Выдаём удостоверения и дипломы установленного образца

Получите 5% кэшбэк!

Запишитесь на один из 793 курсов и получите 5% кэшбэк стоимости курса на карту

Выбрать курс
Инфоурок Иностранные языки ТестыТесты по английскому языку для специальности "Гостиничный сервис"

Тесты по английскому языку для специальности "Гостиничный сервис"

Скачать материал
библиотека
материалов



Министерство образования и науки Краснодарского края

Государственное Автономное Профессиональное Образовательное Учреждение Краснодарского Края

«Краснодарский Гуманитарно-Технологический Колледж»
















Cборник тестовых заданий

для определения знаний студентов

по грамматике английского языка.


















Автор:



Саргсян Ю.А. преподаватель

иностранного языка ГАПОУ КГТК








Содержание.

Пояснительная записка …………………………………………………………..5

ЧАСТЬ I Тест для определения уровня остаточных знаний по грамматике английского языка на базе средней школы для студентов 1 курса. …………………………………………………………………………………….. 8

Вариант I………………………………………………………………………….. 8

Вариант II………………………………………………………………………...15

Вариант III………………………………………………………………………. 23

КЛЮЧИ к тестам для определения уровня остаточных знаний на базе средней школы.

Вариант 1 ……………………………………………………… ……………….29

Вариант 2…………………………………………………………………………29

Вариант 3……………………………………………………… ………………..30


Часть II…………………………………………………………... ………………31

Тест для определения остаточных знаний по грамматике английского языка у студентов, закончивших 2 курс колледжа.

Вариант I ………………………………………………………… …………….31

Вариант II………………………………………………………… ……………38

Вариант III………………………………………………………....................... 45

КЛЮЧИ к тесту для определения остаточных знаний по грамматике английского языка у студентов, закончивших 2 курс колледжа.

Вариант 1……………………………………………………………………… 52

Вариант 2……………………………………………………………………….52

Вариант 3…………………………………………………………. ……………53


ЧАСТЬ III …………………………………………………………………….54

Тест для определения уровня остаточных знаний по грамматике английского языка у студентов, закончивших 3 курс колледжа.

Вариант I …………………………………………………………. …………..54

Вариант II ……………………………………………………………………….60

Вариант III………………………………………………………………………66

КЛЮЧИ к тестам для определения уровня остаточных знаний по грамматике английского языка у студентов, закончивших 3 курс колледжа.

Вариант I……………………………………………………………………….72

Вариант II………………………………………………………………………72

Вариант III……………………………………………………………………..73

Список литературы ……………………………………………….. …………74


ПОЯСНИТЕЛЬНАЯ ЗАПИСКА

На современном этапе развития образования является востребованной разработка новых, более эффективных способов контроля и самоконтроля знаний студентов.

Cтремление России к эффективному межгосударственному сотрудничеству подразумевает углубление диалога между странами.

В настоящее время выдвигают высокие требования к подготовке специалистов финансово – экономической сферы в области владения иностранными языками, поэтому данная работа актуальна по своим целям, задачам и результативности обучения.

Формирование коммуникативной компетенции специалиста неразрывно связано с формированием речевых грамматических навыков. Следует заметить, что знание грамматики проверяется и в каждом из пяти разделов контрольно-измерительных материалов Единого Государственного Экзамена: чтении, аудировании, письме, говорении и практическом использовании языкового материала. Следовательно, знание грамматики серьёзно влияет на итоговый балл по английскому языку.

Данная работа представляет собой тесты по грамматике английского языка, позволяющие объективно измерять характеристики и результаты обучения.

Цель разработки:

- мониторинг качества знаний студентов нового набора;

- итоговая и промежуточная проверка, учёт знаний и умений студентов, приобретённых ими на всех этапах обучения.

- совершенствование умения применять ранее полученные знания по грамматике;

Задачи разработки:

- совершенствовать умения применять ранее полученные знания по грамматике;

-способствовать совершенствованию употребления лексико – грамматического материала;

- наиболее точно определить уровень подготовки студентов;

- реализовать индивидуальный подход при планировании и проведении уроков, факультативов;

- реализовывать принцип субъективности в учебно – воспитательном процессе;

- способствовать систематизации приобретённыех ранее знаний, умений и навыков студентов.

Грамматика проверяется на фоне общекультурной и общеисторической тематики, поэтому данные тесты могут быть использованы для контроля знаний студентов, обучающихся на разных специальностях

Тесты представлены в трёх частях.

Часть 1 составлена по материалам, изучаемым на базе средней школы, и предназначена для определения остаточных знаний у студентов, поступивших на 2 курс средних специальных учебных заведений. Тест представлен в трёх вариантах . Каждый вариант содержит 63 вопроса.

Часть 2 – тест для определения уровня остаточных знаний по грамматике английского языка у студентов, закончивших 2 курс средних специальных учебных заведений. Тест представлен в трёх вариантах. Каждый вариант содержит 60 вопросов. Задания охватывают аспекты английской грамматики, предназначенные для изучения на 2 курсе, такие, как «Артикль», “Имя существительное”, “Притяжательный падеж”, “Числительные”, “Союзы”, “Предлоги”, “Местоимения”, “Имя прилагательное”, “Времена английского глагола”, “Модальные глаголы”, “Герундий”, “Типы вопросов”, формы глаголов to be и to have got.

Часть 3 – тест для определения уровня остаточных знаний по английскому языку у студентов, закончивших 3 курс колледжа. Тест представлен в трёх вариантах, по 50 вопросов в каждом варианте. Задания охватывают аспекты английской грамматики, предназначенные для изучения на III курсе, такие, как “Времена английского глагола”, “Страдательный залог”, “Причастие настоящего и прошедшего времени”, “Согласование времен”, “Инфинитивные обороты”, “Условно-придаточные предложения”, “Косвенная речь”.

Часть 1 может быть использована для проведения Олимпиады по грамматике английского языка внутри ПФЭК.

Части 2 и 3 могут быть использованы не только для среза остаточных знаний студентов, но и как форма итогового и промежуточного контроля.

После каждого задания предлагается 4 варианта ответов. Один из них является верным. На обдумывание задания отводится одна минута.

Данный тест позволяет выявить степень усвоения отдельных грамматических явлений.

Тест помогает отметить не только успехи, но и вскрыть конкретные провалы тестируемого в усвоении английской грамматики. Критический подход к полученным результатам позволяет поднять знания по английской грамматике на более высокий уровень, повысить мотивацию обучения, познавательной активности и творческого потенциала обучаемых.

Усвоение тестируемым английской грамматики проверяется по “ключам”, которые приводятся в конце тестового материала.












ЧАСТЬ I

Вариант I

Выберите один верный вариант ответа:

1. Christopher Columbus sailed westward on ____ “Santa Maria” and two other ships in August 1492.

a) a b) the

c) an d) -

2. ___ first newspaper came out in America in 1690.

a) a b) the

c) an d) -

3. ___ Metropolitan museum was founded in 1870 in New York.

a) the b) -

c) a d) an

4. By the time of Henry VIII, who had six ___ , chess became known in England.

a) wives b) wifes

c) wife d) wives’s

5. The ___ of a new continent with high mountains and wide rivers was very important for Englishmen.

a) newses b) news’

c) news d) new’s

6. ___ is a broad game that originated in India in AD 621.

a) Ches b) Chess

c) Chesses d) Chess’s

7. A great number of athletic contests were held in the stadium in front of ___ of spectators.

a) thousand b) thousands

c) the thousands d) the thousand


8. The Olympic festival was held once every ___ in summer.

a) four year b) four years

c) fourth years d) fourth year

9. The construction of St. Petersburg expressed ___ break with the traditions of the past.

a) Peter One b) Peter the first

c) Peter the First’s d) Peter’s the first

10. On 5/8 ( ___ ), 1945 the capitulation of the German army was signed in Berlin.

a) the fifth of August b) the eighth of May

c) eights of May d) fifth August

11. Moscow Summer Games of the XXII Olympiad were over on 8/3 ( ___ ) 1980.

a) the third of August b) eighth March

c) the eighth of March d) third of August

12. ___ compensate the loss of his daughter’s work, the father was given money.

a) in order to b) in favor of

c) in place of d) to go to

13. ___ two men in business always agree, one of them is unnecessary.

a) When b) Where

c) Since d) Because

14. The history of the early drama in Russia doesn’t differ ___ that of other countries.

a) with b) by

c) from d) in

15. “Vertep” was popular in the cities ___ the Christmas holidays.

a) during b) for

c) when d) at the time

16. His opinion differs from ___ .

a) our b) ours

c) us d) we


17. ___ go jogging every day.

a) I and my sister b) My sister and me myself

c) My sister and me d) Me and my sister

18. Ptolemy founded the dynasty ___ ruled Egypt.

a) which b) who

c) that d) whose

19. The world is a book and ___ who do not travel, read only one page.

a) those b) these

c) that d) this

20. Would you like to live in ___ earlier moment in history?

a) some b) any

c) anything d) no

21. It is not wise to find symbols in ___ that one sees.

a) nothing b) anybody

c) everything d) anything

22. Due to flights into outer space we can see ___ moon-dust in some museums.

a) many b) a few

c) a little d) few

23. Now ___ people have the sense of the beauty of literature.

a) little b) few

c) a little d) much

24. ___ of all duties is the duty to one’s self.

a) The highest b) Highest

c) Most high d) More high

25. We know ___ than we want to know.

a) last b) least

c) less d) more little



26. The Roman emperors made ___ use of coins for propaganda.

a) a more extensive b) the most extensive

c) the more extensive d) extensiver

27. ___ to labor and wait.

a) Shall learn b) To learn

c) Learning d) Learn

28. In 1788 there ___ 13 states to enter the Union.

a) were b) is

c) was d) are

29. ___ huge oil deposits in the Caspian Basin, larger than in Saudi Arabia.

a) There are b) There is

c) There was d) It was

30. Science and art ___ to the whole world.

a) belongs b) belong

c) has belonged d) belonging

31. Now nuclear power stations ___ radioactive materials.

a) are using b) is using

c) was using d) has been using

32. People ___ salt as money in different places until recently.

a) have used b) has used

c) have use d) to have used

33. All his life uncle Henry ___ hard in his farm in Kansas.

a) have been working b) has been working

c) have worked d) working

34. Lose an hour in the morning, and you ___ all day looking for it.

a) have spent b) spending

c) were spending d) will spend

35. In a few seconds Anne and Mike ___ their favorite film.

a) will be enjoying b) to be enjoying

c) have been enjoying d) were enjoying

36. The translators ___ the book by next month.

a) will have translated b) have translated

c) will have been translating d) will be translating

37. I ___ for four years at the University by next September.

a) have studied b) study

c) studied d) shall have been studying

38. Silent films ___ longer in the early 1910s.

a) is becoming b) have become

c) becomes d) became

39. During the last decade all cultures ___ modern.

a) was becoming b) were become

c) was become d) were becoming

40. In 1956 Marilyn Monroe married dramatist Arthur Miller, whom she ___ in New York City and who later scripted her last film.

a) has met b) had been met

c) had been meeting d) had met

41. For centuries parents ___ children to spend a lot of hours preparing for exams.

a) has to force b) had been forcing

c) have been forced d) has been forcing

42. In 1992 many people hoped that Europe ___ the next superpower.

a) would be b) should have been

c) shall be d) will be

43. The first printing, first compasses, first eyeglasses ___ in China.

a) invented b) were invented

c) are being invented d) has been invented

44. Recently a catalogue of human accomplishments in science and technology ___ .

a) are being compiled b) has been compiled

c) will have been compiled d) have been compiled


45. Police arrested the 20-year-old Turkish citizen who ___ by family problems.

a) is shocked b) would be shocked

c) was shocked d) shocked


46. A man who claimed that he had a bomb ___ the pilots to land in Greece.

a) will force b) force

c) forces d) forced

47. Young people have many years at their disposal ___ into life all their dreams.

a) to have been putting b) to put

c) to have put d) to be putting

48. The United Nations ___ in 1945 by 50 countries.

a) is known to establish b) know to have been established

c) is known to be being established d) is known to have been established

49. The journalists made people ___ the significance of the discovery of Troy by Schliemann.

a) to be understanding b) to have understood

c) to understand d) understand

50. We spend our days ___ for the secret of life.

a) in looking b) at looking

c) in being looked d) with looking

51. The art ___ goes back a long way.

a) at tattooing b) of tattooing

c) with tattooing d) in tattooing

52. The function of the university is the spread of ___ knowledge.

a) existing b) having existed

c) exist d) existed

53. A teenage student wanted ___ her council flat ___ .

a) having…cleaned b) to have…cleaning

c) have…cleaned d) to have…cleaned


54. You ___ spend so much time watching TV when you study.

a) might not b) ought not to

c) wouldn’t d) shouldn’t

55. Beauty is the only thing that time ___ not harm.

a) may b) must

c) can d) need

56. Supermarkets ___ place their fruit and vegetables at the entrance of a store.

a) must b) is to

c) need d) ought to

57. If you ___ for a job in some countries, you would be asked for a sample of your handwriting.

a) will apply b) applied

c) would apply d) to apply


58. The meeting will began as soon as the members of the society ___ .

a) get together b) will get together

c) get together d) gets together


59. ___ you believe that the nature of life is growth?

a) Are b) Do

c) Is d) Have


60. Nowadays the young are not dependent on their parents, ___ ?

a) aren’t they b) do they

c) have they d) are they


61. I wondered what he ___ there.

a) did b) does

c) has been doing d) is doing


62. The policeman informed that a group of officials ___ on Friday.

a) arrive b) are arriving

c) would arrive d) will arrive




63. It was reported on this morning’s news that a bomb ___ in the centre of the city.

a) explodes b) will explode

c) has been exploded d) had been explode



Вариант II

Выберите один верный вариант ответа:

1. He spent his holiday in ___ Himalayas.

a) a b) an

c) the d) -

2. ___ nature of Belarus is beautiful.

a) a b) an

c) the d) -

3. ___ Lake Baikal is the deepest in the world.

a) an b) an

c) the d) -

4. We have bought very good ___ .

a) potato b) potatos

c) potatoes d) potatoe

5. I have got two ___ .

a) sister-in-laws b) sisters-in-laws

c) sisters-in-law d) sister-in-law

6. All these ___ are against nature.

a) activity b) activities

c) activitys d) activitie

7. King George of Greece opened the 1st Olympic Games of the modern era in Athens before a stadium crowd of 70.000 ( ___ ).

a) seventy thousand b) seventy thousands

c) the seventy thousands d) a seventy thousand



8. The right to hold Olympic Games 2012 ( ___ ) was given to a city chosen by the members of the International Olympic Committee.

a) two thousands and four b) two thousand and four

c) twenty zero four d) two double zero and four

9. These ___ clothes are dirty.

a) boys b) boy’s

c) boys’ d) boys’s

10. We celebrate International Women’s Day on 3/8.

a) the third of August b) eight of March

c) the eight of March d) third August

11. In our country school year begins on 9/1.

a) the ninth of January b) the first of September

c) one of September d) the first of January

12. When I entered ___ the room, it was empty.

a) - b) in

c) at d) on

13. Banking originated in Ancient Mesopotamia ___ the royal palaces became places for keeping grain.

a) here b) there

c) where d) when

14. My brother is good ___ mathematics.

a) in b) about

c) of d) at

15. Business is like riding a bicycle - ___ you keep moving ___ you fall down.

a) neither…nor b) either…or

c) both…and d) nor…or

16. Have you met ___ teacher?

a) they b) their

c) theirs d) them


17. Moscow is famous for ___ historic sights.

a) it’s b) hers

c) her d) its

18. The Greco-Macedonian period had no beauty of the epoch ___ came before.

a) whose b) that

c) who d) which

19. To ___ who lived at that time the 15th century seemed a decadent age.

a) this b) that

c) these d) those

20. The box was empty. There was ___ in it.

a) something b) anything

c) nothing d) everything

21. I thought I’d seen you ___ before.

a) somewhere b) anywhere

c) nowhere d) everywhere

22. Leonardo de Vinci painted ___ in his later years.

a) little b) a few

c) few d) many

23. Big companies make ___ profit.

a) many b) most

c) much d) more

24. Which of his children is ___ ?

a) oldest b) eldest

c) the oldest d) the eldest

25. This way is ___ than the other.

a) much safe b) more safe

c) more safer d) safer

26. Costume is ___ sign of the mode of life of each century.

a) most important b) the more important

c) the most important d) a more important

27. ___ many things in others and nothing in yourself.

a) Forgive b) To forgive

c) Will forgive d) Forgiving

28. Now there ___ 50 states in the USA.

a) was b) will be

c) is d) are

29. During World War I ___ a great number of battles.

a) there were b) there has been

c) it was d) there will be

30. Some people ___ that life can be found elsewhere in the universe.

a) to have believed b) is believing

c) believe d) has been believing

31. Today smoke from power stations ___ atmospheric pollution.

a) are causing b) have been causing

c) is causing d) were causing

32. Recently the world’s climate ___ less stable.

a) has become b) have become

c) having become d) become

33. It ___ since early morning.

a) have been raining b) to have been raining

c) are raining d) has been raining

34. The officials ____ Britain’s universities some freedom from state control next year.

a) will give b) gives

c) gave d) have given

35. In a minute the children ___ the fantastic world.

a) were visiting b) will visiting

c) will be visiting d) have been visiting



36. The travelers on horseback ___ the Blue Mountains by tomorrow midnight.

a) will have been reaching b) will has reached

c) will reach d) will have reached

37. Anne ___ her course paper for three month by next March.

a) has written b) will have been writing

c) write d) will write

38. The silent era in film production ___ in 1929.

a) ended b) end

c) have ended d) will end

39. In the 20th century the world ___ .

a) have modernized b) was modernize

c) was modernizing d) were modernizing

40. By 1984 Spielberg ___ his own independent production studio.

a) had established b) have established

c) had been establishing d) had establish

41. It was reported that the government ___ some revolutionary changes in the country’s classrooms.

a) have been experimenting b) had been experimenting

c) had to be experimenting d) have to be experimenting

42. Europeans believed that new Europe ___ with all its problems.

a) will cope b) have coped

c) will have coped d) would cope

43. In Britain paper production ___ in 1495.

a) has been introduced b) to be introduced

c) are introduced d) was introduced

44. Wood pulp paper ___ in Chine around AD 105.

a) have been produced b) being produced

c) was produced d) produced


45. A passenger said that the hostess ___ them that a hijacker with bombs had in the cockpit.

a) tells b) is telling

c) had told d) has told

46. During the stand-off, Turkish television showed interviews with passengers who ___ via mobile phones.

a) spoke b) speak

c) are speaking d) has spoken

47. It was a useless thing ___ it.

a) to have done b) to doing

c) have done d) to have been done

48. The United Nations Assembly ___ its annual sessions from September to December.

a) known to hold b) know to hold

c) is known to being hold d) is known to hold

49. The archaeological finds made specialist ___ happy.

a) to feel b) feel

c) to have felt d) to be feeling

50. Some people can tell the future ___ at cards.

a) at looking b) in looking

c) by having looked d) by looking

51. Tattoos are permanent; think twice ___ a dragon on your hand.

a) by tattooing b) in tattooing

c) with tattooing d) before tattooing

52. Constant wars had ___ effects on the people of the 20th century.

a) shock b) shocking

c) having shocking d) be shocking

53. At the college the student ___ the Professor ___ about human rights violations.

a) hears…speaking b) heard…spoken

c) hearing…speaking d) heard…speaking

54. Some people ___ communicate telepathically with each other.

a) has to b) dares

c) can d) needs to

55. Television ___ be a splendid medium of communication.

a) may b) can

c) had to d) should

56. In New York any time of day or night you ___ go in any shop and buy anything you want.

a) must b) need

c) may d) can

57. It never would have happened if I ___ you.

a) would not have met b) will not meet

c) have not met d) had not met

58. You will be late for the plane unless you ___ a taxi.

a) will take b) take

c) would take d) taking

59. In Britain cigarette advertising has been banned on television, ___ ?

a) haven’t it b) have it

c) has it d) hasn’t it

60. ___ to be a poor way of spending a holiday fifty years ago?

a) What is considered b) What was considered

c) What did consider d) What has been considered

61. In the early 1960s President Kennedy said that the U.S. men ___ on the Moon.

a) will land b) land

c) would land d) landed

62. Ronald Reagan made the American people feel better having assured them that America’s “best days” ___ , not behind.

a) will be ahead b) were ahead

c) have been ahead d) are ahead

63. Shortly before leaving his post President Nixon said that Watergate ___ the bankruptcy of the US system.

a) will demonstrate b) demonstrates

c) has demonstrated d) had demonstrated






Вариант III

Выберите один верный вариант ответа:


1. It was reported on this morning’s news that a bomb ___ in the centre of the city.

a) explodes b) will explode

c) has been exploded d) had been exploded

2. Ronald Reagan made the American people feel better having assured them that America’s “best days” ___ , not behind.

a) will be ahead b) were ahead

c) have been ahead d) are ahead

3. I wondered what he ___ there.

a) did b) does

c) has been doing d) is doing

4. ___ to be a poor way of spending a holiday fifty years ago?

a) What is considered b) What was considered

c) What did consider d) What has been considered

5. ___ you believe that the nature of life is growth?

a) Are b) Do

c) Is d) Have

6. You will be late for the plane unless you ___ a taxi.

a) will take b) take

c) would take d) taking


7. If you ___ for a job in some countries, you would be asked for a sample of your handwriting.

a) will apply b) applied

c) would apply d) to apply

8. In New York any time of day or night you ___ go in any shop and buy anything you want.

a) must b) need

c) may d) can

9. Beauty is the only thing that time ___ not harm.

a) may b) must

c) can d) need

10. Some people ___ communicate telepathically with each other.

a) has to b) dares

c) can d) needs to

11. A teenage student wanted ___ her council flat ___ .

a) having…cleaned b) to have…cleaning

c) have…cleaned d) to have…cleaned

12. Constant wars had ___ effects on the people of the 20th century.

a) shock b) shocking

c) having shocking d) be shocking

13. The art ___ goes back a long way.

a) at tattooing b) of tattooing

c) with tattooing d) in tattooing

14. Some people can tell the future ___ at cards.

a) at looking b) in looking

c) by having looked d) by looking

15. The journalists made people ___ the significance of the discovery of Troy by Schliemann.

a) to be understanding b) to have understood

c) to understand d) understand

16. The United Nations Assembly ___ its annual sessions from September to December.

a) known to hold b) know to hold

c) is known to being hold d) is known to hold

17. Young people have many years at their disposal ___ into life all their dreams.

a) to have been putting b) to put

c) to have put d) to be putting

18. During the stand-off, Turkish television showed interviews with passengers who ___ via mobile phones.

a) spoke b) speak

c) are speaking d) has spoken

19. Police arrested the 20-year-old Turkish citizen who ___ by family problems.

a) is shocked b) would be shocked

c) was shocked d) shocked

20. Wood pulp paper ___ in Chine around AD 105.

a) have been produced b) being produced

c) was produced d) produced

21. The first printing, first compasses, first eyeglasses ___ in China.

a) invented b) were invented

c) are being invented d) has been invented

22. Europeans believed that new Europe ___ with all its problems.

a) will cope b) have coped

c) will have coped d) would have coped

23. For centuries parents ___ children to spend a lot of hours preparing for exams.

a) has to force b) had been forcing

c) have been forced d) has been forcing

24. By 1984 Spielberg ___ his own independent production studio.

a) had established b) have established

c) had been establishing d) had establish

25. During the last decade all cultures ___ modern.

a) was becoming b) were become

c) was become d) were becoming



26. The silent era in film production ___ in 1929.

a) ended b) end

c) have ended d) will end

27. I ___ for four years at the University by next September.

a) have studied b) study

c) studied d) shall have been studying

28. The travelers on horseback ___ the Blue Mountains by tomorrow midnight.

a) will have been reaching b) will has reached

c) will reach d) will have reached

29. In a few seconds Anne and Mike ___ their favorite film.

a) will be enjoying b) to be enjoying

c) have been enjoying d) were enjoying

30. The officials ____ Britain’s universities some freedom from state control next year.

a) will give b) gives

c) gave d) have given

31. All his life uncle Henry ___ hard in his farm in Kansas.

a) have been working b) has been working

c) have worked d) working

32. Recently the world’s climate ___ less stable.

a) has become b) have become

c) having become d) become

33. Now nuclear power stations ___ radioactive materials.

a) are using b) is using

c) was using d) has been using

34. Some people ___ that life can be found elsewhere in the universe.

a) to have believed b) is believing

c) believe d) has been believing



35. ___ huge oil deposits in the Caspian Basin, larger than in Saudi Arabia.

a) There are b) There is

c) There was d) It was

36. Now there ___ 50 states in the USA.

a) was b) will be

c) is d) are

37. ___ to labor and wait.

a) Shall learn b) To learn

c) Learning d) Learn

38. Costume is ___ sign of the mode of life of each century.

a) most important b) the more important

c) the most important d) a more important

39. We know ___ than we want to know.

a) last b) least

c) less d) more little

40. Which of his children is ___ ?

a) oldest b) eldest

c) the oldest d) the eldest

41. Now ___ people have the sense of the beauty of literature.

a) little b) few

c) a little d) much

42. Leonardo de Vinci painted ___ in his later years.

a) little b) a few

c) few d) many

43. It is not wise to find symbols in ___ that one sees.

a) nothing b) anybody

c) everything d) anything

44. The box was empty. There was ___ in it.

a) something b) anything

c) nothing d) everything

45. The world is a book and ___ who do not travel, read only one page.

a) those b) these

c) that d) this

46. The Greco-Macedonian period had no beauty of the epoch ___ came before.

a) whose b) that

c) who d) which

47. ___ go jogging every day.

a) I and my sister b) My sister and me myself

c) My sister and me d) Me and my sister

48. Have you met ___ teacher?

a) they b) their

c) theirs d) them

49. “Vertep” was popular in the cities ___ the Christmas holidays.

a) during b) for

c) when d) at the time

50. My brother is good ___ mathematics.

a) in b) about

c) of d) at

51. ___ two men in business always agree, one of them is unnecessary.

a) When b) Where

c) Since d) Because

52. When I entered ___ the room, it was empty.

a) - b) in

c) at d) on

53. Moscow Summer Games of the XXII Olympiad were over on 8/3 ( ___ ) 1980.

a) the third of August b) eighth March

c) the eighth of March d) third of August

54. We celebrate International Women’s Day on 3/8 ( ___ ).

a) the third of August b) eight of March

c) the eight of March d) third August

55. The construction of St. Petersburg expressed ___ break with the traditions of the past.

a) Peter One b) Peter the first

c) Peter the First’s d) Peter’s the first

56. The right to hold Olympic Games 2012 ( ___ ) was given to a city chosen by the members of the International Olympic Committee.

a) two thousands and four b) two thousand and four

c) twenty zero four d) two double zero and four

57. A great number of athletic contests were held in the stadium in front of ___ of spectators.

a) thousand b) thousands

c) the thousands d) the thousand

58. All these ___ are against nature.

a) activity b) activities

c) activitys d) activitie

59. The ___ of a new continent with high mountains and wide rivers was very important for Englishmen.

a) newses b) news’

c) news d) new’s

60. We have bought very good ___ .

a) potato b) potatos

c) potatoes d) potatoe

61. ___ Metropolitan museum was founded in 1870 in New York.

a) the b) -

c) a d) an


62. ___ nature of Belarus is beautiful.

a) a b) an

c) the d) –


63. Christopher Columbus sailed westward on ____ “Santa Maria” and two other ships in August 1492.

a) a b) the

c) an d) -




КЛЮЧИ к тестам

Вариант 1

1B 11A 21C 31A 41B 51B 61A

2B 12A 22C 32A 42A 52A 62C

3A 13A 23B 33B 43B 53D 63D

4A 14C 24A 34D 44B 54D

5C 15A 25C 35A 45C 55C

6B 16B 26B 36A 46D 56A

7B 17C 27D 37D 47B 57B

8B 18C 28A 38D 48D 58C

9C 19A 29A 39D 49D 59B

10B 20B 30B 40D 50A 60D


Вариант 2


1C 11B 21A 31C 41B 51D 61C

2C 12A 22A 32A 42D 52B 62B

3D 13C 23C 33D 43D 53B 63D

4C 14D 24D 34A 44C 54C

5C 15B 25D 35C 45C 55A

6B 16B 26C 36D 46A 56D

7A 17D 27A 37B 47A 57D

8B 18B 28D 38A 48D 58B

9C 19D 29A 39C 49B 59D

10C 20C 30C 40A 50D 60B


Вариант 3


1D 11D 21B 31B 41B 51A 61A

2B 12B 22D 32A 42A 52A 62C

3A 13B 23B 33A 43C 53A 63B

4B 14D 24A 34C 44C 54C

5B 15D 25D 35A 45A 55C

6B 16D 26A 36A 46B 56B

7B 17B 27D 37D 47C 57B

8D 18A 28D 38C 48B 58B

9C 19C 29A 39C 49A 59C

10C 20C 30A 40D 50D 60C























Часть II

Тест для определения остаточых знаний по грамматике английского языка у студентов, закончивших 2 курс колледжа.

Вариант I

Выберите один правильный вариант ответа:

1. Taxis ___ red and yellow.

a) is b) are

c) am d) was

2. There ___ flowers in the vase.

a) is b) was

c) are d) am

3. His daughter ___ a computer.

a) have got b) has got

c) haven’t got d) have

4. The cats ___ a basket.

a) have got b) has

c) has got d) hasn’t got

5. Alexandria is a city and major seaport in northern Egypt, in ___ Nile River delta, on a ridge that separates ___ Lake Maryot from ___ Mediterranean Sea.

a) the, - , the b) - , - , the

c) the, the, - d) - , the, -

6. ___ British Isles are a group of islands lying off ___ north-west coast of ___ Europe.

a) The, the, the b) The, the, -

c) - , the, - d) The, - , the

7. We have bought very good ___ .

a) tomato b) tomatos

c) tomatoes d) tomatoe



8. These students are ___ .

a) sportsman b) sportsmen

c) sportsmans d) sportsmens

9. The ___ are in the yard.

a) gees b) gooses

c) geeses d) goose’s

10. His ___ are on the table.

a) knifes b) knife’s

c) knives d) knive

11. I have to got two ___ .

a) brother-in laws b) brothers-in-laws

c) brothers-in-law d) brother-in-law

12. These ___ clothes are dirty.

a) girls b) girl’s

c) girls’ d) girls’s

13. In our country Christmas is celebrated on 1/7.

a) the seventh of January b) the seven of January

c) seven of January d) the first of July

14. Tom earns 3 ___ dollars per month.

a) thousand b) thousands

c) the thousands d) the thousand

15. ___ we were in the south we swam in the sea and tanned.

a) When b) Where

c) Since d) Because

16. Man has played the power game ever ___ he appeared on the Earth.

a) when b) since

c) because d) why



17. In Russia there was another class ___ dramatic shows which were called “Vertep”.

a) from b) about

c) out of d) of

18. ___ their earlier form “Vertep” plays were very popular.

a) In b) Within

c) During d) Inside of

19. She had taken the advice, but the decision was ___ .

a) her b) she

c) hers d) she’s

20. I spoke to Mr. Lloyds yesterday. ___ promised to call me back.

a) She b) They

c) He d) Him

21. The room was empty. There was ___ .

a) somebody b) something

c) nobody d) anybody

22. ___ is expensive nowadays.

a) Everything b) Nothing

c) Everybody d) Something

23. This book is ___ (твоя) and that one ___ (моя).

a) your, my b) yours, mine

c) your, mine d) yours, my

24. Ann doesn’t like her friend’s dog; she thinks ___ (ее) is better.

a) hers b) her

c) its d) she’s

25. You only have to make ___ foreign friends to understand how absurd national stereotypes are.

a) few b) a little

c) little d) a few


26. There was ___ coffee in the cup.

a) little b) many

c) few d) a few

27. ___ adults think of their childhood as a happy period.

a) Most b) The most

c) A most d) More

28. We know ___ than we want to know .

a) last b) least

c) less d) more little

29. It was absolutely the ___ food I have ever had.

a) worst b) worse

c) most bad d) baddest

30. Anne is ___ girl in our school.

a) the beautiful b) the most beautiful

c) a more beautiful d) beautiful

31. ___ judge a man by his questions rather than his answers.

a) Aren’t b) Not

c) No d) Don’t

32. ___ necessary to study well.

a) It be b) There is

c) It is d) There are

33. There ___ some butter on the plate.

a) is b) are

c) were d) am

34. There ___ mice in the cellar.

a) is b) are

c) was d) am

35. Every day Johnny ___ to a street corner and ___ for the school bus.

a) walks…waits b) is walking…waits

c) walks…is waiting d) is walking…is waiting

36. They ___ meat at the market.

a) are always buying b) always buys

c) always buy d) have always been buying

37. Kate is a vegetarian, she ___ meat.

a) isn’t eating b) hasn’t been eating

c) doesn’t eat d) don’t eat

38. My sister ___ some new clothes last week.

a) had bought b) bought

c) was buying d) has bought

39. He ___ a cigarette two months ago.

a) has last smoked b) was last smoking

c) last smoked d) had smoked

40. After leaving school, James ___ it very difficult to get a good job.

a) has found b) found

c) had found d) had find

41. Reforming British universities ___ the quality of research and teaching there.

a) improve b) are improving

c) to improve d) will improve

42. In the nearest future in some Eastern Asia countries education ___ some changes.

a) undergo b) underwent

c) will undergo d) has undergone

43. It ___ at the moment.

a) doesn’t rain b) isn’t rain

c) isn’t raining d) won’t rain

44. “Where is your sister?” – “She ___ a bath”.

a) has b) is having

c) has been having d) had



45. We ___ in a wonderful age.

a) is living b) are living

c) has been living d) to be living

46. The children ___ so much noise that we couldn’t listen to the news on the radio.

a) made b) had made

c) were making d) had been making

47. ___ when you came in?

a) Did it snow b) Was it snowing

c) Was it snow d) Was there snow

48. When she was young, she ___ people. Nobody liked it.

a) had always criticized b) was always criticsing

c) always criticized d) were always criticising

49. Tom ___ play tennis well, but he ___ play a game yesterday because he was ill.

a) could, couldn’t b) can, was able

c) can, couldn’t d) couldn’t, can

50. We ___ learn to distinguish morally and moralizing.

a) must b) needs

c) was to d) has to

51. It ___ be true that supermarkets make shopping easier.

a) need b) may

c) had d) is to

52. He studied sculpture because he enjoyed ___ with clay.

a) to work b) working

c) having worked d) to be working

53. We went ___ last holiday.

a) to climb b) climbing

c) for climbing d) to climbing



54. Who ___ Phil with his homework?

a) does help b) helps

c) do help d) has help

55. Fiona never buys expensive clothes, ___ ?

a) does Fiona b) doesn’t she

c) does she d) don’t she

56. They are having a meeting, ___ ?

a) haven’t they b) aren’t they

c) are they d) have they

57. When ___ from his business trip?

a) has he returned b) did he return

c) was he returning d) did he returned

58. All managers were doing something when a new employee came in, ___ ?

a) weren’t they b) wasn’t he

c) didn’t he d) weren’t managers

59. ___ people work better if they are given complete freedom and responsibility?

a) Will b) Were

c) Is d) Do

60. ___ you believe that Nick will go to London next month?

a) Are b) Do

c) Is d) Have












Тест для определения остаточных знаний по грамматике английского языка у студентов, закончивших 2 курс колледжа.

Вариант II

Выберите один правильный вариант ответа:

1. Telephone boxes ___ brown.

a) is b) are

c) am d) was

2. There ___ some tea in the cup.

a) is b) are

c) am d) was

3. Their sons ___ good marks. They are the best at school.

a) have got b) has got

c) hasn’t got d) haven’t got

4. The girl ___ a walkman. She listens to it every day.

a) has got b) hasn’t got

c) have got d) haven’t got

5. ___ Mont Blanc is ___ highest mountain of ___ Alps.

a) the, the, - b) the, - , the

c) - , the, the d) - , - , the

6. ___ Lake Baikal is ___ deepest lake in ___ world.

a) the, - , a b) the, the, a

c) - , the, - d) - , the, the

7. Three ___ are in the field.

a) deer b) deers

c) deeres d) deer’s

8. I met ten merry ___ , six pretty ____ and five happy ___ .

a) mans, womans, childs b) men, women, children

c) mens, womens, childs d) men, womans, childrens

9. Ella, put your ___ on the ___ .

a) books, shelfs b) books, shelfes

c) books, shelves d) books, shelfs’

10. His ___ are in the yard.

a) ox b) oxes

c) oxen d) oxs

11. These ___ toys are new.

a) children’s b) childrens’

c) childs’ d) child’s

12. This ___ office is light.

a) doctors’ b) doctor’s

c) doctor d) doctores

13. We celebrate International Women’s Day on 3/8.

a) the third of August b) third of August

c) the eight of March d) eighth of March

14. He wrote 225 ( ___ ) books.

a) two hundred twenty five b) two hundreds twenty five

c) two hundred and twenty fifth d) two hundred and twenty five

15. The thieves knew ___ the collection of jewels was hidden.

a) where b) then

c) who d) what

16. We decided not to go to the cinema ___ it was raining heavily.

a) since b) then

c) because d) where

17. A river boat passed ___ the bridge.

a) under b) above

c) by d) along

18. The whole family was sitting ___ the dinner table.

a) about b) round

c) beside d) on

19. That’s my coat, and the gloves are ___ too.

a) me b) my

c) mine d) hers

20. My pen is on the table. I don’t know where ___ is.

a) she b) he

c) its d) yours

21. There is ___ special in her. She is quite an ordinary person.

a) something b) anything

c) everything d) nothing

22. Send me ___ to help with this work.

a) some b) any

c) somebody d) anybody

23. Tom and ___ (его) wife are walking with ___ (их) children in the park now.

a) his, theirs b) his, their

c) him, their d) him, them

24. ____ (наши) oranges aren’t good. I think, ____ (их) are better.

a) ours, theirs b) our, theirs

c) our, their d) us, them

25. I feel lonely as I’ve got ___ friends here.

a) many b) few

c) little d) much

26. It’s a pity, but very ___ people have heard about it.

a) much b) little

c) a few d) few

27. I haven’t got ___ time as I thought.

a) more b) so many

c) as much d) so more

28. Tom feels ___ than a day before yesterday.

a) the best b) better

c) good d) more good

29. This was the ___ film I’ve ever seen.

a) funniest b) funny

c) funnier d) most funniest

30. This book is ___ than that one.

a) most interesting b) interestinger

c) more interesting d) interesting

31. ___ yourself necessary to somebody.

a) Make b) To make

c) You make d) Making

32. ___ is dangerous to play on the road.

a) There b) Here

c) Those d) It

33. There ___ a pen and some books on the table.

a) are b) were

c) am d) is

34. There ___ deer in the field. They are grey.

a) is b) was

c) am d) are

35. People ___ their lives worrying about money.

a) are spending b) spend

c) have spent d) has spent

36. Jill ___ long brown hair and big blue eyes.

a) is having b) has got

c) have got d) are having

37. I ___ what you’re talking about.

a) don’t understand b) am not understanding

c) not understanding d) are not understand

38. In his youth, he ___ very lazy.

a) was being b) has been

c) was d) were

39. How many people ___ in The Second World War?

a) did die b) have died

c) died d) had died

40. How long ago ___ ?

a) did they marry b) have they married

c) they married d) married they

41. Lose an hour in the morning, and you __ all day looking for it.

a) have spent b) spending

c) were spending d) will spend

42. Students think that in a short time the reform ___ education move useful.

a) will have made b) make

c) will make d) has made

43. Mr. Tigers is making phone calls ___ .

a) every day b) now

c) often d) usually

44. Because of the destruction of tropical forests, many animals and plants ___ right now.

a) disappearing b) is disappearing

c) was disappearing d) are disappearing

45. Just now a girl ___ on the green grass.

a) lying b) are lying

c) is lying d) to be lying

46. When we came to the office she ___ a letter.

a) is typing b) was typing

c) has typing d) had been typing

47. While you ___ through the contract we ___ a meeting with our partners.

a) were looking, were having b) was looking, was having

c) are looking, were having d) has looked, has had



48. I ___ a letter when you rang me up.

a) have reading b) has reading

c) was reading d) were reading

49. In most countries you ___ a special license to hunt wild animals.

a) need to have b) can have

c) may have d) could have

50. We were in a hurry, so we ___ take a taxi.

a) could b) must

c) may d) had to

51. Take an umbrella, it __ rain. You never know.

a) can b) must

c) may d) should

52. I think ___ should be forbidden in the workplace.

a) to smoke b) smoke

c) smoking d) smoked

53. We all have to learn ___ our emotions.

a) controlling b) to control

c) to be controlled d) have controlled

54. How ___ his new job?

a) is your brother liking b) does your brother like

c) has your brother liked d) does your brother likes

55. ___ a dog when you were living in Germany?

a) Have you b) Have you had

c) Did you have d) Were you having

56. ___ rain on Friday?

a) Was it b) Did

c) It d) Did it

57. You’d love an ice-cream, ___ you?

a) don’t b) hadn’t

c) wouldn’t d) didn’t

58. What ___ for?

a) people go there b) do people go abroad

c) shall I do there d) abroad shall I do

59. ___ this information interest you?

a) Is b) Are

c) Do d) Does

60. What ___ ?

a) were you looking for b) for were you looking

c) you were looking d) looked you























Тест для определения остаточных знаний по грамматике английского языка у студентов, закончивших 2 курс колледжа.

Вариант III

Выберите один правильный вариант ответа:

1. What ___ ?

a) were you looking for b) for were you looking

c) you were looking d) looked you

2. ___ people work better if they are given complete freedom and responsibility?

a) Will b) Were

c) Is d) Do

3. What ___ for?

a) people go there b) do people go abroad

c) shall I do there d) abroad shall I do

4. When ___ from his business trip?

a) has he returned b) did he return

c) was he returning d) did he returned

5. ___ rain on Friday?

a) Was it b) Did

c) It d) Did it

6. Fiona never buys expensive clothes, ___ ?

a) does Fiona b) doesn’t she

c) does she d) don’t she

7. How ___ his new job?

a) is your brother liking b) does your brother like

c) has your brother liked d) does your brother likes

8. We went ___ last holiday.

a) to climb b) climbing

c) for climbing d) to climbing


9. I think ___ should be forbidden in the workplace.

a) to smoke b) smoke

c) smoking d) smoked

10. It ___ be true that supermarkets make shopping easier.

a) need b) may

c) had d) is to

11. We were in a hurry, so we ___ take a taxi.

a) could b) must

c) may d) had to

12. Tom ___ play tennis well but he ___ play a game yesterday because he was ill.

a) could, couldn’t b) can, was able

c) can, couldn’t d) couldn’t, can

13. I ___ a letter when you rang me up.

a) have reading b) has reading

c) was reading d) were reading

14. ___ when you come in?

a) Did it snow b) Was it snowing

c) was it snow d) was there snow

15. When we came to the office she ___ a letter.

a) is typing b) was typing

c) has typing d) had been typing

16. We ___ in a wonderful age.

a) is living b) are living

c) has been living d) to be living

17. Because of the destruction of tropical forests, many animals and plants ___ right now.

a) disappearing b) is disappearing

c) was disappearing d) are disappearing



18. It ___ at the moment.

a) doesn’t rain b) isn’t rain

c) isn’t raining d) won’t rain

19. Students think that in a short time the reform ___ education move useful.

a) will have made b) make

c) will make d) has made

20. Reforming British universities ___ the quality of research and teaching there.

a) improve b) are improving

c) to improve d) will improve

21. How long ago ___ ?

a) did they marry b) have they married

c) they married d) married they

22. He ___ a cigarette two months ago.

a) has last smoked b) was last smoking

c) last smoked d) had smoked

23. In his youth, he ___ very lazy.

a) was being b) has been

c) was d) were

24. Kate is a vegetarian, she ___ meat.

a) isn’t eating b) hasn’t been eating

c) doesn’t eat d) don’t eat

25. Jill ___ long brown hair and big blue eyes.

a) is having b) has got

c) have got d) are having

26. Every day Johnny ___ to a street corner and ___ for the school bus.

a) walks…waits b) is walking…waits

c) walks…is waiting d) is walking…is waiting

27. Three ___ are in the field.

a) deer b) deers

c) deeres d) deer’s

28. There ___ some butter on the plate.

a) is b) are

c) were d) am

29. ___ is dangerous to play on the road.

a) There b) Here

c) Those d) It

30. ___ judge a man by his questions rather than his answers.

a) Aren’t b) Not

c) No d) Don’t

31. This book is ___ than that one.

a) most interesting b) interestinger

c) more interesting d) interesting

32. It was absolutely the ___ food I have ever had.

a) worst b) worse

c) most bad d) baddest

33. Tom feels ___ than a day before yesterday.

a) the best b) better

c) good d) more good

34. ___ adults think of their childhood as a happy period.

a) Most b) The most

c) A most d) More

35. It’s a pity, but very ___ people have heard about it.

a) much b) little

c) a few d) few

36. You only have to make ___ foreign friends to understand how absurd national stereotypes are.

a) few b) a little

c) little d) a few



37. ____ (наши) oranges aren’t good. I think, ____ (их) are better.

a) ours, theirs b) our, theirs

c) our, their d) us, them

38. This book is ___ (твоя) and that one ___ (моя).

a) your, my b) yours, mine

c) your, mine d) yours, my

39. Send me ___ to help with this work.

a) some b) any

c) somebody d) anybody

40. The room was empty. There was ___ .

a) somebody b) something

c) nobody d) anybody

41. My pen is on the table. I don’t know where ___ is.

a) she b) he

c) its d) yours

42. She had taken the advice, but the decision was ___ .

a) her b) she

c) hers d) she’s

43. The whole family was sitting ___ the dinner table.

a) about b) round

c) beside d) on

44. In Russia there was another class ___ dramatic.

a) from b) about

c) out of d) of

45. We decided not to go to the cinema ___ it was raining heavily.

a) since b) then

c) because d) where

46. ___ we were in the south we swam in the sea and tanned.

a) When b) Where

c) Since d) Because

47. He wrote 225 ( ___ ) books.

a) two hundred twenty five b) two hundreds twenty five

c) two hundred and twenty fifth d) two hundred and twenty five

48. In our country Christmas is celebrated on 1/7.

a) the seventh of January b) the seven of January

c) seven of January d) the first of July

49. This ___ office is light.

a) doctors’ b) doctor’s

c) doctor d) doctores

50. I have to got two ___ .

a) brother-in laws b) brothers-in-laws

c) brothers-in-law d) brother-in-law

51. His ___ are in the yard.

a) ox b) oxes

c) oxen d) oxs

52. The ___ are in the yard.

a) gees b) gooses

c) geeses d) goose’s

53. I met ten merry ___ , six pretty ____ and five happy ___ .

a) mans, womans, childs b) men, women, children

c) mens, womens, childs d) men, womans, childrens

54. We have bought very good ___ .

a) tomato b) tomatos

c) tomatoes d) tomatoe

55. ___ Lake Baikal is ___ deepest lake in ___ world.

a) the, - , a b) the, the, a

c) - , the, - d) - , the, the



56. Alexandria is a city and major seaport in northern Egypt, in ___ Nile River delta, on a ridge that separates ___ Lake Maryot from ___ Mediterranean Sea.

a) the, - , the b) - , - , the

c) the, the, - d) - , the, -

57. The girl ___ a walkman. She listens to it every day.

a) has got b) hasn’t got

c) have got d) haven’t got

58. His daughter ___ a computer.

a) have got b) has got

c) haven’t got d) have

59. There was ___ some tea in the cup.

a) is b) are

c) am d) were

60. Taxis ___ red and yellow.

a) is b) are

c) am d) was














КЛЮЧИ к тесту для определения остаточных знаний по грамматике английского языка у студентов, закончивших 2 курс колледжа.

Вариант 1

1B 11C 21C 31D 41D 51B

2C 12C 22A 32C 42C 52B

3B 13A 23B 33A 43C 53B

4A 14A 24A 34B 44B 54B

5A 15A 25D 35A 45B 55C

6B 16B 26A 36C 46C 56B

7C 17D 27A 37C 47B 57B

8B 18A 28C 38B 48B 58A

9A 19C 29A 39C 49C 59A

10C 20C 30B 40B 50A 60B


Вариант 2


1B 11A 21D 31A 41D 51C

2A 12B 22C 32D 42C 52C

3A 13C 23B 33D 43B 53B

4A 14D 24C 34D 44D 54B

5C 15A 25B 35B 45C 55C

6D 16C 26D 36B 46B 56D

7A 17A 27C 37A 47A 57C

8B 18B 28B 38C 48C 58B

9C 19C 29A 39C 49A 59C

10C 20D 30C 40A 50D 60A



Вариант 3


1A 11D 21A 31C 41D 51C

2A 12A 22C 32A 42C 52A

3B 13C 23C 33B 43B 53B

4B 14B 24C 34A 44D 54C

5D 15B 25B 35D 45C 55D

6C 16B 26A 36D 46A 56A

7B 17D 27D 37C 47D 57A

8B 18C 28A 38B 48A 58B

9C 19C 29D 39C 49B 59A

10B 20D 30D 40C 50C 60B



















ЧАСТЬ III

Тест для определения уровня остаточных знаний по грамматике английского языка у студентов, закончивших 3 курс колледжа.

Вариант I

Выберите один верный вариант ответа:

1. Recently the world’s climate ___ less stable.

a) has become b) have become

c) having become d) become

2. When I called Frank, his mother told me, that he ___.

a) already left b) had already left

c) was already living c) has already left

3. All tickets ___ sold already.

a) were b) have been

c) are d) will be

4. The books is ___.

a) very excited b) very exciting

c) being excited d) being exciting

5. I caught him ___ my diary.

a) being read b) reading

c) having read d) being reading

6. Elvis Presley was an American popular singer widely ___ as the “King of Rock and Roll”.

a) know b) knowing

c) known d) knew

7. In the 1990s Europeans were sure that unified Europe ___ great.

a) would be b) will be

c) will have been d) shall be



8. At the age of sixteen Charlie Chaplin ___ the of Billy in a West End production of “Sherlock Holmes”.

a) had won b) has won

c) won d) was winning

9. He wanted to know if I had been to church ___.

a) this week b) that week

c) next week d) last week

10. Some firms expect ___ twelve hours a day.

a) the guards to work b) that the guards work

c) the guards work d) the guards worked

11. He was considered ___ a skill doctor.

a) to have been b) to be

c) that he was d) would be

12. The meeting will begin as soon as the members of the society ___.

a) got together b) will get together

c) get together d) gets together

13. They met yesterday, ___?

a) did they b) didn’t they

c) they did d) hadn’t they

14. I ___ “Pygmalion” before I saw it on the stage.

a) was reading b) had read

c) read d) is reading

15. No one of my classmates has ___ Australia.

a) been to b) been in

c) gone to d) gone in

16. Yesterday our flight ___ delayed because of the fog.

a) was being b) was

c) has been d) had been



17. Constant wars had ___ effects on the people of the 20th century.

a) shock b) be shocking

c) shocking d) having shocked

18. Elvis Presley was an extravagant personality, with long hair and ___ costumes.

a) wild-colouring b) wild-colour

c) wilding-coloured d) wild-coloured

19. In the 1970s most Americans agreed that superpower Europe ___ in future.

a) would be b) to be

c) will be d) would have been

20. While touring the limited states in 1913, Charlie Chaplin ___ by the film producer Mack Bennett.

a) to be being discovered b) is discovered

c) has been discovered d) was discovered

21. He said he ___ late that evening.

a) will be b) is

c) would be d) was

22. If Denial ___ what happened in court, we will tell him.

a) asked b) will ask

c) asks d) would ask

23. I’d like ___ with us for another week.

a) you to stay b) that you will stay

c) you stay d) you stayed

24. He was considered ___ a skilled doctor.

a) to have been b) to be

c) that he was d) been

25. She wouldn’t like it, ___ she?

a) wouldn’t b) would

c) shouldn’t d) should



26. Global warming ___ changes in the world’s climate.

a) having caused b) has been caused

c) have caused d) has caused

27. By 1984 Spielberg ___ his own independent production studio.

a) had established b) have established

c) had been establishing d) had establish

28. She told me that she ___ to visit her relatives in Canada.

a) is going b) would be going

c) was going d) would going

29. I expect ___ her test this time.

a) Anna pass b) Anna to pass

c) Anna passing d) Anna passed

30. Tokyo is said ___ a very expensive city to live in.

a) that it is b) to be

c) to have been d) been

31. The teacher ___ him a good mark if he made any progress in English.

a) will give b) give

c) would give d) gives

32. You’d met Alice before, ___ you?

a) had b) hadn’t

c) didn’t d) wouldn’t

33. Our director ___ the balance sheet with chief accountant.

a) have already discussed b) has already discussed

c) had already discussing d) had already discussed

34. When we came, they ___ their work.

a) have already finished b) has already finished

c) had already finished d) had already finishing



35. If you ___ phone me first, I’ll phone you myself.

a) don’t b) won’t

c) didn’t d) haven’t

36. What measures ___ taken by the governments to stop people to drive fast?

a) have been b) has been

c) have being d) be

37. The teacher told ___ noise.

a) that the children shouldn’t make

b) the children that they didn’t make

c) the children not to make

d) the children that they wouldn’t make

38. The man ___ next door is very friendly.

a) having lived b) being lived

c) living d) lived

39. The book ___ “Stand Before Your God” by Paul Watkins is about an upper-class English education.

a) being b) calling

c) called d) being called

40. If you buy any more books, me ___ any place to sleep.

a) won’t have b) haven’t had

c) don’t have d) didn’t have

41. Don’t cross the street here, ___ you?

a) will b) won’t

c) do d) don’t

42. The furniture for our living room ___ delivered yet.

a) haven’t been b) isn’t

c) hasn’t been d) aren’t

43. The first sandwich ___ to have been made by Lord Sandwich.

a) said b) is said

c) says d) is saying

44. Everybody knows ___ a faithful husband.

a) he is b) him be

c) him to be d) his to be

45. Children ___ this school have to wear a uniform.

a) having attended b) attended

c) attending d) being attended

46. Who ___ this house last week?

a) buys b) bought

c) does buy d) did buy

47. In Britain paper production ___ in 1495.

a) has been introduced b) to be introduce

c) are introduce d) was introduced

48. She’s got beautiful eyes, ___ she?
a) doesn’t b) does

c) isn’t d) hasn’t

49. He said that he hadn’t had anything to eat ___.

a) this morning b) in that morning

c) that morning d) in this morning

50. Thomas told his wife that he ___ his umbrella on the bus the day before.

a) would lose b) had lost

c) lost d) loose










Тест для определения уровня остаточных знаний по грамматике английского языка у студентов, закончивших 3 курс колледжа.

Вариант II

Выберите один верный вариант ответа:

1. Mountain climbers ___ plenty of mountains in Europe in the past decade.

a) has been explored b) to have explored

c) have explored d) has explored

2. I tired to get her on the phone, but she ___.

a) already left b) already had

c) had already left d) has already left

3. We got ___ when we thought we’d won the lottery.

a) excited b) exciting

c) excitement d) been excited

4. The decision has ___ been taken.

a) yet b) still

c) just d) now

5. In the early 1990s the struggle between two ___ countries ended.

a) oppose b) opposed

c) opposing d) having opposed

6. Elvis Presley became the idol of his decade, ___ everywhere by young women.

a) having greeted b) greeted

c) greeting d) be greeted

7. Some Americans and Europeans thought that Europe ___ its strategic role.

a) would have been expanding b) would expand

c) will expend d) would be expanded

8. One of the greatest achievements in film-making was Eisenstein’s film “Potemkin” in which he ___ on the clash of opposites in order to create a new world.

a) focused b) have focused

c) had focused d) focuses

9. The secretary said that Mr. Cummings was not ___.

a) there b) here

c) in there d) there is

10. I believed ___ the most reliable person.

a) her to be b) her be

c) in her to be d) she to be

11. I happened ___ this news on TV.

a) to be hearing b) to hear

c) to have heard d) has heard

12. If he ___ , we’ll do this work.

a) will come b) came

c) comes d) is coming

13. There isn’t any bread ___ ?

a) is it b) isn’t it

c) is there d) doesn’t it

14. They ___ the contract by 3 o’clock yesterday.

a) had discussed b) have discussed

c) were discussing d) would discuss

15. They ___ from America.

a) has already returned b) have already returned

c) have returned already d) already have returned

16. The windows ___ at the moment.

a) are cleaned b) are being cleaned

c) are cleaning d) were cleaned

17. She sat down on a ___ .

a) falling tree b) fallen tree

c) tree that fall d) falled tree

18. Elvis Presley created a ___ image of modesty and courage.

a) mix b) mixing

c) mixed d) having been mixed

19. I ___ turn down their offer if they asked me.

a) won’t b) wouldn’t

c) mightn’t d) didn’t

20. He ___ interviewed at the moment.

a) is b) is being

c) has been d) will be

21. He asked me whether he ___ the doctor.

a) would call b) should call

c) called d) will call

22. If the bus ___ come soon, I’ll be late.

a) doesn’t b) will

c) won’t d) wasn’t

23. She wants ___ all the household jobs.

a) him doing b) him do

c) he to do d) him to do

24. He is expected ___ a report by the end of the month.

a) to make b) that he will have made

c) to be making d) making

25. Peter’s got a new girlfriend, ___ he?

a) isn’t b) doesn’t

c) has d) hasn’t

26. I ___ her since she left a year ago.

a) hadn’t seen b) didn’t see

c) haven’t seen d) don’t see

27. Ken ___ in the army for ten years before he retired and married.

a) was b) was being

c) had been d) would be

28. He said that he ___ any money on him.

a) hadn’t b) didn’t have

c) hasn’t got d) haven’t got

29. Everybody knows ___ a good doctor.

a) he is b) him be

c) his to be d) him to be

30. He was considered ___ a skillful economist.

a) to have been b) to be

c) that he was d) him to be

31. He will call you if he ___ you.

a) will need b) need

c) needs d) would need

32. There aren’t many good films nowadays, ___ ?

a) are they b) are there

c) don’t they d) is it

33. Our partners ___ through the contract.

a) have just looked b) has just looked

c) had just looked d) have just looked

34. When the meeting finned, he ___ to the decision.

a) had already come b) had already came

c) has already come d) have already come

35. If she ___ the bus to work, she would save a lot of money.

a) takes b) took

c) would take d) taken

36. Why ___ they ___ to London last summer?

a) had…go b) do…go

c) will go d) did…go

37. The policeman asked what ___.

a) happened b) did happen

c) had happened d) would happen

38. The boy ___ in an arm-chair is my brother.

a) sitting b) being sitting

c) sat d) having sat

39. The vase ___ by John was very old.

a) breaking b) broken

c) being broken d) be breaking

40. If I ___ you, I wouldn’t say it.

a) will be b) am

c) were d) would be

41. ___ they ___ to Madrid next autumn?

a) Would…go b) Will…go

c) Did…go d) Have…go

42. They ___ their grandmother yet.

a) haven’t visited b) didn’t visit

c) won’t visit d) wouldn’t visit

43. She is expected ___ to Japan by October.

a) her to do b) to go

c) to be going d) her going

44. Everybody knows ___ reliable partners.

a) them to be b) they are

c) they to be d) them are

45. The contract ___ in the morning is very important for us.

a) writing b) to be written

c) written d) was written

46. ___ they ___ this work by 3 o’clock yesterday?

a) Did…finish b) Will…finish

c) Were…finishing d) Had…finished

47. In ancient times shells ___ as money.

a) were used b) had been used

c) would be used d) are used

48. ___ is he speaking to?

a) What b) Whose

c) Who d) Why

49. Tom said that he hadn’t seen his secretary ___ .

a) last evening b) the evening before

c) yesterday in the evening d) in the last evening

50. James told his friend that he ___ to Germany the following week.

a) had been going b) will be going

c) was going d) to be going

























Тест для определения уровня остаточных знаний по грамматике английского языка у студентов, закончивших 3 курс колледжа.

Вариант III

Выберите один верный вариант ответа:

1. James told his friend that he ___ to Germany the following week.

a) had been going b) will be going

c) was going d) to be going

2. He said that he hadn’t had anything to eat ___ .

a) this morning b) in that morning

c) that morning d) in this morning

3. ___ is he speaking to?

a) What b) Whose

c) Who d) Why

4. In Britain paper production ___ in 1495.

a) has been introduced b) to be introduced

c) are introduced d) was introduced

5. ___ they ___ this work by 3 o’clock yesterday?

a) Did…finish b) Will…finish

c) Were…finishing d) Had…finished

6. Children ___ this school have to wear a uniform.

a) having attended b) attended

c) attending d) being attended

7. Everybody knows ___ reliable partners.

a) them to be b) they are

c) they to be d) them are

8. The first sandwich ___ to have been made by Lord Sandwich.

a) said b) is said

c) says d) is saying



9. They ___ their grandmother yet.

a) haven’t visited b) didn’t visit

c) won’t visit d) wouldn’t visit

10. Don’t cross the street here, ___ you?

a) will b) won’t

c) do d) don’t

11. If I ___, I wouldn’t say it.

a) will be b) am

c) were d) would be

12. The book ___ “Stand Before Your God” by Paul Watkins is about an upper-class English education.

a) being b) calling

c) called d) being called

13. The boy ___ in an arm-chair is my brother.

a) sitting b) being sitting

c) sat d) having sat

14. The teacher told ___ noise.

a) that the children shouldn’t make

b) the children that they didn’t make

c) the children not to make

d) the children that they wouldn’t make

15. Why ___ they ___ to London last summer?

a) had…go b) do…go

c) will…go d) did…go

16. If you ___ phone me first, I’ll phone you myself.

a) don’t b) won’t

c) didn’t d) haven’t

17. When the meeting finished, he ___ to the decision.

a) had already come b) had already came

c) has already come d) have already come

18. Our director ___ the balance sheet with chief accountant.

a) have already discussed b) has already discussed

c) had already discussing d) had already discussed

19. There aren’t many good films nowadays, ___ ?

a) are they b) are there

c) don’t they d) is it

20. The teacher ___ him a good mark if he made any progress in English.

a) will give b) give

c) would give d) gives

21. He was considered ___ a skillful economist.

a) to have been b) to be

c) that he was d) him to be

22. I expect ___ her test this time.

a) Anna pass b) Anna to pass

c) Anna passing d) Anna passed

23. He said that he ___ any money on him.

a) hadn’t b) didn’t have

c) hasn’t got d) haven’t got

24. By 1984 Spielberg ___ his own independent production studio.

a) had established b) have established

c) had been establishing d) had establish

25. I ___ her since she left a year ago.

a) hadn’t seen b) didn’t see

c) haven’t see d) don’t see

26. She wouldn’t like it, ___ she?

a) wouldn’t b) would

c) shouldn’t d) should

27. He is expected ___ a report by the end of the month.

a) to make b) that he will have made

c) to be making d) making

28. I’d like ___ with us for another week.

a) you to stay b) that you will stay

c) you stay d) you stayed

29. If the bus ___ come soon, I’ll be late.

a) doesn’t b) will

c) won’t d) wasn’t

30. He said he ___ late that evening.

a) will be b) is

c) would be d) was

31. He ___ interviewed at the moment.

a) is b) is being

c) has being d) will be

32. In the 1970s most Americans agreed that superpower Europe ___ in future.

a) would be b) to be

c) will be d) would have been

33. Elvis Presley created a ___ image of modesty and courage.

a) mix b) mixing

c) mixed d) having been mixed

34. Constant wars had ___ effects on the people of the 20th century.

a) shock b) be shocking

c) shocking d) having shocked

35. The windows ___ at the moment.

a) are cleaned b) are being cleaned

c) are cleaning d) were cleaned

36. No one of my classmates ___ Australia.

a) been to b) been in

c) gone to d) gone in

37. They ___ the contract by 3 o’clock yesterday.

a) had discussed b) have discussed

c) were discussing d) would discuss

38. They met yesterday ___ ?

a) did they b) didn’t they

c) they did d) hadn’t they

39. If he ___ , we’ll do this work.

a) will come b) came

c) comes d) in coming

40. He was considered ___ a skilled doctor.

a) to have been b) to be

c) that he was d) would be

41. I believed ___ the most reliable person.

a) her to be b) her be

c) in her to be d) she to be

42. He wanted to know if I had been to church ___ .

a) this week b) that week

c) next week d) last week

43. One of the greatest achievements in film-making was Eisenstein’s film “Potemkin” in which he ___ on the clash of opposites in order to create a new world.

a) focused b) have focused

c) had focused d) focuses

44. In the 1990s Europeans were sure that unified Europe ___ great.

a) would be b) will be

c) will have been d) shall be

45. Elvis Presley became the idol of his decade, ___ everywhere by young women.

a) having greeted b) greeted

c) greeting d) be greeted

46. I caught him ___ my diary.

a) being read b) reading

c) having read d) being reading


47. The decision has ___ been taken.

a) get b) still

c) just d) now

48. All the tickets ___ sold already.

a) were b) have been

c) are d) will be

49. I tried to get her on the phone, but she ___ .

a) already left b) already had left

c) had already left d) has already left

50. Recently the world’s climate ___ less stable.

a) has become b) have become

c) having become d) become


















КЛЮЧИ к тестам для определения уровня остаточных знаний по грамматике английского языка у студентов, закончивших 3 курс колледжа.

Вариант 1

1A 11B 21C 31C 41C

2B 12C 22C 32A 42C

3B 13B 23A 33B 43B

4B 14B 24B 34C 44C

5B 15A 25B 35A 45C

6C 16B 26D 36D 46B

7A 17C 27A 37C 47D

8C 18D 28C 38C 48D

9B 19A 29B 39C 49C

10A 20D 30B 40A 50B




Вариант 2


1C 11B 21A 31C 41B

2C 12C 22A 32B 42A

3A 13C 23D 33A 43B

4C 14A 24A 34A 44A

5C 15B 25D 35B 45C

6B 16B 26C 36D 46D

7B 17B 27C 37C 47A

8A 18C 28B 38A 48C

9A 19B 29D 39B 49B

10A 20B 30B 40C 50C

Вариант 3


1С 11С 21B 31B 41A

2C 12C 22B 32A 42B

3C 13A 23B 33C 43A

4D 14C 24A 34C 44A

5D 15D 25C 35B 45B

6C 16A 26B 36A 46B

7A 17A 27A 37A 47C

8B 18B 28A 38B 48B

9A 19B 29A 39C 49C

10C 20C 30C 40B 50A



















Литература


1. Е.М. Базанова, И.Ю. Баканова, О.Ю. Болтнева и др.

Большой справочник для школьников и поступающих в вузы. Английский язык” – М.,: Дрофа 2004.- 605 с.


2. А.В. Конышева, О.И. Любецкая “Английский язык: интенсивный курс подготовки к тестированию и экзамену”. Минск: Тетрасистемс, 2007. – 205 с.


3. А.П. Миньяр-Белоручева “600 тестов по английской грамматике: практикум” – М.,: Издательский дом “Проспект – АП”, 2005. – 90 с.


4. Л.И. Романова “Английский язык: Будь готов к Единому государственному экзамену” – М.,: Айрис-пресс, 2005. – 320 с.




  • Если Вы считаете, что материал нарушает авторские права либо по каким-то другим причинам должен быть удален с сайта, Вы можете оставить жалобу на материал.
    Пожаловаться на материал
Курс повышения квалификации
Курс профессиональной переподготовки
Учитель английского языка
Скачать материал
Найдите материал к любому уроку,
указав свой предмет (категорию), класс, учебник и тему:
также Вы можете выбрать тип материала:
Общая информация
Скачать материал

Вам будут интересны эти курсы:

Курс профессиональной переподготовки «Испанский язык: теория и методика обучения иностранному языку в образовательной организации»
Курс профессиональной переподготовки «Немецкий язык: теория и методика обучения в образовательной организации»
Курс профессиональной переподготовки «Китайский язык: теория и методика обучения иностранному языку в образовательной организации»
Курс повышения квалификации «Специфика преподавания английского языка с учетом требований ФГОС»
Курс повышения квалификации «Специфика преподавания испанского языка с учетом требований ФГОС»
Курс повышения квалификации «Специфика преподавания итальянского языка с учетом требований ФГОС»
Курс повышения квалификации «Специфика преподавания китайского языка с учетом требований ФГОС»
Курс профессиональной переподготовки «Теория и методика преподавания иностранных языков: английский, немецкий, французский»
Курс профессиональной переподготовки «Теория и методика преподавания иностранных языков в профессиональном образовании: английский, немецкий, французский»
Курс профессиональной переподготовки «Теория и методика преподавания иностранных языков в начальной школе»
Курс профессиональной переподготовки «Теория и методика билингвального обучения иностранным языкам»
Курс повышения квалификации «Специфика преподавания русского языка как иностранного»
Курс профессиональной переподготовки «Организация деятельности помощника-референта руководителя со знанием иностранных языков»

Оставьте свой комментарий

Авторизуйтесь, чтобы задавать вопросы.