Инфоурок / История / Тесты / Тестовые задания для подготовки по ЕНТ

Тестовые задания для подготовки по ЕНТ

Курсы профессиональной переподготовки
124 курса

Выдаем дипломы установленного образца

Заочное обучение - на сайте «Инфоурок»
(в дипломе форма обучения не указывается)

Начало обучения: 22 ноября
(набор групп каждую неделю)

Лицензия на образовательную деятельность
(№5201 выдана ООО «Инфоурок» 20.05.2016)


Скидка 50%

от 13 800  6 900 руб. / 300 часов

от 17 800  8 900 руб. / 600 часов

Выберите квалификацию, которая должна быть указана в Вашем дипломе:
... и ещё 87 других квалификаций, которые Вы можете получить

Получите наградные документы сразу с 38 конкурсов за один орг.взнос: Подробнее ->>

библиотека
материалов

www.testent.ru



Қазақ тілін үйренуге талаптанатындарға арналған тест

Қазақ тiлi тест сұрақтары (300 сұрақ - 300 жауап)



1

Омонимді белгілеңіз.

Ол сенен он жас үлкен.

А) сенен

B) үлкен

C) он

D) ол

Е) жас


2

«Арқанның ... жақсы, әңгіменің ... жақсы» мақалына сай келетін антонимдік

жұпты табыңыз

А) алыс – жақын

B) қатты – жұмсақ

C) ұзыны – қысқасы

D) көп – аз

Е) сулы – құрғақ


3

Барыс септігінде тұрған сөзді көрсетіңіз.

Асқар көршісіне тез келуді ескертті

А) тез

B) көршісіне

C) келуді

D Асқар

Е) ескертті


4

Еш сөзі қай сөзбен бірге жазылады?

А) еш (бір)

B) еш (бала)

C) еш (адам)

D) еш (мектеп)

Е) еш (жерде)


5

Мезгіл үстеуі бар қатарды көрсетіңіз.

Әкем қаладан кеше автобуспен шықты

А) шықты

B) әкем

C) қаладан

D) автобуспен

Е) кеше


6

Өздік есімдігін тап

А) жалпылау есімдігі

B) сілтеу есімдігі

C) жіктеу есімдігі

D) өздік есімдігі

Е) сұрау есімдігі


7

Болымды етістігі бар сөйлемді көрсетіңіз

А) ол өтірік атйқан емес

B) досын көрмеді

C) кітапты әкелген жоқ

D) айтқан уақытында келген жоқ

Е) кітабын әкеліп берді


8

Нақ осы шақты білдіретін сөйлемді табыңыз

А) соны білгесін Орта жүз жақсылары салмақтана түсті

B) Қояндыға қарай жүріп кетті

C) үкімет үйінің үстінде Республиканың туы желбіреп тұр

D) кер құнанды Жексенбі атасынан сұрап мінді

Е) кеше Тұрар жатаған торы биемен жолға шықты


9

«Ма, ме, ба, бе, па, пе» қай жерде сұраулық шылау

А) айта көр(ме) бұл сөзіңді батыр

B) әркімді бір келемеждеп, мұқат(па)

C) ғылым таппай мақтан(ба)

D) ерте(ме), кеш(пе), пайдаға(ма), зиянға(ма), сен барыңды бересің

Е) ешкімге жауыздық қыл(ма)


10

Дара етістікті көрсетіңіз

А) су жылжып ағып жатыр

B) Марат ерте тұрып кетті

C) Асқар бүгін не ертең келеді

D) балалар ойнап жүр

Е) олар бір-бірімен әңгімелесіп отыр


11

Мақалды көрсетіңіз

А) жақсыдан шарапат, жаманнан кесапат

B) далада жаңбыр жауып тұр

C) ол дос жүрегіне сенеді

D) енді сізге айтуға тура келді

Е) едіге ұзақ жол жүрді


12

«Салмақты» сөзінің синонимін табыңыз

А) зерек

B) ұғымтал

C) сабырлы

D) ажарлы

Е) қабілетті


13

Көп мағыналы сөз тіркесін көрсетіңіз

А) ән айту

B) қоңыр күз

C) Арал теңізі

D) иненің көзі

Е) білімді адам


14

Омонимі бар сөйлемді ажыратыңыз

А) сонау бетте сиыр жайылып жүр

B) Асан жұмыс басына кетті

C) кітаптың бетіне үңілді

D) сен маған өкпе айтпа

Е) оқуды басынан бастап жақсы оқу керек


15

Етістіктің бұрынғы өткен шақ формасы қай сөйлемде қолданылған?

А) сен мектепті бітірерсің

B) сен мектепті бітіргенсің

C) сен мектепті бітірдің

D) сен мектепті бітіретін едің

Е) сен мектепті бітіресің


16

Етістіктің шартты рай түрінде тұрған сөзді көрсетіңіз

А) көрінеді екен

B) көрінсек дейміз

C) көрінетін шығар

D) көрініпті

Е) көрібек екен


17

Ол ... ете қалған дыбысқа жалт қарады

Көп нүктенің орнына берілген дыбыстық еліктеуіштердің тиістісін қойыңыз

А) жалп-жалп

B) ербең-ербең

C) тарс-тұрс

D) селк-селк

Е) жалт-жұлт


18

Қыстырма сөзі қатысқан қатарда белгілеңіз

Менің ойымша, ол түстен кейін келеді

А) түстен

B) менің ойыша

C) ол

D) кейін

Е) келеді


19

Мезгіл үстеулі сөйлемді табыңыз

А) базарлы елдің сырын біледі

B) мен қайтадан бастап оқыдым

C) ол бүгін келді

D) Абай телеграмманы ақырын оқыды

Е) күн шайдай ашық болды


20

Қыстырма сөзді табыңыз

А) мүмкін

B) сіз

C) балам

D) өзіңіз

Е) барлығы


21

Нақ осы шақта тұрған сөйлемді көрсетіңіз

А) ол сабағын кешке оқыды

B) ағаш бұл жерде күтсе ғана өседі

C) мен бұл кітапты оқыдым

D) мен жауап беріп тұрмын

Е) ол ылғи ерте тұрады


22

Үстеуді табыңыз

А) тастан түлкі табылар аңдығанға

B) ғылым таппай мақтанба

C) жылдам хабар алғызды

D) қарлығаш шыр-шыр етеді

Е) Еділ үшін егестік


23

Жіктік жалғауы ІІІ жағындағы сөзді тап

А) балалар сөйлеп жатыр

B) ерте келеді

C) ол он жас үлкен

D) көп мағынаға ие болған

Е) сөйлем мүшелерін белгіле


24

Сын есімді көрсетіңіз

А) Отан үшін отқа түс

B) Бірінші байлық -денсаулық

C) жүгіруге болмайды

D) жасыл жайлауға шықтық

Е) биыл мен он үштемін


25

Күшейтпелі шырайда тұрған сөзді көрсетіңіз

А) мектепке ерте келдік

B) Құнанбай елге ерте қайтты

C) қап-қара қарға қонды

D) көре-көре көсем боласың

Е) сарғыш тартқан қағаз әкелді


26

Етiстiктiң қалау райы қай қатарда

А) Әңгiме айтармыз тағы да.

B) Осы кеште Ерболдың жалғыз қалғысы келді.

C) Айта бер, ниетiңдi жасырмай.

D) Егер келсе, үйге кiрсiн.

Е) Келмесе, келмей-ақ қойсын.


27

Еркiн сөз тiркесiн анықтаңыз

А) ақ жүрек

В) ақ жол

С) ақ мата

D) ақ тiлек

Е) ақкөңіл


28

Көп нүктенiң орнына қажеттi сөздi қойыңыз: “Менiң келесі жазда Баянауылға демалуға барғым ...” .

А) келдiң

В) келесiз

С) келермiз

D) келедi

Е) келген


29

Болжалдық сан есiмдi көрсетiңiз

А) Ол бес-бестен бөлді.

В) Ауданының үштен бiр бөлігін құрайды.

С) Жиналысқа жиырма шақты ата-ана қатысты.

D) Бауырым алтыншы сыныпта оқиды.

Е) Жарысқа төрт команда қатысты.


30

Болымсыз етiстiктi көрсетiңiз

А) Марат кітабының қолжазбасын баспаға тапсырды.

В) Ол маған соқпай кетпес.

С) Арпа бидай ас екен.

D) Көрпеңе қарай көсіл.

Е) Ет етке, сорпа бетке.


31

Салыстырмалы шырайды табыңыз

А) Ол ұялғанынан қып-қызыл болып кетті.

В) Үйдің төбесі биiк.

С) Мына көйлек сәндірек.

D) Бөлме аса үлкен емес.

Е) Сәуленің үйі жұмыстан тым алыс.


32

Мезгiл үстеуі қай қатарда?

А) Екеуiмiздi қонаққа шақырды.

В) Арман кеше де кешiгiп келдi.

С) Бұны босқа айттың.

D) Шүкір, қалым жақсы.

Е) Декан қазақша сөйледі.


33

Етiстiктiң болжалды келер шақ түрiн табыңыз

А) Сен маған қарамай жүре бер.

B) Мен сабақты кешке қарармын.

C) Ол сабағын кеше қараған.

D) Оған бәрі таңқалып қарады.

Е) Бұл мәселені жиналыста қарамақпыз.

34

Туынды етiстiк қай қатарда?

А) Сен оның өзінен сұра.

B) Алманы екіге бөл.

C) Бөлменің еденін сырла.

D) Не болғанын айт.

Е) Ертең маған кел.

35

Етістіктен жасалған зат есімді көрсетіңіз

А) тәртіптілік

В) балықшы

С) адамгершілік

D) көрермен

Е) балалық

36

Салыстырмалы шырайдағы сын есiмдер қатарын белгiлеңiз

А) Төлеу, сыйлау, санау

В) Емдеу, байлау, санау

С) Кәрiлеу, жаңалау, кiшiлеу

D) Сырлау, дәлелдеу, әзiрлеу

Е) Көрмеу, айтпау, жасамау

37

Сөйлемді жалғастырыңыз: «Жаңа жылды адамдар ... »

А) аязды болады

В) шырша орнатады

С) асыға күтеді

D) қатты қуанады

Е) мерекелік дастархан жасайды


38

Сұраққа жауап берiңiз: “Желтоқсан айында бiз қандай мерекенi тойлаймыз?”

А) Халықаралық әйелдер күнi

В) Наурыз мейрамын

С) Ата заң күнiн

D) Тәуелсiздiк күнiн

Е) Республика күнін


39

Болжалды келер шақта тұрған cөйлемдi табыңыз

А) Мен қарындасыма фотоаппарат сыйлаймын.

В) Ол әкем туралы көп әңгiме айтты.

С) Қайрат оныншы мектепке барар.

D) Сендер жұмысқа тез келiңдер.

Е) Сіз ертең келіңіз.


40

Берiлген сөйлемнiң аудармасын белгiлеңiз: “В следующем году я хочу поступить в университет”.

А) Мен биыл университетке түстiм.

В) Мен былтыр университетке түсе алмадым.

С) Мен ертең университетке бармақпын.

D) Мен келесi жылы мүмкiн университетке түсемiн.

Е) Менің келесi жылы университетке түскiм келедi.


41

Жаздым, айттым, алдым, көрдiм” етiстiктерi қай қатардағы сөздермен тiркесе алады?

А) хат, сөз, кiтап, кино

В) қалам, кітап, кино, оқу

С) дәптер, кино, сурет, жұмыс

D) би, көрме, оқу, сабақ

Е) сөз, кітап, тақта, жаңбыр


42

Қазақтың ұлттық ойыны қайсы?

А) теңге алу

В) теңге салу

С) теңге айырбастау

D) теңге беру

Е) теңге көру


43

Антоним емес сөздерді көрсетіңіз

А) қатты-жұмсақ

В) кең-тар

С) бай-кедей

D) таза-жарық

Е) ауыр- жеңіл


44

Көп нүктенiң орнына тиiстi етiстiктi қойыңыз:

Сiз таңертең қай уақытта ... ?”

А) тұрдың

В) тұрдым

С) тұрды

D) тұрдыңыз

Е) тұрдық


45

Қай сөз тiркесiнде сын есiм ауыспалы мағынада қолданылған?

А) қызыл түс

В) алтын сөз

С) биiк үй

D) ақ қағаз

Е) сұлу қыз


46

Танысайық” деген сөздiң аудармасын табыңыз:

А) Давайте познакомимся

В) Мы знакомы

С) Знакомились

D) Познакомься

Е) Познакомьтесь


47

Әр” сөзiнiң қай сөзден бөлек жазылатынын көрсетiңiз

А)әр (қашан) күн сөнбесін

В)әр (қайсы) айтып шықты

С)әр (адам) білуі қажет

D)әр (кiм) өзі істесін

Е) әр (дайым) көмектесуге дайынбыз


48

Болымсыз етiстiктi көрсетiңiз

А) Күнде сабаққа дайындалу керек.

В) Қиындықтан қорықпау керек.

С) Өздік жұмыстарды тапсыру керек.

D) Мұны есте сақтау керек.

Е) Айдостың үйіне бару керек.


49

Қай сөз тіркесі ”Жалқау” деген мағынаны білдіреді?

А) жүрек жұтқан

В) көп түкiрсе көл

С) су жүрек

D) шөптің басын сындырмайды

Е) Аты жер жарады


50

Бейтаныс кiсiден жол көрсетiп жiберуiн қалай сұрайсыз?

А) Кешiрiңiз, кiруге бола ма?

В) Сiз қай жерде тұрасыз?

C) Кешiрiңiз, Академик Сәтбаев көшесiне қалай жетуге болады?

D) Сау, болыңыз, жолыңыз болсын!

Е) 22 автобус өткен жоқ па?


51

Сын-қимыл үстеуі қандай сұраққа жауап береді?

А) қалай? қайтіп?

В) неге? не үшін?

С) қашан? қашаннан бастап?

D) қайда? қай?

Е) не себептен? Неліктен?


52

Мөлшер үстеулі тіркесті көрсетіңіз.

А) дәнеме айтпады

В) соншалық үлкен

С) өзім де түсіндім

D) кеше бардық

Е) босқа келдік


53

Туынды үстеуді көрсетіңіз.

А) соншалық

В) әзер

С) жаман

D) ертең

Е) әзер


54

Мезгіл үстеуді көрсетіңіз.

А) төменде

В) ежелден

С) амалсыздан

D) бекер

Е) шапшаң


55

Себеп-салдар үстеуді табыңыз.

А) биыл, ертең

В) алда, үстінде

С) бекер, лажсыздан

D) нағыз, орасан

Е) әзер, әбден


56

Мезгіл үстеуі бар сөйлемді көрсетіңіз:

А) Қыстыгүні күндер аязды болады.

В) Сіз домбыра тарта аласыз ба?
С) «Ақсу» станциясынан поезд шықты.
D) Сен баратын театр алыс емес.
Е) Марат, жұмысты тез істе.


57

Мекен үстеуі бар сөйлемді көрсетіңіз:

А) Ерте ояндым.

В) Бүрсігүні не істейсің?
С) Ол шалқасынан ұйықтап жатыр.
D) Асқар алда келе жатыр.

Е) Әсет амалсыздан тоқтады.


58

Қимыл-сын үстеуі бар сөйлемді көрсетіңіз:

А) Сыртта не бар?

В) Олег ақырын сөйледі.
С) Қанат кейін жүрді.
D) Бүгін таңертең ұшаққа мініп, жоғары көтерілдік.
Е) Әуелі нешінші жаттығуды орындадыңыз?


59

Мөлшерлік үстеуі бар сөйлемді көрсетіңіз:

А) Мен әрең шыдыдым.

В) Келесі жазда менің де баратын ойым бар.
С) Қазір Алматыда не істеп жүрсіз?

D) Бірталай уақыт өтті.
Е) Бүрсігүні емтихан тапсырамыз.


60

Мақсат үстеуі бар сөйлемді көрсетіңіз:

А) Жаңа жылды біздің елімізде екі рет тойлайды.

В) Сәкен алға бара жатыр.
С) Наташа немісше сөйлейді
D) Бәрі меніңше болады.
Е) Олег әдейі келді.


61

Себеп-салдар үстеуі бар сөйлемді көрсетіңіз:

А) Амалсыздан бара жатырмыз.

В) Әдейлеп оған хат жазып отырмын.
С) Біз қазақша шапшаң жазамыз.
D) Мира артқа қарайды.
Е) Жаттығуды жазбаша орындаңыздар.


62

Демеулік шылаулардың қатарын көрсетіңіз:

А) керек, сияқты, мүмкін;

В) ойткені, бірақ, және;

С) ғой, ғана, ше

D) кейін, дейін,

Е) арты, сырты.


63

Сұраулық шылау арқылы жасалған сөйлемді көрсетіңіз:

А) Менің ағам өнер саласында жұмыс істейді.

В) Алматыдағы мекен жайың қандай?
С) Телехабар сағат нешеде басталады?
D) Нешінші сабаққа келесің?
Е) Досыңның апасы медициналық академияда сабақ береді ме?


64

Жалғаулық шылаулардың қатарын көрсетіңіз:

А) өйткені, бірақ, және;

В) керек, сияқты, мүмкін;

С) ғой, ғана, ше;

D) арты, үсті, алды;
Е) кейін, дейін, шейін


65

Болымсыз етістіктер қатарын көрсетіңіз.

А) көрпе, кеспе, арпа

В) алма, бағдарлама, жоба

С) жолама, айтпа, сенбе

D) таспа, қоспа, таңба

Е) қақпа, асаба, таспа


66

Ауыспалы келер шақта тұрған қатарды көрсетіңіз:

А) тыңдау, сыпыру, есептеу;

В) кешігіп отырмын, қарап тұрма,тоқып отыр;
С) зерттемек, тазаламақ, санамақ;
D) ойнаймын, жіберемін, күлемін;
Е) барармын, пісірерсіз, қабылдарсыз.


67

Болжалды келер шақ формасында тұрған қатарды табыңыз.

А) бардым, бастадым

В) келермін, апарармын

С) оқыған, кездескен

D) келмекпін, айтпақпын

Е) жазыпты, ойнапты


68

Болжалды келер шақ формасында тұрған қатарды табыңыз.

А) биледім, айттым

В) жуады, ұшады

С) жүздескен, бармаған

D) бермекпін, жасамақпын

Е) сатарсыз, келерсіз


69

Жедел өткен шақ естістігі бар сөйлемді көрсетіңіз.

А) Ол үлкен сахнада тамаша ән айтқан.

В) Менің ағам Астанаға көшті.
С) Биыл Сіздер Германияға барасыз.
D) Әсет Абай өлеңдерін кітапханадан таппақ.
Е) Біз түскі тамақты мейрамханадан ішеміз.


70

Өткен шақ етістігі бар сөйлемді көрсетіңіз.

А) Киноға тобымызбен бірге барамыз.

В) «Көшпенділер» фильмін тамашаладық.
С) «Саранча» телехиқаясын көріп жүрмін.
D) Наурыз мейрамына қарсы театрда үлкен мерекелік концерт болады.
Е) Біз кинотеатрға бармақпыз.


71

Мақсатты келер шақ етістігі бар сөйлемді көрсетіңіз.

А) Біздің делегация ертең Австрияға ұшады.

В) Мен жазда Италияға демалуға барармын.

С) Сауда үйінен костюм алмақпын.

D) Әлішер жұмысын бүгін бастайды.

Е) Ауылда көктемде жұмыс көп болады.


72

Нақ осы шақта тұрған сөйлемді көрсетіңіз:

А) Алтыбақан жазда ойналады.

В) Алтыбақанға отырған екі ойыншы ән бастайды.
С) Алтыбақаннан шыққан ән бүкіл ауыл адамдарына естіліп тұр.
D) Олар өздері білетін әндерді айтқан.
Е) Ойын осы ретпен жалғаса береді.


73

Күрделі нақ осы шақта тұрған етістікті сөйлемді көрсетіңіз.

А) Берік биыл мектеп бітірді.
В) Біз футбол көріп отырмыз.
С) Біз қонақта отырмыз.

D) Сен кеш келіпсің
Е) Кітаптар сөреде жатыр.


74

Күрделі нақ осы шақ формасында тұрған етістікті көрсетіңіз.

А) Сыза берді

В) Сызып отыр

С) Сызып істеді

D) Сызып келеді

Е) Сызып қойды


75

Нақ осы шақта тұрған етістікті сөйлемді көрсетіңіз:

А) Мен жаз бойы саяжайда еңбек еттім.
В) Ауыл тұрғындары жаз бойы бау-бақшаларында дем алмақшы.
С) Мен базардан картоп, сәбіз алайын.
D) Сен қарақатты ұнатасың ба?
Е) Сіз дәлізде сөйлесіп тұрсыз
.


76

Қысқарған зат есімі бар сөйлемді көрсет:

А) Әкем ҚазҰУ-да істейді.

В) Анам №1 орта мектепте математика пәнінен сабақ береді.

С) Әкем көп жылдар бойы трактор зауытында инженер болып жұмыс істеді.

D) Қазір ағам акционерлік қоғамда жұмыс істейді.

Е) Отбасымыз үлкен емес.


77

Туынды сөзді табыңыз.

А) азамат

В) Республика

С) молшылық

D) тату

Е) апамнің


78

Ортақ етіс болып тұрған сөзді көрсетіңіз:

А) жазғыз, отырғыз;

В) табыс, сөйлес;

С) жазылды, айтылды;

D) ашты, берді;

Е) киінді, жуынды.


79

Ортақ етіс болып тұрған сөзді көрсетіңіз:

А) жиналады

В) жиналыпты

С) жиналды

D) жинасты

Е) жинады


80

Өздік етіс болып тұрған сөзді көрсетіңіз:

А) орнат, байлат;

В) жазыс, көмектес;

С) таран, киін;

D) қойылды, сүртілді;

Е) жуады, оқиды.


81

Өздік етіс болып тұрған сөзді көрсетіңіз:

А) тамақтану

В) аяқталу

С) жану

D) құшақтасу

Е) пісірту


82

Өздік етіс болып тұрған сөзді көрсетіңіз:

А) тіккізу

В) қырыну

С) әңгімелесу

D) әкелу

Е)жіберілу


83

Негізгі етіс болып тұрған сөзді көрсетіңіз:

А) сөйлеу

В) әкелісу

С) бергізу

D) басталу

Е) сақтану


84

Өзгелік етіс болып тұрған сөзді көрсетіңіз:

А) ойланды

В) жамылды

С) шақырғызды

D) ашты

Е) жазысты


85

Өзгелік етіс болып тұрған сөзді көрсетіңіз:

А) соттасты

В) алды

С) аяқталды

D) буынды

Е) ұйықтатты


86

Ырықсыз етіс болып тұрған сөзді көрсетіңіз:

А) сатты

В) пайдаланды

С) қаралды

D) бастатқызды

Е) сөйлетті


87

Ырықсыз етіс болып тұрған сөзді көрсетіңіз:

А) жиналды

В) кездесті

С) киінді

D) оқыды

Е) құйғызды


88

Одағайы бар сөйлемді көрсетіңіз

А) Уһ, қандай ыстық!

В) Күн қандай ыстық!

С) Ыстық екен!

D) Күн ыстық қой!

Е) Күн неге сонша ыстық?,


89

Одағайы бар сөйлемді көрсетіңіз

А) Қар да жауды.

В) Алақай, қар жауып тұр!

С) Қар жауды ма?

D) Қар жауыпты ғой!

Е) Мүмкін, қар жауар.


90

Одағайы бар сөйлемді көрсетіңіз

А) Қалай ұмытқанмын?!

В) Ұмытыпсың ғой?

С) Мәссаған, ұмытып кетіппін!

D) Ұмыттың ба?

Е) Әрине, ондайды ұмытуға болмайды.


91

Сен білім алып жатқан жоғары оқу орнына қандай ұлы адамның есімі берілген?

А) Қ. Сәтбаев атындағы

В) А.Байтұрсынов атындағы

С) Л.Гумилев атындағы

D) К.Бәйсейітова атындағы

Е) С. Торайғыров атындағы


92

Университеттің бас ғимараты қай көшеде орналасқан?

А) Абай көшесінде

В) Торайғыров көшесінде

С) Ломов көшесінде

D) Кутузов көшесінде

Е) Шөкин көшесінде


93

Дөңгелек, төрт бұрышты, түзу, қисық, сопақ қандай сын есімдері білдіреді

А) түсті

В) уақытты

С) дәмді

D) көлемді

Е) түрді


94

Мезгіл үстеу сұрақтарына жауап береді

А) қашан, қашаннан

В) қайда, қайдан

С) қалай, қалайша

D) неге, не үшін

Е) неліктен, не себепті


95

Біздің университеттің бас ғимаратының төбесінде жазылған сөзді көрсет

А) оқу инемен құдық қазғандай

В) келешекке-кемел біліммен

С) өнер алды-қызыл тіл

D) піл күшті, піл күшті емес-тіл күшті

Е) бес нәрсеге асық бол


96

Абай Құнанбаев қазақ тіліне шығармаларын аударған

А) Лениннің, Горькийдің

В) Потаниннің, Семенов-Тяншанскийдің

С) Достоевскийдің, Анненскийдің

D) Пушкиннің, Гетенің, Салтыков-Щедриннің, Лермонтовтың

Е) Малин-Сибиряктың


97

Абай Құнанбаевтың туған жылын, жерін ата

А) 1835ж, 15 тамыз, Көкшетау обл, Құсмұрын бекінісі

В) 1845 ж, 10 тамыз, Семей обл, Шыңғыстау ауданы

С) 1899 ж, 12 сәуір, Павлодар обл, Баянауыл ауданы

D) 1972 ж, 20 қаңтар, Қарағанды обл, Бұқар жырау ауданы

Е) 1893 ж, 28 қазан, Көкшетау обл, Қызылтау ауданы


98

Қазақстан Республикасының мемлекеттік туында қандай бейнелер бар?

А) садақ, кітап, ай

В) жалау, өрнек, су

С) күн, сөз, қыран

D) аспан, қыран, ән

Е) күн, қыран, өрнек


99

Сілтеу есімдігін көрсетіңіз

А) күн қандай тамаша

В) достық туралы ән

С) бұл-күрделі мәселе

D) биыл қыс ерте түсті

Е) сен барасың ба, жоқ па?


100

Алғыс айту-әдеп ережесін белгіле

А) өкінішті-ақ, тамаша

В) Құдайдан қайтсын, мың да бір рахмет, тілеуіңді берсін

С) дұғай сәлем, жарайды

D) бұл ғажап, ризамын

Е) рұқсат етілді, әлбетте


101

Өтіну-әдеп ережесін көрсет

А) сөзсіз, рұқсат етіледі, мүмкін

В) әрине, сабыр сақта, дәл солай

С) алла жар болсын, рахмет

D) мен сізбен келіспеймін, жоқ

Е) сәл кідіріңізші, айтыңызшы, сабыр етіңіз


102

Мақалдағы жетпеген сөзді белгіле: «Туған жердей жер болмас, туған елдей ... болмас».

А) Ел

В) Адам

С) Өлке

D) Тіл

Е) Ата-мекен


103

Сөйлемді жалғастырыңыз: мына нәрсе неше теңге ...?

А) салады

В) тұрады

С) көрсетеді

D) алады

Е) береді


104

Мақалды аяқтаңыз: «Тіл тас жарады, Тас жармаса ... жарады».

А) жаңғақ

В) бас

С) кірпіш

D) қол

Е) ештеңе


105

«Ауру» сөзінің антонимін көрсетіңіз

А) күшті

В) қатаң

С) сау

D) сырқат

Е) көңілді


106

Мемлекеттік тудың авторы кім?

А) М.Төлебаев

В) Ш.Ниязбеков

С) Т.Молдакашев

D) Қ.Мырзалиев

Е) Ш.Уалиханов


107

Сұраққа жауап беріңіз: «Сіз терапевке қандай аурумен барасыз?».

А) тісіңіз ауырса

В) тұмау тиіп, жөтелсеңіз, басыңыз ауырса

С) аяғыңыз сынса

D) көзіңіз ауырса

Е) құлағыңыз, мұрныңыз ауырса


108

Достарыңызбен қоштасыңыз

А) сау бол

В) сау болыңыз

С) сау болыңыздар

D) сау болыңдар

Е) аман-сау бол


109

Көмекші есімдегі сөйлемдегі тап

А) мен саған айтқанмын

В) ол мені жек көретін сияқты

С) ол жақсы оқиды

D) онда кітап көп екен

Е) біздің үйдің жанында алма ағашы бар


110

Модаль сөздерді көрсет

А) олар, біздер, сіздер, өздері

В) бала, саңырауқұлақ, той

С) дала, жігіт, солай

D) керек, рас, шамасы, шығар, екен

Е) өйткені, себебі, және


111

Сілтеу есімдігіне жататын сөздерді белгіле

А) біреу, бірнешеу, барлығы

В) ешкім, бәрі, солар

С) өзім, өзі, өздері, өзің

D) сен, ол, біз, олар

Е) бұл, осы, мына, сол, анау


112

Сын есім заттың ... білдіреді

А) істің болғанын, болып жатқанын, болатынын

В) істің күй-жайын

С) нәрсенің атын

D) іс-әрекет, қимылдың, заттың сынының түрін

Е) сипатын, түрін, көлемін, сапасын, дәмін


113

Сын есімнің салыстырмалы шырайын табыңыз

А) ірі қант, жасыл шөп, биік тау

В) биіктеу, жасыл, қалың

С) үлкен, биік, аласа

D) сап-сары, қып-қызыл, дөп-дөңгелек

Е) кішілеу, қызылдау, ақшыл


114

Көп нүктенің орнына етістіктің қажетті формасын қой. «Ертең мен Астанаға жол ..»

А) жүреміз

В) жүрдім

С) жүреді

D) жүрдік

Е) жүремін


115

Қалау райлы сөйлем жаса. «Менің тамақ іш...м келеді».

А) -ғы

В) -гі

С) -қы

D) -ды

Е) -кі


116

Келер шақ формасында тұрған етістіктері бар сөйлемдерді көрсетіңіз

А) сен киноға барғансың, ол газетті оқыпты

B) мен коно көрермін, сен кітап аларсың

C) ол үйге кетіпті, жақсы музыка тыңдапты

D) ол қатты ойланды, жұмысын орындады

E) ол хат жазбаған, еденді жумаған


117

Белгісіздік есімдігін көрсетіңіз

А) олар киноға барды

B) өзі жақсы адам екен

C) әлдекім бірдеме деді ме?

D) түгелі жұмысқа шықсын

E) осы бала ақылды


118

Жатыс септігінің жалғауын белгілеңіз

А) –қа, -ке; - а, -е; - на, - не

B) –ны, -ні; -ды, - ді; -н

C) –тың, -дың, -ның, -нің

D) –да, -де; -та, -те; нда, - нде

E) –нан, -нен; -тан, -тен


119

Жинақтау сан есімін көрсетіңіз

А) алтау, жетеу

B) eкінші, бесінші

C) екі-үштен

D) төрт-төрттен

E) oн шақты, жүз шақты


120

Етістіктің бұрынғы өткен шақ түрінде тұрған сөзін көрсетіңіз

А) біз оны көрдік

B) ол көріп тұр

C) мен түс көріппін

D) біз киноны көрмедік

E) ол концертті көреді


121

Синонимдік қатарды көрсетіңіз

А) қызыл, ер, бөгде

B) жалт, ертең, суыт

C) ауыр, жеңіл, қиын

D) күшті, мықты, берік

E) дала, ерлік, момын


122

Етістіктің жедел өткен шақ түрінде тұрған сөзін көрсетіңіз

А) мен ауылдан келдім

B) ол маған қарап тұр

C) қонаққа барыппын

D) концертті тыңдадық

E) көзі жақсы көреді


123

Етістіктің нақ осы шақ түрінде тұрған сөзін көрсетіңіз

А) орындықта отырмын

B) сен келдің

C) біз болдық

D) жұмысқа барғанмын

E) ол ойнапты


124

Тұйық етістікті табыңыз

А) жауап берді

B) жайнап тұр

C) ойланады

D) сәлемдесті

E) жүргізу


125

Етістіктің болжалды келер шақ түрінде тұрған сөзін көрсетіңіз

А) орындықта отырмын

B) ертең келермін

C) біз болдық

D) жұмысқа барғанмын

E) ол ойнапты


126

Табыс септігінің жалғауын табыңыз

А) адамның қолы

B) алтын адам

C) жазда демалдық

D) атаның үінде

E) қыз кесте тікті


127

Бір отбасындағы 2 ұл бала бір-біріне кім болатынын табыңыз

А) апалы-сіңілі

B) ағалы-інілі

C) нағашы - жиен

D) ағайын-туысқан

E) құда-құдағи


128

Атау септігінде тұрған сөзді табыңыз

А) Кітапта бар

B) Кітапты алдым

C) Кітап жатыр

D) Кітаптың беті

E) Кітаптан оқы


129

Сын есімнің күшейтпелі шырай түрін көрсетіңіз

А) әп-әдемі гүл

B) аса үлкен емес

C) түсі көкшілт

D) қалалық сайлау мүшесі

E) аспаннан көгірек


130

Очерк қай стильге жатады, табыңыз

А) Көркем әдебиет

В) Ғылыми стиль

С) Публицистика

Д) Іс – қағаздар

Е) Ауызекі


131

Қазақстанның тұңғыш ғарышкері кім?

А) Олжас Сүлейменов

B) Сәкен Жүнісов

C) Талғат Мұсабаев

D) Тоқтар Әубәкіров

E) Мәлік Ғабдуллин


132

Етістіктің болымды түрін көрсетіңіз

А) Сыз

В) Барма

С) Сұрама

Д) Айтпа

Е) Тасыма


133

Тәуелдік жалғауының 3 жағында тұрған сөзді табыңыз

А) атым жүйрік

B) қызым әдепті

C) үйің таза

D) баласы тәртіпті

E) досыңыз жақсы


134

Синонимдік қатарды көрсетіңіз

А) ағаш, темір

B) ер, батыр

C) тас, жер

D) ауыр, жеңіл

E) қысқа, ұзын


135

Жатыс септігіндегі зат есімді табыңыз

А) тұмақ әкемдікі

B) қызыл әскердің

C) әнге қосып

D) қиын мәтін

E) оқулықта бар


136

Жұрнағы бар сөзді табыңыз

А) жарық

B) әйнек

C) орындық

D) дәптерім

E) қалам


137

Көмектес септікте тұрған сөзді анықтаңыз

А) ақ гүлді

B) көшенің иті

C) доспен бірге

D) журналы бар

E) бақта жүр


138

Сұраққа лайық жауапты белгілеңіз. Таңертең нешеде тұрасын?

А) екеу

B) алтыншы

C) оннан

D) жетіде

E) бесті


139

Дұрыс жазылмаған сөзді көрсетіңіз

А) кірпі

B) жазғытұрым

C) бұтақтар

D) қарағұс

E) жапырақтар


140

Асты сызылған сөз қай сөз табынан болып тұр?

Қазақстан – көп ұлтты егеменді мемлекет.

А) зат есім

B) сын есім

C) етістік

D) есімдік

E) сан есім


141

«Түбір+ көптік жалғау+тәуелдік жалғау» моделіндегі сөздерді белгілеңіз.

А) мұғалімдер, ұлттардың, гүлдер, өмірбаяндар

B) жұмысшылар, кітапшалар, сөздіктер, асханалар

C) тәлімгердің, кестенің, орындықтың, қабырғаның

D) мамандығымыз, оқулығымыз, сабақтарда, тақтада

E) балаларымыз, інілеріміз, қыздарың, үйлері


142

Шығыс септігінің сұрағын табыңыз?

А) қайда?

В) кімді?

С) кіммен?

D) қайдан?

Е) қанша?


143

«Өткен жылы» сөз тіркесіне синоним болатын сөзді белгілеңіз.

А) биыл

В) жыл сайын

С) былтыр

D) бұрын

Е) қазір


144

Кай қатардағы сөздер «кім» деген сұраққа жауап береді?

А) құс, ит, мал, сиыр

B) топ, ас, еңбек, ұжым

C) балық, бас, көмір, тас

D) зейнеткер, маман, өкіл, әкім

E) кітап, қалам, өшіргіш, қарындаш


145

Бұйрық рай формасында тұрған етістіктері бар сөйлемдерді көрсетіңіз

А) ол кешке келсін

B) жақсы сөз айту

C) кітап берсем

D) жұмысқа келермін

E) рұқсат сұрарсын


146

Табыс септігіндегі сөздерді көрсетіңіз.

А) кітап жазады, мақала басады

B) ақша санайды, ауылға кетеді

C) алыстан көрінді, таза жуынды

D) шегені соқты, еденді жуды

E) балаға қарады, ініге ұқсас


147

«Уақыт» тақырыбының сөздерін белгілеңіз.

А) көк өзен, тұған өлке

B) алтын ғасыр, бірінші апта, ит жылы

C) ақ сүт, сары май, тәтті бал

D) қазақ тілі пәні, бұрышқа тұр

E) ақылды бала, қарлы тау


148

Түсті білдіретін сөз қатарын табыңыз.

А) ұзын, кең, тар, аласа

В) қоныр, жасыл, сары, көк

С) кішкене, қысқа, таза, терен

D) тәтті, тату, ұлкен, әдемі

Е) ашты, кір, лас, биік


149

Тәуелдік жалғаулы сөздерді табыңыз.

А) қымыз, кұндыз, аңыз, тұрмыс;

В) жолдассың, доссың, жассың, қызсың;

С) кітабың, сұрағым, болашағымыз, еңбегі;

Д) ғалым, қалмадым, дарын;

Е) ұстаз, тәлімгер, оқушы, дәріс


150

Белгісіздік есімдікті тіркесті табыңыз.

А) Мен барамын

B) Бәрлеріңізге рахмет

C) Өзім келдім

D) Біреу қақты

E) Өзі барды


151

Үндестік заңына бағынбайтын сөздерді табыңыз?

А) бағалы, күнделік, балаша, балалы

B) күндіз, күнделік, тәрбиелік, тәрбиесі

C) бастық, бастан, басшылық, жабдық

D) шеберхана, шеберханамен, сәнқой, баспен

E) ұстаз, тәлімгер, қалам, өшіргіш


152

Не?” сұрағы қандай зат есімдерге қойылады?

А) жігіт, қыз, қарындас, іні

B) азамат, жолаушы, ақын, әнші

C) әкім, өкіл, басшы, орынбасар

D) құс, ит, қой, қаз

E) бала, ата, әже, жеңге


153

Өткен шақ формасындағы етістіктер қатарын табыңыз.

А) үңіле қарайды, көп сұрайды

B) үлесін қосты, хат жазды

C) жақсы тұрып жатыр, далаға бара жатыр

D) институтта оқып жүр, хал-жайын сұрап жатыр

E) біз апарамыз, олар сұрайды


154

Осы шақ формасындағы етістіктер қатарын табыңыз.

А) көп жүрдім, диванда отырдым

B) далада тұрмын, үйде жатырмын

C) онымен жүргенмен, залда отырғанмын

D) далада жүрмекпін, қалада тұрмақпын

E) ауылда тұрармын, демалып жатармын


155

Қ. Сәтбаевтің туған жері.

А) Павлодар

В) Ақсу

С) Екібастұз

D) Баянауыл

E) Ақмола


156

Шақыру” тақырыбана қай сөйлемді пайдалануға болады?

А) Сізді мерекемен қуттықтаймын!

B) Сізге алғыс айтамын!

C) Сізді қонаққа шақырамыз!

D) Көріскенше, сау болыңыз!

E) Көмектесіп жіберші!


157

Неологизмдер дегеніміз не?

А) кірме сөздер

B) мағынасы ұқсас сөздер

C) мағынасы жаңарған сөздер

D) дыбысталуы бірдей, мағынасы әртүрлі сөздер

E) қолданыстан шыққан сөздер


158

Барыс септігінде тұрған сөздерді белгілеңіз.

А) қыста қар жауады

В) өзіме қайтарып бер

С) екеуіміздің болашағымыз

D) үлкендерден қалма

Е) қаланы арлап шығайық


159

Болжалды келер шақ формасындағы етістіктер қатарын табыңыз.

А) айтамын, білемін, төлеймін, келемін

B) барармын, салармын, тігермін, табармын

C) қатысамыз, айтысамыз, көршісерміз, танысамыз

D) көргенмін, алғанман, апарғанмын, сөйлескенмін

E) жаздым, оқымады, болмады, сөйлемедік


160

Шығыс септік қандай сұрақтарға жауап береді?

А) кімнің? ненің?

B) кімге? неге?

C) кімді? нені?

D) кімнен? неден?

E) немен? қалай?


161

Етістіктің бұйрық райының 1 жақ көпше түріндегі формасын көрсетіңіз

А) кітап жазайын, үйге қайтайын

B) шығарма жазайық, тапсырманы қайталайық

C) мақала жазсын, үйге қайтсын

D) өтініш жазыңыз, қолыңызды беріңіз

E) хат жазыңыз, қатты сөйлеңіз


162

Өткен шақтағы етістіктің формасын көрсетіңіз

А) оқуға түстім, мектепті бітірдім

B) жылдам оқимын, кесте сызамын

C) қалада тұрамын, есепті тапсырамын

D) кешке барармын, киноны көрермін

E) диванда отырмын, есікті ашамын


163

Етістіктің болымсыз түрі қандай жұрнақтар арқылы жасалады?

А) –ған, -ген, -қан, -кен

B) –ғалы, -гелі, -қалы, -келі

C) –ма, -ме, -ба, -бе, па,-пе

D) –мақ, -меқ, -пақ, -пеқ

E) - ып, - п, - қалы, - келі


164

Мезгіл мағыналы сөздер қатарын табыңыз.

А) әрі, жоғары, төмен, бері

B) жуырда, биыл, түсте, таңертең

C) тез, шапшан, әзер, анық

D) сонша, осынша, бірталай, көп

E) бәркелді, алақай, кешіріңіз


165

Тұйық етістіктерді табыңыз.

А) жуын, таран, апар, айтқыз

B) келме, жазба, сұрама, көрме

C) әкел, бер, тарт, отыр

D) қайту, азайту, тапсыру, танысу

E) қара, бар, сөйле, әпер


166

Белгісіздік есімдігін табыңыз.

А) Менің ағам «кейуана» сөзін түсінбейді.

В) «Көшпенділер» киносында ұнамды кейіпкер өте көп.

С) Жұмысты кейінгіге қалдыруға болмайды.

D) Ақан кеше келіссөз жүргізді.

Е) Кейбір кезде менің басым ауырады.


167

Ортақ етісті табыңыз

А) сөйлетті, жазғызды, айттырды

В) жиналды, шешілді, тазаланды

С) алдыртты, келтірді, көндірді

D) жазысты, айтысты, келісті

Е) тарандым, жуындық, киінді


168

Кімге? Қайда? Неге? қай септіктің сұрақтары?

А) Атау септігі

В) Ілік септігі

С) Барыс септігі

D) Табыс септігі

Е) Шығыс септігі


169

Сөйлемді толықтырыңыз. Мен сағат 7-... жолдастарыммен кездесу үшін аулаға шығамын.

А) кеткенде

В) -нде

С) де

D) қалғанда

Е) да


170

Қайтатын күнім-ертең.Үстеу-қай сөйлем мүшесі, белгілеңіз.

А) бастауыш

В) толықтауыш

С) баяндауыш

D) анықтауыш

Е) пысықтауыш


171

Өздік есімдігі бар тіркесті табыңыз

А) Өз елім - өлең төсегім.

В) Менің елім – басқа елдер ішіндегі ең әсемі.

С) Ел мен жер адамға ыстық болады екен.

D) Ел ішінде кешегі концерт туралы қызу әңгіме жүріп жатыр.

Е) Бұл елде 3 мыңнан астам ел тұрады.


172

Мақалға керекті сөздерді қойыңыз: Әдепті бала-... бала, Әдепсіз бала-...бала.

А) ақылды, жуас

В) арлы, сорлы

С) ақымақ, жаман

D) кішіпейіл, қарапайым

Е) сүйкімді, келбетті


173

Көп нүктенің орнына керек жалғауды жазыңыз. Қазір сағат бес... он минут қалды.

А) -тің

В) -тен

С) -ке

D) -те

Е) -пен


174

Мөлшер үстеуін табыңыз

А) Мен әпкеммен ауызба-ауыз сөйлескім келеді.

В) Көршінікіне жылдам барып кел !

С) Өткендегіден анағұрлым әдемі болып кетіпсің.

D) Аяз бен қар қыстыгүні болады.

Е) Мен анамды өте қатты сыйлаймын.


175

Сілтеу есімдігін көрсетіңіз

А) Кейбіреулер күннің суығын жақсы көреді.

В) Балама санауды үйретіп отырмын.

С) Бүгінгі тойға сонау шет елдерден келген де қонақтар бар.

D) Үйдің сыртында үшеуі әңгімелесіп тұр.

Е) Үйден еш нәрсе тапппадым.


176

Байрақтың ортасында, көгілдір түс аясында бейбітшіліктің рәмізі болып не бейнеленген?

А) жұлдыз

В) ай

С) күн

D) бұлт

Е) бүркіт


177

«Мен жаз...ймын өлеңді ермек үшін» (Абай). Көп нүктенің орнына керекті болымсыз етістіктің жұрнағын қойыңыз,

А) -ба

В) –ма

С) -па

D) -бе

Е) - ме


178

«Қайда барсаң да, Қорқыттың көрі» дегенде есімдіктің түрін табыңыз ?

А) Жіктеу есімдігі

В) Сілтеу есімдігі

С) Сұрау есімдігі

D) Жалпылау есімдігі

Е) Өздік есімдігі


179

Мөлшер үстеуін табыңыз

А) Менің үйім жоғарғы қабатта орналасқан.

В) Мен ұстазымды аса қатты құрметтеймін.

С) Әбден шаршағанда кітап оқимын.

D) Түнде біреу кеннеттен есік қақты.

Е) Мұншама сабаққа кешіккеннің не?


180

Шылауы бар сөйлемді анықтаңыз

А) Сабақ басталды(ма)

В) Көкті жұл(ма)

С) Қолыңды аузыңа сал(ма)

D) Үй айналып жүгір(ме)

Е) Нанды шаш(па)


181

Есімшелерді табыңыз.

А) Барып, айтып, көріп.

В) Кеткелі, жүргелі, жатқалы.

С) Сөйлей, тыңдай, қарай.

D) Айтқан, күлетін, келер.

Е) Сұрағалы, жаза, сұрап.


182

Сан есім мағынасына қарай нешеге бөлінеді?

А) төртке

В) беске

С) алтыға

D) жетіге

Е) сегізге


183

60-70 тей адам жиналды. Сан есім түрін белгілеңіз.

А) реттік

В) болжалдық

С) есептік

D) топтау

Е) жинақтық


184

Күрделі сын есімді тіркесті көрсетіңіз

А) түнгі ауа

В) қызыл алма

С) сары ала көйлек

D) шырайлы сұлу

Е) тәтті қант


185

Көсемшені көрсетіңіз

А) Менің атым-Есқали.

В) Ол жазалы адам.

С) Киімді сатқалы тұр.

D) Біздің топта қалы көп қыз бар.

Е) Айтқали Омбыдан кеше келді.


186

Сөйлемді жалғастырыңыз. Ер қанаты-...

А) ат

В) табандылық

С) серігі

D) қару

Е) ару


187

Сын есімнің күшейтпелі шырай түрін көрсетіңіз

А) Далада сап-сары жапырақтар жатыр.

В) Кішкене кезімде шана тепкенді ұнататынмын.

С) Бұл орамал, ана орамалға қарағанда сарырақ.

D) Бозғылт түсті мен ұнатпаймын.

Е) Күзгі ызғар әлі тұр.


188

Етістік сұрағын табыңыз

А) не істеді?

В) қанша? қайда?

С) неге? кім?

D) кім? не?

Е) қандай? не?


189

Мен қазір емтихан тапсыру... дайындалып жатырмын. Керекті қосымшаны қойыңыз.

А) -ды

В) -ға

С) -да

D) -дан

Е) -ның


190

Арманға бізді жеткізіп,

Қайғыны ойдан кеткізіп.

Мәңгі жарық алтын күн,

Сүйсіндірді, күлдірді (Жамбыл). Етістің түрін ажыратыңыз.

А) ортақ етіс

В) өздік етіс

С) өзгелік етіс

D) ырықсыз етіс

Е) негізгі етіс

191

Зат есім қандай грамматикалық категория?

A) Сөйлем мүшелері

B) Сөз табы

C) Көмекші сөз

D) Көмекші есім

E) Жалғау

192

Алыстан қызғылт мұнара ханымның көзіне көрінді. Қатты жел тоғайдың ұлпа басын желпілдетіп тұр. Көкпеңбек кесене көк аспанның өзімен астасып жатқандай. Мұқан қараторы бойшаң жігіт. Теңіз жағалаунда ақшыл тастар шашылып жатыр. Мына сөйлемдердегі күшейтпелі шырайды көрсетіңіз.

A) Қызғылт

B) Қатты

C) Көкпеңбек

D) Қараторы

E) Ақшыл


193

«Терең» сөзінің антонимін көрсетіңіз.

A) Тайыз

B) Жұқа

C) Аласа

D) Қашық

E) Тар


194

Сын есім сөйлемнің қай мүшесінің қызметін атқарады?

A) Бастауыш

B) Баяндауыш

C) Толықтауыш

D) Анықтауыш

E) Пысықтауыш


195

Сын есім жасаушы жұрнақты көрсетіңіз.

A) -ім

B) -ыс

C)

D) -ып

E) -и


196

Көкшілтім бояумен ақ қағазға гүлдің суретін салдым. Мына Марқакөл көлінің суы тым көктеу көрінеді. Көгілдір аспан жер бетін жауып тұр. Оның көкпеңбек орамалы алыстан көзге түсті. Жасыл шөп көгірек болып көрінеді. Мына сөйлемдердегі күшейтпелі шырайды көрсетіңіз.

A) Көкшілтім

B) Көктеу

C) Көгірек

D) Көгілдір

E) Көкпеңбек


197

Болжалды сан есімді көрсетiңiз.

A) Оннан бір

B) Он шақты

C) Жетеу

D) Бесінші

E) Бес-бестен


198

Жинақтау сан есiмдi табыңыз.

A) Бес-алты

B) Бесеу

C) Бестен бір

D) Мың бір түн

E) Жүзге тарта


199

Ол ұзын бойлы, толықша келген, мінезі ... Мына сөйлемдегі мінезге байланасты сөзді табыңыз.

A) Бойшаң

B) Тіп-тік

C) Жайдарлы

D) Толықша

E) Сидиған


200

Сөз таптарын зерттейтін саланы көрсетіңіз.

A) Фонетика

B) Морфология

C) Морфонология

D) Синтаксис

E) Лексикология


201

Реттік сан есiмдi табыңыз.

A) Сегіз

B) Сегіздей

C) Сегізінші

D) Сегізден бір

E) Сегіз-сегізден


202

Мінезге байланасты сөздерді табыңыз.

A) Ашық-жарқын

B) Дөңгелек бет

C) Қыр мұрын

D) Ботакөз

E) Кең маңдай


203

Топтау сан есiмдi табыңыз.

A) Жиырмадай

B) Ондаған

C) Алтыншы

D) Бес-алтыдан

E) Жиырмалап


204

Көктем мезгіліне байланысты сөзді табыңыз.

A) Қатты тоңу

B) Бүрісіп қалу

C) Бүршік ату

D) Ыстық өту

E) Үсік шалу


205

Қардың түріне жататын сөзді табыңыз.

A) суйық

B) Аласа

C) Алыс

D) Ақша

E) Құм

206

Күз мезгіліне байланысты сөзді табыңыз.

A) Аптап ыстық

B) Суық ұру

C) Сарғаю

D) Ыстық ұру

E) Тоң еру


207

Жаз мезгіліне байланысты сөзді табыңыз.

A) Егін ору

B) Жер қопару

C) Шілде

D) Астық пісу

E) Егін егу


208

«Жер» мәтініне байланысты сөзді табыңыз.

A) Арман

B) Кеңістік

C) Ой

D) Бөлме

E) Шеше


209

Өткен шақ формасындағы етістікті табыңыз.

A) Жеттік

B) Отырмыз

C) Келеміз

D) Барамыз

E) Жүрермін


210

Келер шақ формасындағы етістікті табыңыз.

A) Барар

B) Келді

C) Бардық

D) Бердік

E) Отырмыз


211

Сен акт залына барып, ... Мына сөйлемдегі бұйрық райындағы етістікті көрсетіңіз.

A) Барсақ

B) Биле

C) Бару

D) Тұрды

E) Келетін


212

Қалау райындағы етістікті табыңыз.

A) Биле

B) Күл

C) Барсақ

D) Барғым келді

E) Келетін


213

Шартты рай етістігін көрсетіңіз.

A) Қайтқым келіп тұр

B) Отырмын

C) Отырмыз

D) Білсеңіз

E) Жаз


214

Сен айтқан кітапты оқыдым. Мына сөйлемдегі толықтауышты табыңыз.

A) Сен

B) Сен айтқан

C) Кітапты

D) Айтқан

E) Оқыдым


215

Күміс сағат үстелдің үстінде жатыр. Мына сөйлемдегі анықтауышты табыңыз.

A) Күміс

B) Сағат

C) Үстелдің

D) Үстінде

E) Жатыр


216

Мезгіл үстеуі қай сөйлемде?

А) аялдама үйдің жанында

В) ол тым көп сөйлейді

С) кешке жаңбыр жауды

D) олар қазақша сөйледі

Е) артына қарамады


217

Шылауды табыңыз

А) ол қаладан келді

В) Қанат - ауылдың баласы

С) сабақтан кейін үйіне қайтады

D) оны айтуға болмайды

Е) қайтып сөзге келмеді


218

Етістіктің есімше формасында тұрған сөйлемді көрсетіңіз

А) әжесі үйінде қалыпты

В) хабар айтқалы келдім

С) оларға айтпай болмайды

D) Сәния бұл кітапты оқыған

Е) мен сабақ оқыдым


219

Етістіктің болымсыз түрі қай сөйлемде қолданылған?

А) ол онымен ойнады

В) кеше Асқар жұмыс істеді

С) жаңалық бәріне айтылды

D) оны ешкім тапқан жоқ

Е) көптеген сөздер айтылды


220

Жалғаулық шылауларды көрсетіңіз

А) үйге дейін көп жер бар

В) сол ғана ме?

С) содаң соң келді

D) кітап пен дәптерді ала шық

Е) тоғайға бардық


221

Қай сөйлемде барыс септігі формасында тұрған сөз бар?

А) кеше біз орманға бардық

В) жазда күн қысқа

С) ол көлікпен келді

D) сабақтан кейін боспын

Е) аспанды бұлт қаптады


222

Үстеу дегеніміз қандай сөз табы?

А) заттың атын білдіретін сөз табы

В) заттың санын, мөлшерін, ретін білдіретін сөз табы

С) қимылды, іс-әрекетті білдіреді

D) заттың сынын, сипатын, түрін, көлемін, сапасын білдіреді

Е) іс-әрекет, қимылдың, заттың түрлі белгілерін

223

Қимыл-сын үстеуін көрсетіңіз

А) кеше мен суға түстім

В) алдында бір машина кетіп бара жатыр

С) сен оны қайтадан көшіріп жаз

D) әрең дегенде жетті

Е) аса бір керемет болды


224

Мөлшер үстеуін табыңыз

А) ол әдейі келді

В) керектерін бір-бірлеп алды

С) бірталай жерге барды

D) босқа келгеніне өкінді

Е) биыл олар көшеді

225

Себеп-салдар үстеуін көрсетіңіз

А) алғаныңды қайта апар

В) біршама уақыт өтті

С) ол кенеттен жоғалып кетті

D) Асқар амалсыздан келісті

Е) алайда бәрі кеш еді

226

Көп нүктенің орнына тиісті үстеуді қойыңыз ... мен театрға бардым.

А) кеше

В) көп

С) ертең

D) кеш

Е) әрең


227

Болымды етістікті тап

А) ол ешнәрсе айтқан жоқ

В) Марат үйге келмеді

С) оны ешкім көрген жоқ

D) менің сөзіме екшім сенген емес

Е) досым маған ақыл айтты

228

Етістіктің көсемше формасында тұрған сөзді көрсетіңіз

А) ағасы кеше барып келген

В) біз шығарма жаздық

С) оған айту керек

D) жолдасы өткенде келіпті

Е) құрдастар жылдам киінді


229

Мақсат үстеуін көрсетіңіз

А) көлік ілгері жүрді

В) ол тікелей бастыққа барды

С) Омар оны әдейі айтты

D) анда–санда қар жауады

Е) балалар мұнда тығылды


230

Бұйрық райлы сөйлемді көрсетіңіз

А) Сен кеше нешеде келдің?

В) Күн шайдай ашық

С) Оқиға өте әсерлі болды

D) Оырыңдар, дәптерлеріңді ашыңдар, жазыңдар

Е) Қыс өте суық болды


231

Шартты рай формасы қай жұрнақтар арқылы жасалады?

А) -ып, -іп, -п

В) -ар, -ер, -р

С) -ған, -ген, -қан, -кен

D) -шы, -ші

Е) -са, -се


232

Ырықсыз етісті тап

А) жылы сумен жуын

В) жан-жаққа хабар жіберілді

С) бәріне жазғызу керек

D) көршісі бәрін айтты

Е) тезірек тамақтану керек


233

Ортақ етісті сөйлемді көрсет

А) Ол өзі киінді

В) Құдық қазылды

С) Біз оған өлең айтқыздық

D) Мен онымен хат жазыстым

Е) Сурет кеше салынды


234

Жалпылау есімдігін табыңыз

А) олар түгел келді

В) әрқашан дайын тұрады

С) ол жерде ешқандай нәрсе жоқ

D) мен өзім келдім

Е) ешбір адам қарсы келмеді


235

Өзгелік етісті көрсетіңіз

А) жылы сумен жуынамын

В) қонақтарға төсек салынды

С) апам оларға қонақ күтісті

D) Айдос мүмкін барар

Е) інісіне хат жазғызды


236

Сұрау есімдігін көрсетіңіз

А) біреулер есік қақты

В) мен қалаға бардым

С) сен нешінші қабатта тұрасың?

D) оның даусы барлық адамдарға естілді

Е) кейбір адамдар өзгеше болады


237

Табиғаттағы дыбыстарға еліктеуден, құбылыс-қимылды бейнелеуден тұратын сөздерді қалай атаймыз?

А) одағай сөздер

В) қыстырма сөздер

С) еліктеуіш сөздер

D) шылау

Е) көмекші сөздер


238

Еліктеуіш емес сөзді табыңыз

А) жалт-жұлт

В) шаңқ-шаңқ

С) қалт-құлт

D) күрк, баж, лап

Е) айғай сала сөйледі


239

Мезгіл істеуін көрсетіңіз

А) былтыр қыс суық болды

В) үйдің жаны тап-таза

С) соншама жер жүрдік

D) ол әдейі келді

Е) жолдасым әбден жүдепті


240

Мекен үстеуі қатысқан сөйлемді көрсетіңіз

А) жазда күн ыстық болады

В) сол жерде жатыр

С) барлық әлем қуанды

D) өзі барып қайтты

Е) ол бекерге уақыт өткізді


241

Берілген диалогтың алғашқы репликасын таңдап алыңыз.

  • Конференция университеттің бас корпусында өтеді.

А) Конференция қайда өтеді?

В) Конференцияға кімдер қатысады?

С) Конференция қашан өтеді?

D) Конференцияның талаптары қандай?

Е) Конференция не бөлімнен тұрады?


242

Үндестік заңына бағынбай тұрған қосымшаны көрсетіңіз.

A) дәріхана

B) білімді

C) дарынды

D) тәрбиелі

Е) мәдениетті


243

Көп нүктінің орнына қажетті септік жалғауын қойыңыз.

«Сабақтан соң кітапхананың оқу залы.... боламыз»

А) -да

В) -ға

С) -нда

D) –на

Е) -мен


244

Көп нүктенің орнына сөздің тиісті формасын қойыңыз.

«Біз, жастар, Қазақстанның ......»

А) болашағысыңдар

В) болашағымыз

С) болашағымын

D) болашағы

Е) болашағысыздар


245

Көп нүктенің орнына жіктік жалғауларын қойыңыз.

«Сен болашақ аудармашы...., мен келешек шетел тілінің мұғалімі...., біз екеуіміз де тіл мамандары.....»

А) –сыз, -міз, -мын

В) –сің,--мын, -міз

С) –сың, -мін, -мыз

D)-сіз, -пыз, -мін

Е) –мын, -сің, -біз


246

Туынды зат есімдер қатарын табыңыз.

А) інішек, сүттен, берген

В) айтар, барар, келер

С) білім, өнім, киім

D) көпшіл, қалалық, ақылды

Е) бірінші, жоғары, төмен


247

Дерексіз зат есімдер қатарын табыңыз.

А) қалам, ағаш, гүл, жіп

В) орман, тау, өзен, көл

C) бақыт, арман, қуаныш

D) қызыл, сұр, бозғылт, ақшыл

E) есік, терезе, еден


248

Деректі зат есімдер қатарын табыңыз.

A) торсық, қамшы, тұскиіз

B) ақыл, жан, реніш

C) ақылды, адал, бейқам

D) жалғыз, дара, қос

E) сүйкімді, тыныш, бейқам


249

Берілген қос сөздерден зат есімдерді көрсетіңіз.

A) бара-бара, келе-келе

B) бала-шаға, ата-ана

C) қып-қызыл, қап-қара

D) жеп-жеңіл, елбең-елбең

E) күнде-күнде, жиі-жиі


250

Біріккен зат есімді көрсетіңіз.

A) ас-ауқат, сәлем-сауқыт

B) білезік, белбеу, қарлығаш

C) биыл, таңертең

D) жұмысшы, жазушы

E) күнде-күнде, бүгін-ертең


251

Негізгі етістікті табыңыз.

A) кел, оқы, айт, бар

B) қоста, ақылдас, жырла, достас

C) көрді, сөйледі, айтты, келді

D) жөнел, ұйықта, жүгір

E) адам, жан


252

Күрделі етістіктерді табыңыз.

A) тыңда, басқар, сырла

B) ойна, сана, отыр

C) алып кел, сатып ал, кіріп шық

D) жөнел, ұйықта, жүгір

E) ал, бар, кел


253

Етістігі нақ осы шақта тұрған сөйлемді табыңыз.

A) Мен келесі аптада Көкшетауға барамын.

B) Студенттер университетке бара жатыр.

C) Ертең маған келіп кетерсің.

D)Кеше қызықты кітап оқыдым

E) Ұлттық мұражайға барғым келеді.


254

Етістігі жедел өткен шақ тұлғасында тұрған сөйлемді көрсетіңіз.

A) Ертеде бір қария болыпты.

B) Екінші сабақтан кейін үзіліс болады.

C) Баянауылға дейін автобуспен келдім.

D) Менің досым Алматыда тұрады.

Е) Кеше ерте тұрыппын.


255

Етістігі болжалды келер шақ формасындағы сөйлем қайсы?

A) Мен қарындасыма фотоаппарат сыйлаймын.

B) Ол әкем туралы көп әңгіме айтты.

C) Сендер жұмысқа тез келіңдер.

D) Қайрат оныншы мектепке барар.

Е) Әжкм қызықты ертегілер айтқан


256

Етістігі ауыспалы келер шақ тұлғасындағы сөйлемді көрсетіңіз.

A) Ол ертең келеді, ән айтады, би билейді.

B) Біресе қар жауады, біресе бұршақ жауады.

C) Түйе боздап, қой қоздады.

D) Ол жақсы хабар әкелді.

Е) Бауырым бес алыпты.


257

Берілген сөйлемнің дұрыс аудармасын көрсетіңіз.

«Менің емтиханды беске тапсырғым келеді»

A) Я сдал экзамен на хорошую оценку.

B) Я хочу сдать экзамен на «пять».

C) Я намерен сдать экзамен на «пять».

D) Я, возможно, сдам экзамен на «пять».

Е) Я хочу получить «пять».


258

Етістігі шартты райда тұрған мақалды табыңыз.

A) Түсі игіден түңілме

B) Орақ ауыз, от тілді

C) Мезгілі жетсе, мұз да ерір

D) Қой семізі қойшыдан

E) Білгенің бір тоғыз, білмегенің тоқсан тоғыз


259

Сөйлемдегі етістік бұйрық райдың қай формасында тұр?

«Отырыңдар, қағаз, қалам алыңдар»

A) І жақ, жекеше

B) ІІ жақ, жекеше

C) І жақ, көпше

D) ІІ жақ, көпше

E) ІІІ жақ, көпше


260

Болымсыз етістіктер қатарын көрсетіңіз.

A) кел, отыр, жүр, өт

B) киін, жуын, таран, сылан

C) алма, көрме, қайтпа, кетпе

D) айттыр, сөйлем, жалғыз, кигіз

E) келді, алды, берді


261

Негізі сын есімдерді табыңыз.

A) ақ, қара, үлкен

B) дарынды, талапты, бақытты

C) бір, екі, үш, айнадай

D) қарапайым, кішіпейіл

E) қызықты, көңілді


262

Қатыстық сын есімді табыңыз.

A) ыстық күн

B) ұзақ түн

C) таулы жер

D) қара орман

E) сұр бұлт


263

Диалогтағы репликалардың дұрыс тәртібін көрсетіңіз.

Рақмет, жарайды (1)

Қалай жеттіңіз? (5) Есіміңіз кім? (2) сізге қаланы көрсетейін! (6)

Есімім – Мария (3) Сәлеметсіз бе, қарындас! (7)

Жақсы (4) Сәлеметсіз бе! (8)

A) 2,4,6,8,7,5,3,1

B) 7,1,3,5,6,2,4,8

C) 1,3,4,5,6,2,7,8

D) 7,8,5,4,2,3,6,1

E) 1,2,3,4,5,6,7,8


264

Берілген сұрақтың дұрыс жауабын табыңыз.

«Келесі демалыста не істейсің?»

A) Жоқ, қатыспаймын.

B) Мен киноға немесе қонаққа барамын.

C) Мен көркем гимнастикамен шұғылданамын.

D) Мен демалуды ұнатамын.

Е) Университетке оқуға түскеім келеді.


265

Достарыңмен қоштас.

A) Сау бол!

B) Сау болыңыз!

C) Сау болыңыздар!

D) Сау болыңдар!

Е) Сау болайын!


266

Ертең демалыңыздар. Сөйлемдегі бұйрық райлы етістіктің жағын анықта.

А) І жақ;

B) І жақ, көпше

C) ІІІ жақ;

D) ІІ жақ сыпайы түрі;

E) І жақ көпше түрі.


267

Қалау райда тұрған сөйлемді көрсет:

А) Сіз шақырсаңыз, біз барамыз.

B) Менің сұрағыма жауап берсін.
C) Біз магнитофон әкелейік.
D) Әсет самбомен шұғылданады.
E) Бұл фильмді көргім келмейді.


268

ІІ жақ бұйрық райды көрсет.

А) билеу, әкелу, сыпыру;
B) ойлаңыз, берсін, ашайық;
C) іліңіз, жабыңыздар, оқыңдар;
D) өмір сүру, көну, ойнау;
E) секір, жүгір, жатсын.


269

Шартты райдың жұрнақтарын көрсет:

А) –шы, -ші;

B) –атын, -етін, -йтын, -йтін;
C) –са, -се;
D) –р, -ар, -ер;
E) –ып, -іп.


270

Шартты райда тұрған сөйлемді көрсет:

А) Мен 1985 жылы Қарағанды қаласында дүниеге келдім.

B) Марат, есікті жап!
C) Біз ертең Медеуге барайық.
D) Сендер келмесеңдер, олар келсін.
E) Мына сөйлемді орыс тіліне аудар.


271

Көсемшесі бар сөйлемді көрсет:

А) Сен киноға барсаң, мен де барамын.

B) Мен туристік сапармен Алматыға барамын.
C) Тамақ ішпей мектепке кетті.
D) Төменде қала шамдары көрінеді.
E) Ұшақ екі сағаттан кейін Омбының аэродромына қонды.


272

Жіктеу есімдігі бар сөйлемді көрсет:

А) Бұл жоғары оқу орнының мемлекет тарихында рөлі ерекше.

B) Маған ең қымбат көлекті көрсетіңізші.
C) Мына сорпа өте ыстық екен.
D) Алматының көшелері түп-түзу.
E) Барлық студенттер сенбілікке шықты.


273

ІІ жақ бұйрық райды көрсет.

А) билеу, әкелу, сыпыру;
B) ойлаңыз, берсін, ашайық;
C) іліңіз, жабыңыздар, оқыңдар;
D) өмір сүру, көну, ойнау;
E) секір, жүгір, жатсын.


274

Сілтеу есімдігі бар сөйлемді көрсет:

А) Ол 150-ден астам еңбек жазған.

B) Оның балалық шағы Арыс, Сырдария бойында өтті.
C) Соның айтқанына Алмагүл сеніп қалды.
D) Түгелі суретшілердің көрмесіне кетті.
E) Еліміздің өркендеуіне өз еңбегімізді қосайық.


275

Сөйлемнің дұрыс аудармасын көрсет. Мне понравилась его мысль.

А) Оның ойы ұнады.
B) Мен оның ойын қолдадым.
C) Маған оның ойы ұнады.
D) Маған оның ойы өте ұнады.
E) Мен оның ойын ұнаттым.


276

Болымсыз етістігі бар сөйлемді тап:

А) Қ.Сәтбаев көшесінде Павлодар қаласының әкімшілігі орналасқан.
B) Сабақтан ерте босағанымен, киноға үлгере алмадым.
C) Студенттер шаңғымен серуенге барды.
D) Қазақстан спортшылары Туриндегі қысқы Олимпиадаға қатысты.
E) Ғ.Мүсреповтің ана туралы әңгімелерін оқыдым.


277

Нақ осы шақта тұрған етістікті сөйлемді көрсет.

А) Ештен кеш жақсы.
B) Седердің аудиторияларың төртінші қабатта .
C) Бала құммен ойнап жүр.

D) Сен кешке кел.
E) Аман үнқағазды шығарады.


278

Нақ осы шақта тұрған етістікті сөйлемді көрсет:

А) Мен жаз бойы саяжайда еңбек еттім.
B) Ауыл тұрғындары жаз бойы бау-бақшаларында дем алмақшы.
C) Мен базардан көкөністен картоп, капуста және сәбіз алайын.
D) Сен қарақатты ұнатасың ба?
E) Сіз дәлізде сөйлесіп тұрсыз.


279

Өздік есімдігі бар сөйлемді көрсет:

А) Бұл кітап өте қызық.

B) Кеше біреу телефон соқты.

C) Ешкім темекі тартпайды.

D) Біз өз тобымызбен таныстық.

E) Барлығы бақытты болсын!


280

Сілтеу есімдігі бар сөйлемді көрсет:

А) Мынау дұрыс орындалған жаттығу.

B) Бірде-бір адам аудиторияда қалмасын.

C) Біздің университетте үлкен, жарық, кітапхана бар.

D) Кітапхана өз дәрежесінде қызмет жасайды.

E) Ешқашан күн сөнбесін.


281

Жай шырайлы сын есімі бар сөйлемді көрсет:

А) Біздің пәтеріміз сіздердікіден биіктеу, жарықтау.

B) Алматы – ең әдемі қалалардың бірі.

C) Астанада біп-биік, әп-әдемі ғимараттар салынып жатыр.

D) Жердің ең биік нүктесі – Калиманжаро тауы.

E) Қазақстан – тәуелсіз мемлекет.


282

Салыстырмалы шырайда тұрған сын есімі бар сөйлемді көрсет:

А) Америка Солтүстігіндегі ең үлкен көл - Онтарио көлі.

B) Арарат тауы Түркия мен Армян елінде орналасқан.
C) Парк скверден үлкенірек.

D) Қаланың шетіеде үлкен парк бар.

E) Алма шырыны тәп-тәтті.


283

Күшейтпелі шырайда тұрған сын есімі бар сөйлемді көрсет:

А) Күзде күннен түн ұзынырақ.

B) Желсіз түнде жарық ай, сәулесі суда дірілдеп. (Абай)
C) Шешем әмбебап дүкенінен аппақ блузка әкелді.
D) Жазушының әңгімесі романнан қызықтау.
E) Табиғат қысқы ұйқысынан оянады.


284

Туынды сан есімі бар сөйлемді көрсет:

А) Жылдың бірінші айы – қаңтар.

B) Бір жылда он екі ай бар.
C) Бір жыл мезгілінде үш ай.
D) Бір аптада жеті күн.
E) Бір тәулікте жиырма төрт сағат.


285

Күрделі сан есімі бар сөйлемді көрсет:

А) Ертең менің туған күнім. Сағат бесте қонаққа кел.

B) Бір миллиардты екіге бөлсе, қанша болады?
C) Миллионды екіге көбейтсе қанша болады?
D) Жеті мың тоғыз жүз отыз сегізді үшке бөлсе, қанша?
E) Кешкі сағат сегізде теледидардан «Көшпенділер» киносы болады.


286

Есептік сан есімі бар сөйлемді көрсет:

А) Жүздеген адам алаңға жиналды.

B) Мен үстелге алты қасық қойдым.
C) Нью-Йорк – АҚШ-тың тұратын адам саны жағынан екінші қала.
D) Әр балаға бес-бестен кәмпит берілді.
E) Алтау ала болса, ауыздағы кетер, төртеу түгел болса, төбедегі келер.


287

Реттік сан есімі бар сөйлемді көрсет:

А) Ыбырай жеті жылдық мектепті бітірген соң, туған халқы үшін еңбек етеді.

B) Үндістан - адам саны жағынан әлемде бірінші орында тұр.
C) Біреу тойып секіреді, біреу тоңып секіреді.
D) Ыбырай қырық сегіз жыл өмір сүрген.
E) Бесеуіміз бүгін емтиханға дайындаламыз.


288

Жинақтық сан есімі бар сөйлемді көрсет:

А) Жігітке жеті өнер аз, жетпіс өнер көп емес.

B) Ер жігіттің екі сөйлегені - өлгені.
C) Алтау ала болса, ауыздағы кетер, төртеу түгел болса, төбедегі келер.

D) Жүз сомың болғанша, жүз досың болсын.
E) Аспанда миллиондаған жұлдыз бар.


289

Топтау сан есімі бар сөйлемді көрсет:

А) Бірлік бар жерде тірлік бар.

B) Бұл жиналысқа жүздеген адам қатысады.
C) Әр нөмірге екі-екіден бөліп жатқызу керек.
D) Жамбыл облысында тұратын нәзік жандар ең төменгі жалақы (он сегіз бүтін оннан бес мың теңге) алады.
E) Павлодар қалалық маслихаты жиырма екінші сессиясы өтті.


290

Бөлшектік сан есімі бар сөйлемді көрсет:

А) Кадрларға деген сұранысы қырық мыңнан астам адамды құрайды екен.

B) Таң атады, күн батады. Арасында жиырма төрт сағат немесе бір мың төрт жүз қырық минут өтеді.
C) Онда біздің топ үш бригадаға бөлінді.
D) Оның біреуінде он бір студент, екіншісінде он студент, үшіншісінде тоғыз студент болды.
E) Қаржы саласында қызмет ететін әйелдердің жалақысы қырық бүтін оннан бес мың теңгені құрайды.


291

Үндестік заңына бағынбайтын қосымшалар қатарын табыңыз

А) – дар, - дер, - тар, - тер

В) – ды, - ді, - ты, - ті

С) – лау, - леу, - тау, - теу

D) – мен, - бен, - пен

Е) –нан, -нен, -дан, -ден

292

Кейінді ықпал қай қатарда?

А) сенің досың

В) сенің қаламың

С) сенің кітабың

D) сенің дәптерің

Е) сенің үйің

293

Көп нүктенің орнына қай сөзді қою қажет?

Біз үшінші курстың ... .

А) тәлімгермін

В) тәлімгерміз

С) тәлімгер

D) тәлімгеріміз

Е) тәлімгерлерісіңдер

294

Көп нүктенің орнына көптік жалғауын қойыңыз

Мен әлем халық...ының ертегілерін оқыдым.

А) –лар

В) –лер

С) –дар

D) –тар

Е) -тер

295

Көп нүктенің орнына тиісті сөзді қойыңыз

Олар Павлодар мемлекеттік университетінде ... .

А) оқиды

В) оқимыз

С) оқимын

D) оқисың

Е) оқисыз

296

Антонимдер қай қатарда?

А) кел, әкел, жүр, жүгір

В) сұлу, әдемі, әсем, көркем

С) қызық, қызыл, тамаша, орташа

D) алыс, жақын, ірі, майда

Е) көмек, жәрдем, алғыс, жеңіс

297

Табыс септігіндегі сөздер қатарын табыңыз

А) байсалды, білімді, әдепті

В) құрылысты, жиналысты, бағытты

С) қорытынды, тұрақты, күнделікті

D) жергілікті, үзінді, көрнекті

Е) қосынды, бақытты, қайратты

298

Көп нүктенің орнына қажетті сөзді қойыңыз

Диплом жобасы «Кіріспе», «Негізгі бөлім» және «Қорытынды» деген үш ... тұрады.

А) бөлім

В) бөлімнен

С) бөлімінің

D) бөлімді

Е) бөлімге

299

Тәуелдік жалғауының ІІІ жағында тұрған сөзді табыңыз

А) менің қалам

В) Әділеттің арманы

С) балама айтамын

D) Осы жөнінде

Е) Өзі барсын

300

Жіктік жалғауының 1-жағында тұрған сөзді табыңыз

А) адамсың, студентсің, дәрігерсің

В) адамсыз, студентсіз, дәрігерсіз

С) адамға, студентке, дәрігерге

D) адаммын, студентпін, дәрігермін

Е) адам, студент, дәрігер



Тест жауаптары



Е

101

Е

201

C

2

С

102

С

202

A

3

В

103

В

203

D

4

А

104

D

204

C

5

Е

105

С

205

D

6

D

106

В

206

C

7

Е

107

В

207

C

8

С

108

D

208

B

9

D

109

Е

209

A

10

С

110

D

210

A

11

А

111

Е

211

B

12

С

112

Е

212

D

13

D

113

Е

213

D

14

D

114

Е

214

C

15

В

115

Е

215

A

16

В

116

B

216

С

17

С

117

C

217

С

18

В

118

D

218

А

19

С

119

A

219

D

20

А

120

C

220

D

21

D

121

D

221

А

22

С

122

E

222

Е

23

В

123

D

223

D

24

D

124

E

224

С

25

С

125

B

225

D

26

B

126

E

226

А

27

C

127

B

227

Е

28

D

128

C

228

С

29

C

129

A

229

С

30

B

130

C

230

С

31

C

131

D

231

Е

32

B

132

A

232

В

33

B

133

D

233

D

34

C

134

B

234

А

35

D

135

E

235

Е

36

C

136

D

236

С

37

C

137

C

237

С

38

D

138

D

238

Е

39

C

139

D

239

А

40

E

140

В

240

В

41

A

141

Е

241

С

42

A

142

D

242

А

43

D

143

С

243

С

44

D

144

D

244

В

45

B

145

А

245

С

46

A

146

D

246

С

47

C

147

А

247

С

48

B

148

А

248

А

49

D

149

С

249

В

50

C

150

D

250

В

51

А

151

D

251

А

52

В

152

D

252

С

53

А

153

В

253

В

54

В

154

В

254

С

55

С

155

D

255

D

56

А

156

С

256

А

57

D

157

С

257

В

58

В

158

В

258

С

59

D

159

В

259

D

60

Е

160

D

260

С

61

А

161

В

261

А

62

С

162

А

262

С

63

Е

163

С

263

D

64

А

164

В

264

С

65

С

165

D

265

D

66

D

166

Е

266

D

67

В

167

D

267

E

68

Е

168

С

268

C

69

В

169

С

269

C

70

В

170

С

270

D

71

С

171

А

271

D

72

С

172

В

272

B

73

В

173

С

273

C

74

В

174

С

274

C

75

Е

175

С

275

C

76

А

176

С

276

B

77

С

177

D

277

C

78

В

178

С

278

E

79

D

179

Е

279

D

80

С

180

А

280

A

81

А

181

D

281

E

82

В

182

С

282

C

83

А

183

В

283

C

84

С

184

С

284

A

85

Е

185

С

285

D

86

С

186

А

286

B

87

А

187

А

287

B

88

А

188

А

288

C

89

В

189

В

289

C

90

С

190

С

290

E

91

Е

191

B

291

D

92

С

192

C

292

С

93

D

193

A

293

D

94

А

194

D

294

D

95

В

195

E

295

С

96

D

196

E

296

D

97

В

197

B

297

В

98

Е

198

B

298

В

99

С

199

C

299

В

100

В

200

B

300

D


Самые низкие цены на курсы переподготовки

Специально для учителей, воспитателей и других работников системы образования действуют 50% скидки при обучении на курсах профессиональной переподготовки.

После окончания обучения выдаётся диплом о профессиональной переподготовке установленного образца с присвоением квалификации (признаётся при прохождении аттестации по всей России).

Обучение проходит заочно прямо на сайте проекта "Инфоурок", но в дипломе форма обучения не указывается.

Начало обучения ближайшей группы: 22 ноября. Оплата возможна в беспроцентную рассрочку (10% в начале обучения и 90% в конце обучения)!

Подайте заявку на интересующий Вас курс сейчас: https://infourok.ru


Общая информация

Номер материала: ДБ-272100
Курсы профессиональной переподготовки
124 курса

Выдаем дипломы установленного образца

Заочное обучение - на сайте «Инфоурок»
(в дипломе форма обучения не указывается)

Начало обучения: 22 ноября
(набор групп каждую неделю)

Лицензия на образовательную деятельность
(№5201 выдана ООО «Инфоурок» 20.05.2016)


Скидка 50%

от 13 800  6 900 руб. / 300 часов

от 17 800  8 900 руб. / 600 часов

Выберите квалификацию, которая должна быть указана в Вашем дипломе:
... и ещё 87 других квалификаций, которые Вы можете получить

Похожие материалы

Получите наградные документы сразу с 38 конкурсов за один орг.взнос: Подробнее ->>