Добавить материал и получить бесплатное свидетельство о публикации в СМИ
Эл. №ФС77-60625 от 20.01.2015
Инфоурок / Иностранные языки / Другие методич. материалы / Историко-лингвистическая викторина на английском языке по теме "Outstanding People of the Past and of the Present".

Историко-лингвистическая викторина на английском языке по теме "Outstanding People of the Past and of the Present".


  • Иностранные языки

Поделитесь материалом с коллегами:







Историко-лингвистическая викторина на английском языке

«Outstanding People of the Present and the Past»

для учащихся 9 классов



Приложение № 1


  1. There are 15 descriptions of the most famous people of ancient civilizations. Choose from the list below the name of the person whom each description describes (three names are extra)


Cicero, Draco, Jesus, Heraclitus, Alexander the Great, Justinian the Great, Hippocrates, Hammurabi, Spartacus, Solon, Caligula, Constantine the Great, Julius Caesar, Cleopatra, Socrates, Aristotle, Lycurgus, Theodosius II



1. (Jan. 3, 106 - Dec. 7, 43 B.C.), best known as an eloquent Roman orator, rose remarkably to the top of the Roman political hierarchy where he received the accolade Pater patriae 'father of his country', fell precipitously (стремительно), went into exile because of his hostile relations with Clodius Pulcher.


2. is the man who is said to have written down the laws of the Athenians for the first time. He wrote them during the archonship of Aristaechmus c. 621/0 B.C. Most scholars believe he wrote the laws against homicide and certain other offenses, but doubt that he wrote a constitution giving the franchise (право участвовать в выборах, право голоса) to the hoplites. Some doubt he ever lived.


3. is the central figure of Christianity. For believers, he is the Messiah, the son of God and the Virgin Mary, who lived as a Galilean Jew, was crucified under Pontius Pilate, and was resurrected. For many non-believers, he is a source of wisdom.


4. Roman Emperor (482/483 - 565) is known for his reorganization of the government of the Roman Empire and his codification of the laws, the Codex Justinianus, in A.D. 534. Some call Justinian "the last Roman," which is why this Byzantine emperor makes it to this list of important ancient people that otherwise ends in A.D. 476.


5. (July 12/13, 102/100 B.C. - March 15, 44 B.C.) may have been the greatest man of all times. By age 39/40, he had been a governor (propraetor) of Further Spain, captured by pirates, hailed (был провозглашен) imperator by adoring troops, consul, and elected pontifex maximus. He formed the Triumvirate, enjoyed military victories in Gaul, became dictator for life, and started a civil war. He, the last great leader of the Roman Republic, set in motion the creation of the Roman Empire.


6. (January 69 - August 12, 30 B.C.) was the last pharaoh of Egypt to rule during the Hellenistic era. After her death, Rome controlled Egypt. She is known for her affairs with Caesar and Mark Antony, by whom she had respectively, one and three children, and her suicide by snake bite after her husband Antony took his own life.


7. In 438 Emperor commissioned the law code known as the Codex Theodosianus, which listed 2500 imperial laws from 429-438. It supplemented the earlier Codex Gregorianus and Hermogenianus and included those laws a commission of 8 could find from the time of Constantine. It was hoped the code would smooth differences between the two halves of the empire.


8. , King of Macedon from 336 - 323 B.C., may claim the title of the greatest military leader the world has ever known. His empire spread from Gibraltar to the Punjab, and he made Greek the lingua franca of his world. At his death a new Greek age began.


9. (c. 470 - 399 B.C.), is a central figure in Greek philosophy. He is known for his unique method (elenchus). He is famous for saying that he knows nothing and that the unexamined life is not worth living. He is also well known for stirring up sufficient controversy to be sentenced to a death that he had to carry out by drinking a cup of hemlock.


10. (1792-1750?) was an important Babylonian king, known for the Code of Hammurabi. It is generally referred to as an early law code, although it's actual function is debated. He also improved the state, building canals and fortifications. He united Mesopotamia, defeated Elam, Larsa, Eshnunna, and Mari, and made Babylonia an important power. He started the "Old Babylonian period" that lasted for about 1500 years.


11. was a legendary, perhaps historical Spartan law-giver from the 7th centuy B.C. first mentioned by Herodotus, as guaradian of the Agiad king Leobotes, and credited with creating most of Sparta's eunomia 'good order' -- the Spartan signature institutions, being inspired by the institutions of Crete.


12. (384 - 322 B.C.) was one of the most important western philosophers, a student of Plato and teacher of Alexander the Great. His philosophy, logic, science, metaphysics, ethics, politics and system of deductive reasoning have been of inestimable importance ever since.


13. (c. 109 B.C.-71 B.C.) was trained in a gladiator school and led a slave revolt that was ultimately doomed. Through his military ingenuity, his men evaded Roman forces led by Clodius and then Mummius, but Crassus and Pompey got the best of him. His army of disaffected gladiators and slaves were defeated. Their bodies were strung up on crosses along the Appian Way.


14. It was probably in 594, when was made one of the archons, that he was made law-giver entrusting with revising the laws of Athens, except Draco's law on homicide. Through the laws, power was distributed. He faced the daunting task of improving the condition of debt-ridden farmers, laborers forced into bondage over debt, and the middle classes who were excluded from government. He had to help the poor while not alienating the increasingly wealthy landowners and aristocracy.


15. (c. 272 – 22 May 337) was famed for winning the battle at the Milvian Bridge, reuniting the Roman Empire under one emperor (he himself), winning major battles in Europe, legalizing Christianity, and establishing a new eastern capital of Rome at the city, Nova Roma, formerly Byzantium, that was to be named Constantinople.


  1. Famous People - A Quiz on Articles

Начало формы

  1. Albert Einstein was ___ famous scientist.
    a. a
    b. an
    c. the
    d. X [Nothing]

  2. Einstein was born in ___ Germany in 1879.
    a. a
    b. an
    c. the
    d. X [Nothing]

  3. Einstein won ___ Nobel Prize in Physics in 1921.
    a. a
    b. an
    c. the
    d. X [Nothing]

  4. Einstein left his country and lived in ___ States until he died in 1955.
    a. a
    b. an
    c. the
    d. X [Nothing]

  5. Einstein is known for his theory of ___ relativity.
    a. a
    b. an
    c. the
    d. X [Nothing]

  6. Roentgen was ___ German physicist who discovered x-rays, revolutionizing medical diagnosis.
    a. a
    b. an
    c. the
    d. X [Nothing]

  7. Roentgen won ___ 1901 Nobel Prize.
    a. a
    b. an
    c. the
    d. X [Nothing]

  8. Mandela was born in ___ South Africa.
    a. a
    b. an
    c. the
    d. X [Nothing]

  9. Mandela was ___ first President elected in ___ South Africa after ___ Apartheid was revoked.
    a. a / the / the
    b. the / X / X
    c. a / X / the
    d. the / the / the

  10. Mandela was imprisoned for ___ nearly 30 years for his anti-apartheid activities.
    a. a
    b. an
    c. the
    d. X [Nothing]

  11. Mother Teresa was ___ Roman Catholic nun.
    a. a
    b. an
    c. the
    d. X [Nothing]

  12. Mother Teresa became famous for her hard work with ___ poor.
    a. a
    b. an
    c. the
    d. X [Nothing]

  13. She was ___ founder of ___ order of nuns called the Missionaries of Charity.
    a. a / an
    b. a / X
    c. the / X [Nothing]
    d. the / an

  14. Mother Teresa lived in ___ Calcutta, India.
    a. a
    b. an
    c. the
    d. X [Nothing]

  15. Mother Teresa received ___ her Nobel Peace Prize in 1979.
    a. a
    b. an
    c. the
    d. X [Nothing]

  1. Look at the pictures of some famous people and guess who they are. Write their names in the blanks.

    1. _____________________________________________________________

    2. _____________________________________________________________

    3. _____________________________________________________________

    4. ______________________________________________________________

    5. _____________________________________________________________

    6. ______________________________________________________________

    7. ______________________________________________________________

    8. ________________________________________________________________

    9. ________________________________________________________________

    10. ________________________________________________________________















1. 2. 3. 4. 5.

hello_html_me873c23.jpghello_html_m1a61e14d.jpghello_html_m5c62be3a.jpghello_html_2b4fe539.jpghello_html_mb711a53.jpg

6. 7. 8. 9. 10.

hello_html_4d2705db.jpghello_html_m32fb2d82.jpghello_html_7220558e.jpghello_html_c9e152f.jpghello_html_m15150c56.jpg

  1. There are 10 descriptions of the most famous people of the Great Britain. Choose from the list below the name of the person whom each description describes (three names are extra).


William Henry Gates III, Her Royal Highness The Princess Anne, Chris De Burgh, Sir Isaac Newton, George Stephenson, Anthony Charles Lynton "Tony" Blair, Sir Winston Leonard Spencer-Churchill, Henry VIII, James Watt, Alexander Graham Bell, Queen Victoria, Margaret Hilda Thatcher, Martin Luther King


  1. ________________________ (March 3, 1847 - August 2, 1922) was a scientist, inventor, and founder of the Bell telephone company. In addition to his work in telecommunications technology, he was also responsible for important advances in aviation and hydrofoil technology.

  2. _________________________ (December 25, 1642 – March 20, 1727 by the Julian calendar in use in England at the time; or January 4, 1643 – March 31, 1727 by the Gregorian calendar) was an English physicist, mathematician, astronomer, philosopher, and alchemist; who wrote the Philosophiae Naturalis Principia Mathematica (published July 5, 1687)1, where he described universal gravitation and, via his laws of motion, laid the groundwork for classical mechanics.

  3. _______________________ (born 6 May 1953) has served as Prime Minister of the United Kingdom since 1997, when he brought the Labour Party into power after 18 consecutive years of Conservative government.

  4. ______________________ (November 30, 1874 - January 24, 1965) was a British politician, best known as Prime Minister of the United Kingdom during World War II. At various times an author, soldier, journalist, legislator and painter, he is generally regarded as one of the most important leaders in British and world history.

  5. _______________________ (January 19, 1736 - August 19, 1819) was a Scottish mathematician and engineer whose improvements to the steam engine were a key stage in the Industrial Revolution.

  6. _______________________ (24 May 1819 – 22 January 1901) was Queen of the United Kingdom of Great Britain and Ireland from 20 June 1837, and Empress of India from 1 January 1877 until her death. Her reign lasted more than sixty-three years, longer than that of any other British monarch. As well as being Queen of the United Kingdom of Great Britain and Ireland, she was also the first monarch to use the title Empress of India.

  7. ________________________ (June 9, 1781 – August 12, 1848) was a British engineer who designed a famous and historically important steam-powered locomotive named Rocket, and is known as the Father of British Steam Railways.

  8. _______________________ (28 June 1491–28 January 1547) was King of England and Lord of Ireland (later King of Ireland) from 22 April 1509 until his death. He was the second monarch of the Tudor dynasty. He is famous for having been married six times, and also wielded the most untrammeled power of any British monarch. Notable events to occur during his reign included the establishment of the Church of England, the Dissolution of the Monasteries and the union of England and Wales.

  9. ________________________ (born August 15, 1950), is a member of the British Royal Family. She is the seventh holder of the title Princess Royal. She has been a princess with the style of Her Royal Highness since her birth and is currently ninth in the line of succession to the British throne.

  10. ________________________ (born October 13, 1925) is a British politician and the first woman Prime Minister of the United Kingdom, a position she held from 1979 to 1990. She is a member of the Conservative Party and still the figurehead for a brand of politics involving reduced government spending and privatization of government owned industries. Even before coming to power she was nicknamed The Iron Lady in Soviet propaganda.













Answers I: 1. Cicero, 2. Draco, 3. Jesus, 4. Justinian the Great, 5. Julius Caesar,

6. Cleopatra, 7. Theodosius II, 8. Alexander the Great, 9. Socrates, 10. Hammurabi,

11. Lycurgus, 12. Aristotle, 13. Spartacus, 14. Solon, 15. Constantine the Great


Answers 2:

1 – a

2 – d

3 – c

4 – c

5 – d

6 – a

7 – a

8 – d

9 – b

10 – d

11 – a

12 – c

13 – d

14 – d

15 – d


Answers 3:


  1. - James Watt

2 - Alexander Graham Bell

3 - Sir Isaac Newton

4 - Margaret Hilda Thatcher

5 – Anthony Charles Lynton "Tony" Blair

6 – Sir Winston Leonard Spencer-Churchill

7 – Henry VIII

8 - Her Royal Highness The Princess Anne

9 – Queen Victoria

10 – George Stephenson


Answers 4:


1 - Alexander Graham Bell

2 - Sir Isaac Newton

3 - Anthony Charles Lynton "Tony" Blair

4 - Sir Winston Leonard Spencer-Churchill

5 - James Watt

6 - Queen Victoria

7 - George Stephenson

8 - Henry VIII

9 - Her Royal Highness The Princess Anne

10 - Margaret Hilda Thatcher



Составитель:

учитель английского языка гимназии № 1516

Николаева Н.Н.





Страноведческая викторина по английскому языку в 6 классе

Викторина по английскому языку с ответами для 6 класса

Автор: Коробченко Наталья Александровна, МБОУ СОШ №17, г.Саров, учитель английского языка.

Описание: Предлагаю вам страноведческую викторину по английскому языку для 6 класса, УМК Биболетова М.З. Викторина будет интересна и полезна как ученикам, так и учителям при подведении итогов данного курса.

Цель: формирование языковой компетенции на уроке английского языка.

Задачи:

1.Активизация речевого взаимодействия;

2. Повысить интерес и мотивацию к изучаемому языку;

4. Закрепление страноведческих знаний;

5. Развивать умение применять полученные знания.


Правила игры: Участвует группа учащихся 6 класса (15 человек), которая делится на 3 команды по 5 человек. Викторина состоит из 17 заданий. На обсуждение каждого задания дается 1-3 минуты в зависимости от уровня сложности. Очки получает та команда, которая первой даст правильный ответ. Если ответ был неправильный, у команды соперников есть возможность дать свой вариант ответа. Вопросы выбираются по желанию. В конце урока жюри оглашает результаты и называет команду победителей.

Оборудование: конверты с вопросами, таблица на доске с номерами вопросов, компьютер для проведения музыкальной паузы, песочные часы.

Ход урока

I. Организационный момент.

Good morning dear boys and girls. Today we have an unusual lesson. You have to answer my questions about the UK, holidays, famous people, places of interest, etc. Three teams will take part in our quiz. On the blackboard you see a table with the numbers of the questions, your task is to choose any number, answer the question and get a point. Be attentive! I wish you good luck!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17




II. Основной этап.

1.task: Match parts of the UK with their capitals:

1. England

a) Cardiff

2. Wales

b) London

3. Scotland

c) Edinburgh

4. Northern Ireland

d) Belfast

2.task: Match the holidays and their dates:

1. Christmas

a) February, 14

2. Halloween

b) April, 21

3. Queen’s Birthday

c) December, 25

4. St.Valentine’s Day

d) October, 31

3.task: Match the authors and their works:

1. R.Kipling

A. “The Wonderful Wizard of Oz

2.D.Defoe

B. “Peter Pan”

3.Aesop

C. “Rikki –Tikki -Tavi”

4.J.M.Barrie

D. “Winnie-the-Pooh”

5.L.F.Baum

E. “Fables”

6. Jack London

F. “White Fang”

7.Arthur Conan Doyle

G. “The Lost World”

8.A.A.Milne

H. “Robinson Crusoe”

9. L.Carrol

I. “Through the Looking Glass”


4.task: Find the right answer.

In Trafalgar Square there is a monument to … .

A) Nelson B) Henry VIII C) William the Conqueror


5.task: Choose the right answer.

Which is not a university town?

A) Bath B) Oxford C) Cambridge


6.task: Choose the right answer.

Which is the symbol of the republic of  Ireland ?

A) The rose B) The daffodil C) The shamrock


7.task:  Choose the right answer.

There are … stripes on the American flag. 

A) twelve B) thirteen C) fourteen


8. task: Choose the right answer.

The Statue of Liberty was given to the USA by … .

A) the UK B) Canada C) France


9.task: Choose the right answer.

Who stood in London’s streets and helped children to cross them?

A) policemen B) parents C) lollipop ladies


10.task: Find the right answer.

What happened in the summer of 1666 in London?

A) The Olympic Games B) The Great Fire C) The Festival


11.task: Find the right answer.

Which country is not a part of the UK?

A) Scotland B) Wales C) Iceland


12. task: Choose the right answer.

London Zoo is situated in ... Park.

A) Hyde B) Regent’s C) St. James’s


13.task: Choose the right answer.

It has been a fortress, a palace, a zoo, a treasury:

A) Big Ben B) Buckingham Palace C) The Tower of London


14.task: Choose the right answer.

Where does Queen Elizabeth live?

A) Tower of London B) Buckingham Palace C) Trafalgar Square

15.task: Match 2 columns:

1. hello_html_9fa5f39.jpg

A. Charlie Chaplin

2. hello_html_m4fc2dd85.jpg

B. Winston Churchill

3. hello_html_7ecdd9e0.jpg

C. John Lennon

4. hello_html_m3763fbd0.jpg

D. Agatha Christie

16. task: Find the second part of the names of London’s places of interest:

1. the British

A. Palace

2. Buckingham

B. Gardens

3. the Houses of

C. Cathedral

4. Westminster

D. Museum

5.St.Paul’s

E. Abbey

6.Kensington

F. Parliament

7. Windsor

G. Square

8.Trafalgar

H. Castle


17.task: Choose the right answer.

Madame Tussaud’s Museum is famous for:

A) the history and magic of cinema and TV B) wax figures C) the statue of the famous Peter Pan

Answers:

1.

1

B

2

A

3

C

4

D

2.

1

С

2

D

3

B

4

A

3.

1.

C

2.

H

3.

E

4.

B

5.

A

6.

F

7.

G

8.

D

9

I

4.А

5. A

6. C

7. B

8. C

9. C

10. B

11. C

12. B

13. C

14. B

15.

1

D

2

C

3

A

4

B

16.

1

D

2

A

3

F

4

E

5

C

6

B

7

H

8

G

17.B

III. Подведение итогов. Набравшая больше всего очков команда объявляется победителем и получает подарки, другие- утешительные призы.


Автор
Дата добавления 13.09.2015
Раздел Иностранные языки
Подраздел Другие методич. материалы
Просмотров281
Номер материала ДA-041301
Получить свидетельство о публикации

Похожие материалы

Включите уведомления прямо сейчас и мы сразу сообщим Вам о важных новостях. Не волнуйтесь, мы будем отправлять только самое главное.
Специальное предложение
Вверх