Добавить материал и получить бесплатное свидетельство о публикации в СМИ
Эл. №ФС77-60625 от 20.01.2015
Инфоурок / Иностранные языки / Конспекты / Урок на тему "Человек года" с использованием электронных словарей

Урок на тему "Человек года" с использованием электронных словарей

  • Иностранные языки

Поделитесь материалом с коллегами:


Урок английского языка:

уровень B1- B2 (10-11 класс)


Тема «Человек года»

Время: 90 минут

Тип урока: комбинированный

Цели урока:

практическая:

формирование умений монологической речи;

формирование умений аудирования;

  1. совершенствование навыков чтения;

  2. формирование орфографических навыков;

  3. формирование навыков пересказа на основе прослушанного текста;

  4. развитие навыков устной речи;

  5. стимулирование навыков взаимоконтроля;

  6. развивающая:

формирование общеучебных универсальных действий поиска и выделения необходимой информации с помощью информационного поиска (с применением электронного словаря EX-Word Dictionary Casio);

формирование готовности и способности выражать и отстаивать свою точку зрения;

формирование способности к самостоятельным поступкам, принятию ответственности за их результаты;

развитие мышления, памяти;

активизация учебно-познавательной коммуникативной деятельности учащихся;

развитие лингвистических способностей.

воспитательная:

воспитание уважительного отношения к людям, имеющим разные профессии;

формирование мотивации к активному участию в общественной жизни;

развитие лингвистических способностей.



Оборудование:

доска, раздаточный материал, электронные словари EX-Word Dictionary Casio, мультимедийная система.

Оформление доски: тема урока, дата,название статьи, активная лексика

При составлении конспекта урока были использованы:

-www.breakingnewsenglish.com

-Изучаем английский вместе с EX-Word Dictionary : Методическое пособие по использованию электронного словаря при обучении английскому языку/ Гулюкина П.А., Ощепкова Т.В., Титаренко И.Н. Под редакцией Ленской Е.В.

LESSON

I.WARM-UPS

Before you listen to the article look at the blackboard and read the title of it (Facebook Creator is Time Person of the Year (16th December, 2010)).You can predict some of the words (verbs, nouns, adjectives) which you will find in the text. Write your predictions below. Use any dictionary EX-Word to expand your vocabulery.

verbs

nouns

adjectives




II.

1. FACEBOOK: Walk around the class and talk to other students about Facebook.Who uses this social network? What’s the best about Facebook?

  • photos

  • making new friends

  • finding old friends

  • social networking

  • like

  • sharing things

  • my avatar

  • knowing people’s news

2. 2010: Look at the table. Now you need to define who was the person ( any person in the world ) of the year in sports, politics, etc. Complete this table and share your opinion with your partner(s). Change partners.

Person

Who?

Why?

Sports

 

 

Politics

 

 

Movies

 

 

Business

 

 

Technology

 

 

Your country

 

 



3. TIME: Use the Oxford Collocation Dictionary. Spend one minute writing down all of the collocations with the word “TIME”. Make up your own sentences with them. Share your ideas with your partner(s).



III. BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Before listening the article read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F). Then listen and check.

a.

The man who created Facebook has won a magazine’s award.

T / F


b.

Mark Zuckerberg, at 26, is the youngest ever winner of this award.

T / F


c.

Over 20 per cent of the world population use Facebook.

T / F


d.

Zuckerberg has a huge team helping him keep Facebook going.

T / F


e.

There was a possibility Julian Assange could win the award.

T / F


f.

Time chose Zuckerberg because he was more positive than Assange.

T / F


g.

Time’s editor said our trust in authority increases year by year.

T / F


h.

Zuckerberg believes we could have more friends in the future.

T / F



Keys:

TRUE / FALSE:

a-T; b-F; c-F; d-F

e-T; f-T; g-F; h-T





c.

F

d.

F

e.

T

f.

T

g.

F

h.

T






2.SYNONYM MATCH: Use the Oxford Thesaurus of English or any dictionary of the EX-Word.

Look at the words in the columns A and B. The words are from the text. Match the words from A with their synonyms from B.

А B

1.

founder

a.

survey

2

accolade

b.

linked

3.

statistic

c.

mark

4.

impression

d.

award

5.

connected

e.

possibility

6.

uncertain

f.

creator

7.

poll

g.

eating away

8.

erosion

h.

belief

9.

faith

i.

figure

10.

potential

j.

unsure

Keys:



1.

founder

a.

creator

2

accolade

b.

award

3.

statistic

c.

figure

4.

impression

d.

mark

5.

connected

e.

linked

6.

uncertain

f.

unsure

7.

poll

g.

survey

8.

erosion

h.

eating away

9.

faith

i.

belief

10.

potential

j.

possibility

 

3. WHILE READING / LISTENING

Look at the words in the right column. Use the Oxford Advanced Learner's Dictionary if do not know meanings of these words.

GAP FILL: Put the words into the gaps.

Time magazine has 1)__________ Mark Zuckerberg, the founder of Facebook, as their Person of the Year 2010. Zuckerberg, 26, is the second-youngest winner of the 2)__________. He won the award for connecting 12 percent of the 3)__________ on his social networking site. This is an impressive 4)__________ considering the site has yet to make any impression in China. Mr Zuckerberg said on Wednesday, 5)__________ on his Facebook page: "Being named as Time Person of the Year is a real honor and 6)__________ of how our little team is building something that hundreds of millions of people want to use to make the world more open and 7)__________. I'm happy to be a part of that." The young entrepreneur owns a 8)__________ of the shares of Facebook and is a multi-billionaire.

 

 

statistic
quarter
accolade
recognition
named
naturally
connected
planet

It was 9)__________ for a while who would win Time’s annual honour. Readers voting in the online poll chose the Wikileaks 10)_________ Julian Assange as the winner. However, Time panelists chose Mark Zuckerberg. Time’s editor Richard Stengel 11)_________ they chose Zuckerberg because he was a more 12)_________ figure than Assange and because he changed “how we all live our lives in ways that are 13)_________ and even optimistic”. He wrote on Time’s website: "There is an erosion of trust in 14)_________, a decentralizing of power and at the same time, perhaps, a greater 15)_________ in one another.” Mr another…” he said. Mr Stengel continued: “Zuckerberg sees the world as filled with 16)_________ friends.” Perhaps only the Facebook creator himself knows how much more he can do.

 

 

positive
authority
founder
potential
explained
uncertain
faith
innovative

Keys:

Facebook creator is Time Person of the Year

Time magazine has named Mark Zuckerberg, the founder of Facebook, as their Person of the Year 2010. Zuckerberg, 26, is the second-youngest winner of the accolade. He won the award for connecting 12 percent of the planet on his social networking site. This is an impressive statistic considering the site has yet to make any impression in China. Mr Zuckerberg said on Wednesday, naturally on his Facebook page: "Being named as Time Person of the Year is a real honor and recognition of how our little team is building something that hundreds of millions of people want to use to make the world more open and connected. I'm happy to be a part of that." The young entrepreneur owns a quarter of the shares of Facebook and is a multi-billionaire.

It was uncertain for a while who would win Time’s annual honour. Readers voting in the online poll chose the Wikileaks founder Julian Assange as the winner. However, Time panelists chose Mark Zuckerberg. Time’s editor Richard Stengel explained they chose Zuckerberg because he was a more positive figure than Assange and because he changed “how we all live our lives in ways that are innovative and even optimistic”. He wrote on Time’s website: "There is an erosion of trust in authority, a decentralizing of power and at the same time, perhaps, a greater faith in one another.” Mr another…” he said. Mr Stengel continued: “Zuckerberg sees the world as filled with potential friends.” Perhaps only the Facebook creator himself knows how much more he can do.





4. Use any dictionary of the EX-Word with the function «Selected»,put the new words into the list of the selected articles to consolidate their usage.



5.Write out of the Oxford Advanced Learner's Dictionary the definition of any word from the right column. Other students should guess the word.

6.LISTENINGListen and fill in the gaps (это задание может быть как обязательным так и дополнительным. Оно готовит учащихся к дальнейшему пересказу и обсуждению статьи)

Time magazine has named Mark Zuckerberg, the founder of Facebook, as their Person of the Year 2010. Zuckerberg, 26, is the second-youngest _______________________ . He won the award for connecting 12 percent of the planet on his social networking site. This _______________________ considering the site has _______________________ in China. Mr Zuckerberg said on Wednesday, naturally on his Facebook page: "Being named as Time Person of the Year is _______________________ of how our little team is building something that hundreds of millions of people want to use to make the world _______________________. I'm happy to be a part of that." The young entrepreneur _______________________ shares of Facebook and is a multi-billionaire.

It was _______________________ who would win Time’s annual honour. Readers voting _______________________ the Wikileaks founder Julian Assange as the winner. However, Time panelists chose Mark Zuckerberg. Time’s editor Richard Stengel explained they chose Zuckerberg because he was a _______________________ Assange and because he changed “how we all live our lives in ways that are _______________________”. He wrote on Time’s website: "There is an erosion _______________________, a decentralizing of power and at the same time, perhaps, a greater faith in one another.” Mr another…” he said. Mr Stengel continued: “Zuckerberg sees the world as _______________________.” Perhaps only the Facebook creator himself knows how much more he can do.





IV. AFTER READING / LISTENING

  1. WORD SEARCH:

Look in your EX-Word Dictionary to find collocations, other meanings, information, synonyms for the words ‘face’ and ‘book’.

face

book

 

 

 

  • Share your findings with your partners. Are they the same or different?

  1. TEST EACH OTHER:

Look at the words below. With your partner, try to remember how they were used in the text (the combinations or sentences )

  • second

  • 12

  • yet

  • little

  • open

  • shares

  • poll

  • editor

  • figure

  • ways

  • faith

  • himself



V. FACEBOOK DISCUSSION

1. STUDENTS ASK AND ANSWER QUESTIONS IN PAIRS

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word ‘Facebook’?

c)

Why do you think Facebook is so popular?

d)

What do you know about Facebook’s creator Mark Zuckerberg?

e)

Do you think Mark Zuckerberg is a good person of the year?

f)

What do you think of the fact that 12% of the world population is on Facebook?

g)

Why hasn’t China opened up to Facebook?

h)

Is a more connected world a better world?

i)

What three adjectives would you use to describe Mark Zuckerberg – a multi-billionaire at 26?

j)

Do you think the name ‘Facebook’ is a good one?

-----------------------------------------------------------------------------

2. Retell the article. Every student should tell one sentence from the article, one by one .At the end the whole text should be performed.

VI. LANGUAGE – MULTIPLE CHOICE

Use the EX-Word dictionary, define the difference of the meanings of the words and circle the right one.

Time magazine has named Mark Zuckerberg, the (1) ____ of Facebook, as their Person of the Year 2010. Zuckerberg, 26, is the second-youngest winner of the accolade. He won the award (2) ____ connecting 12 percent of the planet on his social networking site. This is an impressive statistic (3) ____ the site has (4) ____ to make any impression in China. Mr Zuckerberg said on Wednesday, naturally on his Facebook page: "Being named as Time Person of the Year is a real honor and (5) ____ of how our little team is building something that hundreds of millions of people want to use to make the world more open and connected. I'm happy to be a (6) ____ of that." The young entrepreneur owns a quarter of the shares of Facebook and is a multi-billionaire.

It was uncertain for a while who would win Time’s annual honour. Readers voting in the online (7) ____ chose the Wikileaks founder Julian Assange as the winner. However, Time panelists chose Mark Zuckerberg. Time’s editor Richard Stengel explained they chose Zuckerberg because he was a more positive (8) ____ than Assange and because he changed “how we all (9) ____ our lives in ways that are innovative and even optimistic”. He wrote on Time’s website: "There is an erosion of trust (10) ____ authority, a decentralizing of power and at the same time, perhaps, a greater faith (11) ____ one another.” Mr another…” he said. Mr Stengel continued: “Zuckerberg sees the world as filled with (12) ____ friends.” Perhaps only the Facebook creator himself knows how much more he can do.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

finder

(b)

funded

(c)

finding

(d)

founder

2.

(a)

from

(b)

with

(c)

for

(d)

to

3.

(a)

considered

(b)

considering

(c)

considers

(d)

consideration

4.

(a)

yet

(b)

as

(c)

such

(d)

before

5.

(a)

recognize

(b)

cognition

(c)

recognition

(d)

recommend

6.

(a)

parted

(b)

partition

(c)

parting

(d)

part

7.

(a)

roll

(b)

poll

(c)

loll

(d)

toll

8.

(a)

figure

(b)

model

(c)

number

(d)

configure

9.

(a)

lively

(b)

live

(c)

alive

(d)

enlivens

10.

(a)

on

(b)

at

(c)

in

(d)

by

11.

(a)

in

(b)

on

(c)

at

(d)

by

12.

(a)

potty

(b)

potted

(c)

potent

(d)

potential

Key:

1-d 2-c 3-b 4-a 5-c 6-d 7-b 8-a 9-b 10-c 11-a 12-d

VII. WRITING

1. Use the Oxford Advanced Learner's Dictionary. Put the linking words into the categories according to their usage.

Also, however, that is why, moreover, but, on the one hand/ on the other hand, firstly, yet, while, finally, in conclusion.

addition

contrast

order

cause







2. Write the essay on «Facebook» using the linkings and the vocabulary of the lesson.

Write about Facebook for 10 minutes. Correct your partner’s paper.



HOMEWORK

  1. Расширение словарного запаса: Выберите несколько слов из статьи. Используя любой из словарей EX-Word dictionary, составьте свои собственные примеры с данными словами.

VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use any EX-Word dictionary to build up more associations / collocations of each word.

  1. Подготовка к монологической речи: С помощью словаря запишите 5-7 ключевых слов и выражений на тему «Social Networking Sites », которые вам понадобятся для высказывания, при необходимости воспользуйтесь опцией «Живая речь» и прослушайте звучание слова.

Speaking: Prepare two-minute talk on «Social Networking Sites » using any EX-Word dictionary.

  1. Подготовка к диктанту: Выучить лексику урока (правописание слов), занесенную в список избранных статей в словаре EX-Word dictionary

Writing: Prepare for dictation.





Приложение (текст статьи)

Facebook Creator is Time Person of the Year (16th December, 2010)

Time magazine has named Mark Zuckerberg, the founder of Facebook, as and their Person of the Year 2010. Zuckerberg, 26, is the second-youngest winner of the accolade. He won the award for connecting 12 percent of the planet on his social networking site. This is an impressive statistic considering the site has yet to make any impression in China. Mr Zuckerberg said on Wednesday, naturally on his Facebook page: "Being named as Time Person of the Year is a real honor and recognition of how our little team is building something that hundreds of millions of people want to use to make the world more open and connected. I'm happy to be a part of that." The young entrepreneur owns a quarter of the shares of Facebook and is a multi-billionaire.



Please do not put any of my lesson on your site/blog. My plagiarism software will find it. Write for permission.


It was uncertain for a while who would win Time’s annual honour. Readers voting in the online poll chose the Wikileaks founder Julian Assange as the winner. However, Time panelists chose Mark Zuckerberg. Time’s editor Richard Stengel explained they chose Zuckerberg because he was a more positive figure than Assange and because he changed “how we all live our lives in ways that are innovative and even optimistic”. He wrote on Time’s website: "There is an erosion of trust in authority, a decentralizing of power and at the same time, perhaps, a greater faith in one another…" he said. Mr Stengel continued: “Zuckerberg sees the world as filled with potential friends.” Perhaps only the Facebook creator himself knows how much more he can do.



me_60px.jpg


Автор
Дата добавления 29.11.2015
Раздел Иностранные языки
Подраздел Конспекты
Просмотров99
Номер материала ДВ-209309
Получить свидетельство о публикации
Похожие материалы

Включите уведомления прямо сейчас и мы сразу сообщим Вам о важных новостях. Не волнуйтесь, мы будем отправлять только самое главное.
Специальное предложение
Вверх