Добавить материал и получить бесплатное свидетельство о публикации в СМИ
Эл. №ФС77-60625 от 20.01.2015

Опубликуйте свой материал в официальном Печатном сборнике методических разработок проекта «Инфоурок»

(с присвоением ISBN)

Выберите любой материал на Вашем учительском сайте или загрузите новый

Оформите заявку на публикацию в сборник(займет не более 3 минут)

+

Получите свой экземпляр сборника и свидетельство о публикации в нем

Инфоурок / Русский язык и литература / Конспекты / Конспект уроку О.Генрі «Останній листок»
ВНИМАНИЮ ВСЕХ УЧИТЕЛЕЙ: согласно Федеральному закону № 313-ФЗ все педагоги должны пройти обучение навыкам оказания первой помощи.

Дистанционный курс "Оказание первой помощи детям и взрослым" от проекта "Инфоурок" даёт Вам возможность привести свои знания в соответствие с требованиями закона и получить удостоверение о повышении квалификации установленного образца (180 часов). Начало обучения новой группы: 24 мая.

Подать заявку на курс
  • Русский язык и литература

Конспект уроку О.Генрі «Останній листок»

библиотека
материалов

Втілення в образі Бермана найкращих людських рис.

Гуманізм твору О. Генрі «Останній листок».

Мета: дати повну характеристику Бермана; удосконалювати  навички аналізу художнього твору, вміння виділяти головні ознаки новели; розвивати вміння переказувати художній текст; аргументовано висловлювати особисте ставлення до проблем, що порушуються в творі; розширити знання учнів про новелу; виховувати в учнів любов до життя, уміння виживати в світі попри всі негаразди, толерантність та гуманізм, естетичні смаки.

Обладнання: портрет О. Генрі, різні видання його творів, мультимедійний проектор, диск із презентацією уроку, ілюстративний та роздатковий матеріал.

Попередні завдання для учнів:
1.
Ознайомитися із життєвим та творчим шляхом О. Генрі і прочитати новелу "Останній листок".
2. Спробувати проілюструвати
Містера Пневмонію.

3. Написати твір-мініатюру "Маленький сюжет для О. Генрі" (Чи доводилося тобі бачити в житті приклади непоказної самопожертви й безкорисливості).

Тип уроку: урок засвоєння нових знань .

Епіграфи до уроку:

Добро - не наука, воно - дія.

Р. Роллан

У маленькому тілі часто таїться велика душа.

Англійська приказка

 

Хід уроку

І.Організаційний момент

- Видатний французький письменник Е. М. Ремарк писав: "Жити - значить жити для інших. Всі ми живимося один від одного. Нехай хоч іноді жевріє вогник доброти. Не треба відмовлятися від неї. Доброта надає людині сили, якщо йому важко живеться". Я думаю, що сьогодні ми ще раз переконаємося, в чому полягає одна з важливих, а може бути, і найголовніших складових частин людського життя. А допоможе нам наш старий знайомий, прекрасний американський письменник О. Генрі, людина надзвичайної долі. Він приховував подробиці своєї біографії, навмисно вводячи в оману журналістів.
Відомо, що О. Генрі - це псевдонім.
А яке справжнє ім’я?

Погляньмо за вікно… Останнім снігом зима нагадує нам про своє існування, останніми холодами нас холодить, бо ще день-два – і остаточно весна візьметься за господарювання. Ви теж, готуючись до сьогоднішнього уроку, читали твір, у назві якого є слово «останній».

ІІ. Актуалізація опорних знань

1. Рольова гра «Асоціативний кущ».

- Напишіть на дошці слова - асоціації, які виникають у вас, коли ви чуєте слово «останній». (Учні записують слова «дзвінок», «подих», «урок», «шанс», «плач», «сум»).

- Зауважу, що із словом «останній» у всіх виникають сумні асоціації. А що ж символізуватиме «останній листок» О.Генрі? Та про все по-порядку.

  1. А 8. Б

  2. Б 9. В

  3. В 10. Б

  4. Б 11. Б

  5. А 12. А

  6. В

  7. В





2. Комп’ютерне тестування. (Слайди №).

- Пригадаймо…

1. Подруг-художниць звали:
а) Сью і Джонсі;
б) Софі і Джейн;
в) Ск’ю і Джема.

2. У дівчат були спільні погляди на:
а) поезію, салат із морської капусти та довгі спідниці;
б) мистецтво, салат із листя цикорію та широкі рукави;
в) літературу, салат із корейської моркви та короткі рукави.

3. Хвороба, яка з’явилася у Іст-Сайді, називалася:
а) булемія;
б) скарлатина;
в) пневмонія.

4. Інфекція стала «косити» людей у місяці:
а) жовтні;
б) листопад;
в) грудні.

5. Лікар повідомив, що у хворої дівчини шансів …
а) один до десяти;
б) один до п’ятдесяти;
в) один до ста.

6. Мрія Джонсі – намалювати:
а) протоку Ла-Манш;
б) Гудзонову затоку;
в) Неаполітанську затоку.

7. Вікно кімнати, де знаходилася хвора дівчина, виходило на:
а) поле;
б) сад;
в) глуху стіну.

8. Сью попросила сусіда зображувати:
а) ковбоя;
б) золотошукача;
в) моряка.

9. Берману за скелю правив:
а) невисокий клишоногий стілець;
б) старий подертий диван;
в) перевернутий догори дном чайник.

10. Дівчина, що лежала в ліжку, нагадувала:
а) мумію;
б) статую;
в) мерця.

11. Коли дівчина почала одужувати, перше, що вона попросила:
а) гребінець;
б) дзеркало;
в) книжку.

12. Як займала час Джонсі, лежачи в ліжку?
а) плела вовняний шарф;
б) вишивала квіти;
в) малювала останній листок.

3. Перевірка домашнього завдання. (Слайд).

Неаполітанська затока – це візитна картка Італії. Проте вашим випереджувальним завданням було: ознайомитися із життєвим і творчим шляхом американця О.Генрі. Що ви можете коротенько розповісти про О.Генрі? А про які пам’ятки архітектури Америки ви дізналися?

(Заслуховування відповідей-повідомлень учнів).

 

ІІІ. Повідомлення теми і мети уроку (Слайд.)

- Зверніть увагу. Ще однією гордістю для американців є гора Рашмор, на якій висічені скульптури - гігантські голови чотирьох американських президентів: Джорджа Вашингтона, Томаса Джефферсона, Теодора Рузвельта і Абраама Лінкольна. Саме їм американці завдячують у розбудові країни, захисті конституційних та моральних прав людей. О.Генрі у своєму творі, який ви прочитали, як справжній американець, теж через образ Бермана розкриває найкращі людські риси характеру, як толерантність, небайдужість до чужого горя та чужого життя, велике почуття любові до інших.  Запишіть, будь ласка, тему уроку та епіграфи у зошити.

 

ІV. Вивчення нового матеріалу.

1.     Робота за підручником.

-     Коли ми вперше «натрапляємо» на образ Бермана у творі? За яких обставин? (Автор описує хворобу дівчинки Джонсі і її розчарування. Вперше ми чуємо про Бермана, коли Сью, яка допомагає хворій подрузі, вирішує покликати старого, щоби нібито змалювати з нього образ відлюдька).

-   Яким автор змальовує Бермана? Зачитайте. («Старий Берман був художником і жив на першому поверсі під ними. Йому вже перевалило за шістдесят, і борода в нього, як у скульптури Мікеланджело «Мойсей», кільцями спускалася з його голови сатира на тіло карлика. В мистецтві Берман був невдахою. Сорок років тримав він у руках пензель, але й на крок не наблизився до своєї Музи, щоб хоч торкнутися краю її мантії. Він весь час збирався створити шедевр, але навіть не почав над ним роботи. Уже кілька років, як він не малював нічого, крім якоїсь мазанини - вивісок та реклам. На шматок хліба він заробляв, позуючи тим молодим художникам з колонії, які не могли платити натурникові-професіоналу…»).

-    Чому саме до нього звернулася Сью? (Він жив недалеко, напевно вони спілкувалися часто, бо мали спільне покликання – малювати).

-    Чи зумів Берман допомогти Сью? (Не так Сью, як Джонсі. Із півслова він зрозумів, що може поставити хвору дівчинку на ноги.)

-   Чому Берман не втішає хвору словами? (Берман – старий і досвідчений, його зоряний час – минув. Зараз потрібно врятувати молоде життя. Що він і робить, малюючи цілу ніч останній листок. Слова в цьому випадку недоречні, треба діяти. Джонсі і Берман схожі – вони творчі особистості, люди світу мрій).

2. Дослідницька робота.(Слайд ).

- Символом чого був намальований листок? (Надії, що не вмирає, віри в майбутнє).

- А впродовж твору, що уособлює останній листок? («Коли впаде останній листок, я помру» - символ безнадії. Щось примусило цей останній листок залишитися там, де він є» - символ відродження).

- Що віддаляє Джонсі від картини за вікном? Що ця відстань і ця перепона може символізувати? (Штора, як символ бар’єру між дійсністю та мрією, життям і смертю, реальністю та надією).

- Чому Сью називає малюнок Бермана – шедевром? (Він вселив надію Джонсі жити далі, якщо на вітрі і холоді ще тримається останній листок, то яке право вмирати має вона!).

3. Робота за словниками. (Слайд).

- Справді, а що може бути важливішим від людського життя? Відшукаймо у словниках, що означає слово «шедевр»? (Шедевр (франц. chef-d’oeuvre – головна робота. (Через інтернет учень шукає)

1. У середньовічній Західній Європі – зразки виробів (їх повинні були подавати ремісники, прагнучи здобути звання майстра).

2. Блискавичний, зразковий виріб, який є найвищим досягненням мистецтва, майстерності. Сучасний тлумачний словник української мови: 100 000 слів / За заг. ред.д-ра філол. наук, проф. В.В.Дубічинського. – Х.: ВД “ШКОЛА”, 2009. – С.974.

Шедевр (від фр. chefd`oeuvre, букв. – майстерно виконана річ, зразковий витвір).

1.      У середні віки в Західній Європі – зразки виробів, які повинні були подавати ремісники з метою отримання звання майстра.

2.      Зразковий твір літератури, будь-якого жанру мистецтва, що характеризується найвищою майстерністю.

3.      Нечволод Л.І. Сучасний словник іншомовних слів. Харків: ТОРСІНГ ПЛЮС, 2007. – С.252-253).

4. Бесіда. (Слайд №8).

- Чи доводилося вам бачити шедеври? Які саме?

- Чи можна вважати роботи, зображені на слайді – шедеврами? Чому?

-     Як бачимо, шедевр – це щось блискавичне, зразкове, найвище досягнення мистецтва. Чи відповідає робота Бермана – словниковому трактуванню і вашим уявленням про шедеври? (Ні, вона цінніша, важливіша, бо вона врятувала життя людині!).

5.Сценка

(Звучить музика «Шторм» в виконанні Ванесси Мей. Декорації: стілець біля вікна, стіна із вікном)

(Джонсі безжально звеліла підняти штору.

Листок плюща був ще на своєму місці.)

Джонсі лежала й довго дивилася на нього. А потім озвалася до Сью, яка на газовій плитці розігрівала для неї курячий бульйон.

  • Джонсі -  Я була поганим дівчиськом. — Щось примусило цей останній листок залишитися там, де він є, щоб показати, яка я була противна. Це гріх – хотіти вмерти. Тепер ти можеш дати мені трохи бульйону Або ні, принеси спочатку дзеркало, потім обклади мене подушками — я сидітиму й дивитимусь, як ти готуєш їсти.

  • Сью, я сподіваюсь намалювати коли-небудь Неаполітанську затоку.

Заходить лікар, і Сью підходить до нього.

  • Лікар - Шанси рівні, — (каже лікар, потискуючи худеньку тремтячу руку Сью). — Гарний догляд — і ви виграєте. А тепер я повинен навідатися ще до одного хворого, тут унизу. Його прізвище Берман; здається, він художник. Теж пневмонія. Він старий, немічний, а хвороба в тяжкій формі. Надії ніякої, але сьогодні його заберуть до лікарні, там йому буде зручніше.

Потім Сью підійшла до ліжка, де лежала Джонсі, умиротворено плетучи дуже синій і зовсім непотрібний вовняний шарф, і однією рукою — разом із подушками та плетивом — обняла подругу.

  • Сью - Мені треба щось тобі розповісти, біле мишенятко.

  • Сьогодні в лікарні від запалення легенів помер містер Берман. Він хворів тільки два дні. Позавчора вранці двірник знайшов старого в його кімнаті, безпорадного від страждань. Його черевики й одяг геть промокли й були холодні, як лід. Ніхто не міг збагнути, куди він ходив такої жахливої ночі. Потім знайшли ліхтар, який ще горів, драбину, перетягнуту в інше місце, кілька розкиданих пензлів і палітру, на якій було змішано зелену та жовту фарби. А тепер подивись у вікно, люба, на останній листок плюща. Тебе не дивувало, що він ні разу не затремтів і не колихнувся від вітру? Ах, сонечко, це і є шедевр Бермана. Він намалював його тієї ночі, коли впав останній листок.

(Учні сідають на свої місця)

-     То чим розплатився Берман за свій шедевр? (Своїм життям).

-     Чи варто було тратити час, сили, здоров’я на нього? Чому? (Малюнок Бермана – врятоване молоде життя, яке, можливо, в майбутньому, створить не один такий шедевр. Дівчинка мріяла намалювати Неаполітанську затоку).

6. Рольова гра «Упізнай героя». (Слайд).

- Прикладів так званих жертвоприношень у літературі описано багато. Спробуємо і ми пригадати уже відомих нам героїв, що жертвували своїми інтересами, життям заради когось.

(Звучать запитання).

1.  Завдяки мені помешкання людей стали світлими в найтемніші вечори. Це я навчив їх різних ремесел, за що цар богів і покарав мене. (Прометей. «Міфи про Прометея»).

2. Я залишила теплу домівку, люблючу бабусю і помандрувала шукати свого друга-брата, який так потребував моєї допомоги. (Герда із твору «Снігова королева»).

7. Постановка проблемного запитання.

- За яких обставин людина може забути про все другорядне і піти на жертву заради іншої? (Коли любить когось, коли відчуває відповідальність за когось, коли смілива, щира, толерантна, гуманна).

8. Компаративний аналіз героїв(Слайд ).

-     Хтось із відомих сказав, що шедеври створюють генії. Без сумніву одним із них є Мікеланджело Буанароті, якого О.Генрі згадує як автора скульптури «Мойсей», описуючи Бермана. А що вам відомо про Мойсея? (Мойсей – біблійний герой, пророк, який 40 років водив людей по пустелі. Через нього Бог передав людям на землю 10 заповідей на скрижалях).

-     Чи випадково автор порівнює Бермана із Мойсеєм? Чому? Що нам відомо про Мойсея? (Ні. Обидва герої старшого віку, досвідчені, готові прийти на допомогу іншим, уособлюють добро. Як пророк блукав зі своїм народом аж 40 років пустелею,прямуючи до кращого життя, так і Берман мріяв створити шедевр – намалювати безсмертну картину. Ризикуючи життям вони виконали свої місії. Біблійний герой привів свій народ «у землю обітовану», а художник написав свій шедевр – останній листок плюща на стіні будинку для Джонсі).

-     Справді, яка різниця, де виставляють шедеври, чи у знаменитих картинній галереях чи на глухій стіні цегляного будинку? Головне, щоби він приніс задоволення, заставив когось замилуватись створеною красою! Подарував життя! Шедевр Бермана залишиться безсмертним у пам’яті вдячних людей! Як і шедеври Мікеланджело!

9Заслуховування повідомлення про Мікеланджело та його шедеври. (Слайд №11).

На слайді проектується скульптурне зображення великого єврейського пророка Мойсея сидячого у роздумах.

Цікаво, що на скульптурі пророк зображений з ріжками. Із ріжками його зобразив Мікеланджело через дещо неправильний переклад Вульгати, а саме кількох рядків старого Завіту. Там, де мова йшла про Мойсея, в оригінальному тексті Тори на івриті було сказано, «що євреям було важко дивитись на обличчя Мойсея, бо воно світилось променями», однак слово “промені” на івриті має кілька значень, одне з яких якраз роги. Тож і переклали спершу неправильно текст як роги, а Мікеланджело тому і зобразив рогатого Мойсея.

Всі скульптури Мікеланджело були зроблені з мармуру. За легендою, якось один чоловік спитав Мікеланджело:

Як вам вдається робити такі чудові скульптури з цих кусків мармуру?
– О, дуже просто! – відповів митець: “Я лише беру кусок мармуру і відсікаю з нього все зайве”.

Окрім скульптур Мікеланджело прославився ще й як архітектор, це саме він спроектував прекрасний собор. У 1508 році Мікеланджело був запрошений папою Римським Юлієм другим до Риму, де папа доручив митцю розмалювати стелю славетної Сікстинської капели. Сама Сікстинська капела була побудована у 1481 році архітектором Джордже де Дольче на замовлення папи Римського Сікста четвертого (звідси і назва “Сікстинська”) та є однією з найвідоміших архітектурних пам’яток епохи Ренесансу.

Але найбільшу заслугу та славу на поприщі мистецтва йому приніс знаменитий розпис стелі Сікстинської капели у Ватикані.

 

V. Узагальнення і систематизація вивченого.

1. Робота за епіграфами: «Добро – не наука, воно – дія. Р.Роллан», «У маленькому тілі часто таїться велика душа. Англійська приказка».

- Прочитайте уважно епіграфи сьогоднішнього уроку. Про кого із героїв твору ці слова? Чому ви так думаєте?(Про Бермана. Він – людина дії. Зовні – невидний на вигляд, але в душі, щедра і добра людина).

2. Робота в зошитах. (Слайд ).

         - Які проблеми порушує автор у творі? (Злиденне життя людей мистецтва, боротьба за виживання, взаємопідтримка як засіб боротьби із життєвими труднощами).

- Який за жанром твір О.Генрі? Чи читали ви схожі твори? (На відміну від оповідання, твір закінчується несподівано для читача. Ніхто не сподівався, що саме Берман врятує життя Джонсі, втративши своє).

Зверніться до роздаткового матеріалу. Заповніть таблицю, вказуючи на особливості новели.



Оповідання



Новела

Невеликий прозовий твір

Невеликий прозовий твір

Один або кілька персонажів

Мінімальна кількість персонажів

Один або кілька епізодів із життя

Незвичайна життєва подія

Змальовані типові життєві події

Напружена, яскраво вимальована дія

Фінал часто прогнозований

Несподіваний фінал

-   Отож, новела – невеликий за обсягом прозовий епічний твір про незвичайну життєву подію з несподіваним фіналом, напруженою дією і чіткою композицією.

-   А чому саме до цього жанру звертається О.Генрі? (Говорити незвично, типово про такі речі як толерантність, гуманізм – неможливо. Не все у нашому житті прогнозоване…)

ІІІ.«Акродиктант»
А зараз я хочу запропонувати вам невелике завдання. Запишіть слова під диктовку:
Сміливість, альтруїзм, милосердя, оптимізм, переживання, об’єднання, жалість, егоїзм, розуміння, терпіння, великодушність, анонімність.
З перших букв складіть слово, яке є визначальним для сьогоднішнього уроку. Самопожертва
-Як ви розумієте це слово?
- Чи згодні ви, що всі записані слова є складовими частинами самопожертви? Яке слово зайве? (Егоїзм)
-Давайте замінимо його (етичність, ентузіазм)
У кожній людині приховано щось прекрасне, і щоб воно розкрилося, досить одного поштовху. І стає ясно, що у маленької людини - велике серце.

VІ. Підсумок уроку.

 

            VІІ. Мотивація та виставлення оцінок

          VІІІ. Домашнє завдання. (Слайд №13).



10


Краткое описание документа:

Втілення в образі Бермана найкращих людських рис. Гуманізм твору О. Генрі «Останній листок». Мета: дати повну характеристику Бермана; удосконалювати  навички аналізу художнього твору, вміння виділяти головні ознаки новели; розвивати вміння переказувати художній текст; аргументовано висловлювати особисте ставлення до проблем, що порушуються в творі; розширити знання учнів про новелу; виховувати в учнів любов до життя, уміння виживати в світі попри всі негаразди, толерантність та гуманізм, естетичні смаки. Обладнання: портрет О. Генрі, різні видання його творів, мультимедійний проектор, диск із презентацією уроку, ілюстративний та роздатковий матеріал. Тип уроку: урок засвоєння нових знань .
Автор
Дата добавления 31.03.2014
Раздел Русский язык и литература
Подраздел Конспекты
Просмотров1694
Номер материала 52306033150
Получить свидетельство о публикации

Выберите специальность, которую Вы хотите получить:

Обучение проходит дистанционно на сайте проекта "Инфоурок".
По итогам обучения слушателям выдаются печатные дипломы установленного образца.

ПЕРЕЙТИ В КАТАЛОГ КУРСОВ

Похожие материалы

Включите уведомления прямо сейчас и мы сразу сообщим Вам о важных новостях. Не волнуйтесь, мы будем отправлять только самое главное.
Специальное предложение
Вверх