Добавить материал и получить бесплатное свидетельство о публикации в СМИ
Эл. №ФС77-60625 от 20.01.2015

Опубликуйте свой материал в официальном Печатном сборнике методических разработок проекта «Инфоурок»

(с присвоением ISBN)

Выберите любой материал на Вашем учительском сайте или загрузите новый

Оформите заявку на публикацию в сборник(займет не более 3 минут)

+

Получите свой экземпляр сборника и свидетельство о публикации в нем

Инфоурок / Начальные классы / Конспекты / 0-ге аяқталатын сандарды көбейту мен бөлу
ВНИМАНИЮ ВСЕХ УЧИТЕЛЕЙ: согласно Федеральному закону № 313-ФЗ все педагоги должны пройти обучение навыкам оказания первой помощи.

Дистанционный курс "Оказание первой помощи детям и взрослым" от проекта "Инфоурок" даёт Вам возможность привести свои знания в соответствие с требованиями закона и получить удостоверение о повышении квалификации установленного образца (180 часов). Начало обучения новой группы: 24 мая.

Подать заявку на курс
  • Начальные классы

0-ге аяқталатын сандарды көбейту мен бөлу

библиотека
материалов

hello_html_1251706f.gifСабақтың тақырыбы: 0-ге аяқталатын сандарды көбейтумен бөлу. Сабақтың мақсаты:

а)Білімділік: Оқушыларға нөлмен аяқталған санды көбейту мен бөлу жолдарын меңгерте отырып бекіту.Интерактивті тақтамен жұмыс істеуді үйрету.

Ә)Дамытушылық: Дөңгелек сандарды көбейту мен бөлу жолдарын топ ішінде ауызша түсіндіре білуге дағдыландыру,тез есептеу, математикалық тілде сөйлеуге дағдыландыру.

б)Тәрбиелік: Сандардың разряд қатарын еске түсіре отырып,көбейту,бөлу тәсілдерін меңгерту,бекіту.Сабақ кезінде оқушыларды ұқыптылыққа, жауапкершілікке, дәптерлеріне таза, әдемі жазуға тәрбиелеу. Сабақтың типі: пысықтау. Сабақтың әдісі: Ойын Сабақтың көрнекілігі: Геометриялық фигуралар, кесте, Мазмұнды ертегі Сабақтың барысы: 1/Психологиялық дайындық: Есептеуге жүйрік болсаң жасыңнан Математикаға орын берсең басыңнан, Барлық ғылым ғылым саған үйір болады. Досың болар табылатын қасыңнан.

2/Үй тапсырмасын тексеру Тапсырма :7Амалдарды орында 3/Ой шабуыл : Ойын: « Кім шапшаң?» 1/Егер тырна бір аяғымен тұрса 3кг салмақта болады, екі аяғымен тұрса оның салмағы қанша? 2/ Егер аңшы 10 торғайды атып алады.Торғайдың нешеуі қалады? 3/ Егер үстел беті тік төртбұрышты, оның бір бұрышын арамен кесіп алсақ, неше бұрыш қалады? 4/ 1т мақтаауырма, 10ц темір ауырма?

4/Жаңа сабақ: Математикалық диктант: -3 жүздік, 5 ондық, 1 бірлігі бар санды жаз.351 - 780- нен 600-ді азайт. Нәтижесін жаз. 180 - 920-ны 60-қа артыр. Нәтижесіе жаз. 860 -Азайғышы 630, азайтқыш 120.Айырманың мәнін тап . 510 - 5 иен 6-ның көбейтіндісін тап, нәтижесін жаз - 70 пен 10-ның бөліндісін жаз,мәнін тап: Мағынаны тану: «Ертегілер елінде» Ерте, ерте ертеде, Ешкі жүні бөртеде, Математика патшалығында, «Орман» деп аталатын мемлекетте кемпірмен шал өмір сүріпті .Бір күні әжей атайға жұмсақ,әрі дәмді етіп бауырсақ пісіреді Әжей дөп-дөңгелек нанды терезе алдына қояды екен, Ол атаймен әжейден әбден жалығып, терезеден ытқып-ап, дөңгелеп қаша жөнеледі екен.Жол бойымен домалап келе жатса; Алдынан, Бір ноян. Қорқақ кім? /Ол қоян/ -шыға келеді - Бауырсақ, бауырсақ мен сені жеймін демесі бар емеспе? -Қоян сенің бұның әділ емес.Сен маған тапсырма беріп көр,орындасам, мені жібер,-дейді. Қоян тапсырмасы Тапсырма:1: Ауызша орындау


55 64 1000 780 450 390

43 *10 31 700 :10 100 460 :10 240

52 72 480 390 570 550

Есте сақта!: 1/Нөлдермен аяқталатынт сандарға көбейту кестесі

10-ға көбейту кезінде саннның оң жағына бір нөл жазылады

4*10 = 40

4*1 онд = 4 онд.

100-ге көбейту кезінде саннның оң жағына бір нөл жазылады

4*100 = 400

4*1жүзд. = 4жүзд.

1000-ға көбейту кезінде саннның оң жағына бір нөл жазылады

1*1000 = 10000

4*1мыңқ. = 4 мыңд.

2/Нөлдермен аяқталатынт сандарға бөлу кестесі

10-ға бөлу кезінде

Бөлінгіштің соңындағы бір нөлді алып таста

40:10 = 4

100-ге бөлу кезінде

Бөлінгіштің соңындағы екі нөлді алып таста

400:100 = 4 1000 :100 = 10

1000-ға бөлу кезінде

Бөлінгіштің соңындағы үш нөлді алып таста

  1. .1000 = 1

-Өзі ашулы,азулы,. Өзі жыртқыш , өзі аш Болды екен бұл қай аң?/ Қасқыр/ -Қасқырдың тапсырмасы. Тапсырма:2 Кестені толтыр: а/

Бөлінгіш

600

1000

340

700

670


530

450

Бөлгіш

100

10

10



10

10

10

Бөліндінің мәні




7

67

80



Дәлелдеуі:1/Бөлінгішті бөлгішке бөлсек ,бөліндінің мәні шығады 2/ Бөлінгішті бөліндінің мәніне бөлсек , бөлгіш шығады . 3/Бөліндінің мәнін бөлгішке көбейтсек, бөлінгіш шығады.

ә/

Көбеіткіш

5

9

90

8

60

10

100

7

Көбейткіш

100

10

10



7

8

70

Көбейтіндінің мәні




800

600




Дәлелдеуі:1/ Бірінші көбейткішті екінші көбейткішке көбейтсек, , көбейтіндінің мәні шығады 2/ Көбейтіндінің мәнін бірінші көбейткішке бөлсек, екінші көбейткіш шығады. 3/ . Көбейтіндінің мәнін екінші көбейткішке бөлсек, бірінші көбейткіш шығады.

Оқулықпен жұмыс: Тапсырма:3 Есептеулерге қара. Түсіндіруді жалғастыр.

20 * 4 = 20 + 20 + 2 0 = 80 немесе 20*4 =80 және 2 онд * 4 = 8 онд.= 80 4 * 20 = 80 80 *4 = 20 80 *20 = 4

1/ К өбейтіндіні қосындымен алмастырамыз 2/ Бірінші көбейткішті екінші көбейткішке көбейтемізде,оң жағындағы нөл жазылады. 200*4=200+200+200+200=800 немесе 200*4 800 ,2 жузд * 4 = 8 жузд =800 4 *200 = 800 800 : 4 = 200 8000 : 2000 = 4 Сергіту сәті : -Қырда жүрер ол жортып, Іні де жоқ бармайтын. Құйрығымен бұлтартып, Қандай аң бұл алдайтын? -Түлкінің тапсырмасы Тапсырма:4 Түсіндіріе отырып есепте.Тексеруді орында. 5*20 = 100 80:2=40 100:20=5 4*200=800 300*3=900

20*5=100 40*2=80 100:5=20 200*4=800 3*300=900

100:20=5 80:2=40 20*5=100 800:200=4 900 :300=3

100:5=20 80:40=2 5*20=100 800:4=200 900:3=3000 - Орман оның мекені, Балмен ұйқы сүйгені, Құлпынайы жегені. Оның аты кім еді ? /Аю/ -Аюдың тапсырмасын орындайық. Есеп:5 а/ Самса- 20 тг-4 қ ? тг Шырын- 50 тг - 2қорап

Шешуі:/20*4/+//50*2/ = 180 Ж/бы:Барлық сатып алынған затқа 180 теңге төленді

ә/ Сатып алса-300 тг-3 қорап Қайырады-?тг Бары-1000тг Ш/уі: 1000-/300*3/= 100 Ж/бы:100 теңге қайырады б/Бары-200 тг Сатып алу-400тг-2 қорап Жетпейді-? Тг Ш/уі: /400*2/-200 =600 Ж/бы: 600 теңге ақша жетпейді.

Өзіндік жұмыс: Т: 6 « Уақытты тиімді пайдалан! »

-1-топ: 30* 3 , 20*3 , 60: 3, 60:2 , 160-80, 550+200, 666+6, 7+343

- 2-топ: 300*2, 200*3, 600:2, 600:3, 450+90, 888+8, 1000-450, 245+60 Шығармашылық жұмыс:

-Қырда жүрер ол жортып, Ініде жоқ бармайтын. Құйрығымен бұлтартып , Қандай аң еді адайтын? - Түлкішек тапсырмасы «Сиқырлы сандықша» Т:8

Төрт қорапта ақ,қара, қызыл, жасылшарлар бір-бірден жатыр.Егер барлық жазулар дұрыс емес екені белгілі боса, қай шар қайсысында жатыр?/ /

Сабақты қортындылау. Бағалау. Үйге тапсырма:Т:7169-бет Сурет бойынша өрнектер жаз және олардың мәнін тап










-Қандай нәтиже шығаруға болады?Көбейткіштердің орнын ауыстырғанна көбейтіндінің мәні өзгермейді. -10,100-ге қалай көбейтеміз?Санды 10, 100, 100 ж/е басқа сандарға, яғни нөлге аяқталатын сандарға көбейтуді былай орындайды: 1/ Көбейтіндінің мәніне сол санды жаз. Себебі: санды 1-ге көбейтсек сол санның өзі шығады.Мсыалы9*1 10*1 Ол үшін мынадай ережеге сүйенеміз: а*1=а немесе 1*а= а 2/ Оң жағына разрядтық бірліктерде неше нөл болса, сонша нөлді тіркеп жаз. Мысалы;10*1, н/е 10 есе артыру деп білемі; 100*1 н/е 100 есе арттыру -10,100-ге қалай бөлеміз? Санды 10, 100, 100 ж/е басқа сандарға, яғни нөлге аяқталатын сандарға бөлуді былай орындайды: Мысалы; 10 :1 =10 Санды 10, 100, 100 ж/е басқа сандарға, яғни нөлге аяқталатын сандарға көбейтуді былай орындайды: Тұжырымдама: Кез-келген санды 1-ге бөлсек , сол санның өзі шығады. Мысалы:10 :10 =1 Тұжырымдама: Кез-келген санды сол санға бөлсек , 1 саны шығады, немесе 10 есе кемиді. Оқулықпен жұмыс: Тапсырма :1 а/ Ауызша. ә/Есептеуді түсіндір:

10*2 =10+10=20 - Көбейту амалын қосумен алмастыруға болады. Тұжырымдама: Бірдей қосылғыштарды қосу көбейту деп аталады. - - 2*10= 20 ауыстырымдылық қасиеті 20:10= 2 ; 20:2= 10 –Көбейтуді бөлумен тексеруге болады. Тұжырымдама: Көбейтумен бөлу өзара байланысқан. Қалғанында осылай түсіндіру Тапсырма:2Есептеуді қарап шық: Сергіту сәті: Есеп: 6 Қайтты- 10 /автобус/ Болды-15 қыз-23 ер БАРЛЫҒЫ -? ш/і: /15+23/*10 = 380 Ж/ бы:Барлығы 380 бала Танымдық тапсырма Топтықжұмыс: Тапсырма:7 1/ Амалдар тәртібін анықта ж/е есепте 2/ Теңдеуді шеш: 3/Салыстыр: 45-25 ):2+4= 20:2+4=14 х*10=40 99*100-1 ( 84-82)*6:4=3 300* X=810+90 640-40 *600 2*5+6*2=22 в:400=20:10 80*10 Х 9*90 ( 6+8):2+6=13 30*20 Х 550+60 -Көбейту мен бөлу екінші басқыштағы амалдар деп аталады. Шығармашылық тапсырма:

4*20 80:4 80:20 200*4 4*200 800:4 800:200

Краткое описание документа:

а)Білімділік: Оқушыларға нөлмен аяқталған санды көбейту мен бөлу жолдарын меңгерте отырып бекіту.Интерактивті тақтамен жұмыс істеуді үйрету. Ә)Дамытушылық: Дөңгелек сандарды көбейту мен бөлу жолдарын топ ішінде ауызша түсіндіре білуге дағдыландыру,тез есептеу, математикалық тілде сөйлеуге дағдыландыру. б)Тәрбиелік: Сандардың разряд қатарын еске түсіре отырып,көбейту,бөлу тәсілдерін меңгерту,бекіту.Сабақ кезінде оқушыларды ұқыптылыққа, жауапкершілікке, дәптерлеріне таза, әдемі жазуға тәрбиелеу.   Өз беттерімен жұмыс жасай білуге дағдыландыру
Автор
Дата добавления 07.04.2014
Раздел Начальные классы
Подраздел Конспекты
Просмотров810
Номер материала 62522040711
Получить свидетельство о публикации

Выберите специальность, которую Вы хотите получить:

Обучение проходит дистанционно на сайте проекта "Инфоурок".
По итогам обучения слушателям выдаются печатные дипломы установленного образца.

ПЕРЕЙТИ В КАТАЛОГ КУРСОВ

Похожие материалы

Включите уведомления прямо сейчас и мы сразу сообщим Вам о важных новостях. Не волнуйтесь, мы будем отправлять только самое главное.
Специальное предложение
Вверх