Инфоурок / Иностранные языки / Тесты / Комплект упражнений на употребление герундия и инфинитива.
Обращаем Ваше внимание, что в соответствии с Федеральным законом N 273-ФЗ «Об образовании в Российской Федерации» в организациях, осуществляющих образовательную деятельность, организовывается обучение и воспитание обучающихся с ОВЗ как совместно с другими обучающимися, так и в отдельных классах или группах.

Педагогическая деятельность в соответствии с новым ФГОС требует от учителя наличия системы специальных знаний в области анатомии, физиологии, специальной психологии, дефектологии и социальной работы.

Только сейчас Вы можете пройти дистанционное обучение прямо на сайте "Инфоурок" со скидкой 40% по курсу повышения квалификации "Организация работы с обучающимися с ограниченными возможностями здоровья (ОВЗ)" (72 часа). По окончании курса Вы получите печатное удостоверение о повышении квалификации установленного образца (доставка удостоверения бесплатна).

Автор курса: Логинова Наталья Геннадьевна, кандидат педагогических наук, учитель высшей категории. Начало обучения новой группы: 20 сентября.

Подать заявку на этот курс    Смотреть список всех 203 курсов со скидкой 40%

Комплект упражнений на употребление герундия и инфинитива.

библиотека
материалов

want plan decide hope expect offer wish promise refuse would like need learn

+

to V

enjoy mind finish stop suggest keep be worth

+

V-ing

like love start begin prefer hate continue

+

to V or V-ing

can/could may/might must should shall/will

+

V

want wish would like e*pect know like hate advise

somebody

to V

see watch hear feel notice

somebody

V or V-ing

make let

somebody

V

V-ing / INFINITIVE

Test 1 V-ing or infinitive? 1. My Mum hates (watch/watching) television. 2.1 enjoy (read/reading) magazines. 3.1 can (play/playing) football. 4.My friends like (swim/swimming).5.Tom can't (do/doing) yoga.6.Do you enjoy (play/playing) sports?7.Can you (play/playing) darts?8.I can't (cook/cooking).9.My sister likes (listen/listening) to music. 10. My Dad hates (repair/repairing) toys.



Test 2 V-ing or infinitive?

    1. I want (to see/seeing) Tom.

    2. We enjoy (to swim/swimming).

3.1 would like (to live/living) in a small town.

      1. We decided (to buy/buying) a new house.

      2. You promised (to help/helping) me with my homework.

      3. We stayed in the house until it stopped (to rain/raining).

      4. I don't really mind (to cook/cooking).

      5. I hope (to visit/visiting) you next week. 9.1 suggest (to travel/travelling) by train.

10. We need (to learn/learning) English before we go to Great Britain.

Test 3 V-ing or infinitive?

        1. The music is very loud. It's difficult (to hear/hearing) you.

        2. I hope (to pass/passing) my exam this year.

        3. This book is worth (to read/reading).

4.1 want (to buy/buying) a new car.

          1. They'd like (to stay/staying) at home this weekend.

          2. This text is very hard (to understand/un­derstanding).

          3. It was lovely (to see/seeing) you again at Ann's party.

8.1 enjoy (to write/writing) letters.

9. She decided (to take/taking) this job.

10. The weather was very bad so they stopped (to play/playing) football.

Test 4 Choose the correct form.

1.1 can you if you like.

a) help b) to help c) helping

            1. I'm not going out until it stops .

a) rain b) to rain c) raining

            1. What do you want tonight?

a) do b) to do c) doing

4.1 learnt when I was five years old.

a) swim b) to swim c) swimming

              1. Have you finished the kitchen?

a) clean b) to clean c) cleaning

              1. The exam is next month. You must

harder.

a) work b) to work c) working

              1. I'm tired. I would like to bed.

a) go b) to go c) going

  1. Do you enjoy other countries?

a) visit b) to visit c) visiting

  1. The weather was nice, so I suggested

for a walk by the river.

a) go b) to go c) going

  1. Where's Bill? He promised here on

time.

a) be b) to be c) being

  1. Shall I the window?

a) open b) to open c) opening

  1. I'm not in a hurry. I don't mind .

a) wait b) to wait c) waiting

  1. What have you decided ?

a) do b) to do c) doing

  1. George was angry and refused to me.

a) speak b) to speak c) speaking

  1. You should your granny on Sunday.

a) visit b) to visit c) visiting

Test 5 Choose the correct form.

1.1 like London but I don’t want there.

a) live b) to live c) living

    1. I’m trying to work. Please stop .

a) talk b) to talk c) talking

    1. Tom hasn’t seen his aunt for a long time. He must her next month.

a) visit b) to visit c) visiting

    1. Linda has a lot of books. She enjoys ______

a) read b) to read c) reading

    1. I’m surprised that you’re here. I didn’t ex­pect you.

a) see b) to see c) seeing

    1. Shall we get a taxi to the cinema?”

If you like, but it isn’t far. I don’t mind

a) walk b) to walk c) walking

    1. Will they this game?

a) win b) to win c) winning

    1. Julia had a lot to do, so I offered

her.

a) help b) to help c) helping

    1. I’m not interested in .

a) hike b) to hike c) hiking

    1. What shall we do this afternoon? Would you like to the beach?

a) go b) to go c) going

    1. Goodbye! I hope you again soon.

a) see b) to see c) seeing

    1. This film is worth . I liked it very

much.

a) see b) to see c) seeing

    1. Could you your question, please?

  1. repeat b) to repeat c) repeating

    1. I am fond of stamps.

a) collect b) to collect c) collecting

15. The weather was terrible, so we decided at home.

a) stay b) to stay c) staying Test 6

Test 6 Put the verbs in brackets in the correct form (V-ing or infinitive).

  1. Do your parents allow you (go out) with anybody you want?

  2. Just keep (try) and you'll succeed one day.

  3. Do you enjoy (learn) languages?

  4. She would like (travel) all over the world.

  5. 1 think she has a great chance of (win) the competition.

  6. They expect (arrive) at the airport at 6.30.

  7. Do you think she will agree (have) the meet­ing in her office?

  8. If the phone doesn't stop (ring), I am going to break it.

  9. When did you start (learn) French?

  10. They hope (go) to the Black Sea next year.

  11. Her brother likes (swim), but he doesn't like swimming pools.

  12. My sister doesn't really need (work), but she enjoys (be) around the people.

  13. (Eat) fatty foods, (drink) alcohol and (smoke) are all bad for your health.

  14. Don't you want (learn) (drive)?

  15. After (work) all day, he doesn't feel like going out again.

Test 7 Complex object: insert to where necessary.

1 heard the front door open.

1 hate you be late.

Granny watched the children playing.

I want you buy some bread.

Would you like me read this text?

The parents made the boy stay at home.

7.1 saw a strange man enter the house.

We didn't expect you come so soon.

Let me explain this rule to you.

They noticed a black dog run into the

garden.

The boy watched his mother washing

clothes.

She likes her children sing.

He doesn't want his son become an en­gineer.

I know him be a lazy pupil.

Tom felt somebody touch his shoulder.

Test 8 Complex object: choose the correct form.

  1. Dad wants Dick (making/to make) his bed.

  2. Have you seen Jack (go/to go) out?

  3. "Shall we begin?" "No, let's (to wait/wait) a few minutes."

  4. I know him (to be/being) a famous singer.

  5. The teacher watched her pupils (to write/ writing) a dictation.

  6. They made me (to do/do) it.

  7. The teacher wants the students (to read/ read) this text.

  8. We expect John (passing/to pass) his exam.

  9. I heard her (singing/to sing) this wonder­ful song at the party.

  10. They advised me (to read/read) this book.

  11. Did you notice anyone (come/to come) in?

  12. Would you like him (to join/joining) us?

  13. Did the doctor let him (going/go) out?

  14. Suddenly I felt somebody (to take/take) me by the hand.

  15. What makes you (think/to think) so?

Test 9 Choose the correct form.

  1. 1 want you (come/to come) with me.

  2. 1 don't like (cook/cooking).

  3. Have you ever heard her (sing/to sing)?

  4. I don't mind (getting up/to get up) early.

  5. May I (open/to open) the window?

  6. My father has decided (selling/to sell) his old car.

  7. Brian wasn't well. I advised him (go/to go) to the doctor.

  8. Paul let me (use/to use) his phone.

  9. 1 hate (travelling/travel) alone.

  10. If it's a nice day tomorrow, I'd like (to have/ having) a picnic by the lake.

  11. She can't (to speak/speak) French.

  12. I watched my brother (drawing/to draw).

  13. She promised (to come/come) on time.

  14. Have you finished (to do/doing) your home­work?

  15. He's very funny. He makes me (laugh/laugh­ing).

Test 10 Put the verb in brackets in the correct form (V-ing or infinitive).

        1. I'd like (go) to Great Britain next year.

        2. I'm good at (draw).

        3. Peter is' saving money because he wants (buy) a car.

        4. We have decided (move) to the countryside. 5.1 have finished (paint) the kitchen.

          1. It makes me (feel) happy.

          2. My uncle needs (see) a doctor.

          3. She enjoys (listen) to pop music.

          4. It's difficult (win) this match.

          5. Playing sports makes me (keep) fit.

          6. I'm sorry, but I can't (go) for a walk with you.

          7. This museum is worth (visit).

          8. Let me (help) you!

          9. Thank you for (come).

          10. I saw him (come) in and (sit) down.

Test 11 Which is correct: V-ing or infinitive?

It's late. I must now.

a) go b) to go c) going

I'm sorry but I haven't got time to you now.

a) talk b) to talk c) talking

Ann is always in the kitchen. She enjoys

a) cook b) to cook c) cooking

We've decided away for a few days.

a) go b) to go c) going

You're making too much noise. Can you please stop ?

a) shout b) to shout c) shouting

Would you like to dinner on Sun­day?

a) come b) to come c) coming

That bag is too heavy for you. Let me you.

a) help b) to help c) helping

There's a swimming-pool near my house. I go_____every day.

a) swim b) to swim c) swimming

Did you use a dictionary the let­ter?

a) translate b) to translate c) for translating

I'd love a car like yours.

a) have b) to have c) having

Could you me with this bag,

please?

a) help b) to help c) helping

I don't mind here but I'd prefer to sit by the window.

a) sit b) to sit c) sitting

Do you want me you?

a) help b) to help c) helping

I always read the newspaper before work.

a) start b) to start c) starting

I wasn't feeling very well but the medicine made me better.

a) feel b) to feel c) feeling

Test 1

1. watching; 2. reading; 3. play; 4. swimming; 5. do; 6. play­ing; 7. play; 8. cook; 9. listening; 10. repairing

Test 2

1. to see; 2. swimming; 3. to live; 4. to buy; 5. to help; 6. raining; 7. cooking; 8. to visit; 9. travelling; 10. to learn

Test 3

1. to hear; 2. to pass; 3. reading; 4. to buy; 5. to stay; 6. to understand; 7. to see; 8. writing; 9. to take; 10. playing

Test 4

1. a; 2. c; 3. b; 4. b; 5. c; 6. a; 7. b; 8. c; 9. c; 10. b; 11. a; 12. c; 13. b; 14. b; 16. a

Test 5

1. b; 2. c; 3. a; 4. c; 5. b; 6. c; 7. a; 8. b; 9. c; 10. b; 11. b; 12. c; 13. a; 14. c; 15. b

Test 6

1. to go out; 2. trying; 3. learning; 4. to travel; 5. winning; 6. to arrive; 7. to have; 8. ringing; 9. learning/to learn; 10. to go; 11. swimming/to swim; 12. to work, being; 13. eating, drinking, smoking; 14. to learn, to drive; 15. working

Test 7

  1. -; 2. to; 3. -; 4. to; 5. to; 6. -; 7. -; 8. to; 9. -; 10. -;

  2. -, 12. to; 13. to; 14. to; 15. -

Test 8

1. to make; 2. go; 3. wait; 4. to be; 5. writing; 6. do; 7. to read; 8. to pass; 9. singing; 10. to read; 11. come; 12. to join; 13. go; 14. take; 15. think

Test 9

1. to come; 2. cooking; 3. sing; 4. getting up; 5. open; 6. to sell; 7. to go; 8. use; 9. travelling; 10. to have; 11. speak; 12. drawing; 13. to come; 14. doing; 15. laugh

Test 10

1. to go; 2. drawing; 3. to buy; 4. to move; 5. painting; 6. feel; 7. to see; 8. listening; 9. to win; 10. keep; 11. go; 12. visiting; 13. help; 14. coming; 15. come, sit

Test 11

1. a; 2. b; 3. c; 4. b; 5. c; 6. b; 7. a; 8. c; 9. b; 10. b; 11. a; 12. c; 13. b; 14. c; 15. a


Общая информация

Номер материала: ДБ-229840

Похожие материалы