320887
столько раз учителя, ученики и родители
посетили сайт «Инфоурок»
за прошедшие 24 часа
+Добавить материал
и получить бесплатное
свидетельство о публикации
в СМИ №ФС77-60625 от 20.01.2015
Дистанционные курсы профессиональной переподготовки и повышения квалификации для педагогов

Дистанционные курсы для педагогов - курсы профессиональной переподготовки от 5.520 руб.;
- курсы повышения квалификации от 1.200 руб.
Престижные документы для аттестации

ВЫБРАТЬ КУРС СО СКИДКОЙ ДО 70%

ВНИМАНИЕ: Скидка действует ТОЛЬКО сейчас!

(Лицензия на осуществление образовательной деятельности № 5201 выдана ООО "Инфоурок")

ИнфоурокДругоеТестыТесты по казахскому языку (7 класс)

Тесты по казахскому языку (7 класс)

библиотека
материалов
Скачать материал целиком можно бесплатно по ссылке внизу страницы.

ҚАЗАҚ ТІЛІ «І-НҰСҚА»

1. “Биік” сөзінің тура мағынада қолданғанын белгілеңіз.

A) Биік сезім.
B) Биік тау.
C) Биік ой.
D) Биік тұлға.
E) Биік сөз.


2. Сөздің тура мағынасын табыңыз.

A) Сүт таңертең ұйып қалды.
B) Оң қолым ұйып қалды.
C) Әңгіме ұйып тыңдалды.
D) Олар сүттей ұйып отыр.
E) Сүттей ұйыған жанұя.


3. Сөздің ауыспалы мағынасын табыңыз.

A) Қарындашын ұштау.
B) Найзаны ұштау.
C) Қайланы ұштау.
D) Шеберлікті ұштау.
E) Таяқты ұштау.

4. Көп мағыналы сөздің анықтамасын белгілеңіз.

A) Затты атап білдіретін мағынасы.
B) Біркелкі дыбысталып айтылатын сөз.
C) Мағынасы басқа-басқа сөздер тобы.
D) Сөздің екі я одан да көп мағынаға ие болуы.
E) Мағыналары бір-біріне жақын сөздер тобы.


5. Омонимдес сөзді көрсетіңіз.

A) Гүлнәр мектепке барды.
B) Ол ақылды бала.
C) Айт болды.
D) Уақытты бағала.
E) Айгүл – зерек оқушы.


6. Омонимдес сөздерді көрсетіңіз.

A) Шапан, келін.
B) Алты, жеті.
C) Арықтан суару.
D) Кел, оқып отыр.
E) Бәрі, тегіс.


7. Етістіктерден болған синонимдерді көрсетіңіз.

A) Күшті, мықты.
B) Шелдену, қоңдану.
C) Бағалы, құнды.
D) Әлді, қарулы.

E) Қайратты, қажырлы.




8. “Жалығу” сөзінің синонимін көрсетіңіз.

A) Зерігу, құмар болу.
B) Еріну, кешіру.
C) Жалтару, қорғану.
D) Зерігу, іш пысу.
E) Ығыр болу, көңілі қалу.


9. Антоним қатысқан сөйлемді көрсетіңіз.

A) Тыным, тыныштық таппаған.
B) Бұраң бел, алма мойын.
C) Ара гүлге қонды.
D) Жақсылық пен жамандық – болды егіз.
E) Сөз ағасы – құлақ.


10. Антоним бола алмайтын сөзді табыңыз.

A) Қара.
B) Ірі.
C) Сары.
D) Осал.
E) Қас.


11. Қолөнерге байланысты кәсіби сөздерді табыңыз.

A) Егемен, әмбебап.
B) Кешен, нарық.
C) Нән, сүгірет.
D) Пышқы, шербек.
E) Сиықты, маңлай.


12. “Әсем” сөзінің синонимдік тұрақты тіркесін көрсетіңіз.

A) Азар да безер болды.
B) Тайға таңба басқандай.
C) Бетінен оты шықты.
D) Ай оңынан туды.
E) Қыздың жиған жүгіндей.


13. Архаизмді көрсетіңіз.

A) Хан.
B) Патша.
C) Уәзір.
D) Патсайы.
E) Садақ.


14.Тарихи сөзді табыңыз.

A) Сауын айту.
B) Сәукеле.
C) Хан.
D) Имам.
E) Кебеже.







15. Ашық дауысты дыбысты табыңыз.

A) А, Ә.
B) Ы, І.
C) Ұ, У.
D) Ү, Й.
E) Ы, У.


16. Дауысты дыбыстарды белгілеңіз.

A) Б, Ж, С, Р.
B) Х, А, Ч, Е.
C) Ц, Щ, Ө, У.
D) А, Ә, О, У.
E) Б, В, Г, Ғ.


17. “Ұ” дыбысы қай сөзде жазылатынын көрсетіңіз.

A) С...мке.
B) ...стаған.
C) Жая...лап.
D) Т...сін.
E) Т...скен.


18. Жіңішке дауысты дыбыстарды көрсетіңіз.

A) Ы, І, Ә.
B) О, Ұ, Ү.
C) Ө, Е, І.
D) Ұ, Ү, Ы.
E) А, Е, Ы.


19. Қай сөзде “П” дыбысы жазылатынын көрсетіңіз.

A) Та...у.

B) Ке...у.

C) Қағы...-соғу.

D) До...ы.

E) Тара...ы.


20. Орфография бойынша дұрыс жазылған сөзді табыңыз.

A) Жәйау.
B) Жайау.
C) Жаяу.
D) Жайяу.
E) Жәйәу.


21. Орфоэпиялық нормаға сай жазылған сөзді табыңыз.

A) Көңіл аудару.
B) Көңіл күйі.
C) Көлік.
D) Шомылу.
E) Өзөн.



22. Қазақ әліпбиінде қанша әріп бар?

A) 40 B) 42 C) 39 D)38 Е) 44


23. Қазақ әліпбиінде қанша дауысты дыбыс бар?

А) 10 В) 15 С) 12 D) 15 Е) 6


24. Қазақ әліпбиінде қанша дауыссыз дыбыс бар?

А) 20 В) 22 С) 25 D) 26 Е) 24


25. Сұраулы сөйлемді тап

А) Атам ауылдан келді

В) Сен сабағыңды оқыдың ба?

С) Алақай, ауылда той болады!

D) Сен сөйле

Е) Ұйықтап жатырмын


26.Сөйлеу не үшін қажет?

А) ойнау

В) сөйлеу

С) ән айту

D) билеу

Е) секіру

27. Сөйлеу не арқылы жүзеге асады?

А) тіл

В) ауыз

С) көз

D) құлақ

Е) шаш


28. Тіл арқылы не үйренуге болады?

А) білім алады, ғылымды үйренеді

В) ойнайды, жүгіреді, көреді

С) ұйықтайды, оянады

D) секіруді, күлуді

Е) ән айту, би билеуді


29. И дыбысы жіңішке естілетін сөзді тап

А) тиін

В) жиын

С) қиын

D) ұйым

Е) тыйым


30. У дыбысы жуан естілетін сөзді тап

А) жусан

В) серуен

С) дәуіт

D) кәуәп

Е) керуен



ҚАЗАҚ ТІЛІ «ІІ-НҰСҚА»


1. Ашық дауысты дыбысты табыңыз.

A) А, Ә.
B) Ы, І.
C) Ұ, У.
D) Ү, Й.
E) Ы, У.


2. Дауысты дыбыстарды белгілеңіз.

A) Б, Ж, С, Р.
B) Х, А, Ч, Е.
C) Ц, Щ, Ө, У.
D) А, Ә, О, У.
E) Б, В, Г, Ғ.


3. “Ұ” дыбысы қай сөзде жазылатынын көрсетіңіз.

A) С...мке.
B) ...стаған.
C) Жая...лап.
D) Т...сін.
E) Т...скен.


4. Жіңішке дауысты дыбыстарды көрсетіңіз.

A) Ы, І, Ә.
B) О, Ұ, Ү.
C) Ө, Е, І.
D) Ұ, Ү, Ы.
E) А, Е, Ы.


5. Қай сөзде “П” дыбысы жазылатынын көрсетіңіз.

A) Та...у.

B) Ке...у.

C) Қағы...-соғу.

D) До...ы.

E) Тара...ы.


6. Орфография бойынша дұрыс жазылған сөзді табыңыз.

A) Жәйау.
B) Жайау.
C) Жаяу.
D) Жайяу.
E) Жәйәу.


7. Орфоэпиялық нормаға сай жазылған сөзді табыңыз.

A) Көңіл аудару.
B) Көңіл күйі.
C) Көлік.
D) Шомылу.
E) Өзөн.




8. Қазақ әліпбиінде қанша әріп бар?

A) 40 B) 42 C) 39 D)38 Е) 44


9. Қазақ әліпбиінде қанша дауысты дыбыс бар?

А) 10 В) 15 С) 12 D) 15 Е) 6


10. Қазақ әліпбиінде қанша дауыссыз дыбыс бар?

А) 20 В) 22 С) 25 D) 26 Е) 24


11. Сұраулы сөйлемді тап

А) Атам ауылдан келді

В) Сен сабағыңды оқыдың ба?

С) Алақай, ауылда той болады!

D) Сен сөйле

Е) Ұйықтап жатырмын


12.Сөйлеу не үшін қажет?

А) ойнау

В) сөйлеу

С) ән айту

D) билеу

Е) секіру

13. Сөйлеу не арқылы жүзеге асады?

А) тіл

В) ауыз

С) көз

D) құлақ

Е) шаш


14. Тіл арқылы не үйренуге болады?

А) білім алады, ғылымды үйренеді

В) ойнайды, жүгіреді, көреді

С) ұйықтайды, оянады

D) секіруді, күлуді

Е) ән айту, би билеуді


15. И дыбысы жіңішке естілетін сөзді тап

А) тиін

В) жиын

С) қиын

D) ұйым

Е) тыйым


16. У дыбысы жуан естілетін сөзді тап

А) жусан

В) серуен

С) дәуіт

D) кәуәп

Е) керуен



17. “Биік” сөзінің тура мағынада қолданғанын белгілеңіз.

A) Биік сезім.
B) Биік тау.
C) Биік ой.
D) Биік тұлға.
E) Биік сөз.


18. Сөздің тура мағынасын табыңыз.

A) Сүт таңертең ұйып қалды.
B) Оң қолым ұйып қалды.
C) Әңгіме ұйып тыңдалды.
D) Олар сүттей ұйып отыр.
E) Сүттей ұйыған жанұя.


19. Сөздің ауыспалы мағынасын табыңыз.

A) Қарындашын ұштау.
B) Найзаны ұштау.
C) Қайланы ұштау.
D) Шеберлікті ұштау.
E) Таяқты ұштау.

20. Көп мағыналы сөздің анықтамасын белгілеңіз.

A) Затты атап білдіретін мағынасы.
B) Біркелкі дыбысталып айтылатын сөз.
C) Мағынасы басқа-басқа сөздер тобы.
D) Сөздің екі я одан да көп мағынаға ие болуы.
E) Мағыналары бір-біріне жақын сөздер тобы.


21. Омонимдес сөзді көрсетіңіз.

A) Гүлнәр мектепке барды.
B) Ол ақылды бала.
C) Айт болды.
D) Уақытты бағала.
E) Айгүл – зерек оқушы.


22. Омонимдес сөздерді көрсетіңіз.

A) Шапан, келін.
B) Алты, жеті.
C) Арықтан суару.
D) Кел, оқып отыр.
E) Бәрі, тегіс.


23. Етістіктерден болған синонимдерді көрсетіңіз.

A) Күшті, мықты.
B) Шелдену, қоңдану.
C) Бағалы, құнды.
D) Әлді, қарулы.

E) Қайратты, қажырлы.




24. “Жалығу” сөзінің синонимін көрсетіңіз.

A) Зерігу, құмар болу.
B) Еріну, кешіру.
C) Жалтару, қорғану.
D) Зерігу, іш пысу.
E) Ығыр болу, көңілі қалу.


25. Антоним қатысқан сөйлемді көрсетіңіз.

A) Тыным, тыныштық таппаған.
B) Бұраң бел, алма мойын.
C) Ара гүлге қонды.
D) Жақсылық пен жамандық – болды егіз.
E) Сөз ағасы – құлақ.


26. Антоним бола алмайтын сөзді табыңыз.

A) Қара.
B) Ірі.
C) Сары.
D) Осал.
E) Қас.


27. Қолөнерге байланысты кәсіби сөздерді табыңыз.

A) Егемен, әмбебап.
B) Кешен, нарық.
C) Нән, сүгірет.
D) Пышқы, шербек.
E) Сиықты, маңлай.


28. “Әсем” сөзінің синонимдік тұрақты тіркесін көрсетіңіз.

A) Азар да безер болды.
B) Тайға таңба басқандай.
C) Бетінен оты шықты.
D) Ай оңынан туды.
E) Қыздың жиған жүгіндей.


29. Архаизмді көрсетіңіз.

A) Хан.
B) Патша.
C) Уәзір.
D) Патсайы.
E) Садақ.


30.Тарихи сөзді табыңыз.

A) Сауын айту.
B) Сәукеле.
C) Хан.
D) Имам.
E) Кебеже.







7 – СЫНЫП ТЕСТ «30 – СҰРАҚ»


І- нұсқа

ІІ-нұсқа

1)B

1)A

2)A

2)D

3)D

3)B

4)D

4)C

5)C

5)C

6)C

6)C

7)B

7)E

8)D

8)B

9)D

9)C

10)C

10)C

11)D

11)B

12)E

12)B

13)D

13)A

14)C

14)A

15)A

15)A

16)D

16)A

17)B

17)B

18)C

18)A

19)C

19)D

20)C

20)D

21)E

21)C

22)B

22)C

23)C

23)B

24)C

24)D

25)B

25)D

26)B

26)C

27)A

27)D

28)A

28)E

29)A

29)D

30)A

30)C


Общая информация

Номер материала: ДВ-308091

Вам будут интересны эти курсы:

Курс «Бухгалтерский учет»
Курс профессиональной переподготовки «Управление персоналом и оформление трудовых отношений»
Курс повышения квалификации «Интеллектуальная собственность: авторское право, патенты, товарные знаки, бренды»
Курс профессиональной переподготовки «Клиническая психология: теория и методика преподавания в образовательной организации»
Курс профессиональной переподготовки «Организация логистической деятельности на транспорте»
Курс повышения квалификации «Основы построения коммуникаций в организации»
Курс повышения квалификации «Организация практики студентов в соответствии с требованиями ФГОС медицинских направлений подготовки»
Курс профессиональной переподготовки «Организация менеджмента в туризме»
Курс профессиональной переподготовки «Организация маркетинга в туризме»
Курс повышения квалификации «Основы менеджмента в туризме»
Курс повышения квалификации «Психодинамический подход в консультировании»
Курс повышения квалификации «Финансовые инструменты»
Курс профессиональной переподготовки «Гостиничный менеджмент: организация управления текущей деятельностью»
Курс профессиональной переподготовки «Управление качеством»
Курс профессиональной переподготовки «Стратегическое управление деятельностью по дистанционному информационно-справочному обслуживанию»

Благодарность за вклад в развитие крупнейшей онлайн-библиотеки методических разработок для учителей

Опубликуйте минимум 3 материала, чтобы БЕСПЛАТНО получить и скачать данную благодарность

Сертификат о создании сайта

Добавьте минимум пять материалов, чтобы получить сертификат о создании сайта

Грамота за использование ИКТ в работе педагога

Опубликуйте минимум 10 материалов, чтобы БЕСПЛАТНО получить и скачать данную грамоту

Свидетельство о представлении обобщённого педагогического опыта на Всероссийском уровне

Опубликуйте минимум 15 материалов, чтобы БЕСПЛАТНО получить и скачать данное cвидетельство

Грамота за высокий профессионализм, проявленный в процессе создания и развития собственного учительского сайта в рамках проекта "Инфоурок"

Опубликуйте минимум 20 материалов, чтобы БЕСПЛАТНО получить и скачать данную грамоту

Грамота за активное участие в работе над повышением качества образования совместно с проектом "Инфоурок"

Опубликуйте минимум 25 материалов, чтобы БЕСПЛАТНО получить и скачать данную грамоту

Почётная грамота за научно-просветительскую и образовательную деятельность в рамках проекта "Инфоурок"

Опубликуйте минимум 40 материалов, чтобы БЕСПЛАТНО получить и скачать данную почётную грамоту

Включите уведомления прямо сейчас и мы сразу сообщим Вам о важных новостях. Не волнуйтесь, мы будем отправлять только самое главное.
Онлайн-конференция Идет регистрация