Добавить материал и получить бесплатное свидетельство о публикации в СМИ
Эл. №ФС77-60625 от 20.01.2015
Инфоурок / Иностранные языки / Тесты / Задания для олимпиады по английскому языку в 9 классе
ВНИМАНИЮ ВСЕХ УЧИТЕЛЕЙ: согласно Федеральному закону № 313-ФЗ все педагоги должны пройти обучение навыкам оказания первой помощи.

Дистанционный курс "Оказание первой помощи детям и взрослым" от проекта "Инфоурок" даёт Вам возможность привести свои знания в соответствие с требованиями закона и получить удостоверение о повышении квалификации установленного образца (180 часов). Начало обучения новой группы: 26 апреля.

Подать заявку на курс
  • Иностранные языки

Задания для олимпиады по английскому языку в 9 классе

библиотека
материалов

Комплекс заданий олимпиадного характера

По английскому языку

для учащихся 9 класса

1. «Аудирование»

Задание

Вы услышите разговор между братом и сестрой о летних каникулах. Определите, какие из приведённых утверждений (А1 – А7) соответствуют содержанию текста(1), какие не соответствуют (2) и о чём в тексте не сказано, то есть на основании текста нельзя дать ни положительного, ни отрицательного ответа (3). Обведите номер выбранного вами варианта ответа. Вы услышите запись дважды.

А1 Katie’s initial view about Paul’s summer plans is entirely positive.

1) True 2) False 3) Not stated

A2 Katie enjoys department store work.

1) True 2) False 3) Not stated

A3 They finally agree that there is no excuse for

not being computer literate.

1) True 2) False 3) Not stated

A4 In the summer Paul will work individually with every trainee.

1) True 2) False 3) Not stated

A5 Paul has been a volunteer before.

1) True 2) False 3) Not stated

A6 Katie never volunteered for anything.

1) True 2) False 3) Not stated

A7 Paul believe they share the same motives for

their summer holidays.

1) True 2) False 3) Not stated


Использованные источники: Е.Н. Соловова, John Parsons Английский язык. Практикум. Аудирование.

Ключ к заданию: А1 - 2, А2- 3, А3 -1, А4 – 1, А5 – 1, А6 – 3, А7 - 1

2. «Чтение»

Big Jim

Mike was proud to wear the uniform of a bus driver. He felt good when he helped people. And he liked driving all around the town and the countryside. He wasn`t a big man, but he was one of the best bus drivers in the city.
One day, Mike went to the bus station as usual. As always, he started his bus but drove along his usual way. For the first few stops, everything was normal. A few people got on his bus. Mike took their money and gave them their tickets. A few people got off the bus. Then, when Mike got to the bus stop on Elm Road, a huge man was waiting for the bus. The man was tall and his long arms were full of muscles. He stepped up onto the bus. He looked at Mike and said, `I`m Big Jim. Big Jim doesn`t pay.` Then he sat at the back of the bus. Mike was surprised about this, and he was also upset. But Jim was so big, Mike wasn`t sure what to do.
The next day, Big Jim was again waiting at the Elm Road stop. Again he got on the bus and said, `Big Jim doesn`t pay.` It happened this way every day for several days. Mike continued to be unhappy about this situation. Jim could be dangerous. What would happen if Mike tried to make him pay? Then Mike had an idea. He started going to the gym. He lifted weights. He took a class in boxing. He started running every day for exercise. After a few weeks, Mike had become very fit and strong. He felt confident.
One day, Mike went to the bus station. As always, he started his bus and drove along his usual way. For the first few stops, everything was normal. A few people got on the bus. He took their money and gave them their tickets. A few people got off the bus. Then, when Mike got to the bus stop on Elm Road, there was Big Jim, waiting for the bus as usual. The big man boarded the bus and, as always, said, `Big Jim doesn`t pay.`
Mike was ready. He knew what to do. He stood up. He looked Big Jim in the eye. He said, `Why doesn`t Big Jim pay?`
Big Jim had a surprised look on his face. Then he reached in his pocket, pulled out a small card, and said, `Because Big Jim has got a six-month bus pass.`



Задание 1. Read the story and answer: true or false?

  1. Mike thought his job was boring.

  2. Big Jim never bought a ticket when he got on the bus.

  3. At first, Mike wasn`t afraid of Big Jim.

  4. Mike worked hard so he would be ready to make Big Jim pay.

  5. Mike and Big Jim had a fight.

  6. Big Jim used a bus pass, not single ticket.

Задание 2. Use the words to complete the summary

afraid fight money paid pass pay paying ticket times upset

When Big Jim first got on the bus, Mike expected him to buy a 1______. When Big Jim didn`t buy one, Mike felt 2___because he thought Big Jim was trying to travel on the bus without 3_____. After Big Jim didn`t buy a ticket several 4_____, Mike decided he needed to ask Big Jim to 5______. But he was 6____of Big Jim. To prepare himself to ask Big Jim for 7_____, Mike exercised to have a 8_____with Big Jim. Instead, Big Jim showed Mike that he had already 9______- when he had bought a six-month 10_______.





Использованные источники: Всероссийская Олимпиада школьников по иностранным языкам. Английский язык. / Сост. Ю.Б. Курасовская, В.В. Копылова, В.Н. Симкин; Науч. ред. Э.М.Никитин. - М.: АПКиППРО,



Ключи к заданиям: 1F, 2T, 3F, 4T, 5F, 6T.

1 ticket 2 upset 3 paying 4 times 5 pay 6 afraid 7 money 8 fight 9 paid 10 pass

3. «Лексика»

Задание: For questions 1-10, read the text below and

choose A, B, C or D to fill in the gaps.



J.K. Rowling is the author of a successful series of books. She uses the initials J.K. because her publishers thought that a book by a woman might not appeal _________ (11) boys. Rowling was born in 1965 and brought up in England and South Wales. After she finished university, she got a job in London.

In 1990, while she was traveling from Manchester to London, her train was held _________ (12) and during the four-hour delay she got the idea of writing about a young wizard. In 1991 she ________ (13) to Portugal, where she had a job teaching English, and she ___________ (14) the manuscript for the first Harry Potter book with her. She returned to Britain in 1993 and carried _______ (15) writing it. Rowling completed Harry Potter and The Philosopher’s Stone in 1995. Twelve publishers turned _________ (16) before Bloomsbury agreed to publish it. The decision was apparently ________ (17) by the young daughter of the company’s chairman, who loved the first chapter of the book.57 In 1995 Bloomsbury advised Rowling that she had little chance _________ (18) making money writing children’s books. Today she has a fortune of around $ 1 billion. Rowling believes that people who have a lot of money should ________ (19) sure they use it responsibly. For this reason, she has given ________(20) millions of dollars to charitable causes.

11 A for B of C on D to

12 A up B on C in D back

13 A arrived B left C reached D went

14 A brought B fetched C came D took

15 A off B on C over D through

16 A it down B down it C it up D up it

17 A had B done C given D made

18 A to B for C of D about

19 A do B make C have D get

20 A away B back C in D out

Использованные источники: Всероссийская Олимпиада школьников по иностранным языкам. Английский язык. / Сост. Ю.Б. Курасовская, В.В. Копылова, В.Н. Симкин; Науч. ред. Э.М.Никитин. - М.: АПКиППРО,

Ключ к заданию: 11 D 12 A 13 D 14 D 15 B 16 A 17 D 18 C 19 B 20 A



4. «Грамматика»

Choose the best option and mark A, B, C or D.

1. A horse has got___ legs.

A for B fore C fort D four

2. There`s a cinema in the town centre____there?

A isn`t it B hasn`t C wasn`t D doesn`t

3. It`s Sunday so I_____get up early.

A haven`t to B didn`t had C hadn`t to D don`t have to

4. Does Marcus earn___money?

A many B lots C the D a lot of

5. Have you ever ____to Bangkok?

A go B been C went D gone

6. If the weather is good, I____the children to the park.

A took B taken C take D have taken

7. This is the_____film I`ve ever seen.

A worse B most bad C bad D worst

8. When____the party?

A have you left B has gone C did you left D did you leave

9. Dad can`t come to the phone because he____the dinner.

A will cook B is cooking C cooks D cooked

10. _____happened to your car? It`s scratched!

A Which B Who C What D Why

11. He needs____new printer. He should buy one soon.

A some B the C a D an

12. The train has probably left _____.

A yet B already C still D just

13. There is____ at home. I`ve been ringing all day.

A no one B everyone C someone D anyone

14. I thought the book was very ______.

A excitement B exciting C excited D excite

15. The dentist told me______my teeth after every meal.

A to clean B clean C cleaning D cleaned

16. Mercedes______a new car. It`s called the Smart car.

A had built B have built C build D building

17. _____from Italy ?

A Does you come B Am you come C Do you come D Are you come

18. The hotel _____ by a large fire.

A is destroyed B destroy C was destroyed D destroys

19. Ouch! I____my finger!

A `m just cutting B had just cut C `ll just cut D `ve just cut

20. Look! The cat is in the tree. We should ___it.

A help B helping C to help D will help

Ключ к заданию: 1 D 2 A 3 D 4 D 5 B 6 C 7 D 8 D 9 B 10 C11 C12 B13 A14 B15 A16 B17 C18 C19 D20



5. «Страноведение»

Задание: What do you know about The UK?

1. What is the official name of the country whose language you study?
a) Great Britain b) England c) the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland

2. How many countries does the United Kingdom consist of?
a) four b) three c) two

3. What is the capital of the UK?
a) Cardiff b) Dublin c) London

4. What is the symbol of England?
a) a bald eagle b) Britannia c) a rose

5. What is the fastest way to cross the English Channel?
a) through the Channel Tunnel b) by boat c) by ferry

6. What is the most important airport in Great Britain?
a) Heathrow Airport b) Gatwick Airport c) Stansted Airport

7. English children start going to school at the age of:
a) 7 b) 6 c) 5

8. There are 2 days a week when British pupils don’t go to school. They are:
a) Sunday and Monday b) Friday and Saturday c) Saturday and Sunday

9. Who helps schoolchildren to cross the street near the school?
a) a policeman b) a lollipop man c) a fireman

10. What is the school-leaving age in the United Kingdom?
a) 16 b) 13 c) 18

11. What is the highest mark in British schools?
a) A b) C c) G

12. What is the London residence of Queen Elizabeth II?
a) the Tower of London b) Windsor Castle c) Buckingham Palace

13. Where is Nelson’s Column situated? 
a) in Parliament Square b) in Trafalgar Square c) in Piccadilly Circus

14. Earth Day is celebrated:
a) in winter b) in summer c) in spring

15. RSPCA is a charity that:
a) helps animals b) organizes meetings and parties in schools c) sells books and pictures

16. The environment organization is:
a) Oxfam b) Save the children c) Greenpeace

17. Which of these cities is not in Britain?
a) New York b) London c) Oxford

18. Lewis Carol was:
a) a teacher b) an actor c) a writer

19. The Beatles came from:
a) Liverpool b) Manchester c) Birmingham

20. Which holiday is on the 25th of December?
a) Christmas Day b) Halloween c) Easter



Использованные источники: Великобритания Страноведение Ю.Б.Голицинский.

Ключ к заданию: 1c, 2a, 3c, 4c, 5a, 6a, 7c, 8c, 9b, 10a, 11a, 12c, 13b, 14c, 15a, 16c, 17a, 18c, 19a, 20a.

8


Автор
Дата добавления 18.05.2016
Раздел Иностранные языки
Подраздел Тесты
Просмотров793
Номер материала ДБ-089281
Получить свидетельство о публикации

"Инфоурок" приглашает всех педагогов и детей к участию в самой массовой интернет-олимпиаде «Весна 2017» с рекордно низкой оплатой за одного ученика - всего 45 рублей

В олимпиадах "Инфоурок" лучшие условия для учителей и учеников:

1. невероятно низкий размер орг.взноса — всего 58 рублей, из которых 13 рублей остаётся учителю на компенсацию расходов;
2. подходящие по сложности для большинства учеников задания;
3. призовой фонд 1.000.000 рублей для самых активных учителей;
4. официальные наградные документы для учителей бесплатно(от организатора - ООО "Инфоурок" - имеющего образовательную лицензию и свидетельство СМИ) - при участии от 10 учеников
5. бесплатный доступ ко всем видеоурокам проекта "Инфоурок";
6. легко подать заявку, не нужно отправлять ответы в бумажном виде;
7. родителям всех учеников - благодарственные письма от «Инфоурок».
и многое другое...

Подайте заявку сейчас - https://infourok.ru/konkurs


Выберите специальность, которую Вы хотите получить:

Обучение проходит дистанционно на сайте проекта "Инфоурок".
По итогам обучения слушателям выдаются печатные дипломы установленного образца.

ПЕРЕЙТИ В КАТАЛОГ КУРСОВ


Идёт приём заявок на международный конкурс по математике "Весенний марафон" для учеников 1-11 классов и дошкольников

Уникальность конкурса в преимуществах для учителей и учеников:

1. Задания подходят для учеников с любым уровнем знаний;
2. Бесплатные наградные документы для учителей;
3. Невероятно низкий орг.взнос - всего 38 рублей;
4. Публикация рейтинга классов по итогам конкурса;
и многое другое...

Подайте заявку сейчас - https://urokimatematiki.ru

Похожие материалы

Включите уведомления прямо сейчас и мы сразу сообщим Вам о важных новостях. Не волнуйтесь, мы будем отправлять только самое главное.
Специальное предложение
Вверх