Инфоурок / География / Презентации / Демографиялық проблема (10 сынып)

Демографиялық проблема (10 сынып)


Напоминаем, что в соответствии с профстандартом педагога (утверждён Приказом Минтруда России), если у Вас нет соответствующего преподаваемому предмету образования, то Вам необходимо пройти профессиональную переподготовку по профилю педагогической деятельности. Сделать это Вы можете дистанционно на сайте проекта "Инфоурок" и получить диплом с присвоением квалификации уже через 2 месяца!

Только сейчас действует СКИДКА 50% для всех педагогов на все 184 курса профессиональной переподготовки! Доступна рассрочка с первым взносом всего 10%, при этом цена курса не увеличивается из-за использования рассрочки!

ВЫБРАТЬ КУРС И ПОДАТЬ ЗАЯВКУ
библиотека
материалов

Сынып: 10

Сабақтың тақырыбы: «Қазіргі кездегі демографиялық проблемалар»


Мақсат: Демографиялық мәселелердің өзектілігі, олардың туындау себептері және мәселені шешу жолдары туралы мағлұмат беру.


Міндеттері:
Білімділік: Дүние жүзі елдерінің демографиялық жағдайы туралы, демографиялық мәселенің өзектілігі және оны шешу жолдары туралы тұңғыш дерек көздерінен, құжаттардан, қосымша əдебиеттерден, оқудан тыс ізденістер барысында алынған оқушылардың білімдері тереңдетіледі, жүйеге келтіріледі жəне бақыланады; дүниетанымдық бағыт-ұстанымдары , бағалау-сұрыптау ой-пікірлері жүйелі бекімге келтіру.

Дамытушылық:

- Үлкен көлемдегі ақпараттармен жұмыс жасау.

- Мәселені шешу тұрғысында өз көзқарасын білдіру.

- Статистикалық таблицаларға, карта-сызбаларға талдау жасау,

-Білімі мен білік -дағдыларын өз көзқарасын дәлелдеуде қолдану.

Тәрбиелік: оқушыны өз интеллектуалдық қабілеттерін бағалай білуге, көп алдында өз пікірін ашық жеткізуге тәрбиелеу.


Сабақтың типі: Жаңа білімді меңгеру сабағы

Сабақтың түрі: семинар –сабақ

Оқытудың әдістері мен формалары:

Білім көздері бойынша: ауызша, көрнекті.

Танымдылық қызметінің түрі бойынша: жартылай-ізденіс; репродуктивті, ұжымдық талқылау.

Оқушы қызметін ұйымдастыру: Индуктивті (жекеден жалпыға қарай – қорытынды тұжырым); Жеке тапсырмалар беру (мәселеге қатысты материалдар жинақтау, өз пікірін білдіру, презентация, анализ жасау),Фронтальды (тест, сұрақ- жауап)


Көрнекіліктер мен құрал-жабдықтар: Презентациялар, атластар, “ Дүние жүзінің саяси картасы”, интерактивті тақта мен мультимедиялық құрылғы, ноутбуктер.


Сабақтың жүрісі:

1.Ұйымдастыру кезеңі:
Оқушылармен амандасу, түгендеу.

Сабақтың тақырыбын, мақсатын және жүрісін таныстырып өту:


Оқушылар, бүгінгі сабағымыз дәстүрлі өткізіліп жүрген сабақтардан өзгеше формада –семинар түрінде ұйымдастырылып отыр.Семинарға алдын ала талқыланатын тақырыптар бойынша өздеріңізге тапсырмалар берілді. Бүгінгі семинар–сабағымыздың барысында семинар қатысушылары «Мамандар» және «Ізденушілер» тобы болып 2 топқа бөлініп, жаңа тақырып бойынша баяндамалар, хабарламалар немесе презентациялар түрінде өздеріне берілген тақырып төңірегінде ой тұжырымдайды. Семинар барысында олардың мағлұматтары тыңдалады, талқыланады және толықтырылады.


2. Жаңа сабақ кезеңі:


Эпиграф:









-Оқушылар бүгін біз «Адамзаттың ғаламдық проблемалары» тақырыбы бойынша өзекті мәселелердің бірі- Қазіргі кездегі демографиялық проблемалар төңірегінде сөз қозғайтын боламыз.

Осы тақырып бойынша алдымен «Ізденушілер» тобының мүшелері өздеріне берілген тапсырма бойынша дайындап әкелген жұмыстарын презентация немесе ауызша баяндама, бейне баян түрінде таныстырады.

Семинарға қатысушылар баяндамашыға сұрақтар қояды. Егер оқушы жауабы толық болмаған жағдайда немесе осы мәселе төңірегінде терең мағлұматтар беру үшін «Мамандар» тобының мүшелері көмекке келеді.


Семинарда талқыланатын мәселелер:


  1. Дүние жүзі халқының саны мен өсу қарқыны.

  2. Демографиялық проблеманың туындау себептері.

  3. Дүние жүзі халқының өсімі қандай аймақтардың есебінен артуда?

  4. Демографиялық жарылыс проблемасы- бүкіл әлем қауымдастығының проблемасы.

  5. Халықтың ұдайы өсуінің 2 типі бойынша демографиялық жағдайға талдау.

  6. Демографиялық жағдайға әсер етуші әлеуметтік-экономикалық себептер.

  7. Демографиялық жарылыс елдеріндегі халық санының шектен тыс артуымен байланысты туындайтын проблемаларлар.

  8. Дамыған елдердегі халық санының азаюынан туындайтын проблемалар.

  9. Демографиялық саясат және оның түрлері.

  10. Қазақстандағы демографиялық жағдай.


3. Бекіту: Тест –activote арқылы оқушылардың бүгінгі сабақтан алған білімдері пысықталады.


4. Қорытынды: Мұғалім қысқаша қорытынды жасайды.

Оқушылардың бүгінгі сабақтан алған әсері туралы пікірлері кесеге толырылады.


Мағлұматтар

Пікірі

Мақалмен ой қорыту








5. Бағалау. Сабақ соңында мұғалім бүгінгі сабаққа белсене қатысқан оқушыларды «5» және «4» бағаларына сәйкес сертификаттармен марапаттайды.


6. Үй тапсырмасы (оқушының таңдауына қарай):

  1. Жазбаша жұмыс( эссе)

  2. Мәтін соңында берілген сұрақтарға жауап беру

  3. Екі елдің демографиялық жағдайына баға беру.




























Тест


1. 2025жылға қарай дүние жүзінің халқының саны қанша адамға жетеді деп болжанған?

А) 6,5 млрд

Б) 7 млрд

В) 8 млрд

Г) 9 млрд


2.Дүние жүзі халқының шектен тыс көбеюі:

А) «Демографиялық жарылыс»

Б) «Демографиялық дағдарыс»

В) «Демографиялық көктем»

Г) «Депопуляция»


3. «Демографиялық жарылыс» аймағы:

А) Еуропа

Б) Азия

В) Африка

Г) Солтүстік Америка


4. «Демографиялық дағдарыс» елдері:

А) Германия, Швеция

Б) Үндістан, Қытай

В) Бразилия, АҚШ

Г) Нигерия, Эфиопия


5. «Отбасын жоспарлау» саясатын ұстанатын елдер:

А) АҚШ, Италия

Б) Қытай, Үндістан

В) Жапония, Ресей

Г) Қазақстан, Түркия


6.Қазақстан демографиялық саясаттың қандай бағытын ұстанады?

А) Тууды арттыру бағытында

Б) Тууды шектеу бағытында

В) Шетелдегі қазақтарды елге тарту бағытында

Г) Көп некеге рұқсат ету арқылы бала санын арттыру бағытында


7. Демографиялық проблеманы шешу жолдары:

А) Дамушы елдердің экономикалық-әлеуметтік даму деңгейін көтеру, өмір сүру сапасын жақсарту

Б) Халқы көп елдерге қаржылай және материалдық көмек беру

В) Ел халқын басқа аймақтар мен елдерге көшіру арқылы адам санын азайту

Г) Тууды шектеу


8. Демографиялық проблеманың туындау себептері қандай?

А) Халықтың әлеуметтік жағдайының төмендеп кетуі

Б) Халық санының көбейіп кетуі

В) Дамушы елдердегі «демографиялық жарылыс» пен дамыған елдердегі «демографиялық дағдарыс»

Г) Халық санының азайып кетуі


9. «Демографиялық жарылыс» қандай елдерде байқалады?

А) Дамушы

Б) Дамыған

В) Екеуінде де

Г) Өтпелі экономикалы


10. Орташа өмір сүру жасы мен қарт адамдардың үлесі қай елдерде жоғары боп келеді?

А) Дамушы елдерде

Б) Дамыған елдерде

В) Өтпелі елдерде

Г) Аталған барлық елдерде



Жауабы:


  1. Г

  2. А

  3. В

  4. А

  5. Б

  6. А

  7. А

  8. В

  9. А

  10. Б



Общая информация

Номер материала: ДБ-037624


Очень низкие цены на курсы переподготовки от Московского учебного центра для педагогов

Специально для учителей, воспитателей и других работников системы образования действуют 60% скидки (только до конца зимы) при обучении на курсах профессиональной переподготовки (124 курса на выбор).

После окончания обучения выдаётся диплом о профессиональной переподготовке установленного образца с присвоением квалификации (признаётся при прохождении аттестации по всей России).

Подайте заявку на интересующий Вас курс сейчас: KURSY.ORG

Похожие материалы

Только до конца зимы! Скидка 60% для педагогов на ДИПЛОМЫ от Столичного учебного центра!

Курсы профессиональной переподготовки и повышения квалификации от 1 400 руб.
Для выбора курса воспользуйтесь удобным поиском на сайте KURSY.ORG


Вы получите официальный Диплом или Удостоверение установленного образца в соответствии с требованиями государства (образовательная Лицензия № 038767 выдана ООО "Столичный учебный центр" Департаментом образования города МОСКВЫ).

Московские документы для аттестации: KURSY.ORG


Вам будут интересны эти курсы:

Курс повышения квалификации «Содержание и технологии школьного географического образования в условиях реализации ФГОС»
Курс профессиональной переподготовки «География: теория и методика преподавания в образовательной организации»
Курс повышения квалификации «Методические аспекты реализации элективного курса «Основы геополитики» профильного обучения в условиях реализации ФГОС»
Курс профессиональной переподготовки «Экскурсоведение: основы организации экскурсионной деятельности»
Курс повышения квалификации «Организация практики студентов в соответствии с требованиями ФГОС педагогических направлений подготовки»
Курс повышения квалификации «Формирование первичных компетенций использования территориального подхода как основы географического мышления с учетом ФГОС»
Курс повышения квалификации «Организация проектно-исследовательской деятельности в ходе изучения географии в условиях реализации ФГОС»
Курс повышения квалификации «Педагогика и методика преподавания географии в условиях реализации ФГОС»
Курс профессиональной переподготовки «Управление сервисами информационных технологий»
Курс профессиональной переподготовки «Организация деятельности специалиста оценщика-эксперта по оценке имущества»
Курс профессиональной переподготовки «Осуществление и координация продаж»
Курс профессиональной переподготовки «Организация маркетинговой деятельности»
Курс профессиональной переподготовки «Информационная поддержка бизнес-процессов в организации»
Курс профессиональной переподготовки «Гражданско-правовые дисциплины: Теория и методика преподавания в образовательной организации»
Курс повышение квалификации «Информационная этика и право»