Добавить материал и получить бесплатное свидетельство о публикации в СМИ
Эл. №ФС77-60625 от 20.01.2015
Инфоурок / Математика / Конспекты / Тақырыбы: "Мәтінді есептерді теңдеудің көмегімен шығару " атты математикадан сабақ

Тақырыбы: "Мәтінді есептерді теңдеудің көмегімен шығару " атты математикадан сабақ

  • Математика

Поделитесь материалом с коллегами:

hello_html_359efd9.gifhello_html_m36735d6a.gifhello_html_142cde90.gifСабақ жоспарының құрылымы


Пәні: Математика

Пән мұғалімі: Лапенова А.М



Күні: 10.10.2014 Сынып: 5 «А »

Сабақтың тақырыбы: Мәтінді есептерді теңдеудің көмегімен шығару

Сабақтың мақсаты:

1. Білімділігі: Мазмұнды есептерді теңдеу құру арқылы шешу дағдысын қалыптастыру;

2. Дамытушылығы: оқушылардың тез ойлап, нақты нәтижеге жете білу дағдыларын, сабақ үстіндегі өз еңбегін ұйымдастыра білу қабілеттерін дамыту.

3. Тәрбиелігі: оқушылардың өзін-өзі тану белсенділігін жетілдіру; рухани-адамгершілік қасиеттерді насихаттау, математикалық мәдениетке тәрбиелеу.

Сабақтың типі: білік пен дағдыны қалыптастыру

Сабақтың түрі : интегративтік

Оқытудың әдісі: практикалық

I. Ұйымдастыру бөлімі.

II. Ауызша сұрақ-жауап.

III. Үй тапсырмасын тексеру

IV. Ойтүрткі

V. Сергіту сәті

VI. Сабақтың қорытындысы

VII. Үйге тапсырма. Рефлексия

Сабақтың кезеңдері:

I. Оқушылармен амандасу ,түгендеу, психологиялық тұрғыда сабаққа дайындау. Оқушылар деңгейлері бойынша топқа бөлініп отырады, топ басшылары тағайындалады, оларға бағалау парақтары таратылады. Сабақтағы ұстанымға тоқталу: «Адамның алдында ақылға апаратын үш жол бар: ойлау жолы, бұл ең жақсысы; ұқсау жолы, бұл – ең жеңілі; жеке тәжірибе жолы, бұл – өте жауаптысы»(Конфуций). Олай болса сабақ барысында әр оқушы өзі таңдаған жолмен жұмыс жасайды.

II. Ауызша сұрақ-жауап кезінде қойылатын сұрақтар:

1. Теңдеу дегеніміз не?

2. Теңдеудің түбірі деп нені айтамыз?

3. Теңдеуді шешу дегеніміз не?

III. Үй тапсырмасын тексеру

№83 қозы аяқтары - 40

тауық 3 есе кем

Шешуі:

Қозы – х 4 аяқ 40 аяқ

Тауық – 3х 2 аяқ

4. х + 2 . 3х = 40

4х + 6х= 40

10х = 40

х = 4 3 . 4=12 Жауабы: 4 қозы, 12 тауық

IV. Ойтүрткі

Ойтүрткі кезеңінде әр топқа 3 есептен тұратын тапсырмалар беріледі:

1. 25 . (х + 3) = 150 х = 3

2. 169 : (х – 3) = 13 х = 16

3. (х + 97) : 28 = 4 х = 15

4. 14 . (х + 9) = 168 х = 3

5. 121 : (х – 3) = 11 х = 14

6. (х + 27) : 15 = 4 х = 33

Есептердің жауаптары тақтада жазылып тұрады, дұрыс жауапты таба білген оқушы есепті тақтада орындап көрсетеді. Әр жауаптың сыртында сәйкесінше сөздер шығады: жалқау, дөрекі, мейірімсіз, өтірікші, сараң,мәдениетсіз. Табылған сөздерді өсіп тұрған ағашқа апарып ілген кезде ол қурап, өте сәнсіз болып көрінеді. Адам бойындағы жағымсыз қасиеттер қоршаған табиғатқа да кері әсерін тигізеді екен, сондықтан оны көбейту үшін келесі тапсырмаларға көшейік.

Әр топқа тағы да 3 тапсырмадан беріледі:

1. №88 (1) х + 46= 75; х = 29

2. №88 (2) 54 + х + 32 = 96 ; х = 10

3. №88 (3) 78 + 3х = 104+25; х = 17

4. №88 (4) х + 3х + 3х + 29 = 155; х = 18

5. №87 (1) 250 – 3у = 115; у = 45

6. №87 (3) (48 - х) : 8 = 4 х = 16

Есептердің жауаптары тақтада жазылып тұрады,дұрыс жауапты таба білген оқушы есепті тақтада орындап көрсетеді. Әр жауаптың сыртында сәйкесінше сөздер шығады:м еңбекқор, сыпайы, қайырымды, шыншыл, мәдениетті, жомарт. Табылған сөздермен қурап жатқан ағашымызды нәрлендіріп, өте сәнді түрге келтіреміз. Адамдар бойында да жақсы қасиеттермен қоса, жағымсыз қасиеттер де болады екен. Өз бойымыздағы жақсы қасиеттермен бөлісе отырып, бойымызды сергітейік.

Сергіту сәті:

2 топ алдын-ала дайындап әкелген сұрақтарын қояды

IX. Сабақтың қорытындысы:

«Математика – барлық ғылымдардың бекзадасы. Оның сүйіктісі шындық, сәні – қарапайымдылық, ұстанары - айқындық» дегендей бүгін біздің сабағымызда да осы қасиеттер орын алды деп ойлаймын. Сіздер қалай ойлайсыздар, балалар?

Бүгінгі сабақтан

X. Үйге тапсырма. № 112 карточка № 5 Рефлексия





Күні: 11.10.2014 Сынып: 5 «А »

Сабақтың тақырыбы: Мәтінді есептерді теңдеудің көмегімен шығару

Сабақтың мақсаты:

1. Білімділігі: Мазмұнды есептерді теңдеу құру арқылы шешу дағдысын қалыптастыру;

2. Дамытушылығы: оқушылардың тез ойлап, нақты нәтижеге жете білу дағдыларын, сабақ үстіндегі өз еңбегін ұйымдастыра білу қабілеттерін дамыту.

3. Тәрбиелігі: оқушылардың өзін-өзі тану белсенділігін жетілдіру; рухани-адамгершілік қасиеттерді насихаттау, математикалық мәдениетке тәрбиелеу.

I. Ұйымдастыру бөлімі.

II. Ауызша сұрақ-жауап.

III. Үй тапсырмасын тексеру

IV. есептер шығару

V. Сабақтың қорытындысы

VI. Үйге тапсырма

  1. Ұйымдастыру бөлімі.

Оқушылармн амандасып, түгендеу

  1. Ауызша сұрақ-жауап.

а)Айман 35 тенгеден кітап сатып алды.Алған затына 420 тенге жұмсады. Кітап қанша тұрады?

420/35=12

б)Таразының бір жағына үш бірдей қарбыз және 5кг гір қойды.Таразының екінші жағына 23 кг гір қойды.Таразы теңесті. Қарбыздың салмағын тап.

3х+5 = 23

3х=23-5

х=18/3

х=6


балды

алды

қалды

1 пачка - ?       54 тет.

2 пачка – ?        

10 тет.

14 тет.

бірдей

х + 10 + х + 14 = 54;        

2х + 24 = 54;

2х = 54 – 24;                

2х = 30;

х = 30:2;                        

х = 15.

15 + 10 = 25 (тет.) – 1 п бастапқыда болды;                

15 + 14 = 29 (тет.) – 2 п бастапқыда болды;            

Жауабы  : 25дәптер, 29 дәптер

114.

1)х+2х=180 2)2*60=120

3х=180

х=180/3

х=60 Жауабы: 60 км и 120 км


122

7х-4х=12

3х=12

Х=4 Жауабы 4 км/ч

123

1)Х+х+5=19

2х+5=19

2х=14

Х=7

2)7+2=12 см.

Жауабы: 7 см и 12 см.

193

ск-ть лодки по течению – 9 км/ч

ск-ть лодки -? в 2 раза > течения (2х)

ск-ть течения - ? (х)

1)х+2х=9 3х=9 2)2*3=6 км/ч

х=9/3 х=3 км/ч Жауабы: ск-ть лодки 6 км/ч

124

1)Х+4х=1660

5х=1660 2)332·4=1328 кг

Х=332 кг. Ответ: 1328 кг.


5.Үй жұмысы:

155

Беттер – 68 1)х+3х=68 х=17

повесть – 3х 4х=68

ертегі –х х=68/4 2)17*3=51

Жауабы: ертегі 17 бет, повесть 51 бет

Кеспе №4

Оқушылар барлығы 2100 кг картоп тарді. Түске дейін 2 есе артық терді кешкіге қарағанда.Оқушылар кешке қанша картоптерді?

  1. 2х + х = 2100. 2*70=140

3х=2100

х=2100/3

Жауабы: 70 и 140 кг











Күні: 13.10.2014 Сынып: 5 «А »

Сабақтың тақырыбы: Мәтінді есептерді теңдеудің көмегімен шығару

Сабақтың мақсаты:

1. Білімділігі: Мазмұнды есептерді теңдеу құру арқылы шешу дағдысын қалыптастыру;

2. Дамытушылығы: оқушылардың тез ойлап, нақты нәтижеге жете білу дағдыларын, сабақ үстіндегі өз еңбегін ұйымдастыра білу қабілеттерін дамыту.

3. Тәрбиелігі: оқушылардың өзін-өзі тану белсенділігін жетілдіру; рухани-адамгершілік қасиеттерді насихаттау, математикалық мәдениетке тәрбиелеу.

Сабақтың типі: білік пен дағдыны қалыптастыру

Сабақтың түрі : интегративтік

Оқытудың әдісі: практикалық

I. Ұйымдастыру бөлімі.

II. Ауызша сұрақ-жауап.

III. Үй тапсырмасын тексеру

IV. есептер шығару

V. Сабақтың қорытындысы

VI. Үйге тапсырма

Сабақтың кезеңдері:

I. Оқушылармен амандасу ,түгендеу, психологиялық тұрғыда сабаққа дайындау.

II. тест тапсырмасы:

1. Әріпті өрнекті көрсет:

А) 3 . 27 + 118; Ә) 72 : 12 – 4; Б) 65 : а + 78

2. 2х +3 өрнегіндегі коэффициентті ата:

А) 3 Ә) 2 Б) 1

3. 285 – 185 өрнегінің мәнін тап:

А) 85 Ә) 100 Б) 102

4. 303 . өрнегін ықшамда:

А) 909а Ә) 909 Б) 303а

5. 45 пен х сандарының қосындысы:

А) 45х Ә) 45 – х Б) 45 + х

6. Теңдеуді шеш: х – 54 = 100

А) х = 46 Ә) х = 45 Б) х = 56

7. Теңдеуді шеш: х : 17= 1

А) х = 1 Ә) х = 0 Б) х = 17


III. Үй тапсырмасын тексеру

IV. есептер шығару

128

1 кеспеде -19 шешуі: х+х+5+19=94

2 кеспеде –х+5 2х=94-24

3 кеспеде –х 2х=70

Барлығы – 94 м х=35 35+5=40

Жауабы: 19,35,40

131

1 күні – 1660 кг

Обедке дейін – х

Обедтен соң -4х

1)4х+х=1660 2) 4*332 = 1328

5х=1660

х=1660/5

х=332 Жауабы: 1328 кг

132

Папка – х

Портфель – 5х

1)5х-х=2204 2)5*551=2755

4х=2204

х=2204/4

Жауабы: 551

133

Рулонов – 13 по 90 м

рулонов – 11 по 80 м

жұмсалды – 1440 м

  1. 13*90+11*80=1170+880=2050

  2. 2050-1440=610 Жауабы: 610 м

V. Сабақтың қорытындысы:

«Математика – барлық ғылымдардың бекзадасы. Оның сүйіктісі шындық, сәні – қарапайымдылық, ұстанары - айқындық» дегендей бүгін біздің сабағымызда да осы қасиеттер орын алды деп ойлаймын. Сіздер қалай ойлайсыздар, балалар?

VI.Үйге тапсырма. №135

Қосындысы -240

1 сан – 2х

2 сан – х

3 сан – (2х+х)*3

1) х+2х+(2х+х)*3=240 2)2*20=40 3)(2*20+20)*3=180

3х+9х=240

12х=240

х=240/12

х=20 Жауабы: 20, 40, 180

139 тақ

  1. (х+17)*18=342 3)(51+z)/17=31

x+17=342/18 51+z = 31*17

x+17=19 51+z = 527

x=19-17 z = 527-51

x=2 z=476

(2+17)*18=342 (51+476)/17=31

19*18=342 527/17=31

342=342 31=31











Автор
Дата добавления 18.09.2015
Раздел Математика
Подраздел Конспекты
Просмотров2600
Номер материала ДA-050438
Получить свидетельство о публикации
Похожие материалы

Включите уведомления прямо сейчас и мы сразу сообщим Вам о важных новостях. Не волнуйтесь, мы будем отправлять только самое главное.
Специальное предложение
Вверх