Добавить материал и получить бесплатное свидетельство о публикации в СМИ
Эл. №ФС77-60625 от 20.01.2015
Инфоурок / Украинский язык / Конспекты / Урок по украинскому языку на теме "Цікаві фразеологізми" (6 класс)

Урок по украинскому языку на теме "Цікаві фразеологізми" (6 класс)


До 7 декабря продлён приём заявок на
Международный конкурс "Мириады открытий"
(конкурс сразу по 24 предметам за один оргвзнос)

  • Украинский язык

Поделитесь материалом с коллегами:

Тема: Цікаві фразеологізми

Мета:

  • поглибити знання учнів з даної теми; навчитися пояснювати значення фразеологізмів і доречно їх уживати;

  • розвивати спостережливість, логічне мислення, уміння аналізувати, узагальнювати;

  • виховувати повагу до слова, підтримувати інтерес до вивчення рідної мови.

Тип уроку: комбінований.

Методи та прийоми: слово вчителя, бесіда, робота в парах, тести, гра «Відгадай фразеологізм», Метод «Незакінчене речення»





Хід уроку

І. Організація класу.

1. Привітання з учнями.

2. Перевірка готовності учнів до уроку.

3. Створення сприятливої атмосфери на уроці.

- Погляньте один на одного, посміхніться, побажайте один одному успіхів і налаштуйтеся працювати.


ІІ. Актуалізація опорних знань.

Бесіда

  • Який розділ про мову вивчає фразеологізми? (Фразеологія)

  • Що таке фразеологізми? (стійкі словосполучення, які за значенням дорівнюють одному слову)

  • Які джерела фразеологізмів? (усна народна творчість, крилаті вислови, давньогрецька міфологія, прислів’я та приказки, Біблія)

  • Як фразеологізм виступає в реченні?(Як один член речення)


ІІІ. Оголошення теми та мети уроку. Мотивація навчання школярів.

Слово вчителя

  • Я ви здогадались сьогодні тема нашого уроку «Фразеологізми», на цьому уроці ми пригадаємо що таке фразеологізми, будемо пояснювати значення фразеологізмів для того, щоб доречно вживати їх у мовленні.

Кожна людина, яка досконало володіє рідною мовою, користується її багатствами повною мірою. Саме тому, щоб долучитися до числа знавців української мови, ми повинні вміти користуватися фразеологізмами.



ІV. Формування і вдосконалення знань,умінь,навичок.

Слово вчителя.

  1. Робота з текстом. (роздатковий матеріал)

Прочитайте текст, знайдіть фразеологізми, поясніть їхнє значення.


Ну й дідусь мій, Веремій!

Що він каже? Зрозумій.

Братик спать ніяк не хоче:

Хоч і сонні в нього очі,

Вередує: - Я не ляжу!

А дідусь ласкаво каже:

- От якби ти зараз ліг –

Ти б заснув без задніх ніг!

Братик ліг, питає в нього:

- Де ж у мене задні ноги?

Ну й дідусь мій, Веремій!

Що він каже? Зрозумій.

Я, сестричка й менший брат

Втрьох збирали виноград,

Сперечалися ми все:

Хто з нас кошик понесе?

Дідуся ми розгнівили:

- Що ви кашу заварили?

- Де ж та каша? – мовив брат. –

Ми ж збирали виноград!

Ну й дідусь мій, Веремій!

Що він каже? Зрозумій.


(Відповідь: без задніх ніг – втомився; кашу заварили – неприємна ситуація)


  1. Вправа 1.

Завдання. Вибрати та записати, який фразеологізм відповідає слову:

  1. Ніколи: тоді як рак свисне; дійти до краю; бити байдики.

  2. Дошкуляти: грати на нервах; намолоти дурниць; намотати собі на вус.

  3. Сумний: горить у руках; мов у воду опущений; нести хрест.

  4. Осоромитися: грати першу скрипку; сісти маком; вскочити в сливки.

  5. Перемогти: терпіти скруту; дійти до краю; узяти гору.

  6. Щасливий: сім п’ятниць на тиждень; бути на сьомому небі; злий геній.

  7. Викрити: хоч око виколи; кури не клюють; зірвати маску.

  8. Приборкати: як корова язиком злизала; обламати роги; язиком чесати.





  1. Робота біля дошки

Записати речення, визначити яким членом речення виступає фразеологізм.

Ви послухайте його і на вус намотайте. (присудок)

Пішов козак світ за очі. (обставина)



  1. Робота в парах.

Завдання. Доповніть фразеологічні звороти, розгадавши малюнок. Запишіть їх у зошит. Пояснити їх значення.

hello_html_mece4aa6.png
















Відповідь: Мов води в рот набравши – (мовчати), вийти сухим з води (уникнути покарання), тягти за язик (змушувати говорити), стояти над душею (надокучати), їхати зайцем – (безкоштовно).

  1. Робота біля дошки

Завдання. Користуючись довідкою дібрати до поданих фразеологічних зворотів антонімічні. З двома на вибір скласти речення.

1) Хоч голки збирай — ... . 2) Рукою подати — ... . 3) Як з хреста знятий — ... . 4) Як кішка з собакою — ... . 5) Приходити до пам’яті — ... .

Довідка: втратити свідомість;за тридев’ять земель; кров з молоком; хоч око виколи; душа в душу.



Відповідь: 1 – хоч око виколи, 2 – за тридев’ять земель, 3– кров з молоком, 4 – душа в душу, 5 - втратити свідомість.

На вулиці так темно хоч око виколи. Молодята живуть душа в душу.



  1. Гра «Відгадай фразеологізм»

Відгадати, який фразеологізм зображений на малюнку. (див. Додаток)

Відповідь:

Як кіт наплакав – дуже мало

Водити за ніс – обдурити

Кури не клюють – багато

Чесати язика – багато розмовляти

Клювати носом – дрімати

Ахіллесова п’ята – вразливе місце

За словом у кишеню не лізти – бути дотепним

Палець у рот не клади – може постояти за себе

Плювати в стелю – нічого не робити

V. Закріплення матеріалу

Розв’язати тестові завдання


  1. Про значення фразеологізмів можна довідатися у:

а) орфоепічному словнику;

б) тлумачному словнику;

в) фразеологічному словнику;

г) орфографічному словнику.


  1. Позначити рядок, у якому подано значення фразеологізму йти на муху з обухом:

а) когось набридливо й уїдливо діймати, дратувати;

б) витрачати великі зусилля на щось незначне, не варте уваги;

в) бути задеркуватим, гордовитим, пихатим;

г) виявляти незадоволення, роздратування кимось або чимось.


  1. Позначити речення, що містить фразеологізм із значенням зазнаватися:

а) водити за ніс, а правди не скаже;

б) полову їсть, а кирпу гне;

в) говорить, як лисиця, а за пазухою камінь держить;

г) п’ятами киває, бо діла не знає.


  1. Позначте фразеологізм, що є синонімом до слова визволятися:

а) пройти і Крим, і Рим, і мідні труби;

б) ставати на диби;

в) встромляти палиці в колеса;

г) рвати кайдани.


  1. Позначте фразеологізм, що є антонімом до слова ледарювати:

а) мозолити руки;

б) починати з нуля;

в) відставляти губу;

г) бити лихом об землю.


  1. Позначте рядок із фразеологізмами, що є синонімічними до виразу «байдики бити»:

а) зуби їсти, побувати в бувальцях, пройти крізь вогонь і воду;

б) ловити гав, давати горобцям дулі;

в) купатися в золоті, жити, як вареник у маслі;

г) продавати зуби, справляти смішки.


  1. Позначте рядок із фразеологізмом, що є антонімічним до виразу опускати руки:

а) влипнути в халепу;

б) сміятися на кутні;

в) держати хвіст бубликом;

г) змішати з болотом.

  1. Позначте рядок із фразеологізмом, що походить із мовлення спортсменів:

а) чекати біля моря погоди;

б) грати першу скрипку;

в) честь мундира;

г) удар нижче пояса.


  1. Позначте рядок із фразеологізмом, що походить із мовлення водіїв:

а) між молотом і ковадлом;

б) тріщати по швах;

в) відпускати гальма;

г) хід конем.


  1. Фразеологізм нести свій хрест походить із:

а) Біблії;

б) античної міфології;

в) художньої літератури;

г) народного побуту.


  1. Позначте речення, що містить фразеологізм, який походить з античних джерел:

а) Яка це іродова душа кидається глеками?

б) А стара скупенькою була, взявшись в боки, лазаря завела.

в) Це була його ахіллесова п’ята!

г) Розбивають вчені між собою глеки: хто ж таки древніший – ми чи давні греки?


  1. У реченні фразеологізм:

а) не є членом речення;

б) є одним членом речення;

в) кожне слово фразеологізму є окремим членом речення;

г) може бути або може не бути членом речення залежно від свого походження.

Взаємоперевірка!

Ключ до тестів: 1-В; 2-Б; 3-Б; 4-Г; 5-А; 6-Б; 7-В; 8-Г; 9-В; 10-А; 11-В; 12-Б.


VІ. Підсумок уроку.

Метод «Незакінчене речення»

На цьому уроці найцікавішим для мене було …

На цьому уроці найважчим для мене було …


VІІ. Домашнє завдання. Написати твір-мініатюру, використавши кілька фразеологізмів: Мудрість – окраса людини.












































ДОДАТОКhello_html_m15a193f1.pngC:\Users\Администратор\Desktop\LnXNjhIUy8c.jpghello_html_m5817ab51.pngC:\Users\Администратор\Desktop\i.jpegC:\Users\Администратор\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\LnXNjhIUy8c.jpgC:\Users\Администратор\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\LnXNjhIUy8c.jpghello_html_68cd1984.pnghello_html_4d2beac7.pnghello_html_m61c1961a.png

















Розробка уроку з української мови


Цікаві фразеологізми






Підготувала

вчитель української мови

та літератури

Клімашевська І.К.


57 вебинаров для учителей на разные темы
ПЕРЕЙТИ к бесплатному просмотру
(заказ свидетельства о просмотре - только до 11 декабря)

Автор
Дата добавления 02.02.2016
Раздел Украинский язык
Подраздел Конспекты
Просмотров569
Номер материала ДВ-407114
Получить свидетельство о публикации
Похожие материалы

Включите уведомления прямо сейчас и мы сразу сообщим Вам о важных новостях. Не волнуйтесь, мы будем отправлять только самое главное.
Специальное предложение
Вверх