Добавить материал и получить бесплатное свидетельство о публикации в СМИ
Эл. №ФС77-60625 от 20.01.2015
Инфоурок / Иностранные языки / Тесты / Тесты по английскому языку с ключами

Тесты по английскому языку с ключами



57 вебинаров для учителей на разные темы
ПЕРЕЙТИ к бесплатному просмотру
(заказ свидетельства о просмотре - только до 11 декабря)


  • Иностранные языки

Поделитесь материалом с коллегами:

Вопросительные предложения

1. Найдите альтернативный вопрос:

  1. The children couldn’t do it, could they?

  2. Does he speak English?

  3. When do you usually walk there?

  4. Is he resting or working?

  5. Who brought you this book?

2. Найдите специальный вопрос:

  1. The children couldn’t do it, could they?

  2. Does he speak English?

  3. When do you usually walk there?

  4. Is he resting or working?

  5. Can you translate this article without a dictionary?

3. Найдите общий вопрос:

  1. The children couldn’t do it, could they?

  2. Does he speak English?

  3. When do you usually walk there?

  4. Is he resting or working?

  5. He hasn’t returned from Astana yet, has he?

4. Найдите разделительный вопрос:

  1. The children couldn’t do it, could they?

  2. Does he speak English?

  3. When do you usually walk there?

  4. Is he resting or working?

  5. What is his brother like?

5.Найдите правильно составленный вопрос:

  1. Did where you him see?

  2. Where you did see him?

  3. Where did you see him?

  4. You see him did where?

  5. Where did him see you?

6 .Найдите правильно составленный вопрос:

  1. What kind of book is it?

  2. What of kind book it is?

  3. What kind of book it is?

  4. Kind of what book is it?

  5. Is it what kind of book?

7. Найдите правильно составленный вопрос:

  1. Do the teacher did what yesterday?

  2. Did what the teacher do yesterday?

  3. What did the teacher do yesterday?

  4. What do the teacher did yesterday?

  5. What the teacher did yesterday do?

8. Найдите правильно составленный вопрос:

  1. He always comes in time, doesn’t he?

  2. He always comes in time, does he?

  3. He always comes in time, is he?

  4. He always comes in time doesn’t she?

  5. He always comes in time, comes he?

9. Найдите правильно составленный вопрос:

  1. You haven’t seen Mike, has you?

  2. You haven’t seen Mike, haven’ he?

  3. You haven’t seen Mike, hasn’t you?

  4. You haven’t seen Mike, hasn’t Mike?

  5. You haven’t seen Mike, have you?

10. Составьте вопросительное предложение из данных слов:

What[1], I[2], for[3], can[4], do[5], you[6]?

  1. 1, 6, 4, 2, 3, 5

  2. 2, 1, 4, 5, 3, 6

  3. 1, 4, 2, 5, 3, 6

  4. 4, 5, 1, 6, 2, 3

  5. 2, 5, 3, 4, 6, 5

11. Составьте вопросительное предложение из данных слов:

Run[1], on[2], children[3], the[4], mustn’t[5], road[6], they[7] must[8]?

  1. 7, 8, 3, 2, 4, 6, 1, 5

  2. 8, 3, 1, 2, 6, 4, 5, 7

  3. 3, 5, 1, 2, 4, 6, 8, 7

  4. 7, 8, 1, 2, 4, 6, 3, 5

  5. 1, 5, 2, 3, 8, 7 ,6, 4

12. Найдите ответ к вопросу:

Did you bring the book you promised?

  1. Yes , I promise to

  2. I am sure she did not bring

  3. Sorry, I did not mean that

  4. Sorry, I forgot to

  5. No, you didn’t

13. Найдите ответ к вопросу:

Why did you leave the party so early?

  1. I had a headache

  2. I have to study a lot

  3. There isn’t enough food there

  4. Generally I like parties

  5. Yes, he leaves

14. Найдите ответ к вопросу:

Is the photocopier working now?

  1. No, it doesn’t

  2. No, it isn’t

  3. Yes, it working

  4. Yes, he does

  5. No, he isnt

15. Найдите ответ к вопросу:

Would you like to come to the barbecue?

  1. Sorry, there wasn’t time to have barbecue

  2. Yes, I like

  3. I’m afraid you can’t

  4. I’d love to, but I’ll be away

  5. No, I would

16. Найдите правильный ответ на вопрос:

Have you seen Nick recently?

  1. No, he isn’t very well

  2. No, I didn’t

  3. I think he had moved away

  4. No, I haven’t

  5. Yes, he has

17. Найдите правильный ответ на вопрос:

Are you busy today?

  1. Yes, busy

  2. No, I can’t

  3. Yes, I am

  4. No, not today

  5. Yes, you are

18. Поставьте общий вопрос к предложению:

Kate reads English books.

  1. What books does Kate read?

  2. Whose books does Kate read?

  3. Did Kate read English books?

  4. Does Kate read English book?

  5. Is Kate reading English books?

19. Найдите лишнее слово:

  1. Whole

  2. Who

  3. How many

  4. Why

  5. How long

20.Найдите лишнее слово:

  1. How much

  2. Where

  3. Whole

  4. When

  5. How

21. Найдите лишнее слово:

  1. What

  2. What time

  3. That

  4. Which

  5. How far

22. Найдите слово, в котором буква w не произносится:

  1. Where

  2. What

  3. Who

  4. Why

  5. When

23. Найдите слово, в котором буква w не произносится:

  1. Why

  2. When

  3. What

  4. Whom

  5. Where

24. Найдите слово, в котором буква w не произносится :

  1. Whose

  2. What

  3. Which

  4. When

  5. Why

25. Найдите вопрос к данному ответу:

Yes, please. That’s very kind of you.

  1. Is it very kind?

  2. Could you help me?

  3. Can you give me a hand?

  4. Can I give you a hand?

  5. What kind of books is it?

26. Найдите вопрос к данному ответу:

No, we aren’t. We have to get home tonight.

  1. Are you and Tom staying here?

  2. Are you tired?

  3. Are your neighbors with you?

  4. Do we have to get home tonight?

  5. Will you go there?

27. Выберите нужное словo:

______can you do for the people?

  1. Why

  2. When

  3. What

  4. Where

  5. Whose

28.Выберите нужное слово :

_______ is your friend arriving?

  1. What kind of

  2. How long

  3. How much

  4. What time

  5. How many

29. Выберите нужное слово :

_____ will the meeting last?

  1. How often

  2. How long

  3. How much

  4. What

  5. Whose

30. Выберите нужное слово:

_____is the beach? Only five minutes’walk

  1. How far

  2. How long

  3. How often

  4. How good

  5. How much

















































Ответы:

  1. D

  2. C

  3. B

  4. A

  5. C

  6. A

  7. C

  8. A

  9. E

  10. C

  11. C

  12. D

  13. B

  14. D

  15. D

  16. D

  17. C

  18. D

  19. A

  20. C

  21. C

  22. C

  23. D

  24. A

  25. D

  26. A

  27. C

  28. D

  29. B

  30. A











































































ТЕСТ ПГК: УСЛОВНЫЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ

1. If we meet him, I ... you.

A) introduce; b) will introduce; c) would introduce. d) introduces; e)introduced

2. Who would he talk to if he ... a very serious problem?

a) has; b) had; c) had had; d) have e)will have

3. What would they do if they ... the last train horne?

a) miss; b) would miss; c) missed; d) had missed. e) misses

4. If she lost her job, she ... her own business.

a) will start; b) would start; c) started; d) would have started.e) starts

5. If he wanted a quiet holiday, he ... to the mountains.

a) would go; b) went; c) would have gone. d) will go e)goes

6. What will you do when you ... school?

a) will finish; b) finish; c) would finish. d) finished e)finishes

7. What ... her, if it's her birthday?

a) will you buy; b) do you buy; c) would you buy. d)have you bought e)buys

8. What would you do if you ... me?

a) are; b) were,; c) have been. d) will be e) would be

9. If you ... Mr Snowdon, you would like him.

a) would know; b) will know; c) knew. d)had known e)knows

10. If he ... in the evening, he'd have time to see this film.

a) didn't work; b) hadn't worked; c) doesn't work. d) won’t work e)wouldn’t work

11. If I had a car, I ... you a lift.

a) will give; b) gave; c) would give; d) would have given. e)give

12. If I didn't go to bed late, I ... so tired all day.

a) would be; b) will be; c) won't be; d) wouldn't be. e)was

13. If I go on a diet, I ... weight.

a) will lose; b) lose; c) would lose; d) lost. e)have lost

14. If Linda ... hurry, she will be late.

a) will not hurry; b) doesn't hurry; c) didn't hurry; d) wouldn't hurry.e)hurries

15. If Jane ... hurry, she would be late.

a) will not hurry; b) doesn't hurry; c) didn't hurry; d) wouldn't hurry. e)hurries

16. If I hadn't missed the bus I ... late for work.

a) would be; b) wouldn't be; c) wouldn't have been. d)was e)am

17. If Jack ... the window, his parents wouldn't have had to pay for a new one.

a) had broken; b) hadn't broken; c) didn't break: d) broke e)will broke

18. If Chris studied more, she ... а better student.

а) will be; Ь) would be; с) is; d) were, e) has been

19. If the food hadn't been awful, we ... it.

а) would eat; b) ate; с) would have eaten. d)have eaten e)eat

20. She would have forgotten the appointment, if Jack .. her.

а) didn't phone; b) had not phoned; с) phoned; d) had рhоned e)phones

21. If you ... carefully, you will never get into an accident.

a) will drive; b) drive; с) would drive; d) drove. e)have driven

22. We would have reached the airport on time, if we ... a taxi.

a) took; b) had taken; c) hadn't taken. d)take e)have taken

23. If you can't afford it, ... it.

a) will not buy; b) don't buy; с) not buy. d)wouldn’t buy e) hadn’t bought

24. If he ... so much, he will put on weight.

a) eats; Ь) will eat; с) ate; d) would eat. e) eat

25. If I... you, I would do everything well.

а) am; b) will be; с) were; d) would be. e)is

26. If I... him, I will give all the information to him.

а) see; b) will see; с) would see; d) saw. e)sees

27. If you make so much noise, the children ... to sleep.

a) will be able; b) won't be able; с) can; d) can't. e) have

28. If it ... sunny tomorrow, we'll go for а picnic.

а) is; b) will be; с) isn't; d) would be. e) has

29. Sarah is so lonely. But if she .., a club, she would make more friends.

а) joins; b) joined; с) will join; d) would join. e)has joined

30. If I found a fly in my soup, I... to manager of the саfe.

a) will complain;b) complain; с) complained; d) would complain. e)have complained;

















KEYS:

1

B

16

C

2

B

17

B

3

C

18

B

4

B

19

C

5

A

20

B

6

B

21

B

7

A

22

C

8

B

23

B

9

C

24

A

10

A

25

C

11

C

26

A

12

D

27

B

13

A

28

A

14

B

29

B

15

C

30

D















Test (Фразеологизмы, идиомы)

  1. Закончить фразеологизм: Strike while the iron is …

Куй железо пока горячо

a) warm b) cool c) burns d) hot e) cold

2. Соотнесите идиому с её значением: She has a green thumb

a) She’s good at growing plants b) She cannot grow plants c) She likes boasting

d) She does more than it is necessary e) She really won’t the prize

3. Закончите фразеологизм: To be ready to …

Валиться с ног

a) Stand b) drop c) get d) run e) sit

4. Закончите фразеологизм: don’t look a gift horse in the …

Дареному коню в зубы не смотрят

a) legs b) nose c) eyes d) mouth e) ears

5. Найдите эквивалент выражения: Что посеешь, то и пожнёшь

a) Out of sight – out of mind b) never say die c) to make a mountain out of a mole hill

d) as you make your bed, so you must lie on it e) look before you leap

6. Закончите фразеологизм: Hear …, speak

Слушай много, говори мало

a) all the time, never b) much, little c) many, much d) little, much e) more, more

7. Закончите фразеологизм: Nowithout pain

Без усилий нет достижений

a) heath b) gain c) lesson d) life e) illness

8. Закончите фразеологизм: Every dog has his …

Будет и на нашей улице праздник

a) tail b) owner c) day d) plate e) kennel

9. Закончите фразеологизм: … is the sports of kings

a) volleyball b) art c) army d) war e) golf

10. Закончите фразеологизм: A bird may be known by it’s …

Птицу можно узнать по полёту

a) nest b) feather c) beak d) leap e) song

11. Закончите фразеологизм: Without a

Без сучка и задоринки

a) hitch b) money c) problem d) stitch e) mouth

12. Закончите фразеологизм: to make both ends …

Сводить концы с концами

a) meet b) sharp c) go apart d) sleep e) finish

13. Закончите фразеологизм: time is …

a) news b) knowledge c) power d) money e) advice

14. Закончите фразеологизм: all that glitters is not …

Не все то золото, что блестит

a) silver b) gold c) beautiful d) iron e) tooth

15. Найдите значение фразеологизма: split up

a) to spoil b) to shop c) to leave d) to decide e) to quarrel

16. Закончите поговорку: when the cat is away, …

Без кота мышам раздолье

a) the mice will play b) the mice are in c) the mice will relax d) the mice go out

e) the mice enjoy

17. Закончите фразеологизм: like to talking to …

Как о стену горох

a) water b) a small world c) a church mouse d) a brick wall e) a killed camel

18. Закончите фразеологизм: A storm in a …

Буря в стакане воды

a) street b) mouth c) tea – cup d) sea e) jar

19. Закончите фразеологизм: Like a … to water

Как рыба в воде

a) swan b) duck c) fish d) butterfly e) snake

20. Закончите фразеологизм: To make somebody …

Ввести в краску

a) black b) colour c) red d) blush e) blue

21. Закончите фразеологизм: Rome wasn’t built in a …

a) day b) week c) year d) month e) four hours

22. Закончите фразеологизм: The game is not worth …

Игра не стоит свеч

a) pot b) candle c) plate d) fork e) spoon

23. Закончите фразеологизм: On cloud

На седьмом небе

a) seven b) five c) nine d) eight e) ten

24. Закончите фразеологизм: its a small

Мир тесен

a) planet b) earth c) moon d) world e) star

25. Закончите фразеологизм: the last straw that killed …

a) cup b)horse c) fox d) wolf e) camel

26. Закончите фразеологизм: to hold ones

Держать язык за зубами

a) lip b) tongue c) teeth d) mouth e) face

27. Закончите идиому: to add … to the fire

Подливать масло в огонь

a) fuel b) butter c) oil d) water e) juice

28. Закончите идиому: to be wet to the …

Промокнуть до нитки

a) skin b) thread c) leg d) hand e) head

29. Закончите идиому: To put all … in one basket

Ставить всё на карту

a) apples b) eggs c) oranges d) map e) balls

30. Закончите идиому: To sail against the …

Плыть против течения

a) wave b) stream c) wind d) water e) oil











Ключи к тесту:

  1. d

  2. a

  3. b

  4. d

  5. d

  6. b

  7. b

  8. с

  9. d

  10. b

  11. a

  12. a

  13. d

  14. b

  15. e

  16. с

  17. d

  18. с

  19. с

  20. d

  21. a

  22. b

  23. с

  24. d

  25. e

  26. b

  27. a

  28. a

  29. b

  30. с































































Test

Theme: Word - formation

  1. Translate: drinkable

  1. Питьевой; b) напиток; c) пили; d) вода; e) выпить;

  1. Freshwater

  1. свежая вода; b) напиток; c) водопровод; d) вода; e) пить;

  1. Find the prefix: Impossible

  1. im; b) ible; c) possible; d) le; e) -;

  1. Form the noun from the verb: breathe:

  1. breath; b) breething; c) breth; d) breeze; e) breezing;

  1. Form the adjective from the verb know:

  1. Unknown; b) knowing; c) knew; d) unknew; e) knowed;

  1. Form the verb from the noun exploration:

  1. Explores; b) explore; c) explored; d) explorer;

  1. Make the negative form of the word pleasant:

  1. Pleasantly; b) unpleasant; c) please; d) pleased; e) unpleased;

  1. Make the positive form of the word unreliable:

  1. Unreal; b) reality; c) real; d) reliable; e) disreliable

  1. Form the verb from the adjective b";line-height: 100%"> Brightish; b) bright; c) brighten; d) brighted; e) brightise

  1. Form the adjective from the noun mountain:

  1. Mountained; b) mountainy; c) mountainous; d) mountains; e) mountain

  1. Choose the right formed word:

  1. Socden; b) codnes; c) second; d) necdos; e) second

  1. Make up the word from the letters y, i, d, a, r:

  1. Diary; b) irday; c) iadyr; d) dyria; e) yiard

  1. Choose the word with the suffix, meaning the result:

  1. Actless; b) active; c) act; d) actively; e) action

  1. Suffix has the meaning “обладающий качеством”:

  1. Colourful; b) swimming; c) scientist; d) heroic; e) colourless

  1. Form the adjective with the help of suffix: Child

  1. ness; b) ship; c) ish; d) er; e) tion

  1. The adjectives are formed with the help of:

  1. er; b) –tion; c) –ness; d) –ist; e) –ic

  1. Make up the word from the letters t, h, a, e, w:

  1. Theaw; b) whaet; c) weath; d) teawh; e) wheat

  1. Suffix has the meaning “обладающий качеством”:

  1. Guilty; b) helpful; c) heroic; d) worker; d) helpless

  1. Form the noun from the adjective attentive:

  1. Attention; b) attend; c) attentiveness; d) attente; e) attentiveless

  1. Form the noun from the verb develop:

  1. Developed; b) development; c) developing; d) developless; e) develoption

  1. Make the negative form of the word agree:

  1. Disagree; b) agreement; c) agreed; d) agreemation; e) agreeing

  1. Make up the word from the letters b, u, o, r, i, g, e, h, n:

  1. Neighbour; b) roughnieb; c) beignour; d) nieghbour; e) hiengbour

  1. Make the positive form of the word use:

  1. Useful; b) useless; c) used; d) using; e) usefulness

  1. Translate correctly, paying attention to the suffix: “Действительность»

  1. Reality; b) realism; c) irreality; d) realistic; e) unrealistic

  1. Make the noun from the verb: “perform”

  1. Performance; b) performent; c) performation; d) perform; e) performize

  1. Make the adjective from the verb collect:

  1. Collectively; b) collectivization; c) collector; d) collective; e) collection

  1. Make the noun with the help of the suffix: happy

  1. Hood; b) tion; c) ness; d) er; e) ship

  1. Find the adjective, formed from the noun:

  1. Readable; b) impossible; c) lifeless; d) correct; e) unhappy

  1. Find the adjective with the negative meaning:

  1. Helpful; b) important; c) simple; d) happy; e) unhappy

  1. Choose the meaning of the prefix de-:

  1. Внутри, b) противоположное значение, c) сверх, d) взаимо, e)повтор


КЕУ


1. a

2. a

3. a

4. a

5. a

6. b

7. b

8. d

9. b

10. c

11. c

12. a

13. e

14. d

15. a

16. e

17. e

18. c

19. a

20. b

21. a

22. a

23. a

24. a

25. a

26. d

27. c

28. c

29. e

30. b



Тест Притяжательный падеж существительных

1.Выберите притяжательную форму существительного в единственном числе:

a) boy’s b) boys’ c) men’s d) dogs’ e) toys’

2. Дополните предложение:

The man standing at the window is…father.

a)Pavel’s and Lena b)Pavel and Lena c)Pavel’s and Lena’s d) Pavel and Lena’s e) Pavels and Lenas

3.Выберите притяжательную форму существительного в единственном числе:

a) dogs’ b) neighbours’ c) piants’ d) planes’ e) aunt’s

4. Выберите правильное слово:

This isumbrella.

  1. Jane’s d) of Jane

  2. of Janes’ e) Janes’

  3. Jane

5.Выберите правильный вариант притяжательного падежа:

Astana is this…new capital.

a) countries’ d) country

b) countries e) countrys’

c) countrys

6. Дополните предложение существительным в притяжательном падеже:

It is his…car.

  1. brothers’s d) brothers’s

  2. brother’ c) brothers’

  3. brother

7. Выберите притяжательную форму существительного в единственном числе:

a) people’s work d) fathers’s boots

b) teachers’ colleges e) women’s appearance

c) students opportunity

8. Выберите правильный вариант притяжательного падежа в единственном числе:

a) students’ choir d) actor’s voice

b) inspectors’ idea e) actresse’s hat

c) spectatorsseats

9.Выберите правильное слово:

This is the…dress.

a) ladys’ d) lady

b) lady’s e) of lady

c) ladies

10. Дополните предложение

It wasnew coat.

a) Victor Nicolaevich’s d) Victors Nicolaevich

b) Victor’s Nicolaevich e) Victor’s Nicolaevich’s

c) Victor Nicolaevichs

11. Выберите притяжательную форму существительного в единственном числе:

a) birds’ d) boys’

b) dogs’ e) sister’s

c) mens

12. Выберите притяжательную форму существительного во множественном числе:

a) granny’s house d) policeman’s car

b) conductor’s hat e) aunt’s birthday

c) passengerssuitcase

13. Выберите предложение с существительным в притяжательном падеже:

a) My husband’s having dinner now.

b) I’ve read all the articles by this author.

c) He’s spoken all the day.

d) It’s just for you.

e) My granny’s hair is white.

14. Выберите правильный вариант притяжательного падежа :

..fathers were quarrelling.

a) the babie’s d) baby

b) babys’ e) the babis

c) the babies’

15. Выберите притяжательную форму существительного в единственном числе:

a) girls’ d) boys’

b) toys’ e) women’s

c) boy’s

16. Дополните предложение

This is my…handbag.

a) wifes’s b) wife’s c) wife d) wifes’ e) wives’

17. Выберите предложение с существительным в притяжательном падеже:

a) My teachers are very nice people.

b) Marat’s having guests today.

c) My friend’s not coming.

d) Tanya’s done her homework.

e) Anne’s house is very beautiful.

18. Дополните предложение:

The lightning struck our… chimney.

  1. neighbour’es d) neibour’s

  2. neighbour’s e) neighboures’ s

  3. neighboures’

19. . Выберите предложение с существительным в притяжательном падеже:

a) Asel’s dog is very loyal. b) Asel’s gone to university.

c) Asel’s reading a newspaper. d) Asel’s got two young brothers.

e) Asel’s writing a letter to her pen – friend.

20. Выберите притяжательную форму существительного в единственном числе:

a) wolf’es d) wolfe’s

b) wolves’ e) wolf’s

c) wolve’s

21. Дополните предложение:

He is… blue-eyed boy.

a) the family’s d)the famili’s

b)the families e)the familis’s

c)the familest

22. Выберите притяжательную форму существительного в единственном числе:

a) firemen’s

b) deer’s c) geese’s

d) mices e) peoples

23. Выберите правильную притяжательную форму:

a) It’s Mary’s and Jane room. d) It’s Mary and Jane room.

b) It’s Mary’s and Jane’s room. e) It’s room of Mary and Jane.

c) It’s Mary and Jane’s room.

24. Дополните предложение:

Do you know my ….daughter?

a) uncle b) uncles’ c) uncle’s d) uncles e) uncles’s

25 . Выберите правильную притяжательную форму:

a) person’s b) Tess’ c) oxen’s d) childrens’ e) girls’s

26. Выберите притяжательную форму существительного во множественном числе:

a)fan’ b) fan’es c) fans’s d) fans’ e) fan’s

27. Дополните предложение:

The little…face was happy.

a)girl b) girls’s c) girl’s d) girls e) girls’es

28. Выберите притяжательную форму существительного в единственном числе:

a) neighbours’ b)aunt’s c) dogs’ d) plants’ e) planes’

29. Выберите словосочетание с существительным множественного числа в притяж.падеже:

a) yesterday’s newspapers b) my daughter’s toys c) my sons’ cars

d) the doctor’s sons e) the dog’s legs

30. Дополните предложение:

Do you know my…husband?

a)siste’s b) sister’s c) sister d) sisters’s e) sisters























































Ключи к тесту





2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

a

d

e

a

c

c

c

d

b

a

e

c

e

c

C

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

b

e

b

a

e

a

b

c

c

a

d

c

b

c

b













57 вебинаров для учителей на разные темы
ПЕРЕЙТИ к бесплатному просмотру
(заказ свидетельства о просмотре - только до 11 декабря)


Автор
Дата добавления 10.09.2016
Раздел Иностранные языки
Подраздел Тесты
Просмотров91
Номер материала ДБ-184295
Получить свидетельство о публикации

Комментарии:

2 месяца назад

Добрый день! Как с вами связаться? Ищем репетитора по вашему предмету.

Похожие материалы

Включите уведомления прямо сейчас и мы сразу сообщим Вам о важных новостях. Не волнуйтесь, мы будем отправлять только самое главное.
Специальное предложение
Вверх