Добавить материал и получить бесплатное свидетельство о публикации в СМИ
Эл. №ФС77-60625 от 20.01.2015
Инфоурок / Другое / Тесты / УЧЕБНО-МЕТОДИЧЕСКОЕ ПОСОБИЕ ПО АНГЛИЙСКОМУ ЯЗЫКУ СБОРНИК ТЕСТОВ “ MY KAZAKHSTAN”

УЧЕБНО-МЕТОДИЧЕСКОЕ ПОСОБИЕ ПО АНГЛИЙСКОМУ ЯЗЫКУ СБОРНИК ТЕСТОВ “ MY KAZAKHSTAN”


  • Другое

Поделитесь материалом с коллегами:

СОПШДО № 17



УЧЕБНО-МЕТОДИЧЕСКОЕ ПОСОБИЕ

ПО АНГЛИЙСКОМУ ЯЗЫКУ



СБОРНИК ТЕСТОВ “ MY KAZAKHSTAN


























АВТОР - СОСТАВИТЕЛЬ:

ПОДЛЕСНАЯ О. Н.

учитель английского языка

СОПШДО №17

г. Павлодара




ПАВЛОДАР 2015 г.




Пояснительная записка


Данное пособие состоит из 15 вариантов, по 20 вопросов в каждом тестовом задании. Задания содержат лингвистическую и страноведческую информацию.

Цель пособия: изучение, ликвидация пробелов в изучении истории родного края , систематизация, расширение и углубление страноведческих знаний, обретение практических навыков, развитие способностей применять знания в реальных жизненных ситуациях.

Пособие рекомендуется для учащихся 5-9 классов с целью определения своих познавательных способностей, а также повышения образовательного уровня (задания содержат вопросы по грамматике английского языка, казахскому языку, истории и географии Казахстана) Учителя английского языка могут использовать учебно-методическое пособие для контроля знаний учащихся в учебном процессе.






































Variant 1.



http://trafaret-site.ru/wp-content/uploads/2009/02/_traf24.gif

1. Translation of the word "кітапхана":

a) book b) library c) well d) readroom e) chamber

2. Translation of the word "мозг":

a) eye b)ear c)brain d)blood e) soul

3. Choose the correct form of a verb "to be":

Baursak ... traditional food of Kazakhs.

a) am b)is c)are d)was e)were

4. Choose the correct article in the sentence:

I like ... beshbarmak.

a) a b)an c)the d) - e)some

5. Translation of the word "ағаш":

a) grass b)tree c)leaf d)chair e)post

6. Find antonym to the word "әдемі":

a) pretty b)handsome c)interesting d)ugly e)wonderful

7. Choose the correct answer:

Pavlodar is ... than any other city in Kazakhstan because it is native.

a) better b)more better c)the best d)beste)as best

8. Make sentence in correct order:

a) Your parents speak in Kazakh often? b)Do your parents often speak in Kazakh?

c)Often speak in Kazakh your parents? d)Often your parents speak in Kazakh?

e)Speak in Kazakh often your parents?

9. Translation of the word "көше":

a) street b)home c)library d)schoole)underground

10. Replace with a synonym:

You have to respect adults.

  1. must b)should c)can d)may e)need

11. The official language in Kazakhstan is ... :

a) Russian b)English c) Ukrainian d)Kazakh e)French

12. The date of the independence of the Republic of Kazakhstan :

a) 1 January b)16 December c) 30 august d)1 May e)9 May

13. Complete the sentence:

The capital of Kazakhstan is ... :

a) Almaty b)Karaganda c)Astana d)Pavlodar e) Semipalatinsk

14. The national currency of Kazakhstan is:

a) euro b) tenge c) ruble d) lira e) yuan

15. Translation of the word "Қар":

a) sweet b) snow c) board d) joist e) screen

16. The Southern Kazakhstan borders with ... :

a) Russia b)Turkmenistan c)Uzbekistan d)China e) Azerbaijan

17. Who is the head of the state of Kazakhstan?

a) Prime minister b)President c) Mazhilis d)Akim e)Senate

18. How many species of mammals in the fauna of Kazakhstan?

a) 172 b)173 c)174 d)175 e)176

19. Choose the correct pre"">I always go to my grandparents in the village ... the Holiday.

a) at b)in c)on d)by e)for

20. Translation of the word "жоғары кәсіптік":

a) highly qualified b) deputy c)senate d)member e)delegate













http://trafaret-site.ru/wp-content/uploads/2008/12/decor-trafaret4.gif









Variant 2.
http://trafaret-site.ru/wp-content/uploads/2009/02/_traf24.gif


1. What is extracted on Tengiz?

a) oil b) salt c) gold d) coal e) silver

2. The widespread religions in Kazakhstan are ... :

a) Islam, Christianity b)Islam, Buddhism c) Buddhism, Christianity d)Orthodox, Buddhism

e) Confucianism, Islam

3. Translation of the word "тақ":

a) desk b)chair c)table d)board e) backpack

4. The main religion in Kazakhstan:

a) Islam b)Christianity c)Catholicism d) Buddhism e)Shintoism

5. The name of the bride`s wedding headdress is ... :

a) takiya b)boric c) saukele d) shapan e)camisole

6. The coldest month in Kazakhstan?

a) January b)March c)July d)April e)May

7. Kazakhstan is located on the mainland?

a) Eurasia b)Australia c)North America d)South America e) Antarctica

8. What population in Kazakhstan?

a) 10 million b) 17 million c) 23 million d)16 million e) 5 million

9. When the Independence Day of the Republic of Kazakhstan?

a) 16 December b) 30 August c) 18 January d) 17 May e) 1 May

10. Translation of the word "табиғат":

a) deplete b)avoid c)humidity d)focus e)nature

11. The largest cities of Kazakhstan are ...:

a) Almaty and Karaganda b)Astana and Pavlodar c) Karaganda and Atyrau

d)Rider and Petropavlovsk e)Kokshetau and Aktobe

12. When is the Nauryz celebrated?

a) March 22 b) September 31 c) July 13 d)May 1e) December 16

13. What height of Mount Dzungarian Ala Tau?

a) 4506 b)5783 c)2345 d)9287 e) 3816

14. Oil refineries are located in ...:

a) Shymkent, Atyrau, Pavlodar b) Astana, Almata c) Astana, Atyrau d) Ekibastuz, Pavlodar, Karaganda

e) Semei, Ustkamenogorsk

15. The railway "Turksib" was built in:

a) 1930 b) 1934 c) 1928 d) 1935 e) 1927

16. Pavlodar, Astana, Petropavlovsk, Kokshetau are large cities of:

a) Western Kazakhstan b) Southern Kazakhstan c) Northern Kazakhstan

d)Central Kazakhstan e) East Kazakhstan

17. How many areas in Kazakhstan?

a) 16 b)17 c) 19 d)21 e)14

18. The smallest economic region of Kazakhstan:

a) Central b) Western c) Southern d) East e) Northern

19. The development of virgin lands of Kazakhstan began in:

a) 1954 b)1949 c)1961 d)1970 e)1989

20. Ore that is mined in Kostanai region is ...:

a) manganese b) iron c)aluminum d)Chrome e)gold

















http://trafaret-site.ru/wp-content/uploads/2008/12/decor-trafaret4.gif








Variant 3.


http://trafaret-site.ru/wp-content/uploads/2009/02/_traf24.gif

1. Kazakhstan among the CIS countries in production phosphate rock reserves ...:

a) 1st place b) 2nd place c) 3rd placed) 4th place e) 5th place

2. Renaming of Akmola into Astana happened in:

a) 1992 b) 1994 c) 1996 d) 1998 e) 1990

3. What is the capital of Kazakhstan?

a) Astana b) Almaty c) Pavlodar d) Karaganda e) Kokshetau

4. What city has Bayterek?

a) Pavlodar b) Astana c) Tashkent d) Petropavlovsk e) Karaganda

5. Where is Kazakhstan situated?

a) Europa b) Asia c) Africa d) Southern America e) Northern America

6. Who is a president of Kazakhstan?

a) Putin b) Obama c) Nazarbaev d) Merkel e) Lukoshenko

7. What is the area of Kazakhstan?

a) 2 mln km2 b) 2,7 mln km2 c) 3,2 mln km2 d) 2,5 mln km2 e) 3,7 mln km2

8. What is the national language of Kazakhstan?

a) Russian b) Chinese c) Kazakh d) Japanese e) Korean

9. How many regions in Kazakhstan?

a) 14 b) 16 c) 20 d) 24 e) 26

10. How many cities in Kazakhstan?

a) 50 b) 86 c) 68 d) 70 e) 76

11. What name the holiday of 22 March?

a) New Year b) Nauryz c) it`s not holiday d) Victory Day e) St. Valentine`s Day

12. Kazakh national musical instrument:

a) cello b) piano c) dombyra d) harmonica e) drum

13. The oldest city of Kazakhstan:

a) Turkestan b) Taraz c) Pavlodar d) Aktau e) Astana

14. How many letters are there in Kazakh alphabet?

a) 42 b) 43 c) 33 d) 36 e) 26

15. The "round house" of Kazakh:

a) yurta b) iglu c) vigvam d) shalash e) chum

16. What drink is made from milk?

a) Kymyz b) Shubat c) Milk d) Kvas e) Beer

17. "The city of apples" is ...:

a) Astana b) Kyzylorda c) Taraz d) Almaty e) Pavlodar

18. Two-humped animal is ... :

a) horse b) camel c) cat d) tiger e) elephant

19. The name of the president`s wife:

a) Angelina b) Lyudmila c) Sara d) Hillary e) Monica

20. The author of a novel "The way of Abai":

a) M. Auezov b) A. Baitursynov c) Y. Altynsarin d)N. Nazarbaev e) M. Lermontov























http://trafaret-site.ru/wp-content/uploads/2008/12/decor-trafaret4.gif





Variant 4.


http://trafaret-site.ru/wp-content/uploads/2009/02/_traf24.gif


1. The capital of Kazakhstan in 1925-1929:

a) Kyzylorda b) Almaty c) Orenburg d) Akmola e) Astana

2. Choose the correct answer:

Pavlodar is ... than any other city in Kazakhstan because it is native.

a) better b)more better c)the best d)best e)as best

3. The capital of Kazakhstan in 1929-1997:

a) Almaty b) Kyzylorda c) Akmola d) Astana e) Orenburg

4. The authors of emblem of Kazakhstan are ... :

a) Malibekov, Ualihanov b) Musabekov, Nazarbaev c) Niyazbekov, Malibekov

d) Musabekov, Ualihanov e) Niyazbekov, Ualihanov

5. The author of the Kazakhstan Republic flag:

a) Niyazbekov b) Musabekov c) Ualihanov d) Malibekov e) Nazarbayev

6. In 1456-1473 Kazakh khanate was ruled by:

a) Kerei b) Zhanibek c)Musabekov d) Kasym e) Esen-Buga

7. Aliya Moldagulov`s military profession:

a) gunner b) sniper c) tanker d) thrower e) murderer

8. The Reign of Khan Abylai:

a) 1771-1781 b) 1770-1780 c) 1777-1787 d) 1776-1779 e) 1770-1781

9. The 10-year anniversary of Astana was in:

a) 2008 b) 2007 c) 2006 d) 2009 e) 2004

10. Nurken Abdirov was a:

a) gunner b) sniper c) tanker d) pilot e)machine gunner

11. The period of the government of Kasym Khan:

a) 1512-1519 b) 1511-1518 c) 1515-1525 d) 1538-1580e) 1512-1515

12. Independence Day in Kazakhstan:

a) 16 th of December b) 30 th of August c) 22 nd of March d) 5 th of May e) 31 th of August

13. The Day of Constitution in Kazakhstan:

a) 30 th of August b) 5 th of May c) 16 th of December d) 22 nd of March e) 31 st of December

14. The Nauryz is celebrated:

a) 9 th of May b) 16 th of December c) 8 th of March d) 22 nd of March e) 1 st of May

15. The day of the first president in Kazakhstan:

a) 1 st of November b) 16 th of December c) 22 nd of March d) 1 st of December e) 30 th of August

16. People`s Unity day of Kazakhstan:

a) 1 st of June b) 1 st of May c) 1 st of July d) 1 st of December e) 16 st of December

17. The founder of Nogai Orda:

a) Edyge b) Timur c) Zhoshi d) Galdan-Ceren e) Kerei

18. Chingiz-Khan died in:

a) 1227 b) 1228 c) 1226 d) 1225 e) 1223

19. The period of the government of Khan Esim:

a) 1598-1628 b) 1582-1598 c) 1509-1512 d) 1592-1601б e) 1598-1627

20. "Тәуелсіздік" in English:

a) capital b) state c) independence d)constitution e) people
















http://trafaret-site.ru/wp-content/uploads/2008/12/decor-trafaret4.gif






Variant 5.
http://trafaret-site.ru/wp-content/uploads/2009/02/_traf24.gif

1. "Ecek" in English:

a) door b) donkey c) cat d) wolf e) monkey

2. "Тіл" in English:

a) wolf b)elephant c)pillow d)donkey e) dog

3. "Күнделік" in English:

a) diary b)book c)notebook d)copybook e)magazine

4. "Қалам" in English:

a) pencil b)pen c)eraser d) ruler e)rubber

5. "Түлкі" in English:

a) wolf b)fox c)bear d)cat e)elephant

6. "Мұғалім" in English:

a) doctor b)engineer c)teacher d)builder e)interpreter

7. The natural wealth of Kazakhstan:

a) gold b)oil c)silver d)iron e)petrol (gasoline)

8. The symbol of Astana:

a) Big Ben b)The Eiffer Tower c)Red Square d)Baiterek e)The State of Liberty

9. What place in the world is taken by Kazakhstan on the area of the territory?

a)7 b)5 c)9 d)2 e)12

10. How many areas in Kazakhstan?

a) 10 b)12 c)1 d)16 e)8

11. In what languages people speak in Kazakhstan?

a) Kazakh, Russian b)Kazakh, Albanian c) Russian, English d)English, Latine)Kazakh, Kyrgyz

12. In what year Astana became the capital of Kazakhstan Republic?

a) 1995 b)1996 c) 1997 d)1998 e)1999

13. Translation of the word "кітапхана":

a) book b) library c) well d) readroom e) chamber

14. Choose the correct form of a verb "to be":

Baursak ... traditional food of Kazakhs.

a) am b)is c)are d)was e)were

15. Translation of the word "ағаш":

a) grass b)tree c)leaf d)chair e)post

16. Choose the correct answer:

Pavlodar is ... than any other city in Kazakhstan because it is native.

a) better b)more better c)the best d)best e)as best

17. Translation of the word "көше":

a) street b)home c)library d)school e)underground

18. The official language in Kazakhstan is ... :

a) Russian b)English c) Ukrainian d)Kazakh e)French

19. Complete the sentence: The capital of Kazakhstan is ... :

a) Almaty b)Karaganda c)Astana d)Pavlodar e) Semipalatinsk

20. Translation of the word "Қар":

a) sweet b) snow c) board d) joist e) screen


















http://trafaret-site.ru/wp-content/uploads/2008/12/decor-trafaret4.gif








Variant 6.


http://trafaret-site.ru/wp-content/uploads/2009/02/_traf24.gif



1. Who is the head of the state of Kazakhstan?

a) Prime minister b)President c) Mazhilis d)Akim e)Senate

2. Choose the correct pre"">a) at b)in c)on d)by e)for

3. What is extracted on Tengiz?

a) oil b) salt c) gold d) coal e) silver

4. Translation of the word "тақ":

a) desk b)chair c)table d)board e) backpack

5. The name of the bride`s wedding headdress is ... :

a) takiya b)borikc)saukele d)shapan e)camisole

6. Kazakhstan is located on the mainland?

a) Eurasia b)Australi c)north America d)South America e) Antarctica

7. When the Independence Day of the Republic of Kazakhstan?

a) 16 December b) 30 August c) 18 January d) 17 May e) 1 May

8. The largest cities of Kazakhstan are ...:

a) Almaty and Karaganda b)Astana and Pavlodar c) Karaganda and Atyrau

d)Rider and Petropavlovske)Kokshetau and Aktobe

9. What height of Mount Dzungarian Ala Tau?

a) 4506 b)5783 c)2345 d)9287 e) 3816

10. The railway "Turksib" was built in:

a) 1930 b) 1934 c) 1928 d) 1935 e) 1927

11. How many areas in Kazakhstan?

a) 16 b)17 c) 19 d)2 e)14

12. The development of virgin lands of Kazakhstan began in:

a) 1954 b)1949 c)1961 d)1970 e)1989

13. Kazakhstan among the CIS countries in production phosphate rock reserves ...:

a) 1st place b) 2nd place c) 3rd place d) 4th place e) 5th place


14. What is the capital of Kazakhstan?

a) Astana b) Almata c) Pavlodar d) Karaganda e) Kokshetau

15. Where is Kazakhstan situated?

a) Europa b) Asia c) Africa d) Southern America e) Northern America

16. What is the area of Kazakhstan?

a) 2 mln km2 b) 2,7 mln km2 c) 3,2 mln km2 d) 2,5 mln km2 e) 3,7 mln km2

17. How many regions in Kazakhstan?

a) 14 b) 16 c) 20 d) 24 e) 26

18. What name the holiday of 22 March?

a) New Year b) Nauryz c) it`s not holiday d) Victory Day e) St. Valentine`s Day

19. The oldest city of Kazakhstan: a) Turkestan b) Taraz c) Pavlodar d) Aktau e) Astana

20. The "round house" of Kazakh:

a) yurta b) iglu c) vigvam d) shalash e) chum




















http://trafaret-site.ru/wp-content/uploads/2008/12/decor-trafaret4.gif






Variant 7.
http://trafaret-site.ru/wp-content/uploads/2009/02/_traf24.gif

1. "The city of apples" is ...:

a) Astana b) Kyzylorda c) Taraz d) Almaty e) Pavlodar

2. The name of the president`s wife: a) Angelina b) Lyudmila c) Sara d) Hillary e) Monica

3. The capital of Kazakhstan in 1925-1929:

a) Kyzylorda b) Almaty c) Orenburg d) Akmola e) Astana

4. The capital of Kazakhstan in 1929-1997:

a) Almaty b) Kyzylorda c) Akmola d) Astana e) Orenburg

5. The author of the Kazakhstan Republic flag:

a) Niyazbekov b) Musabekov c) Ualihanov d) Malibekov e) Nazarbayev

6. Aliya Moldagulov`s military profession:

a) gunner b) sniper c) tanker d) thrower e) murderer

7. The 10-year anniversary of Astana was in:

a) 2008 b) 2007 c) 2006 d) 2009 e) 2004

8. The period of the government of Kasym Khan:

a) 1512-1519 b) 1511-1518 c) 1515-1525 d) 1538-158 e) 1512-1515

9. The Day of Constitution in Kazakhstan:

a) 30 th of August b) 5 th of May c) 16 th of December d) 22 nd of March e) 31 st of December

10. The day of the first president in Kazakhstan:

a) 1 st of November b) 16 th of December c) 22 nd of March d) 1 st of December e) 30 th of August

11. The founder of Nogai Orda:

a) Edyge b) Timur c) Zhoshi d) Galdan-Ceren e) Kerei

12. The period of the government of Khan Esim:

a) 1598-1628 b) 1582-1598 c) 1509-1512 d) 1592-1601 e) 1598-1627

13. "Ecek" in English:

a) door b) donkey c) cat d) wolf e) monkey

14. "Күнделік" in English:

a) diary b)book c)notebook d)copybook e)magazine

15. "Түлкі" in English:

a) wolf b)fox c)bear d)cat e)elephant

16. The natural wealth of Kazakhstan:

a) gold b)oil c)silver d)iron e)petrol (gasoline)

17. What place in the world is taken by Kazakhstan on the area of the territory?

a)7 b)5 c)9 d)2 e)12

18. In what languages people speak in Kazakhstan?

a) Kazakh, Russian b)Kazakh, Albanian c) Russian, English d)English, Latin e)Kazakh, Kyrgyz

19. In what year Astana became the capital of Kazakhstan Republic?

a) 1995 b)1996 c) 1997 d)1998 e)1999

20. How many areas in Kazakhstan?

a) 10 b)12 c)14 d)16






















http://trafaret-site.ru/wp-content/uploads/2008/12/decor-trafaret4.gif





Variant 8.


http://trafaret-site.ru/wp-content/uploads/2009/02/_traf24.gif



1. The symbol of Astana:

a) Big Ben b)The Eiffel Tower c)Red Square d)Baiterek e)The State of Liberty

2. "Мұғалім" in English:

a) doctor b)engineer c)teacher d)builder e)interpreter

3. "Қалам" in English:

a) pencil b)pen c)eraser d) ruler e)rubber

4. "Тіл" in English:

a) wolf b)elephant c)pillow d)donkey e) dog

5. "Тәуелсіздік" in English:

a) capital b) state c) independence d)constitution e) people

6. Chingiz-Khan died in:

a) 1227 b) 1228 c) 1226 d) 1225 e) 1223

7. People`s Unity day of Kazakhstan:

a) 1 st of June b) 1 st of May c) 1 st of July d) 1 st of December e) 16 st of December

8. The Nauryz is celebrated:

a) 9 th of May b) 16 th of December c) 8 th of March d) 22 nd of March e) 1 st of May

9. Independence Day in Kazakhstan:

a) 16 th of December b) 30 th of August c) 22 nd of March d) 5 th of May e) 31 th of August

10. Nurken Abdirov was a:

a) gunner b) sniper c) tanker d) pilot e)machine gunner

11. The Reign of Khan Abylai:

a) 1771-1781 b) 1770-1780 c) 1777-1787 d) 1776-1779 e) 1770-1781

12. In 1456-1473 Kazakh khanate was ruled by:

a) Kerei b) Zhanibek c)Musabekov d) Kasym e) Esen-Buga

13. The authors of emblem of Kazakhstan are ... :

a) Malibekov, Ualihanov b) Musabekov, Nazarbaev c) Niyazbekov, Malibekov

d) Musabekov, Ualihanov e) Niyazbekov, Ualihanov


14. The capital of Kazakhstan in 1925-1929:

a) Kyzylorda b) Almaty c) Astana d) Akmola e) Orenburg

15. The author of a novel "The way of Abai":

a) M. Auezov b) A. Baitursynov c) Y. Altynsarin d)N. Nazarbaev e) M. Lermontov

16. Two-humped animal is ... :

a) horse b) camel c) cat d) tiger e) elephant

17. What drink is made from milk?

a) Kymyz b) Shubat c) Milk d) Kvas e) Beer

18. How many letters are there in Kazakh alphabet?

a) 42 b) 43 c) 33 d) 36 e) 26

19. Kazakh national musical instrument:

a) cello b) piano c) dombyra d) harmonica e) drum

20. How many cities in Kazakhstan?

a) 50 b) 86 c) 68 d) 70


















http://trafaret-site.ru/wp-content/uploads/2008/12/decor-trafaret4.gif





Variant 9.
http://trafaret-site.ru/wp-content/uploads/2009/02/_traf24.gif

1. What is the national language of Kazakhstan?

a) Russian b) Chinese c) Kazakh d) Japanese e) Korean

2. Who is a president of Kazakhstan?

a) Putin b) Obama c) Nazarbaev d) Merkel e) Lukoshenko

3. What city has Bayterek?

a) Pavlodar b) Astana c) Tashkent d) Petropavlovsk e) Karaganda

4. Renaming of Akmola into Astana happened in:

a) 1992 b) 1994 c) 1996 d) 1998 e) 1990

5. Ore that is mined in Kostanai region is ...:

a) manganese b) iron c)aluminum d)Chrome e)gold

6. The smallest economic region of Kazakhstan:

a) Central b) Western c) Southern d) East e) Northern

7. Pavlodar, Astana, Petropavlovsk, Kokshetau are large cities of:

a) Western Kazakhstan b) Southern Kazakhstan c) Northern Kazakhstan

d)Central Kazakhstan e) East Kazakhstan

8. Oil refineries are located in ...:

a) Shymkent, Atyrau, Pavlodar b) Astana, Almata c) Astana, Atyraud) Ekibastuz, Pavlodar, Karaganda

e) Semei, Ustkamenogorsk

9. When the Nauryz is celebrated?

a) March 22 b) September 31 c) July 13 d)May 1 e) December 16

10. Translation of the word "табиғат":

a) deplete b)avoid c)humidity d)focus e)nature

11. What population in Kazakhstan?

a) 10 million b) 17 million c) 23 million d)16 million e) 5 million

12. The coldest month in Kazakhstan?

a) January b)March c)July d)April e)May

13. The main religion in Kazakhstan:

a) Islam b)Christianity c)Catholicism d) Buddhism e)Shintoism

14. The widespread religions in Kazakhstan are ... :

a) Islam, Christianity b)Islam, Buddhism c) Buddhism, Christianity d)Orthodox, Buddhism

e) Confucianism, Islam

15. Translation of the word "жоғары кәсіптік":

a) highly qualified b) deputy c)senate d)member e)delegate

16. How many species of mammals in the fauna of Kazakhstan?

a) 172 b)173 c)174 d)175 e)176

17. The Southern Kazakhstan borders with ... :

a) Russia b)Turkmenistan c)Uzbekistan d)China e) Azerbaijan

18. The national currency of Kazakhstan is:

a) euro b) tenge c) ruble d) lira e) yuan

19. The date of the independence of the Republic of Kazakhstan :

a) 1 January b)16 December c) 30 august d)1 May e)9 May

20. Replace with a synonym:

You have to respect adults.

  1. must b)should c)can d)may e)need





















http://trafaret-site.ru/wp-content/uploads/2008/12/decor-trafaret4.gif


Variant 10.


http://trafaret-site.ru/wp-content/uploads/2009/02/_traf24.gif


1.Sumbols of the Republic оf Kazakhstan are

a)Coat of arms, flag, anthem b)Coat of arms, flag

c)Anthem, flag d)Coat of arms, anthem

2.Who wrote the anthem words?

a)Kaldayakov b)N. Nazarbaev c)Nazhimedenov, Nazarbaev d)Ualikhanov

3.Who composed the anthem music?

a)Niyazbekov b) Malibekov c) Kaldayakov d) Nazhimedenov

4. Kazakh poet

a)Satpaev b)Shakespeare c) Dickens d) Abai Kunanbaev

5. Kazakh national dishes

a)karta, beshbarmak, baursak b)meat c)cake d)milk products

6. Kazakh singer

a)M. Isabekova b)R. Rymbaeva c)Sivi d)M. Sadvakasova

7.The first Kazakhstan school was opened by

a) Alimbaev b)Altynsarin c)Kunanbaev d)Zhumabaev

8.when did Astana become the capital city

a)1998 b)1996 c)1997 d)1914

9.where is the central museum situated?

a)Karaganda

b)Astana

c)Almaty

d)Pavlodar

10. the Kazakh new year

a)Nauryz

b)Christmas

c)Betashar

d)Baiga

11.Author of «Менің aтым Қожа»

a)Gumerov b)Elubaev c)Bayanbaev d)Sokpakbaev

12.what is English for «жүрек»

a)heart b)flower c)life d)song

13.wedding seremony of kazakhs

a)nauryz b)kiz kuy c)betashar d)togizkumalak

14.the English for «астана» is

a)city b)capital c) area d)district

15.what kind of state Kazakhstan is?

a)independent Republic b)federal republic c)monarcy

d)Islamic state

16.what is the population of Kazakhstan

a)15 mln b)16 mln c)100 mln d)50 mln

17.the location of Kazakhstan

a)Europe b)Asia c)Africa d)Australia

18.the capital city of Kazakhstan is

a)Karaganda b)Astana c)Almaty d)Pavlodar

19. the area of Kazakhstan is

a)more than 1 mln sq.km.

b) more than 2 mln sq.km.

c) more than 3 mln sq.km.

d) more than 4 mln sq.km.

20. how many regions are there in Kazakhstan?

a)10 b)11 c)15 d)14














http://trafaret-site.ru/wp-content/uploads/2008/12/decor-trafaret4.gif





Variant 11.


http://trafaret-site.ru/wp-content/uploads/2009/02/_traf24.gif


1.Make a sentence:

capital 1/of 2/is 3/ the 4/ what 5/ Kazakhstan 6?

a) 531246 b) 125364 c) 461523 d) 534126

2. Kazakhstan shares its border with

a)china b)England c)iran d)ukrane

3.The official language of Kazakhstan is

a)Russia b)Kazakh c)englishd)german

4.How many nationalities live in Kazakhstan?

a)more than 10 b) more than 30c) more than 100d) more than 200

5.The biggest lake in Kazakhstan is

a)balkhashb)alakolc)zaysand)dzhasybai

6.The biggest river in Kazakhstan is

a)irtyshb)ilic)tobold)esil

7.The biggest mountain in Kazakhstan is

a)Tyan-shan b)Altay c)Dzhungarian Alatau d)Ural

8. When did Kazakhstan become independent?

a)1991b)1993c)1989d)1988

9. The currency of Kazakhstan is

a)dollar b)tenge c)rubble d)euro

10. Name of the president of Kazakhstan is

a) Nazarbaev b)Putin c)Lukashenko d)Masimov

11. What is the landmark of Astana?

a)Bayterekb)Medeoc)Khan-shatyr d)Ice palace :Astana”

12. Which sea is in Kazakhstan?

a) Caspian b)Black c)Red d)Azov

13.The former capital of Kazakhstan was:

a) Astana b)Karaganda c)Orenburg d)Almaty

14.What kind of state Kazakhstan is?

a)independent Republic b)federal republic c)monarchy

d)Islamic state

15.Northen border Kazakhstan shares with

a)China b)Kyrgyzstan c)Russia d)Turkestan

16.The color of national Kazakhstan flag is

a) amber b)blue c)golden d)red

17.The day of the capital city of Kazakhstan is

a) 7 June b)7 July c)6 June d)6 July

18. Kazakh horse riding is called

a) kyzkuu b)chess c)bayge d)kokpar

19. .One of the names of Astana

a) Tselinograd b)Verny c)Ak Meshit d)Karakum

20. State Emblems were accepted … June in 1992

a) in b)at c) on d) with





















http://trafaret-site.ru/wp-content/uploads/2008/12/decor-trafaret4.gif





Variant 12.



http://trafaret-site.ru/wp-content/uploads/2009/02/_traf24.gif


1.The Olympic champion, born in Kazakhstan

a)Radlov b)Ilyin c)Sarsekpaev d)Aubakirov

2.The Kazakhstan cosmonaut

a)Musabekov b)Sauranbaev c)Sarsekpaev d)Aubakirov

3.Tthe Medeu is situated in

a)Karaganda bAstana c)Almaty d)Kyzylorda

4.The first Kazakh scientist-traveller

a)Kunanbaev

b)Altynsarin

c)Ualikhanov

d)Aidarov

5. Pavlodar … in the north of Kazakhstan

a) is situated b) to be situated c) are situated d)is situating

6.the biggest deposit of rice

a)Shymken tb)Astana c)Kyzylorda d)Almaty

7The highest mountain in Kazakhstan

a)pik Khan-Tengrib)Medeu c)Bayanaul d)Astana

8.The head of the Kazakhstan government is

a)speaker b)queen c)lord chancellor d)president

9.The first name of Almaty

a)Ak Meshyt b)Verny c)Kereku d)Zhayik

10.The special status in Kazakhstan has the city

a) Kentau b)Taldykorgan c)Baikonyr d)Oskemen

11. The majority of Kazakhstan population is

a)non-believers b)muslims c)Christians d)buddhists

12.Which holiday is on the 22nd of March?

a) Capital city day b)Nauryz c)New Year d) Republic day

13.One of the names of Astana

a) Tselinograd b)Verny c)Ak Meshit d)Karakum

14.Abay Kunanbaev was

a)singer b)president c)poet d)sportsman

15.”Kazakh” means

a)big b)soft c)clever d)free spirit

16.The most ancient and a contemporary dwelling of nomads

a)yourta b)kyrgan c)horse d)airan

17.Famous Kazakhstan composer

a)Kyrmangazy b)Kunanbaev c)Aronuly d)Satpaev

18. Kazakh horse riding is called

a) kyzkuu b)chess c)bayga d)kokpar

19.The first Eurasian scientist

a) Al-Farabi b)Ualikhanov c)Satpaev d)Toraigyrov

20Tthe first lady of Kazakhstan is

a)Kasheva b)Nazarbaeva c)Tlesheva d)Rymbaeva



















http://trafaret-site.ru/wp-content/uploads/2008/12/decor-trafaret4.gif







Variant 13.


http://trafaret-site.ru/wp-content/uploads/2009/02/_traf24.gif


1.The most spread traditional instrument in Kazakhstan

a)kobyz b)syrna ic)dombra d)dangyra

2. How the nomads were called?

a)Stepnyaki b)batyrlar c)jigitter d)warriors

3.The territory of Kazakhstan covers

a)2 724 900 km2b)3 125 252 km2c)2 728 900 km2d)3 100 000 km2

4.the Kazakhstan border line is

a)12 290 km b)12 187 km c)13 187 km d)13 392 km

5.how many national symbols does Kazakhstan have?

a)2b)3c)4d)1

6.how many millionaire cities are there in Kazakhstan?

a)2b)1c)3d)5

7.Astana is situated on the river

a)Esil b)Irtysh c)Aral d)Obagan

8.how many letters are there in Kazakh alphabet?

a)38b)35c)42d)41

9.where is the central museum situated?

a)Karaganda

b)Astana

c)Almaty

d)Pavlodar

10. the Kazakh new year

a)Nauryz

b)Christmas

c)Betashar

d)Baiga





11.Kazakh language….spoken in Kazakhstan

a)am b) will c) were d) is

12. Kazakhstan is rich … a lot of mineral resources

a) in b)at c) on d)with

13.State Emblems were accepted … June in 1992

a) in b)at c) on d) with

14.The … of our country is sharply continental

a)population b) capital c) climate d)landscape

15. Pavlodar … founded in 1720

a) was b) are c) am d)has

16.The national …of Kazakhstan is tenge

a) currency b) symbol c) object d) sign

17. Many industrial products are… in Kazakhstan

a) manufactured b) grown c) eaten d) situated

18. Kazakhstan is a large country. Its … is about 2,7 mln square kilometers

a) population b)area c) landscaped) borders

19.The present Constitution … on August, 30 in 1995

a) was adopted

b) is adopted

c) am adopted

d) will be adopted

20. Translate: Бұл қанша тұрады?

a) Where do you live?

b) How much does it cost? c) How much money do you have? d) Where are you from?








http://trafaret-site.ru/wp-content/uploads/2008/12/decor-trafaret4.gif








Variant 14.


http://trafaret-site.ru/wp-content/uploads/2009/02/_traf24.gif


1.Thre are some … in Pavlodar, like Aluminum, Oil processing, etc.

a)orchards b) plants c) institutes, d) streets

2.The capital of Kazakhstan … to Astana in 1998

a) was transferredb) is transferredc) transferredd) be transferred

3. Translate: Неге сенің көңіл –куйін болмай тұр?

a) Why are you so sad?

b) ) Why are you laughing?

c) ) Why are you crying?

d) ) Why do you cry?

4. Kazakh poet

a)Satpaevb)Shakespearec) Dickensd) Abai Kunanbaev

5. Pavlodar … in the north of Kazakhstan

a) is situated b) to be situatedc) are situated d)is situating

6. Pavlodar … founded in 1720

a)wasb)are c) am d) is

7.The first Kazakhstan school was opened by

a)Alimbaev b)Altynsarin c)Kunanbaev d)Zhumabaev

8.The … in Pavlodar is less than in Almaty. It’s about 442, 900 people.

a)area b) population c) schools d) streets

9. Kazakhstan borders … five countries

a) of b) on c) at d) with

10. President …elected for four years

a) is b) are c) has d)will be

11.From the west Kazakhstan … washed by the Caspian and Aral seas.

a) has b) are c) were d) is

12.what is English for «жүрек»

a)heart b)flower c)life d)song


13. capital 1/of 2/is 3/ the 4/ what 5/ Kazakhstan 6?

a) 531246 b) 125364 c) 461523 d) 534126

14.the English for «Aстана» is

a)city

b)capital

c) area

d)district

15. Kazakhstan is situated … the north of Central Asia

a) in b) at c) on d) of

16. Kazakhstan … a highly developed country

a) is

b) are c) was d) has

17.Nauryz 1/ when 2/ celebrated 3/ is 4 ?

a) 3124 b) 1234 c) 2413 d) 3142

18.Today metallurgical and chemical industries … in Kazakhstan

a) are developed b) developed c) developed d) developed

19 Kazakhstan is situated almost … the center … Eurasian continent

a) on, in

b) in, of c) of, in d) in, at

20. Translate: Бұл қанша тұрады?

a) Where do you live?

b) How much does it cost? c) How much money do you have? d) Where are you from?
















http://trafaret-site.ru/wp-content/uploads/2008/12/decor-trafaret4.gif

Variant 15.


http://trafaret-site.ru/wp-content/uploads/2009/02/_traf24.gif


1. First, Pavlodar … Koryakovka ...:

a) is named b) to be named c) are named d) is name e) was named

2. Pavlodar is situated … the bank … the river Irtysh

a) in, of b) on, of c) to, at d) with, on e) of, to

3. Nine- tenth of the territory of Kazakhstan is … a) plain b) rivers c) steppe d) lakes e) mountains

4. The national … of Kazakhstan is eagle

a) currency b) symbol c) object d) bank e) sign

5. Where is Kazakhstan situated?

a) Europa b) Asia c) Africa d) Southern America e) Northern America

6. Who is a president of Kazakhstan?

a) Putin b) Obama c) Nazarbaev d) Merkel e) Lukoshenko

7. Kazakhstan 1/ language 2/ what 3/ the 4/ is 5/ of 6/ state 7 ?

a) 5317246 b) 1725364 c) 4617523 d) 3146275 e) 3547261

8. Kazakhstan … by president

a) was governed b) is governed c) am governed d) be governed e) has governed

9. Translation of the word "көше":

a) street b)home c)library d)schoole)underground

10. Translation of the word "табиғат":

a) deplete b)avoid c)humidity d)focus e)nature

11. What name the holiday of 22 March?

a) New Year b) Nauryz c) it`s not holiday d) Victory Day e) St. Valentine`s Day

12. Independence Day in Kazakhstan:

a) 16 th of December b) 30 th of August c) 22 nd of March d) 5 th of May e) 31 th of August

13. The main religion in Kazakhstan:

a) Islam b)Christianity c)Catholicism d) Buddhism e)Shintoism

14. How many letters are there in Kazakh alphabet?

a) 42 b) 43 c) 33 d) 36 e) 26

15.”kazakh” means:

a)big b)soft c)clever d)free spirit

16.the most ancient and a contemporary dwelling of nomads

a)yourta b)kyrgan c)horse d)airan

17. The founder of Nogai Orda:

a) Edyge b) Timur c) Zhoshi d) Galdan-Ceren e) Kerei

18. The symbol of Astana:

a) Big Ben b)The Eiffer Tower c)Red Square d)Baiterek e)The State of Liberty

19. The name of the president`s wife:

a) Angelina b) Lyudmila c) Sara d) Hillary e) Monica

20. Make sentence in correct order:

a) Your parents speak in Kazakh often? b)Do your parents often speak in Kazakh?

c)Often speak in Kazakh your parents? d)Often your parents speak in Kazakh?

e)Speak in Kazakh often your parents?


























http://trafaret-site.ru/wp-content/uploads/2008/12/decor-trafaret4.gif







Keys:

Variant 1.

1 - b

2 - c

3 - b

4 - d

5 - b

6 - d

7 - a

8 - b

9 - a

10 - a

11 - d

12 - b

13 - c

14 - b

15 - b

16 - c

17 - b

18 - a

19 - c

20 -a




Variant 2.

1 - a

2 - a

3 - b

4 - a

5 - c

6 - a

7 - a

8 - d

9 - a

10 - e

11 - a

12 - a

13 - e

14 - b

15 - a

16 - c

17 - e

18 - d

19 - a

20 - b




Variant 3.

1 - b

2 - c

3 - a

4 - b

5 - b

6 - c

7 - b

8 - c

9 - a

10 - b

11 - b

12 - c

13 - a

14 - a

15 - a

16 - a

17 - d

18 - b

19 - c

20 - a




Variant 4.

1 - c

2 - a

3 - a

4 - a

5 - a

6 - b

7 - a

8 - a

9 - a

10 - d

11 - a

12 - a

13 - a

14 - d

15 - d

16 - b

17 - a

18 - a

19 - a

20 - c




Variant 5.

1 - b

2 - b

3 - a

4 - b

5 - b

6 - c

7 - b

8 - d

9 - c

10 - c

11 - a

12 - d

13 - b

14 - b

15 - b

16 - a

17 - a

18 - d

19 - c

20 - b


Variant 6.

1 - b

2 - c

3 - a

4 - b

5 - c

6 - a

7 - a

8 - a

9 - e

10 - a

11 - e

12 - a

13 - b

14 - a

15 - b

16 - b

17 - a

18 - b

19 - a

20 - a




Variant 7.

1 - d

2 - c

3 - c

4 - a

5 - a

6 - a

7 - a

8 - a

9 - a

10 - d

11 - a

12 - a

13 - b

14 - a

15 - b

16 - b

17 - c

18 - a

19 - d

20 - c


Variant 8.

1 - d

2 - c

3 - b

4 - b

5 - c

6 - a

7 - b

8 - d

9 - a

10 - d

11 - a

12 - b

13 - a

14 - a

15 - a

16 - b

17 - a

18 - a

19 - c

20 - b


Variant 9.

1 - c

2 - c

3 - b

4 - c

5 - b

6 - d

7 - c

8 - b

9 - a

10 - e

11 - d

12 - a

13 - a

14 - a

15 - a

16 - a

17 - c

18 - b

19 - b

20 - a


Variant 10.

1 - a

2 - c

3 - c

4 - d

5 - a

6 - b

7 - b

8 - a

9 - c

10 -a

11 - d

12 - a

13 - c

14 - b

15 - a

16 - b

17 - b

18 - b

19 - b

20 - d


Variant 11.

1 - d

2 - a

3 - b

4 - c

5 - a

6 - a

7 - a

8 - a

9 - b

10 -a

11 - c

12 - a

13 - d

14 - a

15 - c

16 - b

17 - d

18 - d

19 - a

20 - a


Variant 12.

1 - b

2 - d

3 - c

4 - c

5 - a

6 - c

7 - a

8 - d

9 - b

10 -c

11 - b

12 - b

13 - a

14 - c

15 - d

16 - a

17 - a

18 - c

19 - b

20 - b


Variant 13.

1 - c

2 - a

3 - a

4 - d

5 - b

6 - b

7 - a

8 - c

9 - c

10 -a

11 - d

12 - a

13 - a

14 - c

15 - a

16 - a

17 - a

18 - b

19 - a

20 - b


Variant 14.

1 - b

2 - a

3 - a

4 - d

5 - a

6 - a

7 - b

8 - b

9 - b

10 -a

11 - d

12 - a

13 - d

14 - b

15 - a

16 - a

17 - c

18 - a

19 - b

20 - b


Variant 15.

1 - e

2 - b

3 - c

4 - b

5 - b

6 - c

7 - e

8 - b

9 - a

10 -e

11 - b

12 - a

13 - a

14 - a

15 - d

16 - a

17 - a

18 - d

19 - e

20 - b























































































a














Краткое описание документа:

Данное пособие состоит из 15 вариантов, по 20 вопросов в каждом тестовом задании.            Задания содержат лингвистическую и страноведческую информацию.

Цель пособия: изучение, ликвидация пробелов в изучении истории родного края , систематизация, расширение и углубление страноведческих знаний, обретение практических навыков, развитие способностей применять знания в реальных жизненных ситуациях.

Пособие рекомендуется для учащихся 5-9 классов с целью определения своих познавательных способностей, а также повышения образовательного уровня (задания содержат вопросы по грамматике английского языка, казахскому языку, истории и географии Казахстана) Учителя английского языка могут использовать учебно-методическое пособие для контроля знаний учащихся в учебном процессе.

 

 

 

 

Автор
Дата добавления 24.03.2015
Раздел Другое
Подраздел Тесты
Просмотров328
Номер материала 455911
Получить свидетельство о публикации

Похожие материалы

Включите уведомления прямо сейчас и мы сразу сообщим Вам о важных новостях. Не волнуйтесь, мы будем отправлять только самое главное.
Специальное предложение
Вверх