Добавить материал и получить бесплатное свидетельство о публикации в СМИ
Эл. №ФС77-60625 от 20.01.2015
Инфоурок / Начальные классы / Конспекты / Ашық сабақ "Толық ондықтар мен жүздіктерді көбейту және бөлу" 1 класс

Ашық сабақ "Толық ондықтар мен жүздіктерді көбейту және бөлу" 1 класс

  • Начальные классы

Поделитесь материалом с коллегами:


Сабақтың тақырыбы: Толық ондықтар мен жүздіктерді көбейту және бөлу

Сабақтың мақсаты: толық ондықтар мен жүздіктерді көбейту және

бөлуді меңгерту

Білімділік міндеті: өрнектер құру, олардың мәнін табу, ауызша және

жазбаша есептер шығару, деңгейлік тапсырмалар

беру

Тәрбиелік міндеті: шапшаңдыққа, әділдікке, ұқыптылыққа, тиянақты-

лыққа, өз бетімен жұмыс жасай білуге тәрбиелеу

Дамытушылық мақсаты: логикалық ойлау қабілетін, есеп шығару дағды-

сын, есте сақтауын, зейінін дамыту.

Сабақтың көрнекілігі: .1. Интерактивті тақта
2. Электронды оқулық
3. Жыл мезгілдері бейнеленген суреттер, аннимациялар, музыка.


Сабақтың түрі: Интерактивті

Сабақ барысы

І Ұйымдастыру

- Балалар, қазір жылдың қай мезгілі?

- Биыл қай жылды қарсы аламыз?

- Ойлабекке көмектесіп, оның тапсырмасын орындасақ, қай жыл келетінін білеміз.

1

1-қатар 2-қатар 3-қатар

43*10=430 700:10= 70 460:10= 46

52*10 =520 480:10= 48 570:10= 57

64*10 =640 780:10= 78 390:10= 39

31*10 =310 100:10= 10 240:10= 24

72*10 =720 90:10= 39 50:10= 55

55*10= 550 1000:10= 100 450:10= 45

ІІ Үй тапсырмасын тексеру

3 166-бет

Картоп-300кг Ш: 300*2+300=900 (кг)

Пияз-? 2 есе артық Ж: барлығы 900кг көкөніс

Барлығы-?кг

ІІІ Жаңа тақырып

  • Қыста қандай мейрам болады?

  • Жаңа жылдың сәні не?

  • Қане, балалар, шыршаны безендірейік. Шыршаның басына не қоямыз?

  • Жұлызшаның тапсырмасын орындайық.

3

20*4=80 200*4=800

4*20=80 4*200=800

80:4=20 800:4=200

80:20=2 800:200=4

  • Енді ойыншықтар ілейік.

4

1-қатар 2-қатар 3-қатар 500*2=1000

5*20=100 80:2=40 100:20=5 1000:200=5

4*200=800 800:2=400 3*30=90 30*2=60

300*3=900 900:300=3 200*3=600 60:3=20

500*2=1000 400:2=200 600:2=300

  • Ойыншықтар аздау екен, тағы да ойыншықтар сатып алайық. Ол үшін сурет бойынша өрнектер жазып, мәнін табу керек.



7

200*2+50=450 200*3+20*5=700 500+20*10=700

100*4+10*4+50*2=540 200*4+20*3=860

  • Ойлабектің ойыншығын ілу

Бөлінгіш

600

1000

340

700

670

 800

530

450

Бөлгіш

100

10

10

 100

 10

10

10

10

Бөліндінің мәні

 6

 100

 34

7

67

80

 53

 45

Көбейткіш

5

9

90

8

60

10

100

7

Көбейткіш

100

10

10

 100

 10

7

8

70

Көбейтіндінің мәні

 500

 90

 900

800

600

 70

800 

490 

  • Қыста ойналатын қандай ойындарды білеміз?

  • Шаңғы жарысы.

  • Қай қатардың шаңғышысы озып келер екен. Алдымен жарыспастан бұрын дене жаттығуларын жасап алайық.

1-қатар 2-қатар 3-қатар

20тг-4с Бар-1000тг Бар-3-200тг

50тг-2қ.ш. 300тг-2қ.к. С.алғысы к-400тг-2қ

Барлығы-?тг Қайтарады-?тг Жетпейді-?тг

Ш: 20*4+50*2 Ш:1000-300*3 Ш: 400*2-200*3

Ж: 180тг төлейді Ж: 100тг қайтарады Ж: 200 тг жетпейді.

Балалар, біздер ойнап жүргенде Аяз ата мен Ақша қар келіп қалыпты. Олардың бізге сыйлығы бар екен.

hello_html_m26d466c6.pnghello_html_m26d466c6.pnghello_html_m26d466c6.pnghello_html_m26d466c6.png

Көк жасыл қызыл сары, немесе

немесе немесе жасыл, немесе

көк жасыл қызыл


Төрт қорапта көк, сары, қызыл және жасыл ойыншықтар екі-екіден жатыр. Егер барлық жазулар дұрыс емес екені белгілі болса, қай ойыншық қайсысында жатыр?



hello_html_m26d466c6.pnghello_html_m26d466c6.pnghello_html_m26d466c6.pnghello_html_m26d466c6.png

Жасыл Қызыл Сары Көк

  • Балалар, міне мынадай ойыншықтар шықты. Олардың да тапсырмалары бар екен.

2

  1. 7 =49 _1

  2. Дөңгелектің неше бөлігі алынған? 8

3. Болат үстелге әрқайсысының арақашықтығы 2 см болатындай етіп тастар қойды. Ол 10 см жерге қанша тас қойды? 6


4. 1 дәптердің бағасы 12 теңге, осындай 10 дәптер қанша тұрады? 120 теңге

5. Суретте неше шаршы бар? 14

6. Гимнаст қыздар жарысқа қатысу үшін 4 қатарға тұр-ды. Бірінші қатарда 2 адам, ал келесі қатарларда алдыңғысына қарағанда 2 адамнан артық тұр. Сонда төртінші қатарда неше гимнаст бар? 8


2 2

7. 2ы 4 - нан неше есе кем?


  1. 3 6 9 ? 15 18 ? 24 27 30 12, 21

    1. 32 ? 24 20 ? 8 4 28, 16

7 14 21 ? 35 42 ? 56 63 27, 49

-Нешенің көбейту кестесі? 3, 4, 7

ІV Бекіту

-Балалар, мына безендірілген үйде Жаңа жыл кешін өткізгілеріңіз келе ме? Олай болса барлығымыз өз бетімен жұмыс жасасақ , бұл үйге кіре аламыз .

Деңгейлік тапсырмалар

 

480

30

150

60

100

3

90:3=

 

 

 

 

 

 

420:7=

 

 

 

 

 

 

50*3=

 

 

 

 

 

 

900:300=

 

 

 

 

 

 

80*6=

 

 

 

 

 

 

700:7=

 

 

 

 

 

 



570

240

70

900

(260+300):8=





1000-(50*2)=





30*7+40*9=





360:6*4=





VІ Қорыту

- Бүгінгі сабақта не үйрендік?

- Не білдік?

VІІ Бағалау

VІІІ Үйге тапсырма беру




















1 – нұсқа.


  1. а) Өрнектерді баған түрінде есепте.

649 – 205 96 + 778 700 – 546 460 + 88


ә) Есепте

450 : 9 50 * 6 6 * 80 810 : 9


  1. Есепті шығар.

Дүкенде әрқайсысында 70 батоннан 6 жәшік нан бар еді. Сатушы 40 сатып алушының әрқайсысына 3 батоннан сатты. Дүкенде неше батон қалды?


  1. Салыстыр.

8 дм 7 см * 8 м 7дм 3 сағ 20 мин * 320 мин

5 ц 80 кг * 5 ц 8 кг 2 тәул 3 сағ * 46 сағ


  1. Қабырғалары 3 см және 4 см болатын тіктөртбұрыш сыз. Оның периметрі мен ауданын тап.

2

  1. Аудандары бірдей және 12 см - ге екі түрлі тіктөртбұрыш сыз. Тіктөртбұрыштардың периметрін тауып, оларды салыстыр.


2 – нұсқа


1. а) Өрнектерді баған түрінде есепте.

560 – 206 786 – 94 504 – 46 47 + 888


ә) Есепте

6 *40 400 : 80 90 * 6 270 : 9

  1. Есепті шығар.

Дүкенге әр қорапта 30 кг-нан 8 қорап кәмпит және әрқайсысында 20 кг-нан 9 қорап печенье әкелді. Дүкенге нені көп және қаншалықты артық әкелді?


Салыстыр.

7 дм 7 см * 77 дм 480 мин * 6 сағ

320 г * 3 ц 4 мин 10 с * 420 с


  1. Қабырғалары 4 см және 6 см болатын тіктөртбұрыш сыз. Оның периметрі мен ауданын тап.

2

  1. Аудандары бірдей және 16 см - ге екі түрлі тіктөртбұрыш сыз. Тіктөртбұрыштардың периметрін тауып, оларды салыстыр.





hello_html_55bdd70.gif


Екі бөлмеде 56 адам бар. Бірінші бөлмеге тағы 12 адам, екінші бөлмеге 8 адам келгенде, екі бөлмедегі адамдар саны теңелді. Бастапқыда әр бөлмеде неше адамнан болған?








Таразының бір басында бірдей 5 алма және бірдей 3 шабдалы бар. Екінші басында дәл осындай 4 алма және 4 шабдалы бар. Таразының екі басы тең болып тұр. Алма жеңіл ме, шабдалы жеңіл ме?







4 «А» класта 28 бала бар. Ата – аналар жиналысына 24 ана, 18 әке келді. Жиналысқа неше баланың анасы да, әкесі де келді?






Үш көбейткіштің көбейтіндісі 1000-ға тең. Бірінші көбейткіш – ең кіші екі таңбалы сан. Екінші көбейткіш біріншіден 5 есе кем. Үшінші көбейткішті тап.








111 мыңдық, 111 жүздік және 111 бірлікті қосқанда қандай саншығады?








Цифрлар саны мен әріптер саны бірдей екі санды ата.






Екі бөлмеде 56 адам бар. Бірінші бөлмеге тағы 12 адам, екінші бөлмеге 8 адам келгенде, екі бөлмедегі адамдар саны теңелді. Бастапқыда әр бөлмеде неше адамнан болған?


Жауабы: 30 және 26 (56+8+12):2=38

38-8=30 38-12=26



Таразының бір басында бірдей 5 алма және бірдей 3 шабдалы бар. Екінші басында дәл осындай 4 алма және 4 шабдалы бар. Таразының екі басы тең болып тұр. Алма жеңіл ме, шабдалы жеңіл ме?

Жауабы? Тең




4 «А» класта 28 бала бар. Ата – аналар жиналысына 24 ана, 18 әке келді. Жиналысқа неше баланың анасы да, әкесі де келді?


Жауабы: 28-24=4 баланың әкесі ғана келді. 28-18 =10 - баланың шешесі ғана келді. 4+10= 14- әкесі немесе шешесі ғана келген балалар саны. 28-14= 14 -әкесі де, шешесі де келген балалар саны




Үш көбейткіштің көбейтіндісі 1000-ға тең. Бірінші көбейткіш – ең кіші екі таңбалы сан. Екінші көбейткіш біріншіден 5 есе кем. Үшінші көбейткішті тап.


Жауабы 10*2*50=1000



111 мыңдық, 111 жүздік және 111 бірлікті қосқанда қандай саншығады?

Жауабы: 122 211






Цифрлар саны мен әріптер саны бірдей екі санды ата.

100 – жүз 1 000 000 – миллион


hello_html_m1d9a359a.gif


1. 100 бен 100-дің көбейтіндісі 10 000

2. 70 тоннада неше центнер бар? 700 ц

3. 9-дың квадраты 81

4. 45 пен 41 айырмасын 8-ге көбейт 32

5. 7 сағ 40мин неше минут? 460мин

6. Периметрі 100см тіктөртбұрыштың ұзындығы

30см, енін тап. 20см

7. Қабырғалары 600см шаршының ауданын тап 360 000

8. 842000г неше кг? 842кг

9. 5 сышғыш үшін 150 теңге төленді. 210 теңгеге

қанша сызғыш сатып алуға болады? 7

2

10. 3 + 10:5 11






1. 10 мен 100-дің көбейтіндісі 1 000

2. 80 тоннада қанша кг бар? 80 00


























Алымы




Бөлімі




Жазылуы






















алымы

бөлімі

5

19

35

37





53





86












2 2

1см =100мм

2 2

1дм = 100см

2 2

1м = 100дм

2 2

1км=100000м

Автор
Дата добавления 01.03.2016
Раздел Начальные классы
Подраздел Конспекты
Просмотров75
Номер материала ДВ-497423
Получить свидетельство о публикации
Похожие материалы

Включите уведомления прямо сейчас и мы сразу сообщим Вам о важных новостях. Не волнуйтесь, мы будем отправлять только самое главное.
Специальное предложение
Вверх