Добавить материал и получить бесплатное свидетельство о публикации в СМИ
Эл. №ФС77-60625 от 20.01.2015
Инфоурок / Иностранные языки / Другие методич. материалы / Внеклассное мероприятие для обучающихся 1-х курсов, «Викторина на тему : “Do you know English and English speaking countries?”

Внеклассное мероприятие для обучающихся 1-х курсов, «Викторина на тему : “Do you know English and English speaking countries?”

  • Иностранные языки

Поделитесь материалом с коллегами:

Внеклассное мероприятие для обучающихся 1-х курсов, «Викторина на тему :

Do you know English and English speaking countries?”

"Знаешь ли ты английский и англоговорящие страны?"»

Цели:

  • повышение мотивации к изучению английского языка;

  • воспитание любви и уважения к странам изучаемого языка;

  • знакомство обучающихся с интересными и малоизвестными фактами по географии, истории, культуре стран изучаемого языка;

  • развитие социокультурной компетенции;

  • расширение кругозора обучающихся.

Задачи:

  • развивать умение воспринимать информацию на слух;

  • совершенствовать навыки говорения;

  • развивать умение выбирать рациональные способы работы, умение работать коллективно;

  • развивать речь, мышление, сенсорную, эмоционально-волевую области.

Оборудование к уроку:

  • компьютер;

  • проектор;

  • экран;

  • CD проигрыватель;

  • раздаточный материал (ответные листы).

Ход викторины

Обчающиеся предварительно были разделены на две команды. В каждой команде по 6 человек. Каждая команда сидит за одним столом, где заранее приготовлен лист для отгадывания названия и ручка. Кабинет оформлен с учетом страноведческой тематики – плакатами, газетами, флагами, сувенирами, постерами.

Вступительное слово преподавателя

You are going to have a quiz to day devoted to English and English - speaking countries. Let’s see the plan of the quiz and the number of points you can get for each part. 

  1. The United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland ( 8 points)

  2. The United States of America (8 points)

  3. Australia and Canada ( 6 points)

  4. Borrowings ( 27 points)

  5. Speaking ( 5 points)

  6. Guess the music ( 5 points)

  7. Proverbs ( 10 points)

The total number of points you can get is 69. Before we start the quiz each team should introduce youselves. Please you are welcome (обучающиеся знакомят со своей командой).

  1. The United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland.

Teacher:

-You should choose the correct answer out of the four given a, b, c or d. The task will appear on the screen only for some seconds and then disappear, so you should think quickly. Write your answers on the answer sheets. After you have finished your answers will be assessed by the judge (another teacher of English). Let’s start.

  1. How many parts does the UK consist of

  1. 2 b) 3 c) 4 d) 5

  1. What is the name of the British flag?

  1. The flag of Britain

  2. Stars and Stripes

  3. Union Jack

  4. Union Black

  1. The highest mountain in Britain?

  1. Snowdon

  2. Mc Kinley

  3. Ben Nevis

  4. Elbrus

  1. The floral symbol of Scotland?

  1. A red rose

  2. A daffodil

  3. A shamrock

  4. A thistle

  1. Where is the Speaker’s Corner situated on?

  1. St.James Park

  2. Hyde Park

  3. The Trafalgar Square

  4. Near the Big Ben

  1. The official residence of the Queen Elizabeth?

  1. Westminster Abbey

  2. Buckingham Palace

  3. The Houses of Parliament

  4. The White House

  1. Christopher Wren was a famous

  1. Politician

  2. Architector

  3. Poet

  4. singer

  1. Where was the home of the famous group “Beatles”?

  1. London

  2. Manchester

  3. Liverpool

  4. Bristol

- Let me collect your answer sheets.

Teacher:

-Now I’d like to present some interesting information connected with the lives of the British monarchs. (Слайд с интересными фактами из жизни Генриха VIII.)

  1. The United States of America

The next part of the quiz is about the USA. The task is the same – multiple choice. The time is limited. Let’s start.

  1. What kind of state is the USA?

A) republic B) parlamentary monarchy C) monarchy

2) What beautiful waterfall is situated in the USA?

A) Niagara B) Victoria C) Anchel

3) In which city is Hollywood?

A) New York B) San Francisco C) Los Angeles

4) Where is the Statue of Liberty situated?

A) in the New York Habour B) in the Gulf of Mexico C) in the Irish Sea

5) What is the name of the first U. S. national park?

A) Pick District National Park B) Yellowstone C) Hyde Park

6) Which sport is considered to be the national pastime of America?

A) rugby B) basketball C) baseball

7) Name the 1954 Nobel Laureate in Literature who wrote "The Sun Also Rises".

A) Elizabeth Michel B) Ernest Hemingway C) Mark Twain

8) Which American rock-and-roll star lived in Memphis, Tennessee?

A) Alan Freed B) Jimmy Rogers C) Elvis Presley

9) Which country presented the U. S. with the Statue of Liberty?

A) Germany B) France C) Argentina

10) Which American astronaut first stepped on the surface of the Moon?

A) Neil Armstrong B) Frank Borman C) John Glenn

-Let me collect your answer sheets. While the judge is checking the answers let us see the correct answers. (Во время проверки заданий разбираются ответы на вопросы)

Teacher:

-Now Id like to present some interesting facts to you. (Чтение и комментарий к слайдам о государственной печати США.)



  1. The next part of the quiz is about another English-speaking countries - Canada and Australia. Choose the correct answer a, b, c or d.

  1. The capital of Canada is …

  1. Toronto

  2. Montreal

  3. Quebec

  4. d) Ottawa

  1. Which animal is an official emblem of Canada?

  1. the beaver

  2. b) the moose

  3. c) the polar bear

  4. d) the black cat

  1. Which Canadian singer had a worldwide hit with a song from the Titanic movie?

  1. Avril Lavigne

  2. Shania Twain

  3. Celine Dion

  4. Diana Krall

  1. The Canadian head of state is

  1. the Queen

  2. the President

  3. the Prime Minister

  4. the Governor General

  1. Match the animals with their names. The task is different from the previous ones, you’ll have to match the animals with their pictures. The time is limited - one minute, after this the task will disappear from the screen. Let’s start.

-Let me collect your answer sheets. While the judge is checking the answers let us see the correct answers. (Разбор правильных ответов.)

-Now I’d like to present some interesting information connected with Australia. (Чтение слайдов и выполнение шуточных заданий про Австралийский английский.)

  1. Borrowings.

Teacher:

-The next task is about the English language, its borrowings. Your task is to decide which language the word was borrowed from and fill in the table. Even if you do not know the answer, try to think logically and guess the correct answer.

-Let me collect your answer sheets. While the judge is checking the answers let us see the correct answers. (Правильные ответы.)

  1. Speaking.

-Dear, students. Your homework was to prepare some information about the places of interests in the UK. Lets start with the first team (обучающиеся знакомят с достопримечательностями Лондона)

  1. Proverbs

  1. Better to do well than to say well

  2. Lost time is never found again

  3. The least said, the soonest mended

  4. Live and learn

  5. Well begun is half done

  6. A little pot is soon hot

  7. A word is enough to the wise

  8. Where there is a will, there is a way

  9. Art is long, life is short

  10. Choose an author as you choose a friend


  1. Век живи – век учись

  2. Лучше хорошо поступать, чем хорошо говорить

  3. Доброе начало – половина дела

  4. Больше дела, меньше слов

  5. Потерянного времени никогда не воротишь

  6. Где хотенье, там и уменье

  7. Книга – лучший друг

  8. Искусство вечно, (а) жизнь коротка                                

  9. Умный слышит в полслова

  10. Мал да удал

Teacher:

-Now let’s learn some facts about the Death Valley. Who knows anything about it?

Read the information on the screen and look at the pictures.

  1. Guess the music

Teacher:

-The next contest is the most exciting one. It’s Guess the Melody. You will listen to 5 melodies or songs and you have to decide what country this melody is associated with and if it is a song, guess the singer. ( Avril Lavigne – “Girlfriend”, Elvis Presley – “Rock-n-Roll”, Madonna – “Hung up”, Michael Jackson – Earth song”, The Beatles – “Yesterday”).

VIII. Conclusion.

-Dear participants, it’s just time to know who was the winner of our game. Dear judges, tell us the score of the game, please. The team … is the winner. My best congratulations! Thanks for the game! (после выполнения задания подсчитываются баллы за правильные ответы, затем подводится общий итог, выявляется победитель и происходит награждение победителей).

Ключи к заданиям

    1. The United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland.

  1. c

  2. c

  3. c

  4. d

  5. b

  6. b

  7. b

  8. c

    1. The United States of America

  1. a

  2. a

  3. c

  4. a

  5. b

  6. c

  7. b

  8. c

  9. b

  10. a

    1. The next part of the quiz is about another English-speaking countries - Canada and Australia.

  1. d

  2. a

  3. c

  4. d

VI. Proverbs

  1. b

  2. e

  3. d

  4. a

  5. c

  6. j

  7. i

  8. f

  9. h

  10. g



Выберите курс повышения квалификации со скидкой 50%:

Автор
Дата добавления 28.09.2016
Раздел Иностранные языки
Подраздел Другие методич. материалы
Просмотров57
Номер материала ДБ-217850
Получить свидетельство о публикации
Похожие материалы

Включите уведомления прямо сейчас и мы сразу сообщим Вам о важных новостях. Не волнуйтесь, мы будем отправлять только самое главное.
Специальное предложение
Вверх