Добавить материал и получить бесплатное свидетельство о публикации в СМИ
Эл. №ФС77-60625 от 20.01.2015
Инфоурок / Иностранные языки / Тесты / Тест " Знатоки английского языка"
ВНИМАНИЮ ВСЕХ УЧИТЕЛЕЙ: согласно Федеральному закону № 313-ФЗ все педагоги должны пройти обучение навыкам оказания первой помощи.

Дистанционный курс "Оказание первой помощи детям и взрослым" от проекта "Инфоурок" даёт Вам возможность привести свои знания в соответствие с требованиями закона и получить удостоверение о повышении квалификации установленного образца (180 часов). Начало обучения новой группы: 26 апреля.

Подать заявку на курс
  • Иностранные языки

Тест " Знатоки английского языка"

библиотека
материалов

50


Г. Е. Выборова, К. С. Махмурян

Тесты по английскому языку для школьных олимпиад



hello_html_3324a037.jpg



Учебное пособие










Четвертое издание

Москва

Издательство «Флинта»

Издательство «Наука»

2001

ББК 82.1 Англ

В 92

Выборова Г. Е„ Махмурян К. С.

Тесты по английскому языку для школьных олимпиад: Учебное пособие. - 4-е изд. - М.: Флинта: Наука; 2003. - 80 с.

ISBN 5-89349-102-5 (Флинта)

ISBN 5-02-022582-7 (Наука)

Тесты составлены с учетом программы по английскому язы­ку для средних школ и направлены на контроль правил чтения, лингвострановедческих знании, грамматических и лексических навыков. Приведенные ключи позволят проверить правильность выполнения заданий и помогут избежать типичных ошибок.

Для учащихся средних школ, абитуриентов и студентов ву­зов, а также для всех, кто хочет систематизировать свои знания по английскому языку и подготовиться к более сложным меж­дународным тестам типа TOEFL, FCE и т. д.

ISBN 5-89349-102-5 (Флинта)

ISBN 5-02-022582-7 (Наука) © Издательство «Флинта», 1998



Test I

I. Прочитайте текст и ответьте на вопросы.

A traveller who had been riding in the rain and was wet through, arrived at a small hotel in the country. There was only one fireplace in the hall and a lot of people around it. The traveller thought of a plan how to get warm. He asked the hotel owner to take some fish to his horse. The hotel owner was surprised but the traveller insisted and the hotel owner did as he was asked. All the people rushed out to see the horse eat fish. The traveller had the fireplace all to himself and felt comfortable. When the hotel owner returned he said, "I was sure horses do not eat fish."— "Then why did you take it to my horse?"

Вопросы:

1. Why did the hotel owner try to feed the horse with fish?

2. Why did the traveller ask him to do it?

II. Поставьте вопрос к подчеркнутому члену предложения.

The traveller thought of a plan how to get warm.

III. Раскройте скобки, употребив правильную глагольную форму.

Once John Smith and his wife Mary who (1 — live) in a small house in the mountains, (2 — find) a dog. Though the dog (3 — be) weak and hungry, he (4 — not eat) anything in the presence of his new masters. Several days later the dog (5 — disappear). John and Mary (6 — leave) alone. But one day when Smith (7 — travel) in a train, he (8 — see) his dog running along the road. He (9 — get) off the train at the next station, (10 — buy) a piece of meat, (11 — catch) the dog and (12— bring) him home again. There the dog (13 — tie) up for a week.

The dog (14— escape) several times and each time he (15— run) north. At last the dog (16 — decide) to stay at the cottage but a long time (17 — pass) before Smith and his wife (18 — can) touch him. They (19 - call) him Wolf.

One summer a stranger (20 — come) to the cottage. As soon as the dog (21 — see) him, he (22— rush) to the stranger and (23 — lick) his hands. Then the stranger (24 - say): "His name (25 - be) not Wolf. It (26 - be) Brown. He (27 - be) my dog." Mary (28 - ask) to leave the dog with them. But the stranger (29 — refuse) and (30 — say) that the dog (31 — must) decide it himself. "I (32 — say) goodbye and (33 — go) away. If he (34 — want) to stay, let him stay." For some time Wolf (35 — watch) the man go. Then he (36 — rush) after him and (37 - try) to stop him. Then the dog (38 - run) back to Smith and his wife (39 - try) to drag Smith after the stranger. He (40 – want) to be at the same time with the old and the new master. Finally the dog (41 — lie) down at the feet of Smith. Mary (42 — be) happy.

IV. Выберите правильный вариант.*


* Только один вариант является верным.


1.I... glasses since I was a child,

a) wear, b) wore, c) am wearing, d) have been wearing.

2. When the phone rang, I... dinner.

a) cook, b) was cooking, c) had been cooking, d) have been cooking.

3. He usually had dinner at 4 p.m., ... ?

a) had he, b) hadn't he, c) did he, d) didn't he.

4. He works ... and makes good progress.

a) hard, b) hardly, c) good, d) badly.

5. He reminds me ... someone I knew in the army.

a) of, b) to, c) from, d) about.

6. Mary is here. Where are ... ?

a) other, b) others, c) the others, d) another.

7. What ... bad weather we are having today!

a) the, b) a, c) an, d) — .

8. Did you read ... English books at school?

a) some, b) many, c) much, d) none.

9. I want to know what ...,

a) are you doing, b) were you doing, c) will you do, d) you are doing. *•

10. I've made ... mistakes now than I made last time.

a) few, b) a few, c) fewer, d) less.

11. Can ... of you help me?

a) some, b) any, c) somebody, d) anybody.

12. This translation is twice as ....

a) easy, b) easier, c) the easiest, d) much easier.

13. We ... two compositions this month.

a) write, b) wrote, c) were writing, d) have written.

14. I had a feeling that somebody ... there before.

a) is, b) was, c) has been, d) had been.

15. She won't see him ... he phones her.

a) except, b) after, c) unless, d) because.

16. ... only one theatre and two cinemas in this city ten years ago.

a) there is, b) there was, c) there are, d) there were.

17. My watch....

a) stops, b) has stopped, c) have stopped, d) stop.

18. Do you know when he ... ?

a) comes, b) will come, c) shall come, d) come.

19. I don't have any pets. Neither ....

a) she does, b) does she, c) is she, d) does she have.

20. His parents didn't let him ... TV late.

a) to watch, b) watch, c) watching, d) watched.

V. Переведите на английский язык.

1. Москва была основана Юрием Долгоруким.

2. Небо темное, может пойти дождь.

3. Мы не знали, что он собирается нас навестить.

4. Кто знает прогноз погоды на завтра?

5. Нам не пришлось долго ждать их.

VI. Выберите правильный ответ.

1. What's the name of the most famous clock in Britain?

a) Big Albert, b) Big Stephen, c) Big Wren, d) Big Ben.

2. What's tartan?

a) a dish, b) a pattern of the kilt, c) a bird, d) a dance.

3. Where is Glasgow situated?

a) in Scotland, b) in Wales, c) in England, d) in Northern Ireland.

4. What's the name of the London underground?

a) Metro, b) Tube, c) Subway, d) Underground,

5. What is the nickname of the Liberal Party?

a) the Tories, b) the Whips, c) the Libs, d) the Whigs.







Test 2

I. Прочитайте текст и ответьте на вопросы.

A young writer has just managed to publish his first book. He is very proud of his success and is boasting of it to everybody around. For more than half an hour he has been talking about his success to one of his friends who is also a writer. At last he thinks that his friend is not very much interested and apologizes saying "I am sorry to have taken so much of your time, it is so selfish of me." — "Never mind," answered his friend absent-mindedly. "You haven't taken my time at all. I've been thinking over the plot of my new novel."

Вопросы:

1. Was the young writer modest?

2. Why wasn't his friend annoyed?

II. Поставьте вопросы к подчеркнутому члену предложения.

The writer is proud of his success and is boasting of it to everybody around.

III. Раскройте скобки, употребив правильную глагольную форму.

In summer I (1 — go) to Brighton. When I (2 — arrive) there it (3 — be) late afternoon. After dinner I (4 — put) on my raincoat and (5 — go) out for a walk. It (6 — be) a nasty day, the sky (7 — cover) with clouds, and it (8 — rain) a little. As I (9 — move) slowly along the quiet empty street, I (10 — see) a stranger. He first (11 — pass) me by but then (12 — stop). "(13 — be) that you, Peter?" he (14 — cry) out. It (15 — be) Jones." I (16 — not see) you for ages," he (17 — say). — "Why, what you (18 — do) here?" I (19 — ask). "Why you (20 — not go) home?" — "I cannot," he (21 — answer). "I (22 — forget) the name of the hotel where my wife and I (23 — stay)." — "If you (24 — ring) up the hotels, you (25 — find) out where you (26 — stay)," I smiled. He said that he (27 — have) no money. And he (28 — explain) that they (29 — get) to Brighton at II o'clock. They (30 — leave) their things at the station and (31 — go) to a hotel. He (32 — change) his clothes and (33 — decide) to go for a walk. The sun (34 — shine) brightly and there (35 — be) nothing in the forecast about rain. I suggested that we (36 — go) to my hotel. While Jones (37 - take) a shower I (38- think) the situation over. Then we (39 — begin) telephoning all the hotels in Brighton. We (40 — do) it so well that next afternoon Jones (41 — find) both his hotel and his wife.

IV. Выберите правильный вариант.

1.1 ... since breakfast and I'm very tired.

a) travel, b) am travelling, c) was travelling. d) have been travelling.

2. He came to the party ... he hadn't been invited.

a) although, b) in case, c) even, d) in spite.

3. We have ... for a new secretary but we haven't had any replies yet.

a) announced, b) advertised, c) advised, d) noticed.

4. Ted is good at football but Rick is ... .

a) good, b) well, e) better, d) best.

5. ... "Romeo and Juliet?"—Not yet.

a) Did you see, b) Do you see, c) Have you seen, d) Had you seen.

6. He makes me ....

a) laugh, b) to laugh, c) laughing, d) have laughed.

7. He had an accident yesterday and was taken to ... hospital.

a) the, b) — , c) a, d) an.

8. It's crowded in here. There's ... to sit down.

a) hardly, b) hardly any, c) hardly anything, d) hardly anywhere.

9. Next June my cousin ... from high school.

a) graduate, b) graduated, c) will graduate, d) has graduated.

10. The Earth ... round the Sun.

a) goes, b) was going, c) will go, d) has gone.

11. Are you interested ... working for him?

a) at, b) in, c) with, d) of.

12. He is reported ... 400 dollars.

a) to steal, b) to have stolen, e) to be stealing, d) to have been stolen.

13. Put ... sugar into your tea.

a) some, b) any, e) none, d) not any.

14. I ... my book on the desk a few minutes ago.

a) lay, b) have lain, c) laid, d) have laid.

15. There's nothing left for him but escape, ... ?

a) is it, b) isn't, c) is there, d) isn't there.

16. The news ... so shocking.

a) are, b) was, c) have been, d) were.

17. ... the dinner by the time Peter came?

a) Have you cooked, b) Did you cook, c) Do you cook, d) Had you cooked.

18. She ... when I came.

a) works, b) work, c) was working, d) has worked.

19. You ... work hard at your French if you want to pass the exam.

a) can, b) may, c) must, d) might.

20. Do you like ... milk with your tea?

a) few, b) some, c) many, d) a few.

V. Переведите на английский язык.

1. Когда вы закончили школу?

2. Если она придет, я тебе позвоню.

3. Они должны вернуться в понедельник.

4. Он увлекается плаванием.

5. Когда мы пришли, фильм уже начался.

VI. Выберите правильный ответ.

1. What is the symbol of the Speaker's authority?

a) the mace, b) the woolsack, c) the ribbon, d) the bell.

2. Who presides over the House of Lords?

a) Prime Minister, b) Lord Chancellor, c) Lord Protector, d)the Speaker.

3. What's the name of the British flag?

a) Star-Spangled Banner, b) Stripes and Stars, c) Union Jack, d) John Bull.

4. What London street is famous for shops? a) Oxford Street, b) Fleet Street, c) Lombard Street, d) Charing Cross Road.

5. What was J. Constable?

a) a musician, b) a politician, c) a poet, d) a painter.
















Test 3

I. Прочитайте и ответьте на вопросы.

The famous composer Rakhmaninov was also a very good pianist. When he was a small boy he was asked to play at a home party at their friends' place. Though he was only eight he was quite experienced in playing the piano and did it well. At that concert he was to play one of Beethoven's sonatas. It must be mentioned that there are several very long intervals in that sonata. In each of these intervals the boy took his hands off the keyboard and waited. During one of these intervals the old mother of the hostess came up to him and said, "My boy, why don't you play something that you know very well?"

Вопросы:

1. Why did the boy stop playing several times?

2. Did the old lady know Beethoven's music well?

II. Поставьте вопрос к подчеркнутому члену предложения.

Rakhmaninov was a famous pianist and composer.

III. Раскройте скобки, употребив правильную глагольную форму.

One evening Mr Green (1 — drive) his car along a country road. He (2 — be) to London where he (3 — take) 250 pounds from the bank. He (4 — put) the money in his pocket. At some part of the road a man in shabby clothes (5 — stop) him and (6 — ask) for a lift. Mr Green (7 — tell) him (8 — get) into the car and (9 — continue) his way. He (10 — talk) to the man and (11 — learn) that the man (12 — escape) from prison and thought of his 250 pounds.

Suddenly he (13 — see) a police car and (14 — have) a bright idea. He (15 — begin) to drive the car fast. He (16 — look) back and (17 — see) the police car nearing his car. It soon (18 — overtake) him and he (19 — have to) stop. The policeman, (20 — take) out his notebook and (21 — want) Mr Green's name and address. Mr Green (22 —want) to tell the policeman about the robber sitting behind but the man (23 — take) out a gun and (24 — put) it to Mr Green's back. Mr Green was afraid of (25 — shoot) so he (26 — say) nothing. He only (27 — ask) (28 — take) to the police station but the policeman (29 — say): "You (30 — have to) appear at the police court later." He (31 — give) Mr Green a talk about dangerous driving and (32 — go) away. Then Mr Green (33 — start) up his car again. He (34 — think) his 250 pounds (35 — lose). When they (36 — be) near a small town the robber said to Mr Green: "You (37 — be) good to me. This (38 — be) the least I (39 — can) do in return." And he (40 — hand) Mr Green the policeman's notebook.

IV. Выберите правильный вариант.

1. I've just bought ... copy of his latest book.

a) — , b) a, c) the, d) any.

2. ... in my class likes him.

a) All, b) All pupils, c) All the pupils, d) Everyone.

3. Jack left ... Paris last week.

a) in, b) for, c) from, d) to.

4. They... yet.

a) didn't arrive, b) haven't arrived, c) hadn't arrived, d) don't arrive.

5. Turn right... the end of the street.

a) at, b) in, c) to, d) on.

6. Nelly is ... at History than Jane but worse at French.

a) as good, b) not so good, c) better, d) best.

7. A young man asked if we ... students.

a) are, b) were, c) have been, d) shall be.

8. I have asked some friends — for tea.

a) to go, b) to stay, c) to bring, d) to drink.

9. Has he ... you of his decision?

a) talked, b) said, c) told, d) spoke.

10. She made her husband ... the tree.

a) to cut down, b) cut down, c) to have cut down, d) cutting down.

11. When I entered they ... to music.

a) have listened, b) were listened, c) were listening, d) listen.

12. She spoke to ... person at the party.

a) few, b) a few, c) every, d) many.

13. I ... glasses since I was a child.

a) wear, b) am wearing, c) have been wearing, d) was wearing.

14. They took a rest after they ... the yard.

a) had cleaned up, b) were cleaning up, c) would clean up, d) have cleaned up.

15. I knew I'd forgotten ... .

a) somewhere, b) anywhere, c) something, d) anything.

16. You usually have dinner at home, ... ?

a) do you, b) don't you, c) have you, d) haven't you.

17. The police haven't got ... information to catch the robber.

a) some, b) enough, c) another, d) these.

18. I haven't heard ... you.

a) anyone call, b) anyone to call, c) someone call, d) someone to call.

19. The news you've brought ... much better... than last time.

a) is, b) are, c) have been, d) were.

20. I hope I've got ... mistakes in my test today.

a) little, b) less, c) fewer, d) fewest.

V. Переведите на английский язык.

1. Ты знаешь, сколько ему лет?

2. Тебе следует больше заниматься английским.

3. Я думал, что ты знаешь это.

4. В каждом журнале есть что-то интересное.

5. Мы спросили их, купили ли они словарь.

VI. Выберите правильный ответ.

1. What is the Barbican?

a) a river, b) an art centre, c) a pop group, d) a cinema.

2. Where is Ben Nevis situated?

a) in Scotland, b) in Wales, c) in England, d) in Northern Ireland.

3. Who is the head of the state in Britain?

a) Mayor, b) Prime Minister, c) Queen, d) Speaker.

4. What is standing in the middle of Piccadilly?

a) the Statue of Eros, b) the Statue of Pan, c) the Statue of Cromwell, d) the Marble Arch.

5. What is soccer?

a) American football, b) hockey, c) squash, d) boat-racing.














Test 4

I. Прочитайте текст и ответьте на вопросы.

A certain king was in the habit of writing verses. He thought highly of them. Since he was a king the people to whom he showed them tried to praise them too. Once he showed his verses to a wise man. The wise man didn't like them. It made the king very angry and he put the man into prison. Some time passed and the king decided to set him free. The king invited him to dinner and showed him his new verses. Then he asked the wise man what he thought of them. The wise man turned to the king and said, "Send me back to prison."

Вопросы:

1. Was the king wise?

2. Why did the wise man ask to send him back to prison?

II. Поставьте вопрос к подчеркнутому члену предложения.

The king thought highly of his verses.

III. Раскройте скобки, употребив правильную глагольную форму.

One bright afternoon Major Brown (I — go) out for his usual after-dinner walk. The major (2 — be) a little man, very energetic and strong-looking. Some time before Major Brown (3 — retire) from the army and now (4 — live) on a small pension. He (5 — be) a brave and successful solider but he never (6 — like) being a military man. He (7 — take) a small house in London and (8 — devote) the rest of his life to growing his favourite flowers – pansies in his little garden.

As the major slowly (9 — walk) along a narrow street he suddenly (10 — see) a most pleasant sight. A large, heavy man (11 — push) before him a barrow full of pansies. The major pever (12 — see) such beautiful flowers. He (13 — come) up to the man and (14 — begin) to talk to him. At first he only (15 — want) to buy some of the pansies but finally he (16 — decide) to buy them all.

"I (17 — tell) you something, sir," (18— say) the man and (19 — look) around. "If you (20 — interest) in such things, you just get on to that wall," and the man (21 — point) to the garden wall by which they (22 — stand). "The finest collection of yellow pansies in England (23 — be) in that garden," whispered the man. How it (24 — happen) no one ever (25 — know) but the fact (26 — be) that a second later the major (27 — stand) on the garden wall. At the next moment he (28— forget) everything. In the very centre of the garden he (29 — see) a large bed of the most beautiful yellow pansies. But it (30— be) not the beauty of the pansies that (31 – surprise) him. It (32 — be) something else: the pansies (33 — arrange) in gigantic capital letters which (34 — form) the sentence "Death to Major Brown." An old man (35 — water) them. Brown (36 – look) back at the road behind him. The man with the barrow (37 – disappear). Then he (38 — look) again at the flowerbed that had the terrible words. The evening air (39 – be) so still, the garden (40 — look) so quiet. Suddenly Major Brown (41 — see) the watering can (42 — fall) from the old man's hand.

IV. Выберите правильный вариант.

1. Mother doesn't have much free time. Neither ... .

a) do I, b) do I have, c) I do, d) I am.

2. It has been snowing all day. I wonder when ... .

a) will it stop, b) does it stop, c) it stops, d) it will stop.

3. This is ... useful advice.

a) such, b) such a, c) so, d) so a.

4.1 have two rooms. One is a bedroom, and ... is a sitting room.

a) other, b) the other, c) another, d) others.

5. He ... his hat to welcome us.

a) rose, b) has risen, c) raised, d) is rising.

6. I haven't the slightest idea of what I ... to do in this situation.

a) could, b) ought, c) would, d) should.

7. They let their children ... different pets at home.

a) keeps, b) keeping, c) keep, d) to keep.

8. You have to support your children, ... ?

a) have you, b) haven't you, c) do you, d) don't you.

9. We all... mistakes when we are young.

a) do, b) make, c) did, d) made.

10. Something is wrong with the watch. Can you repair ... ?

a) they, b) it, c) them, d) its.

11. She looks ... today.

a) happily, b) happy, c) nicely, d) beautifully.

12. I'll give the book back as soon as he ... it.

a) will want, b) want, c) wants, d) doesn't want.

13. When the phone rang I... a bath.

a) had, b) was having, c) had been having, d) have been had.

14. Не ... whenever he goes to the theatre.

a) is boring, b) has bored, c) bores, d) is bored.

15. If it ... rain, we'll have the party outside.

a) won't, b) wouldn't, c) doesn't, d) didn't.

16. When I arrived at the party, Tom ... home.

a) had already gone, b) has already gone, c) already went, d) have already gone.

17. Is that the man ... yesterday?

a) you're met, b) met you, c) you met, d) has met you

18. We couldn't find the cat... .

a) any, b) nowhere, c) anywhere, d) everywhere.

19. He won't let anyone ... his records.

a) to touch, b) to have touched, c) touch, d) touching.

20. ... already dark outside.

a) There was, b) It was, c) There had been, d) It had been.

V. Переведите на английский язык.

1. Что ты делаешь сегодня вечером?

2. Я опоздала на десять минут.

3. Кто из вас самый старший в семье?

4. Можно мне еще чаю?

5. Мы спросили, сколько времени нам потребуется, чтобы добраться поездом до Ярославля.

VI. Выберите правильный ответ.

1. What is Humpty Dumpty?

a) a toy, b) an egg, c) an animal, d) a bird.

2. Where is the official residence of the Queen?

a) Chatham House, b) Regent Palace, c) Westminster Palace, d) Buckingham Palace.

3. What is Benjamin Britten?

a) an architect, b) a composer, c) a writer, d) a politician

4. What is the emblem of Wales?

a) Rose, b) Leek, c) Thistle, d) Shamrock.

5. What's the name of the Queen's eldest son? a) Charles, b) Philip, c) Andrew, d) Edward.










Test 5

I. Прочитайте текст и ответьте на вопросы.

A driver who was going in his car at a great speed through the country road saw a man crossing the road and a dog following him. As the car drew near them the dog suddenly stopped, was hit by the car and killed. The driver stopped his car and came up to the man. "I am very sorry for what has happened," he said. "Will 50 dollars be enough for the killed dog?" — "Oh, yes," said the man, "50 dollars will be quite enough." The man put the money in his pocket and when the driver disappeared in the distance, looked at the dog and thought, "I wonder whose dog it was."

Вопросы:

1. Did the man feel very unhappy that the dog had been killed?

2. Why was he happy to get 50 dollars?

II. Поставьте вопрос к подчеркнутому члену предложения.

A driver was going in his car at a great speed through the country road.

III. Раскройте скобки, употребив правильную глагольную форму.

а)

There (1 — be) a very interesting story in the morning paper about a man who just (2 — inherit) 50,000 dollars. The newspaper article (3 — be) quite detailed. It (4 — say) that the man always (5 — behave) very strangely.

What others (6 — like) he (7 — dislike) and what most people (8 — enjoy) he (9 — hate). He (10 — not bear) the sun, but he (11 — take) long walks in the rain without a raincoat or umbrella. He always (12 — see) the black side of everything. He (13 — find) fault with the best picture of the year but he (14 — stay) up late watching very old films on TV.

Last week his uncle (15 — die) and (16 — leave) him 50,000 dollars. Perhaps the uncle (17 — be) rather strange too. Or perhaps he (18 — know) about his nephew's strange preferences— one of them, anyway — and (19 — decide) to try and cure him.

In his will the old man (20 — insist) that the nephew (21 — spend) half the inheritance within the next two years. In case he (22 — fail) to do that the money (23 — give) to a university. Everyone (24 — want) to know what the nephew (25 — do). You see, the thing he (26 — hate) most of all (27 — be) to part with his money.

b)

There (1 — be) always a big problem with Rex. Mr Smith never (2 — know) where he (3 — go). He (4 — try) to keep him in the garden but it (5 — be) no good. Rex always (6 — bring) something home with him.

One day Mr Smith (7 — come) home tired and (8 — be) soon fast asleep. He (9 — wake up) by a loud knock at the door. Rex (10 — look) at him with one eye. Mr Smith (11 — get up) and (12 — surprise) to see a policeman in the doorway. The policeman (13 — apologize) and told him that there (14 — be) a thief in the district stealing from the local shops small things like sweets, chocolates... Mr Smith said that if he (15 — notice) anything he (16 — let) the policeman know. But he knew who it (17 — be).

IV. Выберите правильный вариант.

1. The gunman ... the pilot of the plane to change direction.

a) demanded, b) made, c) controlled, d) forced.

2. Be sure to read ... Chapter 3.

a) a, b) — , c) an, d) the.

3. The doctor said he ... be all right soon.

a) shall, b) should, c) will, d) would.

4. This bag ... for all occasions.

a) is used, b) used, c) is using, d) has used.

5. Nobody heard him ... the house.

a) to leave, b) left, c) leave, d) have left.

6. If I... money I'll buy the book.

a) have, b) had, c) will have, d) would have.

7. He could open the book most... .

a) easy, b) easily, c) easiest, d) easier.

8. ... there any news in your father's letter?

a) Are, b) Were, c) Have, d) Is.

9. The hall was full ... smoke.

a) with, b) of, c) off, d) for.

10. I'd like you ... the mirror a bit higher.

a) rise, b) raise, c) to raise, d) to rise.

11. The student had to read it twice, ... ?

a) had he, b) hadn't he, c) did he, d) didn't he.

12. ... something strange in her appearance.

a) There is, b) It is, c) This is, d) That is.

13. The hat is ... fashionable!

a) so, b) such, c) the, d) this.

14. I ... you for five years.

a) don't see, b) didn't see, c) haven't seen, d) doesn't see.

15. Don't go out. It ... hard.

a) rain, b) rains, c) had rained, d) is raining.

16. They don't think so, ... .

a) so do you, b) so I do, c) neither I do, d) neither do I.

17. Have they bought it ... ?

a) yet, b) ever, c) just, d) never.

18. She sings extremely ... .

a) good, b) bad, c) well, d) fine.

19. He is fond of ... speeches in public.

a) make, b) makes, c) making, d) doing.

20. She ... the article and wants to show it to the teacher.

a) was translating, b) translated, c) has translated, d) translate.

V. Переведите на английский язык.

1. Вам придется завтра рано встать.

2. Эту книгу можно найти в любом магазине.

3. Если я не поступлю в институт, то буду искать работу.

4. Мало надежды на то, что мы достанем билеты.

5. Он сказал, что ждет уже час.

VI. Выберите правильный ответ.

1. What is the nickname of the Conservative Party?

a) the Tories, b) the Whigs, c) the Libs, d) the Whips.

2. What monument is there in the centre of Trafalgar Square?

a) Cromwell's statue, b) Nelson's Column, c) Queen's statue, d) Edward Elgar's statue.

3. Which animal can look at the Queen?

a) a dog, b) a cat, c) a lion, d) a tiger.

4. What's the name of Sir Churchill?

a) Winston, b) George, c) Christopher, d) Benjamin.

5. Who presides over the House of Commons? a) Lord Mayor, b) Lord Chancellor, c) Prime Minister, d) Speaker.






Test 6

I. Прочитайте я ответьте на вопросы.

A rich old businessman decided to make his will. He told his lawyer he would give 5 thousand pounds to each of his employees who had been working with him for 20 years or more. The lawyer was surprised at such generosity of the businessman. But the businessman said that he wasn't going to be generous at all because none of his employees had worked for him longer than a year. He only wanted to produce a favourable impression on the public for he was sure it would look nice in the newspapers.

Вопросы:

1. The old businessman wasn't generous, was he?

2. Why did the businessman make such a will?

II. Поставьте вопрос к подчеркиутому члену предложения.

Не promised to give five thousand pounds to each of his employees.

III. Раскройте скобки, употребив правильную глагольную форму.

а)

If you (1 — like) stories I (2 — tell) you a true story. It (3 — happen) to a friend of mine a year ago. While my friend Geoige (4 — to read) in bed two thieves (5 — climb) into his kitchen. After they (6 — enter) the house, they (7 — go) into the dining room. It (8 — be) very dark, so they (9 — turn) on a torch (фонарь). Suddenly they (10 — hear) a voice behind them. "What (11 — be) up?" someone (12 — call). The thieves (13 — drop) the torch and (14— run) away as fast as they (15 — can). Geoige (16 — hear) the noise and (17— come) downstairs quickly. He (18 — turn) on the light but couldn't sec anything. The thieves already (19 — go). But George's parrot Henry (20 – be) still there. "What (21 — be) up?" he (22 — call). "Nothing," George (23 – say) and (24 – smile). "If something (25— happen) I (26— let) you (27— know)." And George (28 — leave) the room.

b)

The relations between dolphins and human beings long (1 — surprise) people. These relations (2 — last) for thousands of years. Pictures of dolphins (3 — use) to decorate the coins of ancient Greeks. Sailors (4— consider) the presence of dolphins near ships to be good luck. Now dolphins (5 — train) and they (6 — take) part in performances that both children and grown-ups (7 — like). When you (8 — spend) your holiday on the Black Sea coast you (9 — can) see dolphins (10 — play) near the shore. They usually (11 — come) early in the morning and before sunset. They (12 — consider) to be our friends. No one ever (13 — see) a dolphin attack human beings.

IV. Выберите правильный вариант.

1. My dream is to visit ... Sahara.

a) the, b) а, с) — , d) an.

2. The Second World War ... in 1939.

a) broke out, b) broke up, c) broke open, d) broke off.

3. This test consists ... a number of multiple-choice questions.

a) — , b) in, c) of, d) for.

4. She could ... open her eyes.

a) hard, b) hardly, c) badly, d) well.

5. Peter ... since he left school.

a) was working, b) works, c) has been working, d) will be working.

6. Jane is as ... as her elder sister.

a) tall, b) taller, c) the tallest, d) much taller.

7. Take your umbrella. It ... .

a) rain, b) rained, c) is raining, d) rains.

8. I knew him ... a considerate man.

a) was, b) is, c) to be, d) be.

9. He said they ... to buy flowers for her.

a) forgot, b) forget, c) have forgotten, d) had forgotten.

10. When I came they ... things.

a) pack, b) packed, c) were packing, d) were packed.

11. Mrs White ... Mary that she was going away. a) said, b) told, c) talked, d) spoke.

12. This is ... very important news.

a) a, b) the, c) — , d) an.

13. They ... yet.

a) didn't arrive, b) haven't arrived, c) don't arrive, d) won't arrive.

14. How old ... when you got married?

a) are you, b) will you be, c) were you, d) have you been.

15. I am not very good ... learning languages.

a) at, b) in, c) of, d) while.

16.1 don't know if she ... to the party.

a) comes, b) will come, c) had come, d) would come.

17. You ... work hard to pass the exam.

a) must, b) can, c) may, d) might.

18. Don't worry. All your expenses ... .

a) will pay, b) will be paid, c) had been paid, d) are paying.

19. Is there ... strange in what she is saying?

a) some, b) anything, c) any, d) no.

20. This time she has ... mistakes in her test.

a) fewer, b) less, c) fewest, d) little.

V. Переведите на английский язык.

1. Мне будет трудно переводить этот текст без словаря.

2. Мама сказала, что, когда придет, отпустит нас погулять.

3. Сколько стоит эта книга?

4. Какая река длиннее: Волга или Миссисипи?

5. Школа — на другой стороне улицы.

VI. Выберите правильный ответ.

1. For Christmas dinner the English usually have ... .

a) chicken, b) roast beef, c) fish, d) turkey.

2. The Whispering Gallery is situated in ... .

a) Westminster Abbey, b) St. Paul's Cathedral, c) Tower, d) Hyde Park.

3. What is Eisteddfod?

a) a county, b) a dish, c) a festival, d) a dance.

4. Who wrote "Winnie-the-Pooh"?

a) L. Carroll, b) O. Wilde, c) J.R. Tolkien, d) A. Milne.

5. What is custard?

a) cream, b) a pudding, c) a pie, d) a tart.














Test 7

I. Прочитайте текст и ответьте на вопросы.

A London girl was spending her holiday in the country for the first time. One day she complained to the farmer that the bull had been running after her. She was very much frightened because she had never seen bulls before. "Well," said the farmer, "the bull was running after you because of the red blouse you were wearing." — "Dear me," said the girl, "of course, I understand that this blouse is awfully out of fashion. But I didn't know the bull would notice it."

Вопросы:

1. The girl didn't understand why the bull had been running after her, did she?

2. How did the farmer explain the bull's behaviour?

II. Поставьте вопрос к подчеркнутому члену предложения.

A London girl was spending her holiday in the country.

III. Раскройте скобки, употребив правильную глагольную форму.

а)

In the 18th century the Russian Government (1 — send) Vitus Bering to explore the lands behind Russia. One day Bering (2 — discover) the strait which (3 — separate) North America from Asia. It (4 — name) after the discoverer. On a later voyage Bering (5 — see) the mainland of North America. This discovery (6 — give) Russia its right to Alaska. Bering (7 — die) before he (8 — can) take the good news back to Russia. But Chirikov and some other men of Bering's expedition (9 — come) back.

The Russians (10 — explore) the North American continent as far north as the Arctic Ocean. Others (11 — make) settlements or (12 — build) trading posts as far south as Northern California. Not long before G. Washington (13 — become) President of the US, the Russians (14— make) a settlement in Alaska. For more than a hundred years trade (15 — carry) on between Russia and Alaska. During this time people from the US (16 — become) interested in this far northern territory. Some American ships (17 — sail) to the Arctic Ocean to fish. Others (18 — trade) with Russian settlements. In 1867 the USA (19 — buy) Alaska. It (20 — sell) for a little more than seven million dollars.

Alaska (21 — be) the largest of all the states of the USA. It (22 — be) rich in minerals. There (23 — be) large forests, many animals and much fish there.

b)

Elephants can (1 — be) a danger to themselves. In one game park they (2 — grow) in number so fast that soon there (3 — be) too many of them. They (4 — destroy) everything as they (5 — look) for food and drink. Very soon they (6 — start) to ruin the countryside (7 — belong) to farmers outside the park. So a big hunt had to (8 — organize) to reduce their number.

Not long ago in Africa elephants (9 — live) in great numbers. Big-game hunters (10— kill) many of them. Today elephants (11 — have) to live in game parks because people (12 — want) more and more land. But the elephants (13 — be) not safe in these parks either. Hunters (14 — kill) them because they (15 — have) something very valuable: ivory. If some measures not (16 — take), our children and grandchildren (17 — can) to see elephants only in the Zoo.

IV. Выберите правильный вариант.

1. It's so kind ... you to call me.

a) for, b) with, c) of, d) on.

2. If my advice ... , I'll be happy.

a) help, b) helps, c) will help, d) have helped.

3. I have never seen ... interesting film.

a) so a, b) so an, c) such a, d) such an.

4. Her husband is twice as ... as she is.

a) old, b) older, c) elder, d) the oldest.

5. You ... to come here again.

a) must, b) may, c) should, d) have.

6. ... raining when you went out?

a) Was there, b) Was it, c) Is there, d) Is it.

7. The noise of the broken glass made me ... .

a) woke up, b) have woken up, c) to wake up, d) wake up.

8. Can you come on Monday evening? — Sorry, I'd love to but I ... volleyball.

a) was playing, b) played, c) am playing, d) have played.

9. Are you interested ... working for us?

a) at, b) in, c) of, d) for.

10. There wasn't... in the garden.

a) some people, b) anybody, c) any people, d) no people.

11. ... in my class knows him.

a) All, b) All pupils, c) All the pupils, d) Everyone.

12. His hands are dirty. He ... the car.

a) repaired, b) repairs, c) has been repairing, d) will repair.

13. By the time I came she ... a cake.

a) cooked, b) cooks, c) will cook, d) had cooked.

14. They ... us to do the room.

a) said, b) told, c) spoke, d) talked.

15. He doesn't know this rule. Tom doesn't know it ... .

a) too, b) either, c) also, d) neither.

16. ... tea is grown in many parts of Asia.

a) The, b) — , c) A, d) An.

17. If he ... in Moscow, he'll visit us.

a) is, b) will be, c) would be, d) were.

18. I don't like apples; ... ?

a) you do, b) don't you, c) you don't, d) do you.

19. We all ... mistakes when we are in a hurry.

a) do, b) make, c) did, d) made.

20. I haven't been home ... yesterday.

a) for, b) since, c) after, d) before.

V. Переведите иа авглхйошй язык.

1. Ты не знаешь, где она живет?

2. — Ты сделала пятое упражнение? — Нет еще, я его сей­час делаю.

3. На столе была ваза с цветами и фрукты,

4. Статья была опубликована в «Москоу Тайме».

5. Эту пьесу стоит посмотреть.

VI. Выберите правильный ответ.

1. What is the most ancient monument in Great Britain?

a) the Lower West Gate, b) Stonehenge, c) Hadrian's Wall, d) the Tower Gate.

2. What is M. Thatcher by profession?

a) an engineer, b) a doctor, c) a chemist, d) a teacher.

3. Who is the head of the government in the UK?

a) Prime Minister, b) Queen, c) Speaker, d) Chancellor.

4. Where is the Bank of England situated?

a) in the West End, b) in the East End, c) in the City, d) in the South.

5. What is English marmalade?

a) apple jam, b) orange jam, c) sweets, d) a cake.





Test 8

I. Прочитайте текст и ответьте на вопросы.

Once Mark Twain was invited to the opera. All through the opera his friend's wife was talking to her husband. She talked so much and so loudly that Mark Twain could hardly hear anything. After the performance she said to Mark Twain, "Dear Mark Twain, may I invite you to the opera again next Friday? The opera will be 'Carmen' you are sure to like it." — "Thank you very much," said Mark Twain, "that will be fine. I haven't heard you in 'Carmen' yet."

Вопросы:

1. Why couldn't Mark Twain enjoy the opera?

2. Was the lady going to sing in "Carmen"?

II. Поставьте вопрос к подчеркнутому члену предложения.

All through the opera his friend's wife was talking to her husband.

III. Раскройте скобки, употребив правильную глагольную форму.

Mr Sherlock Holmes (I — sit) one morning at the breakfast table in his room in Baker Street. His friend Dr Watson (2 — stand) near the window (3 — examine) a walking stick which a visitor (4 — leave) the day before. "To Dr Mortimer, from his friend," (5 — write) upon it, the date (6 — be) 1884. Sherlock Holmes suddenly (7— turn) to Watson and (8 — say), "The owner of this stick (9 — have) a dog which (10 — be) larger than a terrier and smaller than a mastiff." Watson (11 – surprise). He (12 – ask), "How you (13 – know)?"

"I (14 — examine) that stick carefully and (15 — notice) the marks of a dog's teeth on it," (16 — answer) Holmes. "They (17 — be) too broad for a terrier and not broad enough for a mastiff. I (18 — suppose) the dog often (19 — carry) the stick behind its master. I (20 — suppose) it (21 — be) a spaniel, in fact it (22 — be) a spaniel."

Holmes (23 — leave) the breakfast table and (24 — stand) near the window as he (25 — say) this. Watson (26 — look) at him in surprise and (27 — ask) how he (28 — can) be so sure of that.

"I (29 — be) sure of it because I (30 — see) the dog at our door and I (31 — hear) the bell which its master (32 — ring). I (33 — wonder) why Dr Mortimer (34 — want) to see Mr Sherlock Holmes. Well, we soon (35 — know). (36 — come) in," he (37 — add). There (38 — be) a knock at the door. The door (39 — open) and Dr Mortimer (40 — appear) in the doorway.

IV. Выберите правильный вариант.

1. Who ... you English at school?

a) taught, b) is taught, c) was taught, d) have taught.

2. When ... you last... to the theatre?

a) did you go, b) have you gone, c) will you go, d) were you going.

3. This money ... not enough to buy the book.

a) is, b) are, c) has, d) have.

4. The newspapers ... .

a) have brought, b) will bring, c) have been brought, d) was brought.

5. ... Tom ... Eric are good players.

a) as... as..., b) and... and..., c) both... and..., d) like... so... .

6. There are ... days in February than in other months.

a) more, b) less, c) few, d) fewer.

7. Martha is ... in English Literature.

a) interest, b) interesting, c) interested, d) interests.

8. I don't know any American songs. — ... .

a) So do I, b) So am I, c) Neither do I, d) Neither am I.

9. Do you know ... man that lives next door?

a) — , b) a, c) an, d) the.

10. They ... to return next Monday.

a) are sure, b) was sure, c) are not sure, d) weren't sure.

11. By the time we got to the party, most of the guests... .

a) left, b) have left, c) will leave, d) had left.

12. What are you going to do after you ... school?

a) finish, b) finished, c) will finish, d) will have finished.

13. The Dnieper is not ... long as the Volga.

a) such, b) so, c) that, d) — .

14. Must I do this work today? — No, you ... .

a) mustn't, b) can't, c) may not, d) needn't.

15. We shall wait until they ... .

a) come, b) don't come, c) will come, d) won't come.

16. ... of them know what it is.

a) Somebody, b) Nobody, c) Some, d) Any.

17. I have ... time, I can wait.

a) little, b) a little, с) few, d) a few.

18. The ... document worried me.

a) lost, b) losing, c) being lost, d) having lost.

19. They put off the party ... next Saturday.

a) on, b) for, c) in, d) at.

20. Who are these people? — ... our foreign guests.

a) It is, b) There is, c) There are, d) They are.

V. Переведите на английский язык.

1. Эти сведения очень важные.

2. Куда вы едете на каникулы?

3. Мне придется перевести еще один текст.

4. Мы надеялись, что погода будет хорошая.

5. Как часто он ходит в спортзал?

VI. Выберите правильный вариант.

1. The Romans first invaded Britain in ... .

a) the 5th century AD, b) the 5th century ВС, с) the 1st century ВС, d) the 1st century AD.

2. Guy Fawkes is ... .

a) a national hero of Britain, b) a poet, c) a famous historian, d) the man that wanted to set fire to the House of Parliament.

3. The telephone was invented by ... .

a) Isaac Newton, b) Alexander Bell, c) Michael Faraday, d) James Watt.

4. The midday meal in Britain is called ... .

a) breakfast, b) lunch, c) dinner, d) snack.

5. Which party was Margaret Thatcher the leader of?

a) Labour, b) Social-Democratic, c) Liberal, d) Conservative.















Test 9

I. Прочитайте текст и ответьте на вопросы.

Enrico Caruso, a famous Italian singer, often said, "No one is so well-known as he thinks." He knew it by his own experience. Once he came to the United States to give concerts. One day he was driving to New York and his car broke down. It was near the farm and he asked the farmer to help him repair the car. When the car was repaired, Caruso paid the farmer for his work and gave him his photograph with his name on it. The farmer read the name on the photograph and cried out, "What a luck! I've never dreamed of receiving the greatest traveller Robinson Crusoe in my house!"

Вопросы:

1. What did Caruso know by his own experience?

2. Who did the farmer, take Caruso for?

II. Поставьте вопрос к подчеркнутому члену предложения.

Once he came to the US to give concerts.

III. Раскройте скобки, употребив правильную глагольную форму.

When he (1 — be) twenty-three years old Paul Morel (2 — send) a landscape to the winter picture show at Nottingham Castle. His pictures already (3 — admire) greatly and (4 — talk) much about.

One morning the young postman (5 — come) just as Paul (6 — wash up) in the kitchen. Suddenly Paul (7 — hear) a loud cry that (8 — come) from the front door. He (9 — hurry) to the door and (10 — find) his mother with a letter in her hand that the postman (11 — hand) to her.

Mrs Morel (12 - cry): "Hurrah!"

Paul (13 – surprise) and (14 – shock). "Why, Mother!" he (15 — exclaim). "Hurrah, my boy! I (16 — know) you (17 — get) it!" He (18 — be) afraid for her — that small woman with grey hair who (19 — cry) so excitedly. The postman (20 — come) back, as he (21 — be) afraid something (22 — happen). Mrs Morel (23 — open) the door to him.

"His picture (24 — get) the first prize, Fred!" she (25 — cry).

"And it (26 — buy) by a Major Moreton!"

The young postman, whom they (27 — know) all their life (28 — be) glad he (29 — bring) such an important letter.

"The letter (30 — say) how much the picture (31 — sell) for?"

"It (32 – sell) for 20 guineas!"

Paul (33 — follow) his mother into the room. He (34 — be) sure she (35 — make) some mistake reading the letter and now he (36 — want) to read it. He slowly (37 — read) the letter over unable to believe that it (38 — be) true.

"Mother!" he (39 – exclaim).

"Didn't I say we (40 – do) it, Paul!"

IV. Выберите правильный вариант.

1. When she arrived we ... dinner.

a) have had, b) were having, c) are having, d) will have.

2. He ... school this year.

a) finished, b) was finished, c) has finished, d) is finished.

3. They ... by 5 o'clock.

a) returned, b) had returned, c) have returned, d) has returned.

4. I wonder when we ... their letter.

a) receive, b) have received, c) will receive, d) are receiving.

5. ... you do me a favour?

a) can, b) may, c) should, d) need.

6. He ... spend more time in the open air.

a) has, b) need, c) should, d) ought.

7. Tom works ... at his English.

a) hard, b) hardly, c) well, d) badly.

8. My car ... repairing.

a) must, b) must be, c) needs, d) hasn't.

9. Have you seen the film ... ?

a) already, b) ever, c) yet, d) just.

10. Ann enjoys ... to classical music.

a) to listen, b) listening, c) being listened, d) having listened.

11. What did you...?

a) speak, b) talk, c) say, d) tell.

12. He spent his childhood in ... Scotland.

a) a, b) an, c) the, d) — .

13. John is twice as ... as his sister.

a) old, b) older, c) oldest, d) the oldest.

14. She did ... she had been told.

a) like, b) as, c) how, d) as well as.

15. Her grandmother is ... 70.

a) near, b) nearly, c) close, d) closely.

16. ... snowing at night.

a) It is, b) It was, c) There is, d) There was.

17. I haven't done ... wrong.

a) something, b) anything, c) nothing, d) no.

18. He heard somebody ... .

a) talking, b) talked, c) to talk, d) being talked.

19. Mother ... to return on Sunday.

a) expects, b) expected, c) has expected, d) is expected.

20. He ... two foreign languages in childhood.

a) taught, b) has taught, c) is taught, d) was taught.

V. Переведите на английский язык.

1. Она уже закончила школу, да?

2. Интересно, на каких еще иностранных языках он говорит.

3. Мои часы на 5 минут спешат.

4. Это произошло много лет назад.

5. Мы знали, что он сдержит обещание, если ничего нс слу­чится.

VI. Выберите правильный ответ.

1. The Irish Sea is ... .

a) to the west of England, b) to the east of England, c) to the north of England, d) to the south of England.

2. The official language of Canada is ... .

а) English, b) French, c) English and French, d) English and Spanish.

3. The capital of the US is ....

a) New York, b) Washington, c) Boston, d) Philadelphia.

4. On the whole the climate of Great Britain is ... .

a) dry, b) frosty, c) mild, d) tropical.

5. Elisabeth II lives in ... .

a) No 10, Downing Street, b) the Tower of London, c) Buckingham Palace, d) Westminster Palace.







Test 10

I. Прочитайте текст и ответьте на вопросы.

At a school examination the teacher handed out the question papers to all the children, looked at her watch and said that they were to finish their work in an hour. The children read the question papers and started writing the answers. At ten o'clock the teacher collected the papers and saw that one of the children hadn't written anything and was still reading his question paper. "Is any question troubling you?" the teacher asked. "Not at all," he answered, "it's the answers that are troubling me."

Вопросы:

1. What time did the written examination begin?

2. Why didn't the pupil write anything?

II. Поставьте вопрос к подчеркнутому члену предложения.

At ten o'clock the teacher collected the papers.

III. Раскройте скобки, употребив правильную глагольную форму.

Isaac Newton so much (1 — interest) in different problems that he (2 — become) quite absent-minded. One day a gentleman (3 — come) to see him, but he (4 — tell) that Sir Isaac Newton (5 — be) busy in his study and that nobody (6 — allow) to disturb him.

As it (7 — be) dinner time, the visitor (8 — sit) down in the dinning room (9 — wait) for the scientist. The servant (10 — come) in and (11 — place) on the table a (12 — boil) chicken under a cover. An hour (13 — pass) but Newton not (14 — appear). The gentleman (15 — feel) hungry, (16 — eat) the chicken, and (17 — cover) up the skeleton. He (18 — ask) the servant to prepare another one for his master.

Before the second chicken (19 — cook), however, the scientist (20 — enter) the room and (21 — apologize) for his delay. Then he (22 - add), "As I (23 - feel) rather tired and hungry, I (24 -hope) you (25 — excuse) me a little longer, while I (26 — take) my dinner, and then I (27 — be) at your service." With these words he (28 — lift) the cover, and without emotion (29 — turn) round to the gentleman and (3*0 — say), "See how strange scientists (31 — be). 1 quite (32 — forget) that I (33 — dine) already."

At this moment the servant (34 — bring) in the other chicken. The visitor (35 — explain) how matters (36 — stand). After he (37 — laugh) heartily, the hungry scientist (38 — sit) down and (39 — eat) his dinner.

IV. Выберите правильный вариант.

1. I want to tell you ... interesting.

a) some, b) something, c) somebody, d) somewhere.

2. ... postman comes every morning.

a) — , b) a, c) an, d) the.

3. Mike is a careless driver, he drives ... than you.

a) good, b) better, c) bad, d) worse.

4. Look ... the window. Is it raining outside?

a) at, b) to, c) out of, d) through.

5. You ... leave earlier today if you want.

a) may, b) must, c) have to, d) should.

6. Sam had to take his exam one more time, ... he?

a) had, b) hadn't, c) did, d) didn't.

7. In the sitting room there ... a table, four chairs, a TV set and a sofa.

a) is, b) are, c) has, d) have.

8. How many ... pages must I translate?

a) yet, b) still, c) more, d) other.

9. I watch the news ... on TV at 9 o'clock regularly.

a) showing, b) shown, c) showed, d) having shown.

10. He didn't expect... such a question.

a) to ask, b) asking, c) to be asked, d) being asked.

11. She ... in the library the whole evening yesterday.

a) works, b) is working, c) has worked, d) was working.

12. We shall go to the country if the weather ... fine.

a) is, b) was, c) will be, d) has been.

13.1 hope they ... my telegram by tomorrow morning.

a) receive, b) will receive, c) have received, d) wilt have received.

14. She ... before Mother came back.

a) left, b) has left, c) had left, d) was left.

15. He ... to tell the truth.

a) asked, b) asks, c) was asking, d) was asked.

16. Where ... you ... this weekend?

a) have ... spent, b) did ... spend, c) was ... spent, d) is ... spent.

17. I wonder what time ... now.

a) it is, b) it was, c) it has been, d) is it.

18. John said he never ... the film before.

a) saw, b) has seen, c) had seen, d) has been seen.

19. She ... wonderful today.

a) looks, b) is looked, c) was looking, d) looked.

20. What would you do if you ... me?

a) are, b) were, c) have been, d) will be.

V. Переведите на английский язык.

1. Они живут совсем близко.

2. Мы узнали, что они женаты уже три года.

3. Эти туфли немного отличаются от моих.

4. После лекции было много вопросов.

5. — Я возьму рыбу на второе. — Я тоже.

VI. Выберите правильный ответ.

1. The London Royal Opera House is called ... .

a) Covent Garden, b) the National Theatre, c) "Old Vic" Theatre, d) the Barbican.

2. The traditional English drink is ... .

a) coffee, b) tea, c) cocoa, d) milk.

3. The symbol of the US is ... .

a) Union Jack, b) Uncle Sam, c) Big Ben, d) Pall Mall.

4. The Colorado is ....

a) in Africa, b) in North America, c) in South America, d) in Brazil.

5. New England is ... .

a) a separate country, b) part of Great Britain, c) part of the US, d) an island.














Test 11

I. Прочитайте текст и ответьте на вопросы.

The school teacher of History was having the last class of the school year. At the end he spoke about the final examination in history. He said that each pupil should devote all the remaining time preparing for the final examination. "The examination papers are being typed now," he said. "Are there any questions concerning the exam?" There was a long silence and then one of the pupils stood up and asked, "Who is typing the examination cards?"

Вопросы:

1. What examination did the teacher speak about?

2. Why did the pupil want to know who the typist was?

II. Поставьте вопросы к подчеркнутому члену предложения.

The examination papers are being typed now.

III. Раскройте скобки, употребив правильную глагольную форму.

Jack Jones (I — leave) his office at 6 p.m. He (2 — have) a very busy day. He (3 — walk) home and in a few minutes (4 — reach) the street where he (5 — live) for many years. What he (6 — see) as he (7 — come) round the corner (8 — make) him very angry. A man just (9 — get) out of a car (10 — park) right in front of the gate of Mr Jones' house. There (11 — be) the "No Parking" notice that he (12 — put) in the frontgarden. Mr Jones (13— get) angry, he (14— change) into the clothes he always (15 — wear) when (16 — work) in the garden and (17 — go) out.

The houses farther down the street (18 — have) no cars (19 — park) outside them. This (20 — be) because a few weeks earlier "Police Notice— No Parking" in clear white letters (21 — fix) up. Suddenly an idea (22 — start) to form in his mind.

A little while later he (23 — take) his wife out to see what he (24 — do). To her surprise she (25 — find) that the little black and white "No Parking" notice (26 — take down) and in its place (27 — be) a new board (28 — paint) bright blue with white letters on it which (29 — say) "Polite Notice— No Parking." Since that time Jones never (30 — trouble) with cars (31 — park) outside the gate of his house again. It (32 — be) a funny thing, but true, that people usually (33 — read) what they (34 — expect) to see. Hardly anyone (35 — notice) that it (36 — be) a "polite notice" and not a "police notice" that (37 — write) in his front garden.

IV. Выберите правильный вариант.

1. His little sister is fond ... to before she goes to sleep.

a) of reading, b) to read, c) of being read, d) of having read.

2. They ... to have returned.

a) say, b) said, c) have said, d) are said.

3. We didn't know how much time it ... us to finish the work.

a) takes, b) took, c) will take, d) would take.

4. Hurry up, the train ... in a minute.

a) is leaving, b) was leaving, c) has left, d) will be left.

5. You will not be able to speak English unless you... hard at it.

a) will work, b) work, c) don't work, d) won't work.

6. I ... the Browns all my life.

a) know, b) knew, c) have known, d) had known.

7. He said he ... us during the weekend.

a) visited, b) would visit, c) will visit, d) visit.

8. The autumn ... very rainy this year.

a) has been, b) was, c) had been, d) was being.

9. ... half of the story I gave it up.

a) Reading, b) Read, c) Having read, d) Having been read.

10. We hope the weather won't change for the ... .

a) good, b) better, c) bad, d) worse.

11. It was ... an exciting story.

a) so, b) such, c) as, d) so much.

12. We are looking forward ... seeing this film.

a) to, b) at, c) for, d) on.

13. The novel is highly ... of.

a) said, b) told, c) spoken, d) talked.

14. She looked at him ....

a) anger, b) angry, c) angrily, d) being angry.

15. Bill ... to be at the station at 3.

a) must, b) should, c) is, d) will be.

16. There's light in the house, they ... be at home.

a) have, b) can't, c) mustn't, d) must.

17. She works ... a secretary at an office.

a) as, b) like, c) alike, d) so.

18. You didn't have to use adictionary, ... you?

a) did, b) didn't, c) had, d) hadn't.

19. Which book shall I give you? — ... book will do.

a) Some, b) Any, c) No, d) Anything.

20. He is ... man who robbed the bank.

a) — , b) a, c) an, d) the.

V. Переведите на английский язык.

1. Мои часы остановились, я не знаю, сколько сейчас вре­мени.

2. Кто-нибудь еще видел, как ты выходил из школы?

3. В тексте было мало незнакомых слов, и я смог понять его, не пользуясь словарем.

4. Они переехали на новую квартиру в прошлом месяце.

5. Не открывай окно, здесь холодно.

VI. Выберите правильный ответ.

1. The capital of Canada is ... .

a) Ottawa, b) Quebec, c) Toronto, d) Melbourne.

2. The British money is ....

a) franks, b) dollars, c) crones, d) pounds.

3. Robin Hood is....

a) a national hero of England, b) a British spy, c) a popular character of novels and tales, d) a famous writer.

4. Margaret Thatcher was ... .

a) Queen of Britain, b) British Prime Minister, c) leader of the Labour party, d) a film star.

5. In the United States "down town" means ... .

a) away from the centre, b) in the centre, c) in a suburb, d) a small town.















Test 12

I. Прочитайте текст и ответьте на вопросы.

An American was travelling in Switzerland. Once he was taken by a local man to the hills. The man shouted, "Hello!" and after about five minutes the echo came back. "You can't have that in America, can you?" said the Swiss. "Yes, we can," replied the American. "At my house in the hills, every night before I go to bed, I put my head out of the door and shout, 'It's time to get up.' Nine hours later the echo wakes me up."

Вопросы:

1. How long did it take the echo in Switzerland to come back?

2. Did the American tell the truth?

II. Поставьте вопрос к подчеркнутому члену предложения.

Once he was taken by a local man to the hills.

III. Раскройте скобки, употребив правильную глагольную форму.

There (1 — be) many ways of (2 — get) to know people and their country. One way (3 — be) to get a job there.

My friend and I (4 — think) it (5 — look) just what we (6 — dream) of for the summer holiday in England. We (7 — can) improve our English, and it not (8 — cost) us anything, and we probably (9 — make) enough money (10— have) a week or two in London at the end.

In June we (11 — set) off for Sonnybrook Fruit Farm in East Anglia. We (12 — find) the farm building, but there (13 — be) no one about. We (14 — knock) on the door of the farmhouse, it (15— open) by a woman. We (16 — explain) to her what we (17 — come) for. Then we (18 — take) to a low white building which (19 — be) our accommodation. We (20 — be) to pay 20 pounds per week for this and food. There (21 — be) other students too, from different countries. They (22 — tell) us a lot of things. They (23 — say) there (24 — be) not enough work for everyone, and you (25 — have) to be up early if you (26 — want) to work.

The next day we (27 — come) to the farmyard by 7. That day we (28 — be) lucky. We (29 — send) to pick strawberries. Some of the others who (30 — pick) strawberries before (31 — tell) us what to do. We (32 — start) working. After I (33 — work) for five minutes I (34 – get) a backache, but I (35 – keep) on (36 – work). We (37 – work) hard till twelve when we (38 — have) an hour off for lunch. By that time I (39 — pick) thirteen boxes and my friend (40 — do) fourteen.

IV. Выберите правильный вариант.

1. I must ... this work today.

a) make, b) do, c) be making, d) be doing.

2. How ... times did you call me?

a) much, b) many, c) little, d) few.

3. It's quiet today, ... no wind.

a) it is, b) there is, c) it was, d) there was.

4. This test is ... difficult for me to do.

a) too, b) enough, c) even, d) still.

5. Shall I give you ... more tea?

a) some, b) any, c) no, d) much.

6. He was ... injured in the accident.

a) bad, b) badly, c) very, d) strongly.

7.What did he ... ?

a) speak, b) talk, c) say, d) tell.

8. Do you remember when you went to the theatre ... ?

a) last, b) last time, c) at last, d) for the last time.

9. Mary doesn't leam Spanish, ... ?

a) does it, b) doesn't it, c) doesn't she, d) does she.

10. Can you tell me what time ... ?

a) is it, b) it is, c) is there, d) there is.

11. The more you do now, the ... will be left for tomorrow.

a) more, b)-much, c) less, d) little.

12. Why ... I ask anybody for help, I can do it myself.

a) can, b) could, c) have, d) should.

13. By the end of the next week they ... all the exams.

a) have passed, b) had passed, c) will have passed, d) will pass.

14. Everybody ... the film is interesting.

a) say, b) says, c) said, d) have said.

15. We were sorry we ... the bus.

a) miss, b) missed, c) have missed, d) had missed.

16. We have not decided yet when we ... into the new flat.

a) move, b) moved, c) shall move, d) would move.

17. Ted suggested ... the party at his place.

a) holding, b) to hold, c) having held, d) being held.

18. There are heavy clouds in the sky, it ... to rain soon.

a) is unlikely, b) is sure, c) is possible, d) seems.

19. All the books ... .

a) have sold, b) sold, c) have been sold, d) had been.

20. I'd like him ... a success.

a) to be, b) to have been, c) being, d) will be.

V. Переведите на английский язык.

1. — Что ты читаешь? — Я читаю интересную статью в се­годняшней газете.

2. В нашей школе французкий не преподают.

3. Я тебе звонил сегодня несколько раз.

4. В какой институт ты собираешься поступать?

5. Когда я была маленькой, я думала, что хлеб растет на де­ревьях.

VI. Выберите правильный ответ.

1. The Quakers are ... .

a) a religious movement, b) a pop group, c) the title of a book, d) the title of a film.

2. What great historical event happened in 1066?

a) the Roman invasion, b) a bourgeois revolution, c) the battle of Hastings, d) the Danish invasion.

3. The printing press was invented by ... .

a) Oliver Cromwell, b) William Caxton, e) William the Conqueror, d) Alexander Bell.

4. Secondary education in Britain is ... .

a) compulsive, b) compulsory, c) optional, d) voluntary.

5. The size of the house in Britain is determined by the number of....

a) sitting rooms, b) kitchens, c) bedrooms, d) floors.

Test 13

I. Прочитайте текст и ответьте на вопросы.

Two men were boasting to each other about how rich their families were. One said, "My father's farm is so big that when my mother goes off to milk the cows on Monday morning she gets back only on Saturday evening." — "Really?" said the other. "Well, I think that's a pretty big farm but it would look like a small garden if compared with my father's farm." — "How big is your father's farm?" asked the first man. "Well, when my father sends a young married couple to milk the cows their grandchildren bring the milk back home."

Вопросы:

1. How long does it take the first man's mother to get the milk home?

2. Which of the two men was more boastful?

II. Поставьте вопрос к подчеркнутому члену предложения.

Two men were boasting to each other about how rich their families were.

III. Раскройте скобки, употребив правильную глагольную форму.

It (1 — be) a hot day. When Marian and her father (2 — enter) the woods, it (3 — begin) to rain. But they not (4 — mind) that, because it (5 — feel) nice and cool. They (6 — run) down into the valley. At the bottom of the valley (7 — be) a small river and a bridge over it. This place (8 — call) "Robin Leap." They (9 — stop) for a while to admire the view.

Marian (10— ask) her father why it (11 — call) "Robin Leap." Her father (12— say): "They (13 — say) Prince John on horseback (14 — come) after Robin Hood who (15 — be) on foot. When they (16 — come) to this place R. Hood (17 — think) he (18 — catch) because there (19 — be) no bridge in those days. But to the Prince's surprise Robin Hood (20— jump) over the river and (21 — get) away."

Marian (22 — wonder) if her father (23 — believe) it (24 — be) true. Her father (25 —say) he (26 — be) not quite sure.

They (27 — run) deeper into the woods. Suddenly they (28 — begin) to hear thunder and (29 — see) lightning in the sky. It (30 — pour) down now, but Marian's father (31 — say) it (32 — stop) in a minute.

Suddenly there (33 — be) a tremendous flash. Marian (34 — throw) into some bushes. She (35 — realize) she (36 — strike) by lightning. Slowly she (37 — sit) up, her legs (38 — bleed), but she not (39 – hurt) badly. Then she (40 – see) her father. He (41 – fall) under a tree and couldn't move.

IV. Выберите правильный ответ.

1. ... birthday party was very interesting.

a) – , b) A, c) An, d) The.

2. I understood how ... I knew about it and felt ashamed.

a) much, b) little, c) many, d) few.

3. We are going to the theatre ... Saturday.

a) on, b) in, c) at, d) after.

4. I believe her ... it.

a) know, b) knowing, c) to know, d) known.

5. Nobody likes ... at.

a) to laugh, b) laughing, c) to be laughed, d) laughed.

6. The children enjoyed ... in the garden.

a) play, b) playing, c) to play, d) played.

7. There is ... place like home.

a) no, b) some, c) any, d) somewhere.

8. The Volga is longer ... the Thames.

a) as, b) so, c) like, d) than.

9. We usually have dinner at home, ... we?

a) have, b) haven't, c) do, d) don't.

10. You ... see the film to know what it is about.

a) can, b) have, c) needn't, d) should.

11. ... a long way to walk and we were tired.

a) It is, b) There is, c) It was, d) There isn't.

12. The news ... very exciting.

a) is, b) are, c) were, d) have been.

13. When I entered the office I ... to give my name.

a) asked, b) asking, c) was asked, d) have been asked.

14. She wanted to know where ... spend her holidays.

a) will she, b) she will, c) would she, d) she would.

15. Ann ... the article since morning.

a) translates, b) is translating, c) has been translating, d) has translated.

16. The weather forecast said the weather ... tomorrow.

a) changes, b) is changing, c) would change, d) will change.

17. ... my things I went out to find a taxi.

a) Packing, b) Packed, c) Being packed, d) Having packed.

18. What ... you ... about all the time?

a) are ... speaking, b) are ... saying» b) are ... telling, c) have ... telling.

19. You haven't read this novel, have you? — ... , I couldn't find the book.

a) Yes, I have, b) Yes, I haven't, c) No, I have, d) No, I haven't.

20. The plane ... to have landed.

a) announced, b) was announced, c) announce, d) announces.

V. Переведите на английский язык.

1. Я бы мог ему помочь, если бы он попросил. У меня есть немного времени.

2. Если ты кому-нибудь скажешь об этом, я рассержусь.

3. Говори, пожалуйста, громче, мне ничего не слышно.

4. Что ты делаешь в зимние каникулы?

5. Мы приготовили обед до того, как родители вернулись.

VI. Выберите правильный ответ.

1. The capital of Australia is ... .

a) Melbourne, b) Sidney, c) Canberra, d) Ottawa.

2. Cockney is ... .

a) a bird, b) a dish, c) an accent, d) a town.

3. Aberdeen is in ... .

a) England, b) Scotland, c) Wales, d) Ireland.

4. The safest topic for conversation in England is ... .

a) politics, b) music, c) weather, d) love.

5. John Steinbeck is a famous ... writer.

a) English, b) American, c) Canadian, d) Australian.

Test 14

I. Прочитайте текст и ответьте на вопросы.

A passenger was travelling in a train. Suddenly he wanted his handkerchief and couldn't find it in his pocket. He accused the fellow passenger, who was in the same compartment, of stealing it. He continued to look for it and at last found it in his back pocket. He began to apologize to the fellow passenger for accusing him. "I am awfully sorry, I was mistaken," he said. But the passenger said calmly, "It's all right. We were both mistaken. You thought I was a thief, and I thought you were a gentleman."

Вопросы:

1. Why did the man accuse his fellow passenger of stealing his handkerchief?

2. Who put the handkerchief into the passenger's back pocket?

II. Поставьте вопрос к подчеркнутому члену предложения.

Suddenly he wanted his handkerchief.

III. Раскройте скобки, употребив правильную глагольную форму.

An Englishman who (1 — be) in France on a short visit (2 — want) to go back to England. He (3 — spend) all his money and (4 — have) only enough to pay for his ticket. As he (5 — know) that the trip (6 — take) only two days he (7 — decide) that he (8 — can) to live without (9 — eat) those two days. So he (10 — buy) a ticket and (11 — get) on the ship. When dinner time (12 — come), he (13 — be) very hungry, but he (14— say) he (15 — be) not. In the evening he (16 — be) even more hungry, but when the waiter (17 — come) and (18 — ask) why he not (19 — want) to have supper, he (20 — say) he (21 — be) seasick and (22 — go) to sleep hungry. The next morning the Englishman (23 — feel) half-dead with hunger. He (24 — decide) he (25 — eat) even if they (26 — throw) him into the sea. So when dinner time (27 — come) he (28 — go) to the dinning room and (29 — eat) everything that (30 — put) before him on the table. When dinner (31 — be) over he quickly (32— get) up and (33 — go) to his cabin.

In the evening when the ship (34 — near) London he (35 — eat) his supper and (36 — ask) the waiter to bring him the bill for the dinner and the supper he (37 — eat). But the waiter (38 — tell) him that the meals (39 — pay) for together with the ticket. The Englishman (40 — disappoint).

IV. Выберите правильный вариант.

1. This is a picture of ... town where I was born.

a)— , b) a, c) an, d) the.

2. I read the story from ... beginning to ... end.

a) —, b) a, c) an, d) the.

3. The Smiths are ... on holidays.

a) in, b) out, c) away, d) over.

4. I wonder where ... now.

a) is he, b) he is, c) was he, d) he was.

5. I'm afraid we can do ... to help him.

a) something, b) anything, c) nothing, d) everything.

6. Jane isn't ... enough to go out to parties. a) tall, b) beautiful, c) clever, d) old.

7. We'll do our ... to win the contest.

a) good, b) better, c) best, d) well.

8. It's cold here. Can we look for ... room?

a) other, b) others, c) the other, d) some other.

9. I remember ... her the book.

a) give, b) to give, c) giving, d) being.

10. We used ... next-door neighbours.

a) to be, b) being, c) having been, d) to have been.

11. When ... that unexpected questions I didn't know what to answer.

a) asking, b) asked, c) was asked, d) being asked.

12. We know Robert ... school last year.

a) to finish, b) to be finishing, c) to be finished, d) to have finished.

13. I can't hear anything. Will you stop ... ?

a) talking, b) talk, c) to talk, d) having talked.

14. How long you ... speak English?

a) can, b) could, c) have been able to, d) did you have to.

15. When you phoned me I ... a newspaper.

a) read, b) am reading, c) have read, d) was reading.

16. There was nothing interesting, ... ?

a) wasn't it, b) was it, c) wasn't there, d) was there.

17. This fish ... look fresh to me.

a) isn't it, b) doesn't, c) aren't, d) don't.

18. Please, find out if the timetable ... .

a) change, b) is changing, c) changed, d) has changed.

19. We thought you ... later.

a) come, b) came, c) have come, d) would come.

20. I want you to do as you ... .

a) tell, b) are telling, c) are told, d) were telling.

V. Переведите на английский язык.

1. Вы опоздали на несколько минут. Директор только что ушел.

2. Она сказала, что, если мы придем раньше, можем по­слушать музыку.

3. Этих денег не хватит, чтобы купить словарь.

4. Мы дружим с детства.

5. Когда-то мы ходили в кино раз в неделю.

VI. Выберите правильный ответ.

1. The US consists of ... states.

a) 38, b) 49, c) 50, d) 51.

2.High school is ... .

a) a college, b) a university, c) a very good school, d) upper grades of secondary school.

3. The English colonization of the American continent began in the ...,.

a) 15th century, b) 16th century, c) 17th century, d) 18th century.

4. Bill Clinton is the ... President of the US. a) 40th, b) 41st, c) 42nd, d) 43d.

5. "Alice in Wonderland" was written by ... .

a) Jane Austen, b) Muriel Spark, c) Lewis Carroll, d) Iris Murdock.

Test 15

I. Прочитайте текст и ответьте на вопросы.

The father of a famous English actress didn't allow her to marry an astor. Nevertheless, one day he was told that his daughter had secretly married one of the actors of his company. The father got angry and decided to punish them both. "Why did you marry an actor when I told you not to do it," he shouted at her, "and besides he is the worst actor in my company who can hardly be called an actor!" — "So dear father, I have obeyed your orders," said the young actress. I have married someone whom you can't call an actor."

Вопросы:

1. What did the young actress do against her father's will?

2. What was the father's mistake?

II. Поставьте вопрос к подчеркнутому члену предложения.

The father of a famous English actress didn't allow her to marry an actor.

III. Раскройте скобки, употребив правильную глагольную форму.

Rob Jonkins almost (1 — have) a nervous breakdown and his doctor (2 — advise) him to go to a quiet and peaceful place.

Rob (3 — decide) (4 — go) to Cornwall the next weekend. Penquay (5 — be) a very small fishing village. There (6 — be) no trains <?r buses to Penquay so he (7 — have) to drive. It (8 — be) a long journey, and Rob (9 — arrive) late on Friday evening. He (10 — meet) by the landlady of the quest house, Mrs Doone. He (11 — show) to his room. Rob (12 — be) very tired and (13 — go) straight to bed. He (14 — sleep) well and not (15 — wake) up until nine o'clock the next morning.

Rob (16 — go) downstairs for breakfast. Because there (17 — be) no other guests Mrs Doone (18 — invite) him to have breakfast with her and her daughter, Catherine, who already (19— come) to the dining room. She (20 — be) about thirteen years old. Mrs Doone (21 — go) to the kitchen (22 — prepare) breakfast. Rob and Catherine (23 — look) at each. other nervously for a few seconds, before Rob asked why there (24 — be) four places at the table. Catherine (25 — say) it (26 — be) her father's place, who (27— go) out in his boat three years before and never (28 — return). Nobody (29 — know) what (30 — happen) to him. But mother always (31 — keep) that place for him, because she (32 — hope) he (33 — come) back. "My mother (34 — wait) for him for three years," said Catherine.

Rob (35 — see) a photograph on the wall and (36 — stare) at the empty chair. Suddenly he (37 — hear) footsteps outside the door and (38 — see) a tall man, with black beard he (39 — see) in the photograph, enter the room. Rob (40 — rush) out of the room.

IV. Выберите правильный вариант.

1. ... Petrovs have moved into a new flat.

a) – , b) A, c) An, d) The.

2. ... time I meet her she is walking with a dog.

a) Some, b) Any, c) Every, d) All.

3. He ... gets up very early, he isn't an early riser.

a) always, b) often, c) normally, d) never.

4. ... a swimming pool in their garden.

a) It is, b) There is, c) It has been, d) There were.

5. The clock ... stopped.

a) has, b) is, c) was, d) were.

6. When did you see each other ... ?

a) last time, b) last, c) at last, d) latest.

7. The episode isn't worth ... .

a) mention, b) mentioning, c) to mention, d) to be men­tioned.

8. She was busy all days of the week ... Saturday.

a) except, b) besides, c) but for, d) in addition to.

9. Was anybody ... present during the conversation?

a) other, b) more, c) else, d) still.

10. This book can be found in ... library, you'll have no problem.

a) some, b) any, c) no, d) none.

11. The ... you talk about it the better.

a) much, b) many, c) little, d) less.

12. ... nervous he couldn't understand the question.

a) Being, b) Having been, c) Was, d) Been.

13. We expect them ... in a few days.

a) returning, b) return, c) to return, d) to have returned.

14. She wants to have her hair ... .

a) cutting, b) cut, c) to cut, d) to have cut.

15. What would he do if he ... me? a) is, b) was, c) were, d) will be.

16. She ... stay away from school because she was ill. a) can, b) may, c) was able to, d) was allowed to.

17. It ... ever since morning today.

a) rains, b) is raining, c) has been raining, d) was raining.

18. We knew if we ... a taxi, we would come on time.

a) take, b) took, c) have taken, d) had taken.

19. Schoolchildren ... to know Russian literature.

a) suppose, b) supposed, c) are supposed, d) have supposed.

20. Where are the foreign tourists? — They ... on a sightseeing tour.

a) are taking, b) are taken, c) have taken, d) have been taken.

V. Пререведите на английский язык.

1. В Африке никогда не идет снег.

2. Вам скажут, когда вы должны прийти.

3. Я ждала вас у входа в театр.

4. Можете не приходить завтра.

5. Учитель сказал, что мы обсудим пьесу на следующем за-яятии.

VI. Выберите правильный вариант.

1. England consists of ... .

a) districts, b) counties, c) states, d) regions.

2. Smog is ... .

a) a man's suit, b) a heavy rain, c) a thick fog, d) a man's hat.

3. Porridge is made of... .

a) wheat, b) barley, c) rye, d) oats.

4. Who wrote "Winnie-the-Pooh"?

a) A. Milne, b) E. Lear, c) L. Carroll, d) J. Barrie.

5. A limerick is ....

a) a dish, b) a. rhyme, c) a bird, d) a game.

Test 16

I. Прочитайте текст и ответьте на вопросы.

A passenger addressed a lady travelling in the same compartment:

"Have you a family, madam?"

"Yes sir, one son."

"Indeed! Does he smoke?"

"No, sir, he has never touched a cigarette."

"So much the better, madam. Tobacco is poison. Does he drink wine?"

"Oh, no, he has never taken a drop of it."

"Then I congratulate you. Does he come late at night?"

"Never. He always goes to bed right after dinner."

"He is a model young man, madam. How old is he?"

"Five years, sir."

Вопросы:

1. Why did the man call the lady's son a model young man?

2. Where did the conversation take place?

II. Поставьте вопрос к подчеркнутому члену предложения.

Не always goes to bed right after dinner.

III. Раскройте скобки, употребив правильную глагольную форму.

So far everything (1 — be) good. Mick and Biddy (2 — get) into Mrs Simpson's house and (3 — find) the Picasso painting in the sitting room. Biddy (4 — put) it into the bag and (5 — climb) out of the window.

Mick (6 — be) about to follow her when the light (7 — go) on and he (8 — see) Mrs Simpson in the doorway.

"What you (9 – think) you (10- do)?" (11- ask) Mrs Simpson. She (12 — run) to the telephone, but Mick (13 — get) there first. He (14— put) his hand over her mouth, then (15 — gag) her with a scarf. Mrs Simpson (16 — try) to make a noise (17 — stare) at him. From outside the window Mick (18 — hear) Biddy (19-whisper), "What (20- happen)?"

Mick (21 — pull) a rope out of his pocket and (22 — tie) Mrs Simpson's hands behind her back. Mrs Simpson (23 — make) louder noises and Mick (24 — say), "What (25 — be) the matter? I (26 — take) the gag off if you (27 — promise) you not (28 — scream)." Mrs Simpson (29 — nod) and Mick (30 — take) the gag off.

Mick (31 — be) on the way to the window when Mrs Simpson (32 — ask) him to untie her hands before he (33 — leave). He (34 — do) it and (35 — run) like mad to the window. Mrs Simpson (36 — ring) the police, "This (37 — be) Fionna Simpson (38 — ring), I just (39 — have) a burglary. Yes, a Picasso. No, the real one (40 — hide) in a safe."

IV. Выберите правильный ответ.

1. There ... three sheep in the yard.

a) is, b) was, c) has been, d) are.

2. The concert is ... over.

a) near, b) nearly, c) about, d) always.

3. What are you looking ... ?— Gloves, I can't find them.

a) on, b) at, c) f6r, d) of.

4. I like the idea. It sounds ... to me.

a) good, b) well, c) bad, d) badly.

5. Nothing could make her ... her mind.

a) change, b) changing, c) to change, d) to have changed.

6. When ... the road look left, then right.

a) cross, b) to cross, c) crossing, d) to be crossing.

7. She is happy ... the final examination successfully.

a) to pass, b) to be passing, c) to be passed, d) to have passed.

8. Has ... happened? She looks upset.

a) something, b) anything, c) nothing, d) somewhat.

9. They watched the car ... at the entrance.

a) stop, b) stopped, c) to stop, d) to have stopped.

10. Jane is known ... the first prize in the competition.

a) to win, b) to be won, c) to have won, d) winning.

11. We did not... ask her twice, she agreed at once.

a) can, b) ought to, c) have to, d) must.

12. How ... pages have you read?

a) much, b) many, c) more, d) most.

13. Judy came 5 minutes ... than her husband.

a) late, b) later, c) latest, d) least.

14. Ann suggested ... to the concert.

a) to go, b) to be going, c) going, d) to have gone.

15. If I were you I... the book.

a) bought, b) have bought, c) will buy, d) would buy.

16. We didn't know their address ... .

a) also, b) too, c) either, d) neither.

17. The children promised to call their parents as soon as they ... .

a) arrive, b) will arrive, c) arrived, d) would arrive.

18. It ... three years since we last met.

a) is, b) was, c) has been, d) have been.

19. They ... by 5.

a) have returned, b) had returned, c) returned, d) has returned.

20. Nobody knew where ... at the moment.

a) she is, b) she has been, c) she was, d) had been.

V. Переведите ва английский язык.

1. Об этом фильме в последнее время много говорят.

2. Что вы делали вчера в это время?

3. Где вы шили себе это платье?

4. Я тоже не знаю, где он.

5. Она спросила, где ближайшее метро.

VI. Выберите правильный ответ.

1. Boston is in....

a) Florida, b) Mexico, c) Texas, d) Massachusetts.

2. Gulf Stream originates in ... .

a) the Gulf of Mexico, b) the Persian Gulf, c) the Gibraltar, d) the Panama Canal.

3. The Tower of London now is ... .

a) a prison, b) a royal residence, c) a museum, d) a burial place.

4. Englishmen eat dinner at....

a) 11 a.m., b) 2 p.m., с) б p.m„ d) 9 p.m.

5. A brunch is ... .

a) breakfast, b) late breakfast, c) dinner, d) a tea party.

Test 17

I. Прочитайте текст и ответьте на вопросы.

A doctor was often stopped by one of his patients the street and asked for his medical advice free of charge. The doctor didn't like it and decided to put an end to this practice.

One day a patient stopped him again and exclaimed, "Oh, doctor! I'm so glad to see you. I heve such a bad headache?. The doctor seemed very much interested and said, "Close your eyes, open your mouth and show me your tongue." The patient did so. Then the doctor quickly went away leaving the patient with his mouth open and tongue out. .1

Вопросы:

1. Why did the patient ask the doctor for advice in the street?

2. In what way did the doctor put an end to tttis practiced?

II. Поставьте вопрос к подчеркнутому члену предложения.

Then the doctor quickly went away.

III. Раскройте скобки, употребив правильную глагольную форму.

"Guinness Book of Records" (1— be) one of the mostpopular books in the world. It (2 — contain) records of all kmds„ there (3 — be) thousands of them.

It all (4 — start) in 1954 when a man (5 — call) Norris McWhirter (6 — publish) the Guinness Book of Records for the Guinness brewery — Guinness, by the way, (7 — be) a type of beer. Very quickly the book (8 — become) a best-seller. It (9 — sell) over 49 copies so far. And if you (10 — think) that it (11 — be) the English who (12 — be) mad about records, you (13 — be) wrong: the book (14 — translate) into 24 languages. There (15 — to be) a lot of people all over the world who (16 — seem) to want (17 — read) about other people who (18— be) faster, fatter, fitter or just madder than they (19 — be).

Since ancient times people (20 — try) to break a record. If you (21 — want) to break a record one day, you (22 — have) to find someone re­liable who (23 — watch) you and then (24 — ask) a newspaper (25 — write) a report. Then, when. you (26 — break) the record, you (27 — write) to the Guinness Book and (28 — hope) that the day (29 — come) when your record (30 — print) in the newspaper. Your name and photograph (31 — place) in many newspapers and your record (32 — translate) into twenty-four languages— in one of the world's fa­mous books. You (33 — can) do it, for example by (34 — walk) on your hands a long way or (35 — sing) the same song over and over again or (36 — do) any other thing not many people (37 — be able) to do. Why not (38 — try) and (39 — see) what (40 — happen)?

IV. Выберите правильный вариант.

1. Are you ... working?

a) yet, b) just, c) else, d) still.

2.1 don't know this writer. — ... do I.

a) So, b) Also, c) Either, d) Neither.

3. I can hear you well enough. You ... shout.

a) must, b) mustn't, c) needn't, d) need.

4. We wondered who ... .

a) is he, b) was he, c) he is, d) he was.

5. Can you wait ... minutes?

a) few, b) a few, c) little, d) a little.

6. Carlbs is not so ... at English as Jack.

a) good, b) better, c) worse, d) best.

7. Barbara is not ... in sports.

a) to interest, b) interest, c) interested, d) interesting.

8. Put on your warm coat, ... a strong wind outside.

a) it is, b) there is, c) it was, d) there was.

9. ... of you must go and see her at the hospital.

a) Some, b) Somebody, c) Any, d) Anybody.

10. When will you have your watch ... ?

a) repair, b) repaired, c) repairing, d) to repair.

11. Your watch ... 2 minutes fast, it's 12 o'clock now.

a) is, b) was, c) are, d) were.

12. They made a lot of friends during ... trip.

a) — , b) a, c) an, d) the.

13. Christie turned ... her father for advice.

a) up, b) to, c) at, d) in.

14. The teacher expected him ... better at the exam.

a) to do, b) doing, c) do, d) did.

15. The children were let... for a walk.

a) going, b) go, c) to go, d) to have gone.

16. Nobody ... saw them leave the house. a) others, b) more, c) get, d) else.

17. We can't wait, something has ....

a) done, b) do, c) to be done, d) to do.

18. The tourists said they wouldn't leave the town before they ... all the sights.

a) see, b) have seen, c) will see, d), had seen.

19. You needn't worry, your. parents ... .

a) are warned, b) have warned, c) have been warned, d) were warned.

20. I wishyou ... the meeting. It was so interesting.

a) attend, b) attended, c) had attended, d) would attend.

V. Переведите на английский язык.

1. Мы так устали, что с трудом двигались.

2. Можно мне еще кофе?

3. Мне сказали, что статья напечатана на 3-й странице.

4. Вы не возражаете, если я приду немного позже?

5. Где твоя одежда? Ее надо постирать.

VI. Выберите правильный ответ.

1. What river does London stand on?

a) the Thames, b) the Severn, c) the Avon, d) the Clyde.

2. Under what king did the knights of the round table gather together?

a) Henry IV, b) Edward II, c) Arthur, d) William the Conqueror.

3. What is Britain separated from the Continent by? a) the English Channel, b) the Persian Gulf, c) the Suez Canal, d) the Gulf of Mexico.

4. Robert Burns is a ... poet.

a) American, b) English, c) Scottish, d) Welsh.

5. R. Kipling wrote ... .

a) "Canterbury Tales," b) "Alice in Wonderland," c) "Treasure Island," d) "Maugly."

Test 18

I. Прочитайте текст и ответьте на вопросы.

The famous J. Swift was once travelling with his servant. They put up at a small hotel where they spent the night. In the morning Swift asked for his boots. The servant immediately brought them to him. When Swift saw the dirty boots he asked, "Why haven't you cleaned them?" — "I haven't cleaned them," replied the servant, "because you are going to ride and they will soon be dirty again." — "Very well", said Swift, "go and get the horses ready." While the servant was away, Swift told the landlord not to give the servant any breakfast. When the servant returned he was surprised but Swift said, "You haven't had your break­fast because we are going to ride and soon you will be hungry again."

Вопросы:

1. Why did Swift order to leave his servant without breakfast?

2. Did Swift treat his servant kindly?

II. Поставьте вопрос к подчеркнутому члену предложения.

They put up at a small hotel.

III. Раскройте скобки, употребив правильную глагольную форму.

Once Mark Twain (1 — go) from the north of England to Manchester by train. He (2 — be) very tired and (3 — want) to go to bed. So he (4 — ask) the guard to wake him up when they (5 — come) to Manchester. "If I (6— sleep) when you (7—.come) up to me, I (8 — be) angry," he (9 — say). "But even if I (10 - be) angry, please throw me out of the train." The guard (11 — agree) and Mark Twain (12 — go) to bed.

When he (13 — wake) up it (14 — be) morning. People (15 — walk) in the corridor, a boy (16— cry) and his mother (17 — try) to make him quiet. Mark Twain (18 — put), on his clothes and (19 — go) out in the corridor. The guard (20 — talk) to a man and Mark Twain (21 — go) up to him.

"(22 — come) we to Manchester yet?" he (23 — ask).

"We (24— pass) Manchester two hours ago," the guard (25 — answer).

"What!" Mark Twain (26 - shout). "Why you not (27 - tell) me, you (28 — forget) that I (29 — ask) you?"

The guard (30 — surprise). "You (31 — be) the American who (32 — ask) to wake him up when we (33 — come) to Manchester?" he (34 — ask).

"Yes, of course," Mark Twain (35 — say).

The guard (36 — continue), "Oh, now I (37 — understand) why the man (38 — shout) and (39 — fight) when I (40 — throw) him out of the train in Manchester.

IV. Выберите правильный вариант.

1. School year begins on ... 1st of September.

a) — , b) a, c) an, d) the.

2. ... our English classes we speak a lot.

a) On, b) At, c) In, d) For.

3. ... is knocking at the door.

a) Some, b) Somebody, c) Anybody, d) Nobody.

4. We'll wait... everybody comes.

a) till, b) before, c) unless, d) if.

5. Everybody says the film is worth ... .

a) see, b) to see, c) seeing, d) to be seen.

6. ... nothing interesting to see and we left.

a) There was, b) It was, c) It is, d) There is.

7. According to the weather forecast tomorrow will be ... warmer than today.

a) yet, b) still, c) more, d) just.

8. ... people can understand classical music. :

a) Few, b) A few, c) Little, d) A little.

9. I wish I ... a poet.

a) am, b) was, c) have been, d) were.

10. Martin Eden ... by Jack London.

a) wrote, b) was written, c) has written, d) is writing.

11. The road is wet. It must ... .

a) rain, b) rained, c) raining, d) have been raining.

12. ... through the magazine I decided to buy it.

a) Looked, b) Having looked, c) Looking,, d) Being looked.

13. She couldn't remember ... such aquestion.

a) ask, b) to ask, c) asked, d) being asked.

14. What are you ... ?

a) saying, b) telling, c) speaking, d) talking.

15. This money ... quite enough for everything. a) are, b) is, c) were, d) have been.

16. Sam had to cook breakfast himself, ... ?

a) hadn't he, b) had he, с) didn't he, d) did he.

17. We didn't know what time ... .

a) it is, b) it was, c) is it, d) was it.

18. Next week we ... here for 2 years.

a) are, b) will be, c) have been, d) shall have been.,

19. When David came, everybody ... .

a) examined, b) was examined, c) was examining, d) had been examined.

20. Hepromised tolet us know if anything ... .

a) changes, b) changed, c) will change, d) change.

V. Переведите на английский язык.

1. Кажется, мы с вами где-то встречались.

2. Что ты собираешься делать, когда закончишь школу?

3. Мы проголодались и остановились перекусить.

4. Ей следует читать больше литературы в оригинале.

5. Телевизор надо починить.

VI. Выберите правильный ответ.

1. The language spoken in Scotland is ... .

a) Scot, b) Scottish, c) Scotch, d) Scotland's.

2. The oldest university in Britain is ....

a) London, b) Cambridge, c) Oxford, d) Edinburgh.

3. The financial centre of London is ... .

a) the West End, b) the East End, c) Westminster, d) the City.

4. Which party is in power in Great Britain now?

a) the Labour, b) the Conservative, c) the Liberal, d) the Social-Democratic.

5. The telephone number to call for emergency services in Britain is ... .

a) 03, b) 09, c) 911, d) 999.

Test 19

I. Прочитайте текст и ответьте на вопросы.

Once a French cab driver played a joke ой Conan Doyle. The driver took Conan Doyle from the station to the hotel and said, "Thank you, Mr Conan Doyle." Conan Doyle was surprised and asked how he knew his name. The driver said that he had seen in the papers that the writer was coming to Paris. And he said that Conan Doyle's appearance was typically English and he guessed at once, who he was. "Besides," said the man, "your name is written on your luggage."

Вопросы:

1. What was Conan Doyle surprised with?

2. What helped the driver to recognize Conan Doyle?

II. Поставьте вопрос к подчеркнутому члену предложения.

The driver took the writer from the station to the hotel.

III. Раскройте скобки, употребив правильную глагольную форму.

Mark Twain (I — be) not only a famous writer but also a famous humorist. He (2 — travel) a lot and (3 — make) speeches in different towns. During these speeches he always (4 — tell) funny stories.

Wherever he (5 — go) he (6— follow) by reporters who (7 — write) down everything he (8 — say). His stories (9 — tell) and (10 — retell) and (11 — pass) down from generation to generation. Once he (12 — hear) a rumour that he (13 — be) dead and (14 — remark): "The rumours of my death greatly (15 — exaggerate)."

There (16 — be) a lot of humorous stories (17— connect) with the name of Mark Twain. Here (18 — be) one of them.

Once Mark Twain and two of Ms friends (19 — sit) in a restaurant. One of the friends just (20 — return) from a trip to the mountains. He (21 — say) that the air in the mountains (22 — be) very clear. In many places the echo of a voice (23 — come) back five times stronger than the original voice.

"That (24 — be) nothing," (25 — say) the second friend. "In Colorado, in many places the echo of a voice (26 — speak) in the morning (27 — come) back in the afternoon."

Mark Twain (28 — laugh) and (29 — say), "The echoes which you (30 — tell) us about (31 — be) very unusual. But in a small church in Hannibal where I (32 — be) born, there (33 — be) an even more unusual echo. If someone (34 — say) in a loud voice, "Good morning! How (35 — be) you?", the echo (36 — come) back after a moment very clearly, "I (37 — be) very well, thank you, and how (38 - be) you?"

Of course, Mark Twain's friends not (39 — believe) the story, but they (40— enjoy) it.

IV. Выберите правильный вариант.

1. He is very honest, he never tells ... lie.

a) — , b) a, c) an, d) the.

2. Your hair ... beautiful today.

a) look, b) is looking, c) are looking, d) looks.

3. I have no pen. I have nothing to write ... .

a) by, b) with, c) on, d) about.

4. Would you like ... milk in your tea?

a) some, b) any, c) none, d) every.

5. I'm afraid I can't tell you ... about the accident.

a) many, b) much, c) little, d) a little.

6. There was an interesting film on TV yesterday, ... ?

a) was there, b) was it, c) wasn't there, d) wasn't it.

7. I ... getting up very early.

a) am used to, b) used to, c) didn't use to, d) never used to.

8. They all have worked ... at their English. a) good, b) well, c) hard, d) hardly.

9. Kate is the ... dancer in our class.

a) good, b) better, c) best, d) best of all.

10. I can speak French. — So ... .

a) I can, b) can I, c) I can't, d) can't I.

11. The mother didn't let her daughter ... late.

a) to stay out, b) stayed out, c) stay out, d) staying out.

12. You ... do it now, you can do it tomorrow.

a) mustn't, b) needn't, c) can't, d) may not.

13. Steve ... English since he was 5 years old.

a) learns, b) learned, c) has bееn learning, d) is learning.

14. How long ... you ... to drive a car? — For three years now.

a) are able, b) were able, c) will be able, d) have been able.

15. She ... to do the work immediately.

a) tells, b) told, c) was told, d) was telling.

16. We wanted to know if they ... to the party.

a) come, b) would come, c) came, d) have come.

17. If it's dark, you may ... the light.

a) turn on, b) turn in, c) turn out, d) turn off.

18. He is known ... from the trip.

a) to return, b) to be returned, c) to have returned, d) returned.

19. Can you tell me how far ...? I can't walk.

a) is it, b) it is, 6) it was, d) was it.

20. I haven't taken my exam yet. — ... .

a) I haven't too, b) I also haven't, o) Neither have I, d) Neither have.

V. Переведите на английский язык.

1. Мы думали, что вы едете с нами.

2. Она выглядит такой же молодой, как ее двадцатилетняя дочь.

3. Кто еще хочет сказать что-нибудь?

4. Они когда-то были друзьями.

5. К 11 часам гости ушли.

VI. Выберите правильный ответ.

1. A double-decker is ... .

a) a train, b) a small plane, с) a hotel room for two people, d) a bus

2. The common name for a toy bear in England is ... .

a) Michael-bear, b) Tom-bear, c) Teddy-bear, d) Jack-bear.

3. The "Dynasty" is an American ... .

a) opera, b) soap opera, c) musical, d) documentary.

4. The Crown Jewels are in ... .

a) the Tower of London, b) Buckingham Palace, c) Westmin­ster Palace, d) the British Museum.

5. St. Patrick is the patron of... .

a) Wales, b) England, c) Ireland, d) Scotland.

Test 20

I. Прочитайте текст и ответьте на вопросы.

Mark Twain and a friend of his went abroad on the same ship. Once they were both invited to a dinner. And they were to make speeches. Mark Twain was the first to speak. He spoke for twenty minutes and was a great success. Then if was his friend's turn. He rose and said, "Before this dinner Mark Twain and I agreed to pronounce each oth­er's speeches. He has just pronounced my speech. And I thank you for your kind appreciation of my speech. I'm sorry to say that I have lost the notes of his speech and can't remember what he was to say." Then he sat down and the guests burst out laughing.

Вопросы:

1. What did Mark Twain's friend do when it was his turn to make a speech?

2. Did the guests understand what Mark Twain's friend had done?

II. Поставьте вопрос к подчеркнутому члену предложения.

Mark Twain spoke for twenty minutes.

III. Раскройте скобки, употребив правильную глагольную форму.

Everybody (1 — know) today what hot dogs (2 — be). Hot dogs (3 — be) popular for a long time. The first ones (4 — sell) by street vendors in the 19th century. They not (5 — know) then, of course, that they (6 — be) hot dogs. They (7 — be) just a sausage in a bun.

In the 1930s Harry Stevens (8 — start) to sell sausages in (9 — heat) buns, (10 — add) mustard and relish. He (11 — think) they (12 — be) very funny.

A famous sports cartoonist, who (13 — call) himself Ted, also (14 — think) they (15 — look) funny and (16 — draw) a picture of a dog in a bun. Ted (17— be) very good at (18 — draw). He (19 — name) the sausages "hot dogs," and the name soon (20 —become) very popular. But there (21 — be) a problem. Makers of sausages (22 — think) people (23 — think) they (24 — make) of dog meat and therefore not (25 — eat) them. So for some time "hot dogs" not (26 — use) in advertisements.

But hot dogs (27 — survive) this. Soon Nathan's restaurant in New York (28 — put) hot dogs on their menu. They (29 — be) a great success and (30 — become) famous in the whole of New York.

They (31 — be) still popular in many different places, they can (32 — buy) in parks, fast-food restaurants and cafeterias.

Since the time they first (33 — appear) hot dogs (34 — become) favourite food of those who (35 — camp) out or (36 — need) fast food for other reasons, though most people not (37 — know) why they (38 — call) hot dogs or who (39 — give) them that name.

IV. Выберите правильный ответ.

1. The news ... so pleasant, that she couldn't help smiling.

a) is, b) was, c) are, d) were.

2. What ... awful weather we're having today.

a) — , b) a, c) an, d) the.

3. Do you know what ... , I can't remember it.

a) is his name, b) his name is, c) was his name, d) his name was.

4. Your father's sister is your ... .

a) niece, b) cousin, c) aunt, d) granny.

5. ... we went we saw the same posters.

a) Somewhere, b) Anywhere, c) Nowhere, d) Everywhere.

6. Their house is ... to the school.

a) near, b) nearly, c) close, d) closely.

7. She felt somebody ... her by the shoulder and turned round.

a) touch, b) to touch, c) touched, d) have touched.

8. Have you had your lunch ... ? — No, I'm going to do it now.

a) already, b) still, c) just, d) yet.

9. She left the room and shut the door behind ... .

a) her, b) herself, c) by herself, d) for herself.

10. The tea was ... hot for me to drink.

a) quite, b) enough, c) top, d) at all.

11. He is not ... in politics.

a) interest, b) interests, c) interesting, d) interested.

12. Don't worry, your luggage will be looked ... .

a) after, b) over, c) at, d) upon.

13. My sister enjoys ....

a) dance, b) to dance, c) dancing, d) danced.

14. The typist is away, these papers can't ... now.

a) type, b) to type, c) have typed, d) be typed.

15. My father is 3 years ... than my mother.

a) old, b) older, c) oldest, d) elder.

16. ... does she look like? — She's young and pretty.

a) What, b) Who, c) How, d) How old.

17. I don't remember when I went to the cinema ... .

a) last time, b) for the last time, c) last, d) at last.

18. I'll call the taxi as soon as the things ... .

a) were packed, b) have been packed, c) will be packed, d) packed.

19. He said he ... in Moscow all his life.

a) lives, b) lived, c) has lived, d) had lived.

20. We wondered when our documents ... ready.

a) will be, b) would be, c) are, d) were.

V. Переведите на английский язык.

1. К этому времени все уже уйдут.

2. Он сказал, что сможет дать ответ только завтра.

3. Мы изучаем английский язык со второго класса.

4. Вряд ли они успеют на этот поезд.

5. Сколько еще страниц тебе надо перевести?

VI. Выберите правильный ответ.

1. St. Valentine's Day is observed in ... .

a) February, b) May, c) November, d) December.

2. In England "public school" means ....

a) state-financed school, b) private school, c) comprehensive school, d) religious school.

3. When it is 12 o'clock in Moscow in London it is ... .

a) 6 o'clock, b) 7 o'clock, c) 8 o'clock, d) 9 o'clock.

4. In Britain people's weight is measured in ... .

a) tons, b) kilos, c) stones and pounds, d) pints.

5. Santa Barbara is in ... .

a) California, b) Florida, c) Arizona, d) Texas.

Ключи к тестам

Test 1

I.

1. He did it because the traveller insisted.

2. He asked him to do it because he knew all the people would run out of the hall and he would have a chance to get to the fire.

II.

What (kind of) plan did the traveller think of ?

III.

1 — lived, 2 — found, 3 — was, 4 — didn't eat, 5 — disappeared, 6 — were left, 7 — was travelling, 8 — saw, 9 — got, 10 — bought, 11 — caught, 12 — brought, 13 — was tied, 14 — escaped, 15 — ran (was running), 16 — decided, 17 — had passed, 18— could, 19— called, 20 — came, 21 — saw, 22— rushed, 23— licked, 24— said, 25— is, 26 — is, 27— i&, 28— asked, 29— refused, 30— said, 31— must, 32— will (shall) say, 33— will go, 34 — wants, 35 — was watching (watched), 36 — rushed, 37 — tried, 38 — ran, 39 — tried, 40 — wanted, 41 — lay, 42 — was.

IV.

1- d, 2- b, 3- d, 4- a, 5- a, 6- c, 7- d, 8-b, 9- d, 10-c, 11 -b, 12- а, 13- d, 14- d, 15- с, 16-b, 17-b, 18 - b, 19-b, 20 - b.

V.

1. Moscow was founded by Yuri Dolgoruky.

2. The sky is dark, it may rain.

3. We didn't know that he was going to visit us.

4. Who knows the weather forecast for tomorrow?

5. We didn't have to wait for them long.

VI.

1 - d, 2 - b, 3 - a, 4 - b, 5 - d.

Test 2

I.

1. No, he wasn't.

2. He wasn't annoyed because he was not listening to him. (He didn't waste his time.)

II.

What is the writer boasting of?

III.

1 — went, 2 — arrived, 3— was, 4— put, 5 — went, 6— was, 7 — was covered, 8— was raining, 9— was moving, 10— saw, 11 — passed, 12— stopped, 13— is, 14— cried, 15— was, 16— have not seen, 17— said, 18— are doing, 19— asked, 20— do not go, 21 — answered, 22— have forgotten, 23 — stay (are staying), 24 — ring, 25 — will find, 26 — stay (are staying), 27— had, 28— explained, 29— got, 30— left, 31— went, 32— changed, 33 — decided, 34 — was shining, 35 — was, 36 — should go, 37 — was taking, 38 — thought (was thinking), 39 — began, 40 — did, 41 — found.

IV.

1 - d, 2 — a, 3 - b, 4 — с, 5 - с, 6 — а, 7 — b, 8 - d, 9 - с, 10 — а, 11 - b, 12- b, 13- а, 14- с, 15- с, 16- b, 17-d, 18- с, 19-с, 20 - b.

V.

1. When did he finish school?

2. If she comes I'll ring you up (call you).

3. They are to return (come back) on Monday.

4. He is fond of swimming.

5. When we came the film had already begun.

VI.

1- a, 2- b, 3- с, 4- a, 5- d.

Test 3

I.

1. He stopped several times because the sonata had some long intervals.

2. No, she didn't.

II.

What was Rakhmaninov?

III.

1 — was driving (drove), 2 — had been, 3 — had taken, 4 — put, 5 — stopped, 6— asked, 7— told, 8 — to get, 9— continued, 10— talked, 11— learned, 12— had escaped, 13— saw, 14— had, 15— began, 16— looked, 17 — saw, 18 — overtook, 19— had to, 20— took, 21 — wanted, 22 — wanted, 23 — took, 24 — put, 25 — being shot, 26 — said, 27 — asked, 28— to be taken, 29- said, 30— will have to, 31 — gave, 32— went, 33 — started, 34 — thought, 35 — had been lost (were lost), 36 — were, 37 — have been, 38 — is, 39 — can, 40 — handed.

IV.

1- b, 2- d, 3-b, 4-b, 5- a, 6- с, 7-b, 8-b, 9- с, 10-b-, ll - с, 12- с, 13- с, 14-а, 15- с, 16- b, 17- b, 18- а. 19-а, 20— с.

V.

1. Do you know how old he is?

2. You should work more at your English.

3. I thought you knew it.

4. There is something interesting in every magazine.

5. We asked if they had bought the dictionary.

VI.

1 - b, 2 - a, 3 - с, 4 — а, 5 — а.

Test 4

I.

1. No, he wasn't.

2. He asked to send him back to prison because he thought that the verses were poor.

II.

Who thought highly of his verses?

III.

1 — went, 2 — was, 3 — retired, 4 — lived, 5 — had been, 6 — had liked, 7— took, 8 — devoted, 9— was walking, 10— saw, 11 — was pushing, 12— had seen, 13 — came, 14 — began, 15 — wanted, 16 — decided, 17 — will tell, 18— said, 19— looked, 20— are interested, 21— pointed, 22— were standing (stood), 23— is, 24— happened, 25- knew, 26— was, 27-, was standing (stood), 28 — forgot, 29 — saw, 30— was, 31 — surprised, 32 — was,33 — were arranged, 34 — formed, 35 — was watering, 36 — looked, 37 — had disappeared, 38 — looked, 39 — was, 40 — looked, 41 — saw, 42 — fall.

IV.

1 - a, 2- d, 3-a, 4-b, 5- с, 6 - b, 7- с, 8-d, 9-b, 10-b, 11-b, 12-с, 13-b, 14- d, 15- с, 16 - а, 17-с, 18- с, 19-, с, 20- b.

V.

1. What are you doing tonight?

2. I was (am) ten minutes late.

3. Which of you is the eldest in the family?

4. Can (may) I have some more tea?

5. We asked how long (how much time) it would take us to get to Yaroslavl by train?

VI.

1 - b, 2 - d, 3 - b, 4 - b, 5 - a.

Test 5

I.

1. No, he didn't.

2. He was happy because he got the money for nothing.

II.

Where was the driver going in his car at a great speed?

III.

a)

1 — was, 2— had inherited, 3— was, 4— said, 5— (had) behaved, 6— liked, 7— disliked, 8— enjoyed, 9- hated, 10— didn't bear, 11— took, 12— saw, 13— found, 14— stayed, 15— died, 16— left, 17— had been, 18— had known, 19— decided, 20— insisted, 21 — should spend, 22 — failed, 23 — would be given, 24 — wanted, 25 — would do, 26 — hated, 27 — was.

b)

1 — was, 2 — knew, 3 — was going (had gone), 4 — tried, 5 — was, 6 — brought, 7 — came, 8 — was, 9 — was woken up, 10 — was looking, 11— got up, 12— was surprised, 13— apologized, 14— was, 15— noticed, 16 — would let, 17 — was.

IV.

1 - d, 2 - b, 3 - d, 4 - a, 5 - с, 6 - а, 7 - b, 8 - d, 9 - b, 10 -с, 11- d, 12- а, 13- а, 14- с, 15- d, 16- d, 17- а, 18- с, 19-с, 20 - с.

V.

1. You will have to get up early tomorrow.

2. This book can be found in any shop.

3. If I don't enter the Institute, I'll look for a job.

4. There is little hope that we'll get the tickets.

5. He said he had been waiting for an hour.

VI.

1-a, 2-b, 3-b, 4-a, 5-d.

Test 6

I.

1. No, he wasn't.

2. He wanted to produce an impression on the public.

II.

How much (money) did he promise to give his employees?

III.

a)

1— like, 2— shall tell, 3— happened, 4— was reading, 5— sclimbed, 6— entered, 7 — went, 8— was, 9— turned, 10— heard, 11— is, 12— called, 13— dropped, 14— ran, 15— could,16— heard, 17— came, 18— turned, 19— had gone, 20— was, 21— is, 22— called, 23— said, 24— smiled, 25— happens, 26— shall let, 27— know, 28 - left.

b)

1 — have surprised, 2 — have lasted, 3 — used, 4 — consider, 5 — are .trained, 6 — take, 7 — like, 8 — spend, 9 — can, 10 — play (playing), 11 — come, 12— are considered, 13— has seen.

IV.

1 - a, 2 - a, 3 - с, 4 - b, 5 - с, 6 - а, 7 - с, 8 - с, 9 - d, 10 -с, 11- b, 12- с, 13- b, 14- с, 15- а, 16 - b, 17- а, 18- b, 19-b, 20 - а.

V.

1. It will be difficult for me to translate this text without a dictionary.

2. Mother said that when she came she would let us go for a walk.

3. How much does this book cost?

4. Which river is longer: the Volga or the Mississippi?

5. The school is on the other side of the street.

VI.

1- d, 2-b, 3- с, 4- d, 5- а.

Test 7

I.

1. No, she didn't.

2. He explained that the bull had been running after her red blouse.

II.

What was the girl doing in the country?

III.

a)

1 — sent, 2 — discovered, 3 — separated, 4 — was named, 5 — saw, 6 gave, 7— died, 8— could, 9— came, 10— explored, 11— made, 12-. built, 13— became, 14— made, 15— was carried, 16— became, 17--sailed, 18 — traded, 19 — bought, 20 — was sold, 21 — is, 22 — is, 23 — are.

b)

1 — be, 2 — grew, 3 — were, 4 — destroyed, 5 — looked, 6 — started, 7— belonging, 8— be organized, 9— lived, 10— killed, 11— have, 12— want, 13 — are, 14 — kill, 15 — have, 16 — are taken, 17 — will be able.

IV.

1 - с, 2-b, 3- d, 4- а, 5- d, 6- b, 7- d, 8- с, 9- b, 10-b, 11- d, 12- с, 13- d, 14- b, 15- b, 16 - b, 17- а, 18- d, 19-b, 20 - b.

V.

1. Do you know where she lives?

2. Have you done Exercise 5? — Not yet. I'm doing it.

3. There was a vase with flowers and some fruit on the table.

4. The article was published (has been published) in the Moscow Times.

5. This play is worth seeing.

VI.

1 — b, 2 — с, 3 — а, 4 — с, 5 — b.

Test 8

I.

1. He couldn't enjoy the opera because the lady was talking loudly.

2. No, she wasn’t.

II.

Who was the friend's wife talking to?

III. !

1 — was sitting, 2— was standing, 3 — examining, 4— had left, 5 — iras written, 6 — was, 7 — turned, 8 — said, 9 — has, 10 — is, 11 — was lurprised, 12— asked, 13— do you know, 14— have examined, 15— [have) noticed, 16— answered, 17— are, 18 — suppose, 19— carries, 20 suppose, 21— is, 22— is, 23— left, 24— stood, 25— was saying, 26— looked, 27— asked, 28— could, 29— am, 30— see, 31— hear, 32— is ringing, 33 — wonder, 34— wants, 35 — shall know, 36 — come, 37 — added, 38 — was, 39 — opened, 40 — appeared.

IV.

1 - a, 2 - a, 3 — a, 4 — с, 5 — с, 6^— d, 7 — с, 8 — с, 9 — d, 10 — а, 11- d, 12- а, 13 - b, 14- d, 15- а,16- с, 17 - b, 18- а, 19-b,20-d.

V.

1. This information is very important.

2. Where are you going for your holiday?

3. I'll have to translate one more text.

4. We hoped the weather would be fine.

5. How often does he go to the gym?

VI.

1 - с, 2 - d, 3 - b, 4 - b, 5 - d.

Test 9

I.

1. He knew that no one was so well known as he thought.

2. He took him for Robinson Crusoe.

II.

Why (what for) did Enrico Caruso come to the US?

III.

1 — was, 2 — sent, 3 — were .admired, 4 — (were) talked, 5 — came, 6— was washing, 7— heard, 8 — came, 9— hurried, 10— found, 11 — had handed, 12— cried, 13— was surprised, 14— (was) shocked, 15— exclaimed, 16— knew, 17— would get, 18— was, 19— was crying, 20— came, 21 — was, 22— had happened, 23 — opened, 24 — got, 25 —cried, 26 — was bought, 27 — had known, 28 — was, 29 — had brought, 30 — did ... say, 31 — had been sold, 32 — has been sold, 33 — followed, 34 — was, 35— had made, 36— wanted, 37— was reading, 38— was, 39— exclaimed, 40 — would do.

IV.

1- b, 2- с, 3- b, 4- с, 5- а, 6- с, 7- а, 8- с, 9- с, 10-b, 11 - с, 12— d, 13- а, 14- b, 15- b, 16- b, 17- b, 18- а, 19-d, 20- d. .

V.

1. She has finished school, hasn't she?

2. I wonder what other foreign languages he can speak.

3. My watch is five minutes fast.

4. It happened many years ago.

5. We knew that he would keep his promise if nothing happened.

VI.

1 — a, 2 — с, 3 — b, 4 — с, 5 — с.

Test 10.

I.

1. It began at 9.

2. He didn't write anything because he didn't know the answers.

II.

At what time did the teacher collect the papers?

III.

1 — was interested, 2— became, 3— came, 4— was told, 5 — was, 6 — was allowed, 7 — was, 8 — sat, 9 — waiting, 10 — came, 11 — placed, 12— boiled, 13— passed, 14— didn't appear, 15— felt, 16-^ ate, 17—, covered, 18— asked, 19— was cooked, 20— entered, 21— apologized, 22 — added, 23 — feel, 24— hope, 25 — will excuse, 26 — take, 27 — shall be, 28 — lifted, 29 — turned, 30— said, 31 — are, 32 — forgot, 33 — had dined, 34 — brought, 35 — explained, 36 — stood, 37 — had laughed, 38 — sat, 39 — ate.

IV.

1 - b, 2 - d, 3 - d, 4 - с, 5 - а, 6 - d, 7 - а, 8 -с, 9 - b, 10 -с, 11- d, 12- а, 13- d, 14-с, 15- d, 16- а, 17- а, 18- с, 19-а, 20 - b.

V.

1. They live quite near.

2. We leamt that they had been married for three years.

3. These shoes are a little different from mine (differ a little).

4. There were a lot of (many) questions after the lecture.

5. I'll take fish for the second course. — So shall I.

VI.

1 - a, 2 - b, 3 - b, 4 - b, 5 - с.

Test 11

I.

1. He spoke about the final exam in History.

2. He wanted to know it because he wanted to see the examination papers.

II.

What is being typed now?

III.

1— left, 2— had had, 3— walked, 4— reached, 5— had lived, 6— saw, 7 — was coming (came), 8— made, 9 — had got, 10 — parked, 11 — was, 12— had put, 13— got, 14— changed, 15— was wearing, 16— worked, 17— went, 18— had, 19— parked, 20— was, 21 — was fixed, 22 — started, 23 — took, 24 — had done, 25 — found, 26 — had been taken, 27 — was, 28 — painted, 29 — said, 30 — was troubled, 31 — parked (parking), 32— is, 33 — read, 34 — expect, 35 — noticed, 36 — was, 37 — was written.

IV.

1- с, 2- d, 3- d, 4- а, 5- b, 6—c, 7-b, 8— а, 9— с, 10-d, 11-b, 12- а, 13- с, 14- с, 15-с, 16- d, 17- а,18- а, 19-b, 20- d.

V.

1. My watch has stopped, I don't know what time it is now.

2. Did anybody else see you coming out of the school?

3. There were few unknown words in the text and I was able to understand it without using a dictionary.

4. They moved into a new flat last month.

5. Don't open the window, it's cold here.

VI.

1-a, 2- d, 3- с, 4- b, 5 - b.

Test 12

I.

1. It took the echo 5 minutes to come back.

2. No, he didn't.

II.

By whom was he once taken to the hills?

III.

1— are, 2— getting, 3— is, 4— thought, 5— would look, 6 — dreamed, 7 — could, 8 — would cost, 9 — would make, 10 — to have, 11— set, 12— found, 13— was, 14— knocked, 15— was opened, 16— explained, 17— had come, 18— were taken, 19— was, 20— were, 21 — were, 22 — told, 23 — said, 24 — was, 25 — had, 26 — wanted, 27 — came, 28 — were, 29— were sent, 30 — had picked, 31 — told, 32 — started, 33— had worked, 34 —got, 35 — kept, 36-- working, 37— had worked, 38 — had, 39 — had picked, 40 — had done.

IV.

1 — b, 2— b, 3— b, 4— a, 5—a, 6— b, 7 — с, 8 — а, 9 — d, 10 — b, 11- с, 12- d, 13- с, 14- b, 15- d, 16- с, 17- а, 18-b, 19 — с, 20 — а.

V.

1. What are you reading? — I am reading an interesting article in today's paper.

2. French isn't taught in our school.

3. I have phoned you several times today.

4. What institute are you going to enter?

5. When I was a little girl, I thought that bread grew in the trees.

VI.

1 - a, 2 - с, 3 - b, 4 - b, 5 - с.

Test 13

I.

1. It takes her six days.

2. The second one.

II.

What were the two men boasting about?

III.

1 — was, 2 — entered, 3— began, 4— did not mind, 5— felt, 6 — ran, 7— was, 8— was called, 9 — stopped, 10— asked, 11— was called, 12— said, 13— say, 14— was coming, 15—was, 16—came, 17 — thought, 18 — would be caught, 19— was, 20 — jumped, 21 — got, 22— wondered, 23 — believed, 24 — was, 25 — said, 26 — was, 27 — ran, 28 — began, 29 — saw, 30 — was pouring, 31 — said, 32— would stop, 33 — was, 34 — was thrown, 35— realized, 36— had been struck, 37 — sat, 38 —were bleeding, 39— wasn't hurt, 40— saw, 41 — had fallen.

IV.

1-d, 2-b, 3- a, 4- с, 5- с, 6- b, 7 - а, 8- d, 9— d, 10 — d, 11- с, 12- а, 13- с, 14-d, 15- с, 16- с, 17-d, 18- а, 19- d, 20-b.

V.

1. I could help him if he asked. I have a little time.

2. If you tell anybody about it, I'll get angry.

3. Speak louder, please. I can't hear anything.

4. What are you doing during your winter holidays?

5. We had cooked the dinner before our parents returned.

VI.

1- с, 2- с, 3-b, 4- с, 5- b.

Test 14

I.

1. He accused his fellow passenger because he couldn't find his handkerchief.

2. He put it himself.

II.

What did he suddenly want?

III.

1 — was, 2 — wanted, 3— had spent, 4 — had, 5 — knew, 6— would take, 7— decided, 8 — would be able, 9— eating, 10— bought, 11 — got, 12— came, 13— was, 14— said, 15— was, 16— was, 17— came, 18— asked, 19— did not want, 20— said, 21 — was, 22— went, 23— felt, 24— decided, 25— would eat, 26— threw, 27— came, 28— went, 29— ate, 30— was put, 31 — was, 32— got, 33 — went, 34— was nearing, 35 — ate, 36 — asked, 37 — had eaten, 38 — told, 39 — had been paid, 40 — was disappointed.

IV.

1- d, 2- а, 3- с, 4-Ь, 5- с, б- d, 7- с, 8- d, 9- с, 10-a, 11-b, 12-d, 13-а, 14-с, 15-d, 16-d. 17-b, 18-d, 19-d,20-c.

V.

1. You are a few minutes late. The director has just left.

2. She said that if we came earlier, we could listen to music.

3. This money isn't enough to buy the dictionary.

4. We have been friends since childhood.

5. We used to go to the cinema once a week.

VI.

1 — с, 2— d, 3— с, 4— с, 5— с.

Test 15

I.

1. She married an actor.

2. He said that his daughter's husband couldn't be called an actor.

II.

What didn't the father allow his daughter to do?

III.

1 — had, 2 — advised, 3 — decided, 4 — to go, 5 — was, 6 — were, 7 — had, 8 — was, 9 — arrived, 10 — was met, 11 — was shown, 12 — was, 13— went, 14— slept, 15— did not wake, 16— went, 17— were, 18—, invited, 19 — had come, 20 — was, 21 — went, 22 — to prepare, 23 — had been looking, 24— were, 25 — said, 26— was, 27— had gone, 28— returned, 29 — knew, 30 — had happened, 31 — kept, 32 — hoped, 33 — would come, 34 — has been waiting, 35 — saw, 36 — stared, 37 — heard, 38 — saw, 39 — had seen, 40 — rushed.

IV.

1- d, 2- с, 3- d, 4-b, 5- a, 6-b, 7-b, 8- a, 9- с, 10-b, 11- d, 12-а, 13-с, 14-b, 15- с, 16-d, 17-с, 18 - b, 19-с, 20 - d.

V.

1. It never snows in Africa.

2. You'll be told when you must come.

3. I was waiting for you at the entrance to the theatre.

4. You needn't (don't have to) come tomorrow.

5. The teacher said that we would discuss the play in the next class.

VI.

1- b, 2- с, 3- d, 4- b, 5- b.

Test 16

I.

1. He called him a model young man because he didn't smoke, of drink, or come home late at night (neither smoked, nor drank,..;). ' ,

2. The conversation took place on the tram (in a train compartment).

II.

When does he always go to bed?

III.

1 — was, 2 — got, 3 — founds 4— put, 5 — climbed, 6 — was, 7 — went, 8— saw, 9 — do think, 10— are doing, 11 — asked, 12— ran, 13— got, 14— put, 15— gagged, 16— tried, 17— staring, 18— heard, 19 — whispering, 20— is happening, 21— pulled, 22 — tied, 23— made, 24— said, 25— is, 26— shall take, 27— promise, 28— will not scream, 29 — nodded, 30 - took, 31 - was, 32- asked, 33 - left, 34 - did, 35-ran, 36 — rang, 37 — is, 38 — ringing, 39 — have had, 40 — is hidden.

IV.

1- d, 2- b, 3- с, 4- а, 5- а, 6- с, 7- d, 8- b, 9- a, io-с, 11- с, 12- b, 13-b, 14- с, 15- d, 16-с, 17- с, 18 — с, 19-b, 20- с.

V.

1. This film has been much spoken about lately.

2. What were you doing at this time yesterday?

3. Where did you have this dress made?

4. I don't know where he is either.

5. She asked where the nearest metro was.

VI.

1- d, 2-a, 3- с, 4-c,5-b.

Test 17

I.

1. He did it because it was free of charge.

2. He asked the patient to close his eyes, open his mouth and show the tongue in the street, and left him there.

II.

What did the doctor do?

III.

1 — is, 2 — contains, 3 — are, 4 — started, 5 — called, б — published, 7— is, 8— became, 9— sold, 10— think, 11— is, 12— are, 13— are, 14 — is translated, 15— are, 16 — seem, 17— to read, 18— are, 19— are, 20— have tried, 21— want, 22— will have, 23— will watch, 24— ask, 25— to write, 26— break, 27— will write, 28— hope, 29— will come, 30 — will be printed, 31 — will be placed, 32 — will be translated, 33 — can, 34 — walking, 35 — singing, 36 — doing, 37 — are able, 38 — try, 39 — see, 40 — will happen (happens).

IV.

1- d, 2- d, 3- с, 4- d, 5-b, 6- a, 7- с, 8- b, 9- а, 10-b, 11-а, 12-d, 13-b, 14-а, 15-b, 16-d, 17- с, 18- d, 19-с, 20 - с.

V.

1. We were so tired that could hardly move.

2. May (can) I have some more coffee?

3. I was told that the article was published on page 3.

4. Do you mind my coming a little later?

5. Where are your clothes? They must be washed.

VI.

1 — a, 2 — с, 3 — а, 4 — с, 5 — d.

Test 18

I.

1. He ordered it because the servant hadn't cleaned his boots.

2. No, he didn't.

II.

Where did they put up?

III.

1 — was going, 2— was, 3— wanted, 4— asked, 5 — came, 6— sleep, 7— come, 8— shall be, 9— said, 10— am, 11— agreed, 12— went, 13 — woke, 14— was, 15 — were walking, 16— was crying, 17— tried, 18— put, 19— went, 20— was talking, 21— went, 22— have come, 23— asked, 24— passed, 25— answered, 26— shouted, 27— didn't tell, 28 — did you forget, 29 — had asked, 30 — was surprised, 31— arc, 32— asked, 33— came, 34— asked, 35— said, 36— continued, 37 — understand, 38 — was shouting, 39 — fighting, 40 — threw.

IV.

1- d, 2- с, 3- b, 4- а, 5- с, 6- а, 7- b, 8- а, 9 – d, 10-b, 11- d, 12-b, 13- d, 14- а, 15-b, 16- с, 17-b, 18- d, 19-d,20-b.

V.

1. We seem to have met somewhere.

2. What are you going to do when you finish school?

3. We got hungry and stopped to have a snack.

4. She should read more literature in the original.

5. The TV set needs (wants) repairing.

VI.

1- b, 2- с, 3- d, 4- а, 5- d.

Test 19

I.

1. He was surprised that the cab driver had recognized him.

2. Conan Doyle's name on his luggage did.

II.

Where did the driver take the writer from?

III.

1 — was, 2— travelled, 3 — made, 4— told, 5 — went, 6 — was followed, 7 — wrote, 8 — was-saying (said), 9-— were told, 10— retold, 11 — passed, 12 — heard, 13 — was, 14— remarked, 15 — are exaggerated, 16 — were, 17— connected, 18 — is, 19 — were sitting, 20— had returned, 21— said, 22— was, 23— came, 24— is, 25— said, 26— spoken, 27— comes, 28— laughed, 29— said, 30— have told, 31— are, 32— was, 33— is, 34— says, 35— are, 36— comes, 37— am, 38— are, 39— did not believe, 40— enjoyed.

IV.

1 - b, 2 - d, 3 - b, 4 - a, 5 - b, 6 - с, 7 - а, 8- с, 9- с, 10-b, 11- с, 12-b. 13-с, 14-d. 15- с. 16- b, 17-a, 18- с. 19-b,20-c.

V.

1. We thought you were going with us.

2. She looks as young as her 20 year-old daughter.

3. Who else wants to say something?

4. They used to be friends.

5. The guests had left by 11.

VI.

1- d, 2- с, 3- b, 4- а, 5- с.

Test 20

I.

1. He said that M. Twain had pronounced his speech.

2. Yes, they did.

II.

How long did Mark Twain speak?

III.

1 — knows, 2 — are, 3 — have been, 4 — were sold, 5 — didn't know, 6 — were, 7 — were 8 — started, 9 — heated, 10 — adding, 11 — thought, 12— were, 13— called, 14— thought, 15— looked, 16— drew, 17— was, 18— drawing, 19— named, 20— became, 21 — was, 22— thought, 23 — would think, 24 — were made, 25 — would not eat, 26 — were not used, 27— survived, 28— put, 29— were, 30— became, 31 — are, 32— be bought, 33 — appeared, 34 — have become, 35 — camp, 36 — need, 37 — do not know, 38 — are called, 39 — gave.

IV.

1 - b, 2 - a, 3 - b, 4 - c, 5 - d, 6 - c, 7 - a, 8 - d, 9 - a, 10 -с, 11- d, 12- а, 13- c, 14-d, 15- b, 16- а, 17- c, 18- b, 19-d, 20 - b.

V.

1. Everybody will have left by that time.

2. He said he would (only) be able to give the answer only tomorrow.

3. We have learned (have been learning) English since the 2nd form at school.

4. They are unlikely to catch this train. |

5. How many more pages do you have to translate?

VI.

1 — a, 2 — b. 3 — d. 4 — c. 5 — a.

Содержание






Учебное пособие

Выборова Галина Евгеньевна, Махмурян Каринэ Степановна

ТЕСТЫ ПО АНГЛИЙСКОМУ ЯЗЫКУ

ДЛЯ ШКОЛЬНЫХ ОЛИМПИАД

Редактор Г. В. Лаврик

Компьютерная верстка А.В. Владимирская

Подписано в печать 23.10.2000. Формат 60х88/16. Печать офсетная.

Бумага газетная. Гарнитура Таймс. Усл. печ. л. 4,9. Уч.-изд. л. 4,8.

Тираж 3000 экз. Заказ 3213. Изд. № 375

ЛР № 064625 от 06.06.1996 г.

ООО «Флинта», 117342, г. Москва,

ул. Бутлерова, д. 17-Б, комн. 332.

Тел./факс: 336-03-11; тел.: 334-82-65

E-mail: flinta@mail.ru, flinta@cknb.ru

ЛР № 020297 от 23.06.1997 г.

Издательство «Наука», 117864, ГСП-7, Москва В-485,

ул. Профсоюзная, д. 90

Великолукская городская типография

Комитета по средствам массовой информации и связям

с общественностью администрации Псковской области,

182100, Великие Луки, ул. Полиграфистов, 78/12

Тел./факс: (8 II-53) 3-62-95

E-mail: VTL@MART.RU

Автор
Дата добавления 05.12.2015
Раздел Иностранные языки
Подраздел Тесты
Просмотров592
Номер материала ДВ-229748
Получить свидетельство о публикации

"Инфоурок" приглашает всех педагогов и детей к участию в самой массовой интернет-олимпиаде «Весна 2017» с рекордно низкой оплатой за одного ученика - всего 45 рублей

В олимпиадах "Инфоурок" лучшие условия для учителей и учеников:

1. невероятно низкий размер орг.взноса — всего 58 рублей, из которых 13 рублей остаётся учителю на компенсацию расходов;
2. подходящие по сложности для большинства учеников задания;
3. призовой фонд 1.000.000 рублей для самых активных учителей;
4. официальные наградные документы для учителей бесплатно(от организатора - ООО "Инфоурок" - имеющего образовательную лицензию и свидетельство СМИ) - при участии от 10 учеников
5. бесплатный доступ ко всем видеоурокам проекта "Инфоурок";
6. легко подать заявку, не нужно отправлять ответы в бумажном виде;
7. родителям всех учеников - благодарственные письма от «Инфоурок».
и многое другое...

Подайте заявку сейчас - https://infourok.ru/konkurs


Выберите специальность, которую Вы хотите получить:

Обучение проходит дистанционно на сайте проекта "Инфоурок".
По итогам обучения слушателям выдаются печатные дипломы установленного образца.

ПЕРЕЙТИ В КАТАЛОГ КУРСОВ


Идёт приём заявок на международный конкурс по математике "Весенний марафон" для учеников 1-11 классов и дошкольников

Уникальность конкурса в преимуществах для учителей и учеников:

1. Задания подходят для учеников с любым уровнем знаний;
2. Бесплатные наградные документы для учителей;
3. Невероятно низкий орг.взнос - всего 38 рублей;
4. Публикация рейтинга классов по итогам конкурса;
и многое другое...

Подайте заявку сейчас - https://urokimatematiki.ru

Похожие материалы

Включите уведомления прямо сейчас и мы сразу сообщим Вам о важных новостях. Не волнуйтесь, мы будем отправлять только самое главное.
Специальное предложение
Вверх