Добавить материал и получить бесплатное свидетельство о публикации в СМИ
Эл. №ФС77-60625 от 20.01.2015
Инфоурок / Начальные классы / Тесты / "Тест" жинағы Дүниетану. 4 сынып

"Тест" жинағы Дүниетану. 4 сынып

  • Начальные классы

Поделитесь материалом с коллегами:

hello_html_m2a7690f7.gifhello_html_m2a7690f7.gifhello_html_2d27de3a.gifhello_html_2d27de3a.gifhello_html_m29db9fd1.gifhello_html_m3e839ae1.gifДүниетану. 4-сынып. Тест. 2-жарты жылдық 2013-14 оқу жылы.

1-нұсқа.

1..Алғашқы адамның пайдаланған кұралын көрсет
А)сіріңке, пышақ, найза Ә)доп,кесе,ожау Б)компас, карта, тас В)сүйеқ мүйіз

2.Сақ көсемінің Есік қаласынан табылган тарихи қазба ескерткіші

қалай аталады?

А) Алтын адам Ә) Бес күмбез мазары Б) Жошы хан күмбезі В) Сақ көсемінің күмбезі

3. 1.Табиғатты зерттеу әдістерін көрсет:
А)зерделеу, түсіну Ә)экспедиция Б)бағдарлау,болжау В)бақылау, тәжірибелеу

4. Қазақстан дүние жүзінде жер көлемі жағынан нешінші орын алады?

А)1 Ә)8 Б)9 В)10

5. 1.Құрлық бетінің тегіс немесе сәл белесті алқаптарын не деп

атайды? А) жазық Ә) қырат Б) белес В) тау

6. Картада таудың түсі қандай түспен беріледі?

А) сары Ә)қошқыл қоңыр Б) көк В)жасыл .

7. Үгілуді туғызатын жағдайларды тап:

А)өсімдіқ, жел,мұз Ә)жауық мүк, жануар Б) жер сілкінісі,жаңбыр В)жел, жануарлар

8. .Кен қабатына жеткенге дейінгі бос жыныстардын үйіндісі:

А) конус Ә)террикон Б)таулар В)үйінділер

9. Басы үшкір келетін төбе калай аталады? А)құз Ә)белес Б)қырат В)шоқы

10. Металл мен олардың қоспалары алынатын тау жыныстары қалай аталады?

А) металдар Ә)металл қоспалары Б)кен В)қазба

11. Қызғылт түсті, жұмсақ металл қалай аталады?

А)тас көмір Ә)темір кені Б)мыс кені В)қоңыр көмір

12. Кенге жатпайтын пайдалы қазбаларды тап

А) тас көмір, қола, алюминий Ә) тұз, гранит, асбест

Б) мұнай, қоңыр көмір, қорғасын В) мырыш, тас көмір, мыс

13. Судың үш түрлі күйін белгіле

А) қатты, жұмсақ, тәтті Ә) қатты, сұйық, бу Б) сұйық, қощ, қатты В) бу, қатты, дәмді

14. Оңтүстік Қазақстан облысындағы шипажайдың атын тап

А) Қапаларасан Ә) Сарыагаш Б) Барлық арасан В)Жаркент-Арсан

15. 2. Климат деген не?А) күнделікті ауа райы Ә) Ауа райындағы сағаттық өзгерістер

Б) Ауа райындағы өзгеріс В) Ауа райының жыл сайын қайталануы

16. Шалғын өсімдіктерін тап

А) лалагүл, тұңғиық Ә) тышқанбұршақ жусан Б) қызгалдак, бозжуа В) кактус, алоэ

17. Дала жануарларын белгіле А) қасқыр, қарақұйрық, суыр Ә) бөдене, бүркіт, құладын

Б) барыс, жапалақ, марал В) құндыз, камшат, шабақ

18. .Суға тапшы аймақ қалай аталады? А) шөл Ә) шалғын Б) өзен В) тау

19. Дала өсімдіктерін көрсет

А) Лалагүл, тұңғиық Ә) қоға, құрақ Б) шырша, карағай В) бетеге, жусан

20. Шөлді жерді мекендейтін, жауынан қорғана беретін ебедейсіз
кірпі түрі қалай аталады?

А) мойынды кірпі Ә) карынды кірпі Б) құлақгы кірпі В) бүйірлі кірпі




Дүниетану. 4-сынып. Тест. 2-жарты жылдық 2013-14 оқу жылы.

2-нұсқа.


1.Алғашқы адамның баспанасы:

А)үңгір Ә)үй Б)өзен жағасы В) ағаш басы

2. Адам еңбегінің жануарлар еңбегінен айырмашылығы неде?
А) әртүрлі заттар жасайды Ә) адамдікі саналы еңбек
Б) табиғаттан үйренеді В)әдемі бұйым жасайды

3. Жердің шар тәрізді екендігін қалай анықтаған?
А)ертедегі жазбалардан Ә)көру арқылы Б)бақылау арқылы В)сана арқылы

4. Көкжиек түстарын түсбағдарсыз қалай анықтауға болады?
А)айға қарап Ә)жұлдызға қарап Б)табиғат құбылысына қарап В)тауға қарап

5. .Пайдалы қазбалар картада калай бейнеленеді?
А)шартты белгімен Ә)суретпен Б)әріппен В)сызықпен

6. Жыра неден пайда болады? А) үгілуден Ә) судың жер бетін тілімдеуінен

Б) жер сілкінісінен В) арнайы қазудан

7. Картада таудың түсі қандай түспен беріледі?

А) сары Ә)қошқыл қоңыр Б) көк В)жасыл .

8. Аспан тау деген мағынаны біддіретін тау атын тап:
А)Жоңғар Алатауы Ә)Іле Алатауы Б)Алтай тауы В)Тянь-Шань

9. Қызғылт түсті, жұмсақ металл қалай аталады?

А)тас көмір Ә)темір кені Б)мыс кені В)қоңыр көмір

10. Қостанай облысындагы Арқалық кен орнында ашық әдіспен өндірілетін металл қалай аталады?

А)қорғасын Ә)мырыш Б)мыс В)боксит

11. . Қарағанды кен орнын ашқан адамды көрсет
А) Қ Сатпаев Ә) А Байжанов Б) Б Тұрысбеков В) К Ахметов

12. Тас көмірдің ең қатты, сапалы түрі қалай аталады?

А)қоңыр көмір Ә)антрацит Б)жанғыш көмір В)қатты көмір

13. Су жердің қандай бөлігін құрайды?

А)hello_html_m5ebe65fe.gif Ә)hello_html_18845091.gif Б) hello_html_m519c0d7b.gif В)hello_html_m6bad4273.gif

14. Күн сәулесі қызуынан су қандай күйге ұшырайды?

А) қар Ә) мұз Б) жаңбыр В) бу

15. . Ең үлкен көлді көрсет А) Байкал Ә) Каспий Б) Балқаш В) 3айсан

16. .Ауаны тазартудың ең тиімді жолын көрсет

А) завод, фабрикаларды азайту Ә) адам санын көбейту

Б) көгалдандыру В) транспорт түрлерін көбейту

17. Көгалдан аумағы жағынан үлкенін қалай атайды?
А) бақша Ә) шалғын Б) егістік В) дала

18. Ормансыз жазық алқап қалай аталады?

А) шалғын Ә) шөл Б) дала В) тау

19. 13.Суға тапшы аймақ қалай аталады? А) шөл Ә) шалғын Б) өзен В) тау

20. Мол суда өсетін азықтық дақыл қалай аталады?
А) жүгері Ә) мақта Б) тары В) күріш


4 сыныптарға 2 жарты-жылдыққа арналған қорытынды тест

1 нұсқа


  1. Табиғат зоналары мен оларды мекендеушілерді сәйкестендір: қарлы барыс, жылан, қызғалдақ, сексеуіл, суаршын, эдельвейс, киік, жабайы қабан, суқұмық, мойыл.


а. b. c. d. e.hello_html_110ed50b.pnghello_html_m60038400.jpghello_html_cf52750.jpghello_html_2280215a.pnghello_html_3c9bc1c4.jpg






________________ _______________ _______________ ________________ _______________

________________ _______________ _______________ ________________ _______________


2. Сызбаны аяқта:

Шалғын түрлері







3. Қазіргі кезде кездесетін әлемнің жеті кереметінің бірі


  1. Семирамиданың аспалы бағы

  2. Родос алыбы

  3. Зевс мүсіні

  4. Египет пирамидалары



4. Ребусты шеш: Ол қандай табиғат зонасында тұрады?


а. орман;

b. егіс;

с. тау;

d. дала.



______________________

5. Шашылған әріптерден дала өсімдіктерінің атын құрастыр.


Б И Қ О Б А С Ш Ө П Ғ А Қ Б А С Ң Ы Р Д А С У Й Ы Қ Т А Р

_________________________________________________________________________________


6. Шөл өсімдіктері мен жануарларының астын сыз:


Сарышаян, пальма,тасбақа, түйетікен, көктерек, жайрам, ақтаспа, майтышқандар, рауғаш.


7. Қатардағы артық сөзді тауып, сызып таста. Таңдауынды түсіндір.


Бақа, құрбақа, жужелица, тритон.

____________________________________________________________________________________


8. Ребусты шеш. ,,C:\Documents and Settings\User\Рабочий стол\chicken.jpg






____________________________

9. Қоршаған ортаны ластанудың себептерін көрсет.

а. ____________________________________________________________________________

b. ____________________________________________________________________________

с. ____________________________________________________________________________

d. ____________________________________________________________________________

е. ____________________________________________________________________________


10. Қазақстанның экологиялық зона апаттарын жазып көрсет:

______________________________________, _____________________________________________,

____________________________________________________________________________________.


11. Күн жүйесіндегі планеталардың санын көрсет?

а. 7;b. 9;с. 11;d. 10.


12. Рим құдайының атымен аталатын күн жүйесіндегі ең үлкен планета:

а. Сатурн;b. Шолпан;с. Нептун;d. Марс.

13. суреттерді қарап, Жер моделін көрсет:

hello_html_1140c17b.pnghello_html_767d8d0.pnghello_html_2a1e1bd5.png

а. b. с.






14. Жерді Оңтүстік және Солтүстік жартышарларға бөліп тұрған

а. экватор;b. меридиан;с. параллель; d.Үнді мұхиты.


15. Қазақстан ғарышкерлері

а. Гагарин, Гречка;

b. Терешкова, Савицкая;

с. Әубәкіров, Мұсабаев;

d. Леонов, Титов.


16. … - шағын қоғам

а. халық; b. топ; с. Елді-мекен;d.отбасы.


17. Адам барлық өмірдің үдерісінде

а. өседі;b. жұмыс істейді;с. оқиды;d. саяхат жасайды.


18. Мекемелерді ата. Оларды не байланыстырады?

hello_html_33ad580b.pnghello_html_m3e0b3bf9.pnghello_html_6e3ddf12.pnghello_html_61f2d636.png






_________________ ________________ ________________ ________________

___________________________________________________________________________________


19. Тәуелсіз Мемлекеттер Достастығына кіреді:

а. 10 ел;

b. 11 ел;

с. 12 ел;

d. 15 ел.


20. Ядролық жарылыстар қандай зиян келтіретінін жаз ___________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________









Ключ

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

171б

18

19

20

лес-рыжики, дикий кабан; пустыня-саксаул, змея; степь-тюльпан, сайгак; горы-эдельвейс, снежный барс; водоёмы-ряска, водомерка.

Суходольные, пойменные.

d

Фазан, в лесах, степях

Незабудка, ковыль, таволга, вейник.

Верблюжья колючка, скорпион, астрагал,песчанки.

жужелица

гора

Свалки мусора, кислотные дожди, вырубка леса, вытаптывание травянистых растений, использование ядовитых химикатов

Р-ны Аральского моря, Полигона в Семипалатинске, различных крупных промышленных зон.

9

d

b

а

с

d

с

Пекарня, автозавод, фабрика, молокозавод - производят продукцию.

b

Вред жизни и здоровью народа, живой природе.


Оценочная шкала: 33 -32 б.- «5»

31-28 б.- «4»

27-17 б.- «3»

16 б. и меньше – «2»









4 сынып 2011-2012 оқу жылының жылдық қорытындысы

Дүниетану

І нұсқа

А блогі

1.«Қызыл кітап»---.................................................

а) дүниетану пәнін оқу үшін

в) жануарлармен өсімдік атаулары енгізілген кітап

с) әдемі суреттері бар кітап

д)жойылуға жақын өсімдіктер мен жануарлар түрлері енгізілген

2. Қазақстандағы ең жақсы дамыған шаруашылық саласы



а) құс өсіру

в) мал бағу

с) бал ара асырау

д)түйе өсіру



3.Секерханмен шайқаста жеңіске жеткен қазақ батыры?



а) Райымбек

в) Қарасай

с) Жанай

д)Сеңкібай



4.Күн жүйесі құрамына кіреді.

а) күн, планета және оның серіктері, кіші планета, кометалар, метеорлы денелер

в) күн, жер, кіші планета, галактика, кометалар, метеорлы денелер

с) күн, планета және оның серіктері, кометалар метеолы денелер

д)галактика, жер, кіші планета, комета,метеорлы денелер

5. Әртүрлі типті шөлді жер бар. Олардың ұқсастығы неде?

а)жылы қыс

в)ұзақ жаз

с) жауын-шашын сирек

д)күндіз –түні ауа температурасы төмен.

6. Кестеде Күннен күн жүйесінің 4 планетасын ара қашықтығы көрсетілегн .Қай планета Күнге жақын орналасқан?


Жер

Марс

Меркурий

Сатурн

Күннен шамалас ара қашықтығы (млн.км)

150

230

58

1400


а) Жер

в) Марс

с) Меркурий

д)Сатурн



7. Дала жануарлары



а) суыр, қарсақ, дуадақ

в) жайран,кесен, тышқан

с) көртышқан,бозторғай, ара

д)қабан,тасбақа, аю



8. Шөл өсімдіктерінің маңызы неде?



а) жануарлар қорегі

в) жер көркі

с) құмның ыдырауын болдырмайды

д)жауын-шашын кезінде суды сіңіріп алады.



9. жапырақты орманның жоғары сатысының өсімдіктері.



а) інжугүл, көкек зығыры, қайың

в) емен, шетен, итмұрын

с) жөке, үйеңгі, інжугүл

д)жөке, үйеңкі, емен



10.пергаментті қай жануардың терісінен жасаған



а) құлыншақ

в) лақ

с) өгіз

д)есек

11.Қызығушылық, қарым-қатынас, өмір жағдайларына қарай біріккен адамдар тобын қалай атаймыз?


а) отбасы

в) достар

с) қоғам

д)көршілер



12.Егін шаруашылығының салалары



а) егіншілік, мақта өсіру, бақшалық, бағбаншылық, жүзім өсіру

в) егіншілік, бақшалық,мал өсіру, гүл өсіру

с) егіншілік, қой өсіру , бағбаншылық, жүзім өсіру

д)мал өсіру, үй шаруашылығы, егіншілік



13.Еліміздің орман мен тоғайлары қай жерде көп орналасқан?

а) оңтүстікте

в) солтүстікте

с) батыс

д)шығыс

14.Орман егістік ті қорғайтындығы туралы қай мамандық иесі айтқан?



а) ұста

в) теміржол жұмысшысы

с) агроном

д) дәрігер

15.ҚР халқының қаһарманы және Совет Кеңесінің батыры атағына ие болған ғарышкер



а) Т.Әубакіров

в)Ю.Гагарин

с) Т.Мұсабаев

д)О. Сүлейменов

16.Сәйкестікті тап



а) ылғалдыдығы мол, ылғал сүйгіш өсімдіктер өсетін жер тоғай

в) шөп басқан , ашық ормансыз кеңістік шөл

с) су, ауа тапшылығынан, өсімдіктері жұпын және сирек кеңістік дала

д)өзен, көл маңындағы шағын ормандаршалғын шалғын

В блогі

17.Күн мен Айдың бір айырмашылығын жаз

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

18.Барлығыназаңортақжәнезаңалдындатең ,заңнақтыорындалатынқоғамқалайаталады? _______________

19.Ақшамен мөлшерленген бюджеттің үнемі толықтырылуы бұл ____________________________

20.Мәтінде қай жануар туралы айтылған,

Өте сұлу, көркем жануарұзын сирақты,жіңішке мойында биікке орналасқан басы. Аталығы да аналығыда ұзын мүйізді, бірақта аталықтарында олар өте ірі, ұшы жоғары қарай ширақталған. Жоғарғы жайлымда мекендейді. Түнде мұздықтарға дейін көтеріліп, таңда жайылымға түседі.

Жауабы:_______________________________















2011-2012 оқу жылының жылдық қорытындысы

Дүниетану

ІІ нұсқа

А блогі

1. Жойылуға айналған жануарларды және олардың мекендеу ортасың қорғауда Қазақстанда құрылды.



а) 2 қорық

в) 10қорық

с) 19 қорық

д)20қорық


2. «панты» -дәрілік шикізат қай шаруашылықта жақсы дамыған?



а) марал шаруашылығы

в) аң өсіру

с) жылқы асырау

д)түйе қожалығы


3.«Абылай ханның оң қолы, кеңесшісі, атақты бастаушы



а) Бурундықхан

в) Шапырашты Науырызбай

с) Дарабоз

д)Шамалхан


4. Жер бетіндегі Күн мен түннің ауысуы немен түсіндіріледі?



а) Жердің Күнді айналуы

в) Жердің Айды айналуы

с) Ай Жерді айналуы

д)Жердің өз білігінен айналуы


5.Тың көтеру уақытында далада көтерілген қара дауыл неліктен болды?



а) жауын-шашынның жоқтығынан

в) жерді дұрыс жыртпағандықтан

с) қардың болмауы

д)топырақтың құңсыздығы


6.Айды біз не себептен көреміз



а) Ай Жерден жарық шағылыстырады

в) Ай Күннен жарық шағылыстырады

с) Ай өз жарығын шашады

д)Ай басқа жұлдыздардан үлкен


7.Аталған жануарлардың қайсысы шөлді мекендейді



а) аю

в) таңғышаян

с) кесіртке

д)жолбарыс


8.Орманның неше сатысы бар?



а) 7

в) 3

с) 5

д)4


9.Суда мекендейтін өсімдіктердің ерекшеліктерін ата



а) суда еритін қоректік заттарды бүкіл денесімен сіңіреді

в) ұзын тамырлары бар

с)балауыз қабатпен қапталғанберік жапырақтары бар

д)қоректі заттармен су қоры бар сабақтар


10. Ежелгі жол, Алматыдан Қытайға дейін созылған, өлкенің мәдениеті мен сауданың дамуына көмектескен .



а) халықаралық

в) жібек

с) қытайлық

д)алматылық



11.Қазақстанда ер адамдар өзінен кіші қыз балаларды қалай атайды



а) қарындас

в) апай

с) сіңілі

д)жиен



12.Планета деген не?



а) комета

в) лаулап жанып тұрған газды шар

с) адасқан жұлдыз

д)кішкене көлемдегі жарық беретін шар



13.Көкжиек тұстарын бағдарлай алатын жануар



а) шымшық

в) құмырсқа

с) аю

д)бұғы



14.Орман мен тоғай айырмашылығы



а) суға жақындығы

в) сазды топырақ

с) жануарлардың алауан түрлігі

д)айырмашылығы жоқ



15.Қазақстанның алғашқы ғарышкері

а)О. Сүлейменов

в)Ю.Гагарин



с) Т.Мұсабаев

д)Т.Әубакіров

16.Сәйкестікті тап



а) полюстерден бірдей ара қашықтықта өтетін жорамал сызық меридиана

в) жер шарының төменгі және жоғарғы белдігінің жорамал сызығы параллель

с) екі полюсті біріктіруші дөңгелек сызық экватор

д)грек тілінен аударғанда «қатар жүруші» деген мағынаны беретін,

батыс пен шығыс бағытын көрсететін сызықтар полюс

В блогі

17.а) Екі жыл мезгілін жаз

Жыл мезгілі 1. ___________________________

Жыл мезгілі 2. ___________________________

В) бұл мезгілдегі ауа-райының айырмашылығы

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

18. Қандас туысқандар деген кімдер? Сенің қандас туысқандарын барма? Оларды атап көрсет жаз ? _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

19.Экономикалықпайданыңазаюыәсеріненақшақаражатын, басқамүліктіңшығыныдегеніміз бұл ---------______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

20.Мәтінде қай өсімдік туралы айтылған,

Бұл ағаштың өз құпиялары бар. Әр жапырақ бірнеше (9-21 дейін) кішкене жапырақтардан тұрады. Ал жемістері, жидек емес, олар кішкене -кішкене алмалар, бір уыс болып жинақталған. Қыста қызыл түсті болып , қыстайтын құстардың қорегі.


















Жауаптары:

Дүниетану


І нұсқа

А блогі

Дұрысжауап: 1 ұпай

Дұрысемесжауап: 0 ұпай

1.D

2.B

3.A

4.A

5.C

6.C

7.A

8.C

9.D

10.A

11.C

12.A

13.B

14.C

15.A

16. A-4, B-3, C-2, D-1

В блогі

17. Дұрыс жауапқа 1 ұпай мысалы : «Ай суық күн жоқ», «Күн жарық береді, Ай жарқырайды».......

дұрыс емес жауап егер «Ай түнде ғана көрінеді» деп жазса

18.құқықтық

19.кіріс

20 арқар





20-дан 6 ұпайға дейін - «меңгерді»

5 – тен төмен – «меңгермеді»

«Өте жақсы» - 86-100%

«жақсы» - 70-85 %

«қанағаттанарлық» - 51-69%

«қанағаттарлықсыз» - 50% төмен болса



(20-18 ұ)

(17-14ұ)

(13-11ұ)

(10ұ төмен)

















Жауаптары:

Дүниетану



ІІ нұсқа

А блогі

Дұрысжауап: 1 ұпай

Дұрысемесжауап: 0 ұпай

1.D

2.A

3.C

4.D

5.B

6.B

7.C

8.C

9.A

10.B

11.A

12.C

13.B

14.A

15.D

16. A-3, B-4, C-1, D-2

В блогі

17.Дұрыс жауап:1 ұпай

Мысалы: жаз және қыс

Көктем және күз

Күз және жаз


18. жақын туыстар, аталас туыстар, бір тектен тараған туыстар

19. шығыс

20 шетен




20-дан 6 ұпайға дейін - «меңгерді»

5 – тен төмен – «меңгермеді»

«Өте жақсы» - 86-100%

«жақсы» - 70-85 %

«қанағаттанарлық» - 51-69%

«қанағаттарлықсыз» - 50% төмен болса



(20-18 ұ)

(17-14ұ)

(13-11ұ)

(10ұ төмен)














Автор
Дата добавления 27.09.2015
Раздел Начальные классы
Подраздел Тесты
Просмотров3372
Номер материала ДВ-014513
Получить свидетельство о публикации
Похожие материалы

Включите уведомления прямо сейчас и мы сразу сообщим Вам о важных новостях. Не волнуйтесь, мы будем отправлять только самое главное.
Специальное предложение
Вверх