Добавить материал и получить бесплатное свидетельство о публикации в СМИ
Эл. №ФС77-60625 от 20.01.2015
Свидетельство о публикации

Автоматическая выдача свидетельства о публикации в официальном СМИ сразу после добавления материала на сайт - Бесплатно

Добавить свой материал

За каждый опубликованный материал Вы получите бесплатное свидетельство о публикации от проекта «Инфоурок»

(Свидетельство о регистрации СМИ: Эл №ФС77-60625 от 20.01.2015)

Инфоурок / Начальные классы / Конспекты / Математика "Теңдеу және оны шешу" (3 - сынып)
ВНИМАНИЮ ВСЕХ УЧИТЕЛЕЙ: согласно Федеральному закону № 313-ФЗ все педагоги должны пройти обучение навыкам оказания первой помощи.

Дистанционный курс "Оказание первой помощи детям и взрослым" от проекта "Инфоурок" даёт Вам возможность привести свои знания в соответствие с требованиями закона и получить удостоверение о повышении квалификации установленного образца (180 часов). Начало обучения новой группы: 28 июня.

Подать заявку на курс
  • Начальные классы

Математика "Теңдеу және оны шешу" (3 - сынып)

библиотека
материалов

Математика

3 – сынып

Сабақтың тақырыбы: Теңдеу және оны шешу.

Сабақтың мақсаты: 1. Теңдеу құрамына енетін әріптің мәнін табу керек болатын теңдік екенін ұғындыру. 2. Сабақты өмірмен байланыстыра отырып ұқыптылыққа , жинақтылыққа тәрбиелеу.3. Теңдеулерді шеше және оны тексере отырып, есепті теңдеу құру арқылы шығаруғадағдыларын дамыту.


Сабақтың түрі: жарыс сабақ

Әдіс-тәсілі: талдау, жаттығу, сұрақ, жауап, ойын.

Пайдалынатын көрнектіліктер: басқұр, фигуралар, кесте.


Сабақтың барысы:

  1. Ұйымдастру кезеңі:

1. Оқушыларды түгендеу.

2. Психологиялық қызығушылықтарын ояту

Көз- қарайды, көреді. Құлақ- естиді, тыңдайды. Ми- ойлайды.

  1. Үй тапсырмасын тексеру.

  • Теңдеу дегеніміз не?- ереже сұралады.

Теңдеу деп құрамында әріп болатын және онымен белгіленген санды іздеу мақсаты

қойылатын теңдікті айтады.

Үй тапсырмасын жауаптарын оқыту арқылы тексеру.

4 тапсырманы тексеру:

А) х+149=938 х-546=464 х*5=630 х/4=243

432+х=900 1268-х=219 4*х=592 984/х=4

Жаңа сабақты түсіндіру.

Сабақ мақсатымен таныстырлады. Теңдеулерді шешу және тексеруге арналған мысалдар, есептер шығаруға жаттығамыз, үйренгенімізді бекіте түсеміз.

Әрбір оқушы өзіне берілген тапсырманы түсіндіре отырып орындайды:

1.Не білемін?

а+587 458*а

у+254=45*564

х/547=458-52

2.Не білуім керек? Топпен жұмыс

1 топ 2 топ

Х+20*8=2600 Х*(40:4)=12600

Х+160=2600 Х*10=12600

Х=2600-160 Х=12600:10

Х=2440 Х=1260

2440+20*8=2600 1260*(40:4)=12600

240+160=2600, 2600=2600 1260*10=12600, 12600=12600

40*6+Х=9400 (190-90)*Х=38600

240+Х=9400 100*Х=38600

Х+9400-240 Х=38600:100

Х=9160 Х=386

40*6+9160=9400 (190-90)*6=38600

240+9160=9400, 9400=9400 100*386=38600, 38600=38600

4 топ 3 топ

19200:10:Х=10 Х-560:7=20000

1920:Х=10 Х-80=20000

Х=1920:10 Х+80-80=20000+80

Х=192 Х=20080

19200:10:192=10 20080-560:7=20000

1920:192=10, 10=10 20080-80=20000, 20000=20000


Х:(36+64)=543 3090:10-Х=209

Х:100=543 309-Х=209

Х=543*100 Х=309-209

Х=54300 Х=100

54300:(36+64)=543 3090:10-100=209

54300:100=543, 543=543 309-100=209, 209=209


3.Кім жүйрік?

Теңдеулерді шеш және тексер:

І топ ІІ топ

12+в=72:2 (х+20):5=6

12+ в 36 х+20=6*5

в =24 х+20=30

12+24=72:2 х=30-20

х=10

(10+20):5=6


ІІІ топ ІҮ топ

а:10=960:2 2400:(с-12)=10

а:10=480 с-12=2400:10

а=480*10 с-12=240

а=4800 с=240+12

4800:10=960:2 с=252

2400:(252-12)=10


3.Кім жылдам?

Үшбұрыштың периметрін өрнек түрінде жаз.

3см.

3см.



3+3+4Х немесе 2*3+4Х= 6+4Х

4.«Сиқырлы айна» тапсырмасы.

Өрнек түрінде жаз және оқы

(а:80)*5

(90+с)*60

(70:5)+(42:х)

(984+324):(5+412)

Сергіту сәті.

  1. Есепті шығар.

Шарты:

Басқұрдың ұзындығы- 3м 5 есе қысқа

Қыл арқанның ұзындығы- ?

Шешуі:

Х:5=3

Х=3*5

Х=15 (м)

15:5=3 (м)

Жауабы: қыларқанның ұзындығы- 15 (м).


  1. Шарты:

6кесе -180тг.

8 кесе- ?тг.

180/6=30 тг.- бұл бір кесенің құны.

30*8=240тг.- бұл 8 кесенің құны.

Жауабы: 240 теңге.

  1. S1= 2*2 S1=1*2=2 cм2

S1= 4 см2 S2= 1*2=2 cм2

S2= 2*3 S3= 2*4=8 cм2

S2=6 см2 S= S1+S2+S3= 2+2+8=12 cм2

S= S1+S2=4+6=10 см2

І топ

Қандай санға 1242-ні қосқанда 3130 шығады?

Х +1242=3130

Х= 3130-1242

Х =1888

1888+1242=3130

3130=3130

2 топ

Қандай саннан 3412 азайтқанда 7148 шығады?

3130 -Х =7148

Х =7148-3130

Х =4018

3130 -4018 =7148

7148=7148

3 топ

Қандай санды 75 көбейткенде 675 шығады?

75* Х=675

Х=675:75

Х=9

75* 9=675

4 топ

Қандай санды 17 бөлгенде 340 шығады?

Х:17=340

Х=340*17

Х=5780

5780:17=340

Шығармашылық тапсырма:

111*(1+1+1)+1+333+333=1000.

Бағалау.

Үйге тапсырма. 9 тапсырма.








Подайте заявку сейчас на любой интересующий Вас курс переподготовки, чтобы получить диплом со скидкой 50% уже осенью 2017 года.


Выберите специальность, которую Вы хотите получить:

Обучение проходит дистанционно на сайте проекта "Инфоурок".
По итогам обучения слушателям выдаются печатные дипломы установленного образца.

ПЕРЕЙТИ В КАТАЛОГ КУРСОВ

Краткое описание документа:

                                                   Теңдеу және оны шешу.

    Теңдеу құрамына енетін әріптің мәнін табу керек болатын теңдік екенін ұғындыру.

    Сабақты өмірмен байланыстыра  отырып ұқыптылыққа , жинақтылыққа тәрбиелеу.

     Теңдеулерді шеше және оны тексере отырып, есепті теңдеу құру арқылы шығаруғадағдыларын дамыту.

Көз- қарайды, көреді. Құлақ- естиді, тыңдайды. Ми- ойлайды.

Теңдеу дегеніміз не?- ереже сұралады.

Теңдеу деп құрамында әріп болатын және онымен белгіленген санды іздеу мақсаты қойылатын теңдікті айтады.

Сабақ мақсатымен таныстырлады. Теңдеулерді шешу және тексеруге арналған мысалдар, есептер шығаруға жаттығамыз, үйренгенімізді бекіте түсеміз.

Әрбір оқушы өзіне берілген тапсырманы түсіндіре отырып орындайды:

Автор
Дата добавления 02.03.2015
Раздел Начальные классы
Подраздел Конспекты
Просмотров1752
Номер материала 418933
Получить свидетельство о публикации
Похожие материалы

Включите уведомления прямо сейчас и мы сразу сообщим Вам о важных новостях. Не волнуйтесь, мы будем отправлять только самое главное.
Специальное предложение
Вверх