Добавить материал и получить бесплатное свидетельство о публикации в СМИ
Эл. №ФС77-60625 от 20.01.2015
Инфоурок / Иностранные языки / Тесты / Дидактические материалы для подготовки в ЕГЭ

Дидактические материалы для подготовки в ЕГЭ



Осталось всего 2 дня приёма заявок на
Международный конкурс "Мириады открытий"
(конкурс сразу по 24 предметам за один оргвзнос)


  • Иностранные языки

Поделитесь материалом с коллегами:

ГБУ ДПО « Институт развития образования Пермского края»

КПК « Содержание и организация подготовки обучающихся к итоговой аттестации в формате ЕГЭ по английскому языку в условиях введения ФГОС»

Итоговая работа.




















Разработка комплекта дидактических материалов

(раздел Грамматика и лексика)

для подготовки выпускников к сдаче ЕГЭ












Выполнила

учитель английского языка

МАОУ « СОШ № 123

Черных Любовь Павловна














Пермь 2016

Анализ тестирования учеников 11 класса МАОУ «СОШ № 123» ( 7 человек)


задание 10

задание 11

задание 12-18


5 71%

4 57%

4 57%


2 29%

3 43%

3 43%

62%



Раздел 3 Грамматика и лексика

задание 19-25

задание 26-31

задание 32-38




5 71%

3 43%

2 29%




2 29%

4 57%

5 71%

48%

Раздел 4 Письмо

задание 39

задание 40


6 86%

3 43%


1 14%

4 57%

64%


Типичные ошибки

раздел 2 Чтение

  • Невнимательное чтение задания

  • Неверный подбор ключевых слов, часто из-за неумения определить причинно-следственные связи

  • Неверный подбор синонимичных слов и выражений

  • Пропуск информации, которая может служить ответом на вопрос, часто из-за ожидания последовательного поступления информации

  • Смешивание ответов «False» и «Not stated»

  • Неумение разделить главную и второстепенную информацию

  • Попытка прогнозируемый ответ выдавать без оснований за правильный ответ

раздел 3 Грамматика и лексика

  • Невнимательное чтение задания

  • Ошибки в употреблении степеней сравнения имен прилагательных (особенно слов-исключений)

  • Неверное употребление местоимений

  • Ошибки в употреблении временных форм глаголов

  • Не всегда правильно употребляются предлоги места

  • Неправильное использование пассивного залога часто вызвано неумением по контексту определить, кем совершается действие

  • Недостаточное знание неправильных форм глаголов

  • При словообразовании заполняют пропуск без изменения опорного слова

  • Присутствует обычное неправильное написание слова

раздел 4 Письмо

задание 39 Письмо личного характера

  • Неумение представить полный ответ на запрашиваемую информацию

  • Неумение логично и связно построить свое высказывание

  • Не все правила оформления письма соблюдены:

  • -отсутствует благодарность за ранее полученную корреспонденцию

  • -в основной части не всегда раскрыты все пункты задания

  • -не всегда текст письма разделен на абзацы

  • -неправильная подпись в конце письма

  • присутствуют грамматические ошибки, особенно при построении вопросов

задание 40 Сочинение-выражение собственного мнения

  • Не соблюдается рекомендуемый план

  • Происходит смешивание двух типов сочинений

  • Недостаточно используются средства логической связи

  • Мало используются сложные грамматические конструкции

  • Иногда используется неадекватный стиль

  • Объем высказывания не соответствует норме
























Word-building (exercises)

Ex.1. Выделите в следующих словах суффиксы и префиксы, определите, к какой части речи они относятся, переведите:

Untrue, prehistoric, ultramodern, postwar, ex-champion, anti-body, de­compose, decode, deform, depart, discover, disappearance, reread, re­construct, coauthor, unequal, misunderstand, undress, disarm, anti-fascist, cooperation, co-existence, interaction, superhuman, ultra-violet.


Plural form of nouns

Ex. 2. напишите множественное число следующих существительных:

church, difficulty, mouse, month, child, roof, boy, woman, deer, leaf, goose, potato, foot, dress, radio, ox, fish, wolf, country, tooth, hero.


Прочитайте предложение, выберите вариант А,В,С, грамматически соответствующий данному

1. I have many … in the box.

А. toy B. toyes C. toys

2. All the … had wonderful hats.

А. ladies B. ladys C. lady

3. Peter likes … very much.

А. potato B. potatos C. potatoes

4. In autumn the … cover the ground.

А. leaf B. leaves C. leafes

5. … deliver newspapers to our houses.

А. Postman B. Postmans C. Postmen

6. I saw many … in the village.

А. sheep B. sheeps C. sheepes

7. There are many books on the … .

А. shelves B. shelfes C. shelfs

8. The … were arrested and put into prison.

А. thief B. thiefs C. thieves

9. There are many … in the Russian forests.

А. deer B. deers C. deeres

10. I know that … are very strong animals.

А. ox B. oxes C. oxen

Ответы к упражнению

1.С 2. А 3. С 4. В 5. С 6. А 7. А 8. С 9. А 10. С

Degrees of comparison


Ex.3 Прочитайте предложение, выберите вариант A,B,C или D, грамматически соответствующий данному предложению

  1. My brother is ... than me.

  1. older B. more older C. more old D. elder

  1. The train is ... than the horse.

  1. fast B. faster C. more fast D. more faster

  1. My mother is ... than my father.

  1. serious B. seriouser C. more serious D. more seriouser

  1. Please, come ... not to be late.

  1. earlyest B. more early C. earlyer D. earlier

  1. Monkey is ... animal in the world.

  1. the funniest B. the funnyest C. most funniest D. funny

  1. Today you look ... than yesterday.

  1. gooder B. better C. more good D. more better

  1. He reads ... than this girl.

  1. bader B. more bad C. worse D. more worse

  1. What is ... day in the year in your country?

  1. the hotest B. the hottest C. the most hot D. hottest

  1. It was ... film I`ve ever seen!

  1. best B. goodest C. the goodest D. the best

  1. What`s ... subject for you in school?

  1. the most easy B. easiest C. the easyest D. the easiest

Ответы к упражнению

1.А 2. В 3. С 4. D 5. A 6. B 7. C 8. B 9. D 10. D

Прочитайте предложение, выберите вариант A,B,C или D, грамматически соответствующий данному предложению

1. Their children are not well-behaved. Actually they are ..... children I’ve ever seen.

a. badly-behaved

b. worse-behaved

c. the worst-behaved

2. Leo drives a car well, but Collin does it ..... .a. the best

b. better

c. as well

3. I think I am seriously ill. Today I feel ..... I felt yesterday.

a. worse

b. the worst

c. as bad as

4. Paul is very smart; in fact he is ..... boy among his classmates.

a. more intelligent

b. the most intelligent

c. as intelligent

5. They’ve got ..... money than they need.

a. less

b. the least

c. little

6. Let’s not go by train. Going by bus is ..... .a. cheap

b. the most cheap

c. a lot cheaper

7. I like decent people ..... serious ones.

a. as much as

b. as more as

c. more

8. Philip is so quiet and obedient He is ..... child I have ever met.

a. well-behaved

b. the best-behaved

c. better-behaved

9. Jim is not very tall. His brother Alec is ..... .

a. as tall

b. taller

c. the tallest

10. I like skiing ..... as skating.

a. more

b. as much

c. as more

11. I have known Liz for years. She is ..... than her sister Jane.

a. far more serious

b. a bit serious

c. not so serious

12. Ben doesn’t work very hard; Bill works ..... .

a. the hardest

b. more harder

c. harder

13. The boys felt ..... than the girls about losing the game.

a. bad

b. the worst

c. worse

14. "This is ..... place to cross the street in," the policeman warned us.

a. more dangerous

b. the most dangerous

c. so dangerous

15. This is ..... story in this book. I liked it best of all.

a. more interesting

b. the most interesting

c. not so interesting

Ответы к упражнению:

1. c; 2. b; 3. c; 4. b; 5. a; 6. c; 7. a; 8. b; 9. b; 10. b; 11. a; 12. c; 13. c; 14. b; 15. b

Tense Forms of the Verbs

Ex.4 Прочитайте предложение, выберите вариант A,B,C или D, грамматически соответствующий данному предложению

Present Simple / Past Simple

1.Harry never ... to work by bus.

А .go B. do goes C. does D. goes

2.She ... chocolate.

А. likes not B. not like C. don`t like D. doesn`t like

3.We always ... to bed early.

А. goes B. doesn`t go C. go D. does

4.Mary ... a lot last year.

А. travelled B. travels C. travelling D. did travel

5.Mum ... any gifts yesterday.

А. brought not B. didn`t bring C. doesn`t bring D. didn`t brought

6.Where ... this kitten?

А. did you find B. you did find C. found you D. did you found

7.What flat ... in?

А. did she lived B. does she live C. did she lives D. does she lived

8.Ann ... at home last Sunday, she went to a party.

А. didn`t stayed B. didn`t stays C. didn`t stay D. did stay not

9.How is Mary? ... her on Monday?

А. Was you see B. Did you see C. Does you see D. Are you see

10.My friend and I ... to read English books.

А. like B. likes C. doesn`t like D. didn`t liked

Ответы к упражнению

1.D 2. D 3. A 4. A 5. B 6. А 7. B 8. С 9. B 10. F

Present Simple / Present Continuous

1.They ... for us near the door.

A. are waiting B. waits C. is waiting D. am waiting

2.Tom ... television every day.

A. is watching B. watch C. watches D. are watching

3.What ... in the room now?

A. they are doing B. are they doing C. do they do D. they do

4.Ann ... French at all.

A. isn`t speaking B. not speaks C. doesn`t speaking D. doesn`t speak

5.Mr Scott ... English to Ann at the moment.

A. speaks B. is speaking C. are speaking D. speaking

6.I`m busy now. I ... to the radio.

A. am listening B. listen C. am listen D. listening

7.They ... to the seaside every summer.

A. are going B. goes C. go D. is going

8.No, I ... the newspaper at the moment.

A. am not reading B. don`t read C. don`t reading D. doesn`t read

9.No, she ... in this house.

A. isn`t live B. don`t live C. doesn`t live D. lives not

10.What ... of this film?

A. is you thinking B. do you think C. are you think D. you think

Ответы к упражнению

1. A 2. C 3. B 4. D 5. B 6. А 7. C 8. A 9. C 10. B

Passive voice

Ex.5 Переделайте предложения из действительного в страдательный залог:

1    Do they sell clothes in this shop?
2   Someone is cleaning the windows.
3    She tapped him on the hand with her pen.
4    I don't like people laughing at me.
5    People spend a lot of money on food.
6    Is Sue washing the car?   
7    Who made this mess?
8    Grandfather is going to tell the children a story.
9    They will open the new sports centre soon.
10  They made him confess to the robbery.


Ответы к упражнению:

  1. Are clothes sold in this shop?

  2. Are the windows being cleaned?

  3. He was tapped on the hand with her pen.

  4. I don't like being laughed at.

  5. A lot of money is spent on food.

  6. Is the car being washed by Sue?

  7.  Who was this mess made by?

  8. The children are going to be told a story by the grandfather.

  9. The new sport centre will be opened soon.

  10. He was made to confess the robbery.

Reported Speech

Ex.6 Перепишите предложения в косвенной речи. Обратите внимание на изменение местоимений и видовременных форм глаголов


1. They said, "This is our book."

They said __________.

2. She said, "I went to the cinema."

She said __________.

3. He said, "I am writing a test."

He said __________.

4. You said, "I will do this for him."

You said __________.

5. She said, "I am not hungry ."

She said __________.

Ответы к упражнению

1. He said (that) that was their book.

2. She said she had gone to the cinema the day.

3. She said she was writing a test.

4. You said you would do that for him.

5. She said she wasn't hungry.


 Раскройте скобки. Употребите глагол в нужном времени

1. Her brother said he never (to see) that film .

2. He came home and listened: his son (to play) the piano.

3. They didn't worry too much because they (to lock) the door.

4. I asked her when she (to give) me that book to read.

5. We wanted to know if they (to enjoy) the meal.

6. She supposed she (to like) the hotel.

7. I am afraid they (not to come).

8. He wanted to know if the station (to be) far away.

9. Eric doesn't know who (to phone) him at five o'clock.

10. He admitted he (not to be) here.

Ответы к упражнению

1. had seen 2. played/ was playing 3. had locked 4. gave 5. had enjoyed 6. would 7. would not come/had not come 8. was 9. phoned/will phone 10. hadn't been there

Prepositions

Ex.7 Прочитайте предложения, вставьте предлоги.

1 He made his escape by jumping ______ a window and jumping ______ a waiting car.

2 To get to the Marketing department, you have to go ______ those stairs and then ______ the corridor to the end.

3 I saw something about it ______ television.

4 I couldn't get in ______ the door so I had to climb ______ a window.

5 She took the key ______ her pocket and put it ________ the lock.

6 He drove ______ me without stopping and drove off ______ the centre of town.

7 I took the old card ______ the computer and put ______ the new one.

8 I went ______ him and asked him the best way to get ______ town.

9 It's unlucky to walk ______ a ladder in my culture. I always walk ______ them.

10 The restaurant is ______ the High Street, ______ the cinema.

Ответы к упражнению:

1. out of / into 2. up / along 3. on 4. through / in 5. out of / in 6. past / towards 7. out of / in 8. up to / out of 9. under / around 10. in / next to

Pronouns

Ex.8 Выберите правильную форму местоимения:

1 Despite her parents complaints, she decided to live by ___ in New York City.
A: her
B: herself

2 If you happen to see your parents this weekend, give ___ my best regards.
A: him
B: her
C: them
 
3 I can't understand ___ when she speaks German with ___ .
A: her, me
B: him, me

4 He should be ashamed of ___ .
A: himself
B: him

5 Mary was worried about the children, so she convinced ___ husband not to accept the job abroad.
A: his
B: her

6 We came across a friend of ___ at the mall yesterday.
A: ours
B: us

7 I can't find ___ pencil. Can I use ___ , Mary?
A: my, yours
B: mine, your

8 I cut ___ when I was peeling the potatoes.
A: me
B: myself

9 This house is too expensive for ___ . We can't pay such a high rent.
A: us
B: we

10 Each plan has ___ merits.
A: it
B: its

11 He ___ said so.
A: hisself
B: himself

12 I do my work and they do ___ .
A: their
B: theirs

13 Give it back to ___ . It's ___.
A: me, mine
B: me, my

14 Despite ___ old age, he is very active.
A: his
B: its

15 They enjoyed ___ a lot at the cocktail party.
A: theirselves
B: themselves

Ответы к упражнению:

  1. herself

  2. them

  3. her, me

  4. himself

  5. her

  6. ours

  7. my, yours

  8. myself

  9. us

10. its

11. himself

12. theirs

13. me, mine

14. his

15. themselves

Дополните предложения нужными по смыслу местоимениями:

1 He looked at.............in the mirror.

2 After the accident we told..........that we were not to blame.

3 My parents gave.............    an anniversary present. They had a nice holiday together.

4 Yesterday I fell in the street and hurt............

5 There are computer games where you can play against...........You always win!

6 My computer turns .......... off.

7 God helps those who help ..............

8 Don't trouble ............. I can take care of it.

9 Sandra made ................ drink the bitter medicine.

10 The monkey groomed.............. .

Ответы к упражнению:

  1. himself

  2. ourselves

  3. themselves

  4. myself

  5. yourself

  6. itself

  7. themselves

  8. yourself

  9. herself

10.itself



57 вебинаров для учителей на разные темы
ПЕРЕЙТИ к бесплатному просмотру
(заказ свидетельства о просмотре - только до 11 декабря)


Автор
Дата добавления 22.04.2016
Раздел Иностранные языки
Подраздел Тесты
Просмотров90
Номер материала ДБ-047539
Получить свидетельство о публикации

Включите уведомления прямо сейчас и мы сразу сообщим Вам о важных новостях. Не волнуйтесь, мы будем отправлять только самое главное.
Специальное предложение
Вверх