1,3),Амалдарды орындау І деңгей


  • 81(1,3), Амалдарды орындау ІІдеңгей


  • 88(3,4),Өрнекті ықшамдауІІІ деңгей

ә)денгейлік тапсырмалар орындауарқылы

І деңгей

Өрнектің мәнін есептеңдер:


1. hello_html_5f15f72b.gif

2. hello_html_2e7502f0.gif

3hello_html_m43ecefd2.gif. hello_html_2d5c417.gif


4hello_html_6fcbfb5c.gif. hello_html_m62990ef4.gif

5. hello_html_5dc71682.gif

hello_html_m53d4ecad.gif


ІІ деңгей

Ықшамдаңдар:


1. hello_html_m216fe87b.gif

2. hello_html_m54241491.gif

Амалдарды орындаңдар:


3hello_html_6b9c1b29.gif. = hello_html_meab70df.gif ;


4hello_html_m59015284.gif. =hello_html_5042249c.gif


ІІІ деңгей

Өрнекті ықшамдаңдар:

hello_html_m633263d9.gif

=hello_html_m26100d2c.gif

б)(тақырыпты бекіту ретінде интерактивты тақтада)Тест тапсырмаларыберіледі

hello_html_m71652c97.gif

1. Өрнекті ықшамдаңдар:




2hello_html_m1fec03c0.gif.Өрнектің мәнін табыңдар:








3hello_html_m2556ef61.gif. Есептеңдер:











4. Есептеңдер:

hello_html_31899a28.gif












5hello_html_m2ed909b5.gif. Амалдарды орындаңдар:









Дұрыс жауаптары


1

2

3

4

5

С

А

А

В

А





ІІІ.Қорытынды. Сұрақ-жауап әдісімен нақты санның п- дәрежелі түбір және оның қасиеттерін қайталап шығу.

ІV.Бағалау.Оқушылар бағалау парағы бойынша бағаланады

V. Үйге тапсырма беру.6,8,81(,4)

Дарынды балалар үшін: № 89.

Алгебра және анализ бастамалары 11 сынып Сабақ № 24 Мерзімі


Сабақтың тақырыбы: n-ші дәрежелі түбір және оның қасиеттері

Сабақтың мақсаты: : n-ші дәрежелі түбір және оның қасиеттері

тақырыбын игерте отырып, : n-ші дәрежелі түбір ұғымы және оның қасиеттерімен таныстыру, нақты санның түбірі және оның қасиеттері бойынша білімді кеңейту, есептер шығарғанда түбірдің қасиеттерін қолдана білу дағдысын қалыптастыру

Сабақтың міндеттері:

Білімдік: математикалық білімділікке ие болу, ғылыми терминологияны түсіне білу, алған білімді тиімді қолдана білуге дағдыландыру.

Тәрбиелік:еңбек сүйгіштікке, тиянақтылыққа, ұжымда жұмыс жасауға уақытын тиімді пайдалана білуін қалыптастыру.

Дамытушылық: оқушылардың интеллектуалды дамуына жағдай жасау, логикалық ойлауына мүмкіндік беру, әрекеттеріне анализ жасай білу, шығармашылық қабілеттерін дамыту.

Сабақтың көрнекілігі:проектор мен компьютер, тақырыпқа презентация, формула жазылған кесте, әдістемелік құрал, интерактивті тақта,

Сабақтың типі: аралас, алған білімді бекіту.

Оқыту әдісі:бөліктей шығармашылық әдіс.

« Жақсы дайындық, жеңістің кепілі»

Генри Форд

Сабақтың жоспары:

I. Ұйымдастыру (1 мин)

II.Тақырыпқа байланысты өткен сыныптарда өткен материалдарды қайталау

сұрақтары (3-4)

III.Жаңа тақырыпты түсіндіру (18 мин)

IV.Жаңа тақырыпты бекіту (15 мин)

V.Үйге тапсырма беру (2 мин)

VI.Сабақты бағалау, қорытындылау (5 мин)

Сабақтың барысы:

I.Сыныппен сәлемдесіп, оқушыларды түгендеп, оқушыларды сабаққа

жұмылдыру мақсатында сабақтың тақырыбын хабарлаймын.

Тақырыптың мақсатымен таныстырып, өткен сыныптарда дәреже туралы

алған білімдерімізді жүгіртпе сұрақтардың көмегімен еске түсіреміз:

hello_html_m53d4ecad.gifII.Дәрежені қалай есептейміз?

Негіздері бірдей дәрежелерге қандай амалдар қолдануға болады?

Негіздері бірдей дәрежелерді қалай көбейтеміз ?,

Негіздері бірдей дәрежелерді қалай бөлеміз?

Дәрежені дәрежеге қалай шығарамыз?

Көбейтіндінің дәрежесін қалай табамыз?

Бөліндінің дәрежесін қалай табамыз?

Санның о дәрежесі неге тең?

Санның бірінші дәрежесі неге тең?

Санның теріс дәрежесі?


III.Жаңа тақырып:

Анықтама: а –санының n-ші дәрежелі түбірі деп n-ші дәрежесі а санына

тең болатын в санын айтамыз

hello_html_2e133495.gif

Мұндағы а саны n-ші дәрежелі түбірі таңбасының ішіндегі сан, n –түбірдің

көрсеткіші және hello_html_m6f3f8cf6.gif, в саны а санының n-ші дәрежелі түбірі

Мысалы: 64 санының үшінші дәрежелі түбірі 4 –ке тең.

hello_html_75481ec9.gif

n-ші дәрежелі түбір анықтамасындағы түбір көрсеткішінің жұп және тақ

болатын жағдайларын жеке қарастырамыз.

n жұп сан болса, ондаhello_html_m53d4ecad.gifhello_html_m269b5acb.gif, тек қана оң сан, себебі кез-келген санның

жұп дәрежесі оң сан немесе 0. Демек, жұп дәрежелі түбір таңбасының

ішіндегі а саны теріс сан болуы мүмкін емес.

Егер түбір көрсеткіші n тақ сан болса, онда кез-келген саннан n-ші дәрежелі

Түбірді есептеуге болады.Бұл жағдайда hello_html_m2be47b6d.gif теңдігіндегі а және в

сандарының таңбалары бірдей, яғни оң саннан оң, теріс саннан теріс түбір

шығады. hello_html_m53d4ecad.gif

Мысалы: hello_html_m1abff04b.gif

hello_html_3b80e82a.gifhello_html_m53d4ecad.gif

Анықтама: Теріс емес а санының n-ші дәрежелі арифметикалық түбірі деп

n-ші дәрежесі а санына тең болатын теріс емес в санын айтады.

hello_html_m6f3f8cf6.gifжәне hello_html_114b4e5d.gif болғанда, а және в теріс емес нақты сандары үшін n-ші

және k-ші дәрежелі түбірлердің мына қасиеттері орындалады:

hello_html_303e6705.gif


Берілген n-ші дәрежелі түбірдің қасиеттерін дәрежелеу және түбір табу

амалдарының анықтамаларын пайдаланып дәлелдеуге болады.

Мысалы:

1) Берілген өрнектерді түрлендіріңіздер:

hello_html_m1d4b2dca.gif

2) Түбір таңбасының алдына шығарыңыздар:

hello_html_m53eb45a6.gif

3) Түбір таңбасының ішіне енгізіңіздер:

hello_html_m286f489d.gif

4) Бөлшектің бөлімінде түбір таңбасы болмайтын етіп түрлендіріңіздер:

hello_html_m53d4ecad.gifhello_html_3c061b1e.gif

IV. №72-№75 (оқушылар ауызша талдаңыздар)

76-№86 (есептердің тақ номерлерін оқушылар кезек-кезек тақтада

орындаңыздар.

Топпен жұмыс:

I топ:

1.Есептеңіздер:

hello_html_4c404e79.gif

2.Өрнекті ықшамдаңыздар:

hello_html_6bacfcba.gif

3. Түбір таңбасының алдына шығарыңыздар:

hello_html_m7e8f6c83.gif

4 Түбір таңбасының ішіне енгізіңіздер:

hello_html_m7dba44cb.gif

II топ:

1.Есептеңіздер:

hello_html_2ab66334.gif

2.Өрнекті ықшамдаңыздар:

hello_html_181c366b.gif

3. Түбір таңбасының алдына шығарыңыздар:

hello_html_272cb75d.gif

4 Түбір таңбасының ішіне енгізіңіздер:

hello_html_m7b418e52.gif


III деңгейлік тапсырма:

n- натурал сан, көбейткішті түбір таңбасының алдына шығарыңыздар:

hello_html_m292eebe9.gif

V.Үйге тапсырма: №76-№82 (жұп номерлері)


VI. Сабақты бағалау, қорытындылау


Бағалау парағы


Оқушылардың тізімі

Тест

Ауызша есептер

Өздік жұмыс

Қорытынды

















Алгебра және анализ бастамалары 11 сынып Сабақ № Мерзімі


Сабақтың тақырыбы: Нақты санның n-ші дәрежелі түбірі және оның қасиеттері.

Сабақтың мақсаты: Оқушыларға нақты санның n-ші дәрежелі түбірі және оның қасиеттері туралы білімдерін тест жұмыстарын жүргізу арқылы қортындылау.

1. Өткен сабақтарда алған білімдерін пайдалана отырып, нақты санның түбірі мен қасиеттері бойынша білімдерін тереңдету.

2. Білімдерін тереңдету, өз беттерінше ізденуге дағдыландыру

3. Оқушыларды өз бетімен жұмыс істеу арқылы білім алу дағдыларын тәрбиелеу.

Сабақтың түрі: Оқушылардың білімін жинақтау, жүйелеу.

Әдісі: ауызша есептер, тест тапсырмалар.

«Барлығын өлшеуге үйрететін

ғылым – математика деп аталады.»

Н.Муравьев

Сабақтың барысы:

  1. Ұйымдастыру кезеңі: (2минут)оқушыларды сабаққа дайындау

  2. Өткен сабақты қайталау: (10минут) үй тапсырмасын сұрау.

  3. Ауызша жұмыс (слайд көрсету) (8минут)

  4. Тест тапсырмалары (20минут) әр оқушыға жеке беріледі.

  5. Үйге тапсырма беру. (3минут)

  6. Қортындылау (2минут)


Өткен сабақты қайталау

  1. Түбір таңбасының ішіндегі сандар қандай мәндер қабылдау мүмкін? (мысал келтір)

  2. Кез келген нақты саннан әр уақытта n-ші дәрежелі түбірі табыла ма?

  3. Үй тапсырмасын сұрау: №84 (2,3,4), №86 (2), №88,№89


Ауызша есептер шығару.

Слайдпен көрсету

Есептеңдер:

  1. hello_html_5a2501d1.gif

  2. hello_html_147808d.gif

  3. hello_html_293629c9.gif

  4. hello_html_m5eb500ab.gif

  5. hello_html_m5ea25b6a.gif2

  6. hello_html_5344a09f.gif

  7. hello_html_17ebff9e.gif

  8. hello_html_41a57607.gif

  9. hello_html_17dbfd4a.gif5

Салыстыру:

hello_html_41e02f42.gif және hello_html_fa8becc.gif

hello_html_m530b3f97.gif және hello_html_201bff0f.gif



Тест тапсырмалары


Үйге тапсырма беру: №90,№91,№92


Тест тапсырмалары Нақты санның n-ші дәрежелі түбірі және оның қасиеттері

I-нұсқа

1.Өрнектің мәнін тап: hello_html_m20930de2.gif


а) hello_html_m30ddb6ae.gifв) -hello_html_m428dd075.gifе) hello_html_65df87d0.gifd) hello_html_m1273359.gif


2.Өрнекті ықшамда: (10-7hello_html_7753eb57.gif)2 +(10+7hello_html_7753eb57.gif)2

а) 396 в) 390 с) 296 d) 200 e) 196


3.Өрнекті ықшамда: 4hello_html_m765b0532.gif

а) 12hello_html_7753eb57.gif в) 6hello_html_7753eb57.gif с) 8 d) 12 e) -6hello_html_7753eb57.gif


4.Көбейтуді орында: (2hello_html_m313fd3c0.gif)(2hello_html_m1163a9af.gif)

a)0 b)20 с) 19 d) -7 e)1


5.Өрнектің мәнін тап: hello_html_79ce7089.gif

a)15 b)10 c) 9 d) 25 e) 35


6.Амалдарды орында: (3hello_html_m78c03558.gif)hello_html_7753eb57.gif

a)18 b)12 c)16 d)10 e)14


7.Есептеңдер: 5-(3hello_html_m2b1360a2.gif)

  1. 3.5 b) 2.5 c) 25 d) 0.25 e) 4.5


8.Өрнекті ықшамда: (hello_html_m23c3cdb7.gif)2

а) 23 b) 22 c) 39 d) 67 e) 10


9.Есептеңіз: 10hello_html_m340766ae.gif

a) 2hello_html_1f26c1f3.gif b) 31hello_html_1f26c1f3.gif c) hello_html_33622e30.gif d) -hello_html_5160c49b.gif e) hello_html_1f26c1f3.gif


10.Есепте: hello_html_m6fa8361d.gif

а) 0,5 b) 0,8 c) 7,75 d) hello_html_70673127.gife) hello_html_23f064d7.gif


11.Өрнекті ықшамда: hello_html_m36c5c63a.gif

а) 1 b) hello_html_m66e63e13.gifc) 3 d) 5hello_html_1f26c1f3.gife) hello_html_1f26c1f3.gif


12.Есепте: hello_html_m5052d8d8.gif

а) hello_html_512569cc.gif b) hello_html_193f30a3.gif c) 64 d) hello_html_m14e37a6c.gif e) hello_html_1e4b8ec0.gif


13.Есепте: hello_html_m3871ea83.gif - hello_html_m6ceb18c0.gif х=5hello_html_m3752e256.gif y=6hello_html_m530b3f97.gif

а) hello_html_m7798e276.gif b) hello_html_2f75519a.gif c) hello_html_m7d555d32.gif d) hello_html_7ff7fe82.gif e) hello_html_m3c1ca067.gif




14. Өрнекті ықшамда hello_html_m719d10b6.gif


а) 0,8a2 b) 2ab2c4 c) 20a2bc-4 d) 0,8ab2c4 e) 5abc


15. Өрнекті ықшамдап, мәнін табу: hello_html_ma8ab4de.gif a=3 b=2 c=1

a) 1/20 b) 3/20 с) 1/40 d) 1/60 e) 2/37


II-нұсқа

  1. Өрнектің мәнін тап:

hello_html_m65b8b02b.gif a=1; b=3; c=2;

  1. 1,5

  2. hello_html_m6d4922ae.gif

  3. hello_html_m7c6e7837.gif

  4. 4,5

  5. hello_html_1d129e4f.gif

  1. Өрнекті ықшамда: hello_html_6643f1b5.gif2

  1. 5

  2. 10

  3. 17

  4. 16

  5. 21

  1. Өрнекті ықшамда: hello_html_46dafcfa.gif

  1. 2hello_html_a435d1.gif

  2. hello_html_a435d1.gif

  3. hello_html_m4e9ddfa6.gif

  4. 4hello_html_a435d1.gif

  5. -2hello_html_a435d1.gif

  1. Көбейтуді орында: hello_html_1bf72361.gif

  1. 12

  2. 0

  3. 17

  4. -6

  5. 3

  1. Өрнектің мәнін тап: hello_html_m37dbd2d9.gif

  1. 2

  2. 4

  3. 1

  4. 6

  5. 7

  1. Амалдарды орында: (3-hello_html_m6b4dd3ea.gif)2-6(1-hello_html_m6b4dd3ea.gif)

  1. 8

  2. 10

  3. 20-12hello_html_m6b4dd3ea.gif

  4. 20+12hello_html_m6b4dd3ea.gif

  5. 12

  1. Есептеңдер: 1,4hello_html_m3ed152ed.gif

  1. 498,8

  2. 74

  3. 61

  4. 7,3

  5. 48,1

  1. Өрнекті ықшамда: hello_html_72a9e450.gif

  1. 15

  2. 12

  3. 1

  4. 16

  5. 21

  1. Есептеңіз: hello_html_m6a15be27.gif

  1. 0

  2. 44

  3. 16

  4. -38

  5. -36

10. Есепте: 14(1+hello_html_6d15ad1a.gif)+(7-hello_html_m2cb5069e.gif2

a) hello_html_2aceecfc.gif b) 84 с) 63 d) 16 e) 17


11. Өрнекті ықшамда: (9+hello_html_212d1c7a.gif) (9-hello_html_212d1c7a.gif)

а) 70 b) 60 c) 65 d) 4 e) 80


12. Есепте: hello_html_m277266f6.gif

a) hello_html_m12641ad.gif b) hello_html_2377415d.gif c) hello_html_m564e23fe.gif d) hello_html_m7e91eb30.gif e) hello_html_29381587.gif


13. Есепте: hello_html_5174f0d4.gif

a) 6 b) 5 c) 3 d) 2 e) 1



14. hello_html_590eba10.gif

a) hello_html_2ede6700.gif b) hello_html_297d1a0.gif c) hello_html_m2b21cb75.gif d) hello_html_387b9014.gif e) hello_html_4f8abd33.gif

15. hello_html_mac2dfc9.gif a=5, b=1, с=2

a) 10 b) hello_html_m654c2374.gif c) hello_html_m44c08bdd.gif d) 1 e) 0,3


.


Алгебра және анализ бастамалары 11 сынып Сабақ №25 Мерзімі


Сабақтың тақырыбы: Иррационал теңдеулер және олардың жүйелерін шешу.

Сабақтың мақсаты:

Иррационал теңдеу жөнінде түсінік беру, иррационал теңдеуді шешу жолдарын үйрету.

Сабақтың міндеттері:

  • Есептер шығару барысында білімдерін нақтылау, ой қорытындылау арқылы алған білімдерін баяндап, көрсете білуі, пәнге қызығушылығын арттыру;

  • Есеп шығару барысында ережелерді дұрыс пайдалана отырып есте сақтау, логикалық ойлау және математикалық тілде сөйлеу қабілетін дамыту;

  • Өз бетімен және ұжымда жұмыс істей білуге, жылдамдыққа, ұқыптылыққа тәрбиелеу.

Сабақтың көрнекілігі: интерактивті тақта, карточкалар, схемалар

Сабақ түрі: Аралас сабақ. Оқыту әдісі: сұрақ-жауап, ізденіс, салыстыру.

Математикада адамды шаттандыратын бір қасиет бар. Хаусдорф Ф.

Сабақ барысы:

I. Ұйымдастыру кезеңі(2мин)

II. Өткенді пысықтау(5мин)

III. Жаңа материалды өту(20мин)

IV. Жаңа материалды бекіту(12мин)

V. Үйге тапсырма(2мин)

VI. Қорытынды(4мин)


1.Ұйымдастыру кезеңі (2мин): сәлемдесу, журналмен жұмыс, оқушыларды сабаққа дайындау, сабақтың мақсатын қою.


2.Өтілген материалды қайталау (5мин)

Сұрақтар:

1.а санының n-ші дәрежелі түбірі дегеніміз не?

2.Көбейтіндіден түбір шығару қалай орындалады?

3.Бөлшекпен түбір шығару қалай орындалады?

4.Түбірдің дәрежесі көрсеткішімен түбір таңбасының ішіндегі өрнектің көрсеткіші туралы ережені тұжырымда.

5.Түбірді дәрежеге шығару үшін не істеуге болады?

6.Түбірден түбір шығару қалай орындалады?

7.№91, №93- есептерді шығарылуын тексеру.

3.Жаңа материалды өту (20 мин)

Анықтама. Иррационал теңдеу деп белгісізі түбір таңбасының ішінде болатын теңдеуді айтады.

Иррационал теңдеулерді шешудің екі тәсілі бар:

1) теңдеудің екі жақ бөлігін бірдей дәрежеге шығару;

2) жаңа айнымалыны енгізу;

Берілген иррационал теңдеуді түрлендіру арқылы келесі түрге келтіреміз:

hello_html_m44a5a3a1.gif

2)Теңдеудің екі жақ бөлігін n-ші дәрежеге шығарып hello_html_m35e2826f.gif шешу әдісі белгілі f(x)=g ⁿ(x) теңдеуін аламыз;

3) Соңғы теңдеуді шешіп, табылған түбірлерді берілген теңдеуге қойып тексереміз.

4) Теңдеуді қанағаттандыратын түбірлерді теңдеу түбірлері деп атаймыз. Қанағаттандырмайтын түбірлер теңдеудің бөгде түбірлері” деп аталады





Интерактивті тақтада мына иррационал теңдеулердің шешу әдістерін көрсету

І. Теңдеудің екі жағын бірдей дәрежеге шығару тәсілі.

1-мысал. х+hello_html_843dec4.gif;


Шешуі. Радикалы бар өрнекті теңдіктің сол жағында қалдырып, теңдеудің қалған мүшелерін теңдіктің оң жағына шығарамыз. Сонда hello_html_264473d8.gif .

Теңдеудің екі жақ бөлігін квадраттаймыз: hello_html_m58c29a95.gif . Осыдан

3х+7=49-14х+х2 немесе х2-17х+42=0. Соңғы теңдеудің түбірлері х1=3 және х2=14.

Табылған х-тің мәндерін берілген теңдеуге қойып, теңдіктің орындалатынын тексереміз:

  1. х1=3 түбірін х-тің орнына қойсақ, 3+hello_html_498279b4.gif; 3+4=7; 7=7, яғни теңдік орындалады.

  2. х2=14, яғни 14+hello_html_m6645f0dc.gif=7; 14+7=7; 21hello_html_3bc59a7c.gif7

2-мысал. hello_html_m500eb36f.gif теңдеуін шешейік.

Шешуі. hello_html_m5fe740f3.gif

hello_html_27e5023b.gif, 2х+6=36-12hello_html_m575f1d79.gif+х-1; 12hello_html_6fc42000.gifх екінші рет квадраттаймыз: 144(х-1)=(29-х)2, 144х-144=841-58х+х2,

х2-202х+985=0, х1=5 және х2=197.

Тексеру жүргізіп; х1=5 берілген теңдеудің түбірі болатынын, ал х2=197 бөгде түбір екенін аламыз. Жауабы: 5.

ІІ. Иррационал теңдеуді жаңа айнымалы енгізу арқылы шешу.

hello_html_744632e7.gif теңдеуін шешейік.

Шешуі. hello_html_43568cb0.gif жаңа айнымалысын енгізейік. Сондаhello_html_50ba291b.gif , болады. Осыны ескерсек, t +hello_html_1e931372.gif =2,5 теңдеуін аламыз. Шыққан бөлшек-рационал теңдеуді бүтін теңдеуге келтіреміз: t2-2,5t+1=0, бұдан t1=2 ; t2=hello_html_5958caca.gif.

Түбірлерді ескерсек, hello_html_m7779fdb1.gif және hello_html_79ac13ff.gif теңдеулерін аламыз. Енді шыққан теңдеулерді шешеміз.

  1. hello_html_m7779fdb1.gif, hello_html_3f93e4eb.gif, 3х-2= 8х+12, х=-2,8.

  2. hello_html_79ac13ff.gif, hello_html_3da7a2a7.gif, 12х-8=2х+3, х=1,1.

Тексеру: х=-2,8 үшін hello_html_m2e3149fa.gif2,5


х=1,1 үшін hello_html_m387e100d.gif2,5

Екі түбір де теңдеуді қанағаттындырады.

Жауабы: 1,1 ; -2,8.


4.Жаңа материалды бекіту ( 12мин)

Кітаппен жұмыс. №96, 98.

  1. hello_html_3e5d1a4.gif

Шешуі.

hello_html_m6db68a7b.gif; х+2hello_html_36f1f38c.gif; х=14;

hello_html_m4b25dc65.gif:hello_html_m1062e5af.gif , hello_html_m3736f51c.gif =4 , 4=4.

Жауабы: 14.

  1. hello_html_m4ea40481.gif.

Шешуі. hello_html_m1903893c.gif; 3-х2=-1, х2=4, х=-2, х=2.

Тексеру: х=2, hello_html_m79369bea.gif, -1=-1

х=2, hello_html_mf61f514.gif -1=-1


Жауабы:-2; 2.

Карточка №1 1) hello_html_52e44af3.gif екі жағын үшінші дәрежеге шығарамыз х+2=27, х=25 Тексеру х=25 hello_html_m39f58f5.gif 3) 3+hello_html_m2c818e10.gif= х hello_html_m7716f88b.gif екі жағын квадраттаймыз

hello_html_6c41bb87.gif

hello_html_34bc13d7.gif

Д=49hello_html_m5f22d035.gif

hello_html_72a1cbde.gif hello_html_m5b2efd57.gif

Тексеру: х=1, 3+ hello_html_m33eb90d8.gif=3+hello_html_m33eb90d8.gif =6, 5hello_html_3bc59a7c.gif6 , қанағаттандырмайды

х=6, 3+hello_html_339b4d3b.gif=3+hello_html_m54dad1d8.gif=3+3=6, 6=6.

Жауабы: 6.


Карточка №2

hello_html_1cc2417a.gif

hello_html_7106ce1f.gif hello_html_54fff43e.gif

hello_html_m4dba5c85.gif hello_html_36a0cf41.gif х+5=0 hello_html_m5c3b2c00.gif

Тексеру х=-2, ((hello_html_155f086f.gif-4)hello_html_m7f1a9b09.gif=0•hello_html_m26550c76.gif=0

х=2 , (hello_html_21b87544.gif-4)hello_html_5e45d963.gif=0•hello_html_m69b14214.gif=0

х=-5, ((hello_html_m7d768cba.gif-4)hello_html_75e027cd.gif=21•0=0

Жауабы:-5; -2; 2


5. Үй тапсырмасы. §6. № 97 , 99 (2мин)

6. Сабақ қорытындысы. Оқушылардың жұмысын бағалау. (4мин)














Алгебра және анализ бастамалары 11 сынып Сабақ № 26 Мерзімі


Тақырып: Иррационал теңдеулер және олардың жүйелерін шешу

Сабақтың мақсаты: иррационал теңдеулерді және олардың жүйелерін шешу әдістерін меңгеріп, теңдеулерді шешу дағдыларын қалыптастыру.

Сабақтың міндеттері:

  • иррационал теңдеулерді және иррационал теңдеулерді жүйесін шешу әдістерін меңгеруін қамтамасыз ету;

  • оқушылардың алған білімдерін тереңдету, ойлау қабілеттерін дамыту;

  • оқушыларды жауапкершілікке ізденімпаздыққа, еңбексүйгіштікке, ұжымда жұмыс істей білуін тәрбиелеуді жалғастыру.

Сабақтың көрнекілігі: интерактивті тақта, карточкалар, схемалар

Сабақ түрі: жаңа материалды өту сабағы. (жалғасы) Оқыту әдісі: сұрақ-жауап, ізденіс, салыстыру.

Математиканың өзіндік тілі бар, ол-формулалар.

С.В Ковалевская

Сабақ барысы:

I. Ұйымдастыру кезеңі(2мин)

II. Өткенді пысықтау(5мин)

III. Жаңа материалды өту(10мин)

IV. Жаңа материалды бекіту(22мин)

V. Үйге тапсырма(2мин)

VI. Қорытынды(4мин)


1.Ұйымдастыру кезеңі (2мин): сәлемдесу, журналмен жұмыс, оқушыларды сабаққа дайындау, сабақтың мақсатын қою.


2.Өтілген материалды қайталау (5мин)

Сұрақтар:

1.а санының n-ші дәрежелі түбірі дегеніміз не?

2.Көбейтіндіден түбір шығару қалай орындалады?

3.Бөлшекпен түбір шығару қалай орындалады?

4.Түбірдің дәрежесі көрсеткішімен түбір таңбасының ішіндегі өрнектің көрсеткіші туралы ережені тұжырымда.

5.Түбірді дәрежеге шығару үшін не істеуге болады?

6.Түбірден түбір шығару қалай орындалады?

7.№97, №99- есептерді шығарылуын тексеру.

3. Жаңа материалды өту.(10мин)

Анықтама. Құрамында иррационал теңдеулері бар теңдеулер жүйесін иррационал теңдеулер жүйесі деп атайды.

Иррационал теңдеулер жүйесін шешу үшін теңдеулер жүйесін және иррационал теңдеулерді шешу әдістері қолданылады.

Иррационал теңдеулер жүйесін қарастырайық:

hello_html_m13163f1.gif

hello_html_m158fc22e.gif және hello_html_m53892f12.gif деп белгілейік. Сондаhello_html_101ebbe7.gif теңдеулер жүйесіне келеміз. Соңғы теңдеулер жүйесіне қосу тәсілін қолданып, а=2 және вhello_html_m143b2a0.gif аламыз. Енді алмастыруды ескерсек, hello_html_m349b68a9.gif2 жәнеhello_html_3710c7a9.gif иррационал теңдеулері шығады.Шыққан әрбір иррационал тедеуді шешіп, хhello_html_36f1f38c.gif және уhello_html_m7cd0d847.gif аламыз . Табылған хhello_html_1afd9b36.gif16 және уhello_html_1afd9b36.gif6 мәндерін берілген жүйеге қойсақ, олардың теңдеулер жүйесінің шешімі болатынына көз жеткіземіз. Жауабы: (16; 6).

4.Жаңа материалды бекіту ( 22мин)

Кітаппен жұмыс. №101, 103,105.

.№101 2) hello_html_5a4b2d25.gif hello_html_659ed642.gif hello_html_4243fc15.gif


hello_html_mee5ea0.gif

--------------------

11в=11

в=1 2а+10*1=8

2а=-2

а=-1

hello_html_m64979ee7.gif-1 hello_html_169281b2.gif=1

х=-1 у=1 Жауабы: (-1; 1).


Тақтада есеп. Карточка №1

hello_html_80ddb0.gif ху=в белгілеулерін енгіземіз.

а+в=5 а=5-в

22=13 {а22=13


(5-в)22=13

25-2в*5+в22=13

2-10в+12=0

в2-5в+6=0 Д=1>0

в1=2 в2=3 а1=3 а2=2

х=3 √ х=2

х=9 х=4 √ у=2 √ у=3

у=4 у=9 Жауабы: (9; 4),(4;9).


Карточка №2

hello_html_m6ee5bcfc.gif

hello_html_m387549d2.gif

hello_html_m4103db05.gif

hello_html_19b659e5.gif

hello_html_m7b4b6f0.gif hello_html_e1cff7c.gif

hello_html_4b850d3f.gif hello_html_m554b5561.gif

Шеш. жоқ. х=625

Тексеру:

х=625 hello_html_7daf8035.gif-10=25-3hello_html_4bc1a8d8.gif5-10=0

Жауабы : 625


5. Үйге: §6, №105, 107. (2 мин.)


6. Қорытынды. Оқушылардың жұмысын бағалау. (4мин)


Алгебра және анализ бастамалары 11 сынып Сабақ № 32 Мерзімі

Тақырып: Иррационал теңдеулер және олардың жүйелерін шешу

Сабақтың мақсаты: иррационал теңдеулерді және олардың жүйелерін шешу әдістерін меңгеріп, білім, білік, дағдыларын бекіту.

Сабақтың міндеттері:

  • иррационал теңдеулерді және иррационал теңдеулерді жүйесін шешу әдістерін меңгеруін қамтамасыз ету.

  • оқушылардың алған білімдерін тереңдету, ойлау қабілеттерін дамыту

  • оқушыларды жауапкершілікке, ізденімпаздыққа, еңбексүйгіштікке,ұжымда жұмыс істей білуін тәрбиелеуді жалғастыру.

Оқыту құралдары:интерактивті тақта, тест тапсырмалары ,схемалар

Сабақ типі: білімді бекіту сабағы Окыту әдісі: сұрақ-жауап,ізденіс, жинақтау,салыстыру.


Біле бер қанша білсең - тағы тіле,

Жетерсің мақсатыңа біле, біле.

Ж. Баласағұн

Сабақ барысы:

I. Ұйымдастыру кезеңі(1мин)

II. Өткенді пысықтау(5мин)

III. Оқушымен жеке жұмыс (9мин)

IV.Білімді бекіту. Карточкамен жұмыс (6мин)

V. Бақылау-бағалау кезеңі.Тест. (18мин)

VІ. Үйге тапсырма(1мин)

VIІ. Қорытынды(5мин)


1.Ұйымдастыру кезеңі (1мин): сәлемдесу, журналмен жұмыс, оқушыларды сабаққа дайындау, сабақтың мақсатын қою.

2.Өтілген материалды қайталау (5мин)

Сұрақтар:

1.Қандай теңдеуді иррационал теңдеу дейміз?

2.Иррационал теңдеулерді шешудің қандай әдістері бар?

3.Мүмкін болатын мәндер жиыны дегеніміз не?

4.Қандай түбірлерді бөгде түбірлер дейміз?

7.№ 105,107- есептерді шығарылуын тексеру.

3.Өткен материал бойынша есептер шығару

Оқушымен жұмыс, (9мин) №104. №106.

106 hello_html_m5cf1d61c.gif

hello_html_5765facc.gif=а , hello_html_m7c7290cf.gif

hello_html_6305493c.gif

--------------------

31а =62

а=2, в=3.

hello_html_5765facc.gif=2 hello_html_m12a72205.gif


х+4=4 у-2=9

х=0 у=11

Жауабы: (0; 11).



Карточка №1 тақтада(6 мин)

hello_html_5ba9a1cb.gif hello_html_m5b56503.gif hello_html_m50028e87.gif

hello_html_m497e3bb8.gif=-1 hello_html_m80b099c.gif hello_html_m128c0218.gif hello_html_m740b83e6.gif

Х=-1 у=-27 х=27 у=1

Жауабы: (-1; -27) , (27; 1)


Карточка №2

hello_html_m6ee5bcfc.gif

hello_html_m387549d2.gif

hello_html_m4103db05.gif

hello_html_19b659e5.gif

hello_html_m7b4b6f0.gif


hello_html_e1cff7c.gif

hello_html_4b850d3f.gif hello_html_m554b5561.gif

Түбірі жоқ х=625

Тексеру:

х=625 hello_html_7daf8035.gif-10=25-3hello_html_4bc1a8d8.gif5-10=0

Жауабы : 625


Тест тапсырмаларын орындау.(18мин)

І нұсқа.

1. Теңдеуді шешіңіз: hello_html_m5def0df5.gif

А) 1;-4

В) 4;-1

С) 8;-2

D) 1;4

Е) 3;5

2. Теңдеуді шешіңіз: hello_html_62eba2d9.gif

А) 2

В) 3

С) -2

D) 0

Е) 4


3. Теңдеуді шешіңіз: hello_html_m5f0c0366.gif

А) 25

В) 35

С) 5

D) Жауабы жоқ.

Е) 30


4. Теңдеуді шешіңіз:hello_html_1e669d7f.gif

А) Жауабы жоқ.

В) 8

С) 28

D) 38

Е) 18

5.Теңдеулер жүйесін шеш: hello_html_m44b588a7.gif

А) (16;2), (2;16).

В) (1;9), (9; 1).

С) (-1;-9), (-9;- 1).

D) (0;1), (1;0)

Е) (2; 8),(8;4).

6. n-шi дәрежелі арифметикалық квадрат түбірдің қасиеттерін жаз.

ІІ нұсқа

1. Егер х1, х2 келесі hello_html_me5bb431.gif теңдеуінің әртүрлі шешімдері болса, онда hello_html_m4064f41d.gif өрнегінің мәнін есептеңіз.

А) 14+hello_html_m3e0b887c.gif

В) 10+2hello_html_m3e0b887c.gif

С) 14+hello_html_33222fca.gif

D) hello_html_3e85b607.gif

Е) 14+hello_html_79a9c893.gif


2. Теңдеуді шешіңіз: hello_html_52db0ed8.gif

А) 1

В) -7

С) Шешімі жоқ

D) -1. Е) 5.

3. Теңдеуді шешіңіз: hello_html_231a04bf.gif

А) -2; -1.

В) 1; 2.

С) түбірі жоқ

D) 0

Е)

4. Теңдеуді шешіңіз: hello_html_m64787c26.gif

А) х = 5

В) х1 =7, х2 = -2,

С) х1 =5, х2 = -2, х3 = 7

D) х = 7

Е) х = 3

5. Теңдеулер жүйесін шеш: hello_html_60c9c1b.gif

А) (6;34).

В) (7;14).

С) (9;4).

D) (4;2).

Е) (1; 0).

6. Алғашқы функциялардың жалпы түрін жаз.


4. Үй тапсырмасы (1мин): §6.№323,325

Қорытынды. Оқушылардың жұмыстарын бағалау.(5мин)


Алгебра және анализ бастамалары 11 сынып Сабақ №27 Мерзімі


Сабақтың тақырыбы: рационал көрсеткішті дәреже

Сабақтың мақсаты: рационал көрсеткішті дәреже ұғымы және оның қасиеттеріне

түсінік беру, санның дәрежесі бойынша білімдерін

кеңейту, есептер шығаруда қасиеттерін қолдануды үйрету.

Сабақтың міндеттері:

Білімділік: рационал көрсеткішті дәреженің анықтамасы мен қасиеттерін

қолданып, өрнектердің мәнін есептеу, өрнектерді

ықшамдау, көбейткіштерге жіктеу бойынша білім,

білік дағдыларын қалыптастыру.

Дамытушылық: ойлау, шығармашылық қабілетін дамыту

Тәрбиелік: оқушыларды дәлдікке, зеректілікке, ұйымшылдыққа баулу.

Сабақтың түрі: жаңа білімді меңгеру сабағы

Сабақтың оқыту әдісі: деңгейлеп-саралап оқыту, сұрақ-жауап

Сабақтың көрнекілігі: интерактивті тақта, слайдтар.

Сабақтың жоспары:

  1. Ұйымдастыру кезеңі (1-2 минут):

  2. Ұй тапсырмасын тексеру (5 минут)

  3. Жаңа тақырыпты түсіндіру. (12 минут)

  4. Жаңа сабақты бекіту. (11 минут)

  5. Өзіндік жұмыс (10 минут)

  6. Рефлексия (2 минут)

  7. Үйге тапсырма (1 минут)

  8. Бағалау және қорытындылау. (3 минут)


Сабақтың барысы:


Естігенімді ұмытып қаламын,

Көргенімді есте сақтаймын,

Істегенімді жүзеге асырамын.

Конфуции


  1. Ұйымдастыру кезеңі : сәлемдесу, оқушыларды журнал бойынша түгелдеу, оқушылардың сабаққа дайындығын тексеру, сабақтың мақсатымен таныстыру және оқушылардың зейінін сабаққа аудару.

II.Үй тапсырмасын тексеру:

  1. Қиындық туғызған есептерді талдау.

  2. Шығарылған есептер бойынша сұрақтар қою.

  3. Оқушылардың дәптерлерін тексеру.

105

  1. hello_html_m1fc2bee5.gif

hello_html_247cdcf7.gif+hello_html_6d86c90f.gif

hello_html_772b52e.gif hello_html_4d4c0740.gif

hello_html_m7ed37499.gif

hello_html_1c56e10d.gif немесе hello_html_6fb7996.gif=0

hello_html_136c6c08.gif hello_html_64888979.gif=0

3x=5

x=hello_html_b424453.gif hello_html_m7f982208.gif

D<0 болғандықтан теңдеудің шешімі жоқ.

Жауабы: hello_html_b424453.gif


  1. hello_html_m33e2d2e.gif- квадрат түбірінің мағынасы болады?

Жауабы: а≥0

  1. hello_html_m3536414b.gifтеңдеуінен а-неге тең?

Жауабы: a=в2

  1. (hello_html_m33e2d2e.gif)2- өрнегі неге тең?

Жауабы: а

  1. hello_html_7393d2e7.gif , hello_html_m7b015506.gif , ... n-ші дәрежелі түбірдің қасиеттерін атаңыз?


III.Жаңа сабақ түсіндіру:

Кез-келген санды натурал дәрежеге нөлден өзгеше санды нөлінші және бүтін дәрежеге шығарып және қасиеттерін қайталау.

  • am. an=am+n

  • am : an=am-n

  • (am)n=amn

  • hello_html_6b77865b.gif=hello_html_4987db69.gif

  • hello_html_13f011be.gif0=1

  • hello_html_6b62666.gif

  • hello_html_1261667f.gifm >n болса , аm мен an- ді салыстырамыз: а>1 , hello_html_m52bc6a24.gif , 0<a <1 , hello_html_m50ddcf75.gif

  • (am)n=am*n


Ауызша жаттығулар:

Есептеңіздер

3-5 . 38=

3-5: 3-8=

(3-5)-8=

(3a)-5=

30=

Санды квадрат түрінде өрнектеңіз.

a , 2 , hello_html_m51c9acd8.gif

санды куб түрінде өрнектеңіз.

а , 5 , hello_html_5535a52b.gif




  1. Кез келген теріс емес санды оң және теріс бөлшек дәрежеге шығаруды түсіндіру, мысал келтіру.

  2. Рационал көрсеткішті дәреженің анықтамасын беру және анықтама бойынша hello_html_m19107b61.gif екенін түсіндіру және дәреженің негізі теріс сан болмайтынын қарастыру.

  3. Оқушыларды қатысьыра отырып мысалдарды қарастыру.

  1. Мысал. Рационал көрсеткішті дәрежені түбірлер арқылы жазу:

  1. hello_html_1680ae14.gif 2) hello_html_257e4c64.gif 3) hello_html_m47ea069b.gif

  1. Мысал. Рационал көрсеткішті дәреженің мәнін есептеңіз:

  1. hello_html_m1ba893de.gif 2) hello_html_m48ce65b4.gif 3) hello_html_6ca9b2fb.gif

  1. Дәреженің қасиеттері рационал көрсеткіштік дәрежелер үшін де орындалатынын түсіндіріп, а>0, в >0 және ке-келген r және s рационал сандары үшін теңдіктерді оқушыларға жаздырту. ar : as =ar-s қасиетін дәлелдету.

  2. Оқулықтағы n –ші дәрежелі түбірлердің қасиеттерін қолдануды 3-4 мысалдарда қарастыру.

3-мысал. Оқулықпен жұмыс (оқушылар өздігінен шығару жолын талдайды) Өрнекті ықшамдаңыздар:

  1. hello_html_2277b609.gif

  2. hello_html_m5e4898b5.gif: hello_html_m5a9a3ab7.gif


4-мысал. Салыстыру керек

  1. hello_html_m70c167f3.gif мен hello_html_1dd88f3c.gif

  2. hello_html_m561e1b4e.gif мен hello_html_5453903f.gif

  3. hello_html_72bd5e36.gifмен hello_html_444b1348.gif

IV. Жаңа сабақты бекіту. (18 минут)

А деңгейі және В деңгейінің есептерін тақтада шығару.

А деңгейі

  1. Есептер шығару №108 (1-2)

  2. Есептер шығару №110 (1-2)

  3. Есептер шығару №112 (1-2)

В деңгейі

  1. Есептер шығару №118 (1-2)

  2. Есептер шығару №119 (1-2)

  3. Есептер шығару №120 (1-2)

Шешуі:№108 берілген өрнектерді түбір түрінде жазу

  1. hello_html_66a3c59c.gif

110 өрнектің мәнін табыңдар.

  1. hello_html_3b845852.gif=hello_html_4786b5b7.gif =hello_html_461cb743.gif


112 өрнекті көбейткіштерге жіктеңдер:

  1. hello_html_m201de482.gif+hello_html_m7f073504.gif = hello_html_1666b49f.gif+hello_html_m7d5c4efd.gif=hello_html_m10ac616e.gif

118 шешуі

1)hello_html_m61856004.gif=hello_html_fb4c162.gif=hello_html_m231408bb.gif

120 өрнектің анықталу обылысын табыңдар:

  1. hello_html_14eac7e9.gif

Шешуі: анықталу обылысы R

  1. hello_html_m34a593b6.gif шешуі: анықталу обылысы R

  2. hello_html_m4dfde2d.gif шешуі: hello_html_m3f7cd4cd.gif =hello_html_m109df3c0.gif=hello_html_130da786.gif болғандықтан, hello_html_m36c86169.gif болады, алымы оң сан және бөлімі нөлден өзгеше болатын х-тің оң мәнінде бөлшектің мәні оң болады, анықталу обылысы (0; hello_html_m5d4202fa.gif)



V.Өзіндік жұмыс

I- нұсқа


  1. Өрнектің мәнін табыңыздар:

hello_html_m702bab.gif


  1. Бөлшекті қысқартыңыздар:

hello_html_m5c528410.gif

  1. Есептеңіздер :

hello_html_26aa9813.gifhello_html_302d2c3.gif

II- нұсқа

  1. Өрнектің мәнін табыңыздар:

hello_html_m534134b4.gif

  1. Бөлшекті құрастырыңыздар

hello_html_mf3f310e.gif

  1. Есептеңіздер

hello_html_ac9d094.gif

жауабы

I

II

1

6

1

-6

2

hello_html_m34e843c8.gif

2

hello_html_m7c529742.gif

3

-4

3

2


VI.Рефлексия

Берілген материалды қалай меңгердіңіздер?

  • жеңіл

  • бірқалыпты

  • қиын

VII.Үйге тапсырма: § 7 №114, №117, №114, №115

11-сынып. Алгебра және анализ бастамалары Алматы. "мектеп" 2011.

VIII.Бағалау және қорытындылау.

  1. hello_html_m3d323d7a.gif

  2. hello_html_m109784f0.gif

Алгебра және анализ бастамалары 11 сынып Сабақ № 28 Мерзімі

Сабақтың тақырыбы: Рационал көрсеткішті дәреже

Сабақтың мақсаты: рационал көрсеткішті дәреже тақырыбы бойынша алған білімдерін толықтыру және бекіту. Есеп шығару, білік дағдыларын қалыптастыру.

Сабақтың міндеттері:

Білімділік: рационал көрсеткішті дәреже тақырыбы бойынша есеп шығару, білік дағдыларын қалыптастыру.

Дамытушылық: оқушылардың есеп шығарудағы іскерліктерін, ой-өрісін және ойлау қабілеттерін дамыту.

Тәрбиелік: оқушыларды өз бетімен еңбек етуге ,өзін-өзі бағалауға, жауапкершілікке, ұйымшылдыққа тәрбиелеу.

Сабақтың түрі: бекіту сабағы

Сабақтың оқыту әдісі: сұрақ-жауап, топпен жұмыс,деңгейлеп-саралап оқыту технологиясы, өзіндік жұмыс, тест тапсырмалары.

Сабақтың көрнекілігі: интерактивті тақта, слайд, үлестірмелі материалдар

Сабақтың жоспары:

  1. Ұйымдастыру кезеңі (2 минут)

  2. Үй тапсырмасын тексеру (3 минут)

  3. Рационал көрсеткішті дәреженің қасиеттерін қайталау (3 минут)

  4. Ауызша жаттығу (3 минут)

  5. Тест тапсырмалары (10 минут)

  6. Білімді бекіту№116, (1-3), №117 (1-3), №121 ( 1-3)

Әр топтан бір оқушы тақтада жұмыс істейді. (7 минут)

  1. Өзіндік жұмыс (6 минут)

  2. Оқушылардың жұмысын топ бойынша бағалау. (3 минут)

  3. Рефлекция (3 минут)

  4. Үйге тапсырма (2 минут)

  5. Бағалау және қорытындылау. (3 минут)


Сабақтың барысы

Математика ақыл-ойды тәртіпке келтіреді,сондықтанда оны оқу керек.

М.В.Ломоносов

1. Ұйымдастыру кезеңі: оқушыларды түгелдеу, сабақтың мақсатын хабарлау, бағалау парағын тарату.

  1. Үй тапсырмасын тексеру.

    1. Қиындық туғызған есептерді қарастыру.

    2. Оқушылардан есептердің шығару жолдарын, жауабын ауызша сұрау.

    3. Үй тапсырмасының орындалуын тексеру

3. Ауызша жаттығулар:

Рационал көрсеткішті дәреженің қасиеттерін айту.


Тапсырмалар


1

1


2



3


4



5



6




7




8




Өрнекті ықшамдаңыздар:

hello_html_75f52e0f.gif

Есептеңіздер:

hello_html_m5f7a2c28.gif

Есептеңіздер:

hello_html_295edffc.gif

Есептеңіздер:

hello_html_5348174a.gif

Көбейткіштерге жіктеңідер:

hello_html_4b5d4ea3.gif

Есептеңіздер:

hello_html_57cc7e6e.gifhello_html_m53d4ecad.gif

Есептеңіздер:

hello_html_mdf33a8.gif

Теңдеуді шешіңіздер:

hello_html_2421a59e.gif, hello_html_m344e824a.gif



Тест тапсырмалары:

I Нұсқа

  1. Есептеңіздер:

hello_html_m313a71d8.gif

А) hello_html_m1ff2052f.gif В) 75 С) hello_html_6e1f2d05.gif D) 1 E) hello_html_4fbea8de.gif


2. Есептеңіздер:

hello_html_m2deabe94.gif

А) hello_html_4a7f1b06.gif B) hello_html_m5c55884a.gif c) hello_html_520b9adb.gif D) hello_html_m230ee816.gif

3. Көбейткішке жіктеңіздер:

hello_html_m50b70a13.gif

A) hello_html_1a994bf.gif B) hello_html_m5843d1df.gif C) m-n D) m+n E) hello_html_m1815abf8.gif

4. Есептеңіздер:

hello_html_724eb202.gif

A)hello_html_m1bc212e4.gif B) hello_html_m308d32cb.gif C) hello_html_m36325533.gif D) 14 E) X+14

5. Бөлшекті ықшамдаңыздар:

hello_html_617adf3d.gif

A) hello_html_79ee5c87.gif B) hello_html_m50433809.gifC) hello_html_735f82f5.gif D) 14 E) X+14

6. Өрнекті ықшамдаңыздар:

hello_html_29319ddf.gif

A) hello_html_2ffb7b4.gif B)hello_html_5b0cf9d7.gif C) hello_html_5adc8c2b.gif D) 1 E) x*y

II Нұсқа

  1. Есептеңіздер:

hello_html_md716593.gif

A) 14 B) hello_html_42567408.gif C) 12 D) 1 E) -12

2.Есептеңіздер:

hello_html_255b567b.gif

A) hello_html_73402229.gif B) 50hello_html_3806e4a5.gif c) hello_html_m4886c9ed.gif D) hello_html_490c3c57.gif E) hello_html_m37eec624.gifhello_html_m53d4ecad.gifhello_html_m259bc4ff.gif

3. Көбейткіштерге жіктеңіздер:

hello_html_1afd88b.gif

  1. hello_html_1c6ea31e.gif B) hello_html_m104197b2.gif C) a-b D) 0 E) hello_html_m2c7c2dae.gif

  1. Есептеңіздер:

Тесті жауабы

I-Нұсқа

II-Нұсқа

1

C

C

1

2

B

D

2

3

B

A

3

4

A

F

4

5

C

B

5

6

B

B

6

hello_html_1285d745.gif
  1. hello_html_7f6bb7cc.gif B) x C) 1 D) x+2 E) hello_html_m485a6e59.gif

  1. Бөлшекті ықшамдаңыздар:

hello_html_4b682215.gif

  1. X-5 B) hello_html_m4cbda761.gif -5 C) 5x D) x+3 E) 1

  1. Өрнекті ықшамдаңыздар:

hello_html_m2a76bdb0.gif

  1. 5 B) hello_html_m4cbda761.gif /5 C) 5x D) 2x+3 E) -x



Есептер шығару.

Берілген тапсырмаларды оқушылар интерактивті тақтада орындайды.

I-топ

  1. 121 (1)

II-топ

122 (2)

III-топ

121 (3)

  1. 123 (1)

123 (2)

123 (3)

7. Өзіндік жұмыс (деңгейлік тапсырмалар орындау)

I-топ

II-топ

I-деңгей өрнекті ықшамдандар hello_html_m4fdf9148.gif

II-деңгей есептеу hello_html_m138ee33.gif

II-деңгей есептеу hello_html_m3cce30f7.gif


I-деңгей өрнекті ықшамдандарhello_html_m2ab64b5.gif

hello_html_m2b6d23e2.gif+hello_html_4ea7161.gif

II-деңгей есептеу hello_html_m48819d1b.gif


III-топ

I-деңгей hello_html_62d39932.gif

II-деңгей есептеу hello_html_m6cf32657.gif

III –деңгей hello_html_m5cf947c4.gif


5. Бағалау парағы бойынша әр-топтың ұпайын есептеу. Бағалау парағына баға қою.







1.Үй тапсырмасы (ауызша жаттығу)


2. Тест тапсырмасы


3. Есептер шығару


4. Өзіндік жұмыс

Iтоп

IIтоп

IIIтоп






6. Топ жетекшілері өз тобындағы оқушылардың білімдерін бағалау. Қорытынды

7.Үйге тапсырма №104, №116 (А.Е.Әбілқасымова. « Алгебра және анализ бастамалары-11». Алматы. "мектеп" 2011.)

























Сабақ-24

Сабақтың тақырыбы: Нақты санның п- дәрежелі түбір және оның қасиеттері.

Сабақтың мақсаты: -оқушыларға п- дәрежелі түбір ұғымы мен оның қасиеттерін және п-дәрежелі түбір табу, п- дәрежелі түбірдің қасиеттерін пайдалану білік, дағдыларын менгерту.

Білімдік:Оқушыладың п- дәрежелі түбір анықтамасын және оның шешу тәсілдерін білу, п- дәрежелі түбірдің қасиеттерін қолданып есептерді шығара білу

Дамытушылық:Оқушыладыңлогикалық ойлау қабілеті мен есептеу дағдыларын жетілдіріп, белсенділігін дамыту, пәнге деген қызушылығын арттыру

Тәрбиелік: Еңбек сүйгіштікке, ұқыптылық және тиянақтылыққа, шығармашылық белсенділікке баулу, көпшіл, ұйымшыл болуға тәрбиелеуге күш салу.

Сабақ типі:Білім мен икем дағдыны бекіту сабағы

Сабақ түрі: аралас сабақ

Көрнекілігі: оқу құралдары, интерактивті тақта,

Сабақ жоспары:

I.Ұйымдастыру кезеңі.

II.Өткен теориялық материалдарды қайталау.

ІІІ.Жаңа сабақты меңгерту

ІҮ. Практикалық тапсырмалар орындау арқылы мақсатқа жету.

Ү. Үйге тапсырма. Бағалау.


І.Ұйымдастыру кезеңі.

Оқушыны түгендеу, сабаққа даярлау

ІІІ.Өткен сабақты пысықтау.

  1. Енді а санының п-ші дәрежелі түбірінің анықтамасын еске түсірейік Анықтама.асанының п -ші дәрежелітүбірідеп п –ші дәрежесі а санына тең болатын b санын атайды. Анықтама бойынша

п√а=b,мұндағыа=bп bп =а (1)

  1. а санының п-шы дәрежелі түбір табуды түбір шығару дегеніміз не?

  2. Сіздерге екінші дәрежелі арифметикалық түбірдің қасиеттері белгілі.Ол қасиеттер п кез келген натурал сан болғанда да орындалады. Егер п және m кез келген натурал сандар, а және в кез келген теріс емес нақты сандар болса онда түбірдің негізгі қасиеттерін қайталайық:

  • Көбейтіндіден түбір шығару hello_html_m3e5dacf7.gif

  • Бөлшектен түбір шығару hello_html_m2b136dc9.gif

  • Түбірді дәрежеге шығару hello_html_788685d0.gif

  • n-ші дәрежелі түбірдің n дәрежесі hello_html_m2b79ab4.gif

  • Түбірден түбір алу ережесі hello_html_m184cd7b0.gif

  • Түбір және түбірдің астындағы сандардың дәреже көрсеткіштерін қысқарту hello_html_438a0e9.gif


Есеп шығару;а) Оқулықпен жұмыс



  • 9,(1,3),Амалдарды орындау І деңгей




  • 81(1,3), Амалдарды орындау ІІдеңгей




  • 88(3,4),Өрнекті ықшамдауІІІ деңгей

ә)денгейлік тапсырмалар орындауарқылы

І деңгей

Өрнектің мәнін есептеңдер:


1. hello_html_5f15f72b.gif

2. hello_html_2e7502f0.gif

3hello_html_m43ecefd2.gif. hello_html_2d5c417.gif


4hello_html_6fcbfb5c.gif. hello_html_m62990ef4.gif

5. hello_html_5dc71682.gif

hello_html_m53d4ecad.gif


ІІ деңгей

Ықшамдаңдар:


1. hello_html_m216fe87b.gif

2. hello_html_m54241491.gif

Амалдарды орындаңдар:


3hello_html_6b9c1b29.gif. = hello_html_meab70df.gif ;


4hello_html_m59015284.gif. =hello_html_5042249c.gif


ІІІ деңгей

Өрнекті ықшамдаңдар:

hello_html_m633263d9.gif

=hello_html_m26100d2c.gif

б)(тақырыпты бекіту ретінде интерактивты тақтада)Тест тапсырмаларыберіледі


1hello_html_m71652c97.gif. Өрнекті ықшамдаңдар:







2hello_html_m1fec03c0.gif.Өрнектің мәнін табыңдар:








3hello_html_m2556ef61.gif. Есептеңдер:









4. Есептеңдер:

hello_html_31899a28.gif






5hello_html_m2ed909b5.gif. Амалдарды орындаңдар:










1

2

3

4

5

С

А

А

В

А


ІІІ.Қорытынды. Сұрақ-жауап әдісімен нақты санның п- дәрежелі түбір және оның қасиеттерін қайталап шығу.

ІV.Бағалау.Оқушылар бағалау парағы бойынша бағаланады

V. Үйге тапсырма беру. «А» деңгейі№6, «В»деңгейі 8, 81(,4)

«С» деңгейі № 89.


























Алгебра және анализ бастамалары 11 сынып Сабақ № 29 Мерзімі


25 сабақ

Сабақтың тақырыбы: Дәрежелік функция

Сабақтың мақсаты: Дәрежелік функция ұғымымен, дәрежелік функцияның

қасиеттерімен таныстыру, дәрежелік функцияның

графигін салуды үйрету.

Білімділік: Функция графигінін жалпы түрін және дербес жағдайларындағы

графиктерін салуды үйрету, менгерту.

Дамытушылық: Оқушылардың ой-өрісін зеректілігі мен тапқырлық

қасиеттерін дамыту.

Тәрбиелік: Өзіндік ізденіс, оқушыларды белсенділікке,

жинақтылыққа, математикалық тілде сөйлей білуге тәрбиелеу.

Сабақтың көрнекілігі: Интерактивті тақта, сызба құралдары, слайдтар

Сабақтың түрі: Лекция сабақ

Оқыту әдісі: Түсіндірмелі-иллюстративті әдіс

Сабақ жоспары

  1. Ұйымдастыру кезеңі.(Сабақтың мақсатын хабарлау. 2-минут)

  2. Жаңа сабақты түсіндіру.(20 минут)

  3. Сабақты бекіту (15 минут)

  4. Сабақты қорытындылау (4 минут)

  5. Үй тапсырмасы (4 минут)

Сабақтың барысы:

  1. Ұйымдастыру

  2. Сабақтың мақсатын хабарлау

  3. Жаңа сабақ

hello_html_310d3f55.gifдәрежелік функция, х-тәуелсіз айнымалы,

r-кез келген рационал сан.

Көрсеткішіне байланысты дәрежелік функцияның түрлерін қарастырайық.

  1. r -натурал сан болса, hello_html_m4f80e63b.gifn натурал көрсеткішті дәрежелік функция.

n=1, у =х графигі түзу сызық.

n=2, у=х2 графигі парабола.

n=3, у=х3 графигі кубтық парабола.

hello_html_48091f2c.jpg








n=2k және n=2k+1 болғанда y=xn функциясының қасиеттері



1-кесте

Функцияның қасиеттері

y=xn n hello_html_m289d78ff.gif N

n= 2k

n=2k+1

Анықталу облысы

R

R

Мәндерінің жиыны

[ 0; + hello_html_m74e6612e.gif)

R

Жұптығы, тақтығы

жұп

тақ

Функцияның нольдері

x=0

x=0

Өсу аралықтары

(0; + hello_html_m74e6612e.gif)

R

Кему аралықтары

(-hello_html_m74e6612e.gif; 0)

-

Ең үлкен мәні

-

-

Ең кіші мәні

f(0)=0

-

Таңба тұрақтылық аралықтары

(0; + hello_html_m74e6612e.gif) аралығында f(x)>0

(-hello_html_m74e6612e.gif; 0) аралығында f(x)<0

(0; + hello_html_m74e6612e.gif) аралығында f(x)>0

hello_html_48091f2c.jpghello_html_48091f2c.jpg














2. r – бүтін теріс сан (r=-n)

y=x-n = hello_html_m6463c746.gif - бүтін теріс көрсеткішті дәрежелік функция.

  1. n – жұп сан ә) n – тақ сан

n = 2, y=hello_html_m6e170490.gif n = 1, y = hello_html_m5b5991fa.gif


















hello_html_48091f2c.jpghello_html_48091f2c.jpg















n=2k және n=2k+1 болғанда y=hello_html_56f4024c.gif функциясының қасиеттері

2-кесте

Функцияның қасиеттері

y=x-n n hello_html_m289d78ff.gif N

n= 2k

n=2k+1

Анықталу облысы

(-hello_html_m74e6612e.gif; 0) hello_html_m1892df5d.gif( 0; + hello_html_m74e6612e.gif)

(-hello_html_m74e6612e.gif; 0) hello_html_m1892df5d.gif( 0; + hello_html_m74e6612e.gif)

Мәндерінің жиыны

(0; + hello_html_m74e6612e.gif)

(-hello_html_m74e6612e.gif; 0) hello_html_m1892df5d.gif( 0; + hello_html_m74e6612e.gif)

Жұптығы, тақтығы

жұп

тақ

Функцияның нольдері

-

-

Өсу аралықтары

(-hello_html_m74e6612e.gif; 0)

-

Кему аралықтары

(0; + hello_html_m74e6612e.gif)

(-hello_html_m74e6612e.gif; 0) hello_html_m1892df5d.gif( 0; + hello_html_m74e6612e.gif)

Ең үлкен мәні

-

-

Ең кіші мәні

-

-

Таңба тұрақтылық аралықтары

(-hello_html_m74e6612e.gif; 0) hello_html_m1892df5d.gif( 0; + hello_html_m74e6612e.gif) аралығында f(x)>0

(-hello_html_m74e6612e.gif; 0) аралығында f(x)<0

(0; + hello_html_m74e6612e.gif) аралығында f(x)>0

hello_html_m68670e78.jpghello_html_m68670e78.jpg











3. r = hello_html_m7c6d94a4.gif , n>1 y= xhello_html_556de78f.gif = hello_html_m1b038bcf.gif дәрежелік функция

Мысалы. n=2, y=xhello_html_f70412d.gif n=3, y=xhello_html_m4e4e88dd.gif


hello_html_m5734185d.jpghello_html_m5734185d.jpg














n=2k және n=2k+1 болғанда y=hello_html_56f4024c.gif функциясының қасиеттері

3-кесте

Функцияның қасиеттері

y=hello_html_56f4024c.gifn >1

n= 2k

n=2k+1

Анықталу облысы

[ 0; + hello_html_m74e6612e.gif)

R

Мәндерінің жиыны

[ 0; + hello_html_m74e6612e.gif)

R

Жұптығы, тақтығы

жұп емес, тақ емес

жұп емес

Функцияның нольдері

x=0

x=0

Өсу аралықтары

(0; + hello_html_m74e6612e.gif)

R

Кему аралықтары

-

-

Ең үлкен мәні

-

-

Ең кіші мәні

f(0)=0

-

Таңба тұрақтылық аралықтары

(0; + hello_html_m74e6612e.gif) аралығында f(x)>0

(-hello_html_m74e6612e.gif; 0) аралығында f(x)<0

(0; + hello_html_m74e6612e.gif) аралығында f(x)>0

hello_html_m5734185d.jpghello_html_m5734185d.jpg







Сабақты бекіту

Жалпы түрі

Графигі

Анықталу облысы

Дербес

түрі

Анықталу облысы

Графигі

1

y=x,

xhello_html_m289d78ff.gifR

hello_html_m726d8aab.jpg








y= 2x+3

xhello_html_m289d78ff.gifR

xhello_html_m289d78ff.gif (-hello_html_m74e6612e.gif;+hello_html_m74e6612e.gif)

hello_html_m726d8aab.jpg

2

y= x2,

xhello_html_m289d78ff.gifR


xhello_html_m289d78ff.gif(-hello_html_m74e6612e.gif;+hello_html_m74e6612e.gif)

y= (2x+3)2

xhello_html_m289d78ff.gifR

xhello_html_m289d78ff.gif (-hello_html_m74e6612e.gif;+hello_html_m74e6612e.gif)

hello_html_168b263a.jpg







3

y= hello_html_786978dd.gif,

xhello_html_3750bfcb.gif0

hello_html_53181eaa.jpg








y= hello_html_4e650c55.gif

xhello_html_3750bfcb.gif-hello_html_m5a1ffc7d.gif

xhello_html_m289d78ff.gif(-hello_html_m74e6612e.gif;-hello_html_m5a1ffc7d.gif) hello_html_m1892df5d.gif(-hello_html_m7b7fec65.gif;+hello_html_m74e6612e.gif )

hello_html_70c590d7.jpg

4


hello_html_m27b8b91d.jpg







xhello_html_m289d78ff.gif (-hello_html_m74e6612e.gif;0)

hello_html_m1892df5d.gif(0; +hello_html_m74e6612e.gif )

y= hello_html_56007da5.gif

xhello_html_3750bfcb.gif-hello_html_m5a1ffc7d.gif

xhello_html_m289d78ff.gif(-hello_html_m74e6612e.gif;-hello_html_m5a1ffc7d.gif) hello_html_m1892df5d.gif(-hello_html_m7b7fec65.gif;+hello_html_m74e6612e.gif )

hello_html_1993e09e.jpg

5

y= hello_html_5ab21ae6.gif, xhello_html_m289d78ff.gifR, x=0


xhello_html_m289d78ff.gif[0; +hello_html_m74e6612e.gif)

y= hello_html_51893c42.gif

xhello_html_m78774d40.gif-hello_html_m5a1ffc7d.gif

xhello_html_m289d78ff.gif [-hello_html_m7b7fec65.gif;+hello_html_m74e6612e.gif )

hello_html_m5d47bb3e.jpg

6

y= hello_html_m3bf6e1e5.gif, x>0, y>0

hello_html_m27b8b91d.jpg







y=hello_html_70b24e1e.gif

x>-hello_html_m5a1ffc7d.gif y>0

xhello_html_m289d78ff.gif(-hello_html_m7b7fec65.gif;+hello_html_m74e6612e.gif )

hello_html_387dd43.jpg

7

y= hello_html_2909db48.gif , xhello_html_m289d78ff.gifR


xhello_html_m289d78ff.gif (-hello_html_m74e6612e.gif;+hello_html_m74e6612e.gif)

y= hello_html_20eba192.gif

xhello_html_m289d78ff.gifR

xhello_html_m289d78ff.gif (-hello_html_m74e6612e.gif;+hello_html_m74e6612e.gif)

hello_html_299733a1.jpg





Сабақты қорытындылау, оқушылар білімін бағалау.

Үйге тапсырма: §10, есеп № 150,151









26-сабақ

Сабақтың тақырыбы: Дәрежелік функция және оның қасиеттері.

Сабақтың мақсаты : Оқушылардың дәрежелік функция

тақырыбы бойынша алған білімдерін жүйелеу;

а) білімділік: Дәрежелік функцияның графигі мен

қасиеттерін түрлі есептер шығаруда қолдану;

ә) дамытушылық: Оқушылардың ойлау қабілеттерін,

логикалық ойлау қабілеттерін, білік дағдыларын

дамыта отырып,интеллектуалдылығы мен ой

ұшқырлығын қалыптастыру;

б) тәрбиелілік: Есеп шешімін іздеу арқылы

қиыншылықты жеңуге, ұйымшылдыққа, дербестікке,

дәлдікке тәрбиелеу;


Сабақтағы көрнекілік: Интерактивті тақта, компьютер, презентация.

Сабақ түрі: Өтілген тақырып бойынша алған білімдерін бекіту, жетілдіру

және тереңдету, зерттеулер жүргізу сабағы.

Әдіс-тәсілдер: Топтық жұмыс, өзара тексеру, деңгейлік тапсырмалар,

тестілеу, графиктермен жұмыс.

Сабақтың түрі: Аралас сабақ

Сабақ жоспары

  1. Ұйымдастыру кезеңі.(Сабақтың мақсатын айқындау. (2-мин)

  2. Өтілген тақырыпты меңгеруде тірек болатын оқушылардың үй тапсырмасының дұрыстығын тексеру. (5-7мин)

  3. Сабақты бекіту есептері.Тест (30мин)

  4. Үй тапсырмасы (2-3мин)

  5. Сабақты қорытындылау. Рефлексия (2-3мин)

Сабақтың барысы:

  1. Ұйымдастыру

  2. Өтілген тақырыпты меңгеруде тірек болатын оқушылардың үй тапсырмасының дұрыстығын интерактивті тақтада тексеру


Өтілген тақырыпты қайталау, білімдерін жүйелеу.Үйге берілген есептерді тексеріп шығу.

Анықтама: hello_html_7ededc44.gifформуласымен көрсетілген функция дәрежелік функция деп аталады.(Дәреже көрсеткіші α-ға тең.)

Дәрежелік функция қасиеттері мен графигі тақырыбы бойынша оқушыларға берілетін сұрақтар. (Интерактивті тақтада) Кестемен жұмыс.




р/с

Функция

Графигі

Анықталу облысы

Мәндер облысы

Өсу және кему аралықтары

1

hello_html_m12853959.gif








2


hello_html_m7c1f7447.gif







3

hello_html_m590a69db.gif






4

hello_html_4ad58bd2.gif





5

hello_html_m3b1d5e92.gif







6

hello_html_671a3196.gif









Сабақты бекіту есептері:

152 hello_html_m4db7b803.gif функциясының тақ-жұптығын анықтаңдар.

  1. hello_html_m5fd56bb2.gif; hello_html_m575353b6.gif- тақ функция

  2. hello_html_m610a61b0.gif;hello_html_m60214493.gif-жұп функция

  3. hello_html_m3cf2a3ab.gif;hello_html_429f2648.gif- тақ функция


Тест тапсырмалары (10мин)

I нұсқа

  1. Мына функциялардың қайсысы дәрежелік функцияға жатады:

А) hello_html_m6fc6bfe0.gif В) hello_html_m7c74bfd2.gif С) hello_html_m6f27e987.gif Д) hello_html_m76be836c.gif) Е) hello_html_m7c83494d.gif

  1. hello_html_m15f4a5b4.gifфункциясының анықталу облысын көрсетіңіз:

А) Натурал сандар жиыны В) Бүтін сандар жиыны

С) Рационал сандар жиыны Д) Нақты сандар жиыны

Е) Теріс емес сандар жиыны


  1. hello_html_m381ccce9.gifфункциясның графигі қай координаталық ширектерде орналасады:

А) I және II В) II және IV С) II және III Д) I және III Е) I және IV


  1. hello_html_m15f4a5b4.gifфункцияларының мәндерінің облысын көрсетіңіз.

А) Теріс емес сандар жиыны В) Бүтін сандар жиыны

С) Натурал сандар жиыны Д) Нақты сандар жиыны

Е) Рационал сандар жиыны


  1. hello_html_m4039c30b.gifфункциясының графигі қандай нүкте арқылы өтеді.

А) (2;16) В) (-2;32) С) (3; 243) Д) (-1;0) Е) (-4; -64)


  1. hello_html_712f85d6.gifфункциясының графигі қай нүкте арқылы өтеді.

А) (12; 144) В) (121; 11) С) (121; hello_html_m78531b32.gif11) Д) (1;0) Е) (121; 11)


  1. hello_html_m65e01d88.gifфункция графигі қандай координаталық ширектерде орналасқан.

А) I және III В) II және IV С) II және III Д) I және II Е) I және IV


  1. hello_html_2ae91886.gifтеңдеуінің неше шешімі болатынын анықтаңдар.

А) жоқ В) екі С) бір Д) үш Е) жеті


  1. hello_html_3acd9b9.gifтеңдеуінің неше шешімі болатынын анықтаңдар.

А) жоқ В) екі С) бір Д) үш Е) төрт

  1. hello_html_m2065c1d5.gifфункциясының графигі А(-243; -3) нүктесі арқылы өтетін болса, hello_html_m601acf03.gif-ді табыңдар.

А) hello_html_m3f54b742.gif В) 5 С) -5 Д) 3 Е) 0

II нұсқа


  1. Мына функциялардың қайсысы дәрежелік функцияға жатады:

А) hello_html_1fcb3df5.gif В) hello_html_m226a2058.gif С) hello_html_m6f27e987.gif Д) hello_html_661300a5.gif) Е) hello_html_m54c4a1e.gif

  1. hello_html_16bf95df.gifфункциясының анықталу облысын көрсетіңдер:

А) Натурал сандар жиыны В) Бүтін сандар жиыны

С) Рационал сандар жиыны Д) Нақты сандар жиыны

Е) Теріс емес сандар жиыны

  1. hello_html_434f6f22.gifфункциясның графигі қай координаталық ширектерде орналасады:

А) I және II В) II және IV С) II және III Д) I және III Е) I және IV


  1. hello_html_m60841ac8.gifфункцияларының мәндерінің облысын көрсетіңдер.

А) Теріс емес сандар жиыны В) Бүтін сандар жиыны

С) Натурал сандар жиыны Д) Нақты сандар жиыны

Е) Рационал сандар жиыны


  1. hello_html_m5f9f8628.gifфункциясының графигі қай нүкте арқылы өтеді.

А) (0;1) В) (-2;-128) С) (2; -128) Д) (-128;2) Е) (-128; -2)


  1. hello_html_m777f9665.gifфункциясының графигі қай нүкте арқылы өтеді.

А) (3; 27) В) (-3; -27) С) (27; hello_html_m78531b32.gif3) Д) (27;3) Е) (-27; 3)


  1. hello_html_m3a67802e.gifфункция графигі қандай координаталық ширектерде орналасқан.

А) I және III В) II және IV С) II және III Д) I және II Е) I және IV

  1. hello_html_2fa351e.gifтеңдеуінің неше шешімі болатынын анықтаңдар.

А) жоқ В) екі С) бір Д) үш Е) жеті


  1. hello_html_m293479a4.gifтеңдеуінің неше шешімі болатынын анықтаңдар.

А) жоқ В) екі С) бір Д) үш Е) төрт


  1. hello_html_m2065c1d5.gifфункциясының графигі А(-216; -6) нүктесі арқылы өтетін болса, hello_html_m601acf03.gif-ді табыңдар.

А) hello_html_m233bf45f.gif В) 6 С) -5 Д) 3 Е) 0


Деңгейлік тапсырмалар

А

Функцияның тақ-жұптығын анықта: hello_html_m769039c9.gif, hello_html_1febc5f1.gif,hello_html_mc92b769.gif

В

hello_html_64dab3df.gifФункциясына тиісті нүктелерді анықтаңдар: А(-1;1), В(0:0), С(2;16), Д(16;2), Е(625;5), F(-81;-3)



Сабақты қорытындылау:

«Рефлексия»

Бүгінгі сабақта: Не білдік? Не түсіндік?

Оқушылар жауабы:

«Тыңдағанымды – ұмытпаймын,

Көргенімді – есімде сақтадым,

Қолыммен істегенімді - түсіндім.»


Б а ғ а л а у п а р а ғ ы:












Оқушылардың аты-жөні


Үй тапсырмасы



Сабақтағы оқушы жауабы



Тест


Қорытынды


1






2






3






4







Үйге тапсырма: §10, №152 (4-9),№153








































28-сабақ.

Сабақтың тақырыбы:

Нақты көрсеткішті дәрежелік

функцияның туындысы мен интегралы.


Сабақтың мақсаты:

Нақты көрсеткішті дәрежелік функцияның

туындысы мен интегралын таба білу.

Міндеттері:

  • Нақты көрсеткішті дәрежелік функцияның

туындысы мен интегралын табудың негізгі формулаларын білу және есеп шығару барысында қолдана білуін меңгеру;

  • Оқушылардың есте сақтау арқылы біліктілік қабілеттерін дамыту;

  • Сабақ барысында негізгі мәселені өзі ажырата отырып, пәнге қызығушылығын арттыру.


Сабақтың типі: Жаңа білімді меңгеру.

Сабақтың түрі: Проблемалық баяндау.


Оқытудың техникалық құралдары: интерактивті тақта, слайдтар, сызбалар.

Сабақтың ұраны:

Жастықтың оты қайдасың,

Жүректі түртіп қозғамай.

Ғылымның біліп пайдасын

Дүниенің көркін болжамай.

Абай.

Сабақтың жоспары:

  1. Ұйымдастыру және мақсатты айқындау. (1 мин)

  2. Жаңа сабақты белсенді меңгеруге оқушыны дайындау .(5 мин)

  3. Жаңа білімді меңгеру. (15 мин)

  4. Жаңа білімді ұғыну . (5 мин)

  5. Жаңа білімді бекіту. (14 мин)

  6. Сергіту сәті (2 мин)

  7. Сабақты қорытындылау. (2 мин)

  8. Үй тапсырмасын орындауға нұсқау. (1 мин)



Сабақтың өту барысы:

  1. Ұйымдастыру және мақсатты айқындау кезеңі.

  2. Жаңа сабақты белсенді меңгеруге оқушыны дайындау. Интерактивті тақтадағы формулаларды еске түсіре отырып , ауызша мысалдарды шешу:

  1. а21/4 =6. (х)/=

  2. 4-2= 7. (хn)/=

  3. (-2,2)0= 8. (hello_html_m497c5a7c.gif/=

  4. (hello_html_1fbae48a.gif)-3= 9. (3 hello_html_m7cbb1bcb.gif/=

  5. 363/2= 10. (0,09)1/2=

III. Жаңа білімді меңгеру.

Балалар! Біз алдымен нақты көрсеткішті дәрежелік функцияның туындысын есептеу формуласымен танысайық.

10-сыныптың алгебра курсынан

n)/=n*xn-1 (n-бүтін сан ) формуласын білеміз. Бұл формуланың кез келген n бүтін сан үшін орындалатынын математикалық индукция әдісімен дәлелдейік.

Дәлелдеуі:

  1. n=1болғанда х/=1 болады. f(х)=х функциясының туындысын табатын болсақ, онда

f(х)=х ,

f+hello_html_5c43a90e.gif)=х +hello_html_5c43a90e.gif,hello_html_m675cc83a.giff+hello_html_5c43a90e.gif)- f(х)=(х +hello_html_2daa9448.gif. Ендеше

hello_html_m2356055b.gif =1 hello_html_m63b2ffad.gif у/=hello_html_3eade17e.gif болады. Сондықтан ,

n=1болғанда х/=1 болады.

  1. n=k үшін де бұл формула дұрыс деп алайық , яғни (хk)/=k*xk-1

  2. n=k+1 үшін (хk+1)/=(k+1)*xk формуласы дұрыс , себебі

хk+1= xk *х түрінде жазып , туындысын табатын болсақ ,

k+1)/= (xk hello_html_35e8341e.gifх) = (xk)/ hello_html_35e8341e.gifх+ xk hello_html_35e8341e.gifх/ = kxk-1 х+ xk hello_html_35e8341e.gif1= (k+1) xk.

Сонымен , бұл формула кез келген n бүтін сан үшін дұрыс болады.hello_html_m7f4c6ca2.gif онда у=hello_html_245b1fad.gif дәрежелік функциясының туындысы

hello_html_cec0498.gif

формуласымен есептелінеді.


Енді нақты көрсеткішті дәрежелік функцияның интегралын табайық.

f(х)= xk функциясының алғашқы функциясы

F(х)=hello_html_57feba53.gif, мұндағы k hello_html_m6ce8f04b.gif және khello_html_m3160768f.gif. Осы формула нақты көрсеткішті дәрежелік функция үшін де дұрыс екенін туындының формуласын дәлелдегендей көрсетуге болады, кез келген нақты сан үшін дәрежелік функцияның интегралы мына формуламен анықталады:


hello_html_1ce8e9c1.gif

IV. Жаңа білімді ұғыну кезеңі.

Енді бірнеше мысалдар келтірейік:

1-мысал. у=hello_html_2d969293.gif функциясының туындысын табайық.

Шешуі:

hello_html_2b3e5303.gif


Жауабы: hello_html_4b49caa4.gif

2-мысал. 2 2

hello_html_438e1b6b.gifhello_html_438e1b6b.gifhello_html_m2f1e187c.gif-2 dx=3hello_html_m66f3e803.gif hello_html_m10c0feba.gif =-3hello_html_m66f3e803.gif х-1 = -3(2-1-(-3)-1)=-3(hello_html_e1ff1df.gif+hello_html_7c19c2ee.gif)=-3hello_html_m66f3e803.gifhello_html_m2fd0ddf.gif

-3 -3

=-2,5

Жауабы: -2,5

V. Жаңа білімді бекіту кезеңі.

Сынып: оқулықтан №159 , 160 ,162 .Жеке оқушыларға карточка



Есепте:

hello_html_m7752d5cc.jpg



у=f(х) функциясының hello_html_48b878a8.gif кесіндісіндегі ең үлкен және ең кіші мәнін тап:

f(х)=hello_html_m1151d17f.gif , hello_html_m971a99c.gif


Есепте:

hello_html_m12c19576.jpg


у=f(х) функциясының алғашқы функциясын анықта:

f(х) =hello_html_m46c9c90a.gif +hello_html_7f7f8278.gif

VI . Сабақты қорытындылау. «Талапкер-2011»

математикадан ҰБТ-ке дайындалуға арналған оқу

құралынан ауызша есептер:

  1. Функцияның туындысын табыңдар: у=х-3+4х-5

  2. Функцияның туындысын табыңдар: у-4 +4х1/2 -5

  3. Функция берілген f(х)= hello_html_372781c.gifhello_html_50d4493b.gif , туындысын табыңдар.

  4. Интегралды есептеңдер:

hello_html_m51e3ac46.gif=

  1. Алғашқы функциясын анықтаңдар:

а) f(х)=-2hello_html_71cb1415.gif

ә) f(х)=hello_html_dfa5126.gif hello_html_1b377155.gif



VI. Үй тапсырмасын орындауға нұсқау. №158,161.






























29-сабақ.

Сабақтың тақырыбы:

Нақты көрсеткішті дәрежелік

функцияның туындысы мен интегралы.


Сабақтың мақсаты:

Нақты көрсеткішті дәрежелік функцияны

интегралдау мен дифференциалдау әдісін

білу, алған теориялық білімдерін практикада

қолдана алу . ҰБТ-ке дайындық жұмысын

жалғастыру.

Міндеттері:

- Әр түрлі жағдайларда білімін қолдану

арқылы оқушылардың өзіндік ойлау қабілетін

дамыту.

-Оқушыларды еңбекке, адамгершілікке, өз

достарына көмектесе білуге тәрбиелеу.

Сабақтың типі: Білімді жүйелеу және тереңдету.

Сабақтың түрі: «Қарлы кесек» оқыта үйрету ойыны.


Оқытудың техникалық құралдары:

  • интерактивті тақта, слайдтар.

  • Бағыттаушы парақтар

  • Жеке тапсырмалары бар карточкалар

  • Столдарды белгілеуге арналған сілтемелер.

  • Бағалау парағы.

Сабақтың ұраны: «Нақты жауап , дұрыс шешім таба біл!»

Сабақтың кезеңдері:

  1. Ұйымдастыру кезеңі . 2 мин.

  2. Мақсатты анықтау. 1 мин.

  3. «Қарлы кесек» оқыта үйрету ойыны.

  • 1-тур. 10 мин.

  • 2-тур. 5 мин.

  • 3-тур. 10 мин.

  1. Сергіту сәті. 3 мин.

  2. Тест жұмысы. 10 мин.

  3. Рефлексия. 2 мин.

  4. Үй жұмысы. 1 мин.

  5. Қорытынды, бағалау. 1 мин.

Сабақтың өту барысы :

  1. Ұйымдастыру кезеңі.

  2. Сабақтың мақсатымен таныстыру.

  3. «Қарлы кесек» оқыта үйрету ойыны.

(Үй жұмысын тексеру үшін дәптерлерін ауыстыру)


1-тур. Сынып үш топқа бөлінеді. Әр топ өз тапсырмаларын алып, дайындалады.

А столы:

  1. Дәрежелік функцияны дифференциалдау формуласы.

  2. Функцияның туындысын табыңдар: у=5hello_html_16040450.gif2

  3. Берілген сызықтармен шектелген фигураның ауданын табыңдар: у=х3, у=0, х=2

  4. Функцияның туындысын табыңдар: у=hello_html_44e0503.gif

  5. Интегралды есептеңдер:

hello_html_m3dd31410.gifdx



Ә столы:

  1. Дәрежелік функцияны интегралдау формуласы.

  2. Функцияның туындысын табыңдар: у2-4hello_html_1905bc67.gif

  3. Берілген сызықтармен шектелген фигураның ауданын табыңдар: у=х2, у=0, х=1

  4. Функцияның туындысын табыңдар: у=hello_html_5bdf0842.gif

  5. Интегралды есептеңдер:

hello_html_m26147bfb.gif



Б столы:

  1. Бөлшек көрсеткішті дәреже туралы тарихи мағлұмат.

  2. Функцияның туындысын табыңдар: у=hello_html_b5e5b55.gif

  3. Берілген сызықтармен шектелген фигураның ауданын табыңдар: у=6х-х2, у=0.

  4. Функцияның туындысын табыңдар:

у=hello_html_6b910486.gif7

  1. Интегралды есептеңдер:

hello_html_m219f1e65.gif dx


2-тур. Оқушылар орындарынан тұрып , әрқайсысы өзінің бағыттаушы парақтары бойынша жаңа орынға отырады. Алдымен жетонында «А» әрпі бар ,содан соң «Ә», «Б» әріптері бар оқушылар сөйлейді. Жаңа топ өздеріне берілген тапсырмаларды 5 минут түсіндіреді. Осы уақытта тақтада әр столдан бір оқушыдан өздерінің тапсырмаларын орындайды. Оқушылардың жауаптары бағалау парағына мынадай ретпен қойылады: ең алдымен оқушы өзін-өзі бағалайды, содан соң досы , соңында мұғалім бағалайды.

3-тур. Оқушылар орындарынан тұрып , әрқайсысы өзінің бағыттаушы парақтары бойынша тағы да жаңа орынға отырады.

  1. Сергіту сәті. Блиц-турнир. Топ бойынша сұрақтарға тез жауап беру керек.



  1. Тест жұмысы.

Тест-2010 (тестер жинағынан)

  1. Функцияның анықталу облысын табыңыз:

у = hello_html_5949f4be.gif

а) hello_html_m351f1354.gif;1)hello_html_24361a8.gif(1;3)

в) (-hello_html_m1f21f78.gif;1)hello_html_24361a8.gif(3;hello_html_m1f21f78.gif)

с) hello_html_m351f1354.gif;1)hello_html_24361a8.gif(1;hello_html_31cf515f.gif

д) hello_html_m351f1354.gif;1)

е) hello_html_43a0e0d9.gif

2. Функцияның туындысын табыңыз:

f(х)=(hello_html_m453bcdc9.gif +hello_html_m3cc82608.gif ) (hello_html_m453bcdc9.gif - hello_html_4df70b89.gif )

а) hello_html_m729f4f2a.gif - hello_html_m62a0fad2.gif

в) hello_html_m53aeeb7e.gif - hello_html_m62a0fad2.gif

с) hello_html_442f6d38.gif + hello_html_m505fcbbf.gif

д) hello_html_7bc77b38.gif + hello_html_m591aeee8.gif

е) hello_html_49e2238a.gif - hello_html_m62c4336c.gif

3. f(х)=hello_html_6da007d9.gif -0,5х2 -3х+2 функциясы туындысының х=-1 нүктесіндегі

мәнін табыңыз:

а) 2,5

в) -1,5

с) -2,5

д) 3

е) 1,5

4. f(х)=4hello_html_79446024.gif 2х функциясы берілген. . f/(hello_html_4cef21e2.gif) нүктесіндегі туындыны

табыңыз:

а) 5hello_html_540d9b4c.gif

в) 0

с) 1

д) 4

е) hello_html_540d9b4c.gif

5. f(х)=hello_html_3276c402.gif(hello_html_3276c402.gif +hello_html_584804d6.gif +1) функциясы үшін алғашқы функцияның

жалпы түрін табыңыз:

а) hello_html_7a0969f8.gif +hello_html_14ddc5dc.gif hello_html_44dc3f04.gif+hello_html_7f530e7f.gif

в) 2х2+hello_html_1d8b34b.gif +hello_html_m53aeeb7e.gif

с) х2 +hello_html_1d8b34b.gif +hello_html_m53aeeb7e.gif

д) hello_html_7a0969f8.gif -6hello_html_44dc3f04.gif +hello_html_7f530e7f.gif +С е) hello_html_7a0969f8.gif + hello_html_44dc3f04.gif+hello_html_7f530e7f.gif




Тест жауаптары көрсетіліп, өзара тексеріледі.

Номері

1

2

3

4

5

жауабы

а

с

в

а

а


  1. Рефлексия.

Әр топ мүшелері сабақ жайында пікірлерін айтады.

  1. Үй жұмысы. №164 , 166.

  2. Қорытынды, бағалау.


Бағалау парағы


А тобы , Ә тобы , Б тобы.



Топ мүшелері

Оқушы бағасы

Досының бағасы

Мұғалімнің бағасы

Қорытынды баға

1-тур

2-тур

3-тур

тест

1-тур

2-тур

3-тур

тест

1-тур

2-тур

3-тур

тест





































































































































30- сабақ

Сабақтың тақырыбы: Өзіндік жұмыс.


Сабақтың мақсаты:

Нақты көрсеткішті дәрежелік функцияны

интегралдау мен дифференциалдау есептерін

шығару жөнінде білім-білік дағдыларын

тексеру .

Міндеттері:

  • ҰБТ-ке дайындық деңгейін анықтау.

  • Шапшаң ойлау қабілеттерін дамыту.

  • Өз білімін бағалай білуге тәрбиелеу.

Сабақтың типі: Білімді тексеру және бақылау сабағы.

Сабақтың түрі: Өзіндік жұмыс сабағы.


Оқытудың техникалық құралдары:

  • интерактивті тақта, слайдтар.

Сабақтың ұраны: « Білім заңы ежелден

Деңгейіңді анықтау.

Жеңімпаз болу шарты сол-

Еңбектену, жалықпау.»

Сабақтың өту барысы:

  1. Ұйымдастыру кезеңі.(1 мин)

  2. Оқушылардың нәтижелі өздік жұмысына дайындық кезеңі. (5 мин)

  3. «Деңгейіңді анықта» (30 мин)

Білімді жан-жақты тексеру кезеңі.

Өзіндік жұмыс тапсырмалары «Талапкер-2011» математикадан ҰБТ-ке дайындау оқу құралынан алынды.



1-нұсқа

  1. f(х)=3х5-5х3+1 функциясының hello_html_m6ce09197.gif кесіндісіндегі ең үлкен және ең кіші мәнін тап.

  2. Функцияның берілген нүктедегі туындысын тап:

f(х)=-hello_html_2f00b5ba.gif , х=hello_html_m4d863f9.gif

  1. Функцияның өсу аралығын тап:

f(х)=х2+2х+3

  1. х=27 нүктесінде f(х)= 9hello_html_afed3d2.gif функциясының туындысын тап.

  2. f(х)=(1-2х)2 функциясы графигіне х=1 нүктесінде жүргізілген жанама ОХ осімен қандай бұрыш жасайды?

  3. у=hello_html_2120a40a.gif -hello_html_562ae8c7.gif функциясы үшін табыңдар:

а) нөлдерін

ә) өсу аралығын

б) кему аралығын

7. Егер f(х)=hello_html_1a568b82.gif болса, х=hello_html_4bdc31b6.gif нүктесіндегі

туындының мәнін тап.

  1. Егер f(х)=х3-7,5х2+18х+hello_html_4b2b20e5.gif+hello_html_m7013d416.gif болса, hello_html_m2032b6be.gif аралығында функцияның ең үлкен мәнін тап.

  2. f(х)=hello_html_m5a510df6.gif+hello_html_m5e041438.gif функциясының алғашқы функциясын тап.

  3. Берілген қисықтармен шектелген фигураның ауданын тап:

а) у=х-3, х=-4 ,х=-1, у=0

11. у=f(х) функциясының графигіне А(а;в) нүктесінде

жүргізілген жанаманың теңдеуін жаз:

f(х)=hello_html_4ef1b169.gif +2х , А(1;3)





2-нұсқа

  1. f(х)=2х4-8х функциясының hello_html_m6c84c7b1.gif кесіндісіндегі ең үлкен және ең кіші мәнін тап.

  2. Функцияның берілген нүктедегі туындысын тап:

f(х)=3hello_html_m267e2639.gif , х=hello_html_m3b7d73b6.gif

  1. Функцияның өсу аралығын тап:

f(х)=-4х2-4х-1

  1. х=4 нүктесінде f(х)= 7хhello_html_m13262583.gif функциясының туындысын тап.

  2. f(х)=(1-х)3 функциясы графигіне х=3 нүктесінде жүргізілген жанама ОХ осімен қандай бұрыш жасайды?

  3. у=hello_html_m29681e30.gif -hello_html_51081cb6.gif функциясы үшін табыңдар:

а) нөлдерін

ә) өсу аралығын

б) кему аралығын

  1. . Егер f(х)=hello_html_m30b17d2c.gif болса, х=hello_html_4bdc31b6.gif нүктесіндегі туындының мәнін тап.

  2. Егер f(х)=х3-7,5х2+18х+hello_html_684c3f9c.gif-hello_html_m7013d416.gif болса, hello_html_m2032b6be.gif аралығында функцияның ең үлкен мәнін тап.

  3. f(х)=hello_html_m4a28577a.gif-1-hello_html_m7d8ea27c.gif функциясының алғашқы функциясын тап.

  4. Берілген қисықтармен шектелген фигураның ауданын тап:

а) у=х-2, х=2 ,х=3, у=0


  1. у=f(х) функциясының графигіне А(а;в) нүктесінде

жүргізілген жанаманың теңдеуін жаз:

f(х)=х3-3hello_html_m73aa54c0.gif , А(-1;-4)



  1. «Жеңімпазды анықта» жұппен тексеру.(5 мин)

Өзіндік жұмыстың жауаптары


Номері

Жауаптары

1-нұсқа

2-нұсқа

1


Үлкені 57, кішісі -55


Үлкені 48, кішісі -6

2


-4


-3hello_html_m35c5e7fc.gif

3


(-1;hello_html_545b78be.gif)


(-hello_html_545b78be.gif;-hello_html_m4567f88d.gif)

4


2


21

5


сүйір


доғал

6


а) -4;4 ә) (-hello_html_m6f22e002.gif0),(0; hello_html_545b78be.gif)

б) жоқ


а) -2;2 ә) жоқ

б) (-hello_html_m6f22e002.gif0),(0; hello_html_545b78be.gif)

7


143


144-hello_html_666f12c6.gif

8


16,5


13,5

9

hello_html_m3a1a705a.gif +hello_html_m3104d81b.gif + С


-hello_html_m62b54330.gif -hello_html_777a31fe.gif

10

-15/32


1/6

11

у=hello_html_6ebfd877.gifх+hello_html_292419b5.gif


у=5х+1


  1. Сабақты қорытындылау , бағалау (3 мин)

  2. Үйге тапсырма. Оқулықтан №169,168.(1 мин) ,

қосымша «Өзіңді тексер!» , 92 бет.





































Сабақ №31

Тақырып: Бақылау жұмысы , №2

Сабақтың мақсаттары мен міндеттері:

Тарау бойынша алған білімдерін тексеру және есепке алу

1. Оқушылар білімінің деңгейі мен тиянақтылығын тексеру және жүйелеу

2. Алған білімдерін қолданып өз бетімен есептер шығаруын дамыту

3.Тәрбиелік: жауапкершілікпен берілген тапсырманы толық ьорындай білуге тәрбиелеу

Сабақ түрі: қортындылау


Сабақ жоспары

1. Ұйымдастыру кезеңі. ( 2 мин)

2.Бақылау жұмысының тақырыбына қысқаша шолу (2 мин)

3. Бақылау жұмысын алу (40 мин)

4. Үйге тапсырма (1 мин,)

Біле бер қанша білсең- тағы тіле,

Жетерсің мақсатыңа біле, біле.

Ж. Баласағұн


Сабақ барысы 1. Ұйымдастыру кезеңі

Оқушыларды түгендеу

Бақылау жұмысы мен дәптерлерін тарату

2. Бақылау жұмысына қажетті тақырыптар бойынша түсінік беру

3. Бақылау жұмысын орындау



I нұсқа

1.Өрнектің мәнін табыңдыр:

hello_html_m2379485e.gif - 5hello_html_m30c00b05.gif

2.Теңдеуді шешіңдер:

hello_html_5ddeae9d.gif


3.Бөлшекті қысқартыңдар:

hello_html_43e8917e.gif

4. Есептеңдер:

hello_html_3a88157c.gif


II нұсқа

1.Өрнектің мәнін табыңдыр:

hello_html_4cbadf69.gif

2.Теңдеуді шешіңдер:

hello_html_7a7341ed.gif

3.Бөлшекті қысқартыңдар:

hello_html_6cb1e064.gif

4. Есептеңдер:

hello_html_74b03986.gif


4. Үйге тапсырма.

Қайталау №123,147


Есептің шығарылуы :


1 нұсқа

  1. hello_html_m2379485e.gif – 5hello_html_m30c00b05.gif = hello_html_6bb6df4a.gif


  1. hello_html_5ddeae9d.gif

hello_html_1a2d09e1.gif

hello_html_387b5702.gif

hello_html_m30c2f0f7.gif

hello_html_57940d71.gif

hello_html_6510fdd1.gif

hello_html_m501aed05.gifD : hello_html_m52eca35c.gifx ≥ - hello_html_m33e4ddbc.gif

hello_html_3f5d3ca.gif , xhello_html_603d0f4f.gifЖауабы: x=3


3. hello_html_m291408c3.gif

hello_html_m6757b414.gif




4. hello_html_613b38a6.gif -hello_html_1b1e2ae3.gif+hello_html_69fae168.gif












Сабақ №32

Тақырып: Қатемен жұмыс

Сабақтың мақсаттары мен міндеттері:

Бақылау жұмысындағы жіберген қателіктерді анықтап, есептер шығарту арқылы қатені түзету

1.Бақылау жұмыстарына талдау жасау арқылы оқушылардың жіберген қателіктерін түзету

2. Өздерінің қателіктері бойынша жұмыс жасау барысында логикалық пайымдауларын дамыту.

3. ҰБТ-ға дайындығын жетілдіре білуге тәрбиелеу

Құрал-жабдықтар: таблицалар «Дәреженің қасиеттері, түбірдің қасиеттері, алғашқы функцияны табу, күрделі функцияның туындысы»

Әдіс-тәсілдер: ұжымдық, жекелей тапсырмалар


Сабақ барысы

1. Ұйымдастыру кезеңі.

2. Бақылау жұмыстарының орындалуы туралы талдау. Оқушылардың бағаларын айтып, онда жіберілген қателіктер туралы талдау жасау.

3. Бақылау жұмысында қате жіберілген есептерге ұқсас есептер шығарту

1. hello_html_m4b8dd947.gif;

2. hello_html_e31570b.gif

3.hello_html_792f3266.gif



4. hello_html_m14649785.gif


5. hello_html_m59cbd6a7.gif


6. hello_html_10bb804a.gif

  1. Үйге тапсырма: «өзіңді тексер» тапсырмасын орындау

  2. Қорытындылау. Сабақты қорыту

Сұрақтарға жауап беру

  1. Дәреженің қасиеттері

  2. Түбірдің қасиеттері

  3. Бөлшектің бөліміндегі иррационалдықтан арылу қалай орындалады





hello_html_2071c413.png

Общая информация

Номер материала: ДВ-135195

Похожие материалы